Baking class and the fever day…

 as this entry is up, my husband is still not well. Baru discharged weekend baru ni but platelets are still low, 70. But i want to start with this baking class story first, also the day yang akak mula fever. Sad sangat bila kenangkan that i have been looking forward for this class for so many months actually.

but we had to proceed with the class though 15minutes sebelum class I dah rasa tak sedap badan.  U know the demam akak dapat tu, bukan demam biasa. Coz I tau kalau demam biasa tu at least sure dengan flu lah sore throat ker, ini takde tanda langsung. Ngah siap nak turun bawah for the class tetiba boleh rasa sejuk, bulu roma naik and need to berselubung.

So akak terus berselubung kat sofa bawah, coz the baker is coming anytime masa tu. Bila sampai jer, kita terus start class. The students aritu, of cos me, abang and kakak, and little boy Zeeshan sibuk2 sesikit sama gak.

 IMG_5395

 pecah telur by kakak and adik

IMG_5401

Baker ajar 3 resepi, memang ai requested for these 3 resepi sangat pun. But tu lah, i was not well, my concentration on the baking class tak berapa bagus. Kekejap lari baring. Bila dah down teruk sangat, my husband gave me panadol.

IMG_5427

so bermulalah the cycle of 3 hours down and 3 hours up. 6 hours cycle akak panggil. Why? coz setiap kali lepas amik panadol (till discharged), akak akan down menggigil and jadi macam gambar atas tuh, for 3 hours. merengus, merengek, sangat2 sakit sangat.  Tapi bila dah dapat panadol, i was ok for 3 hours. Lepas tu, down balik for 3 hours. Ini sebelum amik panadol, bila dah amik, baru rasa ok sikit, kebah, and sambung belajar baking.

IMG_5413

tu pasal akak pakai baju berlapis, baju sejuk putih tu tak pernah aku pakai dalam rumah, tapi sebab demamnya pasal. Jadi baking class haritu kena repeat balik actually, abang kakak yang lebih mahir dari maknya coz aku sangat2 down. Entah apa baker ajar masa tu, kekejap je masuk dalam pala hotak, ni dah baru baik dari denggi, ada fius pala akak weng, pun tak boleh nak recall (i dont want to push myself) apa yang belajar hari tu.

IMG_5416

but of cos, good for abang and kakak, they belajar bersungguh2 baking class nih. Untunglah dapat kawan yang baker nih, eh akak bayar tau for baking class nih walaupun baker ni kawan akak. Jadi, for the next session, kena bebetul sihat dan be better. Korang bolehlah belajar dari Abang kakak gak.

IMG_5417

pandai depa mastering sume nih, ai also have to learn from them.

IMG_5422

oh for that day, kita buat 3 jenis kek:

1. Brownies cake

2. Red Velvet cupcakes

3. Kek gula merah tepung (ada nama lain, but i m so blur to think of this right now)

IMG_5433

 Duration untuk ketiga2 kek ni, kita belajar for 4 hours. dari jam 2pm to 6pm. Sangatlah mudah memahami but provided ko sihat ler, jangan cam akak le kan. Ini perebutan nak isi red velvet dalam cuppies.

 

IMG_5430

 I am still struggling in between the classes tuh….laki aku ada kat atas, his duty for Sunday usually buat vacuum and mop for the whole house, tu yang bz kat atas tuh…

 IMG_5435

love the penyibuk type of Zeeshan, takpelah bersepah2, kemudian boleh kemas asalkan they had so much fun baking the cakes. yang girl kecik tu anak baker, terer budak tu baking oi, abis tu tengok ler mak dia…

IMG_5447

if i were ok, i ll get up and join them….ini nampak gaya memang macam ok ler. syok buat nih, cuma concentration akak agak low sangat.

IMG_5449

brownies dah siap yey!

IMG_5457

cuppies on the way too

IMG_5463

comot adiknya, sambil tu dia pun masuk mulut gak, emm delicousnya ammi.

IMG_5471

the Red Family during the baking class….

IMG_5477

i love this baker so much, sangat bertolak ansur. She came all the way from Shah Alam to ajar mak merah ko nih, dan anak2nya. Sangat famous dan terer in the baking line. Even celebrities pun ada jadi her customers.

IMG_5494

brownies dah siap yey, jom ceconteng!!!

IMG_5496

ko perasan ada rongak kat kek tu, ini kerja abang kakak, sedap sangat depa tak menyabau nak makan!

IMG_5505

ya allah tengok brownies ni, dapat lagi sepapan bila the baker came down to visit me at the hospital. Baru cadang nak buat lagi malam CNY aritu (tapi warded le pulak).

IMG_5508

the red velvet is ready to be conteng2 too

IMG_5511

ini kerja tangan dari kami 3 beranak, so agak comot hahahaha….dalam nih kita dah siap2 nak bawak balik Kapar for my mertua punya makan2. kita bawak all 3 types of cakes tuh. Even my mom pun dapat, my adik beradik lain dapat merasa….

 IMG_5527

habis je baking class, aku down kembali! so while on the way from Cheras to Kapar, dalam kereta dok merengek jer….anak2 pun kesian tengok maknya. RD dropped the kids at my in law’s house and terus rushed bawak aku ke near by clinic in Kapar, kena injection terus, but lepas tu, macam dah ok for 1-2 hours, but malamnya sekali lagi datang demam tuh…bila balik rumah. Macam aku cakap, the cycle of every 3 hours. Nanti kita sambung lagi cerita pasal denggi, the next day nya coz I terus kena admitted.

IMG_5521

Meanwhile, she s the best baker / teacher yang ajar kami anak beranak. Please please look for her, she boleh datang rumah you untuk ajar class. tu satu.

she boleh buatkan you cakes of cos ler kan, tempahan diterima setiap hari, insyallah.

she can do the delivery too, if tak boleh pun korang boleh ler kawtim macamana for pick up nanti.

Cari this baker, the Pinkydotz Apron via instagram: https://www.instagram.com/pinkydotz_apron/

Contact her at:  0132914065

Pinkydotz Apron belongs to Nanie, my beloved baker fren.

I m gonna have another baking class with her, so nanti kita akan belajar bake cakes lain pulak. Maybe mini pavlova ker…simple birthday cake ke kan hehehee…..Insyallah the class tu kita buat dalam bulan depan, selepas semua dah settled down. sekarang akak merah agak huru hara. Thanks Nanie for being my baker teacher, see you insyallah on March/April.

Comment: 7

RD & Zeeshan – denggi

image

Begitu ujian Allah.

 

Few hours selepas I was discharged (after 7days warded), RD pula admitted for the same reason – denggi. I memang tak dan nak jaga dia cos I sendiri macam yoyo. Balik rumah dapat rehat tingtong tak sampai 10-15jam bila Zeeshan masih lagi belum recovered from the fever (he s been demam first followed by bapaknya).

My husband pepandai la kat hospital, my youngest bro datang malamnya hantar kiriman lauk pauk jus betik bagai made by my mom.

Esoknya I memang tak tidur, kekejap jaga tuam Zeeshan and check his temp, the first thing pagi esoknya terus bawak pi nearest clinic.

Amik blood test kompem denggi gak so rushed back packing kemas rumah sidai baju buat memacam and terus pi hospital.

Jadi now ai bertangga lagi kat hospital jaga anak jaga suami, more to jaga anak cos suami dah besau galah. But kekejap ai lari la jenguk laki, dia pun datang gak jenguk kami.

Tak boleh depa nak sebilik or joining room takyah la ko argue ngan akak aku dah habis begging, lagi la aku nak memudahkan kerja so takpelah as long as same wing atas bawah ai lelari jap kat laki kat anak termasuk anak2 di rumah.

We ll talk lagi pasal denggi nenanti, for now kalau dapat power nap memang itu yang akak buat lu cos i pun belum baik pun, my medical leaves dok tingtong dengan jaga anak. Kena kuat lah kena lawan gak cos one parent dah admitted so akak kena jadi the very supermak.

Please pray for us, ujian ini memang permulaan 2016 kami.

Comment: 11

Dengue fever….

imageAfter my 3rd day at the hospital, I m confirmed contracted with dengue fever.

It was after 4 kali amik blood tests.

 

currently still warded, platelets doesnt allow me to be discharged yet. It waa 20s, then 37, 36, 59, 56 and latest is 60.

Wish me fully recovery, my husband and my bongsu pun tengah fever too. Semua tips makan minum denggi pun my mom dah buat; sup ketam jus betik kiwi dragon fruits kurma dan macam2 lagi, in fact one of my readers sent chinese herbs from Kuantan too. Tq sangat.

Cuma my appetite is not that strong anymore. Doakan saya.

Comment: 11

Blood flags!!

image

Blog is currently slowing down. Im posting this on my 5th day of being sick and my 3rd day at the hospital.

Sedang mengalami viral and bacteria infection. Blood flags is called cos masuk hari ni dah 3 kali cucuk (7tubes) kena amik. Still waiting for the ‘culture’ blood test to come out.

Wish me for speedy recovery, mental n weak betul badan ni…dugaan Allah.

Comment: 28

Recap for my 3 weekends…

 

IMG_4878

wah kau, sedap nampak landing atas tuh, carik apa??? Eh budak Aminah ni tak pregnant la, aku tak nampak pertambahan kebesaran perutnya. Unless dia memang mengandung perut kecik kan, so not sure. Idok le aku bawak pi jumpa vet pun.

hari tu pagi2 buta subuh tu, dia boleh terlepas naik ke atas, and pastu aku masa tu ngah sayup2 mata, terkejut je tengok dia ada sebelah aku. Sempat dia kejut aku dengan cara mengscracth sebelah katil merah aku huwaaa…ko ni pun nak kejut agak2 ler. pastuh dia tak nak pi dok bilik lain ke hapa, dia dok je kat lantai sebelah aku tuh.

Ada gak one day sampai ke toilet dia ngekor aku, siap duduk lagi kat lantai tengok aku memerut hahahaha but bila dia nampak Zeeshan je terus dia menyorok dalam walk in wardrobe. Ngeri betul dia ngan Zeeshan hahahahhaa

IMG_4879

seguni seminggu punya ironing, all done by yours truly. rutin.

IMG_4885

peneman ironing, tapi masa ni tangan dia dah sakit gak, belah kanan tuh….

IMG_5010

di weekend lainnya, pun sama jugak. kiri ironing, kanan kena lipat.  pun dedua aku buat solo gak, berejam gak lah coz mata sesambil kat tv, anak2 ada jobs lain kena buat gak but taun ni depa kurangkan sket buat kerja rumah coz banyak school things,tuitions sort of so tak perlah.

Laki aku pun weekend memang job dia vacuum and mop satu rumah.but except tv and kitchen, itu hehari kena sapu and mop, Zeeshan punya makan nasi je boleh bergemah merata.

 

IMG_5002

dan jugak last week too, ada isu air kat Cheras. rumah aku affected gak. Kalau paip lain tak kisah, ada direct dari tangki with pump tuh, but kat sinki, tu direct bukan dari tangki so sama ada air slow nak mamp or takde langsung. Jadi for that one day tu memang takde air langsung, air kencing lagi kuat ler diibaratkan. So kumpul2 and Abang angkut semua dalam baldi, basuh kat dalam bathroom, lagi laju aman dan cepat pantas kerjanya.

Frankly speaking, aku maleh kuor rumah le sejak dok Red House ni. Lelagi takde maid kan, lagi lah bahagianya dok rumah. Kita pun jarang kuor makan luar, wkend biasa pun memang aku masak, kalau supper jer baru beli kat luar tu macam burger for the kids tu kan.

IMG_4899

beginilah yeah kalau dah makin tua makin pelupanya laki aku hah….RM700 tuh dok dalam pusing wachine machine. Nasib baik ler alhamdulillah lembab, tunggu kering jer. Kalau sama hancur. Hah…bukan rezeki. Ada yang tanya kenapa tak letak dalam wallet, thing is he baru lepas cucuk duit kot masa ni, wallet pun ada duit gak tu pasal dia letak je dalam pocket. Duit ni memang duit aku pulak tuh, aku yang suruh cucukkan (aku kan pemalas nak pergi ATM bagai nun), jadi takde maknanyalah kalau sapa jumpa dia dapat, coz dah memang pun duit aku hahahaa….cuma kalau hancur berderai ni laki aku kena double up kan ler kan..

IMG_4985

aku dok pelik napa ler jem sesak betul kat Permaisuri nun, i was on half day that Friday. Biasa le orang parking untuk solat Jumaat but masa tu dah 2 lebih pun, awat jem lagik, rupanya semua kereta u turn back, tak boleh nak lalu. Luckily ler ada laluan uturn sebelum cement truck ni sangkut. Ko tengok, dia dok bergesel sudah sama itu 2 kereta kiri kanan, tak lepas. Tak boleh ler pulak nak salahkan truck coz both cars pun illegal parking, but the cement truck pun tak boleh gak nak lepas, cuma waktu lalu tu memang salah ler, donno  ler since what time pulak stranded. Aku pun terus pusing ler lalu ke Bayu Tasik, nasib baik le ini territory aku dah tentu aku tau mana jalan selok belok nak celah bedah.

IMG_4995

Always have pens and papers in your car. For me aku sentiasa ada 2 helai kertas ni, satu for my number satu lagi untuk number laki aku. At his car pun aku ada buat sama jugak, so in the event ko kena double park, letak je lah kertas ni. Dulu aku tulis2 gak but asyik tulis jer, hish buang masa jadi terus sesiapkan nih, by default jer. Life is eazy if u menyenangkan orang, coz kita pun salah double park.

Ini case aku pi jumpa optician, kena le double park. Kat Permaisuri tu tak pernahnya tak kena double park. Kan kes mata aku yang rabun jauh rabun dekan. so aku pi buat la gak spek yang 2 in 1 tuh, the multifocal or progressive lens. Aku baru buat satu frame dulu, lagi 1 frame will be later. Aku beli frame asing, tapi aku hantar kat optician aku nih, He s very nice apek, lama dah aku jadi customer dia. Besides aku pi tempah contact lens aku gak, dengan dia dah lama so dapat harga pun agak harga lama lah, tak penah dia charge aku harga gst or harga baru memahal tuh. Kena buat lebih frames coz aku bukan jenis bawak spek merata2. So satu kena ada kat atas, satu lam keter satu kat bawah, satu kat opis, macam tu ler.

IMG_4718 (2)

Among my bembarang ordered online. Lama pulak aku tak menayang barang2 yang aku beli kan…

Carpet belakang tu, dijemur, jadi aritu musim hujan, so jemur dalam rumah le pulak. Takkan ler korang tak pernah nak jemur kain baju dalam rumah pulakkan, dah berlipat pun carpet tuh, simpan, Raya nanti kita bukak hahahaa…so far dah 4 carpets aku simpan. Menyapu lagi mudah dari mengvacuum.

IMG_4724

one from the items I bought online.

Yang buat aku pilih palette ni coz of the green, in my collection belum lagi ada this green, tak pakai pun lagi, but collecting is a must ler kan. Masalah bila nak pakai, not your problem, that s my problem. :)

 

Comment: 5