Creative toddler and PopLook for you!

photo 1

photo 2

 

Adik sayang

napa dik

napa ko conteng muka ko tu dik oiiiiiiiiii

I was spending time at my kids room, dia pun sibuk kuor masuk sama bilik abang kakak. Tak disedari dia sudah cilok itu satu pen and quietly lari duduk hall and mulalah kelas melukis.

Kita bawak dia kat cermin tengok muka hah jadi apa, dia bolayan jer…..

Bapaknya coz baru balik gym, nak mandi, sental dia sama sekali. Tak boleh hilang jam2 tu gak, kena le 2,3 kali mandi lagi baru hilang. Oh well, aku rasa ramai je bebudak cam gini, kita punya jaga camne pun, ada jugak yang dia terlepas.

Kakaknya dulu pun sama jugak, kat rumah neneknya, dia pi kerat fringe. almost botak depan tuh, gambar passport pun buruk.  Abang pulak, conteng dinding rumah kahkahkah….what a drama!

 

photo

One happy news for those hunger on RM’s contest. This red cardigan OF COS a new one, will be yours. Sponsored by PopLook (rebranding name).

A simple contest will be out today via my Instagram sync to my FB and Twitter. Check it out.

Sorry, not via the blog :) .

I promise, nanti kita keluarkan jugak satu lagi contest soon via the blog yer. Soon soon.

Comment: 8

Contract sudah terminatekah?

dah 10 hari yer

10 hari tanpa berita MH370

adakah kita akan menunggu hingga 20 hari, 30 hari? untuk perkhabaran gembira.

To the family members, please stay strong.

Go on to my daily light update, tak bolehlah nak heavy2 sangat. Cam kita cakap, kita kena move on tapi dalam keadaan yang sederhana coz negara kita memang sedang dilanda musibah pelbagai perkara. Haze? Konsert berbekalan dadah sampai mati, adoi….anak2 kita semua tuh.

IMG_6769

one of the weekends, we went out. Aku bukan rajin nak keluar sekarang nih. Tapi ikut jer lah jugak. Depa makan kat KFC, ai makan my own food jer. Zeeshan dok godok2 fries kat mulut aku, beria maknya menepis. But shopping groceries sket, redeem vouchers segala, hah dapat RM130. Kalau boleh nak habiskan segala points.

Abang kakak spent kat machines games tu, sorang RM10, patut dah habis rupanya depa ada bawak duit sendiri. hoh hangpa, tak cecukup yek.

Of cos kita visit the toys section.

Zeeshan punya mulut dapat masuk dalam ni ‘waaaaaaaaaaaaa, woooooooooooooo’

kalau boleh semua dia nak heret pegang kat tangan bawak balik.

IMG_6773

kids kan suka outdoor.

for his age skang, dah pandai nak jom jom.

Pantang tengok kita siap, dia pun jom jom carik kasut.

So rerajinlah bawak anak kuor. Cuma masa haze aritu agak tak boleh nak meriah sangatlah, nak kena carik indoor macam ni lah.

IMG_6776

I bought a few. beli sini murah le sikit. Buat collection for Zesshan main2 kat rumah, sian abang kakak skul, makpak kerja. So selang sehari dapat ler toys baru.

Paling gamat rumah dia main piano.

Waaaa rimas abangnya ngah belajar berdesing2.

IMG_6762

Kekdahnya bapak tak nak kuorkans troller so kena heret bawak bag anak, handbag mak kiri kanan. Belum lagi bag botol maknek segala. Yelah katanya kejap jer kan datang sini, tapi masa groceries shopping, hah terkial2 ko kejar anak. Laki aku le kena kejar, aku kena amik barang. Tang laki aku beratur, aku lari pulak kejar anak. grrrrrr!

semua nak dicapai. lagi kita kejar lagi laju dia lari.

Siap jeling kot makpak ikut belakang, laju dia mencilok. Seronok ada anak ngah galad gini. Maaf dari saya untuk yang masih menanti kehadhiran zuriat, your time will come.

I tau ada yang almost 15 years, 20 years tunggu akhirnya dikurniakan jugak anak.

So back to Zeeshan, hah gitu lah dia punya melasak.

photo

Baliknya tak bagi sesapa bawak toy dia nih.

Sesungguh heret bawak sendiri. Hamboih. Tak padan yang kecik. Nak dibawak sampai ke parking le pulak tuh. So little cute boy.

Eh hangpa tau kan akak merah dah kena block kat IG dek HS tuh. Alah yang tengah kemaruk cinta dengan laki orang tu lah. Yang dia berangin berbulu dengan akak punya chronology entry, followed by my Instavid. Itu instavid tak kuor sini, pi check at my Instagram or FB.

Takper, blocklah. As long as you read the message, you ve got my message yer. I have my own eyes to check your IG pun, privatelah camner pun. Most importantly, dah cakap jangan cakap jangan bunyi apa2, jangan nak bacul sangat mulut tuh.

Dan oh Aura White dah terminate her duta contract?

Well…well well?

Takpelah, Abang Ferrrari kan kayo boleh support.

 

 

Comment: 11

Pencuri pulangkan bag dicuri….

Dah 7 hari

7 days as I am typing this entry, masih lagi tiada bayangan MH370.

12 negara. Lebih 80 aircrafts, jets and kapal segala negara datang membantu misi mencari  menjejak MH370, belum ada berita gembira. Betul2 kita sedang diuji Allah.

Inilah ujian yang menuntut seluruh rakyat Malaysia, dan dunia, terutama keluarga pesawat untuk lagi kuat tabah dan berserah pada kemungkinannya.

Move on to my regular updates.

Masih lagi cerita Mak Ajah. Hoooo mak, mak famous la lately ni lam blog.

Remember yang kecurian kedua, dia sebat bawak lari bag mak ajah, hah semalam je pun kan entry tuh. Gamaknya budak tu ‘panas’ dia pulangkan bag mak. Dia sangkut kat pokok area2 kawasan rumah kami la (me and mom stays near by to each other). So ada la pakcik ni amik bag tu tengok isinya, ada nampak nama mak kat one of the papers ke hapa, of cos lah orang kenal mak bapak aku kan, so pakcik tu tepon Abah.

Dia pulangkan jugak bag mak, duit dalam tu ada RM10 pun dia tak amik. Tapi dia amik Quran! Mak cakap hah moleklah sangat tu, ko baca sikit Quran tu.

There u go the closure harap2 lah about the kecurian mak. Yang first kena curi tu memang takde nampak bayang. Tak cukup panas lah tu depa gamaknya.

On another note, congratulations to Zeeshan coz ada kawan baru, gap 2 years plus oklah, ada gak dia gang lelaki nak menibai gusi sok sok. My little sister just delivered a baby boy. Alhamdulillah.

Back to MH370, i read the news reported by the foreign countries, omputih2 ni buat report, tak kira ler bertulis or via video tanpa mengira sensitivity keluarga mangsa. Tak termasuk depa hentam Malaysia managing this unprofessionally. As a rakyat of Malaysia, dalam apa situation pun, apatah lagi ini antara pertama kali kita facing this kind of missing flight, kita kena united sangat.

Ko ingat issue flight hilang ni hari2 boleh jumpa ke? Ko ingat gak issue flight hilang is something that we expected?

Harapan kita tak menjadi macam the Indo pilots, they stop the search after 1 month flight was missing, they found the black box after 7 months, depa came out with the result of the investigation for like after 9months selepas jumpa black box tu. Paling menyayat hati, mangsa2 pesawat masih tidak dapat ditemui hingga kini.

Berserah pada Allah, untuk apa yang terbaik buat MH370. Sedih dengar ayat2 terakhir 2 Pilots Indo tu, Allahuakbar di ayat terakhir mereka.

Comment: 9

2 Malam Kecurian Berturut-turut!

susah hati kan?

Dah hari keenam masih lagi takde bayang MH370. Kita bangun pagi harapan ada khabar gembira, kita tengok PC harapan ada good news, sikit pun jadilah for like ‘Kami dah menemui pesawat MH370′. Ayat2 berharga yang sangat kita nantikan.

Insyallah, akan tiba waktunya.

So so so

menyambung kisah kecurian dalam surau waktu Mak Ajah tengah solat. Esoknya aku pun pergilah Nokia, I hope you are reading this Nokia. Last time aku beli kat situ gak, service ok jer. Kali ni aku pergi, takde stock manjang, nak model ni takde stock, nak yang model tu takde stock. Layanan masa tu nak tak nak jer. Aku tanya yang lady supervisor dia, pun bolayan dok leka belek hp dia. Eh eh norkiah nih! So ada lah male staff depa served macam nak tak nak jer. Macam eh aku tak de duit ke nak beli ko bolayan sangat ni.

Dah tu bila stocknya sampai?

Petang ni atau esok kak.

Ok ni my no, nanti you call yer.

Petang menjelang takde call. I did the follow up. Pun tarak

Yang jawab tu pun mak datuk. talak talak, blom sampai. talak talak.

Suruh the guy yang attended aku tu call back (si cakap talak talak tu kata dia pi break), pun takde jugak return call.

Then ok, no hp baru that day.

Laki aku pulak meantime pergi bawaklah surat pelepasan dari Mak ajah untuk dapatkan the simcard no sama jugak. Dah tak boleh dah sekarang ni ok! Dia cakap the person tu sendiri kena datang.

Habis tu mak aku dah tua, nak suruh datang jugak?

Ye, new rules.

Kalau sakit?

Kena bawak surat dari doctor untuk kita release the simcards.

Oh my, exceptional case lah sikit kat warga orang tua. Kesian betul.

So that day, no handphone no simcard.

RD, kalau Makcik Rosmah pun kena pi personally jugak amik simcard?

Makcik Rosmah tu ada orang dia yang pegangkan hp dia, ada tikar terbang boleh terus amikkan simcard dia. Ok lawak. sila jangan quote saya.

Then laki aku pi carik kat Alamanda for Nokia since I failed the task in KLCC. huiyooooooooo. korang tau kedai situ mark up about 70ringgit dari Nokia shop itself! Nasib baik le laki aku bgtau harga and I compared back. Melampaulah ko mark up banyak gitu.

So gagal.

Carik kat area rumah malam tu jugak, hah ada, harga mark up 10inggit dari harga asal. takper. Tapi esok baru ada stock. Cantik. simcard pun takde lagi ni kan. Abah aku esoknya bawak mak Ajah pi amik simcard, nasib baik kat rumah ada.  So simcard dah dapat, settled, since tak jumpa Mak, she left the card in my room.

IMG_9517

 

Tengah malamnya, mak tepon. Yakni semalam sebelum tu handbag mak ajah kena curi kan dalam surau. Dang! Mak tepon bagitau, sekali lagi kena curi, kali ni budak yang buat kerja tu, sorang2. A nite before 2 orang, naik motor. Modus operandi yang sama, waktu mak tengah sujud, dia sebat!

Ada sorang makcik tu nampak, jerit2, orang surau kejar budak tu sampai ke 300 meters macam tu. Gagal dikesan. My brothers went down to check at the area budak tu lari, dah gone by gone. Hampagas betul. Masa dia lari tu dia sorokkan handbag dalam baju jacket depan dia.

Dahlah ada kunci set rumah baru buat (since semalamnya dah kena sebat dengan pencuri gak), pastu hilang lagik. Hoh dugaan sungguh.  Aku cakap pasni Mak pakai bag gantung je kat leher kecik tu buat letak handphone ngan kunci rumah je mak. Letak dalam kain telekung tu ker. or letak bawah sejadah ke.

Malam esoknya selepas dapat handphone, purposely amik yellow colour so senang mak nak nampak dari jauh and senang cari kalau retak merata. So mak dapat handphone baru. Yey. Model yang berlainan dari hp lama dia, gagau2 memula mak nak belajar pakai but pastu she dah terer lah skang nih, hok ni skrin lagi besar, better. Boleh WA tau mak bila mak ada wifi hehehhehe.

2 nites in a row mak ajah aku kena sebat handbag dalam surau. Besar dugaan mak.

Ko pun kenapa le mencuri dalam surau2 ni. Padanlah muka bukan ada banyak duit pun dalam bag tu, ada le Mak letak 10inggit jer untuk 2nd nite tuh. Dah kemaruk sangat, desperate.

Al kisah payah nak dapat Nokia, hazab nak dapat simcard, kecurian rompakan 2 malam berturut-turut. Mak Ajah as usual dia tak kisah pun hilang barang tapi dia geram pencuri ni, menjadi-jadi!

Comment: 4

@Denaihati – Congratulations on your SBB2014!

It s not easy for to update the blog with the regular entries.  As of I am typing this, coming to Day 5 of the missing of MH370.  We have to move on, and do the usual things, semoga masih ada pertemuan yang menggembirakan soonest.

Di mana sahaja MH370 berada

Be safe. Please come back.

 

IMG_6653

 

So Sepetang Bersama Blogger 2014 was held on the 8th of March. Setelah dijemput sebelum ni tapi akak tak dapat nak hadhir dek kerna commitment but this time, I dapatlah menyelit datang. Biarpun sampai agak lewat kerna ada event lain dari pagi to noon jugak earlier.

Seronok event ni rupanya, pertama kali tengok event bloggers penuh ‘panggung’. Lebih kurang dulu dengan yang Nuffnang buat jugak kat Singapore and KL but this one lagi meriah dan fun. Itu yang akak rasa selama 2,3 jam jer. Bloggers lain dari pagi ke petang berkampung, sure lagi seronok meriahnya kalian.

I missed lot of things.

IMG_6662

as usual, brought my own food. Story of the dietary program kita citer kemudian, i have lost 5 kgs in 8 days or 10 days gitu. On April kita goss goss pasal ni yer. Pentingnya bawak food yang I masak sendiri, habis catuan.  Can see banyak betul lucky draws, sampai ada adik sorang ni menangis2 dapat iPhone 5C kot, hebat betul dia. Nangis kerna gembira, congratulations.

It was hosted by my dear brother Hilal Azmi jugak.

He s been called to help at the Astro Awani hari tu yelah tengah hebat masa tu first day of MH370 but kerna janji dan duty, he stayed for an entire event.

I berpeluang juga beramah mesra (malangnya tak banyak photos on my hands kerna al laki ai al ler buzy beramah mesra jugak dengan the guys bloggers), he forgot bini hoih! So terkapai2 lah mak merah.

IMG_6682

IMG_6689

They have lots of agenda, ada games by the sponsor Yeos, ada jugak sessi taklimat. Penaja2 lain pun ada memainkan peranan memasing dalam gahnya SBB2014. For me, antara sebab kehadhiran adalah kerna commitment as a panelist untuk Forum anjuran Abang Denaihati. Kita panggil Abang Denaihati jer lah yer hahahaha,

Together with me is Abang Zarul Umbrella the singing blogger dan juga the food blogger, Hazman Fadzil.

Masa tak cukuplah bang, kita kena tambah lagi masa lenkali yek bang Denai. Perlu ada sessi soal jawab jugak dengan bloggers, takpelah mungkin lain masa akan dibuat demikian. I was glad and happy bila Denaihati’s team never missed to invite me.

Next year, insyallah akak sponsor bloggers pulak datang event ni coz i missed the 20 seats allocation untuk beri pada bloggers dek kerna keterlupaan nak booking.

Melastik Bintang and Kid nanti remind akak next year for the seats allocation untuk bloggers under RM yer. Akak nak bawak readers yang tak berpeluang hadhir sebelum ini.

Other than that, depa ada jugak open booth untuk anyone yang nak berjualan di Saloma Bisro nih. Pun i missed that. akak punya kain baju beratus helai nak dijual hoi! But takde manpower lah nak assist. Haiyah. Captain kena ada sama kalau bukak booth nih.

IMG_6750

interview interview interview

IMG_6728

 

IMG_6738

The bloggers in the photo, tak dapat capture semua, dah melimpah ruah and some pulak ada di luar. A must big congratulations to our fellow Denaihati, you are the best Bang! Dengan good teamwork, hadek merah ni kenal Kid ngan MB jer hahahaha….but I am sure the whole team of Denaihati memang put all of their effort to this project.

Sepetang Bersama Blogger & Yeos 2014 by Denaihati berjaya ke matlamat dan the Chief must be happy senyum tidur malam, my salam to Mrs ye Bang. Check out their entry http://denaihati.com/sbb2014-membina-jaringan-alam-maya-ke-dunia-nyata

By the way, saya memang ada bawak bunch of cat foods, to be given away to bloggers yang ada bela kucing, but itu adalah dari part from my ads job, so terlampau banyak berkotak2 dihantar di rumah sampai kami jumpa streets cats pun kami give away, so untuk lebih mudah diberi waktu ini, pada some bloggers yang cepat menkoreknya from the Denaihati’s team.

Dah lama betul saya tak turun padang ke daratan ramahtamah bersama bloggers, cuma kerna kekangan masa, tak dapat nak duduk lama, datang pun dah lagi sejam turn nak naik stage, takper, i made it and dapat jugak lunas janji to the Denaihati’s team.

Let s meet up again insyallah next year, tahniah Denaihati.

Comment: 13