Buffet Ramadhan 2018 di Cyberview Resort & Spa!

.

.

 IMG_7288

Buffet Ramadhan 2018 di Cyberview Resort and Spa untuk tahun ni special sket sebab sempena meraikan Iftar yang ke 20! So sempena itu, Cyberview Resort and Spa menawarkan sehingga 40% diskaun kepada kita semua supaya dapat menikmati santapan berbuka puasa yang lazat dari 26 stalls mereka yang menghidangkan masakan dari pelbagai budaya seperti Chinese, Japanese, Korean, Italian, Spanish, Mexican dan sudah semestinya masakan tempatan :)

IMG_7289

Kambing golek sudah semestinya ada. Memang idaman Akak makan dengan nasi arab dia yang sangatlah sedap rasanya. And korang mesti cuba kombinasi nasi arab+kambing golek dia ni, kalo korang tak repeat memang sajer jer :)

 

IMG_7258

Kalau dari BBQ stall pulak, siap tersedia smoked marinated chicken wings, minute steak and lamb shoulder, sausages, fresh salmon cutlets, saba fish dan juga terubuk bakar. Dengan sos yang disediakan pulak perbagai pilihan iaitu BBQ sos, mushroom sos, peri-peri dan sudah semestinya black pepper sos.

Since Akak dalam diet plan, memang bakar-bakar ni la jadi pujaanku :)

 

IMG_7286

Asam pedas dan masak tempoyak boleh pilih dari bermacam-macam ikan segar seperti patin, tilapia, salmon, lampam jawa, ikan susu, pari, tenggiri, tongkol, kembung dan ikan merah.

RD sangatlah suka dengan patin masak tempoyak dia, dia kata memang terbaik, tak payah pergi Temerloh jauh-jauh nun. Sini pun sama sedap dia :)

IMG_7281

Kepada peminat-peminat sup, sebut jer apa sup nak. Semua ada, sup tulang rawan, sup kaki kambing, sup ayam, sup tulang merah, sup keting lembu. Roti pun ada sama boleh untuk cicah.

IMG_7278

IMG_7274

Seafood stall pun mengancam selera jugak. Mussel, prawn, squid fish fillet semua boleh rasa. Korang order depa bakar dan-dan tu jugak.

IMG_7263

Butter prawn

 

IMG_7264

Chili crab

IMG_7261

Laksa dari semua negeri ada hiks – Laksa Sarawak, Laksa Penang, Laksa Johor, Laksa Kelantan dan Curry Laksa

IMG_7269

Untuk peminat makanan Jepun memang tak dilupakan. Even Korean dishes pun ada sama ya.

IMG_7284

Jemput-jemput, pisang goreng untuk kudapan senaman perut lepas dah santak makan semua kat atas tadi hehehhee

IMG_7267

IMG_7266

Untuk anak-anak, memang menjadi idaman diorang lah Kidz Corner ni – Chocolate fountain ada, ice cream ada, jellies and candies ada, pop corn ada, cup cake and muffins pun ada.

Banyak lagi menu yang disediakan, tak larat Akak nak taip semua. Mau 4-5 pages dengan menu jer. So korang kena la check out sendiri.

All in all, Buffet Ramadhan 2018 di Cyberview Resort and Spa memang caters untuk semua lapisan masyarakat, tak kira tua dan muda, janji kuat makan hiks :) dan dijamin berbaloi.

By the way, lupa nak cakap pasal 40% diskaun tadi. Ok actually normal price untuk buffet ramadhan ni ialah Dewasa RM149 dan Kanak-kanak RM75.

Tapi kalau kita cepat-cepat booking which is early bird kita akan dapat harga lebih murah iaitu Dewasa RM120 dan Kanak-kanak RM60 sahaja, kemudian on top of that kalau bayar menggunakan credit cards akan dapat lagi 20% diskaun. Applicable untuk semua banks credit card ya. Dah jimat di situ :)

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: 603-8312 7042/ 7041 and its full address untuk those yang tak tau kat mana pulak Cyberview Resort and Spa ni.

Comment: 8

Yearly Visit…

IMG_6497

Last year, untuk filling and scailing sahaja, it took me 8 days to do. bukan salah dentist, but i kan ada issue dengan gap reflect. Jenis manusia yang tak boleh masuk benda dalam mulut (by ppl) so dia akan jadi nak termuntah. Pastuh tak boleh dengar the drilling of the scailing tu, mesti nak nangis nak termuntah nak terkuor rasa anak tekak nih lah…. 

solutionnya, aku kena pakai full volume lagu, boleh pekak telinga…. pun masih boleh dengar the drilling kekorek gerudi. Also depa kena biuskan my mouth, satu ngan gam apa tah, satu lagi dengan injection. Kalau buat 2 sections of teeth, 2 kali injections lah, sakit siotttttttttt!!!!

This year, coz yelah, jenis manusia suka makan kacang, so banyaklah kena godek balik. But dari 8 days taun lepas punya record, this year dapat buat 5 days. Lega settled.

IMG_6509

 

Baru kuor clinic yet muka actually bengkak ni dek bius. Tiap kali bius ni pun aku punya mengantuk……….lahai. Memang pada sesetengah manusia ubat bius for gigi/mulut ni akan jadi drowsy sleepy. Aku salah sorang manusia tu lah. Dan tak cukup sebulan selepas buat scailing n filling, aku boleh rasa belah kanan aku ada denyut semula. Dentist aku suspect ‘Kak Red makan kacang lagi ke??’ hiks…

Ai love all types of kacangs and almost setiap malam aku makan kacang Ngan Yin. Kadang2 bukan sebungkus, 3 packs max! Dapat kacang tanah, keruk kerak aku mengunyah. I just cannot stop la ngan kacang2 nih. So next week aku kena lagi pi visit lagi dentist. Rasanya 2 tampal yang baru buat tak sampai sebulan nih kena godekkan balik…aku boleh rasa ngilu sakitnya bila panas sejuk masuk mulut haish…

Kacang oh kacang, angkara ko lah nih.

Sekian, dari si penakut ngan dentist tapi tak seserik tak nak stop makan Kacang Ngan Yin.

Comment: 7

My anniversary gift…finally!!

Dalam sejarah betul blog ni tak update for over 2 weeks, or more?

i ve been so so soooooooooo super bz. Entahlah apa bznya, pepusing benda yang sama gak.

Penatlah….some more last week, aku bantai jumpa dentist for 4 days in a row. Eh tu sikit ye, last year was 8 days! Bz for family matters kerja and maknek bagai lah.

Hehari masak…hari Sabtu je kot tak masak. Sunday pun kena masak gak coz Monday depa sekolah, so i kena masak for depa nya makan gak..Sabtu tak masak pun still kena dok dapur, kekemas bagai. Never ending ler keja umah.

09041A8D-2B54-4E4C-A7F7-672B28780CAF

Ni antara menu yang amik gambar. Bukan sebab rajin pun. coz aku nak antau kat laki aku, suh dia taruk air sket bila dia nak reheat lauk ni esok, kalau tak dikabau, memang tak ditaruknya air ke bagai. Kering kontang…kadang2 sambal pun dia tak letakkan air, so kena ler sebijik2 direminded.

Ini Butter chicken masak masala / berempah. Aku tak rajin buat highlight (manjang lupa) kat IG tuh. But ni coz ada request, so aku sempatlah menghighlightkan kat IG, boleh tengok sendiri ler cara den buat. Just the gajus yang aku tumbuk tu idok le aku highlightkan, prep awal.

Some days 2 lauk aku masak, some days 3 terus. kalau RD cuti, 4-5 lauk (bukan cuti weekend, cuti dia yang pepelik Germany tu lah). Kalau genggoreng pulak, aku dah siap prepkan gak, dia tunggu gorengkan jer. Kalau sayur simple, pagi buta aku buatkan sblm gi keje (but heavy lauk still aku buat malam sebelumnya after returning from work).

But till now, ayam is not fav to my kidslah. Specially abang. hehari nak ayammmmmmmmmmmmmmmm jer…grrr

IMG_6944

Remember untuk 17th Anniversary kami on 19th Jan 2018 lepas?

Aku mintak paip air aku ni laju macam rumah VA laju yang selaju gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…

finally on 15th of April, wui bape bulan tuh…baru le dapat air paip laju for my sinki yang aku dok ngidamkan sangat. Entahlah bila dia bertukang, ada le aku dengo kat attic but aku tak bother pun coz i tot dia repair my 2 batang paip sinki tu, dah kat sebulan kot aku tanya bila nak repair, coz dia loose, dok gengoyang bagai. Rupanya dia buatkan air dulu, paip tu kemudian coz donno la tools dia tak cukup. Alhamdulillah, dapat gak air paip sinki masak yang super laju. Sebelum tu dia buat direct dari pump, but sesemput gak airnya, wpun sometimes lebat, but still package siksalah.

Bila abang dapat tau that air sinki ni laju, wow, kalah aku, dia yang paling seronok seiiiiiiiiii!!

Yelah, job basuh pinggan kat rumah ni dia, habis dia study, sebelum tidur, baru dia basuh the dishes,specially aku pas masak memang tak usik sinki lah, tu keje depa. Ada je dishwasher, but abang tak suka pakai dishwasher, dia suka manual basuh pakai nih. Kalau banyak sangat nak dibasuh, aku masukkan gak half lam dishwasher so takde la dia buang masa nak basuh pinggan kat sinki tu kan. Sian gak dia, esoknya nak sekolah…

So alhamdulillah..wpun ramai yang DM aku cakap, ohmeng, simple giler hadiah anniversary ko mintak Kak Red oi…

yelah, dah tetua nih, tak yah nak mintak bembukan memahal specially, i should ask this present since our day 1 pindah Red House nih..eh ada jer aku berzikir kat telinga laki aku, but he buat donoo jer….dah kuor post aku mintak adiah anniv gift paip sinki laju ni baru ler dia usaha nak repair.

Yey riaktakbur. air paip sinki ai dah laju hehehe….

 

Comment: 11

The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 11

Lagi adventures moments di Krabi…

 

 

IMG_1745IMG_1747IMG_1770IMG_1817IMG_1828IMG_1834IMG_1837IMG_1841IMG_1852IMG_1862IMG_1867IMG_1872IMG_1876IMG_1899IMG_1903IMG_1921IMG_1928IMG_1930
IMG_1942IMG_1948IMG_1959IMG_1960IMG_1961IMG_1964IMG_1967IMG_1968IMG_1987
IMG_1989

IMG_2001

 

 

IMG_2007IMG_2011IMG_2013IMG_2022IMG_2023IMG_2042IMG_2054IMG_2067IMG_2081IMG_2084IMG_2127IMG_2134IMG_2148IMG_2151IMG_2153IMG_2155IMG_2169IMG_2172IMG_2184IMG_2185IMG_2186IMG_2187IMG_2207IMG_2209IMG_2210IMG_2211IMG_2212

IMG_1931

 

The 3rd day di Krabi:

Ttour hari ni ialah the 7 Islands hoping, starts from noon till nite. Ada 2 options either nak naik small boat or big kapal. We picked the big kapal coz hari tu sebelum kita keluar Zeeshan dah memuntah, dia dah macam nak terpeleot betul, and aku risau kalau pakai small boat, dia nak terberak ke hapa bagai. But most importantly is anytime that day aku patut dapat period aku since i ve missed 1-2 days dah. So ai know my cycle ler kan. kang kalau small boat mana pulak nak ditukarnya since kita atas laut berejam2.

Thank God kita picked the big ship, betul noon ke petang tu aku period ko!

So package nih pusing 7 islands and tengok sunset n dinner sekali gak.  Depa pun siap snokelling and terjun from the big ship tuh. We were provided with the snorkel set (LEPAS NI TOLONG BAWAK SENDIRI!!!), coz baru first time abang terjun, snorkel tu tercabut sendiri from his face. So dia report kat orang jaga kami tu lah, the tour people so depa pun sama berendam masuk dalam air laut carik. Takdak. Sah kena ganti. Korang tau bape kena bayau gantinya??? Perkgh…serupa beli baru satu set yang cun from KL, cekik darah btol.

Shan pulak since he s not well, dia banyak lie down jer, and aku le teman dia. Ada pun dia main air kat tetepi beach jer sambil cuba nak tangkap ikan. Air laut sangat jernihhhh sangat.

Dinner malamnya pun kat one of the islands – depa suka, bak kata laki aku very the unexpected dinner camnih, yet for me, betapa berlengas tak selesanya! eii…tak kenanlah.  On the way balik,masih lagi dalam boat kita singgah near by the Phra Nang cave untuk tengok the Bioluminescent phytoplankton. Dia macam firefly but in blue glow in the dark and under water. Sapa pasang camera phone or torchlight memang kena maki lah..coz mmg takkan nampak if ada cahaya. This one abang terjun sama coz Kakak dah bersalin pakaian, kitorg tak tau pun nak kena pi singgah cave nih else kakak takde le bersalin baju mandi dia kan. Oh dalam ship ni ada ler toilet tapi air dalamnya air laut ko hahahaha….beria kakak excited nak mandi sekali air laut daaaa…

Ada lagi yang adventurenya, on the way balik dalam boat kecik nak transfer ke big boat ship tuh, hujan lebat menggila. Habis orang2 yang takde coverage kena tajam ujan. sian…aku mmg kebetulan dok tetengah so wpun gitu kena gak tempias but anak kecik aku lagi penting, dia dah lah not well.

Sampai deport, laki aku kena bayar the snorkel yang hilang, and pastuh ada le magic man buat performance api2 bagai. Depa ni kan aku perasan, dia lah nakhoda kapal, dia lah jaga reception, dia lah yang terjun tiruk carik snorkel dia lah gak yang layan for bbq, dia gak yang perform api ahhahahaha..all rounders betul mamat sorang tuh.

Tak abis lagi drama, laki aku and the 2 big kids dah pi naik van, aku hegeh2 ngan Zeeshan coz rupanya masa bapak dia dukung dia, selipar dia sebelah hilang. Ya Allah dah lah malam gelap, harap2 kan lampu torch light handphone jer aku dok carik sebelah lagi selipar dia sampai ke depan belakang. Tak jumpa gak, terus aku dukung dia bawak ke van.

Balik sampai resort. pepenat badan berlengas, blackout pulak. Ya Allah, bila mintak candles, depa bagi birthday candles ada le 2,3 bijik, tak ke ko rasa laki aku nak terajang je si siam2 nih. hahahahaha s

Pastuh kita keluar malam tuh, aku ngan laki aku je keluar coz anak2 dah flat and some more depa nak layan handphones memasing and tv gitu kan. Beli supper for them.

The 4th Day:

Package untuk hari ini ialah dry activities, takde wet wet. So first stop di Krabi Fun Park. Ni bebudak suka lah. But thing is Zeeshan masih lagi tak sihat, melembik sangat. Dia ada le join sesikit  ala2 the flying fox tuh, but untuk yang tetinggi sangat, abang kakaknya jer yang buat. So many types of flying – beskal, harry potter broomstick etcs. Memula amik package bebiasa jer but pastuh kita upgrade lagi for the big kids buat up to 20m height.

Oh btw, ada gak hiccups kat sini, aku bayau in full for the package a day beforenya, but masa tuk tuk datang, dia dok mintak 200 baht ke bape tah. But aku cakap, bukaklah pintu tuk2 tu so anak aku leh naik coz tengah panas nih, Zeeshan kan not well. Astaga dia tak nak bukak ko! pay first pay first. Tak ke aku berangin. Eh aku bayau beribu kot kat package ko, yang 200 ni pun ko riuhkan??

Pastuh dia nya kosi nak panjat tuk2 tu rosak, ha tak ke mendapat lagi ngan aku! Sibuk nak duit tapi service hamlau, dia bukan orang luar tau, dia mmg staff Krabi Fun Park tuh. Sesampai je kat Krabi Fun Park tu aku buat report pasal pompuan tuktuk nih, sampai ke boss dia aku report!

Sini je kita dapat complimentary, because of the bad behavior of the staff dia yang takde kosi for panjat tuktuk and also riuh mintak duit tambang ke Fun Park yet kita dah bayar full package segala so dia bagi setandan pisang ko, but pastuh aku agih2kan kat driver Alphard yang baik budi bahasa bawak kita pi Krabi town later. Dan jugak depa hantar kita ke Go Kart pulak.

For this, RD shared ride with Zeeshan and Abang Kakak memasing pun bukan main lagi beracing sampai terpusing go kart tu depa buat. Me..tukang amikg ambar video jaga barang bla bla bla.

Then the Go Kart ppl hantar us back to the hotel cos hari tu Sabtu so kita nak kejarkan pi night market Krabi town.

Comment: 11