Let s get kiss in public!

 

berapa ramai kalian yang sokmo tengok drama menggedik gf bf, budak2 muda yang sekolah/kolej buat ‘kerja’ depan korang. yang reringan ler, kalau yang beberat pun buat keje depan korang, if u dont do anything, something wrong with you, not them.

this entry is not about kita yang kekertu ni coz kita dah passed that moment, kita dah insaf kita dah tak nak buat macam tu masa kita memuda dulu, speaking generally i m not pointing anyone. Pendek kata as we grow older, kita ada anak2 so kita nak lagi lebih be a good person, tak nak dah anak2 kita buat apa yang kita nenakal masa memuda dulu.

Kan? paham tak maksud akak nih?

so kalau dah paham, kita sentiasa beri nasihat dan peribadi yang mulia or at least something yang jadi contoh anak2 kita. Macam myself, i havent bertudung yet, but i trained my kids to have their 5 tiang solats, for kakak berhijab. I m not forcing but I introduce the hijab to her, sekolah agamanya and she learned from there bila tengok makcik pakcik tok nenek pun galakkan. Pendek citer she is fully hijab now, ok i dont want to talk about Kakak but for me, yes akak belum lagi bertudung (Ya Allah please open up my heart to berhijab), but i make sure my kids, my production, dalam adab dan susila yang memolek.

Not just me, semua parents hok gitulah. They want the best for their kids, and if ada anak2nya yang buat silap salah pun, depa still jatuh bangun together with the kids, kalau ada yang anak2nya dah durhaka pun, depa tetap doakan bebaik to the kids.

Ya Allah panjangnya mukadimah aku hoi!

so samalah ngan ai gak, i want the best to my kids. I tried to put my shoes at their position coz aku pun pernah umur 12 tahun, umur 13 tahun. If below 12 tahun tu banyak memain, dah umur 13 ke atas tu dok sibuk nak ada gf bf. Kan? Dah pass umur 18tahun ada le punyak lain songehnya….

The reflection budak2 zaman sekarang ni, adalah dari zaman kita dulu. But kita tak nak ler anak2 kita ni tersungkur so let s hold their hands together. Jadi antara cara nak menghold hands together ni, if depa anak orang pun, if benda jadi depan ko, you should tegur semoleknya. Cara camne ko tegur tu, jangan le sampai ko belasah anak orang tu pulak. Kan…

Sememangnya ada ler couple ni, dok beratur depan aku and my gf. Sambil beratur nak amik food tu aku memang facing my fren, but my gf is facing them. but my ekor mata still boleh nampak si couple depan nih.

At one glance I nampak the couple, the bf tu dok picit2 bontot dia ke pinggang dia, tu dari ekor mata. My gf nampak clearly. kita tak mention tu sesama, coz aku masih on denial ler tak nak do anything, nak close eyes. Perangai tak nak amik campur hal orang.

But waktu aku facing depan, the couple, i saw the boipren tengah mengkokak2 gigit kepala pipi tudung si gf. Kokak ke cecium ke gitulah. Bear in mind they are so young, not even 18 rasanya.  Wah masa tu my blood dah macam menggelegak. Nak tunggu mmber aku tegur memang taklah kan, mulut aku pun boleh tahan dah sabar dari aksi picit pinggang/bontot tuh.

Jadi terjadilah teguran lepas mulut to the couple.

Terus si boifren yang bukan main lagi tadi kokak pipi makwenya, terus blah.

Huk aloh. Tinggalkan gf nya yang ngah kena lecture ngan mak merah hah.

Dah kawin blom ni? Buatlah cecium tu lagi sekali, aunty amik gambar and letak lam facebook, boleh viral. Famous. Nak?

Dia geleng pala, si gf. Ater, boiprennya dah lari dulu tak nak kena lecture, si gf kena gak tunggu coz tray food dia kena gak amik.

Abang kakak, Zeeshan, if this happens to you guys, mami lempang2 korang. Bukan takat mami, readers ke kenkawan mami kalau nampak, depa pun sama tegur korang macam  nih, pastu depa anto report kat Mami and siaplah memasing yek. Ingat ye anak2.

Pastuh sambung cerita the couple tu, depa pi amik meja yang jauhhhhhhhhhhhh sangat dari tempat kita beratur yet situ ada berpuluh meja kosi kosong.  Kawan aku habis gelak membahak bila kenangkan balik, she ingatkan aku tak nampak tragedi gosok raba pinggang mahupun cium kokak pipi di tudung budak tuh…rerupanya mulut aku dah tak tahan terus tembak 8 das.

Semoga anak2 kita paham dan jaga adab tata susila, jaga nama mak abah, jaga martabat mereka sebagai anak teruna dan anak dara dan jaga agama kita.

Amin.

 

photo 1

 

The title of this entry is a sarcastic version, dok pahe gak?

Comment: 15

Green model…

IMG_8252

IMG_8259

IMG_8309

 

IMG_2211

IMG_2244

IMG_8760

IMG_8671

IMG_2380

IMG_8397

nanti taun depan tengok, insyallah if boleh lagi lompat tinggi cenggini hah.  coz ramai yang dalam page and IG kata amboi kak dah kurus bolehlah terbang tinggi, cuba masa ko gemuk dulu. kann….

so abis dah lah cerita Melaka, betul2 ngam2 sebulan raya untuk cerita Melaka sahaja kan. phewww..habis hazab.

Raya open house yang weekends aku pergi bagai tu, not sure nak letak ke tidak, baju cecantik gak, but macam pemalas ler nak cerita sesatu. semua dah kuor Instagram kan. Ye aku tau korang akan cakap kak kita takde fb takde instagram takde segala mala bagai, tapi akak malas ler pulak nak cite sume kat sini. Orang yang takde ig fb zaman skang nih macam kelakar tau yang….oh yelah nak suh cite dalam blog detaily yek, hah tengoklah.

tapi raya dah abis mar…

kita kena move on dengan cerita after raya :)

amboi kak, sketnya update arini

eh banyak bunyik plak. hakak busy ler. ok jawapan classic.

laki aku sama le cam korang, mana entry for Tuesday?

ai malas. LOL

remember dulu was like 10 ke 14 entries per day, setiap 7 hari yer. maybe about 7,8 years ago. pastuh susut, makin lama makin susut menjadi 1 day per entry, for 5 days only.  pastu skang hah, nak buat hari2 pun kena susutkan jugak.

btw, aku suka le dress hijau Nichii nih, suh depa buat colour lain plak, merah ke brown ke, kekuning ke…

 

Comment: 7

UPSR Science with iBuddy!

48hours sponsored post

astro-ibuddy

Baru aku nak start tulis post ni, Kakak menyampuk, “Mummy, Kakak ada tengok la program iBuddy ni kat Astro. Sekarang baru masuk 2nd episode”

“Ooo ye ke, tapi Kakak sure tak tau kan, kali ni Astro Tutor TV dah kuorkan apps untuk iBuddy programme ni? Suh daddy download kan dalam henpon Kakak or ipad nanti”

Bagus juga Kakak ni, programme berilmiah macam ni yang ditengoknya :)

IMG_9764

Oh bagi korang yang tak tau, program TV bersiri UPSR Sains Bersama iBuddy disiarkan pada setiap hari Khamis hingga Ahad bermula dari 9 Ogos 2014 (Sabtu) pada jam 10.30 pagi, 6.00 petang dan 10.30 malam secara eksklusif hanya di Astro Tutor TV UPSR (Saluran 601)

As the title say, program ilmiah ni amatlah bersesuaian untuk anak-anak yang bakal menduduki UPSR tak lama lagi. This definitely helps and very beneficial for UPSR students! Tapi Kakak tu baru darjah 4 pun layan gak program ni :)

IMG_9766

Astro memang sangat komited dalam menambah baik setiap kandungan yang disiarkan dan bagi menambah keberkesanan kandungan ilmiah, Astro Tutor TV UPSR telah melancarkan aplikasi pengiring pendidikan iaitu UPSR iBuddy. UPSR iBuddy boleh dimuat turun secara percuma untuk semua peranti Android di Play Store. Ataupun boleh juga melayari laman web ibuddy.my melalui komputer, telefon bimbit dan tablet dengan menggunakan pelayar Internet seperti Internet Explorer, Google Chrome, Firefox ataupun Safari.

Apa lagi Kakak pun segera suruh daddynya downloadkan dan terus siap-siap registerkan nama dia.

IMG_9763

Aplikasi UPSR iBuddy menerapkan konsep pembelajaran seiringan dengan TV serta menceriakan. Juga dilengkapkan dengan kaedah pembelajaran yang interaktif berserta dengan pelbagai nota ringkas berbentuk visual grafik yang menarik. Anak-anak kita juga boleh menguji tahap pemahaman diorang dengan menjawab rangkaian soalan Pop Kuiz dan Kuiz Tambahan yang disediakan. Papan Markah turut dimuatkan untuk kita menganalisis jumlah mata terkumpul dan kedudukan terkini berbanding anak-anak lain.

IMG_9765

Seronok pulak Kakak menjawab Pop Kuiz UPSR iBuddy ni

Tapi untuk memberi motivasi kat anak-anak korang yang bakal menghadapi UPSR tu, bersempena dengan pelancaran siri dan aplikasi ini, Astro Tutor TV UPSR juga akan menganjurkan peraduan dengan menggunakan aplikasi UPSR iBuddy. Peraduan yang akan bermula dari 9 Ogos hingga 7 September ini.

Hanya perlu memuat turun aplikasi ini ataupun daftarkan diri dengan melayari ibuddy.my kemudian seiringkan dengan siri UPSR Sains Bersama iBuddy di Astro Tutor TV UPSR dan jawab soalan kuiz yang disediakan untuk setiap episod, kerana setiap minggu, sesiapa yang dapat markah tertinggi akan memenangi iPad Mini, tempat kedua hingga kelima pula akan membawa pulang pelbagai hadiah cenderahati eksklusif dari Astro Tutor TV

So anak-anak, eh anak-anak tak baca blog Kak Red kot hiks, ok mak-mak yang ada anak-anak yang bakal menghadapi UPSR, bolehlah memotivasikan diorang mengambil bahagian dalam peraduan ni, dan secara tak langsung akan dapat menambah pengetahuan diorang dan memantapkan persiapan untuk peperiksaan nanti :) Insyaallah.

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 13

Last one…

IMG_1837

nak bergaduh mengumpulkan semua manusia dalam nih

IMG_8060

one of the photographers was my maid, tapi lain pakai self timer

IMG_1888

ni sah pakai timer coz the camera macam placed kat kerusi je kan…

IMG_8113

just the 7 of us

aku tak paham btol the guys yang nak kena pakai shades lam rumah ni heh

kiri kanan tu hah

IMG_1938

up lebih sket sini lah package nih

IMG_1964

once again, ada sorang lagi big brother takdak, tengok2 bukan sepesen pun muka kitorg, aku rasa ler. i got my mom’s look. very the mak mak hajah, sok aku jadi mak ajah cam tu gak lah

IMG_1985

ini nak suh berkepit pun nak kena suruh le orang tua dua orang ni tau…apa le nak disegankan tu weihhh

biasa ler skang stage kitorg buli mokpok suh kekepit rapat sket

IMG_1998

the menantus

IMG_2032

the cucus

but pastuh ada le ramai2 each family posing and aku rasa tak perlu le letak semua heh dalam ni, ngan family aku pun sama tak yah ler letak, dah kepam kot sumenya nak tempek. As mentioned, dah abis raya pun cite ni tak abis…so kesian.

IMG_8215

 ada je yang nak menyelit ler….

eh dress hijau ni from Nichii, gila sedap pakai but cuma takdak kaler lain, kalau idak memang aku dah borong

IMG_8221

aku lari depan umah pun dia nyelit sama ngendeng….pantang ada camera hakak baju biru sorang nih…

she s my kakak though

IMG_2121

kita poi le Klebang, but before serbu rumah orangnya, dok tepi beach hah, sorang dah meligat macam ni. aku rasa macam nak bukak je baju budak nih, peluh berdenting2 hah..udahlah pakai kemeja.

IMG_8267

kita dok sini pekena ayaq sejuk ayaq panas

IMG_8291

dan carik port nak buat photoshoot

IMG_8430

budak kecik tu kebasahan akhirnya, aku pun tak perasan le aku dok sibuk buat hal sendiri tetiba aku tengok laki aku dah kendong dia tukar kat bonet, kain baju baru. dia dok main air, sesikit memula abis kuyup….

IMG_8363

sian, nak suh mandi memang takkan bagi le walaupun depa dok mengecek nak mandi sini…

IMG_8376

aku pendek lagi dari anak aku memang logik le coz aku bukan makan kacang panjang kekecik dulu LOL but pakcik2 Abang dah memendek dari Abang, hahahahha ok itu kelakar

IMG_2158

what so funny hoi

Zeeshan dah berlenggeng kat rumah ni, dah time nak tidur, tu pasal dia geti dok diam sket kat riba maknya…

masuk jer kereta, pasang ekon terus tidur sampaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii KL eh sampai Seremban

IMG_8415

kat sini ada drama, bebudak degil tak nak naik jugak. so adik bongsu aku sudah menjerit pun tak jalan gak lalu mak merah pun sambung jerit wahhhh kak ngah pi amik video pulak. sib baik le dah kahwin kalau tidak mau bakal mak mertua tak jadi nak pinang dengo jeritan mengilai haku!

ai dok lam kereta coz teman Zeeshan,dia tidur…..

IMG_8416

ada pulak yang teringin nakkan Klebang Original Coconut shake, pasal ko kak ngah habis ler kami berbijik2 kereta ni kena pusing Melaka cari gak….udahlah beraturnya ke main panjang

but anak buah punya pasal, laki aku turutkan jugak ler…dapat pakcik makcik baik cam kami ni, memang best le ko kak ngah dapat yang mengilai macam atas tu hahahaha….kem salam le ko nak dapat yeh

IMG_8673

ini hah, aku rasa gegitu je, takde le macam nak kena terkenang sepanjang hidup pun. Kak Ngah punya claimed dok cakap sedap…huk aloh. Ko tak leh buat review tauu

abah aku siap cakap, emm sama je ngan air lain yang abah minum

kahkahkah fail ler ko kngah

IMG_8756

di Seremban, one of the relatives house

IMG_8765

the not so complete cucus….kecuali Zeeshan and the babies tak boleh le ada kat sini…macam tetaun sebelum ni gak, taun depan pun ko akan tengok entry kat Klebang nih gak, and ada le jugak posing aku melompat, itu kang ler entry nya. mulut memasing kurang asam, oh kak tinggi ko lompat kali ni dari tetaun lepas, mementang dah kurus!

biasa dia yek…

i promise you

pasni abis dah cite raya

ada tinggal satu je lagi entry kot

pastu habis dah

dah leh private terus blog

kahkahkah…..

Amin.

Comment: 11

Hari berkabung…

Hari ni hari kita berkabung. ALFatihah untuk semua yang telah pergi meninggalkan kita, khas buat mangsa2 MH17 :(

Anyway, minta maaf atas kekeliruan aritu, pasal blog goes private.  Kisahnya begini, lanjutan dari the Little Notes’ entry, so i tengah dalam process nak slow down sikitlah. Bukan ler sekarang, but I pun tak tau ler bila. Maybe very soon, maybe taun depan or baper tahun lagi tak tau ler.

I was testing the privacy, so korang at least dah registered. So bila the time comes, ha pakai je lah the credentials yang korang dah registered tuh, macam akak cakap, i donno when. I was just testing aritu, naik meletup aku punya inbox tengok orang registered heh. Last2 aku bukak and stop the spamming to my inbox, spammer robot tu pun pandai gak register ye. Ngek sungguh.

To delete some of the entries will take time, so I would rather privatekan or mana tahu, terus shut down. As I mentioned, that time will come, Insyallah. Pastuh my fb dah abis private gak, tu memang payah orang nak add ler kan, aku ada pending over 600 orang nak aku tak approve or ignore, biarlah lu. Pi ler borak ngan ai kat page: search fb page Redmummydotcom or ni hah click sini.

My instagram pun dah private :) , but bila ada permintaan specially for my blogjob, ads tu I open to public la kejap, but pastu lock le balik private bukan hari2 pun kita ada job kan.

For what and why? Bukan akak dah jawab ke soalan ni kat perenggan2 atas tuh?

By the way, penah tak korang rasa nak amik cuti, tapi bukan nak dok rumah bukan nak buat urusan apa pun. Sekadar nak minum kopi sengsorang, jalan soping mall sengsorang. Cukup time sebelum jem, ko balik le rumah, macam pergi balik kerja.

Do you have that feeling or have u done so?

Dedulu aku amik le gak cuti kalau buat gini but tu kalau special occasion ler, macam birthday laki bini hah, anak2 ke, or anniversary kita check in hotel ke, but sejak laki aku ni kejenya tak cam manusia normal cam aku, so memang no way ler nak mengajak dia memang kena solo2 je lah kan lagipun laki aku tu miskin cuti sob sob. Asal nak suh amik cuti je belum lagi kang bulan akan datang kita nak berjalan nak holiday ke nak overseas, kesian pulak.  Nak ngajak kenkawan jer belum lagi hah….

ada orang buat pi tengok wayang le karaoke bagai, but aku not into that, reramai hiruk piruk ni tak mau, the less the better, sorang 2 kawan ok ler but i prefer alone. Shopping ke heret  badan pi memana nak kaup pun sesorang but within that period je lah.

Sok sok entah le bila kalau hangpa nampak aku kat mall, meh lah num kopi sama yer…

Aku tulis ni macam mood aku kedaung je kan, macam aku pun sama in the berkabung mood. Yelah….simpati dengan mangsa2 dan family of MH17, itu dah tau bayangnya, yang MH370 tu halahai….apa la penyudahnya yer.

Ok ler aku pun nak pergi jugak berkabung. Cerita orang tua lelaki, kaabah segala  tu nanti2lah dulu, tak sedap la cite ngan menulis. tak feel. Kena cakap dedepan buat vlog kot baru sedap ceritanya.

Welcome home MH17. AlFatihah.

Comment: 11