From Thailand? Sedap suaranya…

 

so in love with this song, lagu nasyid Malaysia yang dinyanyikan semula. Ada yang kata kumpulan nasyid dari Thailand but ada yang kata 2 orang daripada mereka adalah orang Kelantan. Apapun, sedap alunan lentok suara.

Comment: 4

One ride…

IMG_1039

kesiannya kak merah ko dah berpeluh2 tu hah!

ini memang rare lahkan,  naik motor hokey, pastu pi Chow Kit plak tuh. Bertahun2 tak ke sana but atas urusan keluarga, kena lah pergi jugak. Nak cepat lagi pulak tu, pinjam motor anak buah, mencicit ler. Tu yang berpeluh2….pastu tak jumpa cari tempatnya.

Kelakar gila dalam Chow Kit pusing 2 kali pakai Waze aku le yang pegang, laki aku yang halakan motor tuh. Penyudahnya kita stop and parked motor.

IMG_1043

Ini parked kat depan main road Chow Kit tuh, redah yang pasar siang ke hapa tak tau lah, yang melambak2 jual seluar baju bundles, scary btol  nak lalu sini but ada laki tu pasal aku tak kisah ler pergi. Cuma dont judge lah, masa kat sini kitorg tak tau gak GM Mall ke hapa nama bangunan kat Chow Kit tuh, tanya sorang kat gerai2 bundle tu, tapi 2 orang (sorang apek and sorang abang melayu), guided us sampai keluar tepian jalan bagi direction.

of cos lah sesambil tu ada le mata kita nampak pemandangan yang tidak molek but dendiam jer, terus jalan.

IMG_1045

berpeluh2 laki bini, dahlah parked jauh, tapi takkan nak patah balik so jalan le jugak.

IMG_1186

sebenarnya cardigan hitam putih ni aku  pakai sebagai cover naik motor tapi sampai sudah aku malas nak bukak, sling bag is a mustlah kan. Plaza GM tu, first time aku sampai dah macam kat Jakarta jer kedai2 dalam tuh. Untuk jualan borong mostly. Turun naik turun naik takde gak jumpa yang kita berkenan. Tanya kat GFloor dia kata kat 2nd Floor, sampai 2nd floor dia kata 4th floor, naik sampai 6th floor takde gak, hoi pening pala heh.

marilah kita keluar

aku tak boleh tahan dah, aku budget sejam lebih je keluar coz nak bawak bebudak pi playground if sempat. Tak nak ler lelama kat sini.

 

IMG_1072

hah untuk pemberitahuan kalian jugak yek…aku pun baru tau, tu pasal tak jumpa Plaza GM tu…

IMG_1075

ramai je orang main chess dok tepi jalan kat Chow Kit tuh. Laki aku dok tanya amacam nak lawan seround ngan depa

hui rentikan ler

orang lagi nak cepat balik, udahlah barang tak dapat2 lagik….segila2 aku yang gila main chess ni tau jugak nak kejar masa wei. Melambak chess board kat rumah nun, cuma orangnya tak de nak berlawan. Bebalik lawan ngan laki aku jer….

but ada few teams gak lawan chess nih, bukan satu board ni jer, ada belah2 belakangnya pun pakcik abang2 main. Cuba bayangkan tetiba aku dok situ lawan main sama? tak ke buang tebiat?

IMG_1079

langsung kita ke Semua House, coz dulu aku kahwin banyak barang kahwin aku beli dari sana jer…ni dapat laki pandai naik motor bolehlah merempit, kot tak geti, hah kena gaklah bawak kereta. Tapi betullah, memang pilihan yang bijak betul bila pergi Chow Kit and Semua House naik motor yer…coz berpusing2 mencari, mana ngan parkingnya.

Laki aku dia punya cilok2 celah bedah betul tetiba je dah sampai. Cuma tu lah mata aku terpejam2 jer lah bila dia dok lalu celah kereta ke bus ke bagai. Ngeri jer, rasa lutut nak kena jer ngan kete sebelah.

lelaju amik itu ini, kan dah cakap nak balik cepat. tapi sudahnya tak sempat gak nak balik, sampai udah dah 6 lebih.

 

IMG_1117

pastuh pikir camne nak bawak balik hahahahhaha! itupun aku sikit lagi  nak amik sekotak 2 toys Zeeshan, yelah nama pun Mak, asal nampak je nak capai untuk anak, tapi telah berjaya ditepis oleh RD ngan ucapan, insaflah sikit, banyak barang hah nak bawak naik motor hah.  but akhirnya kita lepas gaklah bawak semua ni naik atas motor. 1 letak kat bakul belakang, 2 bakul depan, seketul kecik tu aku peluk tetengah between aku and laki.

Selesai masalah. tapi dia punya berpeluh keti nya kulu kilir nih, hahhhahaha very the kenangan.

Langsung ke rumah mak aku, lepak potpet potpettttttttttt terus kejar balik umah tengok abang kakak swim pulak.

 

IMG_1122

Boleh masa nak kuor tuh laki aku pelik napa le motor tak leh gerak yapadah ko kunci pastu ko lupa nak bukak. Kena lagi bahan. Pakcik tu memanglah kenen nak beli motor besar ler segala maknek, aku tak berapa setuju ler, kapcai bolehlah, buat pi pasar depan rumah hahahahha. Or buat pi masjid dedepan rumah tuh, kalau beli motor kuasa besar tu mana yang nak dibawaknya, ko pi kerja pun naik keter gak. Hangin jer dia. Dah tetua tak yah ler nak motor trending meletup2 bunyik tuh, baik kita tambah kat duit naik haji tuh lagi molek. Amin :)

IMG_1132

so begitulah selesainya pengembaraan kami laki bini ke Chow Kit dan Semua House untuk barangan my big family. Maklum ler dah takde masa, few weekends will be gone, filled up ngan personal and family matters gak so kena ler melompat cari 2,3 jam untuk uruskan benda nih. Balik tu gak kita gelegok gelegok minum air, sampai air laki bini sendiri abis pun kita bedal air sejuk si abang lah. Lega tekak.

Eh betullah, cuba yang tak biasa naik motor, korang pi sekali, hah tengok camne peluh idak. Lainlah dah biasa tu lain cerita kan. Itu helmet pinjam kakak punya :) .  I tak kisah pun naik motor, dulu sebelum kita gegini belum kahwin, beranak pinak, my husband pun hanya ada motor sahaja, we started from the bottom.  Siap accident pun ada jugak, ngan aku pun sekali tersungkuq, bertanda lutut, wpun tak obvious. Nasib baik hantaran tak drop!

Mananya kat Shah Alam punya highway, aku kena turun, coz motor tayar dia pancit and aku kena naik taxi balik rumah coz orang bawak naik motor je tau hal motor2 nih hahahaha….kenangan.  Video naik motor, akak jaja dah kat my personal FB, not kat page, sorry. nak hantar sini hem….ayang ooo ayang, tolong please.

I wish dulu nak gak belajar bawak motor nih, coz aku stress sangat ngan jem Jalan Tun Razak tapi sampai sudah, nan hadonya…..rentikanlah. Orang yang bebawah kalau balik ke bawah naik motor mungkin dah tak kisah, tapi kalau orang2 atasan tetiba nak suruh naik motor gini, mungkin korang tak sesuailah. Darjat kalian tinggi, kena motor tinggi je kot, or just a car will do.

Abang dah mintak izin untuk belajar bawak motor bila cukup umur but tu nanti kita kemudian cerita yer…kemudian bincang, ko under age lagik. Ikut bapaknya, anak jantan memang wajib belajar bawak motor pung.

https://www.facebook.com/video.php?v=933377073344624&l=6024466105300644465

hah link untuk video bermotor RM and RD, vroommmmmmmmmmmmmmmmm !!!

Comment: 12

Hijrah and Birthday for Melysha….

 

getting kakak her new konon ‘Lofa’s tudung. Tak tau le apa namanya tudung shawl lofa tu but she wants that style. Itu sesuailah ngan mukanya, aku lepaskan anak aku pi ngan cousin dia ngan bibik pi Jalan Tar, coz nak beli banyak lagi tudung but yang macam tak sesuai ngan muka and umur dia yang depa beli.

So kita top up lagik.

Ini kat Seksyen 7, Shah Alam tu.

Rambangnya kat situ, bukan main banyak ler lagi kedai tudung le kedai baju ler shopping segala merata situ heh…best btol ek, aku baru tau ujudnya tempat happening gitu, itupun pasal aku pi visit Princess Victoria Stylo.

IMG_0926

so so, maknya tak pandai hal tudung ni kan, adik kedai ni ler tolong ajarkan. tudung ni ada ala2 yang macam lofa pakai tu lah, bukan yang Lofa jual, tu memang lagi ler tak sesuai  ngan Kakak. Kawan aku pakai, pun tak berapa happy. So anyway, Lofa should come out ngan tudung simple yang dia pakai tu lah, sangatlah simple takde meleret2 takde bergantung2 yang penting dia tutup dada.

Yang pakai tudung tapi nampak dada tu yang akak hemm…hemm…

kat sini beli 2 helai. Pusing2 lagi….pusing kedai sebelah sana sini

.photo

jumpa lagi konon tudung lofa untuk kakak, but aku pulak try oiiii ini punya petak kotak besar ok! memang tak bolehlah kakak pakai, tapi merahnya cantikkkkkk, sebab besar so aku try ler, fail liau!

IMG_1176

so sudahnya kedai ni kita repeat 2 kali, coz amik 4 helai, yang kekedai lain takde yang up to kakak’s standard.

Aku masuk gak Jovian’s nak cari baju le alkisah, but dia kan banyak dress kan, yang aku berkenan sket lagi nak beli online aritu, nasib baik le tak beli coz rupanya yang kekecik size dia pun kalau aku pakai dah boleh macam 1 1/2 orang yang pakai.

Ada gak kita beli telekung lace, baru RM50 per set kat sini. Aku beli 2 sets.  Sebelum tu aku bayar online sampai RM110 perset, dahlah ada hiccups, bila aku dah make noise baru dia citer hal sebenar. Tak honest! Imagine i paid RM330 for 3 pcs of telekung lace, I can close eyes lah, but aku tak suka orang kelentong, benda dah salah, ada hiccups tolonglah honest!  tak baik diam pastu bagi alasan saya meniaga kecilan, abis tu aku punya duit tu kecilan to u so you could do this to buyers?

Some sellers ni tak nak bagitau the hiccups coz hoping tak de le buyer nak perasan or nak bunyi. So takpelah, dah tau ler mana nak carik telekung lace, RM50 jer, 3 layers lagi, siap ada merah cantik sangat.

IMG_0975

Kemudiannya kami dinner kat Wadihana Islamic Steak House, sedapnya depa semua sukaaaaaaaaa!!!

IMG_0977

aku makan olio aglio ni tapi pedass…nangis hakak. so aku hanya makan the seafoods jer, lelain laki aku perabihkan..

 

IMG_0990

abang pun makan steak jugak, Zeeshan makan fries jer. Bibik langsung tak nak makan, dia dah kekenyangan dari makan umah mertua aku. Pastu aku cakap, ko tak makan kan nanti orang tengok cakap Ibu dera ko tak bagi makan.

ke main dia jerit, knowing her kan kalau cakap memang gempita satu Shah Alam pun boleh dengar - Taklah Ibu, aku kenyanggggggggggggggg!

IMG_0988

Ke main kepak tangan ko kak, anak2 aku macam bapaknya memang suka ngan steaks lah, even dalam diet aku dulu pun kalau rasa berat naik, makanlah steak tapi jangan le makan sebesau pinggan kakak tuh, cukup buat suku sudah.  By the way, since today waktu entry ni aku keluarkan is Kakak’s 10th Birthday, we will come back to have our dinner di sini kembali but at outletnya yang near by lagi to our house. Because she lovessssssssssss this restaurant sangat, so let s take her there.

Juga kerna hari ni adalah hari Kakak/Gegirl, to announce, she actually dah fully hijab sejak few weeks ago. Though i told her she can wait till her baligh time but she said kakak tak tau bila nak dapat period, maybe lagi setahun 2 kan, so Kakak nak pakai dululah, Kakak tak nak tunggu sampai period. Because of that, i give her the full support, walaupun maklum tau ibunya masih lagi belum terbuka hati untuk bertudung.

Today, i have made an arrangement with the florist to send her a bouquet. Deliver terus ke tangannya, mesti hati bunga2 and memalu bila nanti dapat bunga. Juga a special cake, also will be sent by the baker deliver terus ke rumah to her hand. Surprise for her. Birthday treat – we just got back from Genting Highlands, for my blogjob but that s can be considered as her birthday getaway gak lah.

May Allah bless you Kakak, jadi anak solehah. Happy 10th Birthday on 9th September.

Comment: 22

Hermo Malaysia!

IMG_3880

Semenjak abang meningkat remaja, the boy dok ler meleseh mintak jagakan kulit mukanya, badannya nak wewangi sesaja.  Korang tau perfume bapak dia yang punya mahal tu bukan main lagi abis cepat coz si bujang pun berkongsi sama.

Hermes ok! one of the brands yang cepat habis coz Abang pun sama pakai. So aku end up beli perfume lelaki yang a bit cheaper kat market for Abang. Apahal ko bebudak nak pakai perfume Hermes bapak ko kan. Nangis mak ko tengok, mahal tuu….

Sama ngan apa skincare yang aku dapat, memang ada yang dia tibai jugak. Memuda masa dia ni, semua dia nak try, nak tengok kesesuaian kulit. But as he grows pun, ada jugak yang tak sesuai so test and error lah.

macam hok nih, the soothing gel 92% Alovera Soothing & Moisture Gel nih boleh apply kat muka, rambut or any parts of your body. Can be used as an overnight mask, lagipun tak thick and tak sticky.

IMG_3881

Ada jugak yang nak menumpang pakai sama. The Soothing & Moisture ALOE VERA 92% Soothing Gel ni boleh dipakai at all ages, sebenarnya hari2 pun boleh pakai, once or twice a day, if you rasa nak memanjakan badan muka tuh, bagi relax and feel so calm. Tak perlu pun bantuan sapa pakaikan but of cos lah being mak/wife, depa semua nak dari tangan aku gak. So khas untuk soothing gel nih, whole family boleh pakai except Zeeshan, he s too young.

Yang ni tengah promo, boleh jugak baca review dari buyers: http://www.hermo.my/deals/1773-twin-pack-nature-republic-soothing-n-moisture-aloe-vera-92-soothing-gel-twin-pack-2x300ml.html?ucf=hot-deal

For guys boleh pakai as after shaving product, akak pulak pakai mostly tetiap malam sebelum tidur.  FYI, ini best seller product dalam HERMO

IMG_3882

Mask untuk aku 2 beranak memang tak dapatlah dipisahkan, apa yang aku pakaipun dia suka jer nak try gak.We dont mind, any masks pun akak suka pakai.  Regen Cosmetic 2-Step Synergy Effect Mask ni ramai kata boleh buat jaw line, v shape gitu. Akak punya komen, mungkin coz akak sendiri so tak perasan ler ada vshape idak but kena ler suruh orang yang judgekan.

Review dalam tuh, memang ada yang works on them. Abang ni bukan ler dia nak buat vshape but dia memang suka nak make his skin looks healthier more and more. I m not using this on daily basis, once a week for both of us dah enough. Kakak masih lagi too young, baru 10years old, so for Kakak belum hardcore lagi ler.

Semua product ni from Korea yer, so either u get it from HERMO or you fly to KOREA?

I go for the 1st option, click HERMO

IMG_3884

Regen Cosmetic 2-Step Synergy Effect Mask

1) Regen Cosmetic – 2 Step Synergy Effect Mask Anti-Wrinkle

2) Regen Cosmetic – 2 Step Synergy Effect Mask Whitening

3) Regen Cosmetic – 2 Step Synergy Effect Mask Pore

4) Regen Cosmetic 2-Step Synergy Effect Mask Moisturizing

Regen Cos mask which is an exclusive mask created by the famous aesthetic doctors in Korea. Mask ni depa created coz yelah ada orang tak nak buat surgery kan, so pakai mask ni, some faces memang effective dapat slimmer face, wpun ada yang lambat but terbukti memang boleh buat v shape. Agak2 ler kan, korang takkan nak tengok jer, may try coz semua orang tak sama result on their skin, but at least kena try. For masks line, akak memang encourage you to buy this range, tak kisahlah nak amik yang mana satu, ikut penyesuaian.

Akak belum pakai lagi the wrinkle tuh, hah coming soon sangat kena pakai. Family of masks can be found here too: http://www.hermo.my/subcategory/2-mask-sheet.html?ucf=top-menu

 

IMG_3883

hah ni best weih! Pobling Pore Sonic Cleanser Color

akak dah letak vid ni sesama lam nih so korang boleh tengoklah camne nak pakai. dia macam tool untuk kita hilangkan lagi make up muka, dengan cara yang lebih deeper, or lebih soft, selain dari tu maybe dirt muka kita ni kalau pakai tangan agak tak serata, so pakai tool nih memang bestlah. Napa ler masa aku pi Korea dulu tak terpikir nak beli nih, what a waste of 9 months!

Thanks HERMO for having this product in your site.

This tool comes in few colours, and akak of cos lah goes to merah, Suka ler sangat, so anyway akak dah tau dah nak bagi apa for a birthday present, either to male or female’s buddy. Ini yang rare! love it so much.

hah dah tengok video on Pobling Pore Sonic Cleanser nih, best kan! Mesti segera korang bertindak membeli the best tool ever for our skin care.  http://www.youtube.com/watch?v=fKOvOBEfzKk

IMG_3809

Satu lagi a must product to have for me as Redmummy ialah bukan sahaja sunblock, but ni hah, concealer. Al wajib sangat kena ada dalam my make up bag.  Ranges of concealer can be found here, any brands yang korang rasa nak pakai http://www.hermo.my/subcategory/6-concealer.html?ucf=top-menu

Akak tak kisah, either jenis balm or jenis liquid or lipstick pun boleh, coz memang akak collect the concealer sangat.  Yang akak amik from HERMO is this one http://www.hermo.my/mall/2571-the-face-shop-face-it-radiance-concealer-dual-veil-nb23.html?ucf=subcategory-view-photo  coz dia one side is macam concealer lipstick satu lagi side pulak jenis dap on using its stick.

IMG_3778

The Hermo’s

IMG_3796

Laju le tangan kecik tu nak mencapai Nature Republic – Soothing & Moisture ALOE VERA 92% Soothing Gel 300ml *Nature Republic TOP SELLER*

IMG_2046

Dok bawah panas mata pun dah macam Korean sikit heh! Konon le wei. Muka yang ko nampak akak tepek nih, hanya secalit nude lipstick and jugak blusher. Mata tu kosong takde akak letak apa2 pung. Overall, i am happy using the Korean products that I studied and baca the public review first. Coz ada kawan akak tak sesuai pakai Korean product, but ramai antara kita ok jer pakai kan, coz ialah skin memasing lain cara lain tanah lain bidangnya, Lain songehnya. Ada yang nak kena pakai brand ni saja, nak brand cap ayam brang cap ikan, but apapun, please have a look and try the HERMO’s.

They are all Malaysians, focusing on the Korean products coz everyone tau ramai Malaysians suka benau dengan Korean product.

image

Apa yang bestnya aku suka ngan setiap HERMO’s product nih dia ada a to z cara nak pakai, bukan takat tu jer, reviews orang yang beli pun honest dalam tuh, takde le mengipas memanjang, aku pun bukat buat kipasan kat sini, I am doing a kupasan about HERMO. Ada banyak lagi yang akak nak beli dari HERMO nih specially tu hah the Laneige’s family, you can find other brands as well in the line in HERMO. The shower family pun akak ngah nak amik gak, pastuh alah segala macam ler aku nak amik. Tu si soothing gel Aloe Vera memang nak kena repeat amik balik gak coz bebudak ni pakai boleh tahan cepat jer habis heh.

Please have a look and try anything in HERMO, so far memang dah ramai le menggila menyopping Korean product dalam nih., itu FB dah close to 30k likes.

Website : http://www.hermo.my/
Instagram : @hermomy / http://instagram.com/hermomy
Facebook : https://www.facebook.com/HermoMalaysia

Go ambush!! For first time customer/order, you will receive RM15.00 off from HERMO :)

Comment: 9

The kurus gemuk and the Bloggerati Nuffnang….

Ada la hamba allah yang cakap akak gemuk dalam entry lelompat posing kat tepi pantai klebang punya entry, yang pakai dress emerald green (tu masa raya keenam gambar tu but entry tu was last week). Gitu kan. Ko kurus orang mengata ko sakit, ko gemuk pun orang mengata. Ko beranak sorang orang mengata, ko beranak tiga pun orang mengata. Apapun, tak kisahlah dik nak cakap apa, kata lah….

agaknya hidupnya dok kat blog akak perati jer turun naik berat akak kan? sampai mai komen, hok entry lain ko tak nak komen.

Itulah manusia, kalau tengok kat social medias, ramainya jer yang jadi ustad ustazah segera apatah lagi yang jadi tukang ngata. Ada yang solat tepi jalan, pun jadi viral pastu ada jugak yang mengata. Tak ke rasa nak lepuk.

tapi cite pasal kurus gemuk kurus ni kan, aritu akak tengok cite kat Diva ke AXN, yang dia kemaruk nak kurus, habis dah macam orang gila sudahnya. makan apa langsung tak nak, dia muntahkanlah, dia tumbuk perut dia lah. Sampai dah macam mereng, dah macam mental sangat. Eii so kesian. Tak nak lah aku macam tu heh, kot ye pun nak kurus, dulu ye lah, aku punya kurus 38kg.

tu sebelum mengandung.

Oh ye lah hangpa takde dalam personal fb fren akak, gambar gitu kuor kat fb jer, some ada le kat Instagram but masa memuda memanglah semua kerempeng2.

So nak menayang kain baju raya yang tak keluar kat blog, ada le banyak gak open house le events ler but tak berapa rajin nak blogkan, coz dah Instagram segala kan.  Sedikit untuk blogpost’s entry.

 IMG_0369

 ni baju ke main mahal, Rizalman. Kalaulah ada merahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

I went to Nuffnang Raya event pakai nih…gambar details berpart2 segala ada di IG and FB, tapi nanti naklah kena repeat balik pakai, gila ko tak ulang alik pakai bukan murah hoi…not just this, yang lelain pun nak kena repeat gak  pakai, tak sempat tahun nih, next year.

gambar hijau ni terkemudian seminggu dari yang di bawah ni yeah

gambar baju hijau Melaka lelompat tu masa raya keenam, masa raya dah tentulah makan makan makan

bukan ko baca ke yang akak cakap 1 week of raya akak memang khaskan ‘budget perut’ untuk makan sesaja coz its raya

so lepas tu akak kuruskan badan balik, sekejapan jer coz nak pakai sesendat, baju yang sendat masa raya pakai tak muat tapi pastu sehari lebih je akak diet dapat pakai balik, waktu AE’s raya open house, gambar pun semua ada di IG FB. Jadi mata ko tengok gambar baju hijau akak melompat2 kat beach tu, was like a month plus ago……….to be exact raya ke enam. Yang ko pi judge gambar lama tu napa??? Best ek cari silap salah orang?

 

IMG_9684

ini pulak lepas memakan kat rumah Ruby, way too lama than the baju hijau atas. Chiffon kebaya ke cardigan boleh nih, kalau tak silap harganya 2 helai RM80.

 

IMG_2646

pas rumah ruby, kita hantar kids pi badminton, Zeeshan tidur dalam car seat, but kita dok depan sebelah kereta lah, makan cendol Permaisuri. Laki aku lah yang sesungguh ngajak.  Belakang kami tu masjid, jangan risau le kami buat Zuhur earlier kat tumpang rumah Ruby. ada benda kita tak cakap so tak yah ler mengata2….ngapa le mulut tulisan memasing heh. So cari le masjid Permaisuri bila nak merasa cendol Penara kalau tak silap gak orang panggil, or cendol Permaisuri. ada gak rojak but i m not fan of rojak and laki aku masih kenyang dari rumah Ruby.

IMG_9696

habis kosong licin betul cendolnya heh! dapat dek abang ni sure dia 2 mangkuk

IMG_0761

Fefeeling flip hair nyanyi lagu Ella

Tapi kini bila dewasa
Aku mula sedar betapa mimpi
Hanyalah suatu permainan
Jiwa insan dalam kesepian

Jika mimpi cinta kita
Bisa kuzahirkan
Jadi lukisan yang menarik
Pasti aku sentosakan
Malam pesta bila engkau
Lafazkan janji dan memelukku
Sepanjang tarian
Hingga pipi aku terasa
Basah dalam tangisan
Yang penuh kesyuku

IMG_0772

cardigan yang sama jugak ngan top biru atas tuh, ni purple pink, 2 pcs tu yang dapat RM80. Murah kan….

the kain2 lace ni pulak ada yang dari Ash Anash and ada yang dari SuriSara. bebanyak lace ni banyak warna pastu pikir balik sok sok dah tak IN lace ni mana nak dibalingkan heh….

 photo

haa ni baru leh ko buat bahan. Hok atas tu masa gemuk gumpita. Hok kurus tu, 2,3 hari lepas punya gambar. Kaler taik cicak lagi akak pakai, sesuai matchy ngan handbag Yanok nih.  Hok atas tu baju merah make up tebal rambut ada kaler, hok baawh tu muka tak make up langsung and takde warna dah ramuutnya. DEDUA ORANG DALAM GAMABR NI ORANG YANG SAMA LAH!

Hok atas tu kena tayang kat dalam Bloggerati Nuffnang, shoot dah lama amik, taun lepas, baru lately ni keluar, so memang le jadi bahan korang kan kalau nak mengata. Korang ni tak boleh tengok aku gemuk gamaknya kan, asal aku gemuk je korang potpet. Camne le kalau Hanis Zalikha sok beranak pastu buncit tak hilang mau korang bahankan dia gak. Aku yang bukan celebrity gila cam Hanis pun dah from top to toe korang tengok. Oh speaking about Bloggerati Nuffanng kan, mehlah tengok profile akak, you can find me dalam tab Parenting, Lifestyle, Home and Travel. Lepas akak pindah rumah baru, depa masukkan akak ke Food pulak hahahahha, aku nak jadi tukang masak ngan dapur besar gila tuh.

Eh ada orang jual slimming suit melekat badan, napa tak kekurus gak ko, sian statement orang kata dia mengandung lagi padahal baru je beranak berbulan2 lepas.  Apapun, it s not about kurus gemuk, asal sihat sudahlah. Lagipun ai dah ada package 3.  Anak sulong aku pun dah umur 13 tahun. Ada jer anak dara yabg blom kahwin pun gemuk, yang dah kahwin tak beranak pun gemuk, so tak kiralah, yang mengata tu kita kurus ke gemuk nih, tengok ler badan awak sendiri.Anyway, pi ler tengok akak kat blogspot lama, punya aku cengkeding pas beranak Kakak, after 3,4 years terus slim. Bukan setaun 2. Same goes to Zeeshan, dah 2 taun baru susut, itupun dengan bantuan sikit, lebih tu on my own, no carbs minyak bagai yek.

Tapi kan akak tak kisah kalau kenkawan akak yang akak kenal macam Dr Nan ke Dr Shida tegur akak gemuk dedulu,  but kalau yang unknown tu, yang letak anonymous tu, ha tu aku paling tak boleh blah lah. Takde telur takde bijik ke? Sini mari, masuk gelanggang? Susah hati gamaknya ko tidur ngan aku kot yang tak boleh senang hati bila akak naik berat badan kan? Dah kurus turun 12kgs pun dok kata aku gemuk gak lagi yapadah! Akak pernah paling kurus yang not even 40kg sblm kawin dulu pastu max akak pernah cecah to 68kg coz of pregnancy, i dah rasa kurus gemuk bagai.

i hope entry ni takde le yang kasar sangat tulisannya kot coz i m trying to level down sket bahasa aku nih. Tak nak lah jadi yang berhemah pakai tudung tapi dari tak pakai tudung pastu pakai tudung, sama je package mulut maki2 mencarut menyindir memfitnah dalam blog tuh. I dont want to be that kind of person please.

Stay healthy, kurus ke gemuk asal sihat alhamdulillah. Aku kurus pun ko susah hati, aku gemuk pun ko menangis kan?

Comment: 17