2 movies 2 malls…

IMG_1079

Let s combine all 2 movies, diff days in 1 entry. I need to catch up cepat sikit coz kang lamaaaaaaaaaaaaa gila nak citer benda lain. Banyak dah sangat pending.

My left eyes adalah merah, salah kecucian.

IMG_1099

I dapat tix from Astro for the Star Wars, i bukan fan sangat but husband dan anak2 yang minat, kali ni menonton di Setia Mall. Jauh dan sunyi..hiks…

Aku habis kerja, drove lelaju balik, sampai rumah ganti baju jer. Terus semua melompat masuk kereta, depa dah siap awal2. Make up pun aku tukar kaler dalam kereta gak (let the husband drive).

IMG_3962

IMG_3969

IMG_1144

IMG_1163

2 gambar atas tu Zeeshan rela, tapi kemudian bila 2 gambar bawahnya terpaksa pegang dia coz dia berlarian tak nak posing sama. Kang ko dah besar bising kenapa gambar ko kat hall of fame Red House tak banyak, hah ni ler pasalnya dik.

Kat mall ni tak boleh ler nak makan, tak jumpa kedai halal langsung, tanya security pun katanya takdak. So takpe ler…makan je lah popcorn korang kang.

IMG_1170

tapi ada surau, yang besarrrr dan sepi. Pastu ada satu jer kipas ceiling, haih, napa le susah benau nak banyak2kan kipas. Ada ler 2,3 orang yang solat maghrib situ, pastu tinggal kita 2 jer coz since movie start kat kol 9 malam, baik kita tunggu Isya jer, terus.

Sebelum tu, Zeeshan was with us, kemudian bila the boys dah habis Maghrib baru ler kita pass Zeeshan kat depa.  Our telekung kalau kat luar, sama ni jer, the travel pack punya telekung yang aku beli kat Jakarta years ago, kakak is red mine is white, senang bungkus letak lam bag.

Tapi surau kat sini memang sepi ler. Udahlah kita berdua jer. The boys dah naik atas, surau ni dok kat ground floor hujung dalam sekali.

IMG_1196

habis movie, depa lapar, but Zeeshan dah kedaung tidur. Ikut aku nak balik terus jer, but depa 3 nak makan heavy, dah midnite pun yooo….jadi aku dokong le teman tidur si Zeeshan tu sementara menunggu 3 orang tu makan.

Aku bukannya midnite person kat luar sangat, means bukan lah tak pernah langsung bermidnite di luar but ai just dont like. Somo more dengan ada anak kecik, Kalau dia baby2 lagi memang takkan aku ikut, korang pi le bertiga, skang Zeeshan dah 4 taun ok ler exceptional case, but not gonna be selalu ler, setaun 2,3 kali boleh ler, macam kes nih, dah terpaksa, depa lapau dok makan popcorn jer kan.

Star Wars well ok ok jer for me hahahaha….

IMG_1464

the next few days pulak, kami ke Midvalley. Untuk makan steak…

IMG_1483

i love my set of necklace, ada more than 15 sets lagi just arrived yang belum berpakai…aku memang suka collect. Takpe lah, if anak2 menantu aku sok tak pakai, aku bagi ler charity ke or vintage ke, mana tau harga tinggi lagi 10-20 taun lagi kan, insyallah.

IMG_1491

Makan kat sini, dah jadi our fav gak, sejak aku introduced the restaurant to the red family, depa dah pun in the must list to visit for makan2 if stop by at Midvalley…

IMG_1507

lepas makan, kita meredah shopping sesikit di AEON Midvalley. kena take turn lagi for Maghrib, the q dalam surau AEON sangatlah tercungap2 keluar pintu kau….

IMG_1520

ai is duduk kat sini, menanti anak yang pusing semua jenis pemenan dalam nih…tapi earlier selamat dah shopping. Kita sanggup ikut escalator jauh tak nak bagi Zeeshan nampak tempat toys ni, tapi hish, hidung mata dia kuat betul..kantoi gak, kena gak bawak masuk dalam nih.

IMG_1533

korang dok sini dulu, tengok space Star Wars kat bawah tu yek, mummy nak lari sorang2 pi Nichii :) . Sebelum aku lari tu aku dah siapkan beli kopi untuk suami dan jugak mangga pulut for them to eat and drink dendiam…

kena rushing laju coz kita ada lagi satu movie nak melayan, but not at Midvalley, kat Viva Mall.

IMG_1543

macam kita 2 orang je menengok padahal berlima. Kita berdua lari naik dulu, at VIVA Mall coz tix aku dah beli online but depa ni kan tak berapa maju, tix online beli tu kena gak endorse lagi kat counter. Dia tak macam TGV or GSC yang boleh je tunjuk tix online kat entrance.

Pastuh beli food pun kena gak tunjuk card as member aku, kang rugi ler…sekali beli kalau beranak 5 ni, banyak leh dapat pointsnya.

The reason kita tak dapat tengok kat Midvalley coz masa tu public  holidays ke hapa tak silap so the tix sold out, untuk sehari punya show aritu. Yang ada kosong kat Viva Mall jer (dah expected pun), jadi tu yang dari MV patah ke Viva, dedua pun near by to our house. No issue. Cuma issuenya kena kuor masuk kereta 2 kali perjalanan jer lah.

Oh kita menonton IPMan, best. Sedih. sayangnya suami pada isterinya kan, sampai ke akhir hayat walaupun awal2 suaminya macam dok bz semedang….But the stuntman for Ipman ni too obvious sangatlah, boleh tau itu bukan dia yang berlawan, the stuntman dia…

 

Comment: 4

TAR IKEA…

IMG_3503

sedapnya orang belakang tu makan jambu cicah asam!!! Lighting yang cantik akan buat muka make up ko tak seseram sangat ler.

IMG_3520

beza gambar berdua ngan kakak ni ngan gambar atas hanyalah 10min, tapi lain kan coz of lighting

IMG_3534

tak adil kalau kita tak bend down, coz the little king nak tidur…jadi kena hangkut stroller too. cam biasa ler, penat le kalau abang and apaknya nak mendukung.

IMG_3539

the mission aritu, pi jalan tar. patutnya balik dari langkawi, konon nak pergi. tapi laki aku cakap that was a new year eve, jangan buat giler la pergi jalan tar. so takper, ok, kita pi the next day nya. selepas solat jumaat.

Di sini, satu je nak carik tudung sarung kakak. Biasanya aku kirim2 gang2 yang rajin pi Jalan Tar tiap kali friday lunch tu, but since i was still on 1 week break, bolehlah bawak badan sendiri pergi.

 

IMG_3545

kita masuk 2,3 kedai jer. dalam kedai ni pala aku rimasnya lahai, berlonggok2 tudung melambak2, tak tau camne nak pilih. Kakak nak yang cam dia pakai kat pala dia tu. sarung je. bukanlah untuk jenjalan, tapi untuk daily, kuor rumah kejap, pi tuition. kalau yg beria punya jenjalan tu, dia pakai instant shawl, yang cantik dan anggun gitu.

Manis plak ko senyum cam ni kakak…

IMG_3553

budak mentidoq…ha ni contohnya, aku cakap gak tak yah bawak stroller, rasa macam sesak je Jalan TAR (tak sesak punnn actually), laki aku tetap nak bawak, tak larat le dia nak mendokong. Memang molek le sangat. jadi tak yah pikir cakap orang kalau bising anak dah besar pun nak berstroller.  Again, komen tu bukan tuju kat aku, but kat anak celebrity, ai cuma nak highlight gak lam nih, in case ada yang prokprek…

IMG_3564

di sini tak sampai 5min, tak sanggup, poning pala acik

IMG_3571

tapi kat sini, kita spent lama sikit.  Tudung yang dia nak tu, ada di sini, selai RM10. Amik 5 helai terus. Bukan plain, ada kekaler. Coz kat kedai yang dalam Jalan TAR awal tadi dah amik 5 helai gak, plain colour.  The brooches pun amik kat sini gak.  banyak gak lah, yang cucuk2 pin kiri kanan tu pun, asal ada urup M pun kita amik gak, for her.

IMG_3582

lepas tu lepak Insaf, nak bagi adiknya makan nasi putih ngan sup tapi sup pun takde jual kat Insaf n i. Kita minum air je, aku suap le nasi kosong kat anak aku tu. Kesal tak bawak bekal nasi + kuah pindang dia. Well….aku pun manusia biasa yang pelupa barang2 anak gak.  Nak suh laki aku ingat, hem mmg tak lah, air botol suam pun dia tak ingat nak bawak. Dia tau jalan kuor berlenggang jer hahahaa…suami oh suami.

IMG_3595

kacau je 2 orang tu…mak kau baru nak berangan

IMG_4756

lepas tu dah nak balik, dah  nak masuk area parking, nampak kedai jubah ni, hah masuk gak. I took this one, RM100 sekali ngan selendang niqab tu pun dapat. Besar size ni, tapi coz i nak gak yang design ni, amik gak, nak pi antau kat Aunty Yelly lah buat kecikkan sikit.

IMG_4765

this kimono pun, aku amik rasanya. ni boleh share aku ngan kakak.

IMG_4768

kimono jubah gak, tak amik, but if korang nak buy buy

IMG_4770

kimobo jubah lagik

IMG_4774

sesuai ko pakai kakak. For her ada satu untuk dia, takde pulak dalam gambar. Untuk pakai for the class mengaji. Takde le dok pakai jubah yang lama tu, dah naik singkat, suh pakai aku punya dia kata terlampau labuh plak. Ada yang lagi 2,3 lai jubah, si maid lama dah tereban!

IMG_3612

membosan dah 4 beranak. Tapi abang kakak dok buat boomerang apps kat sini, abis depa bahankan aku. Macam2 gaya boomerang

IMG_3614

alrighto so kalau nak carik jubah, murah lah kot RM100. Kawan aku beli sblm tu at RM140. The next few shops tu, ada lagi lawa, quality lagi cantikkkkkkkkkkkkkkkkk sedap material pun memang tau ler mahal, RM200 paling murah. Alangkan aku dah beli 3 pcs kat kedai ni, if not aku pun sauk gak kat situ.

IMG_3618

eh kita dah sampai IKEA. hiskk…the one yang kat Cochrane Cheras tu. First time aku sampai. Dah nak sampai hujung cuti, baru dapat poi tempat nih. Dari awal2 lagi nak poi tapi laki aku dah warning, if you nak ai ada sama, you kena tunggu cuti2 panjang tu. Macam le jauh benau kan IKEA ni, ye tapi dalam tu nak berjalan pusing ke main lama.

IMG_3620

kita beria je wefie ni kan dik, the other 3 tengah buat Maghrib. Actually datang sini pun unplanned. Cadang nak pi carik tempat makan, pastu laki aku dah termasuk jalan area Pudu, so aku cakap kita pi jelah Masjid kat Pudu nun, but masjid tu pulak ngah reno kan, sekali eh eh tu IKEA!!! ler apa lagik, hah pi solat kat dalam tu teruslah, dah alang2 jommmmmmmm IKEA!!!

The husband has no choice hahahaa…

IMG_3625

sesungguh dia main memasak untuk ammi.

Ammi nak apa? Ammi nak teh tarik? Ammi nak soup? Ammi nak mee goreng?

yee, ammi nak spageti please, ok ammi. ammi wait tau. wait tau. Eeshan cook ni.

 

IMG_3632

semua sections dia menerai. ai is ikut belakang jer, dengan trolley. sesambil tu aku tengok ler gak apa barang yang aku amik, sambil mata kat dia. Tapi ada gak one time dia hilang, terjerit2 memanggil. Dulik ler orang dok pepandang. Zeeshan is very active boy, but dia tau, he kena berada di tempat yang mami can see him.

Tapi terlajak gak, dok galid2, meleka dalam tu yang dia tak sedar dia dah hilang dari mata maknya.

IMG_3637

Mak datuk…IKEA Cheras kau….aku peratikan sini memang lack of staff lah.

IMG_3644

kat sini dok lama sikit….

yang lagi 3 tu memang lama kat surau IKEA coz orang ramai, aku tak masuk tak tau camne the surau gomannya (ai ngah ‘cuti’) tapi RD was not happy with the design, yang dah pi situ tau la napa ye dok…

IMG_3661

akhirnya, depa dah back! apa lagik, laju le aku menonong coz dah ada batallions

IMG_4778

mana nak carik stand plates ni ek? kat IKEA tak de jual ler menda ni…where to get please?

IMG_3672

numpang rehat

IMG_3682

kakak bertukar tudung 2 kali kau, mementang baru beli tudung a while ago. Memula tukar to grey, dia main tereban je amik. Pastu aku tukarkan to yellow ni nak bagi dia sedondon sket le ngan seluarnya tu.

IMG_3694

i like this kind of katil/sofa. Contractor aku boleh customizedkan, bukan bed size lah, ikut apa yang aku nak, around RM1200, in red of corse.

IMG_3699

i love this skirt. Korang kalau suka (coz dalam IG/FB ramai suka skirt nih kan). Pi ler beli kat Subang Airport, depan food court punya booth besar/macam kedai ler. RM100, dapat RM90. Ada memacam colour tapi merah ni paling lawa coz batiknya menyenget. Aku lipat 2 tu, hakak is pendek.

IMG_3704

ha cantik ler the long skirt nih…sungguh ai is suka

IMG_3705

mak kau mulut tak hehabih citer pasal perabot kat apak kau

IMG_3736

happynya kanak2 sorang nih…

IMG_3766

abang kakak tengok adik korang jap yek, mak nak cilok apak ko jap diskas on barang

IMG_3775

we stopped for dinner, aku jaga tempat and trolley, tetiba tengok depa amik punya ler memacam mak datuk hai!! but the ayam tu tak boleh beat Nandos lah.

IMG_3778

Meriah makan, tapi aku yang makan paling laju, pastu aku tinggalkan depa coz IKEA dah nak tutup so aku kena abiskan 1 last round yang bahagian bawah…

IMG_3800

we bought this one, but bukan ler hari malam yang sama…coz bonet mana muat hoh..banyak barang dah memboli nih.

dalam IG orang dok ingat ini baby cot coz gambar laki aku bertukang kan, no lah, ini macam pangkin gitu, leh letak barang dalamnya. Boleh letak kat porch, as kerusi rehat, or for the time being kami letak kat kitchen, ada section kosong, so leh jadi tambah lagi tempat melepak mak aku dan kami sekeluarga, cewah…

IMG_3803

amboi anak-anak….

do you know the baju yang kakak pakai tu, was mine before. Dah tak berpakai, cuma she said lengannya agak pendek for her yang bertudung, so pasnih dia kena pakai dengan inner

IMG_4019

the next few days nya pulak, aku pergi lagi IKEA, during lunch break, lari waktu kerja tu. Nak pi beli few other things termasuk pangkin tu ler. RD and Zeeshan pergi dulu, amik2 barang so we met up kat sana jer. Takde le aku buang masa sangat kan…

laki aku cuti that day.

IMG_4031

wpun dah ada candles bath & bodyworks tu tetap gak kena amik candles merah IKEA coz aku pasang candles atas bawah, merata tempat nak kena ada. Sedap ler the smell of candles.

IMG_4033

jom dik kita tumpang trolley apak kau…

IMG_4053

aku mintak sikit je aiskrimnya, menjerit punya kuat kedekut ko kan…tapi lepas tu dia jilat2 sikit jer, dia tak nak, mak pak nya le gak kena abiskan

IMG_4063

Zeeshan, hari ni baru mula kelasnya. Bukan on Monday. Uniquenya coz dia ni bukan full time student, means for his school ada untuk half day or petang or till 7pm, so for Zeeshan coz bukan full day, satu batch ni start on Thursday. Tapi nanti hujung tahun, sama ler gak, lambat 4 hari gak cuti kira gantian untuk hari yang masuk lambat.

Tu pasal dia boleh le gi IKEA nih.

Jadi, what a long entry, from Jalan TAR, to IKEA then sambung lagi IKEA untuk hari berikutnya.
For me, selain kurang staff kot di IKEA Cheras, malas nak komen kondem pepanjang, bukan ada paid review pun kan. hahahah…but ai will still visit IKEA lah, coz ada barang yang kat situ, takde kat online, takde kat tempat lain. Nama pun IKEA kan, at least yang kat Cochrane tu near by with my house/office dari satu lagik.

Semalam akak tanya kipas kan, thanks yang cakap kat DIY shop ada, semalam gak laki akak pi beli, dapat harga lagi cheaper, RM33 kau!! so, back tu gambar-gambar atas nun kan, sapa tau mana nak carik yang stand plates tu?

 

Comment: 11

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6

21 District, the Sungai and the Aurat…

when you have 2 big kids and sorang tu terkial2 nak catch up abang kakak punya style, yang kecik memang kalah ler kan. It was almost 2 months school holidays (for abang about 2 months coz of SPM kat sekolahnya so dia cuti awal).

Jadi they had a very long list, to go there to do this macam2 lah, siap ngan entrance fees pun sama depa dah siap googlekan too.

Jadi semua tu bergantung pada makpaknya punya time table gak, but since I pun start cuti lambat but bapaknya dah started awal, jadi some tu depa pergi ngan bapaknya ler.

Ada tu depa pergi dengan the cousins sahaja, without the parents.  Depa tu means abang kakak ye, tak terlibat Zeeshan langsung, he kan my bag tangan, so tak boleh ler nak sembarang ngekor. Unless if bapaknya ada, ha tu diff case.

IMG_3986

at one of their wishes to do/go pun is this District 21. Ice Skating depan  District 21 tu dah berulang sangat depa pergi, so dok aim kan ni pulak, ok ler, kita laksanakan. But the entrance fees agak mahal, RM75 per pax. Tak kira ler umur anak korang berapa. Tu pasal kita agak reluctant ler dulu2 nak pergi, but ni since depa kan ada gaji memasing, so depa bayar sendiri but depa bayar sorang RM50 jer. Lagi RM25 each, kita tambahkan. Makan pun bapaknya coveredkan.

Jadi ler, dapat gak merasa sekali masuk. Itupun depa cakap bolehlah, pasni tak yah dah nak riuh masuk sini, dah tried everything.

IMG_3998

aku tak pergi pun, patutnya RD hantar je (Zeeshan pun ngekor), let them enjoy berdua, but pastu laki aku pun masuk sama, but dia bayar yang tengok dari side je ler, RM10, together with Zeeshan. Sampai sudah bapaknya tunggu sampai depa habis.

Tu pasal aku tak pergi, berjam2 kat sini, ada 2 sebab yang aku tak pergi, satu banyak hal kerja rumah nak membuat. Keduanya, dah kalau sampai sini, kompem le aku akan menyoppinggggggggggggg!! Jadi laki aku pun tak galakkan aku ngekor, hahahhaa….Reason ke 2 tu yang dia ngeri sikit.

District 21 is located at the IOI City Mall Putrajaya nun, hah memang tempat aku nak menyopping le kan.

IMG_4010

Memacam activities ler depa buat lam nih, adik tak berapa bosan sangat…

IMG_4016

coz for adik, dia boleh memain lam nih ler. tapi takat bape lama pun nak main lam nih kan, hati dia gundah jer tengok abang kakak dok main jumping terbang bagai…sentap ek dik.

IMG_4019

sodap yo kakak main nih? best lah mami, dapat gak merasa amende yang mahal sangat sampai RM75 dalam nih hehehheee

IMG_4029

ha kemain tinggi abang kau

IMG_4034

kira biasa depa buat outdoor, ni indoor pulak le kan

IMG_4038

break time, aku memang ada bekalkan mee goreng. Bila depa hantar gambar ni, hamboih ada maggi in a cup, ada jual situ lah ni! Kalau dengan aku memang takkan dapat maggi ni, dengan bapaknya dapat korang mintak yek…

IMG_4049

1,2 goooooooo

IMG_4054

wall climbing, of cos abangnya menang, kaki dia kan berguna sangat for this activity. Aku suh masuk lompat galah ke lompat jauh ko tak nak….ko panjang bang oi, berguna sangat tau.

IMG_4061

dan adiknya pun tidur lena…..nasib baik le bawak stroller. Anak aku ni dah besar 4 taun tapi ada kat mana ke aku baca komen ‘oi anak ko dah besar dok stroller lagi ke’ komen ni bukan tuju kat aku, kat anak celebrity mana tah.

Sebenarnya, stroller bukan sahaja untuk baby toddler pakai, tapi as long as up to 15kgs (depends on which stroller, or depends on the weight kgs tu ler), tak kisah pun pakai. Macam kes Zeeshan ni, dia kalau tengok tempat tu besar and kena berjalan, kompem dia akan mintak ‘troi’ (berdukung).

Kalau dah kena troi tu sapa mangsanya, kami berempat ler, biasanya RD and Abang. Penat worrr dokong lelama…so pakai le stroller.

But kalau dia datang active nak berjalan tu, stroller tu pun dia tak nak naik, dia sendiri yang tolak, and u can use the pram untuk letak shopping bags kau (that s what I did bila travel either dalam negeri or luar negeri).

Ko dah beli memahal stroller, pakai je le sampai lebam, apa nak sibukkan, bukan orang yang komen tu yang dukung anak kau kan. Dukung bukan main sekejap2, buatnya dia tidur ha macam ni, larat nak dukung berjam2?

IMG_4072

Well other than indoor, the next day nya kot, depa pergi pulak masuk hutan. Masa ni pun aku kerja gak. Laki aku angkut the 3 kids (dah siap bekal2 dari rumah gak, ada yang aku dah masak ada yang Mak Ajah masakkan too), pastu pi rumah kakak aku, amik the 2 kids pulak, dan segala maknek tikar food lagi.

Hah berkelah le korang kat sini.

IMG_4076

wui sejuk airnya….aku tengok pun dah terbayang sejuknya heh. Depa boleh  mintak nak pergi lagi, hish…mana boleh selalu. Sini pun depa spent berjam2, ada dalam 5 jam gak lah.

IMG_4084

tingginya waterfall ni. I told the kids, dulu mami pi waterfall masa darjah 6, pastu panjat waterfall gini ler, sekali tergelincir, terantuk pala kat batu2 waterfall tu. Tak perasan pun ada darah, tetiba kawan2 jerit, oi darah darah kat muka ko banyaknyaaaaaaaaaaaaaa. Bertobek dah dahi aku. Sampai skang ni ada tobeknya. hahahaha…. Ngamuk aji bakar, cikgu tak bawak pi klinik.

Jadi kalau pergi waterfall selepas2 itu, aku dah tak sanggup nak panjat kat batu2 gini, phobia.

IMG_4088

So RD masa ni, dia sorang je adult, entertained 5 orang kekanak.  Their age as of 2015: 14, 13, 11, 9 and 4 years old. Bagus punya bapak/ bapak sedara. kihkihkih…..

IMG_4103

Zeeshan dah siap sedia, pun abang kakak and the cousins tak gegeti nak naik ke darat hoh!!

IMG_4105

sejuk adiknya….kalau aku memang akan duduk tepi je ler, sesilap aku tidur hahahaha…yang pi sungai kat janda baik tu pun aku rajin letak kaki jer, tu pun dah kematu. Zezaman hakak dok berendam dalam air sungai ni dah long gone…

Ini Sungai Gabai by the way. Masa tu risau gak dengar ada kes yang 5 beranak mati coz of the air pusar ke air pusing tu kan but bukanlah kat sini kejadian tu. But tawakal, insyallah. They had planned this and so looking forward. Tapi banyak le aku pesan kat anak2, kat laki aku gak, agak2 nampak langit kelam, cecepat naik darat and blah. Agak2 hati tak sedap pun, tolong pack up and tinggalkan the place. Mak mak, pesanan beribu.

IMG_4134

Oh malam Maulud Nabi, both father and son went to Masjid kat depan rumah gak, ada ceramah Maulidur Rasul. Ini je gambar yang ada pun, adik bongsu aku yang pakai jubah putih tu hah, with Abang too.  Malas nak tunjuk gambar ni bercerita tapi yang mulut mengata amboi ke main pi sana sini, Maulud Nabi ko buat apa? hah mulutt…cabai nak?

Recently to start of my 2016, i received one harsh comment (dah lama gilerrrrrrrrrrr sangat tak dapat komen jaki kondem macam ni), saying that ai tak jaga aurat kakak my daughter yang bertudung.

Ms Bidaah, read this carefully.

1. Yes, i belum lagi bertudung litup etcs, aurat ai masih belum berjaga. Yes true. Noted, satu dunia pun tau.

2. Anak dara aku yang berumur 11 tahun tu, memang dah bertudung. Betul. FYI, sejak umur dia 9 taun lagi. Dan kemudian at age 10 years old, she wants to wear it all the time, even keluar rumah pun.

3. My anak dara tu, yang umur 11 tahun tu, belum lagi akil baligh. BELUM!!! Jadi at times dia akan rasa tak nak pakai tudung seperti contoh event berwater2 macam ni, kami izinkan. Coz dia belum BALIGH.

4. Dan ada gambar2 di dalam rumah pun, ai letak di sini or in my social medias, dalam keadaannya tidak bertudung. Coz once again, Kakak belum BALIGH.

5. Do i have to repeat the 1-4 again? Kenapa aku masih izinkan gambarnya tidak bertudung diposted di sini?  Kakak belum baligh!!! Lepas ni kalau ko tengok aku dah tak letak gambar kakak sangat, semua tu dalam blog/social medias, means dia dah datang bulan ler. Pahe dok?

I wont be posting anyone punya gambar yang bertudung tapi ai tersnap waktu depa tak bertudung/tutup aurat and put dalam nih. Gambar mak aku, mak mertua aku, ipar duai aku, my adik beradik yang tido baring tak bertutup aurat tu mana aku jaja dalam ni. Hish…inikan pulak anak aku sendiri.

You can judge me, easily,  up to you. But aku kakikan ko gak kalau ko nak mengata2 anak orang, she s innocent. As for me untuk bila datangnya waktu itu… doakan jer lah, insyallah.

Hah garang aku arini. Ko pun start 2016 dengan komen macam tu, gamaknya penuh sarat bahu kiri kau dok mengata2 mencarik salah orang kan? Baru 1,2 hari 2016 ko dah membantai, dasyat ko punya new year resolution ye Miss Bidaah.

Comment: 6

The Compartments…

oh my

cuti lama, nak update blog pun rasa macam *^^%@*()$.  Back to pada niat asal, untuk diary keluarga blog ni dan juga jalinan ringgit (masyukkkk). hehehehe….

i havent posted anything on the Imbasan 2015 yet, will do so soon, advertorials aku pun ada yang tak sesiap lagi nih. Semua main last min je (perangai standard).

Jadi, kita mulakan entry 2016 dengan tips for the Red House also untuk sesama kongsi ilmu gak.

IMG_1437

ini socks drawer / spender for the husband. Socks aku pun dalam ni jugak (tak sampai 10 je aku punya, lagi 50 tu laki aku punya). So sengsara aku tengok socks dia nih, sama je package bapak and anak2…. main cecampak jerrr.

jadi perlu cari penyelesaian dari aku asyik membebel.

IMG_1440

ha lawa sikit kan. ada 32 slots untuk each boxes. Boleh letak ni sebijik2 socks dan jugak spentot hangpa tu (gegulungkan ler). Spender pun nak kena iron, melampau ler!  Socks yang masih elok dan cun, automatically akan jatuh pada anak2. jadi ini pun dah banyak selamat yang aku bagi abang kakak too.

Hari tu beli bunch of new socks kerja for RD, bukan dia bukak pun, dia letak gitu je ngan packet2 socks tu dalam nih. Bila aku siasat, hish…suami oh suami. Kita le yg bukakkan, susun cecantik.

By the way, compartments ni tak cukup, aku beli 2 sets ada sizes lain too, aku letak kat drawers kakak, for her anak2 baju, spentot ler, anak2 tudung etcs. So dah ordered online lagi 2 sets for the above sets too.

 IMG_3823

then I went to IKEA Cheras (tu details comes later), aku pun beli gak ler compartment nih, dia tak de small2 one part untuk spender socks bagai tuh, so bolehler gak, buat letak barang2 dalam storage. Mainly for kain perca, kain lap tangan, apron etcs. Dan satu lagik untuk letak barang2 kering masak.  Storage ni ada 5 tingkat, for small areas nih, atasnya sekali for lapik meja makan, pastu the kain2 perca tu ler, then the barang2 kering masak, pastu plastics (semua jenis size plastics lam nih) dan yang bawahnya sekali is for the kain buruk. Tersusun.

Tapi kalau aku suruh laki aku capaikan kain lap meja ke kan, dia confuse nak amik yang kat 2nd floor ke or kat 5th floor. grrrr!

IMG_3837

dan kan aku takde meja make up, purposely pun. Concept meja make up aku ialah di bathroom nih. Jadi, abang contractor aritu ada datang baru ni buat baru punya tempat botol (sos minyak) so ada ler balance ni kan, aku suh laki aku pasang kat sini. Boleh ler buat letak my make up rambut sets bagai lam nih too.

Botol susu Zeeshan memang ada kat sini coz memalam between midnite to pagi tu kalau dia nak susu, tak payah ler nak gagau turun naik bawah, dah siap ada atas hah, air panas pun setiap malam kami akan bawak naik. Alah tak lama je lagi, nanti dia besar lagi, takde dah lah air2 bekas botol tu. Lagipun, as of this photo was taken, botol tu untuk sehari 2 jer, dia dah turned 4 years old, dah tak pakai botol susu camni dah. Dah pakai botol biasa, cups pun boleh, asal ada susunya.

A fan is a must for this bathroom, paneh ler kalau takde fan.

IMG_3842

then my stock for hairdryer and iron 2 holders ni sampai, just nice untuk penutup cecuti panjang (laki aku kalau keje2 drill tak boleh buat weekdays waktu kerja tu, so tengah cuti ni pulun sekapal).

Aritu tak sempit sangat atas meja make up ni coz kipas dok kat wall, tapi bila tak kena muka/ badan jadi kipas kena turun sikit and so amik banyak space.  Makanya best to park here. selesa gak ehhehehe….kekemasan is my issue, kalau tak kemas aku rimas.  My bunch of brushes pun, ada yang tak pakai pun aku dah siap simpan lam storage bawah, banyak ler yang boleh minimize the space.

Untuk kotak2 compartment ni, pakai kotak kasut, kotak2 dapat dari hampers tu, hah boleh jugak. Cantik jer. Kotak Chanel kasut aku, aku buat letak my CCTV lagik hahahaha…kotak kasut Prada Ferragamo pun. Kotak BATA pun boleh gak, asal pandai2 ler utilise, kemas le tersusun bila ada bebenda yang senang sesepah ni, dok dalam compartments. Dapat pulak yang tangan, jenis tak rajin, so elok ler ada boxes2 macam ni yek.

Orang yang tak berapa pengemas tak molek ada banyak barang, kang sepah je banyak, anak2 aku contoh terdekat. Kalau sesekali aku kemaskan bilik depa tu, ini le yang ayat yang akan keluar. Spender2 depa yang dah lama usang pun aku yang kena pilih buangkan, tudung2 yang dah lama sangat tak pakai, aku gak yang tarik kuorkan, baik derma. Kain baju yang dah sendat pendek pun, aku gak yang bebel suh take it out. Biar pakai benda yang ada, kalau ada benda banyak, tapi tak berpakai, no point. Mak kau lain ler, semuanya sauk.

Welcome 2016, moga lebih indah sejahtera kita dalam lindungan Allah.

 

Comment: 5