Loving the reds…

 

IMG_0531

the boys did the punggah memunggah, redesign back the living and dining halls, ikut selera tekak mak ekau. Yang kecil tu hanya sebagai penyibuk sajor. Aku kan manjang je nak tukar itu ini bagai, so kena le pujuk2 dulu bagai, kepalanya si bapak so bila apaknya dah ok baru le abang ikut perintah. Tapi aritu kuor balik dari denggi pun aku memonggah gak ngan abang berduaan jer (bapaknya masih dalam spital that time) coz lantai kan berminyak2 dengan fogging jadi alang2 aku terus rombak, rasa macam fed up dengan sakit bagai so tukar position sikit. tapi tu tak major coz kudrat aku tak berapa sangat.

But this one memang habis depa balun kiri kanan. ada satu almari tu memang beratttttttt sangat, itu aku dok rayu2 tolonglah tukar position, alasan kang puasa lagi takde daya hahaha…pujuk menjadik. Thanks the boys.

 

IMG_0506

tunjuk sikit je lah tang nih, now that kita dah pindahkan the L shape ni kat sini so lagi ler ramai2 boleh bertenggek coz betul2 dekat ngan aircond, but frankly speaking weekdays tempat ni dan sofa lepak satu lagi (not in the picture) jarang duduk coz memasing school and kerja kan, weekend le dok sini, hari tu aku boleh tertidur sedap btol kat sini, sesedau laki kejut dah petang.

Anyway hari ni baru aku rasa sedap sikit pala coz for 24hours aku dah kehilangan satu barang, yang sangat2 tak patut hilang, berpusing simpang renggam le hai mencarik, the frens too tolong sama, tak jumpa gak. Bila jumpa benda tu kan, ada di dalam makeup bag aku dalam surau in which sebenarnya aku dah pun carik kat situ 3 kali sebelumnya. Jengjengjeng…adakah? hahahaa…wallahualam. Alhamdulillah ler dah jumpa, betul2 ujian sungguh.

Happy weekends all, i m gonna be very bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, full sangat. Mohon datang semangat Supermak tu bebanyak sikit, kids pun kena all out too, kami ada shoot, knowing shoot tu memang panjangggggg ler masa yang perlu dilemparkan.

 

Comment: 3

The ‘hot’ Sport’s Day…

IMG_0190

630 pagi punya make up berasaskan lampu kereta yang sesamar. Ngam2 655am macam tu kita sampai Wetland Putrajaya. Zeeshan kena be at his school sport’s day before 7am, gitu kata nak start at 730am kan. So kami ni memang mengikut kata sajaa….

IMG_0211

we dropped le Zeeshan kat tent campusnya, tapi dia punya meraungg…dia ingat kena tinggal coz the red family semua nak berjalan walaupun dah ada kawan2nya and Cikgunya dok memujuk, tidak le berjaya jugak. Kita tinggalkan jer…sambil2 tu kita pusing2 pi bergambo bagai ler…

dari kejauhan sebesar sukan ni nya port aku boleh dengar suara anak aku kau! eii budak ni…

  IMG_0213

buang2 masa amik gambar kat sini

IMG_0215

tak lama kita nak bergambar, belum sempat pun nak posing kat photobooth tu, aunty Zeeshan dah called aku suh amik dia gak coz budak tu takde harapan nak senyap, dia tau makpak abang kakaknya ada somewhere there, hishh…

IMG_0224

boleh ler gak amik gambar photobooth beramai2 sini kan but dah budak kecik tu bad mood (wpun dah senyap tangisnya) so memang dia tak nak le kan pandang camera at all. Gambar printed pun takde gambar mukanya, eii ko ni dik

IMG_0227

Kita je ler yang hover2 kan, adik kau jangan harap ler…

we are the Red team, mendukung warna yang Zeeshan bawak, red. Molek sangat ler tu, sarung je semua baju merah memasing, warna wajib gobok Red Family (except laki aku, bought him a new shirt a day before)

but for Rose, her daughter rumah pink, so depa semua all in fink fink hehehe…wig si afa…goli akak tengok weih

IMG_0238

tak habis2 meraung lagi koo….inipun dah dapat toy set, keter kekecik situ 20hinggit, beli nak bagi mengsenyapkan dia

 IMG_0248

so well, kembali semula ke tent depa, aku kena dok diheret sama by budak nih. Dan of cos hadiah nak bagi dia join the group tu yang 20hinggit tu kan, berpeluk sakan ngan dia. Aku sorang je mai sini ngan kakak, so pastu nak cabut blah (not nice ler nak dok sini lelama, parents lain pun dok luar dari tali khemah ni), so aku cakap aku nak kena pergi toilet. Dia pun tunjuk oh situ toilet ammi, ha baru aku leh blahhh. Kena banyak cong kalau nak berpisah dengan dia nih…

IMG_0259

so ada senyum juga ini budak…

IMG_0261

baru le dia nak pakai bintang bulan kat palanya tu…

IMG_0267

dan kita kembali le dok tepi padang, memang le ada tent untuk berlindung but ko nak tengok apa kalau dah semua kerumun tepi padang tu tengok anak memasing (expected pun), dan jugak anak2 korang bukan jenis tetinggi galah macam abang tu, semua nya macam semut jer macam Zeeshan jadi kena le semua parents ke depan

 IMG_0274

panas pun dah mula start pun, walaupun katanya nak start at 730am, tapi dijangka juga itu semua mesti le lari dari itinerary

IMG_0275

macam aku cakap semuanya semut kan, mana le nak tau mana satu anak kau, kalau hok oren ni nampak le jugak tepi sekali tapi kalau yang tetengah tu, hah dah semuanya merah, agak2 jer ler…

IMG_0279

jadi kami anak beranak berpisah, lonjong2 macam bapaknya anda bang bertenggek kat port macam nih…

aku yang pependek ni memang tak kuasa le nak berlawan ngan orang2 yang tetinggi semua tu

IMG_0290

yang pastinya kena check on the BSP’s outlet jer..situ le dok anak aku

 IMG_0311

 Zeeshan’s first game, berteleng2 pala ko dik bawak baloon tu, his fren tu namanya Irfan kalau tak silap…out of 20 shots, hanya satu ni jer lah yang ada molek sikit, lelain sume blocking by aunties, parents and jauh. Zoom pun tak cantik.

 IMG_0316

semua gambar video pun anak2 dan suami aku yang uruskan, aku dok jerit2 pun dia tak dengo tak tau tak nampak mananya mak ayah dia

IMG_0329

ini satu lagi game yang Zeeshan masuk, susun ball kecik atas botol….video nak show pun alahai, blocking sangat. so tak yah ler

IMG_0330

dan of cos, kalau tengok pun panas dah berdenting denting gak heh

 IMG_0362

habis game bagai, aku tengok dia jap kat tent ni, tunggu jap for the medal collection. It s time to get home, coz panas tu toksah cakap ler kan, takut dehydrated jer, aku pun jap2 hantar kakak suh bagi adiknya minum.

IMG_5642

nampak je depa marching, itu dah kompem ler nak pi amik medal kan..elok sangat le awal abiskan, tak yah ler nak tunggu habis majlis coz health anak2 ni lagi penting gak

IMG_0349

but of cos dia punya manjanya sebelum tu berkepit sakan le kan…

IMG_5659

one little happy boy on his sport’s day walaupun paginya ko punya meraungggggggggggg satu Wetland boleh dengar heh

IMG_5671

us, tengah panas. semua topi memang aku bawak pack dari rumah, 4 ketoi but RD and kakak tak nak pakai…Zeeshan tu dah kuyup rambutnya yer

si pinky Myra ehhehehe comel jer. She s in the same outlet with Zeeshan gak, barulah gang kan Rose :)

Amad anak Yanok pun sama tapi outlet lain and his sport’s day was a week before us, baru nak bertenggek sesama…

IMG_5689

so semua dah dapat medal dan terserah to parents if nak bawak balik anak memasing or nak stay, ada lagi event untuk parents main jugak…

 IMG_5696

the beautiful Aunty Dee, the one yang jaga Zeeshan sejak dari first year aritu, tq Aunty, penat korang hari tuh…

IMG_0300

jadi dah dapat medal segala apa nak tunggu lagik, moh ler balik. If last year ada gak laki aku masuk parent’s game tu (he forced me to join too but aku maleh, there r times aku boleh all out tapi ada masanya aku lebih suka lay low and observe sahaja). Jadi untuk this year, laki aku pun tak nak join, sebab utamanya ialah kepanasan, dengan elnino (rasanya dah abis masa ni tapi kita kan masih lagi dengan  musim panas skang ni). Abang and laki aku pun dah basah kuyup merecik2 badan memasing…so memang time to balik le sangat.

IMG_0382

930am pagi, ngam aku terus keluar dari Wetland.

IMG_0386

dan 10min berikutnya, dedua dah melentok tidur. Zeeshan tu tak geti penat betul ler dah lah kau yang bersukan…

kami berenti di QB around 10am, for brunch, balik rumah semua mandi bla bla bla bagai, on aircond and tidur. Semua kami berempat tidur tapi hanya Zeeshan je yang berjaga. Masyallah budak nih, ko tak penat ker. Dalam kol 1.30pm macam tu, aku ada dapat urgent called, terus melompat bangun, mandi and kejut laki aku. Bersiap kita lelaju, yang urusan call tu aku dah settledkan tapi aku nak kena pi rush to another event, the Sepetang Bersama Blogger pulak, itu sudah ada perjanjian.

IMG_0392

Thanks Brainy Bunch untuk yearly tahunan ni, seronok anak2, depa apapun tak kisah, buat indoor ke outdoor ke sama jer. But being concern parents, heharap taun depan tolong jangan buat lagi dah outdoor macam ni, kembali semula la buat kat UNITEN Bangi tu, indoor stadium. Lagi afdal. lagi selamat, insyallah kita more fun.

Nak tengok anak pun senang coz position kerusi stadium tu tinggi boleh nampak anak dari atas, takde le memasing peluh menitik2 dek panas membahang dan jugak tidak ler nanti kita balik cepat. To compare indoor vs outdoor, akak sure sangat 99% parents setuju kalau pindahkan semula to indoor.

Ye ler memang ler kena panas pun boleh jadi orang, tapi dalam perjalanan nak jadi orang tu akan ada sakit bagai, jadi kalau boleh ngelak, elakkan ler. Pepanas ni boleh kena heat stroke tau tak. Besides, dari zaman tok kaduk dulu lagi kita dengar ungkapan, hei supehawau ko…ko balik cepat balik Piannnnn, jangan main tengah panaslahhh! hah, pernah dengar kan, so tak yah ler ai nak elaborate lagi.

Apapun, kami enjoy di bawah bahang nih, cuma tak sanggup nak bertangga lelama, ramai parents lain yang ada baby, beranak kekecik tu, ramai yang dok bawah tent jer…anyway penutup khalam, Zeeshan seronok, that s more important. Pastu aku lupa yang Monday tu sekolah macam biasa, tapi aku bagi dia cuti coz aku ingat skul cuti hahaha….mak kau dah beranak 3 ni banyak yang tune lari sikit, jadual pun terlepas pandang.

Pasnih sukan sekolah abang kakak pulak, tak tau le depa nak buat ke tak, or resked to pas Raya coz skang ni pun coco activities dah kena batal sebabkan musim panas nih.

Comment: 1

Isyraf Zayd’s Birthday Bash…

IMG_9165

you know orang belakang tu kan, dia tau dalam tu ada present, hadiah birthday for a little boy. So dia tau jugak his job untuk bawak the gift, tapi over pulak bila dalam kereta langsunglah tak nak lepas tangan walau sesaat on the paperbag. Matanya pulak kan dah mengkuyu sangat. Actually mata aku pun kuyu sangat gak, ngan panas berdentingnya pastu dengan jem nya. satu package sangat.

IMG_9170

sian Shan, menahan mata dia. Aku suh gak tak yah le adik pegang paperbag tu, still dia tak nak jugak.

Kalau macam ni aku tak caya dah lah if dia boleh dengan rela hati nak bagi hadiah ni buat birthday boy

IMG_9177

even he bertukar position pun masih gak sama tak nak dia lepaskan the paperbag. Pastinya pasnih ada le drama hadiah birthday

IMG_9199

Blue and purple theme but macam blue je lagi banyak ni

The little boy is Isyraf Zayd, turns 1.

Ko tau tak dulu masa kau dalam perut mak kau, sikit lagi mak kau nak terberanak terkejut dek kita buat baby shower untuk mak kau. Hah ko baco tak ni Isyraf?? Skang dah setahun ko yek, Allah selamatkan perjalanan anak kecil ni, sama2 dalam kasih sayang abang and kakak2 serta ibubapanya. Happy Birthday Isyraf Zayd

 IMG_9192

Jentik gak lidah Yanok ni kang. my GBM heroin dah habis bebas dari dunia pantangnya, that s the little Jalil. This photo ni kena photobombed dek yanok tu, aku nak pose kejap je le ngan laki aku coz dia hanya datang joined dapat lepak for 30minutes jer, pastu he left me and Zeeshan kat sini, he kena balik untuk fetch my 2 big kids from the tuition to the badminton session.

Ada benda boleh ponteng but ada benda tak boleh ponteng, for eg badminton tu depa berkira sikit tak nak ponteng, suka sangat ngan badminton tu kan. So since my gang2 are all here, laki aku pun tak kisah le rush balik jap.

IMG_9209

 ha kan ada gang kat sini, all 3 GBMs pun ada ngan package anak memasing. Anak aku ni dah paling bagak, hujung tahun is already 5 years old. tapi manjanya kepalang, kalau nak berdukung tu hadoih…(i have to mention dia punya meraung kat sukan sekolah dia, oh my satu wetland leh dengau tau).

Ko ingat mak kau tu gergasi, nak patah pinggang aku kendong dia, dah apaknya takde kan, kalau tidak memang tak sanggup le aku. Lama pulak tu dia melekat macam nih.

IMG_9222

The GBM and the host, Liza. My super dear frens. Complete sudah dulu 3 orang kita ni (except yan lah) anak semua dah bagak2, lepas tu one after another pregnant. I remember lepas je aku pregnantkan Zeeshan, Yan and Rose pulak joined the club. Dan kemudian Liza amik batton nih. Begitulah rezeki memasing dah kertu (except Yan again hahahaha).

IMG_9228

So anyway, anak ai si Zeeshan yang tak geti nak turun jejak tanah asyik melekat macam nak masuk dalam perut mak nya balik jer, sebenarnya merajuk coz hadiah untuk birthday boy kena bagi. habis tu takkan ko nak simpan pulak. Dahlah dia pegang pastu dia nak bukak hadiah tu kekdahnya, mana le boleh. Ada aku belikan adiah untuk anak aku gak but aku sorok simpan kat dalam kereta satu lagi (for that week kita kena pakai keter sponsor), so memang takde le barangnya.

Hok yellow, wrap ngan Toy’s R Us kuning tuh, yang kita bagi, sian Zeeshan. alah dik ko nih, semua toys ko nak tau.

 IMG_9235

macam proper je amik gambar ni,  behind the scenenya ko tak tau hazabnya hoh. Aku dah lah makan pun blom lagik, dari tadi dok memborak jer…

IMG_0546

begini hah Zeeshan, dok meriuh merajuk nangis bagai. Merengek2. Dia bengang hadiah yang untuk birthday boy tu kena bagi,

Tau le bahang petang kan, dengan anak ko mengamuknya, dengan nak berdukung, rambut dari lelawa terus aku mintak getah nasi lemak tu kat waiter D’Saji nih. Itupun Zeeshan ni dok melekat macam ni lama betul tau.

Dah ok sikit aku ajak dia pi carik his food, ada potato wedges yang dia suka nak makan, pastu dia dah mula nak borak2 sikit ngan anak Rose, Myra. Selamat le sikit. Baru le aman mak kau nak soksek..haih

IMG_9237

one of the ex K :)

IMG_9244

But i love this one, satu kaki punya kain kot hahaha…Ini Zeeshan dah good mood and dah horey jugak pastuh bapaknya datang semula, terus dia mintak apaknya dokong and bila nak snap gambar ni terus dia hug Uncle Azmannya. hiks…Azman is Liza’s husband – Isyraf’s father. Baju depa berdua corak sama kau hiks..almost the same lah.

So that s one of my Saturdays yang kena keluar rumah (i wont go out if not coz events pun), kalau nak shopping def not Sabtu petang gak. Tapi pastuh aku rushed gak pi KPJ Tawakal, visit my anak buah admitted. Dah discharged as of now (alhamdulillah), then pastuh rushed pulak kami amik anak2 from the badminton session.

So event birthday ni the host buat kat D Saji yang kat Felda tu. First time gak aku masuk situ, biasanya kat dewan yang besar wedding tu kan. Not bad lah, food wise pun sedap, my fren was charged RM29 per person, i think ok dengan food nya dengan ambience. Of cos lah ada indoor and luarnya, pun ada kipas but buat sengsiang mmg ada bahang. Nama pun msia mar..paneh tu wajib. Tapi kalau buat akad nikah, birthday, just gathering pun molek la sini, so highly recommended, thank you Liza babe for inviting us to your #IsyrafZaydIsOne .

Comment: 7

The coins…

IMG_9003

 

cantik je mak ajah susun begini. Coins dari tabung yang laki aku dok selalu simpan balik dari kerja, or dari funds ‘denda’ dari anak2. Dan macam biasa bila dah penuh santak, nanti aku bagi le kat mak aku, she nanti kirakan sesambil tengok tv Al Hjirah Oasis dia tu. Dan pas kira nanti ha mak pun sendiri akan dapat duit2 nih, buat cover2 barang pasar hahahaha….Rasanya untuk collection dalam gambar ni dekat RM200 kot dapatnya, tak ingat dah aku. Nanti penuh lagi tabung funds tu, kita pass balik, pusing balik system ni.

Yang for Denda anak2 ni start dari amount 50sen to 2inggit, bergantung pada jenis kesalahan. Kalau kain baju yang dah berlipat tak susun dalam gobok lemari, ha 50sen kena bayau le. Kalau terlajak Subuh pun ha kena gak, tengok le apa camne, so kena la bayau. Besar kesalahan or mak kau dah 18kali berzikir pun korang tak jalan gak, hah tu memang akan kena mahal ler. Singgit is fine but kalau berangin sangat mak kau, hah 2 ringgit. Itu memang abang berkerut2 le kena bayau, kakak jarang kena but she s not really a spender so tak kisah kena bayar. Tak macam abang, dia dah besar kan, duit kalau kena cut cut ni, tak cool ler.

Comment: 3

Badminton Tournament…

IMG_5077

Dato’ Me Ly Sha

sekali lagi sesatunya anak melayu yang mewakili sekolah cinanya (dan sesatunya anak melayu dari sek2 cina lain jugak) yang rep for the badminton tournament, Zon Pudu. Her 2nd year ni gak rep for sekolah.

IMG_5040

nampak le benau mak kau macam baru bangun je sangat kan and terus besiap dalam kereta le nih. Pagi betul gak aku datang sini, tempat tournamentnya ni kat Pasar Pudu nun (depan sekolah lama aku), but tak pernah aku tau ujudnya tempat ni pun. Ai amik half day aritu, kebetulan aku ada satu lagi event nak kena attend gak right after kakak’s tournament nih. I think aku sampai sini sebelum 830pagi kot, pas hantar Zeeshan skul terus melepak kat sini, coz yelah bebudak sekolah punya tournament mesti le pagi startnya. Clear je jalan and parking kat Pasar Pudu nun.

Nasib baik le dedua events + KLCC semua dedekat serantau je, tak yah pepusing jauh.

So tu pasal aku tekad nak pergi gak to this tournament, a year before dia rep sekolahnya tu aku tak dapat pergi, itu apaknya je yang pergi tengok.

IMG_5137

so banyak le video aku amik. She lawan ngan budak merah ni, sekolah private ke international kot budak ni, Kakak won. Mau tak nya, mak nya bersorak, bagi morale support sesungguh, aku picked up dia punya silap, orang tu dok nak bagi tinggi, aku suh dia smashkan je budak ni coz budak ni wpun tinggi but dia nampak gemuruh je bila kakak bagi smash. Weakness di situ.

Sorry le amoi kecik, aunty amik gambar u masa tutup mata…well done kakak!

IMG_5079

Lepas tu aku tinggalkan Kakak coz aku kan kena pi event kan, and tak lama pastuh Apaknya pulak datang. Biasa le kitorg ni kena main marathon sikit. Apapun her team tak dapat nak go to the wakil Wilayah, sort of lah. but i still proud of my baby girl. She datang dari sekolah cina, and she rep for her school, 2 years in a row. Bukan senang tuh.

IMG_5082

Kakak’s teammate. Well done kakak, ini bebudak darjah 6 kot semuanya, abang ko dulu darjah 6 dah mcam galah. hahaha…. Sampai sekarang wpun abang tu dah 15 taun, masih lagi pergi main badminton kat sekolah rendahnya (ada coach ajar), kakak of cos lah sama ada. Depa memang minat betul dengan badminton, I should send Kakak for playing badminton in my red team, malangnya tak boleh nak subcon kat anak staff pulak hahaha…

Pergi datang ni pun cikgu sekolah bawak, remember yang last year tu, dia patut terus balik rumah tapi coz aku tak nampak dia dari cctv rumah (she tidur dalam her room), and pastuh aku tak tau condition dia dah balik ke tak bagai, aku terpaksa tepon sekolah, tepon guru besarnya, cek cikgunya, her transport driver bagai, sampai depa buat announcement satu sekolah carik Kakak. Rupanya budak ni balik dari tournament dia pi membongkang lam bilik yet aku dah ckp tepon mak dulu bila sampai. Dia tak tau ke kita ni nak adjust jadual dia bagai. grrrrr…

oh aku tepon gak rumah masa tu but ko lupa ke aku kan ada maid yang pemalas asyik membuta je petang2 hari tu. Memang tak jawab le tepon rumah kalau dah macam tu sekali tidurnya.

So that s all, habis sudah tournament tahun nih, untuk sekolahlah.  Eh yang lawan ngan amoi budak international school tu memang rubber set. Yang satu round lagi kalah, tak hingat le aku ngan sapa dan bape (tu bapaknya yang tengok), ini pun cite lama daa…early Feb dulu tuh. Ai kan dok belasah pulun balik cecerita yang tak habis lagi.

So if maknya is good in chess, she s better in badminton. Sukan gak tuh, tak dapat chess to chess pun sokay…

 

Comment: 2