Masalah baju sekolah putih – kotor daki?? eh ni bukan iklan pung

Diversion.

Those asking about me and RD. nothing. kan dah cakap, for over 17 years, laki aku memang tak geti nak selamatkan the marriage, jenis yg, ‘lantaklah’ hah…it s always on my shoulder jer bila nak save the marriage.

So sama jugak dengan kes2 isi dalam rumah.

Whitening issues?

Dulu takde pulak issue sangat ngan anak2 sekolah baju putih coz depa half sekolah lain, petang pulak sekolah lain kan (specially masa depa 2 orang tu sek rendah lah).  but but bila Zeeshan dengan satu jenis sekolah sahaja, from morning to 5pm dengan baju yang sama. for 4 days (1 day pakai sports uniform). adalah sangat tak best yek. Daki leher dia omanghaih…

of cos being supermak, aku pun korek sana sini ilmu kat gang2 instagram.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM (2)

Champaca and Rose!

Sabun serbuk yang THE BEST! Bukan takat baju putih, baju kekaler pun sesuai. Segala jenis kotoran, ko sebut, hilang!! Baju putih pun sama, tak perlu nak rendam semalaman, rendam yg dalam w/machine tu jer for 70minutes (for my machine) semua baju putih kembali bersinarrrrrrrrrrrrrr. hah ayat cam iklan sangat.  Harganya yg small size is RM17 but yg besau is RM27. Boleh dapat online, google je lah or even kat most shopping sites pun ada gak. But not at the big market. I love this. Dah 3,4 bulan aku pakai brand nih, dah restock banyakkkkkkkkkkkkk and habis beratus2 coz of restocking lah.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (1)

ini pun famous gak kat Australia, but dah ada jual kat most markets kita. Boleh buat sental. I got this as a present from my gf…

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (2)

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (6)

ini pun wajib ada gak. Kalaulah daki ko sangat 5star and bebetul pakai Rose pun tak leh hilang, hah amik je bleach pen nih, tepek kat daki tuh. Memang hilang ler. Just mahal le ni sket, kena la jejimat sangat. bout RM12.90 camtuh

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.49 PM (3)

ini pun bagus. ai gotta know this before aku beli the Rose Champaca bagai tuh. So kalau abis takde pun takper. In case you all takde sabun rose champaca bolehlah get this untuk baju yang kena stain bagai.

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.12.48 PM

 

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM (7)

back up akan datang korang gak

WhatsApp Image 2018-05-20 at 11.14.58 PM

ini pun sama wajib ada gak dalam aku nya whitening baskets. I like it and it helps to sparkle the baju putih along with Champaca and Rose. Eh banyak pulak aku suh korang beli. Takper pls ensure korang ada ni lam stock laundry yeah:

1. Champaca Sabun

2. Sabun Rose

3. Vanish White

But for baju kekaler, pun boleh  je pakai yang No 1 and 2. Like i said rumah ai dah takde dah brand lain, pakai nih jer. Wangi pun wangiiiiiiiiiiiii!! Boleh gak pakai for sental sinki dapur, lantai, toilet, satu rumah lah. Google je lah info on this, specially mak mak, sangat tak mengecewakan.

 

Comment: 13

Raya-raya riaktakburs….

I mohon maaf kat my husband coz bukak aib (cos he thinks this entry is all bout his aib) also the privacy of our marriage to public. I never did pun before, this was the first entry yang ai mentioned dalam blog. All this while, since I ada blog (from my blogspot to the dotcom nih) on 2005, memang ai diam jer. I m sorry husband, I have to let it out.

Wpun tengah rapuh remuk. Ai have to move on. Coz this blog kena ada update. Ai tak nak la semua orang dok ingatkan pasal my crisis and all. Specially we have big kids.

So for diversion, kita riaktakburlah kain baju raya yang ai pakai for Syawal hari tu. Memanglah tengah masalah but macam biasa seperti berbelas2 tahun yang lampau, ai tak tunjuk kat orang. I make up ai melawa cam biasa but deep down in my heart, no one can see, dah fragile pecah berdentum.

IMG_1912

Hari Raya Ketiga di Melaka

Outfit ni beli kat Bangi, butik yang bawak masuk all the vendors kain baju tuh. Takde pulak tulis brand mana nih, but merata la ada jual coz masa ai pi Mood Republik (few hours after i was dumped at HH event, i went there to MR alone kol 2-5pagi, tak sanggup dok rumah), banyak nampak orang jual. I bought 2 pairs, macam senang sempoi sarung for raya kat Melaka kan. Tak sarat, tak mewah and tak over.

Melaka trip was just me and the kids jer. No husband like the previous years.

IMG_1995

The next Hari Raya ke4  masih di Melaka (with my abang sulung and adik bongsu), sama design fashion ngan yang hijau atas tuh…

i repeat lagi pakai nih for raya hujung2 kat my opis raya event

IMG_2005

Raya Kelima, ni Lubna for Zalora

this will go into my preloved sale

oh ai memang buat sale kain baju (those in IG selalu dpt notification), every Saturdays petang but kena wassap dulu if nak join lah – 0193206264

IMG_2183

Tom Abang Saufi

Zeeshan kan my magnet, while Abang Kakak jalan raya ngan kenkawan gi mall bagai with their cousins, ke mana2 ai memang berdua je ngan Zeeshan (he s the photographer for this photo)

IMG_1565

Jovian Mandagie

IMG_2603

Lubna for Zalora

IMG_2773

Top tu ai beli kat bazar syawal at TTFC, sekali ngan clutch (but ai adiahkan the clutch to my gf)

Black bottom tu macam from the Fizi Woo but bukan, ai bought kat Ampang Park sebelum AP demolished

gambar masa hari baju ijau ni banyak sejarahnya, ada kejadian sedih la at home a night before, yang led me to have the vertigo on the same day. Berposing gambar cam nak rak tapi cover2 jer actually

IMG_3070

Owlby ND of Nora Danish in black

maybe masuk preloved gak (baru pasan ai have so many blacks and greens for this year’s raya)

IMG_3268

Dress jubah kakak, was sponsored by De Sophia 

I got 2 pairs too, 1 ai sedekah kan kat my cousin’s wife. satu lagi ai dah pakai for my Prego ads/event

IMG_3346

Tom Abang Saufi

IMG_3423

Tom Abang Saufi

IMG_8838

Tom Abang Saufi

IMG_3940

Batikka from FV for FV’s raya event

Kain from Nuraini for Zalora

IMG_3519

 Rizalman Top for Duck Raya event

Bukan Fizi Woo’s bottom (sama beli kat Ampang Park)

IMG_4205

Jovian Mandagie

And ada lagi lebih 15 pairs of baju raya baru gak tak perpakai. will go into dalam Preloved Sales Kain Baju Redmummy gak lah. almari dah berpadat bebenau. Those nak join the preloved tu, ada baju2 seluar keja gak. Memang ai pendek but ada je orang tinggi yang muat my pants / kain (coz ai tak potong). so come come lah nanti. Wasssap jer 0193206264. Size from S to L size.

For baju raya pertama, it s not in the picture, I tak amik gambar coz was so down. Pecah berderai remuk.  Ada gambar raya anak2 jer.  Baju raya melayu untuk suami pun ada ai belikan sekali ngan anak2 masa kami berempat pi Jakel few days before Raya but husband tak pakai pun. hemm..

Once again, sorry RD for that very simple story bout our marriage. The wife has been silent for over 17 years, apa hikhmah atas semuanya. Allah Yang Maha Mengetahui.

Thanks all for the wishes. Insyallah i can get through this.

Comment: 10

My 43rd Birthday!!!

I blogged about my husband’s Red Iphone 8 on 23rd May. That s his anniversary and birthday present, raya gift gak. This was an OK relationship after months of struggling (the 17 years tu sama gak lah but ni as per the recent one).  As usual, ai was the one yang made an effort. Ko ada dapat bini dah dapat pelempang dek laki bagi, tapi bini bagi Iphone 8, mano nak jumpo bini gini kan sangat.

So takpelah, dah rezeki aku lebih. dah tu bahagian dia.

Then, on 11th June, just a week before Syawal. What is my dosa pulak kali ni? Coz i was being honest for his recent attitude, then once again, laki being baran and dumped me at Neo Damansara, Damansara Perdana – Hafiz Hamidun’s event.  So dalam gelap jam 9 lebih malam tu, ai had to call a grab balik rumah.

Things didnt work out so well after that. no raya for us no nothing.

So 11th July came.

Nothing from him at all. He didnt want to work out for the marriage (for 17 years jenis yang, hah jom cerai, hah jom divorce, memang takde usaha nak berdamai nak berbaik, jenis yang bila gaduh. hah jom cerai, menyampah aku tengok muka bini aku, bini useless) beginilah for over 17 years ye. No roses bunga merah no wishes at all, no hadiah of course.

only at the nite of 11th July tu, at 1107pm (technically at 2307hours) – a simple wish HAPPY BIRTHDAY . ini sahaja. that s all.

Sedih tak ko kan?

Hehari aku nangis, napa la laki aku camni. Paling ego sombong bodoh tinggi sungguh.

Meaning to say, i ddnt get my Bissels.

Cos I bought lots of stuff for the family, for the husband. Nothing for me. N since aku pun kesian ngan diri aku ni gak, yang dok pleasing je suap memacam hadiah, but untuk self takdak. I went to Dior KLCC.

IMG_4385

 

IMG_4387

 

My birthday present to myself. Happy Birthday Kak Red, the 43rd!!

Yey, thank you for the birthday wishes, walaupun laki dah buang saya from his life. But my kids love me so much. They surprised me with lots of things specially the boys (coz Kakak masih lagi kat hostel). That s fine. Alhamdulillah syukur coz i m surrounded with the poeple who love and care bout me gak, masih lagi. Walaupun the husband dah tak nak look after me, tak nak bagi nafkah makan to me tak nak dah tak bother about me anymore.

This is sad but yes, i have to move on.

Comment: 30

It s going to the end…

I ve been in the blogging world since 2005 till now.

I never mention lah about the hiccups in my marriage life.

Sedetik secoit sekuman pun aib suami tak pernah ai petik in my red blog nih.

And I have been married for over 17 years since 2001.

So thank you for all these ‘birthday’ presents husband.

You broke my heart already.

Comment: 19

Nurhomestay Melaka – The BEST!!!

Red Family alhamdulillah beraya lagi di Melaka tahun ni with my other family members (mak ajah abah pun ado samo gak) my adik badik ipar duai anak2 buah, eh ramai lah.

So semestinya kita akan lari dok Nurhomestay Melaka. Skang pun Nurhomestay Melaka dah bertambah2 outlets nya, dari dulu ada 1-2 jer, now dah 4 bijiks yo!!

Aku paling suka ngan Nurhomestay nih,  BERSIH!!

depa jaga and pentingkan kebersihan. Memang puas hati, dari bawah, dapur, bathrooms, setiap bilik2 atasnya, bedsheets dan memacam lagi isi padu rumah homestay depa, ialah tahap kebersihan. Toto bantals pun banyak, takde gaduh la tak cukup bantal ke blankets bagai.

Insyallah, next year pun kami akan kembali lagi di Nurhomestay Melaka.

IMG_2014

 

Cawangan Pertama (NH1)

- Tmn Pokok Mangga
- Double storey 4 bilik aircond
- No.4, Jalan PM1B, Taman Pokok Mangga, 75250 Melaka
- RM300/semalam

Cawangan Kedua (NH2)
- Taman Pandan Indah
- Single storey 4 bilik aircond
- No.127, Jalan LP13, Taman Pandan Indah, 75250 Melaka
- RM250/semalam

Cawangan Ketiga (NH3)
- Taman Pandan Murni
- Single storey 4 bilik aircond
- No.5 Jalan PM1, Taman Pandan Murni, 75250 Melaka
- RM250/semalam

Cawangan Keempat (NH4)
- Taman Pandan Murni
- Single storey 4 bilik aircond
- No.23 Jalan PM1, Taman Pandan Murni, 75250 Melaka
- RM250/semalam

 

NUR HOMESTAY MELAKA

Nurhomestay Melaka, Luas, Selesa Dan Berbaloi Baloi
Kami menyediakan perkhidmatan homestay di sekitar Bandar Melaka.
Mempunyai 4⃣Cawangan di Bandar Melaka

Kemudahan2 yg disediakn
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
4⃣Bilik(Semua aircond)
3⃣Bilik air (utk yg 2 Tingkat)
2⃣Bilik air (utk yg 1 Tingkat)
Ruang Tamu yg luas dan selesa♦Tv*(Astro Njoi)*♦Peti ais♦Pinggan mangkuk♦Alatan memasak♦Blender♦Rice cooker♦Cerek air
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Disediakan
Set Kopi&teh
Tuala Mandi (4 Helai)
Shampoo & Sabun Mandi
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Lokasi Homestay
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Cuma 5 minit ke :-
Kuih Keria Antarabangsa Hj Jalil,Politeknik Kota Melaka,Pasaraya Econsave,Mee Hassan “mee bodoh”,Roti Canai Kayu Arang,Masjid Tengkera,8272 Barakah Corner
Cuma 15 minit ke :-
Jonker’s Walk,Upside Down House,Melaka River Cruise,Menara Taming Sari,Kota A’Famosa,Pantai Klebang,Coconut Shake,Melaka Sentral,Jusco Bandaraya,Pasaraya Tesco,Hang Tuah Mall,Masjid Selat
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Info:
Check in 2.00 pm / Check out 12.00 noon
Untuk booking perlu deposit RM100 / Night
Baki bayaran hendaklah dibayar secara TUNAI ketika mendaftar masuk
Security deposit RM200 (akan dipulangkan jika tiada sebarang masalah)

Untuk maklumat lanjut anda boleh
WHATAPPS nombor di bawah :-

Ghafar: www.wasap.my/6012-6944086
Shima: www.wasap.my/6016-3114054

FB : https://m.facebook.com/profile.php?ref=bookmarks

Pages : https://www.facebook.com/Nurhomestay-Melaka-492307460924208/

Instagram : nurhomestaymelaka

Blog : http://nurhomestay2u.blogspot.com/

Website : www.nurhomestay.com.my

Comment: 4