The IOI again…

IMG_6508

lepas aqiqah aritu, dah dekat le sangatkan nak ke IOI City Mall, anak2 aku yang 2 orang tu bila dengau nak ke sana, diorang pun ya syukur alahai. dapat le jugak main lagi skate.but seperti perjanjian asal, once a while makpak boleh bayarkan the skate, but korang kena kumpul gak duit sendiri.

So depa memang manjang le kumpul duit, aritu punya cuti sekolah patut pergi skate, tapi coz depa buat kes ‘telur tembakul’ so semua kena grounded.

Jadi untuk hari ini, depa pakai duit depa sendiri. Socks ke gloves semua memang siap bawak sendiri dah, bayar duit entrance jer. Jadi kita tinggalkan dedua berjimba kat skatelah.

 

IMG_0878

yet kami bertiga pulak, pusing mall. Tapi kan, Zeeshan dah waktu nap tau. dia dah ngantuk sangat. but ada boss besar sorang nih, ngan kompidennya sebelum keluar noon tu aku dah tanya, pram ada tak inside my car. coz last time aku check, aku transferkan pram Zeeshan dalam kereta RD. Dia dok manjang je ada ada.

Dan apabile di IOI, nan hadonya pram!!

So hamik, kenalah kau berdukung anak kecik kau kan.

IMG_6515IMG_6513

Jadi nak shopping pun lemah semangat coz Zeeshan dah merengek, tak pun dia nak berkendong je lah kan, letihlah bapaknya. Aku leh dokong sekejap jer ler, ai wanita yang lemah. Katanya kau kan.

So aku kena pergi kat kedai yang ada tempat duduk ler untuk si bapak anak santai sikit.

Kat dalam nih, ada kerusi luas sikitkan. So jadilah untuk depa but tu lah aku tak membeli pun. Sesambil dia rehat tu pun dia dok pusing dalam kedai. Lotih kejar.

IMG_6523

Kat food court IOI nih, aku bagi dia main rambut aku. Ada vid dia jadi hair stylist. Buatlah apa saja nak oi, asal ko puas hati and duduk diam. Kalau tidak kang dia nak pusing berjalan merata, aku tak larat le nak kejar. Apaknya masa ni tengah beli air. Lama gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr nak tunggu airnya sampai, rupanya sebesau2 food court tu, satu je kedai jual airnya pun.

Jadi adalah dengan ini, secara rasminya pasnih, kena ban food court IOI City Mall, keji betul satu je kedai air dalam food court tuh, berpusing orang menunggu beratur airnya. Sebabkan nak dptkan air jer lama, jadi takde ler kita beli food. Aku laki bini pun mmg tak nak makan yet, dah kenyang dari rumah kenduri Liza. Tapi kesianlah kat Zeeshan, dia dok mintak fries.

 

IMG_6540

air yang dibeli tu, termasuk ler jugak air panas, nak buat susu mar. Toilet depa takde for baby ler, tak de pulak aku jumpa baby’s room siap  ngan air panas segala. Mungkin kat wing lain or tingkat lain but selama aku datang sini, tak pernah nampak pun. Dok ler kita kat food court nih , tunggu dia minum susu, belai2 sikit, memoga tidur ler.

Mana boleh gak tidurnya, takde pram nya kan.

Masa ni ler ada lalu train bebudak. Train yang pepusing dalam mall tu lah.

So kita pergi ke sana pulak.

IMG_6552

while bapaknya beratur untuk train

IMG_6545

aku tengokkan dia ni main kete ni hah. Punya nangis2 nak jugak naik keter nih. Dah sokmo sangat naiknya pun kat Car Viva, so ingatkan dia muak ler, tapi tak de ler dia nak kenal erti bosan. Mengantuk pun dah hilang ke mana, dek penangan keter ni hah. Naik ler dia, katanya 5min tapi aku rasa macam depa pun tak sampai hati nak bentikan in 5 min kot. Ada lebih 7min ke 10min gak depa pusing main nih.

dah abis main ni pun, apaknya tak gak abis beratur for train. So aku turun bawah dulu, tengok Abang Kakak, pekabau le depa. Check depa punya solat bagai, and depa janji untuk habis main selepas Maghrib.

IMG_0888

by the time aku naik just about time untuk train tour. Aku ngan Zeeshan je naik, bapaknya pulak rotate pergi tengok Abang kakak.

 

IMG_6557

kita berkongsi naik ngan 2 orang anak2 remaja, about my son’s age. Senyap jer 2 beradik tu, kena paksa kot ngan makpak naik ni hahahhaaa

Zeeshan suka2 ler dia dalam nih. Bila dah duduk ngan anak umur 3 taun lebih nih, umur kita pun kena macam depa,  pikiran pun kena macam depa, so kalau nampak truck tu, aku pun kena menganga lopong sama. kahkahkah!

IMG_6562

Nak mengabiskan masa lagi, pergi balik HomePro.

IMG_6566

demi kita duduk letakkan dia dalam bakul tu coz bapaknya tak larat nak dokong. Woi dalam ni tak boleh buat main, kang dia punya berlari, ada gak yang bersepai.

IMG_6569

brand ni Tong Yan kan? hah, beli beli. Aku pakai brand nih, dah 4 tahun lebihlah. Masa tu aku ngah sarat mengandung Zeeshan, sehari aku duduk dalam bilik, tak gak sesiap depa pasang nih, DIY dek laki aku ngan kawannya. Aku punya yg half tuh, tak amik yang long one nih coz dulu mana ada space. Jadi kita minum air bersih, dah filtered lah.

Pindah rumah baru pun, kita bawak sama gak si Tong Yan nih. I think the price selling here lam RM1k, about thatlah. Highly recommended!!!

IMG_6576

siniki ni, cantik. tapi kalau crack, ko tak nampak cracknya, tetiba je leaking je bawah. Bak kata contractor ai hahahaha…

IMG_6592

habis dinner, kita terus balik ler. Dah seharian keluar hoi!

IMG_6594

End up kan, berejam2 kat sini, beli satu barang jer. Yang kat HomePro tuh. Itupun untuk sangkut kat bilik maid aku yang sekarang nih, dah 80 kali roboh ampaian bilik dia (for ironing kain baju aku). So kali ni, kita pajak terus kat wall, biar tak jatuh. One more thing aku perasankan, bench dah banyak le ada sikit.  Cuma perlu tambah lagi dan lagi. Specially kat skaters area tuh. Banyak lagi ruang kosong, tepi2 pillars pun boleh letak lagi kerusi yek.

Next visit kita, harus bawak le pram tuh. Kadang2 kalau ada abang kakak pun, dia tak nak bg depa dokong. Dia nak makpaknya yang dokong. Tu lah kuasanya budak kecik nih, untuk ko jer 4 orang kena mengalah tau dik.

Apapun trip arini memang terkesanlah coz takde stroller. Penat tu berdukung satu IOI CityMall nih, dari hujung ke pangkal. Adakalanya jer dia nak turun berjalan, tapi banyak berlari, berkejaran tu yang letih gak.

Comment: 5

Another kenduri, aqiqah.

IMG_6439

Kenduri lagik, Cuti 4 hari memang banyak kenduri. Ini kenduri aqiqah baby Liza pulak. Remember aku and GBM ada hosted her surprised baby shower, so dah kat 3 bulan gak lah Liza delivered a baby boy.

IMG_6453

Kita berpakat nak sampai dalam waktu yang sama, tapi hahahah Kak Red korang yang sampai lagi awal kali nih

IMG_6456

babynya tidur saja, so kita dok sini makan dan makan. nak tunggu Yan yang later datang, pun kita kena makan and makan. Teh tarik je bape gelen. Baguslah, buncit lagik

IMG_6469

itu dia pelamin berhias cantik sungguh untuk Israf Zayd

he tidur je pun, dah hujung2 baru le dengau suaranya menguek

my long red jubah ngelip2 ni pun dari Jakarta but not yang trip baru ni aku pergi, yang last year punya trip beli, ni hah baru pakai. ada lagi kaler lain gak lom pakai lagik. Tu lah, bila ada kenduri kendara lah sesuai pakai hehhehee

IMG_6480

tak nampak close up baby Isyraf Zayd, tengok aunty je lah nak oi

IMG_6489

Zeeshan and Amad biler ler nak jadi gang, tunggu depa besar lagi sketlah kot…skang memula suh hugs, depa hugs pastu berebut kereta.

IMG_6494

Penting nih kena tayang kat blog walaupun memasing cuba nak menyorok badan hahaaa

IMG_6500

oklah bagi chance Yan and Rose menyorok badan dan kasi aku and Liza punya dempol ke depan kannn :)

IMG_6503

Thanks Liza for having all 3 and my red family untuk kenduri besar Israf Zayd. Pelamin tu cantik2 sangat, sapa yang nak buat kenduri bolehlah contact Liza, ai donno dia pakai mana punya contact. Kalau nak contact akak, ai can recommend Zatul Cradle, her number is 016 385 5189. She sponsored my aqiqah for Zeeshan few years ago, pun cantik2 gak pelamin untuk baby.

Food Liza hidang untuk tetamu pun sesedap, kambingnya bapaknya masakkan. Aku makan tak sangat tapi tu ler dok hadap teh tarik manjang. Apa susah, asal nak minum jer petik abang kakak, sampai le cawannya. hiks..

Tu dia, kenduri berturut2. esoknya ada lagi wedding yer….

Comment: 1

Kain baju raya – 2 tailors!

IMG_6324

hah full version of baju and kain, nak gak tunjuk nih

IMG_6327

another version, tapi sesambil tu tuang air. Kita ada siap dah beli juadah petang untuk Mak Mertua aku, yang ada pun aritu adik RD and anak buah sorang.

IMG_6335

pastuh apa lagik, bawak Chanel sanggul rambut tunggu motor lah! mampu ko?

IMG_6340

cam aku cakap kain batik tu takde belahan, dia selisih macam kain batik, sopan ler gak, laki aku pun dah macam orang JOWO jer gaya gini, memaang le pun, ada darah Jawanya gak.

IMG_6348

padahal nak pergi ujung rumah lorong yang sama je pun. Tapi wajib le kan naik motor, anak kecik aku tu jakun motor. Sebelum tu laki aku dah hantar mak aku ngan Kakak. hahahah 3 kali trips, Last2 bila balik, mak ngan kakak balik jalan kaki, coz ujung lorong je punngggg, tak kuasa ler mak aku nak naik motor dah

IMG_6356

Jumpa tailor yang paling wajib nih. aku bawak 9 helai baju untuk dibuat for both of us!

IMG_6371

sesambil ukur badan, mak mertua den jadi mandur hehehehe….

ini bukan first time aku pakai tailor nih, dah banyak baju aku makcik ni buatkan. Kalau darurat je baru aku hantar kat Aunty Yeli, tapi kalau nak penjimatan berganda, baik ler hantar kat makcik tailor rumah mertua aku nih.  Dahlah 9 helai kau!

anyway, 5 helai jer aku, lagi 4 helai anak dara aku punya. All kains dari yang aku beli di Cambodia last year. Ada yang 2 tahun lepas dari Bandung pun, tu lagi ler Rose GBM belikan dah lama, baru teringat nak hantar buat.

IMG_6406

 we sambung dinner plak kat Papa. Sebelum jumpa Papa, ko akan jumpa Mama. hahaha tak tau le napa kena makan sini, rasanya few times gak makan kat sini, sok sok lain bulan kita try Mama le pulak. Tapi memang pun kat Papa ni lagi ramai orangnya dari Mama.

IMG_6422

Buncit dan buntal ye cuti 4 hari arituh, makan makan, walaupun cuit2 jer, tapi still minyak dan carbo. Aku ni dah lama tak makan nasi le, tapi bila makan pun badan naik, so bayangkanlah kalau aku makan nasi, apa jadik?  Anyway, terserempak kat situ gak, waktu kita dah abis makan, Arwah Jejai’s wife dan anak2. Berborak sakan.

Mengenangkan susah payah Kak Mas nak ulang alik dari Kapar ke KL untuk kerja, adoi, kesian sangat. Kak Mas takut driving, masa dengan Arwah dah belajar ada lesen bagai, tapi she has to wake up every morning at 4am, untuk siapkan urusan rumahtangga dan keluar naik bus pergi kerja at 6am, 2 jam atas jalan ngan jem! Baliknya pulak by bus gak dengan paling awal sampai only at 930pm. Tabah ko kak. Semoga anak2 memberikan kesenangan buat ibundanya ini.

IMG_6382

Dan apapun kisahnya kan, aku dari January dah hantar untuk buat baju raya, cuma bagi baju contoh jer, Tapi sorang tailor tu reject suh kita bawak anak, padahal kata boleh pakai baju contoh. Bila last month, aku pas kerja, amik kakak, terus balik Kapar, berdua, coz nak kejar buat for Raya ler kan, tailors kan ramai dah tak amik. Makcik tu tak nak amik.  Tapi aku nak hantar kat Cik Ana ni lah, but 2 jam aku ngan Kakak dalam jem, masa tu baru kat Damansara, adoi, patah balik rumah! Cancel!

Jadi baru hari ni le ada masa nak hantar, sempat lagi kot for Raya. Cik Ana janji boleh siapkan.

Bestnya, masa January tu gak aku ada hantar baju melayu untuk my 3 boys, kat tailor Kapar gak, but abang tailor yang buat tu, setaman mak mertua aku gak.  Those kain baju melayu kan, aku beli from my previous trips of Jakarta, not last year, many years agoooooooooooooo. Kain serai wangi. murah sana. So memang banyak meters ler and banyak kaler aku beli. Dah siap dah baju melayu lelaki depa, all 7 setengah helai, 3 warna dapat.  Setengah tu coz satu warna tu tak dapat size seluar abang, yelah kalau dah bertahun2 beli, bayangkan le masa tu dia kecik lagi.

Dan penjimatannya lagik, only RM380 for all these 7 sets of baju melayu for all depa 3. Kira purata dalam RM55 ke RM60 je sepasang. Murah bangat le kan. Aku tak de beli kain ela baru lagi for them masa trip baru nih, coz cadang lain tahunlah beli pulak, yang 3 pasang ni pun leh pakai 2,3 kali raya hahahaha. Tapi Abang and Zeeshan akan membesar dan melonjong jua jadi harus kena top up lagik kain baju melayu depa. Urusan hal kain baju memang aku pandai cover lah, nak jimat sana sini, alhamdulillah.

Comment: 6

One of the weddings…

IMG_6163

hallo hallo, muka pandang camera please. Mulut menceceh je akak merah kau. Banyak nak catch up ngan dear darling aku nih, asal jumpa masa kenduri Riny jer. She s my bff even used to be my roommate kat ITM Jengka dulu. Last year ada akak blogkan ai went to her brother’s wedding (yang kahwin ngan Fauziah Gous tu ler). This year pulak wedding adik bongsu, si Baby dulu akak kenal dia masa kekecik adoiyai, skang dah kawin ko dik.

IMG_6173

pakwe kecik dok main telur! seligi gak budak nih

IMG_6200

Mr Zeeshan ngan batik Jakartanya. Ko tengok pipi dia dah naik merah dek kepanasan hahahaha, dah macam pakai blusher jer. Dia memang, kalau panas sangat or even sejuk sangat (specially at winter countries) memang akan naik ler pipinya tuh

IMG_6211

The nikah was since morning tapi aku datang dari tengahari. My 2 boys, RD and Abang masa ni pi solat Jumaat, so tu yang kami berempat jer (kakak dah melepek, sorang lagi maid aku ler). Jadi pas dropped us, depa pi solat kat Bukit Jelutong tu gak lah.

IMG_6214

Orang dah abis ramai makan pun, but pastuh habis je solat Jumaat, ramai ler balik meja2 tetamu ni.

This was during the Labour Day cuti tuh. aku rasa first time gak aku pi kenduri kahwin yang buat on Friday. Eh tapi aku nikah dulu pun on Friday, cuma majlis berinai bagai buat malamnya dan esoknyalah. Macam adik Riny ni did right after nikah tuh. Itu baru 1st reception, ada 2 more receptions kat hotel and jugak kat side lelaki plak

IMG_6220

bahang panas toksah cakap ler, ada jugak at hotel depa buat, on Sunday, tapi aku skipped le part tuh. Cukup hok ni je datang, ni pun kira hebat, Riny kalau jemput so far alhamdulillah aku memang dapat hadhir. Ko Riny baca ye nih, kalau pasnih aku invite, jangan ko tak datang pulak haaaaaaaaaaaaaa

IMG_6233

Ok complete dah one family. Aku tinggalkan the boys makan sini, aku ngan the girls termasuk si handal kecik aku tu masuk ke dalam nak carik pengantin

IMG_6239

tapi tak dapat jumpa Pengantin, tengah bersiap. so kita posing je lah kat pelamin

IMG_6242

beria le akak korang ni kan, abis tu pengantin busyyy

IMG_6248

dah tak tau nak amik gambar camne dah, maid aku memang suka suh posing, dok tak sesudah dia puji ngan pelamin Baby, memang cantik bangat

IMG_6257

tersentil le sikit dak Poja. thanks for having us Riny, love u dolly

IMG_6310

dan tengok kehebatan bersilat 2 orang nih, the boys

IMG_6312

depa punya ke main berlipat2 dalam kereta 2 orang nih. apaknya ngah beli barang something, kita nak balik Kapar pulak

IMG_6320

the 3 of them in batik! untuk Zeeshan aku beli 3 helai, tapi kesal pulak tak beli lebih2 untuk bapaknya dan abang. Ada gak some of them dapat ole2 batik baju ni dari aku. Heharap muatlah yek. Abah pun dapat 2 helai, but long sleeves.

Selai batik ni 25 hinggit je pun. Pakai for weddings, ok ler kan.

IMG_6267

all of us in Jakarta outfit, except Kakak yang takde pulak for her. Susah nak carik size baju kakak yang macam maknya nih kat sana.

IMG_6275

kebaya purple aku tu macam caftan but pendek cam ni ler aku suka cuma kali ni dia punya material sedap sangat and dah ada siap the brooch type, dan jugak aku paired kan ngan kain batik yang macam pario aku citer tuh. This is in Purple one, tak nampak ler pulak shot gini, nantilah tengok atas2 ada gambarnya kain nih.

Tapi kan baju purple tu, asalnya beli ngan 2 helai baju lain gak, dia tak nak bagi harga yang aku nak kau, sama ada gratisnya ler. So aku blah ngan Pak Sulis, dah few steps, baru dia panggil balik. Tu yang jadi beli. Lagipun kita dah last customers, depa nak tutup kedai pun, bagi je le harga yang aku nak tu kan, aku pun insisted gak. hiks..

Comment: 5

Ole-ole from Jakarta…

IMG_6034

so ini akak dah tunjukkan the PAC lipstick pallette yang I bought from the Martha Tilaar Jakarta

tau tak bape taun dah pun masih lagi the pigments of the eyeshadows masih lagi ai pakai. tak hehabis lagik. 2 tiang berdiri lagik tuh. but yang palette dah jahanam, si Zeeshan punya angkara, masa dia kekecik dulu, dapat dia selongkar.

IMG_6082

at the airport, ai beli the duo sets of these 3 sets of perfumes. Malas nak bukak the plastick bags tuh, excited nak susun cecantik molek at my new bathroom in TM’s house.

IMG_6086

The Martha Tilaar sets pulak, the scrub and 3 body showers. pun dok tunggu time je nak susun at my new TM’s bathroom. hahahahah bila le nak tayang TM’s house kan.

Rumah dah siap, alhamdulillah.

Tunggu pengakhiran the final touch up and pindah masuk. Insyallah, siap je semua lagi ada satu lagi final stage kita nak buat, terus pindah. Ramai giler dah tanya aku bila nak buat house warming, dik oi, no house warming this year, rasanya tak sempat. Akan ada rezeki lebih, kita buatlah house warming, insyallah. Dedoa.

Thanks for reading my Jakarta journey, see you again Jakarta, insyallah ada rezeki tahun depan lagik. Ole2 lain yang dibeli di Jakarta, ada masa ada pakai ke kita will share sini. Memang some dah pakai pun.

Comment: 6