1,2 and 3….

 

 

 

IMG_3915

This came in on my anniversary day last month, a gift from Hanis Zalikha and suaminya. 2 sets of the famous Toujours ni paling bestlah. Then semua lemons tu Kakak bawak balik hostel coz dia and the frens nak buat party lemons ahhahaha… Epal crunchy tu, sekejap je abis, pastuh aku dah tak nak dah beli epal bebiasa, nak beli cam epal yang Hanis bagi nih, besar dan sedap dimakan sungguh. Thanks Hanis for the relationship.

 

IMG_3979

Ni gambar lama pun, sblm abang accident. He has to go through lots of follow up check up starting this week. Till he turns 20 yo at least. Itulah dugaannya kan, for his memory bagai dah back to normal cuma dia masih tak ingat the hari kejadian tu jer.  Alhamdulillah the rest looks ok. Thanks untuk doa for my son nih.

 

IMG_4009

Tarte’s christmas promotion, but ai tak beli sini. Check lah IG @myvamore , our Malaysian couple dok US and banyak dah my stuff yang depa shipped kan.  Beli Tarte eyeshadow ni ada sama kawan2nya yang lain but aku tak amik pulak gambar semua dah rombak2. Biasanya aku beli barang yang memang tengah sale, murah2 ler. Next shipment is 14 bijik wallflowers Bath and Bodyworks. Harganya sangat worthhhhhhhhhhhhhh!!!

Kita sembang sket2 je lah this week ye, ai pun masih lagi berhutang cerita Krabi, worst scenario aku tepek gambar je lah kot :(

 

Comment: 7

Hit and Run case – Abang

IMG_4559

 

Abang, this yearis  going to be 17 years old. Our eldest son, korang pun sayang dia coz u see him membesar depan mata korang gak lam blog nih.

Saturday petang 3rd February 2018, abang was a victim of hit and run accident (we believelah). It was happened near by of our house. Once or twice a week dia akan cycling kat near by rumah, or kat tasik (even basikal lama dia pun kena curik kat tasik permaisuri gak), so waktu dia nak balik rumah tu lah dia kena hit and found on the ground by sorang aunty kat taman perumahan tu. The father and Zeeshan (at that time i was kat rumah atas tak tau apa pun), rushed dulu pi tengok amik dia terus to emergency HUKM. Aku datang minutes later and after having discussion itu ini ngan doctor, kita agreed to transfer him to another hospital, jam2 tu gak.

RD and Zeeshan ikut sama naik ambulance with abang, while aku rushed balik rumah to pack up some stuff. earlier memang aku dah packed but coz kita nak pindah hospital, kena lah tambah lagi kenbaju for bapaknya too. Bila ai sampai hospital semula, abang ngah CT scan, and hours later depa admitkan dia. RD stayed overnite there while aku ngan Zeeshan balik.

The next day, aku jemput kakak from the hostel (she dah melalak2 nangis masa over the phone cakap dengan abangnya earlier that nite), and bertangga la aku jaga teman abang pulak siangnya. Pastuh switch balik duty jaga abang dengan laki aku, dia pulak take over malamnya. Aku balik masak bagai for Zeeshan nanti or soknya if laki aku balik nak makan.

Soknya kerja pun aku bergantian lah datang pi jenguk abang kat hospital.

First day dia kena, 1000 of questions from him, coz dia tak ingat apa, dia tengah trauma and shock, dok meracau2 malamnya.

Esoknya baru dia a bit calm.

Apa yang teruk? muka tangan bersagat. Ada tanda ke nanti mami, yes bang, scar will remain there but nanti kita makeup2 kasik ilang insyallah.

the worst part yang buat dia nangis sangat selain  muka dah bersagat, gigi hilang 2 1/2 batang. Gigi tu, sebatang dapat dijumpai, habis root semua gigi tu tercabut. Punya kuat impact dia kena. Tapi takpe, sume gigi tu kita boleh pasang balik yang baru, dont worry abang, this is 2018.

Bersyukurlah tiada yang major. kena few times gak buat xray and ctscan kot hari2 lain ada pulak ternampaknya kan. Badan sesakit of course. Camna dia leh kena accident tu, noone knows. Dia sendiri tak ingat apa, slowly la baru nanti ingatan tu datang balik. Skang masa untuk berehat, rileks dulu kasi tenang. La ni dia ngah short term memory loss, like 1-2 weeks nya incidents dia tak ingat langsung, dia cuma ingat yang months or years nya memory.

Insyallah, sesama kita pulihkan balik semangat and trauma yang Abang sedang lalui.

For those wishes abang, tq sangat2. Ada masa lain i sambung lagi more details about abang’s accident ni. Untuk yang betullah ada yang melanggar anak aku ni, and run after dah hit, tidur malam awak pun bukan selalu boleh melena, so tak hari ni, mungkin hari lain pulak awak yang kena or family awak. Sian anak aku dibuat gitu.

Doakan abang please, thanks all.

Comment: 19

Drama Abang-abang Posman….

Many many many yearssssssssssssss ago, in this blog (or maybe dalam my redmummy.blogspot.com ai did mentioned pasal issue poslaju. Overall about service the postmen. i remember masa tu quite an issue gak lah, coz lepas I blogkan, ada la my readers yang helped out to solve it, sampai ke atasan gak lah. But we know keje2 ni bukan atasan yang silap, yang bebawahnya pun.

So cut the story short…jadik lagik.

frankly speaking, my online shopping is a lot ye. bukan sebulan or seminggu sekali punya postmen datang. Ada one time tu pernah lebih 20-30 parcels per day sampai, More than 3,4 trips gak postmen yang datang dalam sehari tu (donno la napa rumah alamat yang sama tapi sampai 3,4 postmen yang berlainan), masa tu Mak Ajah sampai geng ngan postmen (she was sihat masa tu and during the day kan dia lepak rumah ai).

Jadi almost everyday ada je postmen yang datanglah. Kalau takde orang kat rumah pun, adalah my neighbours tolong amikkan, or ada gak cara lain lah untuk aku dapat parcels tuh. Jarang sekali laki aku pi ngamik kat station depa kat Taman Shamelin tuh.

But recently, 2 kes terjadi dalam less than a week for my 2 parcels.

dalam sistem (i was expecting a parcel from US), was posted out on Fri, so eta patut before Friday lah jugakkan, Donno la napa namanya postlaju tapi withitn Lembah Klang ni pun sampai seminggu gakkan aku nya estimation. haigh. Tup2 dalam system after a week tak sampai gak, kata ‘attempted delivery’ hallo??hari yang dia kata attempted delivery tu, rumah aku 24/7 ada orang.

Some more consignment note takdak left pun.  Dan kemudian on Sunday morning, 2 days after Friday yang konon kata attempted delivery tu, datang postman antau parcel tuh. Hah ok case close lah yeah.  Memula kata attempted delivery, tetiba ko datang antau on Sunday pagi buta, hish tak paham btol aku sistem postlaju skang nih. 2018 macam 2008 punya service.

Kemudian satu lagi parcel, sama gak postlaju service, Cik Epal antau parcel yang from London tuh. Dalam system kata ‘attempted delivery’. Omeng, orang ada kat rumah kot….consignment note pun takde. Tak boleh jadi lah kan, the next day nya tepon customer hotline depa, 15min aku on hold tak dapat gak manusianya,  late petangnya laki aku took over call balik the CS depa. Hah, depa cakap consignment note takde coz maybe postman dah abis. Kan dah kena kepala hangguk. Banyak le cekadak nak menipu pun.

Thing is rumah aku ada cctv…kita tau la kalau nak kelentong ko datang ke tak pun kan. So depa said, they will deliver on the next day nya.

But the next day takde bayang, laki aku terus print (per below gambar) and hantar kedai pi laminate. Tampal kat pagar rumah.

Oh memang, dah beratus kali kes, postmen malas nak tekan doorbell rumah, main horn horn jer. Pastuh kalau ko tak dengo, diorg belah gitu jer, tinggalkan note. Dah tak pepasal ko kena pi amik jauh buta nun kat Taman Shamelin tu tau tak. Masa aku takde motor dulu, siksa dia nak parking pi ngamik parcels aku bagai. Aku memang tak pernah pergi pun sendiri ke Shamelin tu ngamik.

So back to the parcel yang nipu katanya antau yet tak antau tu,  sampai je depan pagar terus horn horn jer, pastu dia tinggalkan motor dia depan umah aku and dia bwk few parcels to the next doors buat delivery sana dulu. aku memang tengok je dia coz ai was at my office pun (via cctv), pastuh dia perasan ada note and baru dia baca and geti nak tekan doorbell yer.  Dah takde orang keluar baru dia tepon aku. Tak yah nak citer details bagailah (kat igstories dah sembang), so dapat le parcel tuh.

Pasnih, korang kalu kena nasib yang sama cam aku, buat note and laminate cam aku buat nih. Yang kita maghah ni coz depa tak tekan doorbell (even rumah aku yang condo VA tu dulu pun tak ditekannya gak), main panggil je, kot ko tengah tidur ke hapa (jenis maid aku yang tidur siang) memang tak sedor hapa lah.

Pastuh depa nak melaju jer, tau tak kita ni ngan baju tidur sexy ke hapa, nak capai caftan ke bagai ke, yang bertudung nak bersarung bagai. Kalau kitorg kat atas tu, siap jejerit dari atas ke tangga tu, jap jap ngah turun ni, jap postmannnnnnnnnnnnn. ha sampai camtu sekali. Tau depa tak leh tunggu lama but agak2 la kan.

Actually i tak cakap semua postmen camni, segelintir jer (mostly yang memuda kot?), ai ada gak postmen yang baik ngan ai, siap simpan number tu dalam hp aku. coz tiap kali depa tepon (Red, hari ni ada 40 parcels, ada orang kat rumah ye?), ha macam tu siap punya gang aku ngan abang2 postman gak. Ada yang leh sembang ngan Mak Ajah, Si Red ni meniaga online ke cik ajah, bukan main banyak parcels dia. Tak…dia bukan meniaga, dia membeli manjangnya. So mesra aku satu family ngan postman tu ketara. Ada yang siap cakap kat laki aku kat mak aku dulu, camna la rupanya si Red ni yek, hehari antau parcels dia tak penah nampak dia yang amik. ha…misteri sangat kan. Tapi yang kalau tak biasa ngan route rumah aku tu yang banyak hal……………

Like i said, awak ada KPI awak, so buat la kerja awak gak, benda ni biarlah bebetul ikhlas kerja jalannya. Janganlah main tibai jer, tak datang rumah tapi cakap datang, banyak selekoh temberangnya sangat. Sume parcels nak suh kita collect kat station ko, apa jadi ngan kes kita bayar service suh datang antau deliver to our house kan.

So tolonglah abang2 postmen sayang semua yek, kita tolong sesamalah yeah, janganlah kerna nak kerja ringkas, cepat, awak menyusahkan pihak yang satu lagi tu. Thanks Post Malaysia. Dah 2018 tau bang :)

 

IMG_4197

Comment: 11

19th January the 17th Anniversary…

this was our old car, yg benaunya keter aku. Pastu we bought another car, pastuh another car. pun keter ni tetap ada, dah habis bayar bertahun2, sayang nak jual coz tak banyak ragam.

But bila ai had an issue with my red bimmer (aku kan pendek, bertahun2 dok bawak SUV so bila bwk kete rendah semula adalah payah, rendahness issue). so decided to jual this City, over 10 years gak dia serving us.

Boleh je lah simpan peram lama lagik City ni, entah2 abang pun leh bawak pi Uni nanti, but laki aku cakap tak yah…jual jer.

IMG_2683

 

IMG_2714

Dah alang2 dia suh jual, aku bodek la mintak amik balik SUV (ai prefer to drive the SUV again lah coz aku leh nampak terang kat depan tuh, else asyiklah langgar divider je kan. So sehari on Saturday tu aku laki bini merempit naik motor pusing sana sini gi tengok SUV yang nak diamiklah. I have my own preference but technical part aku donno and laki expert on that, jadi, cantik merah camna pun SUV tu kalau tak good to go for laki aku, cannot take lah.

so finally, lusanya dengan helped of my reader, Yannika love youuuuuuuuuuuuuuu….one of the salesman terus buzz aku and masuk paper. 1-2 days lepas tu pulak kami ke Krabi so dah sangkut 5-6 days delayed. But when I was in Krabi tu aku suh dia proceed tukar seats SUV to red leather.

Dan after we balik from Krabi, tak sampai a week after that, alhamdulillah, the new SUV with red leather seats and my birthday’s plat number, siap.

Officially the Red bimmer pun passed to my laki lah…adiah anniversary dia

yey, happy with my new SUV, rasa tinggi semula hiks….adiah anniversary aku

dan consider ini hadiah anniversary to both of us lah hahahaha…dia dapat bimmer aku dapat SUV nih, yang penting the red leather seats yo. Ok habis lah cite new reds ni kan. Finally our vehicles (tak kira le keter ke motor) sume in red :)

besides, dah 2,3 social medias aku kabau, today untuk hari anniversary kami yang ke 17 ni adalah dapat kiranya sang suami betulkan (with SYABAS) air sinki dapur aku yang sejak kami dok situ, halahai, sedih. sib baik la most of the time pakai disher but sakit hati gak lah bila nak basuh2 ikan ayam bagai, teruk betul performance air sinki dapur tu.

tu pasal aku pasak2 tak jalan, jadi aku pasak lah during anniversary ni, pls get this settle, aku dah gembira sangat. tak mintak prada chanel ke bagai pun, nak air sinki laju jer. air sinki je pun, bukan air lain yek :P

apapun, tahniah RD coz bertahan for 17years, walaupun behind the scene nak maintain for 17 tu ko ingat senang? Gaduh? orang giler je tak gaduh…of cos le adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Love you big much Suami!

You gorgeous wife

Abang

Kakak

Zeeshan

Chanel

LV

Dior

Ferra

Terima kasih syukur Allah atas berpanjangannya usia perkahwinan kami, yes walaupun…of cos la ada walaupunnya kan. But suami, please hanging there with me, till the rest of our life. Jangan lupa, air sinki laju ai :)

Comment: 16

First 2018′s tournament for both parents and son….

302726252220191815138107611

Our first chess tournament for 2018, Also first tournament for 3 of us together, not 4 coz Zeeshan this time around tak join (dia pi berjimba ngan his Aunty Mia).

RD, RM and Abang.

Bestnya semua terbangun lambat pagi tu, cam lipas kudung.  Kalau dah dari awal pagi je dah memang tak run smoothly, aku budget it s not a good day to me lah. So I was saying we were late, bila sampai2 jer the first game dah about to start. Bebetul aku jumpa board aku, terus aku tekan jam and move my pawn while standing and barulah aku dapat settled down. Abang pun pepandaila carik board dia gak, luckily dah memang ada software site for checking the pairing scoring online, so senang a bit lah, since dalam kereta pun dah tau.

But for RD, coz dia dropped us down, carik parking lagi, dia a bit late lah. Funny is, dia pi salah board. Aku tengok dari jauh (sambil main tuh), his opponent takde (biasa le kadang2 opponent lambat or tak turn up). but just like after 10min, aku tengok dia bangun, pi kat another board. Means yang selama dia dok 10min tu adalah wrong board!! ahahha…lagi 5min timer nak abis kot, baru sedau salah board.

So overall, 3 of us kalah on our first game. Kehkehkeh….

2nd and 3rd board, habis just before lunch, so ai decided to go home. Coz semua 3 boards ni aku kalah. Teeruk la aku kena kitai kali nih, all 3games tu aku resigned. Itulah padahnya tak practise langsung. But the boys stayed lah, depa tak balik. kat kol 8 baru depa sampai rumah, depa perabihkan the 7 rounds. Siap tunggu sampai habis event lah.

Yet aku, sampai rumah je terus bersilat, kemas rumah. Ironed 30lai kenbaju, sapu mop, mengelap sana sini menyental sinki, lipat kenbaju, sental porch, semua kerja yang patut helper buat aku bikinlah. Coz lagi aku geram, pagi sebelum nak pi tourney tuh, helper yang aku baru kenal baru sekali buat keje rumah, tak turned up. Pagi tu la baru dia ckp dia tak dapat datang, buruk betul pangai.

Camna le nak main chess ngan aman, dah tentu pala otak aku dok ingat, alamak baju sekolah ank2 nak kena iron!! hah baju Zeeshan je pun, 4 pairs (1 day dia pakai PJ, tak pakai uniform), baju sekolah abang tak yah iron, dia tak suka orang ironkan, dia nak iron sendiri, ada cara yg buat dia hensem ngan ironing tuh..blurghgghhhh.

So gitu lah. aku nak tengok weekend ni dia datang tak, that helper, if tak turn up gak, memang aku slash backslash terus nama dia from the helper list. Dahlah bayar cuci rumah sehari mahal kot, pastu mintak tambah lagik katanya buat tambang. Songeh bedegal.

Full result, out of 7 games, bear in mind this is FIDE rated tournament.

RD menang 3 kalah 4

Abang menang 2 Bye 1

Maknya – Kalah 3 and terus balik, burnt 4 more games

So next game is February, ada je lagi this month but the boys kalau nak pergi bolehlah but for me aku tak leh la sokmo sangat, once a month can lah. Lagipun exposure nak bagi kat Abang, aku dah level2 been there done that. Zeeshan pun taun ni nak kena sambung balik his tournament too.

So kisahnya, new year ngan dropping results for me hiks… memang pun, i didnt practice at all, leka dok main bubble jer kan…padan muko.

Venue of this tournament was at the PT80 Menara DBKL kat Masjid India, thanks 2nd KIMMA Open Chess Tournament 2018. Bestnya, jarang u akan tengok both parents and anak main chess tournament, biasnya bapak ngan anak je kan, ini mak pak and anak sama main tourney.

Yey..checkmate!

Comment: 8