Our mengaji…

 

IMG_2219

anak2 aku dah khatam, syukur alhamdulillah. For Abang and kakaklah.  Jadi sekarang ustaz menyambung mengajar untuk aku and Zeeshan pulak. For Zeeshan memang dah dari awal start but dia tu biasa ler budak umur 4 taun lebih, banyak ragam dan mainnya. Tapi Zeeshan kat school pun ada iqra jugak, cuma masih kena brush up setiap hari gak. So mulai May 2016, calss mengaji is for me and Zeeshan since abang kakak dah khatam, tapi kemudian kita isya sesama la ngan ustaz jemaah. Aku dah pernah khatam dulu masa kekecik but entahlah dengan zaman nakal aku dulu, mesti ada yang tak betul gak mengajinya aku tuh, jadi i need to brush up back my idhgham, tajwid segala. Mengaji sendiri tu lain, ini berguru, tu pasal aku nak gak buat, walaupun akan mengambil masa yang lama untuk khatam, wallahualam.

IMG_2239

dan setiap malam jugak aku buat iqra dengan Zeeshan, apa yang dia baca kat school tu kita belajar balik. cuma lawaknya, iqra book ni, kena bawak pi sekolah ulang alik, so jangan ler suruh dia simpan lam school bag dia sendiri memang akan disoroknya. Dia punya malas nak mengaji kadang2, dah banyak kali dia sorok iqra book ni, ada sekali kakak dia ngendap tengok adiknya ngah sorokkan dalam meja kopi depan. Sekali lagi kantoi dia sorok kat kerusi meja makan depan, ada jugak aku jumpa dia simpan dalam storage cadar, hah kau. Banyak tempat dah dia sorok budak kecik ni. Tu pasalnya dah lepas tu tak dibaginya kita suh dia simpan sendiri dalam bag sekolah.

Semoga cepat terang hati ler sikit dengan mengaji ni, insyallah.

Comment: 3

The Red Mother’s Day…

how s your Mother’s day celebration?

mine as expected bebiasa jer lah macam routines sebelum2 nih. Friday lepas nampak kat cctv anak2 tengah buat cards, lagipun abang cakap mummy jangan balik cepat. of cos ler depa nak buat surprise, kang aku balik habis kantoi pulak. hahahaha so cute le bebudak nih.  Jadi for that day, macam dulu gak, breakfast on the bed. I dont have to go down to do things (kononnyalah on leave jadi supermak, but nan hadonya, keje mak ni mana penah putus).

IMG_1898

betul2 aku tengah tidur (dah bangun pagi subuhnya yek tidur balik ler), so tak yah nak bangun awal sangat, hari mak gitu kan. Abang datang kejut dengan tray nih, wallah. tq anak mak. bapaknya yang siap2 pagi belikan pi keluar, mcd kau, better la ni dari dia beli roti canai ke nasi lemak. Itupun burger tu aku tak makan pung, super kenyang.  siap2 makan pun aku tak turun pun heh, melesei atas katil. best btol.

pastu aku dengo depa keluar, and aku msg bapaknya, dapur pekabau?

Dapur berkapau hahahaha

lagi ler aku tak nak turun hikssss

IMG_1917

they went out to buy bouquets for my mak ajah.

in between also, we had made an arrangement for the bouquet to be sent to my mak mertua di Kapar nun

IMG_1935

lam jam 3pm gitu, after zuhur and nak kena siap2 bagai segala kan, so kita amik mak ajah, wanted to tag abah along but my abah tak sihat, dah almost sebulan kena gout tak dapat nak berjalan sangat. Jadi kita kidnap mak cecepat lelaju lah, we have 3 hours max untuk pulangkan mak hahahaa….lagipun aku kan tak suka nak kuor rumah lelama if anak2 esoknya sekolah, banyak hal ler nak buat.

Zeeshan tu sampai tertidur2 lena dalam dakapan neneknya…

IMG_6019

IMG_1976

we went to klcc coz the closest mall to us and also aku sangat sangat sangat familiar with this mall. Ikut hati aku lagi ler nak makan depan rumah jer hheehhehe, taun lepas kita makan kat area rumah gak pun but yelah once a while. but RD didnt book anywhere for late lunch nih, jadi kita redah Madam Kwan, tau memana buffet hi tea pun surely fully booked.

IMG_2056

makan dan makannnn dan berceloteh

IMG_2066

meja sebelah ada bunga hidup, by the restaurant ler, boleh Zeeshan amik bunga tu and bagi aku. For you mummy, happy mother’s day. So sweet lahai ko anak….

IMG_2108

kemudiannya depa pergi Toys R Us, tak laratlah mak aku nak pusing jalan sama, so aku ngan mak jalan pepelan pergi ke Parkson coz we parked our car at that area. Dok ler sini setengah jam coz rupanya laki aku takde walletnya kat dia (he tumpang letak kat my handbag), gagau le abang berlari rempit dalam KLCC dari 3rd floor to ground floor. Takde mood ler aku kan nak menyopping coz temankan mak aku dok sini hah, takut dia boring, tapi rupanya tak yah teman pun takper, mak aku bz betul dengan dunia semasanya. Tangan asyik kat hp jer mak ajah sorang ni tau.  Aku melepak jer ler tengok orang, coz biasa dok KLCC ni takde nak lepak2 sini tengok orangkan, pas makan soping segala balik opis naik atas.

IMG_6027

IMG_6028

IMG_6031

IMG_6038

Drama betullah nak tunggu Zeeshan pilih toys dia, last2 bas panjang yg dia sebat padahal ada lagi worth boleh amik. Dah itu minatnya.

IMG_2048

So happy mother’s day, we sent mak balik rumah, and lagipun semua belum asar so nak kejar asar bagai. Malam tu kita keluar lagi coz my colleague aka my neighbour nak belanja us makan, jadi kita dinner kat near by rumah jer sudah, steak house (aku kan kalau boleh semuanya nak dedekat rumah jer, malas nak pergi jejauh hahaha).

Actually I wanted to drop by at Chanel KLCC tu coz i want to get something there since the husband have to ganti my kasut kan hahahaha…kot le aku leh upgrade benda lain kat situ but since mak nak pergi tengok cucu kat Toys R Us pun tak larat, jadi agak mustahil aku nak bawak mak jalan ke KLCC. Maunya kalau aku beli situ kang mak akan cakap eh bak sini duit ko tu, mak antau ko Umrah minggu depan hahaha…mak mak. Apapun, so nice to spend time with my mak for the mother’s day, for my mak mertua, should have taken her a day/2 days before, but takpelah we did sent bouquet to mak mertua gak also calling2 bagai. The thoughts that counts too.

Comment: 2

The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 2

My Prada!!

IMG_1825

senyum dalam tangis nih….

i hardly have black shoes, specially yang high heels, so bila ada tu, memang the best sedap pakai lah. I think my black shoes yg betul2 plain ada bape ketul je pun and the black Prada is the best one

IMG_1828

hok nih sihat walafiat, ada satu lagi kat suamiku. Kan ada rosak sikit kat heelsnya, so pi hantar Prada bawah but they will outsource gak ke luar about RM200, so aku suh laki aku carikkan cobbler luar ler, lagi cepat dan mudah and mungkin a bit murah sket. I know KLCC ada but masa tu aku dah pass batton kasut sebelah tu kat laki aku and malas le nak bawak ke KLCC semula.  Rupanya laki aku pi bawak kat cobbler BTR. Aku baru nak order makan bila he sent the gambar of the shoes, depan kaunter kedai makan tu aku main tunjuk2 je gambar order makan coz terkejut gila tengok kasut Prada hakuuuuuuu!!!

Cobbler tu pi pakunya kat luar kasut tu huwaaaaaaaaaa. kebangangang. Tak sanggup nak tempek gambar kasut aku dia buat camtu. Memanglah boleh pakai lagi but kena pakai dengan seluar yg sangat labuhhhhhhhhhhh or kain kurung/long skirt so tak nampak the keburukan of the heels. So sad betullah.

IMG_1829

so he said he will ganti back, aku tak kira, nak tuntutttt gak!

nangis nangis nangiss ….

Comment: 4

The height…

our first boy, is so big boy already.

Everyday sebagai anak lelaki, he lah the leader of the house bila makpaknya bekerja. He settled kan semua kerja rumah, baru dia uruskan diri sendiri. Termasuk kebajikan kucing2nya.

I m so in love with this young boy, he s our pillar.

and now, dah jadi big boy, he s about to hit his dad’s height. almost or maybe sudah :)

IMG_0956

IMG_0957

IMG_0952

so this was 2 weekends ago. Bapaknya on denial, ramai gak cakap lagi 1cm je kot abang nak dah ketinggian apaknya kan.

IMG_1205

weekend baru ni, kita ada job kat McD, everybody have to sit down coz our little king tak nak berdiri bila bergambar, he wants to hug his mom. Jadi kami berempat memang banyak ler mengalah untuk si kecik tuh.  so kita ukur lagi. Bukanlah kat rumah tak boleh ukur but kebetulan ler depa dok berlaga2 tinggi masa nih….hahaha let s capture.

IMG_1191

this satu photo je yang menjadik, lelain sume hancur coz dedua dok jingkit kaki nak bagi tinggi than sorang lagi, baik bapak baik anak. hiks….

so basically, apapun RD cuba, kita tau yang abang will beat his daddy’s height, insyallah. Coz now pun dia belum lagi cecah 15yo, dan ketinggian manusia for boys  akan berenti at age of 18, for girls is at age of 16. Padanlah aku nya tinggi dulu dari umur 16 sama je ngan tinggi sekarang hahahaha….very the pendek one. hikss

Comment: 4