Cash converters!

IMG_0829

nampak jam tu, hah tu dia after midnite. Depa wish birthday and bapaknya yang konon nak special treat kat birthday girl, siap dokong cang cang bawak ke atas. Pastu bukan badan dia yang sakit, badan aku yang sakit coz posture dia dokong menyakitkan badan aku hiks..

Ada video depa bertiga (Zeeshan dah tidur) wish2 birthday. Maklum ler apaknya balik kerja kan after midnite tu yang depa tunggu lama.

Tarak hal ler, dah 40 dah tak heran pun aku ngan birthday2 nih.

IMG_0831

on birthday day gak, lepas bebudak pi tuition, kami pi The Melium Group, nun kat Lake Fields Sg Besi. Ada my colleagues pergi a day before, berborong2 bawak tapi bila aku pergi, alahai. Tak taste le pulak. Mungkin kerna aku mostly dedulu beli sendiri kat Europe so jadi bila tengok sendiri kat sini rasa macam not worth it, masih lagi mahal.

IMG_0833

handbags memasing kena diwrap plastikkan yek, so kami balik tangan kosong. But takpe lah, jimat duit. baru nak beli handbag raya :)

IMG_0834

tak nak rasa tak berbaloi, nampak ada kedai Cash Converters kat situ gak, so masuk dalam. Kalau le aku tau ada kekedai gini, memang aku campak baling2 barang2 aku yang kat rumah lama dulu kat sini. Boleh buat duit oiii

IMG_0840

Fan yang kat lantai tu, sedap seiiii! Harga originalnya berapa yek?

IMG_0845

we bought the guitar stand kat sini, bapaknya ada guitar tapi dok dalam bag, so bila ada stand tu, cantik le sikit buat deco kan. Harga about RM30 kalau tak silap (kat Alamanda, kecik size is RM40)

IMG_0848

hah stand yang aku pegang kat tangan tu, yang guitar depan aku tu, stand nya. sebat tang tu

 

IMG_0851

Golf set pun ada belakang nun. Kedai ni tak semua ler barang 2nd hand, ada jugak barang2 first hand yang baru. Macam aku punya guitar stand tu, berlambak2 ada, semua bebaru. Macam2 ler ada

IMG_0854

Macam barang2 rumah nih, sponge basuh pinggan pun baru, aku teringat beli coz sebelum kuor maid aku remind suh beli sponge, hah sedang elok ler kan..

basikal bebudak umur 4,5 taun pun ada but kena check memolek, ada sebelah break tak jalan bagai, tang ni aku rasa baik hangpa beli baru lah.

IMG_0849

galid aku dok situ tengok accessories. Sambil tunggu RD melayan apa tah, so aku borak ngan budak keje sini. Dik tu cincin emas ke? ni mesti dia tak jadi bertunang ke dia jual kat sini kan? Tak pun cincin nikah, dah cerai2 dia tolak kat sini kan dik?

hahahah yelah kot kak

Aku nak repeat ler gak lagi pergi, dokek yo ngan rumah den tuh.  Tapi betullah, memacam ado, rasanya kat BSP pun ada gak, tapi tu ler, yang dekat tak jenguk yang jejauh pi jelajah. Kebetulan je pun…tapi kat BSP tu bukan outlet CC ni lah, similar jer.

Comment: 12

Lelampu merah…

 

IMG_0794

amacam raya?

ini first entry harian selepas bercuti Syawal. Cerita pun masa dalam Ramadhan hari tu gak.  Aku pergi sorang2 ke kedai lampu nun kat selepas Jalan Pahang sana, kebetulan a few days before aku ada event somewhere and perasankan kedai ni, so apa lagi, break 2 jam kerja lunch Fri aku pergi le redah. Sejam settled.

IMG_0781

tak amik pun hok nih…memang ler asal merah je geram but tak sesuai ngan rumah merah, nak letak mananya

 

IMG_0785

kalau jumpa ni awal, mungkin dah beli ler ni but tunggu le apa yang jahanam rumah baru baru ganti. Skang sume serba baru je kan, tak yah  nak beli sangat

IMG_0787

best gak le kedai lampu ni, harga reasonable. Cuma bila mintak diskaun, Ya Allah kedekutnyaaaaaaaaaaa

 

IMG_0807

Padahal beli 3 pairs tu (6 bijik)

IMG_0764

tepi kiri merah ni aku amik, atas tu pun aku amik gak

IMG_0770

ni aku tak amik ler

IMG_0774

ini pun aku amik, siap ada untuk usb, boleh pasang lagu. Depa bagi usb nya skali. Jadi kita letak lagu raya kat usb tu, so berdengung le sikit rumah aku ngan lagu raya 24/7

Hasilnya…

semua hasilnya…

di episod akan datang :)

Comment: 9

Klik dengan Bijak!

 

Baru-baru ni ade orang tag Akak kat facebook bertanya betul ke Akak ada FB Page Make Money Online?

Eh mana ader adik oii! Akak ada FB page redmummy.com tu jer.

Rupa-rupanya ada orang sudah gunakan gambar Akak yang masuk paper dulu tu sebagai daya tarikan untuk memancing orang ramai masuk ke FB Page diorang tu! So dengan segera Akak buat tindakan supaya gambar tu dipadam. Dan sudah terang-terangan yang FB Page tu memang scam yang cuba memperdayakan kita semua. Inilah yang dinamakan Identity Theft! Di mana mereka yang tak bertanggungjawab ni menggunakan nama dan informasi orang lain semata-mata untuk mengaburi dan menipu orang ramai. Jadi sentiasalah berwaspada dan ambil langkah berjaga-jaga!

Luckily adik yang bertanya tadi mengambil langkah bijak, menyiasat dahulu disebalik info dan gambar yang ada sebelum mencuba scam make money online tadi tu :)

Dengan penggunaan internet yang sangat meluas di zaman ini, boleh dikatakan semua lapisan masyarakat tak kira kecil besar tua ataupun muda, masing-masing ada capaian internet even di hujung jari. Sama juga di negara kita ini, peratusan celik internet semakin meningkat naik.

klikdenganbijak

Begitu juga dengan sistem-sistem dalam talian yang sedia ada, begitu memudahkan kita untuk melakukan sesuatu perkara dengan lebih efficient dan pantas, contohnya pembayaran bil secara online, berjual beli dalam talian memang menjimatkan masa dan tenaga. Akak memang suka sangat shopping online ni, dah jadi macam hobi plak hai :)

Tapi apa yang Akak nak tekankan di sini ialah supaya kita menjadi pengguna internet yang bijak, berhemah dan yang paling penting bertamadun. Fikir semasaknya sebelum klik, komen ataupun sebar apa sahaja maklumat yang kita peroleh dari internet tanpa usul periksa.

Ya ini memang banyak yang telah berlaku sekarang, sesuatu perkara yang belum pasti kebenarannya menjadi viral kerana dek kerakusan kita berkongsi tanpa usul periksa terlebih dahulu terutama di sosial media. Benda yang bukan isu pun merebak bagaikan isu besar kerana ianya dibatu api dan ditokok tambah pelbagai perisa. Ini memang sangatlah bahaya!

klikdenganbijak2

Semakin luasnya penggunaan internet bermakna semakin besarlah jugak gejala yang tidak sihat. So senantiasa berwaspadalah dengan scam-scam yang berleluasa sekarang ini, tak kiralah samada financial scams, love/relationship scams, ataupun lain. If it’s too good to be true, janganlah tunduk terus percaya! Bukan sahaja scam, penyebaran berita palsu, perkongsian maklumat sulit peribadi or oversharing, hate comments, cyber bullying, dan macam-macam lagi perkara yang tidak sihat seperti ini, mestilah kita bijak lari dan jauhkan diri. Lebih-lebih lagi anak-anak kita yang masih kecil ataupun meningkat remaja, tolong monitor aktiviti online mereka ya! Sebab mereka ni diperingkat yang ingin tahu so banyak perkara yang mereka ingin cuba :)

klikdenganbijak3

Kadang-kadang kita tak perasan yang kita actually oversharing sesuatu informasi yang tak sepatutnya! Hal sedemikian actually boleh mendatangkan bahaya kepada diri kita sendiri tanpa kita sedari. So be carefull! Jangan manjang nak check-in jer!

Lebih-lebih lagi kalau Love/relationship scam, memang Akak sangat risau dan concern kalo anak-anak akak terjerat dengan scam macam ni. Diorang ni masih kecil mungkin tak tau apa-apa dan akan terus percaya apa sahaja yang diorang baca tanpa usul periksa. Minta sangat dijauhkan dan jangan lah sampai terjebak dengan gejala sebegini! So sebagai langkah berjaga-jaga, Akak memang selalu check apa yang anak-anak Akak buat bila online, website apa yang diorang visit, games apa yang diorang main dan dengan siapa diorang chat. Memang wajib diperiksa semua ni! Bukan kita tak percaya, cuma macam Akak cakap tadi, budak-budak ni tinggi couriosity diorang, so banyak benda yang diorang nak explore gitu.

Lagi satu yang Akak nak tekankan dan ini antara yang sangat penting supaya kita sentiasa alert ialah Financial scam! True story just happen to my niece, di mana dia terima panggilan telefon mengatakan dia dah menang wang RM5000! So apa lagi sukalah dia bila dengar menang wang tunai dan tanpa usul periksa memberi no akaun bank kepada pemanggil tadi. Selepas 10 minit dia suruh my niece pergi check balance sebab dia cakap dah masukkan duit. Of cos la duit tu takde, dan pemanggil tadi memberi alasan ada masalah bank transfer dan meminta dia memberi no siri ATM card dan juga nombor ATM pin! Masalahnya my niece ni dah kabur mata bile dengar duit RM5000 tadi, tanpa fikir panjang terus bagi apa yang diminta. Luckily takde duit dalam bank akaun dia, kalau tak habis licin kena sebat! Apalagi kena syarahan panjang la my niece tu! Pengajarannya janganlah kita kabur mata dan hati bila mendapat tawaran lumayan yang too good to be true, mesti ada udang disebalik batu!

So kempen MCMC Klik dengan Bijak ini mensasarkan dan bertujuan mengajak kita senantiasa berjaga-jaga dalam setiap aspek samada dari segi security dan safety semasa kita online. Disamping itu, mewujudkan budaya bertanggungjawab serta penggunaan yang positif berteraskan prinsip-prinsip Rukun Negara.

klikdenganbijak4

Penyertaan dan sumbangan, juga keupayaan kita untuk menilai dan navigasi, pemilihan kandungan yang tepat, perlindungan dan pemulihan, dan yang paling penting menghormati Rukun Negara semasa kita berinternet.

So ingat netizens semua, #klikdenganbijak!

Comment: 5

Salam Syawal, Mohon Kemaafan Zahir Batin

Gambar 1st Syawal raya tahun lepas, 2014

IMG_1251

IMG_1255

Merah biru tahun lepas. Tahun ni aku pun tak pasti nak sarungkan depa warna apa coz the boys ada 3 warna baju Melayu yang dah siap aku tempah. Sang gadis pula pun sama ada 3 warna, mak nya yang berwarna2. So nanti ler malam raya kang aku pikir for them nak pakai warna apa yek.

Dengan rasa rendah diri, andai le korang sakit hati sakit jiwa sakit mata baca blog Kak Red, ni akak mintak maaflah yer. Tulisanku, lawak jenakaku, kata2ku. Mungkin masa bertemu akak tak bersalaman dan tak senyum meleret, mohon maaf ye sesangat.

So all, kosong-kosong, salam bermaafan. Salam Syawal Semoga ini bukan Ramadhan dan Syawal terakhir untuk kita bersama.

Terima kasih Allah untuk Ramadhan yang indah dan Syawal mulia.

Comment: 7

Di akhir2 Ramadhan…

IMG_0626

Kesian abang, muka mandom jer. Penat tu balik sekolah petang kan. Sian dia. Semua hidangan aku masak sendiri ler, ada 1-2 tu dari bazar but bukan lauk, tu aku ngelakkan beli coz takut le nak beli lauk pauk ni, entah kol bape depa masak pastu entah2 semalam punya.

Most of the gambar buka ni kami hantar to bapaknya, yang berbuka kat opis.

IMG_0656

tu dia, satu bag plastik RM10, tak kira ler bape banyak korang nak sumbat dalam plastik tu, asal penuh je 10hinggit jer. Ramai betul orang kerumun. 5 hari bekerja, 5 hari aku lalu tengok lori ni penuh orang kerumun ngan doyan hah. Kena pilih sendiri ler. Aku pun beli sama gak, 2 bijik bagi abah aku

IMG_0679

My routine usually balik je singgah bazar dulu, beli juadah (laksa or mee or kuih for lepas depa moreh), pastu terus masuk dapur, tak tukar baju ke hapa, masak kelungkang and settled siap baru aku naik atas and turun balik bila dah nak berbuka. Time line biasanya sebelum 630pm tu dah siap masak. Bukan perlu masak 40jenis lauk pun, max pun 3 lauk jer. 2 paling wajib ada.

IMG_0685

Menu masak sayur berkuah wajib ada coz Kakak and Zeeshan la, specially si kecik. Tak pun masak pindang, itu alwajib sangat! Lauk fav Zeeshan tu. Pastuh satu lauk heavy yang pedas, kari ke asam pedas ke sambal ke (mostly pakai ayam or sotong or udang) rumah aku ni ikan tak berapa laku, kecuali masak steam. Depa nak ayam je kalau boleh hehari. Depa tu abang ngan kakak lah.

IMG_0739

ada one of the days tu aku pi Pavi, kena amik barang from client. Singgah jap Parkson, ini vase aku beli kat WH Floral, omeng, sini mahal lebih RM80. Yelah tengok le tempatnya kan.

IMG_0740

Ya Allah memerah ni! alangkan hakak dah ada dustbin merah ye dik

IMG_0741

yang merah set ni, 30% of the stuff aku dah ada. Product ni dari Italy kot tak silap, tapi skang macam2 lagi tambahannya. Ini yang buat lagi rakus nak menambah. My pinggan makan set ada comes from this brand ada jugak yang dari satu set tu from AEON tu lagi merah segalaaaaaaaa.

But ni memang sangat mahallah, ada mangkuk nasi tu aku dah berkenan, about 200 gak kot. Yang kek punya tu alah aku dah beli pulak, but tak merah lah, Takkan  nak beli sampai 2,3 sets kan.

So maybe nanti kena datang balik, tak cukup kaki tangan le nak membawak barang, dah aku datang pun sorang2.

IMG_0742

eii geram hakak!

IMG_0745

they do have in orange/yellow, green, putih.

IMG_0755

Shan nak helpppp

Tiap kali masak, itulah yang dia nak sibukkan. So aku bagi dia carrot’s pisau and suh dia potong banana. Habis hancur hahahaa. masuk2 dalam periuk tu aku bagi dia cecampak. Ini ler gaya tiap kali balik kerja, memang tak dan le nak tukar baju ke hapa, terus dok dapur jer

 

IMG_0814

Berbaju kurung tapi sampai rumah kain terus tanggal. pun tu dia mintak rayu nak help gak.

Kisahnya aku geram ngan maid aku aritu, aku dah cakap nak buat sup ayam (terliur2 nak membayangkan hah, pastu fav anak2 and Zeeshan sangat). Pagi sebelum gi kerja aku dah turunkan ayam keras tu ke bawah. So aku assumed by 1pm ke dia akan defrost kan la kat sinki bagi lembut.

Bila aku balik, omeng, keras membatu lagi ayam tu. Bila aku nak balik baru dia kuorkan, mana dan nya!! Udahlah aku target nak buat sup ayam ngan sambal sotong je. Kentang pulak dah banyak potong nih. So dah tak boleh nak buat sup ayam, aku buat kari sotong, tapi dah macam kari kentang berlawan sotong pasal banyak benau kerangnya. Pastu dah takde sayur, patut bersup ayam kan, kena la pulak buat bayam air. Dan tambah lagi buncis goreng (ni makanan wajib laki aku) he memang tak berbuka tapi lauk berbuka yang dimasak ni lah untuk dimakan for sahur gak nanti. Abang suka gak buncis.

Halahai. esoknya, laju je dia turunkan ayam make sure lembut sebelum Mam balik nak masak! Sapa nak rasa sup ayam hakak, sedap liau! Anak2 cakap leh buat meniaga, padahal main cecampak jer.

IMG_0761

Closure kita dengan Zeeshan, amik shades mak, katanya silau. But bila sampai skul terus dia bukak, dont want pakai. Not good. bagus ko dik. Tu tangannya cuba nak buat sign Peace, fail liau hahaha.

Nanti raya kita cuti entry blog lah yer, as usual, dah cuti raya bape hari nanti baru sambung balik cerita di blog. Ramai jugak dah menuju kampung halaman, den orang sini yo, takde kampung nak dikejar pun. Mertua pun dekat, cam biasa le sehari leh berada di 3 rumah utama.

IMG_1175

ini pun antara juadah semalam. Aku masak 3 jer, asam pedas, telur dadar, bayam air. lelain sume dari bazar, nampak macam bnyk je juadah bazar but dalam 2,3 bungkus mesti aku hantar ke guard yang dok jaga2 area rumah kami nih. Kadang2 sebelum buka, kengkadang waktu abang pergi tarawikh tu. Aku akan pastikan tiada pembaziran, kalau

IMG_1161

Carpets aku ada yang tak cukup, betullah rumah lagi besar lagi banyak periuknya hahahahaa….ada yang aku pindah sana pastu yang atas bawak turun main tetukar. Ada plak tu aku pi beli baru lagi, 2 sets, tak cukup lagi, pergi lagi tambah beli 2 sets. Hah mung. Niatnya satu, biar kaki mak abah aku jalan tak rasa sejuk sangat (walau ada sediakan selipar merah kadang2 mak ajah tak pakai).

but rerasanya habis raya 2,3 bulan pasnih simpan kot, bukak balik raya akan datang ahakss…

depends lah, maklum ler bibik dah nak balik.

photographer hok ni, si kakak, dia tetiap ari tolong aku masak so bila dah abis masak tu dia terus terjelepok penat. Tak tau pun dia amik gambar nih, ada 2 je gambar aku pung, lagi 10 gambar dia selfie.

IMG_1117

Alhamdulillah selesai juga suami buat zakat fitrah, untuk 6 pax (red family and maid). Bercakap pasal Ramadhan, entah kenapa berkat ketuaan 40 taun nih hahahaa, sebulan puasa aku takde rasa penat ke hapa, rasa thirsty atau lapar pun hanya ada sekali sehari tu jer. Lelain hari, rasa macam bukan bulan puasa, actively ke mana ke sini. Ada pernah satu hari aku berada di 4 locations lagik.

Pagi kerja, lunch hour pergi Batu Caves, pas kerja pi kedai kat Tenaga, menapak for beli bazar Ramadhan, balik rumah masak. macam longlai tapi dahaga ke penat memang takde. Itulah berkat Ramadhan. Sebenarnya, aku takde ler nak looking forward sangat raya ni, mungkin kerna ada hati yang sedang merajuk. hem….(bukan kat laki aku ler, haih!).

Yang balik kampung, sonok2 sangat tu bebaik, bawak keter memolek. Kalau mengantuk, berenti je rehatkan mata tu, tetukar ngan family members lain bawak keter gak, kadang2 ada suami ni tak nak bininya bawak coz konon laki je kena pegang stering, but no you kena gak trust your wife. Yang berkawan2 tu pun boleh kekongsi bawak, kalau tumpang keter orang, ulur2 ler sikit, kalau dia kata tak nak tu, biasa ler orang melayu ni manjang je tak nak tak nak dalam hati, nak, ko letak je dalam dashboard duit tu kalau dia dok cakap tak nak. Tak pun selit je lah memana kat dalam kereta dia, or celah poket dia.

Aku penah selit kat orang duit dalam poket someone, takde hal pun dia nak tolak2, dok alah kak red ni, hah gitu. Ikhlas hati kita, dia perlukan duit, lepas gak duit minyak orang yang kita car pool tu kan. Apapun, insyallah, semoga Syawal ini kalian beroleh kegembiraan bersama keluarga dan yang tersayang. Insyallah.

Comment: 6