The Red House’s buka puasa…

IMG_9902

aku start masuk dapur at 5pm, kelentung kelentang sesorang. Kakak ada ler menolong kejap, pastu dia ikut apaknya ke bazar Ramadhan. Bibik aku rimas kalau dia ada sama kat dapur ngan aku, so tiap kali aku masak, memang Bibik tak pernah ada, ko dok le jaga Zeeshan or buat ironing, pun tak per.

Around 630pm, my parents and adik beradik lain pun sampai.

It has been blocked that on 27th June, buka puasa at the Red House. Selain dari besar dan gamat leh sumbat ramai manusia (alah rumah VA kecik dulu pun sumbat gak semua manusia). So a potluck buka puasa. Anyway aku masak simple jer, asam pedas tenggiri + kembung (kena gak taruk kembung in case tenggiri tak cukup), bayam air, ikan goreng. itu jer.  Lelain sume bazar and potluck.

Tengok air depa bawak, memacam colour! biru oren merah hijau, complete!

IMG_9911

Air dalam flask tu, special Mak Ajah punya tuh…sesambil tunggu nak bukak puasa, ada yang lepak sini, ada yang lepak sana, tengok tv ler, surfing ler. Udahlah laki aku bukak pulak free wifii (yet aku tak agree, pasnih jangan bukak lagi dah) biarkan orang tak boleh nak main hp, biar bercakap ngan manusia!

Dulu ye ler aku bagi, but pastuh, eh ukhwah lagi afdal.

IMG_9913

Badan mak aku sesipi jer ler, (tudung tak pakai). Secara amnya, ini pertama kali kita makan kat meja makan panjang besau kat depan tuh, ye ler kat belakang tu kecik untuk 6 orang jer, takkan nak makan kat dapur pun kan. Aku sebelum tu memasak ngan baju tidur jer, orang dah ramai datang baru ler nak bersalin baju, kalau tidak dah macam assistant bibik pun ye gak aku kot arituh.

IMG_9918

The juadah, some beli, some masak. Ohai.

Cerita bazar ramadhan, setiap hari aku pergi (coz laki aku kan tak buka kat rumah, dia kerja odd hours), so mak ajah memang masakkan (but pasnih mak pi umrah, siap le aku kena kelentung kelentang masak plak weekdays), jadi aku memang tak de hal ler weekdays memang mak aku masakkan (she cook at my house, bahan dari rumah aku but pastuh she bawak balik to her house, ada le anak2 menantu cucu lain makan sama gak). So aku cuma beli kat bazar macam kekuih or laksa bagai untuk 3 orang tuh (abang kakak and maid), buat makan after tarawikh.

Lelauk campur aku tak beli, coz dah siap masak by Mak.

Jadi tiap kali belanja, biasanya lam RM15 jer, Paling max pun ada sekali RM19.

Hari buka puasa reramai for my side nih, laki aku pi ngan abang kakak bazar Ramadhan Tasik Permaisuri (his first time there). Bila depa balik, tangan penuh nih. aku punya tepuk dahi, sampai almost RM100 depa spent! OMG, pasnih korang tak yah pergi ler, biar mak korang je pi bazar tu. Apa le apak ko beli sampai 3 bungkus kueytiau, kalau nak beli 3 bungkus baik le aku buat, lagi sodap. Bazar tu buat beli sebungkus2 jer, buat rasa makan reratah reramai.

Ni tak masuk mana yang family aku bawak gak.Tapi alhamdulillah takde pembaziran. Reramai bungkus bawak balik for sahur, ada yang aku bungkus bagi guard rumah too.

IMG_9924

Pastuh kita wrap up ngan Isya and Tarawikh, adik bongsu aku imamkan.

IMG_9947

si kecik tu, few seconds je kat situ, pastu dia lari pusing jemaah. Mana ngan video ipar aku amik dia terlanggar sejadah, tapi siap betulkan balik tu yang molek perangainya. Mana yang dia langgar air suam, kena sejadah. hahahahah Zeeshan nih!

IMG_9939

dah menjelang midnite, kita berlawan chess. Dari abang aku ni dululah aku belajar main chess, tapi dia tak ajar, dia main ngan jejiran tetangga, aku dok perati je cara steps dulu, pahamkan bagai baru aku main sama kemudiannya. Dulu dia buli aku, masa aku 11-12 taun on chess ni ler, sekarang, kita main 2 games, dedua aku checkmatekan dia hiks..

Alhamdulillah, selesai buka puasa at our red house for my family’s side.

Insyallah, untuk family in laws pulak. Yang membaca hah, potluck le jugak yek. Mak Tam masak sesimple 2-3 dishes jer, pastuh penuhkan ler meja ngan juadah kalian. But perlu diingat, apa yang left kena bawak balik untuk memasing sahur. I dont like pembaziran. Takde sapa pun suka, luluh hati kalau ada yang kena buang. Nak makan perut bukan boleh santak semua.

Tapi tu ler, mak nak pi buat umrah lagi end week nih, sampai raya. hehehehe, jadi lipas kudung le aku pasnih kena masak segala. Kalau tidak balik goyang kaki je lauk dah siap bagai. Dah rutin, mak ajah memang akan sentiasa buat Umrah di bulan puasa. Hangpa pun dah hapal gak cerita ni kan. Insyallah mak, kita jumpa di bulan Syawal.

Comment: 8

Auralens and the P for 2 Ps

IMG_9448

I kan jarangggggggg ler pakai coloured lens, pasalnya ai memang pakai colourless lens cos my original lens is brown colour. So adalah rugi je pakai kaler2 bagai nih kalau bukan kerana event or even sponsored posts for sure. and syaratnya yang lain, kena amik yg kaler lain dari mata aku le kan. Sponsored for contact lens pun dah banyak kali. But this time around, katanya product dari Dubai.

paling penting, bukan bebesau macam mata kucing tuh.

and mesti ada power.

dan bahagianya bila ring lens ni tak besar, tapi thick senang nak pasang sarung ke mata. Loving this lens so so much. This is hermes grey colour.

Price : RM55 Plano (excluding postage)

RM60 Degree ( excluding postage)
Base Curve : 8.6
Water content 55%
Diameter : 14.00 – 14.50 mm
Power range : 0.00 – 8.50
Usage : 3 months disposable
Each box contains 1 pair sterile soft contact lens
Customer will get one free travel casing inside the box

Please contact @auralens_stokis  OR 019-6687462

IMG_9445

alright. Not pregnant.

So jangan kepoh2 yek. See there, single line? Yeap kompem not pregnant.

Cut the story short. my period was late by almost a week. Suspensnyaaaaaaaaaaaaaaa kak merah kau. For my case yang always consistent (ever since I was 12 yo) adalah merisaukan bila period lambat sementalah umur lanjut dan dah beranak tiga and hopefully (dengan izin Allah jua), we dont want to add on pun another child (yeap, tau itu rezeki but cukuplah 3 orang pertama hati yang ada sekarang ni).

But of cos, these 2-3 months agak stressful banyak giler. ada satu waktu, for over 5 weeks, kena asma and batuk kong2 non stop. Ingatkan dah kena batuk kering ke hapa. Sampai kena rushed pi amik nab lah coz dah tak boleh bernafas, heart beat laju giler masa tu. All in masa tu coz ada few games (one of them yang terawal pun coz i had the netball tournament, esoknya terus period kau!) hah tu antara yg terawal sangat pulak datangnya. Nasib baik le juara gak netball tu.

Dan of cos pindah urusan rumah, lagi ler stresssssssssssssss. Bila lambat nih, aik apesal melampau lambat pulak ko heh.  Cukup hampir seminggu lambat, terus bukak first kit.

Gagal. Bangang ke hapa aku punya kit or aku yang tak pandai pakai benda tuh. Aku ada 2 stocks, dedua lain brand. So after a while, satu hapa kaler tak kuor, baling. Bukak satu lagi pulak. Pun salah ker, complicated betullah kit2 nih, dulu aku beli memurah punya brand, senang jer nak tengok hasilnya.

dan syukur ler, tak pregnant. single line. hahahhaa tapi tuler napa tak piod lagi nih.

Tapi Allah Maha Mendengar masalah kak merah hah…esoknya. Keleting!

Wui! tak kisahlah dah bangun sahur, dah nak pergi kerja pun masa tuh, janji ko hadhir. Senyum gila pagi tu pergi kerja. hiks… but tu lah, betul2 menduga sangat. Imagine yek, aku dah bungkus telekung kat opis masa tu bila depa tanya aku jawab ‘ha ah esok aku period’, sekali esok lusa tulat langkat woi genap seminggu tak jugak period, huaaaaa, hah tu ler kompiden lagi ‘esok period’ kan….tu baru dia bagi aku testing sket je tuh. Gelabah perut mung, siang malam risau boliau.

 

Comment: 5

Bangi Golf Resort’s Ramadhan Buka Puasa…

IMG_9759

Gambar ni bukti anak kecil aku dok mengempet ngan aku ada makna sangat, nak ngendeng dok kat aku. Pastu ke main kiss kiss mak nya. apaknya mintak kiss, dia jawab cannot, maknya boleh dapat kiss, abang kakak pun tak boleh.

Kejap tu dia melompat dok depan aku. see ada makna bodek!

IMG_9768

telur goyang famous BGR, mushroom soup meletup BGR. wajib rasa buat jamah. Tak kisahlah perut dah tak tahan, but rasa sikit. Ini yang wajib kita ada dalam menu buffet kami 5 beranak.

IMG_9769

Visit kami kali ni, rasa macam tengok the new born of BGR. Dulu sikit punya tak berapa terurus tersusun the food sections, yelah q panjanggggggggggg melintar pagar. Kali ni, wah depa sudah buat lots of improvement! Tak sesia kita buat review tahun lepas. Baru seronok makan camnih.

IMG_9770

Stage pun kemas, ada dewan2 kiri kanan. ada jugak ekon bertempur kau. memang power dia punya ekon untuk orang yang ramai hah. Kalau dah beratus/ ribu manusia, aircond kipas sangatlah penting. Kalau berdenting keluar peluh, tak sedap ler makan ye dok.

IMG_9776

Tetiba aku jatuh cinta dengan bunga putih sejambak nih. Not pasu. Rumah aku, satu bunga jambak pun takde. hahahaha….but buah2 ni as appetizer. Banyak ler. RM55 worth of paying for adult!

IMG_9780

buffet untuk main menu, ataupun kambing bakar even satay, tersusun rapi. Dan laju gak movementnya. Walaupun panjang, tapi lajuuuuuuuuu.

IMG_9792

Redmummy’s table for 5 pax (though I can ask for lots of pax, but macam tak eager nak ajak reramai hahahaa, sorry ler gang2 lain or sedara mara adik badik even frens).

Masa aku buat booking, baru 200 pax, bila datang, dah full house! Jangan tak buat booking meja yek, kesal kemudian hari nanti, walk in guests adalah amat merbahaya.

IMG_9817

beef black pepper ni, semua all 4 us amik!

IMG_9823

cuma takde soup sayur, yang berkuah2, ke aku missed it coz Zeeshan kan mat nasi, kena ada kuah2 sayur. Jadi nasib baik ada nasi ayam (but tu lah aku suspect ada soup ayam but aku tak jumpa), mix match ngan nasi putihnya. Teh tarik, rasanya at least 8 glass for 3 of us (kakak tak minum teh tarik). Zeeshan pulak mengadap air orennnnnnnn je kau kan dik.

IMG_9842

tetiba lampu kat dewan macam bertukar warna and Zeeshan wanted to snap the moment of his parents. Walaupun mata mak kau bertutup kan dik!

IMG_9843

another lampu ngelip lain dalam dewan, dilindungi jari jemari Zeeshan. Semua dah settled Maghrib and dok repeat makan makan makan. Specially anak bujang aku si abang, aku sampai dok ‘udahlah bang, kat kol 9 dah nih, esok nak sekolah, adik ko satu hari tak tidur tu’

dia memang terer makan buffet ler abang tuh. ada kerang rebus kan, itu kakak repeat sampai 3 mangkuk! anak2 aku + laki aku memang cemerlang ngan buffet ramadhan, diorang punya perut entah sorok mana le lelemak tuh. Aku ni tak makan pun nasi, puasa ke tak puasa macam tak puasa, sama je tak makan  nasi, pun ko membuncit gak naik. grrrr.

Apapun, i love the rendang ayam, mushroom soup, red velvet cake nya, teh tarik of cos! nasi ayam Zeeshan aku rasa sesudu kecik, sodap baitu. Depa memang all out ler suka ngan BGR, if ada slot lagi, mungkin one of the weekends aku nak datang lagi, tengok camne kelapangan.

IMG_9850

Alhamdulillah syukur bulan ramadhan. walaupun ada yang patut aku baling ngan kerusi pengantin masa nih, bagi number phone dulu ko tak nak tepon aku, dah depan mata ko lari2 pulak ye si lelaki konon badan sado — drama instagram fb. Tak pernah amukan citer ni kat blog. Aku bagi eye contact je kat dia, pandai ko lari plak.

oh satu lagi, ada orang tanya akak, laki aku tak kerja ke? Hallo???Camne ler soalan tu boleh keluar. Hiks…

IMG_9853

Aku suspect kat sekolah Zeeshan ada belajar cara bergambar ler. coz tiap kali posing kan, aku tak ajak pun dia but dia ngendeng tetiba and cakap 1, 2, peace. Asyik ler ulang 1,2, peace. hahahaha mana ada kami anak beranak ajar.

By the way, happy to repeat and come back again to visit Bangi Golf Resort. Spread buffet ramadhan di BGR sangat banyak. Kambing golek dia, kakak tu makan sekali pinggan. Padanlah bersungguh dia beratur. Itu yang dia kejarkan sangat.

IMG_9805

Thank you Bangi Golf Resort for having us there. Bangi Golf Resort nanti :) Untuk promosi ataupun any updates boleh lah visit Facebook Page Bangi Golf Resort.

For reservation di Bangi Golf Resort, contact   03-8925 3728 / 03-8210 0265

Address: No1 Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor

Website: http://www.bgrrest.com

Facebook: https://www.facebook.com/BangiGolfResortRestaurant

RM55 for adults and RM27 for children untuk ‪#‎ramadhan‬ buka puasa.

Comment: 9

Chess for Abang…

IMG_9375

well well well

someone rasa tercabar bila maknya bawak balik all of the chess medals yang maknya borong as Chess Champion kat opis. Tapi tu lah sayang, bila dah pindah randah rumah mak ajah, all of my chess medals masa sekolah/ITM dah entah ke mana, kena baling buang dah kot gamaknya. Semua tu champion waaaaa

IMG_9377

member belajar ngan buku sesikit. Aku dapat hadiah kot buku ni, bila dah Abang jumpa, he memang ler aku ngan laki aku ada ajar chess but pun dia kena gak practise belajar sendiri. Kenal steps on the movements semua. Kadang2 mak pak pun malas gak nak ajar hehari yang dia nak belajar hahahaa

ai still remember dulu aku nak belajar pun kat bawah pokok / pangkin Quarters Sek Alam Shah, tengok kenkawan jiran, abang aku main chess, semua tak nak ajar tau. Belajar gitu2 jer. but dari pangkin tu ler yang bermulanya nama aku di persada Chess, ayat cam terer giler kahkahkah.

what the heck, i hold the 9 years championship / best single female chess player. Tak termasuk waktu di ITM, semua semesters aku champion gak. Kat ITM main as individual some more, tak de group.

IMG_9380

so kalau nak belajar main chess, tak boleh le pakai board yang ada display kat rumah kita nih. Kena main yang khas for tournament or untuk belajar. bagak2 besar punya chess set hah. aku ada 2 sets lagi some more, 1 lagi yang board dia jenis mat/boleh roll up.

ada jugak abang main dengan computer, kadang2 aku sampuk gak, tolong ajar dia from there. Kena banyak kalah, memula steps main chess ni, kena tau dulu cara movements pastuh tactics will come later.

IMG_9392

ini glass chess set yang aku tak bagi sapa pun usik, for display.

Sungguh tak ingat beli dari negara mana…

 

IMG_9425

these 2 for display gak, both RD beli tahun lepas kat Budapest when he was working there. Trio and duo chess set. Pernah main trio?

Huh tanya korang ni, percentage chess players dalam nih cinonit jer sangat dari 10-11 tahun dulu aku tanya hahahaha…

korang baca je ler citer pasal chess ni, but one day, Abang will mastermind the game. Insyallah.

Comment: 4

Final entry for the Red house…

i think i think

ini entry terakhir about our Red House, not gonna share dah kot anything bout the house melainkan necessary. Coz mak malas hahahaa….seselit sesambil lam entry bolehlah but to do one special post bout the house, oh tak yah lah. Cecukup ler. Penat buat revealing nih.

Masih lagi pasal sebelum officially pindah, i think macam a day before pindah gitu.

IMG_8197

The shoes cabinets siap, but for this one the mirror doorsnya belum pasak lagi, but we just want to get rid our boxes asap, jadi kita susun ler dulu apa yang ada kay. My little assistant got so excited to susun his shoes, kasut aku dia susun sesikit jer, kasut selipar dia yang dia sibuk uruskan

IMG_8200

The cabinets ni actually mana le cukup, walaupun kasut mak korang takde ler macam Imelda Marcos kot. So aku ada lagi satu shoes cabinet, in my room, also we have another shoes cabinet for daily/kasut2 sekolah too more to outdoor.

but alhamdulillah ler my kereta dah takde lah penuh ngan shoes anymore, at my office too, dah berkurangan sangat. Semua dah aku bawak balik. Masih lagi ada le kat opis tu macam sesikit but better ler dari dulu (30 pairs kay kat opis aku).

IMG_8266

so sebab dah pindah, boleh le tunjuk gobok bags rumah lama dulu. Hah 2 cabinets tu, campur lagi ngan satu lagi section (not in the picture). Sebab tu lah setiap kali nak tukar handbag, aku kena bagi weekly list tu kat laki aku (if RD takde, Abang kena help out amik panjatkan), coz pakai tangga takut, pakai kerusi tak sampai pulak.

But skang gobok bags kat rumah baru, tak perlu dah bantuan depa hehehehe, itulah yang laki aku tekankan sangat, tolonglah jgn lagi suh ai amik kay. He probably miss the job now, hahahaa.

But too bad, gambar gobok bags yang baru, tak dapatlah nak dikongsi, tak kira le memana social medias, aku tak leh nak share. Sapa datang visit jer boleh tengok, pun gambar tak dibenarkan amik. Wah, bahaya mar…

 

IMG_8278

melampaulah kan nak bawak bags2 aku naik lori, so pakat korang ikut mak korang ke mana saja. Ada member aku main lepas je barang berharga naik lori, bila movers unpack, menangiss….all gone. Jadi semua bags2 ni, aku kakak and her cousins (anak2 buah aku) tolong angkat sama ler, tak muat kereta aku, sumbat kat kereta laki aku, pastu sorok somewhere kat Red House baru dah lama sikit baru susun cecantik lam ‘rumah’ depa. Pun aku buat sorang, noone can sesibuk hahahaha

IMG_8228

This is a day before our actual moving day. Hari menyambut 5 lories (out of 7 deliveries, lagi 2 deliveries hari lain). 7 lorries ialah lori2 dari furniture yang kita beli. Some aku dah tempah sejak 2 bulan lepas, ada yang a month ada yang a week before pindah. Perasan kan entry aku pi sengsorang carik furniture (ada 1-2 je laki aku ikut, hah ini ler yang kita dok tunggu).

Kesian sangat ya capeknya. Ini yang tempat aku duduk masa ni belum siap the meja pc, panjang and L size. customize by Abang red cabinets kami. Tangga tu dah mentioned kan, itu menghala ke loteng, nasib baik ler buat loteng, rumah dah besar pun masih lagi banyak barang nak disorok kahkahkah tapi tu ler bila dah ada loteng, once a week naik pun tidak.

 IMG_8248

Zeeshan yang dah berlengging, duduk diamkan dia jap.

Pada hari kejadian official pindah tu, walaupun cuti sekolah, aku tumpang hantar dia sehari kat sekolah nun, first time dia duduk sehari, biasa half day jer sekolahnya. Kawtim ngan Brainy Bunch, thanks aunty Dee and aunties lelain jaga Zeeshan. Eloklah dia takde hoi, orang bz kedaung pindah rumah coz knowing him, kang kita bz sini sana, dia bz ngan dunia dia, bahaya bahaya.

IMG_8233

my mr diy, ngah pasang meja makan for our kitchen. aku dah mampu tengok jer ler heh….tak mau dahlah pindah rumah lagi hahahahah

IMG_8235

but at least half of the island “longgokan barang2 kotak2 pindah’ yang tempat pakcik ni duduk dah cleared banyak, mana yang hantar ke atas, ke bilik memasing. untuk ke loteng haritu ada one time aku pakai 5 assistants (kita buat train bertingkat passing barang). cepat dan pantas.

 

IMG_9729

 hah the shoes cabinets, the first one. the number 2 and 3 shoes cabinets, lain taun la tunjuk

top row atas tu, for boots

IMG_9726

ini pulak bila ditutup. memang ada 3 mirrors, ada guests tak perasan pun shoes cabinets bila masuk rumah, coz bemirror kan.

ya tu jer lah leh tunjuk2…belah kanan tu pun almari drawers yang aku customized gak, in red colour. Nak buat lagi satu set kecik, but maybe akan datang….i love the shop yang buat nih, most of the stuff dari Red House memang datang dari kedai tu jugak.

insyallah, sapa nak datang rumah, jemputlah Syawal ni. Dont think we gonna do an open house, but everyone are welcomed, insyallah.

Comment: 9