Fight Sugar Acids with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

photo 1 (4)

Masih ingat entry Colgate yang aku tulis baru-baru ni? Pasal produk terbaru diorang yang baru dilancarkan tu iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

So this time we have another round of meet up plus lunch bersama-sama dengan pakar pergigian. Tujuannya to get clear picture dan better understanding tentang kebaikan Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer ni.

photo 4 (2)

Pakar pergigian yang saya maksudkan tu ialah Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF). Kusyuk kitorang dengar penerangan dia.

Menurut beliau, punca utama cavities ataupun gigi berlubang adalah berpunca dari sugar acids. It can easily attack and dissolve our tooth enamel (lapisan luar gigi). So beliau menerangkan tentang teknologi terbaru Colgate Sugar Acid Neutralizer ini dapat melawan ataupun meneutralkan sugar acids yang terdapat dalam mulut kita tu. Tipulah kalau korang cakap tak ada gula ataupun tak makan gula, sebabnya kebanyakkan makanan dan minuman yang kita ambil memang ada gula.

Tambah beliau lagi Sugar Acid Neutralizer Technology ini merupakan standard terbaru dalam penjagaan gigi untuk pencegahan cavities ataupun caries.

Even World Health Organization (WHO) menekankan bahawa dental caries merupakan masalah kesihatan awam yang utama di peringkat global – ini membawa kepada kemusnahan fungsi gigi dan memberi kesan negatif kepada kualiti kehidupan!

Panjang lebar Professor explain kat kitorang untuk memastikan kitorang paham dan sebarkan tentang betapa pentingnya penjagaan gigi kita dan tak boleh dipandang ringan lebih-lebih lagi punca utama cavities iaitu sugar acids tu. Terima kasih Professor Dr Rahimah.

photo 2 (2)

Antara tip-tip lain yang dikongsikan oleh Professor ialah ialah tentang penjagaan gusi dan gigi baby. Sebaiknya dari baby lagi kita patut dah mula menjaga gusi dan gigi diorang. So bagi parents yang ada baby tu kena ikut tip-tip ni.

Sentiasa cuci gigi dan gusi baby menggunakan kain pun boleh. Lebih-lebih lagi bila lepas makan ataupun minum susu, lap kan mulut baby kita tu dengan towel basah ataupun suam supaya bakteria tidak merebak.

Dah tahukah korang mulut baby kita tu akan dapat bacteria yang datangnya dari mouth kiss dari mak bapaknya. Kan mak-mak bapak-bapak ni suka kiss-kiss mulut anak, hah dari situlah datangnya. Mak bapak ok la lagi kan, ni yang orang-orang luar ni pun sama cium si kecik tu, taulah baby tu comel :)

Dan seharusnya tabiat memberus gigi harus dipupuk sedari anak-anak kecil lagi supaya menjadi habit diorang sampai besar rajin berus gigi. Macam Zeeshan pun sekarang dah pandai gosok gigi sendiri hiks. Tapi tengok mood dia gak, kadang-kadang aku yang kena godokkan :)

photo 3

Colgate memperkenalkan revolusi terbaru dengan ubat gigi mereka. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer – yang pertama dan the only family toothpaste dengan unique sugar acid neutralizer technology, clinically proven untuk melawan punca utama cavities.

Kakak_Colgate

By the way, I’ve been using this toothpaste since it was launced, bukan sahaja dapat merasakan perbezaan ketara rasa tawar selepas menggunakannya bermakna hilangnya rasa gula di celahan gigi kita malahan juga rasa pudina dinginnya menyegarkan mulut saya :) Bukan saya sorang jer yang pakai, satu family pakai lebih-lebih lagi Kakak, sebabnya gigi Kakak sekarang on the stage dalam pertukaran gigi susu ke gigi kekal. Ada a few batang dah tercabut dan longgar, tu yang bila I told her about kelebihan ubat gigi ni, terus pagi petang malam rajin memberus gigi dengan Colgate Maximum Cavity Protection. “Takutlah nanti gigi Kakak berlubang, tak cantik nanti” katanya.

So, say no to cavities! Fight sugar acids the number one source of cavities with Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 7

Zoo Zoo Melaka!

IMG_0444

berdoyon2 ler naik tram nih, alkisah nak buat tour, sekali ada lagi 45min baru tram ni jalan. Aku dah beratur nak beli tickets but tak kuasa ler nak tunggu 45min, lamo tuh.so moh ler sekali lagi dalam sejarah kita pusing lagi menapak Zoo Melaka. The last time kita datang sini, kakak abang baru kekecik, kakak pun masa tu lam 5,6 tahun rasanya.

Kenangkan ada package anak kecik, hah mehlah datang lagik Zoo Melaka.

That s my small mini size of Chanel, the one bought from Paris. Kena credit, ada yang email dok tanya ulang2 bag ni camne bag tu camner, padahal dah keluar blog dah dik. So kalau ko amik Chanel type nih, begini ropanya. Sedap je akak bawak, leh sling leh shoulder pendekkan je chain tuh. Ada black colour gak but i think recently Chanel ada come out ngan bright colours gak. Go buy buy buy!

IMG_0453

Memang suka lah si kecik dapat masuk Zoo, dapat tengok segala macam binatang, biasa tengok kat buku kat tv jer, kali ni dapat tengok and pegang2 sket. Tapi yang pegang tu takut je lebih, risau je dia kuda tu nak gigit dia.

oh kat sini, boleh kata berdenting panasnya hohai….aku tak kuasa ler nak bercap topi, so pakai payung.

IMG_0460

Nasib baik pikir panjang nak tukar kasut bila masuk zoo, hoooo besau. Tu pun banyak yang lelompat tak nak singgah. agak2 Zeeshan tak paham, ok kita pass, lagi bape tahun kita datang balik yek.

IMG_0466

agak2 kalau dah ada yang berlima dalam gambar, pastu takde pakai monopod, so paham2lah kan sapa yang jadi photographer dalam nih.

IMG_0468

tapir

scientific name jangan ditanya

kita panggil dia tapir

Zeeshan dalam suara kecil dia dok taa pirrr taaa pirrrr

 

IMG_0487

Abang cakap gang zirafah tu, mummy daddy and salah sorang anak maknya. hasam ko bang!

IMG_0489

kadang2 aku tengok the jarak antara kandang2 depa ngan longkang pemisah visitors, macam selangkau je zirafah ni boleh keluar. But mungkin dia pun malas nak redah keluar, walaupun kakinya panjang, kang jadi macam Madagascar, hah kuor jumpa town, kesal ko nanti tak jumpa jalan balik. kalau jumpa hutan takpe gak.

So redha jer ler depa 3 beranak dok situ.

IMG_0494

dari depan cepat jalan!

IMG_0502

Dari  posisi kiri kanan pun ado hah!

 IMG_0511

ini jam dia nampak bear.

black big bear.

Kenal ler tu, dok sokmo tengok dalam tv, dalam buku2 dia tuh.

IMG_0525

ya berdentingnya heh. Bertogok2 air mineral kitorg belasah. Abang ngan bapaknya, bedal 100plus tu bertin2… peluh menitik2.

IMG_0535

ini pun sama

cuba kalau dia berenang

pi ke tepian

eii

pun dia pikir gak

kalau kuor pun leh makan free gak, yelah dia ngap ler sume orang. kenyang baitu.

but pastu kena bunuh le ko kan

so dia pun redha mentido je tengah panas pun, apa lagi dia nak buat.

IMG_0551

dari depan punya cantik memasing

dari belakang kalau tengok, kakak sampai menonggek2 nak posing begini hahahaha! Abang tak yah cakaplah kan, budak yang makan kacang panjang tu memang melonjong, momantai je dia posing situ.

ye ye aku paham, ramai dok tanya napa abang panjang lonjong betul. senang jelah jawapannya, dia ikut gene bapaknya. kang cakap ikut maknya kang, korang gelak geguling.

IMG_0553

package ni lagi satu. mana boleh dia tak nak posing, bila dia tengok abang kakak buat. but dengan si kecik ni, tak bolehlah nak buat banyak kali snap, dia bosan worrrrrrr. 2 snap dah cukup.

IMG_0560

buaya pun banyak types.

aku tengok seimbas, pastu jalan laju cari pendinding.

IMG_0627

Ktiorg kena benti break jer kat playground punyalah lama. Persinggahan si kecil. Last2 aku dokong gak dia, angkut terus keluar! bila ke nak baliknya heh.

IMG_0620

sessi bagi makan gajah. i have the video, akan kucari if rajin nak tempek. but tak rajin kot hahahaha

ke dah post kat keek or ig or check lah. hikss

IMG_0613

mak panehnya…

mak merah saje malas nak duduk, nanti seluar kotor. putih tuh. walaupun ada Vanish.

Balik KL terus semua membutaaa, except aku ler kan. Aku dok layan teman laki tapi sambil tu aku dok leka main chess online. Walaupun asyik kalah dek timer coz yelah kat highway kan signal bukan molek pun, so asyiklah lagging and ‘connecting’ bebila tengah main. Stress, benti kejap, pastu gian, main balik.

Tapi kan, Zoo Taiping, ada kan satu zoo kat sana, Zoo mana laik? Belum jejak  lagi, but nak pergi jugak. Memanglah speaking of zoo dalam malaysia dengan segala maknek zoo kat Australia yang kita pergi tu, sana lagi the gah’s one, cuma untuk package murah dan terdekat dan senang bawak batallion (udahlah aku ada sorang lagi batallion yang pantang je cuti, dok ibu nak ikut ibu nak ikut, kena hangkut sama jugak), so serata dalam Malaysia punya zoo lah aku akan cuba completekan.

Dah part of growing process of the kids, Abang Kakak dah passed their path but we have little one, so kena ler mula repeat balik the package. Abang especially, the gap 10 tahun, so dia tak boleh ler nak berlagak tak macho pi zoo ni semua, zaman ko dah lepas, so ko kena attend adik ko pulak.

Aku lagi lah bukan jenis suka open air macam nih, mau cepat lemau but dah sama le alasannya, part of the growing process si kecil tu kan.

Comment: 15

Next after Nona?

IMG_0726

IMG_0762

IMG_0745

 

IMG_0771

IMG_0785

Aku kan berialah suruh korang tengok, nasib aku sesipi jer terlepas, bilamana ramai yang hantar message that they are watching me over Nona, masa tu via iklanlah. hah sib baik! Laki aku pun sama serentak dapat message, so barulah hegeh2 tengok, sempatlah kakak record gak.

Aku tried embed dari tonton, tak bolehlah pulak. TV3 dah block ler tak boleh nak dload, kehkehkeh. so redha jer lah buat manual recording dari tv direct to phone. On top of this entry ada ler yer, itu video about 5min duration. Tak berapa sihatlah hari Ahad, memuntah sakit pala. macam masuk angin je badan. Kenangkan ada slot Redmummy dalam Nona :) .

Thanks all thanks Nona thanks TV3.

Full version of the puisi Dunia Sedang Menangis MH370 yang keluar di Nona juga ada di this link.

Kesian laki aku, daripada orang tak tau, habis orang tau yang bininya Redmummy! OKLah sapa baca blog memang tau lah, but di luar kehidupan laki aku, specially kat di mana dia bekerja, tak ramai yang tau, dah akhirnya habislah. Lagi molek ler, senang banyak memata :) .

Comment: 14

Telinga Mata Mulut!

Oi

anak aku yang kecik tu demam hah. Tau la bila demam lagi le nak kena melekat jer. Dah nak kebah dah, demam beralih bulan, katanyalah kan. Sekarang tengah stage nak bercakap bersuku-kata. Pastu kalau tengok Hi 5 kat TV tu, dengan aku pun kena joget sama. Seronok betullah dia.

Cuti sekolah ada ler aritu jalan kejap, but aku outkan tu next weeklah. Bz arrrr. same simple reason.

Abang ada 3 hari camp, kali ni neneknya yang hantar. So kita support jer lah pergi jugak, wpun abang memang tak nak pergi asalnya, yelah dok rumah pun dok lenjan pc ipad hp jer ko, eloklah pergi.  Kakak has her routine mandarin class at home and badminton session. Lain package kita ada kuor tengok movie, Captain America 2, pergi under Churp CHurp, berempat je kita pergi. Mana pernah aku bawak Zeeshan tu masuk cinema, tak kuasa ler nak main kekejar heh dalam tuh. Dia bukan tahu apa pun. Lagipun sound system cinema kan kuat, janganlah bawak masuk anak dalam tuh.

Parents yang bawak anak kekecik tuh, pepandailah pikir sendiri, anak hangpa kan.

Aku ada sungutan sket, bila kita nak buat sesuatu persetujuan, kita mesti ada budi bicara kan, tapi kalau satu pihak mengalah dan satu lagi tak nak berbudi bicara dan tak nak langsung mengalah, oh susah orang macam ni. Aku tinggalkan jer orang cenggini. You dont own me, tak nak tolerate sudah, lantak ko lah. Blogging life ni bukan wangi2 jer semuanya pung.

This weekend nak rombak kain baju yang berkoyon2 banyaknya tuh. Hangpa tau tak, ada 2 luggage penuh dengan kain baju aku jer. Yang by right aku  nak jual, tapi tak berjualan kahkahkah. Bilo masanya nak bukak booth. Nak suh aku amik gambar, oh memang takde le kan, berduyun2 nak amik gambar segala. Nak buat garage sale pun hahahahaha gelaklah, tak de kecukupan kakitangan nak membuat semua tuh. Baju laki aku pun melambak gak, but sokmonya kita bagi our brothers, both side, but this time around kita nak allocate to those yang kat Cambodia tu coz bapak aku bila pergi sana mesti nak bawak kain baju for them. Sedekah jariah.

Masih lagi mengenang MH370.

Apalah kesudahannya ye nanti?

Comment: 8

Timbang Kati!

serba salah ler nak bercerita. Dahlah Malaysia tengah kena hentam teruk dek most of the omputih, China specially. Ni kalau aku pi Beijing nih, nampak passport merah kita mau kena baling botol gak ni kang.

Tengok depa berarak kat Malaysia Embassy kita kat Beijing, naik bulu roma.

Camner yek….our govt dah bagi their best. Macam ni lah, apa sahaja jawapan yang govt kita bagi, tetap depa tak puas hati. Sabarlah, bukan depa tak carik debris ke hapa, tengah cariklah tu. Ausralian, in fact country China ko tu pun hantar gak batallion pi carik kat Hindi Ocean tu kan.

Kat Malaysia pun ada nyawa gak dalam flight tu, walaupun rakyat korang ramai dalam tuh, takyah meroyan2 meraung baling kerusi sangat lah, sampai panggil kita Malaysian the killer. Faith? tak tau?

We Malaysian have to be reunited on this, kita tengah kena hentam teruk. Aku memang tak campur lah komen2 kat FB kat Twitter dok berlawan2 gaduh pasal benda nih, no point ko cakap kat orang gini, lagi dia bantai balik ada ler. So, best if kita diam.

I write in my blog.

Tawakkal, kalau dah tersurat mengatakan mereka telah pergi tiada, kita yang muslim I am sure telah pun redha. Malam berita tu keluar, by PM, aku menangis tersedu2 sampai jam  4 pagi. Esok pi kerja mata muka sikit punya sembab. Itu kita, yang tiada kaitan pertalian dengan mangsa.

Bayangkan the family members sendiri.

Apapun yelah, kita yang tak kena ni bolehlah main cakap jer, but those yang sedang dalam stage menanti keluarga tidak pulang2, entah hidup, entah mati, makanya, lagilah pedih. My sympathy to all of you.

photo 4

oklah aku jumpa benda ni, shopping wise aku dah lama ler tak turun menyopping. If need be jer. jika dah terdesak sangat na kena pi beli.

ngah shopping the weight scale yang paling canggih le kononnya. Kita key in kita punya height, pastu ada BMI calculator lah. Esoknya kalau kita timbang, dia tengok berapa difference aku dah turun naik ker.

Patut bestnya carik yang, if naik sekilog or bape grams ker, dia akan jerit oi ko berat oi ko berat, berat badan ko naik kenapa!

hah macam tu yang sedap, memang penampau sikit kat muka. Tapi tak jumpa le scale yan boleh bercakap gitu. Kalau ada, memang scale tu yang aku balingkan nanti, dok mokak jer, oi berat berat. kahkah.

photo 5

Speaking of shopping, handbags pun lamo tak beli heh. Last one pun masa Spore trip tuh, the Hermes. Tak de nafsu takde keperluan dan hidayah segala nak beli baru. Mungkin dah stage pencen beli bag at least for few months gamaknya. Dulu tetiap bulan manjang beli. Kalau 6 bulan max aku tak beli satu bag, I am proud of myself!

Back to the weight scale nih, the price RM239, aku pi merataaaaaaaaaa kat dalam KLCC carik, in out many shops. but ended up kat dalam Parkson, selain boleh collect points ini ler yang paling on my expectation.

Aku ada jer yang weight scale lama kat rumah tu, but digital biasa jer. takde kira2 bmi bagai. but yelah, konon upgrade le kan. Hari2 kena timbang ko, aritu dia naik kejap sekilog, terus aku stop amik something yang aku suspect buat naik badan, walaupun sekilog!

April yek, kita citer, maybe midst April lah, not early April pasal resepi menu ke dietary program nih.

 

Comment: 12