Mirror mirror ….

IMG_1061

so everybody knows my perangai yang make up dalam kereta ler kan, specially pepagi pi kerja tu, berbelas2 tahun. Jadi kali ni upgrade lagi isi make up dalam kereta tu, for weekdays memang jangan harap le sesapa boleh dok sebelah driver seat, itu memang penuh dengan make up aku jer. Baru ni aku amik cuti sehari, so aku le yang hantar uruskan anak2 punya sekolah siangnya, kakak dok bebel eii penuh betul ler barang make up mammi.

Jadi kali ni upgradenya ialah dengan 2 ketul cermin muka besar sikit, kalau pakai yg cermin kat kereta tu tak best lah tak besar satu hal and kena mendongak. well aku kan pendek, adjust mana pun tetap kena mendongak. I cakap I pendek doesnt mean i menghina ciptaan Allah ni pun, means I sedar diri ler. Orang yg menghina kita tu yg patut dicabaikan jer.

 IMG_1069

tak cukup satu, tambah lagi satu cermin, untuk letak kat stering plak hahaha, for posisi depannya. Orang tak pandai make up ni cermin kena bebesau sikit, orang yg pandai make up tu lain ler. I can do for my face jer not for others, tapi bak kata member aku, kak red ko tu pangai suka membeli, takde cermin pun boleh selama ni but dah ko suka shopping, so cermin pun sampai 2 ko pakai kak oi..

betul ye tang tu

sebab selama ni pun pakai mirror yg keter atas pala tu jer, hokey je gak..

 IMG_1074

dan ada jugak ini lampu. Lampu ni charging pakai cable biasa jer, but tak perlu selalu, ikut kekerapan kita pakai. Sejak 2 weeks aku pakai ni pun boleh charge lagi, masih lagi tahan lama.

 IMG_1065

sisi mengereng

IMG_1064

begini le cahayanya kalau malam hari so bila kat parking tu dalam gelap malap tu boleh ler terang sikit. Cuma as this entry is up, aku dah hilang lebih 24jam lampu ni, tak jumpa mana disorokkan si Zeeshan. Dok main dalam kereta baru ni waktu kita was on short trip, halahai….harganya aku beli bukan murah ler but masih lagi consider murah dari yang jual kat Pudu or online RM500 tuh (most of make up artists pakai, coz tu besar bagak and ada stand too), mine is about RM80 or less kot, ke RM50 macam tu ler.

Comment: 3

Satu hari dalam hidup Redmummy!

IMG_9581

Rutin harian Akak rasanya lebih kurang sama kot dengan korang semua. Yang beza maybe cuma Akak kerja 8-6, kemudian balik rumah pikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada 3 anak. So kat rumah memang bermacam-macam kerja lepas-satu-satu kena siapkan, betul tak?

IMG_9604

Bermula seawal 5.30pagi kena bangun sebab Abang dan Kakak nak pergi sekolah. Anak2 kena dihantar ke sekolah, pastu kejutkan Zeeshan pulak untuk siapkan dia punya school too

IMG_9585

Once siapkan Zeeshan, Akak pulak siap sedia untuk pergi kerja sekaligus hantar Zeeshan ke sekolah dia. Kalau mood dia baik memang smooth jer la pagi tu, tapi biasanya dia buat drama macam-macam, layankan jer lah si bongsu tu :) . Tapi memang banyak drama ler most of the time, adakalanya apaknya yang hantarkan.

IMG_9506

Once balik kerja bermulalah kerja-kerja surirumah aku. Kepantangan Akak bila rumah bersepah dan berterabur. Kusut fikiran Akak kalau macam tu, so apa lagi singsing lengan kemaskan segala mak nenek yang berterabur bersepah bagai tu.

IMG_9536

Si kecik biasanya rajin menemankan Akak buat kerja-kerja ni semua.

IMG_9485

As I cleaning my gobok handbags and baju, sesambil belajar dan mengajar le sesikit ngan dia, dengar celotehnya :)

IMG_9552

Memang macam-macam house chores kita orang perempuan kena buat. Dari mengemas, membersih, memasak, jaga anak, eh macam-macamlah, korang tambah sendiri :)

Tenaga dan kekuatan memang kena sentiasa boost up dari pagi sehinggalah ke malam hari, ha nak layan hubby lagi :)

IMG_9565

Akak dah lah pendek pakai kerusi pun kena gak berjengket kahkahkah. Bukan tak boleh suruh hubby or Abang buatkan, tapi Supermak macam aku ni tak boleh tunggu diorang, kena gak buat sendiri lagi cepat siap dan puas hati sebab ikut kehendak ataupun susunan kita.

IMG_9612

Multitasking memang paling penting sebagai isteri dan ibu ni, Selang seli mengemas, memasak memang rutin kita semua lah kan, semua tu memang wajib.

IMG_9468

Selongkar kemas tempat cadar ni hah

IMG_9432

katil kasik cecantik baru puas hati nak landing tidur. Tilam Akak ni punyalah berat nak angkat kalau nak tukar cadar, tapi macam tak percaya ada kudrat dan tenaga Akak boleh angkat dan sarungkan cadar tu :) . Tapi jarang ler pun, coz berat gak ler tilam tu so biasanya laki akak settledkan gak. Bila lambat benau nak tunggu dia baru akak buat sendiri, walaupun berat.

IMG_9573

Tipu la kan kalau Akak cakap tak penat, lebih-lebih lagi Akak dah tua macam ni memang terasa lelah dia. Sudah semestinya Akak ada alternative untuk menambahkan ataupun to boost up my energy dan kekuatan dalaman Akak so that all those heavy lifting, ke hulu ke hilir yang bagai cukup kaki tangan buat kerja-kerja semua tadi boleh disiapkan juga :)

blackmores

Salah satunya antara my favourite health supplement ialah Blackmores CALCIUM+D3

Those yang tak tau, this health supplement baru sahaja dilancarkan tahun ni. It has an improved formulation of calcium called Blackmores CALCIUM+D3 which contains a high dose calcium supplement 600mg of Calcium with 500IU of Vitamin D3 to help absorption of calcium untuk kegunaan harian kita dan juga membantu to prevents osteoporosis.

Secara tak langsung, pengambilan Blackmores CALCIUM+D3 membantu dan membolehkan Akak menjadi supermak dalam menguruskan urusan rumahtangga dari pagi hingga ke malam dan menyiapkan kerja dari A to Z :)

IMG_9530

Shan nak help mummy

Selain itu, Vitamin D3 berfungsi untuk menyokong kepadatan mineral tulang dan membantu penyerapan kalsium dalam badan kita dan sekaligus membantu untuk mengekalkan tulang dan otot yang sihat dan mengekalkan kepadatan tulang. Bila tulang dan otot Akak sihat dan kuat, so memang takde masalah untuk Akak membuat kerja-kerja rumah terutama when it come untuk angkat benda-benda berat. Ingat ringan nak angkat si kecik tu untuk vakum habuk kipas? Kena ada kekuatan dalaman gak tu.

Kenapa Akak pilih Blackmores?

Selain Blackmores merupakan nombor 1 supplement player dalam retail market dengan 17% market share, ia juga merupakan one of the few supplement players yang menawarkan pelbagai supplement untuk different conditions and life stages. Maklumlah Akak kan dah tua, so kena la memilih produk yang bersesuaian dengan life stage Akak.

Ni belum cerita rutin on weekend pulak, lagiiiiiiiii bertimbun-timbun kerja rumah yang menunggu! Tapi Blackmores CALCIUM+D3 ada membantu. Korang pun patut cuba dan rasakan perubahannya :)

Comment: 14

Perginya QuPuteh and the new Kathy…

IMG_0704

RIP QuPuteh. He s gone. Petang Jumaat lepas Asar lepas 22 April 2016, telah pergi dan matinya seekor QuPuteh. To recall sejarahnya, QuPuteh datang Red House sehari 2 selepas Aminah datang dan depa ‘berjimak. Sejak itu QuPuteh pun jadi penghuni tetap dan kami anak beranak bela keduanya walaupun kita tak tau asal usulnya. Depa pun tak nak berganjak dari rumah kita pun. So depa pun berkelamin dan Aminah pun pregnant (but gugur on Feb lepas waktu kita tengah musim denggi). So pastuh bebaru ni Qu macam sakit and I didnt bring him to the vet, thot sesakit macam biasa jer. Yelah kot kena hujan ke demam ke apa kan, depa kan tido kat porch and jalan2 around taman our house, but of cos le mesti ada masuk rumah tidur baring gak memain with us.

So hari Fri tu aku leh nampak from the cctv yang abang tengah struggling to comfort Qu. Nampak benar dah nazaknya sangat si Qu. Abang called aku and i told him to let him go, biarkan dia pergi, coz aku tau dah tiba masanya Qu tu pergi. Memang abang pun masa tu dah meraung2 menangis, dia kan sayang sume kucing2nya, tak kira le apa binatang pun memang Abang pencinta sangat.

Betul dijangka, Qu pergi tak lama kemudian. Mendakap abang pada kucing kesayangannya. Haih sedinya. Sampai di rumah, abang dah placed him there, macam dalam gambar tu. So aku terus singsing lengan, bungkus dia memolek dalam suratkhabar and taruk dalam big towel. I asked him to go to his nenek’s house and uruskan tanam kat situ. Sebak2 abang, muka dah sembab bengkak bagai.

IMG_0712

Dia menyangkul and kebumikan kucing kesayangannya. Sedih sangat abang. Tapi pasan tak sebelahnya tu ada kucing, ha itu kucing baru 4, 5 bulan rasanya dok berkepit ngan abang. Dok tanya makcik and neneknya, if ada tuan, dan depa kata can take ler kalau nak. Hah, laju ler dia bawak balik. How la ai say nope kan, anak aku ni baru je mati kucingnya, so biarlah if dia nak membela lagi. Kena mula dari awal lah, baru aritu aku cakap nak cari sekor kekecik, hah dalam cara macam ni dapatnya.

IMG_0721

so dah few days lah kucing ni jadi teman di rumah, cuma Aminah asyik bergaduh je le ngan dia. Yelah Aminah tu kan rasa dia the queen of the house, pastu datang sekor lagi betina, ko pehal kan. Dahlah aku baru mati laki kot. Hiks..The new kitty ni kita namakan dia Kathy. Susah sangat abang nak letak namanya so masa kita tengah lelepak buat photoshoot tu dari Cat Cat Cat hah Kathy udah.

IMG_0845

Blackie ni kucing masa kat studio yang kita buat shoot, 12 jam kat situ so seronok le kami anak beranak dapat main ngan Blackie yang sangatlah active dan meriah. Udahlah abang baru pas mati kucing kan, so dia recovered sikit ler dapat kawan kecil kat sini.

IMG_0991

dan this Kathy dah start memanja and pandai le bawak diri sikit2. Sedap je lah abang kakak memain ngan dia nih, Zeeshan tu jangan dibagi kucing, dia kasar sikit haih..

IMG_0992

cuma kita perasan dia ni jalan dengkit2 sikit, bila kita main tali, dia tak larat nak melompat yet umur baya gini suka lagi memain kan. So belek telek tengok rupanya celah kelangkangnya dah macam lebam bengkak. Alahai kenapa pulak le ko nih. Entah ler tak tau ngapa, kena langgar ker or kena pukul bedik ke. Dah malamnya baru pasan so aku suh letak le minyak gamat, mana tau lebam tu baik sikit.

IMG_0988

steady je dia, nak jugak dia kejar train Zeeshan tu tapi dek kakinya sakit tu kan so dia lepak je lah. Masa depa main train ni, abang ngan Aminah tengah tidur kat atas. For Aminah, aku queen and ko junior lagi so jangan nak diva sangat kat rumah ni gamaknya. Macam ari pertama aritu si Aminah dok mendengus2 marah ngan Kathy hoh.

But tu lah kita bagi time lagik, tengok camne. Memoga depa leh get along ler and also abang pun dalam proses pemulihan untuk kematian QuPutehnya. Now ada Aminah dan jugak ada Kathy, meriah gak la. Aku pun dok kekejap carik depa 2, specially Kathy nih yang baru lagi kan, she loves lah kita pepeluk usap2 palanya.

Apapun, sedih lagi kami dengan perginya Qu, terima kasih atas kasih sayang mu QuPuteh, you will be missed.

Comment: 2

Sepetang Bersama Bloggers 2016

IMG_0411

make up yang totally done dalam kereta, we were sooooooooooooooooo late for the SBB event. kami kan pagi tu dah ada Zeeshan’s sukan. Itupun aku macam ada rasa longlai jer nak pergi (it s not about that we have paid but kami menghormati Abang Haji Denaihati, orangnya baik) so kerna itulah aku gigih gak, laki aku pun sama. Susap sasap gak ikut jalan tikus segala untuk sampai ke Campbell. Kita tak bawak the kids pun, event yang tak yah ada anak2 ni tak yah ler bawak, buat boring depa jer ler.

Jadi kami sampai hari tu pun dah petang about 345pm kot, Adiputra tengah bagi talk. Registered je and terus duduk kat meja paling belakang, habis tu takkan ko nak duduk paling depan, kang jadi tumpuan, udahlah datang lambat kan hiks..

 IMG_0430

memuka lepak belakang dengan anugerah tidak menang lucky draw at all. Ijam the pelakon gitu, Ujang the ko tanya apa jenis soalan pun dia akan konar baring jawab, Boni bila nak tukar glasses ko, dan Halim kali ni bukan main menyemart dah skang, dulu tshirt sempoi je skang ke main bergayo ko dah dik hehehhee

IMG_0420

Kid, manusia utama behind the scene of SBB, boombed by Boni Kacak

tahniah to Kid too

 

 IMG_0425

ramai yang menyangkakan si manis ni budak sekolah mana gituk, ye kau, anaknya dah 2 dik oi….Syafiera Yamin.

 

IMG_0432

Ayu Jern sweetie smile

IMG_0440

memandangkan kami dok belakang sekali so bila dah habis majlis baru ler dapat bersua borak bergambar dengan gang2 bloggers.

Ujang, Hazman Fadzil, Sohok, Kak Adza and Faizal PJ

IMG_0444

Hilal the bapak orang skang nih…congrats adik for the new baby boy!

dan seterusnya gambar2 bawah pun dengan the regular faces of the bloggers, yang dah captured dalam my blog for years, yang dari tak kenal, sampai dah jadi rakan dan taulan apatah lagi sahabat

IMG_0451

AE yang kijam…

IMG_0456

Lily, Nannie, Khairul,  Halim and Sumi Jelly

IMG_0461

hah amik, makin lama makin ramai so ni takpek le akak kau nak nampal nama sini

IMG_0464

dan makin kedepan and mengecil hiks…

IMG_0467

Lenggkok2 segala hah

IMG_0471

Kak Hanny, Akma, Bro and Pendekar Berkuda

IMG_0479

nice to see them but cuma boleh dapat bergambar jer, susah nak catch up cos I pun dah datang lambat and need to rush back home

hatiku di rumah bersama anak2

IMG_0489

eh apa nama si manis tinggi lampai ni hah…lawa dia wui and available kot

 

IMG_0494

MB ni kalau kol 12 ko msg dia, jam 12tgh malam dia jawab tu dah kira bersyukur ler sangat grrrrr

oh fyi, i m not gaining weight coz I have been paid to be fat now. Ye, biasanya akak dibayar untuk kurus tapi 2,3 bulan ni kena gemukkan badan coz ada satu product ni nak akak bebetul gemuk untuk for their product pengurusan. Al biasa ler, akak ni dah biasa dibayar untuk gemuk kurus gemuk kurus pun…jadi skang ialah musim untuk menggemuk.

IMG_0492

dan of cos bersama yang terutama watak penting untuk Sepetang Bersama Bloggers 2016, Abang Haji Amir Denaihati

Tahniah for the big event of this SBB, dah jadi yearly event kalau tak buat adalah tidak wajar kot hehehe, dan of cos kita looking forward lagi untuk tahun hadapan pulak. Maintain the indoor yeah.

IMG_5711

Photo ni of cos kena credit to the CVS production, yang akak amik dari timeline. The sponsors for this event (kerna itu kami dapat the goodie bags yang best2), untuk cerita sponsors, go direct to here mana tau korang pun boleh buat the joint venture.

Sorry bloggers yang kita tak dapat nak catch up, I had to leave on time coz being mak mak ni hatiku hanya di rumah jugak ler, laki hakak dah bape kali tarik tangan, kita nak memborak pun tak bleh nak lelama. But takper, ada rezeki lain insyallah kita jumpa lagik. To Sepetang Bersama Bloggers team,  well done for this, tak pernah menggagal.

Speaking of blog gak, actually I have an intention to shut down this blog, dah lama niat tu ada. Cuma yang holding me back ialah ‘rezeki yang datang’ coz bila ada job, ai kena hold lagi niat tu, so 12 years of this blog, if one day tetiba dah time off, janganlah kalian sepi sunyi bagai sebab memang akak nak let it go semua nih. Insyallah.

Comment: 9

Lancar dan Selesa dengan Jetta!

.

IMG_9406

 

Patut la kereta aku tu last week tak nak start, “merajuk” rupanya hiks. Apa taknya, tuan dia ni bawak balik kereta baru yang lebih mantap :)

IMG_9400.jpg

It’s Volkswagen Jetta!

IMG_9702

My first impression was wow, tekan minyak sket trus memecut lajuuu. Memang syok pick up speed dia, Akak pulak boleh dikatakan drive cam lipas kudung gak hiks, so suka la Akak dapat kereta memancut laju cam ni :)

IMG_9415

But honestly kita orang perempuan mana la tau sangat pasal technical parts pasal kereta ni especially part enjin, horse power la, berapa cc, top speed la bagai semua tu. Orang lelaki ye lah, semua criteria tu penting. Yang Akak tau ialah start enjin, masuk gear, tekan minyak dan jalannn :)

IMG_9726

Tapi at least in term of keselesaan dan kelancaran pemanduan, performance ataupun pick up power or speed dan aspek keselamatan, boleh la Akak judge sket-sket.

So biasa orang perempuan macam Akak kalau nak pilih kereta lebih pentingkan elemen-elemen keselesaan pemandu dan penumpang, kelancaran kereta dan keluasan tempat duduk dan bonet sebab nak isi barang-barang dan rekabentuk dan warna, tak gitu?

IMG_9342

So first kita pergi jalan-jalan cari makan yey. As I said, sekali tekan minyak memang berdesup dia pergi. Don’t worry sebabnya dari aspek keselamatan, dia ada total 6 airbags. Dan juga adanya Electronic Stability Control with hill-hold support menambahkan lagi confident Akak ataupun RD bila drive kereta ni.

IMG_9854

Lagi satu for me yang penting is the back seats have ample room untuk keselesaan anak-anak aku. At least if long journey they can lie down sleeping comfortably.

IMG_9652

Good thing is all of these I can find in Jetta! Really superior comfort and space with its 510 litres boot space and its quite spacious interior. Boleh tengok sendiri betapa selesanya anak-anak Akak duduk kat belakang nun. Dan Akak memang suka dengan keluasan bonet Jetta ni, its more than enough to sumbat our monthly grocery shopping and barang-barang aku especially kasut-kasut aku yg sentiasa penuh dalam bonet. Senang mak nak tukar-tukar kasut :)

IMG_5576

“Eh Shan pun boleh masuk dalam bonet ni la mummy” Zeeshan ni memang, benda bukan-bukan dia nak try!

IMG_5582

Untuk design dalamannya pula, Jetta mempunyai ‘Black Pyramid’ decorative inserts for dashboard and door trim panel. Terdapat 3 12v socket iaitu di centre console, front and rear dan dalam luggage compartment, ha senang tak berebut-rebut kalau nak charge handphone masing-masing :)

Jetta juga mempunyai adjustable multi-function leather steering wheel yang membolehkan kita mengawal pelbagai fungsi seperti to control the Multi-function Display and Radio plus to answer phone calls via Bluetooth.

IMG_9915

Ditambah pula armrest dan tempat duduk hadapan yang boleh diadjust tinggi rendahnya so Akak yang kecil molek ni makin selesa la bila nak memandu Jetta ni. Leather gearshift knob yang looks really sporty menjadikan hiasan dalamannya menarik. Juga dengan adanya ‘Climatronic’ air conditioning system with 2-zone temperature control di bahagian depan dan belakang sudah semestinya menjadikan keselesaan untuk kesemua penumpang.

Personally, Akak dapat rasakan kelancaran dan keselesaan pemanduan yang tinggi bila bawak Jetta ni. Tambah pula dengan konsep design luarannya yang dinamik dan design dalaman yang exceptionally berkualiti tinggi memang sangat bertepatan dengan citarasa Akak. Quite sporty with its own unique style and characteristics, I must say. Dan bermacam-macam lagi advance and cool features ada kat kereta ni, nanti panjang sangat pulak entry ni kalau nak cerita semua :P

Tapi kita kalau sebagai first time buyer, Akak rasa criteria utama bila nak beli kereta of cos la bajet kan. So somehow bila bajet limited, kita terpaksa la carik secondhand car dok. Bukanlah semua kereta secondhand tu tak elok, ada yang elok, tapi tu lah ikut nasib la.

IMG_9775

Tapi yang paling penting sekali dalam pembelian kereta pada Akak ialah test drive. Korang pergi sendiri test drive dan tengok sendiri kereta tu. Jangan nak dengar cakap orang pulak. Kita ada selera masing-masing kan. Tak sedap kat orang, mungkin sedap kat kita. Tak cantik di mata orang, tapi cantik di mata kita. Betul tak?

IMG_0022

Akak ni pun macam dah berkenan dengan si Jetta ni, Tengah dok kenen-kenen en Hubby ni hiks

IMG_9385

Tengoklah betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. So apa tunggu lagi, test drive di sini :)

Comment: 17