Gadget is killing us slowly…

IMG_6327

One day, I was at the saloon. Dari balikan cermin, i tengok ada 3 beranak masuk saloon. Macam mamak2 or Bangla tapi terer cakap Melayu. Si anak umur dalam 5,6 tahun. Si bapak sejak dari luar saloon, sampai masuk, tangan dan mata tak berhenti dari smart phone di tangan.

Takde sekalipun aku tengok mata muka dia mengangkat ke atas. Semua urusan done by the wife. Kemudian, bila nak kena angkat dukung the anak from the floor tu kerusi saloon yang tinggi (coz ada stand chair tambahan untuk bebudak di saloon kan). Bapaknya pun sama bangun. Aku ingatkan dia nak ler menolong angkat anaknya bagai, rupanya dia bangun, coz the wife bangun, yet mata dia masih lagi kat hp, masyallah.

Sampai bini dia angkat anaknya sendiri letat kat kerusi, si laki bingai ni masih lagi berdiri tapi mata tetap di hp. Pastuh wife duduk, lakinya pun duduk. Umpamanya ko tak rasa macam nak jentik ke laki macam nih? apa function bapaknya macam tuh, ikut sama tapi kalau u are talking, walking, eating with the hp??’

I left the saloon with broken heart. Coz aku pun pernah kena macam nih.

Zeeshan pernah hilang dari pandangan mata coz laki aku dok galid kat hp, not once but 3 kali.

Aku pernah merajuk jauh hati sangat, while I was talking to him, he dok leka ngan chess online, or even the social medias. Udahlah kami laki bini yang susah nak jumpa bila weekdays, the 3min yang aku ada nak cakap ngan dia sebelum pergi kerja tu, tangannya masih ngan hp. Aku pernah bercakap ngan dia, beria2, bersungguh2 tapi konsep yang sama, coz sibuk ngan hp. Jadi gaduh besar. Not to mention, tengah2 driving yang main chess tu, kalau aku anak beranak takde dalam kereta tu takper, ini nyawa kami semua sama ada dalam tu, alasannya, sket lagi, nak abis dah. not just hp, sama ngan tv ke computer. Bini bercakap, mata ko kat tempat tuh, pastu the fault goes to the wife, what the???

For the parents out there, please, respect your spouse, respect your kids. Aku pun ada gak dulu bila anak2 cakap aku terleka dengan hp, but bila dah kena tegur so kita jangan ler buat lagi, but masalahnya orang2 ni sedar diri sekejap jer. A fren of mine pun, sama lah jugak. masalahnya perangai macam ni, ramai goes to suami. Dalam purata 10 isteri yang aku tanya, 9 suami is confirmed dengan perangai gadget macam nih. Being ketua keluarga, bukan alasan ko boleh buat semuanya sesuka hati.  Jadilah contoh pada anak2, ini sebab ko ketua ko bapak ko laki, ko boleh pulak nak buat sukati apa saja yang ko nak buat. Meaning soldiers bawah2 ni semua tak boleh nak tegur ko langsungg.

I m sure the wife lam saloon tu dah sinonim dengan perangai si suami. If I were the wife, aku dah cakap, pergi lah balik, tak yah lah ikut kalau tangan mata hati dok kat hp bernyawa awak tuh. Seriously, what s the point of having them there if semuanya kita yang buat.  ada kawan aku gak, laki sama je senasib ngan bini2 lain gak, bila pergi kenduri kendara pun, memang ler laki ngikut, tapi tak nak bersosial. Dok tepi hisap rokok, layan hp. Bini jer lah kena buat sesengih kat sedara mara. Mana yang jenis bini dok makan sorang2 kat majlis orang coz laki dok 20min 30min kat luar, berasap ngan hp. HP tu lah yang punca segalanya. Kelekaan yang melekat dengan hp, dari bini ko yang sorang2 tercongok.

Aku tau korang mesti ingat yang ai ni cakap mesti dari hal pengalaman ai jugakkan, yes lah dah tentu, tapi ada banyak lagi kes2 kawan2 akak yang sama lebih kurang gak. Ada yang jenis hp hp hp, sampai food pun kena sua kat mulut (udahlah bangun dah tengahari/petang). Dah makan pun, all the jajans, tinggal macam tu jer, alasan – terlupa nak kemas, terlupa nak clean up coz kenapa? yelah, berkepit ngan hp tu sokmo. Fuck that hp, berjimak jerlah ngan hp tu kalau dah tu yang dikejarkan sangat. Pastuh, bini dah bengang, pi carik the other shoulder to cry on. Hah, tak yah citer lah nih, dah meleret2 pulak.

As much as i cuba advise my frens or even the isteri2 ni semua, deep down in their heart, walaupun gegelak, senyum tapi sangat terluka jugaklah of cos ngan pangai suami macam nih. Mungkin ada jugak wife yang over reacted gak ngan hp tapi percayalah, mereka lebih tetap mengutamakan suami, haih… tu belum lagi masuk lelaki yang kaki tidur. Semua kerja rumah jatuh kat bini, jatuh kat bahu anak2.

Btw, minggu lepas adalah sejarah setahun lepas kami anak beranak2 kena denggi. ada kuor kat FB memory kan tu yang baru akak perasan. Tragis sangat bila kenang balik, 3 dari 5 kena admited, while sorang lagi was suspected.

Comment: 10

A bit down…

IMG_6375

this is an old photo, masa raya cina arituh. The top yang ai bought from Beijing.

this week, akak agak merundum sket lah, ai takde mood sangat nak bergebang dalam nih. So bagi akak take a break kejaplah yeah…will be right back. For daily or live updates, boleh check out akak di IG Stories .

assalam.

Comment: 8

Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

IMG_6706

This entry is about Chess, my fav game ever. Aku boleh put aside any entries, but when comes to chess. cannot wait wait one hahahaha…..

IMG_6677

so ai registered myself and husband for this event. Memang dah tutup registration pun (coz aku tau lambat, I had to check something kat Kementerian Wilayah Persekutuan and stumbled with their announcement on the Festival Catur nih).  But aku merayu kat organizer if I boleh selit2 gak…alhamdulillah. But on the day of event, aku sorang jer pergi. Laki is membuta HUH!!!

IMG_6662

captured my husband’s name there, on the first game, he was supposed to play that Yamin guy (apparently he s quite a very good player, rajin dok record the movements). at the hujung of the event, that guy was ranked number 30. but frankly speaking, ai think my husband can be one of the top 20s, he s way better than me, aku susah nak menang lawan ngan laki aku tuh.

IMG_6664

the situation dalam dewan chess. ada lebih 70 tables untuk tournament for open category.

it s a swiss manager program with 20min timer.

by the way, before the first game starts, a guy told me that this table/dewan is meant for players, if nak hantar anak, di floor bawah. Hem…bang ooo bang…takkan ler vogue2 macam saya tak leh main chess bang? LOL

Memang dah selalu sangat lelaki pandang rendah ngan akak,  other ladies pun kena as well if we can play chess. This game is not meant for men jer. Please watch Queen of Katwe – based on a true story.

IMG_6668

untuk first game, I was playing white and I resigned. Mungkin coz gelabah, lawan2 akak semuanya lelaki. Jarang my tournaments lawan ngan lelaki (kecuali ngan laki sendiri or ngan close male frens). It s not a good start, awal2 game dah kalah kan. so takpe, baru first game. Lama giler heh tak join tournament kan…(jangan compare ngan yang opis punya, itu beza sangat).

IMG_6674

on my 2nd game, I had to play black, with abang ni yang datang all the way from Kuching Sarawak. Ni lagi hakak ngeri, kalau datang jejauh, ohmy, mesti superpower rangers gak, but this is tournament, anything could happen.  I manage to win on this set. yey!

IMG_6680

ada lebih 200 orang kat floor sini, termasuk dengan organizers, parents yang teman anak2/gf bf spouses teman partners, so aku duduk sorang2 jer bila setiap kali break for the next game. Sambil layan IG Stories buat live update. Didnt know anyone here, chess ramai lelaki kan, so lagi ler aku tak mingle. Lepak hujung sorang2…muka comot. stress oi main tournament nih. kepala ko rasa haishh….

IMG_6685

3rd game, i played white. I won, alhamdulillah.

dengan abang from Banting kot

 

IMG_6743

5th and 6th game, akak draw. First draw coz stalemate pasai ai dah tak boleh move, and if i were to move (naikkan pawn), I can win by timer. but i cannot take that risk coz ada lagi 20seconds left, he could mate me. Bahaya. Though his timer memang dah kedaung jauh. The 2nd draw pulak, he forced for draw pasal, he s loosing. I m winning and he ada castle, but i ada pawn so he ate my pawn to get the draw. Itu lagi ler 10seconds jer aku nak menang by timer. grrrr….pandai dia. Yelah kalau dia tak draw, dia kalah. so baik dia buat draw.

IMG_6840

gambar ni dapat from the tingkap chess, ini je sesatunya gambar chess yang aku ada waktu  main. lelain sume selfie sendiri heheehe….ai think this one masa main on my 2nd game.

IMG_6761

pastuh ada break tak sampai sejam, kena la pi turun bawah jauh sket, ada food trucks. orders banyak coz ramai orang kat sini, so dapat beli apa yang sempat jer a pack of mee goreng. Selera takde la sangat but coz I have to eat for the sake of my health, tengah game kan…

IMG_6812

The event ni masuk Malaysia Books of Record, sebabnya paling banyak penyertaan dari pelajar sekolah. Lebih 1200 students untuk under age 16, ada jugak students yang masuk dalam Open Category. Oh mine was Open Category. Event kat Kementerian Wilayah Persekutuan nih, dari awal pagi, before 8 akak dah terpacak kat sini, and habis around 5ish pm.

IMG_6811

Petangnya berlangsung Round 7 (played white) and round 8 (played black) and I menang for both games too. Checkmate. Ranking, tak lah tinggi, but bolehlah dari takder, ai dapat number 44 out of 149 players (but kat kertas tulis ada 169players). So that s it…overall result, i won 4, draw 2 and resigned 2.  Festival Catur Putrajaya, my first tournament for 2017.

:) :) :)

Lots of chess players were asking me, kenapa baru sekarang ai muncul, join the tournament, pasalnya ai ve been buzy with my blogging life, for over 13years, dengan blog punya hal and events, yang ai had to spend most of the weekends. Tak kemampuan nak join sume2 tournaments yang ada. But this year, dah boleh join balik tournament coz my events dah cool down, and most importantly, my first 2 kids dah besar panjang sket…even Zeeshan pun akak nak enroll dalam Chess Class (coz kakaknya tak minat sangat, abang minat but kurang strategy yet).

If ada big2 chess tournaments yang korang tau, bolehlah tag akak, i have one in mind on March, at PICC tu but takleh nak join coz clash wt my other stuff pulak. Thanks and congrats to the organizers of Festival Catur Putrajaya, good job. See you mate!

Comment: 12

Pink for Chanel and Prada…

 http://redmummy.com/2017/01/16/need-this-litter-box/

Perkara di atas adalah dirujuk :)

macam tulis gomen tak? baru ni aku kena antau email formal kat gomen, homenghaih, terkial2. Nak guna tindakbalas ke, maklumbalas ke, or camne ke word yang sesuai. ….last2 aku tulis, semoga mendapat balasan seberapa segera. begitulah kot hahahah….

So about the litter box, solved dah issue nih. Aku tak dapat yang exactly pun, but dapat similar. After calling sana sini, ini pun contact aku dapat dari one of my readers, she left comment kat entry tuh. Thanks adik sayang….

but pastuh tokey tu cabut post litter box dia, or was it dia deactivate dia nya website, apparently dia tak update site dia tu dah 3 taun so harga pun harga lama sangat. but akak still dapat harga lama tu gak lah. Kira ini site paling murah gak lah untuk this kind of design.

The colour, ada pink jer. Aku terpaksa le rembat gak though I dont like this colour. Dia ada macam lelubang, so the pine bila dah jadi cair/pasir, automatically akan jatuh ke bawah. Tak perlulah nak tetapis or tos2 manually segala.

IMG_5249

IMG_5250

IMG_5743

untuk selingan, my abah baru balik from his Umrah, so dia belikan kakak jubah hitam nih. For the boys pun ada jugak dapat jubah, leh pakai buat solat jumaat too.  Terpegun betul Chanel tengok hakak merah ngan jubah bertudung bagai ehehhehe….

speaking of Chanel my cat nih, ai sebenarnya dah ada Prada the cat, a new one. Itulah yang Prada dalam entry anniversary baru nih. It s already posted in my instagram via IG Stories but dalam nih aku tak post yet. Sure, one day yerk….one at a time.

So we have Chanel and Prada the 2 cats. Yippi :)

The price for this litter box is RM106, tokey tu belanja free delivery, all the way from Sg Buloh petshopnya.

Comment: 7

Like a single father’s trip…

This is a very long overdue post. To be exact, on the last final 10 days of December, ai was kerja, no cecuti at all. But husband pi pusing merata tempat with the kids. So, aku combine semua places and projects depa, here u go:

Bermulanya cecuti depa dengan pergi tengok wayang, macam biasa la kalau movies ni, aku ngan Zeeshan tak pergi. So depa melayan Star Wars – aku memang tak minat sangat cite2 cam Star Wars tuh. Pastu abis pun almost midnite but depa tak terus balik pun, menyambung pulak ke pameran buku  Big Bad Wolf. Siap bawak small luggage. yearly visit, dah 3 kali kot depa pergi, aku memang tak gi lah gak. So dah kol 2,3 pagi gak lah baru depa balik.

The next weeknya pulak, lepas Prince Court visit, depa mai lunch with me  but pastuh aku sambung kerja and depa pi pulak the Petrosains. Ini memang setiap tahun depa wont miss.

Some of the photos:

IMG_4066

IMG_4067IMG_4068

adik punya adore ngan dinosaurs but bila tengok dedepan, takut bakpiang hahahaha….katanya ini trex. trex jahat, suka makan animals lain, even can eat other dinosaurs gak. Dia kan terer tang2 binatang gini…tu pasal dia takut ngan replica ni…sedap ler abang kakak menyakat

IMG_4069

hok nih, sampai malam depa melepak….

IMG_4070

esok2nya, depa pi bowling pulak…kat alamanda.

pun aku takdak yah….as i said, i was at work.

IMG_4072

di hari yang depa tak kuor, one of the days tu RD pasang chandelier (together ngan abanglah). Itu memang dekat lebih 6,7 bulan baru nak berpasang. Tinggi kat ceiling tangga tuh…memang sehari depa spent buat keje tuh. Aku ingat lagik aku balik kerja tengok rumah omanghaih…berkapaunya!

Diorang ada jugak buat project kemas attic, loteng atas rumah. Segala mala kekotak yang simpan, isinya memang berpakai, tp kita buang kotaknya.  baru aku pasan, kotak philips iron ijau tu depa buang ker…ler hai, aku nak jual iron ijau tuh. Since dah ada iron magic philips biru purple tuh. Pakai pun kejap sangat the iron ijau tuh. Sapa nak beli? akak nak jual timbang kati heh…

Also, pun bapaknya team up ngan anak2 pasang balik the red frames kat our private wall. Letak gegambar baru too.

IMG_4071

heh comel ler ustaz kecik nih

IMG_4073

masa dengan khutbah jumaat ni, ke ngah nak solat bagai, aku pun lupa…boleh pulak dia nak kencing hahaha…..ini bapaknya le cite, ko masa ni ler nak membeseh dik oiiii

IMG_4075

 they did the cat rumah gak. Sibuk pulak si Chanel tu pun nak melanding tengah2 sesak sepah nuh. Ini ada satu section yang laki aku buat hapa tah, so kena repaint balik. Jadi, pun kerja project depa berempat. Bersambung2 2 hari gak buat nih….

cuma dia utang aku, kat atas dia tak paint lagik, coz ada kemudian2 tuh kita panggil orang tetambah lagi plug socket dinding tuh, jadi abis le cat pun ditarah

IMG_4064

ini aku prepared sendiri sorang2….hari tu depa and the cousins nak pi mandi sungai, also dibawak dek laki aku gak (pun his yearly’s duty). Jadi dengan bantuan kuali periuk belanga speacially the air fryer Philips tuh…semua bersiap. Aku buat mee goreng, ada kek dari Zeeshan’s birthday, kerang rebus, fried nuggets, burgers, sosej, ayam2…dan jejanjans bagai ….

IMG_4076IMG_4077IMG_4078IMG_4079

diorang pi mandi kat Sungai Gabai. Bahagian atas tuh. Elok ler depa pergi pun, aku ingat lagi, untuk hari yang depa pi mandi sungai nih, rumah aku musim takde air, so seharian aku mandi lambat, nak maghrib baru ada air baru mandi. hish….Memakan tu semua, selain dari aku bawak bekalkan, ada gak dari my adik badik ipar lain too.

 IMG_4080

Can u believe that my husband bawak all anak2 and anak2 buah sumbat dalam satu  kereta. Kira le bape ramai bebudak dalam nih. Aku tang air laut, air sungai, ke air pool memang tak gemor ler. renyah ler….nak bersalin2 hish…tak per ler. Dok umah mengemas, main chess lagi best.

IMG_4091IMG_4092

notice tak depa sume pakai baju yang sama? (except Zeeshan, but masa awal pergi dia dah sarung black and white shirt gak), ni dah malam baru depa nak posing sesama pakai nih. Laki aku pun melayan jerr lah…siap ngan river river ke hapa hipster punya posing. ….Baju ni depa sendiri beli bayau tau…awal2 cuti tu depa reramai pi skating, selai RM10 ke RM20. ke main memasing.

The esoknya pulak, abang kakak and 2,3 orang cousins yang bebesau,  ikut Kak Ngah pi naik panjat Bukit Broga. Kol 5 pagi kot dah gerak dari rumah mak aku….kol 10 pagi balik rumah semula, memasing bantai tidur till petang. Huh…sib baik le korang tidur umah nenek, if tidur umah mammi, memang dah kena high pitch.

IMG_4265

macam nak demam Zeeshan nih…tu pasal ada cool fever kat palanya.

this was like few days after mandi sungai, bapaknya bawak pi visit nenek Kapar, but pastuh terus ke Bukit Melawati.

IMG_4266

aku sendiri tak pernah sampai sini (mbe pernah masa kekecik dulu kot)….

IMG_4267

jejauh carik monyet kat Lombok, kat sini pun ada ye dik :P

IMG_4268

yang ni nak pi tengok the kekelip2. memang tu lah aku cakap, laki aku memang rajin berjalan tempat sejarah2 nih, bagi anak2 kenal. Mak nya tak kuasa hehhehehe

IMG_4262

abang kalau goreng keropok, memang tangan dia menjadi lerr. sedap pulak tu sangat. Ini semua 7 balang dia yang buat sendiri, in less than an hour. Dah jadi routine, selang 2 minggu abang akan tolong gorengkan, coz mulut rumah aku ni memang mengunyah le sangat kerjanya…

IMG_4521

esok2nya…pergi pulak ke festival LAMPU Putrajaya. Pun aku memang tak minat gemor lerr nak ikut, coz earlier sebelum tu kitorang pergi berjalan ke Jusco bagai. ini kang past midnite bagai baru balik, eh tak rajin heh…semua anak ada sama dalam nih, kakaknya pi beli air kejap masa lam photo nih.

IMG_4270

Berjalan2 merata jugak, but kerja rumah kena settled sama gak lah. So ini antara kerja rumah yang abang buat, kakak pun ada jobs dia gak. I thankful anak2 dah tau buat kerja memasing, tak menyesallah dari  kecik aku ajar depa pandai buat kerja rumah walaupun kita ada maids (dan of cos keputusan untuk hapuskan maids dari our family, adalah sangat tepat).  Even now pun Zeeshan yang 5 taun pun tau apa kerjanya, at least dia kena either pasang tali curtains or tutup  tali curtains. Lepas makan wipe the table and vacuum the floor if ada nasi tumpah. itu sangat dia dah hafalan. kalau bagi job basuh pinggan, halahai, abang kakaknya yang kena redo balik kerja si adik, tak bersih, mana ngan air bancau sampai ke tiles. or isi air to the bottles minum, hah bolehlah bagi Zeeshan, asal botol tu yang jenis kecik reringan.

Tang berjalan2 pulak, coz aku kerja, anak2 lagi sonok maknya takde hahahaa, coz kalau tidak kang, maknya asyik nak balik cepatttttttttttttttt jerr. Frankly speaking, aku memang malas ler nak kuor bagai, i love staying home.

Lagi satu bestnya kalau kuor  ngan bapaknya, if pergi mamak (their fav), depa leh order maggi soup. Kalau ngan maknya, memang aku cantas sketlah (eh mami buat maggi ads, melambak maggi kat rumah tu, so order something else). kompem jadi gitu. Dengan bapaknya leh tiau sket…adik pun dapat minum air sejuk gulp gulp gitu. hah pastu malam batuk kong2…

This was year end of 2016…end 2017 if tak holiday gak, berpusing macam ni gak. Aku tak berapa gemar ler pi holiday year end nih, selain dari mahal menggila, sesaknya toksah cakaplah.  Anyway, thank you  RD for being the ‘so called single father’ waktu berjalan ngan bebudak ni. This year kalau pi lagi Petrosains or tetempat yang setiap tahun depa pergi, kompem staff sana ingat betul ler kot bapaknya nih single dad hahahaha….ceh..bininya ado hah,  maleh nak kuor rumah, ai is puteri lilin :P

 

Comment: 8