Just before the big wedding day….

up dulu gambar2 sebelum majlis on our side. Ini ada yang 2,3 hari sebelum majlis, coz minggu terakhir sebelum hari persandingan Epi tu, kita pulun gotong royong, rumah mak ajah dah macam kilang kotak je aku rasa. Mana ngan mak aku pun nak pindah rumah lagi. So memang sesak barat gak lah. Takpe, meriah itu lagi penting.

IMG_5063

si kecil Zhafira, eii comel sungguh. pastu ngah kita sesibukd ia boleh jatuh terkedepan dalam kotak tuh kahkahkah

IMG_5067

so rutinlah, habis kerja biasa lepas Isya kita dok sambung apa2 kerja yang patutnya. Ada satu malam tu pun aku takde, but anak2 aku semua askar and maid pergi gantikan.

IMG_4942

earlier yang aku mentioned pi Plaza GM ngan Epi tu, hah ini kedainya, kat tingkat satu. beli kain towel for one of the doorgifts.

IMG_5161

Misi puasa diet tak makan whatever you call for 4 days.

IMG_5218

A day sebelum hari persandingan, balik kerja terus sambung duduk kat dewan, eh ada anak orang terbaring situ hahahha…anak si nana

IMG_5269

masa ni pun cuti sekolah so sejak habis Solat Jumaat reramai dah dok kat sini ler, habiskan apa kerja yang the last kopek punya. biasa ler kan keje kahwin mana ada non stopnya selagi tak habis majlis

IMG_5277

bunga penanggah ni tak ramai tau rupanya, maksudnya orang zaman sekarang. Pengantin allocated sorang 5 inggit, tapi utk aku sendiri aku tukarkan ke duit note 10 coz aku nak pakai merah kahkahkah. In fact kalau ada yang korang nampak merah theme dalam majlis kahwin adik aku, sebabnya aku yang pilih and lainlah yang dia pilih mesti bukan merah punya dia amik. Kiasu merah kakak. kahkah.

Bunga penanggah ada bunga dan juga duit yang dikepitkan di dada atau tudung tuan rumah, mostly ahli keluarga atau those yang dipanggil ‘orang kuat’ untuk majlis sesuatu perkahwinan. From the small amount of RM1 note to sukahati kaulah nak pakai berapa ringgit pun.

IMG_5290

Created and printed by our niece…

IMG_5362

oh yek ni malam sebelum persandingan. Dok kepit bunga manggar untuk disorokkan

IMG_5345

dan once again kalau dah memerah tu semestinya kerja aku yang membeli ni dulu, masa beli ni yang aku pi merempit ngan RD..kita pasang reramai ler malamnya

IMG_5364

tak habis lagi keje mak merah tuh, yelah atasnya ada kipas terteleng2 aku nak membawa bunga manggar, mana ngan bagpack Zeeshan yang aku sama pakai kat belakang badan

IMG_5375Oh pelamin pun dah siap, jadi jom rasmi!

IMG_5376

aku dok halau Zeeshan pi main jejauh tapi dia dok nak melekat sama, ko kacau mak la dik

IMG_5381

cepat snap sebelum dia datang!

IMG_5393

dia datang balikkkkk

IMG_5399

ok pulun last one

IMG_5402

nak pakai pelamin ni, memang ler pelamin cantik tapi ada tapinya….the owner of the pelamin tu yang haprak. Bersedialah untuk membantai the owner or pelamin and caterer walaupun pengantin tak bising kat social medias, tapi sebab mak aku and kami adik beradik punya community punya hal, aku akan bantai ko gak.

Ada reader akak kenal kan owner caterer nih, hah….dia tau camne tak nak hamukan di social medias, kalau dia tak nak jawab sms mak ajah, janji keluar social medias, akak tunaikan gak nih.

IMG_5428

RD came by just after midnite, from work. Orang macam dia waktu kerja tak macam bininya. So his job for that nite, together with Abang and 2 anak buah lelaki, and adik bongsu lelaki aku ialah jaga dewan. Depa sume kena tidur kat dewan.

Pasrah dan redha jer lah depa semua heheheee

IMG_5429

aku tak rajin nak ajak RD pi pelamin depan nun, so snap dari sini je lah walaupun laki aku tak hingin nak melayan

IMG_5447

not in purpose berapa

IMG_5454

dia balik mandi segala dulu, aku masih lagi tunggu di dewan. Pastuh dia turun at 1.30am macam tu lah, aku dah kat kol 2 baru balik rumah, kol 3 pagi lebih kot baru tidur and at 6am dah bangun balik. Mana ngan mak aku pagi hazab kol 6 tu gak suruh aku sediakan carpet merah bawak ke dewan hahahaha adoi mak ajah.

IMG_6871

Dan macam juri je kan, ini the next day nya, memuka yang tak mandi pagi lagi. Depa selain tidur (except yang kanan tu kerja malam terus sambung ke dewan), depa pagi tu gak kemaskan balik coz ada khatam quran gak untuk pengantin ngan our niece.

Laki aku secara rasminya balik rumah only after 11am, untuk bersiapan bermandian. Insyallah, telah dimudahkan perjalanan perkahwinan adik aku walaupun ada hiccups.

Alright for the wedding photos on our side, gambar kan beriban gaklah, mungkin ada masa yang aku takkan letak captions.

Comment: 9

Sudah cut short!

IMG_6834

Sekian lama tak pakai jeans, sekali kau Chanel lambskin mak kena colour transfer!!!

IMG_6817

One of the nites kita pergi midnite show. Aku punya ler zaman tengok midnite ni bukan ler suka bebenau but the movie yang laku aku nak tengokkan tu ada kat Viva tuh. The movie was ok ok for me. Kot kahkahkah…aku tengok coz si Liam tuh. Ada yang tak logik  sangat.

IMG_6848

i cooked back my dietary food coz kena gaklah makan, coz aku dah stage yang boleh handle tak makan tapi bila dah tumbang aritu, halahai. Kena consistenkan makan balik. Yelah most of the time aku bila hari kerja tak rajin pun nak makan sangat.

Ini grilled saba fish.

IMG_6849

Soup daging too

IMG_6855

Grilled daging gak

IMG_6862

pack pack pack tapau for 14 days, but hanya satu hari je aku bawak bekal untuk 5 hari bekerja, maleh hahahaha….pastu last week pulak malam aku melapau nasi, entah ler, hormon kot. rasa macam nak menelan sangat nenasi nih.

So for 14 days stock, masuk freezer, memang takkan for straight 14days lah kan. Lama le lagi baru  nak habis stock nih.

 

IMG_6918

Oh my lupa nak rotate, Had my lunch with Nuffies, bincang itu ini, discuss itu ini, gelak itu ini.

Yang amoi cantik jelita is XingYi and yang lelaki ni pulak pandai sedap je cakap melayu, is Adrian.

you have issues with me being part of Nuffnang ke bro? Ha ko boleh lah cari depa dua ni yek…

IMG_6968

hitam itu boleh menipu buncitnya perut kau! Buncit ada tuh, tapi coz black, takde le nampak sangat. By the way, rambut terpendek pulak….suh potong tang shoulder, dicantasnya atas sangat, biakpilah.

Every 2,3 months memang aku akan cantas pendek.

Hari tu jugak hari aku bantai shopping baju berjalan. Bak kata teman, ko kalau sebelum travel ko soping baju, ko ngah travel, ko beli gak, ko balik dari trip pun ko beli jugak?

Alasan kali ini ialah, semua kain baju aku 90% dah gave away sedekah jariah selain dari itu aku telah kotakkan kain baju aku. Lagi 6 bulan insyallah baru boleh pakai semula kain baju tu selepas move in. Jadi alasan sangatlah kalau kena beli baju baru gakkan?

Benar, thank you.

Comment: 7

All about make up…

 

phew phew setelah habis siksa cerita Penang

kita siksakan ngan gambar lipstick pulak yer..

cerita make up pun makin lama makin merundum je dari blog ni walaupun ads make up masih melambak. just that aku kan pemalas benda2 harian punya cerita. Aku macam focus untuk travel punya cerita yang boleh amik months of postings.

 

 

IMG_6400

dont care lah walaupun gambar ni dah keluar kat Instagram/FB, but i still want to post this here. Blog dah macam berita seminggu 2 lewat kehkehkeh…sian.

Colour aku pakai nih, red pinkish. Dia lipstain, tu yang the best sangattttttttttttt!!! minum kat gelas takde stain langsung.

 

 

IMG_6408

aku beli sebijik kaler nih

IMG_6450

eh meh sini tengok plan

haaa? jangankan tengok, aku duduk sebelah dia pun tak bernafsu tengok plan tuh, acik tak pahamlah.

sambil berdiri jer aku snap LOL

IMG_6460

Perfumes ni dari London, Made in England!  EDT, mak sedapnya bau diaaaaaaaaaaaa, tahan lama le jugak tuh. Baru RM78 sebotol. Market kat Malaysia dah masuk, brought by one of my readers yang dah kenal aku hemm, 7,8 tahun cant remember. He s based in Middle East pun sekang but once in few months dia mesti balik bawak stock or tumpang gang2 airlines.

Yang gold tu untuk lelaki yang black and pink untuk wanita dan anak dara. Wangi!! sesweet jer bau dia.

Harga RM78 for 100ml dah masuk postal, boleh whatsapp kat number nih, jangan risau, number memang le number oversea but takde charges pun ko pakai whatsapp tuh: +966563870188

Wechat: AffyR87

Email: keffyonthenetshop@yahoo.com

Nak senang beli satu dua pastu suruh @keffyonthenetshop ‘s Instagram tolong postkan ke rumah tunang, makwe, mak, mertua, scandal eh.

IMG_6474

perempuan sakit, last2 kena diagnosed Vertigo. Kesian dia. Lately asal tengok gadget ke, stress ke, naik darah ke, naik hantu pun, lagi ler vertigo tu datang. Berpinar pala

IMG_6549

at one of my blogjobs, aku pakai gak colour nih.

gambar yang sekeping nih kalaulah aku tak cakap yang sebenarnya senyum dan make up leh cover everything. padahal aku memang tengah sakit pala pening dek vertigo tu. but coz of the blogjob. pasrah. cuma tu lah, korang pun kalau tengah sakit, senyum dan calit lipstick surely tak nampak sakit

IMG_6661

hah ni pun lipstain gak, but dari colour pink. so much pinky but aku selamba je pakai for work.

puas hati pakai nih, wipe off bila nak solat je lah, masa makan memang tak hilang kecuali ko makan yang berminyak 100% lalu lipstick, hah tu tak pat nolong

 

IMG_6866

make up ni cantiknyaaaaaaaaaaaa for my brother’s wedding

ini lipstick sama lipstain but the red one, yang hok atas sekali tu more to red pinkish kan. I just love the lipstick, the eyes, the flawless, the elegant look semualah satu  package. Dengan sanggul yang cantiknya. Lawaaaaaaaaaa sangat.

It s done by my usual make up artist gak, Sya Saleh yang dah sekian lama akak engaged for my muka and rambut. She is just amazing.

Kindly contact Sya Saleh at +60 12 336 2885, her Facebook too

Comment: 6

Penang dan selamat tinggal…

IMG_4780

ko takde kipas merah kan? haaa…ni one of my readers bagi. aku pun dah lupa sapa namanya, tapi memang dah banyak tahun gak lah. Adik, If you still remember you bagi kipas merah  ni kat akak, hah say hi plsssssssssssssss…..aku pandai simpan barang. so pandai gak jaga. orang bagi aku appreciate. gitu.

Ini nak pi mencekik lagi, makan lagi…yelah pusing sana sini dah jam berapa. ini di Batu Feringghi gak, nak makan kat tepi jalan melingkar nun and tengok orang mandi manda lagi.

IMG_4790

Zesshan menjakun dengan kipas merah mak. Kakak tu mengantuk je tunggu laksanya.

IMG_4813

tapi kita salah kedailah. yang dulu 2008 tu atas sikit, kita ni dok ke bawah pulak.but nak melintas pi carik balik gerai taun 2008 ko ingat itu good idea ke, entah2 gerai tu dah bungkus or dia dah bukak restaurant ya gagah besar perkasa

macam takde abang je dalam nih, ada belakang aku nun, ngah mengadap laksa, dia sorang je 2 mangkuk!

IMG_4824

jagung bakar ni pun aku sorang je yg bedal

aku kalau benda bebakar, ha memang always fine. satay pun aku suka…ikan bakar

IMG_4833

anak2 dah bising betapa meriahnya mandi laut depan tuh, sedap mata memandang sedapnya kalau kitorg dapat mandi ni mummy

takpe bang, i have plans for your birthday already

you gonna like it

semalam dah dapat mandi laut kan, so hari ni janganlah mintak mandi, mau terbakar kulit ko, tetengah panas nih ….walaupun alasan baru le anak jantan kan, dok ngapa ler.

IMG_4835

mereka2 yang meriah mandi tapi pastu aku macam tak nampak pulak shower room, di manakah mereka bergantian. sebelum tu ada nampak family ni melintas pergi ke kereta ngan basah2 memasing. aik, tak salinkah….mana ada shower room kat parking tuh.

IMG_4844

Zeeshan dok diam coz ada umpan.

Idoknya dia nak dok diam macam tu jer kalau takde yg boleh dirasuahkan.  Udahlah tepi jalan tu jalanraya

IMG_4868

kami pulang selepas kenyang, depa le kenyang ngan rojak, laksa bermangkuk2, cendol lagi….aku cukup ngan jagung bakar je lah

IMG_4870

masa ni memang berat aku dah naik 2,3kgs already

hasil dari makan lauk kat pengantin kahwin, pastu makan makan makan and also the nasi kandar segala bagai sume tuh, nak menurukan sekilog to 3 kgs sampai seminggu took time, tapi nak naikkan, sehari je siap naik ler berat! haishhh

IMG_4874

longkang besar tepi tu dik, jangan berangan lah ko nak lalu situ….

IMG_4885

eh tapi baju ni pun memang buat besor pun, sapa2 pakai pun memang dia jenis plus size besar beggy je badan ko, takpelah, sejurus lepas balik dari Penang terus aku diet balik. on shape back. Habis je makan sini, kita siap untuk masuk highway…takde le ke mana dah. wasted time kat sesat + toys museum dah tentu.

Makan makan dapat le kat sini je yang best.

aku memang suka Penang, but nak come back tu yang perit gak. Takpelah one at a time, one day, insyallah kita repeat lagi.

IMG_4443 (2)

so masuk highway kali ni kita lalu jambatan baru Pulau Pinang, masa datang semalamnya ikut bridge lama, saja merasa…

IMG_4446 (2)

makin lama makin laju pulak heh pakcik nih, dah sampai 170 aku suh dia slow down lah, jangan kejarkan sangat. anak2 semua dok tidur kat belakang nun lagipun, drive calmly jer. itu pun 2,3 kali gak lah berenti, berenti kencing ler, solatnya, nak hausnya, nak kacangnya. hoh! ngam2 sampai umah kawan aku at 1020pm! betul2 budget nak sampai that time. Terus pulak pi rumah mak ajah, oh my penatnya.

Packing  pun aku, unpack pun aku. Camne le Maya boleh tak geti packing luggage oi, semua laki dia buatkan, bestnya jadi seorang isteri bernama Normaya. While Akak, hah semua segala aku  yang buat, aku cuma suruh anak2 keluarkan baju yang nak dibawak, letak kat hall, meh mak pilih mana satu. OR aku sendiri pergi kat almari depa, aku yang buat pilihan. Macam tuh. Check list untuk fly sentiasa sama jer, oh  untuk local jalan2 pun sama ler jugak, takde jer bezanya pun.

Dan tamatnya trip Penang maka tamatlah cerita wedding Penang so on. Thanks Penang for having us, ada best ada yang tak best. We will come back again.

By the way dah alang2 kan, apa hotel yang kat Penang tu yang ada private beach ek? macam ada je hotel nya tapi aku kelupaan. Kira beach and laut tu boleh mandi ler, tak yah nak keluar pi Batu Ferhinggi tuh. Hotel apa yeah?

1. Golden Sands Penang? – we used to stay here before

2. Holiday Inn Penang? – we used to stay here too, highly recommended hotel sangat!

3. ???

4. ???

5. ???

Comment: 13

Toy Museum? Hem… !!

IMG_4517

Suka betul dapat duduk atas bar front desk nih yek…abis semuanya dia nak usik nak dicapai

IMG_4413

laki aku yang being tourist, banyak nau soalan dia tanya kat orang hotel tu, kita nak makan tempat nak makan, nasi kandar ke apa bantai roti canai pun tak kisah.

Tapi dia recommend nasi indonesia, ke gang2 wong solo macam tu lah.

apakah, mai Penang suh makan nasi Indo???

Oh tidak ler….salah negara tuh.

IMG_4427

aku sangat excited untuk bergambar solo, on the right end side tuh, but budak tu tarik pegang tangan aku suh berdiri sebelah dia and suh kakak snap gambo. hahhahahaa! pasrah jelah, maybe dia dah biasa maknya suh bergambar tapi kenapa pelik mak tak nak posing ke ngan dia and bapaknya and the luggage? probably!

 

IMG_4441

memikirkan apa nak dimakan, banyak gak kedai tutup coz hari tu kan public holiday, we found one of kedai nasi kandar ni but kami bukanlah pencinta the kandars, so sebab lapar meruap2 makanya hasil di pinggan itu terjadi. Sampai abang pun macam biar benar mak aku makan nih. Ada telur ikan, ada kari telur ada kari sotong 2 ketul. Hoi terus naik 2kg berat!!

Tapi tak lah sedap mana pun, buat lapik perut jadilah, coz kita tak amik breakfast, terus brunch.

IMG_4444

si kecil senang jer, nasi putih sepinggan! mamak nih takde soup!

laki aku ngan abang makan mee goreng, pastu telur rebus, kakak ngan maggi soupnya. complete set. perut kenyang, moh ke Toy Museum.

IMG_4570

Toy Museum ni adoi kelakar. on 2008 adalah kali pertama kita sampai situ, but bila kita datang balik kali ni, tempat sudah pindah, bila dah pindah tuh, laki aku tak percaya cakap waze. Udahlah  melepasi jalan berlingkau BatuFeringghi nun. Dia boleh turun balik, pergi gak Museum lama, sekali tengok ‘WE HAVE MOVED’ hamik ko…degil lagi cakap Pak Wazer.

Makanya naik semula ke Batu Feringgi, so kat sini pergi balik pergi kita dah wasted sejam lebih. makan tadi pun dah sejam lebih. so dah jam berapa kan….

we end up buat jamak dulu kat masjid near by there and baru masuk Museum.

IMG_4576

Zeeshan sebenarnya sedang tidur but kita kejut gak dia, takkan dia nak lepaskan peluang tengok maknek toys sini, abang kakak yelah dah pernah datang but pun  dulu tu lama sangat dah. 2008 kan.

IMG_4741

dalam nih kan, membahangnyaaaaaaaa!!

IMG_4593

laki aku frust betul datang kali nih, dah macam warehouse jer, tak jaga betul, macam cap ayam punya muzium sangat

IMG_4626

aku muka dah kekental boring mana ngan bahang panasnya. Aircond dia hanya rasa kat satu row tu je lah…pastu takde nama takde tulis caption nama characters bagai, so boredlah

IMG_4631

tapi dari aku, paling bengang cik RD ler kan, dia memang macam meruap marah betul ngan management yang handle muzium nih

IMG_4755

habis pusing satu round, aku keluar dulu. dok kat luar pun ya tuhan, letaklah kipas ke barang seketul dua, dalam panas luar panas

Entrance fees pun dah naik harga gak tuh. Sedih ler datang sini, kesal coz datang, tak kesal coz Zeeshan merasa gak masuk.

IMG_4666

So aku lari keluar dulu, followed by Kakak, semua macam membosan gila jer dok lam tuh. Aku rela dok kat bawah pokok nih, redup nyaman jer, dari dok dalam warehouse macam kilang pun ye gak, Tempat dah luas, parking tak repair, dok tanah putih pun ye lagi, batu2, ratakanlah, buatlah proper aircond sikit. Letak waiting area tu kipas ke apa, ko ingat ko kat Canada apatah lagi Paris? ada 4 seasons? Malaysia mar….musim panas sepanjang tahunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

Pastu aku macam rasa nak pergi wiwi and shishi, the boys kan dari toilet.

You jangan masuklah toiletnya

Hah….kotor yek?

Zeeshan pun dok iyek iyek iyek.

eiiii..nasib baik tak masuk. ada orang komen kat IG akak ke kat FB dok kata benda tu pun bersepah2 tak cuci tak bersih, bau busuk ya rabbinya lahai toiletnya.

Ok…if Zeeshan pun cakap iyek iyek, kali ni dia punya iyek aku percaya. Tahan ler sampai the next destination!

Comment: 10