Car

Red Pancit….

IMG_9759

IMG_9758IMG_9764

 

Record untuk kenangan akan datang. Walaupun pernah terjadi, but itu tahun lain dan lagi worst kot sebelum2 nih coz aku drive ngan tayar pancit ahaks…tak sedau tak tau tak bother, dont care bagailah feeling tuh. Aku bukan jenis check tayar pung….but ni kes lain. I was rushing balik, langsung tak live IG Stories pun, cos nak kena kejarkan the 2 boys for their classes.

Sampai kat satu simpang, berpuluh tahun pun ikut simpang tu but aku ter’makan’ dalam sangat, ada lekuk kat divider tuh, aku langgar dalam keadaan keter yang laju, bunyik ke main kuat kau, rasa cam nak terbalik keter, habis barang2 atas dashboard ke hp yang kat stand phone, tercampak pelanting. Naik darah gemuruh aku, laju jantung berdegup kau.

i didnt stop pun, nak dekat smpai rumah. got home jer, terus kuor check, omeng….tayar kiri ada satu pecah yang kuor angin. apa tuh namanya, run flat tire ada so takde le dia pancit terus. Tapi memang kuor le angin dari tyre tu, so aku amik abang, before pi amik Zeeshan, pi lu kat workshop biasa laki aku pi but depa tak buat tyre pulak, he said boleh lagi drive tu for 2,3 days lah sort of.

Coz aku nak settlekan kids first, amik pulak Zeeshan and dropped both of them kat tuition. Aku dok melaung kat lam keter for sejam lebih kat parking Tesco tunggu depa abis class. Dah malam gelap, abis je depa classes, ngan depa sekali aku bawak pi kat workshop yang biasa aku laki bini deal hal tyre.

Bear in mind, my laki bukan jenis dengo isteri emergency nak melompat pi give hands, he s not like that. selagi bini boleh manage selagi tu lah dia wont be in the picture. Ngah  keje pun dia heh (waktu kerja dia tak cam kita normal hours, dia ikut germany hours). So aku dah tau yang dia wont help me much, kalau dia tolong pun mbe after sok sok nya, yet aku nak settlekan malam tu gak. Sib baik kedai tyre bukak lagik.

Depa terus tukar tyre yang pecah tu, but at the same time tyre kanan pun nak kena tukar but tu cciter sok sok hari yang penting yg pecah ni kasi tukar luh. So settle, waktu depa dok tukar tyre tu, my boys pi makan kat mamak sebelah. Tak kuasa aku nak masak malam tuh, penat ngan hassle tyre.

Sok paginya pi balik kedai tyre tu and tukar pulak the kiri bila stock tyre dah sampai. Haigh….

Yey, sekali lagi dalam sejarah aku berjaya gak settledkan sendiri hal tyre nih without laki’s helping hands. Apek tu siap isikan angin for tyre2 belakang bagailah.

Kenapa Kak Red tak nak belajar pasal tyre, boleh beli ni dulu buat back up sblm pi workshop, or amik la tau isi angin tyre Kak Red or blablablayadayayda….

Hallop, kalau aku kena amik tau hal keter hal tyre gak, lagi  la laki aku cuci tangan, kita being bini isteri supermak ni tak yah nak tunjuk terer pandai sangatlah heh…biar bodoh tak tau berpada2 gak, kasi sket laki kita man up untuk kerja2 keter nih, hokey???

Comment: 6

My car accident’s story…

so so so

my car was hit by a Kembara.

hem….apapun Alhamdulillah, takde ler minor ke major injured to me pun. Kereta je lah yang hemm hemm…

IMG_1360

lepas kena hit, on the right lane, so taulah petang jumaat, jam nya hujannya. jadi kita pi aside on the left, aku follow belakang dia coz takut dia lari ke hapa, so park le tepi jalan kat depan Lexus Showroom yang hala ke Sungai Besi/Salak South nun.  Tu pasal dalam gambar ni keter aku kat belakang dia, dah  namanya pun kena hit, of cos lah masa kena tu aku depan dia kan.

Aku tak tengoklah sangat damage dia coz damage aku boleh tahan gak lah. Songkek bonet ko lengchai.

IMG_1364

jadi dalam hujan rebas.

Kisahnya aku tengah mode berhenti, dah few seconds lah. biasalah jem kan, kadang2 laju, kadang2 kena berenti jem. Normal ler. Keter depan depan depan aku pun berenti gak masa tuh. But lengchai ni boleh barai driving mata ke kiri (katanya mata dia tengok lane kiri laju), so dia sudah pecut and bang terus keter aku.

Motif le mata ko belah kiri wei, orang driving mata ke depan. Ke ko tengok handphone ni? kan kan? nipu akak yek….

IMG_1365

so aku bagi dia 2 options, kita settle by police report / insurance cover or send to your mechanic and you pay the bills. Dia dok roger ayahnya ke kawannya ke tak tau lah pulak aku, sian hakak, aku payungkan dia ler. I memang keluarkan payung utk badan aku le coz tengah hujan kan…sebelum aku share payung tu dia ckp ooo sejuk sejuk so cold. Yelah dah ko mandi hujan. Jadi berkongsi le payung and berdiskus. Mana ko nak dapat orang yang dah kena langgar dok payungkan ko dik? Ado ado? sesilap kena tumbuk kena maki hamun pun ko dapat kot nanti.

Tapi options aku bagi tu pun aku refer dari laki aku ler. The first person to know aku accident dah tentu le laki aku kan, dia tak bagi aku deal apa2, dia nak tengok dulu the damage. Dari gambar tak boleh justify.

IMG_1385

muka lengchai yang ke main ramai berkenan  nak buat laki le adik angkat yek…bila ai ig/fb kan. Looks baik le budaknya, entahlah aku pun tak marah pun dia. Cuma masa kena hentam tu, aku keluar kereta terus tanya ‘whats up man?’ hahahhaha pastu terus ajak dia pi the other side kasi settle. Tapi entahlah, aging factor ke or memang mood aritu aku macam calm gila so aku memang takde le memarah. Gegelak lagi ada le ngan budak ni. Dia bagi IC dia bagai, suh amik gambar coz yelah takut aku ingat dia lari ke hapa yek.

Semua details dia aku amik ler. sesiap.

Malamnya dia WA cakap nak pi buat polis report, though dia offer nak bayar RM500, of cos lah aku tak nak. So aku memang nak pergi gak buat report, but kena tunggu cik abang ai. Laki aku tu pun dia kuor awal dari biasa, midnite coz nak uruskan keter aku hah. Kita tak boleh tunggu esoknya, aku banyak hal sangat setiap weekends kena keluar uruskan project.

Jadi malam tu gak kita pergi Police Traffic Jalan Bandar. Lepas aku settled, lengchai pun buat report gak.

IMG_1406

Lepas buat report bagai, naik le atas jumpa Pegawai Penyiasat. Masa aku type report tu kan, ada sebelah pun sorang wife ni type report sama jugak, laki dia teman, sepesen je kita. Ni package2 bini bini bini orang yang accident le nih. kahkahkah…but for my case, mamat tu yg hentam belakang aku. Halahai, benda dah jadi.

Habis urusan bagai, kena bawak masuk kereta to amik gambar pulak.

IMG_1410

laki yang baru balik kerja dan kelaparan, Balik report nih aku terus belanja dia makan kat mamak. Ada le dekat kol 1 pagi baru sampai umah balik. Huh!

IMG_1417

abang agent insurance kat police traffic jln bandar tuh yang sedia berkhidmat untuk korang. Tapi kami tak amik pun dari dia, kita terus suruh our service centre handle this case. Tak nak lah pakai agent2 camnih, lagi kusut pala aku nak pikir semua. Ini pun laki aku yang handle balik take over bagai.

IMG_1388

Pastuh esok2nya, laki aku bawak keter pi our service centre, hem…nasib baiklah kita pilih unuk insurance cover (to be claimed at the Kembara’s owner lengchai tu punya insurance nanti). The cost of the damage, kena tukar bagai all the bumpers (tak de maknanya nak main keketuk heh), pak puk pak puk pak puk, close to 7 ribu! hamik ko.  Dah agak dah pun memang makan riban. Itu pun kena tinggal kereta berapa jam / hari pun tak tau lah, halahai…patah la kaki hakak merah ni kang. Jom tumpangkan akak pergi kerja meh?

Cuma tu lah, masa kena hit tu, tangan aku punya menggeletar shocking gila sampai pegang stering pun leh nampak gigilnya. Skang pun bila driving, dok tengok distance depan belakang. Aku cuba ler sangat biar jauh sikit dari orang belakang tapi tu lah, kot kita berhati2 pun orang pulak yang careless. Macam contoh lengchai  ni, something yang aku rasa tak logik betullah. Ni bukan hentam sikit2 tau, ni hentam punya kuat betul, kalau ada anak kecik kat belakang/depan tak pakai seat belt memang boleh tercampak ke depan wei.

Awal2 tahun ni pun ada gak nyonya ni amik kanan, tapi tak bagi signal, aku dah mmg ada kat kanan, dia hentam side mirror aku, tapi boleh kepak balik lah, takde mende. Tu pun claim tak nampak tak perasan. Halahai, traffic pagi gila camne le leh jadi tak perasan tak nampak wei. Keter slow pun semuanya. Aku punya style, setakat ko nak masuk kanan kiri depan aku overtake aku, either bagi signal or tidak, aku tetap akan bagi (cuma yg tak bagi signal ni memang makan maki je lah lam hati kan), so no hal, tapi benda yang hentam belakang kita ni memang kita tak boleh nak justify nak elak or even nak tahan ler, itu the other party punya masalah.

Please drive carefully, kalau awak tak sayang nyawa awak, ingatlah ada orang sayangkan awak.

 

Comment: 10

Tragedi light2 jer…

IMG00899-20110713-1926

screwed penyakit pelupa aku. ntahlah….kadang2 penyakit tu datang kan, ko nak buat camner.

one morning after parking kat opis, aku menonong gitu jer, tak lock keter aku. keter aku ni plak dia nya lampu bila tempat yang cam parking ke samar2 ke dia akan automatic kuor lampu depan tuh. so bila lock, the side mirror pun automatic akan tutup together ngan lampu. that morning aku jalan kedek2….

dahlah balik kerja memalam, at nite 8 lebih gitu aku tengok side mirror aku tak bertutup. ah sudah. ada org pecah masuk keter ke, aku tit tit, x menyalaaaaaaaaa!! battery dah mampus ko! kompem aku tak tutup lock keter paginya…grr…ok benda ni ada aku twitkan, so luckily ramai lagi colleagues yang masih blom balik, ada yang melalui parking ada yang datang ngan jumper start coz kompem memang nak kena jumper to jumper keter lain to start the battery back.

gila budak2 lelaki tu tak nak tolong aku, tengoklah my condition yang dah cam gajah besau perutnya nih. tapi bila nak carik punat button nak bukak bonet depan tuh, astaga, mana ke pulak perginya. eiii! nak baca manual carik memang tak kuasalah. ditakdirkan Tuhan, aku saja gatal2 start engine, eh menyala koooooooo!

So aku tunggu few minutes ngan bebudak tuh, rasanya takkan mati engine and bolehlah gerak. mbe sebab kereta baru lagi so battery tu dia recharge laju jer…serik dah aku wei, pasnih kena double triple check.

Tragedy kedua pulak, bukan keter aku….tapi ku jalan antara kereta2 yang ngah parking tu gak. then aku nak korek barang dr dalam handbag so aku bersidai jap kat satu kereta putih nih. Tetiba cam nak tercabut jantung aku, keter tu berbunyikkkkk! ke main kuat alarm keter tu bunyik weiiiiii…

Dia detect ada manusia dekat ngan keter dia lah tu yang tetiba alarm keter tu bunyik…hish.

apa aku nak buat, takkan nak betulkan alarm orang tu pulak..

cabutlahhhhhhhhhhhhhhhhhhh….. :)

Comment: 26

Super power day!

IMG03498-20101119-0837

oh alahai…

takper, saya kuat.

went out on Friday morning giler pi anto keter for service. main walk in jer coz depa cakap for appointment dah full house. aku pun tawakal je lah, sib baik Honda Service pun tak kisah, tunggu turn and callo jalan kaki menapak amik teksi pi kerja. Nasib baik jugak traffic was not jam at all, orang dok cuti lagi kan…

tup2 lom lunch hour, depa cakap keter aku dah siap. ek eneh, awalnya ko siap. aku ingat nak amik hari sabtu jer coz takpe pun kalau overnight. lagipun aku dah cakap pasal masalah keter aku tu kan.

rupanya the wiring of the battery tak engage betul. tu pasal bila nak start engine main tet tet tet jer bunyiknya and worst kalau tak menyala terus. which was happend last week. arghhh!

IMG03499-20101119-0845

aku bungkus ni jer dari keter aku, charger garmin, and selipar for my driving. i cannot drive with the heels or even berkaki ayam. kena pakai selipar jugak. For service, RM200 kono!

IMG03500-20101119-0903

nak tunggu teksi tak lah lama mana pun, tapi teksi yang aku dapat tuh, macam nak tak nak je berenti. dah ujung2 jalan baru dia berenti tu pasal aku pun twit plat no teksi ni, ko paham2 je lah kan. pelik gamaknya tengok pompuan nih betul ke nak naik teksi.  aku pun suspect orang yang tunggu kat bus stop tuh untuk those yang ramai hantar keter kat situ je lah rasanya. aku agak je pung.

11 inggit from here to KLCC for taxi fares.

IMG03502-20101119-1339

had lunch at Aseana again with my gf, tau tak dia punya impian nak masuk Chanel, akhirnya tertunai jugak. She s going to buy the seasonal one, nanti ajak akak ek kalau  nak boli hehehe.….Aseana offered on the house dessert but aku tolak kali ni coz we need to rush to somewhere….

IMG03501-20101119-1315

dropped by LV to collect the box for my new baby

IMG03506-20101119-1428

kebetulan gf nak balik cheras and quite free, so she dropped me at Honda….i decide to collect my car

IMG03507-20101119-1534

sent car to VA, by this time, badan aku dah flattttttt sangat. coz that s not the end of the day yet….

IMG03508-20101119-1645

was thinking to call a cab to BU, but gf yang baik hati tu tak sampai hati tengok aku naik taksi, so she sent me there and we split. tq D, tq sangat…very the impromptu plan. so nah…kat BU, best pulak tempat nama Centrepoint tu yek. korang kalau  nak carik baju winter, melambak kat sanaaaaaaaaaa.

IMG03511-20101119-1735

i didnt drive coz i m taking this car back home :)

patah balik to KLCC, kerja!

image

nah now u know.

I pampered myself at nite by watching an Unstoppable movie. Nice one, go watch it. The rest of the story of my new red car, do check out my twitter or my upcoming sponsored post. 2 malam aku super flat!

told you, i deserve a reward. At the moment, the new red car is cheering me up. hehehhehe.

Comment: 19

Aku wanita besi berani! hehehehe…..

IMG03491-20101118-0848

apa nak buat keter ko breakdown. laki sibuk kerjaaaaaaa kan, adik badik lelaki pun kerja, yang ada abah ko, malas nak kacau apak aku yang tak berapa sihat….. aku tak tau apa masalah keter aku nih, i m not a car person. aku tau drive isi minyak tengok sket2 jer lah pasal keter nih. the basic only. lelebih mmg watamat tak amik tau.

so bila dia buat hal di pagi2 aku ngah sibuk nak pergi kerja. think think think! nak carik punat trunk pun menggagau-gagauu!

tak dapat laki sendiri, ok takper. aku pi carik laki orang!

jumper memang ada sesiap lam keter aku, luckily. so entah laki sapa yang aku main panggil2 jer, dia kenal aku dar…jiran tetanggga kat VA gak. ngah dia cuci keter aku mintak tolong. kalau uncle sebelah keter aku tu ada, dia gak leh tolong tapi malas pulak aku nak naik atas or suh maid aku pi panggilkan.  so ini laki orang pun bolehlah.

abang ni cuti harituh, dia pun datanglah bawak keter dia yang dah siap bercuci tu buat jump. tapi bukan jugak masalah battery, aku baru je tukau battery nih last month, battery baru lagik. so apa masalahnya pun aku tak tau, nak kena pi hantar service. sparkle grey was supposed to be sent for service sejak last month jugak but well u know, need i say moreeeeeeeeeeeee??

IMG03492-20101118-0857

lepas 10min aku biarkan panas jap, abang tu pun blah…aku bawak pi  kerja. ada orang kang merengek2 kat laki bagai, huh takdelah aku. makpak aku trained aku jadi anak yang cuba untuk pikir and bergerak sendiri. i will never take EL just bcoz keter aku breakdown. mesti ada solution. cuma aku doa2 jangan ko mati engine tetiba kat jalan tun razak yang hazab tuh. memang aku buat drama jugak nanti.

it looks perfectly well, sampai opis pun cun. minyak pun dah nak kering but sokay selagi lom merah blink blink, drive jer lah. the car is still not in good condition, aku sendiri akan bawak pi hantar ke Honda service center, ingat tak duluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu akulah jugak hantar, then tahan je teksi, callo sambung pi kerja. ada sekali tuh, adik aku amik aku naik motor, ngan helmet buruk dia, macam sarung kelapa aku pakai!

orang lelaki demam, kita amik cuti EL untuk jaga laki, tapi kalau kita kedaruratan, hah takde nak amik port, wa no hal, wa buat sendiri semua babe. u all kalau blum berlaki janganlah naik lemak sangat bila dah berlaki yek, cuba independent sket. sebab akan tiba satu masa, kita kena jadi wanita besi. Lelaki2 kita pun bukannya leh harap sangat bila kita nakkan diorg. takper takper….petang kat klcc parking tuh, budak2 opis aku yang jejantans ni tolong tengokkan apa yang patut, dah skettttttttttt jer lagik nak panggil pomen or the tow truck, coz takut dia buat pangai lagik.

amboi ada yang cakap kak red, pi lah tukaq keter baru

wah wah wah…..

tq for the doa, mana tau, sok2 ai dapat keter baru gak kan. anw, not planning to change this car, i love the sparkle grey so much.

Comment: 43