Petronas Mornings @Mesra Breakfast!!

IMG_8772

IMG_8790

Kesinambungan dari entry Kak Red on http://redmummy.com/2017/07/19/nasi-lemak-pun-ada-dijual-di-petronas-station/

Ada lagi kisah terbaru Mornings @Mesra Breakfast Combo!!

gapo diaaaaaaaaaaaa?? hah baca sini.

Masih lagi dengan harga sarapan yang sangat affordable – RM5, ditambahkan lagi dalam menu sarapan ini ialah Milo bersama dengan local delicacies seperti nasi kerabu, mee goreng dan mihun goreng. Nescafe drink dan jugak nasi lemak, ni wajib ada jugak. So options of sarapan lebih banyak kali ni, improve coz customers yang ramai request. Petronas always listen to you.

IMG_8806

Kali ni jugak, sebanyak 450 Petronas stations nationwide terlibat dalam pengedaran dan penjualan Mornings @Mesra Breakfast Combo! Project yang bermula pada awal tahun ini nampaknya semakin berkembang, memberi peluang pada vendors untuk contribute their delicious kuih muih dan pelbagai jenis nasi for the brekfast.

Senangnya, all dah siap packed and good to go, just grab and chow. Sesambil dalam jem tu pun boleh makan dah sarapan gini, some more if kat KL, pagi memang jem merata sana sini kan, so stop kejap kat Petronas stations, pay RM5 and you dah boleh teruskan perjalanan sambil makan minum  .

IMG_8818

IMG_8776

By the way Petronas akan membuat complimentary breakfast giveaways untuk kalian pula – maklumat lanjut boleh check kat https://www.mymesra.com.my/Promotions-@-Get_Breakfast_Combo_for_only_RM5!.aspx

Tahniah Petronas, actually kalaulah rumah akak selaluan dengan Petronas memang akak dah hehari heh lalu and beli but haluan kami berbeda, so korang, jangan buang masa atas jalanraya or tersesak2 nak dapatkan sarapan di office, terus je grab on the go from the Petronas stations yang terpilih.

 

Comment: 8

Red Pancit….

IMG_9759

IMG_9758IMG_9764

 

Record untuk kenangan akan datang. Walaupun pernah terjadi, but itu tahun lain dan lagi worst kot sebelum2 nih coz aku drive ngan tayar pancit ahaks…tak sedau tak tau tak bother, dont care bagailah feeling tuh. Aku bukan jenis check tayar pung….but ni kes lain. I was rushing balik, langsung tak live IG Stories pun, cos nak kena kejarkan the 2 boys for their classes.

Sampai kat satu simpang, berpuluh tahun pun ikut simpang tu but aku ter’makan’ dalam sangat, ada lekuk kat divider tuh, aku langgar dalam keadaan keter yang laju, bunyik ke main kuat kau, rasa cam nak terbalik keter, habis barang2 atas dashboard ke hp yang kat stand phone, tercampak pelanting. Naik darah gemuruh aku, laju jantung berdegup kau.

i didnt stop pun, nak dekat smpai rumah. got home jer, terus kuor check, omeng….tayar kiri ada satu pecah yang kuor angin. apa tuh namanya, run flat tire ada so takde le dia pancit terus. Tapi memang kuor le angin dari tyre tu, so aku amik abang, before pi amik Zeeshan, pi lu kat workshop biasa laki aku pi but depa tak buat tyre pulak, he said boleh lagi drive tu for 2,3 days lah sort of.

Coz aku nak settlekan kids first, amik pulak Zeeshan and dropped both of them kat tuition. Aku dok melaung kat lam keter for sejam lebih kat parking Tesco tunggu depa abis class. Dah malam gelap, abis je depa classes, ngan depa sekali aku bawak pi kat workshop yang biasa aku laki bini deal hal tyre.

Bear in mind, my laki bukan jenis dengo isteri emergency nak melompat pi give hands, he s not like that. selagi bini boleh manage selagi tu lah dia wont be in the picture. Ngah  keje pun dia heh (waktu kerja dia tak cam kita normal hours, dia ikut germany hours). So aku dah tau yang dia wont help me much, kalau dia tolong pun mbe after sok sok nya, yet aku nak settlekan malam tu gak. Sib baik kedai tyre bukak lagik.

Depa terus tukar tyre yang pecah tu, but at the same time tyre kanan pun nak kena tukar but tu cciter sok sok hari yang penting yg pecah ni kasi tukar luh. So settle, waktu depa dok tukar tyre tu, my boys pi makan kat mamak sebelah. Tak kuasa aku nak masak malam tuh, penat ngan hassle tyre.

Sok paginya pi balik kedai tyre tu and tukar pulak the kiri bila stock tyre dah sampai. Haigh….

Yey, sekali lagi dalam sejarah aku berjaya gak settledkan sendiri hal tyre nih without laki’s helping hands. Apek tu siap isikan angin for tyre2 belakang bagailah.

Kenapa Kak Red tak nak belajar pasal tyre, boleh beli ni dulu buat back up sblm pi workshop, or amik la tau isi angin tyre Kak Red or blablablayadayayda….

Hallop, kalau aku kena amik tau hal keter hal tyre gak, lagi  la laki aku cuci tangan, kita being bini isteri supermak ni tak yah nak tunjuk terer pandai sangatlah heh…biar bodoh tak tau berpada2 gak, kasi sket laki kita man up untuk kerja2 keter nih, hokey???

Comment: 7

72 for Mak Ajah…

IMG_6301

22 November. Mak is turning 72 years old today. Mak Ajah, ramai orang kenal my mom, sampai ke Mekahpun ada readers yang kenal Mak Ajah kat sana. But sejak awal tahun nih, untuk tahun pertama kalinya gak Mak tak dapat ke Mekah coz of her kesihatan yang semakin merosot. I takde latest terbaru gambar ngan mak (ada but only for my collection coz tak bertudung), so ini je photo yang ada bertudung waktu I took her to stay with me for a while.

Mak kena stroke (since months ago tu lah), but satu lagi her ingatan pun dah makin berkurangan, setiap hari setiap minggu it s dropping. Dementia.  Bebaru ni ada gak admitted lagi kat hospital. Macam in out in out lah jugak hospital skang nih.

Mak, semoga kesihatan mak kembali baik sedia kala.  Setiap kali jumpa visit mak, dia tak lepas berulang cakap, Mak dah ampunkan korang tau, mak dah ampunkan anak2 mak, jangan risau tau. Tak sempat la kita mintak mahap pun dia tetap cakap tu….haih sedih.

Walaupun dementia, anak2 masih dia kenal lagi, cuma tu lah, tak lah 100% molek ingatannya tu, ada tang benda lain gak dia tak berapa ingat/kenal. Apapun, dedoakan sama for my Mak Ajah.

 

Comment: 5

One of the days…

IMG_1047

 IMG_1050

at one of the events, for my Scotts ads but venue was at Kidzania. Lepas seminggu tuh aku dapat lagi invite for another event pun kat Kidzania which I had to decline, tak sangguplah 2 weeks in a row dok dalam nih. Bebudak memang la seronok, parents leh kedaung beku wpun ada parent’s lounge lam tuh. Some more ni bukan first time for Zeeshan, his 4th time kot…of coz lah di waktu umur yang berbeza2.

IMG_1067

The blue loafer tu takde brand, beli kat Ampang Park, cheap liao jer. Memula pakai sedap, pas dah berejam dalam Kidzania bila nak balik mula rasa sakit, so pasnih kalau nak pakai balik pun kena pakai dengan socks. Ni abang kakak takdak, else memang kita subcon kat depa ler teman adiknya dalam nih…itupun abang kakak dah warning, plss dont dont la mom, tak nak la kita pun dok sama dalam tuh. Diorg pun kematu apatah lagi makpak hahahahah….

Zeeshan just had his convo, nanti kita upload sembang citenya dalam nih yeah…he s not even 6yo yet coz dia kan Dec baby but tu lah Jan dah nak masuk darjah 1…shan oh shan…

Comment: 6

Purple Saree Diwali…

IMG_9351IMG_9377IMG_9460IMG_9464IMG_9480IMG_9481

 

IMG_9266IMG_9284IMG_9287IMG_9293

For the first time ever in my lifelah dapat jugak merasa pakai saree nih. The saree and accessories sume ni are mine, cuma nak dipakaikan terpaksa import Kayattiri, she s one of my blog readers for years also my instagram, fb page sume lah. So kita dah few times jumpa at my house coz she bought few of my lipsticks, the Huda and the Metallic Maybelline. So dia dah offered since last year to pakaikan i saree, so before diwali tu terus ai book her and early in the morning of the event, she came down to my house. Ini semua dia yang pakaikanlah, baru aku tau cara pakai saree ni di akhirnya ada banyak options boleh buat.

I cuma jaga adjust tang depan tu jer, coz my saree ni panjang (supposed to cut for the blouse but aku mana tauuu), so kekejap the depan tu cam nak terlurut jadi betulkan tu jer lah. My saree ni I beli from my colleague, the one yang idapat hadiah from Mumbai, pun masih lagi tak berpakai coz patutnya nak pakai masa ni lah but rupanya tepinya tak berjahit so tak berapa cantik.  So we go for this. Sorang lagi kawan aku janji nak bagi kain merah from Mumbai gak, tak mendapat lagik, manjang je dia lupa bila datang KL.

In fact ni aku pakai dari rumah sampai opis. Cuma bila solat, agak siksa nak zuhur asar tu, so masa tu lah aku bukak hahahaha…sib baik ler memang kena ada pakai kain sarung dalamnya, so aku balik ngan apa yang ada di dalam saree tu jer lah.

Then pastuh amik gambar ngan frenss….sampai levam. Depa ramai gak pakai henna (one of them are very good in drawing henna), but idok le aku, i m not a fan of kekaler tangan kuku nih hahahaah….so that s all.

2017′s Diwali story.

Comment: 8