A pull up bar and the apples!

okok hari ni kena citer pasal anak.

ada anak kecik yang hidup dari dalam perutnya sejak maknya jadi blogger, so tak banyak sket dia jadi tumpuan sangat. Abang kakak dah memang dikenali. Lagipun Zeeshan ni kan toddler so hari2 ada jer cerdik akal panjang dia. Kekecik macam ni oh mai, anak ketuk pala mak pun mak gelak. Sok sok besar bagak, siap  ko kena jegil ada ler!

photo 1

ini aku laki bini ngah buat kerja atas meja. Pastu dia kan kadang2 susah hati, tak senang  je kalau tak melayan. Makanya dia pun panjat dining table and mula kira apples. He can count 1 to 10 walaupun ler ada pelat2 sound dia tuh. But dengung dia cakap Apple tu, wah, sedap homanghai!

Actually dia yg amik apple tu and sesorang dia susun 1, 2, 3, 4 so on. Aku tolong2 kan jer bila tengok alright gotta stop my work and layan si kecil.

photo 2

Happily jer dia kira. Berulang2. Sampai kat 11 and 13th tu sume dia dah tak tau nak kira hahahaha. biasa ler, umur dia yang 2 tahun 4 bulan ni dah kira hebat le jugak pandai 1 – 10. Kan? Ye dok?  ABC masih lagi dalam learning process. Alif ba ta too. Tak leh le bebanyak, satu hari baca buku tu sume lam 5 min or max pun 10min dah cukup hebatlah.

Kalau  lama2 dia bosan.

Tapi cuba letak Hi 5 ke kat TV tu. dia adap, concentrate. Berjoget2 depan tv. hah aku pun sama le berjoget.

Kalau kita dok bilik, dia masuk tarik tangan ajak jom jom jom. Nak dance sama. Aku je yang rajin joget ngan dia, and kakak. Abang and Bapaknya agak kayu bonar tang joget2 ni heh. Boys mostly bergendang dengan gusti jer. Panjat2, tendang terajang. Huh hai….

 

photo 4

Speaking of all apples banana korang tengok ni semua, ini makanan harian rasmi aku ngan RD. Percayakah kadang2 satu hari, aku hanya makan sebiji apple sahaja. No other food intake in one day. Camne le tak turun 9kgs skang ni, but tak lah hari2, mau jelak muak. Kitorg buat bekal pi kerja memasing epal nih, keruk kerak mengunyah. Anak2 makan apples gak but nak kena bukak sesiap ler kulitnya. Satu pantangnya epal nih, jangan amik hok F type, tak leh sebut hahahahah kot kang kena engagement. so kita guna urup2 jer lah :) . Pepaham ler my position, salah sebut kang, potential client merajuk. Other than F type, apples lain akan cepat menurunkan lagi berat badan.

photo 4

Seronok dapat kira apples!  Benda2 remeh gini nampak enteng pada kita tapi percayalah, itulah satu Zeeshan and other small kids punya milestone, habis achievement suka gila. Kids mana tau apa2, tau suka senyum marah merajuk pastu tetiba senyum gelak balik. Dia yang merajuk ngan kita tetiba datang cium cium maknya hahahaha drama lah ko dik. Aku paling suka kalau tidurkan petang dia, weekendslah. Cukup je time, dia akan mintak susu and pull tangan aku ajak masuk bilik. Terus on the bed and aku dodoi nyanyi2 sket bagai, dah tidur. Lama pulak tidur petangnya, memang takde le nak playground ke jalan2 petang, ada kala sampai Maghrib kejutkan baru bangun. Kalau sempat before 630pm, laju2 mandi siap bawak dia jalan bawah, just walking around. Itu pun dah cukup bahagia to him.

photo 1

Selain dari itu, if tengok abang and bapaknya buat nih, dia pun sama mintak dukung buat.  Pull up bar ni aku belikan untuk Abang mainly, bapaknya jarang pakai. Coz ko ingat abang tu tak nak jaga badan dia, dia dok pull up pakai grill bilik air hahahah, kantoi dek unclenya lalu dari luar nampak. Huh sapa buat pull up tu, ko bang?  Being Mak yang alert on anak2 punya needy, aku pun beli ler, lama dah beli pun. So pagi siang malam ada masa dia akan buat le pull up nih.

One day dulu dia cabar aku, if mummy boleh pull up sampai leher mummy, abang bagi RM100!

Hauk ko lah. Dah tentulah tak boleh.  ko ingat badan mak ko macam ko boleh naik gitu sekali.

photo 2

So Zeeshan pun sama lah, dia takde le nak pull up kan badan dia yet, mana dia tau teknik but dia hanya akan hanging there jer, dia akan holding the bar tu sampai bapaknya cakap ok down! terus dia lepaskan tangannya, tau bapaknya akan sambut. Selagi bapaknya tak bagi q, selagi tu lah dia akan bertahan but kalau dah tak tahan, dia bunyik ler kahkahkah…..

Takde le buat hari2 pull up nih, bila masa dia mintak jer, bila masa dia nampak abang buat, dia pun menyibuk ler sama.

Ok ni kang nak tau harga pull up bar, RM45 je dik. Jer katanya. Ok ler tu, aku cakap jer, dari Yanok. alah beli GST jer. hahahha, korang tau ler Chanel GST berapa harganya, sib baik Boy dia tu dia x cakap alah beli Chanel Boy jer! kalau tidak, GST jer pun dah kena pangkares.

photo 4

bertahan lagi bertahan lagi

alah tahan lama mana pun, in seconds jer, takde le sampai berminit2. Anak2 yang dah besar adalah dilarang untuk buat begini kat adik2 kecil korang yer, let the dad do the job. Kekuatan dan kepantasan menyambut budak size gini, biar bapak jer yang handle. kornag boleh jugak buat kat playground, kan ada banyak sections bebudak untuk bergantung2 tangan badan nih, selalu gak aku buat jugak. Tapi tu lah, ko dah tidur petang, apa ke nya nak pi playground kan. Buat lam rumah sudah.

Rumah aku  ni biar kecik, takper, semua cukup insyallah. dah jadi cam mini gym sajor.

photo 5

ini muka dah tak tahan nak turun. hahahahaa, turun je dik, apak ko sedia menyambut

photo 2

 

Mission accomplished!

That s all, about Zeeshan si cheeky boy.

Not just that, pasal apples dan pull up bar pun kita belajar gak sket hari ni kan. A little red message for selit2 my lifestyle story.  Cuma tang makan, fussy betullah anak aku nih. Dulu for setaun lebih suka betul dengan carrots.  Tapi skang hemm, tak nak. But kalau macaroni memang dia favvy sangat. buat tambah dalam sup. Any soups dia suka, lemak kobis dia tak suka.  Sanggup makan nasi putih semata dari makan kuah lemak kobis tuh. Mee goreng dia ikut mood, kadang2 dia makan kadang2 hemm luekkannya. Ayam goreng memang pojaan, he s just like copy paste abangnya jugak. Cam tu le dulu abang masa kekecik dia nih.

But Zeeshan ni more to nasi ler. pagi bangun nasi, lunch nasi, petang kalau takde sosej ke hapa dia rice lagi. Malam dua kali gak nasi, habis semangkuk. Tu pasla kalau travel. senang je dia, bagi je nasi putih plain tuh, but kena suaplah, aku masih lagi pitam tengok dia makan sendiri, bersepah-sepah!

Selingan update for Abang Kakak, abang tu masuk Pengakap, so last weekend bapaknya bawak pi belikan Pengakap set. Settled, seronok le ko. Jangan masa memula je ye Bang.

Comment: 12

New tops!

IMG_0667

 

apa mau cerita da.

life is busy back to back, day and nite. But one day, adalah satu2 Jumaat yang aku ada lunch slot. Aku dibawak dek teman ke another mall yang just next to KLCC. malu betullah, keje lama tapi tak pernah jejak Avenue K tu. pernah lalu2 gitu je lah, nak pi tengok dalamnya, memang nan ado.

Rupanya banyaknyaaaaaaaaaaaaaaaaaa kedai baju hoih!

Jangan ditanya kedai makan, pun ada but i m not an eater person skang pun. Gambar2 nih pun dah few weeks jugak, as of now, aku dah makin shrinking. Itu nantilah2 citer. aku janji aritu April kan, but aku kena extend lagi till end April or early May lah.

Masih lagi kisah dengan kain baju. Dah tentu ler carik baju baru bila dah alang2 ke sana kan. Bukan top yang aku pakai atas nih, itu pakaian raya but dijadikan baju poi kerja, sopan sket.

IMG_0671

i bought a few jugaklah kat situ, kita masuk 2,3 kedai baju. Hok nih aku tak amik. Banyak betul yang aku try gak, aku jenis yang amik amik amik, try on baru kemudian rasa best ke tak. Kalau ok ngam borong. Kalau baju2 tu macam aku suka sangat, if they come in many colours, pun semua colours gak aku borong.

That day, i shopped for 7pcs jugak, some for casual, for events and for office wear.

IMG_0670

Hok hijau ni sedap betul pakaianya. Takde colour lain, if ada dah memang aku sebat. Ada aku pakai baju ni dalam one of my entries jugak, with long pant. Perasan most of my baju maknek sumer plain colour. Ada jugak le bebunga or abstract colour but tak banyak. Tak de yang berkenan tu pasalnya, kalau ada memang surely sebat. Anw plain colour kalau satin memang aku mostly ngelak ler, i m clumsy type, sure perfume bertanda2 kat satin top. Kalau chiffon ke cotton baju adalah paling selamat.

Hari tu lepas je entry kain baju yang aku lanting tu keluar, bertubi hoi emails mintak kain baju. Dik oh dik, kain baju akak tu dah let go dah dik. Dah bagi adik akak, dah bagi orang, dah bagi maid dah bagi merata. Yang masuk dustbin tu memang tak yah citer lah kan, so akan datanglah yer, kalau ada lagi akak nak balingkan.

Ramai mintak baju kurung, masalahnya akak merah pun baju kurung alahai kahkahkah. Dedulu ye lah rajin, kalau beli pun dah siap, zaman2 skang orang pakai ready made or moden style, caftan tu jer yang paling senang.  But i m gonna be at somewhere so maybe akak nanti borong kain ela, if organizer bagi shopping lelama ler.  Hari tuh aku beli 7 lai kaftan, but bukan untuk pakai for jenjalan, pakai dalam rumah, but not all for me, aku punya 2 lai jer, pun tak pakai dalam rumah, untuk pakai bila orang datang rumah so sopan sket hahahahaha. Tips tuh.

Comment: 20

Mother and Kids…

photo 2

this green top is so damn nice, comfy betul. Kalaulah ada 7 warna lagik!

My old black pants, before  having Zeeshan, about 7,8 tahun kot usia. dah muat kehkehkeh :)

photo 1

standard ler mak merah muka pucat pepagi, tak pakai lipstick semua tuh, itu kita tenyeh bila dalam jem, bila dah tarik handbrake kat parking. Lagipun kang kuor rumah nak kiss anak2 bagai segala, kiss laki gak sama. bertepek ler pulak tanda lipstick, so dah memang amalan aku takkan pakai lipstick dari rumah tuh. Ada sebatang je kot lipstick dalam rumah hahaha, lebih sume kat lam kereta, handbags.

well. mak  ajah has been staying over at my house, tak berapa sihat. but la ni dah ok alhamdulillah. So seronok le pagi2 pi kerja balik dapat cium peluk mak aku hah. It was quite a breakdown for me few weeks ago coz kekangan masa yang terlampau mampau busy, tak dapat jumpa Mak. Bila mak stayed over with me this week, it s a pleasure. though mak aku memang selalupun at my house, cuma sebab kita clash sokmo tak jumpa bertembung dek time factor. Hence, this entry is out.

Speaking about mak, semua orang ada makkan?

kan? Kalau tak camne ko kuor.

aku pun makkan?

So moralnya sini nak cerita, boleh tak kita letak diri kita kat orang lain yang ada mak. Ok ko tak sayang mak ko, so mungkin kerna itu yang membimbing ko untuk mengutuk mak orang. Mengutuk mengata mak orang bukan jenis2 kecik alang ler pulak tuh. Ibu ni kan tinggi darjat pangkatnya, jadi bila seorang ibu muda tua dikotakkatikkan dek orang, ohoooooo, you are so so wrong! Ko dapat anak2 yang jenis back up mak dia (most anak2 will do that), dia bantai balik orang yang mengata mak dia.

Biar apa keadaan maknya sekalipun, tetap anak-anak ni akan back up jugak mak nya.

Jadi, no. aku bagi contoh je mak aku kalau orang buat gitu. Lama dah my brothers or sapa2 bagi2 kan mulut sipolan, pernah jugak jadi rasanya, i wasn’t at the location.

My motif is, you nak mengata2 mak ni….kalau you perempuan, if maybe you mak, ingat jer, akan nanti berpatah balik kat wanita2 terdekat dengan you, mungkin bergelar ibu. Tak mak ko, anak2 perempuan ko.

So  kalau nak melepaskan marah sakit hati dengan mak merah, obviously ler aku pun Mak kan, tolonglah ingat anak2 aku pun pelindung aku, dulu hangpa tengok Abang tu kecik alang jer, sekarang dah melonjong panjang. Lusa tulat bertahun2 akan datang, dia akan lebih protective to his mom, to his dad and to his adik2. Same goes to kakak and Zeeshan.

Setiap anak2 tu akan berbalik melindungi parentsnya.

Jadi, janganlah usik mak orang nih. You never know and you pun tak boleh nak baca apa yang nanti tulis kat belah kiri kanan ko tu kan.

photo 4

Macam aku nih, i m immune already. Nak mengata ler camne aku memang dah kalis habis. Tapi bila ko mengata anak2 aku, memang kalau depan mata dah makan penampar. Hok kat kibod warrior tu, aku biarkan jer, coz itu semua sampahs. Nak mengata pandai plak pakai nickname, eii at least kalau datang dedepan cakap depan muka ni, boleh gak aku clap clap.  Same goes to my kids, depa pun nanti one day dah bebesau, kot korang nak mengata, hah paham je lah kan. Bukan kita ajar depa berbalas balik, but sifat anak dan ibu tu mostly memang akan sentiasa protect each  other.

But for me kalau orang buat maknya ni pun, aku biarkan jerlah. Let it go. I always tell my kids, biar orang tak suka kita biar kita takde kawan ke biar kita susah camne pun biar apa segala yang jadi ngan kita, remember you have your family, yang always back u up, be with you, stand up for you and love you unconditionally. Anak beranak kena bersatu.

Takziah untuk ustaz mengajar anak2 kami mengaji, dan isteri atas pemergian bayi perempuan yang baru dilahirkan.

Alfatihah untuk ibu-ibu yang telah pergi meninggalkan anak-anaknya.

Berdoa dan berharap terus berharap untuk ibu-ibu yang masih belum bisa berpeluang untuk melahirkan, langsung tidak bisa mendapat gelaran Ibu.

Comment: 8

Oi baju oi!!

IMG_0708

kasi tayang budak curly ni dulu!

sedap je dia duduk dalam tudung saji tu ngan bapaknya penuh redha. Aku ngah sibuk kelentung kelentang kat dapur heh, tengok kuor jadi begini. Hoi!

Kalau kita ngah lepak kat meja makan, dia boleh naik berjoget2 atas meja makan. Sedap dapat neneknya tempik, laju mencicit dia turun hahahahaa

Zeeshan zeeshan….

nak anto pi sekolahlah. Aritu nak anto kecik bonar, skang pun kecik but dia memang ngah stage nak menari sesangat. Menyanyi. suara aku yang cam kera sumbang ni, bila menyanyi, beria betul dia clap clap. Walaupun irama dan lagu tak seiring langsung!

IMG_0702

ini hanyalah suku dari yang kalian nampak. Batch by batch aku buat. Memula kain baju dari 4th room, pastu dari 3rd room and dari main room kemudian dari 2 luggages. Semua tu baju aku yer. bukan baju laki and anak2 tuh. Baju aku banyak kooooooooo. Ai kan is suka beli kain baju. Ada lagi baju yang dengan tag, tak berpakai pun ada!! Baju2 sponsor baju2 events lagi le gila banyak gak.

So rombak rombak rombak

ada yang besau2 tu aku bagi kat maid aku, ada yang banyak baju kurungggggggggggg, memang pakai sekali 2 jer, hish, agak2 bunga dia tak in trend semua aku bungkus. Ada yang baju menetek pun ada lagi tau. Baju mengandung toksah cakap ler kan, pun ada sama jugak! So timbang kati segala, dari beratus yang ada tu, 3 bags aku bagi orang.

Yang skirt2 tu nak bagi orang tu yang payah, so sok sok dah tak nak pakai buat kain buruk je lah. hahahaha!  Yang sayang simpan pun ada jugak, 2 yang dalam 2 luggage. Speaking of luggage, 3 luggage lain pulak simpan winter suits, segala jenis for winter, for anak beranak. Winter clothes kan tetebal, mana ngan bootsnya lagi.

Takper, sok rumah baru siap, hah….nice gobok mak ko dapat!

IMG_0698

The next day pulak, kemaskan lemari gobok laki aku, ngan basahan baju aku gak. 1 bag plastik besau aku buang! malas nak bagi orang. Baju tidur nenipis, tali2 halus, sexy mexy, suor tidur yang banyak tak berpakai, kalau bagi pengantin baru pun molek, tapi aku masa tu baru pas muntah belahak tak sihat, so aku tak boleh nak pikir bagi sapa, aku terus bungkus, buang!

Ada satu baju tidur aku tuh, umur dah 13 tahun. Sayang nak buang coz yelah kenangan konon, pun aku balingkan. At my stage nak kurangkan space dah tak boleh nak sayang mayang dah. Lainlah kalau dah pindah kat rumah baru kan, bolehlah nak berkoyon lagi kain baju dok ngapa. Ada lagi gak kain baju tu umurnya sejak aku kat ITM, pun sayangggggggggg sangat nak buang. Begitu sekali tapi dah as i said ler, nak jimatkan space, kena jugak let go.

Sok sok cite kat member aku hal buang baju, berbulu memasing. BUkan akak membazir dik, but akak ngah mental tak boleh nak pikir bagi sapa2 masa tuh, yang a nite before akak sihat sket so tu yang boleh pikir bagi2 orang bagai. Tak per ler. Takdak rezeki. Tapi kain baju aku tuh sumer, aku kan kekecik size jer, kakak cakap kakak pun boleh muat heh baju2 mami nih. Yelah. Ada gak aku lantingkang kat dia.

For RD punya kain baju, this time around, kita tak bagi the brothers, terus bagi kat abang. Untunglah ada anak bujang badan dah sama size dengan bapak. memang worth to max! Beli mahal2 pun leh pakai 2 keterunan hiks.

Those asking baju kasut si kecil pula, itu payah sket dah skang. Ramai babies aku jumpa or toddler, aku bagikan je baju kasut Zeeshan tuh. Or to my family members yg ada anak kekecil. Lemari baju dia pun tak muat gak heh. but back to the same reason,  biarkanlah dulu, rumah kecil asal bahagia :) . Rumah besar pun tak tentu jugak bahagia kan?

I still remember, apa ko kata, berlaga bontot? Takper, with my own happy Red Family.

Comment: 17

Fight Sugar Acids with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

photo 1 (4)

Masih ingat entry Colgate yang aku tulis baru-baru ni? Pasal produk terbaru diorang yang baru dilancarkan tu iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

So this time we have another round of meet up plus lunch bersama-sama dengan pakar pergigian. Tujuannya to get clear picture dan better understanding tentang kebaikan Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer ni.

photo 4 (2)

Pakar pergigian yang saya maksudkan tu ialah Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF). Kusyuk kitorang dengar penerangan dia.

Menurut beliau, punca utama cavities ataupun gigi berlubang adalah berpunca dari sugar acids. It can easily attack and dissolve our tooth enamel (lapisan luar gigi). So beliau menerangkan tentang teknologi terbaru Colgate Sugar Acid Neutralizer ini dapat melawan ataupun meneutralkan sugar acids yang terdapat dalam mulut kita tu. Tipulah kalau korang cakap tak ada gula ataupun tak makan gula, sebabnya kebanyakkan makanan dan minuman yang kita ambil memang ada gula.

Tambah beliau lagi Sugar Acid Neutralizer Technology ini merupakan standard terbaru dalam penjagaan gigi untuk pencegahan cavities ataupun caries.

Even World Health Organization (WHO) menekankan bahawa dental caries merupakan masalah kesihatan awam yang utama di peringkat global – ini membawa kepada kemusnahan fungsi gigi dan memberi kesan negatif kepada kualiti kehidupan!

Panjang lebar Professor explain kat kitorang untuk memastikan kitorang paham dan sebarkan tentang betapa pentingnya penjagaan gigi kita dan tak boleh dipandang ringan lebih-lebih lagi punca utama cavities iaitu sugar acids tu. Terima kasih Professor Dr Rahimah.

photo 2 (2)

Antara tip-tip lain yang dikongsikan oleh Professor ialah ialah tentang penjagaan gusi dan gigi baby. Sebaiknya dari baby lagi kita patut dah mula menjaga gusi dan gigi diorang. So bagi parents yang ada baby tu kena ikut tip-tip ni.

Sentiasa cuci gigi dan gusi baby menggunakan kain pun boleh. Lebih-lebih lagi bila lepas makan ataupun minum susu, lap kan mulut baby kita tu dengan towel basah ataupun suam supaya bakteria tidak merebak.

Dah tahukah korang mulut baby kita tu akan dapat bacteria yang datangnya dari mouth kiss dari mak bapaknya. Kan mak-mak bapak-bapak ni suka kiss-kiss mulut anak, hah dari situlah datangnya. Mak bapak ok la lagi kan, ni yang orang-orang luar ni pun sama cium si kecik tu, taulah baby tu comel :)

Dan seharusnya tabiat memberus gigi harus dipupuk sedari anak-anak kecil lagi supaya menjadi habit diorang sampai besar rajin berus gigi. Macam Zeeshan pun sekarang dah pandai gosok gigi sendiri hiks. Tapi tengok mood dia gak, kadang-kadang aku yang kena godokkan :)

photo 3

Colgate memperkenalkan revolusi terbaru dengan ubat gigi mereka. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer – yang pertama dan the only family toothpaste dengan unique sugar acid neutralizer technology, clinically proven untuk melawan punca utama cavities.

Kakak_Colgate

By the way, I’ve been using this toothpaste since it was launced, bukan sahaja dapat merasakan perbezaan ketara rasa tawar selepas menggunakannya bermakna hilangnya rasa gula di celahan gigi kita malahan juga rasa pudina dinginnya menyegarkan mulut saya :) Bukan saya sorang jer yang pakai, satu family pakai lebih-lebih lagi Kakak, sebabnya gigi Kakak sekarang on the stage dalam pertukaran gigi susu ke gigi kekal. Ada a few batang dah tercabut dan longgar, tu yang bila I told her about kelebihan ubat gigi ni, terus pagi petang malam rajin memberus gigi dengan Colgate Maximum Cavity Protection. “Takutlah nanti gigi Kakak berlubang, tak cantik nanti” katanya.

So, say no to cavities! Fight sugar acids the number one source of cavities with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 7