2 cerita kasut…

IMG_4797IMG_4796IMG_4794IMG_4793IMG_4795

Canvas jeans shoes/boots for anak2 dara kecil kita, mainly untuk umur 9 – 11 tahun. US Size 5.

NEW – RM120.

Ada teman rapat mohon akak jualkan. Nanti sapa mau boleh whatsapp akak 019 320 6264.

IMG_4874

ini pulak, pun kisah kasut gak.

Postman hantar salah to rumah akak. Mana le aku tengok nama bagai, ada banyak lagi barang lain akak pun sampai kan. So bila bukak, eh ni bukan barang aku ni, black shoes. So baru le akak tengok balik the plastic cover, namanya untuk Oma, alamat pun salah lain, kat Cheras lain ler.

So kalau akak pi bagi postman balik, macam hazabedah le sian banyak keje banyak tangan.

So akak call si Oma tu, 2 hari tepon tak dapat, manjang je off.

Hari ke empat kot, baru le dapat Oma ni. Orangnya bunyik macam Indian sana, bukan Malaysian Indian. So that day was Sabtu, dia cakap dia nak datang amik kat rumah akak, so akak pun bagi le alamat.

Lepas tu dia naik LRT, boleh dari lrt rumah aku yang sejengkal jer tu dia tak jumpa rumah haku. Idok le aku nak kuor rumah pulakkan, aku ngah menyiang berpuluh2 ikan, kemas dapur, rutin supermak, ko datang le ngamikkan. Dah tu dia suh budak kat LRT tu (orang yang lalu lalang), suh datang amik dia, baru le masa tu aku tau yg dia tu Negro.

So dia cari pusing sana sini, tak jumpa gak. Dan setiap 10min dia asyik tepon, bosan haku hoh! Dari ikhlas tolong jadi rimas ler melayan nigga ni.

Last2 dia pun give up, dia cakap nanti dia datanglah hari lain, coz dia tak jumpa. Masa tu dia menapak jalan kaki kot.

So pagi Isnin public holiday tu, dia tepon, kata nak datang jam 1pm hari tu. So aku cakap datang je lah. Then biasa ler bz gitu gini keje umah bagai, lam 1.30pm tu dia call, kata nya dia on the way. Terus aku tembak dia kira dalam bahasa akak gini ler ko tak yah ler tepon aku selang 10min, ko tepon je aku bila ko dah depan rumah aku, sudah!

Kol 2 lebih kot baru sampai…akak tengok dari pintu jer, laki aku passkan kat dia.

Drama kasut hitam betullah. Dia punya riuh menelepon berpuluh2 kali tu, rimas betul. Kira baik ler aku bersungguh mencarik engkau, untuk barang kau yang dah tersalah hantar ke rumahku, ada orang tak tentu le nak pulangkan tau.

Akak dah tekad dah kalau tak dapat jugak si Oma tu, akak masuk dalam charity bag aku jer terus.

Comment: 5

Day 2…9 of us.

IMG_1947

pagi ke dua di Langkawi…mak engkau make up dari dalam kereta yo. Apa ke artist yang ke main berentikan keter tepi jalan nak bagi bininya senang pakai mascara. Phuiii…baru kawin boleh ler kau kan. Hakak dah anak 3 ni takde nya laki aku nak berenti, buang tebiat namanya.

Kita breakfast pun kat hotel, pastu terus masuk kereta. Nak ke Cable Car.

IMG_1966

depan tu ada dinosaur replica, muka adik sebelah tu muncung coz crowded sangat and paneh….q untuk cable car OMG!!

IMG_1968

mata bertutup hah nak tunjuk the caftan yang beli dari Langkawi. Dress akak tu sleveless so pakai le ngan cardigan batik merah tu, patut ngan contrast colour but masa ni baru beli merah kan malamnya, Dah lepas tu baru aku beli kekaler lain…

 

IMG_1985

jadi kita settled up nagn beli tix cinemotion first. coz we were late untuk beratur cable car. Lagipun lambat baru dapat naiknya pun….

IMG_1988

napa aku rasa gegambar dalam ni kecik je yek….

IMG_1991

hah ini dalamnya, best gak tengok ni macam the 3D, belakang tu gang2 family frens aku ler

IMG_1996

dah tak leh nak naik cable car tu, kita pusing2 jer ler dalam tuh, banyak je benda boleh main and explore for kids…

IMG_4256

ini le dinosaurnya….suka je Zeeshan tengok, dah tentu le his fav binatang

IMG_4260

buggy ride ni untuk redah dalam hutan sungai dalamnya, ada gak depa naik

 

IMG_4261

mak engkau beratur tu hah, hujung ke pangkal….untuk beli tix cable car je pun. Dedulu aku pergi, naik gak cable car tapi tak le beratur menggila macam nih. Apa hal ler skang ni kena beratur macam ni, gamaknya dulu aku pergi tengah baru bukak kot. Aku sikit jer lagi nak willing bayar for express pass. But we gonna rugi about RM350 kot…wui banyak gak tuh…laki aku reluctant, my frens too..

IMG_4267

ada pun muka my bff’s and her family….depa just arrived that morning, sampai je depa breakfast dulu and terus kita jumpa kat sini. Sesama sampai and sesama pening pala nak beratur for cable car…

IMG_2004

so takpe, meh kita bagi ikan makan…

IMG_2012

gelap le pulak, aku punya ipon pakai privacy screen, so bila under sunlight macam ni memang tak nampak hapa, hitam gelap jadiknya, kena agak2 je. Tapi skang aku dah cabut the privacy screen, coz kedai yang aku biasa tukar screen protector aku tu dah running out of stock for privacy screen. jadi tempered glass biasa jer, hakak amik yang diamond. cantik gak, cuma tak privacy jer ler.

IMG_2023

kita buat flying fox lah. for Kakak and Zeeshan.

 

IMG_2034

first time si kecik ni nak experience buat solo flying fox

IMG_2040

kakak memang suka ler kan bebenda macam nih, Zeeshan pun nak ikut sama gak. so kita bagi dia merasa

IMG_2047

that s my boy, naik sorang2. tapi aku takdak le pulak videonya kat sini. nak upload kat utube ya allah bercintanyaaaa pemalas mak kau nak buat

IMG_2059

that s kakak…depa 2 orang je buat

IMG_2063

aku tunggu kat bawah, yang abang bapaknya tunggu kat hujung

IMG_1906

depa leh naik 2 kali sorang, lepas jer Zeeshan naik nik, ramai le mak pak lain beraturkan anak2 yang bebanya Zeeshan pun untuk merasa naik sama. Not bad lah, sonok dia naik. Harga untuk ni quite reasonable, kira tak mahal ler sangat pun, leh naik 2 kali gak tuh….

IMG_2064

kat sini tupperware makan Zeeshan yang aku bawak dari KL tercicir…ado tutupnya jooo

IMG_2083

hah tupperware yang Zeeshan pegang tu, cicir sini…kita menunggu abang main hoverboard

IMG_2090

paneh paneh dah hakak kat sini…

IMG_2092

my bff Ima, we have known each other since our day 1 kat ITM Jengka nun. So sakit masam busuk manis sedap sepak terajang our turun naik, sesama merasa ler…beza nikah kawin kami dulu pun 5 hari je pun…

IMG_2099

let the bapak2 do the discussion, meh kita dok bawah canopy nih, paneh berdenting hoh

IMG_2104

 Zeeshan ada menyorok somehwere, oh anak bujang Ima pun kat belakang tak nampak

IMG_2112

hah Zeeshan dok aim kan kereta ni, jadi naik le, buat action bagi dia merasa pegang steering tuh…

IMG_4272

eh gambar Zeeshan buat flying fox terlepas lagik sini

IMG_4278

2 beradik ni pun ada gak naik kuda hah…pusing2 situ gak.

IMG_4284

mak engkau dok sibuk amik gambar abang ko, kat sini le Zeeshan nak dok kat riba maknya…

IMG_4282

hah abang yang dok ketagih ngan hoverboard nih and dok bedek mintak seketul dari maknya, lom lagi aku bernafsu nak belikan. Ko kasi settle ko punya PT3 lah bang, baru kita cite panjang

IMG_4288

uncle sham melayan Zeeshan ngan menatang nih…tak gerak pun, bagi dia fefeelinggg

IMG_4292

tak abis lagi drama kereta nih, alah naik kereta ni sama je ngan macam keter kita biasa tu pun, kena ada lesen gak.

IMG_4296

yang ni pun ada rasanya depa naik

IMG_4306

oh ni dah dalam hutan, depa berempat je pergi naik benda ni, aku malas nak ikut ler, banyak bags2 anak beranak nak dijaga

IMG_4310

ada gajah mak kau….

IMG_4314

ada sungaiii

IMG_4322

hah ini the 8 of us, photographer must be abang

IMG_2122

benda ni yang depa naik

IMG_2128

driver tu dok ajak aku naik sama, muat jer. tapi aku tak nak ler. Pendek kata dalam semua benda yang depa dok naik main, satu tu jer  yang aku main, alah tengok 3D dalam cinemotion tuh

IMG_2133

kami the penjaga bags…

IMG_2136

nak masuk tengok gajah ke tiger…sorang RM10 kalau tak silap. pastu nak naik gajah RM100, tercekik dengar. hahaha tak yah ler. apahal ler mahal benau naik gajah kat Malaysia nih, kat Siam nun takde le mahal gini…

IMG_2138

so kita peposing depan entrance udah

IMG_2140

dan jugak depan rimau replica tu

IMG_2144

rasanya about half day kita kat sini, nak kena gerak gi tempat lain pulak, esok misi kembali pepagik buta to buy the cable car tix

IMG_2154

adik yang dah membongkang….nak angkat bangun luruskan badan dia pun daia tak bagi, dia turun balik, sukatik mung ler

IMG_4328

jumpa first gerai for our late lunch…makan….

IMG_4330

dan kemudian sambung ke gocart pulak….ini kereta kekecik ni untuk Damia, Kakak and Johan

IMG_2158

mereka yang terlibat dalam project gocart….the bertudungs kena pakai jacket hitam tu coz takut tudung termasuk engine ke hapa gitu ler….

IMG_2171

that s my man

IMG_2190

while aku tunggu dalam kereta, jap2 kuor masuk amik gambar video for them. coz Zeeshan masih lagi mentidur…depa siap main 2 rounds tu, kasi pulun le korang.

IMG_2199

dan penutup petang kami makan laksa again di airport Langkawi nun…kali ni gerai lain pulak. Coz member aku kan baru sampai paginya jadi belum dapat lagi merasa laksa…

IMG_2210

at this hour Zeeshan dah bangun and dia pun dah jadi pencinta laksa too.

IMG_2216

hah main le komeeee

IMG_2222

the parentsss

IMG_2226

the 5 kiddos

IMG_2234

lepas je makan laksa tu terus kita balik hotel. solat bagai and sambung ke beach. Depa le yang pi beach, aku mandi siap coz aku takkan mandi mandanya ler….kemudian tu baru aku join depa

IMG_2239

hah tu our hotel, memang just depan beach kat Chenang nun…ada gak dapat hotel lain but itu kena naik kereta la bagai, tak nak le kan, kita nak bukak pintu je terus terjun tiruk kat laut nun

IMG_2241

the maks2 jaga barang lagikkk

IMG_2255

sakan korang yek berlompat bagai

IMG_2266

Zeeshan dah lencun ngan mandi laut, dia selamba je pi approached the boys nih, main sesama. Budak 2 orang ni memang le duduk belakang aku, bapaknya sebelum tu ada sama depa, lepas tuh bapaknya pi naik banana boat (with my family too), tinggalkan anak 2 orang camni jer. Hish dulu arabian tinggalkan anak depa suh aku laki bini jaga, ini lagi, tak suruh tak tinggal pesan, letak je anak 2 orang cenggini.

IMG_2273

so the gangs pi naik banana boat lah. Zeeshan is not allowed to join, elok gak la dia main sands…

IMG_2275

the wet and the dry

IMG_2278

punya le Ima amikkan gambar ni katanya ko tengok cantik je gambar ko ngan ligthing kat belakang ko tuh

IMG_2299

malamnya kita dinner kat hujung Chenang, not really recommended kedai nih…malam ni gak kita celebrate birthday Zeeshan. ada plak kebetulan kedai Sec receipe so kita beli le 2 slice untuk makan tiup reramai…

IMG_2307

yeap so true…

IMG_2312

sambung lagi jalan2 chenang

IMG_4344

eh terlepas lagi gambar masa depa kat beach

IMG_4351

syoknya mandi…aku tak kenakan pun langsung kaki or badan aku kat air laut hahahah

IMG_4380

dedulu penakut ngan air laut, skang dia ler bintang

IMG_4389

splashh

IMG_4388

nasib baik gak  masa depa semua naik banana boat dia tak perasan dok main sands ngan budak2 2 beradik lain tu kan…

 

IMG_2313

tangan penuh, hah memang menyopping gak nih

IMG_2318

ini dah merata2. ada one time tu kita tunggu kat sini lamaa, coz member aku pi crosed the road carik dress ke hapa tah…

IMG_2331

macam kena jer kiri kanan tu kuning, sah menunggu mak hangpa menyopping ler nih

IMG_2338

to capture all 5, memang siksa le kalau dah Zeeshan buat muka macam tak nak tu kan

IMG_2341

aku ada beli lagi cardigan yang macam merah tu satu lagik, but kaler lain, 3 hari berturut2 aku berulang kedai yang sama beli berlainan coz rasa best sedap sangat…

 

IMG_2351

the 9 of us…end of our day 2 in Langkawi, and day 1 for our frens too. Esoknya pagi2 depa akan pi beratur kat cable car (since depa takde anak kecik macam Zeeshan tu kan), and memang alhamdulillah dapat le pun. Cuma dia punya pagi tu and bersiap memang charlie chaplin habis…

Sok sok kita pi day 3 pulaklah…tak lama lagi pun, 5 hari je kat sini.

Comment: 4

NOOOOOOOOOOO….

Eii bz bz ler. Untung ler kita 3 weekends ni panjang sikit. Super lega, memang akak hadap sangat nak cuti sket nih. Bukan nak berjalan, tapi nak santai dok rumah.

Ini cerita2 last weekend…

IMG_4511

Akak suka set nih, dapat je terus pakai. Tapi lepas tu, bila tengok balik, ada over 10 sets hoi yang tak berpakai and more to come.  Biak pi ler….posmen sampai cakap kat family aku, Kak Red ni meniaga ke? Hari-hari banyak betul barang saya hantar. Tapi posmen dok pikiaq, gaya gimana le rupa Kak Red ni. Coz kan, aku tak pernah ada bila posmen datang rumah. Hiks…semua my family yang jumpa postmen.

IMG_4525

Budak Sheila yang kat Bath & Body Works tu dah berenti kau! So korang carik le sesapa. Skang Sheila dah passed akak kat Faliq. Lelaki, melayu tinggi hitam manis orangnya. Hah pi ler carik dia, kata korang kawan Kak Red. Dapat ler service layanannya, nak dapat free items memang takdok ler, akak pun dapat air liuq jer.

Ingatkan dah last last beli arituh, tapi B&BW buat lagi sales, goes to 60%. So aku amik le last kopek mist, 2 handwashes and 1 shower gel. Depa ada 2 designs for handwash tu tapi akak nak pakai design nih, lagi tinggi banyak sikit ler isinya. Harga sama.

IMG_4496

back home, aku skang parking jer…tak masuk rumah lu. Terus sidai kain baju kat ampaian. Budak2 dah siap pusing mesin. Tapi yang basuh tangan tu idok ler, tu twice a week skang nih. Sesambil sidai baju tu, the boys dok jadi cenggini. Aku dah tau depa dok manjat buat exercise ni dah lama. Insyallah holder tu kuat, drill kasi mati by my contractor.

Abang le mengajor adiknya….memula tengok eii seriau but dah hehari, naik tak heran. Tapi tang Zeeshan tu aku perati sangatlah…takut wor..

IMG_4497

budak ni memang toksah cakap ler. Somersault sume dia leh bantai buat…

IMG_4491

Yang ni pun sama. Kadang2 dia amik skooter dia tetepi tu susun, if dia nak capai palang tu tak dapat…by the way sesambil ni pun si Aminah and Quputeh dok perati tengok jer. Depa jaki sikit ngan Zeeshan, coz budak kecik ni suka jadi pengacau kekucing tuh.  Lepas je Zeeshan buat ni terus aku sambut dia. Boleh je dia turun sendiri luruskan badan dia balik, tapi being mak, benda tak bahaya pun jadi bahaya apatah lagi benda bahayaaaaaaaaaaaaaaaaa, lagi le aku tak senang tengok dia buat nih.

Tang sidai baju ni dulu aku sidai aroud 9 ke 10 malam, abang le yang buat, but dah sekolah pagi ni, tukar. Aku yang buat tapi lam 745pm macam tu ler, coz by 8pm, semua dah naik atas. Depa dah naik awal, tapi skang jadi penat, banyak hal, coz kompem 2-3 jam nak bergolek gaduh ngan Zeeshan atas katil untuk dia tidur je, so aku tukar plan, sampai je umah terus sidai baju.

Hari tu lagi lotih, berpeluh2 betul, sidai baju, lipat baju, kemas dapur maknek bagai, a day before tambahan basuh baju tangan sekolah anak2, tak banyak cecelup jer coz dah rendam ngan sabun Fruitale tu kan, tapi ada one day dalam weekdays kena gak iron baju sekolah, dedulu aku beli 5 pasang sorang kan, skang takde dah, beli 2 pasang je, lelain pakai baju lama. So tetap gak aku akan iron yang 2 hari baru depa pakai awal minggunya coz yelah depa nak gak pakai balik, nama pun baju baru kan. So hakak merah ler yang buat. Penat oi. But tu memang aku buat lelaju, by 8pm pun siap abis iron baju sekolah 3 beradik tu jer…dah pastu baru settled maghrib mandi isya tengok buku sekolah tu lah.

Semalam pun ada orang tanya, ko tepon anak ko suh letak baju nak sidai ek? Tak nak amik maid lagi ke

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!! tak hingin aku maid2 nih, seronok gini, biar penat lelah ke hapa. Penat pun, aku dapat gak shopping online dan offline.

Comment: 4

Rakuten Shopping Hacks yang menguntungkan!

Setiap hari for sure ada new online shopping sites yang muncul. Boleh dikatakan online shopping sites ni tumbuh macam cendawan. Tu belum kira sites yang lama, bagai memanggil-manggil kita untuk shopping online, sampaikan kita pun tak tau sites yang mana kita nak tuju. Korang pun sure ada masalah yang sama kan?

Personally bagi Akak, biasanya Akak akan still shopping online dengan sites yang biasa ataupun yang telah Akak deal sebelum ni, of cos service yang tip top sahaja la. Or sites yang recommended by family or kenkawan. Sebab bila recommended ni sites tu sudah semestinya mempunyai potensi yang baik, tak gitu? Ataupun sites yang value its customer, contohnya ada rewards points, diskaun yang banyak, and its design and layout yang bagi good feeling gitu. For sure kita pun seronok shopping dan shopping lagi.

So dipendekkan cerita, one of my girlfriends sudah recommed kat Akak this one online shopping site yang quite fun to visit. It’s not a new site but it was launched back in 2012 with more than 210,000 goods from over 900 merchants with a diverse mix of product categories, including fashion apparel and accessories, health and beauty products, consumer electronics, toys and games and home furniture. Those yang dah familiar sure tau, it’s Rakuten Online Shopping.

rakuten1

Tagline dia “Shopping is Entertainment” sememangnya bertepatan dengan jiwa Akak. Dengan lambakan merchants yang banyak yang menyediakan pelbagai produk yang berkualiti dan menarik, sudah semestinya hati gembira click here and there kat site ni :)

But the best part is ia mempunyai its own reward programme, Rakuten Super Point, which allows us to shop more, for less. Dengan 1 Rakuten Super Points bernilai RM1, ini boleh dibelanjakan untuk produk lain untuk pembelian seterusnya. Dan juga event seperti hallmark Rakuten Super Sale – a big discount festive event yang secara tak langsung mewujudkan konsep membeli-belah yang menyeronokkan. 

rakuten2

Dan baru-baru ini, sebagai tanda komitmen untuk mewujudkan fun dan excitement value in the shopping experience, Rakuten telah melancarkan 5x Rakuten Super Point-back programme, di mana members boleh mendapat 5% rebate dalam bentuk Rakuten Super Points untuk pembelian kita seterusnya which is everything, every day, with no limit on the amount of rebate.

rakuten3

Tapi the fun partnya pulak pasal their 5x Rakuten Super Point-back programme, there is the “Rakuten Shopping Hacks” to gain these points :)

 Come let me share some of the #RakutenShoppingHacks

  1. Sign-up (of cos FREE sign-up) to become a member – As a member you can enjoy Rakuten Super Points dan points ini boleh dikumpul untuk digunakan sebagai pembayaran untuk pembelian category/products yang korang idamkan.

rakuten5

  1. 5X Rakuten Super Points give away – Ini bersamaan 5% equivalent of your purchase value back in Rakuten Super Points – boleh digunakan sebagai cash untuk pembelian seterusnya.

rakuten4

  1. Setiap Rabu, pemegang Mastercard akan menikmati tambahan 5% diskaun

  1. Setiap Weekend, Rakuten akan memberi Coupon. Coupun ni korang kena check out sendiri sebabnya setiap weekend akan diberi Coupon yang berlainan!

There are actually a lot more hacks in this site! Those yang dah familiar boleh la sharekan :)

Sebagai contoh Akak nak beli the below black and red sexy heels, dapat 5X points gitu! So once Akak beli Akak akan dapat the 6.70 Rakuten Super Points dan point-point ini Akak boleh kumpul banyak-banyak kendian once cukup Akak boleh guna beli barang lain pulak dan lagi dan lagi :)

rakuten6

Actually Akak dah lama aim nak beli this MF Hot Cold T/Top Water Dispenser cuma tunggu duit tabungan cukup dulu. Malkumlah our current water dispenser kat rumah ni air sejuk dia dah jadi tak sejuk la pulak.

rakuten8

So far Akak dah buat survey and this water dispenser from Rakuten ni is the best deal! Warna merah menyala pulak tu, I like :)

Mana taknya, from its original price RM1300, dah slash diskaun bagai sampai harga jadi RM855. Kat sini dah save RM445! Kendian kita follow #RakutenShoppingHacks beli hari Rabu gunakan MasterCard dapat lagi 5% off jadi RM812 lebih kurang. Jimat lagi RM43 dan RM43 ini dah cukup untuk dapatkan pancake maker pulak for free yey! Ataupun apa saja yang sama nilainya. All in all total savings almost RM500 wei!

Kemudian remember yang kita akan dapat RSP point which is 1 RSP = RM 1, and in this case with their new 5x RSP programme, Akak akan dapat 42.75 points dengan pembelian water dispenser ni, meaning dapat 42.75 RSP = RM 42.75 yey! Boleh beli produk lain pulak :)

Senang cerita bila kita beli produk berharga RM100, sekarang ni Rakuten akan memberi balik 5% back, iaitu 5 RSP = RM 5 back. Memang berbaloi gitu :)

Personally Akak suka this kind of site, its giving back value kepada kita sebagai pelanggan. Shop and save gitu :) Korang pun patut cuba this Rakuten!

Comment: 4

Our 15th Anniversary…

tu dia decent habis gambar heh…

tak leh tak yah nak bebunga sangat ler, kami ni bebunga sendiri2 jer, tak tetayang sangat bahasa tu kahkahkah. 15 taun kot, bukan 15 hari. kalau 15 hari mau hehari ai lap you ai miss youuuu…

Happy 15th Anniversary suami, bernikah on 19th January 2001 Friday selepas orang habis solat Jumaat tu. Berapa kali lafaz ek, 2 kot. Nak pi menikah pun, aku yang pengantin kena drive sendiri bawak diri pi masjid, bawak pengapit and kenkawan. Habis semuanya tak geti drive masa tu hahahaa….

Alhamdulillah, moga dalam lindungan Allah perjalanan perkahwinan ini, bersama the askar-askar yang tak banyak mana, walaupun tiga orang, itulah nyawa harta kami- Shameel, Melysha dan Zeeshan.

Sebab 15 tahun, kasi special sikit ler…hari ni akak ngan laki akak cuti, pi merendek sat… :)

Dari kita zero to nil, dari kita kosong-kosong dengan hidup susah, giler ler kalau kitorang ni tak pernah susah pun, sesama bantu each other. Aku tersadung dia ler pendakapnya, dia tergelincir aku le pendindingnya. Terima kasih Allah untuk suami yang tak perfect, macam isterinya tak perfect tapi tetap syukur amin amin amin.

The 15th Anniversary…huh, banyak onak duri nak ke number 15 tu. Semoga panjangkanlah perkahwinan ini, dan perjalanan usia kami untuk berpuluh2 tahun lagi….insyallah.

 

Comment: 13