6x Mata Ganjaran di PETRONAS!

.

.

IMG_2370

Zeeshan memang pantang kalau daddy dia pergi isi minyak, sure dia nak ikut sama. Sebabnya kat kedai Mesra ni bukan sahaja bermacam-macam benda ada, even kids’ favorites and toys pun ada sama, itu yang dia suka sangat ikut daddy dia :)

IMG_2365

 

So the other day we went to nearby PETRONAS station dan seperti biasa singgah masuk kedai Mesra la of cos. Bila time nak bayar tu, the cashier tanya ada Kad Mesra tak? Kebetulan Akak hari tu lenggang kangkung purse pun tak bawak hahahaha. Akak memang ada 1 Kad Mesra tapi purse tertinggal nak buat macamana kan.

Taper la bos, Kad Mesra Akak tertinggal la. Kira jer la

Tapi cashier tu cakap “Rugilah kak, sebab sekarang ni tengah ada promosi, 6x Mesra points untuk semua pembelian

Alamak, rugi-rugi! Akak memang pantang dengan reward points ni. Memang suka kumpul banyak-banyak points sebab boleh redeem macam-macam benda.

And by the way, 6x Mesra point ni limited time only iaitu dari 6 hingga 12 Januari 2018 dan sempena tamatnya “The Only Game Where Everybody Wins Campaign” di mana a lot of vouchers have been giveaway! Dan juga untuk meraikan kita sebagai loyal customer mereka :)

Habis dah tertinggal bos, nak wat camna?

Taper, abang dah ada Kad Mesra? Kalau takde boleh apply dan activate sekarang dan terus boleh pakai kak”

IMG_2366

Ha apa lagi RD pun cargas la activatekan kad baru tu. Senang jer nak activate, just hantar sms dengan details yang dia mintak, within 1 minute terus dah activated dan boleh guna. Yeyyy :)

So untuk pengetahuan semua, kalau kita takde Kad Mesra, kita boleh dapatkan secara PERCUMA di mana-nama stesen PETRONAS dan boleh pakai immediately.

Cuma nanti jangan lupa register Kad Mesra tu supaya nanti boleh redeem mata ganjarannya. Hanya hantar SMS ke 36732 cam ni: KADMESRA (space) 17 digit no Kad Mesra (space) No IC (space) Nama

Ataupun boleh juga register secara online di PETRONAS website.

IMG_2378

So apa lagi swipe la pakai Kad Mesra dia. Dapat jugak 6x Mesra points hehehehe. Kebetulan dia pakai baju PETRONAS, nasib memang baik. Thanks to the cashier sebab inform us pasal ni.

IMG_2382

Ni Akak bagi contoh kiraan la, isi Petrol/diesel 1 litre = 6 Mesra points, beli anything di kedai Mesra juga RM1 = 6 Mesra points.

So kalau kita tuang minyak 40 litres meaning kita akan dapat 240 Mesra points, dan kalau kita belanja RM10 di kedai Mesra maknanya kita akan dapat 60 points.

So hari tu Akak belanja, kalau tgk resit atas tu ialah RM33.55 dan Akak dapat 200 Mesra points yeyyyyy

 

 

IMG_2362

 

 

So korang jangan lupa bawak Kad Mesra kalau ke stesen PETRONAS, nanti rugi 6x Mesra point. Dah banyak-banyak point bolehlah redeem fuel ataupun items dari kedai Mesra, memang banyak jimat untuk kita as customer as we spend :)

So korang better cepat-cepat la rebut peluang. Jangan jadi macam Akak terlupa bawak Kad Mesra pulak, tapi nasib baik boleh apply on the spot hiks

 

Comment: 7

Ferragamo the no 4…

IMG_9091IMG_9093

IMG_0208

IMG_0219IMG_0220

IMG_3416

IMG_3420

IMG_3424

IMG_3427

before kita sembang lebat pasal Krabi, the outdated post, my new kitty, dah 4 bulan pun umurnya as of now, but masa amik masa dia 2 bulan. so dah 2 bulan gak lah dia ngan the Red Family.

She s a Scottish fold, female, dob 11 Sept 2017. Meaning to say, complete lah 4 ekor pelbagai jenis breed kucing kat rumah hakak…hiks. 3 females, 1 male. Chanel (she masih lagi tak rapat sangat ngan aku, bolehlah lelepak sama but dia tetap close to RD) walaupun aku yang gila kucing kan. Followed by LV, yang sangat supermanja ngan aku but sejak Dior datang, dah kurang pulak manjanya, apatah lagi skang ada pulak Ferra.

The new kitty’s name is Ferragamo aka Ferra.

For Chanel, entah bila lah dia nak pregnant, selang sebulan 2 sekali pi hantar dia kat rumah jantan, tak gak menjadiknya, alasan dia tak nak ‘membagi’ padahal hehari memekak nak jantan. Haigh. Sebabkan dialah aku amik Dior, the only jantan among 4 nih untuk dia ‘membalun’ Chanel. But Dior blom matang lagi, walaupun masa Ferra datang, dah bape kali dia cuba nak sontot gak. Padahal dedua ekoq tu Dior and Ferra sesama kitten tuh!

Semua ada characters memasing, semua aku sayang. Jugak kawan to Zeeshan gak, dia suka main kekejar ngan budak 4 ekor nih specially Dior and Ferra. Memula Dior datang, Dior paling senang get along ngan Ferra, followed by Chanel (coz masa dia datang tu Chanel ngah kat rumah jantan). Chanel jaga Dior n Ferra macam mak2 betul….dah selepas sebulan lebih yer baru LV ngam ngan Ferra. Memang agak dah pun, dulu masa Dior datang pun, LV sangat makan hati…skang tambah lagi. But now depa dah fren fren.

by the way, Ferra ai dapat hadiah from Anne Raihan the Penmerahdotcom :)

To jaga depa, tidur mana bagai senang, cam penah dah cakap banyak kali, provide dengan best litter box, good pinewood, best superdelicious 2 types of foods, bagi kasih sayang hehehe. Tak pernah la sekalipun sekali 4 ekor nak tidur sama ngan ai, mana nak campak laki aku kan, but at least sekoq akan tidur with me. Skang territory Dior, sapa cop dulu tidur ngan ai dapat ekon kan, so Dior pantassss….But for Chanel sejak dia kecil hingga besau tua ni pun masih satu tak tinggal, RD balik kerja, dia lah sekoq yang akan menyambut dan mintak diusapkan kepalanya menggunakan kaki RD (memang dia tak nak tangan, nak kaki jer), unik btol.

For their grooming, once a month ai memang engage sorang guy ni untuk mandikan depa berempat, bersihkan telinga potong kuku (dalam igstories usually kuor video on their grooming) Harga untuk grooming pun reasonable adik tu charge some more dia buat dengan penuh loving caring and tak kasar. For vacci, wajib. tak tinggal. Ferra tinggal satu je lagi vacci to complete her 3 vaccis pastuh join ngan kakak2 abang dia for yearly vacci akhir tahun nih. The best. Budget untuk my 4 cats ni sentiasa bertambah lah hehehe…rezeki, Kucing kan pembawa rezeki lagipun aku memang pencinta kucing. Yang lelain tu time tidur kalau tak dapat ngan aku, depa merempat kat bilik abang or ngan bilik Zeeshan.

For all of my cats, can check out the instagram: https://www.instagram.com/thecatsofredmummy/

 

Comment: 5

Zeeshan – the 6yo and the new school…and the Chess!

 

IMG_0430IMG_0468IMG_0486IMG_0487IMG_0490

29th December, is always Zeeshan’s birthday.

Hujung2 December pulak tuh, being December baby, dia tak berapa ler matang cam kenkawan lain yang lahir awal or midst year. Baru masuk 6 years old kan, yet the next few days nya on 2018 terus naik darjah 1, year 1. Sebulan seblum his birthday, dia dah advanced celebrate dengan gang2 kat Brainy Bunch. Itu juga adalah hari terakhir dia kat BBIM.

So aku dah buat party packs, dah tempah kek, dia mintak sama theme macam abang. Baju pun dia sendiri yang pilih,…..

IMG_1009IMG_1013IMG_1018IMG_1024IMG_1028IMG_1030IMG_1040IMG_1045IMG_1047IMG_1051

 

Untuk pertama  kalinya jugak, masa cuti sekolah baru nih, Zeeshan entered his first ever chess tournament kat Pusat Belia Antarabangsa.  Sama dengan bapak, abang and his cousin gak. So 4 of them dari pagi dah bertangga kat sana for 7 rounds of tournaments. Aku tak join kali ni coz memikirkan ini pertama kali Zeeshan entered the tournament, kenalah ada sorang parent yang monitor him. Coz takut in between tourneys nih dia tak tau nak ke mana hala bagai, nak pi table mana, board putih ke black so on sume lah. So aku datang kemudiannya, temankan dia. tengok caman depa the 4 main lah. But aku menunggu till 2pm jer, itupun lama liau…dahlah aku tak main.

As i said, menemankan Zeeshan. Frankly speaking, he belum mahir lagi on chess but kita saja nak expose dia on the tournament nih coz selain dekat ngan rumah, waktu cuti sekolah pun ye gak. Dan semua games dia kalah hahahaha…selamba jer dia ‘terjatuhkan’ castle, and betulkan balik, dah kira tak bolehlah. Chess punya rules bukan boleh main usik2 buah ngehh…..banyak kali je aku tengok opponents angkat tangan panggil arbiter.

but 2 games dia menang coz of bye and jugak ada satu game tu player tak turned up. Sampai ngantuk2 dia menunggu till petang habis tournaments. Oklah, pasnih kena sambung balik chess classnya.

But mungkin tournament for him, tunggu lagi kot…till dia bebetul dah ready. Right now, just for the parents and abang. Oh result for abang was, menang 2 jer, kalah 5. For bapaknya, menang 3 kalah 4. Aiman, my nephew, menang 1 ahhahaa….pecah gak telur ko man.  Overallnya, RD was at 37 place, abang U18 dapat 69 out of 85 and Aiman sama ngan his uncle punya Open category dapat 46.

IMG_2898IMG_2899

 

Korang tengok beza sebelum pergi sekolah, and selepas habis sekolah. Shan oh Shan…heheh boy kan. Selamba je dia cakap i donno la how to tuck in baju ni mami…balik cenggitu ler. Ini masa orientation day kat school, just few days sebelum sekolah officially dibukak. He s not attending any chinese school macam abang kakaknya, dia pun tak geti mandarin, memang totally more to Islamic school actually. Kalau nak pergi sekolah cina kena dari umur 4,5yo pi kindy mandarin. I  memang tak nak dia pergi sekolah cina dah..makpak ko dah tetua ni tak larat dah nak berulang tengok buku mandarin ko dik.

Lainlah abang kakak ko tu dekat gap umurnya ngan ko, sedap gak, kang depa sume dah abis secondary school, dah pi Uni bagai, makpak ko gak yang kena telek, so takpelah. for you, special case, pi islamic school.

IMG_2934IMG_2935IMG_2936IMG_2937

 

ini pulak, on his actual birthday gak.  Year end aku tak cuti, So on the 29th Dec itself tu, lepas solat Jumaat, depa naik LRT menuju ke KLCC, buat scaling gigi memasing. Betul2 habis waktu kerja, aku turun join depa and bertangga kat Toy’s R Us coz Zeeshan nakkan set power rangers. But bila dah sampai situ, korang tau la tu kan syurga bebudak, punyalah lama dia berpikir nak amik apa. Sudahnya tak amik pun power rangers, amik truck godang ngan kereta kekecik ke main banyak. Sambil makan kat Nandos tu lah dia membukak..bila tak bagi, mulalah bintang air mata. cembeng betul baby aku sorang nih.

IMG_2961

 

waktu tunggu Maghrib bergiliran kat surau KLCC tuh, dia bukak kepak truck dia. Sabar je lah aku tengok, tetengah orang ramai tuh. Siap ada brother sorang nih amik gambar truck nih, dia berkenan sangat ngan truck Zeeshan. Aku siap kabau ler nak beli  mana, harga bagai…..

IMG_2977IMG_2989IMG_2979

Habis KLCC, kami lari pulak ke Pavillion to get something else for the mom. 2018 kena ada motivation sket for something, so settled with that.  Apapun, for our loving Zeeshan, our baby..yang sangattttttttttttttttttlah supermanja ngan aku nih, a to z dok mami  mami mamiiiiiiiii manjang…you are special to us Zeeshan.

You are the last one, you are the baby brother for your abang kakak, you are also my superhero baby.

Happy Birthday, 6 years old.

Zeeshan.

Comment: 7

Happy New Year Salam 2018!!!

hi

yes im back, lama tak berkepuk ye blog nih, year end kan bebaru ni so memang tak berupdate lah.

For a start, semoga yang the best, bebaik sahaja terjadinya untuk kita tahun nih and the next years pun, Allah panjangkan usia, melimpahruahkan lagi rezeki dan kesihatan molek berpanjangan, amin amin amin.

New year’s eve, after soooooooooooooooooooooooooooooo many years, aku terjebak ikut the family pi Putrajaya. Manusia mashallah.  Kita sampai awal, late petang, so parking memang la senang dapat. but throughout the nite, aku dah mula  meremas, sonok mmg la sonok, duit pun mengalir ke main laju jer, jap jap bebudak nak ni, nak tuh. Laki aku janji nak balik before countdown, while kita bersesak jalan nak pi ke parking, bukan smooth pun jalannya kan, terus depa ajak lepak lagi tunggu midnite. Oh memang tak lah, at once glance aku dah kehilangan the 4 of them. so dok mencarik sana sini, dengan line yang memang tak on your side at all. Kita jumpa gak lah, aku amik barang2 yang takyah meremehkan depa nak pegang, so aku terus pi parking, pun gagau2 carik parking. Yelah LAMPU event kan kat Putrajaya tuh, so main lampu memang tak menyala ler….

So aku tunggu je kat kereta about 45min till depa habis countdown. Malangnya bila depa dah balik to the car, manusia nak keluar dari event Putrajaya tuh, dengannnnnnnnnnnnn tak bergerak langsung from the parking.

Adalah 5 tapak keter moved from the parking, at 1215am macam tuh…but hanya dapat keluar from the parking at 2.15am!! Bila sampai bridge, rupanya the jem tak bergerak malam  new year tu, coz police buat roadblocks!! ko napa le buat time orang2 kuor dari new year bagai tuh, sian manusia yang dok tahan kencing bagai heh…kesiankesian…kat kol 3 pagi sampai rumah akhirnya.

Ya udah, tak nak dah aku ikut the Red Family redah new year eve…apapun, fun night for the kids lah.

IMG_3021

Salam New Year 2018! From the Red Family…with love.

Comment: 12

Terbang ke Krabi bersama AirAsia!

.

IMG_1281

Cuti sekolah memang masa yang ditunggu-tunggu oleh semua orang especially parents with school kids. Masing-masing dengan plan masing-masing nak bawak anak-anak holiday and travel ke sana-sini for sure. Kalau tahun lepas kami ke Lombok, tahun ini Redfamily ke Krabi pula, juga terbang bersama AirAsia :)

IMG_1266

So awal-awal pagi lagi anak-anak dah bangun bersiap excitedly tak sabar nak pergi. Flight at noon tapi memandangkan musim cuti sekolah, awal-awal lagi kitorang dah sampai airport. Akak nak ingatkan cuti sekolah ni memang peak hours kat airport, so better to arrive awal at least 3 or 4 hours before the departure time. Lagipun everyone can fly during school holidays with AirAsia :) so imagine la betapa ramainya orang kat airport nanti.

We have already did the web check-in, memang always my perangai to do web or self check-in first so tak la kelam kabut nanti. So bila sampai kaunter just to drop baggage jer. You guys better do like this as well, tambah-tambah lagi kita yang anak ramai, molek sangatlah siap-siap check-in, rilek sket bila sampai airport tak kelam-kabut terkejar-kejar nak check-in. Lagipun as I said, school holidays will be sesak kat airport tu.

IMG_1280

And we are done and time to boarding :)

IMG_1315

Dan lagi satu jangan lupa to pre-book your SANTAN Combo Meals siap-siap. Sian nanti anak-anak lapar.

IMG_1342

Here is our Santan Combo Meal, Thai Green Curry + Water for RD

IMG_1316

IMG_1340

The delicious Pak Nasser’s Nasi Lemak + Carbonated Drink (Combo) untuk Abang

IMG_1317

Akak punya Chicken Vindaloo + Carbonated Drink (Combo)

IMG_1318

IMG_1332

Kakak punya pulak Sesame Chicken Wrap + Water (Combo)

IMG_1319

IMG_1326

 Lil’ Star Combo + Water (Combo) untuk Zeeshan

Tapi macam biasa, normally our family akan bertukar-tukar meals between each others, so masing-masing dapat merasa sorang sedikit :) As a mother, senang hati bila anak-anak dah kenyang perut, so less things to worry hiks

 

IMG_1355

And we landed in Krabi, on the way to our hotel.

IMG_1371

Not much to do on the first day, just check-in into the hotel, chill and relax. Kids apa lagi terjun mandi swimming pool.

IMG_1492

IMG_1872

IMG_1899

FYI, we stayed for 5 days 4 nights in Krabi. Banyak jugak aktiviti kitorang lenjan. Naik gajah, mandi air panas dan kolam biru, site seeing dan semestinya dinner masakan Thai, the original tomyam, mangga pulut dan banyak lagi.

Esoknya we went for 7 islands tours from noon till night sambil tengok matahari terbenam. Such a amazing view from the boat in the middle of the sea.

The next day anak-anak layan flying fox dan main lumba go-kart dan malamnya kitorang jalan-jalan ke Krabi town night market. Nanti Akak cerita panjang-panjang lagi on each of the activities ya :)

IMG_2398

Bila holiday ni rasa macam sekejapan la pulak kan. Tiba-tiba dah nak kena fly back home dah. Rasa macam tak puas la pulak. Taper lain kali kita pergi lagi ya anak-anak.

IMG_2462

This time around Akak tak kesempatan nak buat web check-in. Maklumlah time holiday jalan sana-sini kat Krabi ni kan, manalah nak sempat nak buat web check-in.

Tapi takper, we can always do self check-in at the airport. As always, kita memang sampai awal kat airport. So banyak masa nak buat semua ni sempat nak buat self check-in :)

IMG_2456

IMG_2457

Once dah buat self check-in, kita pun go to kaunter to drop the baggage. Easy peasy hassle free :)

IMG_2459

Lagi satu, Akak nak cakap, in case korang tak cukup masa, datang dah lambat kat airport so tak kesempatan nak shopping duty free, actually korang boleh buat online via https://www.bigdutyfree.com/

So camni caranya, time nak fly back tu, make sure korang buat web check-in within 48hours before departure time. Once dah check-in, visit la site tu, browse through apa yang berkenan, pre-book siap-siap. On top of that kalau korang buat pre-book online ni akan dapat exclusive online-only promo 20% OFF storewide sampai akhir Dec 2017 ni. Untung dan jimat di situ :)

Nanti on board during flying back, the crew will deliver the stuff to you. So mudahkan, senang jer nak shopping duty free with AirAsia :)

IMG_2516

By the way, korang tau tak WIFI is available on certain AirAsia flights?

IMG_2518

So bila nampak sign ni, maknanya ada WIFI on this aircraft yey :) They named it ROKKI.

And it’s FREE. Meaning you can connect to its WIFI (SSID is ROKKI) and you’ll get FREE Inflight Entertainment. Ada bermacam-macam contents disediakan especially for kids like animation series etc.

IMG_2523

Apalagi seronok la budak 3 orang ni melayan. Make sure bawak iPad or any other tablets and earphones for better experience :)

IMG_2520

Kak Red, boleh ke WIFI AirAsia tu access internet? Jangan korang tak tau, Internet Plan with 10MB data (best usage for social media like FB, Instagram, etc + Chats applications) serendah RM18 sahaja korang boleh layari internet while flying on the blue sky. Siap boleh post anything on your social media, real time lagi during the flight :)

Ataupun kalau untuk chat sahaja, macam Whatapps or WeChat, ada juga pakej Chats Plan with 3MB data disediakan serendah RM9 sahaja.

Contoh Whatapps comversation dengan member:

“Eh bukan ko tengah fly ke?

Ye btul aku dalam flight la ni” (sambil send selfie snap dari kapalterbang background awan biru)

Hahahaha power-power, boleh riak takbur dengan member-member hiks

IMG_2528

Kids always be kids, they just made new friends during the flight :)

IMG_2548

IMG_2549

IMG_2552

IMG_2562

IMG_2554

IMG_2555

Our flight back home was in the evening so akan landed malam di KL. Better to have our dinner siap-siap dalam flight.

So this time around Akak pre-book siap-siap Santan Combo Meal + Complete My Meal Option:

Kung Pao Chicken + Water + Complete My Meal Coleslaw & Gula Melaka Muffin (Combo)
Bukhara Biryani + Coffee (Combo)
Lil’ Star Combo + Water (Combo)
Chicken Lasagne + Carbonated Drink (Combo)
Grilled Salmon Onigiri with Miso Soup

Btw, Complete My Meal Option which comes with an appetizer + hot meal + drink + dessert hanya tambah RM5 sahaja dan only available for pre-book.

So bukan sahaja pre-book will ease our travel experience tetapi ia juga lebih murah if compared on board pricing (a la carte) dan juga kita dapat buat pilihan dari pelbagai variety of meals.

IMG_2538

When our travel is easy and hassle free, baru la semua senang hati and dapat menikmati percutian yang sebenar :)

IMG_2487

Bye Krabi, next time jumpa lagi :)

Or maybe another destinations pulak, let’s see where else AirAsia can fly us to?

 

Comment: 8