Medicare Mobile Commode Chair and the Drypers for Mak Ajah…

 

IMG_2433

 

IMG_2434

 

IMG_2435

Special entry for my mak ajah yang still not well. So at least in the future, for reference ke hapa bolehlah jadi selak menyelak di sini. Riak takbur nih…yelah, nak show off benda nih. Ada orang kan panas je bila aku show off, tak pikir ke sume benda kita tunjuk beli menyenangkan kerja orang lain, nak carik info dah ada depan mata. but i dah been there done that, no matter how lah haters menyampah pun, akak pedulik hapa kan? lagi aku up up up pun.

So this is a movable toilet for mak ajah. I got it at a price of RM275. AQ Medicare Mobile Commode Chair CMC2015 

Memandangkan mak kadang2 dok rumah anak ni anak tu, even my house so much easier to have this. Specially part mandikan, mudah pakai nih. Cuma the bahagian bawah takde tempat letak kaki, so kalau nak tolak dari kerusi sofa jauh ke tak molek coz mak nya kaki kena letak atas stand, macam stand wheelchair but tu boleh move her around ngan wheelchair, at least for mandi toilet purposes this thing is very helpful.

For pampers pulak, the best brand yang ai belikan is this one: Certainty Daypants Disposable Adult Pants Regular Pack XL. Kat Tesco paling murah pun per pack is dalam RM20.45 but kat L online tuh ai beli in bulk terus, so per pack jadi RM16.25 jer. Ini jenis pants senang sarung. Dulu adik2 aku pi beli yang jenis tampal kiri kanan, fuhhhhhhhhhhhh nak nangis masa pakaikan coz sangat susah. Terus aku tukarkan to this type, everyone happy. If takde lelaki to help pegang badan mak pun, aku boleh pakai sesorang (tapi dengan penuh segala tenaga gak lah coz sambil berdirikan mak, pegang badan dia nak menyarungkan ni to her kaki bagai) but ok jer…

Now ai ngah tetengok lagik wheelchair coz nak upgrade lagi wheelchair mak ajah tuh…you all pun boleh recommend sini, then akak boleh siasat compare2 bagai.

Thanks all.

Comment: 8

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 10

Lagi Raya’s OOTD…

i ve been buzy

4 hari baru nih, jaga mak ajah, she stayed with me.

but now she s already at my sister’s house (saham akhirat dikongsi bersama).  But dalam buzy2 tu, waktu kerja tu ada lah events yang aku attended.

IMG_1787

 yellow sesatunya yang aku tempah from the Ampang Park’s boutique.

that s not a red flower, itu red wig, ponytail. n I had to wear other colours than red coz dah kena sound ngan my frens, coz tetiap taun aku asyiklah ngan merah merah menyala, pasalnya  tukar lah pakai aritu ngan kuning diraja lagik.

IMG_1813

IMG_1915

not a baju raya but one of the mornings yang kami mulakan shift as early as 6am to shower my mak ajah, ger her to do the subuh, breakfast etcs. So terus aku pi kerja and suami tolong sambung jaga mak sementara aku pulang dari kerja in between abah, my sil and my anak sulong pun ada sama monitor (there s always a support system to look after my mak).

IMG_1950

 Red Ashanti from the Shawl Publika

banyak drama baju nih…malas sembang sini, dah bercerita pun kat my instagram…if ada kaler hijau (supposed ada kaler tuh), kompem akak amik gak…sedap and vass betul pakai baju nih.

IMG_1974

 if u know them, kem salam. Dedua ni the ex and the current SO, hebat dedua orang nih. aku dah macam post msia diapit tower 1 and tower 2 heh

IMG_2017

 ai fulfill their wish to be featured  in this blog – specially Miss Bunga and Shamira :)

IMG_2020

 nah Kak Red up lagik, extra bonus for Pejal and Kimmy ….

akak tak leh letak semua ye lam nih, akak letak randomly jer. Kang kalau semua semua orang akak letak sini, dah melanggar perjanjian asal akak sendiri- 14 years kot, ai hardly nak sembang so much about it.

IMG_2203

husband patut pakai baju melayu but the wife baru perasan the card, bila dah bersiap nak keluar. muahaha…takpelah, bak kata adik2 kat IGs, anggaplah ni batik siam punya corak baju laki aku tuh hiks…

 to Haiqal and Maryam – congratulations on your wedding: #HAxRAM

IMG_2292

The black is from the #youmeandhunny tengok si Anzalna pakai lawo, aku terus sebat masa tu depa baru letak kat Isetan KLCC, tak letak price tag lagi, baru sampai kuor dari kotak, jam2 tu gak aku rembat coz kain dia tu yang unik sangat. baju tu bebiasa jer…

last final round of Syawal will be this weekend insyallah, itu last one for melaram baju raya, and i m sure aku takkan sempat nak perabihkan pakai semua stock new baju raya this year, which i ll bring forward to next year (s) hahaha…that s ok. Baju2 yang dah berpakai sebelum nih pun (for raya ai meant), mostly dah berulang 2 kali pakai gak to the houses yang dedekat rumah, kes satu rumah, or rumah adik beradik. Then pastuh leh simpan or paling abis pun ai will send to Cambodians, apa susah. Takde pembaziran pun, depa dapat pakai baju lelawa and bebaru lagik.  Ramai orang kata aku membazir beli baju raya sampai lebih 30 lai, once again, aku tak rasa pun. coz for me, hasilnya akan pergi to Cambodians.

Speaking of Cambodians, sending you the details for derma, aqiqah, qurban, insyallah by this week.

Comment: 2

11 July – 42

I just turned 42, few days ago. To be exact on 11 July.

Tengok tuh bila dah tetua camnih, the excitement tu dah takde pun. Letak kat blog pun main kaup belated jer. But I had a very fun day on my birthday.

I took leave, me and husband pi breakfast at our nearest mamak BSP, together with my bff + husband gak. Pahtuh, both husbands balik. Laki aku ada urusan root canal dia (since akhir ramadhan sampai la ni tak settle lagi giginya). He memang tak join aku punya plan pun.

So me and my bff – we went to:

1. Jakel Mall near by Jalan TAR tuh, first time aku sampai situ, Kalau tak kerana dah  nak abis raya, mungkin aku akan membeli belah lagi kain baju raya kat situ. syukurlah insaf. Keliling mall besau tu kitorang pusing, depan belakang gak. Balik tangan kosong.

2. Pavillion – kat sini aku kena pi Balenciaga, then we had our lunch kat Kempachi. My bff gave me a pair of Poh Kong earrings (again, last year was gold, this year is white gold pulak), dia tau aku giler gold kan. Kat sini ada lah beli 2 helai baju.

3. Star Hills – checked out something at Dior.

4. IKEA Cheras – hah kat sini kita memborong few stuff. Padahal hajat nak beli satu barang jer pun but hasilnya sampai satu bag shopping tu kitorg 2 kena angkut sama2 membahu letak kat kereta and turun balik for coffee.

5. My Town – sama je pepusing hasilnya for IKEA tuh, dah tentu mall depa 2 nih next to each other.

6. AEON Maluri – pun ada ler dapat shopping sesikit.

Yang kita skipped pun SSF Cheras cos kawan aku allergic tempat yang ada bebunga bagai, yet jual bunga kat situ tak sampai 10% pun, the rest sume bembarang rumah, hover tau pompuan. But actually 2 days before birthday aku, aku dah pergi pun SSF tuh, depa kan ada buat 31% discounts till 18 July nih. But aku nak pergi lagi coz aku nak claim my birthday month nya 50% discounts.

So tu lah, macam pergi kerja je kuor masuknya, balik pun waktu lebih kurang aku balik kerja gak. But gotta spend time with my bff, we hardly meet (setaun 2 kali je jumpa pung), she s leaving back to Beijing soon (yes the one that I visited last year, sama jer orangnya). Memang malls haunting betullah hari tu.

Malamnya, I had dinner with my husband (2 sons at tuition, kakak of cos lah takde dia kat hostel). Pastuh malam tu jugak laki aku ajar bawak scooter. 2,3 rounds, I tak bolehlah. I m so phobia, terjerit2 aku belajar bawak motor tu walaupun dia tak lepaskan pun minyak ke break kiri kanan tangan tuh.

So misi untuk belajar bawak motor memang terpaksalah dibatalkan. Tak kesampaian nak pakai high heels pi KLCC ngan scooter, forget it. Selain dari aku takut nak jejak kaki, badan pun nak kena ke depan habis untuk kaki sampai ke tanah, aku memang takut nak pusing minyak kanan tu, jadi abaikanlah. Boleh strike out, tak yah dah panjangkan hajat nak belajar bawak motor. sob sob. Majorlynya aku takut ler.

IMG_1689

 

Malam sebelum birthday, my 2 sons bagi big card. Thanks abang and Shan. On birthday nite gak, Zeeshan ada buat pom pom balls card ngan cikgunya, besau betul dedua cards tu heh.  Semua handmade. Also malam before birthday gak, laki aku balik awal from his work (pun after midnite) and delivered (kenkonon surpriselah) big choc cake. Ramai orang dapat makan kek tu aku peragihkan, kawan2 sekolah kakak pun dapat sama gak (of cos we sent to her), sek abang and Zeeshan gak, even my opismates pun ramai merasa. Thanks suami for the cake. Fendi’s handbag was part of the birthday present from him :) .

I oso got that big flower (artificial), from RD. Eleh aku yang pilih bunga apa yang aku nak, kang dia hantar bung hidup, tak hingin dah aku. I want all the artificial flowers, barulah leh pakai sepanjang zaman. Ngeh….

apapun, thanks for the wishes, for my birthday nih, I wish semoga kesihatan mak ajah kembali sediakala, chances aku untuk umrah and haji dipercepatkan, anak2 dilimpahi dalam lindungan Allah sentiasa, dan banyak lagi, doa yang bebaik…terima kasih Allah.

The rest of the photos (please refer to my Instagram). Love.

Comment: 3

The Raya’s OOTD

skip semua raya celotehs kejap but go for the OOTD…

love this kind of entry :)

 

IMG_0247

Kakak in #byfatinsuhana

Aku tengok Siti Nurhaliza pakai in green masa nak pi Umrah bulan puasa aritu so aku beli ni 2 sets, siap ngan khimar gak. Satu lagi in purple, tah bila lah nak pakai coz now dia dah balik to hostel, takper….raya haji, raya taun depan ada lagik hiks…

IMG_0277

All 4 boys in Jubah Lima Waktu

Zeeshan takdak in red, inipun from the runaway show arituh, tq Anne Pen Merah

IMG_0267

RD and Abang in Lima Waktu Kurta Sunan, my dad pulak in Lima Waktu Kurta Hajj

IMG_0336

In RedAudra Boutique

Riak Takbur – new Balenciaga baru, bought in Balenciaga Pavillion

IMG_0410

Red Family Raya Ketiga di Melaka

IMG_0486

Petang/malamnya on the same day of Raya Ketiga ai tukar baju to Lysandra.RTW in purple, sedap sei pakai baju ni, harganya RM100 je kot..merah dah abis, hopefully depa restock

IMG_0553

Still in Melaka on 4th day of Raya – wearing Lubna

I have more than 10 sets of Lubna raya kali nih, so memang akan posing Lubna sesaja la kot

IMG_0567

IMG_0569

Kakak in Sirah Collection, set baju seluar yang sangat cantik selesa, bila nak pi repeat balik online kat Zalora, dah abis pulak other colours. Abang in Jubah Lima Waktu, in blue of Kurta Sunan

Tudung kakak tu by @cakenis , memang Hanis Zalikha sponsored 2 pcs of tudung for Kakak, one is in grey but kakak dah pakai on day 2 of Syawal waktu kita odw to Melaka

IMG_0625

both Atuk and cucu in Lima Waktu gak, my abah in Kurta Hajj, abang in Kurta Sunan

IMG_0671

Balik raya di KL, sambung berjalan di belah semua keluarga ipar duai (RD’s side). Kakak in Poplook dress, but tudung in #byfatinsuhana (waktu ni the dress purple byfatinsuhana pi hantar tailor potong bawahnya, labuh meleret benau)

IMG_0704

 

BLue Lubna – this sets aku ada 3 colours lain kau, cos sedapppppppppppp giler pakai nih

IMG_0818

The next daynya, 3 hari tak keluar rumah coz melayan tetamu yang datang bertubi2… Shawl Publika’s caftan

IMG_0874

Green dress kakak ni from the Zareeth Zehra, ada songket tepinya, my MIL pun ai belikan design yg sama gak tapi kaler lagi lawo, emerald green for mil

My blue top ni from the Hergrace KL, i have 3 pcs of the same design, satu lagi dah pakai masa event raya buka puasa Astro last month

IMG_0937

ni OOTD atas motor, dalam tu aku pakai khimar from the Butik Hadramiyah and dress jubah lawo itam melekat bought kat kedai Jalan TAR, but tak dan nak ootd (sempat IGS kan jer) coz rushing nak pi funeral

IMG_0963

RD in Umma.My – get it kat FV

IMG_1023

baju raya lama, yellow pahang melekat from the LoveTulippe (cos sehari dok rumah masak) and apron reropol adiah from Kak Ann she bought from Spain…

IMG_1481

IMG_1483

Lubna lagi, ini pun aku beli 2 sets satu lagi kaler lain, sedappppppp cantik gila terletak design nih.

Riak takbur lagik – Fendi baru, from Milan

IMG_1507

My bff tertawan ngan Caftan from the Shawl Publika yang aku pakai masa awal2 raya arituh and dia pun terus beli sama…pastuh yang kat IG pun sama ramai tergodaaaaaaaaaa…hah boli lah…

IMG_1528

in Estela – Parkson. tak jumpa la IG Estela nih, but sedap gak pakai, simple. If ada lebih 4 rumah nak kena pergi, i akan pakai 2 pasang, tukar dalam kereta or tumpang rumah orang…ater baju raya aku banyak kau, lebih 30 pairs kan.

IMG_1404

bukan raya, bekerja…in black ahhahaa

IMG_1597

one house jer to attend, my brother so aku pakai simple dress jubah ni jer, kakak in dress jubah songket (tak berapa clear pulak lam nih).

She was on outing day, so apaknya amik bawak balik rumah and kita pi beraya rumah my abang before we sent her off back to the hostel.

Semoga Kakak selamat dalam perjalanannya ke Kelantan this weekend (ada volleyball tournament kat USM).

So the end of 15 Syawals’s OOTD.

Comment: 10