Sirman

Shy to announce…

IMG01509-20100801-1829

tv rumah aku off terus sehari suntuk Ahad, sebab semua kena mengadap computer…. well technically nya aku tidur petang Ahad tuh, sambil2 monitor Abang yang dok buat Score A. dah late petang baru aku ngadap RM and buat apa2 yang patut….

IMG01505-20100801-1407

musim exam datang kembali, tapi kali ni ada break lama, tak tau lah ngapa selepas 3 hari exam ada break like almost 2 weeks jugak, mungkin sekolah nak budak2 adopt with Ramadhan gamaknya kot. Belajar ngan Score A ni senang coz syllabus dalam tu sebijik sejibon gak apa yang diorg belajar kat sekolah. first few hours abang belajar dari buku lepas tuh baru mula ngan Score A.

IMG01507-20100801-1408

Sebab Gegirl belum exam yet and dia pun kanak2 riang ria, she s spending ngan main Barney Games lah, Dora and so on. budak ni memang pencinta games, abangnya pun sama but coz abang tu korang jangan lupa dia kan kena grounded lagi still for 2 weeks. aku rasa dah 2 minggu dah tapi sebab exam, dia punya grounded session disambung secara automatic hehehehehe. bapaknya punya rules :)

kami bertafakur bertiga coz Sirman sibuk di rumah CV for the final reno on the house. together with the contractors and our new tenant, diorg pasang lampu kipas aircond and segala mak neknya lah. This week too the final touch up on the grill.

This week too…emm

shy to say

but have to say

eh shy

eh ok lah….

heheheheheheh…..

hari ini saya menyambut tetamu istimewa. 3 orang sekali datang! appointment dah sebulan dibuat dan juga kerna mereka sangat istimewa, saya dan suami pun cuti bersama.

Ini tetamu hanya orang tertentu je dapat lawatan dari diorang yer…ni sumpah aku cakap kalau aku blogkan sapa tetamu nih, mesti korang melopong punya lah. Betul! nanti aku buat live update via twitter aku yek and post it here the day after.

Comment: 21

Rahsia Tangan…

IMG01462-20100731-1949

pernah tak korang dedulu masa kekecik main satu tilikan nasib ngan kawan2 kita dulu lah….tak kusangka benda yang aku belajar masa kekecik dulu jatuh juga ke tangan anak2 ku. but he learnt from his frens not from me.

mummy, come abang check your kids ada berapa

ha? ok ok checklah

emm tangan kanan mummy ada satu anak

tangan kiri mummy ada satu baby gemuk

so anak mummy ada 2, sorang gemuk sorang kurus hehehehehe

yang gemuk tu abanglah dulu abang baby abang kan gemukkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

ok so anak mummy ada 2 je lah yek?

kat mana abang tengok anak mummy tuh?

kat tangan tu lah kan ada telurrrrr

ini sume tipu je lah, takde maknanya leh caya menda2 nih…tah sapa ler yang mencipta telur dari tangan nih….

IMG01472-20100731-2127

tak tau lah korang camner, tapi laki den memang suka pegang tangan bininya. baik di mana-mana sekalipun. tapi yang aku nyampahnya…semakin meningkat naik usia perkahwinan, awal2 memanglah dia pegang cenggini. rapat melekat gitu…

genggaman erat huh!

IMG01488-20100801-0117

tapi nanti kalau dah 10min berjalan ke hapa, dia nak senang, dia masukkan tangan dia dalam poket seluar, so tangan aku dia sangkutkan je kat tangan dia, so senang keje dia tak yah pegang, heret je lah gaya gitu.

hawau btol. aku mula2 tak perasan, tapi bila dah berpuluh-puluh kali jadik gini, hamik! kan dah buat modal mencecehhhhhhhhh….

benda ni macam dia tak sengaja, agak2 lepas bape minit pegang tangan tu nanti dia terus masuk poket, gamaknya kalu boleh dia nak suh masukkan tangan aku dalam poket je dia terus so senang tak yah kerja.

pemalas betul lahai lelaki…

Comment: 23

The weng weng spouse!

image

image

image

kadang2 dapat laki yang kepala weng, pastu dicampur ngan bininya pun sama weng, inilah hasilnya. sorang dari pc bilik, sorang plak dari lappy kat ruang tamu. oh kitorg sokmo gini hahahaha, kalo dalam twitter pun buat pala weng2 gak! nasiblah korang sapa follow aku and follow twitter sirman! kadang2 gak sebelah nyebelah je ngan laptop memasing pun gini gak.

paling buruk goman pakai YM wpun next to each other, tak pun zasss2 ngan email. even dalam satu rumah. kalo dah rasa malas nak bangun, kot aku atas katil dia kat luar aku bbm kan jer, tak yah nak terlolong2 cakap kekuat. ngehh!

tapi dialog tu korang jangan caya yek, itu kitorg nya pala weng datang….lepas tu dia pun mula cakap tak betul yang agak kelucahan so tak yah lah aku crop ke sini pulak. actually sesambil nih dia buat keje, aku dok buzz2 saje mengaco. skang teknologi canggih, panggil pakai teknologi internet jer, busuk2 aku laki bini biasnaya berbbm, ada interkom set kat rumah aku nih, sampai sudah tak berpakai.

konon dulu letak kat bilik aku satu, letak kat dapur 1, tapi buat bazir nyemak lam bilik jer. so cadang lagi nak letak kat umah CV pun jangan arap le dah tak dok situ. nak letak kat bilik anak2 pun lagi ler diorg tak kuasa, baik jalan terus mengadap muka makpaknya.

ada lagi satu wengnya bila dalam twitter dia paksa aku jawab teka teki, kalau Apple buka kilang buat iPAD, iPOD & iPHONE kat Malaysia, agak2 kat mana?

Korang tau jawapan dia? “mestilah kat iPOH” hampehhhhh… Sirman gilor, RM pun jadi gilor sesamor!

Comment: 23

Entry senapas!marah weii, marah niii!

Ya Allah

ko tabahkanlah hati aku  yang ngah gelora jiwa duka skangn ih. bukan duka, salah salah, ngah mood marah mencuka, kira kalau piggyb lalu memang senaklah perut dia kena pijak ngan aku!  it started with abang first, ngah2 angin ngan abang, masuk lagi satu citer pasal bank untuk kita refinance rumah.

ko ingat aku buat adv arituh pasal bank sucks nih main2 ker? the stupid bank/developer/lawyer of my house memang the worst in my world, if not your world. eiiiiiiiiiii!! 7 bulan dah ok, 7 bulan! and they are going to extend it to min for another 3 months! yeah great, cukupkanlah setahun. benak pala aku lah, bank salahkan developer, lawyer pun salahkan developer, developer salahkan dbkl, dbkl pusing2 balik kang salahkan sapa aku tak tau. sume main toing toing tuding! fed uppppppppp! for over 7months aku tak riuh, sebab sirman yang take charge but semalam aku nya kesabaran langsung hilang bila sirman mintak aku pulak take over.

waaaa, sekali je aku deal pun aku dah panas hati, that s it lah the last aku nak amik tau dah pasal nih. no more! sebab tu lah aku yang tak leh nak mengamuk terus kuorkan F word dalam twitter! eii bencinya ngan biokrasi kat negara kita yang tercinta niii!

then back to Abang, grrrrrrrr! haritu aku ngamuk2 pasal Ustaz selamba je suh budak2 cuti, tapi takde bagi surat. dah aku taji, depa kali ni bagi surat. ha ni memang official nya cuti lah, aku pun tak tau lah cuti apa, tapi abang sudah buat silap besar bila dia tak present surat tuh kat makpaknya.

he knows the rule, no letter from school, no cuti for u. go to school. so gagau2lah dia carik tapi tak jumpa jugak. atuknya dah tunggu nak pi nganto sek agama nih, so belakang aku dia pi cakap ngan atuk, cuti, aku nya hamuk, amboi pandai ko ek, so dia dah kecut ngan makpaknya dah angin wpun melalui talian suarat di corong telepon jer, dia siap pakai baju sek agama semula, tepon atuknya mintak jemput.

atuknya yang baru nak santai rehat, pi lah balik amik dia anto dia bawak pi sek tapi memang ko cuti! ha kannnnnn! satu pelajaran untuk ko bang. next time u dapat surat sekolah, terus tunjuk kat makpak ko, ni lagi setengah jam nak pi sekolah sibuk tepon makpak bagitau harinya tuh cuti. mau makpak ko tak melenting. bapak ko yelah taji balik kat mak ko, dah mak ko idup tak keruan kat opis dok teleng2 pala ngan pangai tak responsible mana ko balingkan surat sekolah tuh.

tak cukup ngan tuh, pagi2 buta pas diorg pi sekolah, aku actually buat spot check kat bilik abang, aku jumpa buku2 sekolahnya kat bawah lemari baju. hangpa tau dia buat camne. tetiap hari dia susun buku sekolah dia, so dia malas nak susun memolek atas meja study dia, dia tolak sumeeeeee buku2 dia bawah lemari. ingat mak dia leh tak de idung nak bau mana dia sumbat buku2 sekolahnya. so aku pun apa lagik, biar ok biar.

ni pun masa nak marah dia takleh tepon cakap marah ngan dia kekuat, ngah keje kan. so aku bantai anto sms kat Fifin, sebab dia kan takde hp, abang dok bacalah sms maknya yang membebel over the hp tuh.

suara veto pun berbunyik:

1. ko nak senang yek, senang nak susun buku sekolah, senang nak capai buku, ko pi sumbat bawah gobok lemari baju yek bang.

2. ko tak responsible on surat yang cikgu bagi, should be given out since hari yang ko dah dapat surat tu lagik!

3. ko susahkan atuk ko pi balik 2 kali ngamik anto ko, sudahnya sek memang tutup kena bawak balik ko, sian atuk ok! atuk ko tu dah tua!! grrrr (hujung2 dia ada mintak maap gak kat atuknya)

for the 3 yang ko dah buat silap, Abang is now grounded from playing at the playground and watching tv for a week! no bola di petang2 hari, no scooter, no games at all, no tv, no cartoon no psp ps2 segala bagai, 1 WEEK!

bila dia kena grounded, adiknya pun dapat tempias sama, coz adiknya tak boleh tengok tv bil abangnya ada kat rumah, adiknya tak boleh pi playground coz abangnya takdak sama ngan dia.

ok aku nak amik napas….abanggggggggggg!

bapaknya balik kerja ‘apa you bambu anak you?’

bambu? malas nak bambu, terus grounded jer,  for the 1 – 3 Actions, 1 Minggu!

**Note: entry ni dah a week ++ aku buat baru saje posting this, grounded punishment nih  dah selamat watamat, Abang sudah merdeka!**

Comment: 30

Red for man, merah untuk lelaki….

image

bang Zaidi Tukul dah bunyik tuh…

demand merah untuk lelaki pulak ko yek. ado bang adooo! let me present you some of the red items in my red laki hahahahaa! aku telah berjaya menjadikan dia pencinta merah, wpun dalam keadaan terpaksa dan tidak terpaksa. coz even dia beli apa2 sendiri tanpa aku di sisi pun dia akan carik merah…sebabnya:

ler takde merah ke?

takde….

ha dia tak kuasa nanti soalan yang akan dia dapat dari si diva merah ini, tiap kali soalan takde merah ke akan kuor, so baik dia pilih semuanya in red. actually sirman ni bantai jer, dulu sblm dia kenal aku dia mat black, sume benda hitam baju sume hitammmmmm. skang baru ceria aku mix match kan kaler baju suor dia.

IMG00765-20100706-1921

pen hitam tapi casing merah untuk bag DSLR nya…

IMG00768-20100706-1922

dunhill merah, dipakai di rumah sahaja, sebab bininya suka laki yang smell jantan2 jer, bau busuk ko pi dok luar

IMG00762-20100706-1920

his first red shoes…for casual wear, for event lah usually. susah nak dapat merah yang mix ngan kaler lain, takkan nak amik merah menyala, melampau2 lah kan. ini memang dia pun suka giler kasut nih, tak sempat aku cucuk, dia dah excited nak jugak beli kasut nih..

IMG00748-20100706-1917

he bought this in London, from Tod’s sangat2 part of our red collection

IMG00752-20100706-1918

ni gambar with flash, memang merah worrr, tapi kena pandai jagalah coz ada putih plak tuh…

IMG00744-20100706-1914

red london bus, untuk ole2 to our frens and family, sebab Sirman yang pilih so jadi package lelaki jugak yek. the present nih unisex, boleh bagi laki boleh bagi perempuan…merahlah jugakkan? lelaki kan?

IMG00743-20100706-1913

we bought this shirts for all of our brothers. untuk belah aku ‘My Sister went to London and all I got was this lousy T-Shirt’ . Sirman  yang sendiri pilih and nak bagi to his brothers, so tetiga brothers bujang  dia and my 2  single brothers pun dapat nih…kan ada merah2 gak tuh kat bendera british hehehehe….laki aku pilih, so lelaki untuk merah gakkan?

IMG00781-20100706-2047

terselit plak jam cekai Gegirl…Sirman’s watch ni susah aku nak cucuk dia beli yang talinya merah, tapi surface and jarum jam dapat kaler merah…tak berapa clearlah lam gambar but semua jam2 tuh jarum2 nya memang merah. ha camne bang kak? lelaki pun banyak boleh pakai merah marr…

IMG00778-20100706-2045

Setiap pagi, sirman bekal black coffee and minum while driving, dok dalam jem lelama…ini pun merah gak. Dia dapat dari one of his events, kebetulan pulak merah, this memang khas untuk Sirman, bukan untuk aku, aku nya tumbler lagi beso bawak pi kerja…

IMG00774-20100706-2044

kunci keter rumah Sirman pun dalam nih, siap ado font merah wpun casingnya hitam. ehehhe….merah tu kebetulan jer, rocklah weii! banyak benda yang kita collect beli dapat mostly memang merah :)

IMG00773-20100706-2043

last one yang aku leh tunjuk, his laptop and camera bags…all belongs to him, but yang crumpler depan tuh actually aku punya but unisex so kadang2 dia bawak bila lepak mamak tunggu Gegirl abih violin class. lain tuh memang dia pakai for his daily usage and for travel purposes. camera godang DSLR pun boleh sumbat dalam tetiga laptop bags tu gak…

so merah tak? hahahahaha aku suka je citer2 pasal merah nih…

kain baju dia pun banyak merah, boxer pun merah, tu sume tak yah tunjuklah. wallet dia awal2 dia dah jerit no red colour, so tak dapatlah aku nak memerahkan walletnya…but tak banyak sket setiap barang dia pun memang merah. kalau aku suka kuning, terbalikkan jer, sume barang jadi kuning pulak. tapi susah nak buat koleksi kuning, sib baiklah aku sukakan merah yang kaw kaw.

tolong yek jangan tanya koleksi merah abang and gegirl pulak. jenuh aku nak selongkar kang…abang nya koleksi paling tak banyak coz he s not into red, he s more to blueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Comment: 22