Happy New Year Salam 2018!!!

hi

yes im back, lama tak berkepuk ye blog nih, year end kan bebaru ni so memang tak berupdate lah.

For a start, semoga yang the best, bebaik sahaja terjadinya untuk kita tahun nih and the next years pun, Allah panjangkan usia, melimpahruahkan lagi rezeki dan kesihatan molek berpanjangan, amin amin amin.

New year’s eve, after soooooooooooooooooooooooooooooo many years, aku terjebak ikut the family pi Putrajaya. Manusia mashallah.  Kita sampai awal, late petang, so parking memang la senang dapat. but throughout the nite, aku dah mula  meremas, sonok mmg la sonok, duit pun mengalir ke main laju jer, jap jap bebudak nak ni, nak tuh. Laki aku janji nak balik before countdown, while kita bersesak jalan nak pi ke parking, bukan smooth pun jalannya kan, terus depa ajak lepak lagi tunggu midnite. Oh memang tak lah, at once glance aku dah kehilangan the 4 of them. so dok mencarik sana sini, dengan line yang memang tak on your side at all. Kita jumpa gak lah, aku amik barang2 yang takyah meremehkan depa nak pegang, so aku terus pi parking, pun gagau2 carik parking. Yelah LAMPU event kan kat Putrajaya tuh, so main lampu memang tak menyala ler….

So aku tunggu je kat kereta about 45min till depa habis countdown. Malangnya bila depa dah balik to the car, manusia nak keluar dari event Putrajaya tuh, dengannnnnnnnnnnnn tak bergerak langsung from the parking.

Adalah 5 tapak keter moved from the parking, at 1215am macam tuh…but hanya dapat keluar from the parking at 2.15am!! Bila sampai bridge, rupanya the jem tak bergerak malam  new year tu, coz police buat roadblocks!! ko napa le buat time orang2 kuor dari new year bagai tuh, sian manusia yang dok tahan kencing bagai heh…kesiankesian…kat kol 3 pagi sampai rumah akhirnya.

Ya udah, tak nak dah aku ikut the Red Family redah new year eve…apapun, fun night for the kids lah.

IMG_3021

Salam New Year 2018! From the Red Family…with love.

Comment: 12

Terbang ke Krabi bersama AirAsia!

.

IMG_1281

Cuti sekolah memang masa yang ditunggu-tunggu oleh semua orang especially parents with school kids. Masing-masing dengan plan masing-masing nak bawak anak-anak holiday and travel ke sana-sini for sure. Kalau tahun lepas kami ke Lombok, tahun ini Redfamily ke Krabi pula, juga terbang bersama AirAsia :)

IMG_1266

So awal-awal pagi lagi anak-anak dah bangun bersiap excitedly tak sabar nak pergi. Flight at noon tapi memandangkan musim cuti sekolah, awal-awal lagi kitorang dah sampai airport. Akak nak ingatkan cuti sekolah ni memang peak hours kat airport, so better to arrive awal at least 3 or 4 hours before the departure time. Lagipun everyone can fly during school holidays with AirAsia :) so imagine la betapa ramainya orang kat airport nanti.

We have already did the web check-in, memang always my perangai to do web or self check-in first so tak la kelam kabut nanti. So bila sampai kaunter just to drop baggage jer. You guys better do like this as well, tambah-tambah lagi kita yang anak ramai, molek sangatlah siap-siap check-in, rilek sket bila sampai airport tak kelam-kabut terkejar-kejar nak check-in. Lagipun as I said, school holidays will be sesak kat airport tu.

IMG_1280

And we are done and time to boarding :)

IMG_1315

Dan lagi satu jangan lupa to pre-book your SANTAN Combo Meals siap-siap. Sian nanti anak-anak lapar.

IMG_1342

Here is our Santan Combo Meal, Thai Green Curry + Water for RD

IMG_1316

IMG_1340

The delicious Pak Nasser’s Nasi Lemak + Carbonated Drink (Combo) untuk Abang

IMG_1317

Akak punya Chicken Vindaloo + Carbonated Drink (Combo)

IMG_1318

IMG_1332

Kakak punya pulak Sesame Chicken Wrap + Water (Combo)

IMG_1319

IMG_1326

 Lil’ Star Combo + Water (Combo) untuk Zeeshan

Tapi macam biasa, normally our family akan bertukar-tukar meals between each others, so masing-masing dapat merasa sorang sedikit :) As a mother, senang hati bila anak-anak dah kenyang perut, so less things to worry hiks

 

IMG_1355

And we landed in Krabi, on the way to our hotel.

IMG_1371

Not much to do on the first day, just check-in into the hotel, chill and relax. Kids apa lagi terjun mandi swimming pool.

IMG_1492

IMG_1872

IMG_1899

FYI, we stayed for 5 days 4 nights in Krabi. Banyak jugak aktiviti kitorang lenjan. Naik gajah, mandi air panas dan kolam biru, site seeing dan semestinya dinner masakan Thai, the original tomyam, mangga pulut dan banyak lagi.

Esoknya we went for 7 islands tours from noon till night sambil tengok matahari terbenam. Such a amazing view from the boat in the middle of the sea.

The next day anak-anak layan flying fox dan main lumba go-kart dan malamnya kitorang jalan-jalan ke Krabi town night market. Nanti Akak cerita panjang-panjang lagi on each of the activities ya :)

IMG_2398

Bila holiday ni rasa macam sekejapan la pulak kan. Tiba-tiba dah nak kena fly back home dah. Rasa macam tak puas la pulak. Taper lain kali kita pergi lagi ya anak-anak.

IMG_2462

This time around Akak tak kesempatan nak buat web check-in. Maklumlah time holiday jalan sana-sini kat Krabi ni kan, manalah nak sempat nak buat web check-in.

Tapi takper, we can always do self check-in at the airport. As always, kita memang sampai awal kat airport. So banyak masa nak buat semua ni sempat nak buat self check-in :)

IMG_2456

IMG_2457

Once dah buat self check-in, kita pun go to kaunter to drop the baggage. Easy peasy hassle free :)

IMG_2459

Lagi satu, Akak nak cakap, in case korang tak cukup masa, datang dah lambat kat airport so tak kesempatan nak shopping duty free, actually korang boleh buat online via https://www.bigdutyfree.com/

So camni caranya, time nak fly back tu, make sure korang buat web check-in within 48hours before departure time. Once dah check-in, visit la site tu, browse through apa yang berkenan, pre-book siap-siap. On top of that kalau korang buat pre-book online ni akan dapat exclusive online-only promo 20% OFF storewide sampai akhir Dec 2017 ni. Untung dan jimat di situ :)

Nanti on board during flying back, the crew will deliver the stuff to you. So mudahkan, senang jer nak shopping duty free with AirAsia :)

IMG_2516

By the way, korang tau tak WIFI is available on certain AirAsia flights?

IMG_2518

So bila nampak sign ni, maknanya ada WIFI on this aircraft yey :) They named it ROKKI.

And it’s FREE. Meaning you can connect to its WIFI (SSID is ROKKI) and you’ll get FREE Inflight Entertainment. Ada bermacam-macam contents disediakan especially for kids like animation series etc.

IMG_2523

Apalagi seronok la budak 3 orang ni melayan. Make sure bawak iPad or any other tablets and earphones for better experience :)

IMG_2520

Kak Red, boleh ke WIFI AirAsia tu access internet? Jangan korang tak tau, Internet Plan with 10MB data (best usage for social media like FB, Instagram, etc + Chats applications) serendah RM18 sahaja korang boleh layari internet while flying on the blue sky. Siap boleh post anything on your social media, real time lagi during the flight :)

Ataupun kalau untuk chat sahaja, macam Whatapps or WeChat, ada juga pakej Chats Plan with 3MB data disediakan serendah RM9 sahaja.

Contoh Whatapps comversation dengan member:

“Eh bukan ko tengah fly ke?

Ye btul aku dalam flight la ni” (sambil send selfie snap dari kapalterbang background awan biru)

Hahahaha power-power, boleh riak takbur dengan member-member hiks

IMG_2528

Kids always be kids, they just made new friends during the flight :)

IMG_2548

IMG_2549

IMG_2552

IMG_2562

IMG_2554

IMG_2555

Our flight back home was in the evening so akan landed malam di KL. Better to have our dinner siap-siap dalam flight.

So this time around Akak pre-book siap-siap Santan Combo Meal + Complete My Meal Option:

Kung Pao Chicken + Water + Complete My Meal Coleslaw & Gula Melaka Muffin (Combo)
Bukhara Biryani + Coffee (Combo)
Lil’ Star Combo + Water (Combo)
Chicken Lasagne + Carbonated Drink (Combo)
Grilled Salmon Onigiri with Miso Soup

Btw, Complete My Meal Option which comes with an appetizer + hot meal + drink + dessert hanya tambah RM5 sahaja dan only available for pre-book.

So bukan sahaja pre-book will ease our travel experience tetapi ia juga lebih murah if compared on board pricing (a la carte) dan juga kita dapat buat pilihan dari pelbagai variety of meals.

IMG_2538

When our travel is easy and hassle free, baru la semua senang hati and dapat menikmati percutian yang sebenar :)

IMG_2487

Bye Krabi, next time jumpa lagi :)

Or maybe another destinations pulak, let’s see where else AirAsia can fly us to?

 

Comment: 8

Shae for Jalan Ampas Saloma PRamlee…

IMG_1172

IMG_1174

IMG_1177IMG_1176

Terima kasih sekali lagi for the best makeup artist, Shae, untuk top to toe. She did the make up and hair for me, not just that, dia pilihkan kainbaju untuk aku pakai nih, coz for the first time i was totally blank tak tau nak pakai apa for the theme of Jalan Ampas. So aku repeat pakai balik kenbaju yang ada dalam gobok, mix and match.

As long as tak nak invest ke baju baru, tu konsep aku coz i tried so hard for the past few years, pun tak leh nak dapat best dress, so since then aku give up, wont invest but pakai je semula yang dalam lemari, same goes to my laki lah…

Apapun, make up kena overrrrrrrrrrrrr, coz meant for dinner and malam pulak tu kan, golap2 samar lampunya. I love her touch, thank you Shae and please, for tunang annual dinner or even nikah kahwin, do contact and engage Shae 012 214 1810. I ve been using her service pun dah 4,5 kali gak….for annual dinner jer dah berkali2. Love her!

 

Comment: 8

Pasta yang lazat semestinya Prego!

Pejam celik cuti sekolah pun dah start semula. I’m sure parents out there already have plans for your kids during this school holiday. Mesti ada yang pergi bercuti, tak kira la cuti-cuti Malaysia or oversea. Maybe ada yang plan balik kampong, mesti pelbagai aktiviti yang korang dah plan kan awal-awal kan.

IMG_0614

 

Sama gak macam Akak, ade gak plan bercuti-cuti jalan-jalan makan angin, tapi ada satu lagi plan ni ha untuk budak 3 orang tu, especially Abang dan Kakak. Diorang berdua ni kan dah besar so kena ajar berdikari a bit. Plus masa cuti sekolah ni, diorang kena jaga adik diorang while we both at work.

IMG_0627

The plan is to teach them how to cook a simple yet special meal. So bila time diorang lepak kat rumah cuti sekolah ni dan kot-kot lapar boleh la diorang masak sendiri.

So let’s cook pasta kiddos! Plus they are all love pasta very much, especially spaghetti bolognese :)

IMG_0672

 

When it comes to pasta, sure korang ingat ada special occasion ke or maybe for festive season jer. Yup indeed memang betul, pasta really suits for celebrating special moments or festive or celebrative occasions.

But for me as long as makan-makan together with my family, it’s special moment already :)

Sebab apa Akak cakap a simple yet special meal sebabnya Akak menggunakan Prego brand to make this delicious pasta.

IMG_0687

 

I’m sure korang pun tau Prego ialah peneraju pasaran sos pasta di Malaysia yang menawarkan hidangan lazat dan sangat mudah untuk disediakan. Prego pasta sauces are made from juicy, vine-ripened tomatoes dan datang dalam pelbagai perisa untuk memenuhi semua selera. Kaya dengan rasa buatan sendiri yang terbukti sihat. Prego pasta sauces memberi sentuhan segar kepada resipi tradisional dan juga menambah rasa baru yang segar untuk makanan yang dimasak di rumah.

So, kali ni kitorang nak masak spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0667

 

The kids actually surprise sebab senangnya nak buat pasta sendiri di rumah of cos dengan Prego. And to our surprise there’s one Sunday morning, we both wake up with spaghetti carbonara dah siap masak by them as our breakfast :)

IMG_0745

IMG_0705

Sudah pun siap hasilnya – spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0723

Our little chef dah bagi signal thumb up boleh makan hiks :)

IMG_0831

IMG_0814

Mixed up the spaghetti with the delicious bolognese dan carbonara sos.

IMG_0848

IMG_0841

And makan time :)

Personally for me as a mother, this is the best moments all together. You spend some quality time with the kids teach them useful things, in this case cooking pasta. Dan lepas tu kita sama-sama menikmati pasta bersama sos yang lazat tadi. Siap berebut-rebut nak makan lagi tambah menyelerakan hehehhee

IMG_0855

“Mummy sedap la mummy masak spaghetti ni”

Thanks to Prego :)

IMG_0898

Dan sebelum Akak terlupa, sekarang ni Prego sedang mengadakan peraduan Prego “Great Food, Great Moments” Photo Contest! Dan peraduan ini menawarkan hadiah worth RM80 000!!!

Wow banyak tuu!

IMG_0897

Tengok betapa decorative nya gambar spaghetti Akak ni J Siap berframe bagai.

Ok, ini yang korang kena buat kalo nak menang hadiah tu.

1. Snap a top view photo of your cooked pasta menggunakan app dari Prego Malaysia Facebook Page

2. Frame it macam Akak buat ni. Visit the Prego Malaysia Facebook Page to check out the frames.

 

IMG_0896

 

3. Cipta satu slogan sekreatif yang boleh. Slogans or Quatrains MUST contain the words Delicious, Special, Simple and Prego, or Lazat, Istimewa, Mudah dan Prego in BM, and be 30 words or less for slogans, and 4 lines only for Quatrains.

4: Submit with details and receipt no of your purchase Prego of cos :) and you’re done and you might be the lucky winner :)

Good luck korang.

IMG_0780

 

Dengan adanya Great Food sudah pasti akan menyusul Great Moments, semestinya Prego :)

 

Comment: 8

Zeeshan’s Graduation Day…

Photos banyak carca marba….

IMG_9980

IMG_9992IMG_9986IMG_0007IMG_0022IMG_0045IMG_0048IMG_0053IMG_0057IMG_0060

IMG_0072IMG_0077IMG_0241

IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0001

IMG_0014IMG_0016IMG_0022IMG_0023IMG_0024IMG_0013

IMG_0028IMG_0030IMG_0031IMG_0032IMG_0033IMG_0034IMG_0035IMG_0045IMG_0046IMG_0054IMG_0055

IMG_0062

IMG_0075IMG_0078IMG_0102

IMG_0116IMG_0133IMG_0134IMG_0135IMG_0225

 

IMG_0030

IMG_0072

 

 

IMG_0073IMG_0242

 

Ramai dok cakap, Ya Allah Kak Red, macam baru semalam je Kak Red beranakkan Zeeshan, budak kecik ni dah grad dah kak?

ha ah, grad from his kindly. Now that he left the place, bolehlah bilang, he was studied kat Brainy Bunch Bandar Sri Permaisuri. 3 years, since he was 4 years old. Dulu masa 4 taun tuh, half day jer lah, half day lagi amik bawak balik but sejak 5 taun and this year memang full day, pagi bapaknya hantar, petang aku menjemput.

Ada sekali tahun lepas, Aunty Dee nya kena hantarkan bawak balik naik motor coz aku packed ngan event opis sampai ke malam. This year pulak, Aunty Mia jaga Shan, so ukhwah sampai ke rumah, she jadi tutor for Shan gak, twice a week. Insyallah tahun depan pun akan bersambungan jugak kelas bersama Aunty Mia.

Sebab dah nak pi year 1 tahun depan, his last day pun on Nov 2017, by right leh je sambung lagi sebulan, but bagi chance lah dia lelepak kat rumah, pun ada gak kelas, everyday buat Kumon exercise and pi Kumon classes. So bukanlah lepak sembarangan je kat rumah tuh.

tapi tu lah, dia ni, umur 6 tahun pun blum, Dec 29th ujung tahun ni baru 6tahun, macam baby2 je lagik. sume ngendeng ngan maknya lagik, camna la ko nanti dik oi….

So congrats Zeeshan, habis dah musim Brainy Bunch. Thanks to teachers specially Aunty Dee and Aunty Mia yang membesar, mengasuh dan mengajar Zeeshan sejak umurnya 4 tahun. Dari dia tak pandai cara solat, sampai dah hafal some of ayat2 alquran, alhamdulillah.

Comment: 5