The PD…

IMG_9259

everybody is sleeping at the back, aku banyak buat igstories tu yang tak heran sangat nak amik gambar. Ni je lah ada gambar aku sekeping hahahaha….pemaleh btol la nih. IGstories lagi best.

IMG_9317

dinner on the first night

IMG_9333

first family photo of the night

IMG_9340

janji highlight mak korang meletup :)

IMG_9366

daughter hasnt beat my height…..YET

but baju seluar dia pakai mostly skang semua harta karun aku, dah memang jadi hak mutlak dia.

IMG_9446

husband aku nya uban dah beranak pinak tapi muka tetap nampak muda…eh bininya pun sama gak masih lagi nampak muda yek. kawan2 sekolah abang kakak dok tanya ‘ye ke mak kau tuh, macam sister jer‘ ngeh….citer benar sangat nih.

IMG_9498

budak yang belajar bergambar cenggini, dari sekolahnya hiks….

IMG_9562

panas boliang, tapi topi ni aku tak tau le apaknya ke abang yang pakai sampai sudah kena dok kat pala aku….

IMG_9587

IMG_9592

begini punya susah nak amik gambar ngan Zeeshan. aku tukar baju lam kereta…dan kami dok kejap 4 beranak di Teluk Kemang. No abang, coz dia kalau dah during family retreat memang manjang melekat lepak ngan kawan2 dia jer…budak ngah meningkat remaja kan. apa barang berkepit ngan mak

IMG_9578

banyak barang2  jualan di Teluk Kemang yang ngebest2 but aku leleh air liur je tengok coz aku tak mampu lerr nak beli dengan bonet yang tengah padat. Bonet dah penuh barang dengan 5 hari nya away, so  memang takkan muat lah bagak2 macam nih…

IMG_9614

but untuk bebenda kecik masih boleh diborong. Macam kakak teringin nak ada spek cap ayam nih, she tried a few…so tengok mana yang sesuai ngan mukanya lah

IMG_9626

so the cikgu sangat ko kak oiiii

IMG_9635

ini lagi outttt

IMG_9643

for Zeeshan pun sama sebat. alah satu tuh RM15 jer, so sorang satu dapat. Since abang takdak, nothing for him. Dah pastuh abang bengang tak dpt berjoli soping sama sini, ater….ajak suh ikut ko dok busy ngan gang2 ko…

IMG_9680

Budak kecik ni ngah naik motor pusing situ, so dapat je shades baru terus dia blah ngan motornya. Asalnya dia pakai shades abangnya (yang asalnya pun aku punya gak) so agak besarlah kan. Jadi kat sini ada le size budak kecik cam dia, bahagia ler dia, siang malam dok pakai heh.

IMG_0601

ini pun kerojer mak nya gak…jadi photographer for kakak. abangnya tu belah kanan if korang nampak ngah ngan the boys gak, but tak join pun langsung kami anak beranak. abang is bz yer… apaknya pulak teman Zeeshan main pasir pantai (pun gambar ni snapped by si apak nya ler).

IMG_9772

pepetang tu aku ngan the friends melepak kat tepi beach of Lexis PD, bergambar and video bagai – segan plak nak letak gambar reramai kami hahahaha….so gambar aku sorang cukuplah. Kang depa tak suka pulak aku letak gambar depa sini so jaga privacy, tak yah lah. (girls if korang nak, aku tempekkan kat sini)

IMG_0591

our 2nd nite, pas dinner. pun kami berempat but meja sebelah full of the boys, abang and the gang. Cuma dia balik ke bilik hotel pun masa midnite. tu yang aku cakap kalau retreat, memang kami berempat jer, abang manjang takde, nak amik gambar berlima pun payah…

IMG_0608

Zeeshan and Zulaikha naik stage malam tuh, performed Bole Chudiyan! Depa berdua mana ler kenal sangat each other (mak memasing memang ler bff). but kebetulan Zulaikha memang sedang asyik hafal lagu nih for her school’s concert and Zeeshan pulak memang hafal banyakkkkkkkkkkkkkk lagu hindustan. You know why coz sejak sebelum diwali last year kerja aku asyik pasang lagu industan jer, so banyak movies hindis and lagu2 hot hindis tu aku pasang begitu jer sambil masak sambil buat keje rumah, so Zeeshan hafal! kuat betul memory budak nih. Not just this song, lots of hindi songs Zeeshan can nyanyi, dengan sebutan yang sangat tepat pulak tu. Kita yang tua bana ni pun susah nak hafal lagu2 hindis kan. So that s why we both (me and my bff) decided to send them off to the stage to perform. Good job kids!

IMG_0633

That s the end of our 2 nites and 3 days at the Lexis PD, thank you Mama K. Kemudiannya kami terus ke Legoland, tu pasal aku tak leh bershopping sangat, sampai kat Johor, terus carik laundry dulu, settledkan all the kain baju 3 hari yang dari PD.

IMG_1901

kat Anjung tu kita makan kat mamak belakang gambar nih….my magnet is always with me of cos, but ada cerita hilangnya Zeeshan for over 30minutes….huh, will come back to that.

IMG_0027 (2)

the laundry ni kita buat lam sejam lebih gak kat Anjung, Nusajaya tuh, diuruskan by the boys. but sampai kat Legoland hotel, aku rombak balik, cos ada 7,8 lai yang lembab dan jugak the kain baju tu depa cecampak jerr. so aku suh abang kakak rolled up  kan balik, jadi boleh spacious sket tempat.

There you go our cuti2 pendek, one is in PD and pastu terus ke Legoland. Memang bersambung2 ler cuti.

But i need to come back la to PD, tu kat Teluk Kemang tuh. Terbayang2 lagi aku ngan barang2 jualannya yang meleleh aku tak dapat beli. kena buat day trip, untuk semata2 menyopping situ. Heh leh letak kat Red House hoh all stuff tuh…

Comment: 5

NINJAGO The Ride dan Batman Movie Days tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia!

.

.

Day 1: The Adventure – LEGOLAND Hotel

legoland hotel

Menjerit suka betul Zeeshan bila nampak Legoland Hotel ni. Abang dan Kakak pun sama excited, even ni kali ke 3 kami sekeluarga datang ke sini. Umpama syurga dunia tempat ni untuk budak-budak sebaya diorang. Tersergam warna-warni penuh ceria Legoland Hotel ni.

IMG_0771

Selesai check-in semua, aku ingat depa semua nak terus naik bilik, rupa-rupanya tersangkut main XBOX games kat lobby hotel ni, layan jer lah depa ni.

IMG_0777

Habis main games, si kecik ni ajak pulak daddy dia main BIG Lego ni pulak. All these you can freely play at the lobby area. The regular Lego also available for them to play, unlimited, lagilah berlambak-lambak pieces dia, ha nak bina apa pun boleh :)

IMG_1904

The excitement begins once masuk dalam bilik, our room is Adventure theme. Memang sangat menarik dan ceria internal decoration dia. The kids love it very much. Ada pulak Welcome Treasure hunt di mana diorang kena carik all the clues in order to open the “treasure box”. Juga ada 1 set of Lego bricks to build with in each room.

IMG_0786

Ini pula their King Bed with view to both their theme parks.

IMG_0783

“Jom la mummy kita turun pegi main” Zeeshan dah tak sesabar ajak aku pi masuk theme parks tu

IMG_0807

Here is the view

IMG_0788

Ini pula their bunker beds, fit untuk 3 orang.

IMG_0799

Siap ada their own entertainment unit.

IMG_0791

He got his own sink too :)

IMG_0797

Of cos all the toiletries are Lego theme

IMG_0800

“Zeeshan nak tidor atas” Imagine selama ni kat rumah tido berkepit dengan Akak, sampai kat sini, dia siap chop nak tido atas sorand-sorang.

Personally Akak suka design macam ni, sebab dia separate kan parent and child beds :) Ada la sket privacy time gitu hiks

IMG_0819

So malam tu the kids semua tido awal sebab tak sabar-sabar nak bangun esok pagi ke theme parks.

IMG_0845

Ini dalam lif, yang bestnya siap ada lagu-lagu berjoget-joget la kitaorang.

IMG_0861

Tapi malam untuk mengubat Zeeshan kitorang turun la jugak pergi ke pintu gerbang LEGOLAND ni.

Day 2: The Fun In The Sun – LEGOLAND Theme Park

IMG_0918

Awal pagi budak-budak ni dah bangun siap mandi semua kejut mak bapak diorang yang tengah sedap lena beradu atas tilam empuk. Terus siap turun breakfast dulu.

IMG_0948

And here we are infront of LEGOLAND Malaysia

IMG_0975

Ha inilah dia salah satu tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia – The Lego Batman Movie Days! Tapi sampai cukup bulan March ni jer, so better hurry up.

IMG_0996

Sempat la kitorang jumpa Batman ni :) Ada jugak Joker, and few other characters.

IMG_1010

We managed to spot the Joker and got some goodies yey!

IMG_1013

Actually kesian Zeeshan, banyak juga games or rides yang dia tak dapat naik sebab belum cukup tinggi, tapi bagus jugak sebab lepas tu dia semangat nak makan banyak all the veges sebab nak cepat tinggi supaya leh main all the rides hehehe. But still a lot he can play with or rides.

IMG_1031

This ride, 3-4 kali kot dia belasah naik

IMG_1046

Ni pun best gak, berlumba-lumba nak padamkan api

IMG_1056

And yes we won! Tapi keletihan RD dan abang sebab kena kayuh laju-laju hahahha

IMG_1115

Zeeshan tu tengah baca the theme park map, nak check nak main apa lagi.

IMG_1143

Antara ride yang diorang naik bertiga. Sebab Abang dan Kakak laju jer diorang pi melenjan naik sendiri berdua jer. Sian Zeeshan tinggal, so dia naik ngan RD or me la kenkadang.

IMG_1232

Dan inilah dia the NEW NINJAGO The Ride!

IMG_1253

So kat sini kitorang jadik ninja kena lawan ngan all the creatures dragon snake bagai, syok wei. Ha ni semua kitorag berlima naik sekali.

IMG_1218

These are the NINJAGO characters

IMG_1085

Jangan lupa to check out their movie too, well actually a live theate. Amazingly done and entertaining, Zeeshan sampai kecut perut takut hehehehe

IMG_1268

Pantang la dia nampak train kan, ha RD kena naik sama

IMG_1260

Ada Lego dinosaur pla tu, memang favorite dia la

IMG_1340

Yang ni kitorang lenjan sekali berlima.

IMG_1375

Darth Vader

IMG_1382

C3PO and R2D2

IMG_1387

Ha sampai pun kat tempat Batman The Movie Days

IMG_1398

I’m Batman

IMG_1401

Kat sini ada memacam aktiviti bertemakan Batman of cos. Tu Abang dan Kakak tengah siapkan some pieces untuk lekatkan kat Lego Batman.

IMG_1416

Akak ko ni kan sempat balik bilik hotel mandi tukar baju bagai hiks, untung dok dekat Legoland Hotel.

IMG_1463

Ha ride yang ni dia tak dapat naik, so jadi la bergambar depan ni jer. So pasni kena makan vege banyak-banyak supaya cepat tinggi. Nak tinggi macam daddy katanya.

IMG_1481

Last but not least, naik boat. RD cakap Zeeshan yang nak drive, ha ntah ke mana pusingnya, nasib baik tak patah balik hahahha In between we break for lunch, we had burgers and fries, solat dan Akakmu sempat balik mandi hahahha. The crowd quite moderate so the queue for the rides tak la panjang menjela, just nice. All in all we had so much fun and memang awesome la LEGOLAND.

Day 3: The Wet Day – LEGOLAND Water Park

IMG_1518

Sama macam semalam, walaupun keletihan la gak sebab seharian semalam menlenjan kat theme park, tapi pagi-pagi lagi the kids dah siap sedia bangun nak turun breakfast. Akak tak yah nak jejerit suh siap pun hiks

IMG_1546

We had a combo tickets, so today is wet wet wet.

IMG_1596

Tapi Akak memang tak bape sangat mandi-manda ni, so cam biasa Akak jadik tukang jaga beg :D

IMG_1571

Dari bilik hotel terus pakai swimming gears jer. Cuaca pun baik terang benderang, panas pun ya gak. Memang sedap la berrendam budak-budak ni.

IMG_1600

Sporting Life Guard sini

IMG_1602

IMG_1615

Abang dan Kakak tak tunggu lama, terus laju explore all the slides.

IMG_1587

RD dok ngekor Zeeshan kulu kilir, kejap main ombak, kejap main slide

IMG_1609

Ha terikut-ikut la style bebudak tu

IMG_1660

Akak dok lepak tepi jer. Ai kan memang tak biasala bebasah ni :)

Let them enjoy the fun. Gambar pun tak banyak, sebab tempat basah-basah kang ade yang tercelup handphone dalam air pulak. Zeeshan pulak sampaikan tak nak balik la! Kena trick dia ajak makan kat hotel, baru la dia ikut naik balik. He actually cried bila kita nak tinggalkan Legoland ni. Even dah sampai rumah nangis lagi, “Nak Legoland!” Penangan Legoland!

IMG_0961

IMG_1029

 

All in all we really had awesome time here in LEGOLAND Malaysia. The kids lagi la dah tanya bila nak datang lagi! Even dah 3 kali, still the excitement, the fun, sama macam 1st time. Memang syok dan teruja, happy budak-budak. Of cos both me and RD happy bila tengok anak-anak enjoy their staying here. Thanks LEGOLAND Malaysia for having us here, till we meet again!

Everything is awesome…

 

Comment: 3

Away away away!!

IMG_9320 

Kami sedang liburan, jadi blog juga perlu take 5.

Much love from the red supermak.

 

Comment: 4

International Rapid Chess Championship….

IMG_8687

I spent my 2 days at UniKL Bangi. First time hakak sampai sini. I registered ngan tournament nih dah lamo, aku pun lupa yang sebenarnya event ni 2 hari kau. So pasnih, i cannot go la for 2 hari camni, sama le gak ngan laki hakak gak. Dia lagi melemau, in fact he decided to not going on the 2nd day. At least aku pegi le jugak, ni semua kes FIDE rated nya pasal.

IMG_8680

the hall situation. Pagi awal mula till jam 530pm camtu lah.  But first day agak banyak sangat masa membazir, coz main 4 games je kan, tu yang aku cakap pasnih I would go for 1 day tournament jer, kalau kena spend 2 hari ai is tak rajin lah…kita ada family kekdahnya kan.

IMG_8701

one of the games yang aku dapat checkmate kan, with this young 9 year old boy. This is open category, so if by pairing you kena main ngan budak umur 7 taun ke, 50 taun ke, tak tentu. Hang jangan ingat umur 9 tahun tu dia tak boleh kitai kita ye…but with this adik nih (or pangkat anak) aku menang ler.

Semua kanak2 yang masuk tournament macam nih, semua ada pengalaman besar main tournament dan mereka punya coach bukan cecalang punya orang, semua ada nama ada ranking. ada orang tua umur 40s or even 20s yang kalah dengan budak2 umur gini, so jangan pandang rendah, they are so good. hopefully anak2 aku nanti pun macam tu jugaklah, insyallah.

IMG_8842

ini pulak antara game yang aku sangat benci dok ingat. I was winning, but coz of something in my mind, aku kalah ngan dia. Ada kalah yang kita boleh terima, kira kalah bermaruah, puas hati coz dah fought gegila. But sangatlah dalam sejarah nih aku tak pernah rasa bodoh main chess gini. Macam orang tak geti main kalahnya aku hahahaha….nangis sket kot masa lam keter lepas abis game nih.

Ada gab 3 jam lebih pagi tuh lepas first game so I pun pergi Giant Bangi, Malas aku nak bertangga kat situ heh. Laki aku lain ler, chess games ni ramai guys, pompuan leh kira ler sangat.  Tak sampai 5 min dari UniKL ke Giant Bangi.

 

IMG_8644

Tujuan aku nak beli shuttlecock kakak, but eh ….banyak giler booth kain baju kaftanlah, dress lah, macam2 lah. Aku memang ngah mencarik caftan pun….

kadang2 petang2 hari aku being called as ‘Kakak Kaftan’ hah tu hanya orang2 yang di IGStories jer tau kisahnya hehehe….

aku tak nak yang pattern tepi kanan sekali tuh, coz tu lengannya pendek, ai is mau yang long sleeve jer…

IMG_8646

panjangnyalahai kau. Memang kena potong ler sangat ni heh…

IMG_8657

Hok nih tak yang potong… aku amik yang similar gini but in black base

IMG_8648

yang merah ni pun aku amik but aku dah antau pun ke tailor untuk potong. Cut it sampai bunga bawah tu jer, so takde le mencacatkan bunga2 tu jer….

the harganya nya caftans nih each RM80 so dapat RM75 sehelai. Pastuh bila turun bawah, ada pulak gak orang jual caftan, harga RM70 jer, sama pulak tu design  material bagai. Cis…cash aku dah abis plak tuh, laki aku dah buzz yang round 2 tournament dah nak start, so aku ingat sok aku nak datang le balik but sudahnya tak datang gak coz the next day nya lagi padat pulak schedule.

IMG_8675

one of the games yang laki aku main. On our first day game tuh, kita punya points sama, 2 menang 2 kalah.

IMG_8736

habis je game, aku terus lari balik rumah, kejarkan visiting hours my daughter. Bebetul aku ada 15min je lagik. Earlier makciknya and her cousin ada datang tengok gak….so masa nih, turun kawan2 kakak datang amik carpet dari bonet keter aku. Aku memang nak sedekah carpet tu dok kat her dorm, sonok depa.

Aku bawak gak 15pcs of masks muka. So Kakak and her dorm mates yang 11 orang tu boleh main ‘mask party’. Malam tu jugak diorang bebetul buat party mask muka hahaha…ater kang bagi makeup melampau, nama pun budak sekolah agama. Terus bebudak semua sayang ngan mak Kakak hahaha…coz mak kakak sangat very the pandai beli jiwa and memahami anak2 dara kat sekolah agama nih.

IMG_8784

The next day nya, aku datang sorang without the husband. He lagi rela membuta dari melayan 5 games (he was actually bengang dengan 4 games yang banyak gap in between, so macam wasted time). Mungkin organizers lain pasnih boleh consider to do 5 games on the first day so 4 games lagi the 2nd day and cepatlah habisnya.

This young boy pun umurnya dalam 10 taun kot, masa hari pertama game, he lawan ngan laki aku during the first game. Kena kitai ngan laki aku. Pastuh lawan ngan bini pulak, pun sama kena checkmate by aku gak. takpe dik (eh anak) nanti ko akan jadi lebih handal lagik pasnih. Bapaknya kata, omg, you and your husband kaw kaw ‘bantai’ my son hehehee…

IMG_8829

shot atas bawah ni was taken by Jaja (one of my IG followers yang datang visit sama boyfriendnya). Rumahnya dekat semedang sangat…..Ini tekanan game yang paling aku tak bley blah lah….. I was paired with this 13yo boy, handal mak haik budak nih. Cuma sangat hem…for me as a mother, dengan aku yang ada anak umur 13 tahun gak, this boy needs to be ‘sekolahkan’. Malas nak elaborate further.

IMG_8828

My board antara yang the 2nd last habis….and players lain start kerumun. Lagi menambahkan tekanan. Sorang celebrity blogger vs d 13yo boy dalam chess tournament. Huh. Resultnya, kami draw. Ini ler sesatunya game yang aku draw that day.

 

IMG_8824

Dalam ni sejuk, harus pakai sweater btw. So that s the end of my 2nd tournament for 2017 nih. Eh 3rd kalau ikut kira yang dari opis aku gak. I ada lagi satu tournament coming soon nih.

Untuk International Rapid Chess Championship nih, result aku menjunam jugak, compared ngan yang lepas. Overall ranking number 99 out of 150s players with my personal results:

4 won

4 lost

1 draw

Padahal 2 yang lost tu patut boleh menang, haih…takpelah, yang penting nakkan FIDE. nak naik stage tu memang tak ler kan. My laki tak dapat cert ler dah dia tak abiskan 5 games yang on the 2nd day tuh.

Congratulations to the organizer, of cos ada hiccups but boleh diperbaiki. Ada a few lagi tournaments yang aku ngah timbang kati, actually most of the weekends memang ada jer tourney but aku memilih gak, paling importantly kena ada FIDE of course. If ada tau lagi ada memana tournaments, jejemputlah ajak akak masuk ye.

Comment: 6

Additional classes for the trio…

Setiap tahun, bulan March adalah bermulanya semua sessi kelas tambahan or any private sessions for our kids. Meaning jadual aku pun sama berubah ikut anak2 nya schedule.

Abang have tuition classes for every 3 days during weekdays. Sehari je yang dia akan pergi balik sendiri but the other 2 days aku akan jadi supir untuk hantar jemput dia. Remember apaknya bukan keje waktu normal hours so everything memang on his mak nya lah.

Meaning, 3 hari ni semua kerja rumah yang biasa abang bantu aku, totally tak boleh buat, so aku ler yang buat sesorang, ada le yang reringan Zeeshan tolong sama gak. So dari basuh kain baju, sidai kain baju, lipat kain baju, memasak, kemas kitchen, vacuum segala bagai, aku lah supermaknya.

IMG_7998

Ini hari yang kakak dapat pulang ke rumah, so dalam sebulan twice a month kakak will join the Chess Class. Led by Coach Din, helped by Coach Fauzi, they are coaching my 3 kids for our wajib kena amik tau main – Chess.

IMG_8585

Untuk 2 kelas lagi yang kakak tak dapat join, hanya Zeeshan dan Abang je lah in the class.Usually masa kelas aku terus dok atas, buat keje2 lain pulak.

IMG_8033

Oh Kakak ada buat drama 3 hari di sekolah barunya hahaha, i tak sempat lagi nak update anything on her new school tuh, nenantilah. So part of it, aku carik Ustaz yang ajar her Arabic Class. She was from chinese school and walaupun dia ada basic Arabic, but not that strong. Current school ada 3 subject dalam fully bahasa arab so I have to help her lah in terms of arabic nih. Luckily my mom’s arabic ustaz nih ada slot untuk ajar Kakak. So for twice a month, waktu kakak balik, Ustaz akan mengajar di rumah.

Ustaz Hafiz ni sama yang in charged on the qurban Cambodia.

 

IMG_8843

dan bila weekend yang Kakak tak balik, Ustaz akan datang ke sekolahnya di waktu melawat weekend tu lah. Asalnya aku buat 2 kali per weekend, but macam melecehkan ustaz pulak nak datang 2 kali kan, so aku suh buat sekali harung dalam sehari yang dalam setiap weekend tu lah. Dan bila Ustaz datang mengajar di sini, RD and Zeeshan akan datang teman sama. This one aku tak datang coz a day before tu Sabtu aku dah datang melawat dia (that weekend tuh aku laki bini bz dengan chess tournament).

IMG_9094

Zeeshan pulak, twice a week ada Reading class. Pun aku engage teacher datang rumah. Thanks Aunty Mia. He needs to speed up his reading coz tahun depan dah nak masuk Year 1. Once a week pulak, our mengaji kelas masih berjalan seperti biasa, that s by Qila (anak2 panggil Kak Qila), ini dah 6 tahun macam nih, but since abang kakak dah khatam last year, mengaji kelas hanya untuk aku dan Zeeshan sahaja lah.

So memang our weekdays sangat full, malam harinya. Aku pun dah tak banyak events luar so tak perlu nak pikir hal blog lagi dah, if ada event or clashes or kejer etcs, bapak depa will help out to work from home.  Sangat jarang dan so far masih lagi aku manage semua nih. Tak kacau laki ai ye…

Zeeshan’s bedtime skang dah lari ler, no more 830pm. Nak dekat kol 10malam baru dapat tidur skang nih coz dia ada 4 private class during weekdays.

Aku sangat pentingkan masa, selagi boleh buat kelas tu di rumah, sangatlah aku akan carik usaha daya coz if kat luar, kena waste time on travelling segala. Abang’s case is different, dia science stream, susah nak dapat cikgu2 yang boleh nak datang rumah with all those subjects. Lagipun dia sonok tuition luar coz kompem 2 malam dapat tapau makan roti canai :)

Anything for the kiddos. Insyallah.

 

Comment: 3