Red and baked…

IMG_1675

ai is kalah dengan warna merah (obviously lah), so ternampak kat sini ada hairdryer merah, dont care about the brand but the price pun not bad so terus beli…bila dah pakai, worth it so much!! passtuh on the same week I beli lagi hairdryer tapi tak pakai coz it comes in a pair, like 1 set with iron, jadi kena gak beli but pastuh simpan. Itu brand Philips if anyone nak beli, buzz akak lah, selling RM50 sudah. Akak cuma nakkan ironnya jer…

IMG_1681

i jarang beli barang dapur kering basah ni coz usually the husband did but aku kena list down kan lah. If not memang tak ke mana dapur tu berasapnya. One fine weekend tu terasa nak turun padang sendiri beli barang, yang paling husband aku tak suka kalau aku ikut barang 2 ketul jadi 20 ribu ketul hahahaha…

IMG_1692

i have to check like every racks…kat KLCC tu ada le gak carik barang dapur but if the q is too long, aku tinggalkan je basket, malas nak menunggu, baik dok soping kain baju tak yah beratur.

IMG_1702

the damaged on Saturday, jadi RM400. kalau laki aku pi beli ngan ikut list, maybe RM40 je kot, tapi pasal bini ngekor hahaha….

IMG_1705

I made the burittos too, so dah boleh jadi our wajib makan over the weekends gak. If untuk bekal anak2 pun, aku buat gak kadang2 depa tak nak bekal nasi or roti so ini paling senang sempoiii

 IMG_1713

the red hairdryer!

IMG_1718

my helper for baking the cocho balls.

IMG_1724

So totally untuk hari tu my choco balls was made by Zeeshan, dari adunan, blending, golek2 and semuanyalah helped by him. I baked lagi sekali weekend baru ni coz demanded by him. he wanted brownies but aku malasss hahaha renyah, so this one and choc chips the most senang buat. Kalau choc chips paling to die for lah…anak2 suka.

Below ni pulak all in diff day gak but i malas nak buat a new post so just combine je all dalam nih:

IMG_2161

miss the old days makan all these no oil maknek bagai, all grills so buat ni pagi ahad as my brunch. Broccoli tu tinggal tu jer, (petang tu baru pi pasar beli barang kering basah), so pun bolehlah….if ada asparagus pun sodap but hard to find in BSP, kat KLCC gak melambak ado jual

IMG_2172

macam dah kebiasaan, so i baked lagi that day, of cos dengan bantuan anak bongsu ai lah.

IMG_2174

abang kakak skang ngah bz dengan musim exam so i tak expect depa to come down and help

but they took 10min to break from their studies to tolong aku: abang basuh all the plates, kakak tolong sapu lagipun bau baking tu semebak gitu kan..harus carik jalan nak turun cepat jer

IMG_2193

but budak ni menolong pun kena banyak sabar gak hahahaha…banyak hal gak dia nih

apapun, he loves baking, kalau cooking tu payah sikitlah, big job dia pun biasanya potong carrot or basuh plates (yes he did)

IMG_2206

i think professional baker memang hide gegambar yang during baking kot, yelah mau tak bersepah bagai but i baked for my family and kawan anak2 or bekal for husband to opis jer so tak kisahlah, lagipun my perangai, lepas masak ke bake terus kemas bagai, termasuk dengan package mengemop for the ending. wajib.

IMG_2210

kali ni aku buat choc chips tu bebesau, seketul tu memang mengenyangkan, kalau buat business rugi bebesau gini hahhaaa

IMG_2211

for choco balls pun dah siap and anak2 and suami biasanya akan grab bekas ni sorang satu to their schools/work

IMG_2219

This boy, pun jadi his routine to bersihkan porch with his dad (dengan machine canggih bapaknya tu lah), kebetulan hujan rerintik, langsung main hujan, bahagia betul jadi dia heh. Dia mohon tutup gate so dia boleh pakai spender jer to main air (of cos lah dia shy shy gak), happily running around dengan air pipe getah and air hujan….

So that s all, ai baked and got my red hairdryer…in the next entry, i got my 2 eldest kids their early birthday presents (impromptu), that s made a smile to both abang and kakak.

Have a wonderful Merdeka Day, to us the Malaysians.

Comment: 7

Dysphagia and Myasthenia Gravis…

IMG_1748

remember about my dysphagia story, hazab nak menelan makanan or even air pun boleh tercekik. I hv been having that for 2 months lah, and alhamdulillah dah recovered wpun blum 100% but the percentage is getting better and better everyday.  So I had a follow up check up and the result of 2 blood tests came back (one was the one they sent to Australia, one was local).  Jadinya memanglah I have the dysphagia but also this Myasthenia Gravis. Boleh berlipat lidah nak menyebut.

Dalam bahasa lagi mudah nak memaham is muscle weakness, tu yang jadi dysphagia. Sort of lah.

So alhamdulillah dah better a bit, and also I met up my sinus Doctor and tak perlu do any procedures, coz the spray yang dia supplied sebelum ni helped me so well. All good.

I dont have to come back and if any of it datang balik, of cos ler kena pi revisit back the doctors la kan, which of cos tak nak dah. Berbulan turun naik hospital, eii idok la hakak dah nak do the same heh.

Can I selit tanya a bit, if you have the cordless vacuum cleaner, the best one yang mana you highly recommended sangat? Dyson (i have their normal vacuum ordy so the cordless one maybe at the last choice), how bout Morphy Richard or Electrolux or anything yang you rasa good to get? a cordless one yah, can please recommend? thanksss

Comment: 7

6months!!

IMG_1630IMG_1631IMG_1632

Sometime early this year, we had this shoot, for my Coca-Cola ads, termasuk abang kakak in the ads. So dah 2 bulan keluar in 2 different magazines (this is for 6months print out). so ada lagi 4 months to go with different photos and content of course. I missed out the July’s edition, dapat online version jer. I had to buy lah coz ada anak2 dalam tuh, depa nak buat kenan-kenangan. Mine tak de pun tak per dah biasa and puluh tahun manjang je ada kuor magazines bagai *fliphair* …

Jadi if kalian ternampak sket akak merah dan anak2, sesiler la baca. 6 months project for ads dalam magazines.

Kalau tak silap shot nih was like 12 hours, ai still remember kiotrg anak beranak dah sampai naik lenguh nak senyum gelak, not to mention makan minum masa shoot nih…Sweet..semua untuk memory. Ada lagi iklan print out macam ni nanti ai kekabau lah.

Abang kakak pun happy coz dapat payment gak :) . RD and Zeeshan je yang tak involve, masa shooting ni depa 2 datang hantar and depa balik semula membongkang hikss…

To menjawab soalan adakah kak red masih laku with the iklan bagai? yes, alhamdulillah, masih lagi laku :)  

Comment: 4

3rd history!

IMG_1708

You are the 3rd child in the family and you betul2 have my DNA!!

Many years ago was your abang sulong, about this age gak, your sister did the same thing and now awak pulak at the age of 4years 8 months! He cut his own hair!!

Ini hasilnya bila semua orang bawak hal sendiri, he selongkar my make up table and found a very small scissor and cut his hair, tapi tu lah, abang kantoi he did that and menggelupurrrrr. Belum abang report kat mak abah, dia dah meraung melalak, so bila aku buat interrogation pun meraung lagi seround.

Zeeshan nih, he knows the rules, u cannot touch my makeup stuff, but tu lah, pesan 100 kali pun dia buat gak. But ni dah seriklah, coz everybody dok cakap rambutnya botak and looks tak hensem, so hah baru dia rasa tak cool, Zeeshan mana boleh tak hensem dol! hahahaha…

you better behave yek boy, jangan nak explore lagi barang makeup mummy, scissor is so pantang for you. I checked my makeup table, memang banyak le helaian2 rambutnya….dik ooo dik..

Complete dah tetiga anak ai buat keje gini…

Comment: 9

The potty train tips…

This is story about our cat (s).

IMG_0999

a DIY cat box made by RD, but Chanel tak nak pun dok dalam tuh, that s Kathy inside! laki aku tengok kat google jer, melambak ado. Tshirt merah kakak jadi taruhan buat cover box hiks…

IMG_0908

skang ni topic about Chanel the cat adalah sangat menyeringaikan muka ai. Umpama ada baby baru begitulah. betullah kata depa umpama beranak 4, she s so my new love skang nih.

Itu dia ngah tidur ngan pala terjuntai bagai, Zeeshan dok kacau dia.

IMG_0928

so something that people tanya around about having new kitten at home (macamlah aku ni baru bela, padahal dah berpuluh tahun hahahaa), jadi kita bukak balik the knowledge yang lama simpan tu lah. Ini susu Chanel, bagi pagi sekali sehari jer. Usually laki aku yang buatkan, dia akan habis minum licin. Pernah bagi 2 kali sehari but dia macam mencirit so kita buat sekali sehari and baru ok tak memerut sangat…

IMG_0929

the blackwood for Chanel

IMG_0930

the best pine wood for Chanel too

IMG_0931

dalam my IG ada video how to kemas bersihkan this type of pine wood. Sangat best lah, suka akak ngan product nih

IMG_1028

Kathy, Sharifah and Chanel dah fren fren….memula memang Kak Pah and Kathy sangat mendengus je ngan Chanel nih but coz kita bagi 2 ekoq tu masuk rumah hehari and so they can spend their time together, jadi dah berkawan2 lah….Thing is satu lagi Chanel yang sibuk mengekor depa 2 nih, tak nak camne pun terpaksa la depa fren2 gak…

IMG_1032

Mr Kathy, ai think anytime dia mesti nak cari awek gak nih…kadang2 dia dok gak dalam kereta aku, pusing le jalan2 jap….he s so handsome, compared masa jumpa dia dulu. Cantik bersih, once in 2 weeks abang akan mandikan both Pah and Kathy nih. For makan minum depa kat porch tuh, RD and Abang yang jaga.

but Kahty ni laki aku hangin, pantang masuk je mesti nak curi food. Lauk pauk dalam tudung saji pun pandai dia selongkar amik, macam la makan tak cukup pulak. She eats ProDiet.

IMG_1029

Pah pulak, anaknya tinggal sekoq jer (out of 4). Aritu aku tak pasan anaknya kat hujung kaki aku, terpijak kauuuuuuuu! meroyan le anak nya, ngan dia2 sekali melompat dok huruhara je muka suspens gila minah nih hahahaa…..

IMG_0982

ini anak Pah, kurus kediang betul. nama pun takde lagik, tunggu orang adopt. But if takde orang nak adopt gak, kita bagi le dia nama and kita bela gak lah. Skang memang cekeding le dia kan, tunggu sok sok dah hensem lawa kita bela…

IMG_0987

depa memang level2 porch jer. ada rumah kucing ada segala siap for them. Anaknya ni tak boleh masuk rumah lagi coz masih kecik lagi but Pah and Kathy memang skang dah back to normal, asal abang ada, he akan bawak masuk his 2 cats tu ke dalam. Kadang2 aku tengok depa takde kat porch, pi berjalan kot, pusing taman :) .

Makan minum pun, takde masalah, semuanya ok lah for them. Daripada kita adopted depa, daripada jadi stray cats tu kan, at least kami anak beranak look after them lah.

IMG_0960

pantang bukak pintu kereta, dia masuk dulu – Kathy

 IMG_1094

For Chanel, ada 2 kali terlepas kuor rumah hahahaaa…nak luruh jantung aku. Ini bawak Chanel jalan2 amik Zeeshan, but dia punya risau mengomel dalam kereta toksah cakap lah, bising btol…tak biasa kot kan.

Her vacci aritu kena RM180 coz first time and banyak pulak amik vit bagai kan. 2nd vacci should be by this month gak, and next month satu lagik.

IMG_0732

her fav spot to sleep gak…memula aritu Zeeshan agak jeles gak lah ngan Chanel but when I told him yang Chanel asyik nak hug you je lah Zeeshan, barulah he rasa tak tercabar sangat…if not dia memang tak suka Chanel datang naik atas tidur sama. Now dah fren2 gak both Zeeshan and Chanel

IMG_0807

noon to 5-6pm ini tempat tidurnya, dia sendiri pilih nak tidur sini…sedap sejuk lantai kot

IMG_1541

untuk makan minumnya, molek if letak dalam tray so takdelah macam bersepahan (if any). Plate ni gak dulu pakai dek level2 kucing porch aku but since depa 3 ekor kat luar tu, kena pakai bigger size sketlah pinggannya. Dalam blackwood food Chanel tu ada vitamin kan? Itu her vitamin untuk bulunya, kasi lagi flawless gitu hahahaa..satu lagi in spray type, RM50 sebotol kecik tu kau. Demi kucing nya pasal…

I mentioned dah yang for her pasir pakai pinewood, really really really love the product so much! Mandikan dia pulak once abang dah buat, baru ni aku buat sendiri. Kucing baby2 macam ni mandikan once a week or 2minggu tu oklah, itupun dia punya sejuk aku kena betul drykan dia ngan towel, siap peluk lagi, menggelatar btol, padahal pakai heater gak mandinya.

IMG_1543

Well selepas 2 weeks plus, Chanel dah no longer dok tidur baring dalam bathroom anymore. Dia dah passed dah lulus potty train. Untuk yang nak tau camne akak trained her (and my previous cats), this is the way:

Kucing yang baru to a new home if you dont intend to put in a cage (we dont), so kenalah place in the lock area seperti contoh a bathroom. So she was placed in the bathroom di bawah untuk 2 weeks, her potty and food pun letak kat situ so easy access for her. But jangan lock 24jam, at least 2 jam dalam tu, 2 jam kat luar, macam tu lah for 2 weeks.

Reduce the hours tu makin lama makin banyak banyak untuk di luar than dari dalam toilet. U may see bila dia nak membuang je dia akan pandai dah carik her potty which is placed in the bathroom.

Jadi selepas 2 weeks gak, akak moved her food plates ke luar, at our kitchen as per u can see atas tuh. Jadi dia tau, makan minumnya di situ, and untuk kencing yak dia pi dalam bathroom.

Dan kerna dah lulus tu semua, dia dah tak tidur in the bathroom, she sleeps with me from midnite to 6ish am pastu dia akan turun untuk shishi yak bagai at her potty gak lah. In between pun maybe dia akan turun gak dah kita tidur tak sedarlah but she s very well trained ordy.

Senang je tips nak potty train kucing.

IMG_1507

One thing for sure, she s in love with RD than me hahahaa…aku bengang betullah. Aku yang berdodoikan dia but when RD balik kerja, dia terus lari mengiau and sondol2 badannya kat laki aku mintak dibelai. Aku balik kerja tak dapat pun the same treatment from her! She kadang2 tidur bawah belakang our katil but mostly atas katil sama, cuma mbe asyik kena sepak terajang kot masa ngah tidur so dia moved to atas our kepala. But like i said, she will sleep with RD gak, setiap kali bangun tidur, RD tengok dia dah ada kat belah kanannya hahahaha…bila RD turun dia akan ikut sama lah.

I was on 6 days leave kat rumah baru ni, pun dari kol 12-1pm tu memang waktu tidur dia till 5pm, lama benau tidurnya so dia hanya akan bangun bila orang semua dah kat rumah and masa tu Kathy and Pah pun dah masuk dalam for her to play around. Sesekali je bila dia lonely sangat tak nak tidur baru dia datang kat aku but if ada 2 orang at the same sofa, me or RD, she will mengendeng at RD gak. Cisss!!

 IMG_0750

sesekali tu adalah dia nak melekat ngan aku, macam yang nih dok kalau boleh nak masuk dalam kain tuh.

IMG_1738

IMG_1742

IMG_1740

Now kami rasa dia mungkin anggap RD is her ‘mom’ coz semua benda yang aku buat, but satu benda je yang aku tak buat, tapi RD buat yakni, buat susu and bagi susu. Sebab tu lah dia asyik mengendeng je ngan RD, kadang2 tu dia terus datang landing kat bawah ketiak laki aku, tidur sama situ. Omeng ko nih….gelak bahak2 laki aku. Beria aku membela belai bagai, kat laki aku plak dia melanding.

5 nites in a row laki aku balik kerja, 5 nites tu gak lah dia mengendeng terus kat atas badan laki aku. Yet aku ada sama sebelah laki aku. There s one morning, dia pusing satu rumah cari laki aku, she jarang naik atas but coz dia mencarik ‘mak nya’ dia sanggup naik atas pusing satu bilik, bathroom and bila takde ‘maknya’ dia turun balik. Memang betullah kot kerna susu dia melekat ngan RD coz itu je yang aku tak buat…

Comment: 5