Recap for my 3 weekends…

 

IMG_4878

wah kau, sedap nampak landing atas tuh, carik apa??? Eh budak Aminah ni tak pregnant la, aku tak nampak pertambahan kebesaran perutnya. Unless dia memang mengandung perut kecik kan, so not sure. Idok le aku bawak pi jumpa vet pun.

hari tu pagi2 buta subuh tu, dia boleh terlepas naik ke atas, and pastu aku masa tu ngah sayup2 mata, terkejut je tengok dia ada sebelah aku. Sempat dia kejut aku dengan cara mengscracth sebelah katil merah aku huwaaa…ko ni pun nak kejut agak2 ler. pastuh dia tak nak pi dok bilik lain ke hapa, dia dok je kat lantai sebelah aku tuh.

Ada gak one day sampai ke toilet dia ngekor aku, siap duduk lagi kat lantai tengok aku memerut hahahaha but bila dia nampak Zeeshan je terus dia menyorok dalam walk in wardrobe. Ngeri betul dia ngan Zeeshan hahahahhaa

IMG_4879

seguni seminggu punya ironing, all done by yours truly. rutin.

IMG_4885

peneman ironing, tapi masa ni tangan dia dah sakit gak, belah kanan tuh….

IMG_5010

di weekend lainnya, pun sama jugak. kiri ironing, kanan kena lipat.  pun dedua aku buat solo gak, berejam gak lah coz mata sesambil kat tv, anak2 ada jobs lain kena buat gak but taun ni depa kurangkan sket buat kerja rumah coz banyak school things,tuitions sort of so tak perlah.

Laki aku pun weekend memang job dia vacuum and mop satu rumah.but except tv and kitchen, itu hehari kena sapu and mop, Zeeshan punya makan nasi je boleh bergemah merata.

 

IMG_5002

dan jugak last week too, ada isu air kat Cheras. rumah aku affected gak. Kalau paip lain tak kisah, ada direct dari tangki with pump tuh, but kat sinki, tu direct bukan dari tangki so sama ada air slow nak mamp or takde langsung. Jadi for that one day tu memang takde air langsung, air kencing lagi kuat ler diibaratkan. So kumpul2 and Abang angkut semua dalam baldi, basuh kat dalam bathroom, lagi laju aman dan cepat pantas kerjanya.

Frankly speaking, aku maleh kuor rumah le sejak dok Red House ni. Lelagi takde maid kan, lagi lah bahagianya dok rumah. Kita pun jarang kuor makan luar, wkend biasa pun memang aku masak, kalau supper jer baru beli kat luar tu macam burger for the kids tu kan.

IMG_4899

beginilah yeah kalau dah makin tua makin pelupanya laki aku hah….RM700 tuh dok dalam pusing wachine machine. Nasib baik ler alhamdulillah lembab, tunggu kering jer. Kalau sama hancur. Hah…bukan rezeki. Ada yang tanya kenapa tak letak dalam wallet, thing is he baru lepas cucuk duit kot masa ni, wallet pun ada duit gak tu pasal dia letak je dalam pocket. Duit ni memang duit aku pulak tuh, aku yang suruh cucukkan (aku kan pemalas nak pergi ATM bagai nun), jadi takde maknanyalah kalau sapa jumpa dia dapat, coz dah memang pun duit aku hahahaa….cuma kalau hancur berderai ni laki aku kena double up kan ler kan..

IMG_4985

aku dok pelik napa ler jem sesak betul kat Permaisuri nun, i was on half day that Friday. Biasa le orang parking untuk solat Jumaat but masa tu dah 2 lebih pun, awat jem lagik, rupanya semua kereta u turn back, tak boleh nak lalu. Luckily ler ada laluan uturn sebelum cement truck ni sangkut. Ko tengok, dia dok bergesel sudah sama itu 2 kereta kiri kanan, tak lepas. Tak boleh ler pulak nak salahkan truck coz both cars pun illegal parking, but the cement truck pun tak boleh gak nak lepas, cuma waktu lalu tu memang salah ler, donno  ler since what time pulak stranded. Aku pun terus pusing ler lalu ke Bayu Tasik, nasib baik le ini territory aku dah tentu aku tau mana jalan selok belok nak celah bedah.

IMG_4995

Always have pens and papers in your car. For me aku sentiasa ada 2 helai kertas ni, satu for my number satu lagi untuk number laki aku. At his car pun aku ada buat sama jugak, so in the event ko kena double park, letak je lah kertas ni. Dulu aku tulis2 gak but asyik tulis jer, hish buang masa jadi terus sesiapkan nih, by default jer. Life is eazy if u menyenangkan orang, coz kita pun salah double park.

Ini case aku pi jumpa optician, kena le double park. Kat Permaisuri tu tak pernahnya tak kena double park. Kan kes mata aku yang rabun jauh rabun dekan. so aku pi buat la gak spek yang 2 in 1 tuh, the multifocal or progressive lens. Aku baru buat satu frame dulu, lagi 1 frame will be later. Aku beli frame asing, tapi aku hantar kat optician aku nih, He s very nice apek, lama dah aku jadi customer dia. Besides aku pi tempah contact lens aku gak, dengan dia dah lama so dapat harga pun agak harga lama lah, tak penah dia charge aku harga gst or harga baru memahal tuh. Kena buat lebih frames coz aku bukan jenis bawak spek merata2. So satu kena ada kat atas, satu lam keter satu kat bawah, satu kat opis, macam tu ler.

IMG_4718 (2)

Among my bembarang ordered online. Lama pulak aku tak menayang barang2 yang aku beli kan…

Carpet belakang tu, dijemur, jadi aritu musim hujan, so jemur dalam rumah le pulak. Takkan ler korang tak pernah nak jemur kain baju dalam rumah pulakkan, dah berlipat pun carpet tuh, simpan, Raya nanti kita bukak hahahaa…so far dah 4 carpets aku simpan. Menyapu lagi mudah dari mengvacuum.

IMG_4724

one from the items I bought online.

Yang buat aku pilih palette ni coz of the green, in my collection belum lagi ada this green, tak pakai pun lagi, but collecting is a must ler kan. Masalah bila nak pakai, not your problem, that s my problem. :)

 

Comment: 5

Shopping di Rakuten dan menang iPhone 6s!

.

.

Sejak Akak dah kenal Rakuten Shopping Online ni makin banyak plak Akak shopping kat site dia tu. Ingat lagi tak previous post pasal Rakuten Shopping Hacks yang menguntungkan? Rugilah korang kalau tak praktikkan :)

rakuten1

Tapi kali ini lagi untung sebab Rakuten begitu pemurah akan menghadiahkan SATU IPHONE 6s 16GB kepada pembeli bertuah! Memang untunglah sapa yang menang iPhone tu nanti, boleh bagi hadiah kat girlfrend atau boyfriend.

Cakap pasal girlfriend boyfriend ni, tetiba teringat yang kita dah masuk bulan February and Valentine Day is just around the corner. For sure korang dok sibuk nak beli hadiah untuk yang tersayang kan, especially the boys la. Tak tau apa nak beli? Jom kita usha apa yang menarik untuk jadikan hadiah sempena Valentine kat Rakuten Shopping Online.

rakuten2

Kebetulan pula ada Valentine Sale sehingga 70% diskaun lagi. Ha untung lagi :) Memang penjimatan kat sini, especially as you all know, bila time Valentine jer, harga all these gifts melonjak macam roket! Tapi sini ada diskaun lagi :) So pada yang tak de idea nak bagi apa, boleh cuba usha Gift Ideas ni. Tapi tak semestinya untuk yang celebarate Valentine Day jer, untuk sesapa sahaja yang nak beli apa pun, sure ada di Rakuten!

rakuten3

For him

rakuten4

For her

Dan macam yang Akak cerita dalam previous post, those 5 Rakuten Hacks still can be applied, contoh salah satunya 5% diskaun untuk pemegang Mastercard pada hari Rabu. Also its 5X Rakuten Super Points reward still applicable :)

rakuten5

Apa yang menguntungkan tentang Rakuten rewards ni?

Apa tak untungnya, 1 Rakuten Super Points = RM1, so points ini boleh dibelanjakan untuk produk lain untuk pembelian seterusnya. So bayangkan sekarang ada ganjaran  5X Rakuten Super Points, so berganda-ganda la dapat kumpul point kalo kita shopping kat sini.

Contohnya Akak nak beli this Hugo Boss Perfume macam gambar atas tu, dengan pembelian ini Akak dapat 5X Points iaitu 11.50 points, dah dapat RM11.50. Kumpul-kumpul lagi, lama-lama cukup points nak beli benda lain yey! Alamak bocor plak rahsia Akak nak hadiahkan si suami perfume ni cisss

So korang dah paham kan how this Rakuten Shopping Online works, dan semestinya ada value added tersendiri.

Kita come back to SATU IPHONE 6s 16GB untuk dimenangi. Senang jer nak menang iPhone ni, apa yang korang perlu buat:

1. Shop on Rakuten and purchase anything worth RM100. Ini korang boleh filter by prize kat left sidebar dia those item harga RM100. So boleh bagi hadiah untuk yang tersayang:) On top of this, korang still entitle to get 5X Super Rakuten Points, so it is a pretty good deal!

rakuten6

2. Tinggalkan komen kat form bawah ni dengan slogan sekreatif mungkin, Saya layak memenangi iPhone 6s 16gb kerana…

Contohnya la kan, Saya layak memenangi iPhone 6s 16gb kerana saya ingin menghadiahkannya kepada isteri yang tercinta di atas kasih sayang tak berbelah bahagi kepada saya dan anak kami, ha gitu.

Dan make sure email address nanti mestilah sama dengan yang Registered ID kat Rakuten ok! By the way, contest ni start hari ni sampai 16th February 2016!


Itu sahaja dan iPhone 6s mungkin jadi milik korang nanti :) Tapi ingat, hadiahnya iPhone 6s, so kena la put alot of effort sikit, orang kata bersungguh-sungguh gitu barulah ada high posibilities nak menang.

Ok good luck korang, dan jangan lupa to experience “Rakuten Shopping Hacks” untuk mendapatkan the best deal, penjimatan dan juga value added bila shopping kat Rakuten nanti.

 

Comment: 4

Spot Zeeshan – Bone Fracture

IMG_4872

 once a while Zeeshan akan jadi Imam, alhamdulillah bacaaan  dalam solat ada improvement setiap hari, tapi kena solat sesama ngan dia, baca doa sesama ngan dia lah. Cuma doa2 dia dalam omputih, doa maknya dalam bm hahahaa….terer btol hafalan dia doa pun dalam omputih ye nak.

dan of cos, being anak lelaki yang super lasak, walaupun lasak2nya pun masih boleh  dikawal, asalkan jangan biarkan dia berdua sangat dengan abangnya kang depa punya gusti, whuiii naik sesak napas aku tengok.

Jadi di satu tengahari Sabtu yang lalu laluuuu, waktu aku dengan rutin menyiang 50 ekor ikan sotong ayam maknek semua macam biasa in the bathroom, aku dengar dia punya menangis. Biasa ler kalau dia menangis tu, orang tak kacau dia pun dia leh menangis, diva sangatkan.

So ada abang kakak nya lah memujuk.

Bila aku dah siap kerja menyiang bagai, dia pun ngadu ler tangan shoulder kat sebelah kanan necknya tu sakit. Dia cakap ‘board buat’. White board untuk belajar mengaji tu yang buat which aku assumed dia langgar ler kan. apa hallah pulak board tu boleh bangun berjalan langgar ko pulak ker.

But his movement memang very limited, mengadu sakit sangat.

Esoknya swimming, dalam sakit boleh lagi berkuak lentang bagai cuma dia refused to swim at adults area. Lusanya pulak riding bicycle, pun bahagia jer. Tapi 2 malam tu memang mengadu sakit sangat, tidurpun tak nak belah kanan sangat, coz sakit. So hati aku sudah tak sedap ler, bila nampak pulak ada kesan naik ke atas macam lebam but no biru2 kaler tu cuma lebam kat shouldernya.

Esoknya lepas school bapaknya bawak pi our usual clinic.

Doctor Ram confirms kan yang itu bone fracture!!

IMG_4924IMG_4925IMG_4927IMG_4926IMG_4928

omeng, terus dia suh pi bawak specialist. Laki aku pun apa lagi, EL ler hari tu, terus bawak ke Prince Court, record Zeeshan banyak di situ jadi walaupun service lembab kat PCMC tu, pasrah je lah.

after few hours of waiting, doctor sent for Xray. Meanwhile aku kat opis dok godek cctv, carik balik camne dia boleh jatuh hari tuh. Untunglah alhamdulillah aku ada cctv, boleh check back. So 3 angles aku tengok on the cctv, memang dia jatuh near kat board tu, but bukanlah dia panjat.

So Zeeshan ni perangai dia for months dok suka benar jalan macam watak Spot dalam The Good Dinasours. Ada Arlo and Spot, so if korang ingat macamana jalan si Spot, guna 2 tangan and 2 kaki tu, hah camtu lah Zeeshan setiap hari. Not just at home but also at school. Cikgunya pun mengaku memang selalu almost everyday Zeeshan suka jalan macam Spot tuh.

Jadi kat rumah, sebelum kejadian tu dia dok berulang alik satu rumah dengan gaya Spotnya. But malang tak berbau, dia dok melaju jalan cara Spot, but dia sudah tergelincir terpusing badannya dan terhentak kat lantai, near by kat white board rumah. Which dia claimed board ‘buat’. So masa tu lah tulangnya sudah terkehel.

Masyaallah anak aku heih.

Jadi kena ler pakai arm sling nih, But dia pakai 3,4 hari jer,lepas tu tak nak dah dia pakai. Itupun hari pertama pakai kat school the next day lepas pi spital, dia dok merayu tak nak pakai. Yelah, katanya the sling tu macam handbag. I dont like, got flowers. Dia malu.

IMG_4955 (2)

Jadi being mak, aku ada stickers aeroplane bagai nih, aku tampal sesama ngan dia kat arm sling dia ni, tak de le nampak flowery sangat kat corak kain nih.

So the lusanya jumpa lagi specialist, I joined them from work kejap kat PCMC,  memang betul bone kat shoulder tu sudah naik ke atas, he gives 1 week untuk lurus balik ke or sort of lah. By right memang boleh surut. As of now, masih belum surut, ada lagi meet up ngan specialist this week.

Gitu ler ye nakalnya anak kecil aku nih. But ini bukanlah nakal melampau, ini cuma accident, yakni masa dia ngah seronok in character. Abang kakak masa adiknya jatuh pun tak perasan, depa dok mata kat tv.

IMG_4967

Abang dulu masa dia umur 4 tahun gak (after adiknya baru lahir dulu), pun accident gak, macam nak terbelah dahinya. Dok lelari kat rumah atuknya, dia langgar pintu rumah. Berlarian atuknya bawak pi clinic, laki aku pun rushed balik uruskan gak coz aku pun masa tu kat rumah aku ngah berpantang beranakkan kakak.

IMG_4964 (2)

IMG_4935 (2)

Lepas kejadian tuh, tak de lah dah dia nak jalan macam Spot tuh, but sempat gak dia menjawab Ammi, Eshan walk slow slow like Spot ok? NOOOOOOOOOOOOO, no more.

Ada gak dia kadang2, lompat atas sofa atas katil, hah mulalah aku menyanyi,  Zeeshan, Doctor said, no more walking jumping like a Spot! (macam lagu, no more monkeys jumping on the bed).

Comment: 5

Full of day 3…Langkawi

our 3rd day

kita nak cuti 3 hari kan, for Hari Wilayah, so pulun lah baca ni, a very long entry.

IMG_2362

very first thing kita buat di Langkawi on our 3rd day, kembali semula to cable car. kali ni Ima’s and family dah siap beratur awal pagi untuk beli tix, tak yah beratur pun. So aku and family datang joined later. Dengan Zeeshan tak mandi lagi, kita angkut dia bawak masuk kereta je, laki aku pecut lelaju coz takut le kan our time untuk naik ke atas terlepas lajak.

IMG_4514

the girls…IMG_2367

that day, our 3rd day was 29th December, Zeeshan’s birthday. His 4th birthday

IMG_2375sesambil tu beratur masuk le dalam ni jap layan macam 3D gak

 

IMG_4420

beratur tak panjang, macam semalam tu menggila sampai ke luar, ni dah ada tix so beratur kat atas nye je lah….pendek jer

IMG_2382

bergilir aku ngan RD and abang dukung adiknya yang ngah mood tidur2, udahlah lom mandi lagik tuh

IMG_2386

dari atas, hah kau, orang dah start beratur panjangnya lahai…ni rasanya baru lam kol 8lebih pagi

IMG_2392

bosan2 sambil beratur, kita wefie je yek

IMG_2399

Ima naik dulu coz dia 4 orang jer

IMG_2405

kemudian aman je bila kita dah naik nih….

IMG_2415

satu cable car tu kita the red family jer…

IMG_2422

happy birthday adik….

IMG_2440

adiknya tak minat nak amik gambar jadi biar mak kau sepam sini

IMG_2441

lighting pun cantikkk

IMG_2444

kita berenti kan 2 stations, turun dedua…

IMG_2450

the view….

IMG_4426

IMG_4431

IMG_4437

sampai atas nih hah bergambar le lagik…

IMG_4439

panorama

 

IMG_4452IMG_4453

angin kuat sedang2 jer…

IMG_4457

 Zeeshan ni kalau suh posing padang camera, jangan harappppppppppppppp le dia nak buat

IMG_4462

IMG_4481

IMG_4483

kat sini pung ado…dulu aku datang belum lagi ada kekunci love nih

IMG_4485

IMG_3492

Zeeshan dalam kain aku tuh…

IMG_3493IMG_3494IMG_3495

IMG_2461

IMG_2467

IMG_2471

IMG_2474

IMG_2489

IMG_2490

IMG_2492

gila mahal betul nak letak kunci love korang tuh…so sapa yang nak datang letak mangga love hangpa bawak le sendiri mangga korang, tak tau le depa bagi ke tak, melampau betul seketul tu harganya up to RM50, walaupun RM20 the termurah

 

IMG_3496

lepas tu abang ikut ima’s family pi bridge tuh….but aku ngan family aku left, tak rajin le nak turun pi bridge ni heh. nasib baik le tak ikut, lepas tu nak memanjatnya naik hahahaha sian memasing

IMG_2526

jadi kita berempat turun ke darat…sebelum tu ada le kita tunggu kat station atas tu tunggu depa kat bridge kan but macam buang masa je lagipun sejuk ler…nak menyorok dari sejuk tu takde portnya, baiklah turun balik ke darat

IMG_2547

IMG_2552

kami berempat jer

IMG_2568

shopping kat sini beli sehelai baju baru untuk birthday boy

IMG_4508

hah Zeeshand ah siap mandi bagai….dah bertukar salin. beli food kat sini dan kira brunch ler since paginya takde proper breakfast, mana sempat nak breakfast kat hotel

IMG_2581

payung kecik ni pun aku bawak gak dari KL

IMG_4516

cik adik kedek kedek

IMG_2598

kat darat tu kita pusing kejap, tunggu the boys nak main lagi seround of hoverboard

IMG_2637

kakak pun ikut sama abangnya main hoverboard nih

IMG_2650

Dah kemudiannya, kita pergi ke Makam Mahsuri. Part of the plan, kali ni pergi rasa macam lagi besar je tempat ni, dulu idok le besar ni masa kami datang…

 

IMG_2677

aku sorang je ler yang posing, lelain sibuk tengok binatang dalam kolam tu…Zeeshan tu kena dipegang kalau idak kang ada yang terjun dalam tuh

IMG_2694

Gegadis sunti

IMG_2697

suka gambar2 baju biru ni, dah patutnya dress biru tu pakai dengan caftan merah, or warna yang berlawanan, macam semalam tu dress merah ngan caftan merah kan. Tapi masalahnya aku beli caftan tu semuanya setiap malam sebelum nak pakai. Bukan beli sekali banyak, beli pun kat Chenang nun

IMG_2700

Sodap pakai caftan nih…pastuh dok sopan cenggini…puihh

IMG_2717

anak bandar yang tak kenal dengan rumah desa

IMG_2712

the bapak and abang dok membongkang kat pangkin bawah rumah tu, tidak ler depa nak naik….

IMG_2718

kukur kelapa…sempat gak dulu masa aku kekecik pakai benda nih

IMG_2731

kat sini, kipas tangan aku telah dijanamjanamkan oleh Zeeshan. grrrrr

IMG_2741

tak paham kenapa ada buaian kemain melawa sangat kat rumah kampung camni…maybe konon2 rumah ni ala2 pangkat besar lah tu tuannya.

IMG_2747

lawa rumah ni hoh…kayu dia pun..

IMG_2755

so kita habis2 pusing kat situ je lah…

IMG_2757

kan dah cakap takde nya Zeeshan nak pandang camera…

IMG_2761

the end for our Makam Mahsuri trip

IMG_2767

emm…dedekat situ, ada keai makan. so kita makan di situ and beli minyak gamat pun kat sini gak

IMG_2771

hah pekena laksa la goreng pisang ler…teh tarik bagai, Sedap ye naik buncit semuaaa

 

IMG_2782

next destination, the real shopping…

IMG_2790

hok nih aku amik, 2 ketui

IMG_2793

eh tetiba dah penuh bonet heheheeh…..

IMG_4532

ni part of dalam Makam Mahsuri nun

IMG_4533

geli mummy tengok ko kak pakai nih

IMG_4551

kipas Rizalman yang aku dapat dari beli baju dia, habis sudah janamjanam dek Zeeshan. ada je tangan dia mengumpilll

IMG_4555

punyalah dia tak nak gak pandang cameraaaa

IMG_4567

ler ada lagi gambar nih…

IMG_4568

hah quilt ni, aku amik 2 ketul. Sedap pakai woorr

IMG_4581

lalu lepas tu kita balik hotel, tetukar baju bagai, dan macam Abang kakak, my gf and anak2nya, naik nih untuk pi layan parasailing. Zeeshan and apaknya and laki Ima je yang tak pergi. Depa main air laut. Aku pulak, kat hotel, mandi, aku tak  seii ler nak join lelaut nih.

IMG_2797

lepas tu aku tengok depa kat beach takde, so aku jalan sorang2 kt Chenang. Aku pi balik kedai caftan tuh, ni hah kedainya, aku beli lagi the 3rd caftan. Gitu pasalnya…berulang 3 hari beli caftan kat sini

 

IMG_2805

Kemudiannya aku dok sorang2 kat sini, tepi beach, restaurant apa tah namanya…lapau, so order makan sorang. Tunggu depa kat laut tak gegeti nak naik ke darat…

IMG_2813

dah alang2 terus makan kat sini gak semuanya…dengan memasing dari basah kuyup sampai dah kering

IMG_2819

oh masa kat sini, laki aku panggil budak yang street singer tu, nyanyi ngan gitar tu, datang nyanyikan lagu birthday song for Zeeshan. Hari tu kan masih lagi birthday dia. Gambar semua gelap, dah memang gelap pun masa tu, ada video jer. Tersipu2 jer Zeeshan bila macam eh famousnya aku hari niiii

IMG_2848

lepas dah balik mandi bersiap, kita ke town again, mengulang shoppinggg

IMG_2851

baju aku pakai tuh, yang purple dalam tuh pun dari Langkawi tu gak aku beli, except yang putih tu to coverinaaa

IMG_2864

tak boleh nak shopping lelama sangat coz kedai pun dah nak tutup. Basically kita pergi semua Haji Ramli ler, Idaman Suri semua tu pergi, Langkawi Saga pun but si saga tu a bit pricey by singgit dari kekedai lain

IMG_2875

borong lagi chocolate….

IMG_2881

habis jer shopping sini, tu pun pasal depa dah nak tutup kedai, langsung kita ke Dataran Lang…lelepak minum

IMG_2885

Zeeshan yang dah longlai tidur….

lepak sini pun perut kenyang so kita order air minum, makan satay. bebudak borak2 sesama sendiri yang kami makpak cite2 ler hal deduluuuuuuuuuu…

Trip Langkawi kali ni, tenang aman dan best ler, menda2 yang aku nak beli pun dah terlisted beli gak. Another 2 more days then kita balik KL.

Seriously if i ever nak come back to Langkawi, of cos Insyallah. Mestilah nak…aku sukaaaaaaaaaaaaaa sangat Langkawi. Bukan takde periuk belanga kat rumah tu, tapi nak jugak membeliiinya kat sini kan. hiks..

Comment: 5

2 cerita kasut…

IMG_4797IMG_4796IMG_4794IMG_4793IMG_4795

Canvas jeans shoes/boots for anak2 dara kecil kita, mainly untuk umur 9 – 11 tahun. US Size 5.

NEW – RM120.

Ada teman rapat mohon akak jualkan. Nanti sapa mau boleh whatsapp akak 019 320 6264.

IMG_4874

ini pulak, pun kisah kasut gak.

Postman hantar salah to rumah akak. Mana le aku tengok nama bagai, ada banyak lagi barang lain akak pun sampai kan. So bila bukak, eh ni bukan barang aku ni, black shoes. So baru le akak tengok balik the plastic cover, namanya untuk Oma, alamat pun salah lain, kat Cheras lain ler.

So kalau akak pi bagi postman balik, macam hazabedah le sian banyak keje banyak tangan.

So akak call si Oma tu, 2 hari tepon tak dapat, manjang je off.

Hari ke empat kot, baru le dapat Oma ni. Orangnya bunyik macam Indian sana, bukan Malaysian Indian. So that day was Sabtu, dia cakap dia nak datang amik kat rumah akak, so akak pun bagi le alamat.

Lepas tu dia naik LRT, boleh dari lrt rumah aku yang sejengkal jer tu dia tak jumpa rumah haku. Idok le aku nak kuor rumah pulakkan, aku ngah menyiang berpuluh2 ikan, kemas dapur, rutin supermak, ko datang le ngamikkan. Dah tu dia suh budak kat LRT tu (orang yang lalu lalang), suh datang amik dia, baru le masa tu aku tau yg dia tu Negro.

So dia cari pusing sana sini, tak jumpa gak. Dan setiap 10min dia asyik tepon, bosan haku hoh! Dari ikhlas tolong jadi rimas ler melayan nigga ni.

Last2 dia pun give up, dia cakap nanti dia datanglah hari lain, coz dia tak jumpa. Masa tu dia menapak jalan kaki kot.

So pagi Isnin public holiday tu, dia tepon, kata nak datang jam 1pm hari tu. So aku cakap datang je lah. Then biasa ler bz gitu gini keje umah bagai, lam 1.30pm tu dia call, kata nya dia on the way. Terus aku tembak dia kira dalam bahasa akak gini ler ko tak yah ler tepon aku selang 10min, ko tepon je aku bila ko dah depan rumah aku, sudah!

Kol 2 lebih kot baru sampai…akak tengok dari pintu jer, laki aku passkan kat dia.

Drama kasut hitam betullah. Dia punya riuh menelepon berpuluh2 kali tu, rimas betul. Kira baik ler aku bersungguh mencarik engkau, untuk barang kau yang dah tersalah hantar ke rumahku, ada orang tak tentu le nak pulangkan tau.

Akak dah tekad dah kalau tak dapat jugak si Oma tu, akak masuk dalam charity bag aku jer terus.

Comment: 5