The Tefal set…

IMG_5875

dah lama takde post #riaktakbur for stuff yang dibeli, seriously semuanya keluar kat IGStories, coz kat blog dah tak live update. Kat Instagram Stories yang lebih meriah. But ai letak lah seketul ni hah yeah buat memata tengok…some more sekotak Tefal ni kira murah.

One of the online shopping sites kat Msia kita ni aritu ada buat big sales, yang kaw kaw one, sampai hehari ler postmen datang rumah aku menghantar barang. But aku tunjuk seketul sekotak ni je lah sudah.

IMG_5876

not these, ini semua lelama and not so lamanya my pan periuk belanga stock, so ai rombak balik gobok so boleh muat segala muatan baru

IMG_5881

ini set barunya, 7pcs. 3 perioks (small medium large sizes), 2 covers and 2 small and medium sizes of pans. All these for Tefal brand is RM270. Good bargainlah kan…the moment aku IGStories kan piok Tefal punya sales nih, ramai bertubi2 nak membeli sama coz on that particular day aku showed off dah nak almost habis sales nya. Rezeki sapa yang dapat…

Frankly speaking, aku beli  nih (wpun aku dah ada melambak periok belanga bagai) coz of the COLOUR, it s in RED. a must colour aku kena amiklah kan. Pastuh 2ndly baru the brand and the price. Coz the 3 packages ni memang so much worth it to the penny, makanya ai is tak nak pikir panjang….Oh semua nih pun dah start pakai pun, buat apa beli kalau nak simpan, ye dok.

Other stuff yang baru gak aku beli from this big sales, kipas 2 bijik for our VA house (cos tenant Sudan tu jahanamkan, btw tenant baru dah start duduk), HDMi cable 15 meters for my room (kat bawah kita pakai 10 meters), oh basikal abang tu from there gak, helmet Zeeshan and many more lah…

That s all for the showing off and for the new babies of the Red House.

 

Comment: 8

My new Dior…

IMG_5887IMG_5837

My new baby, Dior!

 IMG_5889

IMG_5891

Male, 3 months old. DOB 10 June 2017.

The petshop jual at RM850 but aku dapat ngan harga RM600 coz dulu LV pun aku beli dari depa gak. Sebenarnya aku nak 2 kittens, 1 male 1 female. But lom ada rezeki lagi nak adopt yang berkenan di hati for another female. Coz kalau ada 2 ekor kecik terus senang sekali arung ajar litter bagai. So aku tunggu lagi lah. Nak gak amik BSH but harganya halahai, top up sket lagi leh dapat harga bags aku weoih…..

Tho memang aku tak berapa nak bela male but since penatlah asyik nak menghantar si Chanel tu pi matting, jadi  aku amik gak male si Dior nih. Sok dia dah matang sket, bolehlah dia jadi peneman si Chanel tuh.

LV dah spayed, Chanel belum lagi coz memang nak dia beranak seround 2 dulu tengok hasil anaknya. have i told you about LV’s spayed? alahai sian betul dia….first few days tu kena pakai neck collarnya. Skang dah ok alhamdulillah sihat. Sempat aku spay sebelum dia jadi cam Chanel yang first time dia bunyik mengawan huk aloh aku rasa satu Taman umah aku leh dengar hoih. Tak tahan betul. Bisinggggggggggg!

IMG_5895

 Ini wet food yang Chanel, LV and Dior makan

for dry food is blackwood but only if depa pi boarding or pi matting (specially for Chanel yang asyik nak menjantan je kan)

 IMG_6234

but 2,3 days after aku amik dia bawak balik, dia baru explored tingkat atas, so being kitten dia tak tau lagi rules untuk turun naik tangga. Waktu dia ikut Abang naik atas, abang nampak tetiba je dia dah terjun dari tingkat atas ke bawah! omeng….berdarah idung dia. Aku balik kerja memang rushing lah nak bawak pi vet tak dan, vet tutup awal (issue vet rumah aku tu haih, pendek sangat waktu operation dia).

So malam tu Dior melepek jer…main makan tak nak.

IMG_6019

But esoknya, alhamdulillah, he got better. Dah melenjan bagai but for few days gak dia tak nak gak naik atas, trauma kot. So slowly aku ajar dia turun naik tangga.

But for first 1 week Dior datang to our Red House, dia kena ikut the rules and regulations of being cat lah. Kena in out in out from the bathroom, seminggu. Coz nak ajar dia litter train dulu. Standard macam tu gak lah dulu Chanel and LV gak…kemudian seperti dijangka, LV tak boleh terima ada Dior. Merengus marah2 jer ngan Dior. Sian budak kecik tuh. Cuma biasalah, seminggu 2 je camtuh…setiap hari ada perubahan, semakin dekat dan dekat to each other.  wpun bunyik merengus LV tu masih ada.

So aku beli cat toy yang leh depa main berdua, nak bagi ukhwah tu cepat ssikit hiks..

IMG_5980

IMG_6024

Masa Dior datang nih, Chanel takdak (masih di rumah boyfriendnya for matting), jadi bila Chanel balik nanti, akan ada lagi 1-2 weeks issue of dia merengus kat Dior (macam dulu LV datang, dia sampai panjat tingkat atas lah takutkan ngan si LV nih), skang dia akan face the same issue gak, takut and tak suka kat Dior. But at least by now LV dah bolehle dedekat sikit ngan Dior, cuma tunggu sikit je hari lagi for them to get along, pastuh jadi bff dan saling tolong menjilat bulu memasing serta bergurau senda bersama.

Antara sebab aku amik si Dior ni gak coz sian kat LV yang sesekoq kat rumah takde gang tiap kali Chanel pi matting. Lama tau dia pergi, sebulan haih. Pastu sebulan balik rumah, kang dia nak mengawan balik, sebulan lagi pi merantau kat rumah jantan. Hah cyclenya camtu lah. Aku tak tau ler dia mandul ke hapa or jantan tak dapat nak masuk ke hapa coz masih gak tak menjadi2 lagik hasilnya. So takpe dont give up ye Chanel, mami will help you hiks…

First nite dia dah tak tidur dalam bathroom tuh, kita semua kat  atas, aku tengok from cctv, sian Dior sesorang kat bawah macam takut jer. Aku turun, dia dengo aku ada kat tangga teruss meluru. But sebab dia trauma nak naik turun tangga, kol 3 pagi tu aku ajar dia lagik turun naik turun naik. At that time, LV ngah melena sebelah aku (her usual spot, even Chanel pun tak leh tidur situ, memang just next to me). Hasilnya esok pagi aku bukak mata, Dior dah ada atas badan laki aku hahahahah!! Boleh laki aku tak sedor, coz badan dia lembut sangat ke hapa bagai kahkahkah….seriously!

Love them so much, love my cats..Untuk semua kucing2 ku yang telah pergi sebelum ini, you are always in my heart. I will not stop here, being pencinta kucing, aku nak bela lagi and lagik…..

 

Comment: 6

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6

Her 13th!!

IMG_5639

9 September.

Our daughter’s birthday. The only daughter pun yang kita ada.

Because it falls on Saturday, weekend yang dia tak boleh balik rumah or even outing. so kami berkhelah kat sekolahnya. As a simple girl, dia tak nak kek mengarut2, her fav is the Indulgence of Sec Recipe, so top up ngan bihun. Kita makan 5 beranak sikit jer, lebihnya semua bawak naik ke dorm. Makan ngan kenkawan pulak doh…

The laminated card tu was made by Abang.

IMG_5653IMG_5654

IMG_5659IMG_5660IMG_5661

That s her birthday present. Masa lepak kat spital waktu adiknya admitted tuh, dia cakap nak satu benda ni jer (she s not like abang siap berlist2 bagai). Dia nakkan jam Adidas but specifically in black and gold inside (as seen there).

There s one weekend (masa cuti sekolah), dia ikut aku pi training netball kat KLCC. so abis training tu, kita pusing jap KLCC, aku pi beli tight aku dalam Adidas, dia dok melepak le kat kedai tu sambil aku menerai, masa tu la dia nampak jam tuh and dia sudah  jatuh hati. She s very jenis simple kan, so jam tangan yg dia pakai sebelum ni pun makan bertahun2 tau, dia tak nak tukar walaupun aku bagi memacam jam lain.

So a day after adiknya discharged, aku pusing KLCC, carik jam nih (adidas masa ni dah relocated pulak, new shop yang relocate takde pulak carry jam masuk kedai), luckily kat Parkson KLCC ada, it has 30% discounts till end of September nih.

IMG_5667

kelakaunya sebelum tu dia dah nak nangis, coz she called me tanya bila nak sampai skul, aku ckp, alah tak dpt datanglah kakak. mami dok carik jam kakak kat KL ni tak jejumpa lagik. 

sebak je bunyiknya.

padahal kita dah nak sampai pagar sekolahnya hiksss

nampak je keter apaknya,  dari sebak sedih mengembang senyum sungguh, dapat pulak jam idaman *yet aku tipu gak kata tak dpt la jam adidas, dapat asadi, muka pun dah cuak*

prank sket je pun. Yet dia kena prank ngan kenkawan sekolah dia for her birthday lagi dasyat ….(berbatasan of course).

IMG_5673

IMG_5674

Happy birthday Kakak, semoga terus  menjadi anak yang solehah, anak yang membanggakan mak apak ko, banyak ucapan untuk kakak dapat from my IG and my FB page. Alhamdulillah.

Kalau aku letak gambar hanbag baru pun, tak pernah nak dapat that kind of like, but setiap kali post  pasal my daughter nih, gamaknya semua orang sejuk je tengok dia ni kan hahaha…

tapi pipi tu kakak ooiii…tembam pau pau.

She did thanks to all of you, but in Mandarin. Coz dia tak confident nak berucap dalam BM, English or Arabic. She’s comfortable converse in Mandarin, so bolehlah dengo ucapan thanks dia to all of you kat my ig or fb page yeak. Aku pun tak paham gak but abang kakak translatedkan lah apa kakak cakap tu kat maknya.

We love you kakak, Allah jagailah anak dara kami ini, lindungilah langkahnya, tenangkan hatinya dalam pelajaran, ukhwah keluarga dan yang penting, kena belajar lagi memasakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…cuti sekolah aritu, kantoi dah lama tak masak, makin lupaa. Ha..siap ko cuti year end, kita dok dapur ye kakak.

 

 

Comment: 12

Parainfluenza Virus

 

i ve been away from my blog coz hakak dok bz ngan anak bongsu yang tak sihat. Kisahnya dari a day before kami pergi closing sea games, dia dah bagi tanda2 demam batuk bagai. Even petang sebelum kita pi stadium for closing seagames pun, dia tidur jerrrrr… (sesuatu yang sangat jarang2 berlaku lah tang tidur petang nih).

The next daynya macam ok, but still ada coughing, but malamnya demam panas. so tu dah kira 2,3 hari jadi demamnya. Yang peliknya demam dia malam jer…and panas sangat. Di hari raya haji, pagi tu gak lepas solat raya, bapaknya bawak pi clinic (dia tak berbaju raya pun pagi tu, pi tengok lembu pun ngan baju biasa jer, bila dah nak ke rumah nenek atuknya baru ler dia berbaju raya). So amik gas segala bagai, dapatlah ubat ngan antibiotic. Pun batuk takde perubahan.

Malam masih demam panas cam tu gak…panas sangat, like 40 ok.

Esoknya, seharian dia melepek gak dengan batuk tak hehenti, and kita balik rumah mak mertua aku. Habis jer dinner, badan dia naik balik panas. so that s it lah. aku cakap, malam ni last, kalau masih gak camnih, Zeeshan kena pi spital.

So dia meracau2 la demam malam tu (almost semua jenis petua traditional ke modern aku dah bedal 2,3 malam yang dia tak sihat tu tak menjadik gak). Blood test je tak amik lagi.

That one last nite, berjaga gak lah aku, memang makin kuat panas badan dia, confirm above 40 gak, so sesubuh alam tu, pas laki aku mandi siap, aku turun panaskan nasi yellow soup dia, bekalkan laki aku karipap gak, and ubat2 doctor clinic pun aku sumbatkan sama gak (coz kadang2 hospital nak tau jenis ubat yang dema amik dapat from the clinic), lom kol 7 pagi depa dah pi spital.

Depa pi berdua jer, coz aku nak masak2 bagai sikit, nak buat tu ini, and lelapkan mata sejam 2 coz aku tak tidur sangat malam tu kan, kang nak jaga anak lagi,  sebelum aku sendiri naik grab (rigt after Zeeshan terus kena admitted).  By noon tu aku dah sampai spital…bawak luggage kain baju segala lah…and memang dah dijangka yang dia akan kena admit pun.

cut the story short, 2 nites jugak Zeeshan tidur kat spital, patutnya 3 malam, but hari ketiga siang tu aku mintak discharge. Lagipun on the 3rd day tu orang dah start kerja (last Tues), so aku pun yang tidur hospital bersiap dari bilik anak aku jer. Bapaknya datang pagi tu aku terus pi kerja and dia uruskan discharge Zeeshan.  Biasalah Prince court tuh, minimum 3 jam untuk admit and 3 jam for discharge…huh lemau!

Dah habis process discharge baru aku datang balik noon tu coz dia sekali lagi dok ‘nak mami nak mami’

First nite Zeeshan kat hospital bapaknya ada tidur temankan dia, aku balik coz the next nite nya aku pulak tidur sana but siangnya kami take turn gak, jap laki aku jap aku…coz kita pun ada 2 anak lain kat rumah kan. Some more kakak pun nak kena balik her hostel too. Takpelah sorang parent je kat hospital coz sorang lagi leh merehatkan diri, lagipun bersempit je heh tidur laki bini kat sofa bed tuh, ada gak aku panjat tidur sekatil ngan anak aku. so baik tak yah….

Btw awal2 nya doctor diagnosed him as bronchitis and viral fever.

IMG_5103

 

IMG_5105

IMG_5108

IMG_5117

IMG_5123

IMG_5131

IMG_5136

IMG_5140

IMG_5148

IMG_5163

IMG_5198

IMG_5254IMG_5255

IMG_5262

image1

image3image2

His blood test is negative ngan influenza, denggi bagai lah, but rerupanya dia kena 2 virus dalam demam and batuk teruknya tuh. One of the virus dalam batuknya ialah Parainfluenza.

Parainfluenza is a very common virus that can cause both upper and lower respiratory infections including colds, bronchiolitis, bronchitis, croup and pneumonia. Despite the name, it’s not linked to the flu because it is not caused by the influenza virus

What is parainfluenza?
Parainfluenza refers to a group of viruses called human parainfluenza viruses (HPIVs). There are four viruses in this group. Each one causes different symptoms and illnesses. All forms of HPIV cause an infection in either the upper or lower respiratory area of a person’s body.

Symptoms of HPIVs are like those of the common cold. When cases are mild, the viruses are often misdiagnosed. Most healthy people infected with an HPIV recover with no treatment. However, a person with a weakened immune system is at risk for developing a life-threatening infection.

TYPES

What are the types of parainfluenza viruses?
Four types of HPIV exist. They all cause a respiratory infection, but the type of infection, symptoms, and location of the infection depend on the type of virus you have. The four types of HPIV can infect anyone.

HPIV-1
HPIV-1 is the leading cause of croup in children. Croup is a respiratory illness that manifests as swelling near the vocal cords and in other parts of the upper respiratory system. HPIV-1 is responsible for outbreaks of croup in the autumn. In the United States, the outbreaks tend to be more widespread in odd-numbered years.

HPIV-2
HPIV-2 causes croup in children, but doctors detect it much less often than HPIV-1. It’s seen mostly in the autumn but to a lesser degree than HPIV-1.

HPIV-3
An HPIV-3 infection is mostly associated with pneumonia and bronchiolitis, which is swelling from inflammation in the smallest airways in the lungs. It often causes infections in the spring and early summer, but it appears throughout the year.

With HPIV-3, the exact period of time you’re contagious hasn’t been determined. However, it has been shown that viral shedding, and therefore the risk of passing on HPIV-3, typically occurs within the first 3 to 10 days of symptoms. In rare cases, viral shedding has been seen up to three to four weeks.

HPIV-4
HPIV-4 is rarer than the other types. Unlike the other strains of HPIV, there are no known seasonal patterns of HPIV-4.

CAUSES

How is parainfluenza transmitted?
You can become infected by an HPIV in several ways. An HPIV can survive on a hard surface for up to 10 hours. If you touch a contaminated surface with your hands and then touch your nose or mouth, you can become infected.

The viruses can also infect you through close contact with an infected person. It usually takes between two and seven days after infection for symptoms to occur.

ADVERTISEMENT

SYMPTOMS

What are the symptoms of parainfluenza?
Common symptoms of the four types of HPIV are very similar to those of the common cold. They include:

fever
cough
runny nose
stuffy nose
chest pain
sore throat
shortness of breath
wheezing
difficulty breathing

Most often, the symptoms of HPIVs aren’t severe enough to cause concern in healthy adults. But they can be life-threatening in an infant, older adult, or anyone with a compromised or weakened immune system.

If you’re part of a high-risk group and you have HPIV symptoms, you should see a doctor or go to the emergency room.

DIAGNOSIS

How is parainfluenza diagnosed?
If you aren’t part of a high-risk group, your doctor may not diagnose your strain of HPIV. If you have a compromised immune system, your doctor may want to confirm the particular type of HPIV.

Your doctor may do a physical exam to determine if your symptoms match those of HPIVs. For a more accurate diagnosis, your doctor may take a throat or nose swab. They can detect and identify the presence of a virus in a cell culture. Your doctor can also diagnose a specific virus by detecting antigens your body made to fight the virus.

Your doctor may order a chest X-ray or a CT scan of your chest. These are both imaging techniques that allow your doctor to see what’s happening in your respiratory system. X-rays and CT scans can help your doctor determine the extent of symptoms and whether you have complications such as pneumonia.

Source

So begitulah kisahnya, ai know dia kena batuk demam ni from the school, seriously memang aku monitor anak2 aku punya whereabouts, and lagilah sakit bagai kan. But takper, now he s recovering.  Alhamdulillah. For 2 days dia tak pi school, but for 2 days gak sejak discharged dia asyik nak merengek nak melekat je ngan mak nya. Dok ‘nak mami nak mami nak mami‘….

Dia masih dalam recovering process, ada ubat batuk yang powerrrrrrrrrrrrrrrr, super power for his throat, ada spray for throat gak, memang tekak dia in pain lah sepanjang dia demam sakit tuh. cos of that lah dia asyik demam panas memalam gak, and temp sangat tinggi. Yang buat aku muskilnya dah makan ubat batuk clinic pun ko tak bebaik gak, makin teruk demam panas ko, no wonder ler…virus hebat dok kat badan ko rupanya…ubat batuk tu pun hanya ada kat hospital jer. Aku bagi ubat tu pun waktu malam jer, coz tak sampai sejam dia makan ubat tu dia akan terus tidur (sama la masa kat hospital gak).

So begitulah…cecuti kami tak happening pun, just kita pi closing seagames pastuh the next day abang kakak pi IOI Mall main skate, depa pi berduaan jer, grab antau, balik bapaknya jemput. Patut hari Sunday tu lah kita nak pi merasa naik mrt anak beranak (Zeeshan dah hafal scrip ok nak bagi kat orang yang dalam MRT) but kena pulak admit spital.

So cuti 5 hari kami takde le  meriahnya pun. Technically kita cuti 5 hari kan but laki aku cuti weekend tu jer (Germany mana ada cuti raya aji, cuti merdeka ke cuti 4th Monday free, nan hadooooooo).

Insyallah Zeeshan dah getting better, my advise if you bebatuk ke hapa selsema bagai, yang non stop tuh, tolong pakai mask pls. Kalau you tak nak cuti tak nak mc tak nak mengasingkan diri, but please wear mask coz kita kena selamatkan orang lain gak dari gems yang ada dari batuk2 kita tu yek…

coz anak aku pun baru nak sihat, terpaksalah lagi aku reschedule Jakarta trip aku…baru mak kau nak berjalan Shan oi. Takpe, kita pi try lagi naik MRT yek…dia dok teringin nak naik MRT tu lama dah, yet baru je naik LRT pi Stadium, sama je kot feelingnya hiks…

Comment: 8