First Tournament & Hilang Anak!

 

should have published this since weeks ago, but what the heck…

2,3 days sebelum tournament, kakak’s badminton kena tereban. pandailah pulak budak tu curi racketnya jer, yang bag badminton dia cabut. Dedua pulak tu rackets kena cilok. Satu tu memang turun dari aku, Yonex. cuma tukar tali jer bila dah agak tak sedap. So takde rezeki. Luluh hati kakak, dahlah nak tournament.

bila tanya camne nak main, bapaknya cakap pakailah racket Abang.

muka muncung sedih jer. Yelah orang tu punya fav racket dah takde kan, but belakang bapaknya belikan baru, 2 batang lagik. Siap ngan bag bosar rackets lagik.

Bila nak pergi sekolah agama, bapaknya surprised with the new rackets, hoh kelecop2 thank you!

IMG_9033

IMG_9039

kakak kan wakil sekolahnya untuk lawan badminton

First round, kakak lawan sekolah rendah lama aku dulu, menang hohooo. Anak aku le menang.

2nd round, kalah. Depa lawan tournament ni peringkat wilayah KL, Zon Pudu kot. kat one of the chinese schools in KL gak lah.

IMG_9490

IMG_9019

so petang tu team the girls balik sekolah, datang balik dengan cikgu. Team lelaki tinggal, sambung ke esok jugak. Team lelaki sekolah anak aku memang not bad handal, makpak depa siap bertangga sampai abis siaran. Bapak Kakak pun tunggu gak, but only for first round, pastuh bapaknya nak kena amik adik and kerja gak.

so sebab dia dihantar balik dek cikgunya (last communication cikgu hantar ke rumah), jadi dalam certain waktu tu aku check ngan maid, check cctv, masih tak nampak bayang. well actually maid aku tak jawab tepon (hangin betul aku). so aku dah runsing. jadi aku siasat sana sini, by tanya cikgu badminton dia tanya sekolah dia. sampai cikgu penolong kanan dia buat announcement kat sekolah, check ngan school bus kakak. Semua kata kakak dah balik. but i still cant see my daughter and maid aku tak jawab tepon, yet aku nampak ada plate atas meja makan, almost 2 jam tak bertutup ngan tudung saji.

IMG_9029

cut the story short, pas drama sana sini, i got Kakak!

rupanya dia dah lama balik but dia membuta, tu takpelah. tapi tu ler ko tepon le Mak ko dulu yang ko dah balik, maid aku pun dok pasang radio kuat sangat gamaknya tak dengar tepon bunyi.

Esoknya kakak cakap, famous dia kat sekolah coz kisah seorang ibu yang tepon cikgu sana sini, to check on her daugther’s whereabouts. Udahlah cikgu2 buat announcement, ada 2,3 orang cikgu cari satu sekolah, cari kat luar sekolah sama. hahahaha…padan muka ko kak, lenkali balik sekolah bagitau mak. Hari biasa memanglah dia tak tepon but coz dia datang dari tournament badminton ni kan, so kena ler dia bagitau. Asalnya kan cikgu hantar balik rumah but tukar, depa hantar ke sekolah and kakak naik bus, jadi tu yang buat aku haru biru.

Kakak was a bit disappointed bila kalah on her 2nd round, so takpelah kak, you should proud coz at your age dah wakil sekolah, dan sesatunya anak melayu sekolah cina kakak yang wakil sekolah jugak, you have kalahkan your abang in terms of wakil sekolah gak coz abang gagal nak jadi rep dulu, dan so many more. on top of that kakak jugak handal dalam pertandingan bercerita, either number dua or number 1 di sekolah setiap tahun.

Keep it up girl. Ni banyak gene mak ko kat darah ko nih ….

Comment: 6

Alamanda Tour…

IMG_9068

yah bowling time, for abang kakak and bibik. aku dok tepi, order food for them and jaga Zeeshan yang masih lagi tidur

IMG_9073

bebangun je mintak susu…

siap dik, mak ko berlari mintak air panas kat cafe sebelah bowling.

IMG_9086

mengajar lagi abang kakak on bowling, abang ok lagik, but kakak kena banyak lagi training. masalahnya dia ni dok bowl with her right hand, so aku suh pakai tangan kiri gak, baru  le tak ke longkang sangat. Dia tak pandai sangat nak bowl ngan tangan  kanan but sebabkan rasa macam nak try keselesaan, tu yg dia dok bowl tgn kanan. Kakak kan lefthanded.

IMG_9095

mami dulu pun baru2 belajar bowling pun, bola ke belakang!

IMG_9125

kemudian satu lagi game kita pindah lane coz nak pakai yang hok  naik palang, kalau tidak kang semua ke longkang jer lah. Zeeshan pun sama ler nak main, takkan tengok abang kakak nya je kan.

IMG_9128

ringan je bola nih, but risau gak aku kang dia terlepas, boleh tahan kang menjerit plak. but suka lah dia kalau kena sepin 2 pun, ada gak yang ke tepi, satu hapa pin pun tak kena….

IMG_9141

kita amik turn ngajar si adik bowling…

IMG_9188

aku dok memposing, sesambil tu tunggu laki aku gak, he janji nak kuor dari opis dia for dinner ngan depa nih. Remember asalnya dia memang ada joint our lunch, pastu dia kerja, so aku ngan batallion sambung datang Alamanda

IMG_9206

coz Zeeshan bangun, dari bowling to naik atas tuh, depa redah je. takpele kan ada 2 abang sado aku.

IMG_9217

baju nih memang aku beli jam tu gak aku pakai mar…coz baju purple aku pakai earlier tu ada satu butangnya asyik terbukak yo!

IMG_9224

punya kita nak amik gambar kat sini, tapi tu lah nak menggelap dah

IMG_9233

nak berlima pun payah coz Zeeshan dok nak buat hal dia sendiri

IMG_9247

jadi berlima jugak tapi budak kecik dok belakang stroller, dia dok excited tolak kulu likir pram dia hah

IMG_9275

maybe by kakak 13 tahun dia akan beat dah berat mak dia. berat kakak sekarang adalah bersamaan dengan masa umur aku 15, 16 tahun.

IMG_9286

kitorg ni memang jakun sikit ngan alamanda, tak explore sangat yg macam ala2 taman sini, tapi depa je le turun ke bawah sikit, pangkat2 orang tua ni malas sikit

IMG_9296

ni lagi sorang, aku je le yang beria

IMG_8992

IMG_9318

IMG_9311

 

IMG_9333

IMG_8999

kakak ni…suka bebenau buat muka hantu dia!

IMG_9337

iyah iyah…bergotong royong lagi panjat tangga luar Alamanda tu yek

Zeeshan pun sama nyibuk gak

after having our early dinner, settled the Maghrib, laki aku pun sambung pergi kerja balik.

IMG_9376

tapi ngan bebudak ni, meronda lagi kulu kilir

adiknya ni ajak si abang naik sama kete ni, dah tak muat kepala kau heh

IMG_9382

cari lagi kasut, this time kasut si adiknya…still for Kakak takde

IMG_9390

penyiksaan betul menguruskan kasut selipar Zeeshan, mana ngan dia pusing lari satu kedai

IMG_9401

ko sabar dik ko jangan gi memana, tunggu abang kakak amik kasut yek

IMG_9421

dapat 2 pasang for Zeeshan, a sandal and a kasutlah

few weeks ago aku lanting kekasut dia ada lah gak 5,6 pasang kat orang

IMG_9448

 

dan yakni malam tu kita balik, 2 orang berkasut selipar baru. Yang sulong dan bongsu. kakak gak ada kasutnya, nanti lain bulanlah kita carik yek kak sayang….

malam tu semua letih, kekira ada 10 jam kitorang keluar arituh.

2 hours later apaknya balik. Flat kami anak beranak, baru pi Alamanda tu. But sebenarnya despite ngan escalator ke bowling takde, aku masih lagi seronok ngan Alamanda nih, bolehlah pergi lagi. But dengaunya Cyberjaya nak ada mall baru kan, so maybe kita bertangga sana pulak, dokek sket ngan laki den…

Comment: 8

Before and After…

IMG_9518

before

IMG_9529

and after

terus sarung pakaipun.

IMG_9554

bebudak ni makin galak pulak skang ni ngan spaghetti bagai. dalam seminggu memang 2,3 kali gaklah aku kena buat tapi sekarang abang akak dah expert buat sendiri cuma kena dok belakanglah tengok perati depa buat tuh. macam aku cakaplah, aku bagi masa kakak 2 tahun to expert on the kitchen stuff and masak memasak, pasnih once she turns 13, dah by right tau nak memasak segala bagai. So sebelum pergi sekolah dia dah boleh masak untuk satu rumah punya makan.

Ha senang dah mak kau…

IMG_9573

untuk adik bongsu sorang ni pulak, happily jer kat sekolah. Ini solat Dhuha. Kadang2 kalau mood dia rajin, dia amik sendiri sejadah and solat, as per practiced kat sekolah and tengok di rumah. Tapi jangan nak suruh geganaslah memang dia tak nak, tak suka dia bersuruh2. dia nak kena ada mood baru dia pi solat.

Di sekolah diaorang ni akan take turn untuk jadi imam, this day Zeeshan was the imam.

Good job budak kecik. We love you love you love you.

Comment: 8

Tiada simpati…

IMG_8943 (2)

Then cos it was 4 days leave and kita pun dah ada di Putrajaya harituh, except bapaknya yang terus pergi kerja, so aku bawak anak2 ke Alamanda. Selain dekat, aman jugak dok dalam nih. Pusing sana sini to kill off time coz the plan is to bowling.

IMG_8949 (2)

ada sale di Converse, wallah…but kasut Zeeshan  dalam ni semuanya bertali. idok le aku berkenan, banyak kasut dia yang bertali, agak jarang Zeeshan nak sarung. lelekat or sarung je yang dia berkenan

ada jugak yang lelekat, but semua size kekecik, korang kalau ada anak yang baru nak tetatih jalan, bolehlah pi Converse Alamanda tu cuma coz entry ni dah keluar tak tau le ado lagi salesnya

IMG_8998 (2)

coz yang big sale adalah kasut abang, size2 kaki dia. 6,7,8 tu memang gegil murah wei!

IMG_9008

hang tengok, 21hinggit jer!

IMG_9010

18 hinggit pun ado hah!

so terus aku amik 2 pasang for Abang, satu dia pakai terus jam2 tu gak, satu lagi boleh peram sket pakai for Raya. In total for his 2 pairs I paid for RM42.

untuk kakak tiada, takde size yang for sale sale one. next time yo…

IMG_9026

well actually sambil tunggu kat Converse tu pun aku menidurkan Zeeshan gak dalam stroller, dah time tidurnya sangat. dan kemudian sblm kita singgah surau Alamanda, aku pi beli jap baju. Itu rutin rasmi.

IMG_9034

i think aku amik dedua ni gak hah…napa le ke biruan bagai, bukanke raya cina is coming!

IMG_9045

yeah, they do have the red one too, of cos ada aku borong gak selai 2

IMG_9055

hah kau kasut kaki gajah betul si abang, he chose the white one, trend bebudak gamaknya. Jam situ gak dia tukar. So after settled our Zuhur and Asar barulah boleh berjimba kat food court nih. but one thing, dari laluan mall biasa to the bowling center, the escalator berpalang, tak leh nak lalu dengan stroller.

So pakai lift pun, terus ke parking, takde laluan. Tanya staff, depa kata kena ikut the karaoke bagai mana tah, jauh tu kak. turun tangga le kak.

ok ko suruh aku turun tangga? ko nampak kudrat aku ngan anak aku ngah tido dalam pram ni tak? bebuta tak nampak hapa???

but no choice, kena gaklah ikut tangga untuk ke bowling’s floor tuh. Jadi bagaimana kami dulu di Korea or even Europe, berulanglah sejarah kembali, angkut stroller.

IMG_9060

Sebab aku tak percaya bibik kendong stroller nih, aku ngan Abang lah yang mengangkat. Kedek2 kami bawak turun, anak aku masih lagi tidur dalam tuh. kalau Zeeshan tak tidur, memang aku suh dia bangun so kita kendong jer stroller ikut escalator.

a few guys passed by us, takde soranggggggggggggggggggggggggggggggg pun be a gentleman. Oh My kenapalah lelaki kat Alamanda nih?? Mana le prihati awak.

But half way, ada lelaki nih, ngah dating kot duduk ngan makwenya, berlarian bantu angkatkan pram nih. Actually abang cuba nak angkat sorang pram nih cuma aku tak bagi, risau dia slip, lagi menangis darah mak kau.

Aku memang terima kasihlah kat budak lelaki tu tolong angkat sama pram nih walaupun half way jer coz mungkin dia tak perasan kesusahan aku and abang bawak turun dari puncak. Oh well…but yang 3,4 orang lelaki passed by us kat tangga nampak aku terkial2 tu memang aku harap korang tak menghadapi saat susah aku camnilah, coz kang what comes around goes around.

I dont want to say my husband is a nice guy, helpful but kalau dia nampak orang2 susah macam kes kami anak beranak ni struggle, memang dia berlari tolong, he did many times for few cases to strangers (this is only for example jer). Even abang pun kami suami isteri dah trained kalau ada jiran yang banyak barang nak perlu dibawak ke rumah, and we are in the same lift, go help them (specially to those makcik pakcik or wanita2 lah, kalau abang sado tak payahler).

Rasanya sifat bantuan dan simpati manusia pada strangers dah makin hampir pupus kalau kita tak bendung and pupuk kembali to our keturunan…

Comment: 5

Impian Untuk Anak-anak Saya!

.


Somebody shared this video in my FB timeline. Bergenang air mata Akak lepas tengok youtube atas tu. Hiba dan sayu rasa hati melihat seorang ayah yang sanggup melakukan apa sahaja untuk kegembiraan dan kesenangan anak dia, walaupun terpaksa berkerja keras tanpa mengira penat dan lelah ditambah dengan perbagai masalah yang dihadapi terutamanya beban kewangan.

IMG_9667

Tetapi bila berdepan dengan si anak, kesemua penat lelah dan masalah itu disimpan tak ditunjukkan kerana yang penting hanya kecerian dan kesenangan yang perlu dikongsi bersama anak kesayangan dia. Ya begitulah impian murni ibu dan bapa kita semua. Apa sahaja demi untuk anak-anak, buah hati kesayangan kita.

IMG_9419

Video ni benar-benar menyentuh emosi Akak sebagai ibu dan personally as a parent I would do the same too. Berkorban apa sahaja semata-mata hanya untuk melihat senyuman dan kegembiraan anak-anak Akak. Their smiles on their innocent faces just make my day and really priceless dan those moments memang tak boleh dijual beli atau dicari ganti!

Dan seperti ibu bapa lain yang mempunyai impian tinggi untuk anak-anak mereka, Akak dan hubby pun sama juga. Our #DreamForMyChild is for them to grow tanpa ada rasa bimbang dan ragu-ragu tentang masalah-masalah yang ada terutama sekali tentang hal-hal kewangan untuk pendidikan mereka. Akak tak mahu anak-anak Akak dihadkan ataupun dihalang pendidikan mereka hanya kerana yuran universiti yang tinggi apabila mereka memilih jurusan pendidikan mereka nanti.

Inilah dinamakan pengorbanan ibu bapa yang tidak megira penat dan lelah berkerja hanya demi kejayaan anak-anak! Dengan adanya impian perlu ada usaha dan kekuatan untuk mencapainya, betul tak?

IMG_8299

So apa pula impian korang untuk anak-anak?

Mari sama-sama kita kongsikan “what’s your dream for your child?” bersama AmMetLife. Untuk pengetahuan korang, sekarang ni AmMetLife is having a campaign to hear what is Malaysia parents’ dreams for their children. Kongsikan impian korang kerana the most inspirational dream akan memenangi 1 brand NEW iPad Air 2, pre-loaded with education support apps. Satu iPad setiap minggu untuk dimenangi dan overall ada 10 iPad Air 2 untuk dibawa pulang hanya dengan berkongsikan impian-impian yang selama ini terpendam dalam hati masing-masing :)

IMG_9812

So cepat submit #DreamForMyChild di AmMetLife website kerana kempen ini akan berakhir pada 3hb April 2015.

Lagipun sharing is caring, plus you could win an iPad too :)

Comment: 7