Visit to Karangkraf…

IMG_8572

kita nak buat hapa dalam nih, orang ramai nih, adik ni tak nak turun, dok suruh berdukung je ni mak…

kita bertafakur jap, bagi mak pikir sat. mana hala tuju kita nak pergi nih. Dahlah kita sempoi je sume nih, sarung selipar je!

 

IMG_8577

maid aku berlari nampak Rita Rudani. suka bebenau dia, nampak lah sangat kat rumah melayan sinatron Malaya yek bibik…

IMG_8595

so many books promotion jual memurah at RM1, RM3 or even RM5. yang lagi mahal2 pun ada jugak…

IMG_8601

berlonggok2 hah!

IMG_8603

tenang je kakak…

kalau memalam sesorang ko tetiba nampak sebelah tu, walaupun replike jer, adoi….janganlah ko munculkan wajah ‘kau’ kat depan aku .

IMG_8623

bertabahlah dukung anak berpassing batton coz bapak (nun kat depan cashier) ngan abang sedang sibuk membayau.

IMG_8634

kita closure dengan makan di situ jugak, ngan orang ramainya, pun tetap gak dapat makan, dedepan tu ada show teh tarik bagai segala. Tak boleh tahan, bibik aku punya berlari bila aku bilang bakso bik kat situ, bagi duit laju dia pi beli. memang maid aku pantang je dengar bakso.

Hari tu aku kecik ati betul ngan dia, pagi buta aku masak bagai segala. malam balik dari kerja aku tanya mana lauk, dia jawab oh sudah buang ibu. Yelah ibu tak makan.

Walaupun aku tak makan, aku masak pagi tadi, boleh simpan esok buat makan. Untuk anak2 aku makan dol. Esoknya Sabtu, lagi ler penjimatan bagai, 3 lauk aku masak dia buang! tiga yerk, dahlah masak ngan mata ngengantuk di pagi hari.

2 hari aku bebel pasal kes nih, lesson learnt tak berani dah dia nak pepandai buang lelauk pauk aku, memang orang yang tak beli bagai nih, tak masak bagai nih, dia tak pandai appreciate kita punya hasil usaha, aku beli ngan duit, aku masak ngan kasih sayang, tiba malam ko buang! hemm..

IMG_8767

anyway, thank you Karangkraf for buat carnival macam nih, walaupun kami sekejap jer di situ. Antara buku yang kakak berminat sangat nak beli ialah this book, Aku pun nak baca jugak tapi belum berkesempatan. Betullah beza sangat, dulu blom beranak pinak senang sngt nak abiskan bacaan, as anak ko bertambah, makin banyak tuntutan masa, mungkin kalau aku takde blog, aku boleh habiskan semua bacaan gak but my spent time memalam pun habis depan blog, alkisah.

Comment: 1

Our moment with Nippon Momento Special Effect Paint :)

.
IMG_6749

My newly painted wall :)

Agak-agak korang apa significant about the simple wall design tinggi rendah tu?

Cer teka?

IMG_6591

Wahh Kak Red, rumah dah cat baru ek? Cantikkk wall paper merah tu Kak Red :)

Ehemm, excuse me… tu bukan wall paper ye adik-adik. My new red wall tu adalah hasil dari cat terbaru Nippon Paint iaitu Nippon Momento® Textured Paint Series. Siri tekstur dinding premium yang lengkap ini mempunyai 4 efek unik istimewa iaitu Elegant, Sparkle Pearl, Sparkle Silver dan Sparkle Gold.

Yang akak pakai ni ialah dari Nippon Momento Elegant.

IMG_6770

Dah bertahun rasanya tak bertukar cat rumah. To be exact last cat was 2009!

IMG_6771

So tahun ni kita kena tukar color rumah, tukar mood gitu. We need to have a new colour for our dining and hall’s wall. I always wanted a dark color mix together with dark red. Plus nak try play around with warna dan tekstur serta dekorasi. So Nippon Momento® Special Effect Paint is the right choice for me :)

Nippon Momento® Special Effect Paint ialah cat berdekorasi berunsurkan “avant-garde” yang kaya dengan warna dan tekstur yang cantik. Menjadikan kediaman kita kelihatan baru serta secara tak langsung memberi inspirasi ketika musim perayaan terutamanya. Pelbagai warna dan tekstur ada, just pilih warna dan tekstur yang sesuai dengan citarasa dan kreativiti kita.

IMG_6773

Biasa la si kecik ni mesti akan menyibuk :)

nippon-paint

Apa warna yang akak pilih?

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria sudah semestinya significants to my lifestyle, a must colour for my wall. The dark grey coz akak ni bukanlah softy person, I loves all the garang/strong colour, even no one would dare to use these 2 colours. You just need to have gutts to play with the colours :)

So all ready? Nippon Vinilex 5500 Wall Sealer – checked. Nippon Momento Primer – checked. Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) – checked, painter tools – checked. Jom kita mengecat :)

IMG_6775

And the painting begins…

IMG_6776

Ooo untuk pengetahuan korang bila korang beli Nippon Momento cat, korang akan dapat 2 tin cat iaitu 1 untuk Nippon Momento Primer iaitu putih dan 1 lagi warna yang korang pilih la, macam akak warna Momento akak – merah. On top of that, akan dapat berus and the hard plastic macam gambar kat atas tu.

IMG_6554

By the way, untuk menggunakan Nippon Momento cat ni, kena ada skill sket dan creativity sendiri. Tapi bukanlah susah mana pun. RD try test boleh buat, senang jer dia cakap :)

First step kena applykan cat Nippon Momento Primer tu dulu. Ni kita boleh pakai the normal roller jer untuk cat. Second step pula dengan menggunakan berus, applykan Nippon Momento warna korang tu ke wall dengan stroke ke kiri dan ke kanan. Korang akan perasan yang Momento ni mempunyai tekstur dalam cat tersebut. Untuk lebih details boleh tengok youtube video bawah ni:


The last step pula kita kena ratakan the tekstur dengan menggunakan hard plastic yang datang sekali tu. Ini terpulang kepada creativty korang tersendiri untuk mencorakkan dinding korang tu. Tapi seelok-eloknya biarkan semuanya nampak sekata. Boleh tengok video bawah ni pulak cara-cara dia.



IMG_6606

Tadaaaa sudah siap. The whole wall of our hall and dining with the new Nippon Paint!

Nippon Momento Elegant dalam warna Euphoria ME006 (red) , Nippon Odourlite Soft Matt Finish dalam warna Braintree Road 4202T (dark grey) dan Nippon Odour-less AirCare dalam warna Gray Dawning 4201P (light grey) :)

IMG_6622

The closer look of the Nippon Momento Elegant. Cat ini berteksturkan ‘matte’ memang mempersonakan dan nampak sangat anggun. Tekstur dan warnanya yang kaya secara tak langsung membangkitkan suasana rumah.

IMG_6642

Zeeshan suka sangat with this new color. Sampai berposing dia kat situ. Well not only him, all of us love it very much.

This Momento areas itself is dedicated in our living and dining area, this is where we always hangout together as family for our time together for watching tv, dining and any other activities. The Momento color indirectly provides us a comfy and cozy ambient.

IMG_6763

Dan inilah significantnya this simple wall design, mengikut ketinggian masing-masing hiks :) Excited betul dia dengan cat baru ni!

IMG_6718

Tiga beradik with their heights meassurement painted on the wall

IMG_6495

Nippon Momento Special Effect Paint ni comes in various colours. Korang boleh virtually try the colour dari website Nippon Paint.

Tapi in case kalau kat website tu korang tak berapa nak nampak la warna tu ngam ke tak kat dinding rumah korang, korang boleh download Nippon apps called ColorCreation dari AppStore ataupun GooglePlay.

colorcreation

Once korang dah installed the ColorCreation apps tu, just snap photo of your wall then open it from the apps. Just pilih warna yang korang berkenan pastu applykan kat gambar wall korang tu. At least from this apps korang dapat imagine bagaimana rupa dan feel wall korang dengan warna yang korang pilih tu. Macam akak buat atas tu. Cool eh :)

IMG_6741

The dedicated design wall symbolizes our family moment area, we will put frame photo of each of us on top of our height measurement design tu. Belum siap lagi frame gambar tu hiks. Since our kids will growing up fast become taller and taller, they will remember their heights when the wall was painted.

IMG_6777

Give it a try, you’ll surely fall in love with Nippon Momento Special Effect Paint ni. It’s not only giving special effect to your wall or house, but indirectly give special effect to the whole family mood to become more chill and relaxing. Mood menjadi tenang dan ceria bila melihat suasana or ambient rumah yang nyaman dan mempersonakan :)

Comment: 13

Mak meletop…

IMG_8474

selfie sikit! jarang wooi aku selfie. Kalau the real Nora Danish, manjang je selfie, dia yelah lawo kababoom manjang je letak muka dia pun cun segala, orang dah cantikkan.

IMG_8482

aku lagi suka full shot, boleh show show kasut merah Cipela, boleh show show outfit Indonesia nih, not to mention the bape banyak kali dah kuor blog pun my red YSL clutch

IMG_8494

spam lagi selfie! laki makan, bini dok tengok pengantin. but aku tak naklah letak gambar pengantin dalam nih, kang sian adik tu, wah ko keluar blog Kak Red. He s very low profile one.

To Kua dan Sya, selamat pengantin baru :)

 

IMG_8495

oh  pak encik makan bersungguh, aku makan buat gegatah jer lah. tak bawak my ezdiet, melampaulah oi kalau bawak, pi wedding orang tuh…

udang sedap ler..laki aku tolong kopekkan, pun macam biasa jugak.

teh tarik tu aku minum secoit jer.

IMG_8501

indoor posing

IMG_8511

outdoor posing

i love my Indonesian outfits nih, dekat setahun beli baru dapat pakai hahahaha…itupun ada lagi 2,3 warna kay tak pakai lagi. Beli menggila kat Jakarta last year. Asal aku suruh laki aku pakai gak the batik Indo, but dia tak nak, lantak munglah. Next wedding kena gak pakai, giler tak pakai. batik tuh. Udahlah batik ni boleh pakai at certain occasions jer.

IMG_8525

balik singgah makan cendol fav RD, kat depan masjid BSP. aku asalnya nak ajak dia pergi Karangkraf beli buku but dia dok cakap tak sempatlah, kang nak amik anak2 pi badmintonlah segala. Tapi amboi makan cendol sempat. makanya esok kita ke Karangkraf! lepas tu aku rehat le bagai kejap, basuh make up tuh mandi sesiap, baring2 jer.

malamnya depa pergi tengok Into The Woods. Depa tu si bibik, abang and kakak. Depa bertiga. While aku tunggu kat rumah coz aku malas nak melanguk lelama kat Viva Mall tuh. RD hantar depa movie tapi dalam masa yang sama nak bawak Zeeshan tu main car viva dia. alah kereta yang Zeeshan dok suka naik, aku anak beranak pun naik sama gak.

itu taukey pun dah kenal anak aku daaa…..siap tanya mana abang kakak dia.

Zeeshan dah macam addicted sangat ngan kereta tu, dia tau kalau hari dia tak sekolah, means dia boleh mintak Car Viva (that s how he calls the car).

This weekend ni tunggulah, kalau dia tau hari tak sekolah, hah dia akan i want car viva pleaseeeeeeeeeee. panjang jer pelis ko kan.

IMG_8813

hah ini kereta fav dia….kita nak naik sama pun boleh.

habis main nih, RD bawak Zeeshan terus balik umah, jemput aku pulak. rumah ngan Viva Mall tu dekat jer, less minus 10-15min.

IMG_8843

jadi kami tunggu luar cinema, tunggu abang kakak bibik habis movienya. together ngan Zeeshan lagi nih. Habis je depa movie, memecut laki aku hantar tetiga balik. bape trip dah laki aku ulang alik hiks… abis tu nak bagi chance depa melayan wayang kan. Maid aku tu, kadang2 aku cakap kat orang aku ni ada anak 4, coz maid aku tu pun dah macam anak aku gak, but dia tu kadang2 memang macam bebudak sangat but kadang2 bila dedepan orang ramai tetiba jadi feminine giler.

above photo was taken by Zeeshan.

IMG_8556

bahagia dia dapat Car Viva nya. cadang nak bagi dia tengok Doraemon movie tu, but tengok timing macam terlari2 ler pulak kang aku anak beranak kalau enam2 nak tengok wayangkan. so takpelah, Zeeshan dapat car viva pun dah cukup best to him. itu  Zeeshan jumpa duit, bape sen tah tuh kat vending machine.

Lepas depa balik, about setengah jam pastuh was our movie pulak, Wild Card. Aku dah tengok kali kedua ler kiranya, teman laki aku. lagipun best, i love the hero. cuma ending macam gampang hahahaa…

Laki aku punya laju bawak, ngam sampai dia duduk je terus movie start.

Just nicelah, walaupun kuor masuk kuor masuk sana sini, janji enam2 pueh hati, time management pun cantik jer.

 

IMG_8536

untuk penutup cerita pulak, ini tips.

Skang Zeeshan dah makin pandai bukak sliding door, even pagar dapur pun dah pandai bukak. but aku top up beli ni pulak, untuk sliding door, dia tak boleh bukak dah. lekat tinggi sikit kat atas, penyelamat. nak kena beli lagi satu plak for fridge.

Hari tu jumpa dia ngah buat kejer, dia amiknya bawang2 yang dah siap bersiang, dia masukkan dalam F&N susu.  Selain dari itu dia jugak masukkan susu F&N tu dekat bekas lauk dalam tuh. Hebat ko dik.

Korang nak carik nih, ada kat Mothercare. Tempat lain aku tak carik le pulak, aku bukannya survey pun, asal carik terus pi Mothercare the one at KLCC senang hal.

Tajuknya ni Mak Meletop, alah….bagi chance le mak nya cun sket pakai sopan attire atas2 nun kan.

Comment: 11

The fat lady story at London Weight Management!

Kisah kurus dan gemuk selalu sangat jadi bualan. Masuk jer 2015 or even end of last year ramai dok tekad, new resolution nak kurus nak kurus nak kurus. Tapi aku tengok yang dok dedicated nak kurus tu tak gak kekurus, dok macam tu gak. Dari tahun 2000. hehehehe LOL! Setiap tahun dok add on new resolution yang sama tapi hasil belum nampak.

I m not saying coz I dah turun berat badan 12kg I boleh bercakap gini, but of cos lah I have proven that being gemuk dulu (siap jadi bahan lawak direct and indirectly by frens even readers) pun boleh slim down. Of cos ler tak turun macam masa anak dara dulukan, that was 38kg tu memang tiup pun tumbang. But tak tumbang pun hahahahaa….

At least beranak 3 kan dah ok ler sikit badan aku kan? Kan????????????

So this is not about me, ni cerita untuk korang baca dan wake up. Yes, time to wake up!!

Ini cerita about London Weight Management.

LWM Logo Sign_1

Satu rahsianya tak pernah aku ceritakan di blog, aku pernah engaged depa ni jugak for my personal appearance. Masa tu belum pernah lagi ada slim center engage aku, so aku bayau sendiri LWM to be my consultant. True story, even LWM pun terkejut rupanya ai used to be their customer. Because of that, I know how they work and the treatment provided by them.

So kenapa aku stop using LWM, I didnt stop immediately, I managed to get my weight that point of time. Lagipun boleh tengok kat gambar2 at my blogspot or even before having Zeeshan, I was not that gemuk, still under dalam BMI untuk ibu beranak 2. Simbolik dari itu, kisah seorang wanita dari Miri, Sarawak, Salmawati yang pernah mencecah sehingga 104kg kemudian turun hingga ke 55kg.

LWM Salmawati pada 104kg

Itu memang big salute!

How did LWM helped her weih sampai slim down gini?

Sorotan bermula apabila Salmawati teringin untuk bercinta, teringin untuk mendapat kerja yang bagus tetapi sering dipandang hina kerna kegemukannya. Salmawati tidak mendapat perhatian di mata lelaki biarpun mempunyai suara yang lunak, dan budi bahasa pekerti yang molek sebagai seorang isteri. Hanya kerna mempunyai badan yang gemuk, beliau telah dipandang sepi. Kesian kan. Kesiannya masa tengah interivew tuh, kerusi dia duduk patah. Ater ko 104kg, apa punya kerusi le company tu pakai sampai boleh patah weii.

Well macam kes Salmawati ni beliau memang gemuk sejak kecil, jadi nak bakar kalori yang dah beribu2 membiak tu, satu hal jugak, memang boleh diet but the remaining calories tu kena get rid immediately. Inilah gunanya LWM. Pakar2 LWM akan melakar program pelansingan khusus untuk Salmawati, so buat batch by batch. Di peha, di lengan, di perut, di bontot, dan of cos keseluruh badan Salmawati. Followed by the program untuk nyahtoksin dan buang air yang dok stuck dalam badannya. Bila dah slowly turun berat badan, barulah pemecahan dan burning of fats pulak dibuat to her body. Lastly, bila dah turun to ideal weight, prosess wrapping dan stretching pulak so her body akan jadi lebih ramping.

LWM Salmawati at 55kg

Melihat transformasi badan Salmawati, ibunya sendiri pun hampir tidak mengenali beliau ketika beliau pulang untuk pertama kalinya setelah hilang 49kg ini. At first her mother sangkakan si anak sakit sehingga kurus melidi, apabila diberitahu bahawa beliau bertekad untuk menguruskan berat badan demi untuk kesejahteraan hidup dan kesihatan, barulah ibunya dapat menerimanya.

Kritikan masyarakat, pandangan serong dan hinaan dunia pada Salmawati akhirnya berhenti kerna beliau menjadi langsing. Jadi untuk 30 tahun (sejak dari kecil) Salmawati dok kena kutuk jerrrrrrrrrrrr….kalau tang makan jer depa dok kata habislah ni kang pizza kita dapat makan sikit je kalau Salmawati ada. Kesian kan, tapi semua tu dah no more.

LWM Salmawati obes sejak umur 8 tahun

Jadi untuk yang banyak sangat lemak tepu daripada ko guna the maknek pills yang ko tak tau kesahihannya dan good for your health, might as well u jump and use LWM. They are one of the best slimming centres in Malaysia too, lots of slimming reviewed pun did mentioned that London Weight Management never fails anyone yet as long as ko ikut le nasihat pakar.

LWM Salmawati beauty shot

OMG she s so kurusnya!!!! Memang patutlah orang tak recoznized dia langsung dari berat beratus kilogram ke kurus melidi begini

Kalau dia kata please in your drink no sugar, please no sugar. Kalau ko pi memana weight loss program but masih jugak amik nasi 5 pinggan, kopi neskape teh tarik 8 gelas, apa yang ko nak hilangkan? No point ler. Please be dedicated for the weight loss diet nih. Nak buang cellulite nak buang water retention semua tu mesti ada detox diet, get the right advise on how to lose weight from London Weight Management.

Since I used to be their customer, once again, I trust them too. Reason I quit last time coz I got my ideal weight dan kemudian aku berpusu2 ditaja oleh pakar2 weight loss program lain. Wrapping2 tu semua aku rasa, best! Sauna lagi ler hehahahhahaa….

London Product1008_Small

So if Salmawati or even Kak Red can lose our weight, korang pun boleh, insyallah. As long as you spend a little bit of time to try their program.

Take you phone and call their hotline +603-2614 1234. They may have some promotions for you too, do like their Facebook at https://www.facebook.com/londonweightmy.

Sekarang ni London Weight Management tengah giving free first trial treatment for all the readers, silalah klik the link below dan bolehlah isi maklumat peribadi hangpa. The LWM will be contacting you, very soonest possible. http://bit.ly/1xbATvu

Let s get slim and stay healthy together with London Weight Management!!

Comment: 0

The Chef of the house…

Assalam gang!

Mak merah bz kedaung hah…bz ngan family sesangat. Dah macam one man show je walaupun tidak le pun kan. By the way, Zeeshan minggu ni memang dah back to school and dah seronok betul kat sekolahnya. Dah tak de drama meraung melalak, dok excited jer. Tapi tu lah, pancarobanya bila nak bangun mandi tuh, punyalah sampai nenangis. Kejap nak mak mandikan kejap kang nak suh bapaknya mandikan. Drama reringan je lah.

Lagi satu drama bz nya aku minggu ni pasal mak ajah takde, Mak aku pergi Pelayaran Islamic Ustaz Kazim Elias nun. Dari Penang ke Langkawi ke Phuket. Syok mak…tengok gegambau dia, enjoying the cruise sambil beribadah. Sempat jugak Mak Ajah bergambar ngan Aisyah, waris Mahsuri di Phuket. Dia dah menetap di sana, katanya mak bercerita. ehcewah.

So sebab Mak berholiday, jadi aku kena jadi chef of the house, selalunya mak yang tolong masakkan, weekend je aku masak or bila mak aku macam ni lah, ada event bagai kan.

Jadi merasalah, memalam buta dok ketung keting kuali, pagi buta too. Ada yang aku masak malam buta ada yang pagi buta, bergantung pada jenis lauknya.

 IMG_8349

 ini ayam masak merah

rasanya aku lawankan dengan bayam hijau  and ikan goreng or ngan telur dadar, tak ingat ler. some ada photos ingat nak amik gambo, some tu  memang takde le nak ingat. kalau takat sesayur tu aku buat pagi buta ler coz tak nak lah masak awal2 di malam harinya.

IMG_8319

kacang buncis udang fav cik suami ai

IMG_8321

memang minggu ni aku jadi chef je lah….ini sup sayur, sebab masak sendiri kan, boleh letak campak sebanyak mana pung. Abang kakak fav sangat ngan fishcake and fishball tu yang santak kau! sayur berkuah wajib dalam rumah nih pasal ada Zeeshan. abang kakak dah boleh makan pedas but for si kecik kena ada sup2 yang tak pedas. nanti kang sian dia kena makan nasi semata jer….

 

IMG_8325

asam pedas tenggiri, pastu bibik cakap ibu ibu sedapnya asam pedas ibu dari nenek punya, kenapa ibu tak ajar nenek resepi ni ibu?

ko gila ke bik, mak aku tu Chef of the world, nak suh aku ajar dia. resepi nenek lain, resepi aku main campak2 jer….

IMG_8403

ayam goreng rempah kari and halia

IMG_8424

sambal udang pedas meletup telinga kau!

IMG_8426

tomyam putih seafood and segala jenis sayuran aku campak lam nih!

aku tak buat pedas coz nak bagi Zeeshan makan sama jugak. Ini lauk aku buat, mak aku dah balik pulak dari cruise so separuh mak aku bawak balik, purposely aku buat banyak.

IMG_8413

kari sotong killer habis nih!

dalam seminggu for 2 hari kena gak masak lebih malamnya coz kakak kena bawak pegi sekolah, her bekal, dia ada banyak activities kat sekolah.

kita kalau memasak ni paling best kalau sedap ke tak sedap depa semua kena bagi komen, so kita leh improve if tak kick ke hapa

but for kari sotong nih, licin boliau! kakak abang suh buat lagi dan lagi. oh speaking of kakak, ada kadang2 dia tolong aku masak, ada memasanya lah, bila dia free dah siap homeworks kan.

IMG_8333

but percayalah, semua yang aku masak bagai segala ni kan, aku tak makan. But aku hanya makan my ezdiet meals sahaja. True story. Sakan masak segala, aku cuma buat rasa2 jer lah asal boleh. Camne kan aku leh kawal nafsu makan segala lauk kampung melayu hah but bersilat bagai kat dapur. dah 10 bulan pun, dah immune dah dah sejati, kalau ada hari2 nya aku nak merasa makan, pun boleh. but not priority lah, macam dah tak heran. Ko letak le apa lauk bagai pun, aku maybe terliur but masih boleh control, but aku seronok je kalau orang makan depan aku. Kadang2 aku sogok depa suh makan banyak2 either di rumah atau bila kat luar coz i love seeing them eating.

Yeah, that s all about it.

Oh next week pun kena sinsing lengan lagi, mak ajah berjalan ke Kelantan pulak.

Happy long weekend everyone, mostly yang di KL sampai 4 hari cuti panjangnya.

Comment: 12