Drama Zeeshan for my iPhone :(

IMG_8088

Sambung sikit lagi a few days before pindah, waktu tunggu anak2 tuition, aku lari ke Tesco, cari barang2 sikit. Kotak tu, kipas baru untuk bilik maid. Dia tu kan, setahun kerja, habis jahanam kipas dalam biliknya, Tak paham acik camne dia pakai, ko sorang je pakai pun. Ni aku beli lagi. Yang lama boleh pakai lagi tapi tak boleh dok tegak, so itu leh letak kat attic. Untuk ko, bukan takat katil baru, kipas baru pun dapat hah bik. Iron cover baru, pastu beli gak iron board baru, masa nak pindah tu ler dia cakap board dah uzur. Der…

IMG_8091

Memandangkan wardrobe dan walk in wardrobe sangat cantik (as per ai requested), jadi kena upgrade hangers merah baru gak hahahaha….Jadi semua kain baju yang duduk dalam kotak, boleh kita susun yey!!

IMG_8152

pun antara longgokan setiap malam camni lah sejak sebulan lepas rumah VA den

IMG_8173

as i was tengok2 gambar dalam iphone, tetiba aku ternampak gambar nih. Ini bukan aku amik nih…hem…

by the way itu access to the walk in wardrobe, tak siap lagi pintu merahnya :)

IMG_8172

wah ada gambar kaki ko plak!

ini ler kerja si anak bongsu. Waktu aku ngah sibuk2 kemas kat bawah, dia buat keje dalam bilik nih, amik hp aku (yang tak sempat nak lock), waktu tu ngah charging kat docking Philips! Dan dek kekasarannya nak main gak iphone tanpa mencabut dari docking, habis dipatahkannya docking tu. Huwaaaaaaaaaaaa ko ni dik!!

Dan lepas tu aku cuba charge kat docking Philips tak lepas, another 2 dockings pun tak lepas gak, So all 3 dockings semua tak boleh charge!! Cant even transfer gambar, but pakai cable je boleh. Ohmeng! The reason mak ko beli docking coz kelajuan menyecaj by docking Philips tuh.

Sob sob….malam tu bukak Machine check harga iphone6, Ya Allah dekat 3ribu 200 untuk 64g!!  Tunggu iphone 7 jer lah heh dah alang kepalang.

Comment: 5

Solo Viva…

IMG_8177

aku beli tangga ni, memula ingat cukup le 2 tangga 3 steps tu kan, satu kat bawah satu lagi kat tingkat atas, tapi untuk walk in wardrobe aku nak kena ada gak satu camni gak, jadi ni murah jer, 2 steps cukup dah for me, 50 ringgit, ada diskaun lagik!

IMG_8186

ini semua kat Viva, aku tengok orang beratur for Adidas warehouse sale tu, mak datuk punyalahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh beratus beratur kau! Adik ipar aku pun, berejam2 tunggu duduk dalam nih membeli.

IMG_8190

Unik gak lampu nih tapi colourful nih aku tak berkenan ler…Kalau semuanya merah shape tuh, boleh consider lagi ler. Stand tak merah tak per.

IMG_8194

ini aku beli, 2 ketul. Anak2 punya jam loceng bangun tidur semua dah kojol. Bolehlah buat belanja depa tolong kemas rumah angkat barang kan. Tak angkat barang pun mak ko beli gak anak2 oi…

IMG_8189

Satu ni lagi boleh tunjuk, ye aku beli jam nih! RM200 for Orient brand, mahal coz brand pun kot. Kalau brand cap ayam pun aku amik gak. but coz I nak gak the kotak and red red nih, haruslah amik. close eyes on the price.

Aku pergi Viva Mall tu sesorang, laki aku ngah angkat2 barang, kalau dia ada sama nih, memang tak lepas kot beli nih…

IMG_8184

Stand lamp merah nih, memang jatuh cinta betul ler. Harga asal RM1500. Left this one display unit jer so dia bagi aku RM1100. Gilo hapo. Dahlah display unit, kalau 50 – 70% off tu logik gak lah. Dengan finger prints punya banyak kat shape tuh. Tapi lawa lerrrrrrrrrrrrr.

Ok now korang tolong akak, carikkan similar to this, tak kisah ler stand merah ke or shape merah, tapi nak yang bagak2 ler. For bed ke for stand ke, tak kisah. Tolong yek, bagitau. Harga menggila tidak dilayan. Harga unik murah cantik meletup amat welcomed. Thankies!

Comment: 2

A week before…

Alhamdulillah, kami dah bersiaran dari rumah baru, the Red House. The house yang full in red, aku jamin insyallah takde orang yang rumah merahnya macam rumah aku nih. Ahaks!

To recap our journey sikit sebelum berpindah ke rumah baru. waktu masih lagi di rumah lama…the VA.

 

IMG_8035

abang ni jangan ko suruh dia buat susu adiknya, Sempat dia tiau! Katanya sedap gila susu adik ni mami. Hallohai, susu adik ko ni dah lah mahal. Setin tu 81hinggit bang oi!! Yang gambar aku amik nih, 1 oz dah dia bedal tau, geram betul aku abang nih.

Few days sebelum kami berpindah, Abang kena pergi camping, dah memang confirmed dengan sekolah a few months before so memang kami terpaksa tunggu Abang pulang baru boleh pindah. Jadi weekend 3 hari yang abang takde tuh, kita buat kerja without him lah.

IMG_8039

Antara longgokan untuk perpindahan

IMG_8073

Sikit teaser untuk the Red House, moncong si madam bila kena tunggu orang hantar oven hood hob tapi tak on time. Bengang giler aku. Dahlah kat atas abang contractor ngan team tengah buat cabinets. Speaking of tangga ni kan, asalnya was kayu, pastu kaler asal was brown ke hapa tah, of cos le cat baru. So i chose red colour. But as days goes by, aku tak berkenan, terus tukar, to this stainless steels. Bayangkan, kena le depa cabut the tangga kayu nih. Contractor aku, no hal, Madam punya selera. Laki aku…ikut je lah cakap Madam tu Ah Seng.

Sok sok bape tahun lagi nak tukar the tangga punya kayu pulak, nanti kemudian pikir.

The side wall was supposed to be in green, pun dah painted baru.  Silver grey tuh! Similar to VA, tapi lain code nya. This grey ni much more darker.

IMG_7933

setiap kali aku main warna cat rumah, baik rumah VA mahupun Red House, aku akan pakai the colour creation apps by Nippon nih. Untunglah buat ads Nippon bertahun2, memang berguna pakai untuk personal use. So Ah Seng said he couldnt find the colour code yang aku bagi, jadi aku bukak le balik colour creations (i was at Pudu gak masa tu, dia tanya laki aku, laki aku pass kat aku) pasal coding colour ni aku je yang tau.

Terus print screen colour code nih and sent to Ah Seng. Some colours dia tak jumpa dalam catalogs, so dia kena pi carik kat Nippon and ask for the code yang aku mintak. Dan 3 hari kemudian, siap painted dah! hiks..

I had to change the colour cos asal was green and red (which aku yang pilih gak dulu) to all this grey cos semua furniture adalah in red. I said all. All in red, jadi mainan warna penting. Ko gila nak letak merah background ngan merah kerusi, Apa naiknya?

If you need my assistance on the color coding or nak memain ngan warna rumah, boleh jer ai can help you. Senang je pakai apps tu, ko amik gambar rumah ko or apa saja yang ko nak paint, interior ke exterior and pastuh letak je lah lam apps tuh and letak colour yang ko nak. So ko akan nampak bayangan the actual of your rumah design tu nanti lah.

Aku dah berbulan pakai colour creations tu, dah naik hapal ngan most of the colour code dia. Meh engage ai meh tolong rumah you plak.

 

Comment: 6

1 day shopping for our Red House!

IMG_7869

muka aku ni kan alahai, my asthma issue kan, makin kronik je aku rasa lah. Tapi ada baru ni aku dapat satu product, sorang reader aku bagi, for ads actually but heharap boleh baik pulih ler asma ni sikit. Serious every 5,6 am mesti aku kena. Kadang2 setengah jam baru dapat tidur balik.

Ni antara pagi yang aku lemau ler. Laki aku memang cuti Germany dia apa tah aku pun lupa ler tapi aku kena le amik cuti untuk sesama ngan dia. He cannot follow my cuti but i have to follow his schedule. gitu.

So memulanya hajat nak hantar Zeeshan sesama sekolah, tapi sudahnya dia yang pi hantar but pastu patah balik amik aku ler, alah sekolah ngan rumah lam 7 min je pun. Jadi pagi tu menjejak lagi Jalan Tun Razak.  Kita pergi ke satu location. Near by KLCC.

IMG_7874

Pastuh kita pergi KLCC, another location for something. Settled sini. ada budak opis jumpa aku, ko dah cuti pun datang KLCC , ye ler, bendanya ada di KLCC kekdahnya :)

IMG_7877

Pastu kita ke Pudu, muka aku dah start lemau coz aku tak campur apa urusan laki aku berdiskusi, aku cuma cakap my preference bla bla bla.

Uncle tu dok nak suh kita amik promo yang aku pegang nih, of cos le tak nak. Aku nak camera cctv yang HD terus!

IMG_7882

Jadi aku bosan dengar depa berbincang, so aku jalan sesorang kat kekedai sebelah2nya. Pudu ni kacang je heh, wa 6 tahun Sekolah Jalan Pasar (1) kan….dah final school tu dapat le pusing pasar Pudu tu pun hahahhaa. So anyway, laki aku tak amik kat kedai ni. Dia tak berkenan.

IMG_7911

Aku rasa kita pergi hampir semua kedai cctv kat Pudu tu lah. Current house yang di VA rumah aku tu memang sejak aku pregnant aku pakai CCTV, so even rumah baru pun, harus le ada jugak. Dah biasa ler. Orang tanya nak monitor sapa. Monitor sume benda ler. Monitor family, monitor maid, monitor orang kuor masuk rumah, most importantly ialah keselamatan family aku.

IMG_7921

Macam kerempeng gila jer pakai baju nih…padahal.

Anyway, after longggggggggggggggggggg hours, akhirnya kita settled kat kedai nih. Punyalah pusing, halahai. Kedai ni ler yang aku pergi asalnya buat tetanya (masa tu aku jalan sesorang while laki aku kat kedai lain). Orang dalam kedai ni cam malas je nak layan aku coz aku macam tak berapa paham hal hal wiring cable bagai hahahha.

Btw, kita dah buat cabling sesiap masa build up our Red House. So very organize. Nak park kat mana setiap cctv tu pun dah already in hand punya arrangement.

IMG_7928

Paksaan untuk bini yang bosan, aku bebenda nih patut tak yah ikut ler tapi sebab laki aku cakap kang aku nak yang tu ler nak ni ler, kang lain pulak ngan selera Madam. Jadi ai pun follow ler. But tu ler, halahai, 3 jam lebih je kat sini.

IMG_7936

Al settled ngan cctv, pergi pulak carik alarm / security system. Jangan memain, rumah ai memang sumer ada tuh. Ingat nak pasang ADT balik but takper, tunggu depa panggil for 2nd round of relationship :) . That day aku malas nak pakai contact lens ler coz of my sesak napas ler, so takde mood. Sesambil carik cctv pun kita dah surveyed the alarm, jadi dah tau nak sebat mana.

IMG_7941

hok nih laki aku dah nak ajak jalan tapi aku nak carik benda lain, tertanya benda lain. Kipas for our study/pc/blogging area kena tambah also the bracket for TV. Kena amik baru ler coz bracket lama tak leh tampung the new tv tuh. Dahlah hujan, kena ler aku menunggu depan kedai while laki aku amik  keter. Sempat kena ngorat lagi kak merah ko. Oh well…dah biasa. Cakap umur aku kat 40 tak caya. ngok!

IMG_7948

Kami late lunch kat Kampung Attap, Nak ke PJ jadi laluannya ke sini le makannya, telur goyang laki aku yang menjadi sensasi! hikss…

IMG_7950

settled apa2 yang patut, menuju pulak ke PJ yang tempat perabot LDP yang ala2 jambatan Penang tuh. Tau le nak ke sana ngan ujan ngan jem ngan laki aku mata dah kuyu, aku pun dah nak lentok gak tapi pasrah gak taruk make up lagi coz nak menghilangkan bosan. Nak main chess tak lalu ngan signal macam &%$@&*$(#

IMG_7962

So kami masuk kedai situ dari the first oneeeeeeeeeeeeeee sampai le ke 2 terakhir. hah ko!

IMG_7975

ini antara yang unik gak aku tengok. Not bad gak kan design cam nih, rasanya jimat gak space. Daripada amik yang meja bebulat tuh, hok nih lagi better kot kan…

IMG_7981

Kedai ni aku ada suka satu benda tapi untuk 8 orang punya meja makan dia tak leh buat meja yang aku nak tuh…tu ler kalau kita nak satu benda, tak tentu kita akan dapat sesatu tuh…jadi tak dapat le aku meja makan 8 pax tuh… (hok 6 pax bought already, itu for our kitchen area). So red red kay :)

Eh frame merah pokok duit belakang tu baru aku perasan pulak dalam gambar nih. Comel kan? lawo gak tuh…bape sen ek? sapa pi sana lalu singgah le tanyakan…

IMG_7987

Kedai ni tak ingat ler, tak beli apapun. Grandfather set belakang tu, mine dah siap tempah since 2 months ago :)

IMG_7997

Ini kedai antara the best! baru seminggu operated. Korang kena pergi, go go go

IMG_8001

Ada aku nampak the same design but much more cheaper, rupanya the design looks similar tapi tak serupa bila tengok bebetul. No wonder ler yang nih mahal sikit. Eh tak ai tak amik pun nih, cuma tengok dia punya wave cermin tu, macam unik jerrr kan…

IMG_8012

we settled at this shop for few items:

1. 8 pax dining set (gegaduh dia suh amik ngan kerusi promotion tu aku tak nakkkkkkkkkkkkk) tak kira le murah camne pun, aku nak yang merah merah merah.

2. Garden set

3. Console table

4.  Coffee table (not as per yang dalam entry nih at all)

Because we spent so much at this shop, bukan takat air mineral je yang dia hidangkan, teh tarik ngan neskape tarik pun sama dia bagi kay. Mintak roti bakar je takde. LOL.

Pastuh dah abis citer, nak balik tapi jem pulak lagi kat Fed Highway tuh…kena le masuk kedai sebelahnya pulak.

IMG_8023

hah kedai carpet hala tuju kita. Kat sini sebagai penutup, pastu tak larat dah nak berjalan. Shouldnt take the carpet yet coz tu boleh tunggu pas kita pindah masuk tapi aku terjebak tengok harganya yang nyummy, all this nih made in Turkey. Sedap gila.

So bought a few for our Red House. Aku tak bagi dia hantar awal, tunggu dulu sampai aku dah siap habis kemas rumah.

Alhamdulillah, as of this entry up pun, kami dah berpindah officially di rumah baru :) . Tidur atas katil merah uuuu… hiks.

Comment: 10

Silver Selma of Cipela

IMG_4074

kak, husband akak tak pandang camera.

Takpe dik, dia watak tak penting. akak lagi penting. Dia lagi pentingkan menu dari bergambar :)

 

IMG_4057

tengok gambar atas, kasut lain. di sini Zana @cipela . yang ni tinggi 5 inci, kalau aku pakai kat opis, kenkawan sure tanya apsal ko terlebih tinggi arinih.

oh well…Cipela punya pasal ler. Aku suka ler Zana nih, so far skang aku dah ada 3 ketul, i m so looking for their other colours.  ada satu brand ‘A’ aku beli kat London dulu, kat KL ni pun ko boleh dapat gak, aku ada 5,6 pasang gak lah, dia punya size macam tak sedap langsung ngan kaki aku. Pastuh bila dah lari size, patut size tu le aku pakai but memang tak sedap. Itu memang terperuk je tak pakai. ada 2 pairs masih lagi dalam kotak.

Harga? murah lagi ler Cipela ni dari brand ‘A’ tuh obviously.

IMG_4078

ini salmon steak rasanya. tapi yelah aku makan hok salmon tu jer, lelain campak kat orang depan.  Kita makan kat tempat yang selepas sahaja aku habis pantang, terus lari makan kat sini. Jumpa Lily Putih lagi masa yang first time dulu aku makan. hahahahah imbasan.

IMG_4089

Selma ni pulak baru pakai, aku berkenan ngan hok gold gak. ada putih gak tau. but of cos the silver and gold paling vavavavaa! Pi tengok kat my instagram, the gold one or kekaler and jenis lain. Ini sebab aku terus pakai tu yang kena show off.

Ini Selma pun dari @cipela

IMG_4092

ini takde flash.

kalau  nak pakai pi kerja boleh but jangan pakai ngan skirt pendek coz nanti nampak over sangat. pakailah dengan seluar panjang so the glitters tak berapa obvious. Ini meant for high tea or even dinner sahaja. Namapun cinderalla shoes kan. Ini 2 inch jer. Tak tinggi. Mungkin the gold one will keluar in 5 or 6 inch, aku dah demand mintak @cipela buatkan.

IMG_4094

dengan flash, kebetulan pakai pulak baju kelabu Zalora hah. mata pun dah mata cik lang

IMG_4096

tak nak jadi cik lang, mata kena ke bawah ke side ler. Boleh je pakai apps red eyes, but aku toksei le ngan apps tuh. In fact aku pakai apps pun hanya untuk collage gambar. Lelain memang tak rajin. Apps Chess ye aku rajin. sebelum tidur sejam sebelumnya kena main dulu.

So anyway, this is not part of my paid advertorials but i just love the production of Cipela. Kalau dulu my first shoes pair by Cipela I rasa macam was2, tapi sekarang dah memang, so looking forward. Their shoes lagi better and lagi sedap and paling penting lagi cantik than my current brand yang aku pakai si SF tuh. Seriously!

huh 2 bulan kot citer nih, maaf ler baru kuor….puluh unifi ler katakan hahaaa.

Comment: 7