Legoland Hotel

30min ++ hilangnya Zeeshan…

IMG_1370

Ini kisah kehilangan Zeeshan di Legoland, about 30min minus plus. Kita dah spent lebih setengah hari gak lah kat situ, means dah nak pepetang camtuh.

Kisahnya bermula dengan depa berempat jalan melaju, meninggalkan aku yang kedek2 jalan. so bila sampai kat Kingdom tuh, aku masuk dalam, tengok tak nampak bayang depa berempat pun. Aku pun dok le kat bench, ada jual2 icecream bagai, aku beli seketul and dok makan. Oh lagipun aku memang ada pegang berbagai jenis bag,  mak mak ni memang mostlynya keje gitu kena buat. Pastuh laki aku wassap gambar diorg dalam Kingdom ke camtu lah.

Aku pun wassap ke laki aku gambar aku makan icecream.

Pahtuh…tak sampai 2,3 min, dia terjojol sebelah aku, passing lagi barang bebudak and seround 2 amik icecream aku. Dia masa ni datang sorang jer. Katanya bebudak ngah kat dalam lagik. Pastuh dia pergi balik ke dalam.

Tak lama lagi kemudian tu, about 5min after, laki aku kuor balik, dengan ucapan dan muka cuak - Zeeshan takde!!

But aku takde le melompat bintang ke hapa, coz mak mak feeling ni macam, hemm, aku tak terasa benda heavy kot jadi coz yelah once again the mother’s instinct tu kan.  But aku bangunlah, carik gak, thing is aku tak tau apa susur galur cerita depa nih.

So pastuh, we gathered, or over the phone bincang ngan laki aku. Kita split mencarik. Abang kakak pun sama mencarik gak…ada dalam discussion tu last depa tengok adik depa waktu kuor dari Kingdom.

Kisahnya depa dah abis main ke bagai dalam tuh, so hujan pulak. Jadi Kakak tak perasan adik ada sama, abang tau tapi lupa. So depa berdua ni telah lari memecut, konon sapa paling laju, sampai lupakan adiknya. dan of cos dalam luar tuh, bukan jalan lurus yang boleh nampak, ada kena belok kiri kanan membukit bagai. So kelajuan depa telah meninggalkan adik bongsu depa. Tercicir jauh and adiknya pun dah tak tau nak pergi kanan kiri ke depan bagai.

Itulah bermulanya kehilangan Zeeshan.

So dalam hujan, berenti, hujan, berenti tu, 4 of us pusing mencarik. Takde gak hasilnya. Aku tanya security, kena pi depan gak buat report. if cakap kat depa pun tak boleh buat apa, yelah coz security depan nak initiate the searching. So dah berpuluh minit mencarik, laki aku dah ke depan to report the missing of our little boy.

Aku pulak kena tunggu kat tempat yang Zeeshan disyaki hilang, abang kakak pun masih lagi dalam process pencarian.  Legoland tak bagi lah dedua makpak dok sama kat bahagian report coz kang anak masih melilau kat Kingdom tu kan. Yet dah luar dari kingdom tu pun kita mencarik.

The moment jer laki aku habis buat report, pun depa tak bagi laki aku ke mana, kena tunggu gak kat office Legoland tuh. coz kang securities depa jumpa pulak Zeeshan kan. But diorang memang pantaslah buat kerja, salute to Legoland.

Tak sampai berapa minit laki aku buat report, matanya masih melilau merata tengok anak, tetiba dia nampak Zeeshan, nunnnnnnnnnnnnnnnnnn dekat EXIT/ENTRANCE of Legoland!!

Berlarian dia mendapatkan anaknya, terus dia facetime aku, syukur Ya Allah. Masa minit2 terakhir sebelum jumpa tu, barulah aku rasa macam sebak sikit, but I still tak rasa ‘anything happen’ yang jadi kat anak aku tu, once again, mother’s instinct kan.

So terus kita berkumpul suma berlima kat tempat icecream depan kingdom. Bermulalah penyiasatan demi siasatan…

seperti yang dijangka, Zeeshan kata abang kakak lari so fast fast, Zeeshan couldnt find abang kakak, so Zeeshan walk lah. Zeeshan saw the hotel, so Zeeshan nak balik hotel.

Dia menyangkakan makpak abang kakaknya ada di hotel. oh kemonman, budak umur 5 taun lebih kan, apalah yang dia tau sangat. Masalahnya dari Kingdom yang dia hilang tu hingga ke Exit (belum sempat pun dia keluar and Legoland staff wont allow him to keluar gak nanti), adalah sangattttttttttttttttttttttttttt jauh.

Sian anak aku. sorang2 jalan…dalam hujan panas hujan panas, landmark dia hanyalah bangunan hotel Legoland yang warnawarni yang dia cam sangat. He knows kat situ dia asalnya datang, tidur situ.

Jadi, someone kena dapat the blame, goes to abang…coz abang tau adiknya ada di belakang tapi dia tinggalkan coz dok leka nak memecut ngan kakak. Hish abang abang. But abang seperti biasa coverina, mami….Zeeshan yang patut dipersalahkan coz dia lembab sangat lari kenapa.

hahaha…korang nih.

but apaknya pun dapat sama tempiaslah, bebel2lah gak aku.

IMG_1432

IMG_1328

Tapi sejak kejadian tuh, dia pun dah tak berani nak berjauhan dari depa semua terutama dari mak nya ni lah coz dia tau maknya sangat jaga protectivekan dia.  He knows pasnih kena sentiasa main, di sekitar mata mak apaknya, kena always hold mami daddy’s hands. Dan abang kakak pun sama gak dapat ceramah…semua have to be extra careful with our little boy yang sangat supermanjaaaaaaaaaaaaaaaa nih.

Itulah yang aku takut sangat, pada anak2 kita, anak2 korang gak. Jagalah anak sesangat. By the way, the reason aku pakaikan laki and abang tshirt striking masa kat Legoland nih supaya senang mata aku nak cam kenal depa waktu jarak jejauh but apparently i need to pakaikan Zeeshan gak kaler2 striking cam abang and bapaknya too, sebatu boleh nampak.

Ini dah kali ketiga Zeeshan hilang yer. Satu di KLCC park, satu di Perak dan ini Legoland. Ketiga2 kejadian berlaku sewaktu aku tiada di tempat kejadian bersama depa. Siap yang 2 previous incidents tu, 3 beranak tu rahsiakan dari aku berjam2 hokey, if depa tak cakap memang aku tak tau langsung pun. Zeeshan memang tak mengabaulah, dia apa nak tau citer sume nih. Apapun, pengajaran sekali lagi…kena sentiasaaaaaaaaaaaaaaaa alert tolonglah suami, abang and kakak.

Comment: 16

NINJAGO The Ride dan Batman Movie Days tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia!

.

.

NINJAGO The Ride dan Batman Movie Days tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia!

Day 1: The Adventure – LEGOLAND Hotel

legoland hotel

Menjerit suka betul Zeeshan bila nampak Legoland Hotel ni. Abang dan Kakak pun sama excited, even ni kali ke 3 kami sekeluarga datang ke sini. Umpama syurga dunia tempat ni untuk budak-budak sebaya diorang. Tersergam warna-warni penuh ceria Legoland Hotel ni.

IMG_0771

Selesai check-in semua, aku ingat depa semua nak terus naik bilik, rupa-rupanya tersangkut main XBOX games kat lobby hotel ni, layan jer lah depa ni.

IMG_0777

Habis main games, si kecik ni ajak pulak daddy dia main BIG Lego ni pulak. All these you can freely play at the lobby area. The regular Lego also available for them to play, unlimited, lagilah berlambak-lambak pieces dia, ha nak bina apa pun boleh :)

IMG_1904

The excitement begins once masuk dalam bilik, our room is Adventure theme. Memang sangat menarik dan ceria internal decoration dia. The kids love it very much. Ada pulak Welcome Treasure hunt di mana diorang kena carik all the clues in order to open the “treasure box”. Juga ada 1 set of Lego bricks to build with in each room.

IMG_0786

Ini pula their King Bed with view to both their theme parks.

IMG_0783

“Jom la mummy kita turun pegi main” Zeeshan dah tak sesabar ajak aku pi masuk theme parks tu

IMG_0807

Here is the view

IMG_0788

Ini pula their bunker beds, fit untuk 3 orang.

IMG_0799

Siap ada their own entertainment unit.

IMG_0791

He got his own sink too :)

IMG_0797

Of cos all the toiletries are Lego theme

IMG_0800

“Zeeshan nak tidor atas” Imagine selama ni kat rumah tido berkepit dengan Akak, sampai kat sini, dia siap chop nak tido atas sorand-sorang.

Personally Akak suka design macam ni, sebab dia separate kan parent and child beds :) Ada la sket privacy time gitu hiks

IMG_0819

So malam tu the kids semua tido awal sebab tak sabar-sabar nak bangun esok pagi ke theme parks.

IMG_0845

Ini dalam lif, yang bestnya siap ada lagu-lagu berjoget-joget la kitaorang.

IMG_0861

Tapi malam untuk mengubat Zeeshan kitorang turun la jugak pergi ke pintu gerbang LEGOLAND ni.

Day 2: The Fun In The Sun – LEGOLAND Theme Park

IMG_0918

Awal pagi budak-budak ni dah bangun siap mandi semua kejut mak bapak diorang yang tengah sedap lena beradu atas tilam empuk. Terus siap turun breakfast dulu.

IMG_0948

And here we are infront of LEGOLAND Malaysia

IMG_0975

Ha inilah dia salah satu tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia – The Lego Batman Movie Days! Tapi sampai cukup bulan March ni jer, so better hurry up.

IMG_0996

Sempat la kitorang jumpa Batman ni :) Ada jugak Joker, and few other characters.

IMG_1010

We managed to spot the Joker and got some goodies yey!

IMG_1013

Actually kesian Zeeshan, banyak juga games or rides yang dia tak dapat naik sebab belum cukup tinggi, tapi bagus jugak sebab lepas tu dia semangat nak makan banyak all the veges sebab nak cepat tinggi supaya leh main all the rides hehehe. But still a lot he can play with or rides.

IMG_1031

This ride, 3-4 kali kot dia belasah naik

IMG_1046

Ni pun best gak, berlumba-lumba nak padamkan api

IMG_1056

And yes we won! Tapi keletihan RD dan abang sebab kena kayuh laju-laju hahahha

IMG_1115

Zeeshan tu tengah baca the theme park map, nak check nak main apa lagi.

IMG_1143

Antara ride yang diorang naik bertiga. Sebab Abang dan Kakak laju jer diorang pi melenjan naik sendiri berdua jer. Sian Zeeshan tinggal, so dia naik ngan RD or me la kenkadang.

IMG_1232

Dan inilah dia the NEW NINJAGO The Ride!

IMG_1253

So kat sini kitorang jadik ninja kena lawan ngan all the creatures dragon snake bagai, syok wei. Ha ni semua kitorag berlima naik sekali.

IMG_1218

These are the NINJAGO characters

IMG_1085

Jangan lupa to check out their movie too, well actually a live theate. Amazingly done and entertaining, Zeeshan sampai kecut perut takut hehehehe

IMG_1268

Pantang la dia nampak train kan, ha RD kena naik sama

IMG_1260

Ada Lego dinosaur pla tu, memang favorite dia la

IMG_1340

Yang ni kitorang lenjan sekali berlima.

IMG_1375

Darth Vader

IMG_1382

C3PO and R2D2

IMG_1387

Ha sampai pun kat tempat Batman The Movie Days

IMG_1398

I’m Batman

IMG_1401

Kat sini ada memacam aktiviti bertemakan Batman of cos. Tu Abang dan Kakak tengah siapkan some pieces untuk lekatkan kat Lego Batman.

IMG_1416

Akak ko ni kan sempat balik bilik hotel mandi tukar baju bagai hiks, untung dok dekat Legoland Hotel.

IMG_1463

Ha ride yang ni dia tak dapat naik, so jadi la bergambar depan ni jer. So pasni kena makan vege banyak-banyak supaya cepat tinggi. Nak tinggi macam daddy katanya.

IMG_1481

Last but not least, naik boat. RD cakap Zeeshan yang nak drive, ha ntah ke mana pusingnya, nasib baik tak patah balik hahahha In between we break for lunch, we had burgers and fries, solat dan Akakmu sempat balik mandi hahahha. The crowd quite moderate so the queue for the rides tak la panjang menjela, just nice. All in all we had so much fun and memang awesome la LEGOLAND.

Day 3: The Wet Day – LEGOLAND Water Park

IMG_1518

Sama macam semalam, walaupun keletihan la gak sebab seharian semalam menlenjan kat theme park, tapi pagi-pagi lagi the kids dah siap sedia bangun nak turun breakfast. Akak tak yah nak jejerit suh siap pun hiks

IMG_1546

We had a combo tickets, so today is wet wet wet.

IMG_1596

Tapi Akak memang tak bape sangat mandi-manda ni, so cam biasa Akak jadik tukang jaga beg :D

IMG_1571

Dari bilik hotel terus pakai swimming gears jer. Cuaca pun baik terang benderang, panas pun ya gak. Memang sedap la berrendam budak-budak ni.

IMG_1600

Sporting Life Guard sini

IMG_1602

IMG_1615

Abang dan Kakak tak tunggu lama, terus laju explore all the slides.

IMG_1587

RD dok ngekor Zeeshan kulu kilir, kejap main ombak, kejap main slide

IMG_1609

Ha terikut-ikut la style bebudak tu

IMG_1660

Akak dok lepak tepi jer. Ai kan memang tak biasala bebasah ni :)

Let them enjoy the fun. Gambar pun tak banyak, sebab tempat basah-basah kang ade yang tercelup handphone dalam air pulak. Zeeshan pulak sampaikan tak nak balik la! Kena trick dia ajak makan kat hotel, baru la dia ikut naik balik. He actually cried bila kita nak tinggalkan Legoland ni. Even dah sampai rumah nangis lagi, “Nak Legoland!” Penangan Legoland!

IMG_0961

IMG_1029

 

All in all we really had awesome time here in LEGOLAND Malaysia. The kids lagi la dah tanya bila nak datang lagi! Even dah 3 kali, still the excitement, the fun, sama macam 1st time. Memang syok dan teruja, happy budak-budak. Of cos both me and RD happy bila tengok anak-anak enjoy their staying here. Thanks LEGOLAND Malaysia for having us here, till we meet again!

Everything is awesome…

 

Comment: 3

Our Wonderful Moments at Legoland Theme Park!

IMG_4870

Aku dan RB masih lagi di la la land, di alam mimpi :) sementara tu RD, Abang dan Kakak dah siap ready to explore Legoland Theme Park! Untungnya duduk di Hotel Legoland, sempatlah diorang balik mandi, rehat, solat dan bersiap bagai lepas berendam kat Legoland Water Park pagi tadi.

IMG_4892

Walaupun ini kali kedua kami datang ke Legoland Theme Park ni, the excitement, keseronokan dan keterujaannya masih terasa macam the first time ever! Terutamanya bagi budak berdua tu, meluap-luap tak sabar nak melenjan all the rides and enjoy the attractions!

IMG_4902

Tambahan pula terdapat daya tarikan yang baru di MINILAND dia iaitu LEGO® Star Wars. Dapat tengok Death Star™ Model complete with the soundtrack music dia! Cool giler!

 

IMG_4915

Dan lagi satu the new attraction di Legoland ini ialah 4D Movie. Dapatlah kitorang merasa the adventure of the Legends of Chima dalam 4D Movie kali ini. Pengalaman yang sangat menarik untuk depa bertiga. Aku tak kesempatan nak try :(

IMG_4881

Since kitorang datang ni time cuti CNY, kat belakang diorang tu binaan Lego berbentuk kuda sempena dengan tahun Kuda untuk tahun ini :)

IMG_4885

Untuk pada yang tak tau, Legoland Theme Park ni ada mempunyai 7 themes areas of attraction yang sesuai untuk semua jenis umur tak kira tua atau muda. Antaranya ialah The Beginning, LEGO® Technic, LEGO Kingdoms, Imagination, LEGO City, Land of Adventure dan MINILAND. Memang menjadi inspirasi dan idaman kanak-kanak untuk datang ke sini. Dari pusat eksperimen LEGO hingga ke rollercoasters, Legoland ini merupakan perjalanan hari yang panjang bersesuaian untuk semua keluarga.

IMG_4907

Akhirnya Kakak berjaya mengatasi minimum ketinggian untuk rides kat sini :)

IMG_4926

Here we go for The Dragon rollercoster ride yey!

IMG_4929

IMG_4934

The Dragon dalam suasana Middle Ages

IMG_4945

Ini pula ialah Lego Mindstorms di mana kita bina binaan Lego dan try it out.

IMG_4960

Ha ni pulak pandangan dari udara :)

IMG_4974

Here it is the Observation Tower where we can see the whole area of Legoland!

IMG_4983

Surau of cos ada :)

IMG_4987

IMG_4994

IMG_5016

Habis depa bertiga pusing keliling, almost covers all the rides. Kalau aku ikut ni sure panjit aku ngekor depa keliling Legoland ni. Bukan kecik anak tempat ni weiii…

Depa citer main Police dan Bomba ni letih sebab kena pump untuk gerakkan truck tu, pastu berlumba dengan yang lain. Peluh-peluh diorang mengepam nak kasi pecut laju truck tu hahahaha.

IMG_5064

Aha finally here we come :)

Zeeshan bangun jer, terus mandi bersiap and turun ke sini. Dia pun dah segar dapat nap kejap tadi, so bersemangat lah dia.

IMG_7507

Apa lagi dia pun cargas la panjat sana sini :)

IMG_7523

Help daddy Zeeshan! Beria ok dia tolong tarik tangan daddy dia hehehhe

IMG_5067

ha nak ke mana pulak tu?

IMG_5072

Setiap attractions dia akan singgah and explore!

IMG_5074

Yang ni nasib baik dia tak panjat masuk dalam pagar tu…

IMG_7547

IMG_7553

Jalan punya jalan kita sampai ke MINILAND dia. Untuk yang belum pernah datang sini, kat MINILAND ni lah terdapat binaan-binaan Lego untuk a few famous landscapes ataupun buildings seperti KLCC, KLIA, Putrajaya, Taj Mahal, Great Wall of China, Angkor Wat dan bermacam-macam lagi.

IMG_5091

Kalaulah aku dapat masuk ni, sure best. 

IMG_5092

IMG_5107

Cantikkan all the Lego constructions tu. Some of it actually bergerak, macam kapal, train, flyer atas tu.

IMG_5112

Jap mummy lapar, beli nugget and pizza. Kang Abang dan Kakak sure lapar gak tu. Ooo budak berdua tu dah hilang, lupa mak bapak dah. Lagipun dah besar diorang tu, dah boleh pi jalan main sendiri dalam ni.

IMG_5120

IMG_5138

Aha akhirnya aku naik gak salah satu ride dia – Technic Twister. Kecut pecut weiiiii. Nampak budak belakang tu, menjerit-jerit dia hahahaha

IMG_5127

Little Einstein :)

IMG_7567

Ha kan btul cakap aku, jumpa budak berdua ni, dua-dua dah lapar. Tu la kalau dah main memang tak ingat nak makan!

IMG_5140

Macam aku cakap, bertuah kitorang sebab time ni Legoland operates till 9 malam. So korang cek kat website dia, what’s their operation hour kalau nak datang. Biasa 10am to 6pm. But certain time bukak sampai kul 9 malam. So plan your visit :)

IMG_5164

Lagipun ni time CNY, ada macam-macam show, lion dance la, dancing la, gendang cina la. Bestttttt

IMG_5172

Dan untuk penutup malam tu, magical firework berdentum-dentam. Actually firework ni 3D tau. So kalau tengok pakai glass 3D tu, we can actually see the fireworks in Lego bricks shape. Cool giler :)

IMG_5230

Ok time to go back. Last snap before back to hotel.

IMG_5243

Their faces tell how happy they are :) Tak terkata gembiranya diorang. Such a wonderful and awesome days in Legoland! Good quality family time some more. Kids happy, we of cos happy too. Insyallah we will be coming back that’s for sure. See you again Legoland :)

Comment: 8

Splash-splash in Legoland Water Park!

IMG_7186

Ok jom ikut kitorang pergi berendam dan berjimba dalam Legoland Water Park pulak. Sebelum tu kita breakfast la dulu. Abang dan Kakak memang dah tak sesabar dah tu, kalau boleh tak payah breakfast pun takper diorang tu.

IMG_4674

Macam aku cakap before, kat lobi Legoland Hotel ni penuh dengan Lego bricks, so banyak persinggahan pulak si Zeeshan ni. Melekat la pulak dia sekejap kat sini main Lego tu hai…

IMG_7205

IMG_4677

Just walking distance jer ke Water Park tu. Memang sebelah hotel jer pun.

Initial plan was to go to the Legoland Park dulu in the morning, then in the afternoon baru sambung lenjan kat Water Park. Tapi check punya check, lucky us sebab on that week the Park operates till 9 malam. So better we go Water Park first then afternoon baru sambung their Park boleh lenjan sampai malam. Kebetulan ada magical firework for the closing lagi. Memang lucky kitorang mai time ni :)

IMG_7214

Ha dah sampai pun in front of the Legoland Water Park.

IMG_4680

IMG_4681

Untuk pengetahuan korang, this is the World’s Largest Legoland Water Park! Ada lebih 70 binaan Lego dan lebih 20 thrilling slides! Mana satu nak main pun tak tau.

IMG_7227

Ok which one to play first?

IMG_4684

Tu bangunan warna-warni tu Legoland Hotel, just side by side jer.

IMG_4697

Ok our first stop, Build-A-Raft River. The very good thing is life jacket & also the pelampung is provided. Even the life jacket’s size ada untuk Zeeshan :) Memang priority and safety tip top especially for the kids. Life guards kat merata tempat ada.

So kalau datang sini nanti, not to worry kalau terlupa bawak pelampung renang anak, boleh jer pakai life jacket tu pakai dalam kolam.

IMG_4708

IMG_4754

IMG_4783

Ini pula namanya Joker Soaker. Ada limpahan big splash of water!

IMG_7259

 Ini pulak their Wave Pool. Macam biasa, Zeeshan still takut nak turun kalau ada wave-wave ni. Peluk erat bapak dia tak mo nya dia turun.

IMG_4729

Abang dan Kakak dah tak sesabar nak explore all the thrilling slides hujung sana tu. Ha pergi la korang.

IMG_7281

IMG_7288

Untuk yang memang datang straight for the Water Park, bolehlah sewa Cabana macam gambar atas nun, sewa half day or full day pun boleh. Senang la nanti nak rehat-rehat, makan or even nak salin suor baju pun senang.

Of cos they have their own changing rooms & toilets as well. Plenty of them. So not to worry about that :)

IMG_4828

For toddler macam sebaya Zeeshan, mostly kita main kat area DUPLO® Splash Safari. Suka dia layan pancutan air kuor dari crocodile, giraffe, zebra dan memacam lagi.

IMG_4857

Ok dry up kids, kita makan dulu. Dah main air ni, perut pun sekejapan lapar. It’s almost noon lagipun, lunch time kids!

IMG_7408

There are 2 places to get meals here in Water Park. Quite a lot of variety to choose from the menu. Cukup untuk alas perut :)

Actually dari pagi tadi tu, ni ha dah tengahari baru jumpa Abang dan Kakak balik semula. Memang melenjan betul depa dua orang ni main sini. Lupa mak bapak, lupa jalan pulang terus hahahaha. Tu dia penangan Legoland Water Park! Enjoy themselves very much.

IMG_7447

Lepas puas dah main air, jomlah kita switch to Legoland Park pulak. Before that sempat tengok gambar-gambar yang their staff snap-snap before. Beli 3 keping dapat free sekeping :) Kenang-kenangan di Legoland Water Park. Siap gambar Abang Kakak sliding pun ada, suka betul diorang!

IMG_7491

Once sampai hotel, the 3 – RD, Abang dan Kakak terus siap-siap mandi, tukar baju nak pergi the Park pulak. Mummy and Zeeshan terus ke la la la land :) Lagipun it’s almost 2pm, memang dia punya nap time, mummy’s nap time pun ye gak hiks. Ni yang syoknya kalau kita check-in hotel sini, easily kita boleh kuor masuk the parks, balik rehat di bilik hotel in between. Memang recommended especially kita yang ada baby or toddler ni.

Nanti bila Zeeshan bangun baru kitorang join bapak, Abang dan Kakaknya yang sekarang tengah berjimba layan Legoland Park’s rides :)

Nanti kita sambung cerita Legoland Park pulak…

Nah layan youtube kitorang berjimba dalam Legoland Water Park

Khidmat pesanan masyarakat Legoland is brought by Redmummy.com

Comment: 5

The colourful of Legoland Hotel!

IMG_3903

Menjerit kegirangan Abang dan Kakak sebaik kitorang sampai di perkarangan Hotel Legoland ni. Maunya tak gembira, umpama syurga dunia tempat ni untuk budak-budak sebaya diorang. “Yes yes yes, tq daddy tq mummy” jerit budak berdua tu dalam senyum lebar. Tersergam indah berwarna-warni penuh keceriaan Hotel Legoland ni.

sebab apa tau, aku memang tak reveal kita nak ke Legoland nih, bila depa dok tanya aku cakap kita nak pi adalah adalah adalah. sampai Nusajaya depa dok suspect this must be Legolandlah nih, pun aku tak nak cakap gak. Till hotel depan mata punyalah depa suka itupun, kita check in tak mom? ke kita jalan depan hotel je hahahaha.

yelah kids, kita check in jom!

IMG_3931

Belum pun sempat buat apa-apa, tiga-tiga beradik tu dengan Zeeshan sekali terus meluru masuk ke lobi. Dah macam ada magnet menarik budak-budak ni masuk ke dalam.

terus tinggal makpak kat belakang!

lupa mak pak terus korang yek.

IMG_6877

Apa taknya, kat lobinya sahaja penuh dengan warna-warni dengan cebisan Lego di serata tempat bagai menunggu dimain oleh kanak-kanak. Pelbagai bentuk binaan Lego, sculptures dan statues ada di lobi hotel ini. Kemas dan sungguh teliti betul binaan Lego tu. Kagum dan terkesima aku!

IMG_3916

Ha baru mak bapak diorang masuk. Disambut oleh staff yang friendly dan tak lokek dengan senyuman serta ada 4 kaunter reception, the check-in process went smooth and our room is ready.

IMG_3949

Welcome to Pirate Themed Room Redfamily! Siap tersedia welcome fruits lagi :)

ada buah limau ni lagi coz masa aku datang memang tengah first day of Chinese New Year pun

So moh kita explore what Pirate Themed Room is about!

IMG_3989

Bersesuaian dengan tema family hotel, bilik ini dilengkapi oleh bunk bed dan pull out trundle bed yang boleh muat 3 orang anak-anak kita. Tidak lupa juga dengan hiasan wall paper yang selari dengan theme piratenya :)

IMG_6719

Of cos ada entertainment unit untuk the kids, High-definition flat panel TV. So tak yah berebut-rebut dengan depa kalo nak layan tv hiks. Dan juga terdapat pelbagai binaan Lego that make the kids much more happier :)

IMG_6737

Bukan itu sahaja, terdapat juga treasure hunt yang membuatkan Abang dan Kakak pening kepala untuk mencari jawapan hahaha. Nasib ada bantuan bapaknya sket dapat jugak diorang menyelesaikan treasure hunt tu sekaligus dapat ambik “harta karun” dalam kotak berkombinasi nombor tu. Eh boleh bawak balik “harta karun” tu ya :)

Untuk si kecil Zeeshan pula, 1 set of Lego bricks disediakan sepanjang our stay kat situ, tapi tak leh bawak balik terus ya set tu!

IMG_6728

Dan ini pula our bunker, comfortable king-size bed! Spacious area together with sofa and of cos the High-definition flat panel TV, mini-fridge, coffee maker berserta vanity/work station.

IMG_4004

That’s our little King sedang beristrirehat hiks :)

IMG_6723

IMG_6724

The toilet pula dilengkapi oleh 2 sinki which is 1 for us adult dan satu lagi built-in a bit low especially for our little kids so depa leh sampai. Cute jer. Hairdryer dan complimentary toiletries juga disediakan. Towels pun siap ada 4 helai!

IMG_6765

The staff is kind enough to bring us for a tour to see another other type of rooms

IMG_6776

IMG_6781

IMG_6782

These above photos are the Kingdom Themed Room! Kalau korang perasan, wallpapernya ikut dengan theme yang sama.

IMG_6791

Ini pula lobi lifnya yang tersangatlah luas hai… Berkejar-kejaran anak-anak aku kat sini.

Lifts pun banyak, dah macam dalam disco je liftnya hahahahah!

IMG_4066

Yey, we love Legoland Hotel!

IMG_6808

IMG_6807

IMG_6812

IMG_4079

IMG_6815

Kemudian kami melawat pula ke Adventure Themed Room. Design wallpapernya lebih terperinci sejajar dengan theme adventurenya.

IMG_6826

Suka betul Zeeshan, semua Lego statues dia nak hug kiss hehehehe

IMG_4113

Ini pula dalam lif hotel tu. Juga dihiasi dengan Lego wallpaper dan dihiburkan dengan lagu rancak serta lampu lip-lap disko. Setiap kali masuk semua duk goyang ikut menari hehehe. Happy mood.

IMG_6836

IMG_6842

IMG_4122

IMG_6846

IMG_4134

Ini pula restoran tempat kami bersarapan. Macam aku cakap, syurga dunia kanak-kanak. Suasana sungguh ceria dan colorful. Nak makan pun rasa berselera jer :) Segala jenis makanan dan minuman ada tersedia untuk sarapan. Of cos kids menu pun ada juga.

IMG_6887

IMG_4174

Dan ini pula Lego minifigures. Ditampal di dinding belakang reception kaunter. Ada lebih 12 ribu pieces all together.

IMG_7729

Tengah breakfast sambil tengok orang ramai mula berpusu-pusu masuk ke theme park.

sebelah side by side jer hotel ngan parks kay. so tu yang boleh kuor masuk balik resting specially yang beranak2 kecik hah…

IMG_5265

Sempat juga Abang dan Kakak pergi swimming pool dia.

life guard merata ada yer, memang depa jaga sungguh the kids nih

IMG_7785

Daddy, lets build a tall building, tapi pastu dia jugak yang robohkan hehehehe

IMG_5270

Seriosly, habis dia explore hotel ni, lupa mak bapak. Memang dunia depa tempat ni. Bila kids happy, kita pun turut gembira, betul tak?

IMG_5277

Abang dan Kakak aimkan games Xbox ni. Adiknya pun sama nak join gak tu. Ni semua kat lobi hotel tu. Ha layan la korang.

IMG_7743

Macam aku cakap tadi, this place really like paradise for the kids. It bring laughter and happiness to them. Penuh warna-warni dan keceriaan! They really enjoy our short stay here, me & RD pun enjoy too :)

Lip Lap disco dalam lift :)

Stay tune for more Legoland stories, kitorang nak pi berendam dulu kat Legoland Waterpark pulak, yiiihaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Sambil-sambil tu boleh surf website Legoland Hotel untuk info lanjut ya, room rates sumer ada dalam tu lah. You can play around dalam website Legoland Hotel for the dates yang hangpa nak pergi and biasalah harga bilik berlainan ikut theme jugak but most importantly, your kids anak2 memang happy dok hotel nih! 3 days for them tak cukup, habis tu korang nak dok bape lama, kita akan datang repeat lagi kay kids. Insyallah, mak janji.

Ada yang tanya kalau single takde anak camne best tak datang, eh ada je akak tengok those yang tak beranak pinak datang, macam2 bangsa, omputih, foreigners, local people, ramai gak yang ada dok sini, though the room is big and spacious for 2 pax tapi, best what, satu bilik besar ni korang berdua jer.

So, check out Legoland Hotel or call them now to check the availability (+607 597 8888). Ini hotel baru tau, ramai yang tak tau lagi, so ni akak bilang nih, sib baik korang baca sini :)

 Khidmat pesanan masyarakat Legoland is brought by Redmummy.com

Comment: 7