The new makeup room!

IMG_1396

when u are wearing blue, u have to pose at the red sofa. Sungguhlah naik dedua colour ni. Tak kisahpun if not biru, asal contract dari merah, memang colour block sangat. No lah we are not looking for any sofas pun, but a must to take photo here.

IMG_1401

so i was on 4 days leave (dengan 2 hari weekend) so dapat 6 hari. Just to relax and rest. Kebetulan husband pun cuti public holiday Germany aku tak tau le for what jadi kita plan out pagi tu untuk keluar, asalnya to have our lunch at MO jer but tukar plan to Ikea since i really need a new thing in my house.

sofa yang aku duduk merah nih, agak kepelikan pulak design dia…

IMG_1418

one of the missions ialah untuk beli my new makeup table. Since we move the Red House, akak tak penah ada meja make up coz we have transformed our dry area in the bathroom as the makeup room lah. But thing is, i m getting old and using the stool chair is not helping me some more dengan kerabunan mata yang tak berapa nak nampak if tak pakai lense while make up. So it was 1 year 2 months gak lah bila ai decided to get a new one.

Pastu lighting tak membantu though ada banyak lampu bagai, still aku kena amik the basic meja make up yang dengan cermin depan muka and ada kerusi relax for my body posture.

i nak macam meja make up simple yang atas tuh, cermin berlampu2 tu optional, tak yah pun tak perlu coz i dah tau nak buat camne bagi lighting molek.

IMG_1431

oh no way ler akak nak amik meja make up gini, so not meee

IMG_1445

kita pusing satu round, aku rely kat husband amik the gambar with the code semua, so kat depan boleh sapu bersih le kan…rupanya dia hanya amik gambar tapi tak amik codeeeeeeeeeeeeeeee!!

IMG_1459

jadi kena lah pi bayau dulu, dah alang2 sampai ke cashier, he pergi hantar barang, and aku naik balik for lunch. Lagipun nak kena patah balik gakkan pi amik code untuk barang2 yang dia terlepas pandang codenya. Kat sini pun aku ada siap bawak tupperware untuk tapau the chicken wings, the kids love sangat. Dulu kat sini ada tupperware so leh bayau le sekali ngan tupperware tu, kemudian aku datang takde plak tupperware dia suh pi beli kat bawah naik balik, ke jadah apa. Tu yang aku siap2 bawak tupperware but dah ada pulak kembali the  tupperware lagik. Hish….

Jimat gak lah tak yah beli tupperware heh since dah bawak.

IMG_1449

muka toncek pasal ada orang tu dah pegang something yang aku nakkan hehehee

IMG_1468

napa le ko tak merah menyalaaaaaaaaaa!

IMG_1491

ini pun takde merah, ada white blue yellow and black. I go for yellow, kasi cheerful and colourful sket

IMG_1495

lari lelaju balik rumah, coz aku tak masak, jadi singgah beli soup untuk anak2 yang balik sekolah. Ada chicken wings to top up for their makan….petang tu gak laki aku bersingsing lengan pasang segala maknek benda. Ai is tengok je lah hahahaa…sapu2 kekemas, sambil tunggu dia bersilat.

IMG_1500

tips untuk orang yang suka minum air, hah belakang tu bersusun air botol untuk kami minum anak beranak. Setiap hari 2 botol akan kosong. Kami adalah peminum air kosong/air suam, the whole 5 of us yeah…

 

IMG_1519

hamboihhh sedap ko tidur ye…dapat aircond nya pasal

IMG_1527

dan transformed sudah.I had to move husband’s make up cabinet (alah barang make up dia 2,3 ketul je pun hahahah) to the main room untuk give way for my new make up table to be placed here.  So pueh hati, the one yang dari dry area of bathroom still for make up gak lah but aku suh laki aku do his things there, he tak yah nak duduk2 bagai, berdiri je pun, tak sampai 3min dah siap hensem hahahah. Bininya kena berejam…

For lighting memang le terang bilik ni, it s a walkin wardrobe area, itupun i have magic mirror yang ada lampu gak, also i beli satu lagi lampu IKEA yang leh adjust punat palanya ikut kiri kanan atas bawah. Went to kedai 2hinggit at near by my house and bought 2 liplap lampus to colourful my background and also at the dry area….(laki aku insist tak nak pi belikan so aku ajak dia pi antau aku ahhahah coz the parking hazab).

The rest of the videos, dah posted dalam my IG, check it out there specially at the My Story’s page in IG.

Comment: 4

Inglot, NY and his smile…

IMG_1155

we took kids out to makan steak, yelah the major exams are coming tapi tu lah abang tak berapa gemor, he punya minded dok pikir exams jer. So this will be the last one punya keluar makan lah for them till habis exam.  But keluar ni pun tak lama, late petang and by 930pm macam tu dah cabut balik. Memang budget max 3-4jam jer. Makan je dah sejam lebih kan…pepusing lagik.

IMG_1162

tak de plan nak beli apa but of cos le bila dah sampai mall nih, ada je benda yang nak dibelinya  kan….

IMG_1164

pertamanya pusing carik toys budak nih, 4 penjuru kita 4 beranak ikut dia, yelah dia punya pikir nak ngamik macam2 punya toys haih…nak tu tak jadi, letak balik. dah nak yang ni, tak jadi letak balik….

IMG_1168

ada yang harga melampau setakat school bus jer pun…tak nak la aku bagi amik, kita racun oooo dia tak jual la ni Shan…amik lainlah. Kalau benda yang leh angkat timbang lambung ke bergerak sedap gak, ini setakat bus je. bape banyak bus dah ko ada pun, cuma yang ni not red, it s a classic yellow colour tuh

IMG_1172

let s pose kakak….her green top tuh dulu belong to mak nya. In fact she dah start pun selongkar kain baju aku, ada 3 lai baju raya casual beli tak sempat pakai bila masa try ngam muat but bila nak pakai skang dah sendat…haiyahahaaaaa

IMG_1182

settled dengan toy, kita nak amik bag sekolah pulak. Zeeshan have been using the same school bag sejak setaun 8 bulan, almost 2 taun gak tuh. Dah barai zipnya, tali bag pun dah nak semput. So time to get a new one. Letak iqra je pun dalam tuh for kat 2 taun nih. Ada lah kain baju kotor gak…so memang utilised habis.

Jadi di sini pun dia kena tawaf gak, with his approval. Nak pulak bag tetarik tuh…

IMG_1184

yang ni la dik, ni bag tarik gak. pasrah dah muka kakak ko

no i dont want

kejap tu abangnya pulak, ini ek Shan?

nooo i dont want….

IMG_1189

dan kita settled with this green bag, Ben 10. aku rasa macam bag lagi besau dari badan jer ahhahaa

IMG_1193

jam2 tu gak dia ngusung. Lepas bayar toys bag ni semua, ngan lori tu gak masuk dalam school bag ni hah

IMG_1215

barulah semuanya lapar and kita bodal Steak our fav, same restaurant at MV…

IMG_1213

Abang dapat tangkap sekoq hah!

aku memang ler ada installed pokemon tu but idok le excited nak main sangat pun. After seminggu masih dengan level 2 jer, tapi kat sini depa 2 orang main, terus ke level 5! Banyak betul binatang2 poke tu kat sini yek…sampai habis battery mak korang depa kejarkan menatang2 nih…

IMG_1150

bersambungan ke Inglot…

IMG_1245

aku takde meja makeup kat rumah, percayakah? coz we have a bathroom yang ditransformed sebagai makeup area (similar to hotel style)  but now ai need one…geleng pala laki aku kalau btol aku nak beli gak meja make up, surely kena parking kat main bedroom kan…walaupun besar biliknya still….

IMG_1252

kalau bagi hp kat kakak, dia punya selfie je memang makan dalam je nak memadam, kalau transfer haih….samo la abang eh

IMG_1258

i bought 3 items kat sini, cinonit punya lah 3 bijik tu huh harga….

IMG_1271

didnt buy anything here, saja gatei tangan main usik2 product Sony nih…

IMG_1304

kat VS pun menyinggah, borong 3 ketui barang gak (well hajatnya nak beli satu je but dah dia cakap buy 2 free 1)…we lepak sini kejap bagi bebudak makan ice cream

IMG_1329

dan esoknya, siang malam berpusing2 satu rumah dia dok menarik ngan bag sekolah baru nih sampai pecah vase mak kau dik! Aku tau tetiba dah bunyik berderai (i was busy baking, buat choc chip cookies!). But apapun he s so excited lah ngan bag sekolah barunya, yelah budak2, bagi apapun, asal baru, tak kisah murah ke mahal, memang bahagia senyum sangat.

Ini dia pilih sendiri, kalau bag sekolah sebelum ni aku beli murah2 je pun harganya but kecik small size cukup ler untuk size badan ko pun, but yelah as they grow older memang dah pandai nak melaram ler kan..

well ok…skang aku ngah pikir nak beli idok meja make up nih hemm…

Comment: 3

Qurban Aqiqah 2016 for Muslim Cambodians…

 

Qurban 2016kak.rednew

salam korang…raya haji dah nak dekat, syawal pun dah berlalu. Musim qurban tiba lagik. Seperti tahun2 yang sebelum ni, this is part of my charity for our Muslim Cambodians there. Cuma tahun ni sebab my both parents tak berapa sihat so takde lah dapat mereka turun padang (tetahun lepas memang kami sekelurga pi turun tanah Cambodia nih), but not to worry, our dear Ustaz Hafis tetap jadi orang tengah untuk qurban dan aqiqah kita.

Selaind ari aqiqah dan qurban, kalian boleh jugak buat derma sama ada dari segi wang ringgit mahupun barang2 terpakai (biasanya toys and kain baju amat diperlukan).  So untuk derma barang2, if tak nak terus ke Ustaz Hafis, boleh terus hantar to my house. For cash derma pulak, terus ke account ustaz. Acct number details kemudian kita cerita di whatsapp or sms ye.

Untuk qurban pula harganya RM350 per bahagian dan untuk aqiqah pulak ialah RM650 untuk seekor kambing. Dah ramai yang start buat booking, insyallah my family pun macam biasa tetahun lepas akan buat di Cambodia gak lah. Photos of the event (sembelihan) akan ai share at least seminggu after the event kemudian coz tunggu Ustaz dah settled down from this trip.

For further details tu bolehlah contact akak or Ustaz Hafis,  numbernya 013 3744366 and mine is 019 320 6264.

Boleh pepanjangkan info ni. Kenapa saya pilih Cambodians ni coz kemiskian muslim di sana sangat ketara, setahun sekali masa raya haji ni lah depa merasa dapat makan daging bagai, dan they are not getting any fully supports from their govt so kebanyakan orang2 Malaysia memang akan turun Kemboja untuk bersedekah, aqiqah and qurban. Insyallah.

 

 

Comment: 0

Mestinon Dragees!

This ubat is killing me softly!

I dah 2 hari diarrhea. not coz of the food but coz of ubat nih. Side effect lain itchy satu badan, pening2 pala, memuntah, and of cos toilet is my bestfren sangat.

First time doctor bagi ubat but mainly untuk  myasthenia gravis – yakni a condition causing abnormal weakness of certain muscles. Ini part of my dysphagia tu lah.

Ubat ni sangatlah strong super strong!! I was supposed to amik 2 times a day, but first day jer amik 2 kali, untuk day 2 aku amik sekali sahaja and day 3 dah stopped amik, tak sanggup jadi toilet guest (not just selang 2 jam, kadang2 lam sejam 2,3 kali kena masuk toilet). Memanglah doctor ada cakap the side effect ubat nih but i tak sangka lah pulak dia punya cirit sampai macam nih that bad. First day makan, start masuk toilet at 3am!!

N none stop, till today (as this entry is up masih ada sesikit lagi lar) but alhamdulillah i think my dysphagia dah go to the end stage dah kot. Macam dah sangat2 berkurangan.

Though kena kot perabihkan ubat nih, eh banyak sangat lagi stock up nya, idok le akak sanggup nak menahan cirit birit lagi dah. Gigil2 naik bola roma akak dik oi ngan ubat ni punya penangan ciritnya. So I tak nak lah sambung, tak kabau pun kat doctor tu coz malas nak berulang pi spital tuh, tengok ler aritu punya cite aku hidup kat hospital camne, sehari suntuk turun naik tunggu tunggu tunggu.

Even semalam pun I was supposed to do one of the check ups, I had to reschedule, badan dok mencirit takkan nak kuor masuk tunggu eii tak perlah. Sambung lain minggu.

Now i nak pi berjalan2, berleisure2….

Happy weekends gang!

Comment: 4

Renewed driving license, yey!

IMG_0994

my record cemerlang this week ialah renewed my driving license yang expired sehari.

Itulah pun supermak le sangat, terlajak sehari, though i have set in my calendar – reminder seminggu awal pun coz of so many dramas here and there…hemm.

Lepas tu tanya laki tanya member, boleh buat renewed kat Pos Msia (dulu pun buat gak situ but it was 5 years ago) yelah gomen kita kan manjang je tukar rules and regulations mana le tau kot bertukar angin lagi.

Jadi miracle bila kat Pos Msia pun takdak orang sangat, yang KLCC outlet ler. Ada 2 numbers je before me, lunch hour tuh. Ai is hebat hahahaa! Gila kau aku turun pos msia tu pun rasanya 5 taun sekali gak kot. or moreeeeeeeeeeeeee.

N yes, i paid for max 6 tahun terus! 2022 nanti baru expire.  Ai is malas ler nak buat setaun2 heh, kalau ada 10 taun terus aku buat but pos msia ckp max for me is 6 yrs. I paid for RM167.10 .

IMG_1020

ini driving license lamo, gambar ni pun masa mengandungkan abang 16 yrs ago (yg ni pun dari renewed too). So yang baru nya license macam IC gak lah.

Total time of waiting and buat around 5min max. Well done Redmummy!

Update: a fren of mine just told me, dia missed to renew her license (2 years lapsed) so kena repeat all around again, from amik driving class, bla bla yadayada…dah appealed kat JPJ pun tak lepas, jadi makanya, jangan ler sampai terlajak 2 tahun kak oiiii…nangis nak ulang semula P bagai, wuii..

Comment: 4