It s Beijing!!

IMG_0943

mak nak gi Beijing and anak2 suami kena tinggal. Untuk Zeeshan banyak pesanan dia, nak aeroplan nak train nak lorry. Aku rasa vehicle toys dia kalau tak dibagi orang or jahanam, boleh dpt handbags mak kau kot!

IMG_0959

RD lah yang antau, if takde laki, aku panggil Uber ke taxi, this is not my first time jadi solo traveller.

Dan this is not my first time gak ke Beijing, years ago aku pernah angkut bawak abang kakak yang masa tu umur depa kekecik lah sangat, untuk pi visit laki aku yang masa tu was seconded in Beijing tuh…ada cerita tu sume dalam blog lama. Aku nak ke Beijing ni pun sakan tengok blog lama aku tu gak check all the Beijing entries. and i was damnnnnnnnnnnnn kurus giler wpun kakak masa tu baru 3 taun, abang 6 tahun…hiksss

 IMG_0986

hand carry this oren luggage but pastuh luggage tu tinggal kat Beijing :) . I bawak luggage baru, the red colour pulak. Ada je hand carry luggage yang colour merah but Mak Ajah dah tereban, malas nak mintak balik. Yang colour lain pulak, not red so I need a new one in red lah kan. Alasan.

IMG_1001

American dok sebelah aku, 8 kali setaun dia akan turun Malaysia kau, macam that day, lepas KL dia kena pi Beijing 2 hari pastuh pi Vietnam pulak. Then baru balik US, nanti taun depan pusingan idup dia macam tu la semula, back to KL, engineer orangnya. But idok le aku borak ngan dia sepanjang malam pun, dia memang bantai tidur jer, but aku layan movies back to back, ada ler kejap tidur gak. Jarang aku dapat tidur lelama kalau dalam flight pun….tak kira ler bape belas jam perjalanan.

For Beijing, about 6 jam…MH360

IMG_1014

Lepas kastam security check segala bagai, someone (a driver) was supposed to wait for me but sampai aku dah keluar kat 10min pun aku tak nampak bayang orangnya. Tak lama kemudian baru dia muncul, nak borak tak geti plak. dia tak geti omputih and aku tak geti mandarin. Should have brought my 2 kids hiks…..

Laju betul dia tolak trolley aku tuh. dahlah menaik ke bukit sikit jalannya. Aku pun hegeh2 masa ni dok baru nak pakai jacket. Dalam hand luggage aku tu pun aku hanya isi bantal leher tu and jacket, coz it s winter in Beijing. Dalam airport sendiri dah sampai ke tulang sumsum dia punya sejuk.

IMG_1018

About 45min from the airport to my destination.

Dan yelah bolehlah kita borak2 santai sembang blog pasal Beijing pulak. But aku tak nak ler detail sangat bercerita on Beijing coz ai did that before on my last visit, ai is tak rajin. Ini pun bukan sponsored trip ke hapa, this is my personal trip to visit my BFF.

Banyak sangat drama, sebab aku dah penah datang sekali dulu so aku dah tau apa to expect kat cecino China ni lah. the rudeness is hemm….yang tak gentlemen pun satu hal gak. Aku beli bag Prada kau, tangan aku penuh kiri kanan pun ko tak nak tolong bukakkan pintu yet ko SA yang dok depan jaga pintu tu.

Mana yang berak kencing tak tutup pintu….Ya Allah 2 kali aku faced that moment, sampai skang rasa nak termuntah bila kenang balik. Coi betullah! Buang kahak merata tu pun sangat lazim gak.

Drama depa2 ni bermula dari sebelum boarding lagik. My flight was full of orang kampung depa, aku rasa Malaysian baik Malay or Chinese pun leh kira lam 2,3 orang jer. Omputih ada le 2 orang. So at the Gate punya last security check sebelum kita nak masuk aircraft tu, q memang panjang…wpun ada 2 lanes. Flight penuh. Tetiba depan aku ada orang depa dok selamba potong q.

Well, masa tu masih lagi kat negara aku kan, so aku sound gak lah amoi tuh, awat ko nak cut q aku, pi le beratur. Dia tak geti nak speaking, dia dok tunjuk boarding pass dia yang BUSINESS CLASS tu….hahahahah apa lagik, immigration officers kat situ (our Malaysianlah of course) terus haukkan dia, suh pi beratur. Ko ingat security check pun ikut level ke, nak business class ko pi dalam aircraft tu, jangan nak manjang je potong q. Tergelak2 betul aku dok ingatkan.

Waktu balik from Beijing to KL, pun ada yang potong q aku gak kat security check, walhal aku dok tolong dia amikkan tray bagi dia bagai…cinanat betul depa nih. Manners kedaung.  Yang ni aku idok ler nak sound coz I just had 2 miserable hours (cos of the VAT), lagi pulak muka security depa tu memang takde belas ikhsan, tak pepasal buat drama, kita tak dapat hapa…udahlah sorang speaking sorang dok congcengcongceng.

Anyhow, lots of photos waktu aku di Beijing, insyallah slowly kita tempek2 sini.

Comment: 3

Diwali

IMG_0618

IMG_0595

Last year was in red, this year aku beli green set. But accessories semua dari last year punya, cuma aku tambah the long hair, the subang hidung and gelang kaki besar (yang lama kecik). All for Diwali.  But accessories pala leher tu not sure aku pakai last year ke tak gak coz aku ada few Indian sets nih, malas nak cek entry lama. Bukan penting pun, anyway, sapa yang dah tengok video akak berhidustan tuh, diam2 sudah…for fun jer, menari pun lintang pukang.

Because of this, I dok hafal sikit2 le the Mujhse Dosti Karoge punya medley, siang malam, dan Zeeshan sebagai my magnet sampai dia lagi terer hafalan than me. No wonder ler budak2 macam Zeeshan tu senang betul nak hafal surah, yassin and macam2 lagi coz I notice dia tak mumbling hafalan apa2, but dia simpan kat pala. Tetiba tengah mandi, lengkap lagu hindustan tu dia nyanyi hoi!! aku pun terkial2 nak nyebut. Memanglah ada pepelatnya but hebatlah minded brain macam baya Zeeshan tuh. No wonder masa umur dia 3,4 tahun dulu lagu Elsa dia pun hafal. He usually nyanyi sambil mandi, sekuat alam satu rumah dengar.

Addiction dia baru skang, layan lagu2 hindustan, once a week dia dapat ipad, dia mintak aku bukakkan dia Jooth Bole (from movie Booby), lepas tu abis semua famous lagu2 hindustans dia melayan. Bila dah lama kang, lepak2 tetiba dia nyanyi…eh ko sekali dengo dah hafal. Even menari tu pun, dia banyak betulkan aku, katanya macam ni lah, hands gini, hips gini hahaha…yelah dik.

Nak sewa my Indian outfit, boleh boleh…from top to toe complete set akak ada.

Comment: 0

IB – Mak Cun Dilwale

IMG_0280

hp je 2 lelaki ni. Ini adik bongsu aku, dia buat operation ACL ke hapa tah, orang2 bola tau lah. In fact baru sebulan lebih lepas my adik yang no 5 pun buat operation yang sama gak. Depa ni kaki2 bola, tu yang kisahnya…

IMG_0293

so mak abah and adik2 dah sampai dulu, kitorg gi makan kat Haslam Restaurant bawah tu, masa melawat adik no 5 kat hospital yang sama gak, we had dinner kat situ kan, so macam sedapnya lahai food depa so bila naik balik, bawak berbungkus2 kuih muih and bubur.

IMG_0296

meriahnya ko bilik spital ni, kalau sorang 2 budak pun leh gamak inikan pulak reramai gini. Ada 2,3 orang lagi baby and toddler takde dalam gambar ni heh…dok kat mak2 depa (pun ada dalam bilik nih).

IMG_0300

masih lagi huruhara..dah tak yah lah…payah btol bebudak nih

IMG_0310

apa le ko temberang abah ko tu dik

IMG_0356

tebalnya makeup aku,but takpe lah, event malam. so heavy2 pun biak pi lah kan….siangnya lepas hospital tuh kita pergi IB checking tickdets nak tengok Mak Cun Diwale..aku kan suka hindustan2 nih, kakak pun suka le yelah dia bebudak mmg la suka artist2 nih. Jadi kita pergi berdua jer malam tuh, apaknya tak hingin nak ikut heh :P

IMG_0367

split sikit….i have this type of seluar, 4,5 lai kot, diff colour of course.

IMG_0371

laki aku cakap (mesti mak hang suh horang shoh shoh tepi nak bergambar kat sini). ahhahaha ni kes gambar kat Kuta, Lombok tulah, yelah nak dptkan besau ni punya frame. Thank you to orang2 di situ yang amikkan gambar nih.

IMG_0388

sampai awal so lepak jap kat cafe. Tak makan coz dah makan sesiap kat rumah, jadi minum2 jer….

IMG_0396

Thanks laki tolong belikan tix nih, eh tolong bayarkan for both of us. Aku nak amik yang murah sikit but dia upgradekan nih heheee…. patut bawak Zeeshan gak dia suka hindustan but nanti past bedtime dia and ni sampai midnite some more ni untuk umur 6years and above je.

IMG_0418

taklah depan sangat, but just nice. Best show Mak Cun, ada le yang macam lemau2 part gak, tang hindustans menyanyi tu kita boleh record, i did posted them kat my own fb. Layan hindustans best wor…sebab tu antara punca utama aku nak sangat tengok Mak Cun nih.  Lambat abis, 1130mlm baru abis and midnite gak baru sampai rumah. Mentidoq anak dara all the way dalam kereta.

Tapi yang kat rumah pun the boys 3 tuh, melayan movie gak, not Zeeshanlah, dia tu kan tidur awal at 830pm dah panjat katil.  Eh jap speaking of anak tidur awal ni, sebelum dia sekolah dedulu tu, midnite gak baru dia tidur. but aku memang set few days sebelum school start, anak2 kena start digest tidur awal. So till now dah 2 tahun sekolah pun kan, dia dah masuk dalam system badan dia, kira 830pm tu dah memang waktu tidur sangat. Weekends pun sama gak coz dia wake up early, 630am dah bangun (dia bangun sendiri tak payah nak kejut), jarang2 lah dia bangun lambat….

we didnt stay long pun untuk amik gambar ngan artist ke bagai, gambar atas stage pun lupa nak tepek sini hiks…tak penting, yang penting is muka aku :) . Erma Fatima leh buat lagi Dilwale pls, kain sari lengga donno whatever lah yang Umie Aida pakai sepanajng 3 hours show, oooo to die for betullah. Lawaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyaa!!! Hero yang dari Pakistan ke mana tah tu, biasa2 jer, but dia pandai menari la, but speaking of menari tu kan, aku tengok ada lead dancer (our Indian) lagi gempak dia menari.  Best kalau the lead actor tu pakai local kot, coz tahlah, that s my opinion.

Comment: 1

Sudirman Tribute: One Thousand Million Smiles

IMG_0135

the highlight the highlight :)

IMG_0143

our not so dating nite lah, pi tengok the Sudirman’s Tribute at KL Pac, few weekkkkkkkkkkkkk ago

IMG_0152

lama kita tak datang KL PAC nih, walaupun banyak invites aku dapat for event sini, tengok show lah macam2 but mostly aku tepis, family commitment.

IMG_0162

Dato’ Faridah Merican at the back

IMG_0179

my die die lawa gila skirt nih, pun akak ada in red gak.

IMG_0191

thanks buddies tolong snapkan nih….nak cemolot tapi laki aku tak bagi in public :P

IMG_0200

so show malam tu lagu2 nyanyian Allahyarham Sudirman

IMG_0206

ini the closingnya, ada Atai la hujung2….you tengok yang the 2 left sekali tuh…ha lupa (maleh nak google) nama yang young chinese boy tuh and Tria Aziz, dedua aku suka depa nyanyi, lelawak gak.  Dress biru tu anak Logan Alleycats. Ada aku amik video but more for Tria, sebab suara dia sedap sangat

IMG_0210

Atai ni hem…ada kisah sejarah lama dia ngan ex ex buddy aku luh, hiks…itu young boy sebelahnya anak buah dia, also my kawan’s anak gak

IMG_0216

The end of the night. With our kawan lama, yang lady tu kakak si Atai (means anak buah Allahyarham Sudirmanlah), yang sebelahnya si suami is our kawan since 17 ke 18 years ago kot. very the lama giler…………  overall, the show was good, kita pergi on the final night. Thanks for the complimentary tickets ni to (cannot mention).

All the way ramai penonton nyanyi sama, most of his songs tu memang dari kecik sampai ke tua dah tentulah hafal. Sonok gak lah sesekali kuor gini, lama tak berjalan tengok show macam ni gak. Nak bawak anak2 pun, no point, diorang cuma tau lagu Balik Kampung je :) .

Actually pulun berdating ngan laki coz I pi berjalan plak skang nih…..sesila la jenguk instagram and fb page akak ye :)

 

Comment: 1

The end of Lombok…

 

IMG_8832

panjatlah korang, idok le mak nak join sekaki….

IMG_8839

ini Tanjung Aan, dia pantai tapi dia ada jugak macam bukit2 kat tepi beach tuh, so if rajin naiklah.

IMG_8840

so while depa naik bukit tuh, aku explored sorang2 kat beach nih….panas berdenting kau

IMG_8843

dok carik tempat redut tu ada orang tua ni dimandikan dek familynya

IMG_8846

so jalan2 le aku sorang2 kat sini….cadang nak duduk le kejap coz nak merasa air laut tuh, tapi banyak le pulak anak2 ketam

IMG_8863

my beautiful background

IMG_8891

ha nampak batu2 pantai ni macam berlubang2 tuh, tu port2 si ketam duduk le. kalau tengah sikit ada lubang2 kecik, ada gak ketam2 keciknya, kang tu yang kalau aku duduk buatnya dia tibai

IMG_8913

waa cantiknya….wpun aku tak suka mandi laut but pemandangan begini memang bukan sekali datang pun

IMG_8922

coz sini biasanya tempat tourists datang menyinggah (melainkan omputih2 yang dok sini leh le memandi sini) but mos t

 

IMG_8935

askar dah bersatu kembali….

 

IMG_8943

hazab nak dapatkan shot yang Zeeshan pandang camera

IMG_8947

lighting cantik, walaupun aku takut gak dok situ buatnya kuor si anak ketam :P

 

IMG_8962

pastuh kita blah, ada gak jualan tapi tak beli apa. So singgah lagi depannya untuk buaian nih. Ya Allah drama betul buaian ni coz semua orang tak boleh naik tak boleh coz si kecik cakap no no cannot. Bila dia dah abis naik pun kita nak naik tak dibaginya!!

IMG_8969

dah tuh kita je yang pandang camera, tu lah aku cakap kitorg 4 ni kalah ngan budak kecik nih…skang ko kekecik lagi ye Shan, hang tunggu hang besar sok…

IMG_8977

nice jump!

IMG_8981

this one is perfect, pandai Azan amik gambar. 3 orang tu ringan sedap ler jumping kan, aku ngan 2 bags lagik ngan melayan moody Zeeshan tu hah….

IMG_8986

seluar2 kakak semua dari tinggalan maknya….untunglah mung. Imagine jeans, punya banyak aku ada….semua dia dah tereban pakai…

IMG_8995

yang ni lelaju nak berbuaian, gambar pun senget coz adiknya bengang, kan dia tak bagi kitorg main boyan nih

IMG_9009

bapak pun nak gak merasa naik gakk…

 

IMG_9029

hang nampak belakang kami tu ada LOMBOK besar tu kan, nak amik gambar kat situ hazabnya. Coz memanjang besar so ko tak nak orang lalu lalang…heheheheh but me being mak…made it happen.

IMG_9026

see…dapat gak. walaupun behind the scene susahnya nak dpt shot nih coz orang dok sibuk nak bergambar sama. tapi kena kebal ler hati tu mintak orang kerjasama sikit kita nak posing sini…

IMG_9031

ni mood tak nak berjalan dah, ngado btol anak bongsu sorang nih

IMG_9044

umpan icecream for them…

IMG_9049

pakcik icecream tu baik, dia nya tu tak keras sangat, dah melt sket icecreamnya kan so waktu aku ngah bagi2 Zeeshan tu dia datang tambah lagi satu scoop atasnya….

IMG_9057

bungkus jagung bakar Lombok. Orang sebelah RD tu dia tak kenal pun but borak macam mesra kenal giler padahal bape min je pun lepak sini coz tunggu jagung tu siap dibakar. Siap dia tanya wah di KL takde jagung bakar sedap ke? ha ah takde, kat Lombok, Tokyo, Europe eh banyak lagi lah negara yang aku berjalan makan jagung bakar, overseas nya gak sedap. hehehe….kitorg siap bawak makan sampai ke rumah tuh, reheat pastuh.

IMG_9064

hoh dah sampai airport. 3 luggages, 2 hand carries, 2 bagpacks. Nothing much, camtu datang camtu lah baliknya.

IMG_9069

special one for Azan. he s the supir yang dok layan kita, jaga kita bagailah. Memula pendiam sangat pastuh dah lepas sehari tu baru tunjuk belang, dok berlawak2 pulak. If you nak pakai dia boleh doh, nanti contact akak, akak bagi  number Azan nih. Dia selain supir jadi tourist guide gak lah. Ini supir, sangat highly recommended. Thanks Azan for the hospitality.

IMG_9086

kecik je airport LOmbok nih….pepusing pun tak sampai 10min dah abis

IMG_9095

ada pun shot muka ko dik, walaupun ko nakkan toys hapa benda tuh, apaknya tak bagik

IMG_9104

see, pepusing dah abis, takde benda dibeli pun dalam airport, in fact dalam flight pun aku tak shopping gak, nothing yang best2

IMG_9189

kita dok lepak sini, makan fries lah, roti bakar, soto. Soto tu aku patut share ngan kakak (tak banyak pun portion dia) but Zeeshan rasa sekali 2 terus dia perabihkan….hiks…

 

IMG_9205

flight was full, laju je abang kakak mintak parentsnya dok ngan adiknya…yelah memasing nak layan movies lah games ke hapa, kang adik dok sebelah banyak songeh

IMG_9208

pastuh aku pi toilet, abang tukar tempat amik tempat aku coz dia nak dok ngan apaknya pulak. heh banyak hal anak2 ni heh…ni food yang aku dah prebooked. Memang melapau semua…

IMG_7706

eh eh ni ada gambar lagi di Tanjung Aan, shot ni dari depa atas bukit tuh

IMG_7707

atas bukit gak…macam sebelah pulak air pantai tuh

IMG_7712

berempat tapi sorang lagi ada balik kakaknya

IMG_7723

comel…kalau jumping pun cantik

IMG_7725

IMG_7731

IMG_7747

so that s all, our Lombok, Finally abis dah entry on Lombok.

IMG_7755

balik sampai almost midnite gak, so total parking fees for 4 days ialah RM158 nih.  Memang laki aku tak nak naik mpv ke hapa coz biasa pun kalau trip macam ni biasa kita bawak keter. Lainlah pergi sampai berminggu tu kan, lebih 5,6 hari maybe pakai Uber ke Taxi Limo ke bagai. So anyway untuk perbelanjaan di Lombok:

I tak amik sebijik2 coz I terus amik package (perlu diingat ini last min punya plan, takde beria plan langsung bagai). Even food dalam flight tu pun, aku suh agent aku pilih sendiri ikut dia coz aku takde masa betul nak tengok menu apa yang ada kat lam AA tuh.

So for resort - private pool villa (termasuk breakfast), transportation, entrance fees untuk semua tempat, private boat, snorkeling + gears, makan minum (lunch dinner), kira ground semualah yeah. all in RM4,000. But tak masuk flight, itu coz last minute punya plan (lain ler aku beli tix tu setaun sebelum ke or few months earlier), so mahal gak lah, kena RM3,500 for 5 of us (60kgs baggage tapi pakainya max 48kg jer), and inflight meals. Kita tukar RM2,000 but ada balance lagi enam or 7 ratus ringgit. apa ke benda yang aku beli bayau sampai pakai 1300 lagi tuh hahaha….malas pikir. Ole2 pun ada sikit beli but for family je and close gangs jer. Dia kalau pi Jakarta, hah RM5k confirm tak cukup, tapi ngan Lombok, RM500 pun cukuplah aku rasa, tak yah nak shopping beria pun.  Then RM500 for ground di KL – parking kat KLIA2, food untuk odw ke KLIA2 and while we were there and also duit hotel Chanel dok 5 hari. Dan jugak esok2nya aku kena buat mee goreng untuk my jiran yang baik hati tolong bagikan makan si Porche, Sharifah and Kathy (ada je food nya tapi ada 2 lagi kucing luar pun makan sama so hari ketiga dah abis), hish…all in abis RM10k gak lah for 4 days holiday in Lombok.

The end :) .

Comment: 4