Next after Nona?

IMG_0726

IMG_0762

IMG_0745

 

IMG_0771

IMG_0785

Aku kan berialah suruh korang tengok, nasib aku sesipi jer terlepas, bilamana ramai yang hantar message that they are watching me over Nona, masa tu via iklanlah. hah sib baik! Laki aku pun sama serentak dapat message, so barulah hegeh2 tengok, sempatlah kakak record gak.

Aku tried embed dari tonton, tak bolehlah pulak. TV3 dah block ler tak boleh nak dload, kehkehkeh. so redha jer lah buat manual recording dari tv direct to phone. On top of this entry ada ler yer, itu video about 5min duration. Tak berapa sihatlah hari Ahad, memuntah sakit pala. macam masuk angin je badan. Kenangkan ada slot Redmummy dalam Nona :) .

Thanks all thanks Nona thanks TV3.

Full version of the puisi Dunia Sedang Menangis MH370 yang keluar di Nona juga ada di this link.

Kesian laki aku, daripada orang tak tau, habis orang tau yang bininya Redmummy! OKLah sapa baca blog memang tau lah, but di luar kehidupan laki aku, specially kat di mana dia bekerja, tak ramai yang tau, dah akhirnya habislah. Lagi molek ler, senang banyak memata :) .

Comment: 14

Telinga Mata Mulut!

Oi

anak aku yang kecik tu demam hah. Tau la bila demam lagi le nak kena melekat jer. Dah nak kebah dah, demam beralih bulan, katanyalah kan. Sekarang tengah stage nak bercakap bersuku-kata. Pastu kalau tengok Hi 5 kat TV tu, dengan aku pun kena joget sama. Seronok betullah dia.

Cuti sekolah ada ler aritu jalan kejap, but aku outkan tu next weeklah. Bz arrrr. same simple reason.

Abang ada 3 hari camp, kali ni neneknya yang hantar. So kita support jer lah pergi jugak, wpun abang memang tak nak pergi asalnya, yelah dok rumah pun dok lenjan pc ipad hp jer ko, eloklah pergi.  Kakak has her routine mandarin class at home and badminton session. Lain package kita ada kuor tengok movie, Captain America 2, pergi under Churp CHurp, berempat je kita pergi. Mana pernah aku bawak Zeeshan tu masuk cinema, tak kuasa ler nak main kekejar heh dalam tuh. Dia bukan tahu apa pun. Lagipun sound system cinema kan kuat, janganlah bawak masuk anak dalam tuh.

Parents yang bawak anak kekecik tuh, pepandailah pikir sendiri, anak hangpa kan.

Aku ada sungutan sket, bila kita nak buat sesuatu persetujuan, kita mesti ada budi bicara kan, tapi kalau satu pihak mengalah dan satu lagi tak nak berbudi bicara dan tak nak langsung mengalah, oh susah orang macam ni. Aku tinggalkan jer orang cenggini. You dont own me, tak nak tolerate sudah, lantak ko lah. Blogging life ni bukan wangi2 jer semuanya pung.

This weekend nak rombak kain baju yang berkoyon2 banyaknya tuh. Hangpa tau tak, ada 2 luggage penuh dengan kain baju aku jer. Yang by right aku  nak jual, tapi tak berjualan kahkahkah. Bilo masanya nak bukak booth. Nak suh aku amik gambar, oh memang takde le kan, berduyun2 nak amik gambar segala. Nak buat garage sale pun hahahahaha gelaklah, tak de kecukupan kakitangan nak membuat semua tuh. Baju laki aku pun melambak gak, but sokmonya kita bagi our brothers, both side, but this time around kita nak allocate to those yang kat Cambodia tu coz bapak aku bila pergi sana mesti nak bawak kain baju for them. Sedekah jariah.

Masih lagi mengenang MH370.

Apalah kesudahannya ye nanti?

Comment: 8

Timbang Kati!

serba salah ler nak bercerita. Dahlah Malaysia tengah kena hentam teruk dek most of the omputih, China specially. Ni kalau aku pi Beijing nih, nampak passport merah kita mau kena baling botol gak ni kang.

Tengok depa berarak kat Malaysia Embassy kita kat Beijing, naik bulu roma.

Camner yek….our govt dah bagi their best. Macam ni lah, apa sahaja jawapan yang govt kita bagi, tetap depa tak puas hati. Sabarlah, bukan depa tak carik debris ke hapa, tengah cariklah tu. Ausralian, in fact country China ko tu pun hantar gak batallion pi carik kat Hindi Ocean tu kan.

Kat Malaysia pun ada nyawa gak dalam flight tu, walaupun rakyat korang ramai dalam tuh, takyah meroyan2 meraung baling kerusi sangat lah, sampai panggil kita Malaysian the killer. Faith? tak tau?

We Malaysian have to be reunited on this, kita tengah kena hentam teruk. Aku memang tak campur lah komen2 kat FB kat Twitter dok berlawan2 gaduh pasal benda nih, no point ko cakap kat orang gini, lagi dia bantai balik ada ler. So, best if kita diam.

I write in my blog.

Tawakkal, kalau dah tersurat mengatakan mereka telah pergi tiada, kita yang muslim I am sure telah pun redha. Malam berita tu keluar, by PM, aku menangis tersedu2 sampai jam  4 pagi. Esok pi kerja mata muka sikit punya sembab. Itu kita, yang tiada kaitan pertalian dengan mangsa.

Bayangkan the family members sendiri.

Apapun yelah, kita yang tak kena ni bolehlah main cakap jer, but those yang sedang dalam stage menanti keluarga tidak pulang2, entah hidup, entah mati, makanya, lagilah pedih. My sympathy to all of you.

photo 4

oklah aku jumpa benda ni, shopping wise aku dah lama ler tak turun menyopping. If need be jer. jika dah terdesak sangat na kena pi beli.

ngah shopping the weight scale yang paling canggih le kononnya. Kita key in kita punya height, pastu ada BMI calculator lah. Esoknya kalau kita timbang, dia tengok berapa difference aku dah turun naik ker.

Patut bestnya carik yang, if naik sekilog or bape grams ker, dia akan jerit oi ko berat oi ko berat, berat badan ko naik kenapa!

hah macam tu yang sedap, memang penampau sikit kat muka. Tapi tak jumpa le scale yan boleh bercakap gitu. Kalau ada, memang scale tu yang aku balingkan nanti, dok mokak jer, oi berat berat. kahkah.

photo 5

Speaking of shopping, handbags pun lamo tak beli heh. Last one pun masa Spore trip tuh, the Hermes. Tak de nafsu takde keperluan dan hidayah segala nak beli baru. Mungkin dah stage pencen beli bag at least for few months gamaknya. Dulu tetiap bulan manjang beli. Kalau 6 bulan max aku tak beli satu bag, I am proud of myself!

Back to the weight scale nih, the price RM239, aku pi merataaaaaaaaaa kat dalam KLCC carik, in out many shops. but ended up kat dalam Parkson, selain boleh collect points ini ler yang paling on my expectation.

Aku ada jer yang weight scale lama kat rumah tu, but digital biasa jer. takde kira2 bmi bagai. but yelah, konon upgrade le kan. Hari2 kena timbang ko, aritu dia naik kejap sekilog, terus aku stop amik something yang aku suspect buat naik badan, walaupun sekilog!

April yek, kita citer, maybe midst April lah, not early April pasal resepi menu ke dietary program nih.

 

Comment: 12

#RememberingMH370 …

Rata-rata kita satu dunia, satu suara, satu Malaysia sedang bersedih

Dengan secara rasminya berita yang telah dipaparkan dan disampaikan oleh our dear PM, maka dengan ini, berakhirnya location MH370 di Lautan Hindi. Biar kita berharap selepas 17 hari, mungkin berpuluh hari lagi, mereka akan kembali, ada miracle dari Yang Maha Esa untuk mereka kembali ke pangkuan tersayang.

Walau dari China, Indonesia, India, Australia dan di mana negara mereka pun penumpang di dalam MH370, apatah lagi crew dan penumpang dari negara kita sendiri, Malaysia. We have been with them for over 17 days, dan sehingga saat hari berakhir, kita akan tetap mengingati mereka.

Sekiranya diizinkan Allah, tunjukkanlah sesuatu yang bisa menggembirakan sedikit hati kecil ahli keluarga itu, mungkin more debris, mungkin jasadnya biarpun …..aduh, payah akak nak menaip. Kita semua menangis. But I m sure, semua kalian paham maksud tersirat, untuk the family members of MH370, takziah. Alfatihah. To non muslim, you will be remembered.

Kami masih mengharapkan belas ikhsan kasihan dari MU untuk berikanlah sedikit berita, walaupun sedikit, temukanlah kami buat mereka, walau dalam keadaan apa sekalipun jasad mereka….buat kami, buat keluarga yang masih mendukung harap, biar mereka telahpun redha. Lama redha sekiranya benar KAU telah mengambilnya.

#RememberingMH370

Harap ada closure, tapi teruslah kita berharap. That s the best we can do.

Comment: 9

The New Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer!

48hours sponsored post

IMG_9567

Nama Colgate memang dah sinonim dengan kita semua, well at least pada saya. Dari kecil saya membesar memberus gigi dengan Colgate. Kalau sebut jer ubat gigi for sure kita akan terbayangkan Colgate. Betul tak? Begitu sekali sinonimnya Colgate ni.

IMG_9619

Baru-baru ni saya berpeluang menghadirkan diri ke majlis perlancaran produk terbaru dari Colgate. Di majlis ini Colgate telah melancarkan ubat gigi teknologi terbaru mereka iaitu Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer.

IMG_9570

Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer merupakan ubat gigi yang pertama dan the only ubat gigi yang dilengkapi dengan Sugar Acid Neutralizer yang dapat melawan punca utama cavities iaitu sugar acids.

IMG_9564

Macam aku cakap tadi, sugar acids adalah punca utama berlakunya cavities because they can attack and dissolve tooth enamel. Gula mostly terdapat dalam semua dan segala jenis makanan yang kita makan ataupun minum setiap hari, even kalau kita ada balance diet hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran sahaja, juga ada terdapatnya gula. Memang tak boleh lari la dari makan gula ni.

So dari pemakanan gula tadi tu, gula itu akan bertindakbalas dengan bakteria yang dalam mulut kita to form sugar acid yang boleh mengakibatkan kerosakan pada tooth enamel (lapisan luar gigi). Seterusnya calsium akan hilang dari enamel gigi kita dan menjadikannya weak spot, tanda-tanda bermulanya cavities.

Dan kalau tak di periksa lebih awal maka kerosakan gigi pun bermula dan terjadilah cavities!

IMG_9577

Jangan main-main dengan cavities ya, lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Cavity ataupun gigi berlubang boleh membesar dan menjadi semakin besar over time. So kalau kena gigi berlubang boleh bayangkanlah macamana derita dan sakitnya kan. Tak lena tidur dibuatnya, serba tak kena lah! Cavity juga dikenali sebagai dental caries dan once terjadinya cavity cepat-cepatlah pergi jumpa dentist ya. That’s why prevent is better than cure :)

IMG_9585

Professor Dr Rahimah Abdul Kadir, the Chairman of the Alliance for a Cvity-Free Future (ACFF) semasa pelancaran ini juga menyatakan bahawa 8 dari 10 kanak-kanak pra-sekolah berumur 5 tahun ke bawah sudah mula affected by caries. Dasyatkan.

IMG_9590

So sangatlah penting kita sebagai ibubapa mengambil langkah positif untuk menghindar dan melindungi gigi mereka sedari kecil ya.

IMG_9610

Mengambil masa 8 tahun untuk klinikal research dan terbukti secara klinikal, Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer dapat meneutralizekan acid sebelum ia merosakkan gigi kita. Disamping itu juga menguatkan enamel gigi kita dengan fluoride dan calsium untuk menghindar cavity dari terbentuk.

IMG_9821

Terima kasih Colgate, kerana dengan teknologi terbaru ini, kita sekeluarga kini dapat menikmati cavity-free future. Colgate Maximum Cavity Protection plus Sugar Acid Neutralizer boleh didapati dari mana-mana kedai, outlets ataupun farmasi seluruh negara. Inilah peluang kita memberitkan cavity-free kepada ahli keluarga kita especially anak-anak kecil kita :)

Say no to cavities!

Khidmat pesanan masyarakat Colgate is brought by Redmummy.com

Comment: 8