Back to school…

CAmna anak2 hangpa masuk sekolah, musim tahun baru nih? kalau yang darjah 1 or pres tu or even tadika baru, memang ada ler yang amik cuti bagai kan. Specially yang nak kena bertangga kat sekolah, primary standard 1 mostly. My zaman for tu semua dah berlalu….first year jer bertangga kat sekolah depa, about 3,4 hari gak lah. Eh for abang aku lepak lama, lebih seminggu gak kot coz yelah anak sulong.

For Zeeshan, ada lagi 1 year to go, pastuh tak nak ler sampai bertangga sangat, biasalah package anak dah no 3 tu tak sama ngan masa abangnya anak sulong :)

 

IMG_4022

Year end, pun kami cam makpak lain ler, carik baju sekolah bebudak nih. One thing, kita dah bertahun2 beli baju kat kedai di BTR nun, but taun nih laki aku saja gateiiii sangat nak pi AEON. Duh…aku memang ler tak kuasa nak ke sana but dia dok jom lah jom lah. Hish…so sebab dah kena sindir2 jadi aku pun bersiap ler sama ikut pi Jusco nih.

Sesmpai, manusiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa omanghaih. Ko tak tengok wajtu beratur tu lagik, siksa. Dan seperti dijangka, banyak stock takde, ai means size untuk anak2 aku 2 orang tu le. Depa 2 dah ada taste sendiri, nak jenis kain licin ler,  nak yang body hugging ler, tu abang ler tu. Hish…

Elok ler tak banyak sizes pun, stock takdak. Coz selai kain licin kakak tu pun dah RM50 kau, walaupun ada sales katanya. So dapatlah selai kat sini for kain licin kakak, tudung pun selai, baju tarak, anak2 baju ada ler. Baju seluar abang pun tarak coz yang dah cantik size ngan dia, dia tak berkenan, eiii ai tell you. Rasa nak cecubit jer abang nih, banyak demand betul.

IMG_4027

bag sekolah buruk ni (for me), dia nak…memang idok le mak ko berkenan. Udahlah mahal berdenting. So dia amik merah lain. Merah takper, asal bukan this one lah.

IMG_4030

yang sorang ni pulak memang sangat magnet ngan aku. Itu dia bisik, dok nyanyikan aku lagu happy birthday mummy. Hehari heh birthday aku….dah tu dia bosan coz dok melapau (yet dah makan pun petang tu, but biasalah boring kan, so mencarik alasanlah). Bapaknya pi lari ler kejap beli McD pun baru dia senyap kejap.

Waktu kita beratur, bumped ngan our jiran lama di VA. Actually our eldest dulu bff, depa pun sesama sekolah cino gak before my fren’s son ni pindah kuor masa Year 4.  Seronok abang dapat jumpa kawan lama dia.

IMG_4040

Pastuh my 3 kiddos pergi naik atas, games section. Terserempak lagi ngan depa kat sini, borak lagi….yang menungu beratur, tak rasa lama coz dok borak manjang. Well technically yang beratur pun laki aku.

IMG_4042

itu barang dalam trolly tu, asalnya aku nak beli fruits jer…laki aku ler yang nak pergi belinya waktu the kids kat games kan. Tapi dah aku mengekor, gila kau nak amik fruits jer, harus aku kaup kaup kaup sumbat lam trolley tuh, sudahnya dari 1-2 barang jer, jadik penuh :)

Zeeshan tu pulak taktiknya, masa kita beratur, dah abis makan McD tu kan, dia dok merengek lagi kata lapar lapar. Eii perut ko ni dik. So habis beratur tu lah kita tanya korang nak games ke nak makan? Laju je si kecik lapar tadi tu dok cakap nak games!! Hah ko tengok, pandai temberang dia, tadi ke mai lapar.

dah abis shopping sini, habis main (anak 3 bapaknya bagi sorang RM10 untuk spend kat sini ler), terus balik. Pun tak balik gak, gi dinner bagai, late dinner yang supper. Oh meng aku dah longlai2 hah….turning 40s ni memang tak rajin ler nak menyinggah lelepak luar tu lelama, ai m so not that old redmummy before.

 

IMG_4529

esok lusanya, depa berulang lagi pi sambung carik baju sekolah, kat kedai biasa kami di BTR. hah murah pun murah. Stock pun ada. Cuma untuk kakak ni kita beli 3 pairs lu lah cos aku masih lagi tunggu rayuan dari Kementerian for kakak’s boarding school or even MAIWP, if by end Jan takde gak, kita akan beli lagi sepasang 2 lah. Coz sekolah baru skang pun, banyak hal gak, ada hari kena pakai kain songket ada hari baju sukan ada hari baju sekolah. Huh. Btw she got 3 offers but kita amik yang sekolah skang ni lah. Tu nanti kena sambung sembang lagi untuk cerita sekolah kakak lah.

For abang, dah beli memolek, kena pulak pergi hantar tailor untuk kecikkan baju nih. Aku tak paham betullah. Dia cakap nak kena nampak sado,  nak nampak macam ko tengok lam gambar ni lah. So all baju pi hantar tailor kecikkan bawah, lengan tangan tu semua costnya dah RM32. Ikut aku memang tak bagi ler, but apaknya bawak jer ikutkan rentak anak.  Kalau ikut nenek ko dulu, mak kau nak mintak hapa bagai pun jangan harap ler heh!

Oh for Zeeshan, orang ramai cuti coz hantar anak pi sekolah kan, tapi aku kena cuti coz jaga Zeeshan kat rumah hiks…dia nya skul starts on 5th Jan so 2 hari tu aku cuti ler. Memang jadik housewife ler, anak2 pun balik sekolah, penat je muka memasing, specially kakak lah. Her school tu consider jauh sket kot, and dari pagi sampai petang pulak tuh, penat jer. Longlai jer bila balik rumah.

Abang pulak, he dapat masuk Science Stream but he s the only Malay student in the science stream pulak tu (ada 4 classes of  science stream), and 8 lagi classes biasa. Budak ni suka science maths bagai, he scored those subjects dari kecik, so all the best anak2.

Anak2 korang pun, all the best gak :)

Comment: Comments Off

Zeeshan turns 5!

Kesian anak mak sorang ni, lambat update untuk birthdaynya. Usually untuk hehari kejadian birthday / anniversary, aku mesti letak kat sini, but tu lah…lamo tak bukak blog gak hehehehe…sorry ye Shan. But tak update kat blog jer, kat ig and celebration, ada jer….

This was on the actual day of his birthday – 29th Dec 2016. Anak hujung tahun macam ni lah. Tu pun sebab aku mintak induced awal, if not lagi ler early January entah2 keluarnya, coz due date memang pun January….lagi lambat ko kuor lagi jauh beza ko kang.

By the way, on the hari birthdaynya  ni pun, was the 3rd celebration. He celebrated the first time at school, and 2nd time waktu kami di rumah and ni makan kfc, pun requested by him gak lah.

He tak nak hadiah apa, just nak mintak main ipad. Lamo dia tak main ipad woi, kira dia mintak tu, nampak benaulah rindunya sama ipad. But tu lah, wpun takde specific hadiah mintak, yelah dia pun kecik lagi, but ada ler gak aku bagi kereta2 mainan segala. Itu tak birthday pun dapat LOL .

IMG_4220

happy boy dapat makan kfc, but aku penatnya lahai. Yelah coz aku keje, so kena kuor balik bagai, jenis cam aku ni badan dah tak fit, kalau terus kuor je takpe dari opis tu but ni nak balik, buat keje umah and kuor balik. Lomah badan heh. Coz my routine lepas Isya tuh, memang aku dah longlai atas katil…bukanlah tidur but dah memang time aku rehat. Demi anak….kuor gak.

IMG_3955

the left hand tu nak cakap – i turn 5 yey!! Ini bukan kek yang aku tempah, ini kek ‘sponsor’. Sedap gila betul kek nih but takdelah kita nak abiskan pun, mana boleh kan….so bahagi2kan kan gang2 opis yang masih ada and sedekah kat jiran tetangga gak. Kat KFC tu aku beli one slice of cake just for him to blow jer. His actual cake – hem…ini yang sebak sakit hati je bila kenangkan. The cake tu kita celebrate for the main party lah, situ yang all out aku buat, the goodie bags siap segala, 2 weeks aku sediakan. But when comes to the party day:

1. A few days before the party, baker was trying to nego lah mintak tukar hari, of cos cannot. Anak aku dah nak bape hari je sekolah pun masa tuh.

2. Baker buat gak but on pagi harinya, tak jawab call tak nampak bayang, lambat by 2 hours!

3. Paling tragisnya, she made a pink cake!! That s not red. Zeeshan request merah merah merah, and what the hal pulak yang aku bodoh hapa pi order pink kan? Tidak ler langsung. But baker ni pi balun buat colour pink, itupun nak coverina dok cakap merah lah merah lah, sedangkan saksi sume kata itu pink and of cos aku pun wpun tengok dari gambar je, memang tau sangat itu pink.

4. Yang kemudiannya aku dapat tau, the cake tu pun macam tak stabil (ada cars bagai for design cake nih), Zeeshan gak special request nak design camtuh.

5. For all of the above, no sorry no apologise from the baker to me! Dengan muka tak malunya jugak, mintak full payment. Wpun aku dah basuh dia, masih dengan mata duitannya. So i paid, but no morelah. Ko pun orang Islam, camne le ko leh sanggup aniaya orang camnih.

Siapa baker tu….hem, kalau aku petik  nama dia memang mau satu BB tu tau. Biarlah, but lesson learnt. I think the friendship pun dah ruined up because of her attitude. Amiklah ko duit kek tu kalau betul dengan itu ko boleh tidur malam. Sekurangnya mintak maaf ke hapa, ini memang penaya jer. Kek dia memanglah sedap but the attitude tuh, and all 5 yang aku cakap tuh.

Tak hingin ler aku nak letak gambar kek pink tu kat sini.

So apapun, Zeeshan masih 5 taun, tak tau apa, bahagia jer. But i love to have conversation ngan dia, skang pun bestnya, dia dah banyak makan veges. You name je lah nama veges, semua dia dah boleh makan, alhamdulillah. But tu lah, bila makan tu kena ler cakap, nanti Shan will be like so talllll like abang and daddy. So tiap kali abis makan dia akan tanya, tak tall pun tak tall pun. hahahahaha….sabarlah dik oi, nanti ko tall ler….

Happy Birthday Zeeshan, mummy daddy abang kakak loves you so much (and Chanel, Kathy, Sharifah and Porche) too. Semoga Zeeshan kekal dengan molek pekerti budi bahasa, bila solat tu punyalah  louder dia nya suara hehehehe….Allah lindungilah anakku ini. Amin.

Comment: 3

Start of 2017…

Hello 2017 :)

Dah 2 tahun aku tak buat imbasan of RM for setahun movements. Kekangan masa aka malas. Inilah my official entry after almost 2 weeks away from the blog. Ads is different story lah.

So sebab betapa sedapnya cuti blog kan, so hasilnya hari ni, light2 entry je lah. One of the days yang aku menyopping (memang hehari membeli but cant recall ler beli apapun sangat – maleh).

tapi yang ni, memang aku to die for lah.

IMG_4109

silapnya aku turun lambat gi melawat B&BW nih, banyak yang dah abis. Like shimmers, the selections of car perfumes (refills) pun tinggal 2 jenis jer. harga runtuh la kalau seketul dah 6inggit kan. The hand foam tu seketul jadi RM11. big bargains sangat. I dah ada lam 6 botol (3 ngah in use),so stock up lagi 4 ni, at least mau setaun kot baru abis. Btw, akak lagi suka pakai hand foam instead of soap. Foam tu lagi sedap hasilnya bila kita basuh tangan. So yang lagi 5 bijik tu pulak the pewangi rumah/rooms lah. Since ada 3 wallflowers plug kan, kena la beli lebih sket. At least satu bijik tu leh le tahan sebulan lebih. Semua 3 bijik pun aku pakai serentak kat rumah tuh. Pokaiiiiiii…..

Skang ni dah new year, takde dah kot sale. aku pun ngah cuti this week, so not sure lah. But memang kalau year end kena grab sangat, coz depa punya sale is better than other months. Kalau dapat la lagi beli kat US, kan best, ish ish….lelong2 je depa jual.

 IMG_4504

so supermak’s tips kali ni, dah lama buat ni buat baru ni ha nak mencanang. The eggs of bedsheets. Bedsheets ni ada orang letak sumbat sheetnya dalam pillow coverkan, but for me, aku sumbat the pillow and booster covers tu dalam bedsheets. Dan jadikan telur. Video tutorialnya ada dalam my instagaram. Kes nya aku fed up bila anak2 cucu of the bedsheets ni asyik ‘berjalan’ so one day aku buat sendiri experiment nih.

Yes as you can see, ada over 20sets of bedsheets dalam compartment nih. Semua all mine lah, king size. aku memang giler tukar bedsheets, apatah lagi membeli. Kesnya coz at least 2 hari sekali memang tukar new one, berbulu je ler laki aku coz dia yang kena nak pasangkan ke tilam (coz tilam sangat berat, tenaga pompuan tak mampu). alangkan tilam kakak pun sama, abangnya yang tolong pasangkan the bedsheets.

For bilik abang kakak pun, aku telurkan sama their bedsheets. But depa tidaklah 2 hari sekali tukar, ponek ler washing machinetuh. Once a week jer for them. Aku memang hobi, suka benau tukar cadar hiks…

Yang blue2 cadars dalam gambar tu, ada merah dalam2nya but coz bila fitted kan, biru yang clearly seen. Idok le aku giler biru heh. of cos red one di hati.

So nakkan tutorial video telur bedsheet nih, pi ler tengok dalam instagram akak.

IMG_4518

IMG_4519

dan last2 one. need favour. sapa tau mana nak dapat candles kuning nih. akak lupa ler akak beli kat mana candle kuning besau nih. Dah cari dalam blog pun tak jumpa. This is not from Ikea, itulah halahai lupaler. Size dia besar nih, taktau le ngapa akak beli kuning, surely takde merah ler tuh. Hah mana jualnya? Sapa tau? Roger2 lah akak please….

 

 

Comment: 1

Percaya kepada anak kita dan #LetThemLearn!

.

.

IMG_7296

 

Tengok betapa beraninya budak kecik ni, dia pergi ikut daddy dia keluar ikut tingkap duduk atas roof tu! Naik luruh jantung Akak bila tengok gambar ni! Ini semua sebabnya dia perhati, belajar dan praktikkan apa yang daddy dia buat. Tapi ayah dia trust him, so he just let him climb atas roof tu. Kalau Akak memanglah tak kasi la dia naik atas tu. Korang camna? Percaya tak anak-anak korang buat benda-benda macam ni?

IMG_7132

 

So ingat lagi kempen #LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition yang Akak postkan dulu? Kempen yang bertujuan untuk menunjukkan kepada ibubapa tentang keseronokkan dan keindahan dalam membiarkan anak-anak kita learn to do things by themselves dan dalam masa yang sama membiarkan mereka to develop their Multiple Intelligence (Brain Smart, Body Smart & People Smart) and become all-rounded individuals.

IMG_7233

 

Selepas 2 bulan buat aktiviti-aktiviti flashcards dari #WyethNutritionMY bersama-sama si bongsu, Akak boleh katakan Zeeshan lebih menjurus ke arah Body Smart & People Smart, dan ada tambahan Brain Smart.

Apa taknya, dia lebih suka buat aktiviti-aktiviti dari Body dan People Smart flashcarsds seperti keluar bermain di taman samada indoor or outdoor playground, main bola or just main kejar-kejar dengan budak-budak sebaya yang lain. He also loves to play with building blocks, playdough and clay, tapi lebih-lebih lagi suka main dengan abang dia melompat between sofa, panjat, merangkak dan balance himself. He is also quite a peramah, maybe ikut mummy dia :) cepat dia bermesra dan berkawan dengan budak-budak sebaya dia. Ha, satu lagi, dia pun rajin buat kerja-kerja rumah hiks. Satu pagi tu, Akak pun belum bangun lagi, dia siap vakum kat dapur hahaha.

IMG_2782

Belum lagi 5 tahun budak ni, dan Akak rasa perkembangan dia quite normal sama dengan yang lain, cuma dia lebih cepat independent and almost all things yang setara untuk umur dia, dia nak buat sendiri. Salah satu sebab mungkin Abang dan Kakak dia dah besar dan dia pun nak ikut Abang dan Kakak buat sendiri :) Selain tu Akak dan husband memang galakkan dia belajar to do things on own his own. Memang at first dia akan minta tolong kita on certain things, tapi lama kelamaan dia akan cuba dulu sebelum minta tolong kita :)

Baru-baru ini sempat Akak sekeluarga spend some quality time sama-sama main boling. It’s a new game for Zeeshan actually but he loves it very much. Sekarang ni tiap-tiap hari dia berzikir ajak pergi main boling lagi hiks

IMG_2794

 

Bayangkan bola boling tu lagi besar dari kepala dia, terhuyung-hayang dia mengangkat bola tu. So ayah dia pun tolonglah angkat sama. At first jer dia kasi ayah dia tolong, lepas tu, “No daddy, shan buat, shan boleh angkat ball ni” :D

IMG_2607

 

Dan lagi satu yang paling penting dan sangat Akak tekankan ialah spending quality time with them. Bukan sahaja mewujudkan strong bonding between us tetapi juga to learn from each other, to listen from each other dan ini mewujudkan suasana ceria dalam famili kita. Kalau dah ceria dah tentu bahagia, betul tak? Dengan ini secara tak langsung anak-anak saling menghormati sesama sendiri dan sesambil itu kita sebagai ibubapa talk to them, bagi nasihat apa yang patut. At least diorang boleh belajar sesuatu bila sama-sama berkumpul sepending time macam ni.

IMG_0876

Akhir sekali, Akak juga sangat tekankan pemakanan yang seimbang. Ini memainkan peranan yang sangat penting untuk perkembangan anak-anak kita untuk pelbagai kecerdasan mereka ataupun their Multiple Intelligence. Itu sebab Akak prefer them to have home cooked meals. Taper la penat sikit balik kerja masak, asal yang penting air tangan sendiri untuk anak-anak kita dan kita tahu apa yang berkhasiat untuk anak-anak kita.

Tambahan untuk Zeeshan pula ialah 2 gelas S-26® Gold Promise (atau S-26® Gold Progress untuk anak-anak umur 1 hingga 3) setiap hari yang kaya dengan kalsium dan protein yang sekaligus menyokong pertumbuhan fizikal yang sihat, secara tak langsung dia akan mudah belajar pelbagai perkara untuk membantu meningkatkan kemahiran harian dia. Anak korang pun boleh juga :) Perkembangan otak pula dengan pengambilan makanan yang mengandungi DHA, Choline dan Lutein.

Secara kesimpulannya, Akak percaya untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta imuniti yang kuat ialah dengan pengambilan makanan yang baik yang datangnya dari makanan dan susu yang mengandungi vitamin, pre & probiotik seperti Oligofruktosa dan Nukleotida :)

Hendak tahu maklumat lanjut tentang Wyeth Nutrition, Multiple Intelligence dan juga parenting tips? Jom lawati laman:

 

Comment: 2

Prince Court – KLCC

Heharaplah ini bukan entry terakhir for this year. Coz aku memang ada hajat niat to put this as the last final post for 2016 (but i have few other advertorials yang nak kena publish kat sini gak), so tu tak kira ler, im talking about my usual daily entry.

Orang ngah cuti2 gitu kan, aku pun walaupun tak bercuti but mood dah kedaung sama hah.

My family semua melenjan, coz my husband is around. So tu nanti aku dedicatekan satu entry on the ‘kembara 4 beranak’ sepanjang the school holidays, insyallah.

 clip_image001

Aku dah kat sebulan buat appointment for Abang, dia dah macam ada sinus2 gitu lah. gang2 resdung gak. Appointment pagi, of cos laki aku bawak semua askar. Aku kerja, so pagi tu aku pi kerja dulu. Depa kuor kemudian and aku joined depa sejam jer, coz back work ler. Aku pun amik slot gak jumpa the same doctor (he s the one yang look after me for my sinuplasty bagailah), since Aug lepas memang ler dah baik but pastuh datangggggggggggggg balik sinus aku nih. siksa!

tu yang aku pun menyelit sama gak jumpa doctor.

Both of us dapat nasal spray, but advanced for me. One of the sprays yang doctor tu  bagi, tak pernah lagi aku pakai sebelum ni so hasilnya sangat menakjubkanlah. Tak yah citer details sangat kot hahahha…maleh. but tu lah kena follow up balik jumpa doctor bulan Jan nih, ngan abang pun sama.

clip_image001[5]

Budak ni, ada kes kat spital masa nih. I did IG kan cerita dia. Boleh masa kita ngah lelepak, dia memang ler ngah main ngan anak arab sorang nih. but waktu aku turned back, tetiba aku nampak dia ngah simbah air botol suam dia kat pala budak tu. Budak tu pun ngekek2 bagai, yelah budak mana paham benda tu elok ke tak.

Melompat la hakak merah ko! Terus aku tarik dia, sound dia. sorry2 kat bapak arab tu tapi mata apaknya amboi, marah jeling kat hakak hikss…

Jadi dia diam ler berminit2.

Tak lama tu dia datang kat aku, so aku pujuk dia, nak dia bermanners sikit untuk pi mintak maaf kat the anak and pak arab tu. Pun tak nak. So kena ler aku sama diheret dalam kes nih untuk fix kan balik. Bolehlah korang pi tengok kat IG akak the vid (lelaju laki aku amik vid bila tengok mak nak pi buat drama hahahaha). bukan drama pun, aku nak dia berminta maaf kat depa jer, supaya dia tau yang dah buat salah, kena say sorry.

Wpun memang tak ikhlas sorrynya (again, gotta see the vid dalam IG), but we made it.

Habis ngan doctor, aku terus blah, but depa stayed la coz nak amik docking ler, nak amik tunggu ubat segala, tak kuasa hakak nak melepak ler kan.

but lunch hour, depa mai KLCC so kami dapat le lunch sesama. Thing is when in KLCC depa suka benau ngan food court level 2 KLCC tuh, sebab memasing ada food idaman ler. Lain le aku dah muak, coming to my 13 years :)

red family

Habis makan, pun depa halau aku. Sambung balik kerja le but lunch break pun tak abis lagi coz depa nak merendek dalam Petrosains. Petrosains tu memang depa punya yearly project. Balik habis kerja, aku make up beria ler ingat nak join depa sekali laki aku cakap you balik dulu lah, kitorang nak lelama lagi dalam nih. Ler tak sudah2 lagi kooooooooooooo, memang diorang suka benau explore dalam tuh. Yelah setiap tahun ada je bebenda baru yang Petrosains provide. Harga tix for family package is RM40.

Lepas maghrib baru depa kuor dari KLCC, hamik hang…RM35 parking depa kena bayar hahahaha (aku seasoned parking).  Itu dalam 7, 8 hours gak.

Dah tu sambung pulak makan steak, depa ajak aku join but hish idok koser la haku dah ngan baju2 tidur dok sedap main chess online kat hp hah :) .

All in all, semoga 2016 ni untuk korang banyak yang manis dari yang pahit masam segala.  Doakan for 2017, insyallah lebih baik dari sebelumnya, baik dalam kehidupan, pekerjaan/study, apa sahaja. Doa bebaik je lah.

Comment: 4