The last on Krabi…

 

IMG_2197IMG_2221IMG_2233IMG_2246IMG_2252IMG_2254IMG_2266IMG_2271IMG_2287IMG_2290IMG_2303IMG_2315

Tak silap sekali lagi balik from the go kart sume tuh, kita takde api lagik, dahlah pepanas boliang. Huh, resort ni memang aaa….apapun kita rehat kejap sesiap bagai untuk ke night market di Krabi Town. Kita chartered Alphard terus, for the keselesaan coz jauh tak jauh gak lah pi Krabi town tuh. Tak nak aku naik tuk tuk…

We stopped makan dulu kat Muslim restaurant sini, coz dah kira nak balik dah so kita makan busat gitu. Lupa pulak aku nama restaurant tuh alah kalau pi night market tu memang nampak obviously sangat the restaurant. Btw, most orang Siam sini pandai pun cakap melayu, even Malaysian kita pun melambak merata2, sampai ko dah tak heran.

Then kita proceed jalan2 pusing night market tu lah, gaya orang siam cakap sebelum tuh, night market tu besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…bila kita pusing, alahai, besau lagi downtown rumah aku wei. Seriously, kita sampai pusing 2,3 rounds lah.

Didnt buy much here, but ada lah Zeeshan bodek2 for his toys, of cos la dapat coz kalau earlier dah cakap kalau Shan mintak ‘troy’ (dukung), tak leh dapat toy, hah, gigih dia jalan, dia kan kalau tempat2 gini kan mulalah lemah lembik jer malas nak jalan2. Ko ingat abang bapak ko tu rajin nak mengendong. Dari aku dengar bapak dia membaran kena dokong Zeeshan baiklah bagi dia toys.

Ada beli kasut gak for Kakak, yang blue atas tuh, orang tu lukis tangan, for me sandal merah sampai skang aku pakai lagi for my driving. Seluar biru yang leh pakai casual and also for opis selamba gak aku sarung. Lelain ada le tshirts for them, diorang kan suka tshirts2 negara2 bagai kan, for aku idok ada, tak kenan.

Takde apa sangatlah beli sini….

IMG_2386

 

atas bawah merah..ngan luggage pun merah! Tu kasut baru so takde merah, blue purple pun boleh. Bag sandang kakak tu pun bought kat Krabi gak, kat Aonang kalau tak silap aku lah..sampai skang dia pakai for her school too.

IMG_2392IMG_2393IMG_2398

Final daynya, hotel masih hantar breakfast yang SAMA dan dalam PACKAGING YANG SAMA! grrrrr

depa utilizekan mandi private pool berkinja habis, biarkanlah, mandi le korang pepuas coz dah nak balik pun petang tuh.  Semua tuh pakai baju Krabi eh Kakak tak pakai coz hers is 3 quarters lagipun dia nak pakai baju cantik merah dia tuh. Just the boys je lah yang pakai…Dalam airport pun kita beli memacam coz nak perabihkan lagi duit Siam. Tu pun ada lagi lebih.

Alhamdulillah December 2017 lepas dapatlah ke Krabi, we never been to this place kan. Kids suka, laki suka, mak tak suka hehehehe…frankly speaking, ai love Lombok more! Semua all about Lombok is the best the boom compared than Krabi nih.

But if you have young kids, pls do not miss the Krabi Fun Park tu, masa kita sampai till dah habis kita main situ pun, just the Red Family jer yang psent time there, noone else.

Thanks for taking us there Air Asia and hantar kami pulang semula….for me personallylah kan, kalau nak pi lagi Krabi ni, tidak dah kot (melainkan for kerja/blogjob) but cam ai cakap, Lombok lagi bestlah.  Anak2 aku tuh, semua pun best asalkan beach. Maybe coz i m not really a beach person. Yes, kalau family nya trip, either fun parks or beach kena pilih, if cities tour ke hapa, depa kurang. so 4 vs 1, aku kalah.

Thanks Krabi untuk memory pahit manis tawar masam sedih spicy oily bagai hahahaha….

Comment: 11

Lagi adventures moments di Krabi…

 

 

IMG_1745IMG_1747IMG_1770IMG_1817IMG_1828IMG_1834IMG_1837IMG_1841IMG_1852IMG_1862IMG_1867IMG_1872IMG_1876IMG_1899IMG_1903IMG_1921IMG_1928IMG_1930
IMG_1942IMG_1948IMG_1959IMG_1960IMG_1961IMG_1964IMG_1967IMG_1968IMG_1987
IMG_1989

IMG_2001

 

 

IMG_2007IMG_2011IMG_2013IMG_2022IMG_2023IMG_2042IMG_2054IMG_2067IMG_2081IMG_2084IMG_2127IMG_2134IMG_2148IMG_2151IMG_2153IMG_2155IMG_2169IMG_2172IMG_2184IMG_2185IMG_2186IMG_2187IMG_2207IMG_2209IMG_2210IMG_2211IMG_2212

IMG_1931

 

The 3rd day di Krabi:

Ttour hari ni ialah the 7 Islands hoping, starts from noon till nite. Ada 2 options either nak naik small boat or big kapal. We picked the big kapal coz hari tu sebelum kita keluar Zeeshan dah memuntah, dia dah macam nak terpeleot betul, and aku risau kalau pakai small boat, dia nak terberak ke hapa bagai. But most importantly is anytime that day aku patut dapat period aku since i ve missed 1-2 days dah. So ai know my cycle ler kan. kang kalau small boat mana pulak nak ditukarnya since kita atas laut berejam2.

Thank God kita picked the big ship, betul noon ke petang tu aku period ko!

So package nih pusing 7 islands and tengok sunset n dinner sekali gak.  Depa pun siap snokelling and terjun from the big ship tuh. We were provided with the snorkel set (LEPAS NI TOLONG BAWAK SENDIRI!!!), coz baru first time abang terjun, snorkel tu tercabut sendiri from his face. So dia report kat orang jaga kami tu lah, the tour people so depa pun sama berendam masuk dalam air laut carik. Takdak. Sah kena ganti. Korang tau bape kena bayau gantinya??? Perkgh…serupa beli baru satu set yang cun from KL, cekik darah btol.

Shan pulak since he s not well, dia banyak lie down jer, and aku le teman dia. Ada pun dia main air kat tetepi beach jer sambil cuba nak tangkap ikan. Air laut sangat jernihhhh sangat.

Dinner malamnya pun kat one of the islands – depa suka, bak kata laki aku very the unexpected dinner camnih, yet for me, betapa berlengas tak selesanya! eii…tak kenanlah.  On the way balik,masih lagi dalam boat kita singgah near by the Phra Nang cave untuk tengok the Bioluminescent phytoplankton. Dia macam firefly but in blue glow in the dark and under water. Sapa pasang camera phone or torchlight memang kena maki lah..coz mmg takkan nampak if ada cahaya. This one abang terjun sama coz Kakak dah bersalin pakaian, kitorg tak tau pun nak kena pi singgah cave nih else kakak takde le bersalin baju mandi dia kan. Oh dalam ship ni ada ler toilet tapi air dalamnya air laut ko hahahaha….beria kakak excited nak mandi sekali air laut daaaa…

Ada lagi yang adventurenya, on the way balik dalam boat kecik nak transfer ke big boat ship tuh, hujan lebat menggila. Habis orang2 yang takde coverage kena tajam ujan. sian…aku mmg kebetulan dok tetengah so wpun gitu kena gak tempias but anak kecik aku lagi penting, dia dah lah not well.

Sampai deport, laki aku kena bayar the snorkel yang hilang, and pastuh ada le magic man buat performance api2 bagai. Depa ni kan aku perasan, dia lah nakhoda kapal, dia lah jaga reception, dia lah yang terjun tiruk carik snorkel dia lah gak yang layan for bbq, dia gak yang perform api ahhahahaha..all rounders betul mamat sorang tuh.

Tak abis lagi drama, laki aku and the 2 big kids dah pi naik van, aku hegeh2 ngan Zeeshan coz rupanya masa bapak dia dukung dia, selipar dia sebelah hilang. Ya Allah dah lah malam gelap, harap2 kan lampu torch light handphone jer aku dok carik sebelah lagi selipar dia sampai ke depan belakang. Tak jumpa gak, terus aku dukung dia bawak ke van.

Balik sampai resort. pepenat badan berlengas, blackout pulak. Ya Allah, bila mintak candles, depa bagi birthday candles ada le 2,3 bijik, tak ke ko rasa laki aku nak terajang je si siam2 nih. hahahahaha s

Pastuh kita keluar malam tuh, aku ngan laki aku je keluar coz anak2 dah flat and some more depa nak layan handphones memasing and tv gitu kan. Beli supper for them.

The 4th Day:

Package untuk hari ini ialah dry activities, takde wet wet. So first stop di Krabi Fun Park. Ni bebudak suka lah. But thing is Zeeshan masih lagi tak sihat, melembik sangat. Dia ada le join sesikit  ala2 the flying fox tuh, but untuk yang tetinggi sangat, abang kakaknya jer yang buat. So many types of flying – beskal, harry potter broomstick etcs. Memula amik package bebiasa jer but pastuh kita upgrade lagi for the big kids buat up to 20m height.

Oh btw, ada gak hiccups kat sini, aku bayau in full for the package a day beforenya, but masa tuk tuk datang, dia dok mintak 200 baht ke bape tah. But aku cakap, bukaklah pintu tuk2 tu so anak aku leh naik coz tengah panas nih, Zeeshan kan not well. Astaga dia tak nak bukak ko! pay first pay first. Tak ke aku berangin. Eh aku bayau beribu kot kat package ko, yang 200 ni pun ko riuhkan??

Pastuh dia nya kosi nak panjat tuk2 tu rosak, ha tak ke mendapat lagi ngan aku! Sibuk nak duit tapi service hamlau, dia bukan orang luar tau, dia mmg staff Krabi Fun Park tuh. Sesampai je kat Krabi Fun Park tu aku buat report pasal pompuan tuktuk nih, sampai ke boss dia aku report!

Sini je kita dapat complimentary, because of the bad behavior of the staff dia yang takde kosi for panjat tuktuk and also riuh mintak duit tambang ke Fun Park yet kita dah bayar full package segala so dia bagi setandan pisang ko, but pastuh aku agih2kan kat driver Alphard yang baik budi bahasa bawak kita pi Krabi town later. Dan jugak depa hantar kita ke Go Kart pulak.

For this, RD shared ride with Zeeshan and Abang Kakak memasing pun bukan main lagi beracing sampai terpusing go kart tu depa buat. Me..tukang amikg ambar video jaga barang bla bla bla.

Then the Go Kart ppl hantar us back to the hotel cos hari tu Sabtu so kita nak kejarkan pi night market Krabi town.

Comment: 11

The Krabi…the 11 complaints!

 

 

IMG_1355IMG_1359IMG_1362IMG_1369IMG_1370IMG_1371IMG_1373IMG_1376IMG_1377IMG_1379IMG_1380IMG_1381IMG_1382IMG_1383IMG_1386IMG_1396IMG_1413IMG_1415IMG_1424IMG_1431IMG_1458IMG_1460IMG_1473IMG_1475IMG_1491IMG_1492IMG_1494

 

IMG_1515IMG_1519IMG_1529IMG_1540IMG_1547IMG_1560IMG_1563IMG_1566IMG_1573IMG_1577IMG_1579IMG_1582IMG_1591IMG_1609IMG_1615IMG_1617IMG_1623IMG_1639IMG_1655IMG_1670IMG_1671IMG_1673IMG_1675IMG_1687IMG_1695IMG_1700IMG_1717IMG_1711

Dec’s trip to Krabi, Thailand.

All 4 of them love this place, but not me…hehehehehe…not coz beach is not my thing, but ada lots of hiccups specially for on the hotel, the service by some of the places..etcs.

Coz of that, I takde mood sangatlah  nak bersembang detaily on this Krabi pun.

1. Resort – Aonang Oscar Pool Villa (balik je from Krabi, laki aku hantar kat booking.com 11 complaints on this resort!!!!)

2. Transports – some by the hotels, mostly dengan public transport and some ada dalam package of the tour tu sendiri

3. First day siang relax chillax but  malamnya kita pi Aonang’s town for tomyam and pulut mangga

4. The next day was elephant trekking, baby elephant show at the safari.

5. Went to Wareerak Hot Spring and mandi gak kat Emerald Pool yang very the crystal clear water. But depa lah mandi, cam biasa aku wet wet ni so not my thing lagipun sorang kena jaga bags.

6. Lastly went to Tiger Temple Cave, both abang kakak yang naik sampai atas. All these 3 packages ni kita pakai tour, amik pun from the Aonang Town a nite before.

Malamnya kita keluar town lagi for dinner and pepusing markets. Back to our resort tuh, lam our villa tu ada 3 rooms, each rooms comes ngan toilet bathroom but no tub, we picked this coz ada private pool, agak mahal gak coz peak season masa nih. Kitchen, dining and the hall pun ado gak, but iron takdok! breakfast included but cam lahabau dia antau pakai polystyrene box yet dah tak leh pakai this type kat msia, bukan ke worldwide tak leh pakai gak. Wpun makan lam bilik hotel yek, diaorag antau camtuh…annoying giler ngan hotel nih. And few times blackout, specially masa kita baru balik pepenat from the island trip the next day nya.

IMG_1988

IMG_1991

Totally not worth it with the high price we paid for 4 nights!!!

1. Wifi not working at all in the villa.
2. No iron
3. No toothbrush n toothpaste
4. Only 3 selected menu for breakfast, no refill for the drinks (coffee or tea)
5. Breakfast delivered to villa only using white polystyrene box and the drink we hv to do ourselves.
6. 2 times no electricity and we asked for candles and they sent us birthday candles!
7. No english channels for the tv
8. Shower water pressure very slow
9. No complimentary airport transfer
10. The free shuttle to Aonang only 2 times daily. They charge 200B pertrip for out of the schedule.
11. We ordered at night for the next day breakfast and they said restaurant is separate. What a joke!!!
12. 3% charge for credit card payment!!!
14. Their welcome drink just water!
Unless u want villa with private pool else better not. Just find any regular resorts with better facilities n services than this villa!!!

Stayed in December 2017

11 points from the husband in the booking.com :)

anak2 ada komplen gak sesikit, specially both big kids yang nak baju tudung beriron bagai tu kan, so aku letak kain baju tudung depa kat bawah tilam and bawah sofas (pun ada some baju masih nampak keronyok) then terpaksa gak kita bawak pi dobi for ironing. Kelakarnya they dont hv that service plak, kena cuci baju and iron or cuci baju and lipat. Omeng. Memang kita nak cuci baju gak but we plan to do it on our 2nd or 3rd day, not ler on the first day.

All in all, i tak recommend this hotel at all…no wonder ler sampai 11 complaints laki aku submit.  But for the rest of the tour, kids and husb  suka…mak nya bebiasa jer.

 

Comment: 10

3 casual bags of Marc Jacobs…

Pemborongan terhebat for Feb/ March from USA but via @myvamore 

Next month onwards tak tau la apa lagi tangan ni gatai nak memboli plakkan…

But tell u, cheappppppppppppppppppp. compared than other countries or even lam KL sendiri heh.  So aku beli terus 14pcs! Alhamdulillah selamat sampai ke tangan dengan penuh bahagia smile smile….

Bath and Body Works – wallflowers. Currently aku memang ada plugnya for like hem…6,7 pcs kalau tak silap. so wallflowes refills ni memang kena stand by banyak gaklah. i love the good smell of the house, selain dari ni ada lagi pewangi rumah jenis diffusers lain gak aku pakai. macam2 types.

IMG_5450

IMG_5451

and and and

bila Myvamore pergi outlet, aku sesaja la tanya if Marc Jacobs ado kan (for US brand better to get MJ, Kate Spade, MKors or Coach from there lah), among all brands nih, aku suka lagi MJ. so yes….but of cos aku tak nak le bags mengarut2 kan, aku nak crossbody bags yang leh pakai for jenjalan, weekends, travel gitu…

0da737f7-0b1e-4a54-9693-a557ecc732fc

97f1815f-f877-468b-b382-3eadeb3b85b6

5469c7b4-55e2-411b-aa15-cd6ddb5e8289

Dan terhasillah 3 bijik cross-body bags nih, except merah tu, sling boleh, shoulder boleh, and practical gak bawak pi opis. Nice….this week I baru nak start pakai one of the bags lah… and so weekends leh sarung the other 2 pulak…yippi happy happy.

Bertambah lah sikit bags weekends yang sedia ada. Thanks Myvamore!

Comment: 8

Untuk Rumah Nur Hati…

IMG_5365

 

Kekotaks ni semuanya patut dah sampai Cambodia since months ago, but Ustaz masih lagi gagal nak do the collection bagai, wpun dah berbulan-bulan. so terpaksalah aku initiate hantar ke rumah2 Charity di KL sahaja. Jarang and dah few years sangat aku tak hantar barang2 charity dalam KL nih coz memang manjang hantar ke Cambodia sahaja. So aku tak nak gak hantar kat charity house yang memewah, umpamanya Rumah Tunku Budriah sebelah rumah aku tu jer, dah famous sangat.

So with the help of my assistant, Cik Kakak, my daughter, kami berdua redah ke Ampang (the boys been bz, but they helped ler masukkan kekotaks ni lam bonet kete aku). We went to Rumah Nur Hati, Ampang.

IMG_5370

I called few weeks ago nak arrange datang, but katanya anytime je boleh datang. So no need an appointments at all. Senang jer pencarian rumah nih, knowing me yang sangat senang jadi queen of sesat tp to get to this house, momantai. Though jalan  nak ke area sini sangatlahhhhhhhhhhh mencabar.

Both of us gak yang keluarkan kekotaks from the bonet to the house (ada 2 kotak tu manghaik beratnyaaaaaaaaaaaaaa….kenbaju anak2 aku la apa lagik). but being supermak, all ok jer. Allah permudahkan.

So next cycle, aku ngan Kakak akan ke rumah lain pulak.

Specially kain baju aku yang sangatlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh melambak2 banyak tuh. So insyallah before Ramadhan kot, kita buat lagi seround derma2 barang2 kain baju rumah to another house.

Korang pun boleh je pi hantar sendiri rumah2 charity nih, google jer. Tak yah nak dok cakap ‘ai banyak kain baju lah, nak derma’ or ‘ai banyak sangattttttttttttt tudung nak bagi orang’…move your butts, start your engine and just go deliver those stuff to the charity houses.

Btw depa tak tau pun nama yang hantar2 barang nih, macam masa aku hantar pun, depa tak tanya pun dari mana bagai. so being anonymous jer.

Hokey…..

Comment: 8