MaxisONE Kid Watch for worry free parenting experience!

.

.

 

IMG_4046

Pernah tak korang terfikir, alangkah bagusnya kalau kita dapat monitor 24jam ke mana anak-anak kita pergi dan apa yang mereka tengah buat. Sure best kan, rasa macam dekat jer dengan anak-anak gitu dan lagi satu kita pun rasa aman dan tak perlu risau apa-apa sebab kita tau di mana dan apa yg diorang buat. Sebagai ibu, memang Akak sangat-sangat wish kalau this kind of thing ada :)

IMG_4504

 

Ya memang ada!

Baru – baru ni Akak tengok video ini: https://www.youtube.com/watch?v=M0LuJKjOGQ0

Maxis telah memperkenalkan a “smartphone” designed for kids to entertain them and also to give parents a way to have peace of mind parenting.

IMG_4489

Zeeshan kagum dengan gajet baru ni :) and he loves it!

maxisone-kid-watch-redmummy

Macam Akak cakap tadi to stay in touch with our kids and to monitor them, with MaxisONE Kid Watch ni, tak kiralah berapa jauh, kita still can track them, in real time some more!

Salah satu features nya ialah GPS & tracking function. Akak rasa memang lega ada function macam ni. Especially kalau diorang ade buat school outing ke, Akak boleh tau routing perjalanan dan track ke mana diorang pergi. So rasa macam close to them!

 

maxisone-kid-watch-redmummy2

 

Di samping itu ada pelbagai-bagai lagi functions yang ditawarkan, yang Akak suka ialah Alarm zone dan Notifications

Kita boleh set kawasan ataupun zon selamat untuk anak-anak kita, sebagai contoh sekitar rumah dan sekolah.

 

maxisone-kid-watch-redmummy3

 

Dan sekiranya diorang tiba-tiba tersasar keluar dari zon selamat, kita akan dapat Notifications. So apa lagi kita tengoklah GPS pula ke mana diorang pergi. Selesalah hati Akak kalau nak contact anak jika perlu, senang jer. Juga terdapat fungsi SOS alert jika berlaku perkara yang tak diingini.

 

maxisone-kid-watch-redmummy4

 

Dan settingnya pula, kita boleh setkan dimana smartwatch ini tidak boleh di offkan secara manual. Budak-budak ni kadang-kadang gatal tangan usik sana-sini ter off la pulak kan, so dengan setting ni memang usik macamana pun takkan off. Dan ini sangatlah bagus sebabnya kita sentiasa dapat monitor anak-anak kita.

 

maxisone-kid-watch5

 

Lagi satu yang uniknya dan membuatkan Akak love this smartwatch ialah kebolehannya menangkap gambar dan send kepada kita. Contoh kalau diorang keluar outing they can simply snap a photo and sent to us. But actually kita pun boleh snap remotely to see their surrounding even listening to them. Cool sei! So now kita pun dapat merasai apa yang diorang experiencing even kita not arround with them.

 

IMG_4670

Selain itu of cos this watch can make a call and leave voice message so its okay kalau anak-anak masih don’t know how to read and write yet. With MaxisONE Kid ni, kita dapat membuat unlimited calls to 10 assigned phone numbers. Only assigned numbers ya. So they cannot simply call sesapa unless it’s set in the phone’s contact. Like mine, I set the contact to us both the parents number, telefon rumah, nenek dan atuk diorang plus makcik pakcik diorang la.

So Zeeshan, he’ll call semua yang ada dalam phone contact tu hiks. Especially me and his dad la, setiap sejam dia call! Tapi tak perlu risau the bill la sebab ianya ada unlimited calls pakej! Phewww

IMG_4654

Memanglah kita boleh bagi diorang the normal smartphone kan, tapi kita pun tak mau la diorang terlalu expose dengan smartphone, youtubing memanjang. So this watch memang a perfect solution! Imagine kalau bagi smartphone, for sure Zeeshan tak buat kerja sekolah dia tu!

Tambahan pula dengan adanya unlimited calls to 10 numbers, dengan location trackingnya, safety zone yang kita boleh set serta its camera features, memang terbaik la jam pintar ni :)

Even Kakak pun pakai jam ni bila pergi ke sekolah ataupun tuition. Senang dia nak call bila dah habis tuition so ayah dia can fetch her up. Bayangkan kalau bagi smartphone for sure kena rampas dengan cikgu! Or diorang meleka melayan internet.

IMG_4671

 

This is really a must have device for our kids. Really give you a peace of mind and worry free. Dan secara tak langsung menjadikan hubungan kita anak-beranak lebih rapat dan rasa close to each other. Apa taknya, Zeeshan setiap sejam akan call mak bapak dia hiks :)

Dengan hanya serendah RM58 sebulan, korang boleh memiliki kesemua ini. Personally for me sangat-sangat berbaloi dan mampu milik. Dan yang lebih pentingnya, keselamatan ana-anak lebih terjamin dan kita sebagai ibubapa tak perlu lagi risau ke mana dan apa yang anak-anak buat!

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Maxis One Kid ini boleh layari link -

https://www.maxis.com.my/en/personal/plans/postpaid-plans/maxisone-kid.html

 

Comment: 5

#LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition!

.

.

 

IMG_2473

A few weeks ago, akak berkesempatan untuk menambah serba sedikit ilmu-ilmu parenting dengan menghadiri Wyeth Nutrition #LetThemLearn Table Talk Session.

Sebagai ibubapa, kita sememang wajib mempelajari selok belok dalam hal-hal penjagaan anak-anak. Bukannya ilmu itu mari datang sendiri, kita kenalah berusaha baca sana-sini, tanya sana-sini, berkongsi pengalaman sesama ibubapa lain dan bermacam-macam lagi cara kita boleh buat untuk menambah ilmu-ilmu parenting. Tak bermakna Akak anak tiga, ilmu Akak lagi banyak, masing-masing kita ada cara kita tersendiri dan yang paling utama untuk kepentingan anak-anak kesayangan kita. :)

Tapi kadang-kadang, kita wonder juga, betul ke cara kita mendidik dan mengajar anak-anak kita tu?

So inilah pentingnya bertanya pada yang pakar. :)

CSW_0603

Perbincangan pula bermula tentang topik dan isu parenting by Ruth Liew, Child Development Expert.

IMG_2488

 

Memang santai, exciting and good discussion session indeed. Semuanya yang hadir mostly lah ibu-ibu, masing-masing ada sahaja soalan dan juga bertukar-tukar pendapat dan pengalaman masing-masing. But, non-parent pun ramai juga, quite fun and interesting at the same time.

CSW_0973

Akak pun tak ketinggalan juga bersama-sama bertukar cerita dan pengalaman dalam membesarkan tiga anak Akak. Honestly untuk anak-anak Akak, it’s not smooth sailing, ada sahaja kenakalan dan perangai diorang yang memeningkan kepala, tapi at the same time, merekalah penghibur kita. :)

I’m sure you as a parent pun feel the same way right? Yang penting sekali, apapun perbuatan mereka, macamanapun kenakalan mereka, mereka masih dalam pembelajaran, so Let Them Learn! Dan kita sebagai ibubapa wajiblah sentiasa mengawasi dan guide mereka seadanya.

IMG_2503

 

Kempen #LetThemLearn oleh Wyeth Nutrition ini ingin menunjukkan kepada ibubapa tentang keseronokkan dan keindahan dalam membiarkan anak-anak kita learn to do things by themselves dan dalam masa yang sama membiarkan mereka to develop Multiple Intelligence (Brain Smart, Body Smart & People Smart) and become all-rounded individuals.

Tapi Akak tahu kadangkala kita tak sampai hati tengok anak kita itu dok bertungkus-lumus buat sesuatu benda, sehinggakan belum pun habis dia mencuba kita pun dah terus tolong buatkan. Even Akak dan hubby pun kadang-kadang bertengkar sebab kesiankan anak-anak, betul Akak memanglah cepat kesiankan budak-budak, hubby pula tak kasi Akak tolong diorang buatkan. Ibu mana yang tak sedih, betul tak? Well actualy, tiada salah atau betul, tapi sebaik-baiknya berikan kepercayaan kepada mereka untuk melakukan sendiri, with our guidance of course!

CSW_0977

Wyeth Nutrition menekankan betapa pentingnya parents to put trust in their children and letting them learn on their own.

Trust, quite a strong word. Even Akak pun kadang-kadang ada ragu-ragu to let my kids do things on their own, but somehow slowly Akak manage to kurangkan rasa risau dan biarkan anak-anak mencuba sendiri. Tapi, mesti kita monitor 24 jam. :)

Dengan kombinasi pemakanan yang betul serta bimbingan daripada ibubapa, insyaallah anak-anak kita will develop their multiple intelligence in problem solving, people and motor skills, thus unlocking their innate potential. Kadang-kadang kita tak sedar yang anak-anak ini mempunyai kebolehan tersendiri! And at the same time by valuing independent learning, children will discover their potential to think critically, build confidence and become better-rounded, responsible and independent individuals.

Tapi berpada-padalah dan sentiasalah mengawasi dan memberi bimbingan dan sokongan kepada mereka, tak begitu?

IMG_2545

Personally for me, anak-anak Akak belajar dari apa yang kita sebagai ibubapa buat. They actually have their curiosity untuk buat apa sahaja yang kita lakukan tanpa perlu kita suruh pun. Ha! Macam Zeeshan bila nampak Akak mop lantai, terus sahaja dia kata “Shan nak buat” Tapi mestilah, carca marba bila dia yang mop lantai :P Sekurang-kurangnya secara tak langsung dia belajar sesuatu :)

IMG_2553

 

Lepas itu bila dia nampak Abang dia buat homework pula, dia pun sama nak buat juga. :) Macam Akak cakap, anak-anak mempunyai keinginan mereka sendiri to do things on their own, so let them do and learn!

Anak-anak ni secara semulajadi mereka membina personaliti dan independence bila mendapat galakan, keyakinan dan restu ibubapa. With the right tools and guidance, kita sebagai ibubapa perlulah belajar untuk melepaskan kebimbangan dan percayakan anak-anak kita untuk mereka belajar sendiri. Dan apabila gagal, mereka akan belajar untuk bangkit, sekaligus membangunkan a higher sense of self-esteem dan seterusnya membina keyakinan untuk berinteraksi dengan dunia sebenar!

 

CSW_1033

 

All in all, memang berbaloi Akak bersama-sama hadir mendengar nasihat dari pakar dan pada masa yang sama, mencedok pengalaman serta cabaran dari ibu-ibu yang hadir sama ini tentang pelbagai masalah dan cara yang betul untuk mengatasi masalah anak-anak.

So kepada ibubapa semua, sejauh mana dan sebesar mana kepercayaan kita to let our children do things on their own?

     CSW_0464

 

Dan lagi satu kita sebagai ibubapa mestilah peka bahawa pemakanan yang seimbang memainkan peranan yang sangat penting untuk perkembangan anak-anak kita untuk pelbagai kecerdasan mereka ataupun Multiple Intelligence. Dan dari 2 gelas S-26 Gold Progress / Promise setiap hari yang kaya dengan kalsium dan protein yang sekaligus menyokong pertumbuhan fizikal yang sihat, secara tak langsung anak-anak kita akan mudah belajar pelbagai perkara untuk membantu meningkatkan kemahiran harian mereka.

Begitu juga kepentingan perkembangan otak dengan pengambilan makanan yang mengandungi DHA, Choline dan Lutein. Kesimpulannya untuk mengekalkan kesihatan yang baik serta imuniti yang kuat caranya ialah daripada pengambilan makanan yang baik yang datangnya dari makanan dan susu yang mengandungi vitamin, pre & probiotik seperti Oligofruktosa dan Nukleotida.

Hendak tahu maklumat selanjut Wyeth Nutrition, Multiple Intelligence dan parenting tips, boleh melawati laman:

 

 

 

 

 

 

 

Comment: 1

The pengsan days…

IMG_4839

ini bukan dalam hospital, ini dalam clinic jer, kat satu bilik doctor, kena masuk air. It was on Tues morning, I was supposed to go to work, but kepala ai berpinar2, tumbang atas katil. Zeeshan dok berzikir, faster la mummy, shan nak school nii…so ai mandi pun sambil duduk (ada kerusi) and masih lagi berpinar. Hoping bila kena air kat pala tu berkuranglah sikit.

But still tak nak gak pergi clinic. ai siap pakai baju kerja but dalam masa yang sama berdiri jalan semua tu masih berpaut. It s very dangerous sangat coz I was alone with Zeeshan. So i memang  lawan la the dizzy nih, kena kuat semangat ler coz pikirkan aku ada anak kecik. So sebelum turun tu, ai duduk kejap and memang menahan sangat badan kepala ni and masa tu la ai cakap Zeeshan, i m so sick la.

Then Zeeshan pun, haaaa yelah mummy sick.

I m going to clinic la Shan.

Alah nanti Shan late to school

yelah mummy send shan first ok, then mummy go to clinic.

Turun kami berdua dengan berpegangan tangan, mbe coz dia tengok aku memang longlai sangat, dia pun risau gak kot, entah sempat aku pi sekolah idok nih hahahaa.

Driving pun macam gigil gak lah, kepala berpinar2, dah bape kali tumbang kat katil tuh. So selamat je aku hantar Zeeshan to skul, ai terus cabut pi clinic. Memang badan pun dah naik bulu roma bagai, lemah sesangat. Doctor checked, my BP was too lowwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!! she terus waterdrip me, dok le lam bilik satu lagi, 3,4 kali dia datang check aku sampai air tu bebetul habis masuk ke badan. Barulah rasa kebah sikit.

Terus aku pi umah mak aku, coz earlier I told mak already and she dah terus masakkan anaknya yang sakit ni dengan porridge daging (ya allah sedapnya), satu tupperware besau mak buatkan (untuk cucu2nya gak). So cut story short, hari tu petang baru rasa better.

Then coz I was given 2 days mc, I thot I was ok ordy lah kan, I nak pergilah kerja on the next day nya. Coz husband was on trip, pagi tu masa hantar kakak sekolah, sekali lagi kena pening and tumbang. It was so hard for me to even walk from the bed to bathroom (dengan Zeeshan moody tak nak bersiap with the help of his kakak), nak aku gak yang attend dia.

Even nak masuk kereta pun pala aku peningnya lahai, ini tak boleh jadi ni, camne ler hai nak driving but I had no choice, gigih gak hantar dedua anak pergi sekolah pagi tu. Langsung balik rumah, pasang aircond bilik and boommmmmmmmmmmm, betul2 ai pengsan and tertiduq. Padanlah doctor tu bagi 2 hari mc, gamaknya she can see my body is not fit enough. My point is, i know it s very bahaya for me to drive etcs but I had to fight the dizziness, aku pun bukan jenis melembik. I remember when I was admitted at the hospital for my dengue (my mind my mulut still bergerak thinking on the house the anak2 semualah). Itu being mak lah, so sakit macamanapun anak2 takkan paham sakit maknya, depa pun nak tolong2 pun tak pandai sangat specially kakak and Zeeshan yang masih budak lagi. Abang lainlah, dia dah besar and if dia tau mak nya pengsan pagi tu sebelum dia pergi sekolah i m very sure dia will skip school to look after his mom. But dia tau pun after dia dah pergi skul .

Bangun tu pun dah nak thari pun aku tak larat nak masak hapa…kejap lagi anak nak balik sekolah (ada ler satu lauk pindang aku masak semalamya but nak tanak nasi pun tak larat). So husband teponkan McD, abang balik lunch McD jer, haruslah dia sukaaaaaaaaaaaa!!! For the second day of my tumbang lambang tuh, I only recovered late petang. So that bad.

Now i m feeling better already. Hence the update of this blog :) . Alhamdulillah.

Comment: 2

3 days off!

IMG_4768

my adik number 5 had his ACL and segala jenis operation. kaki bola would have this problem mostly. Kami pergi melawat dia kejap satu malam Ahad tu, of cos our magnet Zeeshan sokmo ngekorr lerr. Except Abang Kakak memang sekarang dunia depa study jer. So takde keluar2 rumah pun…

IMG_4775

dan lepak makan jap kat Haslam restaurant depan hospital adik aku tu. Best pulak makan sini, our first time. Laksanya kita bungkus satu untuk anak2 di rumah buat merasa. dah malam sangat pun, but tau depa lom tidoq lagik. Zeeshan dah longlai, dok ajak balik after makan siap cepatlah balik cepatlah balik. Dia dah passed his bedtime. Usuallynya dia tidur between 830pm to 9pm. Paling lambat pun 930pm itupun if dah setengah jam bergolek atas katil. Coz memang 830pm tu dia dah panjat katil sesiap.  So dari dalam kereta dia dah terus tidur. But pagi memang dia bangun cepat. So tu pasal tidur malamnya kena on time. Walaupun cuti, tetap akan tidur as this hour, yelah dah biasa.

IMG_4830

dan routine biasa untuk suami bersihkan the porch, tapi dalam masa yang sama anak bongsu nak main basikal, so abang volunteered to look after his brother sesambil dia study sikit; nampak dok abang tu kat tepi jalan tu dok kat kerusi rotan hah.

Best betul cuti straight 3 hari tuh, keje aku masak masak masak baked. Itu jo lah.

IMG_4814

dan part of it basuh all the brushes. Ini yang kat rumah punya lah. hok stock dalam kereta ke opis or surau opis tak leh campur sekali basuh kang aku gak yang kena buang masa asing2 kan mana satu sini sana. So yang ni pun basuh dah late petang so matahari pun dah nak terbenam jadi dok jemurkan bawah kipas yo lah. About brushes ni ada kala aku rendam gak semalaman but best for oval lah, yang jenis brushes lain tu sekejap je dah putih bersih cantik semula. Oval brushes specially if for foundation memang agak sukar or lambat nak hilangkan the kesan2 foundation or concealer. Apapun letak kat muka sendiri gakkan, if MUA agak payahlah korang, coz clients sure tak suka. Tapi on coverage the oval lagi sedap sangat pakai!

I have so many things to tell but i tengah mood pemalas nak blogging. I ngah gila nak upload all my videos back then masa make up dalam kereta at Youtube.  Check me there lah.

Comment: 1

Ooo suami-suami…

 

IMG_3586

you know some husbands ada perangai yang kita cakap sekali tak jadi, kita cakap 2 bulan pun tak jadik gak. That s the beauty part of my husbandlah, I said beautiful coz dia akan buat tapi lambattttttttttttttttttttttttttttttttttttt. Takde plak emoji nak nangis sini hehehehe…so setelah berbulan2 mohon diasahkan pisau. Berhasil gak lah.

Itupun selepas aku cakap, aritu aku masak potong sayur ke ikan apa bagai tah, terkena jari tapi langsung takde cut or even darah, betapa tumpul bonarnya pisau hakak ye.

Pastuh bila dah asap belasah tajam, esoknya bila pakai, sampai terkerat jari, luka, dalam le pulak tu hahahhaa…nak sangatkan pisau tajam. Standard le kalau potong lelaju tu, mesti tercalit gak.

Takper things get done akhirnya.

 

IMG_3625

dan bakul merah DIY by laki akak gak. Our fav bakul kain baju yang beroda, berpuluh tahun pakai, akhirnya rebah ke tanah jua. Pun dek laki aku gak lah, ganeh bonar pakainya. So in between aku ada beli kat AEON, orang buat bakul tu pi pasar but coz ada roda (though it s not red) so aku sauk gak lah. Mahal kot, RM50 untuk bakul kain baju (yelah nak tarik dari laundry room to ampaian). But the structure dia tinggi kurus so tak sedap bila isi kain baju.

After a month gak kot pakai tu, dan sebelum tu dah mencarik ke merata dunia (malls/shops) masih tak jumpa the wheel laundry basket. So he bought this basket, tak de roda, but he beli roda and DIY it. kelentung kelentang dia membikin, menjadik gak. If dah tau gini baik ler beli camni jer hah dari aku heret beret beli yang kat AEON tu. Pun setelah bebel2 bila nak dapat bakul beroda.

Satu lagi yang makan minggu gak siap, glue kan the holder kat kitchen counter and kat meja make up aku. Ada sekali saja aku letak holder tu kat lantai, semoga dia insap la kan nak buat, nan hado. dia tolong angkat kan simpan adaler. But weekend baru ni selepas berzikir2 segala, dia tampal gak akhirnya. Hoyaiiihhhhh….

Tu lah ye encik suami, yang dalam otak kita  di mana aja kita berada kita nya otak bergerak untuk hal rumahtangga 24/7, tapi aku rasa orang lelaki ni dia pikir hal semasa jer. hari tu nya cite, hal lain tak kuasa dia nak memikior….

kalau beli barang dapur lagi lah, ada  one day tu aku suh beli barang basah, it was on the weekend but dia cakap nanti weekdays baru pi settle, dah masuk 3,4 ari weekdays pun tak do gak poinya. Lepak btul orang lelaki2 ni tau…

Anyway, have a safe trip suami.

 

 

Comment: 2