Lagi Central Market…

IMG_8933

kerusi kekayu nih, korang minat? hah bolehlah tempah kalau nak. Tapi kalau ko nak duduk lelama, kalaau ada satu je set living area umah ko, baik jangan amik. sesuai untuk yang ada 2,3 sets living area, so bolehlah dok sini. Cantik payah gila buat ukiran kerusi tu yer…

 

IMG_8970

kita tunggu kat lobby, macam biasalah, aku 3 beranak akan on time tapi Ustaz Hafis akan selalu lambat. Ada sekali tu sampai aku tepon dia suh turun coz dia leka buat kerja dalam bilik hotel dia tak sedar dah jam 3petang. Alahai, dah wasted sejam….tu yang kalau nak turun tu kena make sure dia pun sama dah siap sama, kalau tidak menunggu la ko. Dia buzy, dok buat paperworks korban ni banyak. Coz orang ramai derma untuk agih2 bagai ke serata kampung.

aku ni pakai timer nak posing ngan abah, ada jer Kedek datang menyelit.

IMG_8972

Dalam Central market yang panas berdentum berkuap peluh koooooo! Abah tengok bag

Kita dah checked out sesiap, coz nanti tak nak balik hotel dah, boleh le terus ke airport, flight petang tuh

IMG_8977

Pun abah jugak, aku kerja menolong untuk bargainkan. Semuanya Abah and Kedeklah.

IMG_8991

Muka bengang tak puas hati dia letak harga mahal mencucuk kat bapak aku, tengah ngadu kat Kedek kahkahkahkah

IMG_8995

Tak habis lagi nego. Selagi ko tak bagi selagi tu lah aku berzikir dengan harga yang aku nakkan tu, till aku suh depa bagi bapak aku  kerusi, sebab mana boleh berdiri lelama pun abah aku tuh

Finallynya aku dapat pun harga yang aku asked kan, yang nih for Abah and adik ler. Nothing for me…

IMG_9067

ini kedai kain memang aku borong. Eh tak banyak, semua for me and Kakak.

IMG_9076

hah semua warna tuh, saja….buat apa pun nanti pikir. Dress ke jubah for kakak, baju kurung pun boleh but tak berapa In kot dah kan ahhahaa….sok sok le pikir nanti nak raya

IMG_9109

abah and kedek setia tunggu, yelah for them dah settled, for me je lah. Ini pun dah boleh nak balik, depa kalau tunggu barang aku, mulalah lapaulah, cepat je lapau kan. Time barang korang tak pelak melapau yek…

IMG_9115

one last shop sini, untuk anak2 aku gak. The Beats headphones yang aku cakap tuh, 2 for me halus kecik, 2 for abang kakak sorang satu and satu lagi casing hp kakak. Kat Ecurve yang street tengah tu pun jual sampai 50hinggit, tu yang laki aku suh cari kat Kemboja jer, memang murah 2 kali ganda le kan beli kat sini.

Itupun bergolok tekak dok bargained.

IMG_9121

Kami stop kat mana tah, amik Khalifah and bawak sekali pergi makan. Buat penat je Khalifah ikut, patut dia ikut dari awal kita menyoping hahahaha, ini takat dah nak pergi makan and pastuh nak pergi airport kan. Makan besau lagi kat sini…malam sebelum tu nak makan sini tapi takde buat reservation so tak leh masuklah, full house. Siangnya lunch kita makan sini ya allah apa ke nama restaurant ni memang aku dah lost track ler.  Malas nak tanya Ustaz.

IMG_9135

Our last pose dalam dunia Kemboja sebelum balik pulang.

Ustaz Hafis dah ada kat KL skang nih, sapa2 nak derma, or nak hantar barang derma, boleh berurusan dengan Ustaz, bulan 12 nih sapa nak ikut pun boleh jugak, ini number Ustaz, he s going back on Dec ni so bolehlah korang bercharity coz ramai yang tanya2 haritu kan.

Apa2 hal contact Ustaz Hafis Cambodian number KLnya since dia dah back to KL kan: 016 971 6045, call or whatsapp boleh. He can speak Malay fluently.

Hok harga kain2 ela Kemboja tu akak tak tau le murah ke mahal, rasanya murah lah kot, lagipun kalau ko  nak kata mahal, barang dah beli hahahaha….tak yah nak sakit hati.  So speaking of Shopping, like we said kita repeat Central Market ni 2 kali, Russian market buat sesak pala, paneh sangat pun yer.Rerupanya entry untuk Russian market tak keluar lagi hahahahah, ai is lupa hupload gambo.

Comment: 4

Transitions® Signature™ Lens!

48hours sponsored post

IMG_9790

This is a Transitions® Signature  Lens spectacle dan Lens nya mempunyai Life360 . Transitions® Signature™ Lens spectacle adalah satu dari jenis spectacle yang mesti wajib ada dalam stok spectacle akak.

Transitions® Signature Lens yang bahasa lagi mudah paham, bila under sunlight akan jadi gelap lens nya dan kalau indoor, akan terang, the tint of the lens ikut penyesuaian keadaan kita berada, either indoor or outdoor.

IMG_1990

The Transitions® Signature Lens help block 100% of UVA and UVB rays, boleh fit to any frames and paling penting, sesuai dengan semua umur, termasuk kanak-kanak. Simple thing satunya nak menjimatkan isi dalam handbag, tak perlu bawak 2 jenis spectacle cos the Transitions® Signature Lens adalah 2 dalam 1.

So wahai mak mak, ini masanya tukar your anak’s spectacle to the Transitions® Signature Lens. Depa kat sekolah tu kesian pakai satu jenis spectacle je kan, bila ada outdoor, pun spek tu jugak, berpanas menahan, but bila depa pakai transitions lens, takde lah masalah silau panas lagi dah. It helps their sight and movement jugak.

IMG_2576

Tengok RD have to squinting under the sun hiks, but me not effected pun silau matahari tu so can take selfie cantik-cantik :)

The Transitions® Signature Lens developed from Transitions Optical’s Latest Patented Chromea7 Technology yang juga diuji secara eksklusif dengan measurement methodology Life360, yakni satu jenis lens yang reactive kepada direct dan indirect light tak kira darimana kedudukan kita. Menjadikan lens yang kita pakai ni reactive to UV light, jadi dia akan jadi mid tint jika di tempat yang partially sunny, cloudy, rainy even under shades as long as ada UV. So bila takde UV at all contohnya indoors, terus ia bertukar menjadi crystal clear :) . Dengan Chromea7 technology ni, the Transitions® Signature Lens memastikan produk ini memberikan manfaat yang sebenar kepada pemakai tak kira apa jua keadaan kehidupan sebenar samada outdoors ataupun indoors.

Transitions® Signature telah diuji in over 200 real life conditions, 1000+ scenarios merata dunia dan masih terus diuji lagi dan lagi. Sama ada scenarios mereka mengadap matahari atau facing away from the sun.

Transitions® Signature Lens bukan sahaja untuk protect vision kita tetapi secara tidak langsung membantu kita melihat dengan lebih luas dan nyata. Ini adalah kerana dia punya fast fade back speed dan fully clear samada outdoors atapun waktu malam, kita dapat melihat clearly untuk outdoors. Tapi penglihatan outdoors adalah seperti satu keistimewaan kerana silau matahari menjadikan ia sukar bagi kita untuk melihat dengan jelas sesuatu keadaan yang terperinci atau keindahannya sebab terpaksa kecilkan mata kita macam RD tu ataupun memakai sunglasses. Masalah untuk sunglasses pula, the scenery yang indah tadi jadik kelam dan gelap pulak.

On top of that sunglasses semua tu takde power, oklah you akan cakap boleh je letak power but back to simple thing yang I could carry 1 item rather than 2, kan lebih senang pakai transitions lens. Sekali harung je, tak yah risau nak pakai cabut the spectacle and the shades, coz with the transitions lens, siang malam pun pakai yang sama jugak.

IMG_2618 (2)

I actually dah pakai the transitions lens bertahun-tahun, the one I m wearing now is the 3rd pair which is the advanced Transitions® Signature Lens. The earlier 2 pairs were Transitions Original Lenses. Personally this pair is much much better and clearer compare those 2. Really worth it :)

Seronok betullah akak bila sekali lagi untuk tahun ni akak berpeluang pulak pakai the Transitions® Signature Lens, market sekarang semua nak keja senang, mak pak ke anak-anak, orang muda, tua, make your life easy, I can see and feel the differences of my view after wearing this transitions lens.

This post is not the end yet, akak banyak nak cerita lagi pasal transitions lens, about my activities while wearing the Transitions® Signature Lens, specially during my outdoor times. To get to know more about the product, please hop up at the http://www.transitions.com/en-my/products/transitions-signature/

Being me, or you also boleh tengok macamana your vision, check out on the person wearing them at http://www.transitions.com/en-my/virtual-viewer/

Semestinya, you can get your transitions lens at any of your preferred optical shops or find it here http://www.transitions.com/en-my/where-to-buy/

More to come on the transitions lens in my next post, this to be continued, specially akak nak letak gambar-gambar the changes of tint depending on different light conditions :)

Personally akak rasa my view with Transitions® Signature Lens now lebih jelas dan rasa lebih terperinci tak kira di mana saja, outdoors ataunpun indoors. Its look cool and vogue on me too :) I personally would recommend korang to test it out. Believe me, you’ll see differently with Transitions® Signature Lens :)

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 9

Central Market/ Pasar Phsar Thmei of Cambodia

IMG_8164

Shopping ler, tengok apa ada dalam Central Market Cambodia nih. aku punya style soping, sebelum sibuk pilih warna bagai segala, let s deal off the price dulu. Kang kalau nak gaduh apa bagai, senang cite price dah dealed. Ini 2nd kedai kita tanya selepas yang satu kedai awalnya tak setuju dengan harga yang aku bargained.

Khalifah pun ada as our interpreter but takde dia pun takpe jugak coz dia macam tetakut je nak tanya hahahahha….dia nak translatekan aku cakappun gigil dengar harga yang aku cantaskan.

aku dah biasa buat bargained gegini so ko letak le bape harga pun, aku akan cantas either 50 – 70%. Nak ngan tak nak jer. Tak nak gak aku blah.

 

IMG_8188

Tshirt Cambodia for kenkawan, family members. I bought for 60pcs! 60 helai ok….pasnih beli 50 helai or 40 helai sahajalah. beli 60 lai ni ada berlebih lagi hah.

IMG_8221

Sessi pilih warna. I amik 2 sizes, M and L. and warna cecampor.

They are selling at 5 dollars per pc, aku bayau at 2 dollars per pc. Mintak 1 dollar kang kena hamukan plak, ada satu kedai leh amik 1 dollar but the quality is not as good as what I bought. Itupun dalam 60 helai aku beli tu, ada gak terpelanting 3,4 lai yang quality tak bagus.

IMG_8242

kids baju Cambodia tu aku amik 5 helai, 2 jer for Zeeshan. 3 lai for orang. ole2 orang.

IMG_8264

kedai ni pun sama, bila dah bargain baru boleh borong. Kalau dia tak setuju, aku tak suka buang masa nak tengok apa2, biasanya depa kalau nak, depa akan panggil kita balik and setuju dengan harga yang kita offered. Khalifah geleng pala jer tengok aku punya bargain.  Central Market ni also known as Pasar Phsar Thmei. aku tengok location kat ipon dia lebih detected location Central Market jer.

Shopping sini amanlah sikit, walaupun aku ni asyiklah kena chop sebagai Cambodian by Malaysians yang meramai shopping kat dalam nih. Boleh ke main ramai Malaysian dok tanya2 aku  harga barang bila aku bersidai kat kekedai sini, gamaknya coz sling bag aku bawak. muka pun bih kurang kot. Yelah Asian mar…muka sama ler wei.

IMG_8277

also fridge magnet, 30pcs aku beli. Pasnih cut down to 25pcs jer. Berlebih2 5 hah sangat, unless ada yang datang jumpa akak, hah memang akak bagi nanti korang

IMG_8394

eh dah habis shopping. Kita datang sini dah kol 3 lagipun tutup kol 5, belum pun lagi le tutup but Khalifah tu nak segera balik rumah kakaknya, naik motor so nak le kena hantar dia bagai segala mana tah, kalau tak jauh dia nak balik needs 45min gak. Kang nak gelap, payah pulak.

IMG_8417

Berdiri lelama kat sini tunggu driver van, sangat rimas jiwa raga. Sorang2 orang depa datang tanya ko nak tempah tuktuk tak, berulang kali datang tanya. Kadang2 dia dah datang tanya, dia datang lagi 5,6 lagi pastuh. Nak tunggu driver bukan 2,3 minit coz driver pun nak merempuh jem segala mai situ kan.

Aku jalan aritu kat Central Market tak pusing merata, lagipun tangan memasing dah penuh sarat, kalau takde Khalifah tu memang kita tunggu sampai abis lagi soping, tu yang lusanya kita repeat balik datang.

IMG_8432

Dinner itu malam, repeat ke Mamak Restaurant, abah and kedek amik nasi goreng2. aku amik bihun sup but alahai tak sedapnya lah tak leh lalu kat tekak. aku cuit2 abah punya nasi goreng. Ditapau lagi burger, and buat supper. Malam tu relaks sikit, kita terus balik hotel and dapat le mandi and dok kat hotel ngadap tv panjang lama sikit.

Nanti kan ada entry on Russian Market, bila buat vs ngan Central Market, aku prefer lagi CM nih, yang Russian tu panasnyaaaaaaaaaaa coz atap dia zink ko. At least Russian tu ada le sikit aircond gak. Bila panas tu depa pakai kipas je lah, situ memang berkuap2, but i shopping gak kat sana, abis tu ko dah jalan jejauh takkan tak membeli.

Speaking of CM nih, nothing for me pun, semua aku belikan untuk buah tangan orang and family members.

Tak explore sangatkan, kalau ada lagi 3,4 jam mau gak aku capai barang aku. But sokay, kita repeat datang balik lusanya :) . Tshirts Cambodia tu sapa datang jumpa akak, memang akan akak adiahkan kat hangpa. Physically meeting jer, jangan nak suruh post LOL.

Comment: 11

Instagram’s Contest – The Announcement!

IMG_9935

halloppp, mau tau result and the winners for the Instagram teka baju kerja kak red’s contest?

it was so simple, sapa dapat jawab number berapa yang akak pakai for kerja hari tuh, menang hadiah, cuma akak randomly amik 3 orang dari reramai tu yek. Sekali ko dekat 300 orang participated !!

Contest ni untuk dalam Instagram sahaja tapi ada jugak yang kat FB Page and twitter pi jawab jugak, sorry sayang, tak kira lor.  Pasnih akak announce kat FB Page sahaja yek, i wont sync to Instagram. very very very the coming soon jer gak.

IMG_9929

The answer is…. :)

The 3 instagram winners:

1. http://instagram.com/ninvvtynv

2. http://instagram.com/miss_9922

3. http://instagram.com/merah_cinta_hati

Winners please contact akak via Whatsapp ONLY, you may get the number from my instagram profile. Congratulations!!!

Yang lelain, jangan risau yah, insyallah ada rezeki kita buat lagik….

 

Comment: 7

Abang Turns Thirteen!

 

 

IMG_9965

korang, citer Nicholac Cage – Left Behind tu tak yah ler tengok. dah menguap aku membosan, dah ajak RD kuor actually but dia suh stay gak alang2 dah tengokkan, udahlah aku beli tix twin seats.

IMG_9979

muncung sebelum membosan tengok movie

IMG_9987

dah abis movie, bila tang window shopping, oh bestnya suka suka suka! hahahahaa

but ai tak shop pun, ai beli 2 lai je baju abang, ada photoshoot nak kena buat.

IMG_0016

Malamnya kami bawak abang pergi birthday dinner treat. Today, hari ni 23rd birthday abang yang ke 13 tahun.

IMG_0030

3 beradiks, 2 pakatan tu buat kad (aku yang tolong belikan) pastu ada vid nantilah aku post kat fb ke ig ker, bapaknya datang dari belakang bawak kek surpriseeeeeeeeeeeeee

Doa untuk anak sulong kami yang berulang tahun hari ini:

Ya Allah Ya Karim…
Kurniakanlah kepada anak-anak kami akhlak yang mulia dan ilmu yang bermanfaat.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim….
Jadikanlah anak-anak kami, anak yang soleh dan solehah, anak-anak yang berbakti pada orang tuanya, mencintai Rasul, dan taat kepada-Mu.

Ya Allah Yang Maha Pencipta….
Kurniakanlah kepada anak-anak kami kesihatan, kecerdasan, dan pertumbuhan fizik yang sempurna.

Ya Allah Yang Maha Pelindung…..
Lindungilah anak-anak kami dari segala macam penyakit dan musibah.

Ya Allah Ya Razaaq….
Bukakanlah pintu-pintu rezeki bagi anak-anak kami, baik rezeki yang sudah kami duga maupun rezeki yang tidak kami duga.

Ya Allah Ya Qadir….
Panjangkan usia anak-anak kami dan jadikanlah anak-anak kami manusia yang penuh manfaat bagi sebanyak-banyak umat dikemudian hari kelak….
Amin.

IMG_9821

ini hadiah birthday abang, antaranya. actually aku lupa hadiah birthday abang was bought from Tokyo dulu, telescope ke hapa yang punyalah susah payah aku hand carried bawak turun flight, hah yg tu rupanya. Abang reminded me. but masa kat Cambodia, aku belikan anak2 aku sorang satu Beats earphone nih, Abang dapat yang besar, colour biru, kakak dapat medium size warna merah.

Sedap betul ler dengar pakai Beats tu walaupun aku bukan beli hok original pun, yelah yang original about RM1400 hokey! Yang kat Cambodia tu cap ayam jer tapi dia punya sedap gak dengar, worth betul mak ko beli kat Central Market Cambodia tuh yek. Kita tak sampai lagi cerita shopping Cambodia kan…

 

IMG_0055

 ni aku makan, kekongsi ngan RD and anak2 jugak

IMG_0056

ni laki aku makan

 

IMG_0068

abang kakak of cos ngan steaks depa and pizza tuh, perut diorang memang hebatlah. but Pizza half kita bungkus bawak balik for depa punya sambung makan and also for bibik gak.

IMG_0071

aku pencinta betul dengan air suam, kalau air tu panas2 suam tu lagi aku suka, sedap sei makan steaks ngan air suam. Diorang dok minum air memanis but aku masih dengan pangai nak air suam jer. Sejarahnya dulu aku tak suka pun minum air suam, dok leka ngan air manis jer, pastuh bila aku mengandungkan Abang, barulah aku suka minum air suam, sampai sekaranglah nih. So kira aku punya penyakit sukakan air suam adalah sejak abang dalam kandungan till now.

IMG_0078

siksa amik pakai timer, dahlah gelap tempat nih

IMG_0075

i didnt announced in blog gak, few days ago pun birthday bapaknya, the 41st Birthday. Itu celebrate asing dengan bapaknyalah. Today is for Abang :) . Malamnya dia dapat jugak the punching bag set merah, itu dari bapaknya, dia kan suka exercise badan ni, dok nak  muscle up. Hah sesuailah tu.  Adiknya pun sibuk berebut nak jugak main sama.

IMG_0065

I have made an arrangement with the florist to send him a fruit basket, takkan nak hantar bunga bouquet pulak, kakak bolehlah, so for him, ada fruits and ada bunga2 sket lam bakul, hah bolehlah buat hias rumah maknya kan kahkahkah….surprise for him lah, just like macam adiknya, dapat bunga bouquet kek bagaikan.

He completes us. Namanya adalah dari pelengkap perkahwinan kami dulu, coz he s the first son. Pelindung dan penjaga adik2nya. Abang ni dah matured, suara dia compared ngan suara few years ago, dah pecah dah pun, dah pandai soal duit, buat keje tanya gaji so on. Dah tau melawa bagailah. When I amik gambar dia, he dok tanya, kalau ada anak2 perempuan kawan Mummy nak kenal dengan Abang, bagilah number Abang yek.

wakakakka!

Fakta Anak sulong berdasarkan  kajian daripada Doktor Ustaz Fadhilah Kamsiah tapi ada some aku remove yang aku rasa tak de dalam personality Abang.

  1. senang memaafkan orang.
  2. sensitif,hati lembut.
  3. ramai peminat.
  4. mudah menyayangi orang lain.
  5. sukar melupakan orang yang dia syg.
  6. selalu menjadi tumpuan orang ramai.
  7. sentiasa mengingati kawan lamanya.
  8. manja.
  9. suka haiwan.
  10. mudah nangis.
  11. lemah dalam percintaan.. ini memang betul, ramai bebenau makwenya heh! dok kata kawan kawan but hish…

Happy birthday Abang, May Allah bless you, hidup dalam rahmatNya dunia akhirat.

Comment: 7