16years and gone…

IMG_5338

 

This one, umurnya dari hari hadiah wedding aku. A fren by the the name of Encik Rosli gave me this, from him and his team. Till now masih lagi berkawan. So ini antara hadiah paling gah ler aku dapat masa wedding tuh. and this thing sangatttttttttttttttttttlah berjasanya. Zezaman dulu ada microwave memang sangat hado2 ler sangat orang kata kot. Skang tidak lagik.

So dah sebulan 2 nih, the START button kat panel nya tak function. Kena cucuk2, sesembur sket, tunggu bapak lama baru ler boleh dia menyala. Selama 16 tahun usianya, tak pernah pun dia buat hal. Paling obvious bila ada cikgu2 coach datang rumah, aku balik lambat so hegeh2 nak defrost keropok, tak boleh coz start function issue. Grrrrrrrrrrr!!!

So weekend baru nih, selepas berpasak2 di telinga laki aku, dia pun bukak.

Aku ingatkan dia bukak godek sket2 menyala ler…sampai ke akar umbi dia bikin.

 

IMG_5342

Berbogel hah! awatnya…satu button je kot yang problemo. Lelain sume ok, satu badan ko togelkan. ….. godek punya godek, motherboardnya hapa tah, laki aku temberangkan aku. dah tak boleh pakai. Dah boleh buang. Omeng…ini takkan nak beli online, ini nak super segera weih. Tengok online lelaju, harga microwave dalam ranging above RM200 jer…hah, aku suh dia pi beli jam2 tu gak. Aku tak nak yang ada oven bagai, yang merapu2 sume tuh. I just want to use for heating and defrost, tu yang pentingnya.

By the way laki aku letak ni kat luar pagar rumah, tunggu le nanti lori sampah datang amikkan, tak sampai bape jam kot letak, dah langsai. Lori ‘barang lama’ amik kot, or guards ke tak tau lah. Janji dah takde..but sayanglah, terima kasih National Microwave, berjasa banyak ko kat aku satu family. Dari aku baru kahwin sampai anak aku yang besau panjang hah.

IMG_5378

Tang nih, aku tak ikut le beli sama, up to laki aku to decide dia nak beli camna bagai. Itupun banyak gile gambar dia hantar for me to pick, aku suh dia pilih je ikut selera dia. Wpun dia dah jatuh cinta ngan Electrolux brand (for our dryer and dishwasher) but this time amik Sharp. The most cheapest kot. Aku dah cakap takyah nak merapu2 mahal coz kita nak pakai for reheat kopi awak jer, lelauk simple or even to defrost.

But the size a bit smaller than our 16 tahun National brand of microwave.

Bolehlah, dari takde. RM239 for this.

Comment: 2

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer…

 

 

 

IMG_5265

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer

IMG_5328

 

Another latest baby for our Red House. Pun aku beli online, seriously beli online lagi murah seii. So far so good, i missed the 9kgs so jadi la for 7kgs, sekali round punya baju daily cukup pakai. Dah takde issue for sidai baju bagai and tak yah nak buang masa sangatlah menyidai2nya kan. Cuma akan menjegilkan laki aku ngan bill api yang tinggi lah…kot hahahaha…biak pi lah janji the dryer helps our family so much.

For record, this was paid at RM2559 ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer EDP2074PDW *FREE FABER Dry Iron.

Yang free iron nih, aku tak bukak pun, dah tentu aku bagi orang….hadiah kahwin for my Ustazah mengaji recently. Bagi je lah dia, dah tentu tak berpakai pun. Ni tak yah piping ke kuor air kat belakang bagai, airnya kuor dari atas, 2,3 hari sekali buanglah air tuh. easy bee.

Right after aku beli nih….

my microwave yang 16 tahun lebih usianya, meninggal ler pulak. Haih..sok sok kita citer.

Comment: 3

Nasi Hujan Panas antara hidangan menarik Buffet Ramadhan 2017 di Tropicana Golf & Country Resort!

.

.

SAM_2489

Terus terang cakap inilah pertama kali Akak dengar, nampak dan rasa Nasi Hujan Panas ni :) Boleh tahan jugak sedapnya :)

 

SAM_2495

 

Sekejapan jer dah masuk bulan Mei, so itu tandanya bulan puasa pun akan tiba tak lama jer lagi. Macam tak percaya kan?

Akak tau ramai yang tak sabar menunggu bulan Ramadhan yang mulia ni. Bukan sahaja bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua tetapi juga menambahkan lagi berat badan kita dengan buffet-buffet ramadhan yang menghidangkan pelbagai hidangan yang mengiurkan hiks :)

Dan salah satu semestinya Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort

 

SAM_2496

Tahun 2017 kali ini, dengan tagline “Santapan 29 Malam“, hidangan buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort memang mengancam! Their Palm Coffee House sekali lagi akan bertukar rupa menjadi festive bazaar untuk kita bersama-sama menikmati juadah yang tersedia.

Of cos Kambing Bakar Golek dan Nasi Arab Kabsa menu wajib tidak ketinggalan :)

SAM_2490

SAM_2486

Masakan panas istimewa seperti Nasi Kerabu, Laksa Utara Asli, Ayam Panggang Kuah Percik, Ikan Jenahak Tumis Cili Hijau, Udang Segar Majerin Masak Nestum dan Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api antara yang akan disajikan.

Daging Salai Masak Kuah Lemak Cili Api tu Akak sampai hirup abis kuahnya, alahai sedapnyaaa…

SAM_2473

SAM_2464

 

Persekitaran yang diolah seakan pasar Ramadhan, begitu meriah di segenap penjuru terhidang masakan yang boleh menggugat citarasa dan terkenang memori lama, seperti Gulai Kawah, Otak-otak, Ketupat Palas berserta Serunding Ayam dan Daging, Lemang, Pulut Kuning Diraja, Nasi Minyak Aneka Kacang dan bermacam-macam lagi.

SAM_2484

SAM_2481

 

Memang tak tau nak makan apa, semuanya nak makan, tapi takut pulak diet lagik hiks :) Tapi tips Akak satu jer, cuit sikit-sikit yang kita nak makan, so at least merasa la semua hidangan. Tapi kau menu hidangan dia melaut banyaknya, memang tak kan larat kot nak makan semua, even rasa sikit-sikit pun!

Ditambah pula dengan Lamb Masala Berempah, Aneka Sup. Ha salah satu sup ialah Sup Gear Box Lamb! RD try makan hari tu berdesup dia sedut, yummyyyyy

SAM_2443

 

Untuk pencuci mulut pula, of cos buah-buahan tempatan memang ada terhidang, di tambah pula dengan Aneka Kuih Muih Melayu, Cakes, Bread Butter Pudding with Vanilla Sauce, Pengat Pisang my favourite ni, Cendol Durian, coconut crisped Apam Balik, Pisang Goreng Cheese dan banyak lagi.

Minuman pula sudah semestinya ada Teh Tarik dan pelbagai minuman sejuk yang lain.

SAM_2439

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Pelbagai kaunter dari hidangan barat, melayu, chinese seperti Dim Sum pun ada di sini. Tepuk dada sendiri la nak makan apa, most of it memang menepati tekak dan citarasa korang.

 

IMG_5137

Memang setiap tahun Akak menjadi tetamu setia Buffet Ramadhan di Tropicana Golf & Country Resort. My family cakap tempat ni memang wajib pergi untuk buka puasa. Depa masing-masing dah ada favorite dishes masing-masing la tu.

So berselera tak? Akak yang tulis ni pun telan air liur ha! Jom sesamalah kita berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti.

 

Satu rahsia Akak nak cerita, untuk lebih jimat, cepat-cepat beli Early Bird vouchers sebab harga dia lebih murah dari harga biasa. Tapi kena cepat sebab Early Bird vouchers hanya boleh dibeli sehingga 20th May 2017.

Harga Early Bird vouchers – Adult Mon -Thu = RM86, Fri to Sun/Public Holiday = RM96. Children Mon -Thu = RM43, Fri to Sun/Public Holiday = RM48

Dan kalau beli lepas 20th May, the normal rate is applied which is

Adult Mon -Thu = RM106, Fri to Sun/Public Holiday = RM116. Children Mon -Thu = RM48, Fri to Sun/Public Holiday = RM53

So buatlah pilihan yang bijak :)

Untuk tempahan “Santapan 29 Malam” ini, boleh hubungi nombor telepon ini:

03-7804 8888 ext 306/325 atau 03-7804 1919

 

Ok jumpa korang di Buffet Ramadhan 2017 @ Tropicana Golf & Country Resort nanti!

 

Comment: 5

Sweet little thing…

U know i hardly see my husband during weekdays.

Bila dia balik kerja, aku dah tidur. Bila aku pi kerja, dia baru nak masuk tidur (the tidur yang 2nd round).  So sebulan 2 nih aku buat rules, he has to make an effort to come down to KLCC to lunch with me. kira kalau biasa dari rumah dia pergi kerja, so tukar plan, sehari lam seminggu tu, dia kuor awal, to lunch with me and baru dia terus pi kerja.

the unique partnya, aku pergi kerja tu, pas bersalam bagai, dia bukan bother ngan apa baju yang aku pakai. but kang nanti pas dia bangun, dia layan igstories aku, so dia tengok bininya baju kaler apa….dan dia datang dengan baju warna yang sama. So sweet….ceii. kembang la tuu…

IMG_2704

white day

IMG_3420

ijau pulak

  IMG_4008

blue biruuu

IMG_4822

fink  fink oren

yang ni lain kes, aku pulak yang pi ke opis dia. Petang ler, I had an event kat near by his office, so dia temankan sama.  I was actually pakai merah pagi tu pi kerja, tapi dia nampak aku ada bawak baju extra letak lam keter…so dia pun tiru sama gak lah. He doesnt has pink sangat…jadi oren pun bolehlah…

IMG_5230

ini baru lagi, this week’s date. I pakai hitam, dia pun datangggggggg dengan itam kaler gak.

Selain dari kitaorng lunch, of cos le ukur jalan KLCC. but one day aku kena bawak dia makan kat Wisma Central yang sebelah KLCC tuh, itu setaun sekali pun aku tak pergi kot hahahaha…tapi coz dia suka benau ngan malay’s food, jadi WC tu memang lubuk sangatlah that kind of food memang melambak. Just paneh je lah….

IMG_5258

yang ni pulak, aku amik half day (right after abis dating lunch ngan laki aku, he went to work, aku pulak terus balik).  Jemput Zeeshan awal dari sekolahnya and terus dok lepak QB, sambil buat latihtubi exam (he is sitting in saringan exam for cluster school), so memang kena cuba tukar environment pulaklah. aku cadang nak lepak le sampai pepetang lagik, tapi baru sejam aku dah nak terkencing, dahlah aku geli nak pakai QB punya toilet. cei…so kita balik, sejam cukuplah kat QB tuh. sambung di rumah.

sesekali kuor ngan anak2 tapi berlainan anak. Dulu2 pun aku buat gak but bila bz ke hapa lupa. But baru nih, abang and apaknya pi dentist, dari pagiiiiiiiii depa kuor sampai ke late petang. Dentist tu kejap jer, sejam lebih, tapi lainnya depa berjalan mengular to few places. Kira dating the boys 2 beranak lah gak.

Untuk kakak payah sikit, she bukan balik selalu, so ada kalanya bila balik pun, dah macam2 hal nak buat, and so takde lah sangat dating ngan dia, melainkan bawak sekali askar2 lain sama.

Just aku nyampahnya bila laki aku datang KLCC tu, bag laptop merah dia pun heret sama, yelah takkan nak tinggalkan laptop lam keter pulakkan. Hiks.

this entry…some sweet little things, for the marriage.

Comment: 8

Electrolux Dishwasher…

IMG_4844

Electrolux Dishwasher

 IMG_4843

This is the latest baby of the house. Product yang impromptu punya belianlah kiranya. Aku actually nak beli dryer dulu, but laki aku dok cucuk suh beli dishwasher first. Coz ni lagi macam diperlukan sangat. Well kat rumah tuh yang keje basuh plates bukanlah aku, goes to Abang. So aku memang nak memudahkan kerja dia sangat. Tak payah dah basuh2 pakai tangan kecuali periuk besar ke kuali sekawah bagai tu can lah.

So masa hari dedating ngan laki aku kat KLCC, aku nak beli terus but stock will come after a month. Haigh. Yang display dia nak jual dengan harga yang sama, which is not rightlah, Koman2 kena la ada depreciation sikit. dah dia tak nak bagi good price, aku pun balik rumah malam tu terus beli online. Lagi murah dari yang kat kedai ko tuh.

After 2-3 days pun sampai, but take about 4 hari kot baru dpt pasang coz aku macam biasa le tak caya kat laki aku kalau dia pasang. So better get the contractor to do. Makanya, ni siap lah dipasang oleh contractor. But coz we have space issue,  kat sini je lah yang boleh diletakkan.

Should have taken yang besau gajah but kang space issue lagi, some more aku ada chest freezer. Pastu long term plan kang kalau fridge rosak, if nak beli baru mesti nak amik yang 40 pintu (huh tak agak2), jadi lagi nak jaga space yang ada. So we settle with this je lah. Pun syukur sangat.

Aku tak basuh pinggan, so bukanlah aku yang pemalas hahahahah tapi aku menyenangkan kerja anak aku, si abang tuh. Or for kakak bila dia balik rumah from the hostel.  That s ok, i told kids already, ever since takde maid, ada je gadget yang make your life easier, mami will buy one. Insyallah.

Skang nih yang pending is the dryer, tu pasal the space issue. Masih lagi ngah pikir camne, kena panggil ahseng gak nih. Masa buat rumah tu, tak pikir nak ada dryer bagailah. ada le pikir but aku ingat nak tunggu w/machine ni jahanam dulu bagai baru lah beli dryer kan, so masih lagi timbang kati. Ada w/machine yang dah siap ada dryer one at a time, so maybe kita amik tu. Ke camne tengoklah. aku ni kalau tak dpt offline, aku beli online jerr. Lagi laju. hahahaha….

 

IMG_4542

bila pakai dishwasher  ni pulak, satu hal mencarik the maknek sabun dia. Bukan senang nak dapat hoi. Lam KLCC takdak, Tesco tarak, markets rumah aku pun yang melambak tu pun sama takdak. Bila google, semua marketsnya kat tempat2 rumah orang kaya sana. Jauh le lahai. But a fren of mine bagitau maybe ada kat Village Grocer Avenue K. So aku called, and supervisor tu very helpful to wassap aku gambar the brand yang aku nak nih. Finish brand is the famous one yang orang pakai for dishwasher lam Malaysia nih, jadi aku pun quickly ler pergi beli, hari tu gak. Since ada 4, pikir nak amik apa…so salt wajib. Powerball lagilah wajib, seterusnya is the liquid tu. Ini all arahan dari laki aku lerr…dia yang suh beli tu beli nih. My frens pun ramai yang suggest ni gak.

Cos dah tak pakai lagi tangan for basuh dishes, pakai le lagi tapi pakai untuk basuh yang bebesau je seperti kuali kawah segala kan. Jadi the stand dryer yang ada 2 sets tu, satu hok tinggi tuh aku dah simpan terus kat attic. Tak payahlah pakai bebanyak, pakai satu ni je sudah. To give space.

Anyway sejak dah ada dishwasher  nih, basuh sekali waktu malam jer. Kumpul bebanyak siang buta hari nya pinggan cawan bagai, dah nak tidur malam baru machinekanlah. Sok kuorkan jer dari dishwasher nih. Senang hati…sinki aku pun berkilat2 pasnih hiks….

IMG_4888

Jadinya begitulah, satu lagi supermak’s stuff dalam bucket list leh checked. Specially for abang, my son situkang basuh pinggan di rumah, to ease his life.

Oh speaking of this gak, if let say le aku berubah lagi pikiran sok sok nak pi beli dryer kan, apa yang molek? The brand lah, tak kisah ler just dryer or the washing + dryer.

Thanks for your tips.

Update: Chop chop, takyah bagi idea dah on the dryer….aku dah beli kau hahaha….(entry ni was done before akak beli, but now bought ordy). Later2 I show show riak takbur lah…

 

Comment: 9