Pink for Chanel and Prada…

 http://redmummy.com/2017/01/16/need-this-litter-box/

Perkara di atas adalah dirujuk :)

macam tulis gomen tak? baru ni aku kena antau email formal kat gomen, homenghaih, terkial2. Nak guna tindakbalas ke, maklumbalas ke, or camne ke word yang sesuai. ….last2 aku tulis, semoga mendapat balasan seberapa segera. begitulah kot hahahah….

So about the litter box, solved dah issue nih. Aku tak dapat yang exactly pun, but dapat similar. After calling sana sini, ini pun contact aku dapat dari one of my readers, she left comment kat entry tuh. Thanks adik sayang….

but pastuh tokey tu cabut post litter box dia, or was it dia deactivate dia nya website, apparently dia tak update site dia tu dah 3 taun so harga pun harga lama sangat. but akak still dapat harga lama tu gak lah. Kira ini site paling murah gak lah untuk this kind of design.

The colour, ada pink jer. Aku terpaksa le rembat gak though I dont like this colour. Dia ada macam lelubang, so the pine bila dah jadi cair/pasir, automatically akan jatuh ke bawah. Tak perlulah nak tetapis or tos2 manually segala.

IMG_5249

IMG_5250

IMG_5743

untuk selingan, my abah baru balik from his Umrah, so dia belikan kakak jubah hitam nih. For the boys pun ada jugak dapat jubah, leh pakai buat solat jumaat too.  Terpegun betul Chanel tengok hakak merah ngan jubah bertudung bagai ehehhehe….

speaking of Chanel my cat nih, ai sebenarnya dah ada Prada the cat, a new one. Itulah yang Prada dalam entry anniversary baru nih. It s already posted in my instagram via IG Stories but dalam nih aku tak post yet. Sure, one day yerk….one at a time.

So we have Chanel and Prada the 2 cats. Yippi :)

The price for this litter box is RM106, tokey tu belanja free delivery, all the way from Sg Buloh petshopnya.

Comment: 7

Like a single father’s trip…

This is a very long overdue post. To be exact, on the last final 10 days of December, ai was kerja, no cecuti at all. But husband pi pusing merata tempat with the kids. So, aku combine semua places and projects depa, here u go:

Bermulanya cecuti depa dengan pergi tengok wayang, macam biasa la kalau movies ni, aku ngan Zeeshan tak pergi. So depa melayan Star Wars – aku memang tak minat sangat cite2 cam Star Wars tuh. Pastu abis pun almost midnite but depa tak terus balik pun, menyambung pulak ke pameran buku  Big Bad Wolf. Siap bawak small luggage. yearly visit, dah 3 kali kot depa pergi, aku memang tak gi lah gak. So dah kol 2,3 pagi gak lah baru depa balik.

The next weeknya pulak, lepas Prince Court visit, depa mai lunch with me  but pastuh aku sambung kerja and depa pi pulak the Petrosains. Ini memang setiap tahun depa wont miss.

Some of the photos:

IMG_4066

IMG_4067IMG_4068

adik punya adore ngan dinosaurs but bila tengok dedepan, takut bakpiang hahahaha….katanya ini trex. trex jahat, suka makan animals lain, even can eat other dinosaurs gak. Dia kan terer tang2 binatang gini…tu pasal dia takut ngan replica ni…sedap ler abang kakak menyakat

IMG_4069

hok nih, sampai malam depa melepak….

IMG_4070

esok2nya, depa pi bowling pulak…kat alamanda.

pun aku takdak yah….as i said, i was at work.

IMG_4072

di hari yang depa tak kuor, one of the days tu RD pasang chandelier (together ngan abanglah). Itu memang dekat lebih 6,7 bulan baru nak berpasang. Tinggi kat ceiling tangga tuh…memang sehari depa spent buat keje tuh. Aku ingat lagik aku balik kerja tengok rumah omanghaih…berkapaunya!

Diorang ada jugak buat project kemas attic, loteng atas rumah. Segala mala kekotak yang simpan, isinya memang berpakai, tp kita buang kotaknya.  baru aku pasan, kotak philips iron ijau tu depa buang ker…ler hai, aku nak jual iron ijau tuh. Since dah ada iron magic philips biru purple tuh. Pakai pun kejap sangat the iron ijau tuh. Sapa nak beli? akak nak jual timbang kati heh…

Also, pun bapaknya team up ngan anak2 pasang balik the red frames kat our private wall. Letak gegambar baru too.

IMG_4071

heh comel ler ustaz kecik nih

IMG_4073

masa dengan khutbah jumaat ni, ke ngah nak solat bagai, aku pun lupa…boleh pulak dia nak kencing hahaha…..ini bapaknya le cite, ko masa ni ler nak membeseh dik oiiii

IMG_4075

 they did the cat rumah gak. Sibuk pulak si Chanel tu pun nak melanding tengah2 sesak sepah nuh. Ini ada satu section yang laki aku buat hapa tah, so kena repaint balik. Jadi, pun kerja project depa berempat. Bersambung2 2 hari gak buat nih….

cuma dia utang aku, kat atas dia tak paint lagik, coz ada kemudian2 tuh kita panggil orang tetambah lagi plug socket dinding tuh, jadi abis le cat pun ditarah

IMG_4064

ini aku prepared sendiri sorang2….hari tu depa and the cousins nak pi mandi sungai, also dibawak dek laki aku gak (pun his yearly’s duty). Jadi dengan bantuan kuali periuk belanga speacially the air fryer Philips tuh…semua bersiap. Aku buat mee goreng, ada kek dari Zeeshan’s birthday, kerang rebus, fried nuggets, burgers, sosej, ayam2…dan jejanjans bagai ….

IMG_4076IMG_4077IMG_4078IMG_4079

diorang pi mandi kat Sungai Gabai. Bahagian atas tuh. Elok ler depa pergi pun, aku ingat lagi, untuk hari yang depa pi mandi sungai nih, rumah aku musim takde air, so seharian aku mandi lambat, nak maghrib baru ada air baru mandi. hish….Memakan tu semua, selain dari aku bawak bekalkan, ada gak dari my adik badik ipar lain too.

 IMG_4080

Can u believe that my husband bawak all anak2 and anak2 buah sumbat dalam satu  kereta. Kira le bape ramai bebudak dalam nih. Aku tang air laut, air sungai, ke air pool memang tak gemor ler. renyah ler….nak bersalin2 hish…tak per ler. Dok umah mengemas, main chess lagi best.

IMG_4091IMG_4092

notice tak depa sume pakai baju yang sama? (except Zeeshan, but masa awal pergi dia dah sarung black and white shirt gak), ni dah malam baru depa nak posing sesama pakai nih. Laki aku pun melayan jerr lah…siap ngan river river ke hapa hipster punya posing. ….Baju ni depa sendiri beli bayau tau…awal2 cuti tu depa reramai pi skating, selai RM10 ke RM20. ke main memasing.

The esoknya pulak, abang kakak and 2,3 orang cousins yang bebesau,  ikut Kak Ngah pi naik panjat Bukit Broga. Kol 5 pagi kot dah gerak dari rumah mak aku….kol 10 pagi balik rumah semula, memasing bantai tidur till petang. Huh…sib baik le korang tidur umah nenek, if tidur umah mammi, memang dah kena high pitch.

IMG_4265

macam nak demam Zeeshan nih…tu pasal ada cool fever kat palanya.

this was like few days after mandi sungai, bapaknya bawak pi visit nenek Kapar, but pastuh terus ke Bukit Melawati.

IMG_4266

aku sendiri tak pernah sampai sini (mbe pernah masa kekecik dulu kot)….

IMG_4267

jejauh carik monyet kat Lombok, kat sini pun ada ye dik :P

IMG_4268

yang ni nak pi tengok the kekelip2. memang tu lah aku cakap, laki aku memang rajin berjalan tempat sejarah2 nih, bagi anak2 kenal. Mak nya tak kuasa hehhehehe

IMG_4262

abang kalau goreng keropok, memang tangan dia menjadi lerr. sedap pulak tu sangat. Ini semua 7 balang dia yang buat sendiri, in less than an hour. Dah jadi routine, selang 2 minggu abang akan tolong gorengkan, coz mulut rumah aku ni memang mengunyah le sangat kerjanya…

IMG_4521

esok2nya…pergi pulak ke festival LAMPU Putrajaya. Pun aku memang tak minat gemor lerr nak ikut, coz earlier sebelum tu kitorang pergi berjalan ke Jusco bagai. ini kang past midnite bagai baru balik, eh tak rajin heh…semua anak ada sama dalam nih, kakaknya pi beli air kejap masa lam photo nih.

IMG_4270

Berjalan2 merata jugak, but kerja rumah kena settled sama gak lah. So ini antara kerja rumah yang abang buat, kakak pun ada jobs dia gak. I thankful anak2 dah tau buat kerja memasing, tak menyesallah dari  kecik aku ajar depa pandai buat kerja rumah walaupun kita ada maids (dan of cos keputusan untuk hapuskan maids dari our family, adalah sangat tepat).  Even now pun Zeeshan yang 5 taun pun tau apa kerjanya, at least dia kena either pasang tali curtains or tutup  tali curtains. Lepas makan wipe the table and vacuum the floor if ada nasi tumpah. itu sangat dia dah hafalan. kalau bagi job basuh pinggan, halahai, abang kakaknya yang kena redo balik kerja si adik, tak bersih, mana ngan air bancau sampai ke tiles. or isi air to the bottles minum, hah bolehlah bagi Zeeshan, asal botol tu yang jenis kecik reringan.

Tang berjalan2 pulak, coz aku kerja, anak2 lagi sonok maknya takde hahahaa, coz kalau tidak kang, maknya asyik nak balik cepatttttttttttttttt jerr. Frankly speaking, aku memang malas ler nak kuor bagai, i love staying home.

Lagi satu bestnya kalau kuor  ngan bapaknya, if pergi mamak (their fav), depa leh order maggi soup. Kalau ngan maknya, memang aku cantas sketlah (eh mami buat maggi ads, melambak maggi kat rumah tu, so order something else). kompem jadi gitu. Dengan bapaknya leh tiau sket…adik pun dapat minum air sejuk gulp gulp gitu. hah pastu malam batuk kong2…

This was year end of 2016…end 2017 if tak holiday gak, berpusing macam ni gak. Aku tak berapa gemar ler pi holiday year end nih, selain dari mahal menggila, sesaknya toksah cakaplah.  Anyway, thank you  RD for being the ‘so called single father’ waktu berjalan ngan bebudak ni. This year kalau pi lagi Petrosains or tetempat yang setiap tahun depa pergi, kompem staff sana ingat betul ler kot bapaknya nih single dad hahahaha….ceh..bininya ado hah,  maleh nak kuor rumah, ai is puteri lilin :P

 

Comment: 8

My tidur malam wajib product – OLAY!!

IMG_3714

So untuk cerita hari tu - http://redmummy.com/2016/11/10/olay-makes-5-years-younger/

Sambungannya ialah cerita untuk the 3rd product yang akak mahu kongsi sangat.

Ni sangattttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt akak akan menyesal bangun pagi if tak pakai benda nih. Hah, punya banyak sangat tu nak cakap sangat. Because the texture of this product sangat buat you calmmmmmmmmmmmmmm, macam eh sangat istimewalah. Coz it has to apply bila you sebelum nak tidur tu kan, so bila you pakai, you rasa macam nak landing2 jam tu gak, dia buat kerja ngan kulit kita tu satu hallah kan, tapi dia punya rasa nyaman bila dipakai, agak harus wajib dipakai itu jelah pendek kata.

Beria akak cite, hah namanya ialah Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream.

Kita ajar dulu camne nak pakai, lepas dah pakai the Miracle Boost,  you terus apply this Olay Regenerist Micro-Sculpting Night Cream kat muka you, kat leher you, sapu rata macam biasa (for the best one, check kat Instagram akak ada video details pasal pakai ni.  Let they do their work while kita tidur. Work tu ialah, dia akan firm kan lagi kulit kita, dia akan supple skin kan texture kulit kita nih, gonna make it smoothhhhhhhhhhh and specially untuk akak yang sangat almost 24 hours dalam aircond, akan lebih kurang kering texture kita lah. If not nanti dry kan dok ngan aircond jer.

Semua combo ni akan jadikan kita lebih calmly on soul, kita akan lebih confident dengan kerja2 kita, masak pun sonok jer, dok dalam jem pun bahagia jer hahahaha….but actually yang pentingya this is anti-aging product yang mengurangkan dan menghapus lagi masalah2 dalaman kulit kita. Kalau rasa nampak kusam benau tu, pakailah nih, cuba ada sikit perangai untuk buang lama beli yang baru, jangan percaya sangat dengan product yang tak tau asal usulnya, do trust Olay coz dah ada kat market sangat lama and trusted product to most women in the world too.

IMG_5382

So very straight forward kan, you can also apply this after you pakai Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence gak, duo combination gak. But remember the Miracle Boost must be applied right after you dah cuci muka, barulah you pakai the Regenerist Micro-Sculpting Night Cream nih.

Ada jugak 2, 3 malam yang akak terlepas terlupa nak pakai, but esoknya macam alah…padanlah rasa macam kurang lena. Cewahhh…yelah, I really love this product. For me, if you ask me among the 3 yang from Olay ni apa yang akak suka, akak nak vote the night cream ni, can kah? Hehehe…everybody have their own opinions and also bias to anything, so tu lah dari 3 beradik tu, ini paling akak sayang sangat kot hikss….

For further info:

https://www.everydayme.com.my/olay

Check out my Instagram for the video details too on Olay.

 

Comment: 7

16th Anniversary…a PRADA!

 

IMG_5183

18 kali snaps, walaupun ini ada shaking, ini jer lah yang the best untuk letak sini. Si kecil yang berpakatan sama abang kakaknya to create this anniversary card. But mastermindnya of coslah Abang. Sharing the same ideas ngan our own daughter.

The anniversary card for their 16th anniversary.

Alhamdulillah…. thanks kiddos.

IMG_5168

the roses yang suami belikan a day before, pastuh dia simpan lam bonet keter dia, midnite dia balik kerja, dia letak kat meja nih, siap pasang lampu merah tuh, sampai esok siangnya pun. Aku turun bawah dalam jam 11 pagi macam tuh, memang ler aku nampak lampu menyala tapi aku maleh le nak off kan, ingatkan laki aku saja pasang for cahaya dok sini. Dia pun masa tu takde kat rumah pun. Sampai dia balik kol 1pm kau, teman dia makan, selamba dia tanya….you tak perasan ke ai dah rombak perabot u kat depan tuh

what theeeeeeeeeee

terus aku ke depan

rombak hapanya, ada bouquet la wei!!! terima kasih sang suami. Tak pernah miss, tapi tu lah, bertahun2 aku cakap, bagi la yang dlm vase, maleh dia nak mencarik. Katanya florist ni takdde khas for vase one. Biasalah aku kan dah lelanjut ni prefer vase lah so pas2 tuh bolehlah pakai balik vase tu untuk bunga2 lain pulak…..akal kena panjang mak2 nih.

IMG_5189

we took leave on that 19th January 2017 coz dah routine untuk berjalan sana sini. But, coz a day before kita ada dapat some kind of good news for kakak, so laki aku pagi tu spent half of the day  di Jabatan Pelajaran, kemudian to the new school of kakak. Dan langsung balik untuk lunch jer pastu keluar balik untuk the current school of kakak (that time lah, now dah old school, sempatlah 2 weeks je kat situ), patut bila petangnya nak berjalan, laki aku plak pi melayan kereta dia nya service apa tah segala. Dan aku pun dah takde mood nak kuor coz dah ngan baju dok umah bagai. Mata pun kekuyuuu jer.

Last2, bila semua anak2 gather balik all in from skul, semua melepak atas katil makpaknya, together ngan kekucing sama…

takpolah, itupun valueable gak, semua berkepit. nak proper dinner pun yilek, itu nanti anak2 will belanja us, insyallah masa cuti raya cina ni lah.

The hadiah2 bagai pun, laki aku dah bagi memacam, aku pun dah bagi memacam…but one thing is coming. a Prada, shall blog about it, insyallah soon soon.

IMG_4721

maleh betul aku nak update blog, sebabnya aku ada 2 distractions tiap kali nak ngadapnya. 1 is my online chess, ni memang bertahun2 ler addictionnya, meleka je ngan chess chess. 2ndly nya pasal aku dok melayan movie ler. Almost tiap malam aku dok galik tengok the latest movies, online. I did lots of reviews for the movies yang aku dok melayan tu dalam my instagram stories. Kalau nak merasa tau apa the best movies skang nih, hah pegilah tengok ig story aku tuh. It lasted 24hours jer daily, so kena cepat2 kejar tengok.

but i only did the review tu while I am driving to work and balik from work, bercakap lah sorang2 dalam kereta bercerita on the movies. Daripada sakit hati dengan jem tu kan, baik gak aku contribute something haahhahaa….

Dan seperti dijangka, memang ramai carik movies yang aku dok jaja2 tuh. Aku cuma review citer yang best2 jer, rating tinggi bagai. If aku tengok pastu macam tak best, memang aku tak cananglah kat korang kot. So, go check it out, for those yang the hantus2 movies yeah. Ai is dah bersekian lama betul tak tengok wayang, coz aku dah ada banyak lubang untuk tengok the online movies semua nih. Chiao!!

Happy Chinese New year gak and also happy holiday, long weekend kita kan…

Comment: 3

Adjustable Overbed table…

 

These few weeks sejak yang sekolah bukak nih, akak memang haru biru lagi lah. Dengan urusan sekolah anak2, yes my bad. Sampaikan auto schedule pun lupa nak tekan, but dah drafted.

But dalam bz sana sini, ada gak akak lari ke IKEA.

I think this table was bought like almost a year ago. Meant untuk pakai for our laptop lah. asal duduk kat depan tv, sambil blogging sambil tengok tv. Pastu aku kan suka bertukar positions. Pindah pulak duduk meja ni kat depan, for me to blog kat sebelah tangga. sofa panjang. but pastuh bertukar lagik, pindah ke dalam bilik aku coz aku malas nak blog kat bawah. PC yang baru beli tahun lepas tuh pun aku dah tak pakai, jadik harta abang, itu memang located at our PC/blogging area.

Kemudian lagik bila pakai nih, kepala aku sakit, asyik berteleng jer, last2 angkat letak atas badan. Yang IKEA laptop support Bylann tu pun aku ado gak, letak atas tuh. but pastuh kang, bila nak bangun bagai remehnya nak kena angkat lappy segala kan.

so aku sedekah jariah kat anak2 sapa yang nak, goes to Kakak. Ni kakak takde, maybe kita hantar ke depan tv balik lah, coz ni memang for straight vision, kalau berteleng2 tu tak sesuai.

IMG_5399

Pastuh aku pi lagi IKEA,dah terbayang nih, kaler merah. VITTSJO. Sampai2, sample pun hitam. Alahai, chances mcm takde je merah. Yet aku check kat ikea’s site, katanya ada merah. So malas pikirlah, amik je yang hitam but coding lain pulak. Aku gambled lah. Memang productnya betul but pun teleng gak kepala. Cis bedebah sangatlah. Jadi malam tu gak, aku carik online. I need to settle ngan yang macam kat hospital tu lah, itu lagi molek yang memang pueh hati.

the one yang baru beli nih, hah antau bawah, living room.

IMG_5269

Almost a week after aku beli online, my overbed table pun sampai. Alhamdulillah, sangatlah memenuhi citarasa tengkuk leher aku nih. Memang sebijik dengan hospital. Tak payah nak berteleng2 kepala, dahlah tu, memacam boleh letak kat atasnya meja nih. Just like ai want lah. Beroda bagai pun ye, nak tolak bangun tarik pun memang all at one go. So happy hakak dik! Leh tutup citer nih dah. Coz ai skang cuma blogging or layan movies ke hapa, kat 2 tempat, either kat kithcen (we have one permanent laptop dok situ), also one laptop in my room.

IMG_5261IMG_5258

The price for this overbed table is RM280 and 5 inggit lagi delivery service and I bought it from the not so famous online (eh tapi macam worldwide) but still ler, macam gamble je beli situ coz terpaksa bukak account untuk login beli but pastuh, bila payment made, satu hapa notification tak dapat, bila nak courier pun tak de cite, satu hapa update takde, pastuh within 7 working days baru depa post, huk aloh, memang kena sabar ler ngan online site gini.

So happy….

laki aku ingat aku nak jual lagi 2 meja laptop tuh, wpun dah tak pakai (for me), eh banyaklah cantik. Benda tu tak berlapuk, boleh pakai sokmo pung kan. Buat minum makan letak vase pun cantik hapa…..

 

 

Comment: 3