Akihabara and Disneyland, Tokyo…

IMG_4741

Ini the 3rd location of the day, mencari sambungan the telescope. Dah alang2 mencari biar sampai jumpa ler….hasil tanya sana sini by JBT to people or entah dia memang ler tau bagai segala kan, so kami sampai di Akhihabara.

 

IMG_4742

sini tempat, entahlah pada aku semua tempat yang aku pergi kat Tokyo tu penuh je dengan manusia. Mampat padat. This was on Saturday, so lagi le ramai orang, walaupun bukan hari bekerja.  By the way kat Ueno yang kami pergi sebelum tu you may find lots of Malaysians. Sampai aku teleng muka pandang tempat lain hahahaha coz kang….

IMG_4746

mak encik yang masih tidak mendapat telescope si anak….

aku pun tak plan ler nak beli tapi kes dah nampak kat Ueno at a very affordable price, terus terkinja2 nak jugak nak jugak. Padahal abang bukan tau pun. Cuma malam tu dia kacau aku on the telescope via WA coz i told him i got present for him…

oh mang abang

sabar bang….

IMG_4750

benda ni banyak lerrrrrrrrrr

bersepah2

rasanya kat kedai ni kami dok menumpang wifi hahahhaaa

IMG_4756

JBT dah menonong ke dalam, so sebelum aku terlupa, ini namanya mall yang aku masuk untuk cari telescope anakku, bukan takat telescope, semua yang ada kat lowyatt kat merata dunia semua ada dalam mall nih. Semua jenis brands  gadgets, accessories, everything!!

Makanya datanglah sini sekiranya ko ada masa.

Gadget freak memang a must lah mai sini.

IMG_4771

testing teropong, but wanted to tell you, i bawak few pcs of the converter sheet (coz ada selai hilang di Karuizawa), wpun JBT kata nanti malu lah kalau orang tengok coz JBT is expert on the conversion but bukannya JBT melekat ngan aku 24jam, masa dia takde tu hegeh2 pulak nak tengok check kat hp lagipun as a tourist, aku tak kisahlah pegang sheet nih. Untuk reference and mudahkan segala pembelian.

Knowing me, dah bertahun2 pun aku pakai converter sheet, nak tengok dari hp pun boleh but akan makan battery aku lagi, dahlah laju je iphone nya batt drain.

unless kalau malas nak korek sheet nih, if JBT is around, aku tanya je lah dia….

IMG_4778

The maknek telescope yang dicari, ape ke gila mahal2 bonar heh! takkan aku nak bawak besau2 ni balik KL

IMG_4792

this is the cheapest one

aku dok tengok teleng amende le yang boleh nampak dari telescope nih, nampak le ceiling atas tuh but macam apakah!! i m not an expert on this thing lah, itupun kan bila bawak balik umah, abang pasang pun abang pening napa tak nampak benda but bila bapaknya balik, kasi settled baru leh nampak.

So boleh dahlah tengok anak bulan :)

IMG_4798

if i m not mistaken, the price in ringgit dalam RM350

mahal ler pada pendapat aku coz kedai awal kat Ueno tu lagi murah but takde stock pulak and pakcik jepung tu pun muka selenga macam tak nak melayan jer heh

IMG_4802

exactly like this one, comes with its bag too, abang is one happy boy…itupun ada drama tangisnya coz sampai umah esoknya aku cakap itu bukan for him

saje memain

but the day aku pi kerja, pagi buta aku hantar to his room

terus dia peluk cium maknya walaupun malam sebelum tu sedih nangis ingatkan maknya beli untuk orang lain

hahahaha

chill la bang

u know mak suka sakat ko

IMG_4829

so that was a wrap for our shopping day. Rushed to Disneyland to meet the Nani Shukri’s team…depa seharian dalam nih, aku tak mau pi. I went to HK Disneyland twice without my family (coz of blogjob) and i tak nak lah pi lagi this kind of place under my own (unless kerana blogjob) if takde family.

Would prefer to drag my kids along, sokay. I made my choice already and I tak menyesal pun (seperti yang mungkin korang sangkakan) yang akak tak masuk Disneyland Tokyo adalah satu kerugian melampau. hahahha, dude, i m not 19 or 9 years old, so apa kisah pun tak pi Disneyland.

But Disneyland sure sentap if they find out aku hanya sampai di gigi pintunya coz Disneyland was part of my sponsors too, for past events :)

 

IMG_4852

Pasal bawak heavy jacket pun jadi issue.

haiyooo!

I tak bawak light jacket, walaupun telah dimaklumkan, i cuma bawak 2 ketul jackets tu jer…

IMG_4868

So well, JBT bilang, kat jam ni wajib posing.

walaupun saya dah mencanak2 nak shopping kat belakang tuh….

 

IMG_4869

IMG_4969

 

IMG_4878

i didnt buy much, thinking of muat ke tidak luggage ni kang…

semua pun for my kids, anak2 buah  so on

nothing for me

IMG_4886

we rushed back to hotel, singgah to few shops for my last shopping spree pun tak jugak ada yang berkenan

IMG_4891

aku kekurangan baju, nak balik esoknya takde baju hahahahaa

actually aku dah bungkus untuk baju lebihan, but last minute, a few hours before flying aku kuorkan baju sebanyak mungkin and padahnya, baju tak cukupppppppppp

ada ler baju selai lagi but macam it would be good if ada baju baru – what the alasan LOL

IMG_4904

things I bought at Akihabara, the stands for ipad and iphone

IMG_4906

Doraemon keychains for family

IMG_4907

shirts for Zeeshan, anak buah, things for mak abah and my maid too

itu stickers 2 ketul, jepun tu cakap for car

aku cuba ler nak tampal kat windscreen kereta, hampeh ler tak boleh. masa ni le menyesal tak mintak JBT interpretkan!

so hasilnya tampal kat luggage jer…

IMG_4909

both left and right for 2 Miss MM at my office, but the middle one tu full of fridge magnet sets, ada dalam 20pcs kot. semua dah lanting2 kan dah, takde lebih pun dik, semua dah taken by my beloved ones and frens.

IMG_4911

Disneyland Tokyo maghi….

mostly for my nieces and my daughter

oh ada 2 ketul for Zeeshan gak

 

IMG_4803

This one, big one, mummy bawak kulu kilir ni Bang, only for you. Hand carried dalam flight jugak, tak berani nak letak dalam luggage. Personally thanks to JBT for helping me bawakkan my shopping stuff for the half day jalan2 di Tokyo, half day coz session aku start only after tengahari tu pasalnya.

For your Japan trip, please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.  Their Instagram is @japanbudgettrip .

Happy with my Japan stories? There s one more last entry pending, pastu watamat. Kita citer pasal negara lain pulak.

JBT is doing an Autumn promotion (as per photo atas nih) but if you rasa you tak nak pergi during those dates, and nak pergi tarikh sekian dan sekian, pun boleh diuruskan, set up semua by JBT. Please contact them, tolonglan jangan flooding emails akak dengan soalan ‘kak red, tolong bawak saya pi Tokyo bulan depan’, dik ooo dik, akak pun JBT bawakkan. Dan paling tragis, kak red saya nak kak red pergi so baru saya pergi, hahahaha, ok yang tu boleh diuruskan, but with my deal ngan JBT lah :) .

JBT, sushi??

Comment: 1

Siapa di balik tabir :)

dah jarang betul aku posting events yang aku pergi

sebab malas

kehkehkeh…..

but ok lah

ni ada banyak gambar

hasil dari bedikan ‘unknown’

:)

IMG_6119

IMG_6124

IMG_6132

KLCC Pavillion yang selangkau tu jadi sejam 10min! jem punya pasal. Nak suruh aku jalan kaki memang tak le kan, kang nak balik nak suh aku menapak balik gegelap to KLCC amik kereta? so biarlah sejam yang rugi daripada aku kerugian berjam2 coz malamnya aku stand by jemput Kakak dari her school trip, arrival lam 1030pm.

Dari gambar ni Yanok ngan AK dok ingat aku ada anak ikan

kahkahkah….bolehlah.

sukati korang ler :)

IMG_6146

The event that nite was for the Maleficent party and movie screening

by the way, that s not my new Boy of Chanel, itu lama punya, bday gift last year mar….

IMG_6176

some angles made me looks chubby

wpun dah mengurus

 

IMG_6177

my partner in crime during our Bangkok trip last year. look at her, pretty and korang tau she s a novelist? hah! now u know….

Yangbaobei

IMG_6184

hangpa ni kalau mengomen

hishh

ada yang kena dok thrash pasal unsur komen tu berbaur dengki khianat sangat. Just because you cant afford to go to Japan, dont lah dengki orang dapat pergi. Just because laki aku kiss aku, ko tak berlaki and sibuk nak caras memacam pulak. Just because you dont have a good life, jangan le mengomen berunsur khianat, doa jer ler ko dapat laki, beranak pinak dan dapat pi merantau negara orang.

Aku tengok orang pi merata dunia pun dedulu, aku tak de le nak buang karan komen sakit hati, aku kerja, carik duit, then fly. Hidup penuh hasad betul ler ko nih, hati hitam busuk.

 

IMG_6193

My ex manager, Sue Ann

happy to see her after a while…

IMG_6211

eh habis dah movie

heheheheh…poi ler tengok. Nanti nak anto kakak ngan bibik tengok #maleficentMY . Abang boleh gak but rasa macam tak kena jer if dia nak tengok citer2 gini, i know my son so well. Part perang2 tu dia ok ler, but part girlie2 banyak pulak akak rasa heh…

apa pun, hati hitam Maleficent tu akhirnya putih juga walaupun dendamnya pada si bapak puteri, sampai disihirnya si anak. Kasih sayang manusia, boleh berubah.  Yang bagi komen berhati hasad dengki tu, bila nak berubah dik?

IMG_6222

Bergambar tu 5 saat jer, laju2 turun parking and drive. Just nice habis movie, Ustazah WA yang depa dah nak sampai sek agama, so memecut laju ler aku kan, coz nak amik kakak dari sek agamanya. Sek buat trip ke Melaka, dari pagi till 1030malam, dahlah paginya kol 7 pagi dah sampai, she s the first person, setia bapaknya layan kakak, orang lain 7.30 baru sampai heh.

still wondering sapakah yang duduk di sebelah ku? heheheheh….

biar ler jadi rahsia :)

Abang kan takde, not abang, abang kan di Kelantan.

IMG_6262

Zeeshan pakai le headgear aku tuh

kemudian dia laju tarik, rimas le dia benda2 letak kat pala dia. Topi dia pakai pun coz tengok abang ngan apaknya pakai.

tengok tv lagi penting dari layan mak aku ni heh….

Hari2 kemudiannya aku ngan Kakak pergi tengok berduaan the X-Men, esok2 nya abang ngan dadnya pulak tengok.  Kira double date ngan anak sahaja, but one on one lah.  Gitu ler bertukar2….Thanks Nuffnang for my movie tix of Maleficent.

hah, Japan stories, still pending a few more. Malas betul nak habiskan, coz…hem…

 

Comment: 11

Family wedding….

 

IMG_5776

IMG_5796

IMG_5802

IMG_5814

IMG_5831

IMG_5836

IMG_5844

IMG_5837

IMG_5888

IMG_5897

Baju kurung hijau by: Hidy Collection / Cipela

Handbag: Prada

Shoes: Ferragamo electric blue, laki aku baru belikan dari emm…Vienna. Tu pasal asyik pakai jer. benda baru kahkahkah…

Wedding of my cousin, this weekend pun nak repeat lagi to his side pulak. Dulu kami sama2 duduk sebelah2 di Alam Shah, mak nya makcik aku, my mom’s sister. Wedding punya pasal baru geti nak menyarung barang kemas muahahhaha! Adik2 aku cakap tu dia gelang Ben 10 ko dah kuor cik! Nasib baik ler ada wedding, kalau biasa aku pakai masa Raya jer heh.

Alkisahnya, this weekend aku ada 3 weddings, pakai caftan je boleh tak dik? Akak borong caftan Jakarta banyak ni dik, ke dah outdated? Eh lantaklah, aku yang bayo aku yang kena pakai, janji aku pakai cantik :) tak cantik pun korang nak buat apa ye dok?

By the way, this week anak bujang sulong aku takde, aku anto dia belajar hidup kampung, mandi sungai, carik belut (jumpa ke belut tu nanti bang, jangan ko lari pulak), memacam lagi lah….ikut adik aku pi balik Kelantan, temankan abah aku yang ikut turut sama. So instead of hantar dia pergi memana camp, kita tukar hantar belajar cara hidup kampung, abang kopok mami jangan lupa belikan!

Nak jugak kakak ikut sama but kakak pulak ada trip sekolah, so lain kali ler ye Kakak, turn kakak pulak. At least adik berteman di rumah.

Dah cuti sekolah yoooo! Kami tak ke mana pung. Tapi dalam tak ke mana, kang tetiba macam aritu, dah sampai Jepun akak ko ni kan hiksss :)

Comment: 11

Ueno to Asakusa, Tokyo!

IMG_4522

Besides of the haru biru (for me, not for you coz i m not really a public transport person) i must say, ini adalah pengalaman yang palinggggggggggggg sukar nak diperolehi di mana2 negara yang aku pernah jejaki. without the family helping me, rely on strangers (yang working closely with me during the trip), and turun naik public transport, adalah something different.

As i mentioned, the first 2 days di Jepun, mencabar kesabaran a bit. Dengan capeknya, turun naik trains subways metro segala jenis ketapi panjanglah, mengantuk tak tidur langsung dalam flight, nasib baik i m not an eater now so takde lah isu susah makan ke hapa.

Ini apa ke peta yang aku nak tunjuk nih, but uniklah.

IMG_4526

Ni nak suruh aku baca?

muahahahhahaa! JBT please dont leave me behind.

Andai kata terpisahlah kita, aku carik cab!

merah hijau biru melingkar kuning, nak suruh aku naik ke mana perginya!

IMG_4535

Well, on the 4th day di Tokyo, adalah pergi beli souveniors, dan jalan2 sekitar Tokyo town jugak, ikut je lah ke mana JBT membawa….

After seeing this Hard Rock photo, laki aku bengang je aku tak belikan tshirt Hard Rock dia, aku malas ler nak masuk

len kali yek, i kirim tshirt you through JBT :)

JBT nak kirim HRC shirt boleh? M size please.

IMG_4537

Ini kami di Ueno

masa aku dengo  nak pergi Ueno

oh nak kena main Ueno hapa?

nasib baik dia tak jegil muka! kadang2 si makhluk JBT tu boleh tahan menggarangnya ngan aku, ngan korang tak kot

IMG_4540

Nak ke korang kipas ni kalau akak bagi?

akak tak belikan pun

 

IMG_4543

ya lahai manusia sesaknya betullah macam Petaling Street, JBT ler kata…

IMG_4552

one time, aku lari pi beli tshirts kat kedai nih…

kalau tak pikirkan conversion, mau aku beli 10 helai, tapi kenangkan selai 60hinggit, beli sikit jer, untuk my laki, my 2 kids and my brother in law.

nothing for me, aku bukan shirt person :)

aku boleh je share2 pakai ngan abang ngan laki aku, by the way semua baju sekarang abang ngan bapaknya dah berkongsi. Jeans je belum boleh lagi coz pinggang tak sama yet but tinggi dah almost sangat.

IMG_4556

oh mang

nak makan pun takut

IMG_4561

basically kat sini ada segala jenis macam2 yang kita nakkan, dalam harga yang affordable, aku sepanjang kat Tokyo langsung tak masuk mall. Adalah diharamkan by JBT coz if nak malls, Isetan Sogo segala, itu ko boleh carik kat KL, so belajar shopping gaya gini. Dia dah bawak aku pi outlet pun dah seronok a few days ago punya entry.

IMG_4578

ada fresh oysters, aku nak sangat! my fav. itulah my first meal of the day! dah passed lunch hour, so i had no breakfast, or lunch, ini kira first meal masuk mulut, bukan salah JBT but aku punya pilihan enggan makan. Oysters ni aku dah biasa makan yang raw di KL so for this one aku nakkan rebus, tengok apa rasanya…

tapi sedap seiiiiiiiiiii!!

dapat 1 setengah ketul :)

IMG_4605

Sebelum fly, masa on the way ke KLIA, Nana my sister suruh kem salam kat Doraemon. Mana le aku nak carik Doraemon, nampak le kat sini ada hah patung2 Doraemon, keychain actually. Amik le 4 pcs.

I think the price was only 4100yen.

IMG_4607

Menggagau carik cash yang dok celah2 merata, cash tak boleh simpan setempat, dalam pocket seluar aku pun ada, coins je aku bagi JBT, semua pulak tu coz aku nak bayao pakai coins pun dah boleh rasa senak pala coz tengok numbers nya kekecik, ada beso ada kecik.

Nasib baik ada JBT, i was about to pay 40100!! instead of 4100.

Si jepun kedai tu pun geleng pala, dia pun honest gak lah, pelik apehal le pompuan ni nak bayau punya banyak padahal 4100 yen jer totallnya.

IMG_4615

Official lunch kami makan Sushi, tapi napa aku rasa sushi dia tak sesedap sushi king KL??

IMG_4624

mesti ada upacara istimewa sampai awek ni pakai gini hari tuh

IMG_4627

haa see kan betul…

IMG_4631

If i m not mistaken, next one kami ke Asakusa, jalan lagi pusing tengok apa yang boleh dibelikan, untuk ole2 someone i love in KL

IMG_4637

another round of bersempit, the second Petaling Street – Asakusa

ada one time aku ‘kehilangan’ kat Ueno coz aku dok leka menyopping, so terpisah dengan JBT, dia tepon pun aku tak jawab coz tak dengar, ko tengok le orang cenggini ramai, sah2 ler aku tak dengo bunyik hp aku yang dok dalam hbag tuh, apa lagi ‘mendapat’ ler… kecik kejap hati aku kat situ, tapi telah kutinggalkan di Japang but kena gak tulis kat sini hiks….

jadi kalian, sila jangan terpisah dengan tourist guide hang, unless dah berjanji akan bertemu di sini di sana.

aku senang je, kalau ye pun terpisah, carik cab balik hotel

hahahahhaha

jangan gaduh :)

IMG_4647

i have a vid of the people punya festival kat sini, idok le aku tau perayaan apa, but nak upload alahai, i uploaded satu je dalam instagram

IMG_4654

tak tau nak cari apa sini, so nak patah balik aku ternampak telescope nih, but takde stock, harganya agak murah. for my son, abang memang dok wishlist nakkan telescope nih.

IMG_4659

ada bahagian pakaian, aku nak pergi jauh sikit, dah kena tembak haiyahhh….yelah coz kita tak banyak masa, ada lagi tempat lain nak pergi

 

IMG_4665

aku rasa kalau JBT takde ngan aku, memang aku beli top merah tuh.

harganya melampau gila

but cantik!!

dengan seni batik lukisan tangannya

about RM600.

gila kan?

hahahahhaaa

sib baik JBT ada, takut dia pengsan je kat situ kalau tengok aku beli gak baju tuh

IMG_4668

tshirts ni, hajat nak beli but kenangkan nak membawanya alahai….

cukup2lah ngan apa yang ada

IMG_4669

tidaklah aku nak beli kimono ke apa pun, aku sendiri ada sepasang kimono dan 2 helai Yukata. Adik aku dulu2 pernah dok Japan and he got me a kimono, mahal woorr, sampai sekarang aku jaga memolek

IMG_4681

keychains for souveniors

IMG_4689

fridge magnets for souveniors too

IMG_4714

ni apa ke bontot orang yang ko snap ni JBT

IMG_4727

gotta go, we need to go to the next destination

itu tempat pun kena turun naik trains gak, bukan main langkau ngan jalan jer

IMG_4737

memandangkan trip untuk hari ini adalah panjang, jadi aku kena pecahkanlah supaya senang hangpa baca lagi at the next entry. Sebagai pencinta asparagus, tengok depa jual nih, teringin nak beli bawak balik but tu ler tangan dah penuh kiri kanan pulak.  Depa ada black brown and white asparagus, aku biasa bedal hok hijau tu jer.  Laki aku cakap dia biasa makan yang putih tu kat Europe, rasanya manis.

By the way, now dah nak hujung2 cerita Jepun, i miss the moment and memories in Japan, sepanjang turun naik trains, berkelana dari hari ke hari, the kids of Nani Shukri dan semua yang ditinggalkan di Jepun. Special thanks again for JBT yang banyak tolong I yang kudrat sangatlah halus malus nih. Kalau takde JBT, hem…..takde kot entry Japan :)

Satu je yang kureng, the wifi :) but after all, itu adalah pengajaran supaya hidup tenang tanpa dunia internet hiks…

For your Japan trip, please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.
Their Instagram is @japanbudgettrip .

Mine is @redmummydotcom :) macam tak tau …..

JBT, bila nak sushi nih? Hutang sushi tak settle lagi heh….

Comment: 4

Karuizawa Prince Shopping Plaza!

IMG_4498

project di hari ketiga di Jepun, super best one….aku dah siap awal, tapi hari2 pun aku siap awal dulu yelah aku takde askar batallions macam Nani Shukri :)

IMG_4500

macam biasa di Tokyo, turun naik trains….

IMG_4501

di trains biasanya ada wifi…so perkara wajib dilakukan adalah social media updates, baca WA yang sekejapan dah beratus, if dalam group ler…

IMG_4503

kadangkala dalam trains pun boleh dapat wifi, but kalau lalu underground, malang sekali, takkan ado ler kan

IMG_4264

something to ponder

IMG_4266

aku ada sekali pakai machine nih, beli air kat Fujishibazakura

tekak kering, aku ni air penting, takde makan tak per, tapi air adalah wajib. ni sejak menjak mengering badan ler kan, air is wajib

IMG_4268

green tea depa aku tried, tak sodap hiks…

sedap lagi green tea malaysia

IMG_4289

muncung itik si bullet train. depa kata famous, yelah kot….

Repeat again the name is Nagano Shinkansen – Asama

IMG_4291

budayanya depa, bawak sampah sendiri keluar and ada ler crew yang tunggu dengan plastic sampah gini untuk kalian buang sampah. Menyenangkan kerja depa, pastuh depa masuk dalam buat final check up, clean up the trains…

IMG_4294

so ini dalam bullet trainsnya, about an hour to the destination, i didnt sleep, teman borak ngan Haris, bersuap2 makan bagi dia sushi aku kat dia…just like my own son.

IMG_4309

JBT bought me this, the saba fish and green tea, pun saba fishnya tak sedap…sedap lagi akak merah buat heh….

IMG_4310

dan yah…udah sampai ke Karuizawa Prince Shopping Plaza!

ada masa sejuk, aku pakai jacket, ada masanya boleh tahan lagik….

IMG_4322

last one before we split…

need my own time for shopping.

Gila ko, tempat ni for shopping weih! Aku dah lah ratu segala shopping.

IMG_4325

Met team kat Levi’s Outlet nih, pastu terus kami terpisah, berjam2 kemudiannya. Hujung2 aku ada masuk jugak Levi’s ni belikan 3 pcs of jeans for my husband. Well actually, buy 2 free one, so untunglah kau suami, all 501.

Aku tak yah jeans, aku sendiri dapat sponsored from Levi’s 501 :)

IMG_4327

Sekitarnya outlet, besar, ada 2 sections…

IMG_4330

from low to high end brands

IMG_4333

baru suku jalan kat first section, aku terus ke 2nd section, agak jauh but bertabahlah…udahlah sesorang…

IMG_4336

ini baru 2nd section yer…coz aku nak tuju kat Ferragamo and Tod’s dulu

IMG_4341

hah jumpa pun my fav boutique…

IMG_4342

they both betul2 side by side

IMG_4350

tapi walaupun high end brand, masih lagi payah nak bercakap coz majority tak tau speaking. Ada sorang pandai pun, gagap2 kita nak memaham. Macam dalam Ferragamo nih, aku suruh dia punch the hole of my belt, tapi dia pi cut  nya kasi pendek tali tuh. Ya hampun, nasib baik sikit je dia potong.

IMG_4352

IMG_4353

IMG_4357

IMG_4360

i bought this red belt Tod’s too. ada kasut yang aku berkenankan, tapi takdak size pulak…selalu gitu ler.

IMG_4362

FENDI!

murah kau! memula aku ingat harga tu dah final, dalam kepayahan dia nak cakap ada 60% off, dia tunjuk calculator, langsung aku terus wahhhhhhhhhhhhhhh murah murah. Langsung aku beli 3 barang FENDI sini. harganya walau 3 barang masih lagi murah dari harga seketul gelang kuning selepas harga sale di KL yer…so bayangkannnnnnnnnn

betapa kawan aku pun tengok, geram je coz napa aku tak beli lebih untuk jual kat kenkawan

IMG_4363

some of the brands they have in Karuizawa Prince Shopping Plaza!

IMG_4365

for FENDI dan other high end brands, ada dalam ME LE ZE nih, hah jangan tak masuk! maybe nasib ko baik cam aku dapat 60% off

IMG_4371

dalam Gucci, aku hilang / tertinggal currency converter sheet.

IMG_4379

agak dah penat sakit tangan, depa ajak lunch, aku tak join. depa dah habis makan baru aku menebeng, nak tumpang rehat jer….

IMG_4385

ini kedai makan yang depa makan tuh….

IMG_4394

dan kemudiannya kita terpisah kembali….

kali ni depa nak pi the 2nd section, aku pulak nak sambung ke first section of the outlet

IMG_4398

sampai one stage, aku dah sakit kaki sangat. siap aku dok tepi jalan…tapi pastu nak jumpa depa, dah petang sangat pun. so aku pun patah balik ke section satu lagi. niatnya nak cari wifi. First restaurant aku pergi, dia cakap ada, tapi takde. dah tanya information counter, dia kata ada dalam starbucks.

so aku beli ler air, cookies, mintak wifi password, ah sudah. dia tak tau nak explain,dia panggil boss dia.

Boss dia datang, dalam kepayahan speaking katanya, aku kena ada internet untuk register to their wifi. Masalahnya aku nak ada internet camne kalo ko tak bagi aku wifi oiiiiiiiiiiiii!! pusing2 balik, dia cakap information counter ‘they lied to you’

ya geramnya lahai….

aku punya sakit hati terus duduk situ and pandang luar.  dia dok cakap sorry sorry, ni lah yang mengecewakan aku di Japan, wifinya sangat ler kedekut.

Ada yang kata free wifi pun takde, macam satu station train dia (donno the name).

You mesti cakap lagi sekali napa kak red tak amik data jer terus masa kat airport.

Kan dah bilang, ada sebabnya napa akak tak amik kali ni, hats off to JBT :)

IMG_4403

so anw, sambung lagi shopping, beli ini Samsonite bag for my laki. Huh pi japan sumer barang laki je heh…sebab nya hehhehehe, laki ada tolong belikan something for me kat Munich.

ini laptop and travel bag for laki aku ler, dia kan sokmo terbang

IMG_4414

The happy SA

walaupun english dia kedaung, but basic2 tu bolehlah

janji jangan dia lubangkan bag aku sudah

IMG_4416

dah sampai malam gelap hah kami spent kat sini….tunggu the train to our hotel pulak

IMG_4429

but that nite, it was so cold, mendayu2 semua kesejukan

IMG_4438

our bullet train back to Tokyo town

tak rasa pun laju but orang kata kalau dari luar yang nampak laju bullet train nih

IMG_4432

my boyfriend, Haidhar

IMG_4434

dia tengah pikir something nih…dok stared jer

but kemudian laju jer dia tidur, sampai nak kejut bangun pun mamai2 jer dia…

IMG_4447

dalam tram, i think for 1 – 2 stations, tengah mamai, tu Haidhar lah tu, ngah tidur mamai sambil berdiri. tak boleh ler bapaknya nak dukung, ada adik2 nya and barang2 lain nak diusung. Aku nak dukung memang tak mampu lah hahahahaa

IMG_4454

cak! chicken soup.

kami dinner di Restaurant Pakistan ke hapa tah, halal lah….

IMG_4459

Haidhar menyambung tidur…lelain sumer makan…

tapi kita tak dapat meja yang boleh reramai duduk, kena dok ala L shape

IMG_4472

roti nan and nasi briyani ke nasi apa tah lah depa makan pun

balik je hotel, terus melekat ngan wifi hahahaha

dapat internet, ke main sonok. habis tu sehari takde dunia semasa. I is blogger youuuu, gila takde internet di tangan.

IMG_5067

Things I bought from the outlet, for myself, for laki aku ke anak2 aku tak yah lah tunjuk hahahaha

ada aku belikan Zeeshan lego, i know the one aku beli tak pernah aku nampak kat KL, so aku borong 2 kotak, walaupun berat membawak….

IMG_5071

A pair of 4 ke 5 inch high heels, ada jual gak kat Ferragamo punya sales but luckily the price I paid in Japan lagi cheaper than KL, so hati tak sakit kahkahkah…

hairband merah aku pakai dalam entry ni pun, from Ferragamo, beli terus pakai. the purple belt too.

IMG_5073

Fendi’s bangle and bracelet, dan jugak Fendi’s M pendant. takde RM, kalau tidak acik dah amik jugak…that s all for me from the Karuizawa Prince Shopping Plaza!

oh sepanjang shopping kat sini, aku baca peta yang depa provided, aku kan sorang2, split ngan JBT and the group. JBT kena attended the guests, while aku sendiri memang nak sendiri2, tak nak ada sesapa to be with me, in fact memang gitulah kalau shopping kat KL sendiri pun aku suka on my own, kalau ada teman pun takper, but kalau byk nak pikir kang teman boring pulak unless kita nak beli yang sama jugakkan.

Macam laki aku, wajib teman aku, but ada jugak kadang2 dia tinggalkan je aku dalam kedai, dia pi tunggu kat kedai kopi hahahaha…kat Jakarta kot dulu, ke Bangkok or Europe dia buat gitu, coz tangan dia dah penuh dengan bembarang.

Anyway, with this, I would like to thank JBT team personally, for helping me bawakkan barang I yang takde le ‘banyak mana’ but boleh tahan memberat, sampai satu waktu kena jumpa half way untuk passing batton.  May Allah balas your budi bahasa.

So bookmark yer tempat nih, Karuizawa Prince Shopping Plaza! kalau datang Tokyo, harus sik pak singgah di sini, you need at least a day, but kalau aku setengah hari cukup dah kot coz aku dah tau apa barang yang aku nak beli, lain ler dia ada Chanel Prada LV, 30 butiks yang aku suka mau aku tersadai jer situ sehari, but aku cuma masuk a few boutiques jer yang aku berkenankan untuk cari barang, kira dah ada matlamat.

Contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com for your Japan trip, and do LIKE their FB Japan Budget Trip.

Thanks JBT, sushi jom?

Comment: 8