Chakri to Ampang Park…

IMG_0565

aku ngah gila speed up entry nih. coz aku kalau boleh tak nak ler cite awal ramadhan or midst ramadhan masih lagi dalam cerita hari raya nya pulakkan. so agak2 yang aku rasa malas nak type hahahaha kita lupakan terus.

IMG_0584

That weekend, kita berbuka di Chakri Pavillion pulak. Abang bila dengo je Chakri muka mentoya jer, dia kan western sikit kalau boleh buffet tu kena ada western, or laksa ke wajib ada. Ngada heh ko bang, pi dok Palestine sikit, mak bekhen ko kang

IMG_4079

Hari tu kalau buka di luar tak bawak iPAD laki aku kena give up bagi iphone dia or mine, so kali ni laki aku tak nak dah main kejar2 satu hotel, restaurant so dia bawak ipad. biar senang le kejenya kan. Macam Zeeshan ni stage cam dia mana boleh nak dok diam tengok kira orang jer, dia akan berlarian punya lah. Nak mendiamkan tu lah gunanya ada ipad.

but dia bukanlah main game. bukak youtube, and pasang any of the vehicles vid. Either trians ke bus ke, asal sume kenderaan tu hah memang dia adap ler sangat.

IMG_4083

Food aku tuh, nampak je penuh sepinggan tapi berkongsi ngan depa semua.

IMG_4094

tak bawak shooter lerrr

IMG_0590

selesai makan terus lelaju callo

nak berjalan ke apa tuh, hah Ampang Park

IMG_0595

berjalan dengan Abang, konsep pegang tangan mak dengan tak ikhlasnya masih lagi ada tuh. Aku selalu cakap abang kalau tak nak jalan dengan mami, kalau tak nak pegang tangan mami, nanti mami dah takde, abang nanti meroyan2 menyesal tau.

yelah mami, abang tak cakap pun abang tak nak pegang tangan mami

memangla ko tak cakapppppppp tapi ko pegang macam tak nak pegang jerrrrrrrrrrrrr!!

bapak ko dah lah sibuk kejar adik ko tuh. hah mak ko sentap kang

IMG_0601

menganiaya mak nampaknya ko  bang

walaupun mak ko berada di tangga tertinggi di belakang ko, tapi masih….

IMG_0602

tau ler lonjong, agak2 le mak ko kat belakang sikit

IMG_0613

sebelum kita redah ampang park ni mari kita umpan Zeeshan yek…

IMG_0616

ini kali kedua aku datang Ampang Park dalam bulan ramadhan nih….

caftan yang aku pegang tu memang cantiknyaaaaaaaaaaaaa but kena pakai long dress inner dalamnya. aku kalau pakai tu nak buat sesantai kat rumah ke, rumah mertua je ker

IMG_0628

we bought tudung kakak lagi kat kedai nih

IMG_0646

kak ko nak biru ke merah?

IMG_0651

escort kulu kilir ikut adik

IMG_0673

ni maknya rasa nak terobang jer coz payah betul nak mencari warna yang sesuai dengan size kakak ni lah…stress aku. pastu aku selamba jer agreed to purchase satu baju kurung kakak ni kan, suh bapaknya bayar.

aku dengo RM29

rupanya RM290 kakakakakaka

geleng pala bapaknya. baju kakak sorang je 3 helai, sib baik satu helai tu yang RM290 buatnya each 3 helai harga gitu, memang lar….

IMG_0728

situ jugak kita beli songkok abang and adik. laki aku tak yah, pakai lama punya…

IMG_0733

jubah abang too. baju melayu tak yah beli, dah tempah tapi tu lah, takde khabar lagi nih, betul ke dah siap heh baju melayu anak beranak nih…

aku dah cakap kalau takde gak siap baju melayu the boys, kita akan buat colourful theme tahun nih. No one tone theme dah…

IMG_0735

try je lah songkok tu dik, itupun ko nak meraung napaaaaaaaaaaaa

sekejap je kita nak try size tuh, hish ko nih

IMG_0737

this jubah, take size 54

IMG_0746

ini ada, aku beli selai kat sini, esok2nya aku belikan pulak kat Matrade yang carnival besaran of Venderu Festival tuh…cheaper sket, leh dapat 2 helai lagik, quality sama jugak

IMG_0751

balik malam tu apaknya heret kitorg pi QB, depa le makan beria, adiknya pun hah minum air sejuk, panas jiwa raga aku tengok memang malamnya kong2 dia batuk. aku allergic betul tengok bebudak kecik baya Zeeshan ni minum air sejuk lah, sama le masa zaman abang kakak dulu.

So yang shopping kat Ampang Park tuh, totally for them, laki aku punya pun selai jer kain pelekat. Lain sumer for abang kakak adik. Maknya zero zero. Untuk aku hah takde kan tapi lepastu kat Venderu Festival tuh, sampai 12 helai aku borong! Camne ler rumah tak penuh ngan kain baju, baju taun lepas pun ada lagi ngan tag tak berpakai.

Citer lain, kisah kawan aku yang punyalah looking forward nak buka puasa ngan kawan dia, dia buat la booking segala bagai, udahlah dia yang bayar but boleh kawan sorang lagi tu screwed things up, takde le rasa bersalah kawan pada kawan aku tuh, Dia punya bengang, terus balik tinggalkan buffet area walaupun belum waktu berbuka lagi coz kecewa dengan manusia kawan tu lah. At least dia balik secara sopan walaupun dia ada hak untuk baling sodek senduk ke periuk macam si Peugeot putih tu kan. On the way kawan dia message i ll pay for my portion. omg terus kawan aku rasa macam nak langgar jer mamat tu tapi idok le kan, what a mata duitan je dia rasa kawan dia tuh, pentingkan duit bukan pentingkan yang buka puasa kawan dia dah screwed up tuh. Wpun dia yang bayarkan tapi dia tak riuh on the kerugian, but kawan tu boleh sibukkan hal duit. yet the friendship tu dah berkucar-kacir.

ada sambungan, nanti aku panaskan dalam nih. hahahahahha, citer ni best.

Comment: 5

Kapar and Cheras…

IMG_3139

one of the weekends, ai balik umah mak mertua tapi takde gambar mak mertua lah dalam ni coz mak tak pakai tudung, mak tak berapa sihat actually. Sian mak, semoga mak cepat sembuh, alhamdulillah dah fully recovered. Terlepas kali ni nak bawak mak buka puasa di luar coz mak tak sihat. Tak ramai jugak yang ada masa ni di rumah mertua, coz kami pun patutnya bukak puasa kat rumah adik aku, but we splitlah coz dah dengo mak tak sihat kan.

So abang kakak and bibik aku hantar ke rumah adik aku, mewakili makpaknya yang tak dapat nak join the buka puasa. While me, RD and our small package si Zeeshan ikut balik rumah mertua.

IMG_3163

Caftan ni aku repeat le ulang kali pakai, pernah pakai sekali tahun lepas. kalau tak dipakai lagi bila masanya…

IMG_3167

Hero sorang nih, dah memang tak geti lapar, aku kejar nak suapkan dia makan pun tak dapat. Asyik mainnnnnnnnnn jer dia

IMG_3174

Hero lagi sorang, ngadap doyan pontian, Abang ipar bawak balik dari sana, siap kita bawak balik jugak ke Cheras

IMG_3202

Kemudian selesai di rumah mertua, balik pulak ke rumah adik aku yang bongsu coz my big family berbuka di situ, my parents pun ada sama. Tu adik bongsu aku tolong urutkan lengan kanan aku, dah terseliuh dari semalamnya, kes dokong Zeeshan salah urat. Sampai gitu sekali ko.

Malam sebelum tu aku tidur berlinangan airmata menahan sakit tangan tuh, Kakak yang pandai ngurut, dan bapaknya pun dah tolong urut pun tak jalan gak baiknya, so serah pada Adik aku, sambil buat ucapan ko cik dah umur 39 taun baru nak pi gym, hah padan muka ko

hoi aku dokong anak le dol, pehal ler gym plak.

Gym tu aku dah lama tak jejak tau.

IMG_3249

berpadatan kami dalam lift waktu pulangnya…

IMG_3247

walaupun shakingn ak gak letak coz tengok Abah yang senyum jer…abah dah sihat sikitlah. Oh aku tak citer pun lam blog but sebulan lebih lepas Abah aku tak sihat sangat, skang pun dalam keadaan berjaga2 le jugak.

Masa ni mak ajah ada sama, gambar tah mana ler, gambar dalam rumah tak boleh le nak letak mak aku bukak tudung. by this time entry ni keluar dah seminggu pun mak aku takde, pi menunaikan Umrah. Abah tak ikut, so kami adik beradik bergilir ler tengokkan abah.

IMG_3111

IMG_3118

IMG_3126IMG_3120

IMG_3130

Macam cun pulak lighting matahari ni kena kat muka mak ko sampai Zeeshan pun wondering bila le mak aku nak habis senyum sorang2 nih. Dia dok makan keropok tuh, his fav sangat. Coz kadang2 kalau tak sempat nak makan nasi petang lepas dia bangun tidur, kena ada keropok, itulah satunya his fav.

Balik tu pulak bapaknya bererup derap makan keropok yelah masa anak makan keropok tu belum lagi waktu bukak puasa dah bapaknya terliur nak sama keruk kerak. So tu lah, 2 locations at one day of buka puasa. Berbuka di rumah mertua, dan lari joined kejap rumah adik for my family get together.

Rumah mak mertua aku, nun kat Kapar, need 45min to an hour gak perjalanannya. Raya nanti halahai….. Laki aku kena kerja weih :(

Comment: 4

Cipela at Isetan, KLCC….

awat la some of the photos lam nih macam pecah2 je pixelnya. ada la tangan gatal aku nih dah tersilap setting apa while doing the transfer, but nak reupload memang tidak berdaya ler.

Aku sebenarnya nak cakap entry aku kan walaupun lepas raya pun takkan habis, padahal ada lagi 2 weeks nak raya, so even after raya pun yang lepas2 punya cerita pun kena upload jugak so takpelah, some have come out lam IG FB but some belum but kalau pun ada masih ler nak jugak cerita panjang lebarrrrrrrrrrrrrrr.

i know you still wanna read my long potpet menceceh in the blog.

photo 3

so amacam cantik grey tuh? it s from Cipela, dah masuk Isetan KLCC

photo 4

depa ada in black too but my size dah sold out pulak…

 

photo 1

tengok sanggul rambut aku nih, dah potong pendek dah pun, not so much, ada le sikit. rimas nak berpanjangan la skang nih…

photo 1

though Cipela is one of my sponsors, tapi aku pergi beli sendiri the grey, support the team of Cipela lah :)

photo 3

I need one Balenciaga in Edge lah, never have one. padahal design serupa jer, dia punya gold zip design je yang lain…but beli kat KLCC adoi, dia punya diff ngan Europe, the diff tu boleh buat bayau flight tix!

 IMG_3917

 So all please come by to Isetan KLCC, check out the Cipela shoes. yang akak pakai colour grey tu, akak pun ada in emerald green but itu customized one. So I am hoping Cipela will come out in red, purple and fuschia colour pulak. Sungguh ni, comfy gila weih walaupun 5inch.

IMG_3264

 Congratulations Cipela melangkah setapak to Isetan KLCC, kalau tak dapat mai KLCC, you can get them online too.

on another story, 3 weeks later, ada ler depa buat bazar jualan at Tower 1….ni bukan ler nak citer kasut. cite shopping dalam tu lah

IMG_3826

sket ler lagi nak membayo tapi senteng le pulak caftan nih, memang le ko kena pakai something dalamnya, long dress but nampak le pulak dress tu so tak jadi lah. Kalau labuh ke hapa mungkin akak beli, actually caftan2 gini akak pakai masa dok rumah homestay melaka tuh, dok umah mak mertua ke, gitu. Bukan bawak berjalan pun.

Hish caftan aku dah banyak bonar ler….yang tak berpakai lagi pun banyak jugak heh….

IMG_3830

si manis Lofa…

siapa sangka those yang kita nampak macam sexy maut kedaung boleh berhijrah. Hidayah tu datang dari Allah. Aku antara salute tak sangka macam Ummi Nazeera, Nastaha Hudson and Mizz Nina yang boleh berubah, dan jugak Lofa. sok sok Kak Red pulak, mana tau kan. Amin :)

IMG_3832

Sarung balik the Cipela yang lebih buat aku tinggi dan ranggi. Malangnya meeting didnt went well, something screwed up and aku menyampah le pulak dengan my dedication and determination so rasanya dah sampai stage tak boleh nak tolerate bila asyiklah kena taichi nih, specially kita tak dapat good treatment, you rasa dah no point u on that stage.  This is not about work etcs, ni pasal lain ler. I just want to share a little bit of thing yang tak heavy but pun tak boleh nak kekongsi sangat. Tak paham takper, laki aku pun tak paham gak, kadang2 dia pun kalau aku cite kat dia, mata dia kat hp gak, so kalau korang tak paham pun akak tak kisah :) .

Anyway, boleh check out HiDY.com.my for your baju kasut etcs.

 

Comment: 9

My 2 days with Dove!

48hours sponsored pos

 

Apa kalian rasakan bila ko sampai je di hotel, tup tup disambut meriah? Disambut dengan penuh kasih sayang, dan surprisedddddddddddddddddddd??

IMG_9084

A set of Dove is on the bed with one nite stay at Shangri-La Purajaya and all fully covered by Dove

IMG_2204

Dengan penuh bergaya hari itu, Kak Red tak sangka le pulak ada memacam program yang disediakan untuk kami, jelitawan (eh jelitawan ler sangat) dengan head massage. Memang patutlah benar, lama dah akak tak mendapat massage2 nih. Kemudian dah sedap sikit badan, ditemukan pula kita dnegan Pn Aniqah Husda, The Consultant yang arif untuk sharing the tips and technicques untuk balancekan dan improve the quality of relationships kita sama ada dengan teman mahupun spouses. Thumbs up sangat!

Disusuli Pn Hanim Abdul Rahman untuk berkongsi tips warna yang buat kita lebih confidence and comfortable to wear, sesuai dengan kulit kita. Justeru kita akan lebih berkeyakinan untuk speak out dan meeting the strangers or during our day to day session.

Sweet memory.

In between kami berhenti untuk minum petang, menjamah dan menaikkan lagi berat badan. Katanya dok hotel, dah tentulah sesedap the food selections kan.

IMG_2205

Malamnya selepas freshen up dan dinner, kita sambung pula session dengan diberi nama a Pillow Talk session. They have Yasmin Hani and Sharifah Shahirah bersama the Dove Ambassadors, Suhainah and Nadia. Pn Aniqah pun joint the nite session too.

Mereka berkongsi cerita dan sejarah tentang hair fall yang setiap seorang pernah dan sedang alami. Pillow talk ni sangat manisnya bila kita diberi the bathrobe seorang satu sambil minum2 dan berkongsi cerita dan mendengar tips2 penjagaan rambut memasing. Regardless you are wearing hijab or not.

IMG_2206

Malam tu, walaupun sedikit letih, tapi lena tidur memasing di Shangrila Putrajaya, coz mostly ramai dah tau kepentingan Dove dalam kehidupan seharian. Frankly speaking, Dove dengan sejarah hidup Kak Red sangatlah sudah bertahun2 bersama, I have mentioned this many times in my blog, akak dah pakai Dove bertahun. Specially bila dalam pantang, lagi ler banyak rambut gugur, so tips akak, if you have rambut gugur issue, pakailah Dove. Insyallah.

IMG_2207

Esoknya, lebih tenang and relax, selesai breakfast, akak memang manjang je suka duduk depan kalau benda2 gini, suka dengar talk yang best2 camnih. So kita dengar the talks by Mr John Goh, Research and Development Deploy Manager of Unilever Malaysia menceritakan dengan lebih details on how Dove Hair Fall Rescue System can “rescue” and curb your hair fall.

Kelakar betullah Mr John nih, anway akak pun ada dapat hadiah dari Dove, a hair curler for a simple question given by Mr John. Orang lain pun ada jugak dapat, bertuahlah badan memasing, termasuk Kak Red.

IMG_2208

Hari kedua tu sekali lagi Nana Mahzan menjadi host of the day. Akak suka betul kalau Nana jadi host lah, sangat casual, very friendly and gelak jer kita dibuatnya. Ms Ashlee Ng, Personal Care Director, Unilever Malaysia introducing “Serlahkan Diri Dalam 14 hari Dengan Dove” Campaign, bersama dengan Suhainan dan Nadia, untuk launching the “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari” Campaign. Untuk kempen ini, Yasmin Hani and Nana Mahazan mengintroducekan dengan the “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari” Facebook contest. For 14 days, complete one mission a day and share the completed mission via photo or caption.

Kalian dah boleh mula buat ni yer….

https://apps.facebook.com/serlahkandirimu/

Akak dah buat, nanti akak kongsi detailnya kemudian.

IMG_9561

Suhainah dan Nadia yang antara mereka ibu-ibu yang mengalami rambut gugur yang teruk dan berkurangan selepas menggunakan Dove

IMG_9517

A wrap of the event. Thanks Dove for having us.

Now that korang dah tau cerita event akak, it s time for you to hook up at the kempen of Dove Rambutmu Mahkotamu. This is to give an inspiration kepada kalian wanita sama ada yang bertudung atau tidak untuk menyerlahkan lagi keyakinan kalian apabila mengatasi isu rambut gugur, menerusi kempen “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove”.

IMG_9617

Please have a look on this youtube link, the Dove TVC:

Esok esok pulak akak kongsi lagi cerita pasal “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove”. Remember yeah, ini bukan soal kalian bertudung atau tidak, yang bertudung pun sangatlah digalakkan to participate in this contest, apa lagi yang tidak. Hokey dear sayangs sumer, kita jumpa on my next menceceh potpet time :)

 Khidmat pesanan masyarakat Dove is brought by Redmummy.com

Comment: 5

Milktee Milktee Milktee!!

hah ini entry terkahir akak masa kat Japan

Sebelum tu ini pula entry waktu balik dari Paris

dah tengok? please excuse the fatty look on Paris entry. Tengok kedua entry tu, persamaannya adalah pada bajunya. The same top for 2 trips, different year.

Akak kalau dah suka sesatu baju tu memang aku hurung pakai memanjang.  Lagi best kalau ada memacam colour

photo

dah ada memacam warna yeyyyyyyy! so bolehlah akak kalau terbang lagi pakai ngan tops2 nih, colour pun dah banyak ada. Sonok sei. Nak pakai buat pergi kerja pun boleh, nak buat tuck in pun boleh, nak pakai for travel and casual also can one.

 yang Kak Red pakai ni orange, light blue and purple colour

moss-basic-oversize-tee

they do have in this colour and colorslain jugak, harga pun boleh bayar punya, RM42 sahaja.

Bila tengok camni, akak rasa nak fly je lagik, terbang lagi dan lagi…..

kimono

eh nak citer lah jugak MilkTee pun ada jugak bebaju lain, bottoms pun ada,skirts, outerwear, accessories and so on. Macam butik online lain ler, apa yang ko nak juga ada, ngah tunggu dema come out with the raya clothings pulak. Huh tu kalau on sale mesti akak yang bersidai dulu. Milktee service macam expected laju je delivery. The custome service can be contacted at any time, they will assist you anytime, insyallah.

Please follow Milktee’s http://instagram.com/milkteeclothing they have like 21thousands followers over there!

Milktee’s Facebook page

Milktee’s website

Remember, only the best comes out in my page, so Milktee dah kompem le the best among all! Jom shopping yuk.

Comment: 8