Iftar Sesama di Bangi Golf Resort

Akak bawak lagi korang to syurga makanan…

Kali ni di Bangi Golf Resort.

Pun tahun kelima jugak akak bersiaran bersama depa for the Ramadhan Buffet. Sembang lelepas pasal Bangi Golf Resort ado je kat sini, but ini kali ini tahun wallah!  Dengan lebih 200 jenis masakan dan makanan, from hidangan tradisional Melayu maupun ke Barat yo, citarasa kampung, modern, mestilah ada, citarasa untuk kekanak riang pun wajibul ado.

They have the konsep ‘Kebun Dalam Bandar’, kira ko rasa nak makan ulam, hah ko petih jerrrrrrrrrrrrrrrrr, semua ni pun ditanam sendiri by BGR! Incrediablenya, bunga telang yang kaler biru pada nasi  tu pun comes from their farm gak. Hebat lah mung BGR!

Apa lagi ado? Meh sini akak letak sikit je lah, bebanyak kang abis pages aku nak sembang menu, lebih 200 tu dik oi. They have sup kambing mamak, satay mestilah adaaaaaaaaaa, nasi ayam dengan teknik ayam dipanggang bersama sos bbq ala oriental, masakan India macam Ayam varural, daging kambing masak hitam mamak, matchy2 pulak dengan nasi kukus wow wow wow!

Gaya Barat, eh masih di BGR, ada cendawan espuma yang dimasak segar, with sous vide eggs lagik, carbonra, u name it.. makan jangan tak makan. Desserts pulak, ada churros Sepanyol, Tiramisu Itali, kuih2 Melayu tradisional, pulut kuning serunding kelapa amboiii…meriah meriah

Green tea cheese cake, cendol mousse, Kordial Mangga, anggur, ayo tebu, TEH TARIK OH MY, the fruits too!

Dahlah murah berpatutan sangat, menu mencengkam tekak sungguh.

IMG_3937

IMG_3938

IMG_3939

IMG_3940

IMG_3941

Dalam kita berbuka puasa di BGR, ada maksud dan pahala tersirat yang kita buat actually:

1. Berkongsi Pahala

1% daripada keuntungan Restorant BGR, akan disalurkan kepada Islamic Relief Malaysia (IRM), alhamdulillah.

2. Makan ye sedap, tapi jangan membazir kay

Kita kena hidup sifar pembaziran, kang jangan taksub rakus nak amik bagai segala, tup2 baru 10min bukak puasa dah tak larat nak makan, hah dont dont yek

3. Berbaloi-baloi

Harga yang kita bayar untuk berbuka di BGR adalah sangat terendah untuk restaurant besar macam BGR ni, They can cater thousands of people for berbuka puasa, parking pun cukup dan luas, walau orang ramai semanapun, food memang akan cukup.

4. Ibadah

Surau for solat pun lebih luas, depa ada buat renovations recently jadi jemaah akan lebih selesa. Dulu tandas ada 5 cubicles jer, skang dah 16 yer!!

IMG_3822

Harga untuk tempahan dalam talian di laman web http://www.bgrrest.com/product/buffet-ramadhan bermula serendah dari RM59 nett untuk dewasa dan RM29 nett untuk kanak-kanak, secara peribadi.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan 2019 Bangi Golf Resort, bolehlah hubungi 1-700-81-8557

Atau email di enquiry@bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

#iftarBGR #ramadhanBGR #BGRbuffetramadhan #bukapuasa

Comment: 3

Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa!!!

 clip_image001[13]

clip_image001[11]

Ramadhan datang lagi, means berbuka puasa di Cyberview Resort and Spa is a must too! My 5th year collaboration with Cyberview Resort and Spa, begitu ukhwah kami yer.

Apa the hot one in Cyberview Resort and Spa?

If taun lepas ada 26 stalls, taun ni kita upgrade lagi….bikin jadi 30 stalls! Best lagi, depa bring back their signature ‘seafood live-on-the-wok’ dengan tiger prawns and ketam yang dimasak on the spot ikut selera hangpa. Nak selera kampung? Chinese, Jepun, Europian eh…u name it, 350 dishes tu all in mestilah ada.

My fav sangat asam pedas, darah Melaka kan, mesti nak kena pengena depa punya gak, pahtuh, teh tarik, Ya allah naik 2kg terus malam nih makan camni weoiiiii. Dessert, akak paling suka the flavours of buburs, pengat pisang, bubur kacang tu semua my tekak can go one!

clip_image001[19]

clip_image001[17]

clip_image001

clip_image001[5]

clip_image001[7]

clip_image001[9]

Main signature dishes di Cyberview Resort and Spa:

1. Asam podeh & Tempoyak (korang leh pilih ikut nak ikan apapun, aritu akak letak 4 types of fishes lam semangkuk asam podah = riaktakbur 🙂 ).

2. Live prawn and live fish = menggetis la korang tengok ni kang

3. Nasi ayam tempayan = weiiii ayam weii! dahlah perap nasi and ayam tu oh meng, cannot tahan nafsu hoh

4. Banana Thai Panckage = hang ingat Siam’s selera takdak? gottttt!!

5. Horchien = wa ai niiiiiiiiiiii!!!!

6. Popiah Kapitan = ini laki aku makan hover 2 plates!

7. Lok ching, sata, otak=otak =  sabar wei sabar, kita belasah gak nih

Sebab ada over 350 menu, akak memang tak wajiblah nak letak semua kat sini kan, but untuk Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa, seperti bertahun2 dahulu, tak pernah fail us, tak pernah jatuh standard, tak pernah tak sedap, tak pernah tak pernah tak pernah lah customers tak nak kembali. Most of my frens, my readers, my followers, my fans and strangers memang kemaruk to come back to Cyberjaya Resort and Spa sebab bila makan kat situ, boleh relaks, tak pening kepara ngan crowded too much, coz depa pun ada buat live station, stalls pun ada kat luar, very the senang movement kita. Even they have kids area too.

 Harga for Iftar Warisan Rasa 2019 di Cyberjaya Resort and Spa:

1. Adult RM138 nett per person

2. Kids RM68 nett per person

Early birds price valid till 6 May 2019:

1. Adult RM110 nett per person

2. Kids RM55 nett per person

Boleh bincang punya harga 🙂

  .clip_image001[15]

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and  ini full address for Cyberview Resort and Spa. Nak best lagi, terus check in lah weiii….

Me and the Red Family insyallah will be there too, over the weekends during this Ramadhan, jumpalah kita nanti yek!! Ko rasa akak ada masa nak diet? Ramadhanlah bulan susah nak diet hahahahaa….

Comment: 4

2 Baloon Sinuplasty

 

It s Feb 2019 but i havent blog pun pasal my baloon sinuplasty surgery at all, even my son’s too. Yet pastuh I ada buat 2 more surgeries lain gak. oh well….dah sebulan setengah im on long medical leave, ddnt bother to update my blog. Pardon me.

This was on end Oct 2018. I did my first baloon sinuplasty surgery on 2010, 8 years ago. Details story lama kat sini: 

Pastuh after 5 years (seperti dijangkakan by the doctor) it came back. Masa tu technology lain so tak lasting lama lah. After horrible of 3 years, i decided to do it again, this time punya technology can last much longer, perhaps more than 10-15 years, wallahualam.

IMG_7678

i drove myself to the hospital, pak encik hem…bz bz benau. He came later after few hours before i ve been pushed to the OT’s room.

4e3f59cb-5573-4a6b-b9f5-898caa5f1ee2

Kalau nak kira major ops, ni first time lah ever since beranakkan Zeeshan, i tak dela rasa takut ke hapa, cuma i bayangkan masa after ops tu nanti (was it sama macam dulu punya surgery gitu kan). after 3 hours macam tu, the ops ni pun done, mmg la tak sedau pun coz i was on full bius

IMG_7690

sakit hatinya ko masuk balik bilik hospital, laki ko membuta ha camnih. Bukanlah nak bangun tengok bini being pushed dah bagai, boleh sambung lagi melenanya.

2fb8fcb0-7389-44ac-96f1-1c4ac9cb18dc

1 day tu aku layan ubat bius, memamai….till the next day baru ada energy a bit

 

IMG_7707

 

best part is, bila kuor dari OT tu rupanya takde dah rangka2 whatever letak dalam hidung. tu pasal aku ckp technology skang dah tak sama macam 8 years ago. Macamana masuk OT, macam tu la kuor OT rupa hidung nih. Luaran je lah i meant. Dalamnya masih lagi kena spray2 for 1 month gitu. And after fully check up, alhamdulillah, it works well and aku takde dah facing the same issues of sinus teruk.

Makan ubat tu bagai sume ada ler during this period (sblm surgery) but sampai bila nak asyik togok ubat jer, it has to be stopped. Sebab tu lah aku buat sinusplasty nih. Sblum korang nak buat nih, kena buat scan dulu lah, depa nak tengok how serius is your hidung so can do the baloon sinusplasty.

Datuk Dr Kuljit, the same doctor yang did my previous surgery, did this one too gak. In fact for Zeeshan’s ent pun under him. semua anak beranak aku mmg go under him je pun.

8e4960e0-d3a9-4366-8acc-7c1b631dfb48

then 2 months after, just right after abang finishes his SPM, abang’s turn pulak buat the same procedures. He s been having the same issues like mak dia for years. But dia bergantung pada ubat and spray most of the time lah. So sblm SPM doctor dah checked bagai and agreed to do this after his SPM papers

IMG_9938

memula dia takutlah, admitted at nite before, bapaknya tidur temankan kat spital. aku datang ulang alik. Pagi esoknya baru the ops

IMG_9946

at nite tu pun ada je adik2nya sama teman, but pastuh aku heret semua bawak balik, tinggalkan abang and apaknya jer. Pagi buta aku datang balik hospital and pastuh dia mula la tak senang duduk, takut takut, udah dikabau ada bius ko takkan sedar apa pun…kocik punya hal ni bang

IMG_9948

IMG_9955

alhamdulillah, the surgery went well too. Now dah over 2 months gak, he s happy, takde dah issue sinus pagi siang malam bagai. The next day after surgery pun abang discharged. And ulang alik pakai spray and 1 week follow up check and happy takde hal dah. Abang pun under Dr Kuljit gak, sama korek hidung ngan mak nya.

So far lam Red Family, aku ngan dia je lah yang issue sinus ni. But actually for abang’s case ni ada lagi kisahnya tak abis, post his accident setaun lepas. On his teeth n robek bawah mulut especially, nak kena jumpa gak dentist and skin specialist ulang alik. Last year, berulang jumpa dentist je banyak kali coz he lost 2 1/2 batang gigi dia kan, so dia mmg skang pakai gigi palsu yg marryland bridge tuh.

So next entries pulak kita move on to my knee and DCR’s ops. Puncanya yang aku sampai long medical leave….

Comment: 8

On my long ‘holiday’…

8876750f-d07d-4fac-8e1f-6296050b73b0

so many things lahai jadi these few months…

firstly, good news is, i will update my blog more often pasnih coz i m having my 1-2 months off (read: long medical leave).

currently on crutches and most of the time with wheelchair. Physio is also my bestfriend now.

Jumpa kalian soon.

Insyallah, terima kasih atas the well wishes.

 

 

Comment: 7

Ferra and the 6 babies (minus 3)…

IMG_8075

Balenciaga at the age of 3 months. Sumpahlah comel. Bel dah Red House’s frenly, Satu rumah dia dah explored, of cos 1-2 weeks toilet trained jer dah passed. Aku sampai tidur bawah lah coz dok jaga dia, yelah masa dapat dia dulu pun dia baru sebulan. Now as of Nov dah 3 bulan. Kadang2 tidur sama atas ngan Zeeshan, cam dalam gambo nih, memang dia tidur tuh, Shan tepuk2 dia sket terus dia melena.

Apapun Bel is like my 2nd magnet too (after Zeeshan).

N speaking of magnets, my magnets pun dah bertambah baruuuuuuuu!!

 IMG_7008

 

Ferragamo (eh hujung kaki dia tu ada Bel). Got back from mengawan rumah Anne PenMerah, terus merundum, monyok, asyik tidur tidur jer, tidur pun kat bawah sofa godfather (jarang jumpa dia kat tempat lain). So btw, sepanjang Bel dok baru adopted sini, LV tak suka dia (macam biasalah, LV tu takes 2 months baru nak gang2 ngan kucing baru. Chanel pulak, balik later but pastuh dok meresah menjantan setiap hari. Bila dah dapat jantan dah dapat main pun masih gak blom ada rezeki isinya.

Tapi Ferra sekali jalan hah dah bunting, begitulah ye Chanel, ko kena sabar dulu turn ko nak pregnant belum lagi (lebih setaun setengah gak dia menerai). So my cat’s groomer confirmed that Ferra is pregnant.

Later pashtuh aku bawak Ferra pi vet (clinic takleh buat xray, so buat yearly cucuk for LV and Chanel), but the next month tuh baru buat 1st vacci for Bel coz this time around dia under weight lagi. Ferra tak boleh lah vacci coz dia pregnant.

Untuk xray kat Hospital Haiwan Taman Segar tu, RM150 kau. tapi ya allah melompat bahagia aku kat Vet tuh coz katanya she probably have 6 +1 babies (1 lagi tu mbe overlapping). So aku pun menghitung hari……………….sonok sangat! bertambah lagi la kitties mak merah.

Btw, Ferra’s laki was Meon (golden BSH), and Ferra pulak scottish fold.

IMG_7649

 

Alhamdulillah, a day after abang’s birthday on 24th Oct Wed, around 7ish pm, Ferra selamat melahirkan anak pertamanya. Ceritanya I was at the office, tapi aku nampak la kat CCTV Ferra macam kulu kilir. So aku nampak abang attended her, my mother’s feeling pun agak dah, mesti Ferra dah time time sangat nih, rupanya betul. dia kuor air ketuban, ada light darah sket, and rushed abang bawak dia to the ‘labour room’. which aku dah 2minggu gak lah siapkan, kotak rumah berpantang pun aku dah buat 2 bijik, pelapik untuk tukar setiap hari pun dah settled too.

So aku pun balik, masak bagai, siap berlive segala, tetengah LIVE, abang jerit mami, dah kuor sekoq anaknya.  Bersama rakyat jelata RM kat instagram, kita pun tengok Ferra memberanakkan diri, tapi kejap je lah coz masa tu baru kuor sekoq.

Elok sangatlah dia beranak hari nih, coz esok pagi butanya aku dah kena admit hospital for my procedures.

 IMG_7655

Selepas 2-3jam, aku turun and tengok semua anaknya dah selamat dilahirkan. Total ada 6 sahaja. 2 mati sewaktu dilahirkan, sekoq pulak mati 3 hari selepas berhidupan. Kesian (tapi yang last mati tu pun memang macam weak sket dari first day lahirnya). Funnynya masa Ferra dok memberanakkan diri, Chanel, LV and Bel sama bersidai tunggu luar pintu. So bawangs! Even ai did live gak masa nih, ramah meriah tengok and bagi tips on kucing beranak.

I pun dah banyak kali sangat membidankan kucing, so no issues lah.

then sejak itulah, bermulalah hidup Ferra sebagai seorang ibu tunggal.

IMG_7657

 Memula Bel tengok bebudak 4 ekor tu macam, omg, kenit2 menda nih, toys ke! (masa ni the 4th one masih hidup)

IMG_7663

 

anak bongsu si Black gold tu died selepas 3 days. kalau dia ada, it will be double twins look alike, 2 blacks and 2 greys

 IMG_7669

IMG_7671

IMG_7814

 

as days goes by, dari 1 box, tetiap ari tukar lapik and box nya pun tukar gak (backup mmg ada 2).  For the first 1 week memang aku tutup abis bilik berpantang ni (coz Bel asyik masuk mengacau membawangs and ajak Fera main, orang tu baru pas beranak kot). Food air sume dah mmg aku sediakan lam nih, litter gak. Iron room, totally bertukar jadi bilik berpantang Ferra and kids.

Since I pun tidur bawah (at sofa) sejak babysit Bel, now bersambung lagi tidur bawah coz memjaga pantang Ferra.

Some macam – kucing beranak pun ko dah camni jaga kak red oit, kakak  bila dia dalam pantang nanti camna la pulak kan…well 🙂

IMG_7823

not just that, aku sediakan 1 cctv khas dalam bilik pantang gak, easy aku tengok depa buat apa bagai. Coz bilik after 2nd week dah tak bertutup abis, just rapat memuat bagi Ferra lalu jer. Sebab sian kat Bel, he s so lonely. Dia pun nak jadi pak guard gak for anak2 Ferra.

as you can see. dia tidur closer to the kitties. Skang dah nak sebulan, lagi lah dia ke main buat bebudak tu toys dia. Bila Ferra dah kuat sikit, dilunyaikan Ferra ajak main kekejar satu rumah.

Thing is Chanel tak nak main, just nak jejilat badan dia macam mak mak nya perangai sangat Chanel tuh. LV pulak masih lagi dalam stage ‘sibuk lah korang nih, semak pala aku’ hah gitu.  So Ferra je yang nak melayan dia. But not on the first week lah, Ferra kan sibuk ngan babies dia.

IMG_7837

 

It s good to see Ferra with her kids, pandai dia jaga anak dia. She s not like mak yang eh jgn la usik sangat anak aku wei. No. Boleh usik pegang, but with her eyes nya supervisionlah. N she only trust me je yang pegang anak2 dia, abang ke Zeeshan or even Kakak dia akan hemm hemm..cuak jer.  This is CCTV captured at nite.

 

 IMG_8474

 Pak Guard setia…

IMG_8490

satu perangai abang, suka buat benda yg opposite. Orang dah kata jangan alihkan anak2 dia, he buat jugak. Ni dia saja bikin Ferra panas, angkut anak2 ke luar. Malam tu gak, Ferra moved her kids to under pangkin  (masih lagi dalam bilik pantang). Tu yang aku letak carrier lama yang dah tak pakai dalam bilik tu so she wont move the kids sangat. Dia kan tak suka orang ngamik2 anak dia…

Speaking of budget, memang naik betullah budget ngan 7 kitties, takpe, ada rezeki lebih jaga kucing nih.

IMG_8494

 

Now as this entry is up, dah 3 week. Next week the 24th Nov, depa akan genap 1 month. and means depa kena start belajar litter.  FYI, anak2 kucing yg baru dilahirkan, takde kencing berak (ada tu ada but maknya kena jilatkan kat tempat cing berak tu, macam bagi ransangan, masa tu lah mak dia kemaskan). So tu pasal sepanjang 1 month, takde kesan cing or taik bagai. Depa pun totally menetek.

but once depa turn 1 month and depa dah mula pandai makan, tu yang depa kena belajar pakai litter gak.  Takpe, insyallah pempelan. Aku dah banyak kali bela kucing and dah expert gak lah on ngajar litter bagai nih. Macam Bel, about 1 week je dah terer, yet masa tu dia baru 1 month sangat.

oh speaking of Bel, he s so beautiful lah. Sangat lah my magnet.

In total skang ni I have 7 cats. Dulu kalau hidup semua 6 ekor memanglah plan tak nak jaga semua but now dah tinggal 3 je anak Ferra, jadi i ll keep them all. N insyallah lepas habis putus susu, i ll send Ferra for spay. Cukuplah kot dia dah beranak seround.   Nama anak2 Ferra:

1. Fendi – ni anak sulung, male jantan, black and gold

2. Anya Hindmarch – oi yg ni sangat gemuk dempol sodap betul badan female, grey + white

3. Bottega Veneta –  twin sister to Anya, sama size and kaler, grey + white, female

Ferra has gold white and black colour and she s a scottish fold, bapak bebudak ni pulak Meon, gold british short hair. Mana datang gold black Fendi, dari maknyalah sikit. but the greys for the girls hahahaha…terima lah seadanya. Cantik tau kaler tuh, wpun takde kaler mak pak depa.

Everythings about my cats, boleh tengok kat 1 instagram yang i record almost every days:  Chanel, LV, Dior (he s no longer with us, adopted by my fan), Ferragamo, Balenciaga and the kitties: Fendi, Anya and Bottega

@thecatsofredmummy

 

Comment: 9