#ownyourcipela at Malaysia International Shoe Festival 2015!

.
RM_CIPELA_shoes

Hari tu sempat Akak pi celebrate HiDY 1st Anniversary event at their outlet kat Wangsa Melawati nun. Happening and had enjoyed the event dan yang paling best ada sales up to 60% off!

Pejam celik dah setahun rupanya outlet HiDY ni. Bangga jugak Akak dapat kenal and in fact berkawan dengan di sebalik tabir HiDY ni. Sapa lagi kalau bukan Hid, our talented local designer. Personally Akak memang kagum dengan ciptaan Hid. Memang berbakat besar. Dan Akak sendiri memang berkenan dengan ciptaan dia. Worth to buy! Bukan sahaja comfort as and when kita pakai, tapi rekaannya unik dan ada citarasa sendiri, cantik dan sedap mata memandang. Kita yang memakainya pula feel so good dan nampak lebih yakin. Inilah sebabnya Akak menyokong local product produced by local designer macam HiDY ni. Lagipun sapa lagi nak sokong kalau bukan kita sendiri. Korang pun patut cuba jugak :)

IMG_9140

By the way, there will be Malaysia International Shoe Festival 2015 pada 13th – 15th March ni di KL Convention Centre HALL 6. So jangan lepaskan peluang sama-sama datang dan lihat sendiri keunikan hasil rekaan-rekaan yang ada nanti. Dan sudah semestinya CIPELA Shoes will be there too with their own campaign #OWNYOURCIPELA di mana there’ll be only 4 price tags on those 3 days iaitu:
RM50
RM100
RM150
RM250
IMG_9141
Dan harga-harga ini adalah harga runtuh di mana ianya almost up to 80% OFF Retail Price. So inilah masa yang sesuai untuk korang to #OWNYOURCIPELA :)
IMG_9235
Di masa yang sama itu juga nanti, they willl be launching a collection of “A Contemporary Twist on Heritage” dan selama 3 hari itu, these collection designs will be selling at RM250 only. Dan sudah semestinya most designs are made of high quality textiles, genuine leather and a touch of Terengganu Songket and Batik.
IMG_9231
Omai mengiurkan sungguh si merah ni…
IMG_9230
So jangan lupa singgah di CIPELA Shoes booth, it’s next to the entrance and exits, if you are coming from Mandarin Oriental.
Print
Insyallah Akak akan datang.
Come, let support our local designers. Jumpa kita di sana :) Malaysia International Shoe Festival 2015 pada 13th – 15th March ni di KL Convention Centre HALL 6.
Jangan lupa yek, hashtag #OWNYOURCIPELA

The boutique is at No 46 Lorong Dataran Wangsa, Wangsa Melawati 53300 Kuala Lumpur. Enquiries boleh email cs@cipelashoes.com atapun calling-calling this number 013 380 1338.

Visit CIPELA / HiDY’s website, their Instagram ataupun their FB Page too.

Comment: 7

Skate lagik…

IMG_0537

aku dah cakapkan yang kemeja2 baju bapak dia, abang dah buat harta dia. Ada yang baru bapak pakai sekali, ada yang baru pun dia sebat gak. so baru ni aku amik dari Zalora, 3 helai lagi kemeja baru! now bapaknya memang takde le dalam list, bapak plak kena pinjam baju anak hehehehe….

 

IMG_0542

our late lunch, datang kena makan dulu, nak balik pun kena makan jugak. Ini kami berempat, aku abang kakak and Kak Ngah. bapaknya kerja, Zeeshan pulak dah bed time, so tak yah ikut. Lagipun abang kakak nak skate.  KFC paling senang nak bedal coz the queue adalah the paling pendek, yang lain sume nak makan dalam IOI tu mak datuk ko panjangnyaaaaaaaaa and penuhnya.

 

IMG_0553

settled urusan bayau bebudak nih, aku pun tunggu la kejap. dok pikir nak balik ke datang balik or suh kak ngah bawak depa balik naik cab or aku jenjalan. coz Zeeshan kat rumah tu sian bangun tidur sure tak dapat jalan.  Nak pikir ulang patah balik tu yang tak berapa rajin ler mak ko ni kan.

IMG_0562

diorang nak beli kasut sendiri, yang harga RM500. aku cakap tak payah! tunggu kaki korang dah tak boleh membesar lagi baru boleh beli and dah terer berlipat pusing main macam omputih ke skaters tu main hah baru ler mak leh consider. itupun bukan taun nilah, korang kena sangat expert sampai lari lajuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu cam professional tu yek. hah cabaran nih yek abang kakak.

diorg ni dah kali ke 4 rasanya skating sini.

Zaman memuda kita dulu siap ada Speening Wheels lah, Galactica kan? Wah….ingat lagi?

IMG_0566

alahai sian anak kecik nih, umur baya2 Zeeshan kot. makpak nya tak main sama, kakaknya kot yang jaga dia main, asyik jatuh jer. nangis jer dia…

IMG_0578

enjoy le korang, pastu cuti sekolah ni nak pergi lagi, aku suh depa kumpul duit sendiri nak bayar parking. as of now kakak katanya dah siap cukup duit, bagus bagus. pandai yek, nak skate memasing rajin nak kumpul duit kan.

IMG_0605

so aku jalan sorang2 kejap, tengok ada booth jual roller blade, aku pun ada gak satu kat rumah, depa bebudak 2 orang tu practice pun pakai yang bertahun2 aku punya gak.

IMG_0607

hah yang kaler ijau biru pink kuning ni masa zaman kita dulu, roller skate, lagi sedap kot pakai ni aku rasa dari roller blade. yelah aku dok belajar pun dari roller skate nih. ada jiran aku dulu dok Alah Shah, dia ada ni jadi kami dok pinjam ler hartanya hah, nak beli tak mampu, nak pergi Galactica ke Speening Wheels tu pun aku rasa aku pergi 2,3 kali je kot. Ongkos tarak mar….that timelah. skang dah tetua memang tak de le aku nak skating sama ngan anak2 aku tuh, baikler pi tengok wayang.

So sementara tunggu bebudak skate tu, aku pun pi ler tengok wayang sesorang, cerita Kingsman.

Ada pulak ticket free voucher yang aku pegang for GSC, memang untung sangatlah jimat banjer

 

IMG_0623

habis aku tengok wayang, depa pun dah abis skating. Nak ajak dinner tapi tak yahlah, nak cepat balik kesian si kecik kat rumah tuh. Antau Kak Ngah balik langsung terus sambung riadah kat rumah pulak. Cuti sekolah ni nak kena pergi lagi, oh

IMG_0544

awalnya sebelum tu waktu tunggu jap depa anak2 ni main skate, ada adik nih, alahai dik kalau orang sebat isi dalam bag tu dik, bahaya tau.

aku dah nak bangunlah tegur, remind adik nih, wpun tak le dekat, but nak kena berjalan ler kan, but no hal pun coz aku pun melanguk je tunggu bebudak, tapi dapat berniat je lah coz pastuh si adik manis ni bergerak jalan lelaju ngan group dia, heharap ada le yg tegur ye dik.

manusia skang nih tak kira dok nak mencopek tu panjang je tangan memasing

chop! tu macam Mulberry brand kan? skill handbag aku masih ada lagi rasanya nih :)

Comment: 9

Kualiti atau Kuantiti?

.
PnG-getmoresavings

Seperti kebanyakan suri rumah yang lain, kerja-kerja shopping groceries memang tidak dapat dipisahkan. So seperti biasa sebulan sekali ataupun sebulan dua kali, mengukur la tapak kaki ke seluruh ceruk supermarket mencari barang-barang keperluan rumah.

Sampaikan dah hafal la kat mana letaknya sabun, section mana letaknya susu, rak mana letaknya softener dan segalanya la. Betul tak mak-mak semua?

PnG-getmoresavings-RM

Walaupun dah jadi lumrah, sudah semestinya masa kadangkala menjadi kekangan, bukannya selalu kita ada banyak masa nak berulang-alik pergi shopping groceries ni, letihla kalo setiap minggu nak kena pergi beli barang-barang rumah ni kan, so because of this Akak selalunya seboleh-bolehnya membeli secara pukal ataupun dalam kuantiti yang banyak sesuatu produk tu. Maklumlah beli sekali banyak so tahan la lebih lama lagi kan.

PnG-getmoresavings-RM2

Dan sudah semestinya bila beli dalam kuantiti yang banyak, Akak mestilah cari harga yang paling murahkan. To tell the truth we used to use 2 and at one time sampai 3 trolleys for our groceries need for every visit. Banyakkan! Tu pun kadang-kadang tak sampai sebulan, dah abih guna and terpaksa la mai lagi beli barang, alahaiii…

PnG-getmoresavings-2

Tapi itu Akak yang dulu-dulu yang lebih mementingkan kuantiti, konon kuantiti yang banyak dan murah pilihan yang bijak konon. Ternyata serong! So sekarang ni Akak dah berubah kepada yang lebih mementingkan kualiti instead of kuantiti walaupun lebih mahal sedikit.

Actualy it was started with my own experiences dan juga experiments sendiri ditambah pula Akak terbaca beberapa artikel yang sekaligus mengubah persepsi Akak di mana sesuatu value tidak boleh di kira dari segi kuantiti ataupun harga yang murah.

PnG-getmoresavings-3

Kenapa kuantiti tak sama dengan value?

Dalam kes ini, kita kena mengambil kira tentang 3 peranan utama sesuatu value itu iaitu ketahanan ataupun penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) dan nilai-nilai tambahan (value add) yang tersedia ada dalam produk yang berkualiti.

Macam yang Akak experience sendiri, mungkin juga korang pun sama mengalaminya, sebagai contoh kalau kita membeli sesuatu dalam kuantiti yang banyak dengan menggunakan jumlah wang yang sama, itu tidak bermakna yang kita mendapat nilai yang terbaik daripada wang yang kita laburkan tu.

So sebaliknya dengan wang yang sama ataupun lebih sedikit, kita membeli sesuatu barang walaupun hanya sedikit bilangannya tetapi berkualiti tinggi, indirectly kita akan mendapat 3 values yang Akak cakap tadi, iaitu produk yang tahan lama, berpretasi tinggi dan juga terdapatnya nilai-nilai tambahan dan yang lebih penting sekali kepuasan hati yang kita dapat dari hasil produk itu sendiri :)

Sebagai contoh bila Akak membeli barang-barang untuk anak-anak. Contoh yang paling senang ialah toys Zeeshan dimana membeli toys yang berkualiti baik akan bertahan lebih lama kalo compare those yang murah-murah yang sekejap jer dah jahanam, ended up with kids frustration jer! Secara tak langsung budak-budak dapat main lebih lama dan they will appreciate more. Inilah dinamakan value yang kita dapat :)

Kita juga mungkin kadang-kadang tergoda untuk membeli jenama yang lebih murah sebab lebih menjimatkan wang konon tetapi apa yang sering berlaku selalunya kita ended up akan memerlukan kualiti yang besar untuk ianya berfungsi dengan baik. Contoh yang selalu berlaku kat Akak adalah pencuci pinggan mangkuk. Jenama yang mana lebih menyenangkan kerja menghilangkan all those minyak dan kotoran dari pinggan mangkuk kita? Sudah semestinya those trusted brands!

PnG-getmoresavings-4

Tambahan pula bila menggunakan produk yang tahap keberkesanan yang tinggi adalah lebih efficient dari segi masa dan tenaga so masa dan tenaga better spend with my family. And since the produk are efficient, they will last longer meaning tak perlu setiap minggu nak kena pergi shopping grocerries. Boleh buat benda lain yang lebih berfaedah :)

Apa yang cuba Akak sampaikan kat sini ialah marilah kita sama-sama menjadi pembeli yang bijak kerana membeli-belah dengan bijak adalah tentang membeli produk yang mempunyai prestasi yang baik, ketahanan yang tinggi ataupun penggunaan yang lama dan juga adanya nilai-nilai tambahan dan it’s actually #getmoresavings dan personally untuk famili Akak, those trusted brands have all these qualities dan lebih dipercayai keberkesanan dan penjimatannya :)

Untuk maklumat yang lebih lanjut tentang tip shopping dengan smart,  bolehlah semua membaca artikel ini http://savemoney.my/the-3-ultimate-shopping-tips-to-getting-better-value

Comment: 11

Blogging line is slowing down?

IMG_0658

memfamouskan kawan aku yang paling ngeri keluar blog, but kalau dia tau ler gambar ni keluar, if dia suruh cabut, so aku cabutlah hiks…

pagi tu aku datang roh nak breakfast kat luar, so since kakak dah bangun gak, kami pergi berduaan jer. Joined by my gf nih, abis minum sekejap je, kat area ngan rumah mak abah aku gak, pastu depan tu ada pasar pagi. eh eh, macam memanggil-manggillah sangat nih!

pusing sana sini aku beli gak kat sini 3 helai. lam RM50 gaklah, baju tidur mar…. sopan nya style baju tidur. ngan seluar untuk pi pasar pi taman permenan bagai. Mesti datang lagi nih coz pergi 2 gerai jer arituh, untuk ke gerai seterusnya Kakak dah bagi hint paneh mengantuknya. Yelah hari Ahad, breakfast kol 830pagi, memang masa tu dah memang menuntut sangatler dia untuk rehat sesantai kat rumah.

Nemai, mummy leh pergi lagi pagi lain.

IMG_0667

by the way, aku tak amik langsung caftan nih cuma memang menawanlah hai sangat. Labuh benau, kalau pun potong bawahnya, dah exra cost jer pastuh nanti corak bawah tu dah tak sama macam yang asalnya. Hehujung lagi ada banyak kedai jualan pasar pagi BTR tu,  but tu lah dek sebab kakak jadi aku tak bolehlah nak kiasu menyopping pagi ahad sangat kan.

Well, simple entry to start our Monday.

Recently I ada a few ler tanya macamana dengan blogging line nih. Kak Red masih lagi active ke.

Alhamdulillah, masih lagi. Walaupun tidak menulis setiap hari, but insyallah 3-4 entries in a week tetap ada, betul kan korang?

Mungkin ada mengatakan yang blogging line is slowing down something like that, but alhamdulillah I masih lagi ada rezeki dalam blog dan social medias mahupun kalau tak kerana advertorials pun, I am still blogging. Dulu pun start blog bukan kerna ongkos wang ringgit but my desire untuk bercerita on my personal life, about my kids specially about my passion to Red Colour.

Jadi, I am still a blogger and I masih lagi ada events merata kena pergi, ada blogjob dan still in this line insyallah,  walaupun I am looking forward to shut down everything, ada mentioned last year kan, itu sudah pasti.

Comment: 11

Mydin Sinar Kota, sooo..unbelievable!

wah, a Dhaka’s entry.

totally lagi forgot to tell canang in this blog.

IMG_9728

sounds macam pergi Dhaka, but technically macam yer jugak.

asal menyangkung boleh, yang terduduk boleh gak ada, bersila segala siap.

IMG_9732

itu satu task, sebulan lebih task aku nak kena pi either Masjid India or Mydin Sinar Kota. Why Mydin sini, coz a fren of mine kerja around here, dia dok riki2kan dulu dalam nih sebelum hari yang aku datang sini ler. but tak pulak sangat dia bilang bahawasanya penuh Bangla Nepal Dhaka dalam nih. Ohmeng…

Terkepit2 aku pogang laki den kat around this area.

IMG_9734

cuma pengalaman best gaklah bila stranded di tempat yang dah berbelas tahun tak datang. Dulu Mydin ni was Metrojaya, kalau selepas tu jadi apa, den tak tau le pulakkan.  It just that to get here, aku rasa dedulu zaman naik bas lagi cepat kot dah sampai. ini dengan mana satu jalan Pudu tu dah lain, siap macam flyover segala, ngan sesatnya, terikut jalan bus stand Klang, CM, jem lagik. about sejam lebih baru sampai Sinar Kota.

but alhamdulillah, melalui celah lorong Kotaraya, terjumpa dengan seorang teman lama. Aku laki bini dalam kereta masa tu, kawan tu ngah berjalan, apa lagik, jejak kasih di lorong Kotaraya. So ada untung hikmah jugaklah walau kesesatan dan kepayahannya nak datang Sinar Kota tu kan.

IMG_9736

di tingkat 3 Mydin, mencari sejadah2 atas urusan something something

IMG_9739

member aku cakap yang tebal toto pun ado.

hampehs member aku tuh, mano ada tebal toto!

IMG_9746

sap sap sap soi, bungkus amik pilih the pieces. akan datang kita pergi cari di Masjid India pulaklah. well sebenarnya mencari yang tempat sujud tu sahaja yang tebal, yang lain tak tebal takper, but tang sujud tu, memang takde ler kat Mydin nih.

i searched online pun takdak, or maybe googling aku tak terer, so please help me to divert me to any online seller yeah. specifically yang sujud depan tu tebal (macam toto whatever pun bolehlah)

IMG_9749

depa punya merah tak menyalah, none of the merah yang aku berkenankan. so no red red.

IMG_9769

so apapun kan, satu pengalaman manis ke masam ke tengik ke bila datang sini. Sesungguhnya memang dah rasa bukan kat negara kita pulak, Udahlah aku ngan selambanya jer berselfie segala, depa cakap kalau around this mall, atau sekitar2 luar2 Mydin tu kena banyak berhati2, ado gak yang main rampas je hp ko. Oh nasib baiklah takde hapa2…

dalam ni segala mala benda ada jual but we didnt explore to all floors pun, tengok dari kejauhan seimbas jer. Ingat laki aku rajin nak pusing merata, datang sini pun dia dah kira baik le sangat ngan pesanan, tolonglah jangan datang lagi area sini, jem hazab ya hamat cik merah oi!!

 

IMG_9794

hasil2 belian juadah bukan hari raya….well ok ok pasnih kita ke masjid India pulak yek.

yang tu pun sama ler, almost 20 years gamaknya tak sampai sana, entahlah…kalau takat Semua House ke Jalan TAR ada ler jugak end last year aku mampir.

IMG_9802

Mission accomplished!

untuk tujuan apa sejadah2 dan telekung tu, tak yah detaily citerlah. yang nak ceritakan bahawa i dah datang ke Mydin Sinar Kota

zaman memuda belia, sini ler tempat aku melepak.

Dok dalam ni si Bangla2 Dhaka ni menengok aku (bukan perasan yek, laki aku pun noticed) macam nak telan! Mungkin depa pelik menjakun hapa pompuan nih, dalam Mydin pun nak amik gambar.

dude, ko yelah hari2 datang Mydin Sinar Kota tu, aku ni ler satu2nya kenangan. pasnih tak tau ler bila lagik nak datangnya…

IMG_9780

but selain daripada rakyat depa yang penuh di sini, papan tanda jualan tu, tak boleh blah lah weii…..napa tak ditulis Jam Tangan Berjenama, or Jam Tangan Branded, ini jam tangan mahal. so yang tak mahal or memurah takde yek kat section tuh.  hiks…

there u go, one of my 365 days di Mydin Sinar Kota, Jalan Silang KL :)

Comment: 6