The 3 Gilis…

The Gilis are for the : Gili Air, Gili Meno and Gili Trawangan.

Our half day trip untuk hari ini ialah berkubang dalam air laut. Tapi silapnya kami (of cos on my shoulder gak lah task nih but that s the thing I was not being told) kena bawak baju extra. Either dalaman or luaran. For them lah, coz depa yang berkubang, aku kena air sesikit jer but still coz seharian keluar, harusnya bawak baju extra (beli tak jumpa port that s the thing).

Jadi aku dah pesan to my t/g to inform the next customers korang untuk sentiasa bawak baju extra letak dalam van or in the island hopping session.

IMG_6724

Our boat to Gili, idokler boat mewah but boat bebiasa jer…rasanya perjalanan dalam 45min ke sejam untuk ke Gili…

IMG_6742

hujung2 aku tertidur ahahhaha…..macam lama sangat kan pastuh bahang panehnya

 

IMG_6753

the captain and our t/guide

IMG_6797

ini moment2 antara aku dah nak mengantuk sangatlah…llain tu sume dah siap pakai baju swimming dalamnya..

IMG_6843

suka betul depa menikmati air laut hah

IMG_6875

so sampai2 jer, depa amik mood dulu, aku memang takkan turun ler. but rupanya captain hantar situ coz nak turunkan aku. coz dia tau aku nak cari spa while depa buat snorkeling

IMG_6878

bersih air laut sini, orang pun tak ramai

 

IMG_6907

this is how my husband ‘transport’ me from the boat to the beach coz aku memang tak nak langsung kena air hiks….

renyah ler, nanti kang berpasir, basah bagai, eiiii ai is tak suka rerenyah lelekit nih

IMG_6888

so depa tinggalkan aku kat pulau, and depa pi mula snorkeling, not that far pun, aku still boleh nampak depa but ke tengah2 a bit lah

IMG_6900

i duduk minum air tembikai sejuk kat one of the bars sini. sambil charging my fon. Tak jadi lah nak pergi spa coz aku dok ngusung bagpack abang and kakak’s bagpack gak, mana ngan hbag aku gak so agak leceh if nak berspa2 dengan bembarang bagai tuh…

IMG_6971

apak depa dah pancit penat tak larat dah so landing atas palang boat sudah…

IMG_7431

our t/guide dah siap2 bawakkan roti untuk bagi ikan makan, so nanti banyak ler nanti ikan2 memacam colourful yang akan datang kerumun

IMG_7447

Zeeshan pun seronok snorkeling dalam tuh, the captain bawak dia masuk dalam and swim around. so dia berpaut kat belakang captain gitu…

IMG_6956

ini pulak carik turtle, oh masa ni kat Gili satu lagi tu lah and aku dah dijemput kembali dari beach untuk join sama. Coz pastuh kita nak pi ke tempat lain pulak. Kat sini spent dalam 30min macam tu untuk turtle.

IMG_6978

yang 2 orang ni memang muda and masih kuat tenaga so depa ler yang paling lambat nak naik

IMG_7006

as long as depa happy

but asalnya kan, aku tak nak pi island hopping ni sume nih, but laki aku insisted sangat. Coz ai kan once again sangat lerr tak suka rerenyah nih….but 4 vs 1, depa menang tu yang amik balik package asal

IMG_7037

4 beranak

IMG_7041

waa jauh ko bawak anak kecik aku tu captain oii…

IMG_7368

so lunch time. of cos semua kelaparan coz dah berendam berejam dalam air laut tu kan…we tot lepas makan kita nak mandi basahan kat sini tukar baju but t/g cakap kita akan pi mandi kat tempat di mana asal kita datang dengan boat….ada surprise kau!

IMG_7013

 let s go home…kita tak pusing island. at first nak buat island tour naik kuda but they start at 2pm yet masa ni kita dah done by 1pm so malas nak tunggu sejam tuh jadinya let s go to the next destination

  • IMG_7008

masih lagi  nak berendam bebudak nih….

 

IMG_6918

on the way pulang, semua ketiduran. Dah tak heran dengan ocean bagai, not just them, aku ngan Zeeshan pun sama tersadai tidur. Laki aku je menahan mata coz ada one time aku tidur tu dia dok tarik my bagpack yang dah rasanya nak jatuh keluar boat hahahaha….begitu punya penangan air laut, ngantuk lemah badan.

So this Gili, wajib hadhir if you are coming to Lombok. Ada yang datang terus duduk Gili but kita tak nak ler dok resort sini, selain mahal a bit, nak heret beret dengan luggage segala oh memang maleh. Lagipun kita dah ada plan nak ke waterfall semua tu kan…

The next one yang surprised by our t/guide…mandi air perigi. Hah ini memang unexpected. Next entry insyallah.

Comment: 3

Villa Hantu….

IMG_6552

The food is halal, ai dah checked and population Muslim di Lombok lebih ramai dari hindu. Jadinya 3 pagi kami makan di sini, and on the final nite kita pakai room service for supper untuk Abang’s birthday. Damn the view is so nice, laut tu kalau aku suka mandi memang aku dah terjun but I just dont like all the melekit2, merenyah2 nak salin2 bagai, at time c/lenses boleh tercabut hahahaha…so not me.

IMG_6582

dapat gak dia ngelak muka dia dari pandang camera tau dik…

IMG_6609

the first destination untuk hari tu ialah pergi Villa Hantu nih. Ini asalnya sebuat villa tepi laut, milik omputih, tapi half way je siapnya, dah over 5,6 years bertinggalan makanya siang2 jadi tempat tourists panjat tengok laut. Ada gak jualan dalam tuh.

Aku tanya Azan – our Supir aka t/guide, malam2 pulak ada apa?

Malam ada cewek cowok ibu hahahaha

paham2 sudah kahkah

IMG_6616

kalau ler siap villa ni hui….sedap betul panoramanya..

IMG_6618

Nice ha

IMG_6620

IMG_6622

once again Zeeshan ngelak camera….tapi yang penting the view at the back

IMG_6631

aku suh semua berdiri, semua pun berat bontot nak bangun

 

IMG_6641

jadi abang ini Lombok birthday pressie mung yek

pastu abang jawab, then apahal 2 orang ni ngikut

heheeheh dia kidding je saja nak sakat adik2nya

IMG_6670

tak lamapun kat sini, selain panas berdentum dentam, ada orang yang dok suh beli2 barang jualan depa, agak rimas gak

IMG_6653

for Oct birthday boys

IMG_6675

IMG_6679

So Villa Hantu korang check yeah, harus pergi. Tak yah lelama, lam 10min max sudah dok situ. This Villa is quite near by gak to our resort, jadi macam terasa baru naik van eh dah sampai

IMG_6688

yang ni location aku dah lupa but just about few min after Villa Hantu. Aku and askar 2 orang tak turun, RD and abang je yang turun bergambar bagai.

IMG_6706

sebab hari ini ialah hari untuk island hopping. Kita nak pi Gili Trawangan by boat. Ada few boats kat sini so Azan panggil satu boat (maybe dah prebooked awal, idok le kami tanya) and langsung the boat datang ke beach untuk amik kita. Sesambil tunggu tu lah yang kami berbuaian…

Korang mesti dah tau yang if kat beach depa mesti ada buaian gini, ada 2 yang famous di Gili (but aku tak pergi kat buaian2 tu, maleh). jadi cukup je lah kat sini. One more buaian kami naik di Tanjung Ann on our final day. Purposely untuk bergambar je, but yang nih, Zeeshan memang mintak my help untuk naik ngan dia. tak balance badan dia naik sini sorang2…

pasnih, cite Lombok lagik, sket2 lama2 abis lah gak.

You know it s so worth to have a blog coz aku sendiri refer kat sini for my previous trips coz recently ada few frens tanya pasal Korea, aku pun bukak entry Korea balik, coz aku pun lupa apa detailsnya. Jadi Lombok ni, if ada orang tanya bagai, after few years pun akan tetap ada historynya boleh membantu korang and myself gak.

Ramai bloggers yang dah tak rajin update blog but I m still standing strong sikit coz for one reason.  Eh tu nantilah later bebel, this is about Lombok, yeyy :)

Comment: 5

Living Asia Resort & Spa, Lombok and the first day.

IMG_6396

dalam Lombok trip ni mungkin tak banyak gambar Zeeshan yang tengok camera, coz he has issue muka tak hensem ahhahaa….so dia tak suka pandang camera. Muka dia kan tengah allergic, so ada bengkak and memerah (tiap kali amik gambar dia akan pandang tempat lain) or lari dari camera.

We drove to KLIA2, via AA, itu jer flight yang ada terbang ke Lombok. It s 3ish pm flight but before 2pm gitu kita dah settled dok dalam coz we know this KLIA2 ni jauah bak hang nak berjalan ke gatenya.

Siap lelepak makan minum kat sini.

IMG_6404

Lepas dah dok sini, abang kakak rasa sengsara jer asyik adiknya mengacau hahahaa….dok suruh adiknya pindah dok ngan makpaknya (memang ada extra seat kosong sebelah aku tuh). Kita takde amik any meals here coz dah memang tapau McD sesiap (though nuggets and 1 burger dah licin sebelum naik kapal) but lagi 3 burgers buat lapik makan sini, roti2 for Zeeshan pun dah siap ada.

 

IMG_6417

laki aku pun dah siap2 downloadkan movies to his handphone and mine. 2 phones jer yang ada movies. Because i m using ip7, laki aku amik my old ip6 so his old ip5s goes to Zeeshan ler…hahahaha. Kakak dok kabau adik aku pun pakai ip5s, aku ip5 jerrrr.…Kakak tak nak tukar ngan adiknya coz masa bapaknya pakai hp tu, agak mengganas (banyak jatuh) so some of the performance is not as good as hers. But ok jer pun actually, mengada je lebih.

IMG_6412

I tengok movie, sharing telinga (earphone) ngan laki sekejap jer pastuh kitorg dedua mata dah mengkuyu. Flight tak full sangat so tarik arm stand and tidur like your own bed :) . Same goes to abang, dia pun pindah dedepan lonjong panjangkan kaki dia tuh. Lena gak lah….dah nak sampai baru berjaga. It was 3 hours flight, lama gak tuh hishh…kalau sejam lebih 2 ker sedap gak, pada aku yang lebih 3 jam nih memang patut ler laki aku download movies lam hp.

Apa guna ada 256g kan hahahahaha

IMG_6431

so bila dah nak sampai, memang ada yang melapau gak lah, Zeeshan tu ada tidur kejap but cam aku cakap awal tadilah, bila dia nampak je camera dia terus pandang tempat lain.  bahagia abang kakak bila adiknya pindah seat…

IMG_6449

arrived landed Lombok’s airport smoothly

IMG_6455

ko tengok punya dia tak nak tunjuk muka dia kat camera….haih adik ooo adik

IMG_6470

mana ke dia lampu alphabet tuh…the entrance of Lombok’s International Airport

we were greeted by our Supir aka tourist guide. Masuk kijang langsung pi dinner.

gambar dinnernya ada dalam hp laki aku and he hasnt done any transfer from his fon to laptop jadi kemudian2 ler baru tayang gambar tuh…

IMG_6491

so we stayed at the Living Asia Resort & Spa, dapat villa with a private pool (memang ai requested for this, but asalnya recommended by the agent). It s 1 king bed with 2 extra beds.  Besarlah gak bilik ni, for all 5 of us.

IMG_6493

bathroom pun open concept gini, so kalau hujan memang mandi sama dalam hujan kat shower tu heheheh….

IMG_6497

i like the resort so muchhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

IMG_8301

sebabnya ada private pool for us, ko tengok kain baju bersidaian, ini dah final night nih gambarnya so semua baju lelembab dikeringkan di sinilah. dedepa tengah mandi kat pool tu, besar gak pool memang luaslah for depa berkubang.

aku macam biasa, i dont like all these memandi bagai, laut ke pool waterfall ke….

gambar terang pool ni nanti kemudianlah yeah. ada ler lam 4ribu photos tu, not to mention kat laki aku and kids nya photos gak

IMG_8306

oh ini entrance to masuk our villa, sangat privacy lah

IMG_6513

ini cara tutup pintu villa nya…hahahah dah ada gambar ni siap letak ler

IMG_8361

on our final day, pagi tu bebudak mandi kat pool besar resort nih….orang tak ramai, tak crowded, so korang nak kuak lentang, korang punya pool nih. Ada security jaga coz in case kita nak mandi kat beach just depan tu, diorang tengokkan. Lepas mandi tu depa sambung breakfast, situ jugak, the view memang sama. Eh highly recommended sangatlah resort nih.

IMG_8356

hah setiap kali kita terbang anak beranak, ini extension panjang wajib bawak coz nanti memasing nak berkongsi charging. Usually ni kerja aku handle ler. Kena manage sapa punya yang dah full charge, power case bank pun kena gak sama charge. Charger for car usage pun, aku bawak sama gak.  Senang kalau semua apples, ni abang sorang pakai android, jadi kena ada cable lain for him and the power banks too. Haih…bila lah dia nak insaf pakai ipong heh.

satu tips lagi bila kita 5 beranak ni travel, semua nak data kan, if overseas lagi ler. So biasanya satu fon akan ada local simcard (for this case is Zeeshan’s fon lah), then kita hotspotkan for all 4 of us tumpang pakai bagai. Dalam resort ada je wifi but bila on the move tu maksudnya…

IMG_6518

sekitar Living Asia Resort and Spa. Korang google lah nanti, and click for Private Pool Vila, itu yang akak duduk. i think satu malam dalam USD200 – 300.  termasuk dengan breakfast gak for 5 of us too. Akak bayar package lah, ground for all so ai tak tau nak kira camne asingkan nih. I didnt even google this resort, main leave it jer kat guide coz akak kan bz giler dok kat Penang kerja tuh. This is last minute trip punya decision worr….

IMG_6527

laluan from the villa to the pool/beach/breakfast.

 

IMG_6603

kalau yang bertingkat 2 tuh, atas lain bawah lain. Hok tuh takde pool. Yang villa sahaja ada private pool

IMG_6521

so that s a little bit of our Lombok’s accomodation and sket2 on the first nite sampai. You must stay here, Living Asia Resort and Spa. Tenang aman and tak crowded, breakfast pun mengadap beach gitu. Cuma ada tokek. Tokek is their animal’s trademark lah for Lombok nih, cuma dia berbunyik kat 3 malam kita tidur tuh.

First nite aku ngan laki aku yang dengo, dah past midnite, jenuh laki aku selongkar satu bilik carik mana datang bunyik tuh. I thot pulak bunyik hp anak2 aku so dah off pun ada lagik bunyiknya.

2nd nite, aku sorang je dengar coz aku paling lambat tidur. But after dah dengo first nite tu, kita report sama management, depa cuba carik nak tangkap but tak dedapat. Even 2nd nite report pun depa crik lagi, offer untuk tukar villa but malas dah lah nak unpack pack bagai, kita dah selesa kat situ.

On final nite dia ‘check in’ at 830pm kau! hahahaha..semua anak beranak dengo. But before midnite dia dah senyap ler…Tokek is gecko. hah bunyik dia siap aku record gak.

So yes, anyway…we love this resort soooooooooooooo much.

Comment: 13

Penang Lombok’s recap…

Masalahnya bila bercuti ialah penat dari hasil percutian itu. That s one big issue, selain unpacking, badan pun ada yang sesakit (bergantung pada jenis vacaynya) dan jugak departure pun sangat mainkan peranan apabila sampai rumah dah past midnite. Esoknya cuti takper sedap gak but dapak yang kena kerja….hah tu lah my issue.

I wanted to take one week leave from my blog, boleh? Nanti ai apply, korang kasi approval.

Not to mention, ada over 4k of photos from the recent trips. Die die. Mementang 256g kan hahaha….

So to recap back….i was bz for the last 2 weekends untuk passport thingy, itupun nak gak citer lelebar kat blog, ai owe u that. Then pagi lagi ai dah ke Subang to catch the FF flight to Penang.

IMG_5783

Ai was sent by the husband to the airport but he tak ikut ler, aku pergi pun atas urusan kerja…

 

IMG_5867

Satu je bukti yang ada that I was in Penang hahahhaaa…that s Esplanade ke hapa, kita pi makan mee sotong depa, Oh My I cannot go ler ngan mee rebus and mee sotong Penang kat Esplanade nih, But the nasi lemak sini sedap, the first gerai. Ini je slot yang akak ada untuk berjalan 30min depan hotel, pastuh dah takde jalan2nya….

 

IMG_5909

The mengantuk sleepy face on our day 2 in Penang

IMG_6153

The malamya..my bff nya muka ai berani tunjuk lam  nih hehehehe….but the rest of 200 members dalam retreat ni ai cannot show here lah…ai dont really like to talk bout my other life dalam my blog pun…akak kan ada 2 alam hahahaaIMG_6264

the next day, petangnya around 5pm, all 4 jemput akak from the Subang airport and we headed to Midvalley. Itu 19th Oct, hari birthday my husband so kita nak pi memakan sikitlah. Sebenarnya penat wor…but birthday laki punya pasal

IMG_6300

takde mood sangat nak explore coz ai is capek. Kat kedai ni laki akak beli barang2 hardware dia, akak pun duduk je kat kerusi, muka pun masih lesu.

IMG_6313

Dinner was at the Thailand’s restaurant, menu Siam laki aku nak malam tuh…

IMG_6334

The roses in a vase yang I sent through the florist lah, pagi tu sampainya. Habis early dinner kita terus balik rumah, singgah clinic lu coz Zeeshan’s face ada allergic. It happened masa akak kat Penang lagik so risau tengok bengkak mukanya…settled tang tu. Malam tu gak, sambung packing (i dah suh depa sediakan kain baju untuk dipacking awal2 but ada gak yang tak sesiap).

Unpack and packing again, coz our flight to Lombok is the next day nya, pagi nak buat macam2 hal termasuk hantar Chanel to her hotel.

IMG_6654

The next daynya kami dah berada di Lombok, dan pulang on the last Sunday, landed at 10ish pm, but debak debuk bagai sampai rumah by midnite and tak kuasa nak unpack bagai, but mandi and did few things and terus tidur coz esoknya kerja. The Lombok thingy was for suami and abang’s birthday, macam akak cakaplah, venue pun decided a day lepas dapat passport. So it was 4 days gap before we fly off. Sungguh ler last minute one.

My eldest son pun just turned 15years old Sunday baru nih, celebrate di Lombok ler gitu, siap cake on the bed lagik.

Nanti sambung lagi lah, my body dok capek lagik. Kaki pun sakit lagi macam bebisa coz ada satu itinerary tu kita pergi waterfall and had to climb the steps tinggi2 bagai gak, jadi agak pancit sikit ler. Bukan alang2 umur aku dok panjat waterfall tuh…grrrr.

Anyway, superlega that the trip went well, alhamdulillah. Lombok is a very nice place, beautiful beach,  you should go.

Comment: 5

Short vacay!

i was in Penang for kerja thingy, Mon to Wed. Petang rabu sampai pi celebrate birthday laki akak, sampai umah malam dah pokpak bagai blayadayada, kol 12pm the next daynya dah odw to airport again for our short vacay.

 

the trip and location was decided lepas dapat passport Sunday baru nih and begitulah kisah dipendekkan. My birthday treat for my laki and my anak sulung.

IMG_7387

 

 

 

Comment: 5