Maaf, down again

Sorry Jengka, I spoke too soon.

 

Kuasa Allah, kalau macamana kuat pun kau nak pergi, if tidak katanya maka tidaklah terjadi.

 

I was down with fever since Saturday night / Sunday morning n it gets worst menjelang midnite Isnin sewaktu masih lagi di Bukit Gambang. Berlawan2 menggigil demam dengan Zeeshan (kami demam serentak), even dah balik KL pun masih lagi akak demam lagi ni (but Zeeshan dah sihat, alhamdulillah).

 

Actually ai tengah cuti seminggu ingat nak bawak anak2 jenjalan lagi but tu lah blom lagi ada rezeki korang.

 

ini demam genap lebih kurang sebulan after my denggi. Maybe badan belum kuat so bila weather terlampau panas sangat di Gambang, naik demam jadinya.

image

 

 

 

 

Comment: 4

Alhamdulillah…

 

IMG_6950

The day untuk kami hosting the kenduri doa selamat. Bagusnya buat malam tapi ialah malam tu akan meletihkan lagi kami2 ni semua, specially aku lah, kang anak2 pun penat sama coz kena basuh pinggan selambak bagai so on…job basuh pinggan usually abang yang take charge. Sapu and mop lantai usually kakak. Itupun malam sebelum kenduri sampai midnite tu kami dok baking lagi, pastuh aku dok angkat2 mangkuk2 pinggan segala hantar ke depan. Sikit2 mesti le ada anak2 tolong but yg mencarik memanjat tu aku sorang gak. Laki aku bukan ada, after 1.30am baru balik keje.

Untuk tidak menyusahkan sangat, Allah pun Maha Pengampun, kita buat ler kenduri di siang hari, selepas Zuhur. Tapi biasa le adik beradik aku, lom kol 1pm pun dah sampai :) . ada yang dah abis majlis pun baru sampai gak, kenduri ni pun jemputannya for my adik beradik je gak.  Meriah ler, adik badik akupun ramai.

IMG_6942

Abah sedang enak makan, pastu solat tazkirah baring tidur and sambung lagi makan, baru abah balik. Mak pun ada sama, mak aku biasa ler, kalau kat Red house nih, dapat je wifi dia terus dia wassap2 dulu hahahaa..baru dia makan. First yang datang adik aku ngan familynya tapi terpaksa balik awal coz depa ada errands lain.

yang terakhir pulang, abang aku yang kerja tapi sempat ler hantar anak2 bininya. Anak2 nya lah yang tolong aku basuh pinggan bagai, bekas2 makan segala, mop gak. Dedua dapat upah cikmi nya bagi, terima kasih ye anak2 dara.

IMG_7011

Hidangan hari tu simple jer, takde le heavy sangat. dan tak perlu banyak2 sangat. Aku cater je semua, except air2, cakes and fruits je dari kami. Lelain, heh dari aku penat, bayau je ah suh my usual makcik caterer tu buat. 15 tahun pun dia tolong aku masak for all my kenduri kendara. Orang tak tau, dengan cara aku cater dia ler gak dia punya seronoknya coz dapat gak dia duit bagai belanja untuk meniaganya. Cuba ler pikir kalau aku masak semuanya, sian dia coz for 15 years aku yang jadi anak angkat dia, dia tolong masakkan aku tetiba aku tak nak dah pakai service dia. She suami isteri bukannya orang senang, betul2 jual nasi lemak je pepagi tu, kalau bulan puasa lagi kesian, susah sangat nak laku coz meniaga depan rumah flat tu jer, memang bungkus gak ler.

Jadi aku suh makcik buatkan nasi ayam, bihun goreng. Udah. Dan sorang lagi ni yang meniaga kuih ni pulak untuk buatkan kuih seri muka, kaswi and cekodok pisang.  Teh tarik pun pakcik supplied buat terus dari rumah kami, yg heavy masak dari rumah 2 ketul je soup and nasi. Ayam dah siap goreng dari rumahnya. But kemudian dia bawak semua ke rumah aku and pap pap buat dari rumah aku ler. Lagi mudah.

IMG_7019

so kita buat 3 sections, lagipun jap lagi nak jemaah so kena le tolak kerusi2 bagai tuh ke tepi. Kuih2 bagai letak kat 2 meja kopi, but lelain makan heavy kena dok kat meja panjang ler. Terjuluq kaki abah aku ngah tidur tuh…

dalam petang camtu sebelum asar, helper yang baru sekali aritu datang iron masa aku baru discharged aritu, aku jemput gak to do the ironing. Lepas tu tolong2 vacuum malamnya but sikit je lah dia buat coz spent time hours gak untuk mengiron tuh. Tak perler bukan banyak sepah pun coz yang pecah2 berderai tumpah segala (hehehehe kedek anak ko kan, siap ko Zhafa!), sudah dikemas sewaktu majlis berlangsung gak. IMG_7032

Lepas dah memakan thari bagai tuh, kita mulakan dengan zuhur. Ada yang uzur tu tak join le, ada yang datang selepas solat gak… Imam besar tu aku import jauh….adik bongsu aku. Alhamdulillah ada adik yang ustaz2 sikit nih, so bolehlah dia take charge. (abah aku solat duduk, jadi pahamlah napa aku cakap abah aku tak sihat sangatkan, mak aku pun kadang2 solat duduk kat kerusi gak).

IMG_7037

Kenduri doa selamat untuk kami Red Family nih, mainly, but also untuk mak mertua yang dah sihat alhamdulillah. Tudung aku tu, aku pinjam dari mak mertua aku (the one we just recently bought for her the5 pcs tuh), sama je design dengan yang mak pakai  kaler kelabu tuh.

IMG_7048

After solat bagai kita dengar tazkirah pula…

IMG_7066

IMG_7068

IMG_7075

these 3 photos (out of 10 photos kot), nak capture for all red family with my both mak ajah and mertua, tapi as you can see, Zeeshan was so not redha and rela hahahaa…dia tak suka amik gambar ler, some more dia ngah melompat2 ngan little cousins lain. Apa barang nak amik gambar, kadang2 belum aku pegang hp nak amik gambar pun dia dah mukadimah ‘dont take picture please’ kihkihkih

IMG_7081

Lepas tu lelepak sesambilnya lah…memakan.

Lam petang2 tu sebelum asar macam tu aku suh mak mertua aku naik atas tidur dalam bilik aku, yelah dah penuh ngan adik beradik aku kat rumah aku, nak baring sofa mana semua dah penuh ngan orangnya, so bilik aku je yang penyelamat untuk mak mertua aku rehat pejam mata sikit. Bilik anak2 aku pun penuh ngan budak2 kecik ni dok keluar masuk keluar masuk heh….

p/s: panas je mata mak kau tengok the boys tuh bergusti….

IMG_7096

pastu dengo tazkirah kak red kau pulak hiks…

IMG_7103

Basically our kenduri doa selamat ialah untuk setelah apa terjadi to the red family. Hampir sebulan kami ‘down’ dengan denggi dan aku dah berniat nak buat kenduri dari sejak dalam  hospital lagik. Bila tengok2 tarikh tak lama lagi dah cuti sekolah (knowing ramai yang nak berjalan balik kampung segala) and alhamdulillah gak ler blogjob event aku pun called off on Sabtu tu, so kita confirmed kan terus untuk buat Sabtu lepas.  The sooner the better, if Sabtu pun ada hal jugak aku akan buat Ahad pulak, nak cepat2 settle benda baik gini.

IMG_6997

Iye, anak dara aku dah nak sama tinggi ngan maknya, tak hairanlah she has the potential to beat me. For Abang, hem, tak yah nak kabau la pun, sejak umur dia 10 taun dia dah beat kerendahan aku pun. Bukan jer aku ni pendek, tapi dah memang anak2 aku lonjong, tinggi.

Jubah kimono ni yang aku beli dari kedai Jubah Jalan Tar nun, ada satu lagi reropol, labuh, dah berbulan beli tak gak hantar potong, tak jadilah aku nak potong coz leh buat solat senang, lelabuh nih. Bukan aku nak pakai usung jalan pun kan, so kalau majlis gini lelabuh pun dok ngaper ler…

IMG_7127

sedapnya kuih2 tu tapi satu je yang aku dapat merasa, takde selera ler nak makan. Bila kita jadi host lagi ler kita tak nak makan sangat. Tapi banyak lebihan, semua adik beradik aku dapat bawak balik lebihan bihun, kuihmuih, nasi ayam. Untuk adik dan abang RD pun dapat gak, coz adik RD ada datang malam tu jemput mak mertua, so rezeki dia and abang RD gak ler…

My neighbours, our guards pun dapat kita panjangkan rezeki yang ada…

dah habis kemas rumah, malamnya tu about kol 11pm baru aku makan hehehee..lambat btol. Masa tu baru rasa lapar.  Tapi brownies choc cakes, habis liau!! Laku, haaa….see see, leh lah reramai order from my kids.

IMG_7147

budak 2 ekoq ni pun berkenduri sama, sedap je memanja bergusti pepeluk di waktu kenduri nih. Yelah kalau kita bukak pintu baru depa dapat masuk, diorang pun tau the rules, cukup time kena dok kat porch.

IMG_7151

Aminah yang super manja, dia tak kisah ler orang ramai kat rumah tuh, dia tetap gak carik aku carik abang nak melanding nak memanja nak bermesra. Kalau QuPuteh pun manja gak tapi dia tau malu sikit hehehe…takde le nak memesra depan orang, gitu kan. But one thing lah kalau kita bagi makan, kalau macam dah lapar sangat (wpun belum waktu makannya), dia punya mengiyau, so paham sangatlah dia nak makan. Goncang je bekas food dia, laju je dedua ekor tunggu kat bekas makan memasing.

IMG_7024

Untuk teman2 di office pun, aku uruskan untuk mine and my husband’s office. Sedikit juadah bawak pi opis memasing…pun makcik nasi ayam ni yang settledkan.  Itu part of our niat untuk bersedekah bagi makan2 sikit ler. Cos ialah depa pun ramai datang visit us, mendoakan kami yang terjelepuk aritu kan…

La ni, we want to take a short break. Those in Jengka, Bandar Pusat Jengka, UiTM Jengka (formerly known as ITM), akak nak datang nih…jumpa di Jengka yek :)

Dah selesai semuanya, alhamdulillah.

Comment: 7

BEAUTY, INSIDE & OUT – BELLESSA PREMIUM COLLAGEN

You know akak sangat fussy kalau nak letak promo product kecantikan/kesihatan di blog nih. Sangat payah. Yang akak benarkan of cos hanya di instagram dan my fb page. Hari ini ada pengecualian, untuk Bellessa Premium Collagen, I m sharing you the beautiful of this product :) .

Memang ler kat market tu ada banyak product kesihatan or kecantikan tapi yang istimewanya untuk Bellessa Premium Collagen adalah kerana bukan ajer boleh terus diminum tapi boleh dijadikan MASKER.  So it works as 2 in 1, and this is the first time in Malaysia!

clip_image001

Flawlessnya!!

So same as other collagens, untuk Bellessa Premium Collagen ni comes dalam bentuk serbuk, boleh jer dimakan terus or campurkan dengan air pun boleh. So pastuh, bila nak jadikan masker, campurkan sikit jer Bellessa Premium Collagen dalam air, ratakan kat your face and let it be for 20minutes. Dah bersihkan, hah tengok ler kesan ketara on your face tuh.

Dalam Bellessa Premium Collagen ada gabungan bahan-bahan semulajadi dan technology terkini macam: Collagen Peptide, Bearberry, Mulberry, Aloe Vera, Pine Bark dan juga Abscorbic Acid, BELLESSA PREMIUM COLLAGEN adalah jawapan yang terbaik antara yang terbaik kepada kesihatan dalaman dan luaran anda.

clip_image001[4]

“BEAUTY, INSIDE & OUT”, tagline Bellessa Premium Collagen yang semestinya mengutamakan kecantikan dan kesihatan dari seluruh aspek.

Antara kelebihan dan kebaikan BELLESA PREMIUM COLLAGEN adalah:

1)      Sesuai untuk lelaki dan perempuan

2)      Menegangkan kulit seawall 1 hari penggunaan

3)      Kesan dirasai seawal 3 hari

4)      Menggunakan gabungan antioksidan terhebat di dunia

5)      Kandungan terbaik untuk awet muda

6)      Memutihkan seluruh badan

7)      Mencegah dan merawat jerawat

8)      Kulit wajah cerah berseri tanpa perlu SUNTIK atau RAWATAN LASER

9)      Menyekatakan TONA kulit

10)  Parut muka pudar dan hilang dalam masa seminggu

11)  Mengecilkan dan mengetatkan liang roma

12)  Mampu merawat Eczema

13)  Agen untuk kedutan dan kekenduran pada kulit

14)  Alternative kepada suntikan Vitamin C dan Glutathione

15)  Menghilangkan tompok Hitam dan parut

16)  Meningkatkan fungsi setiap sel dan melambatkan proses penuaan

17)  Mencegah kerosakan KOLAGEN

18)  Meningkatkan sistem imunisasi

19)  Rambut dan kuku menjadi lebih sihat

20)  Melindungi kulit daripada sinaran UV

21)  Menyembuhkan luka dan mencegah parut

22)  Badan menjadi lebih sihat dan bertenaga

23)  Membantu menyahtoksik pencemaran di dalam tubuh, melancarkan pelawasan dan menghasilkan kulit yang lebih cerah

24)  Sesuai diambil oleh ibu berpantang dan menyusu

clip_image001[6]

Last but not least, Bellessa Premium Collage tidak mengandungi bahan yang merbahaya dan ianya HALAL serta 100% semulajadi. Jadi adik abang kakak ibu the ladies and the gentlemen, kalau dok riuh carik the makanan kesihatan dan menambahkan lagi kecantikan kulit gebu serta the best for our health, inside outside, you may need to go to Bellessa Premium Collagen.

Latest announcement too:  BELESSA PREMIUM COLLAGEN! STOKIS DAN AGENT DIPERLUKAN!!

Harga : RM150 utk 30 sachet Whatsapp Team Bellessa : +6012 615 8664  #BellessaPremiumCollagen #BeautyInsideOut

Aku pernah jumpa owner Bellessa Premium Collagen nih setelah berbulan2 tak ketemu mata. dahlah masa datang tu aku ngah serabut pala macam tingtong jer, tetiba akak macam tekejut terpegun betul tengok muka ownernya, omeng, few months ago takde le secantik flawless gebu macam ni. You know she tak pakai apa2 pun, bedak pun takde. dia cuma pakai lipstick nude colour jer. but her face is like unsangkarable betul akak tengok. The product really works on her!!  So super cantik and bersih and gebu!!

clip_image001[11]

Padan ler ramai yang orang beli hoh…ngan akak merah ko terjebak sama hiks..Whatsapp Team Bellessa : +6012 615 8664

 

 

Comment: 2

Brownies choc cake made by kiddos…

I m so proud with my 3 kiddos. They baked!!

Aku dah memang nak bake sendiri2 ngan anak2 sehari 2 selepas baker datang mengajar us arituh, tapi malangnya aku pulak yang knocked out. Jadi dekat sebulan gak lah huru hara but a day before buat kenduri, aku pi carik barang baking (masa baking class aritu banyak yg baker sediakan).

So bagitau batallian, malam ni kita bake hehehehe….Dalam rebah hujan aku pi beli barang2 baking, sikit2 je yang takde pun but alang2 dah nak buat kenduri kan so aku beli terus paper plates bagai. Kali ni aku tak nak ler pakai plates merah2 rumah aku tu, aku takde manpower nak cuci bagai, sian penat anak2 asyik nak kena membasuh mengelap ulang balik process.

IMG_6862

jadi malam tu lepas member aku balik jer (melawat kami) terus kita start the baking. Dalam 3 resepi yang baker ajar arituh, hanya satu je yang anak2 fav kan sangat, depa nak buat tu, sepakat. So kita akan bake Brownies choc cakes. Kepalanya Abang, helped by kakak, Zeeshan and Pak sedara depa, Pak Wan. Mom tolong sesikit jer hiks..

Aku mana geti buat brownies ni oi, masa kelas nih aku tumbang dek demam. Walaupun ada resepi yang baker tinggalkan, tapi at the same time gak baker teacher and aku buat ‘live update’.

IMG_6869

Comot betul Zeeshan, dia tu kita belom start apa2 dia dah calit2 nutella tu ke mulutnya…

Nak gaul2 choc ngan bahan2 lain tu kan, pun boleh bergaduh depa2 nih. abang nak buat, berebut ngan kakak, berebut lagi ngan Zeeshan. Mana lagi Pak Wannya pun sama, so 4 orang merasa le buat semua benda. Aku pun buat sesikit jer, but agak2 aku tak kompiden ngan cara depa buat aku tanya baker teacher kita hehehehe…

IMG_6880

hah buku resepi depan mata, tapi actually buat ni senangnya lahai. Aku nak buat lagik cuti sekolah nanti, so bila dah sokmo buat, kita boleh lagi pelbagaikan style. Aku dah janji pasnih kita buat bolehlah memasing bawak pi sekolah…

IMG_6888

So satu tray dah siap, kita nak buat 2nd tray pulak. Coz nak buat kenduri kan, satu tray mana cukup (1 1/2 tray akhirnya habis sebelum majlis selesai, sedap oii). Nak mengayak bagai ni hah, kakak abang risau je adiknya kot tercampakkan mangkuk biru tuh ahhahaha…aku keje amik2 gambar jer.

Sebelum depa start kan, aku ngah sibuk kat sinki, tetiba mak mertua aku jerit, oi buat acuan dulu, jangan terus masuk dalam mangkuk biru tu!

hiks…apa lagik, baru aku take charge, betul ler kau, depa selamba je nak masukkan tanpa buat acuan dulu hahaha…sib baik mak mertua aku nampak (she tengah lepak tengok tv sesambil).

IMG_6892

hah sampai bukak baju ko dik, siap jugak the 2nd tray…time to place both kat dalam oven.

IMG_6900

mementang le buat untuk makan sendiri, diorang banjirkan betul the choc chip and choc rice tu kay! Cikgu ajar letak chips jer tapi aku suh depa taruk sama gak the choc rice, baru le mewah!

IMG_6904

35min untuk bakar…so semua pi mandi walaupun dah nak midnite hahaha, abis tu bergasak macam berperang je padahal buat kek je pun…Neneknya pun dah tidur masa ni, esoknya neneknya makan ni as part of the breakfast. Sedapp! Boleh buat jual hahahaa

IMG_6905

belen2 choc tuh, ko makan le bang, suka benau dia, sama le pangai ngan adiknya

IMG_6912

siap semua mandi, 2 brownies choc cakes dah siap hehehe, meh sejukkan dulu baru kita transfer to the other tray, boleh start buat ukuran dengan ruler and jugak the deco2 bagai.

IMG_6921

Deco2 ni tulis atas tu jer,  kakak took the job, Nanti dah terer lagi baru kita letak fruits pulak atasnya hemm…for ruler part, abang amik job tuh.  So for one tray dah jadi suku kot so kita tinggalkan lam bekas tuh (untuk rumah punya makan, dah letak asing, tak banyak pun, sikit bebenor jer pun. Pastuh lain siap dalam cakes stands 2 nih and ready to serve the next day.

Abang Kakak memang so proud betul baking these cakes. Siap dah berangan nak amik order, suh family both sides to order from them.  At least ada le kita improvement on cakes sikit. Dulu aku tak geti bake langsung, but now dah boleh ler satu 2 jenis pun. Rupanya senang gila bake nih, tapi kalau suh aku bake yang beria mengarut tu jangan harap le kan.

Aku rasa pas 2,3 kali buat anak2 dah boleh handle without my supervision lah, tak yah ler dah mak kau nak kena berperang sama kat dapur tuh. Birthday mak korang is coming, bolehlah bake kan, hahahah jimat duit apak kau.

Hangpa nak merasa tak anak2 merah ni bake, bolehlah place order. Abang Kakak dah ada price, but kami belum dapat approval from our baker boleh tak letak harga tuh hiks….Anyway, thanks again to our baker fren, baker teacher yang ajar kami all the baking classes even masa ngah bake 2 ketui kek tuh, dia yang ngah course pun terpaksa melayan live update. Pinkydotz Apron via instagram: https://www.instagram.com/pinkydotz_apron/ :  0132914065 .

Tapi kalau nak order dari anak2 Kak Red, you know where to get me :)

Comment: 7

Di telapak kakimu…

IMG_6747

I told you kan that depa dok mai rumah, my taman, specially my jalan almost everyday. Kalau pagi tu kol 6 pagi around that dah bunyik machine fogging tuh but setelah 2 kali aku benarkan depa masuk rumah for fogging (one is petang and one is pagi), so aku tak laratlah kol 6 pagi nak kejut satu batallion aku untuk keluar to allow them to do the fogging. Cukuplah kan 2 kali di 2 hari yang berlainan.

FYI, nyamuk aedes yang gigit kami anak beranak, disyaki dari bilik kami, our main bedroom/bathroom/walkin wardrobe. Sebab bila kita imbas balik, memang ada sekor 2 nyamuk sebelum kejadian aku admitted tuh since I was the first victim among all of 5 of us (to include my jiran sebelah rumah too).

Tapi one day tuh, bebaru lagi, last week depa datang siasat semua rumah, petang masa tu. Untuk buat fogging di dalam rumah, if the resident tu nak ler kan. So rumah aku of cos le yang dah famous kat DBKL/Kementerian Kesihatan, siap ada dalam list supervisor tu pegang. Aku cakap kali ni tak yah ler buat fogging, tapi buat sampai dalam porch jer, so asap2 akan masuk jugak ler sesikit kat dalam.

IMG_6766

Dah mentioned before yang for 1 week, mak mertua aku and one of RD’s adik pun duduk ngan aku. Kami tolong jaga mak mertua aku yang tak berapa sihat. So cadangnya nak keluar (RD pulak pi beli roti canai) jadi jom le mak kita dok tepi jalan. Mak aku masa ni dah sihat sikit alhamdulillah. Unlike masa baru datang on her first day, aku suapkan makannya, tapi syukur sekarang dah boleh makan sendiri. Berkat doa anak2 menantu cucu lain too.

IMG_6742

Bila dah fogging nih, nak masuk dalam pun takes time gak haih…

well speaking of nyamuk tuh (i tak ingatlah I ada cite ke tak, aku kan ada memory issue sikit), masa aku baru confirmed contracted denggi (on my 4th day of demam, 3rd day warded), RD balik rumah terus buat operasi kemas rumah habisan yang carik mana datang ler nyamuk ni. Anak beranak dok carik kot ada jejentik bagai le kan. Pun takde. Memang habis ler satu rumah dia sprayed.

Tapi di hari aku discharged, hari yang RD admitted, aku baru sejam 2 sampai rumah, rembang petang tu aku baring jap lam bilik bila aku terasa ada nyamuk dok ngah hisap darah aku. Terus pelepap, mampus ko. ada lagi ko dalam rumah aku!! Grrr…

Terus aku bangun and habis spray lagi satu rumah. Masa tu aku tau yang dia could be datang dari luar ikut tingkap bathroom. Malam tu jugak RD yang baru first day warded, suruh aku and Abang tutup tingkap2 bathroom atas. Tapi ialah dah terlambat, dah 5 orang dia cucuk nyamuk nih, nyamuk tu pun pandai, dia bersiar2 kat atas jer, tak turun bawah tu pasal mak ajah aku abah aku tak kena, alhamdulillah gak lah.

IMG_6758

Dari mana datangnya nyamuk tu, it could be anywhere lah, doctor kami pun cakap nyamuk aedes ni ada merata2 saja tapi yang pasti aku yakin nyamuk aedes tu telah berjaya masuk our main bedroom through our tingkap bathroom and pasal tu lah kami bertiga yang tidur sebilik ni jadi mangsa. Abang pulak mungkin dia memang sokmo in our room, so dia terjebak kena sama. Dah bosan agaknya nyamuk tu pi rumah sebelah tu yang jiran aku pun kena (mangsa kelima). Kakak ko bernasib baik :)

IMG_6767

Project minum petang di porch, rerasanya selain buat memakan memang kami jarang le nak makan kat porch but sebab kat dalam ada bebau lagi fogging, so kita makan je lah kat luar nih. Roti canai kau, roti canai the best in the world nih, kalau korang nak, pi kat sebelah CIMB BTR, situ ada satu kedai mamak hah, situ le roti canai paling lembut ever.

IMG_6776

Jadi kembali pada mak mertua. After few days mak dah sihat tu, kita bawak dia jalan shopping sikit. Sekejap je, coz the kids tinggal at homee (Zeeshan tu bag tangan aku of cos le aku bawak). Tak sampai sejam pun beli barang nih, totally for Mak and adik RD. Ini kira therapy jugak ler, bawak jalan2 sikit, walaupun hanya shopping jer, at least boleh bagi hati tu bunga2 balik, aku hanya buat yang memolek jer lah, bukan buat benda tak molek pun dalam terapi pulihkan mak mertua aku nih.

IMG_6786

So kita dapat amik few pairs of sandals for Mak and adik RD, baju2, seluar, pakaian2 dalam dan few other stuff too…mak mertua pun dah boleh gegelak bagai, kalau tak masa first day dia datang rumah aku tengok lemahnya lahai. Tu pasal ler masa kami 3 beranak sakit mak mertua tak larat nak melawat, dan kami jugak ada sebab kuat untuk tak dapat sama melawat. Berulang kali cakap, ko kalau dah kena denggi ko baru tau sakit sedapnya, dan alhamdulillah mak mertua sangat memahami.  Kami ni 3 serangkai warded, bukan sorang hoh!

Dok kat rumah kami pun, takde satu keje aku bagi buat. Aku hanya suh baring, tengok tv rehat baring makan baring makan. Even plates yang dia makan minum pun aku tak bagi mak mertua aku letak ke singki, tinggalkan jer. For that aku memang terima kasih kat mak aku sangat coz sama2 jaga mak mertua aku besannya.

IMG_6792

amik amik amik, aku jenis, tak yah berkira, amik jer amik jer….

IMG_6797

Sorry Shan, ini hari untuk nenek, so kita tak boleh nak main2 ni yek dik, lain kali kita datang main lagik. Kita tak boleh lelama kat sini, habis amik barang…kita kena balik

IMG_6808

but of cos kita wajib singgah pasar malam gak. Ada jual tudung yang tengah IN kot untuk mak yang dia berkenan sangat masa nampak gerai tudung nih.  Bungkus terus 5 helai…

Selain dari therapy shopping nih, pagi nya ada tukang urut yang dah massage mak. Pastuh kita bagi mak rehat sehari esoknya tak bawak jalan ke mana some more kami pun bekerja, Tapi esok hari lainnya, laki aku bawak mak dan adiknya ke downtown. Memang aku suruh bawak pi situ, ada caftan lelawa. Sayangnya masa malam yang depa datang tu, stock untuk caftan orang pependek macam aku and mak mertua aku ni takde, ada le seketul 2 sahaja. Lelain caftan biasa, jadik ler dapat 3 pasang. Adik RD pun dapat seluar lagik gak situ.

Aku tak pergi pun masa nih, yang downtown tuh coz aku dah makan ubat tidur and lagipun ada anak2 lain nak diuruskan, walaupun laki aku dok pujuk pergi coz dia tak geti caftan2 nih. Alahai, mak pandai ler pilih, laki aku ni beli caftan pun nak kena heret bininya. Elok ler pun aku tak pergi coz malam tu banyak kali Zeeshan mengigau.

IMG_6673

Selain dari itu for rohaniah jugak, of cos, kami panggil our usual Ustaz to help out.

After almost a week, mak dah sihat baik dan 2 hari sebelum Sabtu baru ni (blog event pun kebetulan called off on that Sabtu) so dapatlah buat kenduri doa selamat for us, to include mak mertua jugak. Ops, hari pertama datang tuh, terus bawak pi clinic, dapat ubat calm memalam macam tuh so for 3 nites lena jugak ler mak mertua aku tidur. Tapi malam pergi downtown tu, RD tak bagi makan ubat tu, coz nak tengok tidur camne, alhamdulillah 2 malam seterusnya tanpa ubat tu pun dah boleh tidur lena sangat. Biasa ler kalau orang tua ni, tidur tak cukp 8 jam tu biasa, kita pun dah ke arah yang bukan 8 jam tu kan, dapat 5,6 jam pun dah ok.

Thanks mak for allowing us the red family to look after you. Terima kasih lagi sangat to my mom, mak ajah yang bantu sama the sessions. Mak aku ler yang masakkan for besannya, for our family of cos le kan. Mak aku le yang beria borak bagai ngan besannya (coz mak mertua seems want to listen and have a chat ngan orang, dok rumahnya takde orang sangat, tu pasalnya). Jadi meriah ler, kami kan orang Melaka. Gaya cakap orang Melaka kan macam nak bergaduh je padahal borak biasa je pun, kalau tak kenal orang Melaka (macam kami sekeluarga nih) memang ngeri ko pecut jauh. But that s how we communicate hahahaa…

Insyallah, we will take back RD’s mom selepas adik-beradik lain bergilir rotation jaga mak. Tanggungjawab jaga ibu bukan jatuh pada anak perempuan tapi pada anak lelaki so tu pasal aku insist suh laki aku pi amik mak nya, biarlah kita tak sihat, lambat nak baik pun kita ni tapi kita sesama jaga mak, coz as I said, aku pun ada mak abah yang tak sihat jugak. Cuma kalau masa kami ngah terjelepok lam ward aritu memang tak dapat le nak bawak mak mertua balik, but a week ni kami dah ok walaupun pala yoyo tu masih ada but small matter lah. Insyallah. Allah jaga kami sekeluarga.

Ada jugak mak mertua ikut mak ajah aku pi surau, so masa malamnya occupied jugaklah. Nanti kami ambil semula mak and kita boleh repeat lagi the same therapies. Orang tua ni, bukan harta benda yang depa hebohkan, depa nak attention. Mak mertua aku jenis pendiam, tapi kalau mak aku selamba je tembak hahaha….

Paling seronok is Zeeshan ler coz dalam rumahnya ada nenek small and nenek big. Balik sekolah jer, dia dah boleh landing2 kat dedua nenek small and big hehehe….

 

 

Comment: 3