Professor Zeeshan…

So many things happened on Oct 2018.

The good news the bad news the hem hem news haish…

Today, is about Zeeshan.

Kol 5pm anak bongsu ko tepon, mami, kakak nurse bagi surat, she said mata shan rabun.

oh my. ko pun balik la keje cam biasa, sambil masak ni ko baca surat ijau ko from the Jabatan Kesihatan! Depa datang sekolah Zeeshan and did the injections, rupanya depa checked also his eyes problem.

Kau….mak pun terus abiskan masak, pas Maghrib terus bawak Shan pi optician near by my house.

IMG_7346

roughly, ni yang optician detect from the computer checked. takper, takper…kita buat manual check gak. pun begitu, still banyak tinggi gak lah power dia hoih! melopong mak aih!

 

IMG_7340IMG_7349

basic question, Zeeshan tak kabau ke dia tak nampak Kak Red?

well, ada pernah, but i tot it s an excuse tak salin hworks anything yg written on the whiteboard (haih, mak ooo mak tolonglah dengar cakap si anak tuh). Lagi satu, being bebudak kan suka amik barang / pegang  my stuff kan.  So one of the stuff dia suka usik tu was my specs (yang bersepah ada kat rumah tu lah).

Rerupanya anak aku rabun yooo….

teruslah buat spec, but tak leh siap hari tu gak coz dah malam pun kan.

IMG_7373

Tomorrownya, aku terus called eyes specialist, alhamdulillah dapat la slot noon tu jugak. So nasib baik my Boss sangat understanding, dapat je izin, aku terus rushed amik Zeeshan (i remembered masa ni hujan lebatnya Ya Allah, lencun kaki suor baju aku gak masa nak redah amik dia dalam school). Then took 7 min patah balik rumah jap tukarkan Shan to baju biasa bla bla bla coz dah kehujanan kan…

rushed lelaju (siap langgar banjir lagi) to hospital with Shan.

ngam2 on time, so startlah, buat checking mata luh pakai computer, pastuh check lagi manually. pastuh tunggu jap, masuk pulak ubat mata bagi blurry. then kena took break for lunch just quick 15 – 20min.

IMG_7380

 sejuk! mak lupa bawak cardiganlah, jacket pun lupalah, ater…..dah rushing sana sini kan.  Bapak eh mana Kak Red?

eh ko soalan!

IMG_7384

 Last one before jumpa doctor.

IMG_7377

btw masa kat sini aku sempat called my optician to hold dulu Zeeshan’s spek (kan semalamnya pi buat) coz aku nak dptkan final confirmation on his power first.

After meeting Doctor, it s confirmed that memang anak aku rabun sangat.  He needs to come back to the hospital for his monthly check up (looks like power dia akan increase gak lah doctor cakap) but kita tengoklah nanti next check up. Also after 3,4 times check up baru decide on the other frames/glasses to control the power (myopia).

IMG_7432

Beginilah ye Professor Zeeshan. Kadang2 kena panggil dia Prof jer, mesti dia menyahut.  Kenapa rabun? puncanya? takde punca pun, he s not a gadget person. coz dia dapat ipad pun once a week hari Sabtu after his taekwando kumon classes. Itu jer lah. Doctor pun tak cakap puncanya from there, but ini more to – dah ketentuan mata dia rabun, dah nak rabun gitu, kata doctor ye.  Same cam mak dia lah. But i rabun sejak masa ai was in ITM not lah dari kecik.

IMG_7496IMG_7481

Seronok betul Zeeshan dapat pakai spek, u know why? coz baru dia nampak DUNIA! hiksss…kesian kan. rerupanya bila tengok wayang ke bagai tuh, dia bukan nampak benau. Bila dia tengok tv sambil makan dari kitchen table tu kan, aku tanya lah, apa yang Shan nampak kat tv tu, oh Shan nampak little bit jer. Ater napa ko tak kabauuuuuuuuuuuuuuuuuuu mak ekau Shan oi!!

Spek ni ngan glasses frames RM180. Bapak dia bayaukan, dah tuh kulu kilir aku ngan anak, ko leh melepak je buat tak tau, hah bayaulah!

Zeeshan’s power for Oct 2018 at the age of 6 years 10 months:

Right side +3.25/-2.00
Left side +2.75/-1.50

Mak engkau pun tak seteruk camni Shan oi, but my rabun jauh dah kurang skang nih (i dont wear c/lenses on daily basis anymore, specs pun malas nak pakai coz tak nak rely on them dah, so bila kat luar, aku mmg tak senyum kat ko coz aku tak nampak, driving pun ai tak pakai except masa hujan). But ai pun ada rabun dekat gak, lagi ler aku tak nak pakai, ai do have multifocal lenses gak, pun tak kuasaaaaaaaaaaaaaaaa nak pakai. as needed jer.

Napa frame Shan not in red? eh mak dah amik merah dah, but optician said, jangan kak red oi, sekolah tak leh pakai merah.

oh yeah? takper, nanti mak buat merah gak for back up bila dah confirmed the powers lagi seround for the next months.

Yes ai know power dia akan berubah but ai cannot lah pakai satuuuuuuuuuu tu jer kan. kena lah stylo sket. Frankly speaking, i have more than 10 specs (yang memang wajib pakai everywhere).

1. 1 in my office

2. 1 in my doraemon bag

3. 2 in my car

4. 1 in his car

5. 1 kat depan pintu rumah

6. 1 kat sofa bawah my ‘bed’

7. 1 depan tv bawah

8. 1 at kitchen’s table

9. 1 in my bedroom, next to my bed (kengkadang nak tengok tv gak)

10. 5 kat everywhere lagik, celah bedah, drawers.

Gitu….

 

Comment: 6

Abang – The 17th

Anak sulung saya, Abang bertukar umur to 17 this year. Gitu lah, dedulu korang tengok dia masa umur 4, 5 years kan, tetibaaaaaaaaaaaaa skang dah 17 taun.

Cuma routine tahun nih, sejak yang kes accident bicycle awal tahun till now, tetiap bulan ada check up ngan doctor. Tetiap bulan gak lah aku kulu kilir ngan dia layan for hospital check up thingy (bapaknya teman awal2 tahun nya check up je, pastuh campak kat mak nya to settlekan)

this year gak (just less than a month after his birthday nih), will sit in for SPM. Besau exam tu bang.

IMG_7563IMG_7564

IMG_7570

5fa17325-35a0-49a8-981e-2982169ea6de

IMG_7614 (1)

IMG_7602 (1)

Sama macam kakak gak, his both parents takde kekongsi adiah kek ke hapa bagai, we are on our own lah. Ai tempah the birthday cake from the same baker (few birthdays dah for my family aku pakai service Flavox Patisserie. I tak amik large size pun kek nya, coz just for birthday makan purposes, kekita je yg makan gitu kan. I pun ada gak tempah the baloon choc set tuh, semua delivered a day before his birthday.

Kek abang tu, ada dramanya. The baker Sarah deliveredkan masa aku kat hospital nak buat check up. So turun naik le kek tu aku mengusung, mana ngan tangan lain ada benda lain nak dipegang. Gitulah anak nya birthday kan.

I got him a new wallet gak. Kakak pulak adiahkan abangnya jam (she bought from Melaka 2 days before his birthday). Shan hemm…shan tukang sibuk jer for bergambau. Nanti weekend baru kita pi  birthday dinner bila dah complete cukup 3 beradiks ni (to wait for Kakak balik from the hostel).

Walaubagaimanapun Abang, doa dari mak mung ni yang paling penting. Hati mak mung ni gak, jagalah memolek. Jangan dinitik2kan airmata mak ekau ni sangat, dahlah mak ko ni bang sedang dilanda badai. Biarlah jadi anak/abang yang dicontohi adik2nya, soleh mu dalam solat dan perintah Allah. Berkat hidup kita, adalah dari suara kata dan doa mak kita ni gak ye Bang.

Awak gak lah nanti nak jaga mak awak yang memakin kertu ni, nak bimbing adik2 awak gak nanti. To guide them to the right path.

Eh panjang lak ceramah. Oh ada gambar Zeeshan tu pakai spek, ha nanti kita sembang pasal magnet akak yang dah jadi mat spekie tu yek.

Happy Birthday Abang, the best for your SPM too, insyallah. 23rd Oct – 17 years old.

Meaning to say, awal tahun depan makpak korang nya wedding anniversary yang ke 18 tuh…hmmm

Comment: 5

Chess for Alam Shah’s alumni

IMG_5218 IMG_5220 IMG_5223 6784f9d2-c830-4b53-9e45-08ab1ecd24a6 IMG_5225 (002)

 

Just for record purposes, since aku taun ni takde pi tournaments at all (baik internal or external). Just this one jer. Internal coz depa tak buat, ppone to next year so takpek lah nak sambung2kan title championship tu kan. external pulak, mmg aku tak masuk memana tourney coz kepala banyak benau masalahnya. saratlah. 7 games at least, 7 juta kali jantung ko debak debuk masa nak start the games for each boards.

seram sejuk tau main chess nih…

But this one, exceptional case.

I was invited by a fren of mine Al Azmy (also ALUMNI of Alam Shah) to play / rep for the Alumni. Apparently tak cukup alumni yang register for tourney arituh. Oh for their event Old Boys Weekend kat SAS Putrajaya tuh. I kan mmg membesar kat Alam Shah and also anak pekerja, some more dah 13 years Al ngan ai pun main chess together2 at our ‘place’ so tu pasal dia import Kak Red nih.

Kita lawan vs bebudak from Form 2 to 5 kalau tak silap. Lawan saya was anak / student form 2. Selamba je dia cakap nak kenalan ngan anak aku (mintak instagram kakak lagi) bila i told him anak aunty pun same age as you. But anyway, dia kalah. Dia resigned coz setapak je lagi dia akan kena checkmate. So overall, Alumni menang 3 1/2 : 5 . and pastuh main sesuka, ada sorang Alumni ni gak suh anak dia sek rendah kot, main ngan ai. Ok mak menang lagik.

Eh OBW ni 3 hari but i pergi  on the 2nd day Sabtu 11 August 2018.

 

Comment: 8

Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

i was looking through my old entries

specially about abang and kakak

when they were about 4,5 years old

to primary schools

sekolah agama samping merah / kain merah

sekolah cina depa

tuitons, kumon

and there were more than 1500 entries labelled under these 2 kids, mostly about their school life etcs lah

and bersaksikan my millions of readers since i blogged about them (let s take it since abang’s kindy time, age 4 years old)

now abang is 17 years old

so dah 13 tahun tahun cerita depa sekolah bagai kuor dalam blog

but i just found out, i was told that ai ni amik jemput anak2 sekolah tuitions kumon semua hal anak2 – ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari

I remembered how i have to carry abang, when he was so baby lagi, naik turun pi rumah my mak bila i nak pi keje, bawak pi clinic pi memana gitu berdua lah etcs. Pastuh together with adiknya Gegirl, 3 of us kulu kilir, I lari sana sini with these 2, buat errands with these 2 little kids. Attended all their stuff thingy.

Alhamdulillah i have  2 blogs (one blogspot and this blog) to recall back all memories. Reading back the old entries.

and to compare with the accusation –   ‘Boleh kira ngan jari / Pernah la tp boleh kira pakai jari’

Comment: 3

Balenciaga the BSH…

IMG_6168IMG_6154

The fourth members in our red cat family.

Balenciaga aka Bel. Male. Born on 7 August 2018 and masa amik ni baru je ngam2 sebulan. Bel is from the British ShortHair, golden shades. Mak Pak dia pure BSH, ada 3 beradik jantan sama lahir ngan dia gak masa nih. I always hope to get one BSH, alhamdulillah, terima kasih Anne aka PenMerah yang hadiahkan. Ferragamo the cat ai (just turned 1 year recently) pun from the same owner gak, Anne PenMerah.

Ada sebulan gak Chanel and Ferra dok rumah PenMerah for matting. So skang aku ngah kekira hari ler for Ferra and Chanel pregnant. Heharap ado yang melekat, sebulan tu for Ferra dok ngan bf BSH dia kat sana, and Chanel plak sebulan lebih, pun with BSH gak bf dia coz masa aku jemput dia orang nak balik, Chanel masih lagi package nak mengawan still. Haish..lama btol makcik tuh.

Everytime i feel down, everytime i feel sad, diorang ni la yang make me smile a bit, to answer your questions till when ai nak membela the kitties ni. Till my akhir hayat hidup ai lah. Insyallah.

Sejak ada Bel ni, ai tidur bawah kat sofa coz ai nak kena babysit dia 24/7. I amik cuti 3 days (so dapat 10days) to look after him. First 2 days, tak pandai langsung dia nak minum pakai bowl, so aku beli botol susu and feed him. Skang ni dah pandailah minum sendiri from the bowl.

Groomer pun dah datang mandikan dia (with his other sisters gak lah), and I will start sending him to vet once he turns 2 months (skang too light sangat weight dia).

To recap, i have Chanel, LV, Ferra and now Bel. I used to have Dior, but there s a situation between Dior and my husband (few months ago), so I had to let him go (of cos lah aku sedih giler, but do you think my husb care bout my feelings? no). So takpelah. from now on, i m not gonna let go any of my cats.

Comment: 4