Car

Berkapau!

IMG08367

perkhh! dashboard ke main cantik!!

IMG08368

dok mengutip The Sun ari2, pastu kumpul kat seat belakang, bagus bagus!

IMG08369

amik tisu camni sekali? napa tak amik selai2 on top

gegirl buatlah…

dan dan gegirl yang you nak blame plak yer

IMG08378

ayoo…got tisu ngan botol mineral kosong kat lantai? awat tak kutip buang nih, tak kibas ke carpet keter you nih?   IMG08381

mak aik? tak refill tukar yang baru ke? kan stock ada kat umah

sampai berdebu jadik abuk dah pewangi keter nih? bape bulan nya stock nih…IMG08380

ha close up a bit!

ini kali ke bapa aku naik keter sirman nih, adalah 5,6 kali sejak dia mula pakai taun lepas. keter ni park jauh lgpun keter ni memang meant for him to go to work, not for our family car nya usage. tp sesekali aku naik, kau berkicau gila tak mulut bini nya. tu kalo india umah aku tak cuci keter once a week, takde nya dia nak bwk keter dia pi car wash, harus setaun sekali baru cuci tuh…

alohai, sudah kubelai kamu sang suami

ngapain enggak bisa membelai baby merah mu itu….

Comment: Comments Off

New Battery…

img07384

hoh x abih lagik ko cite ari sabtu :)

kan sejak kes aku nye batteri keter kong pasal ado bangla nih pi cuci keter aku pastu tak padam aku nye lampu keter sampai 2 jam menyala till battery aku weak gitu kan, sejak dari tuh bila aku start engine je dia dah macam bunyik ala2 batteri nak mampus lah sangat….

was told that jangka hayat battery pun patutnya setaun. tp ni battery aku dah emm, 2 taun lebih kau! so jadi puncalah sangat kan bila bangla tu weakkan batery keter aku.

n sirman gigih pas makan sabtu tuh carik battery keter aku…

img07380

napa nak kena tukar, kan boleh lagik pakai bettery nih

ye lah boleh, tp kang buatnya keter awak mati tengah jalan, masalahnya bukan awak geti nak buat hapa2 kang saya jugak yang awak carik

alah…ai carik lah abang sayang lain suh betulkan

ha ye, ni dah betul, apa2 kang u call apek abang sayang battery tu kay…

hiks…battery baru RM170, setaun jugak warranty…

aku dengo apek tu cakap kat sirman ala2, battery tu tak yah pakai air gitu something like that lah…

lagi satu battery keter akan lagik cepat kong nya bila bebudak nih selalu sangat tengok dvd lam keter tu pun punca gak.

bila dah bertukar baru nih kan, dan dan lah jugak ekon keter aku menderu lajuuuuuuuuuu jer

wahhh!

ada related kan battery keter ngan ekon?

ado ek?

malas aku nak tanya sirman

sbb kang dia jwb

tanya2 nih, geti ke kang nak betulkan? kang ai gak kena jadik abang sayang you betulkan sumer…

elehhhhhh! tanya pun nak hangin.

pap pap pirahhhh!

Comment: 16

Battery Kong!!

usually kalo aku lepak Q Bistro, aku sokmonya anto keter aku to car wash, just opposite of Q. so last nite ai did the same too. after 2 hours of drink with the girls, we went to the car wash to collect my car.  the girls kenalah ikut aku to my car coz aku nak kena pass benda kat diorg, so sampai kat keter, alarm keter aku tak berbunyik.

tit tit tu menyala merah tp x bunyik, x de sound. pintu hapa x leh bukak.

so aku yang bebal nih sudah takutlah nak buat manual, coz kang kalo manual berbunyik alarm keter aku hah sudah mana aku nak tekankan, yes pls laugh so loud, told ya ai m only good in driving, not handling the car!

so ai called my rescue man, aku ingatkan alarm kunci keter ada prob lah, he s at home lying down in front of his heroes series, mai lah dia datang bawak spare key.

img07158

n jam2 tu gak datang 2 orang abang keje naza kia kot. depa tengok us the 3 girls lawa2 comel2 kot hehehehehe tu yang dema nak datang tolong. think diorg dok usha rose kot pasal rose lagi ‘ketengah’ than 2 of us…hehehehe no offense nurul but engko ngan akak sudah tenggelam kat bawah ketiak rose kay. hikss.

anw before that sirman found out that lampu keter aku menyala koooooooooooo! for 2 hours! cinabeng tak orang car wash tu pasang lampu keter aku tak padam kan. dia parked keter aku gitu jer, yang dpt lak aku ni leh dengo tit2 bunyik lampu x padam tp tak check langsung. so anw, for 2 hours pun battery rupanya flat. tu pasal engine pun tak bley start. 2 hours tuh sebab more than 2 hours aku anto keter kat car wash, masa aku anto tu keter aku yang diorg buat terus x de keter lain depan2 aku tuh. makanya jadiklah 2 jam lebih.

img07161

anw by that time ai asked the girls to move their butt lah, tak yah nak menunggu kang kol bape diorg nak balik. masa tu pun dah malam sangat. so aku dok melanguk lah nunggu encik2 3 orang (plus sirman ler) do something with the battery. so depa amik battery sirman cabut bukak panaskan ke battery keter aku. kisahnya jumper aku takde lam dedua keter. masa ni lah jumper kat umah pulakkan! kan kan kan!! grrrr…

thank god, abang2 tu memang terer lah buat keje2 gini nolong, even nama pun tak dan lah nak tanya…

start je engine, depa pun nak baliklah, sirman bagi duit kopi coz actually abang tu tolong ikhlas tp aku insists gak suh sirman bagi, sian kau dia penat keje satu ari nak balik umah naik motor benti tepi jalan nak tolong sirman.

img07157

yang kelakornya masa alarm aku dok bunyik, masa tu lah pulak coding nya lupa, masa tu lah sirman dok carik lam manual book apa codingnya, masa tu lah kan sume nya hegeh2. tang aku, hagham la aku nak tau ye dok. but ai think tu lah aku cakap abang2 tu stop by coz depa tengok kitorg the 3 girls berdiri kat tepi jalan tu and sume orang dok jenguk2 ada pecah keter ke hapa ke lah kan. dah tu lak sirman pakai casual jer, leh abang tu ingat ada semacam ke hapa ngan mamat tu kan.

oi tu laki ai lah bang.

pastuh engine panas je aku pi car wash tu, sound kasi 3 tepek sket! ko kalo nak park keter aku tuh, agak2 lah lampu tu padam ngek! pasal ko tak padam abih battery aku flat. in fact bukan takde alarm bunyik kalo ko padam engine tp x padam lampu. tp ni bangsa dah parked terus kuor tak pedulik and blah.

eiiii

sorry sorry, nanti kita tak buat lagi, nanti kita check lampu kasi padam

tu antara budak car wash yang cakap lah. aku tanya sapa yang parked keter aku sampai tak padam lampu tuh, dia tak nak cakap dia dok sorry2 jer…anw dia bukan bangla so dia paham apa aku ngamukkan. nak tau ke camne aku menggarang ngan depa. hishh, tokseh lah, aku kan korang kata garang, memang aku sound 3 tepekkan.

ciii!

moody je sirman malam tadi, udahlah penat, lapau nak makan. kena buat nih, tak pasal2 gegirl buah hati dia kena tempik dek bapaknya. ha tu lah ko girl,ngada sangat, kan dah kono 3 kali tepek gak dek bapak ko.

Comment: 12

Waksogan!

img06418

untuk pertama kalinya aku duk belakang and kena pasang tali pinggang keledar eheheheh…sangat menyampah lah. tapi kerana gomen suh, eii pakai lah jugak. tp ni gambo pergi nya jer, gambo balik aku dah x pakai, aku lalok ngantuk terpejam mata langsung lupa nak berikat. malasss!

img06421

anw smlm kami berempat pi melawat orang sakit. orang yang terdekat dengan kami di tpt keje kami lah. sepatutnya keje beli buah si Alang yang buat, so memandangkan dia ‘tak boleh diharap’ hahahahahahaha, kenalah kami beli kat kedai bunga buah spital tu jugak.

img06424

dan orang yang kami lawati tu pulak tengah buat therapy or is it MRI, so ada lagi sejam lebih pulak baru dia nak abih. even visitors pun x boleh jenguk, dok je le melangu jap langsung aku tulih note utk pesakit istiemewa kami. korang, kawan kami ni akan kena operation for 3 hours pagi jumaat ari ni jugak, so aku doakan sesama kita doakan kawan aku nih kembali pulih sedia kala, wpun it takes like 1 month or more for him to recover. insyallah…

img06425

aku sebenornya mmg x bagi depa posing, aku nak letak gambo aku je hehehehehe coz aku x nak orang tau sapa2 yang pi sama aku nih. ada 3 orang di belakang tabir, dan aku lak berdiri kat sini nak dptkan gambaran spital tp nan ado, sib baik ado gak lah katil spital leh tunjuk. spital ni canggih tp dari umah aku ke sini wohaiiiiiiiiiii…..jauh. aku masih lagi pencinta HUKM.

img06435

dan kami terus ke Istana Budaya, makan berlima pulak. pun aku tak nak letak gambo yang orang ke 5 tuh. hiehehhehehe….tiket PGL yilek pocik sudah abih licin. ada konsert amal for Palestin, korang teponlah IB, tak silap aku lam tarikh terdekat ni jugak…ada gak Tok TI performs for konsert amal, aku pun x ingatlah pesanan orang2 IB nih..sendiri lu google kay.

no diet till CNY, coz nak pi bercuti kena makan banyak hahahahahaha, aku hantam ayam masak lemak. slurpppppppp!

img06431

img06434

ayoooooamaaaaaaaa, cantik nya si merah nih. mahal kan keter gini. cantikkkkkkkkkkkkk1 suka aku. kalau aku kaya sok sok, nak gak ada keter ni buat keter pi jalan sorang2 wah gitu kan, ater pintunya dua, siksa nak kuor masuk anak beranak berempat. dah kaya lagik sok beli lagi satu keter buat pi pasar. kaya lagik sok jual sume keter beli jet pulak hehehehhe…..berangan lah kau redmummy.

boleh tak korang2 yang bawak keter kan, kalo boleh lah kan, tp bukan kalau boleh, memang tolonglah kena buat, kalo nak masuk kanan ke kiri ke, geti tak ko pakai signal. tau lah korang dah bertaun2 bawak keter, driving licence pun dah kecut kan, but bagi lah signal sket. berat nau jari tuh kan.

setiap pagi dan petang pulang keje aku mesti jumpa orang camni. kalau x bagi signal, nak main cucuk2 kang kalo aku x bagi ko masuk, ko marah2, ko terus cucuk2 belakang aku. tp salah ko sendiri x bagi signal nak main redah je. agak2 lah kan. kalo ko angkat tangan ke elok2 bagi signal aku pun senang hati bagi ko masuk.

lam minggu ni gak lah, minah waja nih main masuk je depan aku, x nak bg signal, tp aku bagi gak, coz kang sesama degil ada gak keter bercium. pastuh ada lak keter dari kiri lelaki vios nih, nak masuk x bagi signal (ha elok lah korang 2 orang temu buku sama ruas) nak masuk kanan depan si amoi waja nih, amoi waja tak nak kasi. aku tengok si lelaki vios tu cam baran, marah tol dia bila dia x dpt cilok si waja.

so aku bagi dia laluan depan aku, kira dia mencucuk lah si amoi waja tuh. sket nya dendam woo mamat  vios tu ngan amoi waja. pastu bila amoi tu ke kiri, si lelaki ni boleh ikut sekali pi kiri coz nak attack lagi amoi waja tuh. dahlah ko lelaki tadi susah payah nak masuk kanan, dek dendam kesumat marah ko pi ngekor amoi waja ke kiri balik.

isk isk iskk….

pastuh aku tak tau apa jadi ngan vios waja tuh. lantak korang lah, aku nak masuk parking KLCC :)

Comment: 29

Memory Tayar Hitam!!

img_5208

nampak tak emergency symbol nih kaler merah ? tak nampak? meh sini aku cuci sket mata ko tuh….

well well well, cite ni dah few days gak lah, tp baru mlm tadi aku perasan ada dok lam draft. ai lupa you! kalo aku x tfer gambo lam draft takpe gak, x yah buat, tp gambo memang dah lama letakkan, so hayun je lah….

img_5201

itu tayar keter, kat tayar keter tu hangpa nampak tak skru? bukan paku kay, skru…datuk skru lak tuhhh (ngan nama lain Datuk S) wahhhhhh!

adalah sapa2 nya skru keter yang dah tercabut, abih masuk lam tayar keter aku hehehehe..sib baik bila masuk je tu keter ngah bergerak terus sirman berenti. tu sbb dia yang drive, kalo aku hemm, ada gak aku drive tak kira le ada apa sampai umah baru aku singkap tengok tayar.

aku penah drive sekali tuh ngandungkan abang, pi keje nih, masa tu opis kat mcoba, wah gitu aku bwk dr umah ke mcoba rupanya tayar pancit daaaa….sungguh aku tak tau camne rasa tayar pancit. gamaknya kalo pancit empat2 baru aku tau lah kot keter mendap.

img_5214

n takkanlah aku lak yang nak tukar tayar kan, selama idup aku pun x penah nukar tayar, dulu amik lesen adalah depa ajarkan tp ai tengok je dari tetepi, malas aku nak buat..aku tau ada pompuan yang handal gak bertukar tayar, tp ai tak kuasa. katalah sirman takde, aku akan pastikan adik2 abang2 aku ke abah aku or ipar duai lelaki aku mai rescue aku betulkan tayar.

nak suh aku buat gak boleh, kang skru tak cukup pulak..kompem!

img_5220

satu tayar spare ada lam bonet, kitorg 3 beranak dok tepi je tengok sirman kasi bikin ehhehehehe

img_5226

ha tu dia kan menjunam skru…sket lagi aku ngan abang nak cabut bila sirman jerit jangannnnnnnnnnn!

napa x leh cabut lak?

pongpangpeng dia cakap aku dah lupa hehehehehe tak kuasa nak simpan pesanan dia lam benak merah aku  nih

img_5229

doklah kami bertiga gitu…aku empat beranak je kat sini…abang yang ngamikkan gambo nih. syok gak dok memalam tepi jalan, sejukkkkkk yo aman daman padahal aku dah gigih suh adik2 aku amik aku anak beranak bawak balik. kang lambatlah pulak sirman buat menda nih

img_5236 img_5239

by the time dia siap tukar tayar, adik2 aku sampai…baru nak menolong

sirman x suruh pun panggil tp aku yang panggil depa mintak amik ktiorg kan, tp kes sirman buat ngan pantas makanya buang masa je lah adik2 aku datang

alah bukan jauh pun, sepelaung je dari tpt kejadian ngan umah mak aku

nak bawak anak2 aku balik umah mak aku pun boleh, tapi aku malas nak menapak :)

img_5243

yang kuning tu adik ipar aku, yang putih lak adik bongsu aku…

img_5245

pastu dibawaknya kitorg pi pam gas tayar nih (betul ke aku cakap nih ek)

ai donno lah you, told ya kan, aku ni sebabkan ramai lelaki2 di sekelilingku tu yang aku tak amik port hal2 tayar keter nih…minyak je aku pandai isi, itupun kalo sirman lupa isikan, kalo idak aku buat sendiri.

the next day nya dia bawak keter aku pi kedai tayar, gantikan pam apa lah tak tau lah ngan tayar yang kena skru tu ngan tayar spare ni semula something like that lah. upah bayo 5 ringgit.

citer tayar ye…em nothing special pun. tapi aku relatekan ngan manual and auto car lah yer.

setelah bertaun tak bawak manual, dedulu mmglah kena bawak manual, our first car dulu pun manual gak, tp pastu aku mmg dah tak geti lah bawak manual. Dila Mamaranger ko ingat tak ko mai umah mak aku, ko tak geti parking keter ko, so aku kompidenlah nak tlg parking kan, skalik ko nye keter manual, cilako tol lah camne nak buat ni aku main gamble je hiksss

so pastu setelah bertaun kan x geti bawak manual, bila aku terpilih masuk Fear Factor. aku kenalah berlatih ngan manual car. coz manalah tau nasib aku malang, kena pulak buat stunt yang related ngan manual car.

a day before ai have to register at Fear Factor’s hotel, sirman bawak aku pi tasik permaisuri, pinjam keter pak aji bakar yang dah lusuh tuh, and belajar balik bawak manual. wuiii! terhegeh2 seii..nak tukar gear, nak tekan clutch, agak pelupa di situ. tp kalo aku belajar lagi sket 3,4 jam kompem dah leh pi main road lah. yang buat aku annoying tu sirman ngajar aku pun dia leh cakap ‘ni kalo first stunt FF bawak keter manual, you kompem balik awalnya lah’

ciss!

tapi x de pun stunt bawak manual car mar….

n aku x balik pun after the first stunt, ai managed to go till final, wpun kalah :(

citer tayar pun gemer letak lam blog kay..

apa memory tayar korang?

wonder napa x de tayar kaler merah….. hemm

Comment: 76