ServerFreak berwajah baru!

.

 

This is Sam with his lovely wife. Tokey ServerFreak, the web hosting company yang host dan sponsor yours truly blog ni :)  Pejam celik dah bertahun-tahun kita stick together-together. Ada dalam 6-7 tahun kalo tak silap.

So both of them sempat datang mai beraya to our Red House baru-baru ni. Basically our relationship bukan sekadar between web hosting provider and client, tapi dah more than that. Normally we try to catch up with each other setahun sekali kalo sempat. Bercerita macam-macam dari citer blog sampai cerita anak-anak hiks

ServerFreak

Tengok gaya si Sam tu bercerita, beria-ia kan :) Actually dia bercerita pasal his newly redesign website www.web-hosting.net.my

The new design ni nampak lebih simple, clean and easy to navigate. Especially for non-IT person yang ingin mencuba webhosting sendiri, design site baru ini much more straight forward. Senang nak cari informasi yang diperlukan. Contohnya berapa harga web hostingnya, juga ada perbandingan antara each package dari package basic until ultimate package, nak register new domain pun senang dan macam-macam lagi.

ServerFreak4

Dan dari segi reliability pula no need to worry la. As I said, dah dekat 6-7 tahun berhosting di ServerFreak, stabil dan laju, so far so good. Of cos la ada hiccup kecil here and there, but the support is superb. Within short period of time boleh setel dah. Event odd hours pun Akak jerit depa mai tolong betulkan, very fast response and quick action :D

ServerFreak3

Kalo korang cakap Akak bias, boleh baca sendiri testimonials dari customer yang lain ;)

Anyway, nice job on the new design Sam. Terima kasih sudi datang beraya, next time bring your hero too hehehe.

Those yang nak berwebhosting sendiri, personally Akak highly recommend ServerFreak. Btw Sam, sempena new design ni, takde apa-apa promotion ke? :D

 

Comment: 4

Nurhomestay Melaka…

 

IMG_1871 (2)

4 bilik, besar2, 3 bilik air and semua penuh ngan airconds!! Puas hati. ada 2 tv, atas bawah. Iron and board pun siap ada. Mr Zeeshan kita senyapkan kejap sementara kita kekemas barang bagai, dengan bagi menonton vcd (untuk tv atas ada dvd player).

IMG_1877 (2)

The main bedroom, siap le ngan bilik air ekon kipas segala kan. Tapi malam tu tidur aku tutup aircond, tak tahan ler sejukkkkkkkkkkk, biasa Melaka kan paneh tapi malam tu wuii sejuk ke matu

IMG_1880 (2)

ini bilik bawah, semua queen size bed nya…

satu lagi bilik atas, adik bongsu aku anak beranak pakai. Kami 2 families je dok sini, even anak aku yang 2 orang besau tu pun takde, depa dah memang awal2 dok  kat another homestay, sebelah taman. Kami kan datang lambat.

IMG_1889 (2)

SI RD ni buat pesen rambut camnih, aku macam hek eleh, apesal you look so young. Pun begitu dia tak makan pujian, tak nak dia buat style rambut camni heh…

IMG_1891 (2)

Midnite adik aku keluar pi beli roti canai, hah mengadap le 2 beranak ni. Barang2 asas dapur semua ada. Bersih paling utama yek

IMG_0480

Pagi esoknya, the cousins semua main kat playground, sampai melompat2 hah sakit kaki memasingggg

IMG_1851

Bibik merah ni, ngah kekemas rumah, siapkan breakfast bagai semuanya lah, adik aku dah siap beli

IMG_1894

Pak encik tau breakfast kena ada on the table, ini dapurnya lah, kemas luas, ada cermin untuk ko makan sambil bersolek :)

IMG_1897

ruang tamu, untuk naik ke tangga…

IMG_1862

Kami duduk semalam jer, actually last year kami duduk kat another homestay but same owner jugak, depa ada few homestay.

IMG_1867

Aku tak bagitau pun yang aku ni redmummy masa tempah bilik ni, depa tau aku blogkan about their homestay last year bila dah keluar social medias and blog. Lepas tu jodoh je bila ketemu di sini semula.

Alhamdulillah, harga berpatutan, kalian kalau di Melaka mencari homestay, harga boleh runding, musim2 perayaan mostly letak RM250 and above per nite, kalau repeat customers dapat harga murah jugak. We paid for RM200, takde nego, tak guna nama Redmummy wpun aku bagi free promotion Tapi dikkkkkkkkkkkkkkk, taun depan 2 nites tolong yek dik, kena bagi heheheheh :)

Thanks for having us, eh dik ada tak perfume lelaki tertinggal? CK brand ke Davidoff,  si RD punya. Rasa macam tertinggal…

IMG_1900

siap untuk jalan beraya, ke the next destination, combine ngan my other family members. Red Family paling bergerak lambat hah…

IMG_1849

Jadi andai kalian ke Melaka, itu hah. Contact numbers dah teterang akak letak nih. FB pun ada, Email pun ada.  Imagine last year kami dok rumah Nurhomestay, lebih dari 30pax, pun muat. Ini sebab keluarga bertambah2, jadi kita kena pakai 2  homestay.  Most of yang dah kawin beranak pinak perlukan bilik lainlah bujang2 boleh je tidur bentang toto kan. Aurat ma..ipar duai.

Ghafar, isteri, anak2 dan jugak pakcik (ayahanda mu). Salam dari kami the Red Family. Insyallah ada rezeki, Syawal mendatang kita jejak Melaka lagi, Nurhomestay yang kami jejaki kembali.

Comment: 6

Al Kapar’s raya…

IMG_1499

Rumah makcik/nenek RD nun di Kapar.

IMG_1507

neneknya, sebelah tu my mak mertua

IMG_1512

bersalaman, nak ke rumah sebelah pulak, adik beradik mak

IMG_1550

ha kat sini towel hidung aku ada nun kat peha tuh. memang memerah le dok menahan

IMG_1558

hooo rumah ni besar, Zeeshan punya melasak main ngan cousins dia, semua perempuan plak tuh

IMG_1572

bunga ni Zeeshan petik, bersungguh dia petik untuk aku pakai. Pastu kena pakai kat dedua telinga. Bila aku cabut dia suruh pakai gak, after a while dia lupa dah pasal bunga ni hiksss

IMG_1599

malamnya di rumah mertua, hayun main bunga api bebudak

IMG_1590

my exschoolmate, suami isterianya, the parents dok sebelah taman mertua aku, so datang menyinggah beraya

IMG_1620

Zali the Ex Alam Shah, i ve known him since I was 13-14 years old! Linda pulak sama lebih kurang of cos la dah tentu skulmate aku kan. Depa dok kat Jitra Kedah nun…

IMG_1625

5 kids, a housewife. Happy to see you babe! Thanks for coming to my mak mertua’s house

IMG_1627

selepas semua guests dah balik, barulah kami boleh bersalaman maafan, routine setiap tahun memang kalau batch anak2 menantu yang tak duduk situ akan bersalaman di malam hari.

IMG_1629

so ada le ikut keretapi belakangnya…

IMG_1632

list goes on…

IMG_1640

Zeeshan dah jadi superman. Basah kuyup peluh!

IMG_1646

dia pun bersalaman but tak nak ikut q, nak ikut between mak abahnya

IMG_1652

ni bukan menangis, ni dok tak sesudah ngan bergelak tawa ngan akak2 ipar aku hah

IMG_1661

so many jokesssssssssssssss, tak mau le raya menangis2 kan hahaaaa

IMG_1666

abang ipar, akak ipar

IMG_1674

bebudak mengutip duit raya, kalau tak nak beratur, makpak kena tolong beraturkan :)

IMG_1683

big family, 9 beradik but kalau tak silap ada 2 brothers takde masa malam raya nih

IMG_1725

Zeeshan dengan kemengadaannya

IMG_1752

earlier pagi ngan my Abah. My mom sampai dari Mekah (did Umrah) petang tu jugak, kira hari raya pertama petangnya baru sampai

IMG_1755

cilok dari kamera abang

IMG_1760

dari ipong kakak

IMG_1675

kat rumah ni kita makan soto, semangkuk kongsi 3 beranak. Terus aku buat soto kat rumah aku sendiri pas2 tuh ahhaaa

IMG_1692

ipar duai anak2 buah dan nenek…

IMG_1700

Zeeshan jakun penyapu lidi

IMG_1707

ada satu rumah tu kita jalan kaki jer, paneh berdenting toksah cakap ler…

IMG_1722

I know she s going to beat my height, sokay. Kan dah cakap, i m proud of being superpendek mak. Anak2 aku memang sume superlonjong – look at her brother.

IMG_1725

reraya, tapi kalau kat Kapar ni aku tak berapa makan sangatlah, but kat rumah yang ada soto tu memang aku lahap betul, sodap!

IMG_1728

kat rumah mak mertua aku pulak, berkolek durian Kuala akak ipar aku bawak, memang sedap ler melantakkannya. Eii sedap betullah durian, tapi ada yang tak geti makan durian but boleh makan pengat durian and tempoyak. For me aku hanya boleh telan solid durian tu jer lelain memang tokseyyy

IMG_1733

cik abang kecil dok cabut bunga orang yek ko dikkkkkkkkkkkkk….

he tetiba nampak, petik and cakap kat bapaknya, nak give ammi.

so sweettttttttttt.

there u go our first day of raya. The next day, Melaka raya. Melaka is a must!

#aku dah mereng sikit. patut entry ni keluar dulu than the Melaka, but terlangkau pulak. Lantaklah :)

Comment: 6

Melaka Raya…

IMG_1820 (2)

3rd Syawal, aku suami and Zeeshan balik Melaka. Abang and Kakak dah jalan dulu ke Melaka ikut pakcik makcik atuk neneknya sehari sebelum tu lagi. So dalam kereta, 2 jam tu, aku mengsurfing dan jugak mengkaler muka. Beria betul.

IMG_1778

Sesampai je terus peluk cium mak ajah, abah too. Mak kan baru balik Umrah, masa mak balik tu aku kat umah mertua…

IMG_1789

lelepak kat rumah nih…umah pakcik kami. Abah’s brother

IMG_1829 (2)

ramai, tapi bukan orang lain, my adik beradik ipar duai gak hah

IMG_1830 (2)

Kakak’s jubah is in blue tu, pun package dari Cambodia, mine is in green. emerald green.

IMG_1835 (2)

anak buah aku tu geram ngan anting2 aku dok dangling dangling jer….asyik ler dia nak menarik.  makcik ko ni dah lah ngah pegang adik koooo

IMG_1838 (2)

setiap tahun, the 2 brothers ni mesti kita captured. Sebijik muka memasing. hahahaa abah oo abah

IMG_1841 (2)

Member ni ngah mamai, dari dalam kereta terus masuk rumah orang tetiba eh ramainya manusiaaa

IMG_1813

at another house

IMG_1823

my sister and 2 nieces, rumah ni banyak pokok rambutannya, memerah tapi tak lekang laa

IMG_1826

mak encik ko jalan kaki je la lagi laju, to another house

IMG_1840

ini rumah yang dah ke berapa …tak boleh ler nak mandi bagai, walaupun Melaka paneh berdenting kan…

IMG_1851 (2)

last house, before kami split. Depa dah memang asalnya dok homestay yang dah booked awal tapi 2 families tak muat dok situ, so selamba kodok je laki aku called sana sini, dapat ler satu homestay (previous contact, rumah last year but another branch). Lain kali kita citer on our homestay, i know the owner dok looking forward for my entry kan dik kan hehehe….sabar yek.

By midnite baru dapat bermandian. Tapi pastuh adik aku pi beli le pulak roti canai teh tarik segala di tengah2 malam tu, hah…tu sib baik tak duduk sama ngan homestay mak, lagi le memacam adooooooooooo..

So macam routine2 tahun lepas memang kena balik Melaka lah. Kalau kat KL tak tau le nak buat apa sangat, kena pi tengok wayang je kot, ramai orang kat KL yang kita kenal pun akan balik Melaka gak. Seronok le gak ada Melaka ni walaupun kena dok homestay bagai but the crowd and the fun of feeling balik kampung, kita merasa le jugak.

Comment: 6

Red Syawal…

IMG_1764

abang punya handphone kan, dia punya default camera tu apps beautician kalau tak silap aku, aku suh tukar ke biasa jer, NONE, dia cakap biarlah mak, bagi chance la abang flawless.

lauk la ko bang!

Ini di pagi Syawal, sejak pindah rumah baru, pergi balik masjid memang berjalan kaki sahaja, except kalau depa nak pi Solat Jumaat di bulan puasa, tu memang bawak kereta, haus lebih pulak kang hahaha…

aku tak kesempatan lagi nak ikut Solat Raya, boleh midnitenya datang the cik ‘bulan bintang’ haih….! takpelah takde rezeki, still dapat pahala kot. Niat dah ada nak pergi sangat.

IMG_1280

terusan pada cerita salam2 bermaafan…

IMG_1286

muka maknya masam pasal aku tengah sakit hidungggggggggggg, selsema yang tak berhenti dari bangun pagi bawak ke petang. Berhelai2 kain towel aku pakai buat lap bersin, mananya dengan minor period paid pun ada gak

IMG_1291

berturutan ikut pangkat bersalaman.

IMG_1302

dalam gambar pandai je cover line towel hingus hahahaha

IMG_1322

ini kali pertama kami berSyawal, berRamadhan di the Red House. Alhamdulillah, hajat nak beraya di rumah baru, setelah over 10 years duduk di VA dan few years before di Bayu Tasik Condo. Kali ni pertama kalinya dok rumah landed. Rumah Merah.

IMG_1334

Bibik yang akan berpergian, menangis2 di pagi Syawal. Bibik yang akan pulang in less than a month. Sedih tapi dia perlu pulang, dia tak sabar nak jadi orang kaya Indonesia dengan duit2 gajinya bekerja dengan Red Family

IMG_1340

sang kecil yang tak nak ikut bersalaman duduk bawah, so  nak kena pujuk dia slowly

IMG_1352

bolehlah dik, salam abang kakak yek…

orchid hidup, hadiah Syawal dari our insurance agents – Naf Naf and Nizam

IMG_1362

ukhwah anak2 dijaga…Zeeshan coz he anak bongsu punya mengadaaaaa memang lebih ler kan

IMG_1373

bapak and kakak sama pesen mata tak boleh bukak keeeeeeeeeeeee

IMG_1381

the boys pakai pink, fuschia to be exact. Close to purple.

Kakak and Ibu pakai merah.

Kain untuk buat baju melayu the boys ni, aku dah beli since 5, 6 years ago waktu di Jakarta. Lamo dah sangat. Tu yang sekali buat 3 pasang, ada warna lain. Nak cepat perabihkan.

For the girls, aku beli kain tu dari Cambodia. Aku ada 4 pairs and kakak ada 3, the same tailor for girls buatkan Kakak jubah and aku pulak concept baju kedah. Malas nak berbaju kurung, baju kedah pun selesa but cheongsam style for the collar. Jubah kakak tu ada poket on the right side, boleh dia letak her handphone, also kat lengannya ada zip untuk senang amik air solat.

IMG_1406

 

hah dah puas hati, dapat tengok kami berbaju raya di pagi Syawal dan jugak dapat tengok half side of the Red House too. All 3 frames tu aku beli kat Ampang Park, satu kedai yang penuh ngan ayat Al Quran. They came to KLCC tolong hantarkan all stuff, ada gak aku beli 1-2 carpet lain buat tetambah pakai kat few sides too.

Aku memang tak suka ler satu 5 beranak ni pakai same colour. Aku prefer the boys satu warna and the girls satu warna lain. But most of pagi raya pun, the girls biasanya colour merah. Ini pun tak berapa merah, bolehlah kan….

Alhamdulillah, selesai Syawal pertama…

Comment: 10