The Melaka…

Last month, kami buat day trip ke Melaka. By noon baru gerak, singgah Seremban tapau A&W dan half way aku took over drive coz laki was sooooooooooo sleepy kes tak cukup tidur sangatkan. Terus ke rumah my Arwah Uncle. He passed away 2 hari sebelumnya but tak dapat nak visit coz of work commitment segala so tu yang aku nak balik gak menziarah.  Alfatihah to Arwah Cik Aman. This year, 2 siblings Mak Ajah pergi, dalam jarak tempoh 80 days, end raya aritu arwah MakLong meninggal. 

Sehabis visit bagai, kita pi menyinggah makan asam pedas…well i forgot the name hahaha but it was in my igstories and also in my laki’s waze. Senang next time nak datang lagi dah tau location.  Pahtuh jalan lagi ke Mahkota Parade.

Wpun raya sokmo kami balik Melaka but inilah pertama kalinyaaaaaaaaaaaaaaaaaa masuk dalam Mahkota Parade tuh.

IMG_6818

depa belakang tu nak photobomb, ni baru abis Maghrib rasanya…

IMG_6821

So kat sini ada sport shop yang tengah sale, kita belilah kasut 2 pasang for both me and RD, socks and hapa2 tah. Oh pastuh waktu depa sume solat tuh aku terbeli plak comforter and bedsheet sets hiks…depa ngah sale gak. Even black shirt aku pakai tu pun aku beli kat situ gak, bersalin dari pakai yang from KL.

Sebelum tuh masa parking kat lam mall nih, ada young chinese couple buat hal ngan kitorg. We gave signal nak masuk parking, dah tunggu situ lama pun coz kete yg kuor terhegeh2, bila dah kuor, dia tak turn left, dia pi turn right, so masa dia turn right tu, si couple ni selambaaaaaaaaaaaaa jer masuk. Kurang hajak btul. so aku kuor ler, kabau depa, dari dalam keter tu depa dah sound2 bagai, siap kuor middle finger. but depa blah gak lah, so laki aku parking.

Tup2 bila kita dah kuor keter, dia datang balik pusing seround siap buat bebunyik engine (not even mustang pun, just bebiasa car), and bagi lagi middle finger. Astaga bebudak nih.

So takut apa2 terjadi (some more kita bukan orang situ kan), so aku anak beranak pi naik atas, laki aku pi ngalihkan keter dia ke tempat lain, dapat closer to lift some more. Seriau heh ngan couple tuh.

IMG_6826

IMG_6828

Dan cos Zeeshan nak merasa naik beca, so all 5 of us kena joint naik sama. He chose the Transformer, Kakak and abang naik sesama yang Kakak pilih Doraemon, sakit jiwa je abang lam beca tuh hahahaha. Best gak lah. pastuh kita pi pasar malam depan tu gak, but tak lama coz bila aku beli jeruk, memang tengah asma masa tu terus lagi teruk asma aku. 4 kali puff baru clear bley bernafas.

Takde mood dah nak soping lagi, teruss balik lah…but before that kita pi singgah makan lagi asam pedas kat tempat lain, yang budak beca recommended. Pun ada kat waze laki aku so lenkali lah aku edit sini, if teringat.

IMG_6850

 Gulai kari ayam for abang and Shan, daging masak lemak for RD and Kakak and mak nya pulak asam pedas pari + telur ikan. Telur ikan tu yang aku nak sangattttttttttttttttttttttt, lama tak dapat. Melambak lebih, siap tapau asam pedas tu,trownya buat breakfast cicah ngan roti nyammmm….

IMG_6845

Malam tu gak kita balik KL, just nice midnite sampai…

Pastuh the next daynya, sesorang sakit, demam lah, asma lah, batuklah. one after another. All 5, tolak Shan lah dia tak berapa sangat coz dia pun baru discharged awal bulan lepas kan. Bertubi2 amik nab memasing…haih.

Susah nak berjalan2 skang nih, majorly cos issue laki aku punya keje cuti tak sama ngan kita Malaysia nih, cuti dia manjang ikut Germany tuh, no Malaysia public holidays for him tu pasal kena amik cuti pun payah…

Yang kakak tu, 2,3 kali kena amik dia kat skul coz dia punya tak sihat….patut kena admit gak but bapaknya malas nak admitkan dia, bawak ubat balik berkoyan ngan mc 2 hari pastu sambung lagi another 2 days mc. So kat seminggu gak dia tak sekolah.

Apapun today ramai anak2 kita start exam bagai kan…semoga yang bebaik for them, all the best kids, abang tak kuor rumah dok meleka ngan study manjang…

Comment: 1

Maybelline Matte Metallics…

IMG_6327

IMG_6328

IMG_6330

  IMG_6329

4 colours ni semua antara colours yang tetiba kuor kat my timeline (igstories). Terus lelaju aku tengok balik, pergi pulak depa punya US’s website, the maybelline’s of course  coz dah siasat dalam msia langsung takdak, in fact the next days nya aku pi carik kat drug stores in KLCC pun tarak jugak ada, means memang tak masuk Malaysia at all yet.

So apapun, aku terus pi Target’s online and beli the colours yang aku rasa perlu aku pakai hiks…geram nya pasal kan. I bought 5pcs but only 3 colours je yang aku suka, lagi 2 tu tak sangatlah, special event or kena mix ngan colour lain. Oh ai beli online kat Target US sana pastuh depa shipped kan (of cos by my instruction ler) to my colleague yang kat San Francisco sana and my buddy tolong bawakkan balik to KL so jimat le my shipping from US KL tuh. Lagi 2 items pulak mascara and satu lagi gold eyeliner. Sume dah sampai except eyeliner tu lain shippingnya and tak sempat nak bawak balik, next trip le baru sampai KL nanti.

Aku masih lagi cam dulu, makeup junkie gak but not as bad as other people, aku beli but tak menggila ler bebenau pun. Frankly speaking for lipstick aku suka pakai Sephora Lipstain (skang depa dah bawak masuk 44 colours ko) and jugak Shadedough by Hanis Zalikha. Even lipstain tu memang dah bertaun aku pakai, for HZ punya is matte pun sedap lawa and tahan lama, dedua brand tu sama tahannya. The Maybelline ni aku tak penah beli pun lipsticknya (coz i usually dapat free jer from the sponsor), ini kot first time beli lipstick Maybelline.

Just bcoz it s metallic, memang aku giler sangat…love it.

For the real photos of these lipstick sesilalah jenguk my IG

IMG_7502

IMG_7541

harganya, if convert  from USD to RM is RM25 camtulah

Maybelline zCOLOR SENSATIONAL® MATTE METALLICS LIPSTICK Silk Stone – 0.17 fl o

$5.59 / ea

ni ler contoh harganya hah…kalau beli kat Target murah sikit, kat site Maybelline mahal sket pulak. Im pretty sure lah bila dah sampai KL harganya melambung2 gak nanti tuh.

For my other makeup stuff, ada jer brand lain baru aku beli gak, Benefit, Tarte, Becca, Colorpop and maknek lain sume ada je kuor kat my IGstories gak…you have missed it. Fenty pun coming soon but my code 230 takdak pulak skang nih, once arrive nanti baru tereban.

Comment: 4

The Valiram Sale…

 

IMG_6721

photo is small …hemmm.

takpelah so nampak apa yang daya ada sini lah yeah. Some #riaktakbur show show entry. Ini cheap cheap one nya. Valiram kan ada buat sale kat JW Marriot, so aku pi lah jugak menebeng, naik grab sesorang.

So hasilnya aku beli 10 bijik nih the hand foam. Aku tak suka beli yang hand soap bebiasa tu, Foam’s line memang aku suka, bertahun2 pun pakai foam sahaja, sedappppppppp and pueh hati. Itu aku lah, ai decide on what to pakai pun coz family aku kalau aku tak jerit ‘wash your handsssssssssssssssss’ hah memang tak pakai ler. huh.

So kat sini harganya sebotol si RM15 (kat boutique of cos ler lagi mahal), but kalau amik 10 bottles depa akan caj RM10 per bottle.  Makanya aku amik ler 10 bottles tu (thinking to give away as presents gak). Hari yang aku sampai tuh for shower gel banyak dah takde, got scrub jer, aku tereban ler gak seketul and a pack of TWG’s teas and red pouch bag of Victoria Secret for giving away gak insyallah.

Usually for Bath and Body Works ni aku soping gegila masa ngah sales depa mid year and year end at KLCC or kat JPO (for some items jer memurah situ), kalau setakat harian takkan ler aku beli coz tau mahal, if takat beli seketul bolehlah if dah jenis orang cam aku yang beli berketul ketul ketul…hah memang takpeklah, kena tunggu sales besau.

Perfumes pun ada je jual kat lam nih but the best place to buy perfumes dengan harga runtuh ialah di Event Hall Isetan KLCC. Every once in 2 months or 3 months depa akan buat (dan biasanya aku akan canang kat my IG Stories), so aku akan stock up sebanyak mungkin. Sales tu lagi murah bakpiang dari kat Valiram sale in JW Marriot nih… Actually Isetan outlets lain pun ada but korang kena rajinlah tengok bila tarikhnya (ada dalam Isetan’s website). For me of cos lah aku akan menebeng kat Isetan KLCC.  Hope this helps.

I banyak dapat soalan bila dan mana, once again, at any Isetans but I go for Isetan KLCC, and tolong check kat isetan’s website for the dates (unless aku kat klcc bolehlah aku canang dalam IGs, but for other outlets kena check sendiri kat site), bukan takat perfumes, make up segalaaaaaaaaaaa….daaaa

Comment: 3

The Tefal set…

IMG_5875

dah lama takde post #riaktakbur for stuff yang dibeli, seriously semuanya keluar kat IGStories, coz kat blog dah tak live update. Kat Instagram Stories yang lebih meriah. But ai letak lah seketul ni hah yeah buat memata tengok…some more sekotak Tefal ni kira murah.

One of the online shopping sites kat Msia kita ni aritu ada buat big sales, yang kaw kaw one, sampai hehari ler postmen datang rumah aku menghantar barang. But aku tunjuk seketul sekotak ni je lah sudah.

IMG_5876

not these, ini semua lelama and not so lamanya my pan periuk belanga stock, so ai rombak balik gobok so boleh muat segala muatan baru

IMG_5881

ini set barunya, 7pcs. 3 perioks (small medium large sizes), 2 covers and 2 small and medium sizes of pans. All these for Tefal brand is RM270. Good bargainlah kan…the moment aku IGStories kan piok Tefal punya sales nih, ramai bertubi2 nak membeli sama coz on that particular day aku showed off dah nak almost habis sales nya. Rezeki sapa yang dapat…

Frankly speaking, aku beli  nih (wpun aku dah ada melambak periok belanga bagai) coz of the COLOUR, it s in RED. a must colour aku kena amiklah kan. Pastuh 2ndly baru the brand and the price. Coz the 3 packages ni memang so much worth it to the penny, makanya ai is tak nak pikir panjang….Oh semua nih pun dah start pakai pun, buat apa beli kalau nak simpan, ye dok.

Other stuff yang baru gak aku beli from this big sales, kipas 2 bijik for our VA house (cos tenant Sudan tu jahanamkan, btw tenant baru dah start duduk), HDMi cable 15 meters for my room (kat bawah kita pakai 10 meters), oh basikal abang tu from there gak, helmet Zeeshan and many more lah…

That s all for the showing off and for the new babies of the Red House.

 

Comment: 8

My new Dior…

IMG_5887IMG_5837

My new baby, Dior!

 IMG_5889

IMG_5891

Male, 3 months old. DOB 10 June 2017.

The petshop jual at RM850 but aku dapat ngan harga RM600 coz dulu LV pun aku beli dari depa gak. Sebenarnya aku nak 2 kittens, 1 male 1 female. But lom ada rezeki lagi nak adopt yang berkenan di hati for another female. Coz kalau ada 2 ekor kecik terus senang sekali arung ajar litter bagai. So aku tunggu lagi lah. Nak gak amik BSH but harganya halahai, top up sket lagi leh dapat harga bags aku weoih…..

Tho memang aku tak berapa nak bela male but since penatlah asyik nak menghantar si Chanel tu pi matting, jadi  aku amik gak male si Dior nih. Sok dia dah matang sket, bolehlah dia jadi peneman si Chanel tuh.

LV dah spayed, Chanel belum lagi coz memang nak dia beranak seround 2 dulu tengok hasil anaknya. have i told you about LV’s spayed? alahai sian betul dia….first few days tu kena pakai neck collarnya. Skang dah ok alhamdulillah sihat. Sempat aku spay sebelum dia jadi cam Chanel yang first time dia bunyik mengawan huk aloh aku rasa satu Taman umah aku leh dengar hoih. Tak tahan betul. Bisinggggggggggg!

IMG_5895

 Ini wet food yang Chanel, LV and Dior makan

for dry food is blackwood but only if depa pi boarding or pi matting (specially for Chanel yang asyik nak menjantan je kan)

 IMG_6234

but 2,3 days after aku amik dia bawak balik, dia baru explored tingkat atas, so being kitten dia tak tau lagi rules untuk turun naik tangga. Waktu dia ikut Abang naik atas, abang nampak tetiba je dia dah terjun dari tingkat atas ke bawah! omeng….berdarah idung dia. Aku balik kerja memang rushing lah nak bawak pi vet tak dan, vet tutup awal (issue vet rumah aku tu haih, pendek sangat waktu operation dia).

So malam tu Dior melepek jer…main makan tak nak.

IMG_6019

But esoknya, alhamdulillah, he got better. Dah melenjan bagai but for few days gak dia tak nak gak naik atas, trauma kot. So slowly aku ajar dia turun naik tangga.

But for first 1 week Dior datang to our Red House, dia kena ikut the rules and regulations of being cat lah. Kena in out in out from the bathroom, seminggu. Coz nak ajar dia litter train dulu. Standard macam tu gak lah dulu Chanel and LV gak…kemudian seperti dijangka, LV tak boleh terima ada Dior. Merengus marah2 jer ngan Dior. Sian budak kecik tuh. Cuma biasalah, seminggu 2 je camtuh…setiap hari ada perubahan, semakin dekat dan dekat to each other.  wpun bunyik merengus LV tu masih ada.

So aku beli cat toy yang leh depa main berdua, nak bagi ukhwah tu cepat ssikit hiks..

IMG_5980

IMG_6024

Masa Dior datang nih, Chanel takdak (masih di rumah boyfriendnya for matting), jadi bila Chanel balik nanti, akan ada lagi 1-2 weeks issue of dia merengus kat Dior (macam dulu LV datang, dia sampai panjat tingkat atas lah takutkan ngan si LV nih), skang dia akan face the same issue gak, takut and tak suka kat Dior. But at least by now LV dah bolehle dedekat sikit ngan Dior, cuma tunggu sikit je hari lagi for them to get along, pastuh jadi bff dan saling tolong menjilat bulu memasing serta bergurau senda bersama.

Antara sebab aku amik si Dior ni gak coz sian kat LV yang sesekoq kat rumah takde gang tiap kali Chanel pi matting. Lama tau dia pergi, sebulan haih. Pastu sebulan balik rumah, kang dia nak mengawan balik, sebulan lagi pi merantau kat rumah jantan. Hah cyclenya camtu lah. Aku tak tau ler dia mandul ke hapa or jantan tak dapat nak masuk ke hapa coz masih gak tak menjadi2 lagik hasilnya. So takpe dont give up ye Chanel, mami will help you hiks…

First nite dia dah tak tidur dalam bathroom tuh, kita semua kat  atas, aku tengok from cctv, sian Dior sesorang kat bawah macam takut jer. Aku turun, dia dengo aku ada kat tangga teruss meluru. But sebab dia trauma nak naik turun tangga, kol 3 pagi tu aku ajar dia lagik turun naik turun naik. At that time, LV ngah melena sebelah aku (her usual spot, even Chanel pun tak leh tidur situ, memang just next to me). Hasilnya esok pagi aku bukak mata, Dior dah ada atas badan laki aku hahahahah!! Boleh laki aku tak sedor, coz badan dia lembut sangat ke hapa bagai kahkahkah….seriously!

Love them so much, love my cats..Untuk semua kucing2 ku yang telah pergi sebelum ini, you are always in my heart. I will not stop here, being pencinta kucing, aku nak bela lagi and lagik…..

 

Comment: 6