Colourful Syawal…

cuti raya lagi ke?

moood beraya mestilah masih ada kan?

aku pung cam koranglah, raya pun raya sakan bebiasa jer, but dah kerja pung. So no sesambung cuti sampai ada sindir amboi kak red blog pun raya sakan btol.
yelah ni kan akak update ha walaupunnnnnnnnnnnnnnn dah nak memulakan langkah typing, sangatlah cedera parah mood yang ada.

Pun begitu aku ada banyak lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii entries sebelum Syawal dulu nak jugak posting kat sini, my few places of buka puasa, get together with the bloggers n day to day activities. So walaupun cerita basi but i remember hangpa ada cakap lah kak red blogkan jer, we surely read it yelah walaupun cerita basi kan.

Ni seminggu punya Syawal story pun janganlah sampai hujung Syawal baru nak abis.

Well on the first day of Syawal, dah lepas solat, bersalaman di rumah, sebelum headed to our parents house, kami stopped by kat Tasik depan rumah untuk raya posing dulu.

 

IMG_1240

The complete Red Family. The boys were wearing blue baju melayu and the 2 girls pulak in red. Aku decided to wear red pun hanya on the nite before. I have to match up with Kakak, dia ada 3 warna jer baju raya, so kena lah sedondon. Zaman aku bersama warna dengan the boys dah no more youuuu….

Zaman tu dah bertahun2 aku applied so i love the contrast colour.

IMG_1254

Zeeshan adalah subject yang paling susah nak bergambar, banyak distraction tu pasal memula sampai terus pose untuk family and the kids dulu. baru the bebesau. Songkok tu dia nak pakai coz tengok abang and bapaknya pakai, tapi dia punya berpeluh , sampai basah rambut dia huiii

IMG_1266

Sampin abang terlajak panjang pulak, patut diroll up lipat separuh baru gulung…..

IMG_1270

Baju melayu biru ni pulak sebenarnya adiah dari makabah aku untuk anak lelaki, menantu lelaki dan semua cucu lelaki. Semua kena pakai baju melayu ni untuk dipakai for my brother’s wedding tapi semua jugak merasmikan dulu di hari raya. For ladies pun biru gak but semua tak siap, tailor kata pas raya baru siap for the wedding.

Aku pun tak kisah, bukan nak pakai masa raya pung.

IMG_1279

Syawal tahun depan bolehlah lagi bergambar kat sini, or maybe di tempat baru kami. Insyallah VA will be our last raya tahun ni lah, tahun depan tempat lain pulak :)

IMG_1291

Pengiklanan sebentar by Zeeshan, dok galid nak bagi mami flower.

IMG_1300

si adik tu ah aim nak lari satu tasik, memang mengejar la kami dibikinnya, cuma tak tergambar dalam entry ni hah

IMG_1327

aku punya tak senang hati posing heh, abang kakak dok lari kejar adik kulu kilir

IMG_1335

lam 10 snaps ada le 2,3 yang jadi, lain sume mulut ngah menjerit ler, mata dok ke kiri ke kanannn

IMG_1373

kan….ada lagi iklan tu hah si kecik nak bagi bunga kat mak nyaaa

ko dik, DBKL datang marah ko kanggggggggg

IMG_1442

thanks to my 5 inch wedges, kalau tidak lagi kemetot mak kooooooo

IMG_1462

we are red team kan kakak…..

tahun depan pun merah lagi kot hahahhaha

aku senang jer, takde warna lain nak match pun kita carik gak merah…. kakak is always ok jer…

IMG_5600

part of behind the scene….

pastuh lari balik umah abah aku. Bersalaman and lari semula 5 biji keter ke sini untuk big group family photo pulak. Itu nanti punya postlah yeah.

Berkenan ngan baju raya merah aku tu kan? Asalnya aku beli top tu dulu a month ago, pastuh sehari 2 sebelum raya eh ada kainnyalah, napa aritu tak pasan, so kainnya pulak aku beli dan makanya jadilah complete baju raya. Nanti nak pi check balik if ada colour lain, so bolehlah beli buat pakai tahun depan pulak kahkahkah…

Well ok open house, meh jemput akak. I did memakan but not big open house, but mainly for my 2 sides of family members and a small group of frens sahaja. Tunggulah next year insyallah, di tempat baru.

Comment: 10

Salam Syawal 1435…

IMG_4100

keciknya lahai gambar nih, asal boleh cukup. Last year, it was emerald greed theme, kakak and mak jer kaler hijau angkat sikit. Tak sama with the boys.

Since everyone is going for your raya break already, RM the blog is going to shutdown for a while, resting for Syawal dah tentu.

Semoga ini bukan Ramadhan dan Syawal terakhir untuk kita bersama.

Dengan rasa rendah diri, andai le korang sakit hati sakit jiwa sakit mata baca blog Kak Red, ni akak mintak maaflah yer, bukan niat sengaja pung.  Tapi kalau takde apa akak buat salah pun ko sakit hati gak, hah tu bermasalah bonar tuh, kena lah you pergi cari ubat hati you sikit. Sian ko.

Untuk yang pulang berhari raya, jauh dan dekat, be careful while driving, balik mana bang? Penang kah? Kelantan?

Kami Insyallah macam berpuluh tahun sebelum nih, Raya di KL sahaja. Lepas laki aku dah abis kerja di Syawal yang mulia, baru lah kami pulang ke Kapar. Hai suami, first time awok kena kerja di hari raya, camni le ikut European hours. Anyawy kenangkan, alhamdulillah ada jugak suami beraya sama, ada orang lain masih lagi tiada keluarga pulang beraya, my deepest condolence to our MH370 and MH17′s family members.

Mak ajah pun insyallah balik dari Umrah on the 3rd Syawal, dan kemudian kami cuba untuk jalan balik ke Melaka. Sian kitorang takde kampung jauh, kalau dok KL apa ada, so wpun ada makcik pakcik, tetap gak akan balik Melaka, kalau takde gak orang kat Melaka nun, kitorg pi makan sotong bakar segala kahkahkah….

Hello orang Melaka, ada homestay kosong? Akak nak rumah yang leh fit max 30 orang (adults and kids). At least ada 3 bilik ngan 2 big halls or even 3,4 bilik air lah dalam satu rumah nih, bunglaow ke ok, yang tiada hantu please :) .  Kita biasa dok homestay yang 2 rumah so leceh payah nak borak nak ngumpat nak makan minum. Can  buzz akak please? Email red@redmummy.com .  Nak duduk raya next week lah.

So all, kosong-kosong, salam bermaafan. Salam Syawal. Maaf sangat dari Kak Red and team.

Comment: 17

The Habib for her 39th…

 

IMG_3848

11 July aritu birthday aku. yang ke 39tahun. Tua dah. tahun terakhir for 3 series :( . A nite beforenya laki aku buat surprised though dia takde pun, dia kan kerja, petang tu aku dah angin puting beliung, patut buka kat luar tak jadi, so balik rumah buka ngam2 5min pas azan baru sampai. Beliung pulak ngan laki aku malam tuh, dia tanya hapa tah yang bembukan paddahal dah jawab banyak kali.

Later that nite sampai ler ni hah.

I told him dah tolong la stop sending cake ke bunga ke baloon ke opis, aku dah malas nak famous walaupun dah famous, malas nak turun bawah amik pastu bawak naik atas pastu kang satu opis tau. So instead, dia surprised kan hantar ke rumah.

Thanks RD, takde kek, ni pun bila aku tanya harga berapa dia bayar package surprised nih, mak datuk! hahahhaa laki aku ni heh.

IMG_3892

lambakan kad birthday dari anak2 jugak

aku rasa treatment muka aku dah nampakkan hasil wiiiiiiiiiiiiiiiii :) nanti tunggu lagi few treatments coz gambar ni memang tak pakai make up tak pakai apa langsung. Iklan dove tu sebelum buat treatment, la ni dah 2 treatments, this weekend one more time :)

IMG_3904

on the birthday day itself, aku sarung le kebaya merah, coz ada buka puasa jugak nanti, official one. Kebaya yang dah lama tak bersarung, mood nak pakai merah sebenarnya but well tukar angin. coz hbag aku that week was the Chanel lilac, jadi kena lah jugak contrastkan warnanya.

IMG_3925

my husband took a half day (dia punya half day kira dari jam 6pm ok bukan noon tau) to join my buka puasa…yang sebenarnya aku tak bagi pun dia amik cuti, sayang cuti mar….dia bukan banyak cuti pun macam aku nih. But he kept saying, for his beloved wife, dia cuti lah. in fact aku actually nak pi Cyber jer berbuka kat sana but dia macam sian ler birthday wife kena aku yang jejauh datang.

apa2 ler RD….

IMG_3949

Tujuannya actually nak paw birthday present gak hahahahah dah alang2 dia datang KLCC kan. So kalau dah dok dalam Habib apa lagik. Birthday aku senang jer, kalau tak handbag, bagi barang kemas muahahaa….so for this year, aku pilih barang kemas…

after making payment, kita terus balik. Abang malam tu berbuka puasa di sekolah under his muslim association, kakak pulak berbuka di rumah makciknya so tinggal Zeeshan jer jadi memang tak leh lelama….

Hadiah birthday tak dapat bawak balik malam tu gak coz kena dipotongkan sikit :) .

IMG_4311

So the next weeknya aku kerja, lunch break aku pergilah amik.

Rambang mata nak menambah but kenangkan cecukuplah kot apa yang ada, udahlah pakainya pun masa special occasion sahaja.  Kakak tu kalau minat pakai memang aku seronok le menambah belikan untuk dia but she tak suka pakai. So memang takde ler for her, kalau pakai pun cepat je dia mintak bukak.

IMG_4337

Boleh letak dalam plastik asam serbuk jer hahahahaa kes tak nak orang tau aku bawak barang kemas dalam paperbag Habib itself :) .

Thanks suami for the birthday gift, kasih sayang dan perhatian.

IMG_4293

untuk kenangan the next few days, aku hadiahkan dia ni pulak …..significantnya my car plate number is my birthday date 11. 7.75 dijadikan 1175. Aku dok rapat sangat parking, habis no 5 kehkehkeh….

taun depan demand handbag pulaklah….

 

Comment: 12

Selendang ibu…

IMG_2471

serkup merah pala aku tu sebelum korang buat pakai dalam tudung aku dah mula pakai untuk buat selak rambut daaaa….

IMG_2639

aritu ada borak blog pasal selendang hitam aku yang over 20years umurnya, asyiklah pakai yang tu kan so satu hari early ramadhan pun aku ngan member pergi itu Ampang Park dia ler yang bawak masuk butik nih. Cecantik betul selendangnya but harganya mak datukkkkkkkkkkkkkk!! Macam merah ni, tengok lam gambar plain semata kan, ada le bebijik but bukan nampak clear pun, ni lam RM300, tak ke aku macam melopong hahahahah….

IMG_2667

yang aku pegang ni pun min harga RM300 up to RM500. Selendang je punggggggggggg

IMG_2678

kedai dalam Ampang Park ni, booth tetengah tu aku suka, budak yang layan ni molek sangat budi bahasa pekertinya, so aku beli selai kat sini, kawan aku pun beli selai tudung kat sini, dia bagi gak discount. but kat kedai ni takde lah mahal sangat, just nice je lah pun kawan aku cakap mahal lahhhhhhh kak.

Boh je lah, daripada balik tangan kosong heh. mana lagi akak nak cari selendang.

IMG_2694

Putih ni ada aku amik, takde in red. atas palanya ada le bebijik butir beads yang logik ler nampak cun melecun kan. I m not wearing tudung YET so let s settled with selendang for some of islamic events. Pepelan kayuh lah weih.

IMG_2701

i bought these 2 sets, satu lagi pesen lain for my laki and anak sulong. Hantar gambar kat laki aku, dia cakap mahalnya. Eh pakcik nih dia ingat aku geti nak reriki kang beli yang 10inggit memang le laki aku tak heran kan jugak but banyak bunyik pulak ko. Ini pun dah bape kali cakap tolong jangan tanggalkan dari baju melayu, tiap kali pakai baju melayu dok tanya yanggg butang baju melayu ai mana yangggggggggggggggggg…..

asyiklahhhhhhh soalan yang sama tetiap taun. skang soalan tu berjangkit kat abang pulak.

Mummy, butang baju melayu abang tak cukup satu lagi.

Wahai lelaki, tolonglah jangan dicabut butang baju melayu tu dari baju melayu tu boleh tak???

IMG_2703

aku geram betul tengok samping nih. Amy Sweetdarling tanya kat kaki ko macam ni bape sen? kat Ampang park depa jual seribu ringgit. Kat KLCC yang tetengah bawah tu from 3k to 13k. Masa tengok ngan laki aku aritu hok 13k tu laki aku cakap kalau you belikan yang 13k tu you bungkus pi pulangkan balik.

hahahaha wahai RD, kalau 13k punya samping baik ler i pi masuk Chanel!

IMG_2621

i really like this selendang, RM400. colournya lembut, kalau ada merah mengerlip macam nih, atas tu pun ada beads hah. I didnt buy this, dont think gonna pay for this much, kalau below RM200 for this kind of selendang, i dont mind kot. Pakainya setahun sekali 2 jer heh. Tapi nanti aku nak amik kain kakak kan, aku nak singgah lagi kot ler dia dah bawak colour hitam or merah macam nih, haritu czo merah takde so aku tak nak le bayar RM400 kan, but if betul ler ada merah, aku beli gak kot.

Ada tau mana ada jual online selendang yang penuh cenggini?

online senang ler….beli kat kedai takde masa dah nak berjalan.

Comment: 13

Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove

48hours sponsored post

IMG_2209

 

Hah gambar ni akak pilih pulak coz nampak smooth betul rambut akak and buat akak lebih confidence, dengan warna-warni dress yang akak pakai too

Macam akak janjikan arituh, so penceritaan hari ini ialah untuk apa ada dalam Serlahkan Diri Dalam 14 hari dengan Dove. Gambar2 yang ada selfie (which akak memang sangat jarang buat selfie sangat) dan juga gambar diambilkan ini dan warna warni adalah untuk menunjukkan contoh for the Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove.

Sebelum tu kita ceritakan lanjut lagi berkenaan dengan bagusnya Dove Hairfall, apa yang the best boom meletup bout it:

1. Menyuburkan rambut daripada akar supaya rambut lebih kuat hingga ke hujung. Tu yang antaranya rambut kita banyak yang gugur cos akarnya tak kuat.

2. Boleh lihat hasilnya yang ketara hanya dlam 14 hari. Believe it or not??

3. Bebas daripada rambut gugur, dan mahkota rambut kita bersinar dan berseri-seri sangat.

IMG_2210

Things you need to do hari ini, selepas membaca entry ini ialah, hangpa sumer bolehlah mula join (I am sorry, this meant for Malaysian Ladies ONLY) https://apps.facebook.com/serlahkandirimu/

Di dalam tu, kalian perlu buat :

  • Selama 14 hari, siapkan satu misi sehari seperti contoh gambar2 yang akak letak dalam ini, ialah rangkuman dari 14 hari misi project akak.
  • Kongsi misi yang telah disempurnakan itu menerusi gambar atau kata-kata ringkas, captions yang korang rasakan sesuai untuk diselitkan dalam misi “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove”
  • Tayangan video digital akan dicipta untuk peserta berdasarkan misi mereka yang telah disempurnakan selama 14 hari itu. Wow, dapat vid?
  • Untuk memenangi salah satu hadiah, peserta perlu berkongsi video digital peribadi mereka itu di Facebook masing-masing. Lebih tinggi peluang mereka untuk menang apabila lebih banyak yang dikongsi. Dah siap video tu nanti, start to blast out at your FB. Simple kan?

You may win Hadiah-hadiah bernilai sehingga RM20,000 menanti pemenang.

IMG_2211

Sebab akak pilih gambar ni coz akak rasa it looks me yang sangat independent and suami menyokong penuh my life as a celebrity blogger, dialah pendukung rambut2ku hahahahaa….. thanks RD.

IMG_4790

Selfie enough for “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove”

IMG_4793

http://bit.ly/DoveSerlahkanDiri

is the link that you need to go, check out and join the contest yeah…..

Akak pilih gambar2 ni coz nampak rambut belakang akak tu, dan juga yang kanan tu coz takde make up but coz rambut looks healthy, so what the heck :)

IMG_2214

Yang ni pulak, satu indoor and satu lagi outdoor, hari yang sama but rasa macam healthy gila rambut akak dengan shampoo Dove, tak perlu basuh hari2, cukup every alternate days

Good hair days bagi akak more confidence!

Relatednya, akak mengenang masa zaman2 beranakkan 3 anak2 akak yang of cos kalau tanya memana mak pun akan mengatakan melahirkan anak2 lah pengalaman paling tak dilupakan, of cos bring happiness to you

Korang boleh tengok sendiri submission akak dalam “Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove” FB site, mana tahu akak antara pemenangnya? Or korang?

IMG_2215

Jarang nampak akak pakai warna monotone and pink from top to bottom, so I chose gambar ni as my outfit of the day, sama jugak warna putih, dulu lagi pantang sangat warna putih coz I think I m a clumsy person but as we grow older I can manage dah kot hahahha and white is a must colour to have in my wardrobe

Tarikh submission dan to complete all missions adalah by 27th August 2014. Just nice lepas Syawal tuh…jadi jangan risau, untuk berhijab, tak perlu le sampai bukak tudung ko pulak, you boleh pelbagaikan situasi penceritaan captions pependek jer, beramai2 dengan your frens, or so on. Kena guna creativity sikitlah.

Nanti boleh jugak korang tengok IG akak kalau nak tengok lagi contoh akak gunakan gambar lama lagi for my submission to the contest. Gambar2 dalam nih, some ada dalam mission akak.

image

Setiap kali you submit your gambar, you akan dapat the message macam gambar atas nih. So the next day, datang balik and repeat the same process, but but but with different photos lah yeah. Bukannya gambar sama hari2. Once again check out

“Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove” http://bit.ly/DoveSerlahkanDiri

IMG_2219

Akak ingatkan, to get best hair treatment ialah, selepas bershampoo harus pakai conditioner, ianya membantu menghalang rambut putus dan menguatkan rambut dari akar ke hujung rambut, mengurangkan rambut gugur dengan ketara akibat rambut terputus dalam masa dua minggu sahaja. Tonik Rambut Intensif Leave-On digunakan terus pada kepala dan bertindak untuk mengurangkan rambut gugur. Selepas hanya dua minggu, masalah rambut gugur berjaya dikurangkan dengan ketara dan rambut juga lebih kuat dari bahagian akarnya.

Rangkaian harga Dove Hair Fall Rescue System:

Syampu 375ml – RM 14.90

Perapi 180ml – RM 9.90

Tonik Rambut Intensif – RM 32.90

Meanwhile, akak nak ceritakan untuk lelaki pun sama boleh je pakai shampoo ni. I have few male readers yang mengalami rambut gugur yang sangat teruk, so after he reads my entry, (last year’s one on Dove), he quickly change to the brand and wallaweiii, seronok betul dia coz betul2 dalam few days, his hairfall issue berkurangan. So adik abang manis semua, janganlah ingat the contest is meant for ladies but the guys tak boleh pakai pulak shampoo ini.

Semua orang boleh, untuk memilih supaya rambut tidak gugur :)

“Serlahkan Diri Dalam 14 Hari Dengan Dove” http://bit.ly/DoveSerlahkanDiri

Khidmat pesanan masyarakat Dove is brought by Redmummy.com

Comment: 3