ServerFreak

Tips nak beli domain sendiri + hosting + wordpress

I republish this entry sebab ramai sangat yang email aku tanya pasal domain sendiri nih kan, go for Serverfreak, bih citor! Sticky post jap yek!

Ramai la pulak orang tanya camna cara2 nak buat blog ni. kalau ikutkan cara saya, dulu saya pakai yang free jer which is blogger.com ,mmg senang sangat nak nak create blog, 3 steps jer dah siap ;)

tapi pada pendapat saya la kan, ulang sekali lagi, pendapat saya ya, kalau pakai free domain blogspot ni, blog tu lebih kepada hobi ataupun saja2 nak mengisi masa lapang, lebih kepada diari online la. basically no intention sangat or tak serius berblog. mmg pun saya dulu cam tu la, just sebagai hobi, so mula start pun pakai blogspot jer. tapi bila saya melihat keupayaan blog boleh menjana pendapatan sampingan saya mula menjadi gigih berblog.

then bila dah serius, kita kena la act professional. takkan nak pakai free domain semua bagai. kena la pakai domain sendiri dok? contoh senang cam ni la redmummy.blogspot.com pindah and upgrade ke redmummy.com agak2 lebih meyakinkan? especially bila kita bercakap pasal online advertisements :)

ha kalau nak buat blog pakai blogspot senang, actually pakai domain sendiri pun senang gak ;)

dengan hanya RM80 setahun, korang pun boleh ade domain dotcom sendiri + hosting sendri + wordpress lagi. Setahun sekali jer bayar, ala takkan tak leh kuor modal sket kot ;)

sf6

Pakej ni termasuk:

2GB Space (ha lebih dari cukup nak upload gambar)

10GB Bandwidth – ni visitors sehari 1k pun tarak hal la

cPanel – ni kira Control Panel untuk kita manage domain dan hosting kita tu. Web based, so klik2 jer

WordPress – ni la application untuk kita tulias all the entries & publish kan & macam 2 lagi la boleh buat. pemenang anugerah untuk CMS award tu :)

OK paham dah? jom kita tgk step by step camna nak buat blog pakai domain sendiri:

Step 1: Pegi kat sini https://secure.web-hosting.net.my/clients/cart.php?a=add&pid=91

sf1

then masukkan la nama domain yang korang nak. cth: ashterix

sf2

bukan saja dotcom jer korang leh register, dot net, dot biz, dot org, dot info & dot us pun boleh.

sf3

Step 2: Just klik Continue button tu sampai la ke pic cam atas ni, you all klik Checkout. Tapi sebelum tu cek btul2 semua data ok, harga pun ok RM80 jer ;) Promotional Code tak yah letak sbb pakej RM80 ni mmg promotion pakej skrg ni.

sf4

Step 3: Isikan butiran2 tentang diri anda. Sbb domain ni nak didaftarkan atas nama anda so kena la ade details semua bagai.

sf5

Step 4: Step last but not least, pilih payment method yang nak diguna. ala guna Bank Transfer je senang dak. Then klik Complete Order. Pastu nanti korang dapat invoice so buat la payment :)

So dah complete dapat domain + hosting. Nanti dapat email dari hosting company tu cara2 nak access cPanel & WordPress ;)

So grab cepat domain name sendiri sebelum org lain kebas. redmummy.com ni pun dulu ade org reserved. kena tunggu 2-3 bulan gak la sebelum dapat :)

ha poie copek register sini – https://secure.web-hosting.net.my/clients/cart.php?a=add&pid=91

lagi satu bukan saja nak register domain baru jer, nak transfer domain boleh, nak tukar hosting boleh, nak export dari blogspot ke dotcom pun boleh :) Btw, redmummy.com is proudly sponsored & hosted by Serverfreak, yang aku dok promo lam entry ni lah :) mai lah sama2 kita satu hoster meh…

Comment: 56

Domain name at RM1 sahaja!

GET MORE FOR YOUR HOSTING SAVINGS WITH RAYA & DEEPAVALI BONANZA ONLY AT SERVERFREAK

Make your FESTIVE SAVINGS last forever as long as you stay with us !

Yes , you heard it right !

Order any Shared hosting, Reseller hosting, Semi-Dedicated hosting or even VPS plan today, and you’ll save 10% off the normal price NOW AND EVERY YEAR when you renew your hosting with us !

Use promo code: 10peroff to receive your discount.

You can also SAVE MORE if you sign up now for our SUPREME SHARED HOSTING PACKAGE because we are offering RM 1 for .com / .net /.org / .biz  domain name  for your FIRST YEAR.
Use promo code: domain1 to receive your discount.

HURRY ORDER NOW ! GREAT SAVINGS to help you kick start this festive season !
Offer expires 15th NOV 2009.

http://www.web-hosting.net.my

*** ha korang yg pakai blogspot tu kalo nak pakai domain sendiri, ni la masa nya :)

***Serverfreak is sponsored hoster for Redmummy.com

***leh kita share2 hoster :)

UPDATE:

ramai tanya camna nak guna promotion code tu…

serverfreak

masa nak order domain/hosting nanti dia akan minta promotional code cam gbr atas ni :)

so masukkan jer la. selamat berdomain sendiri


Comment: 8

RM was suspended!!!

rm_suspended

kalo korang perasan at 12ish pm  semalam this redmummy.com domain has been suspended. bukan sebab tak bayar hosting daa, lgpun hosting ni kan sponsor from serverfreak.com. actually this is due to bandwidth over usage. bandwidth yg allocated for redmummy.com is 300GB per month only but usage dia berlebih2 pulak. this means visitors redmummy.com bertambah2 la sbb last few months ok jer or probably redmummy upload byk sgt pics! :)

actually thanks to all  of you guys & girls yg keep on visiting here & keep the bandwidth increasing  ;)

tapi sekrg allocated bandwidth dah increase dah & hopefully leh menampung visitors yg keep on coming. thanks again! redmummy.com readers rock! :)

sirman



Comment: 11

Serverfreak – Merdeka Promotion!

This is a sticky mode entry, please scroll down for the updated entries!

In conjunction with the upcoming 51st Merdeka Celebration, Serverfreak is now offering 15% OFF for all shared hosting packages! If you have always wanted to have your site hosted with your own domain, this is the golden opportunity.

Hurry! Grab our promotion packages now before it’s too late! This promotion is valid for a limited time period only

( August 25th 2008 to 15th September 2008).

Code: merdeka51

Click here to Order Now!

user posted image

redmummy.com proudly hosted & sponsored by ServerFreak :)

Comment: 0

Secret Meeting in Secret Receipe…

our tea break sebelum nak layan another movie, Wanted. Aku kan a bit organized, kalo nak jumpa time kami ngah break gitulah. Sebab aku silentkan fon lam panggung, x sedo our big guest tepon banyak kali. deii sorry chai!

aku makan noodle tomyam yang so lah not my taste. Sirman makan hapa tah, punya lah dia makan x pelawa bini pung… :P

our only photo yang orang besar ngamikkan…..

Orang besar is the owner runner of ServerFreak, my main sponsor server of redmummy.com . Good news is he s gonna transfer my server to a dedicated server. His name is Sam, and he awal2 dah cakap, jangan letak muka dia clearly in the blog. Ada amoi nak ngorat Sam kah?

We had 1 hour and 45min discussion. from a to c jump to m and end to z! including a story about lalats, on how………. to lalat! Sam ni wpun lengchai, dia baca semua entry aku ye, his bahasa melayu is damnnnnnnn good, not as good as his gf, that s what he said ye. well yes, dia baca semuaaaaaaa komen korang.

gitu lah kan…

apa lagi cerita berejam tu, kalo reveal everything, bukanlah namanya Secret Meeting. apa2 pun, nice doing business wt Sam. I do some kind of business for redmummy.com jugak kalo kowang x tau, so dont get so disappointed lah kalau i cant help u so much. Kalau bermasalah, we have Bersama Mak Merah. that s the best way for me to help u, other than that, let s talk business via Contact Red.

btw kan fyi, emails korang yang anto mintak masuk pvt blog tu mmg aku x reply, sebab bapak la beratus yang nganto. aku cuma reply email yang biasa2 korang anto tu lah. tp ada gak aku x jwb lagi, due to family commitment gak. so kalau biasa 24-48 hrs aku jwb email korang, ai mintak extend lah ye jwb to 3,4 ari lagi. sorry lah u, time management ngah lari la ni, bnyk nak dikejar. ater, nak update blog, nak belek telek anak2, laki lagi. kerja lg. paham2 lah yer…

Comment: 8