Sepetang Bersama Blogger 2017…

IMG_5934

Tahun keenam Denaihati menganjurkan Sepetang Bersama Blogger. Awal2nya dulu memang title Sepetang tu coz siarannya petang, dah tahun berganti tahun, ada event sehari suntuk, ada yang sampai membawa ke malam. For this year, dengan tema Glam and Glitter, so merah2 menyala (of cos) hakak pun datang….

Event was held on the 13 May bertempat di Saloma Bistro.

IMG_5897

Orang sebelah yang kena gak memerah…but sampai majlis dia hanya pakai yang dalam pink tu jer, jacket tu dia bukak….

outfit laki bini sendiri punya, no sewa no sponsor.

IMG_5945

akma and kak hanny yang sentiasa forever berdua…kadang2 bertiga empat lima :)

IMG_5950

orang kuat Denaihati, Eizil

IMG_5964

bff abang haji  Denaihati – apa nama orang tuh? ai is lupa…. :P

IMG_5974

and throughout the nite, ada ucapan2 dari VVIP:

YBhg. Dato’ Hussamuddin Yaacub, Chairman / CEO Kumpulan Media Karangkraf

YBhg. Datuk Hajjah Mas Ermieyati Samsudin, Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan

Ada 9 jenis penyampaian anugerah malam itu dan jugak 2 anugerah lagi for the best dress. Some said, ai menang besar malam tu, dengan membawa pulang 2 awards.

Untuk Blogger of the Year Award dan jugak The Best Dress Award :) . Terima kasih team Denaihati, Abang Haji Amir especially.

IMG_6003

Ada gak penyanyi Erul ke hapanya namanya from AF (he was sitting on the same table with me), ada bloggers from Indonesia pun sama meja ngan akak…dan surai majlis, kami pun bergambar sakan. Of cos lah blogger ni pantang je kan jumpa, mesti kena bergambo…semangat hoh. Ada jugak lucky draw but as expected, i was not the lucky one. The food, was so sedapppppppppppppppppppp….rendang ayam!! terkenang2 kelazatannya.

IMG_6010

 meriahnya malam tuh….inipun hanya untuk sessi malam, ada jugak sessi dialog waktu petang but ai didnt go lah…

tak perlu bayar mahal for SBB nih, untuk sehari suntuk siang ke malam, hanya RM50 sahaja per pax but like i said, i hanya datang malamnya sahaja.

IMG_6014

with the Indonesian Bloggers

tak amik banyak gambar lah from my fon, coz dah tentu laki aku yang pegang fon and bila dia rasa nak snap, dia snap ler, agak2 dia meleka borak, memang takde ler gambar hakak …..

IMG_6033

penaberkala – one of my neighbor’s blogger gak.

IMG_6046

Rawlins won the best dress for male, tak kenal? hah…obviously lah yang in gold tuh. Pakai baju Siam….

IMG_6052

dan the rest of the bloggers that night

IMG_6061

Pendukung kuat Sepetang Bersama Blogger. Kid and Eizil. Lamo dah gak yeah depa ni ngan Denaihati….bonus masyuk…..insyallah.

IMG_6025

IMG_6029

paling utama, terajunya ialah the big boss – Abang Haji Amir Denaihati. Manusia yang sangatlah aku pandang dan sanjung tinggi. Even the wife pun, sangat kami hormati. Terima kasih abang aji, dan sekalung tahniah for the beautiful SBB. 6 tahun, perlu disambung…jangan dihentikan. Buat kopi2 kedai mamak pun boleh bang….

Insyallah kami akan sentiasa bersama abang. kalau abang aji masuk politik, you have our votes :)

IMG_6069

The 2 awards yang saya bawak pulang. I was told a day earlier that I am getting an award. So since aku pun among the orang lama yang masih lagi berblogging, gamaknya depa nak bagi Blogger Tak Gegeti Nak Pencen :P . or perhaps, blogger kertu. sort of. hahahaha….so thanks anyway for the Blogger of the Year Award. Jugak the best dress for female. My makeup was done by Zeeshan’s aunty (cikgu), but menggunakan 100% my makeup stuff. Thanks a lot Aunty Mia.

IMG_5984

Dicedok dari Denaihati’s site, Penerima2 Anugerah lain malam itu:

Most Engaging Social Media 2017 – @Neyrashazeyra

Most Engaging Blog 2017 - kisahemasputih.com

Promising Blogger Group of The Year 2017 – Projek Blogger Utara

Best Foodie Blogger 2017 - Mahamahu.com

Best Travel Blogger 2017 - Projektravel.com

Best Lifestyle Blogger 2017 - Ciklilyputih.com

Digital Economy Champion – MDEC

Fast Growing Social Media Company – Misi Viral

Blogger of The Year 2017 - Redmummy.com

Insyallah ada aral kita jumpa lagi tahun hadapan, once again congratulations untuk team Abang Haji Amir Denaihati.  Sepetang Bersama Blogger 2017 sekali lagi mencapai matlamat, insyallah.

Denaihati’s Fanpage

Denaihati’s Site

 

Comment: 8

10 FREE Vouchers, Awesome Buffet Spread and Durian Truck at Buffet Ramadhan 2017 @ Bangi Golf Resort!

.

.

IMG_5136

Jarang rasanya Buffet Ramadhan menawarkan durian untuk menu berbuka puasa, tapi Buffet Ramadhan 2017 di Bangi Golf Resort ni ada durian weiii. Dibawa khas dari Raub, Pahang. Akak dah kabo ni, jangan nanti terliur pulak hiks

 

IMG_3548

Durian tu kira pencuci mulut, ha ni menu utama dia, sudah semestinya Kambing Bakar dan penemannya Sup Kambing Mamak yang pekat dan sangatlah berperisa.

IMG_5134

 

Tahun ini, Bangi Golf Resort menawarkan lebih kurang 200 jenis hidangan dan juadah istimewa untuk kita semua yang bercirikan masakan ala Melayu, Barat dan Timur. Walaupun spreadnya yang sangat banyak dan sudah semestinya memikat rasa, Bangi Golf Resort masih mengekalkan sajian buffet gastronomi yang menawarkan variasi dan kualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan. Tu sebab Akak suka mai buka puasa kat sini, harga dia yang mampu beli dan boleh dikatakan murah dan hidangannya tak cukup perut nak isi hiks

 

IMG_3594

Siapa yang pernah mai buka puasa kat sini sure tau betapa meriahnya suasana berbuka puasa di sini dan memang ramai orang. Tapi bak kata Chef Kamaruddin ni “Dah perniagaan maju, of cos lah ramaiiii pelanggan, betul tak?”

Tapi don’t worry la, hidangan dan juadah yang disediakan terlebih dari cukup untuk cater seramai-ramai pelanggan yang datang tu :)

 

IMG_5135

Apa lagi yang ada ni?

Sate Ayam dan Daging dibakar segar, Kueh Teow Goreng, Mee Mamak panas-panas pun ada, Nasi Lemak Istimewa, Rendang Daging Taik Minyak, Sambal Sotong Kembang, Ayam Bercili Masak Ketumbar, Ikan Masak Asam Kari, Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato dan pelbagai-bagai lagi.

Kalau ala Barat pula termasuklah Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma, ha ni memang favorite my hubby! Ada juga Lasagna Ayam, Golden San Spaghetti Carbonara dan Peri-Peri Chicken Drumlets. Drumlets ni kalau dapat kat Zeeshan, abih satu pinggan dia ratah sorang hehehe

 

IMG_3615

Pencuci mulut pula memang ditunggu-tunggu oleh Akak la, Spanish Churros dihidang bersama sos coklat pekat, alahai sedapnya teringat rasa coklat dia yang pekat tu. Kuih-muih tradisional Melayu, puding, agar-agar, buah-buahan ni memang wajib ada. Ditambah lagi dengan Serawa Durian, Pandan Gula Melaka, Salted Corn, Green Velvet Cake, Ivory Sesame Mocha Cake, Tropicanal Nectar, Caramel Suprise dan Banana-na memang tak tau nak pilih nak makan yang mana punya  :)

 

 

IMG_3718

 

Dan disebalik kesemua juadah yang disediakan, inilah dia barisan yang membanting tenaga menyiapkan segalanya. Disamping itu kita juga akan dihiburkan oleh persembahan musik live semasa menikmati juadah berbuka nanti. Ruangan solat yang selesa serta kawasan parking yang luas memang membuatkan kita yang datang merasa senang dan selesa.

 

IMG_3553

 

Dengan harga serendah RM58 untuk dewasa dan RM28 untuk kanak-kanak, personally Akak rasa memang sangat-sangatlah berpatutan dan boleh dikatakan antara yang termurah. Kalau booking by group lagi boleh dapat diskaun iaitu RM49 dan RM22 untuk dewasa dan kanak-kanak.

Untuk tempahan berbuka puasa di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant, bolehlah hubungi 1-700-81-8557 atau 03-8925 3728

Atau email di sales AT bgrrest.com

Address: No 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResort

Instagram: bangigolfresortoffcial

 

IMG_3642

 

Tapi for sure korang tertunggu-tunggu untuk dapatkan 10 Vouchers PERCUMA untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort ni kan ;)

So kami akan memilih 5 pemenang yang memberikan komen yang terbaik dan kreatif Apakah kelebihan serta keunikan berbuka puasa di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort ini?”

Setiap pemenang akan mendapat 2 Vouchers so bolehlah bawa partner masing-masing nanti. Keputusan dan pemilihan pemenang akan dibuat oleh pihak Bangi Golf Resort sendiri dan dikira muktamad dan tarikh tutup adalah pada hari Jumaat 19 Mei 2017 sebelum 12 tengah malam!

Ok selamat mencuba dan jumpa korang kat Bangi Golf Resort berbuka nanti :)

 

 

Comment: 74

Friso Gold P13 with LocNutri technology!

.

.

IMG_7228

 

Akak always wonder samada still nak bagi Zeeshan minum susu lagi ataupun tidak… Macam berbelah bagi, kadang-kadang rasa tak perlu susu la, dia dah besar. Tapi kadang-kadang rasa wajib bagi pulak!

IMG_4682

So first  mestilah kena carik further info pasal susu. So browsing lah Akak to all the milk brands sites, baca sana-sini so banyaklah info dan tips yang Akak dapat. Walaupun anak dah ada 3 orang, tapi penting kena cari ilmu-ilmu parenting dan child’s development ni.

zs

Time flies, he’s now nak masuk 6 years old and very active little boy :)

 

Seperti yang ibu-bapa semua maklum, biasanya anak-anak kecil begini memang mudah dijangkiti pelbagai penyakit seperti batuk, flu, diarrhea dan macam-macam lagi kan…

So how do we choose formula milk for our children? What are the criteria we are looking at?

For me biasanya Akak pentingkan benefits of the products, nutritional facts, ingredients dan macam-macam lagi.

So Akak never really paid attention to my child’s digestive health because there are so many other aspects in a child’s development yang kita sebagai ibu kena jaga. Tapi recently Akak discovered that digestion is the key to a child’s stronger inside! Itulah gunanya bila kita rajin mencari ilmu, akan jumpa a lot of new tips and facts about child’s development.

friso_zs2

 

Bila anak-anak mempunyai good digestion, secara tak langsung menjadi stronger inside, dan ini membuatkan mereka lebih ceria dan aktif to explore their surroundings. Sampai naik atas bumbung budak tu!

Sistem pencernaan manusia terdiri daripada satu siri organ yang membantu untuk menukar dan membahagikan makanan kepada nutrien penting untuk diserap sambil mengurangkan bahan buangan dari badan.

Oleh sebab itu, fungsi sistem pencernaan yang sihat dan normal adalah sangat penting untuk kesejahteraan dan kesihatan tubuh badan kita, and poor digestion memberi kesan yang negatif terhadap penyerapan nutrien dan metabolisme, sekaligus menjejaskan pengurusan khasiat dan and waste management functions.

IMG_9238

 

Perbezaan ketara yang dirasai oleh Zeeshan bila mengambil Friso Gold ni ialah tiada lagi najis yang keras, ataupun sembelit. Selera makan pun bertambah-tambah sekarang.

Ditambah pula sekarang ni Friso Gold is even better dengan teknologi LocNutri  baru mereka. This newly improved Friso Gold dengan teknologi LocNutri mengekalkan nutrien untuk penghadaman dan membantu anak-anak kita untuk menjadi lebih kuat dari dalam.

Antara kepentingan LocNutri

i. Makanan yang sering diproses dengan haba yang tinggi menjadikan struktur protein semula jadi rosak dan tidak boleh diserap dengan mudah dan ini boleh menyebabkan anak-anak mengalami masalah pencernaan protein dan ketidakselesaan perut.

ii. LocNutri Teknologi yang menggunakan rawatan haba yang sederhana semasa proses pengeluaran susu formula, ini supaya protein dapat dipelihara dengan struktur asal mereka. Nutrien yang kemudiannya boleh diserap oleh badan secara berkesan. Protein memainkan peranan yang penting dalam otot, kulit dan tulang. Ia membantu dalam membina tisu dan pertumbuhan dan merupakan komponen dalam sel darah merah. Membina asas yang kukuh ini membolehkan anak-anak kita selamat dari dalam.

Boleh tengok bagaimana Friso Gold LocNutri Technology dalam video ini:

friso_zs

Happy kids happy parents :)

Bila anak-anak kita mempunyai sistem penghadaman yang baik, mereka dengan mudah menyerap semua nutrien yang mereka ambil, dan ini menjadikan mereka lebih kuat dari dalam.

Anak-anak yang kurang jatuh sakit semestinya akan menjadi lebih ceria :)

So mak-mak semua, ingat penghadaman sangat penting untuk anak-anak kita.

Bila anak-anak mempunyai sistem penghadaman yang baik, beberapa kesan positif yang boleh dilihat pada anak kita:

i. Fungsi sistem pencernaan yang normal

ii. Mempunyai selera makan yang baik

iii. Tiada tanda-tanda muntah-muntah, cirit-birit, sembelit, kembung perut atau kecerewetan (fussiness)

By the way, Friso Gold diimport terus dari Holland. Susu Friso Gold datang dari ladang mereka sendiri dan terdapat lebih 19,000 ladang dan lebih 140 tahun pakar tenusu digunakan untuk menghasilkan persekitaran berkhasiat yang sesuai untuk menghasilkan susu berkualiti tinggi ini. Dan selama bertahun-tahun, para saintis mereka telah mencipta satu proses khas yang merawat susu melalui penjagaan yang teratur pada setiap proses yang terlibat, dan hasil yang baik ini disimpan menjadi susu formula.

So belum cuba belum tahu, personally Akak encourage korang to give it a try. Boleh request FREE sample of Friso Gold dari http://www.frisogold.com.my/try-friso-gold

Comment: 2

16years and gone…

IMG_5338

 

This one, umurnya dari hari hadiah wedding aku. A fren by the the name of Encik Rosli gave me this, from him and his team. Till now masih lagi berkawan. So ini antara hadiah paling gah ler aku dapat masa wedding tuh. and this thing sangatttttttttttttttttttlah berjasanya. Zezaman dulu ada microwave memang sangat hado2 ler sangat orang kata kot. Skang tidak lagik.

So dah sebulan 2 nih, the START button kat panel nya tak function. Kena cucuk2, sesembur sket, tunggu bapak lama baru ler boleh dia menyala. Selama 16 tahun usianya, tak pernah pun dia buat hal. Paling obvious bila ada cikgu2 coach datang rumah, aku balik lambat so hegeh2 nak defrost keropok, tak boleh coz start function issue. Grrrrrrrrrrr!!!

So weekend baru nih, selepas berpasak2 di telinga laki aku, dia pun bukak.

Aku ingatkan dia bukak godek sket2 menyala ler…sampai ke akar umbi dia bikin.

 

IMG_5342

Berbogel hah! awatnya…satu button je kot yang problemo. Lelain sume ok, satu badan ko togelkan. ….. godek punya godek, motherboardnya hapa tah, laki aku temberangkan aku. dah tak boleh pakai. Dah boleh buang. Omeng…ini takkan nak beli online, ini nak super segera weih. Tengok online lelaju, harga microwave dalam ranging above RM200 jer…hah, aku suh dia pi beli jam2 tu gak. Aku tak nak yang ada oven bagai, yang merapu2 sume tuh. I just want to use for heating and defrost, tu yang pentingnya.

By the way laki aku letak ni kat luar pagar rumah, tunggu le nanti lori sampah datang amikkan, tak sampai bape jam kot letak, dah langsai. Lori ‘barang lama’ amik kot, or guards ke tak tau lah. Janji dah takde..but sayanglah, terima kasih National Microwave, berjasa banyak ko kat aku satu family. Dari aku baru kahwin sampai anak aku yang besau panjang hah.

IMG_5378

Tang nih, aku tak ikut le beli sama, up to laki aku to decide dia nak beli camna bagai. Itupun banyak gile gambar dia hantar for me to pick, aku suh dia pilih je ikut selera dia. Wpun dia dah jatuh cinta ngan Electrolux brand (for our dryer and dishwasher) but this time amik Sharp. The most cheapest kot. Aku dah cakap takyah nak merapu2 mahal coz kita nak pakai for reheat kopi awak jer, lelauk simple or even to defrost.

But the size a bit smaller than our 16 tahun National brand of microwave.

Bolehlah, dari takde. RM239 for this.

Comment: 5

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer…

 

 

 

IMG_5265

ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer

IMG_5328

 

Another latest baby for our Red House. Pun aku beli online, seriously beli online lagi murah seii. So far so good, i missed the 9kgs so jadi la for 7kgs, sekali round punya baju daily cukup pakai. Dah takde issue for sidai baju bagai and tak yah nak buang masa sangatlah menyidai2nya kan. Cuma akan menjegilkan laki aku ngan bill api yang tinggi lah…kot hahahaha…biak pi lah janji the dryer helps our family so much.

For record, this was paid at RM2559 ELECTROLUX 7KG Condenser Dryer EDP2074PDW *FREE FABER Dry Iron.

Yang free iron nih, aku tak bukak pun, dah tentu aku bagi orang….hadiah kahwin for my Ustazah mengaji recently. Bagi je lah dia, dah tentu tak berpakai pun. Ni tak yah piping ke kuor air kat belakang bagai, airnya kuor dari atas, 2,3 hari sekali buanglah air tuh. easy bee.

Right after aku beli nih….

my microwave yang 16 tahun lebih usianya, meninggal ler pulak. Haih..sok sok kita citer.

Comment: 3