Petua tercekik tulang…

IMG_5381

This was last month, di Temerloh, Red Family and my parents for a short break di Bukit Gambang. Ini kakak sudah makan tercekik itu tulang ikan loh. Remember aku pun pernah kena gak dulu (first time was kat Chiangmai/Chiangrai), dah macam tak cukup napas je bila tulang tu dok kat tekak, but the second time aku lupa when and where (which kena refer kat dalam blog ni gak but ai al takrajin). Aku makan kepal nasi terus ok.

So lepas 5 kepal nasi pun tak berjaya gak melembutkan tulang kakak tu. Itu petua yang aku pakai sepanjang zaman. But for my mom, petua paling molek ialah amik senduk lauk, taruk air suam / or sup and sogokkan kat mulut lalu kat tekak lah. Memula tokey kedai bagi senduk nasi, tried tak jadi gak, mak aku cakap kena senduk lauk. So aku capai sendiri kat tempat lauk depa and taruk air suam and baru ler menjadik. Betullah petua tu, so kalian, please try jugak if tercekik tulang.

Either with kempalan nasi or senduk. Insyallah.

Comment: 8

Cik Red Sado…

 

IMG_9070

i went to IKEA, again. tapi kali ni ngan gang dan bestnya tak perlu drive, bff drovekan. Jarang sangatlah aku dapat melepak dok sebelah as passenger, so kali ni kawan rajin nak drive, jadi dapat le jadi passenger and mem belakang jadi boss kejap hehehehe…

IMG_9081

depa datang ni pasalnya nak makan kat ikea tuh,aku tak kisah pun sangat, aku lebih pada window shopping. Walaupun dah hapal2 barang dalam tuh kat mana bagai but masih gak nak pergi, dok ikea tu tak bosan.

IMG_9087

semua kawan aku ni bukan geti nak dok diam bila bergambar, manjang jer gegar. Aku je pun yang suka benau amik gambar pun kan.

IMG_9090

i would like to buy this item, but coz tumpang member tak de le aku nak angkut sekarang, baik pergi masa laki aku ada or solo, berat tu….nak transfer car to car, tak larat le hakak.

IMG_9097

kita makan salmon for me and makyong and meatball for the driver. Kantoi air botol suam aku dalam handbag :) . Tapi tekak nak minum kopi ikea, sedap gak, 2 kali hakak refilled. The chickens aku ada tapau (had to buy their tupperware for tapau of cos), untuk kids at home.

IMG_9115

the flat shoes, wajib bila jalan kat IKEA, kalau 1-3 inch pun ok lagi for me but coz aku ada member makyong, lagi le kena pakai flat (long term pikir if dia beli barang, aku yang kena bawak barangnya nanti).

IMG_9121

memang betulpun dugaanku, dia beli banyak gak barang yang berkayukayan so takkanlah makyong nak kena bawak beberat ni pulakkan. So she helped to carry my Chanel PST and aku carried this stuff. Ada 4 ketul barang aku dalam tu heheheh (2 set of red candles, the red ampaian kecik tu and set of scissors).

Kawan kami sorang lagi, pun dia ada bawak her 2 stuff but bcoz dia lagi ‘kering’ badannya dari aku, and aku paling ‘sado’ than dia, so aku le kena amik anugerah bawak barang pompuan mengandung :) . hehehehe tarak hallah, hanya orang yang pernah mengandung je paham dengan orang yang pregnant tuh, so settled. Sampai opis dari parking to lobby tower 2 aku mengusung and passed to her husband. Tapi ada 4 abang sado kat IKEA tu boleh gegelak senyum bahankan aku bawak senget bahu, hallo….senyum tu bukan sedekah kalau tak nak menolong! Dol lah.

Anw, aku malas nak kengkarang pepanjang  lam ni dah coz aritu yang aku buat the veryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy long entry of dengue, ramai betul pemalasnya korang nak membaca kan. Letih hakak menaip tau. Ini macam, nak tutup blog lah :(

Comment: 11

#OBW2016 for #SAS8791 – Sekolah Alam Shah

 IMG_8813

anak2 dok ingat makpaknya nak pi dating, orang nak pi amik atuk nenek korang ler…

Zeeshan lagi, kelam kabut dia pakai baju

cannot la dik, ammi nak pi work

ok eeshan follow pi work

haigh ko….kang kalau bawak mau berlari satu dewan apaknya nak kena kejar plak

IMG_8772

Sorry mak abah, tiada gambar proper kita, baik berdiri mahupun duduk ni pun sambil mak abah tengah makan. This entry is just for my record, a little bit of diary gak, kot ler nak pakai di masa akan2 datang kan who knows.

Abah dapat invite for this OBW of Alam Shah, again for this year so sekali lagi kami datang bawak mak abah lah. Some more this batch ramai yang ai kenal, the most batch yang ai ramai kawan ler, batch lain agak kurang heh..

IMG_8783

The only guy yang aku nak letak gambarnya dalam ni hehehe…have known him since he was 14/15yo, aku sendiri pun a younger than him pun. Thanks Boq for inviting us, and to KRANTZ91 too. Depa ni amik gambar group bukan nak naik stage so memang tak dapat le nak snap pun kan hish. Nak suh laki aku, memang takde maknanya le dia nak pergi, well hehehe..for some reasons :)

IMG_8787

adik, kalau nyanyi tu bukak le suara tu bebesau sikit dik, ko macam ada diamond dalam tekak ko dik oi..

Budak tu suara tak pecah lagi lah – back up sang suami

LOL :P

IMG_8794

Antara bekas2 pelajar yang melepak ngan abah mak.  Well ai pun bukan kenal pun semua dah skang, muka memasing dah lain. Tokey perabut tu baru last year aku jumpa, dah dok semeja bape minit pun aku tak recognized him till my mom mentioned. Ini kan pulak yang 25 taun dulu lagi le bukan kenal semua pun, faces berubah, badan apatah lagi.

IMG_8819

 

Simple make up, not even eyeshadow pun but I cuma pakai lashes. Bila tengok gambar ni I kena pi beli his 3 quarter pants (biasa ler laki aku order je, bininya kan Owner KLCC :P ).

I know mak abah ai nak borak lepak lagi ngan the ex students but aku dah paneh vontot dok situ lelama, selain dari ada pandangan yang tak berapa best kahkahkah hati hakak di rumah, anak2 kan kat rumah walaupun dah besar galah but you know lar. So anyway, thanks to the ex students of Sek Alam Shah batch 87 – 91 jemput abah.

Insyallah jumpa lagi at the next event.

Oh alang2 kan, ai nak tanya, korang ada kawan yang umur between 35 – 50 years old, lelaki. Status single atau duda takper (laki orang diharamkan), dan most importantly the earnings kena ler at least mininum 15k per month. Ado dok? If ada, please whatsapp akak 019 320 6264. Ni serious talk nih, akak bukan tanya sesuka. Ada citer lanjut untuk lelaki2 ini….(dont worry, project ni ada dapat izin my husband).

Comment: 4

The after…

This was months ago, to be exact – a few days before I was admitted. But aku nak gak publish dalam ni for our reference, hari yang kita followed up datang untuk check up Zeeshan’s bone fracture.  Hari nih laki aku bawak tapi aku joined waktu lunch, just menebeng. Yang bestnya mak aku ada bekalkan nasi tapi bila nak suapkan dia, asyik melari pusing clinic so nasi tu masuk le kat mulut aku kan.

Abis tu, dah berkembang ngan lauk pindang, takkan nak tengok je nasi tu. sian nasi tu. Sok dia tanya, apasal tak makan aku, ha….so aku kena le makan nenasi tuh. Sampai licin hakak makang :)

IMG_5344

IMG_5347

bapak ko kat belakang tu memang takde perasaan sikit, asyiklah dengan chess online dia. Tak pernah lekang. Aku pun pencinta chess gak, kemaruk chess too, masuk tournament merata2, tapi takde le 24jam nak melekat ngan chess. grrrr

Ada jenis laki yang suka ngan social medias, ada yang suka dok ngan main game game game. Itu memang banyak aku jumpa. Ada pulak jenis laki yang hp pun jarang nak pandang, nak tunggu jawab pun berejam2, ada yang dah baca pun tak berjawab.  Dan laki aku adalah salah sorang yang hp sentiasa kat tangan, kalau dia mengadap lama muka seriuos tu hah, ngah main chess ler tu. Kalau tak pun dok scrolling fb/ig segala…but if at home or outside memang main chess je le kerjanya. Tu tak yah nak cite dia punya w/a group, mak datuk. Aku rimas ngan group2 nih, banyak yang aku dah left :) .

Aku pun main gak chess online nih, but biasanya waktu malam. Lagi2 dah nak waktu tidur tu, hah belasah dulu main 30 rounds sket. We both memang chess player, jadi apa nak dikato…

IMG_5304

so this time since aku ada joined depa, aku dapat masuk le tengok dia buat scanning, first round dulu tu ngan apaknya. Boleh sorang je lah parent yang masuk dalam nih….depa nak check ada lagi tak fracture kat tulang2 bahu dia tuh

IMG_5309

so far dah seminggu selepas dia punya tulang tu macam retak, so dah bercantum semula.  Arm sling pun pakai tak de le seminggu, 2,3 hari jer. rimas dia…

Lepas je kejadian bone fracture dia nih, takde dah dia berani nak jalan lari macam Arlo and Spot. Serik dahlah kot, he tau dah benda tu kalau dia buat surely akan buat terkehel lagik tulang2nya…yelah accident boleh terjadi di mana2. Itupun asal aku nampak dia lari laju dalam rumah or bergusti ngan abangnya, mesti my 7 petir petala langit suara keluar.

 IMG_8998

 

This one pulak, was just recently, aku balik kerja amik dia dari skul (hbag aku pun kat tangga lagi tu hah), aku pusing je dia dah buat cenggini. Eh kau ni, belajar kat sekolah ke or ikut abang kau nih! Laju je abang snap gambar nih, lama yek dia buat pesen terbalik melekat kaki kat badan nih.

Cuba kita yang tua bangka ni buat, specially yang gems gems mok mok ni, angkat kaki nak melekat kat dinding tu pun hazab kan, bebudak macam depa ni tulang badan lembut senang je aksi cenggini.

apapun, aku memang paling tak berkenan le depa buat macam nih. If you remember abang pun sama je ngan adiknya (actually adik banyak ikut abang), dulu masa kat rumah VA pun macam tu gak dia punya lipat pepusing badan segala, melekat macam spiderman je kat dinding nun. Gitu ler my boys. Always be boys.

Comment: 4

Mosquito net for your dengue issue…

IMG_8901

Tips simple tapi banyak gunanya sangat, berharga. The mosquito net untuk wajibul sangat dipasang di rumah, if nak avoid cik aedes datang melawat. For my case, memang sangat pasti ler dia masuk ikut tingkap bathroom / toilet, jadi after sebulan lebih we had our dengue, baru le laki aku ada slot untuk memasang hah. Habis kat attic pun laki aku pasang gak…

ini net pun aku beli online gak, he was about to pay via his contact (which is from online too) for our house punya sizes bagai, the charges yang depa bagi was between RM200 lebih to RM300 lebih. But coz the wife is very the shopaholic and knows well on this online site, so i got all these 4 sets, sama dengan sizes yang apek2 online laki aku jual tu, at only RM24 jer for all 4 sets :) .

Aku memang penjimat kehkehkeh….barang yang sama, harga berbeza. Carilah Kak Red, bukan carik Trivago :)

Comment: 2