KLCC – Ave K – Istana Budaya – KLCC…

IMG_0454

entry yang pergi WH Floral tu ingat, pastuh balik rumah angkut askar. Sempat ler aku laki bini bertukar baju. Gila tak tukar, baju banyak tuh hahahaa. So not me ler kalau pi bebanyak tempat if ada peluang tukar baju, of cos kena tukar. So terus ke KLCC. Nak shopping mainly for Abang. Dia tu seluar kena ada badan dia, kalau tak kang kontot ler besau le lebar le.

IMG_0450

Q untuk fitting room dalam Uniqlo sangatlah berputar panjang! tapi laju ler. So amik the max as we can, 4 pcs jer, semua lelain type, so mana yang dia berkenan and bersesuaian bolehlah kita grab.

IMG_0457

cantik baju oren nih, for Kakak lah. nothing for me

IMG_0461

Zeeshan ni masa ni ler dia nak suh dokong, nak main spek mata aku. Aku handle abang, supposed bapaknya handle Zeeshan, kakak jadi pemerhati tapi Zeeshan mana pedulik. Kalau dah dia nak mak nya masa tu, kena lah ko attend gak

IMG_0464

Last2 kan, aku bagi hp mendiamkan dia. dia dok kat lantai, depan kami berempat. hah dok diam, senang nak mengadap abang kau shan oiii

Settled je kat Uniqlo, got few pcs lah for abang, RD and kakak

IMG_0479

Berjalan ke H&M di Ave K. Pun sama, tengok2 abang punya seluar kat bawah, and pastu aku tinggalkan abang ngan abahnya and aku kakak bawak Zeeshan naik atas, to grab some of his seluar/baju

IMG_0490

ada video dia buat hal dalam nih, siap dia bawak keluar topi H&M pastu berbunyik2 ler coz tak bayau lagi. Ko ni Dik!!

IMG_0504

saje dia tried boot ni tapi tak amik pun

IMG_0553

lepas berbuka kat IB tu, sambung balik patah KLCC again kali ni pi Parkson pulak. Nak carik kasut kakak

IMG_0554

dan budak ni buat macam Parkson ni belongs to abah kau punya!

IMG_0556

pepusing Parkson, payah anak dara aku ni, tak de yang berkenan

IMG_0558

takpe takpe, ada lagi kedai lain dalam KLCC ni kakak, jom ke Bata besau pulak

IMG_0561

adikkkkkk!!

IMG_0571

Kat dalam nih, ada yang kakak berkenan tapi takde size pulakkkkkkkkkk!!

IMG_0575

si kecik sibuk menerai segala jenis kasut pastu spek2 kat situ pun dia lorat gak try

IMG_0590

yang lain pun sama ikut pangai adiknya!!!

IMG_0598

entah camne dia nampak selipar Minions! jam2 tu gak dia bukak kasut dia nakkan selipar nih. ya hampun!! Selipar ko dah banyak lah dik

jadi cabut code and terus bayar, selipar solat/jenjalan lelaki pun depa sebat kat sini gak. Penyudahnya for Kakak takde jugak.

IMG_0604

Jam dah hampir 10malam, mall dah nak tutup, aku tinggalkan depa and lari ngan Kakak to Isetan. Tengok kat situ so bila ada yang kakak berkenan esok2 aku leh amikkan jer (dah tentulah aku kerja sini kan).

Ada ler dia berkenan but 5 hari kerja aku takde masa turun Isetan tu. Banyak hal dan kejadian sepanjang 5 hari tu heh. Jadi penyudahnya takde le barang kakak. Memandangkan ada lagi one more weekends to get something for her, so kita redah tempat lain pulak.

Actually 2 benda je dia nak, a pair of shoes and handbag. But aku ada dapat hadiah handbag merah Cotton On dari bestfren aku bagi, itu yang dia nakkan. Alhamdulillah settle satu hal hahahaha. So kasut pun dah settled, we got for her at Alamanda, we went there for buka puasa last weekend.

Pendek kata cite hal anak2 yang beraya, selesai. Zeeshan tu selipar minions tu sampai hari2 lainpun dia pakai jugak, bukanlah selipar raya. Dia apa tau hal raya. Tudung kakak pun my kawan tolong belikan kat Jalan Tar but for sarung2 one and brooch pun dari sana. Tudung yang lelilit (donno le aku apa namanya) pun dapat gak but kat BSP and Alamanda.

How s your raya preparation?

Comment: 3

In Law’s buka puasa at the Red House…

IMG_0331

hah singsing lagi kak red!

apahal le ko kan ngan telekung dok masak. Aku abis zuhur but nak tunggu Asar. In between pun ngah masak berlari amik anak tuition (laki aku uruskan banyak errands aritu so kena subcon kat bininya ler). Aku dok mula masuk dapur dari jam 2pm. Ada about 30 guests nak datang berbuka hari tu.

IMG_0335

jadi, aku tengok apa yang takde kat dapur bagai, so kena ler start berkuali piok belanga. Finally aku settled ngan few dishes. My assistant of the day seperti biasa ler sapa lagik kalau tak Kakak and Bibik. Masa tu le bendi abis, cili boh abis, segala mala habis (yelah hari biasa kan Mak Ajah yang chef nya). Ni mak aku dah pi umrah.

IMG_0341

Siap segala masak. dan family pun dah berturut sampai.

IMG_0346

Ini keluarga mertua aku, tu mem besau, my mak mertua. Segerombolan dari Kapar, Shah Alam semua menjenguk sama. Dah planned and berjanji for them to visit the Red House, for the first time. Sambil berbuka sama gak lah.

IMG_0350

Lauk pauk mostly aku masak, tapi ada jugak laki aku beli dari bazar ramadhan buat penambah selera dan juadah

IMG_0352

I served nasi arab. Untunglah aku buat ads on nasi arab, so dapatlah jugak aku tau betapa sedapnya nasi arab nih. Tapi tu ler aku buat sekotak, nasi putih memang ada buat back up.

IMG_0357

nasi arab tu lawannya dengan ayam masak merah, sambal sotong, bayam hijau, ikan selar goreng, ikan masin, dan memacam lagi lah. Tu dia kelentung kelentang sesorang yek sediakan juadah. Asalnya potluck, so memasing patut bawak food ler tapi semua tak bawak hahahaha…nasib baik le aku memang masak sekor ayam tu untuk reramai datang. Kalau aku buat sikit je (assumed reramai bawak potluck) kompem le tak cukup.

Alhamdulillah cukup, siap ada balance lagi tapau bawak balik sikit aku bekalkan for depa punya sahur.

IMG_0362

ini kakak ipar aku, paling lambat sampai, dah abis orang berbuka. Depa sesat. Hiks…pakai la wazeeee lenkali. Rumah lama ngan rumah baru ni 4 minit je distancenya pun.

IMG_0364

Ini last lah buat memakan besar untuk Ramadhan. Pasnih dah nak raya. lagipun aku nak rombak susunan perabot, carpet2 yang dok baru beli tersorok tu akan dipersembahkan hiks..

IMG_1530

meanwhile yang kekecik dok main skooter…happy je bebudak nih

IMG_1536

dah macam Syawal, siap dengan package bunga api gak laki aku provided. Beli kat bazar ler tuh.

IMG_1537

masa aku ngah kat atas solat kot, tragedi kaki kakak tersepit dalam nih! Ini jiran aku punya side. Dia dok main punya menggalak, hah sampai tersepit kaki. tak boleh nak tanggal pulak tuh. Adik ipar aku pakai car jack yek nak bagi kaki dia lepas keluar.

Kak nasib baik ko nya selipar tak jatuh ke longkang yek

oh kakak tahan, tau kalau jatuh takde sapa nak amik selipar kakak tu. Ahaks!! panjang akal, dalam keadaan darurat masih lagi mampu untuk mengawal situasi.

Thanks keluarga mertua datang ke teratak merah kami.

Jumpa kita di Syawal mulia. Insyallah.

Comment: 9

The Big 40…11th July

IMG_0286

Kesinambungan dari berbuka di KLCC aritu, kita cecepat pi Machines KLCC, nak rembat iPhone6 untuk mak nya. Hadiah birthday. Tunggu sok iPhone7 pulak keluar, aku kena invest untuk bapaknya pulak. Itu ler kejer kitaorang.

IMG_0292

My iPhone5 ada tokey2 kedai ni nak amik at RM800. Earlier aku pi tolak 2 gadgets aku coz dah tak pakai, banyak sangat tabs and hp ler..

IMG_0294

battery casing untuk iPhone6, tapi ada aku nampak kat online jual tak sampai RM70. ada sesapa pernah try? Aku tak suka power bank yang meleret2 cable tu, aku suka pakai nih lagi. For ip5 lama aku tu dulu ada 3 sets of this, skang dah semua jadi hak laki aku le kan. I bought the online tuh, tunggu sampai camne hasilnya. if it s good as ip5, leh tambah lagi order.

IMG_0299

sebab dah tau nak amik apa, so laju jer ler deal kat sini.

IMG_0303

sebelum tu aku dah siap2 beli the privacy screen (with tempered glass). jadi mintak adik Machines ni pasangkanlah. Aku beli kat luar, tak beli kat situ hahahaha. Tempered glass adalah sangat bagus. bila jatuh, yang retak bukan hp kita but the glass tu. Masa aku pakai ip5 dulu, 2 kali aku tukar tempered glass. Ni aku dah tolak ip5 kat kakak, so aku belikan baru lagi the tempered glass for her.

She got an option to have the Zenfon 2 or my old iphone and of cos dia suka the iphone more, but abang le dok sangat memang nakkan Zenfon 2 tuh.

IMG_0307

muka maknya bukan main lagi suka. Kali ni tak nak barang2 kemas apa, nak upgrade hp jer hahahaa. ok je lagik aku punya iphone tu but coz issue yang tak leh nak charging ngan docking (remember Zeeshan pi main hp aku masa kita baru nak pindah rumah), so might as well get one ler.

IMG_0309

Thanks RD

Kami dulu sesama susah, kami naik pun sesama, so ko jangan nak pandang2 mata ke lain pulak. Bini ni ler dari dulu sampai skang ni yang telek mung suami yer…be remembered :)

Susah suami, susahlah isteri, so jatuh bangun kami pun, kita gak yang dukung sesama.

IMG_0319

Having 3 kids at the age of 40, cukup sudah sudah. Jangan bagi soalan untuk beranak baru lagi. Dengan izin Allah jugak, 3 is enough. Terus terang, kami tak berhajat nak menambah lagi, jadi kalau accidento sekali lagi hahahahaa. Beradik le ko Zeeshan.  My life in terms dalam blogging line, akak dah merasa semua famous, number one, the top blogger, semua tu dah merasa. Keluar paper majalah tv, front page paper pun ada, jadi sebutan. All sort of things ler, semua dah rasa. Package tu datang dengan haters too, pun dah already 11 years in blogging line, dah tepu.

But comments yang bongok tu pun dah berkurangan. Mungkin letih gamaknya, 11 tahun aku maki hamun pompuan merah ni, tak gak dia merundum. kannnn?

IMG_0321

Tiada apa yang kita inginkan lagi, sekarang setelah setahun kami berjimat cermt membina mahligai Red House, cukup untuk lepas ni project lain pulak. Kita akan kumpul pula duit untuk ikut sama Mak Ajah, yang setiap ramadhan ke Mekah. Insyallah kami cuba ke arah itu pula. Kalau panggilan kata sorang pergi dahulu, 2 orang ke orang sekali 5 beranak pergi, insyallah, we have delayed this for quite a while already. Niat bertunda, harap dipercepatkan.

I dont have any plans to travel to Europe maknek but hajat nak beli handbags lagi setelah setahun pencen, is back muahahahha. Mungkin yearly trip akan bersambung kembali, sian anak2 almost setahun setengah tak holiday jejauh, bebalik lam Msia jer. Depa dok tuntut HK Disney (yang maknya dah pergi 2 kali) tu berkali2. Insyallah, one at a time.

Nak kurus dari gemuk kurus gemuk pun dah dapat, rumah merah dapat, semua yang dalam list hidup biasa2 ni dapat. Alhamdulillah, jadi lepas ni, lebih concentrate untuk pembesaran anak2. Abang is 14, Kakak is 11 and adiknya turning 4 years old hujung tahun nih.

Sept Oct Dec depa 4 orang nih…

IMG_0320

Technically, the birthday is tomorrow 11th July, Saturday. 40 years old. Tua dah kan. Bila ler nak bertudung, anak dok berkatup. LOL. Ye, insyallah insyallah.

Mesti ler sedar, tak yah nak tease2 nak mengata anak aku bertudung tapi mak nya tidak, jaga lubang hidung sendiri. hisab kanan kiri kita, kita tak nampak. Doakanlah.

Alhamdulillah, dikurniakan dengan anak2 yang walaupun kadang2 (silap, most of the time) nak kena aku naik angin nak kena naik hantu high pitch, but syukur. Mereka sangat menghormati kami ayahbondanya. Suami yang menjadi idaman wanita di luar sana (poyo, amik hati ler dah dapat hadiah birthday). Sometimes, I dont care bout my relationship with frens coz for me, in my life this 4 orang nih ler yang tahu jatuh bangun kami.

Thanks for the birthday wishes and alhamdulillah for the 40th Birthday. Big 40. Kalau tak terlalu awal, Selamat Hari Raya, Salam Syawal. Maaf zahir batin lahiriah, mulut terlepas, tulisan tersentap kat hangpa ke kan.

Comment: 16

Royal blue for the family…

IMG_1492

back home aritu, Ah Seng ada datang buat touch up rumah. Sambil tu dia bawak bapak punya besau  ler hamper. Ini paling besarlah sejarah hamper dia bagi. For raya ler. Kalau Raya Cina lagi berkotak2 punya limau dia hantar. Yang tahun ni paling hebat ler coz mau taknya, bukan main puluh ribu dia buat rumah aku, ratus ribu oi nangiss….But thanks Ah Seng, kerja ko sangat bagus!

IMG_1495

Adik dah siap pakai baju tradisional Indonesia, nak naik lrt. Rumah sekarang ni, jalan kaki je ke LRT hiks.. satu kapal red family nak ke KLCC berbuka puasa dengan mak nya..

IMG_1498

Bapaknya habis conference awal so dapat amik abang dari sekolah, and terus bawak anak2 keluar naik LRT. Takkanlah nak bawak kereta, dah tentu kita nak balik sesama lepas tu kan. Pastuh nya kalau drive gak, siap le kol 8 malam pun tak tentu korang sampai KLCC tu dengan jem yang mencekik.

IMG_1503

Zeeshan sangatlahhhhhhhhhhhhhhh pencinta vehicles (dah banyak kali bilang), jadi dia sangat beria betul bila dapat naik lrt. Dia panggil train train train.

IMG_1505

Galid betul. jakun le ko ni dik.

IMG_1508

Kopiah tu, satu set dengan baju nih, seluar pun tapi sampai KLCC dia dah malas nak pakai kopiah tu

IMG_0190

Dan kami pun bertemu, tema biru. Laki aku malas nak tukar baju biru, dia dah sarung baju putih tapi exceptional case seluarnya biru. Bolehlah tu…

ye aku tau, abang dah lama beat height mak nya, maknya pun bukannya jenis tinggi, dah tentu pendek. Dan he s about the same height of his dad gak.

IMG_0206

Mak merah pakai baju repeat jer, baru pakai sekali waktu wedding adik aku. Yang skirt biru hitam tu dari #kree. Fuschia shoes dari Cipela, of cos.

IMG_0233

 The complete of us, berbuka bersama teman2 yang lain. Tak boleh nak expose :)

IMG_0237

Tengah aku rancak berborak (bapak, abang kakak ngah Maghrib, kita kena take turn le solat coz ada budak kecik nih). Dia boleh jerit, Mummyyyyyyyyyyyyyy nak beyak.

huwaaa ko ni dik.

Jadi tu nampak ada belah kanan sket kat pintu tepi tu dia tengah memberak hahahaha. Mak ko vouge2 tapi kalau dah anak nak berak, pedulik hapa anak kau ngan vogue mak kau. Hiks..

IMG_0269

Tudung macam kakak pakai ni kan (mana nak carik yek, janganlah suh pi festival2 tu, aku dah takde masa ler nak pergi), aku nak cari untuk kaler lain. She loves this kind of tudung, selain yang jenis sarung2 tu pun dia suka gak. Online pun kang tak sempat, ada seminggu lebih je lagi nak Syawal hah.

By the way, this entry is also dedicated untuk Kakak. she just won the Pidato / Syarahan peringkat sekolahnya. Number satu. Tak sesia ler sebulan lebih aku coached dia. Siang malam, asal ada waktu  memang kami bersama2 mak anak buat practise.

Sebelum Ramadhan pun sempat Hilal Azmi datang tolong gak, yelah dia dah jadi orang Astro Awani, ada le tips2 yang dia nak tolong kakak gak.

Tahniah Kakak, she kalahkan 14 other students. Aku dulu juara syarahan pidato ni kat Sek Agama Al Mustaqimah, jugak juara di Cap Kunci too. Pernah jugak aku wakil sekolah untuk Pidato Piala Diraja peringkat Wilayah Persekutuan.  Sejarah mak nya berulang turun ke anak daranya. Well done Kakak!

Comment: 11

Misi Bunga berjaya! WH FLoral!!

IMG_0370

Hari Ahad, memang penuh lah jadual. Nak mengejar Syawal. Selepas jer Zuhur, terus aku laki bini keluar, memula kedai kat rumah ni. Beli 2 barang, kena pasang kat Red House by this week too. Alhamdulillah dah pasang pun bendanya. Kan ada belakang tu ada Samsung’s robot vacuum cleaner. Hah tu pun aku berajat nak beli gak, one day, not now ler. Skang ada maid, tak yah ler nak beli.

IMG_0375

Destinasi seterusnya di WH Floral Trading yang korang dok promote suh akak pergi tuh. Yeah aku dah sampai. Thanks korang bagi idea and tips untuk bukan mak bunga nih. Seriously I am not a bunga person, tu yang tak tau langsung tetempat macam nih.

IMG_0378

Terpegun masuk dalam nih, rasa masam nak beli 10 benda, but perlu diingat, duit bukan dicetak dengan air liur.

IMG_0390

bowl ni nak bowl tu nak, eh lawa2 ler semuanya!

IMG_0385

sini pun rakus mata, tengok je lah. paling kecik cinonit letak candle tu pun dah kat RM50, tu paling kecik.

IMG_0392

yang on the right side tu ada aku amik, dapat harga diskaun 30% coz display unit, takde stock. Yang aku nak tu ler takde stock pulakkan

IMG_0400

kalau korang kaki bunga, memang patut ler repeat datang sini banyak kali

IMG_0402

apahal takde merah hah. merah yang ada pun macam pinkish ke purple.

IMG_0407

suka aku tengok benda bulat glitters ni, yang kecik dah takde stock pulak

IMG_0409

hah tengoklah sepuas hati, mesti ada yang tak tau gak WH Floral kan, so ni akak kongsi sama

IMG_0413

merahhhhhhhhh!

IMG_0417

betullah kata korang, bunga plastik tipu dia memang nampak macam real jugak bila tengok dari jauh. Kena rasa pegang baru tau ooo tipu rupanya

IMG_0418

kami berkenan yang ni hah

IMG_0424

bersungguh gaya mak encik bercerita kat lakinya yang macam cepatlah cerita bunga bini oiiii

IMG_0426

buat hiasan, mau tak mau

IMG_0434

ini bapak besar punya bunga. Harga RM800 tapi ada 50% off

pasu tu jer dah 200 kalau beli asing. gubah2 beli bunga lagik. aku memang tak geti gegubah ni hahahaaa

IMG_0443

ini laki aku gubah kat situ gak, pakai vase yang kononnya aku berkenan. tapi tak kena. kena pakai yang putih vase tu jugak baru IN

IMG_0445

Kami sudahi dengan 3 jenis barang sahaja. Yang berplastik bakul nih bukan kami punya, ada orang lain punya, dengaunya mak andam, dia nak buat andaman ler kan. Baguslah kalau tangan jenis pandai ngubah2 nih, takat deco rumah ke hapa aku geti ler, takat olah2 ayat aku terer gak, buat pantun pun aku terer gak tapi tang deco2 bunga memang bukan jalinan aku lah.

So all, thanks for the idea yang bantu akak dalam entry misi bunga nih. Korang boleh refer kat situ jugak coz ramai readers bagi tips on tetempat dalam Klang Valley untuk cari bunga. Aku pun refer kat situ.

Mission accomplished. Alhamdulillah. Mai lah rumah kiter…dah ada bunga. wakakakakkaa.

Comment: 8