Beli Bijak Jimat Bijak and #GetMoreSavings

.

 

rm_png

 

Saya berada di mana-mana sahaja sekarang hiks :) Boleh jumpa saya di semua hypermarts samada di Tesco, Mydin, Giant ataupun Aeon seluruh Malaysia.

Korang dah jumpa? Kalau terserempak, jangan lupa selfie with me :) Tapi yang paling penting membelilah dengan bijak kerana ianya lebih menjimatkan and at the end we actually #GetMoreSavings

 

IMG_9422

 

I’m sure sekarang ni mana-mana hypermarts penuh sarat dengan pengguna nak memborong. Sebab apa? Kan kenaikan harga barangan just around the corner. Ye tak lama jer lagi cukai barangan akan dilaksanakan. Mesti most of you tertanya-tanya “Barang apa ek yang akan terjejas? Services apa yang kena cukai baru ni?” Well you are not alone, semua orang pun sama main agak-agak ikut kefahaman masing-masing. Tapi yang paling nyata sekali, semua orang mula sibuk membeli dan stock up sebanyak yang boleh untuk mengelakkan perbelanjaan yang lebih la apa lagi!

Tak salah kalau kita nak stock up banyak-banyak tapi mestilah tau cara-cara membeli yang betul. Janganlah main beli jer. Betul tak? Mestilah kena bijak memilih produk yang memberi kita lebih nilai-nilai hebat yang sekaligus menjimatkan kita.

 

IMG_9423

 

Sedikit tips yang Akak nak kongsikan supaya kita dapat lebih manfaat ataupun more value bila kita nak membeli sesuatu produk, lebih-lebih lagi sebelum cukai baru ni, ialah dengan memilih trusted brand yang memang dipercayai kualitinya dari segi penggunaan yang lama (longevity), prestasi (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan.

Seperti contoh bila kita membeli Dynamo pek besar, ia secara tak langsung lebih menjimatkan dari membeli pek yang sederhana ataupun kecil. Kita jimat dari segi harga dan jumlah kandungannya. Do your own math ;) Dan dengan prestasi yang memang terbaik, kita cuma cukup menggunakannya dengan hanya satu cucian sahaja dah berjaya menanggalkan segala kesan degil kotoran! This actually #GetMoreSavings di mana kita dapat gunakannya dalam masa yang lama, tak perlu nak stock up banyak-banyak dibandingkan dengan brand yang biasa!

RM-PnG

Apa yang Akak cuba nak sampaikan supaya kita realize ialah memang secara kasar kita nampak kita membayar lebih mahal tetapi hakikat yang sebenarnya ialah kita actually dapat lebih penjimatan dari segi penggunaan produk yang tahan lama (longevity), prestasi produk (performance) yang hebat dan juga nilai-nilai tambahan (value add) yang ditawarkan oleh produk-produk P&G

 

rm_vs_mak_biasa

 


 

Dan jangan lupa tengok video Akak vs Mak biasa ni :)

RM-PnG

And the best part is dengan setiap pembelian P&G products berjumlah RM60 di Tesco ataupun hypermarket yang lain, kita akan dapat PERCUMA Shell Petrol Card yang bernilai RM10. Penjimatan lagi, tak gitu :)

So go get your FREE Petrol Card now and #GetMoreSavings with P&G products.

Comment: 9

Hot hot hot balloons!

IMG_1620

ehwah, memasing dengan shades segala. semua cap ayam je pun, except abang’s one tu mak nya punya, dah jadi harta dia ler kan..Rayban’s brand!

IMG_1626

plan aritu, bapaknya suggest pi tengok hot balloons, dah 7 kali buat, baru ni ha kami datang. aku tak berapa minat nak pergi tau kepuluhan ribuan manusia, but no choice, encik veto kata pergi jugak

IMG_1629

nak masuk dalam ni pun jem nya lahai, parking pun kitorg naik atas divider

IMG_1634

dan Zeeshan bila dah tempat gini, dia terus mintak cang cang ler kan

IMG_1638

serabai dah rambut apak ko dik

IMG_1644

merata orang sana sini, asal jangan hilang anak ye, kena jaga memolek nih. banyak announcement anak hilang aku dengar

IMG_1647

hah ado yang dah terobang

IMG_1697

kita sampai pun dah late petang…by right tak nak keluar hari tu langsung coz a day before aku kat 7 locations for 10 hours! jadi aku macam lemah gemalai le nak kuor lagi, but kenangkan ini last day kan..

IMG_1649

dah abis tengok bagai, kita pusing situ, ada banyak truck food lah, gegerai makan gak, orang jual kain baju gadgets eh macam2 ler, besau kay tempatnya!

IMG_1701

hah ramai tak ramai…

IMG_1702tapi kita tak pusinglah semua tempat, agak2 dah nak maghrib kita duk kejap kat sini, fefeeling macam bersih je kan padang tu hahahaa. sedap je 3 beradik ni membaring

IMG_1705

oh ada edisi shopping, bought Zeeshan ‘s tshirts and Kakak’s seluar gak kat sini

IMG_1657

did our Maghrib and Isya kat Masjid Besi, Putrajaya

IMG_9674

member bahagia dalam nih, kita takde take turn, tapi masa Isya, aku ngan kakak jalan dulu tak tunggu jemaah coz the boys 2 orang nak jemaah jadi kitorg settled je terus amik dia bawak kuor bawak turun dari masjid. Cuma tu lah, dalam ni, aku first time bila amik wudhuq kat bawah, escalator to area perempuan tak function, selipar takde so berkaki ayam la naik ke ruang solat. bertingkat2 jugaklah dari bawah ke atas. Untuk orang2 tua mungkin tak flexible for them turun naik bertingkat2 nih, but ada jugak yang solat di satu ruang sebelah escalator if you tak nak naik atas. asalkan bersih. Alhamdulillah merasa gak kami maghrib isya kat sini.

 IMG_1672

dinner kat situ gak, ada siap ngan meja makan bagai, senang!

tu nasi lemak bungkus, kaler kuning/ijau, Zeeshan punya. habis kau dia makan! anak aku lapar nasi kat sini hahaaa

IMG_1688

tepinya jugak ada sewa ler basikal lah, skatelah, macam2 ada, tu 3 orang ngah pujuk Zeeshan tinggalkan skate tu, dah time nak balik!

IMG_1693

another pit stop of shopping by mak eh untuk kakak

IMG_9557

eh gambar tak tersusun rapi, so lantaklah, aku penat nak naik turunkan gambar ikut turutan, ini dah kol 1 pagi oi aku buat entry yang untuk korang baca. Dahlah aku baru balik from Penang

IMG_9565

nak memuatkan 5 orang, Zeeshan tu bukan main baik lagi port dia melanding kat maknya, bukan dia bertahan kt bsi tu, dia buat maknya kerusi ok!

IMG_9571

dah senget2 terkebelakang aku dibuatnya

kakak tu panjat pagar tu yang tinggi, abang tak yah ke depan, dia tinggi so senang je tengok the hot hot balloons

IMG_9578

passed baton kat bapak kau lah, biar apak kau pulak yang penat kekuda

IMG_9596

hahaa gambar kitorang jer sepam

IMG_9606

dalam asakan ramai manusia, best jugaklah datang sini, udah 7 kali buat kan, baru hegeh2 nak datang, nak naik idok sekali ler kan…

IMG_9625

kami lagi dan lagi! nak beli air pun tengok panjangnya beratur merata

IMG_9634

hah depa dari dalam truck, kat sini ler baru dapat beli air

IMG_9636

the mak and anak, sian kakak mengandung tu, mesti penat jalan dalam nih, besau oi tempatnya

IMG_9648

sedap je korang membaring kat sini kan…

apahal, kita dulu masa kekecik selamba jer main longkang lombong ye dok?

IMG_9658

konon suh adik carik the moon!

moon tak kuor lagi dik, baru rembang

IMG_9668

memurah le beli sini, buat kain baju tidur depa. ada 10inggit ada 5 inggit

IMG_9670

kalau nak datang lagi boleh tapi kena bawak air berbotol2, kitorg ni jenis minum air santak, baik dari yg besau ke kecik…shopping pun tak ler banyak, setakat buat beli reringan je sangat…

Yeah begitulah, malam ni kang aku buat pulak entry Penang yek, nak perabihkan cecepat, korang leh baca buat modal pi Penang. Kali ni kita explore Penang dengan cara yang berlainan.

Pastuh yang telur tembakul kan, hah tu pun blom cerita, sampai depa tak boleh ler pergi skate kat IOI Mall Putrajaya nun :)

Welcome back to my page. Comments button dah boleh berfungsi semula :)

Comment: 12

Comment button is down

Sorry sangat my comments at semua entry tengah down and saya pula sedang outstation. Will look into this matter soonest.

 

have a good weekend, assalam

Comment: 6

Rambut yang sihat untuk sekeluarga!

.

 

When it comes to penjagaan rambut, Akak memang la sangat cerewet. Antara sebabnya dari zaman remaja lagi Akak dah membuat macam-macam experiments kat rambut Akak ni. Maklumlah zaman-zaman muda kita kan nak cuba semua benda. Hair dyeing and coloring sudah tentu, bertukar-tukar warna penah cuba, pakai hydrogren, rebonding, curling dan macam-macam lagi!

So my hair a bit rosak here and there la sket tapi momantai, as I said bila pasal penjagaan rambut, Akak memang particular sangat. So sekarang ni Akak lebih fokuskan kepada rambut yang sihat, no longer nak try benda-benda zaman muda-muda dulu.

But dalam penjagaan rambut ni, banyak la sangat produk dan faktor dia sampai tak tau mana nak pilih ataupun nak ikut, tak tau mana yang sesuai. Tapi the most important things dalam penjagaan rambut sudah tentulah memilih syampu yang sesuai!

IMG_9319

 

So after mencuba beberapa produk syampu, akhirnya Akak prefer Pantene for my companion. Actually dah bertahun dah Akak pakai Pantene ni. Memang sangat bersesuaian dengan rambut Akak.

Percaya atau tidak yang Akak mensyampu rambut selang sehari. Memang Akak particuar. Akak mahukan rambut yang sihat dan wangi. Of cos la kan kita sebagai seorang isteri kena jaga kebersihan diri, especially bila cuddling malam-malam dengan si suami, mesti suka kalau si suami puji rambut yang harum mewangi dan lembut membelai :) Sambil dia membelai-belai rambut kita yang lembut tu kan, sedikit sebanyak menyemarakkan lagi rumah tangga kita. Lagipun rambutkan mahkota wanita :)

Personally apa yang dapat Akak kongsikan bila menjadi pengguna setia Pantene ni ialah dari segi benefit yang kita akan perolehi ialah Pantene secara tidak langsung dapat memperbaiki rambut yang rosak. Disamping itu menjadikan rambut lebih kuat dalamannya bermakna tiada lagi rambut yang gugur. And its technology is clinically proven in case you have any doubts.

Dan sudah tentu dengan penggunaan yang teratur dan keserasiannya menjadikan rambut Akak lebih lembut, halus, bersinar-sinar dan semestinya lebih sihat :) Si suami pun bertambah sayang hiks

Secara tak langsung pelbagai nilai-nilai dan manfaat yang hebat yang kita perolehi darinya.

IMG_0340

 

Untuk Akak dan anak perempuan Akak memang takde issue dalam penjagaan rambut ni. Korang tau sapa yang selalunya malas bersyampu? Ha budak-budak lelaki. Termasuklah laki dan anak lelaki Akak tu! Kena bersuruh barulah diorang bersyampu.

Mostly lelaki ni rambut pendek senang nak jaga. Cuma masalah utama diorang sudah tentu dandruff ataupun kelemumur yang disebabkan oleh peluh akibat gaya hidup mereka yang selalu aktif!

So Akak la jugak kena carikkan syampu diorang, so Akak memilih Head & Shoulders yang sudah semestinya no. 1 anti dandruff shampoo in the world. Keberkesanan ataupun manfaat utamanya yang dapat menghilangkan kelemumur sehingga 99.9% yang menjadikan produk ini bernilai hebat. So now they are always dandruff free with Head & Shoulders, provided diorang bersyampu la, tapi Akak memang always monitor hiks.

Here we are with our healthy hair taken care by Pantene and Head & Shoulders. Berdasarkan pengalaman Akak sebagai pengguna sendiri produk ini, produk yang berkualiti senantiasa memberikan kita manfaat yang tinggi dan nilai-nilai yang hebat ditambah pula dengan nilai-nilai baik sampingannya.

Disamping memperolehi main benefits nya, secara tak langsung kita beroleh lebih “value” bila menggunakan produk yang berkualiti ini samada dari segi prestasinya, ketahanan lama penggunaannya dan sudah semestinya nilai-bilai tambahan yang datang sekali bersama produk tersebut. Tak gitu?

rm_getmoresavings

Tambahan pula, dalam masa yang terhad, apabila korang beli produk P&G yang berjumlah RM60, korang juga berpeluang memperolehi Kad Petrol Shell secara percuma!

Comment: 3

The routines…

korek punya korek, ler ada benda ni tak kuor lagi blog…seii!

korang cuti sekolah pi mana?

gedeganglah kalau pi obersi, pi local bercuti pun sodap gak. apapun luar or dalam, bersyukur coz dapat lagi bersama kita holiday, dapat lagi spending ngan family, murah rezeki lagi kita ye. Alhamdulillah.

IMG_0694

well, weeks ago, or maybe sebulan lepas, ada kami duduk bertapa kat tasik nun, pun aku ngan anak2 gak, with bibik of cos. apaknya bekerja.

sekali round dapat le 10min 10hinggit,

IMG_0695

ada rebas ujan sikit, sebelum tu  kitorg berlenggang, but bila hujan, aku punya meluruuuuuuuuuuuuu lari ke kereta amik payung. yang lelain tu kuat kental, but ada si kecik ni kang takut demam, dia punya merengek alahaii

IMG_0702

jadi ikut ler mak nya ni hah, pusing satu taman kecil, untuk driver sorang nih dari tak kena hujan.

IMG_0724

batton diamik jugak oleh abang kakak and bibik too

IMG_0740

setia berkhidmat untuk adik bongsunya yang sangatlahhhhhh super mengada2!

IMG_0758

maknya ada dating 5min kejap ngan aunty rose, came with her family too gak, tapi tu lah bila ada anak kecik ni yang dok pusing satu tasik memang ko tak dapat le nak berborak sesakan sangat

IMG_0761

ehwah adik kau nih, memula kereta pastu motor pulak…

IMG_0773

naik turun tangga, sian abang kakak le yang uruskan, aku jadi mandor dari bawah

IMG_0785

vavavava main tiang, sapa remember game nih? gegelak orang keliling tengok anak beranak ni dok lenjan ngan main tiang, maknya dah pencen, tapi nak gak berlawan ngan bebudak muda ni. Abang main langkau senang je ngan kaki panjang dia, tapi meantime mata aku kat Zeeshan gak walaupun Bibik yang ngekor dia.

Mengah sei main tiang ni, dulu kat sekolah kita lah juara :)

IMG_0804

muncung kakak coz kita kena jaga 3 penjuru untuk si adik. kakak hok sini, dia akan naik ikut tangga kecik nih, pastu ikut naik ke atas dan menggelunsur melalui gelongsor abang, bibik pulak jaga di atas

IMG_0811

tapi maid aku pun dah sama macam budak kecik hah! bukan main lagi melonjak tunggu atas tuh

aku dok cakap jangan ko panjat kang Zeeshan tiru sama, budak kecik tu skang tengah perangai meniru je apa orang tua buat, hah betul aku cakap, dia pun sama nak panjat

eii bibik nii

IMG_0807

well anw, ini port abang jaga adiknya, so macam aku cakap ler 3 penjuru. aku penjuru duduk, ngamik gambar dan jadi mandor

IMG_0818

kakak and bibik dok potpetpotpet kat belakang tuh….fav Zeeshan ngan boyan nih but tak bolehlah naik sama ngan dia, memang dia marah, kalau boleh nak naik solo semedang. kita le kena buai dia

IMG_0848

tapi abang kiasu, abang dukung dia gak duduk dengan dia, panas je hati budak tuh….

IMG_0861

kami akhiri dengan melepak di kedai makan

sotong bakar sini sodap! kat sup meletup BSP tu lah, maju btol business abang nih, owner dia jiran kami

IMG_0872

Encik Zeeshan, kalau pi kedai makan dok mintak fries fries fries, or even nasi putih. Mana le abang kakak kau nak makan nasi kat sini, dah tentulah belasah laksa lah, yang bakar2. tu aku dok pujuk dia bukak mulut nak suapkan apemende tah, serapat2 mulutnya dia tutup! no no no!

but kan ada satu ketika kalau dah lapar, nasi yang kaler ijau pun dia makan ahhahaha walaupun pelik je dia tengok nasi tuh. ada one time kita makan nasi lemak, RD punya but kaler nasi lemak tu light green, coz he was so hungry, satu bungkus besau nasi lemak tu dia perabihkan!!

beginilah ye ragam anak2…

abang kakak pun ada kisahnya gak. Kisah makpak kempunan sushi (macam konon ala2 cite telur tembakul).

Bersambung di  lain siaran :)

 

 

Comment: 4