Blue bicycle…

IMG_8105

Zeeshan dah dapat birthday present form his parents. A blue bicycle. Hoyehh!! Advanced birthday lagik ko dapat dik, 2 bulan awal.

He went with his dad, pilih sendiri. Yang merah terlampau mahal sangat, amik dulu birulah, dia baru lagi nak belajar basikalpun kan. Pedal tu semua dah kacang, tapi controlling masih lagi early stage. Standard la, kira ok le kau, dari mak kau. Mak kau kena pakai tayar 2 belakang tu gak kalau nak naik beskal. LOL

IMG_8114

Being mak mak, aku panjat attic, carik the padding sets. ini hitam2 pedding set dah over 20 years kay. Zaman aku anak dara lagik. Bagus tak bagus bila aku jaga barang. quality barang dedulu memang albagus walaupun bukan branded. Jangan kau tanya le mana aku beli, dah over 20 years pun kan. Dah 3 anak aku pakai pun.

 

IMG_8504

Tapi kadang2 bapak abang kakak tak rajin nak sarungkan padding tu sumer, walaupun main kat jalan besar. Sampai berlanggar adik beradik. Alah bukan salah adik-adiknya lah, tali kasut abang tersimpul kat dalam pedal basikal dia. hishh

IMG_8507

sib baik kau yang jatuh bang, kalau adik kau, mau meraung over over punya. Dia bukan boleh luka ke jatuh sikit.

 

IMG_8510

diorg berempat pandai naik bawak basikal. Aku je yang tak berapa mahir. Bolehlah aku pedal2 tu tapi bila tang nak brake ke nak konar mau aku menggigil jer. Yet belajar bawak basikal dulu ngan basikal tua lagi. Ketagih sangat. Nak ada basikal sendiri tak mampu kan so masa tu kekecik aku selalu ikut adik angkat mak aku balik Tanjung Karang. Kat situ le aku belasah basikal tua. Sonok bahagianya. Walaupun besar basikal tu tapi celah palang tu selamba je aku dapat bawak. Mustahil ler untuk duduk, kaki aku tak sampai, nama pun budak kecik lagi masa tu.

Skang pun tak sampai gak kot hahahaa….

IMG_8512

Dan aku penah jugak citer kan masa aku sekolah rendah gak, kaki kanan aku penah masuk dalam tayar basikal tu yek, berguling2 kaki aku, eh berguling plak. Berpusing2 le, meraung melalak. Makcik aku bawak masa tu, aku dok belakang. Aternya basikal tua, dok belakang kaki kena kangkang jangan sampai kena kat tayar basikal, malangnya termasuk gak. Masa tu dari rumah arwah atuk aku ke mana tah ikut makcik aku tu.

Depan rumah nyonya cina tu, berenti, orang kampung, nyonya apek tu sume tolong le aku, makcik aku dah pucat boliau. Yelah abah aku garang hahahaha….Melaka masa ni.

Kita balik kampung sonok2 tup2 hah berdarah2 bagai.

Tak tau le camna abah mak aku marah kat makcik aku tu kehkehkeh…berbalut ler kaki. Berparut dah tentu. kat buku lali kiri.  Pasalnya pun nak belajar bawak motor pun tergendala. Dah 40, rentikanlah nak belajar semua2 tu.

IMG_8517

Masa ni aku pun nak join gak main basikal ni, cuba ler bawak naik basikal kakak, tapi laki aku dok tak payah tak payah. Coz aku pakai dress panjang masa ni hahahaha, ada gak kain termasuk dalam tayar ke dalam rantai ke ha kau. Ada yang bertanda lagi. Aku malas nak tukar seluar panjang. Hiks..jadi tak gak pass pass bawak naik basikal.

Tak ngaper ler. janji aku tau bau kereta. haaa…ada orang motor tak tau, basikal tak geti, kereta pun tak ada perasaan kau nak belajar kan. Kita tak perlu untuk tau semua perkara, satu pun cukup ler. Ayat penyedap hati. ahaks…..

Comment: 10

Red drain dishes rack…

IMG_8193

haaa this week banyak cite hal tips barang rumah jeeee. Abis tu, memacam sampai umah aku setiap hari. Serious, setiap hari ye. Posmen dari Pos Malaysia, dari DHL dari Gdex tu semua dah kenal aku anak beranak. Tinggal lagi depa tak boleh nak endorsekan jer, kena gak tuan rumah buatkan, if not depa dah tolong kawtimkan.

Boleh kata hari2 aku shopping online, every nights. Hiks…

Setiap barang yang sampai, tak penah family aku nak herankan. Depa akan tunggu aku sendiri bukak, kalau mak aku tanya laki aku, apa isinya tu. Entahlah mak, anak mak tu hari2 menyopping.

Jadi ini baru sampai. Aku dah memang ler ada yang stainless steel punya rak pinggan, tray nya pun in red colour. 2 tiers. Tapi ada 2,3 kali kejadian dah pinggan kaca pecah bila letak yang top tier. Specially if buat lelaju letak pinggan tu pastu tak kedalamkan, hah boleh jatuh. Hangin jer. Corelle le pulak yang pecah tu.

So aku tekad, carik yang smaller sket. yang merah dah tentu. Berkenan dengan ni.

Hajat nak amik yang murah kecik jer, buat back up untuk yang 2 tiers tu kan. Tapi ai is kalah with the red colour lah. Jelita sangat ler rak pinggan nih.

IMG_8202

nah mak susun macam ni. sblh tu kita ada lagi tray untuk at the 2nd right sinki tu tapi aku cabut ler. coz aku nak utilise basuh pinggan belah kanan (sebelum ni kita basuh belah kiri coz belah kanan ada tray yang aku cakap buat letak periuk belanga pas basuh. Skang tukar. Kiri for memasak whatever bagai. Jadi yang kekaca boleh letak di rak merah putih baru. Yang bagak2 tu boleh letak kat 2 tiers lah.

My pantang is, setiap malam sebelum tidur, semua Drain Dishes Racks ni kena kosong. Sinki pun dah wajib kena kosong. Kalau ada sampah sarap dalam tu tak kemas, aku kemaskanlah tapi nanti aku tulis notes kat our family book – buku ni khas untuk kita tulis bila kita nak one of us to read bila depa bangun tidur the next daynya. So kang aku tulis ler Kakak tak clean up ye sinki? Abang, amboi sudu seketul tak basuh yek. hah kau.

Eh lagi satu, bestnya yang merah putih tu, ada aliran air untuk keluar. Nampak tepi sinki tu macam ada muncung merah, hah yang tu, boleh pusing semua penjuru, mengikut di mana ko letak hala ke sinki ler. Tambah 20inggit lagi (from RM198) can amik yang double of red putih tuh. tapi aku tak nak le sampai bertingkat2 lagi, some more yang belakangnya tu pun baru beli masa pindah rumah baru ni kan. Ini dah perfect.

My sinki tengah yang kecil tu ada bakul hijau, itu untuk buang sampah sarap kekecik macam nasi maknek tu lah. Sebelum dipindahkan ke dustbin.

Both sinks ada handsoaps. Ini dulu maid biol aku tu lah, aku suh dia tulis beli sabun basuh baju, dia pergi tulis sabun basuh tangan (untuk list barang2 nak dibeli), so laki aku ikut je ler list tuh. Jadi ada 2,3 botol lagi balance kat rumah tu, baik ler ada 2 sinki pakai jer. Tu tak termasuk kat our all 3 bathrooms pun ada handsoaps ni. Grrrr….takper, ada 2 sinki (tak termasuk le yang kecik tu), jadi pakailah.

White botol tu sabun untuk basuh botol susu Zeeshan, basuh sayur or even fruits. Pakai sabun tu lah, brand Pureen. Dah 4 taun aku pakai sabun nih. bagus. Beli refillsnya jer, tuang lam botol tu.

Aritu aku cakap yang letak berus dawai bagai, hah tu yang pink dan hijau tu. They dont have in red colour, so you shadap, pink ijau pun belasah jer lah.

Banyak dah tips rumahtangga nih. Apa lagi, poi ler click click online, kat kedai pun ada ler but masa aku merata jalan carik barang3 rumah tak jumpa this red white drain dishes storage tuh. For me la kan, dok buat keje rumah, keje pepenat, being supermak biarlah belanja pun kat barang rumah, sonok jer, the way i make myself happy. kahkahkah, berkahak dengar. kalau dah shopaholic tu, banyaklah ko punya nak rewards kan.

 

Comment: 9

Cordless Sweeper and Gold Zana

 

hah ni full dress jubah

kesiankan, nak buat shoot kat luar tapi laki aku tak bagi, dia malas nak keluar, paneh berdentum katanya. Suh dalam rumah jer. Jadi Kak Red depan pagar je lah shoot kita hari tuh.

Udahlah tu, ada pulak daunan jiran sebelah masuk rumah, nak kena sapu.

hah cordless penyapu akak tu, pun highly recommended gak. Asalnya pakai kat dalam rumah for dapur tapi sini lagi diperlukan, coz banyak daunan kan masuk, jadi tukar cordless dok buat sapu kat porch. Yang dalam rumah atas bawah pakai lain, tu nanti akak tetunjuk kemudian.

kita kena le sapu sendiri, yang lain tu ngah bersiap lagi. Aku kena dahulukan aku dulu coz aku banyak sangat shoots nak kena amik, lagipun depa semua salin baju jer, semua baju aku dah ironed sesiappun.

Eh Philips iron yang hebat superbagus tu kan, rasanya kalau ko terlupa off kan, dia akan automatic off after a while ler, tak tau le bape min. Biru bawahnya tu akan padam sendiri. Coz abang and niece aku lupa nak off iron waktu ironkan tudung mak merah ngan kakak, jadi dah abis shoot aku teringat, so memang RD cakap, tak off but the blue button dia dah tak menyala.

Wah hebat! jimat letrik dan jugak tenaga dan jugak keselamatan terjamin. Gitu kata Supermak.

IMG_7892

dress jubah ni ai beli online gak.

but Zana gold shoes, is by Cipela of course. Kasut penyelamat sangat coz dress aku tu boleh tahan kelabuhannya kan.  Suka gila pakai Zana ni, anak buah aku try pakai, pitam dia punya tinggi. Tak biasa camtu lah, aku dah biasa. tapi nak menyapu, apahal nak berkasut tinggi, tanggalkan ler kejap.

Dress nih sampai a day before shoot so takde ler dan nak pi hantar tailor ke hapa.   Design dress ni very the Wudhu and nursing friendly. Pelik gak aku apahal ler ada zip kat dada depan tengah rupanya ler…description ada cakap for nursing, mak mana pasan. Tapi tu lah, beli online, tengok merah menyala tapi bila dapat tak lah merahhhhhhhhhhhhhh sangat pun.

but bolehlah, lagi menggagau kalau takde gak dress merah nak pakai, mau aku sarung caftan merah plak.

So tambah lagi tips barang rumah arini…cordless penyapu hiks..merah some more. Dan of course, Zana of Cipela.

Comment: 3

Tips barang rumah lagi dan make up cantik…

IMG_7831

yang kanan sekali tu dah mandi

yang tengah tu belum mandi

muka pun sembab lagik yek….

he sibuk nak tolong basuh pinggan

IMG_7836

earlier dia tolong potong garlic. pakai pisau makan dia alah yang plastik tu. jahanam gak lah bawang putih tu takper ler dah dia nak masak sama. Aku hari ni masa gambar ni buat sup bayam + fishball, ayam goreng berempah (aku dah perap semalamannya – sedap gila kay, nak resepi? hikss), goreng kacang buncis. so dah siap masak, depa tak makan, depa pi tuition, dah breakfast.

eh nampak kat sinki aku tu ada macam holder kaler pink tu, letak brush dawai silver tu, hah untung wor beli benda tu. Ada jual in 1 pc by pc or ni aku beli 3 pcs per set. So satu buat letak benda tu lah coz kita bukan sokmo pakai, mostly pakai sponge je lahkan. Takde ler bersepah2 dalam sinki tu. Satu lagi aku gantung buat letak cover sinki yang kecik, untuk tak nak bagi air lalu kan, jadi asingkan simpan dalam tu. Satu lagi tak pakai yet. Korang kalau nak letak sabun mandi ke kat bathroom or apa sajalah, bagus sangat tuh.

hah see dah dapat tips lagik. Poi beli. ai beli online gak uuuu

IMG_7843

lepas hantar depa pi tuition, aku naik mandi bagai padahal masak tak siap lagi ni satu lagi lauk.  Kita pi 2 kedai perabot, aku carik satu chest drawer untuk letak dalam laundry room (or previously as our maid lahanad’s room). Dah takde dia, baru sedap nak cantikkan bilik tu ngan chest drawer 4 tingkat. Setingkat untuk barang2 biasa, for menjahit bagai segala lah. Setingkat kain baju mak aku. Setingkat kain baju Zeeshan. Setingkat kain baju aku hahhahaa…

yelah senang, dah memang sejak takde maid, aku menyalin kat bawah je, banyak baju dok umah / jalan pun aku letak bawah gak.

Habis je beli barang pilih, terus balik. sambung masak satu lagi lauk, sambal sotong.

IMG_7868

dah siap solat segala bagai, 2.30pm kot aku start masuk bathroom, bersiap make up sendiri. Macam heavy tapi ni untuk photoshoot so kena agak garang sikit. Make up by yours truly sendiri y ek. Macam aku cakap, ni lah hasilnya dari make up2 barang memurah (which i saje nerai, ok ke idak qualitynya). Lipstick matte ni, merah menyala omanghaik 7hinggit je kau. Memang sama quality ngan Sephora.

IMG_7875

dah siap berdandan….cik kak belakang tu baru sampai, janji 3pm, kat kol 4pm baru dia sampai kau

coco crunch dispensers tu? pun acik boli online, ni lama dah, sejak dari rumah lama lagi pung

IMG_7890

nah dah siap…tudung disiapkan dan ditatarias oleh Kak Ngah, my niece nih. Yang duduk bawah tu kakak, tunggu turn sama gak.

No, i belum lagi berhijab. jangan salah faham. Thanks for the doa. Insyallah.

Nanti kita berdiri so korang puas hati tengok dress jubah cantik ni. None of our outfit was sponsored pun, cuma tudung 2 helai kami tak sempat sampai on time (yang aku beli online), jadi pasrah la apa yang merah/itam ado hah. Nak melilit tu aku tak pandai, tu pasal beli online yang instant tu, sayangnya lambek sampai yo.

Insyallah kita letak gambar photoshoot the red family ni kat sini gak yek…

 

Comment: 8

Belated birthday dinner…

IMG_7709

80 kali snaps, Zeeshan tak nak gak amik gambar. yang lelain dah sonok je tengok camera. Ini  jelah yang the best untuk tak nak gegar semua muka walaupun aku rasa muka aku je yang perfect sket hahahhaha….

IMG_7717

 

untuk ni, dia pandang bawah ok, dia tetap gak tak nak amik gambar, bapaknya kelentong eii apa tu, terus dia dongak and zapp aku snap. kahkahkah!

 

IMG_7727

tapi bila mak kau selfie, ko jeling plak! grrrrr

anyway, aku nak tunjuk le lipstick ni, aku beli online. 7 hinggit je kau. Tapi quality dia sama ngan sephora matte tu!! the colour ni aku tak suka, masa order tengok gambar macam kaler lain bila dah dapat pakai, gila cam pinkish oren. Dah nak lantingkan kat orang tapi hairstylist aku cakap, eh lawa ler kaler ni kak red.

terus aku ok…pakailah balik simpan hahahhaaa

tapi aku tak suka ler beli ngan online tuh, PR lambattttttttttttttttttt!!! Dari aku nak repeat order bertambah2, terus aku cancel. She had to repost one of the items yang patutnya aku dapat coz first posted tu, boleh pecah dalamnya. dia tak letak bubble wrap. Jadi sebab dia lambat nak revert, aku pun malaslah dah nak beli dari dia anymore. Sometimes she took 3 days to reply. Oh meng.

I found one kedai kecantikan cewahhh kat BSP some more. Same product, cheaper price lagik.

For me, kalau PR kamu bagus, i dont mind lah sangat repeat lagi order, tapi kerna hemm…so tak yah lah. Nak recommend kat korang pun tak de mood. Poi jer lah kedai yang kat BSP tu, sebelah Gadget World.

 

IMG_7729

btw, we went to Midvalley last weekend. Seperti dijanjikan untuk belated birthday dinner abang. His birthday falls on Fri, jadi abang pun balik lambat dari sekolahnya, so kita buat hari Sabtu je lah.

Ko ngapa kakak….

IMG_7741

First few shops pi carik baju RD. kita nak buat photoshoot. Aku ada beli online baju RD tapi some of his baju pakai M size, some pulak L size. Yang sampai padanya, tak muat sket. So untunglah lagi abang, dapat lagi baju baruuuuu

IMG_7747

Jadi tunggu bapaknya menerai baju kat dalam Metrojaya Midvalley ni, let s posing2 ler. Zeeshan tu sian, he s been trying to sleep, tak gak dapat2 tidur. Abis tu….dia yang lawan matanya

IMG_7771

mak kau tokey cards, waktu bapaknya ngah nak bayau, aku dok mencari card Metrojaya. Aku rasa aku ada semua members cards for all kedais/butiks/malls. Tapi hem…Metro punya dah expired ahaks…

Adik dalam tu masih belum tidur. abang abang….so tall, dark and hensem. Poyo la ko bang

IMG_7773

panorama theme by Kakak

IMG_7784

i love this baju, aku aritu pi Wangsa Walk, mencari jubah merah untuk anak aku kat situ. Dapat le jugak. So ada kedai baju bawah tu, ala2 gini, aku borong beli 4 pcs, lelain design ler. I ll pakai nanti and try to show show here

IMG_7792

dah settled baju korang semua, meh dok sini dendiam ye….mak pulak nak shopping

IMG_7793

aku keluar dari Nichii, dah macam ni 4 beranak!

IMG_7801

kita makan kat sini, makan dessert dulu, beli dari bun shop. Sedap gila kek nih….pisau pisau steaks diasing jauhkan dari Zeeshan hahahaaa

IMG_7811

sini sedap seii…depa tak pernah makan kat sini. Tapi sebab aku pernah makan kat sin dulu sorang2 (waktu project mencarik and mengambil gambar bersama my own gambar/poster for P&G Product yan gaku jadi model iklannya. So memang sedap sangat steak sini.

Portion dia ada 2 options, so kami semua amik yang minimal ler jadi tak boleh share2. Except Zeeshan makan fries jer. share tu means biasanya aku mmg takde portion at all, but aku akan makan sesudu 2 dari setiap plates, but cos tu lah portion sini tak besar dan aku sangat laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr jadi one plate for me too (which is jarang ler sangat pun).

 

IMG_7821

hah kat sini kita makan – NY Steak Shack, tak yah q coz memang aku dah reserved awal2 bila datang MV. Next visit dapat dessert free coz kami jawab survey depa.  Terus balik ler pastuh, singgah jap market kat rumah beli makanan bebudak ni lagik. Abang kakak tu kuat makan, sekolah cuti haze, depa yang berulang makan aku rasa macam setiap 10min depa mengunyah ler….Perut badan ngah naikkan.

Tapi one thing he belajar makan kat sini ialah, never ever order chicken bila kat steak house. Bapaknya cakap, umpama abang pergi kedai burger tapi order ayam goreng. Atau pergi kedai ayam goreng dan order ikan. Hah macam tu. Orang lain semua mengejarkan ribeye lah, lamb memacam dia dok order ayam. Frust dia kahkahkah….takper bang, kita belajar dari pengalaman. now you know lar.

Hey speaking pasal birthday kan, ada sesapa contact dengan fireman Bomba punya office? Nak plan buat birthday Zeeshan kot kat situ. Kot ler. Nak survey dulu. Sesambil nanti aku check Bomba kat Bandar Tun Razak jugak.

Comment: 5