#RememberingMH370 …

Rata-rata kita satu dunia, satu suara, satu Malaysia sedang bersedih

Dengan secara rasminya berita yang telah dipaparkan dan disampaikan oleh our dear PM, maka dengan ini, berakhirnya location MH370 di Lautan Hindi. Biar kita berharap selepas 17 hari, mungkin berpuluh hari lagi, mereka akan kembali, ada miracle dari Yang Maha Esa untuk mereka kembali ke pangkuan tersayang.

Walau dari China, Indonesia, India, Australia dan di mana negara mereka pun penumpang di dalam MH370, apatah lagi crew dan penumpang dari negara kita sendiri, Malaysia. We have been with them for over 17 days, dan sehingga saat hari berakhir, kita akan tetap mengingati mereka.

Sekiranya diizinkan Allah, tunjukkanlah sesuatu yang bisa menggembirakan sedikit hati kecil ahli keluarga itu, mungkin more debris, mungkin jasadnya biarpun …..aduh, payah akak nak menaip. Kita semua menangis. But I m sure, semua kalian paham maksud tersirat, untuk the family members of MH370, takziah. Alfatihah. To non muslim, you will be remembered.

Kami masih mengharapkan belas ikhsan kasihan dari MU untuk berikanlah sedikit berita, walaupun sedikit, temukanlah kami buat mereka, walau dalam keadaan apa sekalipun jasad mereka….buat kami, buat keluarga yang masih mendukung harap, biar mereka telahpun redha. Lama redha sekiranya benar KAU telah mengambilnya.

#RememberingMH370

Harap ada closure, tapi teruslah kita berharap. That s the best we can do.

Comment: 9

The New Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

IMG_9567

Nama Colgate memang dah sinonim dengan kita semua, well at least pada saya. Dari kecil saya membesar memberus gigi dengan Colgate. Kalau sebut jer ubat gigi for sure kita akan terbayangkan Colgate. Betul tak? Begitu sekali sinonimnya Colgate ni.

IMG_9619

Baru-baru ni saya berpeluang menghadirkan diri ke majlis perlancaran produk terbaru dari Colgate. Di majlis ini Colgate telah melancarkan ubat gigi teknologi terbaru mereka iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

IMG_9570

Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer merupakan ubat gigi yang pertama dan the only ubat gigi yang dilengkapi dengan Sugar Acid Neutralizer yang dapat melawan punca utama cavities iaitu sugar acids.

IMG_9564

Macam aku cakap tadi, sugar acids adalah punca utama berlakunya cavities because they can attack and dissolve tooth enamel. Gula mostly terdapat dalam semua dan segala jenis makanan yang kita makan ataupun minum setiap hari, even kalau kita ada balance diet hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran sahaja, juga ada terdapatnya gula. Memang tak boleh lari la dari makan gula ni.

So dari pemakanan gula tadi tu, gula itu akan bertindakbalas dengan bakteria yang dalam mulut kita to form sugar acid yang boleh mengakibatkan kerosakan pada tooth enamel (lapisan luar gigi). Seterusnya calsium akan hilang dari enamel gigi kita dan menjadikannya weak spot, tanda-tanda bermulanya cavities.

Dan kalau tak di periksa lebih awal maka kerosakan gigi pun bermula dan terjadilah cavities!

IMG_9577

Jangan main-main dengan cavities ya, lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Cavity ataupun gigi berlubang boleh membesar dan menjadi semakin besar over time. So kalau kena gigi berlubang boleh bayangkanlah macamana derita dan sakitnya kan. Tak lena tidur dibuatnya, serba tak kena lah! Cavity juga dikenali sebagai dental caries dan once terjadinya cavity cepat-cepatlah pergi jumpa dentist ya. That’s why prevent is better than cure :)

IMG_9585

Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF) semasa pelancaran ini juga menyatakan bahawa 8 dari 10 kanak-kanak pra-sekolah berumur 5 tahun ke bawah sudah mula affected by caries. Dasyatkan.

IMG_9590

So sangatlah penting kita sebagai ibubapa mengambil langkah positif untuk menghindar dan melindungi gigi mereka sedari kecil ya.

IMG_9610

Mengambil masa 8 tahun untuk klinikal research dan terbukti secara klinikal, Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer dapat meneutralizekan acid sebelum ia merosakkan gigi kita. Disamping itu juga menguatkan enamel gigi kita dengan fluoride dan calsium untuk menghindar cavity dari terbentuk.

IMG_9821

Terima kasih Colgate, kerana dengan teknologi terbaru ini, kita sekeluarga kini dapat menikmati cavity-free future. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer boleh didapati dari mana-mana kedai, outlets ataupun farmasi seluruh negara. Inilah peluang kita memberitkan cavity-free kepada ahli keluarga kita especially anak-anak kecil kita :)

Say no to cavities!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 8

The marriage issue…

Lately

i dapat banyak isu hal rumahtangga in my inbox.

i boleh tolong bantu yang terdaya.

Takkanlah marriage i pun tak tunggang terbalikkan, pernah gak drama2 segala, eh skang pun ada majuk2 gak lah but minimal. Dah 13 tahun heh, kuasa nak gaduh lelama hoi. Baca tak ni RD?? kata nak bini kerempeng hah dapat dah kerempeng balik kahkahkah.

To those yang tengah marriage problem nih, give yourself a timeline. Kalau u dah fight for 3 months, few months tapi the spouse masih lagi tak nak go on with the marriage, you kena move. Leave him/her.

I should share some of the stories, with their permission.

Kalau ada 3rd party, ko pergi jer rumah parents budak pompuan tuh, tak kira le anak dara ke laki orang. or pi heret lakinya sama. Ni yang ramai ni anak2 dara ngan laki orang nih….Ko ingat leh makan telur jer ke dik, duit kena kepuk2 nak kawin ngan laki orang nih, dia nak kena tanggung anak bininya, kot cerai, anak2nya kena dia tanggung gak.

Tak pasal2 ko yang nanti kena tanggung laki ko, dia menanggung family pertama, ko kena support dia. Hah masa tu ko punya body pun alignment dah lari, dia pun pi carik lain. ha nangis ko.

Speak soon.

Salam Jumaat.

 

Comment: 5

Dan winnernya adalah…………..

photo

ni lah hasilnya bila baru nak korek Notes handphone and jumpa eh amenda pulak nih. Hoi ko bang, buat diary pulak ek kat dalam hp mak ko.  Ni zaman tok kaduk aku ngah kemaruk nak makan rambutan ler ni, but melampau le kata marah pun, mesti aku ada ngomel2 alah apak ko ni malas betul nak belikan mami rambutan napaa….

Funny bendanya pun bangg?

Yang funnynya sini ayat ko hah weih.

@poplook have chosen a winner for the red cardigan, which depa hangpa sume masuk contest tu via Instagram and Twitter.  The winner goessssssssssss to….

HYERDA DEAREST

Akak bagi 3 days for you to contact akak yer, kalau lepas 3 hari tak contact akak for the red cardigan deliver, @poplook will choose the next winner.

Thanks all thanks PopLook!

Jangan risau yer, ada lagi nanti sponsor coming kalau tak dari PopLook dari other shopping online gak. Korang kena rajin jer, kalau tak rajin hah, memang tak dapek ler.

Comment: 11

For Nona TV3

 

 

IMG_9903

IMG_9912

IMG_9950

IMG_9957

IMG_9965

 

IMG_9991

IMG_9999

IMG_0012

IMG_0022

 

IMG_0038

IMG_0068

IMG_0077

IMG_0091

IMG_0104

IMG_0146

IMG_0161

 

IMG_0240IMG_0245

IMG_0248

IMG_0253

 

Dine in? nothing for me, as usual. I dont eat outside food except mine yang cook sendiri, so I tak bawak pulak aritu keluar food jadi tukang tengok je ler apa depa makan. Tak kisahpun, dah get used. Bestlah dok makan kat sini, anak2 aku cakap waaaa 5 starnya. Actually the environment memang nampak cozy tu yang seronok makan sini.

We will come back again.

Sesak ngan mall yang ramai manusia kena beratur panjang segala, happy to dine in here. Penang Village, Great Eastern Mall. Kami makan sini lepas selesai shooting Nona.

After April i ll share you the menu maknek segala yek. but some dah kuor kat IG/FB, can check out over there lah. 7kgs drop :)

IMG_0182

Please watch us on Nona TV3, siaran on 30th March 2014. I need to set my calendar too.  Shooting anak beranak tapi mainly for Maknya lah kan. Terima Kasih Nona TV3 for inviting us in your program. Walaupunnnn very the last minute punya request korang bagi akak tau.  So sesudilah tengok yer…

Nona majalah done, Nona TV3 also done. Nak kena check balik heh apa magazine yang belum keluar yet, bukan yang dah keluar, tapi actually Nona TV3 ni dah lama panggil, i think 5,6 years ago depa dah  book me too, but kita punya time clashes and I cannot commit coz ada agenda event lain. Makanya….

So, what s next? Ok ler ni kan end last year pun shot for Nona, pastu aku tetepis, kata nak lay low kahkahkah….

Lamanya tak cecuti. Hangpa cuti sekolah poi mano?

Comment: 13