Sirman

Not a single dad…

IMG_8116

Diaper’s bag – checked

semua mak nenek ada ler dalam tuh….dah sesiap wpun agak kelam kabut gak paginya. Sedia untuk keluar ngan RB, huh…aku tak de le pulak rasa risau, coz aku tau RD memang dah expert on hal anak2. lagipun bukan no 1, dah no 3.  Jarak je yang jauh but dah namanya anak sendiri, pandai2lah kena buat jugakkan.

Bukan tak leh dibawaknya aku sama wpun dalam pantang, but tak penting jugak kalau dia bawak aku, benda dia boleh handle kan, janji semua barang ada dalam diaper’s bag and susu pun ada gak.

IMG_8120

Masuk2 kereta memang masih lagi tidur, tapi on the road tu ada jugak dia hok hek, aku blom lagi beli cds baby for singing along or for him to listen dalam kereta nih, tapi pandai2 le bapaknya nak bercakap ngan dia sendiri dalam kereta.

IMG_8124

tu dia bapak ko letak towel mulut ko ngan susu tepi ko jer hahahha

IMG_8126

Wah not bad ek naik berat. Sebulan seminggu dah 4.722kg beratnya, was born 3.24kg. 100% susu badan sahaja.

IMG_8128

Staff nurse tanya, ni anak no berapa?

No 3

Oooo padanlah boleh datang sorang2 dengan baby, biasanya kalau anak no 1, ayahnya akan datang dengan parents or isteri jugak.

IMG_8130

Doc, you looked after my first son masa he got the H1N1 dulu

yeah i remember you! Anw, your baby is healthy, badan pun kuat, semua sihat. ada ruam sket kat pipi dia, takper tu biasa untuk baby, sudah mula bercakap sendiri dengan kita, interact selalu with him, kenapa mak dia tak ikut yer?

Mak dia tengah confinement ler doctor, malas nak keluar rumah.

 

Bandar Kuala Lumpur-20120204-00217

Waaaa kena inject meraung kuatttttttttttttttttttt!!!

IMG_8140

Tapi jabs untuk first month nih takde demam kata doctor so malamnya sedap je dalam pelukan gendong abangnya, kakaknya tak berapa sihat kena diarrhea dari sekolah agama sampai 2,3 hari jugaklah mencirit muntah2…. (now kakaknya alhamdulillah dah sihat yer).

IMG_8142

Sleeping beauty yang masih lagi kerjanya siang mentidooooooooooo jer tapi malam asyik berjaga sampai ler kol 3,4 pagi jugak. Aku harap ler sangat dia jangan ler berjaga malam bila aku dah nak masuk kerja nih, payah wor….ada gak pi kerja ngan mata sengguk2 nih.

Anw, Sirman survived with RB on their first day out pi amik jabs. Steady je dia siap cakap takper tetiap bulan ai pergi bawak jabs pun tak kisah. ahaks….senang maknya leh ler lari amik anak yang 2 orang tu pulak dari tuition if dah kerja jaga anak bagi sama rata kan.

Cuma citer RD ada kejadian sketlah masa ngan RB nih…

budak kecik tu kalau kentut ke main ‘hensem’ baunya kan like i said last time, so dok 2,3 kali kentut, RD ingatkan dia berak ler, tanya kat staff nurse, dia checkkan bilik b/feeding also bilik untuk tukar diapers baby gak, tengok bilik tu kosong takde orang, so RD masuk and checked, ok anaknya tak berak.

Jap2 tuh, kentut lagi si hensem tuh and kali ni RD pergi balik bilik tuh, tanpa suruh staff nurse tu check, baru je dia masuk terus dia reverseeeeeeeeee ke belakang hahahahha, ada akak ni ngah menetekkan anaknya ngan tak de cover apa2 plak tuh, lam bilik tuh gitu jer coz ingat takde orang lelaki nak masuk. Sampai sudah ke balik laki aku tak masuk dah bilik tu hiks… segan giler dia!

Anw, ramai orang kat spital tengok RD bawak RB ni macam ‘eh eh single dad ke tuh‘. Amboi….bininya ada kat umah yek!

Comment: 40

Siapa menyukur bulu?

image

gambar ni aku carik dari twitter RD

itu je le budget depa untuk beli adiah birthday bapak depa.  mana le ada masa nak beli kat luar, bertiga je ngan mak nya, depa nak pilih sendiri, kalau kuor weekend pulak bapaknya ada….so ni depa beli kat kedai umah jer.

dahlah dedua benda tu biru hahaha! duit pun si abang yang menyupport adiknya gak. adik pilih bubble (si gegirl ni kalau pilih adiah bapaknya mesti ada kaitan dengan dia gak tau hahahaha) yang abang pulak ok logik gak adiah tu, dia tengok bapak dia pakai shaver, so he beli satu. not bad.

ok cakap pasal shaver, memang ler RD ada shave kat bilik air tuh, tapi pagi birthday si bapaknya, aku tengok ke main bersepah sinki ngan shaver + bebulu tak berkemas. eh tak pernah laki aku shave tak basuh kemas balik.

so being makkkkkkkkkkkkkkkkkk….

aku siasat kat bapaknya dulu coz si bujang kecik tu dah pergi sekolah kan. bapaknya tak ngaku. lagipun mmg tak logik aku tau sirman kalau shave takde nya dia nak buat sesepah and some more dia takkan shave waktu ngah sibuk2 peak hours nak pergi kerja gitu, this must be done by Abanggggggggggggggggggg!

apa yang ko shave tu bang?

bulu pun takde lagi

ko shave rambut ko ke??????????????

ei budak2 ni!! explore tak agak2.

Comment: 32

RedDaddy turns 38!!

tahun lepas, tiada di sisi.

 

 IMG_4821

Sudah padi letak diresmi

Alur temu buah berangan

Doa kami cinta kami

Biar usiamu insyallah berpanjangan

****************

Tanah rantau asal rumbia

Bawalah tuah untuk sirami

Kerna kau pencinta setia

pada sebuah Red Family

******************

Cinta bersemi wahai kekanda

Dalam sejarah telah berrtemu

Sebagai suami sebagai ayahanda

Dan Allah merahmatimu…..

**************

Daun semalu dicarik pagi

Kayu delapan letak siraman

Ulangtahunmu kembali lagi

Tiga puluh lapan usiamu Sirman

 

p/s: kalau baby bangun malam, jangan buat2 tak dengar yek, kata mithali :)

Comment: 40

Kigali, Rwanda

 

Some of the pictures taken by RD during his recent business trip there…

 

IMG_3820

IMG_3838

IMG_3845

IMG_3846

IMG_3850

IMG_3851

IMG_3852

IMG_3853

IMG_3855

IMG_3856

IMG_3857

IMG_3858

IMG_3859

IMG_3862

IMG_3882

IMG_3889

IMG_3893

IMG_3894

IMG_3895

IMG_3897

IMG_3904

 

Ni kalo dia ajak jangan mimpi la aku nak pegiiiiii! pastuh motip letak lam RM, bukan ko takde RedDaddy dot com tuh kan kan…

 

Comment: 26

On Skype wt RD!

imageimageimage

 

sambungan twit status last week…semua status yang aku cakap tuh. aku buat kay. tak balik tidur pun.  huh letihnya ya hamat memang terkuyu2 dah mata aku. but demi anak2 ahahahhaha, kena kuat ler kan. n the above nih on sat’s twit. bangun pagi siapkan depa, pi anto depa pi SR, then patah pi panaskan engine keter laki aku, takkan tak berpanas pulak, kat seminggu gak tuh.  Dia kan ngah business trip. Lari umah parents aku…lepak2 jap and pi pasar pak aji, beli ikan ayam sumelah.

Balik umah kong jap. Kuor later amik depa from SR, bawak balik….lunch bagai and kuor balik for depa punya badminton session…..and the list goes on and on and on….

so anw…that s my job as Mak Tunggul. kalau RD ada, dia take over some of it, kita bahagi2 kerja ler. Hidup umahtangga kan, takkan sume aku nak buat…kalo sumenya aku yg buat if he s in town, memang jawabnya aku pun hantar entry ke Bersama Mak Merah! hahahahah

image

n ni kerja depa at least once a day kalau RD balik awal ke hotel, sebelum tidur sempatlah anak2 on Skype ngan bapaknya. Dedulu kitaorg pakai YM, tapi buffer teruk sangat, so terus tukar ke Skype, lagi IN. abang and gegirl pun dah pandai pakai bukak sendiri. Budak2 zaman skang laju jer depa nya otak nak buat menda2 gini. Siap bapaknya buat kelas maths and bahasa lagi over Skype ngajar si anak2 nih. N tidurpun aku halakan camera kat katil bagi bapaknya tengok anak2nya tidur….

apa id Skype ko kak red?

ahhahaha…tak yahlah ko berangan nak add mak merah nih. Kita pakai Skype untuk travelling je dik. Nak borak ngan RM, pi kat Twitter yek :)

Comment: 27