Derma Ramadhan dan Qurban/ Aqiqah

Assalamualaikum, meh rerapat sikit….

IMG_8422

Qurban akan datang lagi insyallah, dan untuk peringatan yang nak buat qurban, atau nak ikut sekali trip ke sana, akak sertakan the jadual2 dan itinerary trip kali ni.

So untuk qurban dan aqiqah, harga untuk 1 bahagian ialah RM350 dan akikahnya pula ialah RM650 untuk seekor kambing. Untuk yang nak ikut trip pula ialah RM1300 ini masuk transport hotel makan (tapi tix flight kena sendiri ye), jadual flight you kena amik pada 14 Sept flight MH at 405pm and return pula pada 18 Sept flight MH gak jap 11.10am. Tapi kalau nak amik flight yang berlainan pada tarikh 14 and 18 Sept pun takde masalah gak, nanti Ustaz Hafis uruskan on the pick up kat Phnom Penh tuh.

IMG_8421

jadi ini buat reference, harga flight kalau beli sekarang memang agak murah, bolehlah start beli if nak ikut trip nih. Kalau lelambat,  naik le harganya. Last year ramai je yang ikut my family pergi.

IMG_8412

form ni nanti isi and submitlah kat Ustaz or kat akak pun boleh, dah resmi pun tetiap taun akak buat job nih. Harga untuk qurban memang lebih murah di Cambodia dari di Malaysia ni.

The itinerary for Ziarah Qurban Cambodia as per below:

IMG_8418IMG_8415IMG_8417IMG_8413IMG_8414IMG_8416

Mehlah reramai bersama ziarah dan buat qurban di Cambodia, Ramai dah yang pergi sama dalam trip nih, akak sendiri pergi 2 tahun lepas with my adik bongsu and my dad. Last year pulak my mak abah pergi with my 2 kids and my suami too. Our frens pun join sama, and of course kenkawan mak pak aku ramai le, tua muda sama ada.

Memang le trip ni for qurban tapi ada jugak berjalan2, dan bershopping. Refer je kat atas tuh yeah. Sambil beramal sambil tu beriadah gak.

IMG_8411

 

IMG_8423

Dan tentunya ada jugak untuk ramadhan ni, paling meriah di Cambodia. Ramai sangat orang2 Malaysia yang menderma untuk buka puasa / derma depa. Pun kalian kalau sudi, bolehlah sesama panjangkan cerita ni untuk senyuman keluarga muslim kita di Cambodia tu ye.  Boleh refer kat borang bawah ni, ramadhan pun tak lama je lagi. Tapi kalau nak bagi barang2 derma biasa or wang ringgit pun boleh, segala mala yang korang nak derma pun takde issue lah.

IMG_8408

dan kami pun dah siap mengumpul barang2 untuk dihantar ke Cambodia. Kecuali si QuPuteh tu idok ler ikut sama, ini semua akan sampai Cambodia insyallah sebelum Ramadhan. For me aku tak isi pun borang2 derma tu hahahha, aku terus je pass kat Ustaz Hafis and he handles it. Derma ikhlas tak yah berisi borang :) . Kain baju kami anak beranak, molek2 sangat lagi, ada yang tak berpakai lagik pun ada. Ada yang baru pakai sekali, so sangat cecantik and bersih serta hensem hehehehe…Toys Zeeshan pun ada sama sekotak.

So kalian ada 2 options untuk menyenangkan langkah:

1. Derma and send all stuff to Ustaz.

2. Derma and send all stuff to Kak Red (macam setiap taun akak akan panjangkan to Ustaz gak nanti)

Semua derma tu barang atau wang ringgit (online) boleh hantar by hand to our house or post pun boleh, ada yang dari jejauh tu depa post je kat rumah akak, so kira my house jadi tempat mengumpul segala dana barang2 derma.

To contact us, numbers ada dalam gambar2 yang akak letak kat atas tu if malas gak nak scroll nah: 019 320 6264 Kak Red and Ustaz Hafis +60 13-374 4366.

Untuk refer entry2 lepas pasal Cambodia, boleh click it here.  Setiap tahun Project Cambodia ni, charity kami, takde bahagian or untung untuk kami dapat in terms of wang ringgit pun, semuanya ikhlas tolong2 Cambodians and Ustaz Hafis sahaja. So panjang-panjangkanlah cerita ini. Thanks.

Comment: 2

The 15th Anniversary

IMG_4766

kerana huruhara yang agak sebulan tu, sampai dah nak ke April pun baru le hakak boleh nak upload cerita2 lama, sebulan 2 lepas. Korang ingat tak lagi citer Langkawi? ada berbaki lagi 2 entries patutnya, macam tak adil je kalau aku tak habiskan cerita tu, sian Ima kat Beijing menunggu2 menanti, tapi laki aku dok cakap, oh my pelislah, dah over 2 bulan tu yang oi, tak yah le letak cite tu…

So let s go back to 19th January 2016.

It s our 15th Anniversary. Hem..15 taun dah ye. We are so old already.

IMG_4657

On that particular day, kami berdua amik cuti. To pergi jenjalan carik barang for anniversary, saja menggetiks jalan2 berduaan. Anak2 pun sekolah on that day. So kita keluar hari tu, about to leave the house, ada bunga sampai. Ler suami. udah kubilang tak yah dah ler bagi bebunga bagai nih, somak yo. Lagipun kalau nak sangat bagi, hah make sure yang ada vase tuh, so boleh gak aku gunapakai vase tu untuk deco2 kat red house nun.

Jadi bunga tu sudah pun skang over 2 bulan pun, masih lagi berdiri dok dalam vase tapi dah mengering2 ler. Nanti cukup waktu, kena gak dok tong sampah kan…

IMG_4626

i love these accessories, ada jugak kaler merah but aku kena kurang2kan sket bebenda warna merah, too much already..

IMG_4636

by the way aritu kita pergi to few locations, first one was hemm…masalah aku nak ingat ke mana. Tapi aku ingat yang satu ni lah, kat sebelah Medan Mara yang Low Yatt kononnya, Tapi hadoih, kering betul dalamnya. Tak cool betul jalan2 dalam tuh, bape banyak je lah kedai lam tu heh.

IMG_4676

jadi kami sambung terus ke Low Yatt yang sebenarnya, situ je hasilnya akan ada nampak…one class bout this Low Yatt, toilet dia bersih piang kau! Tak pulak disangka, ingatkan kotor ke banjau ke kan…

IMG_4683

dan siap settled. Ini our anniversary gift. A new PC :)

Ini hadiah yang aku belikan untuk suami aku, tapi technicallynya untuk aku yang pakai hiks…

We bought a PC not a laptop coz laptop aku masih ada lagi. PC aku pun masih elok lagi, ni cuma additional. Rumah IT macam kami ni, mana le cukup dengan satu 2 gadget. 3 PCs adalah paling minima. Jadi a PC for our anniversary.

From him to me, aku dah dapat dah pun, dah selesai. pulus pulus pulus :)

IMG_4688

habis di Low Yatt kita menuju pulak ke Ampang Park. Dalam masa bape jam je dah few places, itu sebabnya utilise habis guna cuti bila during weekdays nih. Tapi barang yang kita nakkan tu takde kat Ampang Park, so makan le mee kari (di tengahari panas yang patutnya makan nasi for laki aku). Coz dia bukan sokmo datang Ampang Park, I nak sangat dia try itu mee kari ampang park.

Kan sedap…..

IMG_4694

ini mee karinya, kalau hari Jumaat berpeluh nak dapatkan seats, tapi makan sini pun panas gak, tang tak dapat kipas tuh, memang ler terasa.

IMG_4739

Malamnya kita dinner kat luar, bawak askar semua, tapi makan tak leh lelama le coz anak2 pun sekolah kan, nama pun weekdays. Aku suh abang kakak membelanja apak mak nya, semua buat2 blur muka tak bawak duit. hhehehe budak2 ni dah pandai jaga duit, so depa agak berkira kedekut betul kalau nak kena keluar duit sendiri

IMG_4751

dan begitulah our PC/Blogging area…dengan 2 PCs, 2 laptops, 1 tv (tablet lain tak perlu duduk kat meja nih). baru le sonok….tapi skang kan, aku makin malas je pulak nak bukak laptop kat bawah or even PC kat atas nih. Dok mengharap le laptop tu berjalan sampai ke katil and nak blogging pun dari atas katil je lah.

Ado gak den poi beli netbook kecik ni kang untuk on the bed punya pemalas blogging…

So that s all, our 15th anniversary day for me and my husband.

Tohcei…anda telah berjaya membaca entry ini yang berhutangan 2 bulan :)

Comment: 4

More tips for your house…

 

IMG_8517

Tak sharp gambar ni, malas nak repeat amik balik coz aku pun ngah bz sangat sesambil amik gambar nih pun. Budak ni sibuk je nak mop, tapi bape saat je lah dia rajin, earlier aku baru pas vacuumed half living and kitchen area. Dan kemudian followed by mop le kan. I have blogged about this spray mop months ago, waktu tu kita ada colour hijau and blue.

But the quality was not that good. Boleh ler lagi pakai but tak bagus, so aku cari yang jenis sama tapi lagi kuat kukuh and padu. Mahal sikit, the best part is ada kaler merah.  Dia punya bagus nih, the spray pancut tu lagi kembang and cantik and banyak, so keluar duit sikit, pun tak de le banyak beza dengan yang biasa murah tu.

Untuk pelekat mop tu (yang bawah kain untuk menyerap air tu), better beli 2,3 lai kain pelekat tuh so boleh tetukar bila basuh. Rasanya dalam 2 pcs tak sampai RM20 pun, cant remember. Cuma consider harga murah lagi lah.

IMG_8519

The green mop slippers ni memang untuk slippers for mopping ler. Kalau tak pun boleh pakai letak kat kayu mop sangkutkan jer kiri kanan jadi gak. Slippers ni untuk mop lantai gak sesambil kita mop dengan spray tu supaya lantai basah kita tu pun bermop dengan slippers mop nih.  Takde le ada kesan tapak kaki ko kan, kot le ko tak ikut aturan mop depan ke belakang. Ada lagi satu jenis, ini yang masukkan, so satu lagi tu jenis sarung. Pun semuanya beli online. Yang bersarung is contoh abang pakai tuh, hah kaler kelabu asap pink lagik hah…sama je functionnya.

IMG_8527

Tengok dedua mop biru tu, the price is much cheaper than merah tapi qualitynya tak bagus tang handlenya, asyik senang tercabut, jadi abang and bapaknya tampal dengan masking tape. Habis citer. One more lagik warna hijau, mop je berjenis2, tak masuk lagi kat my own bathroom, ada 2 types gak, yang jenis macam ni (but smaller size) and satu lagi untuk sedut air banyak, mainly bila air bancau basah habis kat bathroom (bila cuci bilik air or if sarjan kecik aku main air).

I posted gambar green mop slippers ngan spray mop meah tuh kat instagram and FB Page, ramai berkenan, bolehlah korang carik kat online. You know most of the shopping onlines site memang ada jual, nak kena tengok le harganya jer, reasonable price pun after all. They dont have red mop slippers, kalau ada akak dah sebat (of cos knowing me yang pencinta merah), they sent the colours of the slippers randomly, no problem for me pun.

For me, if you are a new user for mop2 begini, baiklah amik yang merah type tuh, lagi power, kembang spraynya lagi molek pekerti :) .

Lama tak berjengah dengan entry tips rumahtangga, now it s back. I think I ada lagi barang2 yang I beli untuk tips rumahtangga, belum show show here, one at a time lah yeah. Maklum ler baru 2-3 minggu ni back on track semula. Insyallah.

Comment: 5

Anak lelaki pun mampu buat…

IMG_8228

How did your teenage boys spent their school holidays? Selain dari kita the parents bawak depa jenjalan le kan? hah this is how my boy spent his good school break (ada ler benda lain dia buat but for that one particular day, abang buat ni jer). Since his nenek dah pi berjalan Kuching baru nih, so nenek dah bagi job ni for abang/kakak to do.

But Kakak was not well kan, demam baru recovered so all goes to abang.

Aku pulak pergi kerja so aku monitor remotely from the cctv.

Paginya dia start dengan hiris semua kunyit nih. Tapi dok tak nak the fingers bertanda kekuning, sanggup pakai plastik. But tu lah terkial2, so aku demonstrated kat dia cara dengan tanpa pakai plastik, hah kau laju siap. Terus dia buang plastiknya, hiris kunyit walaupun bertanda2. Lepas tu kena blend hokey…pun dia gak yang buat sendiri.

IMG_8234

bila aku balik petang tuh, pun masih lagi tak habis2 lagi kerjanya. Banyak oi…semua kena blend and simpan lam tupperware at least for 1-2 weeks punya usage ler, senang mak aku and aku nak masak gak. Kunyit2 atas tu pun sama ler kena blend and simpan lam tupperware too, keep refrigerated.

Sebab banyak benaukan, hah tu pasal dia pakai goggles matanya tuh hehehe…tak kisahlah bang janji all kerja jalan siap.

 

IMG_8253

bukan bawang merah jer, cili boh, cili kering tu pun sama dia blend gak, Semua kena buat batch by batch coz tak boleh le setuppeware disatukan ye dok. Good job abang sangat2 nih. Mummy pun kalau buat sorang2 nih mau kedaung gak. kakak pulak tolong lipat baju sesambil nih, for budak baru baik demam, berejam betul dia nak menyiapkan kain baju lipatannya. Zeeshan hem, buat kacau ler, paling baik pun dia diam lekan ngan ipad kejap.

So seharian tuh, abang memang spent time ngan kupas2, hiris2, blending bagai ler. Mak Ajah balik surely happy tengok semua dah penuh tupperwarenya kan.

IMG_8286

Dan ini pulak done by the bapaknya, yang antara kerja dari balik IKEA aritu aku suh dia buat. So ketuk2nya siap, tersusun le sikit all the sodek and pisau bagai nih. Kalau pakai bekas hang gantungnya tu, macam semak je lantai lemari tu kan, so baik macam ni. Puas hati. Kat walk in wardrobe aku pun ada RD buatkan, for  my accessories. Cool.

Tapi ada lagi keketuk2 yang tak disiapkan, tu kena lagi tunggu next weekend le kekdahnya, ada barang tak sampai2 lagik jadi dia nak amik masa delay lagik.

For Abang, i really salute him lah. Coz dia antara anak lelaki yang sudi nak tolong nenek/mak nya untuk hiris2 blend bawang cili bagai semua nih. Bukan buat dengan bantuan at all tau, solo sorang2 buat nih, kita yang pompuan tua ni pun boleh penat nak habiskan semua at one go. Sok sok abang dah kahwin dah ada anak cucu he could tell his kids yang he s been brought up by his parents/grandparents yang kerja dapur/ironing/kemas rumah tu bukan sahaja kerja perempuan but sama rata, lelaki pun kena tau gak.

Nah, nak buat abang menantu ke? hehehhe….alhamdulillah. Thank you anakku kerna meringankan kerja mak kau.

 

Comment: 9

Breakfast at the park with McD Big Breakfast, Hotcakes and Tikar McD!

.

.

IMG_7367

Semenjak dah baik dari denggi ni, kami sekeluarga try berubah angin sket. More family time, spend time together-gether dan buat aktiviti bersama anak-anak especially outdoor. So kali ni we tried breakfast in the park pulak :) Korang kena try sekali and you can feel the different!

 

IMG_7192

We decided to have the McD Big Breakfast & Hotcakes. Lagipun anak-anak yang pilih. So pagi-pagi Ahad tu kami dah terpacak kat McD. After a few minutes, our breakfast dah siap and tapau to take to the park.

McD-breakfast

We have bought the Big breakfast & Hotcakes set which comes together with Coffee/Tea & Hash Browns. We also add-on McDonald’s bubur for Kakak and also Sausage McMuffin with Egg for Abang + Milo Ais for kids. Yummy :)

 

 

IMG_7218

Dah siap, jom kita pegi taman…

 

IMG_7224

Dah sampai pun at the park. Ala near to our house jer. Taman Tasik Sri Permaisuri tu. And by the way, kami ada dapat special picnic mats dari McD – Tikar McD. Memang sesuai sangat lah untuk kita berpicnic.

 

 

IMG_7244

What’s in our picnic box?

Of cos lah McD Big Breakfast & Hotcakes and Tikar McD. The kids cakap macam ala-ala Mr. Bean pulak kita picnic kat park ni hehehehe

IMG_7265

IMG_7276

Apa lagi, jom kita makan. Perut masing-masing pun dah lapar. The kids pun memang suka McD breakfast ni, seronok tengok depa makan berselera sungguh. RD pulak dapat McD coffee dia, segar bugar terus biji mata hiks. Favourite aku pulak the bubur, ha berebut-rebut makan dengan Kakak. Zeeshan pulak loves Hash Browns sesangat, habis dia makan sorang!

IMG_7307

IMG_7324

After almost a month down with dengue, so dapatlah kitorang enjoy our family moment together-gether again. I owed them outing cam gini, especially to Abang and Kakak.

Dengan adanya Tikar McD dan Big Breakfast & Hotcakes yang sangat convenient secara tak langsung aktiviti breakfast in the park begini dapat bonding and reconnect with our family members again. Kena buat selalu gini, the kids pun suka, tak lah asyik dengan rutin harian biasa jer. Sekali-sekala kena berubah angin, sekurang-kurangnya dapat menghirup udara pagi yang segar terutama di hujung minggu.

Lagipun McD breakfast ade kelainan dia tersendiri. Salah satunya McD breakfast menawarkan pelbagai pilihan dari pancake, hotcakes, hash browns dan juga McMuffin. Tak lupa juga their fresh hot tea and coffee. So kita anak-beranak yang berlainan selera boleh memilih menu apa yang sesuai dengan selera masing-masing gitu. Selain harganya yang berpatutan, servis yang pantas dan mesra juga membuatkan Akak personally suka having McD breakfast ni. Tak la tertunggu-tunggu bila la sampainya order kita tu, dengan McD there and there terus dapat our order :)

IMG_7353

Oh by the way, korang juga boleh dapatkan Tikar McD ni. Tapi kena catch the Hot FM cruisers at specific parks to get your tikar ni as per below schedule ya. Diorang akan giveaway this Tikar McD

There are a few hotspots yang korang boleh singgah kalau nak Tikar McD ni satu, tapi jangan la nak borong semua pulak… OK?

 

  • Metropolitan Park, Kepong – 19hb March 2016 (Sabtu)

  • Taman Botani Negara, Shah Alam – 20hb March 2016 (Ahad)

  • Botanical Garden, Penang – 26hb March 2016 (Sabtu)

  • Taiping Lake Garden, Perak – 27hb March 2016 (Ahad)

  • Taman Rekreasi Bukit Indah, Johor – 2hb April 2016 (Sabtu)

  • Taman Titiwangsa, KL – 3hb April 2016 (Ahad)

Masa dalam pukul 8.40am – 9.40am gitu. So jangan lupa tunggu nanti ya.

Akak pun ada lagi 3 Tikar McD to giveaway, just tinggalkan komen kat bawah dan jawab “Kenapa saya layak untuk dapatkan Tikar McD ini? Tiga jawapan yang paling kreatif Akak akan giveaway tikar ni kat dia.

IMG_7407

Tikar McD – Selesa Hujung Minggu, memang sesuai untuk digunakan untuk berriadah sekeluarga terutama berpicnic di hujung minggu, senang dilipat dan senang untuk dibawa ke mana sahaja.

 

IMG_7330

So jangan lupa nikmati hujung minggu korang sekeluarga dengan McD Breakfast yang lazat dan Tikar McD yang selesa dan senang diguna pakai :)

Comment: 30