Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

Final entry for the Red house…

i think i think

ini entry terakhir about our Red House, not gonna share dah kot anything bout the house melainkan necessary. Coz mak malas hahahaa….seselit sesambil lam entry bolehlah but to do one special post bout the house, oh tak yah lah. Cecukup ler. Penat buat revealing nih.

Masih lagi pasal sebelum officially pindah, i think macam a day before pindah gitu.

IMG_8197

The shoes cabinets siap, but for this one the mirror doorsnya belum pasak lagi, but we just want to get rid our boxes asap, jadi kita susun ler dulu apa yang ada kay. My little assistant got so excited to susun his shoes, kasut aku dia susun sesikit jer, kasut selipar dia yang dia sibuk uruskan

IMG_8200

The cabinets ni actually mana le cukup, walaupun kasut mak korang takde ler macam Imelda Marcos kot. So aku ada lagi satu shoes cabinet, in my room, also we have another shoes cabinet for daily/kasut2 sekolah too more to outdoor.

but alhamdulillah ler my kereta dah takde lah penuh ngan shoes anymore, at my office too, dah berkurangan sangat. Semua dah aku bawak balik. Masih lagi ada le kat opis tu macam sesikit but better ler dari dulu (30 pairs kay kat opis aku).

IMG_8266

so sebab dah pindah, boleh le tunjuk gobok bags rumah lama dulu. Hah 2 cabinets tu, campur lagi ngan satu lagi section (not in the picture). Sebab tu lah setiap kali nak tukar handbag, aku kena bagi weekly list tu kat laki aku (if RD takde, Abang kena help out amik panjatkan), coz pakai tangga takut, pakai kerusi tak sampai pulak.

But skang gobok bags kat rumah baru, tak perlu dah bantuan depa hehehehe, itulah yang laki aku tekankan sangat, tolonglah jgn lagi suh ai amik kay. He probably miss the job now, hahahaa.

But too bad, gambar gobok bags yang baru, tak dapatlah nak dikongsi, tak kira le memana social medias, aku tak leh nak share. Sapa datang visit jer boleh tengok, pun gambar tak dibenarkan amik. Wah, bahaya mar…

 

IMG_8278

melampaulah kan nak bawak bags2 aku naik lori, so pakat korang ikut mak korang ke mana saja. Ada member aku main lepas je barang berharga naik lori, bila movers unpack, menangiss….all gone. Jadi semua bags2 ni, aku kakak and her cousins (anak2 buah aku) tolong angkat sama ler, tak muat kereta aku, sumbat kat kereta laki aku, pastu sorok somewhere kat Red House baru dah lama sikit baru susun cecantik lam ‘rumah’ depa. Pun aku buat sorang, noone can sesibuk hahahaha

IMG_8228

This is a day before our actual moving day. Hari menyambut 5 lories (out of 7 deliveries, lagi 2 deliveries hari lain). 7 lorries ialah lori2 dari furniture yang kita beli. Some aku dah tempah sejak 2 bulan lepas, ada yang a month ada yang a week before pindah. Perasan kan entry aku pi sengsorang carik furniture (ada 1-2 je laki aku ikut, hah ini ler yang kita dok tunggu).

Kesian sangat ya capeknya. Ini yang tempat aku duduk masa ni belum siap the meja pc, panjang and L size. customize by Abang red cabinets kami. Tangga tu dah mentioned kan, itu menghala ke loteng, nasib baik ler buat loteng, rumah dah besar pun masih lagi banyak barang nak disorok kahkahkah tapi tu ler bila dah ada loteng, once a week naik pun tidak.

 IMG_8248

Zeeshan yang dah berlengging, duduk diamkan dia jap.

Pada hari kejadian official pindah tu, walaupun cuti sekolah, aku tumpang hantar dia sehari kat sekolah nun, first time dia duduk sehari, biasa half day jer sekolahnya. Kawtim ngan Brainy Bunch, thanks aunty Dee and aunties lelain jaga Zeeshan. Eloklah dia takde hoi, orang bz kedaung pindah rumah coz knowing him, kang kita bz sini sana, dia bz ngan dunia dia, bahaya bahaya.

IMG_8233

my mr diy, ngah pasang meja makan for our kitchen. aku dah mampu tengok jer ler heh….tak mau dahlah pindah rumah lagi hahahahah

IMG_8235

but at least half of the island “longgokan barang2 kotak2 pindah’ yang tempat pakcik ni duduk dah cleared banyak, mana yang hantar ke atas, ke bilik memasing. untuk ke loteng haritu ada one time aku pakai 5 assistants (kita buat train bertingkat passing barang). cepat dan pantas.

 

IMG_9729

 hah the shoes cabinets, the first one. the number 2 and 3 shoes cabinets, lain taun la tunjuk

top row atas tu, for boots

IMG_9726

ini pulak bila ditutup. memang ada 3 mirrors, ada guests tak perasan pun shoes cabinets bila masuk rumah, coz bemirror kan.

ya tu jer lah leh tunjuk2…belah kanan tu pun almari drawers yang aku customized gak, in red colour. Nak buat lagi satu set kecik, but maybe akan datang….i love the shop yang buat nih, most of the stuff dari Red House memang datang dari kedai tu jugak.

insyallah, sapa nak datang rumah, jemputlah Syawal ni. Dont think we gonna do an open house, but everyone are welcomed, insyallah.

Comment: 9

Casa Ombak – Ramadhan Buka Puasa & One Stop Wedding Centre

IMG_9527

 

Salam Ramadhan semua.

Pejam celik dah a few days kita berpuasa. Kalau dah bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan. I have Eyriqazz, Kaoi and Sohok in this picture.

IMG_9529

So baru-baru ni aku sempatlah pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa ala kampung di Buffet Ramadhan @ Casa Ombak. Bukan aku sorang jer, aku ditemani of cos Red Family dan paling best ramai geng-geng bloggers lain yang turut hadir.

Air oren tu kan, Zeeshan dok perati jer. tetiba dah bawak segelas ke meja.

IMG_9531

nangis, mak merah terlepas roti jala! tu ler menceceh je borak ngan gang2 bloggers

IMG_9536

Jamuan makanan dia memang pelbagai pilihan. Dah nama pun buffet Ramadhan ala kampung, dari ulam-ulam kampung sampailah ke western food, goreng-goreng, nasi Arab, segala jenis mee. kuih-muih, manisan, buah-buahan, roti john, roti jala, keow teow goreng, ikan bakar, ayam goreng berempah dan pelbagai jenis masakan panas dan instant food. semuanya ada! Ikutkan hati memang nak jamah semua, tapi kena control diet gak hiks. Tapi teh tarik dia memang umph, bergelas-gelas aku togok hai…

Tapi kalo jamah secuit dua tak la rasa guilty sangat hehehe. Yang penting kena merasa, tak nanti menyesal pulak :)

IMG_9537

Kambing golek wajib ada :)

IMG_9542

Terima kasih Akma atas jemputan :) On my left is her sister, Shieda

IMG_9553

Oh by the way, actually Casa Ombak juga adalah merupakan One Stop Wedding Centre.

IMG_9556

Korang tengoklah sendiri himpunan koleksi baju pengantin yang depa ada, alahai cantik-cantiknya. Tapi mana merah?

IMG_9564

So kalau korang nak lokasi perkahwinan yang berkonsepkan taman, bolehlah contact Casa Ombak. Depa boleh arrangekan A to Z semua kelengkapan kawin korang dari segi venue, catering, pelamin, chiavari chairs, make-up, dekorasi ataupun hiasan, butik pakaian dan of cos baju pengantin yang lelawa tu. Semua all in one punya pakej. Senang hai keje cam ni. Tak yah pengantin pening-pening. Pening-pening muntah-muntah lepas kahwin jer gitu hiks

IMG_9591

Together with Kak Hanny and Azwa

 

IMG_9604

Paru goreng cili yang jadi idaman aku

IMG_9608

Udang goreng yang jadi ratahan Kakak

IMG_9609

Dekorasi yang cantik menyedapkan mata memandang dan selesa untuk makan gitu.

IMG_9623

Tengah bergossip pasal *tut* tetiba RD nak ambik gambar la pulak hehehe

IMG_9636

Me with dress dari Jakarta dong, the one i bought last year tau, bukan yang this year punya trip, baru dapat pakai hah.

IMG_9640

Cantikkan hiasan dia, Susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose, so senang nak gerak pi ambik makanan. Tak le dok bergesel-gesel celah-celah kerusi hiks, just nice. No berlaga bontot.

IMG_9641

Bila berbuka puasa di Casa Ombak seolah-olah seperti berbuka di dalam taman. Ini kerana Casa Ombak bukanlah sebuah restoran, ia adalah sebuah halaman kawasan banglo mewah dikelilingi dengan pokok-pokok yang hijau dan rendang ala-ala taman gitu. Memang santai dan tenang.

IMG_9602

Zeeshan tu leka ngan iphone bapak dia, tapi kita bagi time makan kejap tu jer supaya dia tak ligan lari keliling.

IMG_9699

pastuh, bertukar uniform le akak merah kau!

IMG_9702

Kitorang sambung tengok Minions lepas tu, suka sangat Zeeshan tengok sambil menjerit-jerit dia hehehehe.

IMG_9689

 antara teman dan bloggers

IMG_1407

So apa lagi sebelum penutup kita bergambar reraamai gitu. Again thanks to Akma yang sudi menjemput kami berbuka puasa di Casa Ombak yang Berkonsepkan Dalam Taman

IMG_1395

Dengan harga yang berpatutan memang sangat berbaloi. Untuk tempahan boleh hubungi nombor di bawah ni:

Casa Ombak Buffet Ramadan “Ala Kampung” yang menyelerakan dengan suasana open garden dan santai :)

Casa Ombak
No 22 Jalan Damai Off Jalan Ampang, 55000 Kuala Lumpur

Call/whatsapp : 013 6241417 / 012 6621062 / 03 2181 8750

RM55 nett/pax Dewasa
RM27 nett/pax kanak2 (5-12tahun)

Dibuka untuk individu/group/company

Facebook page : Ombak Creative page

Landmark
(Berdekatan dengan Ampang Park dan Lokasi belakang Double Tree Hotel dan The Intermark)

Ada surau untuk solat, jangan al khuatir.

Terima kasihhhhh Akma and team for our first buffet ramadhan.

Comment: 7

SBB2015!

IMG_9286

Ini baru kena dengan situation, Sepetang Bersama Bloggers 2015 di petang hari kejadian.  Waktu kami sampai, ahli2 panel tengah bagi depa punya pengisian data memasing.  Ini pertama kalinya kot Denaihati buat event outdoor, biasanya indoor ada ekon2 sedap sejuk gitu kan hhahahaa

IMG_9293

Met the usual people

Pendekar Berkuda, Abang Hensem, RD, RM, Hilal, Yuyu and Bro

IMG_9302

Venue of the event ni kat Dataran Cabaran Putrajaya. Technically, kami datang untuk bagi sokongan to DH, dan juga to mingle and chat around with those yang sesempat lah. Lagipun kita bukan stayed for 1 day, datang pagi kejap and kemudian hilang dan sambung datang semula petangnya.

IMG_9306

Kalau kipas merah dah keluar tu memang berdentum le kan panehnya wakakakaka…kipas merah ni dah waktunya nanti kena ler balingkan, terima kasih untuk my reader yang bagi ni, over 7-8 years gak kot aku pakai. Coz bebulunya dah tak kuat, tu pun selagi boleh akak pakai lagi ni. Selain cantik, berbulu merah, ‘Kak Ros’ takde kot kipas nih, tu yang specialnya.

Hah, gagau le tu sibuk nak carik sapa Kak Ros kan?

IMG_1280

Gelenyar le AE nak memalu tak nak tengok kamera, maaf tak tau  nama yang berbaju pink (must be committee) and Boni antara yang bertuah menang lucky draw hari tu.

IMG_1291

Gossip ‘isi rumah baru memasing’ – Kak Adza and her eldest son

 

IMG_1288

Tahniah Kid, orang kuat DenaiHati

IMG_9321

Of cos untuk Tuan Haji Amir, tokey besar Denaihati

IMG_9312

Bila tengok gambar nih hah kau, ramai betul bloggers yang hadhir. Sorry ler ada muka yang tak terpamer di sini, mesti mata laki aku kekecik je bila nak snap gambar ni kan, coz dek silau.

I pun tak amik banyak photos coz batter hp dah kong, should have brought the Asus yang baru dapat tuh.  Harapkan camera RD je but dia pun bukan jenis nak amik gambar, kalau disuruh baru amik :) .

Alhamdulillah dan tahniah setinggi kasihku wahh..untuk Denaihati untuk kejayaan Sepetang Bersama Bloggers, ada sumur di ladang, insyallah bertemu lagi. Janganlah buat yang terakhir kot, dah jadi sinonim kot setiap tahun wajib ada hiks..

 

 

Comment: 9

Belum Ramadhan…tapi dah pakai baju Raya

IMG_8687

Salam Ramadhan semua…

Belum raya lagi kan, dah tentu le baru 1 Ramadhan, so kot mengantuk masa lunch tu or bebila ler pas Tarawikh nanti rasa nak shopping  raya, alah sambil berak pun boleh shopping gak, skang semua gadget di tangan je kan.

Ini baju raya Zalia from Zalora, tapi dah banyak yang aku borong selamba kodok jer sejak sebulan lepas, right after depa launching untuk Pre Order Aidilfitri. Hiks…

Dan sebab tak nak kang ramai le pulak pakai sama masa raya, ai pun terus pakai for a wedding of my dear fren.

Coz this is black and white, I pakai ler ngan Cipela silver and my Anya Hindmarch silver’s clutch, lama tak menyerikan muka nih, 2 minggu cuti pindah, muka serabai betul, ini pun coz of wedding, kelambatan hadhir.

So if you wanted to have a 15% discount shopping at Zalora, kindly use this code bila do your shopping: ZBAPZDSU .

Bulan ramadhan nih, tak yah pepanjang ler entry…

Comment: 7