72 for Mak Ajah…

IMG_6301

22 November. Mak is turning 72 years old today. Mak Ajah, ramai orang kenal my mom, sampai ke Mekahpun ada readers yang kenal Mak Ajah kat sana. But sejak awal tahun nih, untuk tahun pertama kalinya gak Mak tak dapat ke Mekah coz of her kesihatan yang semakin merosot. I takde latest terbaru gambar ngan mak (ada but only for my collection coz tak bertudung), so ini je photo yang ada bertudung waktu I took her to stay with me for a while.

Mak kena stroke (since months ago tu lah), but satu lagi her ingatan pun dah makin berkurangan, setiap hari setiap minggu it s dropping. Dementia.  Bebaru ni ada gak admitted lagi kat hospital. Macam in out in out lah jugak hospital skang nih.

Mak, semoga kesihatan mak kembali baik sedia kala.  Setiap kali jumpa visit mak, dia tak lepas berulang cakap, Mak dah ampunkan korang tau, mak dah ampunkan anak2 mak, jangan risau tau. Tak sempat la kita mintak mahap pun dia tetap cakap tu….haih sedih.

Walaupun dementia, anak2 masih dia kenal lagi, cuma tu lah, tak lah 100% molek ingatannya tu, ada tang benda lain gak dia tak berapa ingat/kenal. Apapun, dedoakan sama for my Mak Ajah.

 

Comment: 5

One of the days…

IMG_1047

 IMG_1050

at one of the events, for my Scotts ads but venue was at Kidzania. Lepas seminggu tuh aku dapat lagi invite for another event pun kat Kidzania which I had to decline, tak sangguplah 2 weeks in a row dok dalam nih. Bebudak memang la seronok, parents leh kedaung beku wpun ada parent’s lounge lam tuh. Some more ni bukan first time for Zeeshan, his 4th time kot…of coz lah di waktu umur yang berbeza2.

IMG_1067

The blue loafer tu takde brand, beli kat Ampang Park, cheap liao jer. Memula pakai sedap, pas dah berejam dalam Kidzania bila nak balik mula rasa sakit, so pasnih kalau nak pakai balik pun kena pakai dengan socks. Ni abang kakak takdak, else memang kita subcon kat depa ler teman adiknya dalam nih…itupun abang kakak dah warning, plss dont dont la mom, tak nak la kita pun dok sama dalam tuh. Diorg pun kematu apatah lagi makpak hahahahah….

Zeeshan just had his convo, nanti kita upload sembang citenya dalam nih yeah…he s not even 6yo yet coz dia kan Dec baby but tu lah Jan dah nak masuk darjah 1…shan oh shan…

Comment: 6

Purple Saree Diwali…

IMG_9351IMG_9377IMG_9460IMG_9464IMG_9480IMG_9481

 

IMG_9266IMG_9284IMG_9287IMG_9293

For the first time ever in my lifelah dapat jugak merasa pakai saree nih. The saree and accessories sume ni are mine, cuma nak dipakaikan terpaksa import Kayattiri, she s one of my blog readers for years also my instagram, fb page sume lah. So kita dah few times jumpa at my house coz she bought few of my lipsticks, the Huda and the Metallic Maybelline. So dia dah offered since last year to pakaikan i saree, so before diwali tu terus ai book her and early in the morning of the event, she came down to my house. Ini semua dia yang pakaikanlah, baru aku tau cara pakai saree ni di akhirnya ada banyak options boleh buat.

I cuma jaga adjust tang depan tu jer, coz my saree ni panjang (supposed to cut for the blouse but aku mana tauuu), so kekejap the depan tu cam nak terlurut jadi betulkan tu jer lah. My saree ni I beli from my colleague, the one yang idapat hadiah from Mumbai, pun masih lagi tak berpakai coz patutnya nak pakai masa ni lah but rupanya tepinya tak berjahit so tak berapa cantik.  So we go for this. Sorang lagi kawan aku janji nak bagi kain merah from Mumbai gak, tak mendapat lagik, manjang je dia lupa bila datang KL.

In fact ni aku pakai dari rumah sampai opis. Cuma bila solat, agak siksa nak zuhur asar tu, so masa tu lah aku bukak hahahaha…sib baik ler memang kena ada pakai kain sarung dalamnya, so aku balik ngan apa yang ada di dalam saree tu jer lah.

Then pastuh amik gambar ngan frenss….sampai levam. Depa ramai gak pakai henna (one of them are very good in drawing henna), but idok le aku, i m not a fan of kekaler tangan kuku nih hahahaah….so that s all.

2017′s Diwali story.

Comment: 8

The 11th…

Must record kat sini, my 11th year jadi Champion for Chess in Ladies Category.  Well technicallynya this year buat 2 kali chess tournament coz awal tahun aritu was for last year’s one so speed up dapatlah buat this year punya tournament this year before the year end. but memacam tahun yagn lampau gak, female players from other colours tak de rep sangat, ada la sorang gak taun ni, bidan terjun. Pun jadik gak lah…dari takdak kan, merasa gak aku main ngan manusia. Checkmate some more.

IMG_8330

IMG_8337

IMG_8354

IMG_8356

IMG_8371

IMG_8389

IMG_8398

IMG_8401

IMG_8406

IMG_8409

Tournament luar pun dah lama aku tak pergi jenguk, ada yang jejauh, pastuh timing tak kena. Macam Abang and Zeeshan dah boleh pergi tournaments pun aku tak dapat nak hantar2 lagi coz doesnt match our schedule. Pastuh mana dengan issue National rated lagik, eh macam2 gak dengo, but end up aku stuck tak pi memana tournaments luar.

in fact chess.com apps yang aku mainkan tu pun, sehari sebelum nak tournament nih baru aku layan balik, dah lama tak bercaturiah.

Anyway, congratulations to me untuk tahun ke 11 hahahaha…juara bintang wanita chess di opis ai keje. 11 kali 11 tahun :)

Comment: 11

Green Caftan…

IMG_7642

panjang labuh meleret

but aku tak cut pun bawah tu

Biasanya kalau lelabuh gini tak nak potong bawah or claim, aku pakai dalam rumah jer bila ada orang datang…takkan bawak keluar rumahlah. Unless kuor umah pakai 10inchi nya heels.

Bought kat Ampang Park, RM100 – no red colour. last kopek.

Comment: 3