Transitions® Signature™ Lens yang serbaguna!

.

IMG_5239

Kan Akak tengah sibuk dengan project TM, so memang setiap minggu penuh keluar mencari barang dan aksesori rumah itu ini bagai. My weekends Sabtu Ahad normally jarang sangat Akak pakai contact lens tapi memang memanjang with my Transitions® Signature™ Lens pair nih. Coz dah 5 hari waktu kerja kat opis pakai contact lens kan, so memang Sabtu Ahad selalunya Akak bagi mata relax.

Somemore my car is already in the workshop dek kes kena langgar hari tu jadi semua harta dalam kereta dah packed masuk dalam rumah. Menggunakan kereta suami, I cuma letak Transitions® Signature™ Lens sahaja, makanya all in one go. Tak payah nak selongkar amik bawak glasses lain or shades gelap lain.

IMG_3932

On top of that those shades or sunglasses semua tu takde power, you akan cakap boleh je letak power but back to simple thing if I could carry 1 item rather than 2, kan lebih senang pakai Transitions® Signature™ Lens sahaja.

Sekali harung je, tak yah risau nak pakai cabut the spectacle and the shades, coz with Transitions® Signature™ Lens, siang ataupun malam, pagi ataupun petang Akak pakai the same pair kerana ianya serbaguna tak kira waktu dan ketika and on top of that it made my eyes much more comforting dan sedap jer mata Akak memandang :)

Korang yang specky tu better cuba, and definately korang akan rasa kelainannya! Because I do :)

Comment: 7

The reds…The Hobbit!

Merundum tak korang kat opis, those yang kerja ler. Merata orang cuti kan. Kita jer kerja. Aku adalah no hal one. I got to do lots of stuff, banyak benda yang macam tak boleh buat waktu ramai orang, dah boleh buat, clear kan tu ini, kemaskan segala. Can work peacefully.

Then lagi satu aku dah 2,3 bulan le gak tak turun makan bawah, pastuh memang tak langsung menyoping. If i were sakit jiwa sikit datang, baru turun. but ada satu bulan tu, sekali 2 jer aku turun. Kes ada barang anak2 dah almost habis yang which masa tunggu Kumon class depa weekly sokmo i did tu, takde or lupa nak beli di Tesco. Jadi terpaksa gak turun.

So macam aku cakap le bila datang biol ngeng sakit jiwa merana aku pun turun ler, kasi hilang stress sket. Dah lamaaaaaa sangat tak beli baju. Tapi kenangkan baju banyak dah masuk dalam kotak for moving, i have a little bit of space (gila ler, sampai sudah le tak habis baju nih), so aku beli le, they have SALE everywhere. Year end kan.

IMG_4874

 

Merah ni design dia cantik, lama betul nampaknya aku tak datang sini sampai baju ni jatuh to SALES item. Ada in black, i nak amik jugak, but sampai entry ni aku buat pun aku masih lagi tak turun2 mall KLCC tuh.  Malas ler nak turun, member aku pun macam dah pasrah tengok aku yang malas nak makan kat bawah tuh. Bila tak makan, takde le point nak membeli belah jalan2 sana sini.

Family aku nak datang this week during lunch break masa tu nanti ko nampak hakak turun ler hakhakhak.

Eh ai ada pergi Jusco Maluri 2 hari last week, coz nak kena beli undergarments anak2 dan bibik. Hah tu keluar terus KLCC kau. Yelah baju dalam / spender anak2 baya2 depa murah di sana. Tak perlu ler berjenama for them, amalan aku belikan yang sedang2 sahaja for anak2 aku, tapi beli banyak ler, so macam 10 helai for all sets. Idok le selai dua. Aku nak pi Jusco tu pun bercinta.

Thanks to 2 orang adik RHB yang tegur akak di Jusco yek :)

 

IMG_4881

Baju ni belum berpakai yet, maybe dimangsakan this week. Kalau dia jual in kuning ke hijau mungkin aku takkan beli but for that day aku beli semua in reds.

IMG_4885

i dah pakai ni, mungkin entry yang aku pakai baju nih keluar this week.

IMG_4814

on a different day pulak, weeks ago, i pergi berduaan tengok The Hobbit with Abang, Under Nuffnang/Churp Churp. A premier show, dapat tix 2 ketul jer so bawak Abanglah, some more kakak dok lepak umah nenek ngan her cousins. But 3 days later, Abang pergi lagi tengok dengan bapaknya, kakak and my bro’s family too. Aku tengok sekali tu je lah, bestlah tengok ngan IMAX TGV tuh. kali kedua aku tengok via IMAX, dulu pun tengok Hobbit gak.

IMG_4827

Mummy, tolong amik gambar abang kat sini, nak hantar kat the cousins and frens abang.

Gelaplah bang

takpe mom, janji The Hobbit tu nampak.

Balik kita berduaan malam tu, aku terikut jalan Fed Highway pulak dari Damansara, podahcit btol, udahlah midnite. Tapi moleknya dia tau mana Menara TM, mana bangunan RTM, apa itu gerbang Selangor Darul Ehsan, Fed Highway panjang tuh, dan macam2 lagi, kisah kenapa kereta dok right lane, left or middle lanes, semua aku ajarkan. Facts. Kalau tak asyik ler bercerita pasal dia punya main ice skate je kan (he went again with his sis and the cousins, bawak by my bro a day before).  So as he grows, kena cerita benda2 serius jugaklah. Termasuklah aku kena kisahkan balik kenapa orang yang langgar kereta aku tu dulu.

Boleh tahan penat ler jugak nak bercerita, benda yang kita tak pandang dah tak heran coz ketuaan kita tapi bebudak, it s a new thing for them. Dan ko nak menjawab seribu satu soalan depa, non stop. The kids no matter how old depa pun, tetap akan carik the parents as their wiki/red pages :) .

Apapun, the cuti2 year end buat malas nak update blog sangat, aku tak ke mana so takde alasan tak update cuma i tengok the hits menjunam coz ramai bercuti jadi macam hahaha lagi le malas.  Tapi kalau tak diupdatekan lagi ler makin delay.

My point is, bukan takde benda nak update, jugak bukan malas. but I tengok orang cuti, so I pun saja auto schedule kan ikut alang2 mood. No matter what pun those yang bercuti will still come back and read, i have my own regular readers gak kekdahnya.

Blog ni pun ada mobile theme, masalahnya ramai came back to me tak puas baca via mobile or via hp cecanggih memahal tuh, nak jugak baca dari lappy/pc. Sukati hangpa ler.

Aku sendiri pun tak puas baca dari ipong aku unless nak cepat cari something dari machine tangan tuh.

See you soon, i have bunch of stories.

Comment: 7

Penglihatan lebih jelas dengan Transitions® Signature™ Lens!

.

IMG_4559

Masih ada lagi yang kurang jelas tentang apa sebenarnya Transitions® Signature™ Lens ni?

Meh let me recap apa yang akak telah terangkan sebelum ini tentang apa sebenarnya Transitions® Signature™ Lens ni, apa kelebihan dia, teknologi apa digunapakai dan sebagainya.

Menggunakan bahasa yang mudah difahami, Transitions® Signature™ Lens akan bertukar tintnya bila berada under direct sunlight, akan jadi gelap lensnya megikut kadar tahap UV yang ada dan kalau indoor, akan menjadi terang. So basically the tint of the lens mengikut penyesuaian keadaan kita berada, either indoor or outdoor. Suprisingly kadar pertukarannya tint yang begitu cepat amat mengkagumkan!

IMG_9813

Dari segi teknologinya pula, menggunakan new patented photochromic dye formulation, Chromea7™ dan ini menjadikan Transitions® Signature™ Lens lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung seperti cahaya yang dipantulkan dari bangunan, tingkap, jalan raya dan lain-lain permukaan. FYI, photochromic lenses are lenses that darken upon exposure to UV light (sunlight), and return to clear when indoors.

Ini menjadikan ia lebih responsive tak kira di mana kedudukan kita. Lens yang kita pakai akan menjadi reactive to UV light, jadi dia akan jadi mid tint jika di tempat yang partially sunny, cloudy, rainy even under shades but as long as ada UV. Then bila takde UV at all contohnya indoors, terus ia bertukar menjadi crystal clear :)

Bukan sahaja lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung, dengan Chromea7™ of cos menjadikan ia juga more reactive lebih-lebih lagi kepada UV light, sudah semestinya la kan dan lebih responsive dalam keadaan hot climates seperti di Malaysia yang panas berdenting ni.

IMG_2130.jpg

Tidak kira pukul berapa, bergantung kepada tahap UV yang diterima, tintnya will just turns to the right shade. Ini amat penting kerana kita mahukan penglihatan kita mendapat suasana dan cahaya yang sebenarnya bukan kelam seperti kita memakai sunglasses dan juga sebab ia menjadikan penglihatan kita lebih selesa dan setiap benda dapat kita lihat its true and vividness color dan detailsnya tanpa any kelam. You got my point?

Disamping itu Transitions® Signature™ Lens juga akan memprotect vision kita dan membantu kita melihat dengan lebih jelas dan nyata. Its fast fade back speed dan fully clear untuk keadaaan  outdoors membolehkan kita dapat melihat clearly untuk outdoors view. Tapi penglihatan outdoors  seakan satu keistimewaan kerana silau matahari selalunya menjadikan ia sukar untuk kita melihat dengan jelas sesuatu keadaan yang terperinci atau keindahannya sebab terpaksa kecilkan mata kita ataupun terpaksa memakai sunglasses. Masalah untuk sunglasses pula, bila kita masuk indoor je kena tukar. Tapi dengan Transitions® Signature™ Lens, tak payah kita nak susah-susah tukar glasses, sebab bila berada di indoor, Transitions® Lenses akan tukar balik macam cermin mata biasa dengan lens yang jelas.

IMG_4747

Akak percaya dengan teknologi yang digunakan oleh Transitions® Signature™ ni sebab ia telah diuji with Transitions Optical’s Measurement methodology Life360™. Diuji lebih dari 200 real life conditions, 1000+ scenarios di merata dunia dan masih terus diuji lagi dan lagi. Tak kira samada scenarios mengadap direct cahaya matahari atau facing away from the sun. So kita mendapat hasil yang terbaik dari semua ujikaji yang telah dijalankan.

But personally for me what I like most with my Transitions® Signature™ Lens ialah ianya membantu akak melihat dengan lebih jelas serta it enhance the way I see my surrounding, I can see the richness or vividness of colours and their details especially when I’m outdoors tanpa risau terik panas matahari menerjah mata. Sekaligus menyenangkan akak buat apa sahaja pergerakan for my day to day activities, tak kira keadaan apa dan di mana sahaja!

Not to mention that  Transitions® Signature™ Lens sesuai untuk semua lapisan masyarakat tak kira umur, tua ataupun muda. Juga sesuai untuk semua keadaan, indoor atapun outdoor, office ataupun site work, travelling, studying, reading dan apa sahaja yang korang lakukan!

Transitions® Signature™ Lens bukan sahaja to protect and to correct our vision, but at the same time to enhance the way we see the world! Try it yourself and you’ll see what you’ve missed!

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 5

The end of Sabah…

 

IMG_2132

dalam ni tapai?

yelah tapai. depa ada makan, ai is no makan one. hotel kita duduk tu memang takde breakfast, yelah kedai  makan depan belakang punyalah banyak kau, semua jenis food ada. so macam bazir je lah kan hotel nak buat buffet breakfast. But ada le jugak F&B kot le nak get the room service, or dine  in.

cuma ko bayar teh tarik ko lam hotel tu 8 inggit ke 10 inggit yg kat sebelahnya hotel, jalan 5 langkah is RM2. hah beza lagi makan kat luar ko kena pakai sesopan, kat lam bilik hah ikut pandai le yek.

IMG_2133

ai plak, makan kuaci. To tell the truth, aku punya badan ni banyak nau kuaci bunga masuk dalam badan. My HCG doctor tak suka aku amik nih, but to cover the lapar2 or tengok orang makan, aku memang bantai kuaci je. I always have a packet of kuaci in my handbag, kalau dalam jem pun aku makan ni gak. Even tengah kerja pun this comes my lunch and dinner most of the time.

So jangan ler ikut pangai hakak makan kuaci nih yeak.

IMG_2062

so a day beforenya kan pergi carnival for Coke’s event tu, banyak sangat gegerai jualan dari rakyat tempatan, i beli tu hah, belt besi. Nenek2 kita zaman dulu sokmo pakai. Adakalanya orang pakai dengan kain batik, takut lurut kainnnya kalau berjalan ke luar. Aku pakai kain batik masa dalam pantang beranak 3 orang tu jer.

IMG_2052

i m so not a selfie person ler. itu brooch, lelawaaaaaaaaaaaaaaa. i bought 2 boxes for my mak ajah.

IMG_2058

 hah on the right tuh, banyak kan the belt besi. Itu le yang akak beli and pakai, one time tu pakai kat Farm in the City, yang seluar hitam baju merah.  Pakai ni lah. I paid for RM20. Dedulu akak ada, masa lom kawin, dari mak ajah ke dari kakak ke lupalah, skang dah berpindah randah sana sini, takde dah anymore. Yang tu lagi antik, tebal lebar and lagi berat. Ini ringan sikit.

 

IMG_2206

Siap kerja di Beaufort, petang tu jugak redah 2 jam pulang ke Kota Kinabalu. Thanks Beaufort!

IMG_2224

Waktu semua orang menyambung shopping jalan di KK, they sent me straight away to the airport. Semua balik esoknya, except me, malam tu jugak balik. I took the last flight out from KK to KL, sampai KLIA by midnite, esok terus kerja pagi buta. not even 36 hours di Sabah.

Bila cakap pasal cuti, jalan2…untuk pertama kalinya kami Red Family hujung tahun ni tak ke mana. I had cancelled our HK Disney bookings too, initial plan was to HK bawak anak2. Takde mood ler nak berjalan jauh (melainkan for blogging job) coz we are almost on our final stage of the house dah.

Macam RD, setiap hari dia turun padang pergi melawat kawasan, so takpelah, sorry le anak2 even to my parents and mak mertua hujung tahun ni kita di KL sahaja. That s ok, jimat cuti, jimat belanja (wpun dah banyak belanja on the TM, banyak yang sangatttttttttttttttttttt banyak). Redha. Holiday kita berlanjutan ke tahun hadapanlah insyallah.

yeah, time to tengok sebeban buku cat Nippon for the whole interior and exterior. Korang ingat RD nya job ke tu, i did the mix and match bagai, pastu baru kita sit down together whether he agrees on the colour combination itu ini ke tidak. Nippon is the best! kan akak ngan anak2 pegi Farm in the city aritu kan, coz depa dok painting my current house lah. So ni untuk TM’s house pulak.

Comment: 10

Beaufort, Sabah…

IMG_1947

belakang pungkoq le korang nampak kan….

my small luggage bag and a trip to Sabah via MH.

Hemm, dah lamo nih, but i had to wait for my Sabah’s official entry keluar, tu yang pending jer.

IMG_1972

kami makang kat hemm…tu lah dah berbulan punya trip,  langsung lupa heh. depa le makan, aku gatah ayam goreng no kulit.

IMG_1981

hah kat KK nih, tau apa nama tempat ni?

sini le depa makan, tapi bukan makan sabah food, makan the indonesian food.

IMG_1984

kucing ni punya steady je lepak situ. Teman kami makan. Kalau ada yang nakal sikit tolak ko ke bawah, mengericau ko nak berenang ke darat tau!

IMG_1992

walaupun panas berdenting, tahan 5 saat for my blog

aku checked kat my instagram, nasib baik le ada set location. So this is Jesselton Point Ferry Terminal :)

IMG_1997

hah ini entrance nak masuk tempat makan sini, ada gak lagi food court lain kot, kita tak survey lah, aku ikut je mana depa pergi. depa benti, aku pun benti. Most of the time, aku ngan gadget jer…

IMG_2003

dan langsung terus 2 jam dalam van, ke Beaufort. Dengan hujannya, lebatnya, ngan nak terkencingnya. One time driver van kena pasrah jugak berenti kat petrol station, tapi kampung tu takde toilet dalamnya petrol tuh, maybe rosak ke hapa, but the next station tu ada, penduduk buat 2 toilet yang bolehlah ‘tahan’ adoiii. Takde le smell apa cuma dia punya cover seat tu takde dah.

Jadi le dalam keadaan terdesak ko kan.

Petang tu jugak around 230pm macam tu kita check in at River Park Hotel, Beaufort. Everyone is like so blur and tak tau the correct of the hotel name, thanks to Google!

Bilik of coslah sorang satu, at this age, aku kalau ko bagi sharing basis, aku upgrade sendiri cari bilik lain…but Coke tak buat gitu, sama ngan most of my clients lain gak lah, dapat bilik sorang satu biasanya bila travel.

Jadi satu katil as my shopping stuff (if any?).

IMG_2009

mandi rehat kejap, coz about 430 gitu nak kena keluar balik to the tapak carnival. Aku tengok bathroom ni, hem…terus ting ting ting amik idea! biasanya bilik air takde paip asing macam gini kan, buat basuh kaki / buat amik air semayang. Kita biasa buat paip kat sebelah WC jer kan, so since aku kan dah berbulan2 ngan project rumah TM tu jadi terus amik idea nih.

Wpun laki aku macam hangin jer…ni last minute ni, dah bukan stage bilik air bla bla bla.

Alhamdulillah, dapat gak selit buat. Hiks….

nak buat camner, dah tetiba dapat idea design gini masa kat Sabah pulak tu.

IMG_2017

bebetul ler depan hotel, ada kedai kain baju bagai lah. Alah memurah jer. Ini sandal ada macam wedges sikit, bought for Bibik.  Aku rasa aku dah beli size dia, pun dia kata sempit jugak. But pastuh aku ada beli lain lagi, for her birthday, tapi bukan dari Sabahlah, dari KL jer. Selipar jugak, ha flip flop.

Rasanya for over a year dia kerja ngan aku kan, selipar/kasut for Bibik jer ada ler lebih 6,7 pasang gak. Dia ni suka berlari/jalan laju, aku punya current selipar skang aku pakai buat driving, dah 3 tahun kot (beli masa holiday kat Bandung) masih lagi bertugas khidmat to me till now.  Apapun, tak kisahlah, itu ole2 for Bibik dari Sabah.

IMG_2094

Kedai ni jugak penuh ngan all the army baju, dress, jacket, seluar, tshirts, hoh celoreng2 kiri kanan. Harganya wayyyyyyyyyyy murah!

IMG_2096

tapi kena pandai le carik size. untuk S ke M memang payahnya nak mendapat, banyaknya L and XL segala

IMG_2099

seluar ni pulak aku leh sarung, kakak pun boleh, but i bought for Kakak lah, boleh buat jenjalan ler buat tidur ler…and ada 3,4 corak yang berlainan jugak

oh bila i cakap murah tu, harganya semua below RM15. Seluar ni lam RM7.90 ke RM9.90. Paling mahal pun jacket army abang, lam RM19.90 kot…

 

IMG_2118

malam tu kita makan kat seafood sini hah, kat pekan Beaufort tu gak lah. pastu ada parade gak, kereta berhias, kita tengok masa dari dalam van jer, ramai orang kampung dok penuhkan tepi jalan coz nak melayan the parade kan. nice nice. Lepak sini till depa kenyang (aku gatah ayam again) and kemudian balik hotel.

but depa tak naik, aku sorang je naik, depa plak sambung jejalan kaki carik memakan lagi, nasi lemak ke hapa le yang ada. no point aku ikut coz i m not a food blogger nak review try bagai makanan orang, some more i m not an eater. on strict diet.

 

IMG_2126

orang cam pelik je pehallah sanggup lintas jalan restaurant nak bergambar kat sini.

First, i tak datang Sabah setiap tahun.

Second, i tak gak datang Beaufort setiap 10 tahun sekali pun payah. Ini ler pertama kalinya.

Third, oh well….bukti aku sampai di Beaufort. kahkahkah. actually belakang tu ada macam railway station. tapi ada gak perhentian taxi ke or untuk kereta sewa.

IMG_2103

hah hasil2nya…oh shirt Army for myself pun aku beli gak, that s about RM5.90 rasanya. soo all for my family. Nothing ler for bapak depa.  If lah hangpa nak cakap, kak napa le ko tak beli 10 bungkus. Ok, akak tak bawak tokan luggage tau, akak bawak small hand carry luggage jer jadi memang takde le dalam sejarah untuk beli -belah sangat.

Inipun coz ada kedai depan  hotel.

dan sikit akak beli kat karnival for my mak and self pun satu tali pinggang besi (fesyen orang tetua pakai zaman dulu tu tau tak?).

Oh btw, I pernah pergi Sabah, pusing almost semua tempat2 menarik, hingga di kaki Gunung Kinabalu (tak dibenarkan naik coz i was from the company that sponsored the UKM students that time). Trip  jalan2 tu pun, together ngan students UKM, apa khabar ler adik2 UKM tu semua. Semua dah lost contact ngan hakak merah, masa tu pun ai belum kawin pun lagi.

Plan to re-visit Sabah and Sarawak, but tunggu sikit masa tahun lagi, bagi chance si Zeeshan besau lagi.

 

Comment: 9