The skate the famous boy…

our youngest kid is soooooooo superprinceking betullah.

He knows that he s the last, asyik nak membuli jer kitorg berempat nih. Bayangkan ler dari parking, dia nak suh kitorg berempat ni dokong dia. Mengada betul tak nak jalan sendiri tau. Masa tu ada abang kakak, memang diorag melayan ler dukung, takkan apaknya dukung, buat dek lagik adaler.

Stroller dah lama long gone ler, aku dah simpan kat attic (sok cucu leh pakai hahahaha), malas nak jual. So sampai atasnya, aku hantar abang kakak to their skate, depa nak main skate before Ramadhan lagipun tengah school break, so kita memang saja amik cuti Friday pun demi anak2 ler.

But pastuh bila kita dah settled kat skate tuh, kita jalan bertiga pun dia tak nak jalan. Dia suh aku ngan apaknya dukung dia. Homanghaik. Kalau ikut cakap dia sampai bilanya. Spoilt ler.

Sampai orang kiri kanan pepandang dia punya meraung melalak, but i had to hati batu ler, bapaknya pun sama, dia kena belajar gak jangan nak bermanja sangat. Ko bukan ringan dah besau pun tapi nak berdukung je, memang mak kau tiau ler gak.

 

IMG_6436

ni dia tengah meraung ler ni, kat sini aku terpaksa slow talk gak ngan dia. Ceramah tazkirah. Ko dik ko sib baik ler ni kat public, kalau kat rumah memang apak kau dah keluar gempita 7 dia dik oiiiii

IMG_6435

aku risaukan laki aku jer bila dia hilang sabar kang hah, dia geram je ngan dak kecik ni yang dok melalak meraung coz tak nak berjalan, so dari skate tu sampai ke Home Pro memang Zeeshan meraung melalak, sambil jalan. Siap tak nak kawan ngan aku pulak tu, dok pegang jalan tangan bapaknya jer. tak kira ler janji dia tak leh menang,macam aku cakap le kita hati parents kena kental betul bila nak mendidik anak2 ni. Kalau ikut je cakap dia, sampai bila dia tau dia akan perdayakan kita. Trust me, sampai hujung cerita about his perangai tak nak jalan asyik nak suruh berdukung jer.

IMG_4005

masuk dalam HomePro, terus laki aku amik trolley shopping tu, hah sumbat dia dalam tu. Tengok tu muka toya bengang dia hahahah…protest ngan aku lagi tuh, Aku tolong tolakkan trolley tu pun dia bengang, yelah tak nak fren mak nya, nak fren apaknya jer…

Lepas shopping segala, barulah dia ada mood sikit. Aku tanya pendapat dia macam2 on the stuff yang aku nak beli, konon he s the important man ler, idea dia kena pakai, hah masa tu barulah dia nak fren2 aku…

IMG_4014

Singgah minum kejap, maklum ler lagi 2,3 hari nak Ramadhan so kita balun makan siang pepuas hahahaa…langgar semua diet. But Zeeshan wants some fries, so while laki aku beli kat kedai ni, aku pi ler McD, Zeeshan ikut sama, dengan trolley aku bawak sama gak. Tapi this time Zeeshan dah tak nak naik duduk dalam tuh, dia yang tolong tolak, Punyalah jauh McD tuh, menyesal aku yang pergi, baik suh laki aku jer hahahah…

Lagipun the reason aku nak gak pi kejarkan McD tu coz aku nak hantar food sikit kat anak2 aku yang 2 orang tengah skate tuh. Mak is always being mak, walaupun ada bekalan tapi aku rasa mesti depa nak menambah makan lagik.

 

IMG_4016

while laki aku and Zeeshan pergi hantar barang shopping HomePro ke kereta semula, aku tunggu kat skate, dok jenuh panggil depa tak gak memari. Diorang mementang dah terer betul skating. Sampai laki aku datang pun aku gagal gak dapatkan depa, tak cukup terang lagi ke kaler baju mak kau hishh…leka sangat, padahal dah cakap always keep looking for your parents.

Jadi bapaknya terpaksa le panjat nak melambaikan anak2nya tuh…

Zeeshan ni dah besar sikit pun aku akan hantar gak skate but abang kakak dok alah tak yah lah mammi. korang tau pasal apa, coz abang kakak malas nak jaga monitor adik bongsunya hahaha, kang depa tak bebas nak skating.

IMG_6439

jadi dapat jer anak2 tu, aku pass their food, reminded them to do their solat etcs. Memangpun dalam apa hal, solat adalah tidak boleh diabaikan, dan depa tau tak perlu remind pun but we still have to ingatkan ler, kita yang tua pun kadang2 tersasau.

IMG_6451

So i told them that we will come back again in an hour, to check on them.

 while us, me laki aku and Zeeshan pi sambung shopping ler, coz aku suka Nichii so beli 2,3 lai baju lagi kat situ. Masa ni Zeeshan dah memang good mood sangat and coz he behaved dah takde nak mengada2 meraung mintak dukung, jadi kita bagi dia pilih satu toy di toy shop

IMG_4035

nak menunggu dia pilih pun as usual bercinta….

anyway coz nak tunggu abang kakak habis skate lagi 2 jam lebih so adalah mustahil kita nak melepak macam tu je kan, so terpaksa le laki aku pi beli tix Ninja Turtle.

Omanghai, mengantuk betul aku tengok cerita tu. Dengan drama lagi lam cinema, Zeeshan meraung again. Bisanya kalau tengok wayang memang akan amik 4 seats jer (if 5 of us), kalau bertiga pun akan amik 2 seats jer coz he usually akan duduk on my lap or apaknya. but hari tu sejak Angry Bird punya movie dia dah tak nak dok kekongsi, dia nak dok sorang2 kat kerusi, kadang2 ko bukan nampak sangat, some cinemas kan macam kerusi dia rendah bagai (specially Viva Mall, MBO). So sama jugak dengan yang ni lah, bapaknya beli 2 tix jer, but bapaknya masuk lambat (beli popcorn) aku masuk dulu ngan Zeeshan and he tak nak bangun dari kerusi bapaknya.

So his dad dah nak start berangin lagi, aku siap beralih dok tepi tangga kerusi tu coz tak nak ada lagi drama. But last2 laki aku bangun dok kat dedepan ada kosong (mendongak a bit lah) bagi bininya duduk sebelah Zeeshan. But dah 20min tengok dia beralih ke peha aku, ha kan dah cakap dia takkan dok sorang kat kerusi tu lelama, dia akan carik makpaknya peha gak. So aku suh laki aku naik balik ler dok kosi atas, but you know what, aku pulak getting sleepy ngan cerita tu. Rasa eh tak nak le aku tengok walaupun dah half way.

So aku keluar dulu hahahaha…baik ler aku panggil the big 2 kids tu from the skate bawak depa pi dinner. That s why aku tak tau apa terjadi kat Ninja Turtle tu, RD and Zeeshan jer yang habis tengok.

IMG_4059

Bawak abang kakak makan kat sini, and habis je movie baru RD and Zeeshan joined. Aku nak mengejarkan balik cepat coz tak nak sangkut kat lift to parking lelama but gagal gak. Ramai betul orang nak turun ke parking so kita turun dengan escalator and till the end kita ikut tangga je untuk ke parking. lagi laju. Sempat jumpa Yanok and mak and kids lagik. heheheh…senang betul jodoh jumpa si Yan nih.

Masa ni laki aku pun dah tak sihat pulak, hidung dah merengus2, sebenarnya aku pun sama 2,3 hari sebelum tu but cecepat makan ubat, sakit payau tekak selsema bagai. The nex day pun kita seharian nak berjalan lagik, yelah nak pulun carik barang sebelum Ramadhan ni kan.

Apapun lepas dah kena slow talk yang kes Zeeshan tak nak jalan tu kan, sampai kemudiannya dia dah sedar diri sikit, he never asked for ‘troy/berdukung’ at all. Cuma bila kat parking tu, dia bedek abangnya, dan dapat ler, abangnya pun kesian gak kat adiknya, penat kot yelah IOI City Mall tu kan besar, lagipun aku dok citer pasal adiknya buat drama meraung from the skate to Home Pro, so they can imagine ler…

Oh for the skate punya fees ni, depa berdua bayar sendiri, depa kan ada gaji. Saja je gaji bulan May tu aku tunggu hari jalan2 ni, aku bagi masa dalam kereta so depa had no choice to pay the fees ler if not nanti dedua alasan tak bawak duit bagai hahaha…depa kalau boleh nak paku makpak depa but because depa pun skating every quaterly je pun kan, jadi belajar2 ler bayar sendiri skate nih. Sejak last year pun depa dok bayar sendiri, ada ler aku bayarkan but tak selalu. Itupun depa dok pepujuk nak beli the kasut skate tu, about RM500 gak, but memang tak ler…kumpul le duit sendiri. Ikut patutnya duit gaji memasing dah lebih dari cukup but macam biasa, semua nak makpaknya bayarkan ler kan….big no ler.

Comment: 2

AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6

Moment with family is #AlwaysGood

.
.

 IMG_3126

Baru-baru ni kan my mother was admitted kat hospital. Kena buat some operation. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas beberapa hari mak Akak pun discharge. Syukur sangat semuanya selamat.

So during admission tu my mother in law pun sempat la datang melawat mak Akak tu. Anak buah RD yang drive all the way dari Kapar together with adik RD.

IMG_3189

So meriahlah kitorang berborak sakan, dari dapur bawak ke depan. The kids pun suka nenek diorang datang. Ha tu ntah apa lah Zeeshan dok tanya nenek dia tu. Kelakarnya dia panggil nenek ni nenek small, mak Akak pulak dia panggil nenek big hikss.

Abang dan Kakak lagi suka sebab adik RD suka lawan main badminton dengan diorang. Ha ni lepas main badminton la ni, masing-masing kehausan, lapar pun ye gak.

IMG_3232_thumb.jpg

Macam-macam cerita keluar, dari cerita kampung, adik-beradik, berita semasa sampailah citer nak puasa termasuklah juga cerita baju raya yang lum jahit lagi. Memang betul bila berkumpul macam ni memang meriah dan suasana jadi lebih ceria. Lebih-lebih lagi cerita raya zaman masa zaman sekolah dulu. Memang kenangan terindah.

Bercakap pasal puasa pulak, hari ni dah nak start puasa. So macamana persiapan korang? Akak macam biasa la, semua ready. Groceries, barang basah all stock up siap-siap.

Dan biasanya untuk berbuka main dishes memang home cook, makanan sampingan jer macam kuih-muih sebagainya tu baru beli kat pasar Ramadhan. Minuman pula biasanya untuk berbuka ada air panas dan air sejuk. Tu pun buat sendiri kat rumah. Biasanya Akak sediakan air Ribena, lagipun budak-budak memang suka rasa blackcurrants dia. Tak perlu nak tambah gula pun, much better dan senang nak disediakan.

IMG_3394

Actually bukan budak-budak jer suka rasa Ribena ni, Akak pun suka gak :) Tambahan pula Ribena menyediakan 100% Vitamin C tanpa menggunakan warna tiruan, pemanis ataupun perisa dan ianya minuman jus buah-buahan yang diperbuat daripada 100% New Zealand blackcurrants.

Ini yang Akak mahukan, bukan sahaja rasanya sedap, tapi sekaligus memberi lebih kebaikan untuk kita terutama anak-anak kita.

Lagipun di bulan Ramadhan ni, kita memerlukan lebih banyak makanan ataupun minuman berkhasiat untuk membantu dalam menjalani ibadah puasa. Kita mungkin biasa, tapi anak-anak wajib kita sediakan yang terbaik kerana sedikit sebanyak dapat meningkatkan daya tenaga dan juga motivasi untuk mereka berpuasa.

Dan personally Akak rasakan Ribena dapat mewujudkan suasana Ramadan dan juga Hari Raya dengan lebih baik dan sihat. Lebih-lebih lagi jika dinikmati ketika bersahur, kerana anak-anak memerlukan lebih tenaga untuk memulakan puasa sehari suntuk nanti.

IMG_3127

Macamana pula dengan #RibenaMoments korang? Harap ianya ceria, gembira dan terindah :)

IMG_3777_thumb.jpg

Untuk Akak, any moment with family is #AlwaysGood, especially bila cerita-cerita lama diungkit kembali memang mencuit hati dan memori dan lebih-lebih lagi jika dilengkapi dengan minuman kegemaran ramai ni, that’s my #RibenaMoments. And 30 days of fasting is my #30DaysOfGoodness with Ribena especially anak-anak yang looking forward untuk berpuasa.

Selamat  berpuasa semua dan jangan lupa berbuka dan bersahur dengan Ribena yang 100% berkhasiat dan semestinya disukai ramai :)

Comment: 9

Dapur gas rosak??

Korang ingat tak (readers lama sure ingat) yang kisah my dapur gas kat rumah lama rosak and RD rushed pergi beli malam tu gak when the shop was about to tarik tutup pintu jer….very the dramatic betul. dia ler jugak yang pasangkan segala bagai.

So our hob and hood di Red House, considered baru ler, not even a year. So past few months dah mula rosak one by one. Ada 3 hobs, memula yang kanan, pastu yang kiri dah mula tak menyala. Imagine aku kena masak dengan yang tengah api kecik tu. Yang kiri tu masih bernyawa lagilah if over the weekend kan (RD pasangkan donno how bagai).

So paling buat aku dah naik darah bila yelah this week kan kakak ada class full day so i need to prepare bekal yang lebih sikit lah (bear in mind all of my kids tak pernah beli kat kantin sekolah, chinese school mar…).

Bayangnkan the api kiri kanan tak leh nak jalan gak and kena pakai api kecik. Next week is already ramadhan and i need to pong pang masak for the sahur buka puasa, mana boleh dengan api kecik ni heh, adalah tidak wajar.

Dan aku kalau dah hangin aku bebel2 kat laki aku ler. wassap dia yang ngah keje, suh dia pi beli baru by esok gak, gantikan.

But pastu malam tu aku mcm terpikir takkan le belum setahun dah nak ganti baru, banyak le cantikkan. So aku google here and there (yang aku dok suruh laki aku siasat berbulan dulu tak dibuatnya), rupanya ada service gas dapur.

Jadi aku tanya member aku, tanya adik aku, dapat le 2,3 contacts, malam tu gak aku tepon depa booking suh datang esok pagi nya gak.

hah kau! Aku suruh laki aku contact, dia jawab ‘ok esok i callkan’

hallooooooooooooo, nak aku hangin lagi ker, esok nak call bila orang tu nak datang, so aku take over ler lagi molek, lagi cepat, i cannot tahan already, malam tu gak aku dapat orang, esoknya orang tu datang.

IMG_3959.

habis dia bukaknya!

memang le sebelum ni laki aku dah godam dalamnya tapi tak le sedeep macam nih, so bila dah tau punca bagai, kena tukar maknek bagai, barulah tau why segala. Kan air and minyak yang kita masak tu yang tumpah2 kat dalam hob tuh, masuk ke dalam bagai, so dalamnya jadi berkarat (ye walaupun blom setahun). Itu puncanya.

Tapi selama setahun masak ni pun, aku masak weekend jer (weekdays jarang sangat) coz mak aku yang masak, 2,3 weeks ni je yang mak aku tak masak dah coz mak aku tak sihat kan, so aku le yang masaknya.

 

IMG_3960

Lepas 2 jam dia godek godam bagai segala, barulah sihat walafiat my dapur gas.

Nasib baik ler aku sedar diri akal panjang untuk panggil service man ni instead of beli baru

lagipun laki aku malas nak dengar tazkirah bininya bebel pasal dapur gas dia jawab je ler, ok ai ll buy a new one tomorrow

dari ko poi beli dapur gas baru yang lom setahun usianya baik le aku makan duit ko tu heh

 

IMG_3958

dan baik pulih sudah the dapur gas. engkau kalau tak sihat lagi aku dah planned dah nak amik yang brand lain yang jenis lagi cun melecun hah ko jangan nak buat hal lagik yek. Raya nak dekat nih, aku nak buat rendang ketupat segala kang.

paling penting for masak2 bukak puasa tu ler, aku jenis pantas cepat, mana boleh tunggu sesatu lauk masak, mesti nak sekali rap 3 dapur nak pakai. ai is cannot ler seselow niiii

 

IMG_3961

dan 5 minit lepas dapur gas tu baik pulih, abang goreng keropok. Dan hasilnya, too closed ngan dapur gas, habis mak kau punya mangkuk fav. Walaupun mangkuk ni biasa2 jer but usianya dah over 15 years kot, dan kita surely ada yang mangkuk fav kita kan, hah ni salah satunya. abang ooo abang, api kuat benau ko buat bang oiiii

Service dapur gas tu was RM200, 2 jam, termasuk spare part yang dia tukar ganti segala, If lah kan aku tau ada service gini dari 6 bulan lepas aku dah panggil, eiiii, encik suami pun sama, bini dah berzikir berbulan2 pun dia buat pokak yooo…

kalau lebih 5 taun ke engkau jahanam aku tak kisah gak beli baru kan, ini baru sangat heh.

Oh apapun, hari ini, 2 June, genap setahun kami berpindah dah menetap di Red House. Today was the day. Happy Anniversary Red House :) .

Comment: 7

Missing Kathy…

 

IMG_3743

 Zeeshan and his bestfren. Bila depa 2 main, tak leh tinggalkan coz Zeeshan agak rough ngan Kathy tuh. Cara dia dukung pun masih lagi tak betul hahahaha, macam tu le dia dokong dak kecik tuh yek…

IMG_3747

 Kathy ni aku rasa masa dia belum datang Red House dia adalah makan makanan biasa yang manusia makan, coz asal dia kat dapur je dia punya mengiau wohai. So bila kita bagi ikan ke ayam memang kenyang suka btul dia makan, but if the cat food yang kita hidang tu, dia makan2 ler gak but kalau dapat ikan sebelah itu lagi dia bedalnya.

IMG_1784

Sekarang dedua dah gang. Aminah dah boleh terima le Kathy at the house, Kathy pun dah tau cara mana hidup dalam Red House, the rules is no wiwi shishi yakyak di Red House, maybe dia dah tengok cara Aminah bawak diri. Bila kita panggil ko masuk, hah masa tu bolehlah kalian berjimba dalam rumah. if not kena dok kat porch ler…

IMG_1857

Aminah as you tengok, akan suka membuta di dalam rumah asal ada peluang. Hari tu my family pergi tengok X-Men (tinggal aku ngan Zeeshan jer) sampai ke dapur dia dok tidur teman aku kemas dapur. Elok je perangai budak nih.

IMG_3923

 Ini dia lari dari bilik abang, teman Zeeshan tidur, coz ada aircond. Dia pun pencinta aircond gak si Aminah nih yek

IMG_3761

For Kathy dia tak suka tidur atas sofa, dia suka tidur celah atas lantai sejuk gamaknya…ini dedua dah terbungkang while aku ngah buat keje blog, malam minggu.

IMG_3734

Dan kisahnya last week kami hilang Kathy for about 2 days. Last aku tengok dia waktu pergi kerja but pastuh semua tak nampak dia dah. I was so worried makan minum dia, kalau orang amik tu mungkin kita akan terasa jugaklah but kot le dia sesat bagai. Selepas 24jam tak balik jugak rumah, Abang buat round satu taman. In fact aku dah bagitau guard of our taman to look around gak, jejiran sebelah2 aku pun aku dah siasat. Masih takde yang nampak.

Rupanya abang jumpa dia kat satu rumah ni yang tengah reno, dia dok situ, sesat sangat ler tu, satu lorong jalan kita pun. Abang angkut dia bawak balik, dia punya makannnnnnnnnnnnnnnn ngap ngap ngap, hah melapau ko yek.

Sila belajar yek, bau lebih sikit Red House tuh ko jangan ler asyik hilang jer, boleh luruh jantung mak merah Kathy oi…specially Abang, apatah lagi Zeeshan.

By the way, abang baru siasat, Kathy is actually a jantan hahahaha…ater nama kamu Kathy, biak pi ler heh.

Comment: 3