Rambut yang sihat untuk sekeluarga!

.

 

When it comes to penjagaan rambut, Akak memang la sangat cerewet. Antara sebabnya dari zaman remaja lagi Akak dah membuat macam-macam experiments kat rambut Akak ni. Maklumlah zaman-zaman muda kita kan nak cuba semua benda. Hair dyeing and coloring sudah tentu, bertukar-tukar warna penah cuba, pakai hydrogren, rebonding, curling dan macam-macam lagi!

So my hair a bit rosak here and there la sket tapi momantai, as I said bila pasal penjagaan rambut, Akak memang particular sangat. So sekarang ni Akak lebih fokuskan kepada rambut yang sihat, no longer nak try benda-benda zaman muda-muda dulu.

But dalam penjagaan rambut ni, banyak la sangat produk dan faktor dia sampai tak tau mana nak pilih ataupun nak ikut, tak tau mana yang sesuai. Tapi the most important things dalam penjagaan rambut sudah tentulah memilih syampu yang sesuai!

IMG_9319

 

So after mencuba beberapa produk syampu, akhirnya Akak prefer Pantene for my companion. Actually dah bertahun dah Akak pakai Pantene ni. Memang sangat bersesuaian dengan rambut Akak.

Percaya atau tidak yang Akak mensyampu rambut selang sehari. Memang Akak particuar. Akak mahukan rambut yang sihat dan wangi. Of cos la kan kita sebagai seorang isteri kena jaga kebersihan diri, especially bila cuddling malam-malam dengan si suami, mesti suka kalau si suami puji rambut yang harum mewangi dan lembut membelai :) Sambil dia membelai-belai rambut kita yang lembut tu kan, sedikit sebanyak menyemarakkan lagi rumah tangga kita. Lagipun rambutkan mahkota wanita :)

Personally apa yang dapat Akak kongsikan bila menjadi pengguna setia Pantene ni ialah dari segi benefit yang kita akan perolehi ialah Pantene secara tidak langsung dapat memperbaiki rambut yang rosak. Disamping itu menjadikan rambut lebih kuat dalamannya bermakna tiada lagi rambut yang gugur. And its technology is clinically proven in case you have any doubts.

Dan sudah tentu dengan penggunaan yang teratur dan keserasiannya menjadikan rambut Akak lebih lembut, halus, bersinar-sinar dan semestinya lebih sihat :) Si suami pun bertambah sayang hiks

Secara tak langsung pelbagai nilai-nilai dan manfaat yang hebat yang kita perolehi darinya.

IMG_0340

 

Untuk Akak dan anak perempuan Akak memang takde issue dalam penjagaan rambut ni. Korang tau sapa yang selalunya malas bersyampu? Ha budak-budak lelaki. Termasuklah laki dan anak lelaki Akak tu! Kena bersuruh barulah diorang bersyampu.

Mostly lelaki ni rambut pendek senang nak jaga. Cuma masalah utama diorang sudah tentu dandruff ataupun kelemumur yang disebabkan oleh peluh akibat gaya hidup mereka yang selalu aktif!

So Akak la jugak kena carikkan syampu diorang, so Akak memilih Head & Shoulders yang sudah semestinya no. 1 anti dandruff shampoo in the world. Keberkesanan ataupun manfaat utamanya yang dapat menghilangkan kelemumur sehingga 99.9% yang menjadikan produk ini bernilai hebat. So now they are always dandruff free with Head & Shoulders, provided diorang bersyampu la, tapi Akak memang always monitor hiks.

Here we are with our healthy hair taken care by Pantene and Head & Shoulders. Berdasarkan pengalaman Akak sebagai pengguna sendiri produk ini, produk yang berkualiti senantiasa memberikan kita manfaat yang tinggi dan nilai-nilai yang hebat ditambah pula dengan nilai-nilai baik sampingannya.

Disamping memperolehi main benefits nya, secara tak langsung kita beroleh lebih “value” bila menggunakan produk yang berkualiti ini samada dari segi prestasinya, ketahanan lama penggunaannya dan sudah semestinya nilai-bilai tambahan yang datang sekali bersama produk tersebut. Tak gitu?

rm_getmoresavings

Tambahan pula, dalam masa yang terhad, apabila korang beli produk P&G yang berjumlah RM60, korang juga berpeluang memperolehi Kad Petrol Shell secara percuma!

Comment: 1

The routines…

korek punya korek, ler ada benda ni tak kuor lagi blog…seii!

korang cuti sekolah pi mana?

gedeganglah kalau pi obersi, pi local bercuti pun sodap gak. apapun luar or dalam, bersyukur coz dapat lagi bersama kita holiday, dapat lagi spending ngan family, murah rezeki lagi kita ye. Alhamdulillah.

IMG_0694

well, weeks ago, or maybe sebulan lepas, ada kami duduk bertapa kat tasik nun, pun aku ngan anak2 gak, with bibik of cos. apaknya bekerja.

sekali round dapat le 10min 10hinggit,

IMG_0695

ada rebas ujan sikit, sebelum tu  kitorg berlenggang, but bila hujan, aku punya meluruuuuuuuuuuuuu lari ke kereta amik payung. yang lelain tu kuat kental, but ada si kecik ni kang takut demam, dia punya merengek alahaii

IMG_0702

jadi ikut ler mak nya ni hah, pusing satu taman kecil, untuk driver sorang nih dari tak kena hujan.

IMG_0724

batton diamik jugak oleh abang kakak and bibik too

IMG_0740

setia berkhidmat untuk adik bongsunya yang sangatlahhhhhh super mengada2!

IMG_0758

maknya ada dating 5min kejap ngan aunty rose, came with her family too gak, tapi tu lah bila ada anak kecik ni yang dok pusing satu tasik memang ko tak dapat le nak berborak sesakan sangat

IMG_0761

ehwah adik kau nih, memula kereta pastu motor pulak…

IMG_0773

naik turun tangga, sian abang kakak le yang uruskan, aku jadi mandor dari bawah

IMG_0785

vavavava main tiang, sapa remember game nih? gegelak orang keliling tengok anak beranak ni dok lenjan ngan main tiang, maknya dah pencen, tapi nak gak berlawan ngan bebudak muda ni. Abang main langkau senang je ngan kaki panjang dia, tapi meantime mata aku kat Zeeshan gak walaupun Bibik yang ngekor dia.

Mengah sei main tiang ni, dulu kat sekolah kita lah juara :)

IMG_0804

muncung kakak coz kita kena jaga 3 penjuru untuk si adik. kakak hok sini, dia akan naik ikut tangga kecik nih, pastu ikut naik ke atas dan menggelunsur melalui gelongsor abang, bibik pulak jaga di atas

IMG_0811

tapi maid aku pun dah sama macam budak kecik hah! bukan main lagi melonjak tunggu atas tuh

aku dok cakap jangan ko panjat kang Zeeshan tiru sama, budak kecik tu skang tengah perangai meniru je apa orang tua buat, hah betul aku cakap, dia pun sama nak panjat

eii bibik nii

IMG_0807

well anw, ini port abang jaga adiknya, so macam aku cakap ler 3 penjuru. aku penjuru duduk, ngamik gambar dan jadi mandor

IMG_0818

kakak and bibik dok potpetpotpet kat belakang tuh….fav Zeeshan ngan boyan nih but tak bolehlah naik sama ngan dia, memang dia marah, kalau boleh nak naik solo semedang. kita le kena buai dia

IMG_0848

tapi abang kiasu, abang dukung dia gak duduk dengan dia, panas je hati budak tuh….

IMG_0861

kami akhiri dengan melepak di kedai makan

sotong bakar sini sodap! kat sup meletup BSP tu lah, maju btol business abang nih, owner dia jiran kami

IMG_0872

Encik Zeeshan, kalau pi kedai makan dok mintak fries fries fries, or even nasi putih. Mana le abang kakak kau nak makan nasi kat sini, dah tentulah belasah laksa lah, yang bakar2. tu aku dok pujuk dia bukak mulut nak suapkan apemende tah, serapat2 mulutnya dia tutup! no no no!

but kan ada satu ketika kalau dah lapar, nasi yang kaler ijau pun dia makan ahhahaha walaupun pelik je dia tengok nasi tuh. ada one time kita makan nasi lemak, RD punya but kaler nasi lemak tu light green, coz he was so hungry, satu bungkus besau nasi lemak tu dia perabihkan!!

beginilah ye ragam anak2…

abang kakak pun ada kisahnya gak. Kisah makpak kempunan sushi (macam konon ala2 cite telur tembakul).

Bersambung di  lain siaran :)

 

 

Comment: 3

The 9th year…

IMG_1327

 

ai must mention this

coz this is part of benda wajib dalam blog and my achievement.

I won again for this year Chess Tournament, my red team pun sapu bersih the game, I dapat checkmate all of the games. This is my 9th year of being Best Chess Player under Women category. 9 tahun hiks…

sembilan tahun….hihihi…sembilan sudah. Kalau kekira, 9 tahun X 3 games means dah 27 games aku checkmatekan the opponents.

dah dah, jangan nak riak sangat, it s not eazy to maintain the title.

Alhamdulillah, walaupun ramai dok kata muka aku ni takde gaya chess player lah, brain aku ni takde gaya macam chess player gak (ko nampak ke otak aku hahahahhaa), pun i have shown and proven it. Akak dah mula main chess sejak umur 13 tahun and masih lagi gila chess, kat hp aku, aku dok main je online at Chess.com tuh, korang install lah apps nih, Orang yang kemaruk hantu chess sure ada apps nih, aku boleh biarkan wassap beratus2 group tak baca, coz meleka habis dengan chess.

Alright, let s move on, ada umur panjang, kita jumpa lagi Chess tournament next year, insyallah. Thanks yang wishes kat FB and Instagram. Nak suruh masuk tournament luar tu boleh, but tu lah…hahahaha time factor.

Comment: 0

Tips untuk Bersihkan Baju Sekeluarga dalam Satu Cucian!

 .

redkids

Baru-baru ni budak tiga orang ni pergi ke playground dengan bapak diorang. Si Kakak nak main badminton, Abang dan Zeeshan main bola sambil-sambil tu main playground tu semua. Tengah syok-syok main hujan pun turun dengan lebatnya. Tapi korang nak tau bukannya bapak depa suh benti main or pergi tempat berteduh. Selamba jer depa main dalam hujan. Korang tengok la gambar tu semua orang dah clear lari selamatkan diri, tapi depa berempat syok jer main bola.

Bila dah main dalam hujan of cos la habis satu badan seluar baju kotor kena lecak bagai. So bila sampai rumah, masing-masing penuh dengan lecak lenjun kotor satu badan dan OMG bau busuk peluh campur ngan hujan, dengan lecak dia lagi!

IMG_0351

Tapi for me sekali sekala biarlah they had fun main hujan lecak bagai and experienced all those things. Dan itu bagi Akak lagi penting, kerana secara tak langsung pengalaman tu nanti will reflex their lives. So biarlah baju depa kotor ke busuk ke, mummy kan ada ;) Janganlah asik “eh jangan main luar tu, kotor baju nanti” Baju kotor kan boleh dicuci, apa nak dirisaukan. Betul tak?

Aku memang tak risau pasal baju kotor diorang tu sebabnya aku ada Dynamo untuk setelkan masalah tu semua. Sudah semestinya nilai tambahan yang kita dapat dari Dynamo ialah, cukup dengan hanya satu cucian sahaja dapat menanggalkan segala kesan degil kotoran-kotoran tadi!

IMG_0349

 

Well jika untuk kotoran kita ada Dynamo, so untuk softener pula kita gunakan its perfect combo pula, iaitu Downy! Jika Dynamo dapat menanggalkan kotoran tanpa meninggalkan apa-apa kesan dengan hanya satu cucian, manfaat its combo, Downy pula memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan sudah tentu melembutkan pakaian yang dicuci tadi. Hanya cukup guna separuh cup sahaja sekali cucian!

Dengan keunikan dan keberkesanan tersendiri, memang ternyata Dynamo dan Downy adalah perfect match for our laundry solution.

Ini secara tak langsung memberi kita nilai-nilai yang hebat kepada kita, pertamanya penggunaan yang lama (Longevity), ye lah sekali cucian dah jadi bersih, tak payah cuci berulang-ulang kali! Jimat di situ :) Keduanya pula prestasi yang tinggi (performance) di mana dapat menanggalkan segala kotoran serta memberikan wangian seperti perfume yang berpanjangan dan ketiganya nilai-nilai tambahan (value add) yang secara tak langsung kita perolehi ialah hanya cukup dengan sekali cucian dan half cup sahaja penggunaan Dynamo dan Downy!

With these good quality products, we actually #getmoresavings

Mummy, baju kakak yang kotor hari tu dah bersih dan wangi pulak tu. Bolehlah kakak bergelumang lagi hiks :)

Amboi ko Kakakkkk…

IMG_0036

 

Tapi the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Another penjimatan di sini yey :)

So go get your FREE Petrol Card now! Thanks to Dynamo dan Downy! Korang nak main becak, berkelubang, ha silalah. Mak-mak yang bising anak main kotor, bergelumang tuh, go get help from Dynamo :)

 

Comment: 4

#ownyourcipela at Malaysia International Shoe Festival 2015!

.
RM_CIPELA_shoes

Hari tu sempat Akak pi celebrate HiDY 1st Anniversary event at their outlet kat Wangsa Melawati nun. Happening and had enjoyed the event dan yang paling best ada sales up to 60% off!

Pejam celik dah setahun rupanya outlet HiDY ni. Bangga jugak Akak dapat kenal and in fact berkawan dengan di sebalik tabir HiDY ni. Sapa lagi kalau bukan Hid, our talented local designer. Personally Akak memang kagum dengan ciptaan Hid. Memang berbakat besar. Dan Akak sendiri memang berkenan dengan ciptaan dia. Worth to buy! Bukan sahaja comfort as and when kita pakai, tapi rekaannya unik dan ada citarasa sendiri, cantik dan sedap mata memandang. Kita yang memakainya pula feel so good dan nampak lebih yakin. Inilah sebabnya Akak menyokong local product produced by local designer macam HiDY ni. Lagipun sapa lagi nak sokong kalau bukan kita sendiri. Korang pun patut cuba jugak :)

IMG_9140

By the way, there will be Malaysia International Shoe Festival 2015 pada 13th – 15th March ni di KL Convention Centre HALL 6. So jangan lepaskan peluang sama-sama datang dan lihat sendiri keunikan hasil rekaan-rekaan yang ada nanti. Dan sudah semestinya CIPELA Shoes will be there too with their own campaign #OWNYOURCIPELA di mana there’ll be only 4 price tags on those 3 days iaitu:
RM50
RM100
RM150
RM250
IMG_9141
Dan harga-harga ini adalah harga runtuh di mana ianya almost up to 80% OFF Retail Price. So inilah masa yang sesuai untuk korang to #OWNYOURCIPELA :)
IMG_9235
Di masa yang sama itu juga nanti, they willl be launching a collection of “A Contemporary Twist on Heritage” dan selama 3 hari itu, these collection designs will be selling at RM250 only. Dan sudah semestinya most designs are made of high quality textiles, genuine leather and a touch of Terengganu Songket and Batik.
IMG_9231
Omai mengiurkan sungguh si merah ni…
IMG_9230
So jangan lupa singgah di CIPELA Shoes booth, it’s next to the entrance and exits, if you are coming from Mandarin Oriental.
Print
Insyallah Akak akan datang.
Come, let support our local designers. Jumpa kita di sana :) Malaysia International Shoe Festival 2015 pada 13th – 15th March ni di KL Convention Centre HALL 6.
Jangan lupa yek, hashtag #OWNYOURCIPELA

The boutique is at No 46 Lorong Dataran Wangsa, Wangsa Melawati 53300 Kuala Lumpur. Enquiries boleh email cs@cipelashoes.com atapun calling-calling this number 013 380 1338.

Visit CIPELA / HiDY’s website, their Instagram ataupun their FB Page too.

Comment: 7