Spectrum of Life for your better life!

48hours sponsored post

 

SOL1

Frankly speaking aku sekarang ni memang busy ya amat. Paling cepat balik kerja pukul 9 malam baru jumpa pintu rumah. Tu belum kira kena pi attend events sana-sini. Pastu masa RD away lagi la tak cukup kaki tangan mneguruskan semua benda.

Kalau macam ni all the ways, I’m sure badan dan minda aku pun boleh break down, kalau dah break down alamat menyesal kemudian tak berguna la jawabnya!

SOL2

Oleh sebab itulah I have to take proactive way dengan membuat pemeriksaan kesihatan awal luar dan dalam badan secara keseluruhan at least every 6 months. At least aku dapat tau apa keperluan badan ataupun apa kekurangan yang aku kena baiki lagi. Lagipun aku ni memang jenis proactive sket. So kena sediakan payung sebelum hujan. Lebih-lebih lagi as a mother, aku kena sentiasa dalam keadaan sihat dan cergas demi anak-anak. Betul tak ibu-ibu?

IMG_2594

So minggu lepas aku slotkan masa busy aku demi untuk pergi membuat health check ataupun screening ni. I went all the way to this health center at Jalan Pahang which is Spectrum of Life. Located in the 6th Floor, Lot 442, Wisma Hrih Lotus (used to be called Kompleks Gallerie).

IMG_7174

Kak Red, jauhnya pergi sampai ke sana?

Well of cos there is a reason kan. Spectrum of Life has their uniqueness and own concept. Merupakan sebuah pusat healthcare yang proaktif yang memfokuskan kepada perubatan traditional dan complimentary dengan mengabungkan both worlds of holistic healing dan technologi moden.

SOL3

Berkeluasan 34000 kaki persegi dan terdapat pelbagai tradisional pratitioners dari pelbagai bidang dan teknologi dari seluruh dunia untuk memenuhi keperluan kesihatan yang berbeza-beza.

SOL4

Macam aku cakap tadi, kalau kesihatan badan dan minda kita tak jaga, alamat semua benda tak menjadi! So objectif utama Spectrum of Life adalah untuk mewujudkan kesedaran dalam menjaga kesihatan dengan langkah mencegah sebelum menyembuh dan dengan menggunakan cara semulajadi untuk membantu orang ramai mendapatkan semula atau mengekalkan kesihatan mereka.

Spectrum of Life juga komited dalam mencari inovasi baru bagi membantu kita dalam mewujudkan cara yang lebih baik bagi kita untuk hidup yang lebih sempurna.

IMG_7203

Antara perkhidmatan kesihatan yang boleh didapati di pusat ini termasuklah Holistic Consultation, screening, therapies and Dispensary. Pusat ini dikendalikan oleh pengamal Tradisional dari bidang perubatan cina, homeopathy, naturopathy, clinical hypnotheray, psychology and physiotherapy. Operasi selebihnya dikendalikan oleh jururawat yang bertauliah.

Juga beberapa produk mereka yang lain yang secara tak langsung mewujudkan kesedaran tentang isu-isu kesihatan dan kebanyakan produk mereka adalah yang pertama di Malaysia!

SOL5

Jom kita tengok apa perkhidmatan kesihatan yang ditawarkan di sini.

Gambar atas ni menunjukkan their staff tengah membuat ujian yang dipanggil Quantitative Fluid Analayser. Quantitative Fluid Analayser 1000 merupakan satu alat yang dapat mengukur tepat kepekatan iodide dalam air di dalam badan kita, manakala Quantitative Fluid Analayser 2000 pula mengukur basic chemistry dalam air liur, air kencing dan air. Ujian ini akan menunjukkan tisu-tisu organ dan sel-sel yang stress akibat dari diet yang tak sihat, stress ataupun chemicals dan toxins dalam sistem badan kita.

SOL6

Ini pula Thermography iaitu non-invasive, non-contact tool yang menggunakan haba dari badan kita untuk mengesan keadaan kesihatan kita. So from the result, mereka boleh menggunakan image map untuk menentukan sama ada abnormal hot ataupun cold areas are present.

My second visit aku sempat buat Thermography ni. Alhamdulillah, my result so far was good and I was healthy lady :) Nothing to worry, but in case it detects anything, it also good because we can prevent it at earlier stage.

SOL7

BR Scan ni pulak digunakan untuk tujuan adjunctive evaluation dan therapy selection. Ia berfungsi sebagai alat penilaian kesihatan yang mampu memberi maklumat mengenai keadaan kesihatan semasa, penyakit genetik dan isu-isu kesihatan yang mungkin timbul pada masa akan datang.

IMG_2584

So aku buat ES Teck. Sistem pengimbasan badan yang mengukur rintangan elektrik antara tangan, kaki dan kepala serta kadar jantung. Sukatan ini digunakan untuk meramalkan the presence of indicators dalam sistem metabolik dan juga fungsi-fungsi organ-organ kita. My result for this was also positive, nothing to worry yey :)

IMG_7200

Salt cave

Halotherapy, juga dikenali sebagai terapi garam, menggunakan wap garam untuk merawat penyakit pernafasan, kegatalan kulit dan memerangi kelesuan mental. Di dalam bilik Halotherapy, vapouriser garam akan mengepam wap garam aerosol kering di udara, membolehkan anda untuk bernafas jauh ke dalam paru-paru mereka.

Masa datang ni aku ada flu sket dan nak bernafas pun susah, but tak berapa lama lepak dalam Salt Cave ni, my breathing becomes better and better and so relief, relaxing dan amannya rasa sampai terlena aku dibuatnya :)

SOL8

Ini pula Serumi Ion. Asas-asas Serumi Ion adalah mewujudkan Ion negatif dan mendedahkan tubuh kita kepada ion ini untuk membantu badan pulih dan mengukuhkan kuasa penyembuhan semula jadi, secara tak lansung melambatkan proses pengoksidaan sel. Ini membantu memulihkan keletihan, meningkatkan edaran darah, dan mengelakkan daripada kekakuan otot, keletihan, kesakitan dan neuralgia.

SOL9

Pelbagai pemeriksaan kesihatan dan terapi ada ditawarkan di sini, untuk luaran dan dalaman. Cuma nasihat saya jangan dah terkena sakit baru sibuk nak berubat, seelok-eloknya mencegah lagi baik!

IMG_7211

Untuk keterangan lebih terperinci boleh visit website Spectrum of Life ataupun Facebook Page mereka. Ataupun pergi terus ke pusat kesihatan mereka di alamat Spectrum of Life, 6th Floor, Lot 442, Wisma Hrih Lotus (used to be called Kompleks Gallerie), Jalan Pahang.

Disease and illness will always loom over us and wait for the right opportunity to strike, be proactive!

 Khidmat pesanan masyarakat Spectrum of Life is brought by Redmummy.com

Comment: 3

Chanel Classic in Medium size, GHW…

When I was in KL…

I kat Vienna, ada Chanel but ngah renovation.

Sentap bininya dengo

When I was in KL

Babe, i m going to Istanbul

Ok check for me please, i ll be in Japan bila you kat Istanbul

When I was in Tokyo

Babe, I m in Istanbul now, your bag tarak lah, ada reissue jer, mau kah?

Dont want. Nemai, my husband is gonna be in Munich esok, hope he gets one.

When I was in Tokyo still

Isteri merahku, I m in Chanel Munich, i m gonna pass the phone to the SA of Chanel, you tell her apa you mau

Hallo SA, i want Chanel classic, medium size, what colour do you have?

We have in black, beige also in yellow. The yellow is gold hardware and in lambskin.

Ok I want, please pack it up.

Isteri merahku…your Chanel is safe, I dah sumbat dalam my mini luggage. Anything else?

Please come back home faitittttttttttttttttttttttttttttttttt!! Thank you Suami.

IMG_4916

IMG_5758

I dont understand lah isteri merahku, this bag is so small than your Chanel Jumbo but the price is so much expensive than your Jumbo before, why lah you nak beli jugak, dahlah tu kecik betul, baik you beli Jumbo jerrrrrrrrr

I dah ada 4 jumbo, i dah ada most of the classics of Chanel, i never have this medium size, as a collector, I need to have at least 1 medium size.

apa2 ler, for me, it s just a handbag, mahal pulak tuh, kecik le pulak heh. The price is Euro3550! My staff yang sama ikut I beli handbag you nih, terlopong2 dengo the price heh…

Lantaklah apa laki aku nak bebelkan, i m happy wife with her new Chanel medium classic, in ghw some more. Yellow pulak tuh, never have this colour puihhhhhh :)

Dah…boleh puasa bags setahun. Let s concentrate to our new ‘baby’, sebulan dah dapat, satu hapa tak usik lagi. Dah letak harga ye situ, jangan kang after few  months or few years ko tanya kat entry ni berapa harganya, aku dah bagi full complete info dah hah!

video masa first time unboxing itu Chanel mar…..sesilalah tatap sampai ko lemau.

Comment: 8

Raya of PopLook…

 

Sejarah kembali berdetik, sejarah Redmummy dan PopLook  kembali lagi.

Dari aku slim, gemuk mengandung, gemuk pas mengandung hinggalah badan mengering kurus nih… POPLOOKsalah satu online store yang paling popular di Malaysia yang best aku dealing with, punyalah bertahun2. I love working with Poplook, not just that, akak paling suka ngan kain bajunya yang very affordable.

Kalau too cheap pun, too good to be true pulakkan, so ini memang semua kaum rakyat jelata boleh bayar one.

So, Syawal is coming….Ramadhan lagi lah nak dekat. You mencari baju raya, baju untuk raya event, baju for your ramadhan event too? Nah….dah siap pun baju raya for korang heh. They have come  out dengan 4 koleksi yang dipetik namanya Garden, Lace, Jewel dan Baroque. Semua koleksi pulak berkualiti tinggi dan at one glance je orang akan cakap, hah! You are wearing PopLook!

Currently, Koleksi Garden dan Lace dari POPLOOK untuk Hari Raya sedang hit berjualan. Memang ramai mengejar for raya shopping, but kalau lambat, of cos lah habis stock, so memang tak dapat ler korang nak menyarung, the one set price of the Garden and Lace, lebih le murahhhhhhhhhhhhhhhhh dibandingkan dengan other onlines lain. Tak biasa shopping online, hish, dik, orang skang beli online ler baru IN, kalau ko tak biasa, bebawaklah diamalkan yek….dunia shopping sekarang hanya di petikan jari ye dik.

 

 

Akak dah ada setiap satu collection of the Raya 2014′s Poplook nih, but sedang menanti dengan penuh kesabaran pula untuk Jewel dan Baroque pulak. Akak dah tengok teaser of the collections, memang rambang mata hoi, ada Thai Silk hokey! ini tak boleh jadi, i ll be the one bertenggek kat PopLook to get them first.

Meanwhile korang boleh sebat dulu the Garden and Lace, you tengok lace collection dia tak le sarat barat, kira depa gunakan -  Less lace is more, gitu dok PopLook?

 

 

 

Dok tunggu apa lagik, nak nampak cantik menawan ayu, muda belia macam Kak Red (oh my please sesekali masuk bakul jap), bolehlah pergi surf kat  POPLOOK Raya.

Anggun ler korang di Ramadhan dan Syawal ini nanti.

Macam hakak merah :) , Tapi akak tak yah Syawal kot, pun anggun kan kan kan…..ahcum!

Nah, shopping raya cepat kat PopLook.

 

 

Comment: 7

The fuschia for a wedding…

IMG_6412

spam sikit gambar adik2 yang sedang makan.

I makan tu hah, ayam goreng sikit, papadem sikit, daging sikit hah. Air suam. air merah tu orang sebelah aku yang punya pun..

Indoor wedding, baguslah, acik dok pakai complete set of Thai Silk nih. Aku sangat ler suka and fan of thai silk!

IMG_6417

Dok hujung2 tunggu kakak aku pulak yang dok on the way on the way, tapi berejam tak jugak sesampai wohai kakakku. adik2 semua dah complete kat wedding anak makcik aku nih

IMG_6448

Group makcik pokcik…

Tak yah cari anak2 aku, kakak bila dah jumpa her cousins, memang lupa maknya terus. Abang pulak masih lagi di Kelantan. Zeeshan tu tak nak bagi dia lari keluar dewan, kena umpan dengan iphone apaknya. Aku cukup ler tak suka dengan dia pegang gadget. Sangat kepantangan betullah. but adakalanya kena gak lah umpan dia, but most of the time aku suruh jer abang kakak bibik or bapaknya ngekor Zeeshan tuh, biar dia lari tonggang terbalik kuor masuk, dari dia dok statik ngan gadget.

IMG_6476

hah kan…biar dia explore lari luar dalam

asal korang kena mengekor dia ler….

IMG_6479

sepam lagi

 IMG_6489

my siblings and the pengantin. Zeeshan yang meronta nak turun dari dokongan bapaknya… Pengantin lelaki, Yazid is my cousin, kami membesar bersama di Alam Shah.  Anak2 mak aku, kira adik beradik aku mewakili our parents yang tak dapat hadhir, abah at that time masih di Kelantan dan Mak aku ada urusan lain.

To Yazid and Mira the pengantin, semoga berbahagia dan beroleh anak pinak berderet2 ye cousins!

IMG_6508

Apak ko passing batton kat mak ko, terkial2 le mak ko nak handle si kecik tu dalam dokongan coz masa ni dia memang tak nak lepas, nak troy troy troy sajor.

Troy for him is a word of ‘dokong’,  Bahasa dia ler…

IMG_6511

Udah2 ler tu borak suami oi…amik le anak ni hah, mak ko memang cepat pancit je bila kena dukung anak…

IMG_6526

Chatting

IMG_6544

Lagi sorang cousin yang sama membesar ngan aku di Alam Shah, take good care of yourself and family and your parents ye Nor…

IMG_6548

si purple adik aku yang pantang je ada camera spotlight kat kakaknya, dia pun akan ada sama hahahaha, aku lesing gak ko Dik!

Zeeshan yang datang baju tuck in, but bila dah bergasak, habis baju semua terkeluar…dia kalau nak smart memang tak boleh lelama sangat…cepat je selebet dia datang

 IMG_6566

Baju kurung modern nih, colournya fuschia colour. From one of my sponsors, pernah dah dulu aku pakai setahun lebih dulu, for my Pa&Ma shoot, repeat balik le pakai pun.

Turqoise clutch is by Miu Miu.

Skang clutch tak payah dah nak pakai for dinner malam jer, siang2 pun boleh pakai, asal muat aku punya handphones and casing battery, fine by me

IMG_6578

Ni orang yang jual baju online ke offline kan.

Cuba ko cakap, petite size korang jual tu, max tinggi berapa? Tinggi akak ni 154cm, tapi asal amik petite jer, akak kena lipat kain/skirt korang sampai 3 kali, max 5 kali. Kalau dah lipat gitu, petite size ko yang sebelum S size tu, untuk tinggi berapa, 160cm? itu dah bukan petite yang oi, itu dah kira standard perempuan tinggi medium size. Petite patutnya below 155cm, so those yang pakai tak perlu ler nak lipat kain, potong bawahnya bercm cm segala!

Banyak ok akak punya kain skirt labuh yang kena berlipat2 nih.

Anyway, adakah antara kalian yang berani nak buatkan akak dress? akak ngah cari tailor nih, tapi not pakai masa raya ler, tau korang pun busy menjahit, kalau ada tolong PM akak, kat email akak, red@redmummy.com atau sesapa tau number phone akak bolehlah WA akak or jugak bbm pin akak ada di Instagram akak jugak,

Comment: 14

When the husband is back from his Europe trip…

IMG_5158

jam dinding belakang abang tu tunjukkan almost 11.30malam. Jam skang aku ngah buat entry ni ialah weekend of Sunday jam 3 pagi. Seboleh mungkin aku akan cuba siapkan 5 days entry for 5 days in a week, except for ads, itu lain cerita. Usually hari yang selamat untuk aku buat entry, many times pun dah bercerita kat orang, on weekends. Saturday siang kalau ada masa,  if not past midnite, like right now, sampai jam 4 pagi le baru abis.

Well btw, a special note written by Abang for his dad, yang a month berpergian.

IMG_5166

Pastu aku tak yah tunjuk gambar laki aku lu, terus pada hadiah ole2 dari Europe. Too many states lah yang dia pergi masa kerja kat Europe tuh, though he was actually based in Budapest and also Munich, lelain negara/tempat pulak was on his own, personal trip.

Aku ada top 10 fav perfumes, antaranya these top 2.

The Dior nih, bertahun tahun tahunnnnnnnnnnn sangat menjadi kegilaanku. Frens, this is my fav!

i remember aku penah blogkan, one stranger tak boleh tahan terus tegur aku dalam lift that he loves the smell of my perfumes, siap anya apa brand, nak belikan untuk lengloi lah tuh! But la ni aku ngah perabihkan Poison, itu harga dahlah kedahak mahal but the smell, dek katanya JBT, dari luar lift hotel boleh bau hoi!

IMG_5168

Last kopek hadiah yang dibelikan untuk isteri ahcunnya from the Amsterdam airport

IMG_5170

Korang ingat laki aku jenis pi carikkan kasut bag aku tanpa guidance ke. Aku dah pi SF KLCC< amik gambar, bagi size aku sesiap kat laki aku, so dia terus pi SF sana and tunjuk gambar kat SA tuh, bungkus. Asal serupa coding and dalam gambar, senang kerja dia.

Cuma ada satu jer lagi kasut merah menyala/hitam legam yang dia gagal dapatkan, merata dia mencari semua out of stock.  Nampak gaya gini aku kena pi beli kat SF KLCC lah.

 IMG_5172

One of the gifts from the husband for being mak tunggul to his wife, the LV Belt. Pakai facetime je masa dia beli nih, coz aku tak kisah apapun brand design bagai, but since dia lalu LV, ini paling cepat dan ringkas and terus FT the belt. OK jer…janji ko adiahkan ye suami.

IMG_5174

The famous waffle from Holland for the ole2 of family and frens.

IMG_5175

Chess set!

1 set for 2 players, 1 set lagi for 3 players. in red dedua nih.

He bought these pun kat Budapest. Kami kan chess maniac, berkongsi minat ngan chess laki bini nih.

IMG_5208

Best one is this Chanel, terus kelecop kelecopppppp!!

IMG_5262

Tak yah tunggu lelama, hari tu jugak acik poi kerja sama kasut electric blue. The colour is sooooooooooooooo sexy!

Chanel tu dah pakai, dah posing dalam IG and FB/Twitter. To blog about it, bolehlah kot. If takde entry, agak2 bosan, agak2 nak show off bagi yang black heart tu ngamuk2 lagi hahahhaa, apa ler ko nih, tak sesudah heh.  Basically, i hope he wont be travelling lagi dahlah, lotih hakak, but dah tuntutan kerja dia memang kena ke sana sini merata dunia, mostly Europe ler kan, molek gak, dapat lagi acik kasut handbag baru.

Banyak lagi hadiah untuk family members, even our both mothers pun dapat handbag sorang satu, again :) .  Tunjuk hok aku je sudahlah, kalau semua nak ditayang sini huh, memang bosan orang heh. Itupun aku tunjuk light2 jer, some of my trips, yang recent one Jakarta sebelum Japan, aku tak tayang pun yet, korang nampak sket tu jer, yang aku bantai borong kat Airport bertokan, takde tunjuk. Masa tu ada perangai down to earth sket, tak nak menayang kahkahkah…..

Alah apapun, i know you like the entry of showing off, lagipun you boleh compare2 prices, boleh buat bahan potpet, hiks….sokay, i m in this line dah lama dik, akak paham :) .

 

Comment: 15