The Brushes Drying Rack…

 

IMG_0173

My brushes collections (ada lagi 32pcs yang kekecik halus for blending eyeshadow kening bagai tu lah, tu aku simpan, tak yah pakai yet, coz yang skang pun banyak ada lagik). Tapi brushes untuk foundation ke pipi ke, muka ni ke, memang aku suka ada banyak. Tapi yang lama aku tak buang. Ada 3 brushes aku from quite good brand gak (tapi service dah tak power untuk muka) aku pakai untuk clean up meja make up, meja pc, meja keje hehehehe….habuk2 kat kibod tu, hah pakai brushes yang lama tu jer. Korang pun sama gak ler, jangan buang brush2 lama tu.

IMG_1347

This is the brush drying rack. Ada warna2 lain gak.but of cos hakak pilih in red ler.  Kan lepas kita cuci, kalau zaman aku, bentang kain, hah letak the brushes, tengah panas. Kalau tak kering kan, overnight je bawah kipas. Tapi semuanya mudah hanya dengan memetik di talian internet hahahaaa….

IMG_1348

ada sejarah tau rack ni, masa aku dapat nih, kitorang dah nak pi tengok movie Star Wars (udahlah aku kelam kabut balik kerja), so semua rushing ler. Depa dah siap awal2 dah pun, so aku grab je ni bukak dalam kereta with few other stuff yang  posmen antau. Bila dah bukak, sesambil tu aku make up.

So aku ingat for this rack aku letak lam bag plastik (dalam tu ada gak sampah2 lain, coz ada benda lain yang aku bukakan from postman hantar tuh), pastu depa ada memakan, pun rubbish masuk lam plastik tuh. Pastu sampai Setia Walk, abang buang plastik tu ke dustbin.

Aku lupa terus ngan rack ni. Dah abis movie, dah balik rumah, dah tengah malam baru aku teringat. But sebelum tu masa dalam kereta tu aku dah suh kakak double check plastik tu sblm abang buang if ada barang2 aku dalam tu yang tak sengaja nak terbuang.

Kakak cakap takde.

IMG_1351

Jadi bila takde, sah, kat rumah takde, kakak check dalam kereta pun takde. Huwaaaaaaaaaaa, mesti dalam plastic bag tu la kan. Kakak pun kena la marah. Yelah tugas dia to check dalam plastik, means dia tak check bebetul. As penalty, dia kena bayar RM30 (oh yes, kita akan bagi denda or penalty, remember the ABCD tips anak2 aritu kan?).

So she paid that nite gak.

Esok malamnya, kita keluar lagi. Aku masuk je kereta, aku perasan ler benda apa ni kat kaki aku. Masyallah. This rack, yang disangka telah dibuang!

Pun kakak kena bebel coz she kan dah checked dalam kereta a nite before tapi tak jumpa, means cari tak jumpa. Dia bagi alasan gelap, abis tu abang ko ada sama, ko pun ada hp, pakai le torchlight hp korang tu. Dan of cos, RM30 dipulangkan semula hehehehee…

Selamat, kalau tidak RM35 kena bayau coz skang dah naik lagi harga. Alhamdulillah, mak kau pun salah gak ler. bukan kakak jer.

IMG_1353

Well ok than the brushes korang tu, overnight kan semalaman, rendam ngan air and sabun ler. Dulu2 banyak le tips suh letak sunlight nya sabun tu lar, memacam jenis sabun. Pada aku, apa nama sabun pun tak kisah, asal ko jangan letak clorox sudah ler. Dah rendam2, biarkan ler.

IMG_1432

IMG_1441

lepas tu amik pulak nih Scrubber Board Brush Cleaners, ini aku beli dalam tak sampai RM5, untuk sental the brushes tu ler. Tapi ni baru sampai, blum pakai lagi.  So turutannya, rendam over night, then sental pakai brush nih, with sabun of cos and pastu amik le drying rack.

IMG_1359

Letak le tengah panas. Kering le nanti. By right the bebulu tu semua kena kebawahkan, tapi lambat heh nak kering, Aku upside down kan jer, sukatik aku le kan.  Cepat gak kering.

Drying rack ni pun ada size gak, ini untuk 26 lubang, ada yang 48 holes, 70 holes pun ada.  Kalau macam ni, semua jenis batang brush tu boleh masuk, ikut sizes.

Seperti dijangka korang nak tau soalan mana beli bagai, kemudian2 ler, ini antara dekat 200 items yang aku beli (the numbers keep on increasing hihihihi), so alsabariah please.

Comment: 5

My curly boy…

IMG_3789

arini nak cite pasal Zeeshan, ada 2,3 entries aku dalam draft will be about him, tengok camne bila nak post, ada gak makan taun depan baru sambung. Skang kan orang dah ramai start cecuti, aku pun ni kira baik lagi ni ada letak entry, by next week nak rehat jap. New year lah kita sambung borak.

Biasanya pun macam tu, raya fitri dan year end yang blog akan merundum, orang sibuk holiday.

So ini anak aku punya job, biarlah semua orang buat vacuum ke hapa, dia akan amik  job mop lantai ni. Ko cakap sekali je, terus dia bangun amik mop. Eeshan nak mop Eeshan nak mop (he called himself Eeshan btw)

 

IMG_3798

board ni kan, tertipu betul aku. Aku beli online, memang le ada cakap size bagai tapi aku tak ngukur, cuma dalam gambar macam besar  nih. Kakak dulu pun ada beli kat Ikea tu besar, tapi dah bagi the cousins kot, donno ler, kakak pun dah umur bape kan skang. So ni kecik pun jadik ler. Bolehlah buat ko dik, buat kelas abcd and numbering kita kay.

Aritu aku main2 lukis orang lidi (aku mana geti melukis pun), eii sedih, terus Zeeshan rub, must be ugly ler tu. Kakak rajin melayan Zeeshan bila tang nih.

IMG_3839

lawa kan? laki aku whatsapp gambar ni, terus aku turun bawah. hahahahaha dia buat untuk anak2, maggi tomyam fishball. Ke main cantik plak fishball ko cecukup satu periuk punya pusingan.

 IMG_3893

Hari tu abang 2 hari pi Shah Alam for this talk. Best giler katanya. Kawan aku le yang cakap, takde bayaran pun, semua covered. Cuma letak je deposit RM100, nanti refundable balik di hari kedua habis nih. Elok gak ler pergi, takkan dok umah berjalan je kan. Sebab kak Shah Alam, was thinking suh dia pi naik ngan kereta member aku, yang anaknya pun ada sama ler. Tapi girl.

Memang tak nak le abang, dahlah depa satu family. suh gak apaknya hantar. So depa berempat ler pergi, aku kan kerja. Aku tak leh cuti sembarangan babe, aku ada plan2 cuti aku sendiri, i m not an EL or MC person, reputation kena jaga.

So hari pertama hantar tu, since kat Shah Alam, laki aku malas nak balik, dia bawak kakak and adik pi balik rumah mertua aku. Leh sambung tidoq le tuuuuu apaknya.

IMG_3912

dan of cos, jadi anak kampung le kan terus Zeeshan bila dapat ke rumah neneknya. Panjat pokok lagi, masa aku dapat whatsapp gambar ni, udahlah ko pakai seluar putih, omeng!

IMG_3914

curlynya rambut ko dik, dah memang serupa abang ko masa kekecik dulu. Ini flower, dari rumput rampai padang tepi umah mak mertua aku tu. Katanya ‘flower for ammi’ . Tapi bila sampai rumah aku tanya mana flower mummy, dia cakap eh dah bagi nenek laaaa

Rambutnya memang laki aku tak nak bagi potong, dia kata ngah cuti sekolah, biarkan curly besau macam abang masa  kekecik dulu, so leh amik gambar buat kenangan dok letak sesama macam abang hahahaaa….aku dah suruh potong pun, buat dek je apaknya.

IMG_3915

wah kau, segugus pelam ratus tu! kait galah pun ko bedal gak, memang apak ko selamba je suh ko explore.

eh actually kakak pun ada sama nih, siap aku suh mak mertua aku bawak pi jumpa makcik tailor yang sokmo jahitkan our kain baju raya tuh.  aku suh measure dulu badan kakak lagi, coz untuk dia ada 7 pasang nak kena buat (5 dari Cambodia, 2 dari 3,4 taun dulu punya beli dari aritu hantar tak bebuat). Pakai je raya nanti, biar ler banyak pun.

Actually laki aku beli yang dari Cambodia tu share untuk aku gak, mak anak, tapi tau la taste lelaki kan hahahahaha, ai amik satu je cukup. kihkihkih…

IMG_3922

tu dia, laki aku bawak balik sampai sebungkus plastik. Aku bawak gak pi opis esoknya, bagi kawan aku yang suka makan bebenda masam gini. Aku tak minat ler, aku kalau mempelam ke apa bolehler, yang memasam gini, ai cannot ler. Dia cicah ngan kicap gula bagai, oh memang aku tak minat, anak2 pun ikut pangai aku gak. Tapi anak2 aku tu kalau the cousins makan, or kenkawan makan, depa pun nanti terpengaruh sama gak. Budak2 kan cepat je belajar kalau bukan makpak yang ajar kan. Hah, skang blom lagi, sok sok tak tau le, kalau depa pun suka.

Ada lagi pasal Zeeshan, esok2 la yek. About kol 5pm macam tu, since dari pagi kat rumah nenek, depa pun pi Shah Alam, jemput abangnya. Pergi jem balik pun jem. Dah kol 9malam baru sampai rumah akhirnya.

Esoknya, pagi lagi sekali, ke Shah Alam again. Kali ni, laki aku tak balik Kapar lepas dropped abang, tapi 3 tempat….hah best nih. Later…

 

 

Comment: 6

Gila punya sales ler Bath & Body Works nih!

Selepas seminggu aku dapat hadiah Bath & Body Works set tuh…aku jadi addicted, dok bertangga je kat kedai ni. Almost everyday. Pastuh, depa buat sale, dan jugak setiap hari ada macam2 jenis promotion.

Omeng!

IMG_0502

Promotion ni masih on going. Benda pertama aku beli bukan sumer ni pun, coz aku dah dapat the set kan, aku pi beli wallflowers. Yang pewangi rumah/bilik plug in tu. Hah tu benda pertama aku beli. Promo masa tu (masih lagi) was RM65, dapat the holdernya and the oil nya ler. Or kalau dah ada holder (yang plug tu) amik ler RM65 tu for both oilsnya.

 IMG_1358

So dah beli wallflowers seketul nih, aku nak test, ok ke tak dulu. If nak beli lagi ke kan. So  laki aku balik kerja (aku dah tidur) esoknya dia cakap, semerbak betul wangi bilik, sampai tangga dah berbau. Wah bagus bagus. Tapi aku tidak ler on benda ni 24jam, gila kau, mahei. Bila ada kat rumah jer lah, bila takde kat rumah tu off kan ler.

My room is quite big, bila dah leh bau sampai tangga, memang worth ler.

Ni si Pearly Iman ler yang racun. Hahahahha my BBW buddy, kita whatsapp borak pasal ni jer.

Pastu sok sok, aku dah jadi gang le ngan Sheila, Bath & Body Works Promoter (korang please look for her bila datang BBW KLCC), she will update me with the promotion. Pasal kan nak Christmas kan so hehari ada memacam promotion.

IMG_0504

Pastuh my gf, dia nak satu body mist tu, but kena le beli buy 3 free 1 kan (tengok promo from my 1st photo atas). Aku tak nak le beli sangat coz I already have 2 bottles (1 shimmer mist and 1 mist – dedua dapat dalam hadiah aritu), but nak tolong kawan ok ler, will buy 1. So lagi 2 botol, akan ada lagi 2 orang buddies kami le akan beli gak.

But satu malam tu masa aku ngah jadi mak arab aritu, Sheila BBW whatsapp cakap weekend tu punya promotion is semua mist is RM49, instead of RM73. Lagi better dari buy 3 free 1 tu kan, Apa lagik, kompem ler semuanya  nak.

So pagi esoknya, kita bank in terus kat acct Sheila. Ko nak suruh aku pi KLCC over the weekend? Oh memang tak rajin le hakak kan.

IMG_1362

Jadi transfered duit, ada  3 orang nak, aku punya amik yang hot selling ni ler, Mad About U. Masa ni aku tak pasan rupanya BBW ada hantar email bagitau. Skang dah lagi alert.  Pastu Monday bila masuk kerja, baru le amik dari Sheila. settled. She can be trusted.

Alright the next2 day nya, aku pun almost everyday le pi BBW.

Promotion dia berubah2 ok, hari tu body mist yang travel size, lotion, body shower, all at RM10. Ada orang borong berbakul2. Pun aku beli gak hahahhaa, 2,3 botol, my gfs too.

Tapi tu untuk sehari jer ler.

IMG_0996

So pastuh, aku dah aim the candle besau ni, seketul is RM120 – RM135. Ish ish, mahei kan, baik ler tunggu promotion. Itu weekend aritu, at RM80 seketul.

Then ada promotion lagi weekend tu, buy 3 free 2 for all items. If not yang promo lain is buy 3 free 1 kan but for mist jer. Hah, harus le ko nak buy 3 free 2 tu, which aku aim the candles and the shimmer. Aku giler shimmer.

Bebudak BBW ni pun ramai dah kenal aku, hehari datang spray shimmer dan checking on the promotions. Ada satu hari tu promotion dia was buy 1 free 1 for holiday set. Harga nya set tu RM159 ada 3 – shower gel, mist and lotion. wahliau. Yang set tu patutnya harga kalau individual is RM203, but jadi RM159 kan, so kalau 6 ko darab bahagi bagai, tak ke sebijiknya jadi RM26.50!!

Aku dah tempting gak ler nak beli satu set, aku nak 2 barangnya jer, mist and shower gel. Yang lotion 2 botol tu boleh jual, either ko nak jual harga sama promotion 26.50 or harga asal RM65 or RM50 pun dah untung kan.

IMG_0999

 

Tapi aku tak amik hahahahaha, coz eii tak leh takleh, aku dah aim yang buy 3 free 2.

Esoknya pulak aku datang lagik, promo lain, the other holiday items jadik buy 1 free 1. Omeng! Candles yang mahal aku nak tu, dah jadi buy 1 free 1, instead of RM80. Baik ler amik yang promo nih. Promo buy 1 free 1 hanya hari Friday tu jer.

So aku amik candle bagak ni – 1 dan percuma 1

Pastu aku amik lagi wallflowers 1 dan percuma oil isinya 1.

aku add up lagi 2 bijik wallflowers oil isinya so percuma lagik 2 bijik. Means bulan2 akan datang jimat ler kan. 4 bijik.

Dah, tak larat dah ni, kawan aku pun sama memborong. Rabak rabak.

Tapi shimmer punya promotion, aku nak gak, buy 3 free 2. Tapi BBW tambah lagi, buy 2 free 1. Ya Allah, gila camni. So aku amik yang paling rendah ler, dah melambak sangat nih, buy 2 free 1, only for shimmer.

Ini coz over the weekend, pun aku masukkan duit kat Sheila, suh dia uruskan. Nanti Monday aku amik.

Ini yang Sheila whatsapp, cuma tunggu kutip hari Monday jer…hari lain promotion lain, jadi kena cepat grab ler…Memang ini pun yang aku nak, shimmer. Bau pun sodap.

 

IMG_1186

korang boleh buy 3 get 2 free or even buy 2 get 1 free

tapi ni weekend lepas, dah abis ler. yang tinggal is buy 3 free 1. Tapi selagi lom abis xmas and new year, mesti ada promotion lain. Aku kalau tak perasan email BBW, Sheila je lah yang akan update aku. 

Bila carik korang carik Sheila, kena carik sampai dia datang kat ko, coz setiap promoters ada zon memasing. If promoter A datang ke area ko yang ada promoter B, promoter A kena bagitau yang customer request kita attend dia kat Promoter B. Cos sebelum aku picked Sheila as my promoter, ada sorang 2 promoter tu aku tak berapa berkenan, tak syok. Bila kenal Sheila, memang tak nak dah orang lain handle kita. Coz u need to ask lots of stuff bila beli bebenda mahal ni and tengok apa yang tips and recommendation dia ajar bagai. Dah 2 kali, ada promoters lain sound Sheila dedepan aku yang kenapa dia masuk zon depa, aku sound le balik. I asked for Sheila and I want her to serve me. Baru le promoter lain paham, kadang2 mungkin Sheila dah cakap yang aku request but ada yang tak dengar tak perasan, tu yang menyound. Dik, ingat je muka akak ni dik, hehari aku datang pun ko lupa, dah tentu aku carik Sheila jer.

IMG_1204

Tips untuk candle bagak ni, pasang 4 jam sahaja. pastu kalau nak pasang lagi, tunggu after few hours. Jangan lelebih 4 jam, katanya BBW ler. Elok la pun, kalau nak tahan 2 bulan kan hahahahaa…but if dah abis ni pun, kalau takde promotion, aku takkan beli, mahal sangat, baik rely on the wallflowers tu jer. Yang ni coz depa buat baik punya sale. Tu pasal aku sebat gak. Container ni jangan buang, leh bersihkan bila dah habis, pakai le letak bebenda lain. Make up ko ker!

IMG_1363

hah ni wallflowers untuk letak kat living dining hall, memang kuat bau diaaaaaaaaaaaaaa, sedap pun ye gak. Tips rumahtangga le ni kan gak. Yang kiri tu, untuk set lampu menyala automatically, so kita ada rumah ke takde rumah, dia akan menyala ikut waktu yang ko dah set. Dulu masa kat rumah VA aku sokmo pakai but pastu dah ke mana perginya. Ni pun beli baru bila pindah Red House, kedai 2 hinggit adajual, kedai DIY melambak ada. Murah jer. Jadi ada benda mahal ada benda murah ler rumah aku ni pun gak.

Speaking of bau kan, the mist or even shimmer, memang wangi ler. If ko pakai semalam, lepas tu esoknya ko bangun tidur, tapi jangan le mandi lu, masih ada lagi baunya (kata suamiku ler :P ), ini dah boleh kira penyelamat semua jenis perfumes gak nih, edp ke edt bagai, if this is the case.

aku jarang pakai kat opis or pi kerja coz memang ada stock perfumes pun kat opis or even kat kereta, but since shimmer dah ada 4 botol, harus semua tempat dapat setiap satu aku letak nih. Jadi kalian, pi le memborong, sempena depa ngah buat sale hehebat, abisla drop Bodyshop (depan BBW pulak tu memasing).

Jadi korang, entry ini adalah racun untuk korang pi beli sama. Ni pun aku ngah timbang kati nak pi amik shower gelnya lagik hishhh…

Comment: 5

The arabian by Marinaz Gorgeous…

IMG_0628

IMG_0730

IMG_0778

IMG_0639

IMG_0654

IMG_0732

 

IMG_0572

IMG_0762

IMG_0743

IMG_0552

IMG_0603

This entry is dedicated for the Make up artist: Marinaz Gorgeous

Instagram: Marinaz_Gorgeous

Facebook: MarinazAhmad

Whatsapp/Mobile: 01133408131

She s actually my dear fren, kawan akak sejak zaman sekolah. Jadi untuk arabian night, akak nak cuba her sentuhan, kali ni akak request untuk muka garang2 ganas. Memang ganas je serious je aku rasa hahahaa…but i love her touch. Marinaz and her team member Arina, bukan je makeupkan, tapi buat rambut dan jugak siapkan badan akak ni hah. Gladiator shoes tu dengan kakak tolong sama ikatkan, bukan senang hahahaha…

but all went well. The fun night. Untuk pakaian Aladdin RD tu, sesapa nak sewa, boleh dialukan, for my other stuff too kalau nak sewa pun boleh, kecuali top veil and skirt, not mine, tu akak sewa. Lelain boleh bincang.

image

Marinaz ni korang kalau tengok Muzik2 tu, or teater kat Istana Budaya, or kat Astro tu, hah you may see Marinaz ler, tangan dia dah make up ramai le artists celebrities bagai. Cuma lambat je nak makeup kan kawan dia ni hah, coz akak pun bukan hehari perlukan makeup artists hiks…Thanks babe for the muka mak meyah. Merasa le make up ganas gini.

Cuma tu ler, aku suh dia increase her price. Murah bebenar harga service dengan tangan yang dia dah bikin ramai artists bagai ni kan. Patutnya shouldnt dah charge that much, kena lagi naik. Jadi korang, sebelum Marinaz naik lagi harga  (aku rasa dia nak naikkan harga pun masih lagi lingkungan murah lagi), sila cepat book Kak Marinaz ni.

She can do everything, dinner, engagement, nikah sanding. Tapi aku suka gambar2 dia untuk sentuhan pepelik, macam make up as hantu, make up untuk tema2 arabian ke rock ke, or even yang Nabila Huda and Beto jadi bawang putih bawang merah teater tu, pun dia make up kan, tangan power betul ler pompuan nih.

All the best babe!

I think sok sok kalau ada event lain, nak panggil lagi Marinaz, tapi my previous make up artists pun korang jangan risau, korang pun akak akan panggil gak, suka semua yang make upkan akak, sangat pandai, banyak gak aku belajar bila orang makeup aku nih.

 

 

Comment: 6

Back to school…

IMG_0797

budak yang sangat le bff dengan aku, sampaikan kedai ni bebudaknya cakap, kak, sayang lebih anak kecik ni kan?

eh tetiga pun sayang, tunggu le si kecik ni besar macam abang kakaknya, sama je kena jegil jerit gak nanti.

 

IMG_0793

korang dah settled baju sekolah anak2? Huh lega aku dah selesai. Tinggal nak jahitkan badge depa jer, which aku plan to settle gak by this coming weekend.

Paling sempoi untuk pilih baju sekolah kakak, nak licin or cotton? nak licin pulak mummy. Nak ni  nak tu? nak yang ada tali pulak mummy

ok aku ikut jer. Senang. Settled untuk kakak. Laki aku yang pi pusing btr satu round tu pun bila datang balik kedai, tekejut je bila kakak punya dah settled.

for abang? huh….ini le yang menyebabkan dari aku berdiri lelama sampai carik kerusi!

IMG_0790

abang punya, tak nak geloboh tang lengan. Tak nak macam ni, tak nak macam tu. Bila tak nak gobos, kena lengan panjang tu jadi pendek, eh mana satu ko ni bang oiiii

tapi aku dok ingat cakap si Zaid aritu, if you cant beat them, join them!

so hah, aku put myself at the age of 14, 15 ni ko nak camne bang sebenarnya. Abang nanti bila tuck in, nak baju tu labuh, takde le pependek sangat nanti senang terkeluar. Abang nak camni camni camni. Jadi huh…3,4,5 kali ler keluar masuk  fitting room gak, naik bosan adik2nya menunggu.

But alhamdulillah, ada gak jalan penyelesaian.

IMG_0829

adiknya mintak satu, pencil case. Tapi bila malam tu aku tengok lam plastik bag, mana takde pun pencil case nya, rupanya apak and abangnya cabut, tak bagi amik. Ler…

lepas tu dia ada mintak wallet superman. Dik, bukan mak tak  nak belikan dik, tapi wallet tu lagi besar dari  poket seluar ko dikkkkk.

bakul kiri kat cashier tu, hah antara hasilnya. Belum tinggi menggunung lagi tu.

IMG_0838

bag sekolah pun ada kat kedai ni, set2 untuk sukan pun ada. semua ada le kat kedai ni, Boleh kata ler kan dah kuor blog aku banyak kali pun. Famous je kedai ni, kedai baju sekolah, kat BTR. Aku dah jadi customer depa sejak abang umur 7 1/2 tahun. hahahah coz dulu tak tau ujudnya kedai ni, sebelum abang masuk darjah 1 dulu, kita beli kat Midvalley punya kedai baju sekolah. Dah lepas tu baru tau, so pertengahan tahun abang darjah 1 tu yang kita baru jadi customer kedai ni, sampai le skang ni.

Adik aku cakap, masa depa dulu beli kat sini gak. Aku tak rasa aku beli kat sini zaman2 aku dulu,  masa sekolah menengah tu kita pakai recycle punya baju sekolah jer, dari budak Sains Selangor or dari kakak aku hahahaa..yelah money was quite an issue kan dulu, mak aku kan anak ramai, jadi kita yang tetengah ni takde le dapat macam yang atas2 dan yang bebawah…

IMG_0924

habis jer tuh kita makan kat Kedai Mak Siti, aku suapkan Zeeshan dulu. Dia dah pun makan nasi sebelum keluar rumah tapi aku suap lagi nasi and sup, pun dia makan gak, lapar ke ko dik…yang lelain pun makan lauk campur. Tapi aku makan bihun sup, baru nak sapadek, pun dia tak leh nak berenggang ngan aku si kecik tu. coz kena marah dengan bapaknya. habis tu dia dok gigit manja lengan bapaknya, mau tak hangin orang tua tu.

Aku kalau laki aku marah je, cecepat aku tangkap anak2, or pegang laki aku, ai is cannot see you know anak2 ai kena marah jegil dek bapaknya. Baran  marah lelaki dengan  marah mak nya ni lain.  I know my laki so well lor…garang2 aku pun, anak2 tetap mak mak makkk….

IMG_0850

tu dia heh…kali ni tak sampai seribu. Eh ni belum lagi yuran2 sekolah depa, adik punya kain baju sekolah yuran jer will be RM1500 kalau tak silap aku. Ini pun belum lagi masuk kakak punya kain baju sekolah agama, coz tu hanya dapat dibeli pada akhir tahun cuti sekolah nanti coz dia belum tahu lagi dia masih lagi jadi prefect or not for next year.

Hari tu dah beli pakaian biasa sekolah agama, baru le sekolah cakap dia jadi Prefect, adoiyai, belanja lagi…tambahan. Kenapa le tak dibilang awal2. Bila dah bagitau lambat macam tu, ada makpak yang tak bagi anaknya jadi Prefect, yelah bertambah lagi belanja baju sekolah lain. Kena pikir le gak, tak ramai makpak yang willing nak buat double payment.  Tapi for us, insyallah duit untuk anak2 ni memang ler ada tapi masih menyusahkan, pembaziran kalau dah beli kena beli lain pulak. Jadi tu pasal kali ni aku cakap, jangan beli lagi, tunggu sampai depa announced. Sekolah pun satu, lam mim baba sangat!

IMG_0921

Ramai tanya tetiap taun, mana kedainya, alah kat Bandar Tun Razak, kat sebelah2 ngan food court belakang BHP tu, belakang kedai Pak Aji, sesatunya kedai baju sekolah. Merata manusia datang kedai tu, staff dia mesra, setiap tahun depa improve the kedai ni. Setiap section ada jer staff yang jaga. Kasut lain, baju lain, baju hok ni lain, cashier lain, yang jaga depan lain. Tak de le terkejar2 kalau short of staff. Memang dia punya cara kerja organized ler.

Aku le yang mengunpackpun tetiga bags ni, cabut segala harga mala bagai. Dah nak hujung tahun aritu bila sekolah kain baju masuk washing machine, pasni aku cakap masuk dalam bakul biru, mak kau sanggup basuh tangan. Jahanam baju putih sekolah kalau masuk w/machine heh, bercampur dengan warna lain.

Tang iron no hal, bebudak 2 orang tu yang ironkan jugak sendiri baju sekolah depa tu.

IMG_0401

on top of that, ini lemari gobok buku cerita, buku agama, dan segala jenis buku red family. Di sini ler. Siap dengan tangga kerusi gak, untuk mereka2 yang pendek memanjat ke atas tuh (mak korang). Asalnya nak buat build in cabinets untuk buku2 tapi pikir long term, mungkin tempat ni nak letak sofa panjang for our reading pleasures lepak2 sambil blogging pc bagai, some more ada TV jugak for our Hypptv tu kan.  So tak jadi buat build in, beli yang 7 kaki ni jer, cukup gak untuk semua buku2 cerita. Tapi buku2 sekolah masih di bilik memasing ler…

Cuti sekolah ni once a week depa punya tanggungjawab habiskan satu buku cerita, pastu kena buat synopsis and nanti bapaknya akan tanya setiap Sunday on the buku2 cerita tu ler. Bukan baca sembarang macam tu jer…

Bagus gak lemari buku ni, kalau buku cerita tu boleh letak double depan belakang, penuh santak gak lah. Elok le cabinets buku gini, mostly open kan, aku tak nak open, dulu2 punya rak buku jenis open, so bila tak kemas, adoi sakit mata ler. Aku kepantangan betul bila tak kemas bersepah2 ni. Jadi jalan paling bagus, amik rak buku yang jenis bertutup. Kalau bersepah dalam tu pun, takde le aku berzikir sangat. coz jarang nampak jarang bukaknya. Harga gobok ni, idok le ingat, sebelum pindah dulu aku dah pre order, so ni antara barang yang 7 lori hantar masa pindah rumah.

Comment: 5