The coins…

IMG_9003

 

cantik je mak ajah susun begini. Coins dari tabung yang laki aku dok selalu simpan balik dari kerja, or dari funds ‘denda’ dari anak2. Dan macam biasa bila dah penuh santak, nanti aku bagi le kat mak aku, she nanti kirakan sesambil tengok tv Al Hjirah Oasis dia tu. Dan pas kira nanti ha mak pun sendiri akan dapat duit2 nih, buat cover2 barang pasar hahahaha….Rasanya untuk collection dalam gambar ni dekat RM200 kot dapatnya, tak ingat dah aku. Nanti penuh lagi tabung funds tu, kita pass balik, pusing balik system ni.

Yang for Denda anak2 ni start dari amount 50sen to 2inggit, bergantung pada jenis kesalahan. Kalau kain baju yang dah berlipat tak susun dalam gobok lemari, ha 50sen kena bayau le. Kalau terlajak Subuh pun ha kena gak, tengok le apa camne, so kena la bayau. Besar kesalahan or mak kau dah 18kali berzikir pun korang tak jalan gak, hah tu memang akan kena mahal ler. Singgit is fine but kalau berangin sangat mak kau, hah 2 ringgit. Itu memang abang berkerut2 le kena bayau, kakak jarang kena but she s not really a spender so tak kisah kena bayar. Tak macam abang, dia dah besar kan, duit kalau kena cut cut ni, tak cool ler.

Comment: 3

Badminton Tournament…

IMG_5077

Dato’ Me Ly Sha

sekali lagi sesatunya anak melayu yang mewakili sekolah cinanya (dan sesatunya anak melayu dari sek2 cina lain jugak) yang rep for the badminton tournament, Zon Pudu. Her 2nd year ni gak rep for sekolah.

IMG_5040

nampak le benau mak kau macam baru bangun je sangat kan and terus besiap dalam kereta le nih. Pagi betul gak aku datang sini, tempat tournamentnya ni kat Pasar Pudu nun (depan sekolah lama aku), but tak pernah aku tau ujudnya tempat ni pun. Ai amik half day aritu, kebetulan aku ada satu lagi event nak kena attend gak right after kakak’s tournament nih. I think aku sampai sini sebelum 830pagi kot, pas hantar Zeeshan skul terus melepak kat sini, coz yelah bebudak sekolah punya tournament mesti le pagi startnya. Clear je jalan and parking kat Pasar Pudu nun.

Nasib baik le dedua events + KLCC semua dedekat serantau je, tak yah pepusing jauh.

So tu pasal aku tekad nak pergi gak to this tournament, a year before dia rep sekolahnya tu aku tak dapat pergi, itu apaknya je yang pergi tengok.

IMG_5137

so banyak le video aku amik. She lawan ngan budak merah ni, sekolah private ke international kot budak ni, Kakak won. Mau tak nya, mak nya bersorak, bagi morale support sesungguh, aku picked up dia punya silap, orang tu dok nak bagi tinggi, aku suh dia smashkan je budak ni coz budak ni wpun tinggi but dia nampak gemuruh je bila kakak bagi smash. Weakness di situ.

Sorry le amoi kecik, aunty amik gambar u masa tutup mata…well done kakak!

IMG_5079

Lepas tu aku tinggalkan Kakak coz aku kan kena pi event kan, and tak lama pastuh Apaknya pulak datang. Biasa le kitorg ni kena main marathon sikit. Apapun her team tak dapat nak go to the wakil Wilayah, sort of lah. but i still proud of my baby girl. She datang dari sekolah cina, and she rep for her school, 2 years in a row. Bukan senang tuh.

IMG_5082

Kakak’s teammate. Well done kakak, ini bebudak darjah 6 kot semuanya, abang ko dulu darjah 6 dah mcam galah. hahaha…. Sampai sekarang wpun abang tu dah 15 taun, masih lagi pergi main badminton kat sekolah rendahnya (ada coach ajar), kakak of cos lah sama ada. Depa memang minat betul dengan badminton, I should send Kakak for playing badminton in my red team, malangnya tak boleh nak subcon kat anak staff pulak hahaha…

Pergi datang ni pun cikgu sekolah bawak, remember yang last year tu, dia patut terus balik rumah tapi coz aku tak nampak dia dari cctv rumah (she tidur dalam her room), and pastuh aku tak tau condition dia dah balik ke tak bagai, aku terpaksa tepon sekolah, tepon guru besarnya, cek cikgunya, her transport driver bagai, sampai depa buat announcement satu sekolah carik Kakak. Rupanya budak ni balik dari tournament dia pi membongkang lam bilik yet aku dah ckp tepon mak dulu bila sampai. Dia tak tau ke kita ni nak adjust jadual dia bagai. grrrrr…

oh aku tepon gak rumah masa tu but ko lupa ke aku kan ada maid yang pemalas asyik membuta je petang2 hari tu. Memang tak jawab le tepon rumah kalau dah macam tu sekali tidurnya.

So that s all, habis sudah tournament tahun nih, untuk sekolahlah.  Eh yang lawan ngan amoi budak international school tu memang rubber set. Yang satu round lagi kalah, tak hingat le aku ngan sapa dan bape (tu bapaknya yang tengok), ini pun cite lama daa…early Feb dulu tuh. Ai kan dok belasah pulun balik cecerita yang tak habis lagi.

So if maknya is good in chess, she s better in badminton. Sukan gak tuh, tak dapat chess to chess pun sokay…

 

Comment: 2

Young Living Essential Oils yang sangatlah wangi!

IMG_9453

Korang sure dah tau kan, Akak memang peminat dan pengumpul perfumes. Cos I believe dengan harum wangian semerbak begitu akan menaikkan aroma positif dan juga menjadikan mood yang lebih ceria and tenang. Rasa kompiden pun level tinggi punya and orang keliling pun mesti rasa nak melekat je dengan wangian bau badan kita tu hahahaa. Tu perfume untuk pewangian tubuh badan, untuk pewangian dalaman rumah pun sudah semestinya Akak pun peminat setia jugak. I did blogged gak pasal the scented candles, or even diffuser aromatherapy tu kan, ha semua tu memang ai punya giler ler.

Aku kalau bebenda wangi ni, oh jangan ko cakap, segala mala macam jenis ado. Yang bapak candles mahal tu pun ado hah, penyudahnya buat hiasan, tak pakai pun hehehee…abis tu mahal sangat kan.

 

IMG_0067

Quite a few gak Akak dah tried diffuser berserta their essential oils untuk menyemarakkan suasana rumah, tapi kebanyakkannya biasa-biasa jer. Wangi memang wangi tapi sekejapan jer. Takkan nak on 24jam kan, bankrap la nak bayar bil letrik (laki hakak bising le kalau bills api tinggi hikss)

So baru-baru ni Akak diperkenalkan dengan this Young Living Essential Oils. First time user, Akak try these 3 oils dulu – Stress Away, Joy dan Lavender and I love it very much. Boleh rasa beza harumannya berbanding yang lelain tu kerana ianya dihasilkan dari natural materials. Contohnya, 10kg rose petals digunakan hanya untu membuat 5ml EO Rose, so you can imagine semerbak harum wangiannya :)

banyak tuuuuuuuuuuu, 10kg, padanla baru dia kuat and pure.

Essential Oils Stress Away:

IMG_5602

 

Essential Oils Joy:

IMG_5606

Essential Oils Lavender:

IMG_5603

Memang sedap bau dia dan dapat rasakan ketenangan dan sekaligus menaikkan aroma persekitaran rumah juga bilik tidur terutama bila nak beradu. I tried pakai Joy dulu, saje nak test le kan satu malam. Jam 10mlm akak on kan, 2 drops, homangkau….pasang plak ekon, bau dia semerbaknya dalam bilikkkkkkkkkkkkkkkk…..

Tetiba blom 11malam hakak dah tertidur. Laki balik pun tak sedar.

IMG_0084

…Zeeshan pun berlawan2 peluk kepit maknya, dengan aircond sejuk dengan bau yang melenakan. Sebab ianya sesuai for the room, abang kakak akan kekejap masuk untuk menebeng (despite nak menumpang aircond, depa nak bau harum wangi the room). It lasts for 4 hours. Jadi usually akak pasang waktu malam ler, waktu siang2 kita bukan dok sampai 4 jam dalam bilik, on the move je satu rumah kan.

So best time akak pasang usually from 9pm or at 10pm. Lepas tu after 4 hours nanti automatic off la.

IMG_9440

Tu dia, 2.30 pagi kau baru nak membutaaaaa….

 

Dan antara kebaikan jika memilih Young Living Essential Oils:

yleo1

 

Hanya guna  2-3 drops ke dalam diffuser dia sahaja dan on kan untuk 4jam sahaja sudah memadai, abis satu baru semerbak baunya. Imagine ye hanya dengan titisan kecil itu sahaja boleh menyeramarakkan sebilik apatah lagi seiisi rumah if letak kat living hall?

IMG_5604

Banyak lagi flavor yang lain seperti EO Cedarwood – mampu memberi oksigen pada otak dan sangat sesuai untuk digunakan bila migrain. EO Lemon pula sangat bagus untuk detox. Dihasilkan dari Pure lemon, boleh untuk turunkan asid uric penyebab gout. Tapi most importantly kalau tak nak letak dalam diffuser, you letak terus kat skin you pun akan dapat application yang sama.

Bersempena dengan April ialah bulan Autism, if ada anak2 kalian korang yang ada anak-anak autism, boleh dapat special price, it helps anak2 autism punya developement.

Lena dan tenang Akak beradu bertemankan wangian yang harum semerbak dari Young Living Essential Oils :) . Kalau hok tanya laki aku, dia cakap iskk makin nak ‘merapat-rapatkan betul hubungan’ hahahaha…

Please get yours too, do contact the one and only Zurianee, she will help and assist you on the Young Living Essential Oils, if tak nak beli diffuser, nak beli oils nya je ke, pun all can be done. Or nak borong semua, hah lagi boleh diatur.

Whatsapp/Calls:  019-6547982
Comment: 4

Petua tercekik tulang…

IMG_5381

This was last month, di Temerloh, Red Family and my parents for a short break di Bukit Gambang. Ini kakak sudah makan tercekik itu tulang ikan loh. Remember aku pun pernah kena gak dulu (first time was kat Chiangmai/Chiangrai), dah macam tak cukup napas je bila tulang tu dok kat tekak, but the second time aku lupa when and where (which kena refer kat dalam blog ni gak but ai al takrajin). Aku makan kepal nasi terus ok.

So lepas 5 kepal nasi pun tak berjaya gak melembutkan tulang kakak tu. Itu petua yang aku pakai sepanjang zaman. But for my mom, petua paling molek ialah amik senduk lauk, taruk air suam / or sup and sogokkan kat mulut lalu kat tekak lah. Memula tokey kedai bagi senduk nasi, tried tak jadi gak, mak aku cakap kena senduk lauk. So aku capai sendiri kat tempat lauk depa and taruk air suam and baru ler menjadik. Betullah petua tu, so kalian, please try jugak if tercekik tulang.

Either with kempalan nasi or senduk. Insyallah.

Comment: 8

Cik Red Sado…

 

IMG_9070

i went to IKEA, again. tapi kali ni ngan gang dan bestnya tak perlu drive, bff drovekan. Jarang sangatlah aku dapat melepak dok sebelah as passenger, so kali ni kawan rajin nak drive, jadi dapat le jadi passenger and mem belakang jadi boss kejap hehehehe…

IMG_9081

depa datang ni pasalnya nak makan kat ikea tuh,aku tak kisah pun sangat, aku lebih pada window shopping. Walaupun dah hapal2 barang dalam tuh kat mana bagai but masih gak nak pergi, dok ikea tu tak bosan.

IMG_9087

semua kawan aku ni bukan geti nak dok diam bila bergambar, manjang jer gegar. Aku je pun yang suka benau amik gambar pun kan.

IMG_9090

i would like to buy this item, but coz tumpang member tak de le aku nak angkut sekarang, baik pergi masa laki aku ada or solo, berat tu….nak transfer car to car, tak larat le hakak.

IMG_9097

kita makan salmon for me and makyong and meatball for the driver. Kantoi air botol suam aku dalam handbag :) . Tapi tekak nak minum kopi ikea, sedap gak, 2 kali hakak refilled. The chickens aku ada tapau (had to buy their tupperware for tapau of cos), untuk kids at home.

IMG_9115

the flat shoes, wajib bila jalan kat IKEA, kalau 1-3 inch pun ok lagi for me but coz aku ada member makyong, lagi le kena pakai flat (long term pikir if dia beli barang, aku yang kena bawak barangnya nanti).

IMG_9121

memang betulpun dugaanku, dia beli banyak gak barang yang berkayukayan so takkanlah makyong nak kena bawak beberat ni pulakkan. So she helped to carry my Chanel PST and aku carried this stuff. Ada 4 ketul barang aku dalam tu heheheh (2 set of red candles, the red ampaian kecik tu and set of scissors).

Kawan kami sorang lagi, pun dia ada bawak her 2 stuff but bcoz dia lagi ‘kering’ badannya dari aku, and aku paling ‘sado’ than dia, so aku le kena amik anugerah bawak barang pompuan mengandung :) . hehehehe tarak hallah, hanya orang yang pernah mengandung je paham dengan orang yang pregnant tuh, so settled. Sampai opis dari parking to lobby tower 2 aku mengusung and passed to her husband. Tapi ada 4 abang sado kat IKEA tu boleh gegelak senyum bahankan aku bawak senget bahu, hallo….senyum tu bukan sedekah kalau tak nak menolong! Dol lah.

Anw, aku malas nak kengkarang pepanjang  lam ni dah coz aritu yang aku buat the veryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy long entry of dengue, ramai betul pemalasnya korang nak membaca kan. Letih hakak menaip tau. Ini macam, nak tutup blog lah :(

Comment: 11