Zeeshan’s drama…

IMG_6899

First day kat sekolah, alangkah bahagianya si anak. Siap antau mak pak kat pintu kelas lagik, dihalaunya kita. First day yek. 2nd day pun bahagia, aku tak yah naik atas, hantar kat bawah jer. Masuk hari ketiga, Zeeshan dah start berdrama. Ada 1,2 orang budak yang menangis, so tetiba dia tengok pun dia menangis. So aku joint le sama ngan dia dalam kelas.

Aku dapat lari pun coz aku cakap aku nak gi beyak. kahkahkah….

Tapi tu lah, sok2nya cikgu cakap Kak, dia cari akak kat toilet kak.

Where is Mummy? Where is Mummy?

alahai lololooooo Zeeshan nih. Mummy works lah nak.

IMG_7618

Dah dekat seminggulah Zeeshan dok kat playhouse nih. He s supposed to go to yang 4 years old but itu kalau ikut tahun, since dia Dec baby, orang dah 4 tahun dia baru turns 3 years old, so dia gang2 ngan bebudak playhouse dululah. Maybe dah 6 bulan ke baru dia pindah atas gak.

but tu lah 2 hari je dia seronok, hari lain dia cengkam leher peluk habis badan aku tak nak lepas. Menangis sesedu.

by the way kita pilih sekolah ni coz aku takde pun survey sekolah lain, dah citer aritukan, aku datang sini tetengok and terus takde masa nak tengok sekolah lain. So heharap oklah yerk, dear school…please look after our kids.  Itu dia tengah mencengkam leher aku lah tu peluk habis. Sama le aku pun dok dalam kelasnya, tapi this one aku main lari pecut jer lepas 5min pun tak de tanda bayang dia nak lepaskan aku.

Kakak dulu pun, ada 2 weeks gak aku dok sama dalam kelas dia, belajar sama ngan dia kahkahkah. Cikgu pun suh duduk sama coz special case si Kakak tu dia punya merajuk meraung hoi! Tu kita panggil transition dia untuk masa bertenang dan masa untuk get used with the school.

By right memang kita kena tinggalkan jer anak, of cos true but untuk kes2 anak yang akan dok sedih meraung melalak tersedu2 nih kenangkan dia kena pi sek tinggal situ (for him thinking yang orang tak sayang dia ke napa dia kena pi skul) dahlah abang tak skul (abang ko sek petang dik oiii). boleh je exceptional case ko duduk le sama dalam kelas but masalahnya mak kau pun nak kena pi kerja dik.

 

IMG_7614

Nantilah sok sok mami suh apak kau tunggu kau pulak. aku tak suka bila tinggalkan anak kat sekolah dalam keadaan dia menangis sedih. Aku nak dia rasa selamat kat sekolah, fun and happy. Kalau setiap kali asyik menangis jer halohai, tak bestlah dik, mami pun tak senang kat opis nun. So untuk permulaan ni beginilah dulu, aku dok ler sama dalam kelas ngan dia for 5,10 min.

Nantilah apak kau pulak temankan kau.

Kitorg ni ada kerja memasing. bapaknya hantar kakak for both classes and jemput Zeeshan, aku hantar Zeeshan jer. n attend Kumon anak2, so kalau camni nak kena mintak bapaknya turun padang sama lah dok dalam kelas.  Tapi masalahnya bapak depa ni jenis yang alah tinggalkan jer, alah bior je dia nangis, alah buat tak tau jer. Hamboih pak kau cakap senang, bukan ko yang berada di tempat kejadian.

Sembilu tau hati ai tengok anak I peluk I kekuat tak nak bagi tinggalkan dia.

Oh nanti aku nak share episode ‘kehilangan’ Zeeshan lagi kat hangpa. Untuk kali kedua ye. hem….till then.

 

Comment: 6

Red Problems!

U must be thinking mestiler rumah aku penuh dengan warna merah kan?

Definitely salah. Ada certain sections memang full of reds but ada sections lain memang takde tema merahnya pun.  Takkan semua bilik nak cat warna merah, kesian anak2 hakak, kena colour abuse ngan maknya kahkahkah.

So for their rooms, depa got to pick ler the colour they wanted. Sections lain pun akak buat for 3 weeks, eh dah macam citer Nippon pulak, my ads on that tak keluar yet, but they didnt sponsor my new house, they did for my current house, again. Tak sempat nak cat umah baru lah….heh panjang ler citernya.

So one of the weekends, once again kami menapak lagi pi kilang/warehouse/kedai2 barang rumah.

Ada satu top bathroom nak kena ada red colour. Merah lagi? baru jer ler ni nak pakai red top yang oi. Bathroom lain mana ada.  Lelain tu tiles dinding lantai ye yang merah.

IMG_6822

ini tiles dah part of 2 of my bathrooms tapi tak sesuai le buat top, kang air bertakung pulak kat sinki bagai, nasib baik ler Ah Seng bagi nasihat berguna.

 

IMG_6825

Hok nih, kecik punya, lelain size besar takde ler kaler merah. Amik ni kang alahai…dia yang 20 X 20 yang best but mana le nak cekau. Tak yah le korang cakap suh pi sana sini bagai, seantero KL ni punya most of the kedais aku dah carik. Kecuali luar Selangor je belum. Inipun aku jumpa balik kat kedai tiles Puchong aku nun

IMG_6827

ko ni nama jer Flash Red. tapi tak merah pun.

kat kilang ada stock ni jer, lepas 2,3 hari kemudiannya Ah Seng pun pasang le, but alah….napa tak merah!

hasilnya? hah nantilah, but macam tak merah menyala… sedih mak.

 

IMG_6832

merah camne ko nak kak red?

ko nampak seluar merah akak ni? hah merah ni. merah blog akak ni. cabai merah tu. darah merah kita. tu merah.

tak kenal lagi warna merah? tunggu aku buat kelas warna merah!!

Comment: 7

Those 2 boys…

 halahai anak aku kan, cerita kisahnya ni was like early December. Lama dah rasanya.

 

IMG_3040

berbulan depa buat planning nih, the year end dinner, for all Prefects, all batches of their schoollah. Sekolah abang ni memanglah sekolah kebangsaan but 90% are chinese. So even that nite pun, dia sesatunya Malay yang ada. Cikgu2 pun ada jugak sama malam tu. Depa buat event ni kat Viva Hotel, the most closest hotel and convenient in Cheras area.

He was sent by his Uncle, coz initially Abang cakap dinner boleh datang after Maghrib pastu dia dah cuak bila ramai kawan2 dia semua by 6pm dah pergi. Then he told me only like at 5pm. Mana le aku mampu nak sampai around 6pm with my works commitment vs jam lagik. Thanks adik aku yang rescue to send him.

IMG_3046

but dah hujung2 habis dinnernya tu, aku datang amik lah dia. Aku lepak kejap kat bawah, minum sat. Pastu aku dok luar ballroom dia pastu pepelan aku masuk dalam. Ler hai, ada gak parents lain menebeng sama tunggu dalam nih. So aku pun joint the club ler, lagipun depa dah nak abis sangat, dah sibuk2 amik gambar, dah habis ucapan bagai. Abang pun dah nak turun stage too.

IMG_3053

can you imagine that this boy was wearing all top to toe bapaknya punya outfits and shoes, they have the same size, tapi kemeja merah jer dia punya sendiri. Thanks Zalora!

a day before nak cari pakai baju apa (kan bapaknya dok kerja) abis dia try sesatu and snap and antau gambar, of cos the mother has to be his fashion designer nya dong. IMG_3049

grand betul kekecik lagi dah event kat hotel. kekita dulu hado?

IMG_3058

nak gak melepek sama

 

IMG_3057

eloklah pun ko pakai bang,  bapak kau pun bukannya pakai sangat suit dia nih

next year kalau ada, aku kata tak yah pergilah, takde sangat apa2 dinnernya nih, takat korang beborak among them. kalau form 5 bolehlah, coz masa tu dah ada farewell bagai kan.

IMG_6936

on another day pulak, depa bertiga (kakak was at school) pergi VIVA Mall. Viva ni aku rasa selang seminggu 2 memang kita akan datang, selain untuk movies, tapi jugak untuk compare barang dalamnya. Tapi paling penting ni hah, giant car for bebudak naik. RM10 for 10min or sukahati kalau takde orang, lagi lama kau boleh pusing. Udahlah

IMG_6937

totally macam kereta betul, ada pedal for minyak laju slow ada reverse segala. Bestnya adult pun boleh duduk sama at the back of your kid, even abang’s size pun boleh je naik gak kalau tak nak share2. Pastuh luas sangat tempat nak ronda kereta nya pun.

IMG_6955

like i said, bapaknya pun sama amik satu kereta. Racing depa bertiga dalam nih. Yelah orang takde, depa jer. Sonok worr!

IMG_6962

nak naik berdua pun beres. Ada sekali masa tu kita bertiga je, aku RD and Zeeshan, naik ler ni kan, gegilir. So masa bapaknya ngan dia, begitu beria begini, bapaknya pandang tempat lain, Zeeshan pulak tak turn left, abis langgar orang tetepi yang dok tengok. kahkahkah, dulu tu first time lah. Skang dah banyak kali naik Zeeshan pun terer.

Sok lusa pun aku kena ada kat Viva Mall gak, ada misi yang tak hehabis yet.

Baru ni, this week pun kita ada kat Viva Mall, tengok Taken 3. Dah tengok?

My short review – Taken 2 lagi best than Taken 3 :)

Daa….assalam.

Comment: 9

50% off and the red basin!

IMG_7103

seronok tak korang kalau ngah2 shopping memang la ada diskauns 30% pastu baru nak bayau, tetiba dia kata kak, semua half price, 50% discounts. apa lagik, main amik amik amik jer lah kan!

i borong lots of inners and tudung for my daughter, paid for RM400 over. Kalau takde less tu mau RM800 le kan. alhamdulillah. All for my daughter but pastuh kan bila balik, ada 3 helai yang dia tak berkenan, tak baper pandai pakai. Instant shawl namanya. So rezeki tu kupanjangkan pada akak ipar aku lah.

Kami kan pi kat tuh, PWTC, bertingkat2 naik, eh 2 tingkat je kot the exhibition, aku rasa 90% memang for jual tudung jubah bagai. Lain2 items hemm,  think tu je pun beli. takde lain. Laki aku dok cepat jalan cepat jalan depan, jangan menyinggah dah.

hahahaha stress dia dok dalam tu ngan orang punya ramai pastu bini mata asyik nak berkenan tang tu tang ni.

 

IMG_7132

udahlah sebelum tu dia stress ngan parking hazab dalam nih. 2 parking areas kita masuk tak dapat lepas takde kosong dok wasted time menunggu keter orang yg bila nak kuornya, last2 parking sini, and tepi jalan, tapi kita rugi 10ringgit coz kena lalu kat parking yang berbayar. tah hape2 tah. long story short. i was so happy that day coz dapat benda lain yg benarnya.

kitorg kan setiap weekends je ukur jalan sana sini mencari barang rumah.

susah tau. coz semua isi rumah tu semua kita cabut. roof, tiles, pagar, toilets, pintu, semuaaaaaaaaaaaaaaaa kita cabut. n kita rebuild, kita cari from a to z untuk semua barang, to our standard and choice.  tapi duit keluar macam hem… nangis hakak.

IMG_7136

bini biol laki aku ni memang tengah jalan pun nak posing, langgar dek motor ko kang

IMG_5220

after searching hi and low, for the black basin, dapat gak sebijik hah. dapat 3 bijik pun, 3 diff kedais.

tapi harga lelain. ada mahal, super mahal, agak tak mahal

IMG_5239

kedai yang agak tak mahal ni ada stock, terus rembat bawak balik. I amik yang black hitam tu. coz yang putih merah agak kurang kena ngan konsep bathroom aku. tapi kalau takde pilihan itam tuh, mau aku amik yang merah tu gak kot.

 

IMG_5253

kawannya paip panjang tinggi ni pulak. dan ada le accessories lain.  Insyallah by this week contractor pasang semua basins, top, paip maknek bagai. semuanyalah. n as of today pulak, rumah dah fully cuci. Some ada tanya kenapa aku buat nih tak engage ID, ler…aku lah ID nya. Aku cuma takde cert or official ID name jer, but i still have the ID hands, gitu kan.

Aritu lama contractor aku carik red top for my bathroom tapi tak gak jejumpa, semua colour not even chilli red, macam close to burgundy je plak or pink. So kalau kes macam ni kena la aku ngan RD (specially aku ler coz aku yg insist nakkan kaler ni) turun padang, merata lah kita jalan cari. Jumpa a few tapi stock takde kat kilang, last kopek jumpa gak, seminggu stock ada, so Ah Seng kasi settled.

paip pun, ada hundreds of choices, nak gini nak gitu nak bagai, lagi cun lagi mahal. sort of.

wui…sweet gila buat rumah nih. Sweet le ko sangatkan…padahal.

Comment: 4

KitKat Rubies yang lazat!

This is 48hours sponsored post, kindly scroll down for my latest entries.

.
IMG_4281

 

“Have a Break, Have a KitKat” So lepak rehat sebentar menikmati KitKat yang mengiurkan dan menjadi pujaan kita semua ni :)

Who doesn’t love KitKat? I bet kita semua suka sangat dengan coklat KitKat ni. Lebih-lebih lagi packaging dia yang merah menyala, double triple lagi akak suka! Ini makanan rasmi sejak dari kita kecil hingga besar. Takde ler lagi penah akak dengar ‘aku tak pernahlah makan KitKat. At least once in a life time mesti pernah makan right?

IMG_4295

By the way, akak ada good news kepada semua penggemar coklat terutamanya penggemar KitKat. The other day, Nestle KitKat yang merupakan pemacu global dalam pemasaran coklat telah melancarkan dan memperkenalkan coklat terbaru mereka yang bermutu tinggi iaitu Nestle KitKat Rubies!

IMG_4299

Nestle KitKat Rubies dicipta khusus untuk kita berhenti berehat seketika dari kesibukan dan tekanan kerja seharian yang rutin dan membosankan seterusnya menikmati apa yang terindah yang telah diadun dalam coklat Rubies ini.

IMG_4323

Semasa pelancaran Nestle KitKat Rubies, telah diadakan Chocolate-Making Workshop yang ditunjuk ajar oleh Mr. Thierry Martin. Untuk pengetahuan korang 4 langkah utama yang penting dalam membuat coklat yang didemokan iaitu pertamanya Tempering, langkah kedua Mixing and Moulding kemudian Cooling dan seterusnya Demoulding.

IMG_4339

Dan of cos langkah selebihnya pula, coklat tersebut diadun dengan rasa kasih sayang daripada inti trufel coklat yang pekat, bahagian tengah wafer yang rangup, dan dicampur pula dengan kepingan-kepingan kacang hazel yang diselaputi gilapan coklat susu yang halus. And that’s how Nestle KitKat Rubies was made :)

IMG_4343

Bila la nak siap coklat ni, terliur-liur aku dah ni…

IMG_4363

Apa lagi once dah tau rahsianya, aku pun sinsing la lengan terus adun buat sendiri my own coklat hiks. During the process, kena kuatkan semangat apa tak nya dengan dia punya bau yang mempersonakan menusuk rongga hidung aku langsung melahirkan rasa nak menelan terus coklat tu haii…

IMG_4372

Yey dah siap pun my coklat

IMG_4374

The closer look my own Rubies, top left.

But takdelah boleh makan terus pun, kena ler masuk freezer, lam an hour or so, baru boleh terus makan ngap. I kan pencinta kacang segala mala kacang aku letak hoh lam my own KitKat Rubies

IMG_4376

Launching of KitKat Rubies was successfully done by Nestle. As this already out pun, dah ada kat market.

IMG_4410

As for me, setiap lapisan coklat Rubies ni memberi rasa sensasi yang mempersonakan dan meledakkan rasa emosi yang mengkagumkan. Krim trufel coklat yang diperbuat dari pelbagai ramuan terbaik khas dari Sepanyol itu menjadikannya hasil yang teristimewa dan bila rasa coklat hadir di mulut kita membuatkan kita berasa dikelilingi oleh orang tersayang dalam suasana yang indah dan rasa intinya yang manis pula membuatkan hati kita berasa ceria dan gembira.

When I said orang tersayang…

Aku tengok Abang Kakak Bibik dok berulang makan sampai tak ingat orang belakang hoh!

IMG_4403

Thank you for the chocalate! Terlupa pulak, disamping rasa enak coklat dan inti manisnya, kerangupan bahagian tengah wafer menjadikan teras kelazatan Rubies ini. Ditambah pula bila mengunyah kepingan-kepingan kacang hazel panggang dikaramel yang rapuh berderup-derup seakan-akan berasa diawangan dibuatnya.

For sure I’ll enjoy every moment of it dan sudah semestinya dikongsi bersama with my beloved family. Sesuatu yang indah menjadi lebih indah kalau dikongsi bersama dengan orang tersayang. Tak gitu?

Untuk KitKat Rubies, akak skip my diet (currently dah tak payah nak gigih sesangat coz dah gotten my ideal weight) but jangan salah faham, makan chocolate bukan penyebab gemuk yer.

IMG_4392

Nestle KitKat Rubies dengan sebatian 1500 perisanya menghasilkan rasa nikmat rasa yang unik – rasa kebuahan, pedas, berempah, asas dan manis. Disebalik keajaiban rasa enak Nestle KitKat Rubies ini, ia dibalut pula dengan bungkusan yang merah mewah lagi menawan tersusun rapi di dalam kotak yang elegan.

Adat mengenai coklat, bukan hanya untuk dimakan, tapi dikongsi bersama, diberi sebagai hadiah tak kira apa juga sambutannya sekaligus melahirkan rasa gembira dan bahagia penerimanya :)

Nestle KitKat Rubies melengkapkan semua ini! A box of KitKat Rubies is RM35.90, nicely packed with 2 layers of choc jadi tak payah sibuk nak cari wrapper segala untuk buat hadiah. Barulah semua boleh “Have a Break, Have a KitKat” sekarang!

 

Comment: 17