Lady of Beruk…

IMG_9303

selfie kalau dalam keadaan huruhara, bila anak kau yang sibuk suruh selfie, macam ni jadinya. Nak focus kat pengantin pun hazab….

IMG_9327

Kita sampai dah nak dekat jam 2pm, huh biar sungguh macam dah lambat tapi luckily tidak, ramai orang lagi.

IMG_9330

Zeeshan hari tu memang my magnet ler, but untuk few hours je lah, lepas tu dia dah magnet balik kat apaknya…

IMG_9333

Sorry pengantin, gambar keluar blog :)

This guy is taken finally, dulu2 sokmo keluar blog aku, ramai le anak2 dara yang dok tanya khabar hahahaha…

IMG_9345

habis je wedding, kita bersidai dulu kat sini, oh ni di Menara TM. weddingnya kat Dewan Kristal tuh…

masa kat sini ada 2 girls, baya2 Zeeshan dok kat tangga tu, bukan main lagi anak aku terus datang tapi tak bertegur sapa ler, just dia dok sebelah bebudak pompuan tu. Sebab dah kat setaun sekolah kan, so PR ke main kau…

IMG_9369

Top is Zalora, Kain Jakarta, Kasut merah 5 inchi mengancam ni Cipela dan Prada handbag merah menyala

lepas tu, masuk parking, aku salin kain baju. Aku je menyalin, lain2 pakai je baju sama. Memang dah bawak sesiap.

IMG_9376

Nak pi banyak tempat hari tuh, carik goodies stuff for Zeeshan’s birthday also untuk menambahkan lagi the small2 items di rumah.

Dari BTR ke Permaisuri, area2 situ ler. Total kedai kita masuk ada 5 bijik dan satu lagi penutup kedai makan – QBistro.

 

IMG_9383

pastu dah banyak kedai, ada yang selang sebuah camtu, kita siap buat comparison lagik. Mana murah, askar pun ramai kan, so hantar askar le buat compare sana sinun. Kalau tak silap aku, kat kedai ni, ada tragedi (read di the end of this entry)

IMG_9387

entah apa ler, carik paperbag, but pastu tak jadi amik coz jumpa yang lagi best for kiddos punya doorgift

IMG_9405

dan pengakhirannya makan di QB, depa demand sibuk nak makan maggi soup lagi. This month je dah 2 kali korang makan maggi yek, no more. Dulu once a month or sekali dalam 2 bulan. Ni nak cuti sekolah, tunggu ler, lagi le meligat. Adiknya makan roti canai  kosong.

Ok dramanya kat kedai yang atas2 tu kan ialah kita kan amik all the goodies bags bagai, so nak amik tu tempatnya tinggi. Mungkin RD atau Abang yang capaikan ler. Dah banyak2 anak dan tangan ni semua hah, tak tau le ada salah sorang yang telah letak kat display bawah. Tak letak kembali ke tempat asalnya yang tinggi tu. Kakak kata abang, tapi abang kata kakak yang letak kat display bawah tu.

Tak kisah ler, kita tetap beli tapi mungkin yang depa letak tu lebihannya. Small matter le, biasa le customers buat gitu, or letak kat cashier if tak jadi beli kan. Tapi we bought a lot ler, macam2 barang.

So sampai dah keluar, dah bayar bagai, depa bertiga dah jalan laju, aku patah balik coz nampak 2 kosi kecik untuk letak kaki aku jual kat luar kedai tu, aku amik, bawak masuk. I was with Kakak.

Masa bayar tu, ada sorang salesgirl kedai ni, badan fatty pakai tudung, tapi lengan baju pendek, mulut dengan longkangnya nak bagi satu pelusuk Taman Tenaga tu dengar kot..dan ungkapannya: NI ANAK BERUK MANA YANG LETAK KAT SINI HAH

wah kau

aku tengok je barang yang dia pegang tu, memang sah itu dari part of paperbags yang family aku pegang earlier..ko rasa aku nak tengok je dia berukkan anak orang?

apa lagik, daripada aku diam and kuor kedai hati sakit, baik aku sakit hati dengan berlawan balik statement dia tu.

ANAK YANG AWAK BERUKKAN TU, ANAK SAYA. SO ANAK SAYA TU ANAK MANUSIA, BUKAN ANAK BERUK!!

dan aku teruskan menceceh2, walaupun tak sekuat suara si betina beruk tu (coz suka benau berukkan anak orang kan), tapi tetap aku dengan prinsip, fight it back! Kakak jadi witness. Cashier diam, sampai bila aku bayar bagi duit RM5 pun dia dok terpaku, konon mcm aku kurang bagi note, yet dia dok blur dengan aku punya bahas balas balik kat colleague dia.

Perempuan yang berukkan anak aku tu, tak melawan balik ler, dia dok masam muka tapi aku ada sound gak, amboi bukan main lagi ko cakap sekuat hati yek, ko ingat orang yang ko berukkan tu akan diam le ye, bape ramai dah customers ko berukkan? Dan hari ni ko dapat pulak customers yang lawan balik bahasa biadap ko tu.

Small matter je benda ni, tak perlu le sampai nak berukkan orang. tak perlu sampai nak bagi satu kedai dengar, ada ramai lagi customers lain dalam nih.  Ini kerja awak. Dalam linkungan kerja awak. Kalau ye pun awak nak maki, komplen menyusahkan kerja orang, hah ini semua paperbags yang aku beli ni, aku kena cabut price tag nya, lain kali letak tag tu kat tempat sticker scan ni bukan kat ribbon ni!! Takkan tu pun nak kena ajar?? ha tu kerja kau tau, aku dah menyenangkan kerja kau tak komplen, ini kau berukkan anak orang!

Lebih baik jadi mak yang melawan, untuk anak. Dari jadi mak yang pengecut, biarkan anak dibuli, family dibuli orang!

Kedai tu, bukan kedai 2inggit yang kat taman tenaga tu, yang selang sebuahnya, Supermarket apa tah namanya.  Pasni kalau aku datang lagi (of cos le aku akan datang lagi, kedai ni memang fav aku carik barangpun, ini kan territory aku) ko berukkan lagi anak2 orang lain pulak, ha ko tunggu aku jadi berukmakyeh.

Sekurangnya, biar keluar dari kedai tu dengan bermaruah. Kawan2 aku ramai yang jenis anak beranak kena buli sort of macam ni, disound2 begini, dok diam jer, pastu cite belakang, update kat FB and feel bad coz tak fight back, that s wrong lah, ada peluang ko kena balas balik, lepaskan jer, kita ni pelindung untuk anak2 kita, if kita tak fight back, kita failed to protect them, Mak macamanapun, akan tetap cover their anak’s ass, some more main beruk monyetkan orang pulak. Lain ler benda tu besau punya kes, ini takde kes pun. Bendul ler ko.

 

Comment: 10

Tips di dapur lagi…

IMG_9476

Ini memang family gadget ler, but coz dia pun ada sedara dok kat dapur, so kita letak lam tips di dapur gak lah. Akak kan ada memacam jenis docking (i love docking dari the cable biasa tu), so dulu masa zezaman akak pakai iP5, tak tau jual online mana yang murah, so I bought Berkin brand yang mahal nak mamp tu kat Machines. Jadi harganya masa tu lam RM200 or so, cant remember. Pastuh asyik le cap ayam cable biasa tu jahanam kan, letih dok membeli banyak kali, kita dah lah family of Apple, so jumpa online sebijik ni harganya macam murah sangat, terus aku borong 3 bijik!

Siap ada memacam kaler lagik, i chose 2 golds and 1 silver.

Satu di cabinet dapur, satu di sebelah tv, satu di living hall, satu di opis, satu di meja pc. Docking lain yang sedia ada, duduk di both kat side table katil kami berdua. Kakak too have kat her room. Each kereta of us pun ada sebijik sorang satu too. Tapi docking in total semuanya ada 5 bijik ler, yang lain tu sume pakai cables.

Oh sebijik ni RM24hinggit, free shipping some more hahahaa…makan hati kan. Tu pasal beli sekali 3 bijik!

IMG_9181

 

Lama dah aku beli griller ni. Dekat 200 hinggit. Dulu beli coz mak aku bising2 nakkan ada grill, jadi bila dah beli dia tak pakai pulak, coz masa tu rumah lama kecikkan, dapur punya byk sangat barang. Bila dah pindah randah, lupa terus ngan benda ni. So hari tu aku selongkar kemas sket storage cabinets, jumpa nih, haih, takkan nak peram jer, haruslah pakai.

Jadi nak pakai tu kalau tak letak depan Mak aku kang dia tak pakai, so sib baik le dapur pun besar, terus aku letak sesiap sini atas cabinet. In case mak nak pakai. Hari tu dia nak fryer ikan bakar, dia pakai air fryer but kalau ikan tu besau panjang, tak cantik le letak lam air fryer Philips tu, dia kan macam square bulat. So better pakai nih. Tak pun mak aku pakai yang magic grill pan yang letak atas dapur tu, usually aku pakai tu for masak lelauk diet, but hah, skang tak yah ler mak pakai semua tu, pakai je lah ni. Walaupun dah outdated ke hapa, janji benda baru, perlu dipakai walaupun dah over setaun ke 2 taun beli tapi tak pernah berusik.

IMG_9182

nengok hah, satu hapa kesan tak berusik lagik. Eh pun cite pasal dapur ni kan, aku kan selang 2 minggu, on the weekend akan mengadap minimum 30ekor ikan tak termasuk ayam daging udang sotong etcs. Tapi weekend baru ni, omeng omeng omengggg oit, aku rasa minimum was lebih 60 ekor, tak termasuk ayam 2ekor, daging udang sotong segala. Semua aku buat sorang2 menyiang.

Memang le kedai dah siang, tapi kena gak le cungkil2 isi dalamnya, sisiknya nak kena bersihkan lagi, buang2 lemak, susun organize ikut jejenis ikan tu dalam setiap bekas untuk senang mak ajah mencapai. Ini memang mak aku pergi pasar beli, dia antau je kat rumah aku on the weekend hah nangis hakak tengok banyaknya makkkkkkkkkk.

Total tu semua RM500. Bukan untuk Red Family jer yek, dah banyak kali aku cakap, aku laki bini ni supply untuk 2 rumah punya makan. Rumah mak aku tu ada anak2 cucu lainnya gak, so mak aku kan suka masak, tu yang dia datang hari2 masak kat rumah aku tapi aku le suppliernya. Nanti noon tetiap hari weekdays laki aku pergi hantar lauk pauk yang dah mak aku masak bagai ke rumah mak aku tuh.

Yang RM500 barang basah tu bukan barang kering ok, basah sahaja. Dan bukan untuk sebulan, max can go by 3 weeks but selalunya 2 minggu dah licin boliau.

Griller ni pun kira tips gak ler, tips nya ialah, senangkan untuk masakan, dan jangan lokek invest hahahaha, aku ada lagi Philips Cook yang beli taun lepas tak berpakai lagi. Halahai….beli memahal plak tuh.

Hari tu iron 60lai kain baju, ini menyiang sental lebih 60 ekor ikan dan binatang2 lain, perkh…..bau hanyir betul badan aku masa tu. Aku siap je kerja menyiang, aku campak2 sabun ke lantai bathroom, panggil abang suh sental bilik air tu, abis dah aku buat keje menyiang dalam bathroom kan. Dan aku terus mandi sabun berkilo2 hahahaa

IMG_9524

additional on dapur tips, ni hah, add lagi tutup piok belanga punya stand. Saje beli tengok macam best je hahahaa…pun aku beli online.

Akak ada beli 97 items. Yes u read me, 97 items dari one online ni, so skang baru dapat dalam tak sampai 10 items kot. So habislah aku canang kat sini apa saja yang aku belikan tuh. Kot berguna dipakai bersama.  Posmen pun hari2 datang rumah, dah naik kenal.

Tapikan ada satu posmen ni, one of the couriers, from Skynet. Tu aku redeem dari Bonuslink, dia tekan doorbell, belum sempat laki aku bukak pintu, dia dah campak kotak barang ke dalam pagar. Aku plak masa tu memang ngah kebetulan terpandang CCTV (HAH INI GUNANYA ADA CCTV DOL), tekejut tengok. Buatnya ler barang tu fragile ke hapa, main campak jer. Kang mak upload video tu, abis gak ko Skynet. Melampau betul main campak jer. Pikir gak takkan ler tak nak mintak signature kan, tak senonoh betul ler. Buat busuk nama kompeni ko jer.

Yang stand  ni namanya Kitchen Pot Pan Cover Lid Shell Stand Shelf, harga sebijik: RM5.00. Can letak for 3 pieces of items.

Kita sambung lagi tips being Supermak di entry lain bersama among the 97 items tu lagik yek :)

Comment: 7

The 8 CCTVs…

IMG_9167

Hak kita sebagai tuan rumah, untuk letak berapa puluh bijik ler kan cctv, atau hak aku ler nak tepon anak2 aku bape puluh kali sehari, or hak aku jugak nak bentukkan didik anak2 aku macamana, hak kau, jaga anak kau. But some people they use the ‘trust’ and destroy it. Sungguhlah aku tak dapat nak maafkan lagi the long list kamu buat tu.

Jadinya ni hah, aku tambah lagi beli 3 cctv, asalnya dah ada 4. so skang jadi 7. But pastuh aku beli lagikkkkkkkkkk 1, in total 8 CCTVs at our red house.  by the way yang baru ni tak yah cabling bagai, tak  yah hack. Ini lagi better dari yang kita pasang earlier.

Sebab musabab apahal kami suka benau ada cctv ni kat rumah, tak yah ler nak aku explain, pusing cakap 88 kali pun, orang kalau dah mulut jahat, interpetasinya lain jugak. I dont need to report to you kenapa aku perlu ada benda ni semua kat rumah aku ke kat keter aku ke kat harta benda aku. Coz please be minded to jaga kain sendiri like I do lah yek pompuan.

All these gadget semua helps me of being Supermak.

IMG_9178

Kenapa aku cakap lagi better, coz dia portable, wireless lah, tapi kena la ada plug. Dia boleh 360 degress pusing, dia pun boleh 2 way communications: means aku kat luar or kat opis memana boleh tengok dan sambil tu bercakap dengan orang di rumah. Depa boleh balas balik bercakap, ada microphone kat cctv ni. Hebat lah. Dan aspek2 lain, kalau nak tau pi beli sendiri.

Aku beli online USD40 per unit.  Laki aku set up maknek semua tak sampai seminit 2 kot hahahaa….laju betol benda ni.

Let me correct you ye, having CCTV bukan untuk tengok rumah je ngok! Orang yang minded bongok macam ko ni, memang patut diajar, having cctv is untuk check family jugak, aku nak tengok mak aku, anak2 aku. Laki aku nak tengok aku anak beranak (agak la pun kadang2 laki aku sokmo takde, lain le laki ko yg manjang 24jam kat rumah tu some more he is in Germany hours),  aku dah bertahun2 pakai cctv dari rumah lama sampai ke rumah baru pun, we are very gadget minded, unlike you so jangan pasang telinga sibukkan hal orang anak beranak, jaga kain rumahtangga memasing. Aku yang tepon anak2 aku, ko pulak yang susah. Stupid betrayer!

Korang pernah terpikir tak, if ada motion sensor tu kan, means kalau kita kat luar rumah, if ada movement hapa, dia akan terus capture gambar and email kita terus gambar tu waktu kita di luar rumah. Yelah mana tau ada penyangak pencuri hapa kan, kira tu yang ada motion movement.

Cuma ler kan, kalau motion tu bukan manusia. Camera detect makhluk Allah yang lain, dan gambar tu dihantar ke email ko. Habislah, apa perasaan ko masa tu?

hihihihi…….wallahualam :)

Comment: 17

Red lagik…

IMG_9168

apple cutter slicer ni kan napa le dok heboh sangat tengok kat online orang pomot tu. padahal kat kedai 2 inggit ke daiso memana market ikea pun ado. ni aku beli pun 2 inggit ke tak sampai. Idok le ingat. Yang online FB tu jual dok pomot untuk peel of the kulit pun ada, tapi aku tak amik le, macam lagi melambatkan kejenya heh. Ad abanyak kaler je apple slicer ni, of cos i go fo red.

IMG_9173

ada aku buat video instagram pakai slicer ni, potong buah lai ni.

Fasha Sandha siap bagi komen lagi, dia pun nak gak carik benda ni. Ler tu lah aku cakap, kadang2 kita ingat semua orang tau sesuatu product, ada orang pun tak tau gak. Jadi tak salah ler kalau kita berkongsi tips coz hari ni ko dah tau, hari esok orang lain pulak dapat ilmu tu. Tak semua dilahirkan terus berpengatahuan pun.

 

IMG_9285

Job potong2 buah lai ke epal ni usually abang punya keje. Kita punya rumah memang wajib ada lai ni ler, coz ketua menteri di rumah punya fav. Nasib baik satu family pun suka ikut sama, kalau tidak, kena le dia makan sorang je kan. Untuk satu hari tu, abang tolong ajarnya cara potong buah lai tu pakai pisau oren, bukan pisau biasa tu yek. Ni pisau untuk potong carrot and kulit2 buah.

Sebenarnya abang tak nak ajar pun but Zeeshan je yang sibuk mokak nak help nak help jadi kalahler si abang. Biasa kalau dia cakap nak help tu means pada dia konon dia cooking ler, by potong2 ni. Coz bila aku masak, dok dia sibuk nak masak potong sama tu kan, so aku bg potato ngan pisau oren ni, ha nanti dia main le pejal2 potong padahallllllllllllll…..pada dia dah terer le dia potong tuh. asal ko diam udah.

Jadi untuk hari tu, abang tolong ajar adiknya cara potong dan cara pegang buah, jauhkan fingers tu dari pisau oren tu.

IMG_9287

untuk slice pun abang ajar but dia tak bagi ler adiknya buat, bahaya wor. Aku pun ada sama depan depa ni, sonok betul dia tengok abangnya slice slice gini.

So korang, kalau dah tau, panjangkan informasi, sapa yang tak tau, pi ler beli. harganya as i mentioned paling mahal pun RM2.90. Sapa jual mahal than tu, ko tak yah beli ler, baik ko pakai je pisau chop chop sendiri. Hiks..

Comment: 5

The reds again…

IMG_9053

harro harro ngah diwali lagi so bolehlah aku letak gambar yang aku pakai masa Diwali eve aritu. I wish nak letak gambar ngan gang2 lain but takde permission lagi mintak hahaha…so takpelah, macam biasa gambar aku sorang jer. So all set for my diwali memakan. tu nak gak tunjuk gelang2 kaki India, tapi tak thick but still noticeable ler. Gelang tangan merah tu tak berapa nampak coz dah aku punya lengan baju pun merah sama.

IMG_8975

sebelum pakai aritu, aku siap amik gambar dulu n vid, kot salah susun aturcara the gelang. Yelah yang besau kecik corak tak corak mana nak masuk dulu kan….takpe pasnih korang sesapa nak pinjam, hah boleh dah akak buat kedai sewa baju. Ini untuk sebelah tangan yek, aku beli for dedua belah tangan ler of cos.

IMG_8981

make up bebiasa, siap pun dalam jem kereta…takde keje le aku nak buat indian make up, udahlah aku punya merah menyala buat catwalk kat KLCC pun dah makan dalam jer…muka tebal je jalan

 IMG_9137

kasut tu dari Cipela. Sesuai ler benau dengan gemerlipan bagai tu kan. Accessories yang earings rantai and kepala dahi rambut aku tu, satu set gak. Dah memang comes together.

IMG_9138

sayangnya, selendang merah untuk suit ni aku tertinggal di rumah. yang supposedly pakai di lengan atau di neck. Jadi takpelah, tak cukup satu, lain pun dah sarat barat.  Seluar Indian kan takde tali takde zip bagai, ini aku pakai pin nak bagi ketat kahkahkah….halahai. aritu aku pakai baju Indian dulu tu, aku malas nak pakai seluar depa, aku pakai jegging jer.

hah gitu, abis dah raya diwali kita…..abis dah tanggungjawab aku pakai baju diwali merah menyala gak di KLCC.

pastu tak hantar dry clean, aku rendam je kakak tolong cecelup basuh tangan, simpan perap, taun depan depan depan kita sarung balik.

IMG_8795

balik rumah, tengok cili api laki aku dah membiak-biak…

semua pokok2 yang ni dijaga dek RD and abang. keje abang siram, keje RD tuai tanam baja bagai lah. So yang asas dah ada, daun limau purut,  daun pandan, daun kari, serai segala. Ni bukan job aku, tangan aku panas on this tanam2 pokok ni.

IMG_8793

sonok pak encik tengok ciliapi dia berhasil. Tapi dulu dok umah VA pun jadi gak ciliapi kitorang tapi tu lah, aku not into this hahahaha….

Dari Diwali ke cili api, cantik dah tuh….

Cuti Deepavali hangpa buat apa, but ramai gak yang sambung2 cuti coz ada sekolah yang cuti lama, sek anak aku idok ler, Rabu dah bukak. Kita pun tak bercuti ke mana….

tapi kan, aku 2,3 hari ni tengah on denial sket. Tengah macam dalam stunt dalam hati tak sedap ler. I have been betrayed. So aku tengah nak ‘makan’ benda ni, sampai hati kome buat gitu.

red minachi, red cili api and red heart la ni, ngah nak kata marah ke sakit hati, sad and mad, or donno what to say dah.

 

Comment: 3