Dumex – 5 + 3 Quality Commitments!

48hours sponsored post

 

dumex1

When it comes to our kids, kita as a parent especially kaum-kaum ibu ni, I’m sure kita semua over protective and posssessive. Betul tak? Lebih-lebih lagi bila masuk bab-bab makanan dan minuman depa. Itu tak boleh makan, ini tak boleh minum. Very strict and selective. Mom’s rules la katakan :)

Dan tambah-tambah lagi dalam memilih susu untuk anak kita. Lagilah sangat cerewet dan begitu teliti sekali nak pakai susu yang mana.

dumex2

Bila dah pakai susu formula ni, kita sentiasa peka dan prihatin dengan berita ataupun apa-apa info yang related dengan susu anak kita tu. Samada dari mula proses bagaimana susu itu dibuat sampailah sehingga macamana ianya dipasarkan. Termasuklah dari segi tahap kebersihannya, kawalan kualitinya dan semua proses yang berkaitan.

dumex3

Ni naklah saya war-warkan kepada semua tentang kualiti commitment Dumex sebagai pengeluar susu formula yang menjadi pilihan kebanyakkan ibu-ibu di Malaysia yang meletakkan dan mengutamakan safety-first dalam proses pengeluaran susunya, dan ini secara tidak langsung korang semua pengguna Dumex tidak perlu risau tentang keselamatan produk-produk mereka ni.

Dumex mengamalkan 5+3 Quality Commitments dalam memelihara quality produk-produk mereka. Set komitmen daripada Dumex ini adalah untuk menyakinkan ibu bapa di Malaysia khususnya bahawa kualiti Dumex dan proses keselamatan dan langkah-langkah pengeluaran adalah sangat ketat dan bertaraf dunia. 5 komitmen adalah yang sedia ada dan 3 adalah tambahan.

5 komitmen utama mereka termasuklah Traceability – terdapatnya kod yang unik disetiap produk untuk memudahkan kerja-kerja pengesanan, Accreditations – 6 kualiti dan safety accreditations dari badan yang dikenali, Extreme sanitation and hygiene – kilang Dumex yang sentiasa di sanitised dan  sterilised, State-of-the-art manufacturing – semua packaging material di sterilised dan pack of susu di x-ray dan Rigorous testing – lebih dari 1000 tests untuk memastikan produk yang selamat.

Ditambah lagi 3 komitmen baru iaitu Innovations to continually elevate industry standard – pelaburan dalam produk, perkhidmatan dan safety standard dan juga new scientific finding, Extra commitments to parents – dengan adanya 24/7 careline dan Extra control at suppliers – work closely dengan suppliers supaya kualiti dan safety standard dijamin dan dijaga.

dumex4

Tapi normallah bagi kita para ibu, mesti ada rasa sangsi ataupun was-was dalam memilih susu manakah yang terbaik untuk sikecil kita tu. Tapi jangan khuatir, kalau korang masih lagi gusar ataupun ragu-ragu, bolehlah korang sendiri bertanyakan soalan di website mereka – Dumex Real Answers atapun boleh read through soalan-soalan yang berkenaan ataupun menonton video dalam website tu sebab pelbagai soalan telah dijawab oleh pihak Dumex sendiri. Apa saja soalan boleh ditanya, insyallah pihak Dumex akan menjawab concerns korang semua tu :)

Ataupun tonton Dumex factory quality & safety video ini supaya kita berasa lapang dada tenang bila mengetahui bahawa betapa tip-topnya Dumex memproses susu untuk anak-anak kita :)

Khidmat pesanan masyarakat Dumex is brought by redmummy.com

Comment: 2

Repeat of Disney…

IMG_2867

masuk park, bau new Prada…terus pakai le apa nak tunggu lagi

IMG_2878

sapa datang Disney nipu le kalau tak amik gambar kat entrance besau hah

IMG_2893

menuju late lunch di halal restaurant Tahitian Terrace, this time around kitorg sama2 amik ayam masak merah Malaysia. tapi tu ler nasi putih dia is nasi lemak so memang tepis sket2 le nasi lemak tu….

IMG_2902

bibik redmummy sedia berkhidmat, tiada kos tambahan di Disney

IMG_2914

hari ni coz a bit leisure takde shoot so dapatlah kita nak buat apa sahaja, aku nak belasah rides yang aku masuk a day before, best worrr

IMG_2924

bersabar ye anak2 mak di KL tu, akan kita pergi satu hari nanti…

IMG_2927

habis main rides ngan gang Nara, sesambil kita buat sikit shopping le dalam park for Disney’s stuff. aku memanjang je refer kat currency converter. Penyelamat negara

IMG_2942

kakak abang bila depa tengok gambar2 Disney, bestnya mummy….jomlah mom jommm

hoi korang tu baru je aritu pi USS kannnnnnnnnnnn, ingat makpak ko chop chop duit hapa

IMG_2958

kesian mak kau, ginilah kalau dah shopping sesorang takde gagah perkasanya seorang lelaki. Nara pun tetolong aku gak bawakkan, but hishh, dah sampai dia sound2 suh aku ngan bininya berenti shopping barulah kami di laungan keinsafan

IMG_3014

tah tah Disneyland

IMG_3025

some of my Disney stuff i bought for my kids, only for my family. Ada la sikit ole2 untuk kenkawan rapat

IMG_3032

shades Zeeshan ni kan, malam aku sampai dari HK, malam tu gak dia kerjakan, malam tu jugak jahanam! terus masuk dustbin. dia main pakai dok sesepah, rumah dok banyak red elements, dia letak kat carpet merah hitam, bapaknya lalu, tak perasan, bapaknya pijak. Kelepak terus patah dua!

hah tu lah, mak korang beli barang memang nak suh korang anak beranak patah riukkan. kann….

IMG_3057

beginialah keadaan bilik aku a nite before we depart HK.

IMG_3062

aku sorang2 ler yang kemaskan dah tentu aku sorang je yang dok lam bilik tuh. Malam tu gak cam nak tercabut pinggang dok menyental luggage masukkan sumbat tak dapat gak lepas.  Penyudahnya aku pakai ler shopping bag ni buat isi barang but macam remehnya, terkeluar2 gak isinya sket. Stress heh!

but but but

esoknya…kita kena buat Plan B.

Let s find out!

 

Comment: 5

#Churpout2013 !

IMG_4333

Cak pokcik dan mokcik, hensem tak saya bersongkok? Saya nak pergi tengok mummy saya buat reverse bungy ;)

IMG_4366

#churpout2013 was held a few weeks ago kat Outdoor Park, Setia City Mall, Shah Alam

 

IMG_4391

Abang punya le lonjonggggggggggggggg!!! Tipu naik kerusi batu tuh…

IMG_4394

Sudah semestinya Red Family turun padang but asal nak datang pagi ke noon terbengkalai, tapi datang le jugak walaupun di petang hari, elok gak coz sampai2 je aku hujan baru berhenti

huh kalau tidak, mandi hujan le bebudakkk

IMG_4428

And the fun begins. Even RB pun tak ketinggalan nak menyibuk, seronok betul 3 beradiks nih…

IMG_4445

Amboi Kakak sukanya dia main bubbles..

RB belum lagi nak panas engine, muka macam emm emm

IMG_4468

I gave thumb up to these guys who successfully execute such an amazing event like this.

IMG_4477

Tak lama kemudian engine dah panas, dia pun sama sorak sakan. Kekdahnya rumput padang ni basah, sesilap kasut pun leh terbenam but pasrah jelah yer. Laki aku sib baik dia bijak sarung sport shoes, tapi aku, boleh tahan basah le jugak tapak kaki tuh kehkehkeh…

IMG_4478

mengejar big bubbles….

depa semua pakai the similar converse…

kakak red one, abang dark blue and adiknya electric blue

IMG_4480

Macam-macam aktiviti ada, dari main giant bubbles or even flying kites sehinggalah kpop dance, dan sudah semestinya reverse bungy. Ada berani buat?

IMG_4522

 4 beranak sume menyarung baju dari Disney, maknya tak ler, maknya kena ler pakai customized #churpout2013 tshirt. twitter handle aku ada kat situ heh depa buatkan

IMG_4529

Ni pulak pertunjukkan capoeira dance. Gila lentik masing-masing, nampak macam senang jer nak buat. Tapi terkial-kial la jugak

IMG_4594

Ni hasil tangan dari Kenji Chai, Umbrella & Fashion Graffiti artis.

IMG_4212

Dah akhirnya yang ditunggu-tunggu pun tiba. Nama Mak Merah dah pun diseru untuk membuat reverse bungy. Ohai ketaq lutut japppp…alah tipu, tak ketaq pung kahkahkah..

aku kan makan cacing

IMG_4672

Getting ready

IMG_4676

Ikat kuat-kuat dik, jangan lambung tinggi sangat dik, betul ke dah ketat ni dik.

IMG_4678

Semua anak beranak tengok sama, kakak nak jugak cuba tapi tak boleh coz weight and height belum cukup

baguslah anak dara aku ikut pangai maknya, take up the challenge

 

IMG_4671

Ok Kak Red, are you ready?

No not yet, posing first

IMG_4675

Ok I’m ready!

IMG_4669

And there I go up to the sky. Phewwwww melambung sikit punya tinggiiiiii…

IMG_4673

Makkk tingginyaaaaa…

IMG_4674

Rasa  tertinggal jantung aku kat atas nun haiiii

IMG_4677

And yey berjaya jugak aku buat reverse bungy!

IMG_4612

 

Enjoying our time very much in #churpout2013 ni. Like I said, a lot of activities happening here, even comic artist pun ada dan juga street fair jualan pelbagai barang, baju, makanan dan bermacam-macam lagi.

What I like most about event like this ialah dapat berjumpa bloggers dan kawan yang biasanya kita berchit-chat online jer. So kali ni dapat jumpa dan berborak face to face. Baru la ada feel hehehhe.

IMG_4622

Selamat terbang yang, hug sket nanti wendu hiks. Dia kan nak fly malam tu…

 

IMG_4649

malamnya kita quick makan kek, sharing the birthday celebration for Abang and RD. RD is every 19th and Abang pulak every 23rd, same Oct month.

IMG_4660

Big 40 and Big 12

makan potong kek lelaju, pastu bapaknya kena bersiap kejar flight malam tu jugak

IMG_4316

i ordered this cake from Gina Manan (through her contact), thanks Gina for your kind help….takyah bebesau, kekecik pun cukup inipun budak2 bawak sekolah sorang tupperware beso gak makan ngan kawan2 sekolah…

Icon kek tuh, bapaknya yang gila gym, so atas treadmill and abang pulak yang sakan dok main basikal so steady.

Next year pun share lagi yeak birthday kek :)

but on abang’s actual birthday pun aku beli lagi cuppies, ni hari lain, hari birthdaynya lain

 

 

Anw, semalam 29th October, Zeeshan just turns 22months. dan juga ini video yang akak buat for the reverse bungy sesudilah tengokkan yek kot ada terketaq perut tuh, takpek daya ler. Anw, coz i pernah buat the bungy jumping kat Chiangmai dulu jadi reverse bungy ni takde le thrill sangat, part terlambung ke atas tu yang berderau darah…

After all, congratulations Churp Churp for your #ChurpOut2013 .

See you again for the #ChurpOut2014 !

Comment: 7

Prada Factory Outlet Hong Kong..

IMG_2758

superstar hong kong

IMG_2762

family superstar hong kong gak nih

aku, nara and cik nara and aariz terus amik cab di pagi ketiga Hong Kong untuk sessi riadah

IMG_2764

Terima kasih untuk yang reminded akak dalam IG for the Prada outlet di Hong Kong. outlet dia aku bayangkan macam le kat Europe tu rupanya bangunan tinggi hah…Miu Miu pun dalam ni jugaklah.

IMG_2768

I am a Prada lover….pusing kiri kanan so displayed these 3 colours. Merah dah memang kena tepis, aku nak kena lari sket dari warna merah heh…banyak benau handbags colour merahnya

IMG_2770

kasut was the last options

IMG_2775

sampai bersidai duduk bersila, SA tu dok ajar aku camne nak get to the next destination for us

currency converter jangan lupa ye dik dik

IMG_2781

happy mama, no papa so mama kena bawak sendiri

IMG_2786

kami naik lagi cab and terus pulak ke IFC Mall

IMG_2791

ada gang yang suka handbags ni memang sonok ler sket kahkahkah…but actually aku dah takde menda nak carik pun kat HK town nih

IMG_2799

seronok ler jugak kitorang kat sini worr

IMG_2839

habis di town, kami balik patah semula to Disney, naik cab le of cos. memasing memang takde nafsu le nak cari MRT ke hapa

IMG_2847

balik hotel, campak segala and rehat sekejap coz the next destination is to the  park back

IMG_2851

lovely prada high heels

IMG_2857

not so high, just nice

IMG_2859

dan the office cums travelling bag. Asyik ler pakai nylon prada bags buat terbang merata, so tukar style untuk ni pulak…BaulettoI Vitello Shine Cammeo nama dan warnanya. Bolehlah….dah alang2 pi town tuh sebatlah jugak seketulkan. Nara beli apa kahkahkah….dia beli satu IFC Mall tuh!

My recommendation for the Prada Factory Outlet tuh, harga bolehlah, seasonal punya stocks. Takde le mencekik macam yang kat butiks sangat but compared ngan harga kat Europe, sana le lagi murah but tak banyak beza. Nylon Prada melambak2 lam nih, tak berapa nak daya amik gambar coz aku pun meleka.

Yey. Leh dok dendiam setahun….

Comment: 8

Family outing…ketuk mak.

IMG_3846

korang kan, sampai hati. habis dah kasut bling2 merah yang aku promote aritu. Bukan takat merah, yang biru aku carik tu nan ado, habis boliau!! Luluh harapan ai….now dah rasa menyesal ler awat tak amik hok biru arituh…

IMG_3849

ko gapo dik, ko dok situ dendiam, masa ko untuk keluar dari stroller belum  time yet yeah…abang kakak takde, eh ada tapi kitorg dump depa kat dalam TGV Cinema, maid pun sama depa, so depa bertiga le menonton wayang.

IMG_3856

sementara tunggu depa melayan movie, kami bertiga pulak berjalan kulu kilir, laki aku beli seluar dia lam Isetan tuh, pastuh aku pi redeemed barang aku lam L’occitane tuh…

IMG_3864

brilliant boy dok sibuk nak tekan lift, pandai ler dia tekan2 tuh, rumah atas langit, maunya tak cepat pandainya takat lift je pun, kacang betul.

IMG_3879

dan akhirnya bebas dalam dunia toys hah…itu dia duduk atas soft toy kereta yer!

IMG_3880

pastu dia kan boy, mana dia berkenan ngan bear2 bagai nih, bersungguh dia mencabut bear yang duduk melekat kat kereta merah tuh…tak payah aku ajar, brain cells dia dah boleh reading to do it

IMG_3881

dan yah…berjaya ko dik!

IMG_3882

sini ler dunia toddler cam nih, dok riuh ngan kereta sesajarrrr

IMG_3891

penat dah mak kau…

IMG_3895

copeklah dik….pilih dah blom tuh

IMG_3901

semua yang dia nak, dia pegang pastu dia nampak yang lain dia berkenan, dia tak boleh nak kaut dia letak tepi, or dia suh aku pegangkan…

IMG_3903

kooooooooooonya bapak!

IMG_3917

gila kau, Zeeshan takut betul ngan bapaknya masa nih, he s like confused, badan macam bapak aku tapi muka napa scary

IMG_3920

dah jadi ironman plak bapak ko!!

lama sangat dia dok tenung bapaknya bila apak pakai gitu, takut dia nak dekat, dia tenung jer. bapaknya bukak mask baru dia meluru laju peluk. hah tu brain cells dia kata apa tuh….

IMG_3929

bapak kasi settled anak punya diapers…lama dah tak datang nursing room Isetan nih…

IMG_3934

oh he got lorry, satu lagi kereta. memang hobby dia sangat ler, aku rasa kat rumah tuh tak termasuk yang dah baling patah riuk or bagi orang, ada lam over 30 bijik kereta dia wuiii

IMG_3941

to kill off time, sket je lagi masa untuk abang kakak keluar dari cinema, exit keluar tu dekat ngan starbucks hah

IMG_3951

dan ikut sukahati dia nak pindah tempat, dok sesungguh le main lori langgar kereta ngan apaknya

IMG_3962

maknya posing lambatnya anak2 nak keluar heh…oh flat shoes aku pakai tu, beli duluuuuuuuuuuuuuuuuu di Milan hah baru first time pakai. gold gold sedapnya pakai, tak payah pakai resepi tips gigit di belakang kasut yer..

IMG_3967

tu dia anak2 dah keluar, kakak complete set baju seluar kasut dari HK dia bedal belasah…

IMG_3975

dan masanya tiba untuk adik duduk dalam stroller, diapun dah penat heh…

IMG_3987

pastu rupanya air suam botol dia minum tu tak tutup ketat habis kebasahan baju budak tuh, kuasa le aku nak masuk bilik ayo, buat je ler kat kerusi nih, KLCC tu kampung aku pung!

IMG_3993

taraaaaaaaaaaaaa adik dah bertukar baju seluar!

IMG_3998

alah adik tak pandang camera mar…kakak ni sket lagi nak meninggi gak nih..baguslah memasing pakat tinggi amik gene bapak korang

IMG_4034

hah yang aritu punya entry birthday laki aku, yang makcik makcik ok suruh dia try2 tumpang baju nih, dia ngah sibuk pakai baju tak berapa winter nih pun…dok pepilih colour apa yang nak diamik, avoiding red colour ler semestinya…

 

IMG_4041

baru nak posing laki bini, abang datang menyelit, terus ditolak si bapak hahahaha

IMG_4048

shopping di Uniqlo aritu aku belanja semua orang, so ke main kepit bapak ko kat mak ko kan, an appreciation hug yek RD!

IMG_4053

mementang mak depa bayau, abang ngan bapaknya dok ngamik ngamik ngamik…..abang pun menyelit sama letak baju yang dia berkenan, alah baju tidur pun, kain sedap wor.

IMG_4059

bape sen dik?

apehal korang takde kaler merah, hahahaha aku tak sesudah ngan merah issuenya, dah tu bila nak buat membership cards untuk customers dik?

IMG_4069

 nak balik pun kena banyak stop over…transit merata dek kerna si kecil tuh

IMG_4085

naik ni patutnya sorang tapi yang 2 orang tu sama sibuk naik, nak enjoy kereta tu bergerak2, penutup aku suruh abang bangun, dia tu bukan kekecik alang

IMG_4091

yang nak carik winter jackets yang tak berapa winter sangatlah, kalau above 17 degrees lah, if below than that aku tak advise ler jacket nih, mau ke tulang sum sum korang kan. Harganya nih RM79.90 ada memacam colours yang macam dalam gambar hah…merah ada pulak ko kan!

Turqoise shirt laki aku dari Disneyland gak, belasah pakai!

Sampai Poland, leather jacket pun tak boleh tampung kesejukan, apatah lagi yang jacket kain lembut nih. Gelakkan dia….kahkahkah….

Comment: 7