Cruise and Nurhomestay Melaka

IMG_7221

haa, casual on hari raya. Takper, coz tak pi melawat rumah orang. Ini nak perjalanan ke Melaka, so aku bagi depa untuk pakai baju2 biasa, specially for girls lah. Anak2 menakan pun sama, depa tau the rules, pi melawat rumah orang kena pakai baju raya sesopan sikit bukan jeans ke seluar bagai macam tu ler.

Anak2 pakai canvas jeans shoes, colour je sama but actually design tepi kiri bagai lain. All these semua dari tahun lepas aku dah siap beli ehehhehe….muat leh tahan at least lebih setaun tuh.

IMG_7238

Dah siap dingdong lebih kurang 2 jam lebih gak ler baru gerak coz nak tunggu yang ni sampai nak tunggu yang tu tukar kereta bagai heh macam2 hal. 3 bijik kereta pulang dulu, 1 to follow later.

abang kakak dah joined the cousinsnya kereta ler, aku macam tetaun dulu, job aku memang bawak mak abah. Zeeshan is my handbag so dia always with me ler in the same car

IMG_7245

kuor rumah macam tak mandi bangun tidur hahahaha coz malas heh, dah nak sampai Melaka baru touch up touch sket

IMG_7254

tak yah heavy pun coz tak nak pi beraya mana, nak terus ke homestay

IMG_7299

sebelum tu lapik perut dulu kat the only mamak yang bukak di Pokok Mangga, Melaka

IMG_7314

lepas mandi solat bagai, kita keluar semula. Dalam 9 lebih gak ler kuornya coz Mak aku nak naik cruise. Memula aku malas nak ikut coz dah bape kali ler naik cruise Melaka tu tapi laki aku suh ikut gak…baru le nak melanding membutoqqq…udahlah aku tak bawak baju casual langsung, so pakai sarung balik the casual dress

IMG_7321

dengan sesat baratnya, jumpa gak…ngam2 sempat beli ticket cruise

IMG_7325

asal boleh asyik nak bergambarrrrrrrrrrrrrr jer…

IMG_7347

there were 18 of us, one more car pun dah bergabung ngan kita so lagi le meriah

IMG_7364

Mira Filzah lagik…

IMG_7392

pepusing macam sama jer….but biasa ler reramai kan, memang meriah ler…

IMG_7401

panorama

IMG_7414

adik kakak Mira Filzah lagik

IMG_7434

kat sini laki aku bising…ko nampak hujung kanan tu Zeeshan, sorang2 je kat situ. Ramai2 beria bergambar, anak sorang2 dok atas tuh…hish hish…salah sapa tu hiksss

IMG_7302

ha ini bilik kami di Nurhomestay, dah tahun ketiga dah Red family jadi guests depa. Sebenarnya first and 2nd year tu kebetulan, tak disangka mereka adalah cawangan yang sama, depa ada 2 unit rumah masa tu. dedua rumah aku merasa. Skang nih dah ada 3 bijik rumah, makin berkembang2 betul business Nurhomestay, alhamdulillah

IMG_8606

ini tv siap astro bagai kat living area, untuk bahagian sofa, ha kena scroll gambar2 atas :)

IMG_8607

kat atas ada 3 bilik and 2 bathrooms, and ada jugak tv untuk ruang rehat atas siap astro too. For hall sini, anak2 dara tidur, 3 bilik lagi occupied by abang aku + wife, satu lagi bilik my 2 sister and SIL. satu lagi bilik aku laki bini + Zeeshan lah. Mak abah tidur di bilik bawah, and the boys (3 cousins) tidur kat depan tv.

Toto disediakan, cakap je nak berapa :) , bantal pun banyak betul.

IMG_8608

amende Mak Ajah buat tuh…ini dapur and makan area. Semua barang asas in fact bukan basic pun ada di sini gak, semua disediakan, takde benda yang takde ler. Kalau ada pun boleh je cakap kat Nurhomestay, nanti depa sediakan. Memandangkan insyallah setiap tahun kami akan duduk di sini, jadi apa2 nak disediakan boleh bagitau, korang pun can do so. Harga untuk semalam ialah RM300 for 2nights pulak RM500, kalau keluarga besar macam kami ni memang sangat memerlukan homestay coz kalau kira untuk hotel, sangat kerugian. Tak boleh nak masak pun ye, we didnt ler cook heavily but for breakfast tu wajib ler.

IMG_7929

buaian baby pun ada hah, belakang aku tuh. So tak yah nak korang ada baby2 ni jenis tidur anak dalam buaian dok usung bagai, siap sedia segala. Because depa ada 3 unit cawangan NurHomestay, so akan datang kalau lebih dari 4 bijik kereta (macam tahun lepas kita amik 2 unit rumah), so pasnih akan amik yang close to each other, depa ada gak 2 unit rerapat near by. Lagi mudah. satu rumah buat breakfast, satu lagi rumah datang makan siap jer heheheheh

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 . Yang bestnya semua 4 biliks ada airconds, hah…melako kan paneh, sesuai la sangat.

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

Kak Red’s Instagram kot ler hangpa, meh akak promote sama gak :) redmummydotcom

 

Comment: 0

Raya Cheras Kapar…

cite raya lagik lah, of cos le tak abis2 mar….baru first day raya nih. Jump teruslah, akak bukan ada banyak masa pun, gambar beribu dik oi, nak transfer from the WLW to WP tu pun makan masa gak. Cut cut je hah…so after our raya at our own Red House, kita terus to my parents house yang jauhnya 2-3minutes je tuh.

Lelepak beborak…dan bersalaman.

IMG_6841

mak ajah

IMG_6843

abah

dedua pun dah uzur tak berapa sihat, but bolehlah jenjalan sikit skang nih

IMG_6852

followed by sume orang ler bersalaman, no group family photo coz tak pernah nak dapat cukup quorum lagipun memasing nak rushed gak to umah mertua.

IMG_6866

semua orang dapat duit raya from my parents, anak cucu menantu cicit pun dapat too

IMG_6913

ado gak spam gambar hah…camera fon aku dah jadi hak semua orang, bila tengok balik muka memasing yang penuh bukan muka aku pung

IMG_6932

my one and only kakak

 

IMG_6918

lagi pakai hitam lagi nampak kuruss mengering betul RD ni heh

 

IMG_6941

apsallah yang ko nak panjat buaian tu dik, lagi mak ko marah lagi ko panjat…his bebudak

 IMG_6953

klon Mira Filzah sangat budak depan nih

IMG_6985

kan aku cakap hp aku memang jadi harta anak2 buah

 

IMG_7026

dan spam beramai2

IMG_7036

hah naik penuh dah….

IMG_7058

pastu kita rushed balik Kapar pulak, tetiga tidur dalam kereta…sodap betul

IMG_7073

terus bersalaman bermaafan

IMG_7083

terluah terus apa yang tersimpan

IMG_7125

kat sini pun depa buat harta gak hp mak depa…

IMG_7135

habis bersalaman pastuh memasing melepak, laki aku pi carik bantal hehehe cam biasa ler pakcik tuh

IMG_7155

Zeeshan tu dia pakai jubah ni sampai late petang, maghrib gitu, punyalah tak nak bukak

IMG_7159

ni family photo yang ada untuk hari tu lah, ada yang tak balik turn rumah mertua etcs..ada yang dah balik, kami pun sampai dah petang tuh

IMG_7174

pastu satu family balik, tinggal us je lah…

IMG_7181

Red Family with our mak, nenek

Zeeshan tu takde perasaan dah nak berposing gambar segala…

IMG_7197

pas mandi, tukar uniform dok dapur sudah, ada sedara mara datang malam tu, menjelang midnite kami pun pulang semula ke Cheras and pusing mesin kekemas sikit tidoq and esoknya kena balik Melaka pulak…

Hah simple pun tak simple, the same routine macam tetaun yang lepas, mestilah ada yang ‘kurang’ tapi malas nak pikir.

Lepas raya ni ler yang aku rasa aku tak berapa sihat, skang ni pun ngah ulang alik spital, nanti ler sesenang akak citer, check up tak hehabis lagik.

Well ok, kita sambung lain kali cite raya lagik yeah…Melaka raya.

Jadi officially cam biasa kita team raya KL pastu team raya Kapar and team raya Melaka :)

Comment: 0

Red and Black theme…

Ha dah update le sikit blog akak nih, mood malas2 raya masih ada lagik, pastuh Kak Red tak berapa sihat pun ye gak. Jadi dihamparkan gambar2 pagi raya, batch by batch…

malam raya punya citer, ada dalam fb page and instagram. Food bagai pun cite kemudian2 ler, ketupat je berejam2 buat heh dek laki aku tuh. wuiii…kita siap by 11pm ler sume ngan baking segala. Rendang bagai pun siap petang raya gak, coz pagi raya memang akan bertangga di rumah, kemudian BTR and terus ke Kapar. Our routine.

Lepas depa solat Raya, kita bersiap2 ler…

IMG_6512

kemudian bermaafan. Bini pi ngadap suaminya dulu

IMG_6543

Followed by anak sulong, duit2 raya pun kita bagi gak, even aku pun dapat gak dari laki aku too.

IMG_6561

ahhaha dia ni lawak, belum turn dia lagi tapi dia dok sibuk nak langkau garisan beratur. Hang tengok sejadah kat bahu dia tu, he nampak abangnya pakai letak kat bahu but not sejadah ler, serban yang itam putih tu. Dia pi amik sejadah and lipat jadi gitu. Hiks ko ni dik, dahlah pagi tu dia bangun lambat giler, orang dah balik dari solat pun dia tak gak bebangun.

 

IMG_6582

kakak pun sama, bermaafan…

IMG_6599

ha ni baru turn ko dik….dia dah ada ucapan hafalan siap2 lagik, Selamat hari Raya mummy, Zeeshan sorry ye mummy. Cute jeee

IMG_6612

abang kakak pulak bermaafan

IMG_6638

and Zeeshan too, kena gak ikut sama ler…tahun lepas dia moody langsung tak nak salam2

IMG_6648

tahun nih dah ada rehearsal dari sekolah lagi ehhehe tu pasal dia dah terer sikit

IMG_6680

our family photo

IMG_6709

tak boleh le lelama nak bergambar sangat, coz nak kena balik rumah mak aku gak

IMG_6767

concept kitaorang punya baju raya aritu, kena ikut si bapak. Laki aku nya baju melayu dah bertahun2 dulu aku siapkan lagik, sekali hantar 3,4 pasang baju melayu so ini baju yang dia belum pakai lagi colournya, tu pasal kena le aku carik black gak, Apahal pulak aku nak beli satu set hitam (yet i memang ada beli 2 pasang lain baju hitam gak woh) so aku match ngan kain dari Amin Jauhary ni, baju pulak by Red Audra. Den ada satu lagi colour purple same design for the black one nih.

IMG_6738

Jubah merah abang is from the Jubah Lima Waktu, kakak pulak dresss ni dia dok pilih suka sangat, she has colour merah lain gak, tudungnya semuanya mostly dari Naelofar (but the brand yang lekat kat tudung tu tak kuat le jahitannya, ada 1,2 tudung kakak dok tercabut, heh beli memahal), and jubah merah hitam Zeeshan ni pun aku beli dari awal sebelum puasa dulu, tak sangka pulak cantik and match with our black and red theme

IMG_6811

so jadilah our merah black theme le ni kan, butang baju melayu laki aku je sampai 3 sets aku beli coz macam biasa gak taun2 lepas punya butang baju melayu dia takkan jumpa (or malas mencarik, or dia akan pusing2 tanya aku gak mana lotaknya). Songkok Zeeshan tu pun tak beli baru, tahun lepas punya and dah ketat, he was supposed to pakai kopiah but dia tak nak (abangnya pakai but bila bergambar abangnya cabut), arghhh lantaklah janji complete raya ni.

Tahun depan entah2 raya lagi pun idok le tau, but memangler setiap kali raya memanjangnya merah je pun, ada gak match ngan colour lain, tapi base colour merah tu wajib ada. Aku teringin nak warna warni colourful but asal nyopping je mesti nak lebihkan merah. So anyway, nanti kita pergi ke hari2 lain pulak yek, leh peposing kain baju raya. Best tengok FB, the timeline orang beraya, macam2 kain baju raya memasing, cecantik, yang ikut2 theme tu comel je kan.

Speaking of that, no i m not planning for any raya open house, but please do invite me for your raya open houselah yeah. Last year akak buat sampai 3 kali open house, letihnya tak habis lagi and laki aku pun tak galakkan to do this year, hem…ada yang merajuk jauh hati la tu, laki aku ler, bukan dengan aku but dengan makhluk lain. Hiks…

Comment: 0

I m 41!!!

Sampai kena sound bila nak update blog LOL.

Sorry ler, ai is cuti2 lama sket raya kali ni, hari ni pun masih lagi cuti gak, special day, it s my birthday ler today.

Tapi nothing special, perabih 2 hari dengan melipat berlonggok-longgok kain baju yang dari sehari sebelum raya sampai la ni, cuci kain baju segala etcs.

Tapi istimewanya gak, Kak Red tengah beranak 10 sekarang nih.

FYI, Aminah dah dekat 2 weeks tak bebalik, hilang ke mana ler dia. Tinggal Cathy je ler kan.

So yesterday akak wished nak bela kucing persian sekoq je pun…tup2 menjelang tengah malam, ai dapat sampai 9 ekor! dari 2 ibu, ibunya pun ada sama hah. 4 kittens baru lahir dalam 10 hari, lagi 3 kittens baru lahir 2 hari lepas. So apa lagik bersilat le akak kau hah ngan 10 ekor kucing serentak datang. But tak mungkin ler akak bela semuanya nih, i ll let go coz banyak sangat nih, akak tunggu depa habis susu je, skang masih lagi menetek dari dedua ibunya nih. But tak semua ni persians pun, ada yg beranak 3 tu je yang macam mix persian. Camne akak dapat bagai segala, tu nanti kemudian ler kita cite yek.

apapun, thanks korang for the birthday wishes, nanti ler akak update blog lagik, sok lusa dah kembali ke asal. Insyallah.

Salam raya korang….

Comment: 0

Red chandelier for Syawal…

well since most of us pun dah memang balik kampung, dah mood raya dah memang apahal ler nak pikir kerja blog bagai kan. So i post something light je lah, to cover up till cuti Raya.

This is the red chandelier, dah kalau buat open house pun bukan semuanya leh jemput datang rumah so tengok je lah dari dalam gambar, blog ni hah.

IMG_5403

It s very yellow gold colour le bulb nya but for lighting cam ni nampak cenggini jer ler…

IMG_5255

lampu ni aku nak yang bebetul killer one, so tu pasal took a year to get this, it has to be totally in red, jadinya dapat ler yang ini, harganya pun hemm…..hehehehe

untuk chandlier satu lagi, tak settle lagi sampai dah nak raya hah…coz ceiling is too tinggi, the lampu man tak leh nak pikir camne nak solve the issue. So bertunda le ke after raya gamaknya heh…

Apapun, untuk korang, yang pulang ke kampung halaman, selamat di perjalanan, hati2 di perantauan. Drive safe and enjoy all the delicious rendang, ketupat, serunding, kari ayam, masak lodeh segalanya lah yeah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin.

Comment: 0