Melastik ke Bintang…

IMG_4102

yey raya lagi. Syawal dah habis kan, takpelah, blog akak lambat :) . Hafiz Hafizol, ko janganla kejam tak bagi akak posing cite raya yek hiks…

IMG_4105

aku punya la berharap yang kat belakang tu sume bersopan bila aku ajak bergambar, tapi, atas bawah punya contoh, memang tak dapatlah…

IMG_4128

ada tema kekuning sikit kat family aku, except aku lah, aku pakai bawah Zalora, atas Aare of Fashion Valet

IMG_4134

oh tuan tanah kedaung…MB and Sya. Kali ni buat pertama kalinya, dapat jugak sampai ke rumah in law MB. ada majlis hari raya, and birthday too. Thanks MB invite kak red wpun kami datang dah hujung2 waktu…maklum ler, nak datang berjalan bagai kena tunggu anak2 habis tuition, kang kalau pergi menonong je, one of akak or suami kena tinggal or kena subcon pulak kat my family members lain untuk jemput depa.

IMG_4142

hah banyak tema kuning sini, RD Kakak and Zeeshan in yellow. abang and maknya je tak…makan sini sodap, ada nasi lomak. Laki aku makan 2 bungkus ke 3 kot, aku gatah2 sikit coz sambalnya pedas, hakak tak makan pedas dik. Laksa pun aku cuit2 rasa gak. Ada kek sarang semut kukus, tu yang aku adap, baru makan 2 pcs, nak amik lagi eh dah tak de….hahaha alahai.

Takpelah, nanti order lagi kat Baz.

 

IMG_4169

Zeeshan dan Ray tiada dalam gambar kerna mereka sedang sibuk dengan dunia depa. Beza anak2 kami tu 7 hari je kalau tak silap, tu pasal boleh gang. Thanks MB and Sya. Oh dah hujung2 raya ni aku dah tak rajin nak pakai baju raya, lagipun satu rumah je nak pergi, kalau 2,3 bijik rumah mungkin aku bantai gak pakai baju raya. Dan justeru itu, aku ada lagi balance baju raya lebih 5 pairs ok yang tak berpakai yet, boleh bring forward tahun depan je lah.

Si MB ni kalau hang nak cari rumah jualan, belian, sewa or anything bolehlah use his service. Selalu perasan called him self  Ejen Kacak lah, Ejen Hensem la. Aku rasa nak lastikkan je ko! Ni his blog: http://www.melastikbintang.com/

Wei MB…jangan lupaaa yaaa mak tunggu lagi project ko nih!

Akak pun nak sewakan rumah VA akak, any takers? hehehehe…skang our VA tu ngah stage nak repaint and reno sikit on the kitchen cabinets pastuh ready to sewa. Meh meh….umah VA akak ko tak yah ler contact MB nih, ko kena contact Kak Red ler :)

 

 

Comment: 10

The red frames…

IMG_4692

Hello hello assalamualaikum

haaaa ini selambak frames merah dari rumah lama. Lama dah usianya, tak sampai la 10 taun, but definitely more than 5 years lah. Lepas je Nippon cat rumah VA dulu terus simpan lam boxes untuk simpanan bawak ke Red House.  Dah selepas 2 bulan duduk rumah baru ni baru lah nak tibai bukak balik. godek and tampal. The tampalan for any walls kat Red House was only decided impromptu, tak boleh ler macam plan yang masa awal pindah. Cos kita nak memain lagi apa yang nak kena letak bagai kan.

 

IMG_4715

Jadi the job was done by RD lah. bantuan dari si kecik. Abang kakak joined tolong later lepas habis tuition. Basically bapaknya buat sorang je pun, yang kecik tukang tolong melambatkan kerja kita jer. Tapi kemudian tak cukup pulak, yelah banyak nak ditampal dan ada beratus gak gambar yang nak kena print, coz addition baru si Zeeshan tu sian dia gambar dia tak banyak kau. Cinonit jer.

Nak select for printing tu yang malasnyaaaaaaaaaaaa lahai. Kena dedicate satu hari untuk pilih2 gambar dia, skang maybe dia tak bunyik la nanti kang sok sok dia tanya napa gambar dia seketul dua jer kan.

Aku jerit2 kat Instag and FB page….kot ada sesapa nak pergi Ikea ke kan. Not sure la Ikea ada lagi tak red frames ni coz banyak tahun gak la production ni aku beli.

Oh the red frames ni kita letak kat wall tangga tepi attic / loteng. Facing our pc/blogging area. Nice nice.

 

IMG_4893

taraaaaaaaaaaaaaa….magic!

dapat sudah the red frames, alhamdulillah.

Thanks to me sendiri pergi Ikea hahahaha….senget benget bahu aku membawak satu bag nih, coz ikea ni wajib pergi berdua bertiga coz sorang boleh jaga kat trolley untuk kita amik kereta datang ke tepi le kan, tapi dah aku sorang je, kena la usung gak. Ada satu benda tu aku nak amik, berattttttttttttttnya lahai dari rack dia, tapi tu boleh panggil je orang ikea but dah sapa la pulak nak menjaga barang2 aku while aku amik kereta, bukan kenal orang pun. Benda tu berat tak boleh nak usung longlai mak limah.

Sokaylah…tu nanti RD lah pergi.

Pasnih nak kena rajin lagi amik slot untuk pilih gambar. Dah siap nanti, ia try to tonjolkan lam nih :) .

 

Comment: 5

Red Zalia and Red Variante…

IMG_3134

mata mak engkau dik!!

tak leh ler pakai mata cenggini sokmo, aku pun pakai once a while je

IMG_3138

lagi la dik, photo lagiiii

nooooooooooooooo!

IMG_3147

Kita akhirnya dapat gak pi berjalan2 raya, setelah 3 hari (2 weekends) buat raya open house kan…

IMG_3169

Couple ni tak nak makan keeeeeeeeeee

IMG_3170

coz aku memang kelaparan. Syawal mar…bulan yang aku boleh makan apa sahajaaaaaaaa tak yah diet at all

rasanya aku dok 5min je kot dah terus bangun makannnn, dengan pelawaan dari tuan rumah nya lah

IMG_3176

Mak Guard jaga balcony kau! Tumpang makan yek mak guard, kita poyo2 je makan bihun nih…

IMG_3183

the 3 pinkies LOL

IMG_3188

Mak Guard tadi tu Maya. Matiklah mak guard dalam rumah kan….Maya ni kalau ko tak kenal dia, tengok muka masamm jer, macam nak senyum tapi pastuh masam. Padahal tak pun. Aku maki je kalau dia buat muka ngan aku. Rumah dia le kami pertamanya beraya open house, ada a few jemputan but wajib la pergi rumah perempuan nih kan.

Semoga puan maya menang….dan jangan lupakan saya bila dah kayu ratusan ribu tu yek hahahahaa.

Hah pompuan ni le gak supplier tukar duit raya akak, bertahun2 dah tau. Tahun depan kita sambung business duit raya yek lagi Maya :) .

 

IMG_3198

posing jap bawah rumah Maya. kang sok sok dia dah pindah mahliagai baru, tak leh dah posing sini kan…

IMG_3210

Depa ni pakai pink ni, kebetulan je….Zeeshan tu actually light purple..but dalam gambar macam pink je yok

IMG_3253

I pakai the merah #Zalia of Zalora . Kain merah cantikkkkkkkkkkkkkkkk ni aku suka betul (the next few days nya aku pi beli kaler pink pulak, nasib baik le takde kaler lain dah),  from Variente.

IMG_3260

Habis rumah Maya, kita nak ke Shah Alam pulak…adik dah berbaring nak tidur…

IMG_3266

Abang kakak pun dah mengantuk nak tidur gak, dan aku pun tertidur sama too. So all 4 of us tidur dari keluar rumah Maya, sampai ke Shah Alam.

IMG_2115

di rumah kedua. BFF RD – Abah

IMG_3289

apaknya ada mini reunion kat rumah Abah ni, so aku bonding ngan anak2 je lah, biarkan apaknya berborak sampai lebam (pastuh kan the next2 raya reunion depa, aku ngan anak2 malas nak teman dah hahahaha, abang je escort bapaknya).

IMG_3320

dah hujung2, baru kami bersatu berlima kembali, coz ramai dah gang2 yang balik…

IMG_3326

Apa nak makan lagi, hadap teh tarik lagi sampai buncit lagi dan lagi. sokay. takper. Raya kan sebulan.

IMG_3390

Ler aku dok cite Abah, tu hah gambarnya. Alah ada gambarnya kat rumah raya open house aku (the 3rd one). Dapat RD bawak balik mangga

IMG_3453

pinjam posing depan rumah jiran korang

IMG_3478

kurusnya lahai Zureen ni tapi sebab aku pakai 5inch heels, so aku menang tang tinggi tu sikit

IMG_3519

Lepas tu, di Salak South, rumah ketiga. Mak kau tanggal kasut tinggi. Berselipar sudah…singsing segala

IMG_3526

coz kita nak panjat rumah ni, 4 tingkat. takde lift selepas abang siasat.

baru naik tangga ni, bapaknya tengok kat postbox tak sama ngan alamat yang kita dapat. Doi!! nasib baik le tak naik sampai tingkat 4 tuh.

Salah alamat la wei!!

Yapadah apak ko nih, main percaya je ngan waze tuh, yet waze tak salah kot. Arghhhhhhhhhhhh!

IMG_3541

so itulah drama di rumah terakhir open house arituh. Nak ke rumah Pejal nih, depannya jer, condo meriah dan mewah. Camne le leh salah alamat kitorang nih. Dah bukak2 kasut hah akak ko. Ada lagi drama tambahan, sakit tekak aku cakap ngan guard Nepal. Takpe takpe, sabar…..walaupun sikit lagi dah nak panjat tangga rumah orang kan.

Happy Belated birthday to Izlee, comel anak2, marah betul si Kakak tu ngan Zeeshan naik main keretanya hiks…

Untuk Pejal, tahun depan punya jemputan insyallah akak dah tau dah hala tuju rumah kau hahahaha.

Untuk Maya, rumah baru ek taun depan hehehe

Untuk yang dah jemput but akak tak datang tu, korang janganlah kecil hati pulak. Alah dah basi lah cite open house, bape kali nak mintak mahap daaaaa…. Pakai code ni untuk shopping kat Zalora tu yek. Entitle 15%. The code: ZBAPZDSU .

 

Comment: 3

Sport’s girl…

 

IMG_2147

Adik ni kalau dah malas berdiri malas jalan, dia kalau mintak dukung, korang janganlah tak buat. Kena gak lah dukung. Usually jadi mangsa is si apaknya…

IMG_2151

si hensem tall and dark ni, adakalanya ada. Most of the time, takdeeeeeeeeeeeeee, lelepak ngan gang2 dia (yg mostly seniors dari sek ni gak lah, sama batch ngan dia)

IMG_2163

Kakak dah bersedia nak berlarian. iyah iyah

IMG_2181

eh dah abis pun. 4X100 meters, kakak pelari ketiga dan menang tempat kedua.

IMG_2186

Kenapa ko dok rumah kuning kak? Ko mintak la tukar merah kak…alah setahun je lagi pun

IMG_2191

Dia seret botol air dia, sampai tutup biru botol tu pun tercabut! adik niiiiiiiiiii

IMG_2193

ada games untuk abah dan anak! bapaknya wajib masuk.

IMG_2201

bersama penyokong kecik, yang sebenarnya waktu panas berdenting ni dia dah mintak dukunggggggggggggg dari apaknya

IMG_2211

game ikat kasut bapak by anak…sort of

 

IMG_2223

kemusykilan betul Zeeshan tengok. Nama pun game kan dik. Eh Zeeshan also won the musical chair kat sekolah dia. Gelak2 aku tengok video cikgunya hantar. excitednya ko dik main musical chair.

IMG_2239

dan tamattttttttttttttttt….depa dapat number 4. Pun dapat gak hadiah woi. Ingatkan 3 places je dapat hadiah ahhahaa

IMG_2248

kawad perbarisan

 

 

IMG_2271

cantik plak combination pink and kuning ni kan! hemm…leh lah ada idea sikit buat main warna sok sok

IMG_2275

Congratulations Kakak! Skang dia ngah concentrate untuk hafalan the pertandingan bercerita untuk English pulak. Haritu yang dia menang in Malay kan.

IMG_4072

Si adik yang balik tu, mandi makan, terus tidurrrrrrrrrrrrr. tidur sama berdengkur dengan bapaknya and kakaknya.

IMG_4076

si abang, diuruskan maknya, tuition dan kulu kilir sana sini lah. Aku tak pergi ikut sukan pagi tu, tu pasal aku takde dalam picture mar….aku ada urusan kerja lain. Tapi petang aku took over semua hal anak2, kasi laki aku rehat pulak selepas half of the day dia dok spent kat sukan bawah matahari tu kan..

IMG_2303

Photo ni took by Kakak’s teacher. She suka tengok the 4 beranak ni, so happy go lucky. Hallo teacher u tak tengok mak depa yet, lagikkkkkkkkkkkkk happy2 walaupun tetap orang kata aku muka garang bagai apa pun.

So anyway, speaking of Kakak…her birthday is coming, this September. I m planning to host her birthday party lah, bukan bebesau alam tu, kekecik jer. Jadi aku ngah pikir tema. Tema tak yah merangut2, dia pun dah 11 tahun. Cartoon2 ni dia tak minat.

Tapi dia minat Iqbal penyanyi budak Indonesia tu lah. Running Man Korea tu her fav gak. Tema apa ek? Yang simple dan mudah nak deco ler, dan senang nak mencarik. Nak buat kat rumah jer, coz she dok looking forward sangat to have a birthday party at our new Red House. So, untukmu anak, jom kita buat birthday party kakak yek. Not a surpise2 one, invite pun untuk kenkawan dia, bebaya dia jer…

Thanks for the ideas…

Comment: 8

U for Life – The first online life insurance!

48hours sponsored post.

Pepatah melayu seperti sediakan payung sebelum hujan, jangan sampai sudah terhantuk baru tengadah, nasi sudah jadi bubur, memang ada kebenarannya. Jangan kita main-main :)

RM-ZS

Hari ini kita memang sihat sejahtera dan walafiat tapi esok lusa tiada sapa yang tau. Hari ini kita berupaya, esok lusa berdayakah kita? So memang wajib sediakan payung sebelum hujan! Atau pepatah yang lebih tepat zaman sekarang ni ialah sediakan insurans sebelum terlambat :)

Ingatlah pada orang yang kita sayang, tergamakkah kita tinggalkan diorang terkontang-kanting bila kita dah takde nanti. At least dengan adanya insurans ringanlah sikit beban yang mereka tanggung.

Lebih-lebih lagi hakikat bahawasanya rakyat Malaysia secara umumnya adalah under-insured merupakan trend yang sangat membimbangkan.

Memang banyak insurans kat market hari ini. Sampai naik pening la nak pilih yang mana satu. So untuk tak memeningkan korang, nak cari sana sini, hari ni Akak nak bercerita tentang the first online life insurance.

Sebelum tu sedikit nasihat dari Akak tentang pembelian insurans ni adik-adik semua, belilah semasa kita masih muda kerana masa tu premium insurans lebih rendah. Tapikan insurans yang Akak nak kongsikan ni kos tidak lagi menjadi isu sebabnya apa yang ditawarkan memang menarik dan mampu milik sangat.

UforLife

So back to apa yang Akak nak kongsikan tadi, U for Life isthe first online life insurance yang menawarkan premiumnya dari serendah RM9.85 sebulan untuk RM100,000 coverage! As I said, ini memang mampu milik, tiada alasan untuk tidak berinsuran lagi :)

Tapi apa yang lebih menarik tentang U for Life insurance ini ialah kita boleh membeli their life insurance products secara online sahaja dan registration only takes up to 10 minutes in which polisi insurannya (e-policy) akan dikeluarkan serta merta!

UforLife2

Jom tengok betapa mudahnya membeli U for Life insurans ni

So Akak rasa inilah cara yang paling mudah, segera dan mampu milik untuk semua rakyat Malaysia supaya dapat menikmati perlindungan insurans ataupun meningkatkan perlindungan diri kita.

Selain dari itu their Term Life Insurance covers up to RM500,000 tanpa perlu membuat medical check-up, critical Illness Rider available up to 25% of life cover and death benefit doubles for death by accident.

UforLife3

Jawab soalan-soalan ini

UforLife4

Terus dapat tau quotation harga premium dia :)

Mesej utama yang U for Life ingin sampaikan ialah pembelian produk insurans hayat kini begitu mudah, segera dengan harga yang berpatutan kerana kita kini mempunyai kawalan penuh ke atas apa yang kita beli dan paham sepenuhnya apa yang kita bayar. Jangan main hentam keromo jer, main beli jer insurans tapi tak paham apa-apa!

UforLife5

So summary of the quote, kalau OK boleh terus proceed beli online, senang jer kan :)

Frankly speaking 5 of us are insured with insurans even Zeeshan was insured dari dalam perut lagi. Me personally memang is an organised person and always in preparation for unexpected incidents. We don’t know what will happen kan, and if something unforeseen were to occur, at least I know the kids especially their education is protected.

Alhamdulillah belumlah ada apa-apa lagi perkara yang tak diingini berlaku, hendaknya begitulah insyallah. Just imagine jika kita ditakdirkan ditinggalkan suami, sedih meraung sudah semestinya, tapi kita must go on, at least dengan adanya coverage insurans dapatlah sedikit sebanyak meringankan beban yang ditanggung terutama dari segi kewangan. Banyak dah contoh ataupun berita-berita yang kita baca tentang kes-kes yang takde dilindungi insurans ni. Makin bertambah-tambah beban yang ditanggung, sudah jatuh ditimpa tangga! So act now!

U for Life Sdn Bhd berazam menjadikan Malaysia fully-insured population. Maka mereka dengan bangganya menjadi yang pertama dalam kos rendah dan pembelian kadar segera untuk produk life insurance over the internet untuk Malaysians. Dan yang bagusnya, their paperless process isn’t just a breeze; ia menjadikan process pembelian lebih efficient dan mudah untuk kita!

So come, let’s try Malaysia’s first internet insurance yang menawarkan end-to-end life insurance solutions.

For more info, log on to https://uforlife.com.my/
Ataupun LIKE their Facebook Page https://www.facebook.com/uforlifemalaysia

Comment: 4