The Langkawi…

IMG_1638

Dalam taxi kitaaaaaa….

tu dia cerita sebulan lebih lepas baru nak kuor. better late then never. Semua pun cite lambat kuor. Macam pilot je mak kau, saja dengo apa le lagu yang anak2 remaja dengar la ni, best dia punya headphone ni coz Bluetooth kan. Kakak nak satu gak, tapi tak sesampai lagi, pastu tak nak besar bagak macam abang pakai nih…

IMG_1672

Lena kakak tidur, yang budak kecik tu dari dok depan pindah ke belakang…make up aku ni semua all done dari dalam taxi ni. Fav taxi laki aku, bila travel ke hapa dia memang panggil abang ni, tapi apakah pi Subang Airport pun boleh sesat terlepas jalan. Tu ler borak2 lagik….

IMG_1675

our flight was supposed to be in the morning but pastu re-timed to awal petang. haih…banyak buang masa jer, patut noon dah sampai jadi petang gak baru bertolaknya.

IMG_4146

panjang kaki ko yek dik, baju ni tak boleh pakai dah, kocik dah. Dah boleh bagi orang or the cousin ko jer dik

IMG_4179

dia bengang betul aku cabut kasut aku, bersungguh dia suh aku pakai gak kasut

IMG_4184

kami amik Fire Fly dari Subang Airport. aku memang suka fly dari Subang ler, selain dekat, tak besau pun ye, jalan pendek jer hahahaa…murah dah tentu ler. Jadi masa aku bayau tix ni, i think 1 month before tu kot, the FF was among the cheapest but kalau balik aku amik Malindo coz kalau sama FF akan lebih mahal. Kena pandai main kekira kat flights nih.

IMG_4189

Ok ler, Enrich points pun boleh collect gak dari FF. In fact aku transfer semua miles of my family to me so aku leh redeem. Jadi tak le mencekik sangat bila bayar flights.

IMG_1830

Lepak kat food court earlier, tak makan dari sini pun coz aku awalnya ada buat nasi goreng and spagheti, so kita dah bungkus tapau jadi makan dalam ni ler. Bekal tupperware pun siap aku bawak gak, sudu garpu segala, cuma order air je kat sini.

IMG_1696

gambar2 ada banyak beza coz some kita pakai handphone baru abang, the Zenfone2 Laser. Best features.

IMG_1712

jadi dah beranak 5 ni, sorang tak boleh le dok sederet kalau aircraft kecik camni, abang kena le dok belakang tapi dapat window. After all semua pun tidurrrr kecuali aku ngan laki aku ler. but rasanya aku pun ada lelap kejap ler…

IMG_1719

adik nya request nak duduk kat window with kakak…

IMG_1737

wanna show my gold gold accessories…kihkihhh

IMG_3905

ni hp sapa le ni, abis burst muka mak kau

IMG_1749

kakak pun boleh sambung lagi tidur, with adiknya…botol air Zeeshan tu,hari ke3 kot, tertinggal di Kota Langkawi..

 

 

IMG_1768

tadi lipstick agak burgundy, so aku tone down sikit, kaler light a bit lar

IMG_1884

udah sampekkkk….kojap yoo

IMG_1880

lepas buat urusan kat counter for our kereta sewa yang aku dah booked awal2, baru kita berjalan ler. Aku booked 2 kereta, 1 for my gf and her family (they will arrive the next day nya).

IMG_1780

ini keretanya, murah jer, RM100 dapat per day. walaupun 5 hari but kira 4 days gak, so RM400 lah.

sama jugak dengan harga kereta kawan aku. Trip ni boleh kata semua 9 orang, aku sorang yang managedkan, dari hotel transport dan maknek lain…

esoknya baru nak pergi baru laki aku tanya, eh kita dok mana?

bukan dia jer, kawan aku pun sama…eh apa nama hotel?

grrrr

IMG_4196

 dan apa lagik, kita terus makan laksa langkawi kat tepi beach near airport tuh… untuk pertama kalinya Zeeshan pun makan laksa dan he lovesssssssss it so much.

IMG_1877

dan secara rasminya di Langkawi aku langgar semua diet. Mulut laki aku, tak yah ler nak diet, bantai jer la makan, balik KL tu kang sambung le diet awak tu

IMG_4200

sedap le laksanya….bertambah2 ler coz Zeeshan dok pau kitorang punya je kan, berjaya gak dia jadi peminat laksa, so complete dah. Aku kena belajar buat laksa le pasnih hahahaha hakak tak geti dik non lelaksa ni semua

IMG_1881

 abang ko cabut beautician apps dari camera ko tuh, mak tak suka ler. pakai original sudah. Ler mami, dia default la, ok cabut default apps yg camni, tak orig.

IMG_4206

the boys…

abis dia dok lunyai main pasir tu tau, budak bandar pantang nampak pasir laut, harus le main kan. tu pun sket sket dia dok nak ke laut

IMG_1794

dan makanya, takkan nak terus balik hotel pulak…harus pergi buat lawatan muhibbah, setelah last datang sini pun was 5 years ago…

IMG_1805

aku riki2 dulu, dah memang nak beli periuk belanga set bagai tapi check2 le harganya jap…

IMG_1810

most of sebelah aku tu, Tefal brand, aku borong :)

IMG_1811

Kakak jadi assistant aku, amik gambar items + harga…

IMG_1815

kak, mummy nak stand ni jer kak, mummy tak nak senduk2 ni…

IMG_1818

mana ada jual asing mummy, beli je lah satu set nihhh

IMG_1823

hah rambang kau!

IMG_1856

ok ini aku ada beli, masa hari yang hujung2….buat letak our daily roti/kuih2…dah selamat pakai pun!

IMG_1833

ini cantik tapi kalau buat untuk kuih raya tak guna gak coz masuk angin….

IMG_1837

panorama

IMG_1838 (2)

kak amik ni, back up plan kita if kita tak jumpa gak stand yang mummy nak tu kayy

IMG_1866

cantik, aku amik tapi not the sets. aku amik the quilt jer…2 bijik. but not this date lah, hari lain aku borong..

coz skang pun bonet tak muat hahahaa…kita kan baru sampai, mana dengna luggage penuh santak siap letak kat dalam kereta pun ada. all 4 of us dok kat belakang ok! luggage satu kat depan

IMG_1844

towels, tak bagus, yang aku beli kat AEON tu gak molek. air tak telap langsung. All SAs dok cakap bagus bagus tu, cong sangat heh

IMG_1847

 ammi, nakkkkkkkkkkkkkkkk

kat Hj Ismail, dia selamba jeeee amik dari display racks tu

IMG_4212

 since kita kat Langkawi ni, dah memang for his birthday too, jadi amiklah dik…take one. harga pun tak mahal sangat, rasa dalam RM30-RM35, kalau kat KL Ni berat bagak macam ni mau RM200 hahahaaa

 

IMG_1867

 alright, kita survey sini pulak. aku amik ni gak but not this one, lagi besau,yang harga RM320 kalau tak silap. Itu nak buat rebus ketupat kahkahkah….laki aku cakap start taun ni dia tak nak nasi impit, nak buat ketupat!

IMG_4219

sambil aku window shop dengan lelain, adik dok tepi2 tu main Panda VS Dinosaurs

IMG_1856 (2)

senyum mak kau yekkk dapat pi Langkawi

IMG_1858

well kat sini yeap we bought the choc….cannot help ler nak tunggu hari2 lain, borong dulu

IMG_1865

happy boy with his giant dinosaur

IMG_1868

bilik pun besar, 2 kingsize beds, for family of 5 macam kita ni. Ruang kanan luas, letak segala mala luggages and barang belian di situ gak, solat pun kat situ gak. TV channels biasa2 jer yang dapat, pun boleh….

IMG_1885 (2)

kulu kilir dia membawak binatang dia nihhh

IMG_1904

banyak2 port kat sini yang dia nak amik gambar, aku tak tahan dengan bau longkang dari lapik ijau tu…busukkkk

IMG_1910

we jalan2 malam tu, dinner pun depan hotel jer…tak kuorkan kereta…

IMG_1914

terus maknya beli the batik cardigan nih…fefeeling leh pakai kat beach gitu kan…or buat cover bila pakai dengan sleveless top/dress

IMG_1911

kat kedai ni le aku beli, RM30 but kalau ujung2 lagi ada jual at RM20. Kedai ni je aku repeat 3 kali pergi beli untuk 3 hari hahahaaa

IMG_1919

sambil lepak tetanya kat kedai belakang tu, kakak nak buat henna…she s been asking lama gak nak buat ni, tapi kat KL specially downtown tu, orangnya panjang je beratur. lagipun kena cepat hilangkan coz dia sekolah, mana boleh ada inai2 macam ni.

IMG_4226

cardigan hitam aku yang dah jadi harta kakak

IMG_4230

so kakak buat satu lah, untuk lepas gian dia. while aku dok carik gambar2 untuk project kita 4,5 hari kat situ, hantar kat member aku yang will arrive the next day…

IMG_4237

dan budak henna bagi percuma untuk inaikan Zeeshan. as dia melorat nak gak ada macam kakaknya…so kita tulis situ Z for Zeeshan

IMG_4241

sonoknyaaaa, lorat btol ko kan dik

IMG_4249

yeap…sorang dapat bunga, sorang dapat Z and ada bunga sikit kot tepinya…lepas bape hari dah hilang hahaha…ok ler tu, RM10 kot buat untuk kakak tu, adiknya percuma jer.

aku dok kat Chenang, hotel semua pun aku carik sendiri. Nanti aku cite part hotel, if ada yang nak buat reference ler, kami pun dah pergi Langkawi banyak kali cuma kali ni pergi dah lama sangat sejak last trip was 2011.

Really tempat yang aku nak sangat pergi, since setaun lebih lepas kita dok concentrate buat rumah. Dan plan nak ke Hong Kong sekali lagi gagal coz harga menjunam mahal!! Dah kalau ko book lambat memanglah harganya mahal. So insyallah taun nih, aku dah plan nak book awal, if ada rezeki lebih. Lagi tinggi naik umur anak2 aku lagi tinggi le fees, tapi chances for Zeeshan untuk main benda2 yang for his height pun ok ler sket, tu je untungnya.

Actually memana pun, bebudak suka jer…asal janji pada kakak tu ler, dia tak nak pergi yang too winter sangat, macam Korea dulu tu, tak tahan depa sejuk bebonar. sejuk biasa takper ler, ni sampai berlapis2, gigil2 kat luar, bibir sampai kering, hahahahaha, korang dah besar, apalah sangat winter tu kan hiks..

 

Comment: 6

Cik Aminah Encik Qu…

IMG_1043

suatu pagi, aku nak pi kerja, but Zeeshan masa ni masih skul break, dia ler yang bagi makan si cats 2 ekoq tu. Dah over 2 months, depa masih bermastautin di Red House, takde gaya nak pindah kuor rumah nampakk….

IMG_1035

bakul ni untuk ko tidur sesantai yek…memang pun dia buat tidur, kengkadang si Qu tidur lam tuh. Depa 2 ekoq tak masuk dalam rumah, dok luar jer, ada ler masuk gak, but hantar je Zeeshan, laju dia menghalau suh kuor.

IMG_1552

Sedap tidoq nampak…..Qu pun sama tidur atas kosi, berlapik kain dah skang nih…

IMG_4140

so one day yang kita nak pi 5 hari to Langkawi tu, walaupun depa ni macam menumpang (yang tak geti2 nak cari jalan pulang), so kita pi carik tempat makan yang leh letak lama banyak sikit food air tu…

jumpa ni jer, jadiklah. Insyallah boleh cukup ler…

IMG_1593

Masalahnya, bukan 2 ekor ni je yang makan minum. Ada sekor lagi hitam putih kucing bulu badannya, ha yang tu memang street cat coz dia sangat tak nak dekat ngan manusia. Dia penyinggah makan di rumah. Asal orang takde je, dia pun datang makan sama. Ada gak yang hitam pun datang, dah memang macam 2,3 ekor gak kucing luar yang datang makan menumpang makan minum si Qu dan Aminah.

IMG_4085

masa ni Qu macam sakit, few days dia melepek jer…makan tak lalu minum tak lalu, tapi skang dah ok ler.  Dah time to kena mandi lagi bebudak 2 ekoq nih…

IMG_4083

ini menggedik manja bonar…asal kita lalu jer dia pun bersidaian badan mintak diusap…

IMG_4090

aku ngah suspect si Aminah ni pregnant. Ada few symtoms dah ada, perut belum besar lagi, lam bulan ni mesti nampak besarnya ler kalau betul dia pregnant. Tak macam Reddy dulu, lagi le tak tau dia pregnant sampai tetiba hari beranak!

Itu ngah carik port, sampai attic dia mencarik. Kucing kalau dah mula mencari port tu dia nak buat tempat beranaknya ler nanti tu. Aku ngah pikir alahai, mana le aku nak letak anak2 dia ni kang…ada sesapa nak amik?

Aku tak nak bela dah kekdahnya…

IMG_4095

ni betul2 dia dok teman aku kat pc tau….memang kalau betul2 bela dari kecik ni kompem jadi sahabat setia kami anak beranak gamaknya. Dah tetua pun ke main manja. Paling sayang concern kekucing ni semua abang ler…aku ngan RD pun sama ler jaga. Kakak pun sama ler bila balik sekolah tu, kena belai dulu, depa 2 ekor kan guards rumah kami nih.

One thing for sure, memula awal dulu ada le depa berak kencing kat porch, aku suh abang basuh ngan clorox lepas depa dah menetas tuh, skang alhamdulillah, no more. Asal berak kencing, depa pi seberang jalan, kat tepi2 longkang, kira jauh le dari rumah. Bagus jimat dah pasir hakak.

 IMG_4390

hok nih aku tengah sidai baju memalam, standard le working mom kan. Dedua datang teman kat kaki…

tapi hari tu yang 5 hari kitaorg takde tu, balik2 tengok budak 2 ekoq ni takde kay. food air semua abis. Tah mana ler, abang dah tak senang duduk. Malam tu jugak abang ronda basikal carik 2 ekor ni, rupanya depa pi menumpang kat satu jiran kami ni, abang amik bawak balik.

Memang ni bukan kucing2 kami but under our supervision skang ni, sekali tu lah lepas tu depa tak hilang dah, manjang je ada kat rumah. Sesekali depa hilang, tau dah pergi buang air ke berak bagai. Kalau kita bukak pintu, dia masuklah rumah.

Cuma ada sekali si Aminah hampir nak mencakar kat sofa aku muahahhaha mencicit aku angkat dia. Ko jangan weii…sofa mak merah ko tu baru lagi…

Jadi skang nih, aku ngah mengira hari, kalau betul Aminah is pregnant, dalam less than 30 days patutnya dia dah boleh deliver (ini kalau betul kiraan aku coz kucing bunting between 60 – 65 days). Nasib baik ler skill kucing ni memang dah sebati dalam pala otak aku lagi nih.

Puting dia pun dah macam memerah sikit, some more dia dok carik port dok mengriki2 tempat nak beranak, satu rumah dia siasat. Aku dah sediakan kekotak, bakul2 if betul dia beranak ni. Nak letak kat porch, kang ada kucing jantan yang makan, Quputih pun jantan, takut dia pulak yang ngap. Btw if betul pregnant, Qu is the father lah.

Tapi Qu and Aminah ni kan, sehari 2 yang lepas Aminah datang tu, Qu pun sama menetap sama kat rumah kami. Ada kemungkinan, kedua2nya telah keluar dari rumah kelamin mereka (atau dihalau), sampai tak jumpa jalan rumah. Dan atau dedua lari dari rumah, dan cari port mahligai baru membina keluarga semula. kahkahkah…

tapi apapun, kucing ni pun bawak rezeki, selagi berdaya bela kita tolonglah bela sama. Cuma tang anak2 nyer tu…aku memang kena bagi orang, ni ada yang nak bersilat ngan anak2 aku ni kang specially abang, depa surely nak membela dan abang adalah manusia yang palingggggggggggggggggggggggggggggggggggggg penyayang ngan binatang.

Comment: 9

The accessories and the make up…

 

IMG_0150

Ni sampai few months ago kot. Paling aku suka itu eyeshadow palettes. Ohmy rasa nak memakan je. Sangat cantik kalernya. Try pakai masa period, dari pagi sampai ke malam dia punya lasting!

Yang macam teko tu pulak, bukan sembarangan teko, aku kan ngah dok mengumpul baking tools, namanya dalam omputih ialah Mesh Flour Bolt Sifter Manual Sugar Icing Shaker Stainless Steel Cup hah kau!

Pastu ada satu lagi pun baru sampai aritu, tak de le aku amik gambarnya, dah terus panjat simpan lam storage,  dalam omputihnya: Baking tools swivel plate cake turntable. Boleh pepusing lagi. Barang dah ada ni, kek nya bila le nak siap kannnnnnnnnnnnn….

yang lelain tu, accessories bagai lah. Cecantik. Merah tu aku punya brushes set to be used kat opis eh. Untuk dalam kereta, guna jari pun boleh!

Baking class ni biler ler nak mulanya. Korang sapa nak ajar akak bake, but buat kat rumah akak, can??

 

IMG_0525

Ini nail corrector, seller salah hantar. So aku simpan, sapa mau? Bolehlah akak jual murah. Ai asked for make up corrector pen, dah dapat dah pun. lebih kurang je ghupanya, nama je lain. function pun lain ler.

IMG_0522

roll up eye shadows, glitters. aku dah pakai semuanya, but for my makeup tutorial sendiri, bukan pakai kat luar. Takde kesempatan lagik. roll up je kat mata kalau nak cepat. Taklah kuat sangat pun kalernya bila dah kat mata tu, ini aku letat kat tangan, nampak le obvious macam terang benderang, it s not. Bolehlah..just to tetambah my make up collection.

IMG_1215

ini my make up bags. dedua ni dok dalam kereta. Aku kan ada 3 jenis tempat kena ada make up sets, rumah, kereta dan opis. Opis pulak ada 2 (di surau dan sikit di tempat sendiri for touch up). Jadi semua ni dah kena upgrade, tak boleh dah pakai bag2 nih, dah tak muat.

IMG_1218

aku upgrade pakai make up bag hitam nih, yang memang meant for traveller. Lantak situ aku buat guna untuk letak barang make up aku for dalam kereta lah.

IMG_1221

ini semua dari dalam make up bag asal, semua dah disatukan. Accessories ler, call cards, brooches, macam2. Aku jenis, kena ada stand by merata. banyak events kan. Dulu banyak events ler, tapi skang dah kurang but still kena ada gak, coz if terlupa kuor rumah takde accessories bagai, dah siap2 ada dalam kereta.

IMG_1223

hah, semua my make up set siap dalam nih…

IMG_1238

bila tak driving senang ler, semua atas peha. But bila jadik driver, biasa sambil make up tu barang2 make up celah kelangkang aku jer, ni bag dah besar tak boleh ler, kena dok kat tepi or seat sebelah. Aku kena memorize semua barang2 ni coz bila driving tu, bila capai tu, tau dah apa menatangnya. Kalau brushes kat mana, lipstick mana, mascara mana, sikat mana hahahaha, semua kena hafal ler.

Dah over 1 month nih, so alhamdulillah dah hafal ler. tau dah mana bagai.

IMG_1233

hah the stand yang aku cakap aritu depa beli kat Kenanga. cukup le nih….lelain tu some ada kat opis pun, ada yang dok kat my my cabinet accessories gak.  Technically ni meja make up laki aku hahahaha, tapi 1 drawer je barang dia ngan atas tu sikit, lagi 3 drawers barang aku / bersama. Banyak betul le barang aku nih, merata2.

IMG_0995

my accessroeis yang ai letak kat tempat kerja.. ada satu lagi box pulak khas untuk subang/earingsnya jer.  Memudahkan untuk aku pakai or tukar2 if feeling nak tukar ler. Kadang nak pi kerja pun lupa pakai, so kita sauk ler yang kat opis pulak.

IMG_3485

baru ni sampai lagik, the one yang ai ordered online. Memurah je nih but the quality is kalah Lovisa yek. Lovisa tu dahlah mahal! Tapi aku pun ada gak beli dari Lovisa, dulu2 ler, now no more!!

IMG_4136

Ini the latest one. Tetiga belum sarung lagik, in fact yang kat atas gambar ni pun, ada satu ke 2 sets baru aku pakai. Lain2 tunggu masa ler coz sebelum tu pun ada yang aku beli pun tak berpakai. Kena tengok baju dan occasions gak.

ai like the left one, ada colour merah dan blue, ai bought already hehehehe….

IMG_4467

more lagik…yg blue tu lawa gila! memang dah aimed for other colours as well.

IMG_4396

ini pulak selfie Flash. Kan kalau kita pakai camera depan for selfie wefie tu, kalau malam gambar kelam kan. Tak kira le apa handphones pun. Sakit le hati…so dah ada nih, additional flash, bila selfie tu ada le keterangan sikit gambar muka kau.

ini with flash tu lah.

IMG_4397

hok nih takde flash…bagus sangat ni. Saya is suka, aku kan gadget maniac gak.

dekat online G tu depa jual at RM25 – RM35, mahei. I bought only at RM10.80 jer hahahhaa…Reason aku cakap mahal coz aku jumpa yang harga murah ler. If aku tak jumpa yang harga murah tu, aku surely beli yang harga mahal tu, masa tu aku tak cakap le mahal, aku cakap murah gak. Paham tak maths akak nih?

So ini bolehlah refer2, mana yang rasa nak carik barang lebih kurang akak merah ni kan….sesila.

Comment: 5

The beauty of ayam…

hakak nak clean up dulu daily entries, walaupun dah basi.

Today’s project pulak, a visit to Jusco or nama skang AEON Maluri. Untuk makan Nandos. Diorang tengok mak nya makan Nandos selang sehari, so depa pun nak pau sama ler gak merasa.

IMG_1245

kakak was super bengang bila adiknya tak nak selfie with her but dengan mak, bersungguh senyum…

IMG_1250

jadi takkan nak tunggu Nandos tu gitu jer, so biar apak adik korang tunggu, hangpa 2 meh ikut ammi pi carik barang. Ada ke laki aku tanya, korang nak gi mana?

eh uu, ni jusco tau? memacam barang boleh nyopping sini, apa ler soalan…

IMG_1251

kita carik towels…aku pegang tu is red colour, tp bukanlah merah darah. aku angkut. janganlah tertipu dengan harga yang murah wpun 100% cotton, coz banyak yang murah tu pun tak telap air.

 

IMG_1255

kita amik 4 lai, 2 laki aku 2 aku nya. tapi pastu yang pakai 2 jer, lagi 2 tak telap, bagi anak2 pun depa tak kenan hahahaa, so hah tu lah, jangan amik yg memurah tu. Sib baik yang mahal 2 tu elok. Mahal pun tak le mahal melampau, yang harga RM40 kalau tak silap

IMG_1269

hah ni sapa ke aritu tanya yg macam akak punya kaler biru tu. Jusco pun ado hah, but a bit pricey kot…

IMG_1263

anak2 kalau dapat hp mak nya…camni ler

IMG_1270

dan dia ada jugak for 3 tingkat. ok gak nih, ni lam seratus lebih, lupa ler berapa lebihnya tu, korang zoom lah

IMG_1271

kita selesai shopping tapi sebenarnya  nak membeli lagik. But dah dapat panggilan dari apaknya kata ayam dah sampai. Ini sah ler hari Sabtu coz no plastic days but aku kan mak doraemon, akan tetap bawak paper bag/plastic bag sendiri…

IMG_1276

fun fun makan sini, sedap le nandos ni

IMG_1280

abang kakak dok cakap padanlah mummy asyik makan Nandos ni je kat KLCC, memang sedap ayamnyooo. Tiada promotion given by Nandos pun yek. aku ikhlas hati promote ni

IMG_1294

licin pinggan memasing

IMG_1311

dan of cos, sambung lagi menyopping sikit

IMG_1318

sejuk hati kakaknya bila adiknya sudi nak selfie, knowing him kan..

 

IMG_1327

pendek betul mak kau

takpelah, aku pendek yang memang mengaku, jangan pendek 151 tapi mengaku 160 tu, hah tu membongak namanya

cute2 pendek hakak pun, ai produced anak2 pepanjang alhamdulillah. kahkahkah….

IMG_3978

penutupnya ngan gambo ayam nandos ni ler, this week  pun aku rasa ada satu hari kena pi makan sini gak.

eh yg smlm akak tanya wallpaper tu, suh korang recommend companynya. korang DIY tampal sendiri ke or engage depa suh buatkan? I know kalau depa buat mahal ler kan, servicenya lagik. kalau kita buat sendiri murah le but tangan kena macam tangan laki aku le yang buat, tangan aku pengkau sure senget benget.

ni cuti sek aritu, wui hari2 berjalan kuor masuk rumah, hari2 kuor duit. tapi takper. hehujung taun kan..bukan bawak pi Europe pun.

Comment: 7

Moh kemas the Red House…

Let s go to kemas the Red House entry pulak….

berasap le menunggu, berbulan punya cerita. Biaq pi lah…pun.

IMG_3947

Ini di Kenanga Wholesale. Aku tau laki aku aritu free, ada slot coz dia pas hantar abang yang course kat Shah Alam for the 2nd day tu, so boleh meraban kejap. For 1st day tu dah lepak rumah mak mertua aku kan.

Jadi day 2, dari Shah Alam he went to UIA, area sana, hantar the bulks of charity items. Super lega dah clear the stuff. Insyallah sampailah ke Cambodia lagi barang2 tu…

Lepas tu, terus depa bertiga pi Kenaga, first time for them…dapat gak lah Zeeshan pau bapaknya toys tu hah…

IMG_1040

aku suh beli accessories stands. but 2 benda berlainan. But my darling hubby dengan level confident yang tinggi, beli the same item, beza tinggi rendah. Grr…napa ler tak tunjuk gambar dulu sebelum bayar. Udahlah susah nak pi Kenanga tu.

Jadi yang panjang tu, hitam tinggi tu,simpan kat attic. Buat apa le sampai bebanyak, aku ada almari accessories gak…yang aku nak satu lagi tu, benda lain.

IMG_3948

Sedapnya 3 serangkai makan, I was at work…

IMG_3954

Pun makan lagik. Ini adalah hari yang mana mak ajah tak datang, tapi aku dah siapkan segala macam jenis lauk untuk laki aku masak. Lauk simple je pun, celup2 sayur dan goreng2. Semua laki aku malas nak buat. Abang Kakak pun dah tengok bapaknya malas nak masak, depa cucuk le order pizza…

Hah, pizza yek jalan penyelamat korang. Mak suh masak pun tak nak yek. Oh sebab beras habis, last person masak was Abang beras tu but he didnt tell us, tu yang bapaknya malas nak keluar masuk beli beras bagai. Order pizza lagi afdal yek…

 

IMG_1229

jadi hari yang berikut2nya, kita buat all out kemas rumah. Bapaknya sambung buat semua kerja frames…kalau ko tengok bilik abang tu, ada tilam katil bagai  nak terbalik, hah dia kemaskan gak. Tapi dia tak tukar position.

IMG_1230

Kakak tukar position, helped by supermak dia. Coz apaknya pun banyak kerja lain, abang too, jadi meh mak tolong angkat. Agak2 berat bagai tu, kita panggil the boys le angkatkan. Better la sikit bilik kakak, bila dah tukar position, lagi 6 bulan kita tukar lagik yek…IMG_1231

Yeap, ini dia buat solo. Aku ajak tukar position katil semua dia tak nak, he said nanti dulu….

oh speaking of the house gakkan, aku nak carik wall paper lah. Nak tambah 1 side at each of their rooms. Saje gatei…. nak recommend?

IMG_3856

also kita panggil the same abang contractor untuk tambahkan laundry’s ampaian, jadi double tu hah atas bawah dah, dulu satu jer. Pun kat porch tambah lagi 2. Then tambah lagi the red stand tuh, boleh gak letak bunga ke letak kipas of cos….the bestlah bang.

 

IMG_3869

Wall of Fame for our Red Family. But ini tidak ada kalian nampak di living or hall pun, duduknya kat attic. Ada 2 sides, love it, thanks husband for this.

IMG_3847

Position katil aku pun bertukar hehehhe….pun sama, lagi 3 bulan akan bertukar lagi, aku memang tak suka statik sama jerrrr…kena bertukar2 88 kali.

Ini pun settled by suami dan anak sulongnya. aku balik kerja eh dah siap…macih boys.

 

IMG_1355

almost done. Untuk yang rongak2 punya wall tu, kita khaskan untuk Zeeshan punya frames lah. He s the last of our product so zaman dia more to digital, tak banyak hard copy, jadi kenalah kami kumpul2 gambar (aku le kan yang kena buat) untuk send for printing. Baru leh letak lam frames.

aku kekira kan…ada 15lagi frames kosong dan jugak 15 lagi frames yang berisi gambar belum ditampal. In total about 30pcs. So boleh lagi 3 rows. All red frames ni, duduknya kat sebelah tangga to attic.

Yelah, most of the photos ni aku tak bertudung bagai, jadi biarlah dok kat atas so family members anak2 aku je yang tengok. Orang luar jarang le sampai ke atas kan…unless for tour. Udah2lah tour kot, dah 7 bulan pun kami pindah, tak yah le nak tour red house lagi ye dok :)

Frames job ni, settled by husband gak. lama giler dia nak siapkan, ada 3,5 bulan gak. coz dia buat benda ni kena berjam2, tak boleh 1-2 jam, tak cukup. Walaupun macam tampal jer, tapi ada le kerenahnya, janji siap.

IMG_1455

banyak job laki aku buat, semua ni settled sebelum kita pi holiday di Langkawi.  Aku tak boleh buat kerja2 balut buku ni, bosan. Dedulu aku buat ler, masa zaman2 laki aku travel sokmo takde kat KL ni, skang ni pass batton kat laki aku lah…lagipun tangan dia buat lagi seni cantik kemas, aku ni boleh tahan senget benget gak plastik tu aku buat.

 

IMG_4132

biasa aku jahit badge kakak, dan apabila ada viral pasal yang tampal ngan uhu tu kan, pakai iron bagai (technically laki aku yang first jumpa viral tu, dia lagi perati fb tu detaily dari aku), so terus dia kata better dont jahit.

Dah ko tak bagi jahit, hah bapak ko kena amik lagi job ni hahahaa

IMG_4072

ha see…apaknya buat ada skill. Tang ni je ler dia iron, ada selonggol baldi baju nak kena iron tu, dia jeling pun tidak, that s my job (or abang). Dah sekolah ni, memang lagi ler abang tak boleh buat, aku le yang buat semua tu.

ada yang viral lagi rendam baju pakai sabun Fruitale tu kan, hah tu pun aku buat gak. Bagus bagus, bagi lagi tips, ai will follow one. Aku kan supermak. Sabun tu rendam ngan air panas ngan kain baju sekolah putih tu ler. Jadi kotoran tu boleh hilanglah, cepat dan murah.

Biasa aku rendam, dalam 2 jenis baldi, for yang peputih kakaknya baju sek (and baju parents yang putih). satu lagi baldi for wewarna, baju sek abang and baju sek agama kakak and baju kerja parents. Molek ler benda yang memudahkan kita, jimat pun ye, harga sebuku sabun Fruitale tu baru 80sen.

Baju ni hazabnya tang  kolar dan tang lengan tu. Kalau diorang makan comot, lagi lerrrrr….duh.

IMG_4384

Pangkin RM500 yang kami beli kat IKEA. Dalam tu aku letak toto or quilt in case mak aku nak pakai sambil tidur kat bawah tu. ke untuk aku gak, ada sekali aku rasa sejuk sangat, walaupun tidur siang, so kena le ada quilt nih. Eh ceh, padahal sebelum tu letak kat bilik laundry jer.

Dan of cos, aku letak 1 basket of my baking accessories. Baking ni patut dah start last weekend, baker yang ngajar ada hal, padahal dah janji. Hish. Aku dah excited nak baking tau. My family too, sonok depa bila dengau rumah nanti bau kek plak, asyik bau candles jer.

ada banyak space lagik lam pangkin tuh.

IMG_4385

Boleh bukak katup. hari tu aku balik kerja dengar suara abang, tak jumpa mana le si panjang tuh, rupanya……….dia menyorok dalam nih! eii suspens je.

Yang Zeeshan pun sama, dia penah sekali gak menyorok, tapi bukan dalam pangkin ni ler, kat celah2 sejadah yang stand sebelah pangkin nih. Mementang ko kecik.

Pangkin ni for outdoor, boleh letak kat porch. I was jokingly gak cakap kalau Aminah beranak, hah bolehlah dia dok dalam ni ngan anak2 nyer kat porch tu hahahaha….sok kita cite pasal Aminah and QuPuteh yek, Insyallah.

Anway, buat masa ni dok kat kitchen lah, sedap dok kat pangkin macam nih, pastu ada kipas yang aku dah tukar tambah dari bilik atas sana sini, sejuk jer. Pangkin tu belah kirinya memang ada 2 tayar, yang kanan takde, jadi bolehlah angkat tarik untuk pindah2 ke mana bagai. Nak letak depan tv pun boleh if nak buat meja…ikut munglah korang.

 

Comment: 7