2 Birthday presents for our 2 big kids…

this was few weeks punya cerita bila I masa tu belum lagi beli my cordless vacuum, balik kerja terus nak pi carik vacuum tu lah kat area rumah, ada 2,3 bijik kedai letrik situ. Tapi semuanya takde cordless, there s one shop but ada satu jenis brand je dia jual. So kedai terakhir aku masuk was ni lah, SenHeng. Nampak macam meriah je dalamnya, rupanya depa tengah buat sale kaw kaw, macam moving sale ler.

Banyak barang dah takde, nampak benaulah macam dah lama je gaya sale nih. So I terus rasa macam hem…I should get something lah for my 2 anak yang lom ada aircond tu.

IMG_2004

Tapau bungkus 2 bijik terus…

laki aku dok cakap kang tak muat keter tu, compressors 2 bijik tu besau. Ai gigih la u…takkan ai tak timbang kati ukur check out ngan bebudak SH tu kan…

IMG_2007

ini rasanya purchase paling laju, less than 15min, dah bungkus siap sampai rumah. Purposely amik different brand for both.

Frankly speaking aku tak tau harganya murah ke mahal, coz for me dah depa buat sale and moving sale some more and banyak stock abis, so kira murahlah kot.

well actually dedua bilik abang kakak memang lom ada aircond (cabling memang dah siap ada kita dah buat), reason being laki aku dok nak ajar anak2 ni rasa susah sket, rasa tak sejuk haahha, tapi depa punya kipas masa takde aircond memang  bantai 2 bijik lah, kipas ceiling lain and kipas stand pun lain gak. Dulu kita dok condo tak berapa panas, itupun memang ada aircond for all rooms, so jadi cukuplah kot dah setaun lebih dok Red House and depa pun dok asyik menempel je kat bilik aku untuk dapatkan aircond so I rasa beli teruslah.

Masa beli ni pun aku wa laki aku dok kabau dia, memula macam dia hem hem la kan, but i said for their birthday presentlah (being mak yang shopaholic, ada je alasan!!), so approval dapat and tu yang terus bungkus.

Abang helped me angkut kekotak 4 bijik tu dari dalam kereta to the depan pintu rumah jer, yelah bagak2 tu kan, kena tunggu apaknya.

IMG_2031

by esok paginya gak, our usual aircond abang and his assistant datang rumah and mulakan process pemasangan. 2 bijik airconds tu pun makan 5 jam gak pasang, tak termasuk waktu untuk mengemas, vacuum and mop balik. But hasilnyaaaaaaaaaaaaaaaaa…..sonok abang kakak. Sukati aku je lah cakap ini birthday present depa, harga pun seketul seribu lebih kot 2 bijik dah berapa pun kan so just nice je lah.

Kakak’s birthhday is tomorrow – 9 September. Just nice her UPSR finishes today. She started early (last Thursday for sekolah cina), yet sekolah biasa lain baru start Monday baru ni kan. But she still cannot horey2 coz she has UPSRA on early Oct, that s dia so looking forward sangat.

IMG_2029

For abang, his birthday is end Oct and beza sebulan so boleh gak lah ni jadi birthay present korang. Depa pun memang mintak sangat bila lah mak paknya nak pasangkan aircond. Siaplah bill letrik apak korang nak menyetteled. Hiks…so far untuk sebulan punya bills with 2 new additional airconds masih lagi reasonable. yang paling memanjang menyala is my bedroom, itu wajibul sangat untuk on sentiasa at least waktu malam, siang kita kerja bukan ada sangat. But weekend hehehee…memang lenjan.

So well, anyway, speaking of cerita cordless vacuum tu kan, i bought kat KLCC at RM700 kan, baru ni aku gi AEON Maluri, jumpa sebijik same model, omeng, hang tau harganya berapa…..silalah tengok sendiri. Nasib baiklah sudah akak beli sesiapppppppppppp dari KLCC (thot harga kat KLCC lagi mahal rupanya lagi cheaper!!!).

IMG_2661IMG_2662

Esok special entry for my daughter, she s turning 12 years old and sudah boleh buat MyCard. Yey :)

 

Comment: 3

Chanel’s pendant!

Yes, the little diva of our red house ada own pendant.  I chose the pattern etcs semua but husband did the booking bagai. kena customize lah of cos. Not me yang dapat Chanel’s pendant pun (oh speaking of that, ai memang ada Chanel’s brooch, but hemm…pakainya 2,3 kali jer, eh nak juallah, mau ada orang beli kah?, bought at Chanel KLCC)

IMG_0939

 

IMG_0940

 

But she only pakai for few hours jer, bila aku peratikan tiap kali dia turun tangga berdentum2 kat leher dia hahahaa..yelah budak ni kan kecil lagik, pastuh bila dia makan minum, abis masuk dalam bekas air makannya, jadi kena bukak dulu, have to wait sket lagi bulan untuk dia besar bagai juara baru boleh pakai.

RD paid for RM30 untuk this beautiful pendant, not done by our petshop but ada contact yang khas buat customize for this.

**ada new label – Porche, we decided to  name Sharifah’s only baby as Porche, pasalnya not coz of the car’s brand but coz she is a female and pastu dia kan level2 dok kat porch so jadilah Porche hikss….

Nak update gak on Chanel, so dia dah ngan kita about nak dekat 3 months gak, jadi diperatikan hanya the first 2 weeks jer lah yang dia berkempet ngan aku. Seperti yang diceritakan dalam entry kucing sebelum2 nih, she s more closer and lebih mengekor kat RD. Pastinya susu adalah puncanya yang buat dia sangat melekat sangat ngan laki aku tu lah. Me and abang tried to buat susu tu, tapi dia minum sikit2 jer, so kita agak the our air tangan not sesedap yang RD buat. Sampai sekarang pun dia akan tunggu RD balik kerja, if RD naik atas turun bawah, dia memang mengekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jer. You imagine if laki aku dok kat toilet sejam, sejam tu lah dia dok kuor masuk toilet, siap tidur depan laki aku lagi. She just cannot see RD hilang dari mata dia. Tu pasal bila malam jer, dia dengo kunci keter RD, dia dah siap sambut kat depan pintu.  Even tidur pun, dia akan stay on RD’s side sepanjang masa.  Laki aku kat dapur, masak ke basuh pinggan ke, dia akan dok kat kaki RD gesel2 badan dia or dia panjat dok kat sinki sama.

OKLah to tell you everything yang RD buat, dia akan bersama2 ada dalam rumah tuh…huh. Such a good companion, kucing aku tapi dengan laki aku yang dia melekatnya. Kita selalu cakap yang for Chanel, RD is her mama.

 

Comment: 4

Philips Cordless Vacuum Cleaner!!!

 hari yang ai tanya pasal cordless vacuum cleaner tu, hari tu gak akak dah pergi beli. Recommendation lambat sangat ke akak ko nih dah tak menyabar. Ai hari tu ada pergi carik kat BSP but takde jual tu yang first day masuk keje terus pi KLCC bawah kedai letrik tu, hah pilih memilih in less than 15 min terus bungkus beli.

IMG_2243

i tengok kat review on these Electrolux product, not bad jugak but bunyik dia wuihai, kuat betul, even the latest model tuh…

*boleh tengok kat IG akak, dalam MY STORY, ada all these maknek vacuums yang akak tried aritu**

IMG_2244

boleh kata most of yang kat situ akak tried. Dyson pun sib baik lah akak dah ada dia punya vacuum so as everyone knows the price untuk Dyson sangatttttttttttttttttttttttttttt mahallah benau (thank god i was sponsored by them hahahaha). Jadi ai nak kena beli 2 sets pulak nih, satu atas satu bawah, memang tak rajin ler nak turun naik ngan batang vacuum nih (vacuums lain sume ok lagi but berwayar2 ni eh tak berkenan dah lah…so old pesen, remeh leceh)

IMG_2250

Jadi ai puas hati dengan performance Philips masa buat testing. terus bungkus beli satu dulu.

IMG_2251

Mudah-mudahan hidayah untuk bertudung datang cepat :)

Went to MimpiKita to get this, my PS job for Yanok…takut kena sebat but  memang pun, tanya budak sales tu katanya tak banyak yang left out.  Tudung ni harganya RM148.40

IMG_2255

terkejabakan di Isetan while waiting for Yanok’s tudung to be packed, terbeli…

IMG_2256

a nite before husband dok cakap ‘my perfume tinggal sebotol jer’ jadi itu memang kerja aku lah, so dalam terjebak tu aku belikan la sekotak nih, Kenzo, ada perfume and jugak shower gel. I memang avoid all the package yang comes with shave tu sumer, coz my husband tak pakai, if beli,dia pakai lah if tak beli tak pakai lah. Jadi tak yah ler memenda sume tuh…

bagus tak bini ni sorang, laki petik je cakap barang takde, sok dah dapat. Eh ai tak dengar pun lagik dia cakap thank you so much cik puan,...ke masa dia cakap aku dah membuta hek?

 Versache merah tahun ni je akak beli sampai 6 botol sudah, all finish boliau. Sedap, ai suka sangat the smell, one of the first perfumes yang ai mula collect dari zaman anak dara permulaan hadiah dari suami (masa tu was fiance).

IMG_2264

unbox all done by Abang…

IMG_2266

dan Zeeshan officiated the product, happy betul. Jadi so far dah seminggu pakai nih memang sonoklah, sedap pakai, atas carpet ke, lantai ke, all sedap. OK yang ni harganya RM699 about 700 lah kan, kat satu online site nih (bukan nama sebenar) harganya RM600, but rasanya tu warranty dia setaun, unlike beli yang 700 ni warrantynya 3 taun ke 5 taun tak silap. So i m gonna grab another one gak lah, coz really love the product or maybe other brand tu tak pasti. I nak pergi siasat kat mall lain pulak. Macam ni kena wajib beli 2 tak cukup satu. sudahnya vacuums melambak2 kat rumah tak berpakai hahahaa…takpelah semuanya pun dah served us quite a while sangat, yang ada tu lebih 10 taun umurnya pun masih molek pekerti lagik.

IMG_2416

jadi if you tanya akak if this Philips is highly recommended or not, ai would say YES!!! First time sebelum pakai kita charged over night, so far kita tak pernah lagi pakai lebih dari 30-45min but tiap kali dah pakai kita terus chargekan, was told if battery habis kena charge up to 16jam to fully charge, gitu kau kan. But oklah, most of the cordless vacuum cleaners pun macam tu lah, bih kurang jer jugak. so far i m happy with this new gadget of our red house. This one codenya ialah Philips FC6170!

Comment: 4

Nuffnang’s Anniversary and a Wedding…

 

IMG_1875

didnt win anything pun masa event Nuffnang’s 10th Anniversary, but kami datang sebagai support to Nuffnang

IMG_1967

joined this contest (but they gonna pick for yang with strangerlah for sure, i did posted gak dalam my ig). pakai budak waiter, from Pakistan ke Bangladesh kot budak tuh…

IMG_1979

balik cepat coz biasalah, got kids mar…..love the super duper panjang earrings and the necklace nih. both untuk event, bukan untuk daily usage, gi opis pun tak kuasa hakakkkk nak pakai macam tuh, make up pun memang teballah, coz night event some more lampu tempat anniversary Nuffnang ni macam biasa melalap jer…

During this event, ramai terlalu ramai bloggers yang akak tak kenal. Frankly speaking, hanya ada 3 orang bloggers yang from the old time of us ada malam tuh, yang lain dah jadi apa, malap sudah? It was just me, KY and Kim (which we hv been knowing each other since the day one of us with Nuffnang sangat). The rest of the bloggers,i donno and couldnt be bothered hahahha…

IMG_2120

the next few days, kami in red and black (mine is from Lubna, meaning ai dah pakai all their similar design, the blue, the red and this one black).

IMG_2133

lawa pelamin….

but too badlah tak dapat nak amik gambar pengantin coz baru nak bangun posing2 mak ajah dah ajak balik pulak (she s tired). Ai is bawak mak pergi wedding nih, her anak sedara punya anak kawin, gitu kan…tapi yg moleknya lagik coz the pengantin perempuan tu masa dia baru baby2 lahir, aku yang babysit dia. So her mom (my lady cousin),  Babysit, ala2 macam maid gitu hahahaa…i was very young sangat, baru umur 13 ke 14 taun rasanya.  Cuti sekolah and so tolonglah my cousin jaga anaknya tuh.

IMG_2135

untuk Mak Ajah, kita hantar dia melepak kat gang2 mak2 and pak2 sedara…..my dad tak ikut.

lepas tu aku and suami pi duduk kat meja bawah sikit, untuk gang2 cousins, sedaras mara lain lah. So cos we left early, jadi takdelah gambar ngan pengantin at all…

IMG_2154

alah adik yang amikkan gambar akak nih napa le ko tak crop sesiap dalam frame langsir ko tuh dik…

IMG_2073

make up hari tu, by akak sendiri lah. About make up ni aku tak mahir pun, aku tengok belajar sendiri dari instagram (rasanya dari 800 lebih yang aku follow tu, half jer make up artists kot, hok omputih ler, yang local Malaysians depa tak rajin buat video). So instead of stalking celebrities, akak lagi suka tengok all the videos done by foreigners nih. Most of the nights macam tu lah kerja akak, check depa punya IG, best, i love it. Agak2 gila lagik, sebijik2 barang make up yang depa pakai tu akak pergi beli esoknya. LOL. jadi because i m not a professional make up artist, ala kadar je lah hasilnya kan…

Orang yang terer lukasan, sangatlah terer makup, I memang failed bebenda seni lukis nih, seumur hidup ada le sekali jer hasil lukisan ditayangkan kat belakang kelas yang buat ai proud and ingat sampai ke tua hah. hahahha itupun gigih nak gak sangat my painting tu ditampalkan kat belakang kelas, merasa gak lah. So jadinya, lain orang lain tangan lain hasil makeup nya.

Comment: Comments Off

iSpy CCTV!!!

IMG_1821

experiment hari ni untuk Chanel the cat. Kami dapat the new gadget, ispy cctv, ini macam remote control car jugak, boleh control from the phone. When we bought that, initial plan wants to place kat bathroom to see how is our new baby doing inside there. But bila kami dapat nih, Chanel dah freely in the house so no point of having this plak. Nak spy anak2 macam lagi gak no point coz we already have 8 cctvs and alhamdulillah anak2 ai semuanya dalam package perangai yang memolek, amin.

IMG_1824

Full videos about ispy cctv nih ada kat my instagram,boleh tengok kat sana lah yeah….

IMG_1828

bagusnya this one leh move around celah bedah, paling bagus kalau bawah katil tuh, hui ko Zeeshan plastic roti ko buang bawah katil ye nak, jadi ispy le yang mengkabaukan bagai, but Chanel tak suka ngan menatang nih, dia macam suspicious jer…

IMG_1833

funnynya Zeeshan dok pujuk2 nak main ngan this thing, but of cos aku dah warning this is not a toy, ini ‘eyes’ mummy. Alah Shan tengok je yek mum, Shan tak touch pun. Tapi ke main makin lama makin dekat ngan ispy…but after few days, he pun dah tak heran nak belek benda ni coz he knows harapan untuk dia jadikan permainan adalah sangat tipis.

macam biasa if u want to know mana laki ai beli ni bagai, tu kat Pudu melambak ada dik, cuba belajar2 google segala, insyallah jumpa. If benda tu ai tak berapa suka nak kabau detailsnya, mesti ada sebab, selain conflict of interest, i m known as a blogger yang buat paid review so gitu lah yeah, jangan nak beranginlah if akak tak share the information, i m not the only one yang pakai ispy ni pun :) .

Comment: 4