The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 2

My Prada!!

IMG_1825

senyum dalam tangis nih….

i hardly have black shoes, specially yang high heels, so bila ada tu, memang the best sedap pakai lah. I think my black shoes yg betul2 plain ada bape ketul je pun and the black Prada is the best one

IMG_1828

hok nih sihat walafiat, ada satu lagi kat suamiku. Kan ada rosak sikit kat heelsnya, so pi hantar Prada bawah but they will outsource gak ke luar about RM200, so aku suh laki aku carikkan cobbler luar ler, lagi cepat dan mudah and mungkin a bit murah sket. I know KLCC ada but masa tu aku dah pass batton kasut sebelah tu kat laki aku and malas le nak bawak ke KLCC semula.  Rupanya laki aku pi bawak kat cobbler BTR. Aku baru nak order makan bila he sent the gambar of the shoes, depan kaunter kedai makan tu aku main tunjuk2 je gambar order makan coz terkejut gila tengok kasut Prada hakuuuuuuu!!!

Cobbler tu pi pakunya kat luar kasut tu huwaaaaaaaaaa. kebangangang. Tak sanggup nak tempek gambar kasut aku dia buat camtu. Memanglah boleh pakai lagi but kena pakai dengan seluar yg sangat labuhhhhhhhhhhh or kain kurung/long skirt so tak nampak the keburukan of the heels. So sad betullah.

IMG_1829

so he said he will ganti back, aku tak kira, nak tuntutttt gak!

nangis nangis nangiss ….

Comment: 4

The height…

our first boy, is so big boy already.

Everyday sebagai anak lelaki, he lah the leader of the house bila makpaknya bekerja. He settled kan semua kerja rumah, baru dia uruskan diri sendiri. Termasuk kebajikan kucing2nya.

I m so in love with this young boy, he s our pillar.

and now, dah jadi big boy, he s about to hit his dad’s height. almost or maybe sudah :)

IMG_0956

IMG_0957

IMG_0952

so this was 2 weekends ago. Bapaknya on denial, ramai gak cakap lagi 1cm je kot abang nak dah ketinggian apaknya kan.

IMG_1205

weekend baru ni, kita ada job kat McD, everybody have to sit down coz our little king tak nak berdiri bila bergambar, he wants to hug his mom. Jadi kami berempat memang banyak ler mengalah untuk si kecik tuh.  so kita ukur lagi. Bukanlah kat rumah tak boleh ukur but kebetulan ler depa dok berlaga2 tinggi masa nih….hahaha let s capture.

IMG_1191

this satu photo je yang menjadik, lelain sume hancur coz dedua dok jingkit kaki nak bagi tinggi than sorang lagi, baik bapak baik anak. hiks….

so basically, apapun RD cuba, kita tau yang abang will beat his daddy’s height, insyallah. Coz now pun dia belum lagi cecah 15yo, dan ketinggian manusia for boys  akan berenti at age of 18, for girls is at age of 16. Padanlah aku nya tinggi dulu dari umur 16 sama je ngan tinggi sekarang hahahaha….very the pendek one. hikss

Comment: 4

Mirror mirror ….

IMG_1061

so everybody knows my perangai yang make up dalam kereta ler kan, specially pepagi pi kerja tu, berbelas2 tahun. Jadi kali ni upgrade lagi isi make up dalam kereta tu, for weekdays memang jangan harap le sesapa boleh dok sebelah driver seat, itu memang penuh dengan make up aku jer. Baru ni aku amik cuti sehari, so aku le yang hantar uruskan anak2 punya sekolah siangnya, kakak dok bebel eii penuh betul ler barang make up mammi.

Jadi kali ni upgradenya ialah dengan 2 ketul cermin muka besar sikit, kalau pakai yg cermin kat kereta tu tak best lah tak besar satu hal and kena mendongak. well aku kan pendek, adjust mana pun tetap kena mendongak. I cakap I pendek doesnt mean i menghina ciptaan Allah ni pun, means I sedar diri ler. Orang yg menghina kita tu yg patut dicabaikan jer.

 IMG_1069

tak cukup satu, tambah lagi satu cermin, untuk letak kat stering plak hahaha, for posisi depannya. Orang tak pandai make up ni cermin kena bebesau sikit, orang yg pandai make up tu lain ler. I can do for my face jer not for others, tapi bak kata member aku, kak red ko tu pangai suka membeli, takde cermin pun boleh selama ni but dah ko suka shopping, so cermin pun sampai 2 ko pakai kak oi..

betul ye tang tu

sebab selama ni pun pakai mirror yg keter atas pala tu jer, hokey je gak..

 IMG_1074

dan ada jugak ini lampu. Lampu ni charging pakai cable biasa jer, but tak perlu selalu, ikut kekerapan kita pakai. Sejak 2 weeks aku pakai ni pun boleh charge lagi, masih lagi tahan lama.

 IMG_1065

sisi mengereng

IMG_1064

begini le cahayanya kalau malam hari so bila kat parking tu dalam gelap malap tu boleh ler terang sikit. Cuma as this entry is up, aku dah hilang lebih 24jam lampu ni, tak jumpa mana disorokkan si Zeeshan. Dok main dalam kereta baru ni waktu kita was on short trip, halahai….harganya aku beli bukan murah ler but masih lagi consider murah dari yang jual kat Pudu or online RM500 tuh (most of make up artists pakai, coz tu besar bagak and ada stand too), mine is about RM80 or less kot, ke RM50 macam tu ler.

Comment: 3

Satu hari dalam hidup Redmummy!

IMG_9581

Rutin harian Akak rasanya lebih kurang sama kot dengan korang semua. Yang beza maybe cuma Akak kerja 8-6, kemudian balik rumah pikul tanggungjawab sebagai isteri dan ibu kepada 3 anak. So kat rumah memang bermacam-macam kerja lepas-satu-satu kena siapkan, betul tak?

IMG_9604

Bermula seawal 5.30pagi kena bangun sebab Abang dan Kakak nak pergi sekolah. Anak2 kena dihantar ke sekolah, pastu kejutkan Zeeshan pulak untuk siapkan dia punya school too

IMG_9585

Once siapkan Zeeshan, Akak pulak siap sedia untuk pergi kerja sekaligus hantar Zeeshan ke sekolah dia. Kalau mood dia baik memang smooth jer la pagi tu, tapi biasanya dia buat drama macam-macam, layankan jer lah si bongsu tu :) . Tapi memang banyak drama ler most of the time, adakalanya apaknya yang hantarkan.

IMG_9506

Once balik kerja bermulalah kerja-kerja surirumah aku. Kepantangan Akak bila rumah bersepah dan berterabur. Kusut fikiran Akak kalau macam tu, so apa lagi singsing lengan kemaskan segala mak nenek yang berterabur bersepah bagai tu.

IMG_9536

Si kecik biasanya rajin menemankan Akak buat kerja-kerja ni semua.

IMG_9485

As I cleaning my gobok handbags and baju, sesambil belajar dan mengajar le sesikit ngan dia, dengar celotehnya :)

IMG_9552

Memang macam-macam house chores kita orang perempuan kena buat. Dari mengemas, membersih, memasak, jaga anak, eh macam-macamlah, korang tambah sendiri :)

Tenaga dan kekuatan memang kena sentiasa boost up dari pagi sehinggalah ke malam hari, ha nak layan hubby lagi :)

IMG_9565

Akak dah lah pendek pakai kerusi pun kena gak berjengket kahkahkah. Bukan tak boleh suruh hubby or Abang buatkan, tapi Supermak macam aku ni tak boleh tunggu diorang, kena gak buat sendiri lagi cepat siap dan puas hati sebab ikut kehendak ataupun susunan kita.

IMG_9612

Multitasking memang paling penting sebagai isteri dan ibu ni, Selang seli mengemas, memasak memang rutin kita semua lah kan, semua tu memang wajib.

IMG_9468

Selongkar kemas tempat cadar ni hah

IMG_9432

katil kasik cecantik baru puas hati nak landing tidur. Tilam Akak ni punyalah berat nak angkat kalau nak tukar cadar, tapi macam tak percaya ada kudrat dan tenaga Akak boleh angkat dan sarungkan cadar tu :) . Tapi jarang ler pun, coz berat gak ler tilam tu so biasanya laki akak settledkan gak. Bila lambat benau nak tunggu dia baru akak buat sendiri, walaupun berat.

IMG_9573

Tipu la kan kalau Akak cakap tak penat, lebih-lebih lagi Akak dah tua macam ni memang terasa lelah dia. Sudah semestinya Akak ada alternative untuk menambahkan ataupun to boost up my energy dan kekuatan dalaman Akak so that all those heavy lifting, ke hulu ke hilir yang bagai cukup kaki tangan buat kerja-kerja semua tadi boleh disiapkan juga :)

blackmores

Salah satunya antara my favourite health supplement ialah Blackmores CALCIUM+D3

Those yang tak tau, this health supplement baru sahaja dilancarkan tahun ni. It has an improved formulation of calcium called Blackmores CALCIUM+D3 which contains a high dose calcium supplement 600mg of Calcium with 500IU of Vitamin D3 to help absorption of calcium untuk kegunaan harian kita dan juga membantu to prevents osteoporosis.

Secara tak langsung, pengambilan Blackmores CALCIUM+D3 membantu dan membolehkan Akak menjadi supermak dalam menguruskan urusan rumahtangga dari pagi hingga ke malam dan menyiapkan kerja dari A to Z :)

IMG_9530

Shan nak help mummy

Selain itu, Vitamin D3 berfungsi untuk menyokong kepadatan mineral tulang dan membantu penyerapan kalsium dalam badan kita dan sekaligus membantu untuk mengekalkan tulang dan otot yang sihat dan mengekalkan kepadatan tulang. Bila tulang dan otot Akak sihat dan kuat, so memang takde masalah untuk Akak membuat kerja-kerja rumah terutama when it come untuk angkat benda-benda berat. Ingat ringan nak angkat si kecik tu untuk vakum habuk kipas? Kena ada kekuatan dalaman gak tu.

Kenapa Akak pilih Blackmores?

Selain Blackmores merupakan nombor 1 supplement player dalam retail market dengan 17% market share, ia juga merupakan one of the few supplement players yang menawarkan pelbagai supplement untuk different conditions and life stages. Maklumlah Akak kan dah tua, so kena la memilih produk yang bersesuaian dengan life stage Akak.

Ni belum cerita rutin on weekend pulak, lagiiiiiiiii bertimbun-timbun kerja rumah yang menunggu! Tapi Blackmores CALCIUM+D3 ada membantu. Korang pun patut cuba dan rasakan perubahannya :)

Comment: 14