Lotte Duty Free!

IMG_5500

IMG_5506

IMG_3389

IMG_3398

IMG_3403

IMG_3405

IMG_3409

IMG_3415

IMG_5516

IMG_3426

IMG_3431

IMG_5523

IMG_5526

IMG_5536

IMG_5537

IMG_5538

IMG_5541

IMG_3456

IMG_3479

IMG_3480

IMG_3484

IMG_3490

IMG_3492

IMG_3509

IMG_5575

IMG_5591

IMG_5594

IMG_5601

IMG_5599

 

Comment: 6

Namdaemun Market & Myeong-dong, Korea

IMG_5084

anw ada orang tanya napa tak mintak refund for ski case tu, aku rasa tak yah tunggu kami dah sampai sini lah kan, patutnya masa kat Korea lagi dia dah tau aku bengang, do something bout it, she didnt make an effort pun. Biarpun dia tau dia jaga Red Family, but depa tak dulik pun, yelah benda berbayar, gamaknya.

apapun, ini bukan soal duit. ini soal, kepuasan keseronokan kita dah gone. If that s the cost of the service, that s yours then.

hangpapun jangan le hentam budak2 msia kita kat korea tuh, bukan semua lerrrrrrrrrrrrrrrrr. aku engage sorang  jer, dia pastu sub kat sorang lagi, so depa 2 jer, students kita yang lain gamaknya ok jer lah.

go on, book jer our students there, macam aku cakap 100 kali, satu 2 je kot ada hiccups, tak semua lerrrrrrrrrrrrrr. haiyooo! sumbat ngan tauhu kang! cuma ko tanya aku lagi, nak ke tak engagement ngan this style lagi, idak la insyallah.

IMG_3058

sarat pala aku tengok gambar subway depa nih

IMG_5086

sarat lagi pala aku tengok anak beranak angkat pram nih

IMG_3064

ok pi market

shopping. itu hari adalah shopping day.

hari pengubat jiwa lara ku.

kononnyalah kan…

tiap kali nak singgah sini, terlolong aku tanya t/g mintak tlg translate interpret kan. sampai satu waktu tu aku malas dah nak pakai dia, aku pakai calcultor je ngan sellers. T/g agak pendiam or tak berapa camne yek…tak cam yang the first t/g tu lah.

IMG_3084

hah adik pakai jacket baruuuuuuuuu! muka ko dik, bengang jer. ngan glove baru gak tuh. yang jenis sarung je, tak yah nak gaduh masuk lam jejarinya. ada waktu dia siap sorok tangan dia kay, coz tak nak pakai glove, hamboi koh, -5 ye dik, ko jangan nak berlagak kuat sangat kulit badan ko tuh

warmer socks kaki aku ni, really helpful coz aku tak boleh pakai 2 pcs suor dah, jegging aku tu dah ketat, so warmer socks yg memang aku bawak dari KL, berguna sangat!!! kakak pun ada pakai warmer socks gak, but yang jenis panty hose panjang.

IMG_3094

ada lagi dramanya…..

IMG_3104

pikir dalam nih

camne nak masuk

pram tak lepas

so the boys tunggu luar

tak sanggup nak bergasak dalam tuh

kang ada brooch orang yang bersepai

IMG_3106

abang yang bibir bengkak, sian hensem sorang nih

IMG_3110

kiri kanan ngan brooches, ngan bling bling

IMG_5091

aku dahlah tak terer hal2 brooch nih.

tai aku beli jugak

as many as i can

for family members and close frens

IMG_3117

you budak kecik dok situ dendiam makan cookies jap yek

IMG_5097

dok pikir mana satu ke latest or old design. again aku bukan terer pun brooch nih. main sesebat jer.

IMG_3119

one thing lagi bagusnya korea, dia ada sediakan air nih, tapi pakai kertas. but kita ada bawak tuppeware and small flask, so aku top up je lah air kat dedua botol.

kat dalam cafe/restaurants pun sama gak gitu.

IMG_5099

tak habis2 lagi aku nak pilih

tapi kesalnya, aku tak beli pun for hairbands!arghhhhh

t/g dok reminded me few days sblm tuh, make sure akak dah agak2 nak kena beli bape yek, coz kita tak nak buang masa kat situ lelama.  sampai lupa hairbands clips aku. So amik ni pun main cecapai je lah.

IMG_5100

IMG_5101

IMG_5102

IMG_5104

sesekali abang ngan bapaknya rotation datang jenguk. abang jaga pram. kakak jadi orang kuat maknya, aku suh dia pepilih mana satu nak, pun dia tak nak hahahahah

kakak pun tak geti bebenda ni sumer. Asal malaysian datang jer, depa sume bawak kat gerai makcik korean nih. sampai dah boleh cakap melayu sesikit.

IMG_5110

rambang mataaaaaaaa!

tapi tak leh pakai cc so kalau nak beli sini, better cash out kan duit yer sesiap. Orang kata seketul di sini 10inggit, or 20inggit kat KL depa jual RM80. buat business hangpa yek.

so kalau korang nak beli 50pcs, sesiap ler bawak won berjuta juta jutaaaaaaaaaaaaaaaaa.  aku yang bebodoh brooch ni pun bayo sampai RM300 lebih gak. so korang yang lagi terer hok brooch, seribu inggit sure tak cukup tuh. Nak jual lagi kan? Tuko ler seribu convert to won, hah spend tu untuk brooches jer.

balik KL mark up jual 50inggit pun dah laku.

IMG_5120

IMG_5124

IMG_5125

aku cuma spend sket untuk my accessories. Year end aritu aku ada beli few pairs and sets kat Swarovski, tapi kat sini, pun aku borongggggggggggg jugak. Bling bling :)

jadi overall, apa yang aku shopkan pun untuk diri sendiri, hanyalah the Swarovski set tuh but brooch untuk aku ada gak. beso kepala gajah, merah some more.

IMG_3122

dok depa 3 beradik tunggu mak habis shopping

IMG_3129

 souveniors for families and frens, tak best la kedai dia nih. hah malas nak citer panjang, let it go

IMG_5129

sesambil suap anak makan nasi putih

IMG_3170

keluar balik and if rasa nak stop, benti jerlah….but tu lah ada 2 orang lain yang ikut, nak berenti pun rasa serba salah. coz again, kalau kita berenti, depa pun kena berenti sama, dah buang masa depa. Pening pala, nak shopping tak tenang. nak kena pikirkan masalah orang lain.

IMG_3175

 

tengok kedai jual fur, cam best best, but harga sampai beriban. Jeling laki aku

IMG_3185

kuor lagi, kuor masuk kuor masuk. best dok dalam dapat warm, dok luar dapat tengok kedai gak, just sejuk je lah

IMG_5146

they sent us to this shop, untuk beli I Love Korea shirts. aku dok aside, sudahnya aku masuk kedai kasut. kes nak lari dari menunggu. lagipun sejukkan, baik bawak anak dok dalam kedai orang.

IMG_5151

aku ngah jaga anak, tengok kiri kanan, memang ramai orang. very the happening, market wajib untuk shopping bila mai Seoul

IMG_3198

kedai kasut yang aku masuk tu lah aku belikan kakak kasutnya, beli kes ini dah nak ending of shopping, kang lagi tangan kosong plak

IMG_5155

anak2 tunggu di sini, sama ngan aku lah, coz tunggu yang 2 orang tu shopping tshirts. depa beli memang banyak, sian tengok depa mengusung shopping bags, coz tak bawak bagpack

IMG_3201

aku dah kehabisan baju suor, so since depa masih lagi tak habis shopping tshirts Korea, aku beli le suor warm ni, ada skirt sekali, leh tutup cikvon. Baguslah seluarnya, memang betul2 warmkan kulit kita. Kesal tak beli 2,3 lai.

IMG_3213

Malaysian ramai beli kat kedai nih

IMG_5159

kakak sampai tertidur ko, pastuh kita masuk dalam mall sebelahnya coz nak tengok ada satu signboard yang attractive. unfor the t/g salah pemahaman dan bacaan, lepas kita dah masuk dalam kulu kilir kiri kanan, dia pi check balik rupanya banner tu untuk meant for lain.

kuor balik….

ada t/g pun leh sesat barat, apatah lagi kalau takde t/g, kami anak beranak jer, terus laki aku kena bukak skill travelling dia, he s very good, wpun campak le kat negara mana pun. Ni sebab one week punya plan, so dia memang malas nak pikir on the trip.

IMG_5162

berjalan lagi kita, kulu kilir mencari tempat nak makan. Kali ni punya jalan jauh gak lah…tapi sebab nak suh makan kat tempat tu jugak, ikut je lah

IMG_5171

Adik masih tidur kat dalam, dia kat sini banyak tidur gak, mungkin sebab tak dapat tidur lama and sejuk some more. Makan kat sini sedap.

thanks ye adik t/g yang bawak, biarpun kita ada bertawar hati.

Sedih, depan aku dia cakap dia nak twitkan jugak, akan komplen2 aku tuh. belum aku balik lagi. dia dah berniat gitu. holahai. At this stage, dunia skang, customer is not always right at all, the sellers yang lagi ada right. u dont listen to t/g, u degil! u ll get the twit!

IMG_3228

the food sangat sedap, tapi tu lah aku cuma makan ikan bakar dia yang super duper best and nasi putih. Makan separuh nasi tu kena berenti kejap, coz gegemukkan nasinya. lauk pauk lain RD n abang yang bedal, yang kita tak makan or banyak lebih memang bagi kat group adik2 3 orang lagi tuh.

Anyway masa kat Nami Island semalamnya, aku ada bawak maggi, kita makan reramai masa tu jugak. Pepanas. Bawak bekal. sib baik.

IMG_5179

abang habis makan teruss kong tidur! he s too tireddddddddddddddddddd

IMG_5215

then jalan lagi.

katanya dekat jer tempat tuh

Myeong-dong tuh.

Ikut je lah, we walk slowly.

IMG_5220

the entrance

IMG_5225

happy le kononnya ko kan

IMG_3230

sabar ye kak merah

IMG_3237

jalannya jauh so kita slowly le rehat jap…

IMG_5227

tapi bila dah sampai suka ke main gini, tempat sshopping lagi. but after all, i ddnt buy anythingggggggggggggggg pun. caya tak?

IMG_5233

Lovely Seoul

IMG_3257

dari jauh nampak Seoul Tower

IMG_3262

tu hah, kita missed pegi. abis tu…..

wpun ada dalam itinerary. hemm….kang cite lagi kang, hah heboh lagi kat sana sini. Aku ni dah habis daya cover mana yang boleh hah.

IMG_3297

oh masa hari ujung2 ni pun kita tak harap dah kat t/g amikkan gambar, dia pun tak offer. so kita gegilir lah.

susahlah mintak tolong orang kalau orang tak nak offer nih, dah cakap pun hari2 mintak tolong amikkan gambar, but tulah, tak semua orang suka kan…

IMG_3370

boots dalam ni amboi harga kooo

IMG_3382

happy kakak

IMG_5255

kemudian kita buat jamak kat Seoul tourism coz t/g nak register untuk amik gambar Korea tu lah, pastu kena kuor turun balik untuk shopping, pastuh aku dah kulu kilir rasa nak pi yang sebelah mallnya, kat Lotte, so kita jalan anak beranak sume ngan t/g pi sana, tapi kena naik turun tangga, so kang at 6pm nak patah balik Seoul Tourism amik gambar.

ok not worth it.

tak yahlah, baik ler patah balik dok around this area, dah habis amik gambar baru kita pi balik Lotte tuh. takkan nak buang masa terkejar2 kan, kapal dah lah ramai nih.

Pastu laki aku cakap biar dia bawak anak2 semua naik atas kat Seoul tu, dok kat tempat solat tu and dia suh aku ngan abang jalan jer pi ngan t/g. half way jalan, laki aku call kata diapers adik dalam bagpack abang pulak. derrrrrrrrr!

patah balik.

last2 aku cakap kat t/g tu, tak yah dahlah. kita spend je la sejam kat sini till photoshoot tuh. kuor balik kuor balik kang kena gak patah balik sini.

IMG_5314

sejam aku jadi gini hah. sebelum tu ada anak beranak sama ada pastu depa melenjan lari2 sana sini pulak. Aku rehat kat sini jer. tu pasal no shopping anything kami kat Myeong-dong nih. ada beli satu casing hp abang jer. that s all.

but this is not the end of the entry, tak abis lagi yer. so jangan melompat2 pulak, tunggu dulu.

Eh nak bilang, sepanjang trip nih kita gagal beli data, tak tau le apa masalahnya Korean nih but the t/g provided us with the hotspot. Kulu kilir RD bawak, hah mana nak dpt t/g provide gini, eh ada, supir aku kat Bali, bagi handphone ngan no indo lagi so senang for him to contact us. but dengan hotspot yang t/g bagi tu ler aku boleh IG maknek bagai. Syukur gak. Thanks ye dik t/g.

Ini laki aku le tanya, what s the best on our t/g?

Terus kita sesama jawab, the hotspot! hahahahaha. Dunia internet sesangat. Alah lagipun kat Korea bagusnya depa punya wifi merata2 ada and laju and percuma, dalam subway pun ada line tuh. Aku lalu tunnel lepas parking KLCC pun takde signal kay.

By the way, let s see if korang seronok ngan silent entry, no captions.  Senang gak kerja aku, dah siap dah pun semua.

Comment: 8

Sorey Nami Island!

IMG_4726

welcome back to Nami Island again :)

bawak bertenang semua, cerita tak habis lagi ler. some kita reveal at the end of the entry, final entry. Ramai sangat yang nak emo, cerita aku dok Korea ni dah over 2 weeks dah pun. dah berlalu. tulisan aku as per perjalanan kami di sana.

IMG_2941

korang tengok jauh perjalanan kita kan dalam tuh, baru cecelah pokoknya tuh

IMG_2943

cak! sekor ni dok sini tekejut aku

IMG_2944

cak! ni lagi sekor

IMG_2946

kakak yang happy girl main snowwww jer diaaaa

despite muka muncung dek sejuk.

IMG_2947

langkau jalan kita yek…

adik pun bila dia mengah penat berjalan, dia tadah je tangan mintak dukung. or worst pun dia akan panjat sendiri pram dia. biasanya dia akan carik bapaknya dulu, coz apaknya paling rajin dukung dia lelama. pastuh baru carik mak or abang kakaknyalah.

IMG_4747

pokok pun pokok laarrr

IMG_4757

stopped for lunch.

makan nasi goncang.

kena pakai glove tebal coz panas. berderet Malaysian dalam nih. Nampak le sangat the only lunch place for us to eat (video provided).

IMG_4760

bila bukaknya gini, kalau tak digoncanglah….

IMG_4759

dah digoncangnya begini. basically nasi putih ngan telur mata and sambal2 dia. yang sambal maknek dia tu yg aku tak boleh blah, i cannot ler lalu kat tekak aku, anak beranak aku makan. depa suka.

so aku mintak asing sendiri nasi putih + telur mata tanpa perlu digoncang. biar aku goncang lam perut aku sendiri heh.

IMG_4765

mengorek telur mata dari plate nasi goncang untuk makan plain gitu jer ngan nasi putih. Zeeshan makan nasi putih jer…dah beli tetiap pagi kat 7Eleven depa (macam je 7E). satu  hari tak cukup 1 pack, for him kena 2 packs. itupun nasi aku dapat dari sini aku amik je bagi2 kan dia sket. he doesnt need soup, plain nasi putih sudih.

tu yang senang travel ngan si kecik nih.

Dulu pun lagi susah, coz nak berpuree2 segala, but alah kita mak2, semua boleh settled je lah.

Tahun ni punya trip tengok camne plak, dia dah beso sket boleh tak dia travel ngan nasi putih jer. Insyallah, ko jangan nak tekak mengada2 yek dik, ko tinggal kang!

IMG_4769

habis makan

gambo lagi

masuk block sebelah for jamak.

IMG_4780

nah cukup 5 sekawan

IMG_4785

thanks Abang tulih nih

IMG_2952

ada le bebudak ni main kat ice nih, dok henyak2. aku dah risau kang tercair pecah kang. ha terbolos korang dalam tu kang!

IMG_2957

seronok kakak

IMG_2959

ini semua dia buat dengan rela hati, sesungguh dia yg suh mak paknya snapkan. suka betul dia ikut gaya pepatung nih, macam masa kekecik dulu pantang nampak mannequin

IMG_2962

dalam indoor buildings tu, perangat badan dalam nih. little boy as usual pantang nampak tempat baru, semua dia explore

ada kita minum kopi kat sini, idea nak lekakan dia ngan gadget adalah tidak berjaya, habis dia memekak suh kuorkan dia

IMG_4798

hoh kepit

IMG_4800

mano lagik nak poi nih, pusing lagi ‘Winter Sonata’ moh

IMG_4801

tu diaaaaaaaaaaaaaaa

kurang rapat tapi 99% dah boleh serupa sket tuhhhhh

IMG_4806

hah kuasa heh

peluk laki aku lagi best

Zeeshan takde ni, mana dia menonong tah, kalau tidak, he s between there dok mokak suh dokong

IMG_4809

sini? ok

posing

 

IMG_4815

kotor boots aku, dahlah SF! tapi balik tu maid aku dah kasi cuci lap bebersih. kotor pun dek jalan kena snow jer ngan pasir sesikit sini

 

IMG_4826

aku rasa resmi minum air panas tak membantulah

dia paling best unggun api yang berbahang or heater lagi best huhhhhhh

IMG_2969

yo lah kakak…pun sama kasut memasing ke main kotor

IMG_4830

kenapakah kita kena berdiri kat pokok ni yerrrrrrrr

IMG_2972

ya tuhan tetek mak ko

IMG_2981

ada lagi satu tetek maknya dia tunjalkan ke belakang, so sorang satu anak dapat depan belakang. hahahahaha, menetek yek

IMG_2974

kakak ni comei jer suka betul ngan gambo2 gini

IMG_4842

kalau snow tu penuh kat tanah tu lagi ler cantikkan. dah tu kang lagi bape banyak sejuknya hoh

IMG_4844

love love love

ok boring :)

IMG_4849

laki aku tak ikhlas ler tu nak posing

kita bergambo kena over so nampak gumbira wpun dalam hati ngah bengang bengangnya lah hai

IMG_2983

perkhhh laut ke tasik hapa ni, habis berketul2

IMG_4857

just like dalam studio je gambar2 nih

IMG_4860

beautiful

IMG_4863

aku tak tau ler

kalau bagi aku sejuta suh aku berjalan atas tasik keras belakang tuh, dont think i could do ler. terbayang2 kalau dia pecah berderai

IMG_4865

Redmummy in Nami Island

IMG_2988

nak suh jejiwang minum kopi dating sini, sesila lah…

IMG_4872

the bapak and kids project

IMG_2992

hasilnyaaaaaaa :)

IMG_4876

IMG_2999

IMG_3002

IMG_3007

IMG_4886

IMG_4889

IMG_4894

IMG_4896

IMG_4901

ha ni Winter Sonata lagi nih….

IMG_3011

cantikkan?

mehlah Korea

masa winter

kawan2 aku dah excited 2,3 orang dok google sana sini, baca blog aku pasal Korea during winter nih. at least tak yah van takper, ada coach bus tu pun dah ok sangat. coz sistematik. takyah ler ko nak pakai semua public transports depa. tu kalau ada peluang, aku pun if boleh dikembalikan masa, gitu ler jugak but no pain no gain. Kiranya ada le pengalaman anak2 bersusah payah kulur kilir ngan bus masuk subway segala. thinking on positive side, Zeeshan suka bus and train, so double points kat situ.

tapi kan, ada satu travel agency ni, not to mention ler sapa, boleh dia tak masuk meals. dah tentu aku tanya muslim package, dia cakap meals baik u tapau bawak sendiri. ko ingat aku ni pergi ngan satu tekak, kapal2 aku ni nak suruh puasa? hoh tak logik betul.

IMG_4911

so kalau dah ada proper travel agency, pakai coach bus van tu ker, hah bawak lah batallion ko. itu jangan khuatir.

IMG_4920

cak cak

IMG_4930

ada je merata anak aku kat belakang heh

IMG_4937

belakang tu rupanya hotel depa

takde pun t/g tu nak cakap  nak tunjuk apa bagai. suh pegangkan camera amik gambar pun muka tak ikhlas je buat. stress aku!  ini aku tengok sendiri from my observation, tak perasan ada word hotel kat signboard nun, but coz ada van dia datang amik hotel guests belakang tu letak luggage bagai.

that s where i found out lah. sok sok dah tak tau negara mana nak pergi, aku nak ajak laki aku dok sini ler semalam.

aku rasa coz dia dah selalu sangat buat job t/g so mungkin dia dah rasa tak perlu nak ceritakan terperinci, mungkin pada dia tak penting benda2 gini but my writings dalam blog penting, itulah journey untuk readers tau the selok belok so they can do the research, kot nak dok sini ke tak nak pandai hangpa lah. Mungkinlah.

IMG_4940

hah nampak guests belakang tu dok penuh ngan luggage, depan kami tu ada the van

IMG_4941

bolehlah dari gambar baru lebih terer tau apa ada dalam Nami Island nih. kot tanya t/g aku manjang je jawab, alah pusing2 sama je dalam nih, amik je la gambar kak.

arghhh….

 

IMG_4948

IMG_4950

IMG_4956

IMG_4964

IMG_3019

IMG_3021

IMG_4994

IMG_5009

IMG_5013

IMG_5016

ha korang, sini yek train tuh. ngah pusing masa nih. dahlah kita nak balik this time. mana sempat ler nak naik train tuh. hishhhh!

IMG_5035

so terus masuk ferry. 5pm local time.

balik camne kita datang, macam tu ler kita go through again.

IMG_5044

ini dalam subway. so super tired. tu yang aku cakap ko dah letih berjalan sehari, kakak tidur mati tu.

abang ngan aku tidur2 ayam, tak leh nak lelap coz ada tok nek korean sebelah kanan tu depa dok main game apa tah, sampai menjerit2, sampai bergaduh2!

IMG_3030

ini dia nasi yang Zeeshan makan, sehari 2 packets. boleh suh kedai yang macam 7Eleven tu panaskan jer. usung le kita bawak kulu kilir. ataupun bila kat restaurant yang kita makan tuh, suh depa bagi je nasi panas baru. pun boleh. Nasinya gegemuk, leh rasa kanjinya. Zeeshan suka betul nasi nih.

IMG_5054

itu yang pakcik korean sebelah RD tu, punya sakan mengagah Zeeshan dalam tuh. Cuma cara dia panggil anak aku, macam panggil kucing jer hahahaha…

yang bunyik lidah bila kita panggil kucing tu

ha gitu lah

nampak benau tak penah attend budak kecik tau pakcik.

IMG_5060

sengsaranya mereka.

sehari berjalan kat Nami Island with lots of public transport. had to angkat pram. Kesian. Abang memang ikhlas tolong, tapi me as mak bapak memang tak puas hati sangat ler.

Korang tau escalator KLCC? kan ada tiang, ha camtu ler escalator kat korea, so tak leh ler nak bawak lepas stroller.  Ada lift, tapi jauhhhhhhh, ada yang rosak.

Masa kat sini, t/g tak jumpa lift. ah kaki dah sakit, badan dah penat, lapar lagi. naik jelah redah tangga tuh.

IMG_3039

nak pi makan dinner, lagi jauh berjalan! kaki aku dahlah sakit dok pusing Nami Island yang tak complete tu pung. Makan sini. macam steamboat.

IMG_5072

sedap ler abang kakak makan nih, suka betul depa. Tang Korean food, no hal, depa memang perabihkan. Laki aku pun not badlah, dia tekak worldwide, semua boleh.

Aku tak, aku cuit2 jer, makan sikit jer, buat cicah ngan nasi.

Balik tu, dibilangnya ada 2 options, nak naik bus or naik train. T/g checked from her peta ke waze ke dari gadget dia lah, so nak yang mana. Aku cakap, aku nak naik taxi, if you tak nak bayar, i ll pay. My family dah tak larat. Nak suruh jalan lagi pi jejauh you punya bus/subway? Angkat pram lalu tangga subway you lagi?  I would rather pay my own taxi. Muka aku dah muka yang kalau ko nak tease lagi, memang kena makan sup penampau jer masa tuh.

Pastu dia keluar, pi check ngan boss dia (over the phone). The budak t/g yang kita engaged deal off ngan dia selama ni, dia kan pi buat duit lain, pi attend malaysian group yang lain. Hah tu ler. Have i told you, dalam trip aku ni for 3 hari ada budak Melaka 2 orang dok ngekor. Kesian betul. Main combined2 jer trips depa nih. Dahlah kita family, depa bujang. so nak tak nak kita kena tunggu depa, or depa kena tunggu kita. Specially tunggu kapal aku ler, dahlah 5 orang. mana anak hokhek bagai. Ok, tak worth. Kalau lambat jalan, bukan adik 2 orang tu yang dipersalahkan, aku anak beranak ler yg salah, yelah dah kapal aku ramai.

ok so dia check ngan t/g boss dia boleh tak nak bayokan depa (yakni kami semua ni lah, the Red Family ngan 2 budak Melaka tu) naik cab. OMG, itupun ko nak kena tanya jugak ke!! Your boss is making lots of money, but at the end, she agreed (after getting approval from her ‘boss’) to pay our cab. tapi kalau dia tak nak bayar pun aku insist gak nak blah ngan cab, bayar je lah sendiri cuma tlg bgitau kat cab driver tu our place sudah, in Korean, mana kita geti. tak larat dah.

Sampai naik cab. pun tak berenti depan rumah grrrrrrrrrrrrrrr, jauh kat main road berentinya. What theeeeeeeee??? We walked to our house, the t/g tu, malas nak escort us back home, hilang terus jalan to her direction. Dahlah tak discuss esoknya nak meeting jam berapa segala.

Sepanjang hari tu aku tengok performance dia, aku WA her boss, budak t/g yg aku deal asal ngan dia, aku suh dia come back and serve us back. But ingat dia nak layan? dok sibuk buat duit dari groups lain. That s her business so cakap pun tak guna.

Hang kira ler, contoh yek, kalau seminggu dia amik 5 groups, with minimum 4 ke 5 members of family , for 5 days, mbe dia charge RM7k. Ni Contoh. 5 groups seminggu dia boleh dapat 35ribu ringgit ok! tolak expenses sana sini, at least 20k ke 25k dah dalam tangan! Or maybe less. Kalau masa aku datang jer sampai 3 groups serentak dia attended. Ke 4, ai donno lar. Maybe some of them service bagus, i didnt say all, aku cakap based on my pengalaman jer lah.

Yang aku engage tu ada bagusnya walaupun ada hiccups but yang sub dia pun adoih, kakak abang yang kekecik tu pun tak seronok ler ngan subs sorang tuh. Tu pasal dibandingkan yang subs dia, molek lagi ‘boss’ dia, we miss her on the Nami Island sesangat but our request mintak dia serve us back, tak dilayan. Kira package kami amik ni out of 5 star nak marks depa, memang tak dapat ler  nak bagi 5 star pun.

IMG_4909

Thanks Nami Island for having us.

Wpun depa punya service not as my expectation, and the 2nd t/g memang tak berapa nak jadi photographer, pun dia tolong le jugak amikkan, so must thanks both of them on that. kalau idak takde le pulak gambar kami berlima, kena suh korean tolong snapkan pulak, camna la pulak aku nak cakap korea suh tangkapkan gambar?

nah, our first time makan minum mengadap snow menitik tik tik… :) .

by the way tak yah ler nak sibuk tau package mana, orang mana student mana satu. aku pun sehabis daya hide gambar budak2 tuh, nama depa pun aku hidekan, biar aku and family jer lah yang tau. Kalau pun ada sesapa yang tau sapa depa, definitely bukan dari aku, kita tak tayang pun sapa depa kat public, we keep it to ourselves.  I am writing ni as my journey, memang ler ada fun nya tapi ada jugak yang duka nestapanya kan, rileks, chill. It s over, ini my storyline.

Hangpa nak engage our student sana, go on but untuk family aku tak sesuai, mungkin family kalian cocok. Some more cerita Korea ni ada lagi sket lagi nak habis, sabar yer, jangan reribut, tunggu penghabisan entries, orang cerita tak habis lagi nih. Ko nak bercerita ke aku  yang tengah menulis sekarang nih? Cerita aku ke cerita ko skang ni? Ko nak tulis sini? Kang aku tak nak tulis apa2, aku letak gambar je kang, hah lagi double bising, takper, entry untuk esok dah siap menceceh, for lusa onwards, no captions no story no writings no potpet!

IMG_4855

Comment: 7

Trip to Nami Island!

IMG_4451

coming to our 3rd day of Korea trip.

Bebudak 2 orang tu dah bangun dah mandi dah bersiap, but sambung tidur balik jap sementara aku siapkan breakfast pagi tu. Adiknya tu dipujuk Kakak coz nak melekat kat pakmak nya, aku ngah sibuk, apaknya ngah mandi so dia berdodoi tidur ngan kakaknya jap…

bukan senang nak mandi tetiap pagi, sejuk sangat. wpun ada heater. dia plak biasa bangun tidur jam 10 pagi, ni 6 pagi tuh tak ke dia hangin jer….

IMG_4458

semua dah bersiap, pakai berlapis2. laki aku ngan suor longjohn lagik. kita menu maggi pagi tu, tak sangguplah nak pi amik roti kat g/house tuh, baik ler makan sendiri, lagipun roti kayu kayan pun aku bawak. Some more kids teringin nak maggi kan,  aku masak atas dapur tak kuasa le nak buat cara makan asrama, taruk2 air panas tuh. Bawang pun aku dah siap2 bawak hiris dari KL gak.

IMG_2716

ready for the trip…

The purple one is Balenciaga Velo

super sedap bawak, tak sesia beli kat Paris arituh

IMG_2720

macam biasa, dok Korea with this kind of t/guide pakai public transport banyak betul jenisnya. Walking toksah cakaplah kan.

IMG_4530

by the way, kita anak beranak kulit kering wpun berlotion segala. Abang paling worst, bibir dia sampai bengkak dek pakai warmer tutup muka tu…but la ni dah baiklah. but throughout the days nak baik tu, sampai berdarah2 bibir dia.

IMG_2740

in the bus, first transport.

IMG_4537

memula facing mak, tapi kita pusingkan dia kedepan pulak, so dia nampak le the view dari cermin bas depan.

 

IMG_2760

amik turn mak tolak adik

IMG_4544

then kita naik train. ingatkan boleh tidur dalam ni, but this kind of train punya seats jenis facing passengers lain, so memang tak leh lerr nak tidur.

some more aku ada drama contact lens ternaik ke dalam belakang atas mata tu hah. Solution tak bawak, left kat g/h.

sampai sudah dia tak nak turun jugak lens aku tuh. So terpaksa ler pakai back up plan, amik air suam, aku tarik gak kuor and pakai semula. sib baik berjaya. kalau tak, ada yang memang tak nampak benda, takkan nak pakai sebelah jer.

but sok soknya aku terus bawak solution and extra lens lam handbag.

IMG_4549

Zeeshan yang active dalam train. but masa train stop je dia dapat berjalan kulu kilir

IMG_4555

aku payah nak pakai fisheye lens ni masa on the move coz senang benau tanggalknya, so bila teringat jer baru pakai heh…

IMG_4577

then yihaaaaa

kita dah sampai the station to get to Nami Island.

masa ni turun je train, ya tuhan snowing terus berdentum2. I feel so blessed. Bersyukur sangat dapat diizinkan merasa snowing.

detik detik turunnya snow tuh. excited hahahahaa.

 

IMG_4581

ada video, dah uploaded ssemua videos lam my youtube, boleh search redmummydotcom kat youtube tengok kat sana but i m also posting them here

IMG_4583

orang dalam tuh muncung jer…dengan sejuk hoh

IMG_4597

kita kuorkan dia, dalam video boleh nampak dia punya menadah mulut nak masukkan snow tu dalam mulutnya

kahkahkah…..

IMG_2772

anyway, the public transport issue tak habis lagi, pastuh kena naik pulak taxi ke ferry station. tidak ler jauh, sekejap jer….

aku kan bawak stroller, berlipat2 nak kena buat

IMG_2786

the ferry registration area

IMG_2803

gitu le gomannya muka ferry dia

yang nak kental ha dok luar tuh

aku mmg takde le nak kuor, dok dalam tu dendiam

IMG_2818

ko dok sini dendiam

kita makan nasi yekkkk

IMG_4606

RD kuor, dia kulit biawak. amik gambo ais keketul tu hah nak ke Nami Island

IMG_4608

ni kalau terterjun ke dalam tuh

gegigil la kooooo

IMG_4611

almost there….

IMG_4612

tengok dah sejuk, apatah lagi kalau merasainya sendiri

IMG_4613

check out in my youtube too kay

IMG_4615

hah sampai sudah Nami Island

IMG_4621

yippiiiiiiiiiiii

IMG_4629

Kakak ni pakai winter jacket aku, yang aku pakai on the first day sampai sini jer. biasalah ai is cepat boring pakai sesatu baju tuh, ni dah penah pakai kat previous trip, lagipun aku winter jackets memang melambaklah. sapa nak buat sewa? meh meh. nak dapat percuma memang agak2 ler kan. winter jackets bukan memurah alang.

IMG_4630

Small king tunggu jap yeak, nanti kita kuorkan ko

IMG_4634

abang ni pakai jacket maknya ganeh btol, boleh poket tu koyak, bang oooo bang

IMG_2837

ni ropanya yek tempat si Winter Sonata tuh

IMG_2839

eh berlebih2 plakk

IMG_4642

let s do the walking

dalam ni memang kena berjalan tak sudah ler kan

IMG_2841

huh, ais ko

 

IMG_2854

antara ada di Nami Island

IMG_2855

aku tengok gambar yang aku pilih untuk buat entry, and nak kena tulis. kesalnya upload gambo bebanyak hoii

IMG_2861

Igloo!

IMG_2866

depa berempat je masuk dalam igloo tuh

IMG_2870

sesungguh dedua beradik nih dok dalam tuh, tak leh lelama, ramai orang nak masuk gak

IMG_4653

the Igloo!

IMG_2874

Adik yang telah bebas dari strollernya

IMG_2875

hah ada hotel pun dalam nih, so if you nak buat prewedding photos, tak yah gi jejauh Paris nun, pi je Nami Island hah

IMG_2876

eh ko dik

IMG_2877

kakak abang adik do their tour

IMG_2878

hah winter pant abang ni, asalnya pun aku punya. depa boys beli 1 each jer tapi aku mmg ada lebih coz aku mana tahan sesejuk sangat nih, pakai sekali je masa kat Paris nun. mak mengalah, sian anak sejuk, so bagi anaknya pakai

IMG_2886

korang sambil tengok kami, korang tengok ler jugak the scenary of Nami Island tuh

IMG_2888

aku tak rasa aku tour the whole Nami Island ni pun. selain terlalu sejuk kita jugak boleh tahan pancit jugak ler nak berajlan and some more, hah…t/guide aku  untuk hari ni, bukan the first 2 days punya.

dia pi sub kat kawan dia. coz yg t/g asal kena pi attend group lain, malaysian yang datang. banyak benar amik groups at one time, sampai main sub sub.

aduh. stress.

budak yang attended us ni not as good as before (wpun yg sblm ni pun ada hiccups), manjang tanya tak tau tak tau. takde keseronokan betul dengan t/g sorang nih. tu yang aku cakap, malang hai malang. nanti la cite panjang lagi. 3 hari ngan dia.

IMG_2890

pastuh dalam ni ada train, kita boleh naik pepusing Nami Island, kita passed by tapi t/g tak cite cakap apa pun, bila kita balik kita tengok orang naik. omai, napa le ko tak bilang, dia buat dek jer, macam memalas betul attended us. Tu pasal kalau gini dik toksah ler amik job jadi t/g, luluh perasaan orang kampung ko kat Malaysia ni, balik bukan dengan seronok, rasa tak puas sangat.

Kalau ko pendiam sangat, kalau ko rasa ko tak boleh jadi t/g job ni memang tak sesuai ngan ko, korang memang dah grad so ngah tunggu masa nak balik and dah selalu sangat datang Nami Island ni for bawak orang malaysia tour cuma kita ni first timer, tolong yek, buat kerja sesunguh sket. begitulah malangnya kami terlepas banyak benda.

ini aku belum citer lagi ada part yang dia suh aku google sendiri if nak tau sejarah tempat yang kita pergi. even a sentence will do but asking us to google???

Kitorang anak beranak berpandangan, really!!

IMG_4676

tengok video dia cakap snowing dah? so comel

IMG_4689

IMG_4691

happy happy, lupakan kejap yang benda remeh temeh tu. but dalam blog, harus kena cerita. what i feel. how we feel.

IMG_4692

IMG_2901

IMG_2908

Winter Sonataaaaaaaaaaaaa

IMG_2916

IMG_2932

IMG_4701

IMG_4699

IMG_4719

so that s part one of the Nami Island, cuma kat sini takde snow drop drop, yang kat transit tadi tu jer ada, but that s fine, coz kita dah merasa awal2nya. I am posting the 2nd part of Nami Island soon. Lotak gambar je la heh, tak larat ler dah sesatu gambar nak bercerita. Bukan sket alang entries aku lagi, ada lam 6,7 entries lagi nak settlekan.

Hah unggun api love love tu, bukan hiasan, kita memang perlukan the bahang kehangatan panas sangat. But tak boleh ler nak duduk lelama kat situ. Nak jugak pi berjalan dalam Island nih, walaupun tak dapat habiskan semua, kena ler make a move. Some more we have few hours lagi to do here.

Kalau ada ski kat sini aku buat kot, coz kecewa dengan semalam punya kes ski kan. Oklah kena get it done ler kes ski tuh, next time kita buat personal trip sendiri.  Sapa nak pi Korea pasnih? Ski kan akak yek :)

Oh Nami Island ni famous dengan Winter Sonata, cerita Korea yang happening heboh kat Malaysia many years ago, i think dalam 12tahun dulu. Aku ada ler jugak tengok but tak semua episodes, some more aku bukan die hard fan for Korean thing, so takde ler tau sangat but of cos ler at that time memang kepoh betul Winter Sonata. So sini ler tempat depa buat shooting, i ll share you more ‘Winter Sonata’ scenes soon.

 

Comment: 9

Vivaldi Park Videos!

naik cable car

tengok pemandangan ski slope dari puncak tinggi

 

beginilah bestnya bila buat slide

yaribbaaaaaaaaaaaaa

abang kakak yang pulun habis the slide sleding

makpak buat 2 kali jer…tak larat nak naik ke puncak tuh

sekitar Vivaldi Park

ramai crowded tapi tempat pun besar, best if dapat tidur sini so berskiing le ko sampai puas siang malam

mak merah buat slide

first time best

kali kedua sampai merecik snow tu kat mata aku!

dalam tram

anak kecil menceceh bengang tak dapat keluar

dok ko situ dik

 

Comment: 3