The VA by the Sudan’s tenant

Those yang dah dapat tengok live update from my IG months ago, dah tak terkejut sangatlah dengan photos lam entry ni yeah. Tapi kalau nak pengsan bangun pengsan bangun boleh lagi, meh tengok lagik.

Have a look semua photos bawah nih, kemudian baru kita sembang.

IMG_1101IMG_1102IMG_1103IMG_1104IMG_1105IMG_1106IMG_1107IMG_1108IMG_1109

IMG_1110IMG_1111IMG_1112IMG_1113IMG_1114IMG_1115IMG_1116IMG_1117IMG_1118IMG_1119IMG_1120IMG_1121

IMG_1122IMG_1123IMG_1124IMG_1125

besar yek spender depa grrr..spender jer laki aku jumpa 2,3 lai merata2. yang besau ni aku yang jumpa

IMG_1126IMG_1130IMG_1131IMG_1132IMG_1138

 

IMG_1170IMG_1171IMG_1172IMG_1173IMG_1174IMG_1181IMG_1182IMG_1183

 

IMG_1240

IMG_1241IMG_1239IMG_1177IMG_1127IMG_1158IMG_1129

 

hah best tengok?

the nite kami bukak pintu rumah VA ni, aku dah memang terkejut gila. rumah yang famous dulu kuor masuk tv lah newspapers lah magazinelah macam ni jadiknya.

FYI, perabot semua dalam tuh, semua tenant punya, depa tinggalkan macam tu jer. The only barang aku, some cupboards ada lah 3,4 kaler putih yang korang boleh tengok dah janam. Curtains pun mine. The resttttttttttttt tu sume harta benda depa.

Petang tu depa blah pi KLIA, balik Sudan for good, dia ingat aku laki bini macai dia gamaknya nak kemas semua food left over dalam fridge, dalam kitchen cabinets. Memang dah habis maki pun.

The next day nya, aku memang cuti coz nak rehat (planned cuti tu dah 2,3 weeks sebelumnya), but coz of this issue, 12jam aku laki bini bertapa kemas rumah VA ni yer. Engaged gak 3 orang prof cleaners (lembab nauzubillah prof cleaners nih, engaged 3,4 jam penyudah jadi 6 jam). So semua furntiures katil lemari eh semua barang Sudan tu habis dicampakkeluarkan ke bawah. Turun naik ngan lift. Of course la kita kena penalty by the VA’s management, RM350 for disposable lorry untuk semua mangkuk Sudan ni nya stuff. Satu rumah bercontengan pun satu hal, remote kipas airconds the whole house, jumpa 2 jer, korang makan ke???

Weeks later, laki aku the 2 boys panjat balik VA untuk re-paint (tu nantilah aku buat post, VA the After Sudan pulak ye).

Speaking bout that Sudan, diorang tak lari but depa bagi  notice 2 bulan, hari patut keluar depa mintak lagi extension coz issue visa ke hapa tah, issue nak balik ada masalah bagai, heh macam tulah tak paham aku. so extended lagi seminggu pastu sebulan, etcs. Diorg ni deal ngan laki aku, but hujung2 tu laki aku suh aku sound gak si pompuan Sudan nih (laki dia dah balik Sudan awal2 coz permit dah nak abis kot tak silap) but lelima anak2nya sama ada kat sini lagi la ngan dia.

Few days before pindah tu kita memang ngah baru Syawal pun so takde lah aku nak pi check camna rumah bagai. Hari yang depa left to KLIA, after whole of the in laws balik rumah beraya dr our house, aku laki bini pi check rumah, masyallah. terkejut!!

so cut the story short. aku laki bini memang maki hamunlah depa 2 laki bini, wpun depa dah sampai Sudan.

Dan selepas bermakian, hamukan. hampir setiap hari setiap minggu, sebulan kemudiannya depa bayar jugak penalty for the damage that they did to VA.  Kita tuntut. Walaupun tak penuh but at least it covers the duit yang kita kena keluarkan hasil dari perangai pengotor diorang nih.

Camna la rumah korang kat Sudan gamaknya, kat sini pun korang boleh tidur baring dengan rumah kotor, eiii dasar foreigner!! Mungkin tak semua foreigner macam nih, but ada gak local kita pangai camni gak cuma nasib aku malanglah kali ni. First time dapat tenant, first time tenant cam lahanad. Superbesar hawau ko ye.

Skang ni, ngah tunggu gak tenant baru masuk VA, belum dapat yang berkenan di hati. Aku nak yang family (preferably), but family pun kalau kerja cam tak convincing memang aku reject. Yang muda belia bujang pulak, biarlah yang senonoh gak kerjanya. Hah yang Sudan ni bukan aku pilih yer, laki aku yang pilih coz aku masa tu baru 2,3 hari lam hospital for my dengue last year, laki aku main pilih tangkap muat jer.

In future, selang seminggu aku nak panjat VA siasat, ko jahanamkan rumah aku, deposit ko 2 bulan burn!

Comment: 11

Riak takbur sket…

IMG_2714IMG_2786

It s ok if Raya dah habis coz itulah gunanya ada blog, for record and reference purposes gak nanti.  The red outfit nih from the Wawa Zainal

IMG_2891

IMG_2892

ini paling istimewa, coz ada satu lagi akak dah showed here gak, kaler purple. In green pulak. They do have other colours but I sempat beli 2 colours ni jer, Lubna at Zalora

 

IMG_3059

one of the datings with the husband. As usual once a week he datang KLCC for lunch and dia terus pi kerja…

IMG_2828

Son won the best male dress for his Prefect’s Annual Dinner thingy…of cos the tops tu sume sponsored by bapaknya lah, or ngan kata lain, dia pakai baju bapaknya hiks….

IMG_3438

The first time I pergi massage kat Wisma Central and feel like to go again (but my buddy tak willing nak bayar lelebih so nantilah, next time)

In red dress sirip coz the tepinya kiri kanan tu macam sirip ikan coz ai pakai cardigan, it cant be seen

IMG_3548

Red theme for Zeeshan’s sport’s day

for the first time, tak cukup anak, both older kids sorang kat hostel sorang lagi ada course at school

IMG_3373

pun luncheon dating with the husband waktu dia datang KLCC

IMG_3379

this is not a dress, this is a top but depan labuh macam as you can see, the back is pendek till waist, so i pakai ngan black pant

IMG_3463

closure, dating at Ani Utara (hahaha ai datang for bayarkan jer coz pastuh kami pindah beralih ke Satay Station pulak).

My sweet Carol Diva Darling, before she balik to Aberdeen.  Riak takbur my new glasses (there are 3 pcs coz my power dah decreased but thing is I ada 2 jenis rabun,jauh and dekat, yang dekat makin naik powernya pulak)

Comment: 5

Qurban Aqiqah Cambodia…

IMG_0300

 

IMG_0299

Raya Haji akan datang lagi, insyallah.

Meaning, masa untuk kita muslimin muslimat buat qurban, dan aqiqah juga boleh dilakukan sama di Cambodia. Wow..baper tahun dah aku involved in this line, ada dalam 4,5 years jugaklah.  Kalau rasa nak pergi sama ke sana pun boleh, atau untuk buat derma pun boleh (wang ringgit mahupun harta benda / pakaian etcs), dan jugak semestinya buat qurban itu sendiri.

Untuk qurban harganya RM350 per bahagian dan untuk aqiqah pulak ialah RM600 untuk seekor kambing. Photos of the event (sembelihan) akan ai share at least seminggu after the event kemudian coz tunggu Ustaz dah settled down from this trip.

Boleh pepanjangkan info ni. Kenapa saya pilih Cambodians ni coz kemiskian muslim di sana sangat ketara, setahun sekali masa raya haji ni lah depa merasa dapat makan daging bagai, dan they are not getting any fully supports from their govt so kebanyakan orang2 Malaysia memang akan turun Kemboja untuk bersedekah, aqiqah and qurban. Insyallah.

For further details tu bolehlah contact akak or Ustaz Hafis,  numbernya 013 3744366 and mine is 019 320 6264.

Comment: 2

Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3

From the IG…

IMG_2566

 

IMG_2596

Top is from Nichii, i love the gelembung gelembung besau on the sleeve (satu lagi colour in green pun akak dah pakai). seluar beli online, pls dont ask where, cant remember.

Copy paste from my IG’s caption re to 2nd photo:

When u ve been asked to take a photo, as a photographer pleaselah amik gambar n hold the fon tu at your waist line. The photo later looks perfecto cantik, doesnt matter the subjects tu pendek lawa #eh or tall, always at your waist line ok? Backlight for iphone? Touch the screen nampak yellow sun symbol? Naikkan la the yellow function tu so no issue on backlight.

:)

Comment: 3