1 day shopping for our Red House!

IMG_7869

muka aku ni kan alahai, my asthma issue kan, makin kronik je aku rasa lah. Tapi ada baru ni aku dapat satu product, sorang reader aku bagi, for ads actually but heharap boleh baik pulih ler asma ni sikit. Serious every 5,6 am mesti aku kena. Kadang2 setengah jam baru dapat tidur balik.

Ni antara pagi yang aku lemau ler. Laki aku memang cuti Germany dia apa tah aku pun lupa ler tapi aku kena le amik cuti untuk sesama ngan dia. He cannot follow my cuti but i have to follow his schedule. gitu.

So memulanya hajat nak hantar Zeeshan sesama sekolah, tapi sudahnya dia yang pi hantar but pastu patah balik amik aku ler, alah sekolah ngan rumah lam 7 min je pun. Jadi pagi tu menjejak lagi Jalan Tun Razak.  Kita pergi ke satu location. Near by KLCC.

IMG_7874

Pastuh kita pergi KLCC, another location for something. Settled sini. ada budak opis jumpa aku, ko dah cuti pun datang KLCC , ye ler, bendanya ada di KLCC kekdahnya :)

IMG_7877

Pastu kita ke Pudu, muka aku dah start lemau coz aku tak campur apa urusan laki aku berdiskusi, aku cuma cakap my preference bla bla bla.

Uncle tu dok nak suh kita amik promo yang aku pegang nih, of cos le tak nak. Aku nak camera cctv yang HD terus!

IMG_7882

Jadi aku bosan dengar depa berbincang, so aku jalan sesorang kat kekedai sebelah2nya. Pudu ni kacang je heh, wa 6 tahun Sekolah Jalan Pasar (1) kan….dah final school tu dapat le pusing pasar Pudu tu pun hahahhaa. So anyway, laki aku tak amik kat kedai ni. Dia tak berkenan.

IMG_7911

Aku rasa kita pergi hampir semua kedai cctv kat Pudu tu lah. Current house yang di VA rumah aku tu memang sejak aku pregnant aku pakai CCTV, so even rumah baru pun, harus le ada jugak. Dah biasa ler. Orang tanya nak monitor sapa. Monitor sume benda ler. Monitor family, monitor maid, monitor orang kuor masuk rumah, most importantly ialah keselamatan family aku.

IMG_7921

Macam kerempeng gila jer pakai baju nih…padahal.

Anyway, after longggggggggggggggggggg hours, akhirnya kita settled kat kedai nih. Punyalah pusing, halahai. Kedai ni ler yang aku pergi asalnya buat tetanya (masa tu aku jalan sesorang while laki aku kat kedai lain). Orang dalam kedai ni cam malas je nak layan aku coz aku macam tak berapa paham hal hal wiring cable bagai hahahha.

Btw, kita dah buat cabling sesiap masa build up our Red House. So very organize. Nak park kat mana setiap cctv tu pun dah already in hand punya arrangement.

IMG_7928

Paksaan untuk bini yang bosan, aku bebenda nih patut tak yah ikut ler tapi sebab laki aku cakap kang aku nak yang tu ler nak ni ler, kang lain pulak ngan selera Madam. Jadi ai pun follow ler. But tu ler, halahai, 3 jam lebih je kat sini.

IMG_7936

Al settled ngan cctv, pergi pulak carik alarm / security system. Jangan memain, rumah ai memang sumer ada tuh. Ingat nak pasang ADT balik but takper, tunggu depa panggil for 2nd round of relationship :) . That day aku malas nak pakai contact lens ler coz of my sesak napas ler, so takde mood. Sesambil carik cctv pun kita dah surveyed the alarm, jadi dah tau nak sebat mana.

IMG_7941

hok nih laki aku dah nak ajak jalan tapi aku nak carik benda lain, tertanya benda lain. Kipas for our study/pc/blogging area kena tambah also the bracket for TV. Kena amik baru ler coz bracket lama tak leh tampung the new tv tuh. Dahlah hujan, kena ler aku menunggu depan kedai while laki aku amik  keter. Sempat kena ngorat lagi kak merah ko. Oh well…dah biasa. Cakap umur aku kat 40 tak caya. ngok!

IMG_7948

Kami late lunch kat Kampung Attap, Nak ke PJ jadi laluannya ke sini le makannya, telur goyang laki aku yang menjadi sensasi! hikss…

IMG_7950

settled apa2 yang patut, menuju pulak ke PJ yang tempat perabot LDP yang ala2 jambatan Penang tuh. Tau le nak ke sana ngan ujan ngan jem ngan laki aku mata dah kuyu, aku pun dah nak lentok gak tapi pasrah gak taruk make up lagi coz nak menghilangkan bosan. Nak main chess tak lalu ngan signal macam &%$@&*$(#

IMG_7962

So kami masuk kedai situ dari the first oneeeeeeeeeeeeeee sampai le ke 2 terakhir. hah ko!

IMG_7975

ini antara yang unik gak aku tengok. Not bad gak kan design cam nih, rasanya jimat gak space. Daripada amik yang meja bebulat tuh, hok nih lagi better kot kan…

IMG_7981

Kedai ni aku ada suka satu benda tapi untuk 8 orang punya meja makan dia tak leh buat meja yang aku nak tuh…tu ler kalau kita nak satu benda, tak tentu kita akan dapat sesatu tuh…jadi tak dapat le aku meja makan 8 pax tuh… (hok 6 pax bought already, itu for our kitchen area). So red red kay :)

Eh frame merah pokok duit belakang tu baru aku perasan pulak dalam gambar nih. Comel kan? lawo gak tuh…bape sen ek? sapa pi sana lalu singgah le tanyakan…

IMG_7987

Kedai ni tak ingat ler, tak beli apapun. Grandfather set belakang tu, mine dah siap tempah since 2 months ago :)

IMG_7997

Ini kedai antara the best! baru seminggu operated. Korang kena pergi, go go go

IMG_8001

Ada aku nampak the same design but much more cheaper, rupanya the design looks similar tapi tak serupa bila tengok bebetul. No wonder ler yang nih mahal sikit. Eh tak ai tak amik pun nih, cuma tengok dia punya wave cermin tu, macam unik jerrr kan…

IMG_8012

we settled at this shop for few items:

1. 8 pax dining set (gegaduh dia suh amik ngan kerusi promotion tu aku tak nakkkkkkkkkkkkk) tak kira le murah camne pun, aku nak yang merah merah merah.

2. Garden set

3. Console table

4.  Coffee table (not as per yang dalam entry nih at all)

Because we spent so much at this shop, bukan takat air mineral je yang dia hidangkan, teh tarik ngan neskape tarik pun sama dia bagi kay. Mintak roti bakar je takde. LOL.

Pastuh dah abis citer, nak balik tapi jem pulak lagi kat Fed Highway tuh…kena le masuk kedai sebelahnya pulak.

IMG_8023

hah kedai carpet hala tuju kita. Kat sini sebagai penutup, pastu tak larat dah nak berjalan. Shouldnt take the carpet yet coz tu boleh tunggu pas kita pindah masuk tapi aku terjebak tengok harganya yang nyummy, all this nih made in Turkey. Sedap gila.

So bought a few for our Red House. Aku tak bagi dia hantar awal, tunggu dulu sampai aku dah siap habis kemas rumah.

Alhamdulillah, as of this entry up pun, kami dah berpindah officially di rumah baru :) . Tidur atas katil merah uuuu… hiks.

Comment: 10

Silver Selma of Cipela

IMG_4074

kak, husband akak tak pandang camera.

Takpe dik, dia watak tak penting. akak lagi penting. Dia lagi pentingkan menu dari bergambar :)

 

IMG_4057

tengok gambar atas, kasut lain. di sini Zana @cipela . yang ni tinggi 5 inci, kalau aku pakai kat opis, kenkawan sure tanya apsal ko terlebih tinggi arinih.

oh well…Cipela punya pasal ler. Aku suka ler Zana nih, so far skang aku dah ada 3 ketul, i m so looking for their other colours.  ada satu brand ‘A’ aku beli kat London dulu, kat KL ni pun ko boleh dapat gak, aku ada 5,6 pasang gak lah, dia punya size macam tak sedap langsung ngan kaki aku. Pastuh bila dah lari size, patut size tu le aku pakai but memang tak sedap. Itu memang terperuk je tak pakai. ada 2 pairs masih lagi dalam kotak.

Harga? murah lagi ler Cipela ni dari brand ‘A’ tuh obviously.

IMG_4078

ini salmon steak rasanya. tapi yelah aku makan hok salmon tu jer, lelain campak kat orang depan.  Kita makan kat tempat yang selepas sahaja aku habis pantang, terus lari makan kat sini. Jumpa Lily Putih lagi masa yang first time dulu aku makan. hahahahah imbasan.

IMG_4089

Selma ni pulak baru pakai, aku berkenan ngan hok gold gak. ada putih gak tau. but of cos the silver and gold paling vavavavaa! Pi tengok kat my instagram, the gold one or kekaler and jenis lain. Ini sebab aku terus pakai tu yang kena show off.

Ini Selma pun dari @cipela

IMG_4092

ini takde flash.

kalau  nak pakai pi kerja boleh but jangan pakai ngan skirt pendek coz nanti nampak over sangat. pakailah dengan seluar panjang so the glitters tak berapa obvious. Ini meant for high tea or even dinner sahaja. Namapun cinderalla shoes kan. Ini 2 inch jer. Tak tinggi. Mungkin the gold one will keluar in 5 or 6 inch, aku dah demand mintak @cipela buatkan.

IMG_4094

dengan flash, kebetulan pakai pulak baju kelabu Zalora hah. mata pun dah mata cik lang

IMG_4096

tak nak jadi cik lang, mata kena ke bawah ke side ler. Boleh je pakai apps red eyes, but aku toksei le ngan apps tuh. In fact aku pakai apps pun hanya untuk collage gambar. Lelain memang tak rajin. Apps Chess ye aku rajin. sebelum tidur sejam sebelumnya kena main dulu.

So anyway, this is not part of my paid advertorials but i just love the production of Cipela. Kalau dulu my first shoes pair by Cipela I rasa macam was2, tapi sekarang dah memang, so looking forward. Their shoes lagi better and lagi sedap and paling penting lagi cantik than my current brand yang aku pakai si SF tuh. Seriously!

huh 2 bulan kot citer nih, maaf ler baru kuor….puluh unifi ler katakan hahaaa.

Comment: 7

The 3rd reunion of SMJC!

IMG_7500

so kesian kan, cam aku cakap, rumah dah kena langkau segala ngan kotak sana sini hehehehe

IMG_7515

i just love this part, dijadikan objek untuk make up. padahal muka sebelum tu lesunyaaaaaaaaaaaaaa! yelah dok pergi berjalan merata carik barang sana sini. Ngam2 lagi sejam lebih Shae nak sampai baru aku sampai rumah

IMG_7532

Zeeshan punya ler looks so hensem that day coz dia thot dia leh ikut mak nya, padahal dia kena tunggu bapaknya (yang tengah sibuk kat Red House with his frens). So nak lari keluar nih, depa kena bawak Zeeshan distract pi tempat lain baru aku leh lari keluar yek! Malas ler nak dengar dia menangis2 meraung, memang ler dia akan keluar tapi dengan apaknya bukan dengan maknya.

Aku kena pergi solo, laki aku tak leh nak teman lagipun dia dah 2 kali ikut pi reunion aku and he dah malas ler nak menebeng heh…

IMG_7549

Accessory kepala tu aku beli online, beli sampai 3 tapi tak sempat nak pakai dek kerna terlupa jer!

IMG_7556

mix and match outfit

Thanks Shae, kali ni make up tak amik masa lama sangat coz she dah hilang nervous hahahaa

IMG_7711

The gang! at least 10 of us from our own class

IMG_7562

IMG_7565

IMG_7568

IMG_7575

IMG_7577

IMG_7580

 

IMG_7586

IMG_7590

IMG_7581

IMG_7592

IMG_7598

IMG_7604

IMG_7609

IMG_7636

IMG_7643

IMG_7658

IMG_7692

IMG_7699

IMG_7711

IMG_7714

IMG_7718

 She s my lovely buddy,  kat kelas dulu dok sebelah ngan aku, love you Baz!

IMG_7732

IMG_7733

 

IMG_7751

 

IMG_7770

IMG_7757

IMG_7761

IMG_7714

Baz and Mas

Mas ni jatuh bangun aku dulu, she was around me, bangun masa ngan sekoq hal dulu lah hehehee

IMG_7768

IMG_7746

This is our 3rd reunion, the SMJC’s big 40 reunion kekdahnya. Mos of us will turn 40. I wont mention all names here but if you recognize any of them, my kisses to my frens hahahaha. love them so much. Zaman sekolah dan kemudian langsung berpanjangan ukhwah.

IMG_7558

Entry ni kena buat lelaju cos unifi rumah aku nak kena potong dah. Nak kena relocate ke rumah baru, so semua entries 2,3 hari ini memang pulun buat dari weekend rumah lama.

Jadi untuk Zalora, for getting 15% boleh guna this code yeah bila shopping ZBAPZDSU . Akak pakai baju sequin crepe and sequin skirt, beli asing2 kat Zalora but dapat pulak sedondon walaupun bulan yang berlainan belinya. Tak plan beli baru coz tak jumpa (terjumpa shopping benda lain ada ler), lagipun semua kain baju dah bungkus masuk dalam kotak for pindah.

Untuk my beautiful make up and hair bun serta accessory sendiri tapi dipakaikan oleh MUA Shae, do engage her at 012 214 1810. Boleh make up untuk tunanglah dinner ke wedding birthdays or macam akak nih, dah 2 kali kiranya pakai service Shae Taib.

Sebab kali kedua, Shae dah tau yang tang mata kena buat lelaju coz akak merah sambil dimake up akan main chess online via mobile hahahaha, cerdik dak Shae ni, dia perati jer kita punya tabiat.

Happy alhamdulillah dapat gak attend reunion nih, lain tahun kalau ada lagi, insyallah cuba lagi untuk hadhir. Previous reunion aku hanya dapat hadhir di hujung acara itupun bergegas balik dari Terengganu dek kerna event di sana.

Comment: 4

5 Locations!

IMG_7776

tshirt bongok ni, 40hinggit? dah beli dah bayar baru rasa, apa hallah aku pi bayau 40hinggit, 2 helailah pulak tu kan

satu pagi ahad, bebasuh rambut mandi siap segala, bergerak solo, pi saloon. banyak locations aku nak tuju hari nih. coz kuor rumah ngan rambut bebasah, jadi sini 20min dah siap kering.. my usual hairstylist, Michael. once a week dia ler yang godam rambut hakak.

IMG_7806

ini lokasi pertama. kat PJ. Suami dan askar2 aku angkat barang2 dari VA house to Red House, for that Sunday is about 88trips ada kot. LOL.

Semua tarikh untuk semua new furniture sampai ke Red House – By right, sume sampai this week/ this weekend tapi semua kena delaykan ke next week coz final touch up rumah aku tu pun weekend nih. Settled kat PJ (yang tak sampai sejam on Sunday pun) patah ke Salak South pulak.

IMG_7807

meanwhile at home, depa hantar gambar, antara frame yang pecah berderai. Kenapa ler tak dibalut satu hal, pastuh arghhh, bukan nak buat tampalan memanapun, tapi tu lah kalau takde kaca tu nanti news tu lelama jadi kuning. Sian anak cucu aku nak baca. kihkihkihhh~

 

IMG_7805

Settled lagi kat SS, kawtim ngan laki aku, jumpa kat kedai makan BSP. bininya lapar. duit aku left 2hinggit jer. hahahahaa!

minyak pun dah merah2 blinking

We met at BSP, Abang pun ada sama, sempat campak keter to cuci coz aku tengok laki aku pun hantar car wash. Makan lelaju mee goreng berminyak haiyoookkk pastu berjanji kita jumpa kat Shell and Petronas for petrol and cucuk duit. Depa sambung ke VA house, rombak barang rumah. Aku pulak ke Kenanga Wholesale City. Memula laki aku tanya ‘you nak berteman tak? kerja angkut barang ai dah habis’

dah habis? yang – you balik you rombak, susun barang computer, 100juta kertas2, resits dan apatah lagi barang2 you tuh.

motif kerja habis??

so aku pun pergilah sendirian, i dont need my husband to teman, aku leh settle pun, skang ni banyak kerja nak kena split jadi tak yah mengada2 nak berteman2 segala. Kadang2 kalau ada laki ni, bininya melembik, so baik ler laki aku tak yah ikut, lagi bebas hakak leh menyopping pun ye gak hehehehe….

 

IMG_7809

jadi ini kedai yang aku tuju, Entah betul ke sama kedai ngan si Yanok tu, but she said tingkat 5. Ini first time gak aku sampai sini, Kenanga Wholesale City.

omeng, nak naik parkingnya, hamik koooooooooooo sampai 12th floor!

 

IMG_7825

tujuan asalnya aku nak beli hanger tudung Kakak yang kekecik comel tu, pun nampak coz Yanok ler. Pastu ada ampaian tudung nih, pun aku beli gak, but not the biggest one, tak nak le makan space sangat, nak letak tudung2 kakak je pun, so amik hok nih yang medium, bertingkat double decker, bulat leh pusing2. Pastu entah apa2 le aku hamik, total RM400.

wakakakkaka, tu pasal tak leh bawak laki gak. Senang nak memborong tanpa bantahan dek sesapa :)

IMG_7828

Dan bagusnya kedai nih, dia tau aku ni wanita yang kecil molek anggun melecun, abang sado ni ler tolong bawakkan segala barang maknek bagai. Thanks abang. Sampai ke parking dia tolong hantarkan. Lovely good job!! Dah kerna tu lah aku tak pergi pun dah kedai lain, kedai ni satu jer.

Siap settled, lelaju balik rumah.

Dan sambung pulak tolong laki aku kemas bilik kami, tu baru half section. ada lagi half section, aku sorang yang kena clearkan. Itu segala make up maknek segala, hah siap kau. siap untuk mana nak dilanting2kan…

IMG_7861

Lepas Maghrib, kita terus keluar anak beranak. Rumah dah penuh kotak ngan makpak penatnya….jadi makan pun dedekat rumah sudahlah tapi service kedai ni adoi hai lembabnya. Aku dah habis air segelas, food lambat gila sampai. Anak2 aku makan western, laju pulak sampainya….aku ni makan tetumpang apa yang laki aku makan. Zeeshan habis nasi 2 pinggan!

 

IMG_7856

ada nampak lelaki belakang tshirt hitam tu, dari dia amik order, sampai ke hujung, dia asyik cubaan nak mengorat maid aku. Memula tu sesengih, pastu aku terus terang tanya dia, eh ko nak ngorat Bibik akak yek? amboi ko….akak yang bagi order, ko berdiri jejauh kenapa?? Meh sini ko, tu pasal amik order tak dengar.

Bibik pun bila tau orang tu dok nak ngorat dia, lagi ler dia ke main amikkan gambar nih, kehulu ke hilir. Yelah bebudak muda. Kemain lagiiiiiiiii! laki aku geleng pala je tengok gelagat depa. haihhhhh

Abang kakak pulak dok cecucuk, bik bik, wahhh nak ada boiprenn!

So anyway, hari yang panjang dan total aritu aku bergerak sendiri dengan 5 locations!! Tapi weekend baru lepas nih, bermula episod unpack. Oh meng…

Comment: 4

Bertukar ke Planta yuk!

.

IMG_7096

Selain pencinta merah, akak juga pencinta sangat telur goreng. When it comes to telur goreng, akak memang cerewet! My preferred kind of telur goreng mestilah tepi putihnya garing, dan kuningnya mestilah cair atau half cook gitu, atau kadang-kadang orang panggil telur goreng goyang. Selain tu sudah semestinya aroma baunya yang segar baru digoreng memang sangatlah menyelerakan.

IMG_7074

So baru-baru ni akak dijemput sama menyertai event #telurgorengplanta. Pucuk dicita ulam mendatanglah jawabnya. All this while memang Planta la peneman setia telur goreng akak. So kesempatan ni memang la akak gunakan sepenuhnya untuk mengorek rahsia ramuan telur goreng yang lazat menggunakan Planta.

IMG_7088

I was blindfolded to see whether I can differentiate which telur goreng yang digoreng menggunakan Planta and which one digoreng dengan minyak masak.

IMG_7108

As I mentioned earlier, since akak dah lama use Planta untuk menggoreng telur, senang sangatlah akak meneka dengan tepat!

But on top of that, kita juga dapat membezakan dengan sangat ketara perbezaan telur yang digoreng dengan Planta adalah lebih beraromatik, rasa yang lebih sedap dan crunchier disamping tepinya yang rangup warna keemasan :) My favorite kind dan memang membuka selera! Not only that, the media and guests yang hadir for the event also agreed that the #telurgorengplanta is relatively better as proven by the voting results from the blindfold taste test!

Even dengan simple cooking recipe which is dengan hanya 1 sudu Planta + 1 biji telur, kita akan mendapat 1 telur goreng yang lazat tanpa perlu tambah any seasonings seperti garam, gula, lada atau lain-lain.

Lebih-lebih lagi kita as a mother yang sibuk dengan pelbagai tugasan rumah, mana nak jaga anak lagi, nak masak lagi so memang senang sangatlah menggoreng telur dengan Planta ni jika nak bandingkan menggunakan minyak masak. Plus dengan Planta tak de la merecik-recik semasa menggoreng tu, tak macam bila guna minyak masak :)

IMG_6098

 

Planta merupakan jenama marjerin yang terkemuka di Malaysia dari Unilever (Malaysia) dan menjadi warisan yang memang sudah diketahui dan dipercayai ramai. Juga digunakan untuk membuat roti, kek dan juga biskut.

Planta dikategorikan dibawah Marjerin Ambient yang pada asasnya bermakna ia boleh disimpan di tempat yang kering dan sejuk. Senang cara penjagaan dan cara simpanannya. Just that bila menggunakan, pastikan alat ataupun the utensil to scoop the Planta tu, bersih & kering ya.

Marjerin Planta memang senang didapati di mana-mana sahaja pasaraya di seluruh Malaysia dengan harga RM4.90 untuk 240gm dan RM8.40 untuk 480gm. Harga dah termasuk GST ya :)

IMG_7136

Sekarang korang dah tahu yang Planta lah disebalik telur goreng yang lazat dan berkhasiat even kids love it dan Planta indeed membuat perbezaan ini dan #telurgorengplanta buktinya!

Untuk maklumat lebih menarik tentang Planta, jangan lupa to LIKE Planta Facebook Page!

Khidmat pesanan masyarakat Planta is brought by Redmummy.com

Comment: 7