Skate lagik…

IMG_0537

aku dah cakapkan yang kemeja2 baju bapak dia, abang dah buat harta dia. Ada yang baru bapak pakai sekali, ada yang baru pun dia sebat gak. so baru ni aku amik dari Zalora, 3 helai lagi kemeja baru! now bapaknya memang takde le dalam list, bapak plak kena pinjam baju anak hehehehe….

 

IMG_0542

our late lunch, datang kena makan dulu, nak balik pun kena makan jugak. Ini kami berempat, aku abang kakak and Kak Ngah. bapaknya kerja, Zeeshan pulak dah bed time, so tak yah ikut. Lagipun abang kakak nak skate.  KFC paling senang nak bedal coz the queue adalah the paling pendek, yang lain sume nak makan dalam IOI tu mak datuk ko panjangnyaaaaaaaaa and penuhnya.

 

IMG_0553

settled urusan bayau bebudak nih, aku pun tunggu la kejap. dok pikir nak balik ke datang balik or suh kak ngah bawak depa balik naik cab or aku jenjalan. coz Zeeshan kat rumah tu sian bangun tidur sure tak dapat jalan.  Nak pikir ulang patah balik tu yang tak berapa rajin ler mak ko ni kan.

IMG_0562

diorang nak beli kasut sendiri, yang harga RM500. aku cakap tak payah! tunggu kaki korang dah tak boleh membesar lagi baru boleh beli and dah terer berlipat pusing main macam omputih ke skaters tu main hah baru ler mak leh consider. itupun bukan taun nilah, korang kena sangat expert sampai lari lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu cam professional tu yek. hah cabaran nih yek abang kakak.

diorg ni dah kali ke 4 rasanya skating sini.

Zaman memuda kita dulu siap ada Speening Wheels lah, Galactica kan? Wah….ingat lagi?

IMG_0566

alahai sian anak kecik nih, umur baya2 Zeeshan kot. makpak nya tak main sama, kakaknya kot yang jaga dia main, asyik jatuh jer. nangis jer dia…

IMG_0578

enjoy le korang, pastu cuti sekolah ni nak pergi lagi, aku suh depa kumpul duit sendiri nak bayar parking. as of now kakak katanya dah siap cukup duit, bagus bagus. pandai yek, nak skate memasing rajin nak kumpul duit kan.

IMG_0605

so aku jalan sorang2 kejap, tengok ada booth jual roller blade, aku pun ada gak satu kat rumah, depa bebudak 2 orang tu practice pun pakai yang bertahun2 aku punya gak.

IMG_0607

hah yang kaler ijau biru pink kuning ni masa zaman kita dulu, roller skate, lagi sedap kot pakai ni aku rasa dari roller blade. yelah aku dok belajar pun dari roller skate nih. ada jiran aku dulu dok Alah Shah, dia ada ni jadi kami dok pinjam ler hartanya hah, nak beli tak mampu, nak pergi Galactica ke Speening Wheels tu pun aku rasa aku pergi 2,3 kali je kot. Ongkos tarak mar….that timelah. skang dah tetua memang tak de le aku nak skating sama ngan anak2 aku tuh, baikler pi tengok wayang.

So sementara tunggu bebudak skate tu, aku pun pi ler tengok wayang sesorang, cerita Kingsman.

Ada pulak ticket free voucher yang aku pegang for GSC, memang untung sangatlah jimat banjer

 

IMG_0623

habis aku tengok wayang, depa pun dah abis skating. Nak ajak dinner tapi tak yahlah, nak cepat balik kesian si kecik kat rumah tuh. Antau Kak Ngah balik langsung terus sambung riadah kat rumah pulak. Cuti sekolah ni nak kena pergi lagi, oh

IMG_0544

awalnya sebelum tu waktu tunggu jap depa anak2 ni main skate, ada adik nih, alahai dik kalau orang sebat isi dalam bag tu dik, bahaya tau.

aku dah nak bangunlah tegur, remind adik nih, wpun tak le dekat, but nak kena berjalan ler kan, but no hal pun coz aku pun melanguk je tunggu bebudak, tapi dapat berniat je lah coz pastuh si adik manis ni bergerak jalan lelaju ngan group dia, heharap ada le yg tegur ye dik.

manusia skang nih tak kira dok nak mencopek tu panjang je tangan memasing

chop! tu macam Mulberry brand kan? skill handbag aku masih ada lagi rasanya nih :)

Comment: 9

Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 11

Blogging line is slowing down?

IMG_0658

memfamouskan kawan aku yang paling ngeri keluar blog, but kalau dia tau ler gambar ni keluar, if dia suruh cabut, so aku cabutlah hiks…

pagi tu aku datang roh nak breakfast kat luar, so since kakak dah bangun gak, kami pergi berduaan jer. Joined by my gf nih, abis minum sekejap je, kat area ngan rumah mak abah aku gak, pastu depan tu ada pasar pagi. eh eh, macam memanggil-manggillah sangat nih!

pusing sana sini aku beli gak kat sini 3 helai. lam RM50 gaklah, baju tidur mar…. sopan nya style baju tidur. ngan seluar untuk pi pasar pi taman permenan bagai. Mesti datang lagi nih coz pergi 2 gerai jer arituh, untuk ke gerai seterusnya Kakak dah bagi hint paneh mengantuknya. Yelah hari Ahad, breakfast kol 830pagi, memang masa tu dah memang menuntut sangatler dia untuk rehat sesantai kat rumah.

Nemai, mummy leh pergi lagi pagi lain.

IMG_0667

by the way, aku tak amik langsung caftan nih cuma memang menawanlah hai sangat. Labuh benau, kalau pun potong bawahnya, dah exra cost jer pastuh nanti corak bawah tu dah tak sama macam yang asalnya. Hehujung lagi ada banyak kedai jualan pasar pagi BTR tu,  but tu lah dek sebab kakak jadi aku tak bolehlah nak kiasu menyopping pagi ahad sangat kan.

Well, simple entry to start our Monday.

Recently I ada a few ler tanya macamana dengan blogging line nih. Kak Red masih lagi active ke.

Alhamdulillah, masih lagi. Walaupun tidak menulis setiap hari, but insyallah 3-4 entries in a week tetap ada, betul kan korang?

Mungkin ada mengatakan yang blogging line is slowing down something like that, but alhamdulillah I masih lagi ada rezeki dalam blog dan social medias mahupun kalau tak kerana advertorials pun, I am still blogging. Dulu pun start blog bukan kerna ongkos wang ringgit but my desire untuk bercerita on my personal life, about my kids specially about my passion to Red Colour.

Jadi, I am still a blogger and I masih lagi ada events merata kena pergi, ada blogjob dan still in this line insyallah,  walaupun I am looking forward to shut down everything, ada mentioned last year kan, itu sudah pasti.

Comment: 11

Mydin Sinar Kota, sooo..unbelievable!

wah, a Dhaka’s entry.

totally lagi forgot to tell canang in this blog.

IMG_9728

sounds macam pergi Dhaka, but technically macam yer jugak.

asal menyangkung boleh, yang terduduk boleh gak ada, bersila segala siap.

IMG_9732

itu satu task, sebulan lebih task aku nak kena pi either Masjid India or Mydin Sinar Kota. Why Mydin sini, coz a fren of mine kerja around here, dia dok riki2kan dulu dalam nih sebelum hari yang aku datang sini ler. but tak pulak sangat dia bilang bahawasanya penuh Bangla Nepal Dhaka dalam nih. Ohmeng…

Terkepit2 aku pogang laki den kat around this area.

IMG_9734

cuma pengalaman best gaklah bila stranded di tempat yang dah berbelas tahun tak datang. Dulu Mydin ni was Metrojaya, kalau selepas tu jadi apa, den tak tau le pulakkan.  It just that to get here, aku rasa dedulu zaman naik bas lagi cepat kot dah sampai. ini dengan mana satu jalan Pudu tu dah lain, siap macam flyover segala, ngan sesatnya, terikut jalan bus stand Klang, CM, jem lagik. about sejam lebih baru sampai Sinar Kota.

but alhamdulillah, melalui celah lorong Kotaraya, terjumpa dengan seorang teman lama. Aku laki bini dalam kereta masa tu, kawan tu ngah berjalan, apa lagik, jejak kasih di lorong Kotaraya. So ada untung hikmah jugaklah walau kesesatan dan kepayahannya nak datang Sinar Kota tu kan.

IMG_9736

di tingkat 3 Mydin, mencari sejadah2 atas urusan something something

IMG_9739

member aku cakap yang tebal toto pun ado.

hampehs member aku tuh, mano ada tebal toto!

IMG_9746

sap sap sap soi, bungkus amik pilih the pieces. akan datang kita pergi cari di Masjid India pulaklah. well sebenarnya mencari yang tempat sujud tu sahaja yang tebal, yang lain tak tebal takper, but tang sujud tu, memang takde ler kat Mydin nih.

i searched online pun takdak, or maybe googling aku tak terer, so please help me to divert me to any online seller yeah. specifically yang sujud depan tu tebal (macam toto whatever pun bolehlah)

IMG_9749

depa punya merah tak menyalah, none of the merah yang aku berkenankan. so no red red.

IMG_9769

so apapun kan, satu pengalaman manis ke masam ke tengik ke bila datang sini. Sesungguhnya memang dah rasa bukan kat negara kita pulak, Udahlah aku ngan selambanya jer berselfie segala, depa cakap kalau around this mall, atau sekitar2 luar2 Mydin tu kena banyak berhati2, ado gak yang main rampas je hp ko. Oh nasib baiklah takde hapa2…

dalam ni segala mala benda ada jual but we didnt explore to all floors pun, tengok dari kejauhan seimbas jer. Ingat laki aku rajin nak pusing merata, datang sini pun dia dah kira baik le sangat ngan pesanan, tolonglah jangan datang lagi area sini, jem hazab ya hamat cik merah oi!!

 

IMG_9794

hasil2 belian juadah bukan hari raya….well ok ok pasnih kita ke masjid India pulak yek.

yang tu pun sama ler, almost 20 years gamaknya tak sampai sana, entahlah…kalau takat Semua House ke Jalan TAR ada ler jugak end last year aku mampir.

IMG_9802

Mission accomplished!

untuk tujuan apa sejadah2 dan telekung tu, tak yah detaily citerlah. yang nak ceritakan bahawa i dah datang ke Mydin Sinar Kota

zaman memuda belia, sini ler tempat aku melepak.

Dok dalam ni si Bangla2 Dhaka ni menengok aku (bukan perasan yek, laki aku pun noticed) macam nak telan! Mungkin depa pelik menjakun hapa pompuan nih, dalam Mydin pun nak amik gambar.

dude, ko yelah hari2 datang Mydin Sinar Kota tu, aku ni ler satu2nya kenangan. pasnih tak tau ler bila lagik nak datangnya…

IMG_9780

but selain daripada rakyat depa yang penuh di sini, papan tanda jualan tu, tak boleh blah lah weii…..napa tak ditulis Jam Tangan Berjenama, or Jam Tangan Branded, ini jam tangan mahal. so yang tak mahal or memurah takde yek kat section tuh.  hiks…

there u go, one of my 365 days di Mydin Sinar Kota, Jalan Silang KL :)

Comment: 6

First Tournament & Hilang Anak!

 

should have published this since weeks ago, but what the heck…

2,3 days sebelum tournament, kakak’s badminton kena tereban. pandailah pulak budak tu curi racketnya jer, yang bag badminton dia cabut. Dedua pulak tu rackets kena cilok. Satu tu memang turun dari aku, Yonex. cuma tukar tali jer bila dah agak tak sedap. So takde rezeki. Luluh hati kakak, dahlah nak tournament.

bila tanya camne nak main, bapaknya cakap pakailah racket Abang.

muka muncung sedih jer. Yelah orang tu punya fav racket dah takde kan, but belakang bapaknya belikan baru, 2 batang lagik. Siap ngan bag bosar rackets lagik.

Bila nak pergi sekolah agama, bapaknya surprised with the new rackets, hoh kelecop2 thank you!

IMG_9033

IMG_9039

kakak kan wakil sekolahnya untuk lawan badminton

First round, kakak lawan sekolah rendah lama aku dulu, menang hohooo. Anak aku le menang.

2nd round, kalah. Depa lawan tournament ni peringkat wilayah KL, Zon Pudu kot. kat one of the chinese schools in KL gak lah.

IMG_9490

IMG_9019

so petang tu team the girls balik sekolah, datang balik dengan cikgu. Team lelaki tinggal, sambung ke esok jugak. Team lelaki sekolah anak aku memang not bad handal, makpak depa siap bertangga sampai abis siaran. Bapak Kakak pun tunggu gak, but only for first round, pastuh bapaknya nak kena amik adik and kerja gak.

so sebab dia dihantar balik dek cikgunya (last communication cikgu hantar ke rumah), jadi dalam certain waktu tu aku check ngan maid, check cctv, masih tak nampak bayang. well actually maid aku tak jawab tepon (hangin betul aku). so aku dah runsing. jadi aku siasat sana sini, by tanya cikgu badminton dia tanya sekolah dia. sampai cikgu penolong kanan dia buat announcement kat sekolah, check ngan school bus kakak. Semua kata kakak dah balik. but i still cant see my daughter and maid aku tak jawab tepon, yet aku nampak ada plate atas meja makan, almost 2 jam tak bertutup ngan tudung saji.

IMG_9029

cut the story short, pas drama sana sini, i got Kakak!

rupanya dia dah lama balik but dia membuta, tu takpelah. tapi tu ler ko tepon le Mak ko dulu yang ko dah balik, maid aku pun dok pasang radio kuat sangat gamaknya tak dengar tepon bunyi.

Esoknya kakak cakap, famous dia kat sekolah coz kisah seorang ibu yang tepon cikgu sana sini, to check on her daugther’s whereabouts. Udahlah cikgu2 buat announcement, ada 2,3 orang cikgu cari satu sekolah, cari kat luar sekolah sama. hahahaha…padan muka ko kak, lenkali balik sekolah bagitau mak. Hari biasa memanglah dia tak tepon but coz dia datang dari tournament badminton ni kan, so kena ler dia bagitau. Asalnya kan cikgu hantar balik rumah but tukar, depa hantar ke sekolah and kakak naik bus, jadi tu yang buat aku haru biru.

Kakak was a bit disappointed bila kalah on her 2nd round, so takpelah kak, you should proud coz at your age dah wakil sekolah, dan sesatunya anak melayu sekolah cina kakak yang wakil sekolah jugak, you have kalahkan your abang in terms of wakil sekolah gak coz abang gagal nak jadi rep dulu, dan so many more. on top of that kakak jugak handal dalam pertandingan bercerita, either number dua or number 1 di sekolah setiap tahun.

Keep it up girl. Ni banyak gene mak ko kat darah ko nih ….

Comment: 6