The BGR, to repeat…

 

IMG_4985

 

BGR buka puasa. seperti yang kita canang2kan arituh, so ni was early Ramadhan gak lah, berbuka kat sini at one of the weekends. Sedapnya lahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii makan kat BGR nih. Yang 10 orang winners akak tu, dah pi berbuka di BGR blom??

 

IMG_4954

daripada aku bayau yang kat nun semalam punya entry tu kan baik ler bayau kat sini hoh

seriously puas hati and takde le jauh berbatu nak amik food pun ye gak

IMG_4997

q pun laju pantas, ada orang yang tolong amikkan gak to speed up the process.

so kita makan,tapi in between ada break for maghrib bagai ler, tu pasal perut abang kakak senang je nak masuk, perut mak nya gak yang tak boleh, makan sikit, buncit terus so bayangkan ler kalau makan macam depa gak, 9 bulan terus!

IMG_5030

this boy ate 17pcs of fried chicken (small size)!!!

17 pcs kau!! habis satu plate dia mintak lagi, abis lagi mintak lagi….sulam makan ngan nasi lemak

sodap betul tengok dia makan wuiii

IMG_5044

happy kenyang perut buka puasa, orang memang ramai but tak le seramai giler yang aku pergi dengan parents aku kat tpt nun di sana tuh. Tu pasal aku cakap the reason aku sonok ngan BGR ni coz of this lah, the price is affordable the food is daboom and the ambience pun best. Benda promote best mestilah akan repeat manjang je kan…

so insyallah akak datang lagi kot weekend nih, ada yang mai sana tu nanti tegur2 ler Kak Red yek, if nampak Zeeshan dok berlari bagai tu ha tengokkan gak hehehehe

IMG_5248

aku pun dah lost track sikit apa yang aku masak setiap hari, but of cos le hehari ada ayam ikan bagai. Frankly speaking aku pun dah stopped pi bazar, selain dari bosan pi bazar yang sama, aku tak larat pun ye gak too. Nak pi bazar besar kat tasik tu pun aku malas, itu dah nak menongkang arus, yet aku nak amik Zeeshan lagi bagai lepas bazar tu.

so one of the days tu aku suh kakak buat air serai laici asam boi lemons hah kau namanya ke main panjang. Ada nampak dalam timeline kuor so aku sempat le google tengok bolehlah, tapi tu ler coz masam kan, the aiskrim soda pun taruk gak boleh minum separuh je kitorang hahahaha…IMG_5104

Ini buat asam pedas rasanya, kelam kelibut balik kerja siap masak in less than an hour for 3 dishes. Lelain tu yang sempat beli di bazar tapi ni pun dah lama aku tak pi bazar kan. This week pun aku tak masak, selain dari kita ada few events di luar, pastu ada jemputan sana sini.

Ada one day tu aku laki bini ada event luar, kebetulan husband is on conference this week so dia dapat le waktu macam kita nih (if not waktu german sana), so aku mintak tolong my SIL belikan the nasi tomato + ayam masak merah for both abang kakak (they asked for this gak), and nasi ayam for Zeeshan. So 3 beradik tu berbuka makan tu lah (Zeeshan memang le tak puasa), and aku monitored dari hotel yang aku berbuka ngan laki aku tu. Abang kakak dah besar, asal dapat their food ke hapa depa tak kisah pun.

So back to BGR, insyallah i ll be coming back. Jumpa le kita ye this weekend.

Comment: 1

Parents buka puasa…

Aritukan aku cakap amik cuti bagai kita nak buka puasa ngan parents bagai kan. So pergi ler, 2 keter asing2. Keluar rumah serentak but Zeeshan and Kakak ikut bapaknya. Abang pulak ikut aku.

Depa pergi balik Kapar to fetch my mak mertua and adik ipar. Aku pulak ke rumah parents aku to fetch my parentslah. Tu pasal I need abang coz he needs to help me on atuk nya wheelchair. Angkat bukak katup bagai mana le hakak merah ni geti….

Kita keluar rumah pun awal, to avoid traffic, better early than late ler. Aku lagi sakit jiwa ler nak driving dlm jem tu gak nanti. So sebelum asar kita dah gerak ler, aku sampai dulu to the location, kat Shah Alam nun. Laki aku sampai lam sejam lebih kemudian, dia datang dari Kapar bukan jauh benar.

Dalam tu kita split, abang bawak atuknya ke surau lelaki, aku ngan mak ajah ke surau pompuan ler, asar kat situ. Lelepak jap dalam tu while tunggu kol 6 camtu.  In between tak tidur pun, tengok orang2 dalam surau, ramai anak2 muda yang datang sama menunggu di surau, macam fresh grad je adik2 tu, baru kerja. Berbuka by their company kat situ ler. Tengok gelagat2 depa…

IMG_4339

So about time, kita masuk le ke dewan. Jauhnya lahai dari buffet lines. Padahal dah cakap yang aku bawak parent yang wheelchair nih. That s my mak mertua, dia dah menyarung jubah raya yang aku belikan hehehee

IMG_4344

Zeeshan dah bukak puasa awal2….makan cakes tu je 2 plates. Dia belajar makan cakes ni pun mostly dari sekolanya, kat rumah susah dia nak telan, skang dah suka ler…

IMG_4361

apasal le laki aku ni makin mengering, aku yang paling berpampam.

Baju abang pakai tu, sekali 2 je kot bapaknya pakai and dah berpassing turunkan kat anak, abang pun walaupun ada baju sendiri yang even belom pakai (bukan le baju raya) pun masih suka selongkar cabinets bapaknya coz for him baju bapak lagi best dari baju dia sendiri. huk aloh…

IMG_4365

abah boleh ler jalan 2,3 tapak jer ngan tongkat tapi tak kuat, so memang kena pakai wheelchair.

IMG_4393

mak pun tak berapa kuat gak, boleh le berjalan lagi rancak jalannya dari abah but masih lagi ada sesakitnya gak. Kebetulan kan abang kakak and their cousin dayana pun pakai pastel colour. Aku bawak sekali Dayana anak buah aku ni coz ada seat extra aku terlebih bayar arituh.  Daripada membazir baik le bawak dia sama.

IMG_4512

Bestnya dapat jumpa kak ani, my muallaf reader, for so longggggggggggggg dia used to buy my handbags also jadi reader di RM, and finally met her up, tak sesangka bertemu kat sini hah

So ler very talkative ini lecturer sorang

 IMG_4530

anak buah aku tu paling close ngan kakak, malam tu dia tidur rumah kami, dapat dia 2 pasang kasut raya aku belikan gak aritu baru dapat bagi. Malam tu gak dia tidur rumah  kami, esok noon baru dia balik. Biasa dah pun macam tu, kitorg kan adik beradik mostly dok dedekat, ngan makpak, senang dia mintak tolong dia, dia tolong dia bagai.

IMG_4506

ni memasing baru balik dari lepas Maghrib

IMG_4553

so gitu ler bukak puasa for all 10 of us, RD’s mak and adik lelakinya, and also my parents gak ler. Kitorang dari dulu pun kalau berjalan bagai mana pun yang penting parents je lah, lelain tu kang tak de masa ler, jauh ler, mahal ler, jem ler, tolong belanjakan ler, tak best ler, ramai orang ler, heh banyak alasan. so baik ler kita bawak mak abah jer, itu lagi penting. Hem…ayat lagi penting tu penting sangat ditulis di sini, kang ada yang salah paham :) . Urusan kita tanggungjawab kita to the parents, itu hal kita, yang lelain tu yang banyak bunyik nak hapa bagai, let it go, kitorg laki bini malas nak amik pusing, biak pi ler, dah penah kena bagai, tak sanggup dah.

We expect gak ada orang Ramadhan ni nak datang mintak maaf pun tak de kesedaran. U know betullah kalau kita salah dia punya nampak sebatu, tapi kalau dia punya salah, nak mengaku pun jangan harap, nak mintak maaf lagi ler, dosa besar gamaknya! Yet bukan kesalahan pun, fitnah plak tu, hish… A reminder to myself.

Balik tu, berpisah kita lagi, me mak abah and abang patah balik to Cheras KL and RD hantar mak and adiknya dulu baru balik rumah semula. 2 malam berturut2 aku laki bini tak tidur coz dok bukak puasa luar  and balik lambat and dingdong2 dah lewat so tunggu sahur je lah(malam ketiga no choice kena gak tidur coz esoknya kerja hahaha). This place punya buffet spread, not recommended. The food is ok so so, biasa jer, but the crowd and the ambiance, kita tak berapa suka ler. Specially to the red family, for our parents depa ok ok jer. So no need to mention this place, if you tau tempat ni, tak yah sebut hiks…Walaupun tak best ke hapa, alhamdulillah dapat gak le makan berbuka bagai, with our parents some more…

So the family 3 hari berturut2 makan buka puasa luar with buffet spreads bagai le kan, tapi aku 4 hari coz on Mondaynya pun aku kena bukak luar too, apaknya yang bukak puasa ngan depa kat rumah, berganti2.

We still need to host the buka puasa for my big family members gak, coz aritu aku terpaksa tunda. Mencarik tarikh..if tak sempat gak, terus melompat ke raya le gamaknya hahahaha

 

Comment: 3

Bang Bib…my Ramadhan Raya Fren :)

 

IMG_4768

awat la magnet haku sorang ni….

 IMG_4799

wui beratnya niiiiiiii!  bilang sang suami :)

IMG_4807

alkisah raya nak dekat kan? hehehehe so memang le tetiap tahun aku akan jadi pelawat tetap Habib but the major2 one aku tak tukar setiap taun, aku akan tukar every 2-3 yrs, selalunya setiap 3 taunlah. If tetambah ye maybe tak ikut tahun, ikut sukatik. So since my few items dah ‘expired’ 3 tahun hahahahah, jadi kena le pi melawat kawasan.

IMG_4821

i have been visiting this outlet, the same outlet since aku belum kahwin till now, hoih lama betul, staff bertukar2 dah pun. So untuk tahun ni je aku dah repeat datang jenguk untuk 3,4 kali ler, but lepas berbuka di Casa Ombak tu, terus ajak laki aku (yang at first very the reluctant betul nak pergi, biasa le namapun tempat nyopping kan).

IMG_4831

we didnt buy that nite, tak tenang aku nak beli dengan Zeeshan punya pusing satu mall, penat abang and bapaknya bertake turn ikut dia. So kita tetengok jer. Padahal aku dok turun gak melawat kawasan bawah tu, but ni ngan laki ler. Either with or without him pun aku akan tetap beli coz dia punya idea pun yes no yes no bukan leh pakai sangat hahahaha, biasa le laki. Macam suami2 lain, dia akan nampak kerusi je kat shopping malls, instead aku nampak bembarang dalam kedai :)

IMG_4858

IMG_4862

I have to trade in and let go the old ones, sapo le nak pakai, anak dara aku bukannya pencinta emas, dia nya barang kemas yang lelama pun dah long gone hilang merata ke mana hishh…so baiklah let go, nak bagi orang, hamboi agak2 le, emas tu. Pusing balik leh trade in. Lagipun nak trade in kena tengok harga, so almost everyday aku tanya kat budak Habib tu, the rate for each days. If rendah lagi, memang aku tak turun ler.

IMG_4874

i like this one too but cincin ni aku tak kisahkan sangat coz for rings i have few diamonds already, jadi pakai yang lama je pun takper. kalau gold2 untuk rings, i m not really into it ler, ada takpe, takde pun lagi takper. I let go 3 of my gold rings some more, sangat tak pakai pun.

IMG_4895

habis pau sini dek si kecik baru le kita balik. Laju je mak nya ajak balik bila dah abis bang bib, bak kata laki aku ler, datang nak cepat bila dah selesai kemain nak cepat balik rumah hiks…

IMG_5126

lepas few days tu, akak datang balik jumpa balik bang bib. That day the staff wassap me bagitau harga the trade in so i turun le lunch break and spent dok situ berdiri, try tu try ni segalanya lah. Bear in mind, i tak kuor seposen pun, i kan trade in some of my barang kemas lama yang dah kompem tak nak pakai and need a new members pulak. Like i said, yang lama tu dah expired :) .

so selesai, tapi not really, ada lagi 1-2 barang I need to get lagi and still ada lagi barang yang nak trade in, hari tu sempat sebat 2 bijik jer hiks..so first trip, dapat barang, seposen pun tak kuor, in fact i dapat balance in cash too.

IMG_5224

the next 2 days, seperti yang dijanjikan ngan Ken of Habib, aku datang lagi. Ramai betul customers on Fri lunch break tuh. So pusing2 tengok sana sini try merai segala, I settled with 3 new items. The earrings and my new bracelet. The earings ni dalam gambar tu actually a pendant but aku amik a pair to jadikan earrings. cos stok earring depa yang dangling bagai tu kekecik sangat. Ni will be ready in a week time lah coz nak buat hook segala bagai.

IMG_5230

usually setiap 3 taun sekali ler aku tukar baru yang major kalau kekecik tu memang le ada gak amik yearly. Actually I traded in my old one and get the new one so the figures I bayar pun tak de le banyak mana pun, sikittttttttttttttttttttt sangat dari jumlah yang ada amik baru nih coz this is investments, feel like nak amik baru kita trade in lah. My daughter is not into gold yet, masa kekecik je dulu aku pakaikan skang ni semua dia tak nak pun, mungkin tunggu dia besau2 lah lagi. But I do like to collect and wear cuma I dont wear daily, pakai bila raya, wedding pun jarang gak.

So first trip aritu seposen tak kuor but 2nd trip ada kuor tambah sikit but tak banyak if compared the total of all amount. The only barang kemas yang aku pakai setiap hari melekat kat badan aku nih just the gelang kaki pun. Itu memang bertahun2 tak berbukak, it was hadiah dari suami for my pregnancy/birthday kot waktu pregnantkan Zeeshan. Itulah yang dok kat badan.

Thanks bang bib, jumpa lagi Ramadhan 3 taun lagi, kot….Insyallah.

 

Comment: 2

Limited Edition Kleenex Vanilla yang wangi harum semerbak!

.

.

IMG_3002

The other day I was at this new, limited edition Kleenex Vanilla Scented Tissues launching event. Actually Akak a bit sceptical la about this scented tissue kan, so I thought tisu ni maybe wangi biasa-biasa jer but to my surprise this new tissue memanglah wangi dan really menyegarkan mood dan suasana.

I think this is the most wangi event I’ve been attended :)

IMG_3046

So the event started with some background introduction about this new tissue. So untuk pengetahuan korang sebelum ni Kleenex telah memperkenalkan their fresh Cherry Blossom scent, kemudian their delicately floral Rose scent dan sekarang bersempena Hari Raya season Kleenex memperkenalkan pula this brand new, limited edition, sweet-smelling their KLEENEX VANILLA SCENTED TISSUE.

This new Vanilla tissue, rasa wangi bau dia secara tak langsung mengimbau kenangan Akak menolong Mak Ajah baking Vanilla cookie time nak Raya dulu-dulu hiks. Penatnya ya amat, puasa-puasa tolong bakar biskut Raya, tapi bila dah siap, tu yang tak terkata puasnya. Bau biskut Vanilla tu jer dah buat hilang penat puasa. Belum lagi rasa Vanillanya yang sedap, lagi tak sabar nak Raya. That’s was quite long time ago.

So bila Akak dapat tahu limited edition ni available masa Raya, bukan main kenangan-kenangan indah bersama keluarga tersayang seperti Mak Ajah mengimbas kembali. Tak sabar-sabar pula tiba-tiba nak bersama-sama berhari raya :)

IMG_3448

Sama seperti kita yang perlukan sentuhan lembut ataupun soft touch dalam kehidupan seharian, begitu juga Kleenex mengutamakan kelembutan/softness dalam tisu mereka ini. Dengan kelebihan  soft comforting touch of this new Kleenex 3-ply scented facial tissues yang sekaligus memberi aroma harum yang menyegarkan, bukan sahaja meninggalkan senses di minda tetapi mood menjadi lebih ceria.

Akak personally percaya haruman wangian semerbak seperti KLEENEX VANILLA dapat menaikkan aroma positif sekaligus menjadikan mood yang lebih ceria and tenang. Lebih-lebih lagi rasa bau Vanillanya yang sebati dengan hidup kita dan ini secara tak langsung mengaitkan kenangan terindah berkait dengan haruman Vanilla, lebih-lebih lagi cerita-cerita lama Hari Raya.

IMG_3191

Wanginya bau tisu ni, mak mertua Akak cakap…

Bukan wangi saja Mak, KLEENEX VANILLA SCENTED TISSUE ni juga lembut. Dan walaupun lembut ianya kuat dan tak mudah koyak bila diguna.

IMG_3197

Even the tissue box is design nicely and look good dan tak payah nak pakai sarung kotak tisu :)

IMG_3062

The range of Kleenex scented facial tissue samada Rose Essential Oil, Cherry Blosson ataupun Vanilla ni boleh didapati di mana-mana kedai berhampiran. Hanya dengan harga dari RM14.95 untuk 4 packs of 114 sheets.

Kleenex Vanilla Scented Tissues dapat membangkitkan suasana dan mood lebih ceria dengan aromanya yang harum menawan dan lebih-lebih lagi di musim Hari Raya ini, jadikan Kleenex scented tissue teman bersama hidangan raya korang bersama-sama family dan teman-teman yang datang berhari raya :)

For more information, layari FB Kleenex Malaysia

Comment: 4

Bayau lebih takper, janji… :)

IMG_4883

sepesen brand, warna berbeza. Got one more in dark blue but hilang dek anak bujang sulong aku tuh. So since Zeeshan is still tangan kecik so takde le jam for him hehehhee

Malam tu kita pakai sesama, I am sure boleh guess le mana satu tangan aku pun hahaha….no high end brand but the smile to our family specially for the kids coz tengok the parents pun into pakai jam sama macam depa is priceless. Jam abang kakak pun actually semua nih hiks…

 IMG_4762 (2)

well ok akak nak cite le ni baju meletop konon nak pakai raya tapi dah pakai sarung kat Casa Ombak arituh. So jadinya akak tengok baju ni kat Isetan nun, harganya memang le mahal but because I tak explore my eyes to other social medias jadi padahnya di situ. Dah lepas beli baru tetengok online market jual, hishh, sakitnya hati aku.

So this fishtail baju kononnya ok ler akak beli tengok cam cantik le sangatkan. Harganya when i paid for it was RM189 but i utilised my vouchers so i guna my cash about RM60 macam tu lah. Lelain sume vouchers.

Then konon nak pakai at one of the rayas le kan, but malamnya, akak scroll scroll itu ig, aku tengok eh melambakkkkkkkkkkkkknya orang jual, siap dengan kain pulak tu. Akak beli just the top without kain suor bagai tau.

Depa pulak jual from the price range of RM120-135! gamaknya kalau kat luar ada yang below RM100 kot hishh…sakitnya hati ku disiniiii.

 

IMG_4734

so because of that I decided to pakai for Casa Ombak event. Jadi tak yah pakai raya so orang yang beli2 tu konon nak pakai masa raya tu, dah rugi gak ler coz ai is dah pakai dulu muahahahah. Sakit hati punya pasal bayau RM189 gitu kan.

Jadi takper, ruginya sebab bayar mahal, but untungnya aku dah pakai dulu posing2 sebelum orang lain dok sibuk pakai for raya. Kehkehkeh….ai is so brilliant (walaupunnnnnnnnnnnnnn…..)

Comment: 4