AlRamadhan…

 

IMG_3771\

besau tong sampah belakang tu yek mami. Bilang si abang…bih tu ngan tu gak ko nak suh mak kau posing.

IMG_3774

My old man, he looks so sick, as mentioned masih lagi gout. Kenduri doa selamat kat rumah my sister (my parents kan memang dok situ) so sesambil kita meraikan birthday abah yang ke 75, I takde masa le nak baking bagai or even order memana, my time was so hectic sangat, sebelum datang kenduri tu aku dah suh RD singgah jap beli kek waktu amik abang kakak from their tuition classes.

Zeeshan jer yang over tiup lilin bagai pun, dahlah dia masa ni ngah tak berapa nak berpisah ngan makpaknya, melekat manjang. Dah kakak and cousins lain pujuk baru ler dia nak gang main2 ngan depa.

IMG_3795

abah begitu kurus, susut sangat berat badan.

IMG_3807

the kids, the anak2 buah…

IMG_3815

melayan my eldest nephew dengan gambar2 kerjanya…hebat anak buah acik

 

IMG_3845

mak masih recovering, so takde harapanlah untuk mak ke umrah lagi bulan puasa ni, bertahun2 mak puasa beraya di sana, so takpelah mak, kesihatan pun penting gak, abah pun sama tak sihat

IMG_3884

dress oren, macam jubah ni aku ada a few colours. linen material and sangatlah comfyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!

IMG_3893

the 3 sisters, miss the catch up the gossip, i had to leave early, banyak tuntutan kerja lain gak perlu berlunasan

IMG_3897

i hate it when masa aku carry handbag bebesau, ada pulak laki aku suh simpankan kunci keter and bila dia mintak, ya hampun nak mengoreknya…..

IMG_3902

udahlah dalam ni gak ada baju abang (kids baru habis tuition so aku siap2 bawak baju melayu depa and menyalin, and buku depa pun sama ada dalam bag aku hah) semuanya dok pegang tak nak tinggal lam kereta jadi menambah kelambatan dan kehazaban mencarik kunci bapak korang, kecik je laki aku tengok aku kat sini masa nih, lembab benau bininya  mencarik kunci keter, udahlah tengah panas tu. LOL

IMG_3908

hah jumpaaaaaa dah…

IMG_3910

some said ko kak red selamba letak prada atas jalanraya, hah tu lerr, nak mencarik kunci keter punya pasal, pejam mata jer lah. Satu lagi kalau campak hp lam bag besau gini pun akan jadi satu issue gak heh, time tu lah tak jumpa. padahal bukan langkau benau pun.

we went back home, buat kerja rumahlipat baju segala memacam ler,  kerja blog kerja assignments segala pastuh entah camna mata aku kuyuuu jer jam 5pm tu and tetiba aku dah longlai. hahahaha dah membuta. Lagipun rumah sepi, kids memang kita tinggalkan kat rumah my sister, biar yang tua 2 orang tu menolong apa yang patut (subcon ler apa lagik), yang kecik pulak biar dia bersosial sikit ngan cousinsnya, asyik nak berkepit je ngan makpak kau kan…

Apapun, Salam Ramadhan Al Mubarak.

Comment: 6

Moment with family is #AlwaysGood

.
.

 IMG_3126

Baru-baru ni kan my mother was admitted kat hospital. Kena buat some operation. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas beberapa hari mak Akak pun discharge. Syukur sangat semuanya selamat.

So during admission tu my mother in law pun sempat la datang melawat mak Akak tu. Anak buah RD yang drive all the way dari Kapar together with adik RD.

IMG_3189

So meriahlah kitorang berborak sakan, dari dapur bawak ke depan. The kids pun suka nenek diorang datang. Ha tu ntah apa lah Zeeshan dok tanya nenek dia tu. Kelakarnya dia panggil nenek ni nenek small, mak Akak pulak dia panggil nenek big hikss.

Abang dan Kakak lagi suka sebab adik RD suka lawan main badminton dengan diorang. Ha ni lepas main badminton la ni, masing-masing kehausan, lapar pun ye gak.

IMG_3232_thumb.jpg

Macam-macam cerita keluar, dari cerita kampung, adik-beradik, berita semasa sampailah citer nak puasa termasuklah juga cerita baju raya yang lum jahit lagi. Memang betul bila berkumpul macam ni memang meriah dan suasana jadi lebih ceria. Lebih-lebih lagi cerita raya zaman masa zaman sekolah dulu. Memang kenangan terindah.

Bercakap pasal puasa pulak, hari ni dah nak start puasa. So macamana persiapan korang? Akak macam biasa la, semua ready. Groceries, barang basah all stock up siap-siap.

Dan biasanya untuk berbuka main dishes memang home cook, makanan sampingan jer macam kuih-muih sebagainya tu baru beli kat pasar Ramadhan. Minuman pula biasanya untuk berbuka ada air panas dan air sejuk. Tu pun buat sendiri kat rumah. Biasanya Akak sediakan air Ribena, lagipun budak-budak memang suka rasa blackcurrants dia. Tak perlu nak tambah gula pun, much better dan senang nak disediakan.

IMG_3394

Actually bukan budak-budak jer suka rasa Ribena ni, Akak pun suka gak :) Tambahan pula Ribena menyediakan 100% Vitamin C tanpa menggunakan warna tiruan, pemanis ataupun perisa dan ianya minuman jus buah-buahan yang diperbuat daripada 100% New Zealand blackcurrants.

Ini yang Akak mahukan, bukan sahaja rasanya sedap, tapi sekaligus memberi lebih kebaikan untuk kita terutama anak-anak kita.

Lagipun di bulan Ramadhan ni, kita memerlukan lebih banyak makanan ataupun minuman berkhasiat untuk membantu dalam menjalani ibadah puasa. Kita mungkin biasa, tapi anak-anak wajib kita sediakan yang terbaik kerana sedikit sebanyak dapat meningkatkan daya tenaga dan juga motivasi untuk mereka berpuasa.

Dan personally Akak rasakan Ribena dapat mewujudkan suasana Ramadan dan juga Hari Raya dengan lebih baik dan sihat. Lebih-lebih lagi jika dinikmati ketika bersahur, kerana anak-anak memerlukan lebih tenaga untuk memulakan puasa sehari suntuk nanti.

IMG_3127

Macamana pula dengan #RibenaMoments korang? Harap ianya ceria, gembira dan terindah :)

IMG_3777_thumb.jpg

Untuk Akak, any moment with family is #AlwaysGood, especially bila cerita-cerita lama diungkit kembali memang mencuit hati dan memori dan lebih-lebih lagi jika dilengkapi dengan minuman kegemaran ramai ni, that’s my #RibenaMoments. And 30 days of fasting is my #30DaysOfGoodness with Ribena especially anak-anak yang looking forward untuk berpuasa.

Selamat  berpuasa semua dan jangan lupa berbuka dan bersahur dengan Ribena yang 100% berkhasiat dan semestinya disukai ramai :)

Comment: 9

Dapur gas rosak??

Korang ingat tak (readers lama sure ingat) yang kisah my dapur gas kat rumah lama rosak and RD rushed pergi beli malam tu gak when the shop was about to tarik tutup pintu jer….very the dramatic betul. dia ler jugak yang pasangkan segala bagai.

So our hob and hood di Red House, considered baru ler, not even a year. So past few months dah mula rosak one by one. Ada 3 hobs, memula yang kanan, pastu yang kiri dah mula tak menyala. Imagine aku kena masak dengan yang tengah api kecik tu. Yang kiri tu masih bernyawa lagilah if over the weekend kan (RD pasangkan donno how bagai).

So paling buat aku dah naik darah bila yelah this week kan kakak ada class full day so i need to prepare bekal yang lebih sikit lah (bear in mind all of my kids tak pernah beli kat kantin sekolah, chinese school mar…).

Bayangnkan the api kiri kanan tak leh nak jalan gak and kena pakai api kecik. Next week is already ramadhan and i need to pong pang masak for the sahur buka puasa, mana boleh dengan api kecik ni heh, adalah tidak wajar.

Dan aku kalau dah hangin aku bebel2 kat laki aku ler. wassap dia yang ngah keje, suh dia pi beli baru by esok gak, gantikan.

But pastu malam tu aku mcm terpikir takkan le belum setahun dah nak ganti baru, banyak le cantikkan. So aku google here and there (yang aku dok suruh laki aku siasat berbulan dulu tak dibuatnya), rupanya ada service gas dapur.

Jadi aku tanya member aku, tanya adik aku, dapat le 2,3 contacts, malam tu gak aku tepon depa booking suh datang esok pagi nya gak.

hah kau! Aku suruh laki aku contact, dia jawab ‘ok esok i callkan’

hallooooooooooooo, nak aku hangin lagi ker, esok nak call bila orang tu nak datang, so aku take over ler lagi molek, lagi cepat, i cannot tahan already, malam tu gak aku dapat orang, esoknya orang tu datang.

IMG_3959.

habis dia bukaknya!

memang le sebelum ni laki aku dah godam dalamnya tapi tak le sedeep macam nih, so bila dah tau punca bagai, kena tukar maknek bagai, barulah tau why segala. Kan air and minyak yang kita masak tu yang tumpah2 kat dalam hob tuh, masuk ke dalam bagai, so dalamnya jadi berkarat (ye walaupun blom setahun). Itu puncanya.

Tapi selama setahun masak ni pun, aku masak weekend jer (weekdays jarang sangat) coz mak aku yang masak, 2,3 weeks ni je yang mak aku tak masak dah coz mak aku tak sihat kan, so aku le yang masaknya.

 

IMG_3960

Lepas 2 jam dia godek godam bagai segala, barulah sihat walafiat my dapur gas.

Nasib baik ler aku sedar diri akal panjang untuk panggil service man ni instead of beli baru

lagipun laki aku malas nak dengar tazkirah bininya bebel pasal dapur gas dia jawab je ler, ok ai ll buy a new one tomorrow

dari ko poi beli dapur gas baru yang lom setahun usianya baik le aku makan duit ko tu heh

 

IMG_3958

dan baik pulih sudah the dapur gas. engkau kalau tak sihat lagi aku dah planned dah nak amik yang brand lain yang jenis lagi cun melecun hah ko jangan nak buat hal lagik yek. Raya nak dekat nih, aku nak buat rendang ketupat segala kang.

paling penting for masak2 bukak puasa tu ler, aku jenis pantas cepat, mana boleh tunggu sesatu lauk masak, mesti nak sekali rap 3 dapur nak pakai. ai is cannot ler seselow niiii

 

IMG_3961

dan 5 minit lepas dapur gas tu baik pulih, abang goreng keropok. Dan hasilnya, too closed ngan dapur gas, habis mak kau punya mangkuk fav. Walaupun mangkuk ni biasa2 jer but usianya dah over 15 years kot, dan kita surely ada yang mangkuk fav kita kan, hah ni salah satunya. abang ooo abang, api kuat benau ko buat bang oiiii

Service dapur gas tu was RM200, 2 jam, termasuk spare part yang dia tukar ganti segala, If lah kan aku tau ada service gini dari 6 bulan lepas aku dah panggil, eiiii, encik suami pun sama, bini dah berzikir berbulan2 pun dia buat pokak yooo…

kalau lebih 5 taun ke engkau jahanam aku tak kisah gak beli baru kan, ini baru sangat heh.

Oh apapun, hari ini, 2 June, genap setahun kami berpindah dah menetap di Red House. Today was the day. Happy Anniversary Red House :) .

Comment: 8

Missing Kathy…

 

IMG_3743

 Zeeshan and his bestfren. Bila depa 2 main, tak leh tinggalkan coz Zeeshan agak rough ngan Kathy tuh. Cara dia dukung pun masih lagi tak betul hahahaha, macam tu le dia dokong dak kecik tuh yek…

IMG_3747

 Kathy ni aku rasa masa dia belum datang Red House dia adalah makan makanan biasa yang manusia makan, coz asal dia kat dapur je dia punya mengiau wohai. So bila kita bagi ikan ke ayam memang kenyang suka btul dia makan, but if the cat food yang kita hidang tu, dia makan2 ler gak but kalau dapat ikan sebelah itu lagi dia bedalnya.

IMG_1784

Sekarang dedua dah gang. Aminah dah boleh terima le Kathy at the house, Kathy pun dah tau cara mana hidup dalam Red House, the rules is no wiwi shishi yakyak di Red House, maybe dia dah tengok cara Aminah bawak diri. Bila kita panggil ko masuk, hah masa tu bolehlah kalian berjimba dalam rumah. if not kena dok kat porch ler…

IMG_1857

Aminah as you tengok, akan suka membuta di dalam rumah asal ada peluang. Hari tu my family pergi tengok X-Men (tinggal aku ngan Zeeshan jer) sampai ke dapur dia dok tidur teman aku kemas dapur. Elok je perangai budak nih.

IMG_3923

 Ini dia lari dari bilik abang, teman Zeeshan tidur, coz ada aircond. Dia pun pencinta aircond gak si Aminah nih yek

IMG_3761

For Kathy dia tak suka tidur atas sofa, dia suka tidur celah atas lantai sejuk gamaknya…ini dedua dah terbungkang while aku ngah buat keje blog, malam minggu.

IMG_3734

Dan kisahnya last week kami hilang Kathy for about 2 days. Last aku tengok dia waktu pergi kerja but pastuh semua tak nampak dia dah. I was so worried makan minum dia, kalau orang amik tu mungkin kita akan terasa jugaklah but kot le dia sesat bagai. Selepas 24jam tak balik jugak rumah, Abang buat round satu taman. In fact aku dah bagitau guard of our taman to look around gak, jejiran sebelah2 aku pun aku dah siasat. Masih takde yang nampak.

Rupanya abang jumpa dia kat satu rumah ni yang tengah reno, dia dok situ, sesat sangat ler tu, satu lorong jalan kita pun. Abang angkut dia bawak balik, dia punya makannnnnnnnnnnnnnnn ngap ngap ngap, hah melapau ko yek.

Sila belajar yek, bau lebih sikit Red House tuh ko jangan ler asyik hilang jer, boleh luruh jantung mak merah Kathy oi…specially Abang, apatah lagi Zeeshan.

By the way, abang baru siasat, Kathy is actually a jantan hahahaha…ater nama kamu Kathy, biak pi ler heh.

Comment: 3

No DIY…

 

IMG_3724

Hari tu aku pi IKEA lagi, beli baranglah memacam, but one of the barang tu ni hah lampu DIY oren nih, for Kakak’s room. I wanted to get their red but mos tof the red lampu ikea tu semua aku ada dah, so aku amik ler menatang nih. Hish, kesal giler. Kena DIY pulak. I know that i m not good in DIY thingy nih, the husband is the best person to do but I want to challenge myself a bitlah.

 

IMG_3727

Why la senget benget huwaaaaa! told ya i m not good in this.

IMG_3730

so for an hour, aku dok buat le kejekan lampu ni dok click click click panelnya pun masih gak not up to standard gak. Tak bulat at all. Membujur. grr. Bertemankan Zeeshan dok main playdoh (habis bersepah ko main dik, mak kau gak yang kena kemaskan).

Dah habis buat pun Zeeshan dok tanya, jadi tak?

Tak jadi la Shan, why senget?

Oooo sian mummy

hahaha sian katanya

IMG_3732

jadi tak membulat masih membujur makanya aku tutup kedai, over to bapaknya ler nanti…

IMG_3916

dan bapaknya sok lusanya took over, dia bukak balik semua yang aku dah click click tuh. Hish. sangat menjatuhkan saham mak kau jer. Katanya aku tak ikut arahan the book tuh, eii aku ikut ler…

IMG_3920

dan very fast one dah siap jadik bulat cantik. Hemm…kita tahu le tahap level kita dah kan, bebenda DIY ni aku memang takkan pass lah, kalau dalam scala 10, mungkin 3,4 je jadik lelainnya memang hancur. Ada gak meja2 yang aku pasang sendiri pun, yang kena keketuk DIY sendiri pun, senget benget. Ada 2 meja letak barang make up Zeeshan tuh, tak yah paku pun, just sesumbat, pun senget, kakak datang tolong baru ler jadik.

The next day after aku pergi IKEA, laki aku pi sambung carik lampu segala kan, dia jumpa lampu tidur yang lagi murah than this and cantik sangat, but not red ler. Should have taken that one instead of buying this oren ngeng nih. But apapun, skang dah lawa so bilik kakak memerah le malam tidurnya. I gave a pair of lampu tidur yang laki aku jumpa tu, to my dad for his birthday present hehehe…bolehlah tu bah, lain sikit hadiah birthday taun nih.

Comment: 5