The watches collection…

Since last year, aku gila kumpul jam yang bukan branded at all. I know that people dok kata aku ni dok pakai branded stuff jer, not it s not, aku masih lagi pakai yang no branded gak (though yang branded masih lagi I collect too). The reason pun aku pakai yang non branded ni, cap ayam segala bagai ni coz of the design and the colours. It s like having them macam pakai gelang tangan. Tak berdosa pun pakai yang takde brand heh.

Ada jugak jam yang aku pakai nih, lepas 3,4 kali pakai, mati terus batterinya hahahaa…pastu bila tukar battery pun masih lagi kojol means memang not meant to pakai lama ler kan, but aku still pakai gak. Apa adahal kalau pakai jam mati pun, bukan orang tau hiks…

So let s have a look on the collection, which i have been collecting since end of last year till now (still buying if I berkenan).

 

IMG_0515

The orange ni sangat cantik, memang orang tak nampak macam jam, more to gelang tangan too

IMG_0517

sama gak ngan nih, macam gelang tangan gak, very the pearly.

IMG_0520

this yellow, i love it so much, because aku suka sayang sangat, I bought lagi 3 colours (dalam ni ada 2 jer). Another colours tu in blue, pink and black. Ni macam bangle, sauk je.

IMG_0946

ini dah arwah hahahaa but boleh le lagi pakai

IMG_1037

this is so purple, match bila akak pakai ngan baju purple le ala2 kan, a bangle too

IMG_1430

ini bila darurat, place in the car in case lupa nak sarung jam dari rumah so dah ada back up in the car. I do have few pcs dalam kereta and also at my office, semua back up if terlupa pakai dari rumah ler

IMG_1435

so bling bling…

 

IMG_1382

very the flowery

IMG_1383

 oh dari sisi rupanya

IMG_3487

bunga hitam pulak…

IMG_3488

pun bling bling…

IMG_3491

light pink, kaler yang sangat jarang akak pakai

IMG_4573

ini best gak, memang orang tak tau ni jam pun bila dia dah tutup begini

IMG_4575

but if kita selak sikit…hehhehe cak kuor jamnya

IMG_4509

oh the blue yang akak beli sama ngan yellow black and pink, my fav sangat

IMG_0641

this was the last collection. For this one, i bought extra pcs, for the raya gifts, jadi yang berkenaan akan dapat pakai ni sama2 ngan Kak Red too hehehee

IMG_4013

I tak put all of the watches dalam gambar ni or even in the storage box, ada merata2 lagi somewhere and tak rajin semuanya nak letak gambar. I think as of now i have collected more than 50pcs of watches (tak cukup semua pun akak letak lam nih). So though I m still buying the designers or branded stuff, tapi dalam masa yang sama akak beli jugak yang takde brand. No issue for me, as long as the design is like bangles or gelang tangan, sangatlah akak suka collect.

Ada jugak jam yang unisex, so of cos kalau jam2 macam tu memang akan kena tibai by my husband and Abang ler kan…

I beli merata2, ada yang kirim member dari overseas, ada yang online ada yang as I nampak everywhere too…kalau dah gila shopping, collect jam cap hayam pun tak kisah loh.

Comment: 6

Lip Hop – Korean full range of Skincare and Sunblock

.

IMG_5947

A few weekends back masa cuti Labour Day hari tu sempat kami Redfamily bercuti-cuti kat AVANI Sepang Goldcoast Resort. 2 days 1 night jer, a very short trip saja jalan-jalan makan angin tepi pantai sini.

IMG_1310

Family Villa room memang sesuai sangat untuk kami. 1 king size bedroom untuk kami berdua, tapi kemudian Zeeshan datang memalam nak tidur sama.

IMG_1312

Dan 2 single bedroom for Abang dan Kakak (termasuk Zeeshan half night je dia tidur sini). Memang sangat cosy, selesa dan sejuk nyaman di atas air laut ni.

IMG_1319

Pastu ada balkoni kat luar untuk lepak melayan bunyi air laut and to enjoy the sunset :)

IMG_1535

In term of activities, rupa-rupanya macam-macam aktiviti ada di sini. Selain swimming, boleh ronda-ronda naik basikal, main paintball, go-cart pun ada. Tapi tu lah, dengan cuaca yang senang panas berdenting sekarang, we ended up mandi swimming pool jer. Itu pun dah seronok sangat si Zeeshan tu.

IMG_1356

Talking about the really hot sunny weather sekarang ni, sebagai Supermak of cos Akak very concern nak kasi anak-anak main outdoor ni. Especially cuaca yang panas terik not so good for their skin.

IMG_1362

Zeeshan sapu losyen sunblock dulu before swimming ok!

Luckily I bawak together Lip Hop Kids Hypoallergenic Sun Protection Lotion to protect his skin dan juga untuk membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari serta mencegah kerosakan kulit.

Formula Hypoallergenic sunblock losyen ini memastikan keselesaan lembut untuk kulit sensitif anak kecil dan yang paling utama ia dihasilkan dari 2 jenis bahan semulajadi iaitu Portulaca Oleracea dan ekstrak buah Apple.

Ianya  sweat dan water-resistant sehingga up to 40 minutes, dan sangat sesuai for kids enjoying water sports atau outdoor activities.

IMG_1377

Sibuk Zeeshan nak try Abang punya losyen pulak.

Abangnya pulak, Akak suruh dia pakai Lip Hop Ultra Whitening Sun Protection Lotion. Disamping memberi perlindungan matahari, ia juga dirumus khas untuk membantu meningkatkan seri semula jadi kulit kita.

Abang memang particular sikit dengan kulit dia, tak mo jadik hitam dia cakap. So memang sesuai la pakai ni sebabnya the Melavoid™ Whitening Factor iaitu bahan aktif yang mencerahkan serta membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap seterusnya menjadikan kulit yang lebih cerah dan berseri. Di samping itu, Hawthorn Berry ekstrak membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari. Jangan risau sebab ianya dermatologi tested and proven.

IMG_1424

Since Kakak all cover up, so dia just kena apply kat muka dia jer. So dia pakai The Moisturising Lightweight Sun Protection Spray yang menggabungkan pelbagai fungsi dalam satu botol semburan ataupun spray.

Ekstrak Acerola yang mengandungi ciri-ciri antioksidan dan kaya dengan vitamin C dapat membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap, manakala ekstrak Alga membantu dalam melembapkan kulit melalui ceramide dan filaggrin.

The unique light powdery spray memberikan sentuhan lembut dan membantu menyerap sebum yang berlebihan pada kulit anda. Selain itu, ia juga berfungsi sebagai asas mekap untuk memastikan bahawa wajah kita lebih smoother and natural look.

IMG_1511

Macam biasa Akak menjadi permerhati dan penjaga barang-barang hiks.

IMG_1563

IMG_1551

Seronok sungguh depa main air langsung tak hirau matahari tengah memacak kat atas kepala. Tapi since protected by Lip Hop sunblock produk tu, at least Akak pun tak la risau sangat. Yang lain tak kisah sangat, si kecik tu yang kita risaukan lebih :)

IMG_1446

Eh bapaknya pun pakai sunblock hiks.

IMG_1331

Those yang tak tau, Lip Hop adalah produk skincare Korea yang innovative and playful. A delightful range of beauty products with creative textures, gorgeous fragrances and colourful packaging. From lip to sun care, including face and body care, semua ada bukan sahaja sunblock :)

Gambar atas ni ialah Lip Hop HAPPYCLEANSE products range. Terdapat 5 variants untuk memenuhi keperluan kulit yang berbeza, while cleansing our delicate skin. No 3 dan 4 dari kiri tu sunblock yang Zeeshan dan Abang pakai kat atas tadi.

IMG_1341

Lip Hop Sun Care product range memang telah dermatologi tested and proven oleh pakar kesihatan dan kecantikan Guardian yang dapat memberi perlindungan sepanjang tahun dari sinar cahaya matahari dengan rumusan inovatif yang sekaligus memberi manfaat kepada kulit kita.

IMG_1392

Ini pula ialah Lip Hop Aqua Jelly Hair, Face & Body Gel – The super convenient 8-in-1 multi-functional k-care innovation for head to toe, on-the-go grooming, skincare and pampering.

IMG_1589

Ha yang ni memang Akak suka, memang terasa ianya moisturise and soothing my skin. On top of that membantu menyihatkan kulit kita serta membaiki kerosakan kulit dek kena sinaran matahari.

IMG_5872

Not bad juga food kat AVANI ni. Akak suka sangat mee kari dia. Sup kambing pun boleh tahan menambah-nambah.

IMG_5885

Esok paginya budak-budak ni ajak pergi pantai pulak. Kalau ikutkan hati lebih rela Akak santai baring-baring kat atas katil empuk AVANI tu. Tapi anak punya pasal, kita as ibubapa kena ikut sekali libatkan diri sesama dalam aktiviti diorang. At least sebagai peneman pun takper lah.

IMG_5895

Cecepat ai pakai Lip Hop sunblock u, gelap nanti nyosal :)

IMG_5900

Impian nak mandi beach berkecai sebab air laut tengah surut, sian diorang especially Zeeshan yang looking forward sangat. Next time ok kiddos.

IMG_1314

Balik beach yang panas membahang tu, terus ai terjun tiruk dalam bathtub :) Tapi sebelum tu apply Lip Hop HAPPYCLEANSE kasik buang all those dirt from the beach tadi.

IMG_1343

Macam Akak cakap tadi, Lip Hop mempunyai complete head to toe self-care product yang dermatologist tested and proven lagi. Lagi satu semua produk ini adalah Korean made kecuali the Moisturising Lightweight Sun Protection Spray SPF50 – made in Japan.

Personally Akak convenience dan senang dengan produk Lip Hop ni sebab A to Z ada, dan surprisingly value-for-money. Within the normal budget gitu dan sesuai untuk pelbagai alktiviti dalam ataupun luar. Oh korang boleh dapatkan semua ini dari Guardian Healthy & Beauty outlets seluruh negara.

Comment: 2

Our mengaji…

 

IMG_2219

anak2 aku dah khatam, syukur alhamdulillah. For Abang and kakaklah.  Jadi sekarang ustaz menyambung mengajar untuk aku and Zeeshan pulak. For Zeeshan memang dah dari awal start but dia tu biasa ler budak umur 4 taun lebih, banyak ragam dan mainnya. Tapi Zeeshan kat school pun ada iqra jugak, cuma masih kena brush up setiap hari gak. So mulai May 2016, calss mengaji is for me and Zeeshan since abang kakak dah khatam, tapi kemudian kita isya sesama la ngan ustaz jemaah. Aku dah pernah khatam dulu masa kekecik but entahlah dengan zaman nakal aku dulu, mesti ada yang tak betul gak mengajinya aku tuh, jadi i need to brush up back my idhgham, tajwid segala. Mengaji sendiri tu lain, ini berguru, tu pasal aku nak gak buat, walaupun akan mengambil masa yang lama untuk khatam, wallahualam.

IMG_2239

dan setiap malam jugak aku buat iqra dengan Zeeshan, apa yang dia baca kat school tu kita belajar balik. cuma lawaknya, iqra book ni, kena bawak pi sekolah ulang alik, so jangan ler suruh dia simpan lam school bag dia sendiri memang akan disoroknya. Dia punya malas nak mengaji kadang2, dah banyak kali dia sorok iqra book ni, ada sekali kakak dia ngendap tengok adiknya ngah sorokkan dalam meja kopi depan. Sekali lagi kantoi dia sorok kat kerusi meja makan depan, ada jugak aku jumpa dia simpan dalam storage cadar, hah kau. Banyak tempat dah dia sorok budak kecik ni. Tu pasalnya dah lepas tu tak dibaginya kita suh dia simpan sendiri dalam bag sekolah.

Semoga cepat terang hati ler sikit dengan mengaji ni, insyallah.

Comment: 2

The Red Mother’s Day…

how s your Mother’s day celebration?

mine as expected bebiasa jer lah macam routines sebelum2 nih. Friday lepas nampak kat cctv anak2 tengah buat cards, lagipun abang cakap mummy jangan balik cepat. of cos ler depa nak buat surprise, kang aku balik habis kantoi pulak. hahahaha so cute le bebudak nih.  Jadi for that day, macam dulu gak, breakfast on the bed. I dont have to go down to do things (kononnyalah on leave jadi supermak, but nan hadonya, keje mak ni mana penah putus).

IMG_1898

betul2 aku tengah tidur (dah bangun pagi subuhnya yek tidur balik ler), so tak yah nak bangun awal sangat, hari mak gitu kan. Abang datang kejut dengan tray nih, wallah. tq anak mak. bapaknya yang siap2 pagi belikan pi keluar, mcd kau, better la ni dari dia beli roti canai ke nasi lemak. Itupun burger tu aku tak makan pung, super kenyang.  siap2 makan pun aku tak turun pun heh, melesei atas katil. best btol.

pastu aku dengo depa keluar, and aku msg bapaknya, dapur pekabau?

Dapur berkapau hahahaha

lagi ler aku tak nak turun hikssss

IMG_1917

they went out to buy bouquets for my mak ajah.

in between also, we had made an arrangement for the bouquet to be sent to my mak mertua di Kapar nun

IMG_1935

lam jam 3pm gitu, after zuhur and nak kena siap2 bagai segala kan, so kita amik mak ajah, wanted to tag abah along but my abah tak sihat, dah almost sebulan kena gout tak dapat nak berjalan sangat. Jadi kita kidnap mak cecepat lelaju lah, we have 3 hours max untuk pulangkan mak hahahaa….lagipun aku kan tak suka nak kuor rumah lelama if anak2 esoknya sekolah, banyak hal ler nak buat.

Zeeshan tu sampai tertidur2 lena dalam dakapan neneknya…

IMG_6019

IMG_1976

we went to klcc coz the closest mall to us and also aku sangat sangat sangat familiar with this mall. Ikut hati aku lagi ler nak makan depan rumah jer hheehhehe, taun lepas kita makan kat area rumah gak pun but yelah once a while. but RD didnt book anywhere for late lunch nih, jadi kita redah Madam Kwan, tau memana buffet hi tea pun surely fully booked.

IMG_2056

makan dan makannnn dan berceloteh

IMG_2066

meja sebelah ada bunga hidup, by the restaurant ler, boleh Zeeshan amik bunga tu and bagi aku. For you mummy, happy mother’s day. So sweet lahai ko anak….

IMG_2108

kemudiannya depa pergi Toys R Us, tak laratlah mak aku nak pusing jalan sama, so aku ngan mak jalan pepelan pergi ke Parkson coz we parked our car at that area. Dok ler sini setengah jam coz rupanya laki aku takde walletnya kat dia (he tumpang letak kat my handbag), gagau le abang berlari rempit dalam KLCC dari 3rd floor to ground floor. Takde mood ler aku kan nak menyopping coz temankan mak aku dok sini hah, takut dia boring, tapi rupanya tak yah teman pun takper, mak aku bz betul dengan dunia semasanya. Tangan asyik kat hp jer mak ajah sorang ni tau.  Aku melepak jer ler tengok orang, coz biasa dok KLCC ni takde nak lepak2 sini tengok orangkan, pas makan soping segala balik opis naik atas.

IMG_6027

IMG_6028

IMG_6031

IMG_6038

Drama betullah nak tunggu Zeeshan pilih toys dia, last2 bas panjang yg dia sebat padahal ada lagi worth boleh amik. Dah itu minatnya.

IMG_2048

So happy mother’s day, we sent mak balik rumah, and lagipun semua belum asar so nak kejar asar bagai. Malam tu kita keluar lagi coz my colleague aka my neighbour nak belanja us makan, jadi kita dinner kat near by rumah jer sudah, steak house (aku kan kalau boleh semuanya nak dedekat rumah jer, malas nak pergi jejauh hahaha).

Actually I wanted to drop by at Chanel KLCC tu coz i want to get something there since the husband have to ganti my kasut kan hahahaha…kot le aku leh upgrade benda lain kat situ but since mak nak pergi tengok cucu kat Toys R Us pun tak larat, jadi agak mustahil aku nak bawak mak jalan ke KLCC. Maunya kalau aku beli situ kang mak akan cakap eh bak sini duit ko tu, mak antau ko Umrah minggu depan hahaha…mak mak. Apapun, so nice to spend time with my mak for the mother’s day, for my mak mertua, should have taken her a day/2 days before, but takpelah we did sent bouquet to mak mertua gak also calling2 bagai. The thoughts that counts too.

Comment: 1

The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 1