The Raya’s OOTD

skip semua raya celotehs kejap but go for the OOTD…

love this kind of entry :)

 

IMG_0247

Kakak in #byfatinsuhana

Aku tengok Siti Nurhaliza pakai in green masa nak pi Umrah bulan puasa aritu so aku beli ni 2 sets, siap ngan khimar gak. Satu lagi in purple, tah bila lah nak pakai coz now dia dah balik to hostel, takper….raya haji, raya taun depan ada lagik hiks…

IMG_0277

All 4 boys in Jubah Lima Waktu

Zeeshan takdak in red, inipun from the runaway show arituh, tq Anne Pen Merah

IMG_0267

RD and Abang in Lima Waktu Kurta Sunan, my dad pulak in Lima Waktu Kurta Hajj

IMG_0336

In RedAudra Boutique

Riak Takbur – new Balenciaga baru, bought in Balenciaga Pavillion

IMG_0410

Red Family Raya Ketiga di Melaka

IMG_0486

Petang/malamnya on the same day of Raya Ketiga ai tukar baju to Lysandra.RTW in purple, sedap sei pakai baju ni, harganya RM100 je kot..merah dah abis, hopefully depa restock

IMG_0553

Still in Melaka on 4th day of Raya – wearing Lubna

I have more than 10 sets of Lubna raya kali nih, so memang akan posing Lubna sesaja la kot

IMG_0567

IMG_0569

Kakak in Sirah Collection, set baju seluar yang sangat cantik selesa, bila nak pi repeat balik online kat Zalora, dah abis pulak other colours. Abang in Jubah Lima Waktu, in blue of Kurta Sunan

Tudung kakak tu by @cakenis , memang Hanis Zalikha sponsored 2 pcs of tudung for Kakak, one is in grey but kakak dah pakai on day 2 of Syawal waktu kita odw to Melaka

IMG_0625

both Atuk and cucu in Lima Waktu gak, my abah in Kurta Hajj, abang in Kurta Sunan

IMG_0671

Balik raya di KL, sambung berjalan di belah semua keluarga ipar duai (RD’s side). Kakak in Poplook dress, but tudung in #byfatinsuhana (waktu ni the dress purple byfatinsuhana pi hantar tailor potong bawahnya, labuh meleret benau)

IMG_0704

 

BLue Lubna – this sets aku ada 3 colours lain kau, cos sedapppppppppppp giler pakai nih

IMG_0818

The next daynya, 3 hari tak keluar rumah coz melayan tetamu yang datang bertubi2… Shawl Publika’s caftan

IMG_0874

Green dress kakak ni from the Zareeth Zehra, ada songket tepinya, my MIL pun ai belikan design yg sama gak tapi kaler lagi lawo, emerald green for mil

My blue top ni from the Hergrace KL, i have 3 pcs of the same design, satu lagi dah pakai masa event raya buka puasa Astro last month

IMG_0937

ni OOTD atas motor, dalam tu aku pakai khimar from the Butik Hadramiyah and dress jubah lawo itam melekat bought kat kedai Jalan TAR, but tak dan nak ootd (sempat IGS kan jer) coz rushing nak pi funeral

IMG_0963

RD in Umma.My – get it kat FV

IMG_1023

baju raya lama, yellow pahang melekat from the LoveTulippe (cos sehari dok rumah masak) and apron reropol adiah from Kak Ann she bought from Spain…

IMG_1481

IMG_1483

Lubna lagi, ini pun aku beli 2 sets satu lagi kaler lain, sedappppppp cantik gila terletak design nih.

Riak takbur lagik – Fendi baru, from Milan

IMG_1507

My bff tertawan ngan Caftan from the Shawl Publika yang aku pakai masa awal2 raya arituh and dia pun terus beli sama…pastuh yang kat IG pun sama ramai tergodaaaaaaaaaa…hah boli lah…

IMG_1528

in Estela – Parkson. tak jumpa la IG Estela nih, but sedap gak pakai, simple. If ada lebih 4 rumah nak kena pergi, i akan pakai 2 pasang, tukar dalam kereta or tumpang rumah orang…ater baju raya aku banyak kau, lebih 30 pairs kan.

IMG_1404

bukan raya, bekerja…in black ahhahaa

IMG_1597

one house jer to attend, my brother so aku pakai simple dress jubah ni jer, kakak in dress jubah songket (tak berapa clear pulak lam nih).

She was on outing day, so apaknya amik bawak balik rumah and kita pi beraya rumah my abang before we sent her off back to the hostel.

Semoga Kakak selamat dalam perjalanannya ke Kelantan this weekend (ada volleyball tournament kat USM).

So the end of 15 Syawals’s OOTD.

Comment: 10

The Syawal…

IMG_9667

This is our 2017′s raya theme. Sangat sangat sangattttttttttttttlah tak the same colour theme at all. Purposely. Kisahnya the girls tak kisah, merah surely ada. So aku sudah beli baju Melayu Zeeshan (merah maroon ni first) kat Jalan TAR, i really love this material. Lepas aku post kat IGs, ramai pun sama pi carik the same kedai Jalan TAR to get this baju melayu, sungguh, material dia sedap.

Pastuh bapak and anak bujang sulong pun jatuh cinta gak ngan baju melayu Zeeshan, jadi esoknya sekali lagi kita ke Jalan TAR, thot amik the same colour with Zeeshan but bapaknya tukar plan.

If amik same colour nanti bapak and anak bujang tak boleh tetukar pakai (skang depa in the same size so selamba je bapak ngan anak bujang nih exchange bajus). Makanya, bapak pilih green, abang is blue. Dah jadi majmuk. Yelah so nanti bapak leh pinjam baju melayu abang gak, vice versa.

Kerna itulah kita decided ok, so colourful theme for the Red Family this year. Habis cerita. Kakak is wearing Minaz, yellow melekat, her dark blue tudung tu pun from Minaz. I do have yellow gak, but tak nak sama colour with her, aku pakai orange, the Lily Petuna.

Dan sesungguhnya the colourful theme ni banyak orang suka tengok, rumah sedara mara, even at IG or FB, thank you to mak/bini hangpa ni lah :) . Next year, pun camni gak kot hiks…

 

IMG_9340

IMG_9407

IMG_9435

IMG_9443

IMG_9489

IMG_9503

IMG_9514

IMG_9556

IMG_9598

IMG_9642

IMG_9711

IMG_9713

IMG_9737

IMG_9742

IMG_9764

IMG_9772

IMG_9799

IMG_9810

IMG_9817

IMG_9837

IMG_9626

Salam Syawal, Maaf Zahir dan Batin from the Red Family

dfdafdf

Comment: 12

The VA :(

Well, cuti raya dah abis, yes true.

but memacam lah jadi hal nak2 masuk kerja.

Big case one was our stupid tenant, back to Sudan for good

but but but

they left ngan rumah yang macam reban ayam, kapal karam and segala mala sampah sarap furniture etcs.

we had to spent a lot on that, for disposable lorry, for workers cleaners kemas cuci rumah VA tuh, not to mention to repair the damage of the house. Our tenaga lagik (me and husband)….

cry cry cry

be right back…

nak tengok the damage of the house, hah pi tengok my IGs lah….sambung cry cry cry

 

 

Comment: 5

She s not well…

IMG_8673

0

Ramadhan is leaving us :(

Mak masih lagi belum sihat lagik. This photo was taken masa aku jaga mak kat rumah aku, few days aku amik dia stayed with me, i took leave as well to jaga her. If you tengok closely, kat reflection mirror belakang mak tu, ada my mak mertua gak. Sama lah, aku suh dia datang rumah aku masa aku ngah cecuti arituh, boleh aku tengok2 mak aku and melayan mak mertua sama.

Semuanya untuk mak perlu diuruskan anak2, alhamdulillah my brothers menjaga mak unconditionally. Kita tau kan anak2 lelaki tanggungjawab depa adalah menjaga ayahbonda lebih kuat dari anak2 pompuan nih. Dari mandikan mak, usap sapu sabun shampoo mandikan mak, macamana aku buat, camtu la gak brothers buat gak. Pakaikan mak baju, pampers, sikat bedakkan mak, telekungkan dia, angkat badannya, tidurkan dia, tegakkan badannya. Suapkan makannya, perlu dibantu. Sometimes jer mak akan makan sendiri, but abah mesti temankan mak sama gak, Susah hati abah dengan keadaan bininya, kelakaunya abah tak pandai pakaikan mak tudung, hahahaha…aku siap igs kan lagik. So sweet je laki bini 2 nih.

Ai think, ini entry terakhir sebelum Raya menjelang, mungkin aku post satu entry sempena Syawal (tak janji but datanglah jenguk RM nih apa2pun).

Salam Syawal and Maaf Zahir & Batin.

.

Comment: 8

1 or 2 weeks update…

Raya is coming

and semua pun dah mood raya. in less than a week Ramadhan akan meninggalkan kita. For record, Zeeshan masih lagi bertahan puasa penuh kecuali his first day ramadhan yang yang yuk tu lah. Age 5 1/2 tahun, not bad for him, very well achievement sangat kot. Alhamdulillah.

I tak nak menyembang beria, i pun dah takde mood sangat nak blogging coz of raya gak, bz ngan life too…so this will be just my simple entry untuk tak nak bagi korang kecewa yang datang blog ni, tengok takde update. See saya memahami korang.

 

IMG_7766

 

IMG_7776

Avenue K

IMG_7887

IMG_7897

The alley between MO and KLCC

IMG_7973

Auralens, many years dah aku pakai brand nih for colored lenses. Love their product so much.

IMG_8076

K’s buka puasa, mak ajah and abah datang sama (thanks to my youngest bro tolong bawakkan depa).

as of now mak masih tak sihat lagik…

IMG_8149

Visit to Jalan Tar during Friday’s lunch break….berpinau paneh ngan menduga tekak betul hahahaha..sib baiklah dah tua, kalau bawak Zeeshan mau dia mintak air air air

IMG_8213

Astro’s Buka Puasa at the Majestic Hotel

IMG_8204

The top, one of my pre baju rayas lah gak…it comes in 4 colours but i bought 3 colours, so 2 colours lagik to wear pas2 raya…Insyallah

IMG_8337

weekend’s buka puasa

IMG_8374

another round of buka puasa at BGR with 2 GBM girls and of cos with their family

IMG_8454

reunited after so  many years susah benau nak jumpa bertiga.

Macamlah aku takde ‘handbag’, dedua anak kiri kanan hahahhaa

IMG_8494

Red Family in jeans, for the first time semua sarung jeans – of cos maknya yang jadi tokey OOTD

wrap up of jenjalan before kakak balik to her hostel on the next day nya

IMG_8551

I finally pakai all 5 colours of Shadedough by Hanis Zalikha. She sponsored me for all 5 and semua colour akak suka.

Insyallah i will post up lagi 2-3 entries (im trying) before Syawal and andai akak pun tersasar terlajak laris bagai, mohon maaf salah silap, tulisan yang merobek hati ko segala or tak setuju ngan my opinions bagai, specially those yang tak suka Kak Red tapi masih menatap blog nih, instagram or FB akak, semoga Ramadhan ini mahupun Syawal nanti hati mu sesuci Lebaran, putih salji, hilang hitam2 khianat menyampah tu hendaknya. Amin.

:)

 

Comment: 9