From the IG…

IMG_2566

 

IMG_2596

Top is from Nichii, i love the gelembung gelembung besau on the sleeve (satu lagi colour in green pun akak dah pakai). seluar beli online, pls dont ask where, cant remember.

Copy paste from my IG’s caption re to 2nd photo:

When u ve been asked to take a photo, as a photographer pleaselah amik gambar n hold the fon tu at your waist line. The photo later looks perfecto cantik, doesnt matter the subjects tu pendek lawa #eh or tall, always at your waist line ok? Backlight for iphone? Touch the screen nampak yellow sun symbol? Naikkan la the yellow function tu so no issue on backlight.

:)

Comment: 3

Medicare Mobile Commode Chair and the Drypers for Mak Ajah…

 

IMG_2433

 

IMG_2434

 

IMG_2435

Special entry for my mak ajah yang still not well. So at least in the future, for reference ke hapa bolehlah jadi selak menyelak di sini. Riak takbur nih…yelah, nak show off benda nih. Ada orang kan panas je bila aku show off, tak pikir ke sume benda kita tunjuk beli menyenangkan kerja orang lain, nak carik info dah ada depan mata. but i dah been there done that, no matter how lah haters menyampah pun, akak pedulik hapa kan? lagi aku up up up pun.

So this is a movable toilet for mak ajah. I got it at a price of RM275. AQ Medicare Mobile Commode Chair CMC2015 

Memandangkan mak kadang2 dok rumah anak ni anak tu, even my house so much easier to have this. Specially part mandikan, mudah pakai nih. Cuma the bahagian bawah takde tempat letak kaki, so kalau nak tolak dari kerusi sofa jauh ke tak molek coz mak nya kaki kena letak atas stand, macam stand wheelchair but tu boleh move her around ngan wheelchair, at least for mandi toilet purposes this thing is very helpful.

For pampers pulak, the best brand yang ai belikan is this one: Certainty Daypants Disposable Adult Pants Regular Pack XL. Kat Tesco paling murah pun per pack is dalam RM20.45 but kat L online tuh ai beli in bulk terus, so per pack jadi RM16.25 jer. Ini jenis pants senang sarung. Dulu adik2 aku pi beli yang jenis tampal kiri kanan, fuhhhhhhhhhhhh nak nangis masa pakaikan coz sangat susah. Terus aku tukarkan to this type, everyone happy. If takde lelaki to help pegang badan mak pun, aku boleh pakai sesorang (tapi dengan penuh segala tenaga gak lah coz sambil berdirikan mak, pegang badan dia nak menyarungkan ni to her kaki bagai) but ok jer…

Now ai ngah tetengok lagik wheelchair coz nak upgrade lagi wheelchair mak ajah tuh…you all pun boleh recommend sini, then akak boleh siasat compare2 bagai.

Thanks all.

Comment: 8

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 10

Lagi Raya’s OOTD…

i ve been buzy

4 hari baru nih, jaga mak ajah, she stayed with me.

but now she s already at my sister’s house (saham akhirat dikongsi bersama).  But dalam buzy2 tu, waktu kerja tu ada lah events yang aku attended.

IMG_1787

 yellow sesatunya yang aku tempah from the Ampang Park’s boutique.

that s not a red flower, itu red wig, ponytail. n I had to wear other colours than red coz dah kena sound ngan my frens, coz tetiap taun aku asyiklah ngan merah merah menyala, pasalnya  tukar lah pakai aritu ngan kuning diraja lagik.

IMG_1813

IMG_1915

not a baju raya but one of the mornings yang kami mulakan shift as early as 6am to shower my mak ajah, ger her to do the subuh, breakfast etcs. So terus aku pi kerja and suami tolong sambung jaga mak sementara aku pulang dari kerja in between abah, my sil and my anak sulong pun ada sama monitor (there s always a support system to look after my mak).

IMG_1950

 Red Ashanti from the Shawl Publika

banyak drama baju nih…malas sembang sini, dah bercerita pun kat my instagram…if ada kaler hijau (supposed ada kaler tuh), kompem akak amik gak…sedap and vass betul pakai baju nih.

IMG_1974

 if u know them, kem salam. Dedua ni the ex and the current SO, hebat dedua orang nih. aku dah macam post msia diapit tower 1 and tower 2 heh

IMG_2017

 ai fulfill their wish to be featured  in this blog – specially Miss Bunga and Shamira :)

IMG_2020

 nah Kak Red up lagik, extra bonus for Pejal and Kimmy ….

akak tak leh letak semua ye lam nih, akak letak randomly jer. Kang kalau semua semua orang akak letak sini, dah melanggar perjanjian asal akak sendiri- 14 years kot, ai hardly nak sembang so much about it.

IMG_2203

husband patut pakai baju melayu but the wife baru perasan the card, bila dah bersiap nak keluar. muahaha…takpelah, bak kata adik2 kat IGs, anggaplah ni batik siam punya corak baju laki aku tuh hiks…

 to Haiqal and Maryam – congratulations on your wedding: #HAxRAM

IMG_2292

The black is from the #youmeandhunny tengok si Anzalna pakai lawo, aku terus sebat masa tu depa baru letak kat Isetan KLCC, tak letak price tag lagi, baru sampai kuor dari kotak, jam2 tu gak aku rembat coz kain dia tu yang unik sangat. baju tu bebiasa jer…

last final round of Syawal will be this weekend insyallah, itu last one for melaram baju raya, and i m sure aku takkan sempat nak perabihkan pakai semua stock new baju raya this year, which i ll bring forward to next year (s) hahaha…that s ok. Baju2 yang dah berpakai sebelum nih pun (for raya ai meant), mostly dah berulang 2 kali pakai gak to the houses yang dedekat rumah, kes satu rumah, or rumah adik beradik. Then pastuh leh simpan or paling abis pun ai will send to Cambodians, apa susah. Takde pembaziran pun, depa dapat pakai baju lelawa and bebaru lagik.  Ramai orang kata aku membazir beli baju raya sampai lebih 30 lai, once again, aku tak rasa pun. coz for me, hasilnya akan pergi to Cambodians.

Speaking of Cambodians, sending you the details for derma, aqiqah, qurban, insyallah by this week.

Comment: 2

11 July – 42

I just turned 42, few days ago. To be exact on 11 July.

Tengok tuh bila dah tetua camnih, the excitement tu dah takde pun. Letak kat blog pun main kaup belated jer. But I had a very fun day on my birthday.

I took leave, me and husband pi breakfast at our nearest mamak BSP, together with my bff + husband gak. Pahtuh, both husbands balik. Laki aku ada urusan root canal dia (since akhir ramadhan sampai la ni tak settle lagi giginya). He memang tak join aku punya plan pun.

So me and my bff – we went to:

1. Jakel Mall near by Jalan TAR tuh, first time aku sampai situ, Kalau tak kerana dah  nak abis raya, mungkin aku akan membeli belah lagi kain baju raya kat situ. syukurlah insaf. Keliling mall besau tu kitorang pusing, depan belakang gak. Balik tangan kosong.

2. Pavillion – kat sini aku kena pi Balenciaga, then we had our lunch kat Kempachi. My bff gave me a pair of Poh Kong earrings (again, last year was gold, this year is white gold pulak), dia tau aku giler gold kan. Kat sini ada lah beli 2 helai baju.

3. Star Hills – checked out something at Dior.

4. IKEA Cheras – hah kat sini kita memborong few stuff. Padahal hajat nak beli satu barang jer pun but hasilnya sampai satu bag shopping tu kitorg 2 kena angkut sama2 membahu letak kat kereta and turun balik for coffee.

5. My Town – sama je pepusing hasilnya for IKEA tuh, dah tentu mall depa 2 nih next to each other.

6. AEON Maluri – pun ada ler dapat shopping sesikit.

Yang kita skipped pun SSF Cheras cos kawan aku allergic tempat yang ada bebunga bagai, yet jual bunga kat situ tak sampai 10% pun, the rest sume bembarang rumah, hover tau pompuan. But actually 2 days before birthday aku, aku dah pergi pun SSF tuh, depa kan ada buat 31% discounts till 18 July nih. But aku nak pergi lagi coz aku nak claim my birthday month nya 50% discounts.

So tu lah, macam pergi kerja je kuor masuknya, balik pun waktu lebih kurang aku balik kerja gak. But gotta spend time with my bff, we hardly meet (setaun 2 kali je jumpa pung), she s leaving back to Beijing soon (yes the one that I visited last year, sama jer orangnya). Memang malls haunting betullah hari tu.

Malamnya, I had dinner with my husband (2 sons at tuition, kakak of cos lah takde dia kat hostel). Pastuh malam tu jugak laki aku ajar bawak scooter. 2,3 rounds, I tak bolehlah. I m so phobia, terjerit2 aku belajar bawak motor tu walaupun dia tak lepaskan pun minyak ke break kiri kanan tangan tuh.

So misi untuk belajar bawak motor memang terpaksalah dibatalkan. Tak kesampaian nak pakai high heels pi KLCC ngan scooter, forget it. Selain dari aku takut nak jejak kaki, badan pun nak kena ke depan habis untuk kaki sampai ke tanah, aku memang takut nak pusing minyak kanan tu, jadi abaikanlah. Boleh strike out, tak yah dah panjangkan hajat nak belajar bawak motor. sob sob. Majorlynya aku takut ler.

IMG_1689

 

Malam sebelum birthday, my 2 sons bagi big card. Thanks abang and Shan. On birthday nite gak, Zeeshan ada buat pom pom balls card ngan cikgunya, besau betul dedua cards tu heh.  Semua handmade. Also malam before birthday gak, laki aku balik awal from his work (pun after midnite) and delivered (kenkonon surpriselah) big choc cake. Ramai orang dapat makan kek tu aku peragihkan, kawan2 sekolah kakak pun dapat sama gak (of cos we sent to her), sek abang and Zeeshan gak, even my opismates pun ramai merasa. Thanks suami for the cake. Fendi’s handbag was part of the birthday present from him :) .

I oso got that big flower (artificial), from RD. Eleh aku yang pilih bunga apa yang aku nak, kang dia hantar bung hidup, tak hingin dah aku. I want all the artificial flowers, barulah leh pakai sepanjang zaman. Ngeh….

apapun, thanks for the wishes, for my birthday nih, I wish semoga kesihatan mak ajah kembali sediakala, chances aku untuk umrah and haji dipercepatkan, anak2 dilimpahi dalam lindungan Allah sentiasa, dan banyak lagi, doa yang bebaik…terima kasih Allah.

The rest of the photos (please refer to my Instagram). Love.

Comment: 3