AidilAdha…

Sudah selesai alhamdulillah Raya Haji kita….

I had a very simple raya, memang biasanya pun raya haji kita tak sambut meriah sangat.

IMG_3364

These 4 went for solat raya, kali ni bawak Zeeshan (means next year raya Syawal akan datang pun dah boleh bawak masuk Masjid gak), i didnt join cos masih lagi ‘cuti’

IMG_3365

pagi tu, memang hujan rahmat…depa pergi balik jalan kaki jer, masjid depan rumah je pun

IMG_3230

dan lam jam 10 lebih kami bergerak ke BTR yang senapas tapak jer…

IMG_3243

my pink jubah, kainnya asal dari Cambodia yang laki aku belikan setahun lepas baru dapat pakai wpun raya aritu dah siap (same goes to kakak’s gak). Lelain depa semua repeat pakai baju melayu lama jer. In fact laki aku pergi rumah mak bukak sampin songkok sume tinggei

IMG_3258

terus ke Surau, sebelum tu hantar food kat rumah mak since everyone semua dah ke surau untuk sessi qurban, the maroon shirt is my brother, Ayin. He memang master lah bebenda nih.

IMG_3260

untuk qurban di Cambodia (yang akak dok canang and uruskan dari KL pula, ada 20 ekor lembu dan 17 ekor kambing yang selamat ditumbangkan, insyallah)

IMG_3266

dalam renyai2….

IMG_3283

kidnap jap mak ajah yang dok kulu kilir membuzyyy

tepi jalan pun bolehlahhh

IMG_3289

lepak surau sat, teman my abah. ada group melapah semua di sini. I sent Abang my eldest to help out a bit (ikut pakciknya gak) since my husband kerja2 gini is not his cup of tea. grrr!!

IMG_3296

my transition spek, mengggangu kejelitaanku hahahaa…ini semua my batallion lah…

IMG_3314

she s so beautiful, matanya macam baru pas pakai make up mascara segala, ni mesti dia tereban mak nya punya waktu maknya sibuk nagn baby. My pretty niece (bapaknya nyibuk heh)

IMG_3322

you Zeeshan, i know one day u will be so tall like your abang too…

IMG_3332

my sister in law, we both shared the same hobby, make up. So usually my make up stuff memang goes to her lah…lucky her

 IMG_3350

lepak rumah mak ajah and tinggalkan the kids kat sini. Balik rumah, aku ada banyak kerja menunggu. I have blogjobs yang never ending story siapnya, I have to siapkan all my make up stuff from my car to husband’s car so on. Belum lagi dengan kerja rumah yang tak pernah siap…

IMG_3343

but molek gak tinggalkan anak2 kat sini, kakak abang tolong2 sikit kat rumah ni, as anak dara memang boleh dah Kakak diharapkan bantuan di sini. Abang pun sangat handal basuh pinggan bagai. It s like one day break for them too since depa masih lagi bz dengan exam yang in a month baru settled.

we are not going anywhere pun cuti sekolah ni, kakak kena pipis cili kering, rendam and blend. Pastuh bawang2 halia kunyit tu sume kena gak siang potong and blend bagai. Depa boleh buat masa cuti sekolah jer. Sekali buat boleh pakai untuk max 3 bulan, so bulan 11 nanti seround lagik. That s how I masak usually.

Petang tu gak I ada dapat daging qurban sikit, terima kasih atas sedekahnya. So ai terus rebus and buat sup.

IMG_3252

one of our last days with the black Peugeot

I silap info lah, for Cambodia, both of my parents akan pergi insyallah fly esok untuk sambungan  qurban di sana. Untuk yang telah buat qurban Cambodia through akak, i ll insyallah wa you the gambar2 qurban selepas Ustaz Hafis pulang with my parents group from Cambodia yek.

Salam AidilAdha, semoga kita berpeluang menjejakkan kaki ke bumi Mekah Al Mukarammah (turn haji aku lambat lagi ler, so kena appeal to get it soonest). Can assist me tak?

Comment: 6

12years of Kakak..Gegirl.

 

IMG_9166

So the one and only daughter of us turns 12 today.

12 means dah boleh buat MyCard, pastuh dah alang2 bolehlah renew the passport, soon sangat nak kedaung matinya pun. Berjalan ke mana bagai, kemudian citer, it s coming to year end gak pun. Sekali package ngan kami berempat gak, like mine dah berbulan2 kong (yeap tu pasal i ddnt go to Jakarta this year, pemalas nak renew).

12 years pun, meaning dah anak dara. She has gotten her official title of anak dara, about 2 months dahlah :) . So tu pasal in my social medias (mostly) untuk gambar2 di dalamrumah, jarang ada gambar anak pompuan ai ni dah. Pahe dak ngapa? Tak paham?

12 years gak meaning dah patut pandai masak lah kak oi. Masalahnya dia tak masak hehari, dia tolong2 jer, so lambat sket nak expert. Some more bila musim exam lagi ler tak dok dapur, takat simple2 tolong lap dapur jer, pastu dah naik sambung belajar. eh but she s expert on cili kering. itu memang her full time joblah, dari gunting/pipih the cili, rendam ngan air panas, and blending, semua goes to her, she loves the job too. Pastu tangan pijar :) .

12 years gak, dah long gone UPSR. but ada lagi UPSRA, so after Oct baru boleh yippi yaribba la ye kakak.

12 years gak, lagi banyak kerja rumah, lagi banyak tanggungjawab as anak, kakak and adik di bahu mu.

She s very humble and very simple person too. At the age of 12yo, we know she s not a materialistic daughter, apasaja yang kita belikan bagi etcs, sangat jarang dia nak meminta-minta, but of cos being mak yang shopaholic,always get something for her though dia tak pernah mintakpun. Jimat untung ler sapa jadi laki ko kak hahahaha….

IMG_2715                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             IMG_2713

Happy Birthday, Happy 12th Birthday Melysha

Setiap perjalanan langkahmu dalam restu ibubapamu and Allah menjagamu.

Comment: 8

2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3

Chanel’s pendant!

Yes, the little diva of our red house ada own pendant.  I chose the pattern etcs semua but husband did the booking bagai. kena customize lah of cos. Not me yang dapat Chanel’s pendant pun (oh speaking of that, ai memang ada Chanel’s brooch, but hemm…pakainya 2,3 kali jer, eh nak juallah, mau ada orang beli kah?, bought at Chanel KLCC)

IMG_0939

 

IMG_0940

 

But she only pakai for few hours jer, bila aku peratikan tiap kali dia turun tangga berdentum2 kat leher dia hahahaa..yelah budak ni kan kecil lagik, pastuh bila dia makan minum, abis masuk dalam bekas air makannya, jadi kena bukak dulu, have to wait sket lagi bulan untuk dia besar bagai juara baru boleh pakai.

RD paid for RM30 untuk this beautiful pendant, not done by our petshop but ada contact yang khas buat customize for this.

**ada new label – Porche, we decided to  name Sharifah’s only baby as Porche, pasalnya not coz of the car’s brand but coz she is a female and pastu dia kan level2 dok kat porch so jadilah Porche hikss….

Nak update gak on Chanel, so dia dah ngan kita about nak dekat 3 months gak, jadi diperatikan hanya the first 2 weeks jer lah yang dia berkempet ngan aku. Seperti yang diceritakan dalam entry kucing sebelum2 nih, she s more closer and lebih mengekor kat RD. Pastinya susu adalah puncanya yang buat dia sangat melekat sangat ngan laki aku tu lah. Me and abang tried to buat susu tu, tapi dia minum sikit2 jer, so kita agak the our air tangan not sesedap yang RD buat. Sampai sekarang pun dia akan tunggu RD balik kerja, if RD naik atas turun bawah, dia memang mengekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jer. You imagine if laki aku dok kat toilet sejam, sejam tu lah dia dok kuor masuk toilet, siap tidur depan laki aku lagi. She just cannot see RD hilang dari mata dia. Tu pasal bila malam jer, dia dengo kunci keter RD, dia dah siap sambut kat depan pintu.  Even tidur pun, dia akan stay on RD’s side sepanjang masa.  Laki aku kat dapur, masak ke basuh pinggan ke, dia akan dok kat kaki RD gesel2 badan dia or dia panjat dok kat sinki sama.

OKLah to tell you everything yang RD buat, dia akan bersama2 ada dalam rumah tuh…huh. Such a good companion, kucing aku tapi dengan laki aku yang dia melekatnya. Kita selalu cakap yang for Chanel, RD is her mama.

 

Comment: 4

Philips Cordless Vacuum Cleaner!!!

 hari yang ai tanya pasal cordless vacuum cleaner tu, hari tu gak akak dah pergi beli. Recommendation lambat sangat ke akak ko nih dah tak menyabar. Ai hari tu ada pergi carik kat BSP but takde jual tu yang first day masuk keje terus pi KLCC bawah kedai letrik tu, hah pilih memilih in less than 15 min terus bungkus beli.

IMG_2243

i tengok kat review on these Electrolux product, not bad jugak but bunyik dia wuihai, kuat betul, even the latest model tuh…

*boleh tengok kat IG akak, dalam MY STORY, ada all these maknek vacuums yang akak tried aritu**

IMG_2244

boleh kata most of yang kat situ akak tried. Dyson pun sib baik lah akak dah ada dia punya vacuum so as everyone knows the price untuk Dyson sangatttttttttttttttttttttttttttt mahallah benau (thank god i was sponsored by them hahahaha). Jadi ai nak kena beli 2 sets pulak nih, satu atas satu bawah, memang tak rajin ler nak turun naik ngan batang vacuum nih (vacuums lain sume ok lagi but berwayar2 ni eh tak berkenan dah lah…so old pesen, remeh leceh)

IMG_2250

Jadi ai puas hati dengan performance Philips masa buat testing. terus bungkus beli satu dulu.

IMG_2251

Mudah-mudahan hidayah untuk bertudung datang cepat :)

Went to MimpiKita to get this, my PS job for Yanok…takut kena sebat but  memang pun, tanya budak sales tu katanya tak banyak yang left out.  Tudung ni harganya RM148.40

IMG_2255

terkejabakan di Isetan while waiting for Yanok’s tudung to be packed, terbeli…

IMG_2256

a nite before husband dok cakap ‘my perfume tinggal sebotol jer’ jadi itu memang kerja aku lah, so dalam terjebak tu aku belikan la sekotak nih, Kenzo, ada perfume and jugak shower gel. I memang avoid all the package yang comes with shave tu sumer, coz my husband tak pakai, if beli,dia pakai lah if tak beli tak pakai lah. Jadi tak yah ler memenda sume tuh…

bagus tak bini ni sorang, laki petik je cakap barang takde, sok dah dapat. Eh ai tak dengar pun lagik dia cakap thank you so much cik puan,...ke masa dia cakap aku dah membuta hek?

 Versache merah tahun ni je akak beli sampai 6 botol sudah, all finish boliau. Sedap, ai suka sangat the smell, one of the first perfumes yang ai mula collect dari zaman anak dara permulaan hadiah dari suami (masa tu was fiance).

IMG_2264

unbox all done by Abang…

IMG_2266

dan Zeeshan officiated the product, happy betul. Jadi so far dah seminggu pakai nih memang sonoklah, sedap pakai, atas carpet ke, lantai ke, all sedap. OK yang ni harganya RM699 about 700 lah kan, kat satu online site nih (bukan nama sebenar) harganya RM600, but rasanya tu warranty dia setaun, unlike beli yang 700 ni warrantynya 3 taun ke 5 taun tak silap. So i m gonna grab another one gak lah, coz really love the product or maybe other brand tu tak pasti. I nak pergi siasat kat mall lain pulak. Macam ni kena wajib beli 2 tak cukup satu. sudahnya vacuums melambak2 kat rumah tak berpakai hahahaa…takpelah semuanya pun dah served us quite a while sangat, yang ada tu lebih 10 taun umurnya pun masih molek pekerti lagik.

IMG_2416

jadi if you tanya akak if this Philips is highly recommended or not, ai would say YES!!! First time sebelum pakai kita charged over night, so far kita tak pernah lagi pakai lebih dari 30-45min but tiap kali dah pakai kita terus chargekan, was told if battery habis kena charge up to 16jam to fully charge, gitu kau kan. But oklah, most of the cordless vacuum cleaners pun macam tu lah, bih kurang jer jugak. so far i m happy with this new gadget of our red house. This one codenya ialah Philips FC6170!

Comment: 4