Mosquito net for your dengue issue…

IMG_8901

Tips simple tapi banyak gunanya sangat, berharga. The mosquito net untuk wajibul sangat dipasang di rumah, if nak avoid cik aedes datang melawat. For my case, memang sangat pasti ler dia masuk ikut tingkap bathroom / toilet, jadi after sebulan lebih we had our dengue, baru le laki aku ada slot untuk memasang hah. Habis kat attic pun laki aku pasang gak…

ini net pun aku beli online gak, he was about to pay via his contact (which is from online too) for our house punya sizes bagai, the charges yang depa bagi was between RM200 lebih to RM300 lebih. But coz the wife is very the shopaholic and knows well on this online site, so i got all these 4 sets, sama dengan sizes yang apek2 online laki aku jual tu, at only RM24 jer for all 4 sets :) .

Aku memang penjimat kehkehkeh….barang yang sama, harga berbeza. Carilah Kak Red, bukan carik Trivago :)

Comment: 2

Tu dia….

IMG_8753

korang perasan tak kalau kat Sephora tu, dia punya security guards bosannya, dok mengekor kau macam ko nak curik semua harta dalam tuh. Dia tak kira le ko ngah make up ko ngah pegang barang, dia takde coverina, memang tengok orang macam penuh suspicious jer….tak kira le mana punya outlet, KLCC ke Ave K ke…eiii. Tu yang kalau nak memain touch up muka dalam tuh, benda yang sonok 15min jadi 5min jer…lemau!

 

IMG_8858

ayam perap lagi, Saturday noon aku dah siapkan ayam perap ni coz malamnya dah nak kena keluar.  Pagi Ahad awal aku dah goreng masak semua sesiap, anak2 ngan bapaknya hegeh2 nak tanya mak, nak ayam goreng perap ye,  korang pagi Ahad baru nak mintak, mak kau lagi advanced a day earlier dah settled.

Tips basi, ramai  kot dah tau but the pan or kuali yang paling molek, paling cekai pakailah Tefal. Tak melekat apa saja yang digoreng dah dimasak. Kalau brand lain tu aku tak tau la pulak, but tu lah paling cekai is Tefal ler. Bertahun2 le servicenya memang sedap. For kuali aku ada about 4 bijik (1 from redemption, tak pakai yet, 2 cap ayam (pakai untuk big memakan for top up lelauk yang kena panaskan) but satu lagi yang khas pakai for daily. Itu memang mahal beli (lupa le brand apa, malas bontot hakak nak bangun cek kuali tu), but the boom best, it s been with me for 15 years already. Sarung telinga hitam sebelah je dah tanggal (itupun one of my hawau maids pi cabut gatai buang, kan leh sarung balik grrr), so itu memang bagus sangatlah.

IMG_8861

ini kualinya, den buek ayam masak merah Ahad weekend baru nih.

IMG_8758

dan taraaaaa, after telling you that I really have to siang more than 30 – 50pcs of ikan ayam sotong udang ketam bagai segala setiap 2 weeks, hah ini dia. Yang dah bersiap siang, bersih2 dan untuk simpanan lam freezer. All these, hakak sorang yek buat. But actually orang kedai yang siang but aku still kena sambung apa yang orang2 kat pasar tu siangkan. Bukan dia buat bersih and bukan semua isi perut ikan sotong tu keluar.

Hah, nak buat ni semua kena at least an hour. My mom yang pergi beli ni semua with my adik pastu aku kalau dengo je dia datang hari Sabtu huwaaaa, nak kena bertangga dok dalam bilik ayo ler hah. Buat kat sinki pun boleh, tarik je lah kerusi tapi aku selesa lagi buat kat bathroom, pas 2-3 mangkuk nanti aku panggil abang amik simpan lam fridge. Baru ni laki aku tolong gak, tapi tolong tengok dari depan pintu bilik air, sambil borak ngan aku sambil dia main chess online dia. Hah gitu.

so baru ni je lah aku rasa nak amik gambau hah, aku keluarkan balik dari freezer and susun balik just nice for you to see. oh ini untuk max 2 weeks punya usage semua nih.  Weekdays my mom memang masakkan, kat rumah ai but weekend aku masak ler. But hehari yang mak tak datang tu, or pi berjalan, aku le yang masak, sapo laik nak pegang kuali tuh. So lauk pauk ni banyak, as i mentioned, I supplied lauk pauk yang mak ajah masakkan ni untuk my rumah adik gak, so not just for parents but also adik, anak2 buah. Rezeki bersama panjang-panjangkan :)

Comment: 5

New tips for the car and the house…

 

IMG_8676

hah akak ulang cakap balik, aritu ramai bebenau yang tanya pasal mop merah ni, diulang cakap lagi akak beli dari Lelong. lam RM50+ campur shipping fees. Selipar mop tu pun sama. Itu penyapu merah + partnernya, bukan le dari Lelong, kot kang ada yang tanya plak. Rasanya kat IKEA pun ada penyapu macam akak tuh (yang paired boleh melekat kat batang kembar 2 tuh), ada black ngan merah but masa I pergi kaler merah dah tinggal sisa angin jer.

So dapat le gak nih yang nun kat Tesco akak sebat. Tak boleh tahan aku tengok merah2 dia pairing ni kan.  Ha mop merah tu, akak beli lagi sebijik, like I mentioned before yang quliaty hijau/biru dulu tu tak bagus kan, so tingkat atas punya dah aljanamjanam, jadi beli lagi ler hok merah tuh. Kat Lelong yek dik.

IMG_8667

some new items at our red house, itu Air humidifier LED Night Light Ultrasonic Aroma Diffuser kau namanya. We have 2 units. Sodap longlai baunya bila dah berasap2 tu keluar, aromanya ke tengah rumah :) .

IMG_8672

ada orang pakai essential oil ada yang pakai jenis aromatherapy yang mahal nak mamp tu, harganya leh go by RM45 per bottle ye. Sangat mahal tuh. So aku tukar plan to this Scented Leaf Deodorizer, Boleh pakai for yang aroma diffuser tu or yang macam pink tu (which we have 2 too). Hok pink tu aku dah pakai bertahun2, masih sangat elok dan working good. Dari rumah VA ke Red House.

Ini on top of the candles at the red house yang kami pakai. Aku suka benda wewangi, kalau setanggi tu sedap, memang aku suka baunya dan aku pakai tapi sebab setanggi ada unsur yang menyeramkan sikit hehehehe so tak de le aku pakai benda tuh. Semua ni mostly pasang weekends, except yang dalam bilik most of the nites. But the white diffuser tu siang malam pun pasang coz aku ada sarjan kecik yang tangannya asyik le nak membukak benda tu kasi naik2 bau. Dia suka tengok benda tu berasap2 and pastuh the white diffuser tu pun as lampu malam. Bertukar from green blue yellow merah…kira 2 in one.

IMG_8662

Kakak you are now expert on goreng ayam, tapi kadang2 dia ni lupa nak bebalikkan ayam tu gak bila dah garing goreng sebelahnya. Ini ayam perap. Perap semalaman, resepi aku sendiri. Memacam dalam tuh aku campakkan for the perap. Depa memang asal weekend je menunggu aku buat ayam perap. 3 suku ayam je goreng dari perap, suku lagi aku buat sup ayam or kari or masak lemak. As long as ada ayam perap ni memang berebut. You name it je lah benda yang aku masukkan tuh, segala mala ada, tu yang lagi enak dan setiap weekend wajib untuk aku buat.

IMG_8657

pun begitu, telur goyang or telur mata kerbau ngan kicap nasi putih je gak yang sodap tekak ni teringin. Depa bertiga pi layan Batman VS Superman malam tu dan lauk pauk aku masak semua dah habis depa bedal, so inilah masanya untuk aku buat telur mata kerbau yang sangat2lah aku die hard fan betul.

IMG_8659

Licin mak andeh! Zeeshan tidur dah kat atas, aku layan movie gak tapi dari lappy/ tv hehehee…

IMG_8654

Punyalah dia excited dah lama tak tengok wayang nak tengok cite superhero tu, sanggup dia godek kain baju adik bongsunya untuk demo pakai nih. Baju ni kecik ya rabbi, dia tarik hujungnya tu coz nak tutup perutnya. Eii budak ni.

IMG_8650

pastu dia lari naik buat S simbol tu pulak, sempat lagi tuh….hok cape belakang merah tu pun zaman kekecik dia punya dulu, of cos le akan jatuh ke adiknya. Ini le Superman, dengan ramos depan ala Superman gak tuh! Tapi tidak pun dia pakai semua ni, sekadar sesuka dalam rumah.

They love the movie, aku kalau ikut sama tengok kena bawak Zeeshan but i m not into superhero movies, tak kenan jadi tak yah ler, dok umah layan telur goyang lagi nikmat.

 

IMG_8685

Dan ini my make up set untuk di dalam kereta. Hah…weekdays memang begini jadinya kereta aku. But nanti Fri petang aku simpan semua balik dalam make up bag. Monday morning aku keluarkan begini jadinya sesiap coz I have an habbit yang makeup sambil driving, so ini semua to make my life easier. Bayangkan kalau weekdays kita laki bini kena bertukar kereta, rimas laki aku ngan bembarang aku nih.

The hair iron tu, dedulu few years ago aku dok jerit mana le ada jual hair iron yang untuk dalam kereta kan, dan ternyata my suara didengari hehehehe…It s not that big but it helps a little bit lah for the fringe. My car dah memang macam gobok make up bagai hiks..

That s bout some little tips for your house also for the car :) . daaaa..

Comment: 11

One more kitty please…

IMG_8222

 

Bercerita kita pasal the kekucing kita pulak lah yeah. Hai QuPuteh ni berapa kali mandi pun tetap gak badan dia comot capuk. Pasalnya main luar, main pasir ke hapa, ada sekali dia balik rumah dengan basah kuyup pas main hujan ke kau…mencekik ke main tak pandang kiri kanan. Tau lapau ko yek.

Ini malam yang dia merendek dok menyibuk nak tengok sama tv, sesambil aku blogging gak….

Tapak kaki kau omanghaik, tapi kaler je buruk, bersih actually.

IMG_8224

yang ni memang tak nak kalah ler kan, dia pun menebeng sama. Tu dia ngah tidur, pastu aku tetepuk badan dia (macam tepuk badan baby tidur) terjaga le kejap, then sambung balik membongkang. Aminah ni ada rasa tak malu sangat, satu rumah dia boleh lepak membuta….tak macam QuPuteh, tu batasnya kat bawah  je, dia takut sangat nak naik atas.

IMG_8242

ha macam ni, memang tidur tak hengat….aku rasa dia pun dah pasrah yang anaknya mati keguguran so dah takde kantung baby dalam perutnya…

Aminah ni suka tidur kat sofa or even atas katil, hari tu aku demam, dia le yang tidur sama teman aku demam. hehehe…siap kongsi2 blanket lagi

IMG_8243

hok sekor lagik nih, tidur matik gak kalau dapat masuk dalam, tapi dia tak suka tidur sangat kat sofa, so carik lantai sejuk jer…

once a while dalam sehari memang kita akan bukak pintu bagi depa masuk, bosan le jugak dok kat porch tu kan. Kadang2 sampai berejam2 dok dalam rumah, kalau tetiba depa dah kat pintu mengiau2 means depa dah time nak makan or nak pi menunaikan hajat kencing berak ler (itu memang kat luar rumah, kat tepi jalan longkang macam tu ler, jauh dari our house).

IMG_8679

adakalanya depa berdua tu akan dok kat bilik abang, teman abang belajar. Abang angkut depa 2, tutup pintu biliknya so depa 2 ekoq tu tak merayau sangat, depa akan mengadap je muka abang tu kalau boleh pada abang ler. Tak lama, max pun sejam. Cukup time nanti abang bawak letak depa kat luar balik. Ataupun nanti depa sendiri mengiau untuk keluar for their ‘hajat kecil besar’ :)

IMG_8296

This is the  new bed for them. Aku beli online jugak, Hah antara barang baru kat rumah ler. Yang hari tu barang2 mop korang tanya bagai tu, akak beli kat Lelong.com.my , yang bed ni kat Groupon. Kalau kat Lazada pun ada gak barang akak beli, banyakkkkkkkkkkkkk sangat from them but depa ada screwed up buat hal ngan barang aku, terus aku ban dah Lazada tu. No more dah le nak menyopping kat depa. They took over 2 weeks to refund, dengan bebudak helpdesk depa yang jawab macam pakai machine je tuh. Hish…So annoying.

By the way aku ni ngah ada darah2 dah jiwa nak membela baby2 kittens sekarang nih. Kalau dah pencinta kucing, lama mana pun tetap akan kembali ke asal. Untung kami coz tetiba ada Aminah and QuPuteh datang rumah ni terus kami bela, so alhamdulillah. tak perlu mencarik. Tapi depa dah besau. Datang2 depa masa tu terus berjimak.

So kalau dapat yang pussy kekecik comel tu kan…syok nih. Laki aku tak tau lagi  ni (if he reads this mau dia jawab oo no no no), but alah, leh pujuk kawtim, 3 VS 1 tu hahaha…so kalau korang ada little pussy nak sedekah jariah akak jagakan, meh lah. I just want 1 jer, 2 alhamdulillah, 1 pun dah syukur.

 

Comment: 8

The number of fans…and APO?

I nak thank you to those yang nominated me dan voted me for the early pencalonan of this Anugerah Pilihan Online (APO) 2016.  Dah nak tarikh tutup for the voting nih pun, tapi better late than never. You have dalam 2,3 hari je lagi sebelum tarikh tutup untuk voted akak untuk to the next round.

You just need to login to your fb or twitter account to do the voting.

I know I tak buat campaign langsung pasal nih coz akak tahun ni dah my 12th year as a blogger so macam2 dah kulalui, macam2 jenis awards bagai. But ada adik sorang reader ni yang menyokong dan I guess takpe lah mungkin ini kali terakhir i ve been nominated, so akak buat ler blogpost sikit pasal ni. Mana tahu tahun2 akan datang orang dah tak nak nominate dah kan, ada few awards lain pun akak tak buat kempen gak, like I said, I dah kertu :)

IMG_8709

IMG_8710

The steps, very simple. You pergi sini, the apo.mstar.com.my and hit the button CALON APO di sini.

Scroll terus ke Number 15, that s where my pencalonan yang you kena key in kan. Ada 3 bloggers yang you boleh nominate, please nominate Kak Red from the redmummy.com, type je nama blog akak. Lagi 2 blogs tu terserah, I highly recommend you to also vote  for Denaihati. Kemudian can vote for Yuyu, Nisa,Cik Epal, Pena Berkala.  Lelain tu akak tak kenal :) . To check nama2 bloggers lain ada dalam list nih: http://apo.mstar.com.my/senarai-nama-calon.aspx

So please please please, ada 2hari sahaja lagi sebelum depa tutup the voting untuk Kak Red go to the next round, tapi kalau tak lepas pun, I paham, I punya kempun pun very the last minute.

Dan untuk kipas hehehhe….

Jumlah kipas ialah 18 bijik :)

Dan seperti dijanjikan, once the new entry (this entry) is up, tutup sudah the teka jumlah kipas stand/meja di Red House (tak termasuk the ceiling fans, tu tak yah add up).

So, yes, 18 bijik kipas, dan sayang kepayang, camne ni takde orang yang tepat tembak? Kiraan kipas ni hari tu kita Red Family main teka2, untuk teka jumlah kipas yang ada di rumah, so all 4 of us dok kira kira, pun ada yang terlepas pandang gak, specially dalam laundry and iron rooms, ini yang anak2 dan suami terlupa sikit.

Hadiah baju baru yang tidak bertuan, akan akak panjangkan to the next contest :) , kita up lagi tambah 2 helai pulak for 2 winners, i ll think about the contestnya. Thanks kalian to join reramah mesra kita main teka-teki.

Comment: 4