Family wedding….

 

IMG_5776

IMG_5796

IMG_5802

IMG_5814

IMG_5831

IMG_5836

IMG_5844

IMG_5837

IMG_5888

IMG_5897

Baju kurung hijau by: Hidy Collection / Cipela

Handbag: Prada

Shoes: Ferragamo electric blue, laki aku baru belikan dari emm…Vienna. Tu pasal asyik pakai jer. benda baru kahkahkah…

Wedding of my cousin, this weekend pun nak repeat lagi to his side pulak. Dulu kami sama2 duduk sebelah2 di Alam Shah, mak nya makcik aku, my mom’s sister. Wedding punya pasal baru geti nak menyarung barang kemas muahahhaha! Adik2 aku cakap tu dia gelang Ben 10 ko dah kuor cik! Nasib baik ler ada wedding, kalau biasa aku pakai masa Raya jer heh.

Alkisahnya, this weekend aku ada 3 weddings, pakai caftan je boleh tak dik? Akak borong caftan Jakarta banyak ni dik, ke dah outdated? Eh lantaklah, aku yang bayo aku yang kena pakai, janji aku pakai cantik :) tak cantik pun korang nak buat apa ye dok?

By the way, this week anak bujang sulong aku takde, aku anto dia belajar hidup kampung, mandi sungai, carik belut (jumpa ke belut tu nanti bang, jangan ko lari pulak), memacam lagi lah….ikut adik aku pi balik Kelantan, temankan abah aku yang ikut turut sama. So instead of hantar dia pergi memana camp, kita tukar hantar belajar cara hidup kampung, abang kopok mami jangan lupa belikan!

Nak jugak kakak ikut sama but kakak pulak ada trip sekolah, so lain kali ler ye Kakak, turn kakak pulak. At least adik berteman di rumah.

Dah cuti sekolah yoooo! Kami tak ke mana pung. Tapi dalam tak ke mana, kang tetiba macam aritu, dah sampai Jepun akak ko ni kan hiksss :)

Comment: 11

Ueno to Asakusa, Tokyo!

IMG_4522

Besides of the haru biru (for me, not for you coz i m not really a public transport person) i must say, ini adalah pengalaman yang palinggggggggggggg sukar nak diperolehi di mana2 negara yang aku pernah jejaki. without the family helping me, rely on strangers (yang working closely with me during the trip), and turun naik public transport, adalah something different.

As i mentioned, the first 2 days di Jepun, mencabar kesabaran a bit. Dengan capeknya, turun naik trains subways metro segala jenis ketapi panjanglah, mengantuk tak tidur langsung dalam flight, nasib baik i m not an eater now so takde lah isu susah makan ke hapa.

Ini apa ke peta yang aku nak tunjuk nih, but uniklah.

IMG_4526

Ni nak suruh aku baca?

muahahahhahaa! JBT please dont leave me behind.

Andai kata terpisahlah kita, aku carik cab!

merah hijau biru melingkar kuning, nak suruh aku naik ke mana perginya!

IMG_4535

Well, on the 4th day di Tokyo, adalah pergi beli souveniors, dan jalan2 sekitar Tokyo town jugak, ikut je lah ke mana JBT membawa….

After seeing this Hard Rock photo, laki aku bengang je aku tak belikan tshirt Hard Rock dia, aku malas ler nak masuk

len kali yek, i kirim tshirt you through JBT :)

JBT nak kirim HRC shirt boleh? M size please.

IMG_4537

Ini kami di Ueno

masa aku dengo  nak pergi Ueno

oh nak kena main Ueno hapa?

nasib baik dia tak jegil muka! kadang2 si makhluk JBT tu boleh tahan menggarangnya ngan aku, ngan korang tak kot

IMG_4540

Nak ke korang kipas ni kalau akak bagi?

akak tak belikan pun

 

IMG_4543

ya lahai manusia sesaknya betullah macam Petaling Street, JBT ler kata…

IMG_4552

one time, aku lari pi beli tshirts kat kedai nih…

kalau tak pikirkan conversion, mau aku beli 10 helai, tapi kenangkan selai 60hinggit, beli sikit jer, untuk my laki, my 2 kids and my brother in law.

nothing for me, aku bukan shirt person :)

aku boleh je share2 pakai ngan abang ngan laki aku, by the way semua baju sekarang abang ngan bapaknya dah berkongsi. Jeans je belum boleh lagi coz pinggang tak sama yet but tinggi dah almost sangat.

IMG_4556

oh mang

nak makan pun takut

IMG_4561

basically kat sini ada segala jenis macam2 yang kita nakkan, dalam harga yang affordable, aku sepanjang kat Tokyo langsung tak masuk mall. Adalah diharamkan by JBT coz if nak malls, Isetan Sogo segala, itu ko boleh carik kat KL, so belajar shopping gaya gini. Dia dah bawak aku pi outlet pun dah seronok a few days ago punya entry.

IMG_4578

ada fresh oysters, aku nak sangat! my fav. itulah my first meal of the day! dah passed lunch hour, so i had no breakfast, or lunch, ini kira first meal masuk mulut, bukan salah JBT but aku punya pilihan enggan makan. Oysters ni aku dah biasa makan yang raw di KL so for this one aku nakkan rebus, tengok apa rasanya…

tapi sedap seiiiiiiiiiii!!

dapat 1 setengah ketul :)

IMG_4605

Sebelum fly, masa on the way ke KLIA, Nana my sister suruh kem salam kat Doraemon. Mana le aku nak carik Doraemon, nampak le kat sini ada hah patung2 Doraemon, keychain actually. Amik le 4 pcs.

I think the price was only 4100yen.

IMG_4607

Menggagau carik cash yang dok celah2 merata, cash tak boleh simpan setempat, dalam pocket seluar aku pun ada, coins je aku bagi JBT, semua pulak tu coz aku nak bayao pakai coins pun dah boleh rasa senak pala coz tengok numbers nya kekecik, ada beso ada kecik.

Nasib baik ada JBT, i was about to pay 40100!! instead of 4100.

Si jepun kedai tu pun geleng pala, dia pun honest gak lah, pelik apehal le pompuan ni nak bayau punya banyak padahal 4100 yen jer totallnya.

IMG_4615

Official lunch kami makan Sushi, tapi napa aku rasa sushi dia tak sesedap sushi king KL??

IMG_4624

mesti ada upacara istimewa sampai awek ni pakai gini hari tuh

IMG_4627

haa see kan betul…

IMG_4631

If i m not mistaken, next one kami ke Asakusa, jalan lagi pusing tengok apa yang boleh dibelikan, untuk ole2 someone i love in KL

IMG_4637

another round of bersempit, the second Petaling Street – Asakusa

ada one time aku ‘kehilangan’ kat Ueno coz aku dok leka menyopping, so terpisah dengan JBT, dia tepon pun aku tak jawab coz tak dengar, ko tengok le orang cenggini ramai, sah2 ler aku tak dengo bunyik hp aku yang dok dalam hbag tuh, apa lagi ‘mendapat’ ler… kecik kejap hati aku kat situ, tapi telah kutinggalkan di Japang but kena gak tulis kat sini hiks….

jadi kalian, sila jangan terpisah dengan tourist guide hang, unless dah berjanji akan bertemu di sini di sana.

aku senang je, kalau ye pun terpisah, carik cab balik hotel

hahahahhaha

jangan gaduh :)

IMG_4647

i have a vid of the people punya festival kat sini, idok le aku tau perayaan apa, but nak upload alahai, i uploaded satu je dalam instagram

IMG_4654

tak tau nak cari apa sini, so nak patah balik aku ternampak telescope nih, but takde stock, harganya agak murah. for my son, abang memang dok wishlist nakkan telescope nih.

IMG_4659

ada bahagian pakaian, aku nak pergi jauh sikit, dah kena tembak haiyahhh….yelah coz kita tak banyak masa, ada lagi tempat lain nak pergi

 

IMG_4665

aku rasa kalau JBT takde ngan aku, memang aku beli top merah tuh.

harganya melampau gila

but cantik!!

dengan seni batik lukisan tangannya

about RM600.

gila kan?

hahahahhaaa

sib baik JBT ada, takut dia pengsan je kat situ kalau tengok aku beli gak baju tuh

IMG_4668

tshirts ni, hajat nak beli but kenangkan nak membawanya alahai….

cukup2lah ngan apa yang ada

IMG_4669

tidaklah aku nak beli kimono ke apa pun, aku sendiri ada sepasang kimono dan 2 helai Yukata. Adik aku dulu2 pernah dok Japan and he got me a kimono, mahal woorr, sampai sekarang aku jaga memolek

IMG_4681

keychains for souveniors

IMG_4689

fridge magnets for souveniors too

IMG_4714

ni apa ke bontot orang yang ko snap ni JBT

IMG_4727

gotta go, we need to go to the next destination

itu tempat pun kena turun naik trains gak, bukan main langkau ngan jalan jer

IMG_4737

memandangkan trip untuk hari ini adalah panjang, jadi aku kena pecahkanlah supaya senang hangpa baca lagi at the next entry. Sebagai pencinta asparagus, tengok depa jual nih, teringin nak beli bawak balik but tu ler tangan dah penuh kiri kanan pulak.  Depa ada black brown and white asparagus, aku biasa bedal hok hijau tu jer.  Laki aku cakap dia biasa makan yang putih tu kat Europe, rasanya manis.

By the way, now dah nak hujung2 cerita Jepun, i miss the moment and memories in Japan, sepanjang turun naik trains, berkelana dari hari ke hari, the kids of Nani Shukri dan semua yang ditinggalkan di Jepun. Special thanks again for JBT yang banyak tolong I yang kudrat sangatlah halus malus nih. Kalau takde JBT, hem…..takde kot entry Japan :)

Satu je yang kureng, the wifi :) but after all, itu adalah pengajaran supaya hidup tenang tanpa dunia internet hiks…

For your Japan trip, please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.
Their Instagram is @japanbudgettrip .

Mine is @redmummydotcom :) macam tak tau …..

JBT, bila nak sushi nih? Hutang sushi tak settle lagi heh….

Comment: 4

Karuizawa Prince Shopping Plaza!

IMG_4498

project di hari ketiga di Jepun, super best one….aku dah siap awal, tapi hari2 pun aku siap awal dulu yelah aku takde askar batallions macam Nani Shukri :)

IMG_4500

macam biasa di Tokyo, turun naik trains….

IMG_4501

di trains biasanya ada wifi…so perkara wajib dilakukan adalah social media updates, baca WA yang sekejapan dah beratus, if dalam group ler…

IMG_4503

kadangkala dalam trains pun boleh dapat wifi, but kalau lalu underground, malang sekali, takkan ado ler kan

IMG_4264

something to ponder

IMG_4266

aku ada sekali pakai machine nih, beli air kat Fujishibazakura

tekak kering, aku ni air penting, takde makan tak per, tapi air adalah wajib. ni sejak menjak mengering badan ler kan, air is wajib

IMG_4268

green tea depa aku tried, tak sodap hiks…

sedap lagi green tea malaysia

IMG_4289

muncung itik si bullet train. depa kata famous, yelah kot….

Repeat again the name is Nagano Shinkansen – Asama

IMG_4291

budayanya depa, bawak sampah sendiri keluar and ada ler crew yang tunggu dengan plastic sampah gini untuk kalian buang sampah. Menyenangkan kerja depa, pastuh depa masuk dalam buat final check up, clean up the trains…

IMG_4294

so ini dalam bullet trainsnya, about an hour to the destination, i didnt sleep, teman borak ngan Haris, bersuap2 makan bagi dia sushi aku kat dia…just like my own son.

IMG_4309

JBT bought me this, the saba fish and green tea, pun saba fishnya tak sedap…sedap lagi akak merah buat heh….

IMG_4310

dan yah…udah sampai ke Karuizawa Prince Shopping Plaza!

ada masa sejuk, aku pakai jacket, ada masanya boleh tahan lagik….

IMG_4322

last one before we split…

need my own time for shopping.

Gila ko, tempat ni for shopping weih! Aku dah lah ratu segala shopping.

IMG_4325

Met team kat Levi’s Outlet nih, pastu terus kami terpisah, berjam2 kemudiannya. Hujung2 aku ada masuk jugak Levi’s ni belikan 3 pcs of jeans for my husband. Well actually, buy 2 free one, so untunglah kau suami, all 501.

Aku tak yah jeans, aku sendiri dapat sponsored from Levi’s 501 :)

IMG_4327

Sekitarnya outlet, besar, ada 2 sections…

IMG_4330

from low to high end brands

IMG_4333

baru suku jalan kat first section, aku terus ke 2nd section, agak jauh but bertabahlah…udahlah sesorang…

IMG_4336

ini baru 2nd section yer…coz aku nak tuju kat Ferragamo and Tod’s dulu

IMG_4341

hah jumpa pun my fav boutique…

IMG_4342

they both betul2 side by side

IMG_4350

tapi walaupun high end brand, masih lagi payah nak bercakap coz majority tak tau speaking. Ada sorang pandai pun, gagap2 kita nak memaham. Macam dalam Ferragamo nih, aku suruh dia punch the hole of my belt, tapi dia pi cut  nya kasi pendek tali tuh. Ya hampun, nasib baik sikit je dia potong.

IMG_4352

IMG_4353

IMG_4357

IMG_4360

i bought this red belt Tod’s too. ada kasut yang aku berkenankan, tapi takdak size pulak…selalu gitu ler.

IMG_4362

FENDI!

murah kau! memula aku ingat harga tu dah final, dalam kepayahan dia nak cakap ada 60% off, dia tunjuk calculator, langsung aku terus wahhhhhhhhhhhhhhh murah murah. Langsung aku beli 3 barang FENDI sini. harganya walau 3 barang masih lagi murah dari harga seketul gelang kuning selepas harga sale di KL yer…so bayangkannnnnnnnnn

betapa kawan aku pun tengok, geram je coz napa aku tak beli lebih untuk jual kat kenkawan

IMG_4363

some of the brands they have in Karuizawa Prince Shopping Plaza!

IMG_4365

for FENDI dan other high end brands, ada dalam ME LE ZE nih, hah jangan tak masuk! maybe nasib ko baik cam aku dapat 60% off

IMG_4371

dalam Gucci, aku hilang / tertinggal currency converter sheet.

IMG_4379

agak dah penat sakit tangan, depa ajak lunch, aku tak join. depa dah habis makan baru aku menebeng, nak tumpang rehat jer….

IMG_4385

ini kedai makan yang depa makan tuh….

IMG_4394

dan kemudiannya kita terpisah kembali….

kali ni depa nak pi the 2nd section, aku pulak nak sambung ke first section of the outlet

IMG_4398

sampai one stage, aku dah sakit kaki sangat. siap aku dok tepi jalan…tapi pastu nak jumpa depa, dah petang sangat pun. so aku pun patah balik ke section satu lagi. niatnya nak cari wifi. First restaurant aku pergi, dia cakap ada, tapi takde. dah tanya information counter, dia kata ada dalam starbucks.

so aku beli ler air, cookies, mintak wifi password, ah sudah. dia tak tau nak explain,dia panggil boss dia.

Boss dia datang, dalam kepayahan speaking katanya, aku kena ada internet untuk register to their wifi. Masalahnya aku nak ada internet camne kalo ko tak bagi aku wifi oiiiiiiiiiiiii!! pusing2 balik, dia cakap information counter ‘they lied to you’

ya geramnya lahai….

aku punya sakit hati terus duduk situ and pandang luar.  dia dok cakap sorry sorry, ni lah yang mengecewakan aku di Japan, wifinya sangat ler kedekut.

Ada yang kata free wifi pun takde, macam satu station train dia (donno the name).

You mesti cakap lagi sekali napa kak red tak amik data jer terus masa kat airport.

Kan dah bilang, ada sebabnya napa akak tak amik kali ni, hats off to JBT :)

IMG_4403

so anw, sambung lagi shopping, beli ini Samsonite bag for my laki. Huh pi japan sumer barang laki je heh…sebab nya hehhehehe, laki ada tolong belikan something for me kat Munich.

ini laptop and travel bag for laki aku ler, dia kan sokmo terbang

IMG_4414

The happy SA

walaupun english dia kedaung, but basic2 tu bolehlah

janji jangan dia lubangkan bag aku sudah

IMG_4416

dah sampai malam gelap hah kami spent kat sini….tunggu the train to our hotel pulak

IMG_4429

but that nite, it was so cold, mendayu2 semua kesejukan

IMG_4438

our bullet train back to Tokyo town

tak rasa pun laju but orang kata kalau dari luar yang nampak laju bullet train nih

IMG_4432

my boyfriend, Haidhar

IMG_4434

dia tengah pikir something nih…dok stared jer

but kemudian laju jer dia tidur, sampai nak kejut bangun pun mamai2 jer dia…

IMG_4447

dalam tram, i think for 1 – 2 stations, tengah mamai, tu Haidhar lah tu, ngah tidur mamai sambil berdiri. tak boleh ler bapaknya nak dukung, ada adik2 nya and barang2 lain nak diusung. Aku nak dukung memang tak mampu lah hahahahaa

IMG_4454

cak! chicken soup.

kami dinner di Restaurant Pakistan ke hapa tah, halal lah….

IMG_4459

Haidhar menyambung tidur…lelain sumer makan…

tapi kita tak dapat meja yang boleh reramai duduk, kena dok ala L shape

IMG_4472

roti nan and nasi briyani ke nasi apa tah lah depa makan pun

balik je hotel, terus melekat ngan wifi hahahaha

dapat internet, ke main sonok. habis tu sehari takde dunia semasa. I is blogger youuuu, gila takde internet di tangan.

IMG_5067

Things I bought from the outlet, for myself, for laki aku ke anak2 aku tak yah lah tunjuk hahahaha

ada aku belikan Zeeshan lego, i know the one aku beli tak pernah aku nampak kat KL, so aku borong 2 kotak, walaupun berat membawak….

IMG_5071

A pair of 4 ke 5 inch high heels, ada jual gak kat Ferragamo punya sales but luckily the price I paid in Japan lagi cheaper than KL, so hati tak sakit kahkahkah…

hairband merah aku pakai dalam entry ni pun, from Ferragamo, beli terus pakai. the purple belt too.

IMG_5073

Fendi’s bangle and bracelet, dan jugak Fendi’s M pendant. takde RM, kalau tidak acik dah amik jugak…that s all for me from the Karuizawa Prince Shopping Plaza!

oh sepanjang shopping kat sini, aku baca peta yang depa provided, aku kan sorang2, split ngan JBT and the group. JBT kena attended the guests, while aku sendiri memang nak sendiri2, tak nak ada sesapa to be with me, in fact memang gitulah kalau shopping kat KL sendiri pun aku suka on my own, kalau ada teman pun takper, but kalau byk nak pikir kang teman boring pulak unless kita nak beli yang sama jugakkan.

Macam laki aku, wajib teman aku, but ada jugak kadang2 dia tinggalkan je aku dalam kedai, dia pi tunggu kat kedai kopi hahahaha…kat Jakarta kot dulu, ke Bangkok or Europe dia buat gitu, coz tangan dia dah penuh dengan bembarang.

Anyway, with this, I would like to thank JBT team personally, for helping me bawakkan barang I yang takde le ‘banyak mana’ but boleh tahan memberat, sampai satu waktu kena jumpa half way untuk passing batton.  May Allah balas your budi bahasa.

So bookmark yer tempat nih, Karuizawa Prince Shopping Plaza! kalau datang Tokyo, harus sik pak singgah di sini, you need at least a day, but kalau aku setengah hari cukup dah kot coz aku dah tau apa barang yang aku nak beli, lain ler dia ada Chanel Prada LV, 30 butiks yang aku suka mau aku tersadai jer situ sehari, but aku cuma masuk a few boutiques jer yang aku berkenankan untuk cari barang, kira dah ada matlamat.

Contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com for your Japan trip, and do LIKE their FB Japan Budget Trip.

Thanks JBT, sushi jom?

Comment: 8

Red Big Family Dinner and bermaafan :)

Berhenti kejap cerita Jepun.

Back to our KL life, our family dinner. Tema merah.  Dinner untuk my side, very big one, semua ada kecuali family abang sulong yang takde, as usual.

The red theme ni idea my kakak, so semua setuju. Lagipun penajaan dinner was by yours truly :) .  Dinner was held at the TJ Garden, something like that lah bunyinya, close by to our house, coz memasing baru habis kerja, nak beat KL pi makan jejauh kang lagi payah. KL ni kalau hujan hangpa tau ler kan. Some more laki aku pun dah balik from Europe, so completelah for our dinner.

IMG_5409

Ramai hoh, kat 30 orang. anak cucu menantu.

IMG_5432

meraikan jugak the birthdays for our dad, adik2 jugak….

so kami nyanyi Allah Selamatkan Kamu….Allah Selamatkan kamu

IMG_5450 (2)

Abah lari tema, tak pakai merah :)

IMG_5462 (2)

Adik bongsu aku ni birthday nya senang nak ingat, 16th May setiap tahun. hari guru.

IMG_5468

Zeeshan makan nasi putih sendiri, tak nak bersuap. Dok mintak soup sayur buat kuah nasinya…banyak betul dia makan….

IMG_5474 (2)

nak captured semua orang in one screen memang payah ler. Meja dahlah memanjang…i thot owner kedai buat 2 sides

IMG_5700

Jejak kasih berpaut semula with my beloved sister :)

IMG_5699

adik beradik, biasa ler :)

 

IMG_5483 (2)

the kids duduk at one section, hujung2 while the besau besau dok half of section. so anak2 yang dah besar panjang, pandai2 hangpa ler…

 

IMG_5480

adik aku yang sangat le penyokong kuat selangor hoh!

by the way the whole Red Family berlima kena pakai Budapest Shirts yang RD belikan. aku ni bukanlah seorang yang tshirt person, so aku sarung RD punya ke abang punya. Janji pakai, lunas janji.

IMG_5496 (2)

bila dah meja panjang gini, nak borak meriah pun payah hahahahha so kena le yang jejauh rerapat sikit

IMG_5503 (2)

kitorg dah siap prebook untuk menu makan malam tuh. Laki aku yg uruskan coz dia ada plenty of time cuma jet lag je lah. Aku kan kerja. So bila kita sampai semua lauk pauk dah siap ada, siap kita add on tambah2 lagi macam2….yelah bila dah berjam2 borak, air dok repeat, lauk pauk, reringan ke beberat pun bertambah…

IMG_5571

dan takde photobooth le pulak nak posing so tepi ni pun jadi ler…

she s my first sister, but she s not 2 in the family. Along yang takde dalam ini cerita.

IMG_5556 (2)

abang aku yang paling pendiam in the family but masa kecik dialah paling aku menyampah hahaha asyik gaduh je kita 2 orang

IMG_5524

Ayin my adik, no 5 in the family

 

IMG_5581 (2)

Nana, just gave birth to her 3rd child. My adik gak, no 6 in the family

IMG_5573

Memana kalau kami the sisters amik gambar pun, aku mesti dok tengah coz aku paling ranum :) hahahaha…ni pun pakai high wedges. kalau pakai flat, lagi ler rendang tak berbuah akak merah

IMG_5553

 Epi, my 6th brother

sorry, he s the only yang belum kahwin but he s getting married soon. So those asking bout his availability, he s almost taken :)

IMG_5539 (2)

Si bongsu, ini dah kahwin dah….dah beranak pinak pung

IMG_5586 (2)

for instagram

IMG_5562

my boyfriend pakai baju London coz baju Budapestnya dia dah sarung awal2, but the theme tak lari, secocok sama ibunya

IMG_5625

one for our group WA photo profile

 

IMG_5591

isnt she pretty?

dah macam anak mix hoi! rambut peperang, putih melepak, mata bulat, comel jelita ko ni weih. My anak buah, the one from my adik bongsu and wife. Comelllllllllllllllllll sangat Junior.

IMG_5649

IMG_5659

IMG_5662

 

IMG_5682

IMG_5687

Kami sambung borak mengimbas masa zaman kekecil dulu. Habis sakan gelak, menantu2 cucu dengar tak menahan betul, laki aku dah lah kuat gelak. Camne kami ni 8 beradik kena bantai kena rotan, mana yang kena rantai besi, mana yang kena ikat kat pokok kerengga (oh aku tak kena mak aku cakap) kahkahkah….

macam2 ler citer sume keluar.

ada satu cerita tu aku simpan sejak dari umur 17 tahun, baru aritu aku revealed, hahahahaha….tokojut adik badik, kes ponteng sekolah tapi aku tak ponteng mana pun, aku balik rumah tidur. takde sapa orang kat rumah, mak abah tak tau, adik beradik pun tak tau, geleng pala pak aji and mak ajah. sib baik anak dah beso jadi orang gak :)

IMG_5705

IMG_5706

IMG_5712

IMG_5714

IMG_5715

IMG_5716

 

IMG_5607

IMG_5611

Family photo with our beloved mak abah, the next meet up insyallah during Ramadhan, followed by Syawal dan juga kemudiannya perkahwinan Epi, our last adik yang belum kahwin. Nanti akak jemput hangpa yang bebaik ngan akak to the wedding yeah.

We wrap up that nite dengan borak lagi tepi jalan, tapi aku tak berapa nak join coz dah dok dalam kereta and kereta belakang dah honk honk :) .

Sweet memory for our red big family dinner. Mission accomplished.

Yang bermaafan, yang keruh berbaik semula yang masam muka tak bertegur kembali damai. Alhamdulillah.

 

Comment: 10

Mount Fuji / Gunung Fuji…

IMG_3950

dari jauh waktu mendaki by car to the 5th Level of Mount Fuji, ada anjing ni tepi jalan. OMG OMG, besarnya koooooo!!

IMG_3953

i cannot help to get the JBT to slow down the car so I could snap this huge dog. ko makan apa anjing oi, ke dok kat gunung ke main besar koooo

IMG_3956

so sampai sudah kami ke Gunung Fuji, kalau hari sebelumnya nampak dari kejauhan, tapi sini sampai di kaki gunung, but di stage 5 lah. Sojuk dah pasti

IMG_3963

sekitar Gunung Fuji

IMG_3980

ni kes kalau sejuk tak berangin takper, but dia punya angin, ada one stage sampai ramai orang lari masuk dalam gift shops, tak tahan ngan anginnya

IMG_4009

First thing first ialah makan. For them, I tak makan. dalam tuh ada a few restaurants, di sini, caranya bayau kat machine nih,tengok gambar apa yang hang nak makan. pastu dapat receipt pi bagi kat cashier or orang kedai depa lah…

IMG_4012

i jalan dalam kedai makan and think these are quite unique. Lukisan donno by whom, didnt asked the JBT to translate for me

IMG_4014

Gunung Fuji dalam pelbagai versi

IMG_4027

depa makan mee, ada macam mee udon korea tuh, aku cuit sket soup.

IMG_4164

dari atas restaurant boleh nampak dibawahnya ramai tourists yang sama menebeng melawat Gunung Fuji

IMG_4053

it s damn bloody cold. cuma tu lah dia kalau ada windy yang tak menahan

IMG_4061

rambut hangpa jangan haraplah nak cecantik, habis ditiup angin heh

IMG_4077

puncaknya Gunung Fuji yang tak dapat nak nampak sangat dek kerna awan

IMG_4082

ini bawahnya gift shop, atasnya restaurant…sekitar tu boleh jer kita jalan around…aku menggigil berdiri kat sini coz dah habis jalan pusing segala, kami terpisah. I had to wait for JBT yang pergi menyopping or was it did something for his thing lah, cant remember, coz the rest of the team dah lari cabut masuk dalam kereta. Kita kat sini 2,3 jam jugak, tak boleh nak lelama, tak tahan worrr

IMG_4094

IMG_4092

ok dah ada bukti sampai Gunung Fuji, dah boleh ca alit but. sambung tidur lam kereta LOL

 

IMG_4111

tetiba dah sampai train station, amik luggage yang kita tinggalkan a day before. Menempuhi lagi 3,4 jam perjalanan sebenarnya dari Kawaguchiko.

Kami turun Gunung Fuji by car, to the train station.

Naik satu train, pastu turun naik turun naik turun trains. About 4 jam rasanya. oh halahai….sangat challenging. Tapi tu lah, gambar ko tengok aku sorang, tapi ada lagi 4 little kids, from a baby to 9yo. Jadi kita kena survive sesama. As mentioned earlier, project ke Japan kali ni bukan untuk leisure sangat, tapi kita kena berjimat cermat dan belajar kepayahan susahnya travel dari satu destinasi ke destinasi lain.

Knowing me, biasanya laki dan anak yang usung segala luggage or kalau ada pun aku travel sendiri tak perlu nak jalan sampai berjam2 ngan public transport kan, what a new experience to me. Yey! I made it :)

IMG_4126

at one of the pit stops, sebelah 7 eleven depa, kita berjalan quite hem jauh gakkk ngan luggge. Udahlah luggage aku paling hazab, 1 big 1 small. but of cos, sesama tolong each other, positive thinking ler. Menuju ke hotel di Tokyo pulak.

Dah pancit dah acik merah hahaahhaa…..

IMG_4134

Sungai di depan our Tokyo Hotel….

IMG_4143

my simple room, it s all provided and arranged by JBT.  Taklah besar tak lah kecik but cukuplah untuk tidur sorang2….oh ada tv, kecil je lcd screen but size monitor desktop kita, but coz aku takde mood nak layan cite2 Jepun or nak habiskan masa dengan tengok tv nih.

Baik layan social medias. Malangnya, malam tu, takde luck. wifi aku tak clear, so malam tu tanpa dunia semasa.

Kenapa tak amik data masa sampai Narita haritu Kak Red?

hem… the q goes to JBT :) . ada le sebab musababnya but takpelah, belajar sikit hidup tanpa dunia internet.

IMG_4153

my hotel room, a very good view.

For you RD, waktu ni RD masih lagi di Budapest, but on my final night, he was already in Munich. Apapun, if you happen to come down to Tokyo, this is the IBM Tokyo :) .

IMG_4194

The next morning, reramai bertangga lam bilik acik merah. coz bapak2 heh ngan uruskan technical stuff. Bilik aku masa pagi ni ler dah ada wifi, hoyehhhhhhhhhh!!

IMG_4255

Haidhar is my boyfriend sepanjang the Japan trip :)

IMG_4486

Let s start our journey of the 3rd day in Japan. Hari ini untuk melangkau Tokyo, but untuk lebih comel punya agenda :)

IMG_4495

Agendanya hari itu ialah shopping.

Senyum kena meleret lebih. Sebab pi shopping hiks….Yelah dah 2 hari bantai travel kulu kilir dengan segala jenis transports, so kena leisure a little bit.

Our next destination is to the Karuizawa Prince Shopping Plaza. Please contact  Japan Budget Trip.  via japanbudgettrip@gmail.com   for your personalized trip to Japan.  They are having promotion for Autumn, on October nih. Should I join? Pi bayarkan flight tix akak, i ll be there :) .

Comment: 4