Astro 20 tahun dan peluang memenangi hadiah istimewa!

.

.

IMG_4020

 

Macam tak percaya, rupa-rupanya Astro dah 20 tahun menapak berdiri teguh kat Malaysia ni. Maknanya tanpa kita sedari, selama ini Astro lah menjadi peneman kita seisi keluarga, menghibur dan menceriakan kita dengan rancangan-rancangan serta saluran-saluran yang menarik mereka.

Beberapa hari yang lepas telah berlangsungnya majlis sambutan ulangtahun yang ke 20 Astro. Sungguh meriah dan happening betul!

WhatsApp Image 2016-10-11 at 1.36.31 PM

 

CEO Astro, Dato’ Rohana Rozhan semasa ucapan beliau di majlis sambutan ulangtahun yang ke 20 Astro tempohari memberi jaminan Astro akan terus cemerlang untuk masa hadapan, Juga kepelbagaian rancangan-rancangan baru akan terus diperkenalkan demi kepuasan hati kita semua.

20 tahun lepas, bermacam-macam perubahan serta inovasi baru yang telah diperkenalkan oleh Astro, contohnya seperti Astro on the GO yang memang jadi peneman Akak ke mana saja dan bila-bila pun boleh layan Astro, Go Beyond pula memberikan kualiti gambar yang lebih jelas, warna bertambah ceria juga bunyi yang padu menjadikan pengalaman menonton bertambah menarik, juga Astro PVR pula memberikan kita kebebasan untuk merakam dan mengulang tayang rancangan-rancangan favourites kita serta bermacam-macam lagi.

IMG_7386

 

Bukan itu sahaja, yang lebih menariknya antara perkongsian di majlis ini ialah di mana Astro telah membuatkan ramai orang bertukar dari zero to hero. Seperti contohnya Nabil, di mana kehidupan beliau sebelum memasuki Raja Lawak adalah seorang yang biasa-biasa sahaja, tidak dikenali orang ramai. Cuba lihat sekarang bagaimana selepas bersama Astro, Nabil kini terkenal seluruh Malaysia dan kehidupannya alhamdulillah memang semakin selesa.

Bercakap tentang rancangan Raja Lawak ni, memang rancangan kesukaan kami sekeluarga, terutama Abang dan Kakak tertunggu-tunggu untuk menonton rancangan ini. RD pula jangan cakaplah, kalau tengok confirm gelak terbahak-bahak punya :)

Rancangan lain yang Akak suka tengok ialah Gegar Vaganza. Maybe Akak orang lama kot tu pasal suka tengok rancangan ni hiks. Ni tak sabar nak layan Gegar Vaganza 2016!

IMG_3833

 

Happy 20th Anniversary ASTRO!

 

 

Astro20

 

Dan untuk kita semua, sempena ulangtahun ke 20, Astro akan memberikan 20 hadiah yang sangat istimewa and once-in-a-lifetime experience! Jangan lepaskan peluang keemasan ini.

Antara hadiah-hadiah yang ditawarkan ialah:

Astro20-1 Astro20-2 Astro20-3 Astro20-4 Astro20-5

 

Perghhh memang best giler hadiah dia! Tak dapat pergi Disney, pergi FOX Studio pun jadiklah :) Confirm kalau menang memang pengalaman tak boleh dilupakanlah!

So amacam korang teruja tak?

Just visit https://celebrating-you.astro.com.my untuk cara-cara dan syarat-syarat penyertaannya.

Dan untuk menceriakan lagi sambutan ulangtahun ke 20 ini, Astro mengajak kita semua untuk memeriahkan karnival ekslusif  iaitu Astro Fest yang akan berlangsung di Sunway Lagoon pada 20 November 2016 ini. Ini adalah khas untuk pengguna Astro! Each Astro subscriber is entitled up to 4 tickets. So boleh bawak family atau kawan-kawan semua yey :) Ada pelbagai aktiviti seperti exciting games & prizes, live performances, celebrity appearances dan banyak lagi. Pergi jangan tak pergi ya!

 

 

 

IMG_4169

 

Tahniah dan syabas Astro! Bukan senang nak bertahan selama 20 tahun. Semoga akan bertambah sukses dan terus-menerus menghiburkan kita semua dengan rancangan-rancangan yang menarik!

Happy 20th Anniversary ASTRO! Korang pula jangan lupa join the contest, rugi wor kalau tak try test nasib :) Bukan kecik-kecik punya hadiah tu!

Comment: 2

Happy 43rd Birthday RD!

IMG_5715

Today is d husband’s birthday.

Happy birthday suami,

It is difficult to be married to a husband as handsome as you, because when other women drool at you (SOME MORE WITH YOUR NEW RED CAR) but you ve got a beautiful wife and 3 lovely kids that love you unconditionally.

43 years of the husband, Allah bless you Yang.

From the hot wife in Penang (for work related matter).

Comment: 4

Rose Gold of iPhone7!

IMG_5699

 

IMG_5434

i spent my 2 days at the UTC Pudu, last weekend baru nih with the Red Family. and not just me but all of us memang sangat super tired penat capek die die hoiii…..specially on that particular Sunday, 10 hours kau!

Jadi ai have to make this entry so short, i got a new iPhone7 already, yey!! thanks to the husband, for the gift. It s 256gb some more, memang sedaplah aku belasah video photos pasnih tanpa batasan. I memang ada cakaplah kat dia if I nak the ip7 I nak rose gold colour pulak (this is my 4th iphone so major colours I ada ler kan, kena pelbagaikan colour gitu).

That s all i can say, and sorry nanti sambung lagi, I need to pack up my luggage for kerja thingy, short trip. Meet me at my instagramlah, situ lagi live update specially the Instastory. Assalam.

Comment: 4

The minus plus…

IMG_5082

umah korang ada water issue tak berbaru ni? Mine was from Friday after midnite sampai ler Tues macam tuh. Sengsara ler jugak. Ada air tangki but only for bathrooms so on. Untuk sinki masak, boliau at all. Itu dari paip depan terus, so tu yang takdak. Untuk basuh baju, ada je airnya but penjimatan tahap maksima. Mengenangkan anak2 ada major exams, so laki aku tak nak le kang ‘tragedi angkut air VA’ berulang kembali, oh ai remember berbulan2 dulu kita takdak air, sangat sengsaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Jadi air tangki rumah adalah digunakan untuk itu semualah, so laki aku sanggup untuk hantar baju ke dobi. Tapi it was Sabtu nite, tak gak dia hantar2 kain baju ke dobi, kang aku gak yang hazab nak melipatnya. Dia dok meleka ngan lappy bla bla bla (well ai know him, baru je aku petik perangai sang2 suami di luar tu kan, to include my laki gak), so last2 ngan aku pun diheretnya sama pegi dobi.

Tapi aku bukan buat menda pun, dia yang angkat bakul, dia yang masukkan kain baju, ai is duduk melepek. I should just dok umah and tidur, coz ni dah past midnite. Lagipun mata aku ngah allergic sembab sakit…

IMG_5095

kesian wor,  my eyes arituh. Sebabkan takdak air, jadi kami kena tapau lauk pauk coz aku tak boleh nak masak, ada ketam dalam tomyam putih. coz seingat aku, benda tu je lah yang aku makan yang aku rasa ‘abnormal’ sampai naik allergic mata. Memang sembab sangat mata kanan tuh, dahlah mata kiri ngan allergic dek sinus. So dengan caftan, muka macam bangun tidur padahal baru nak pi tidur (dek sembab allergic), lepak mamak tunggu kain baju dobi. Lelepak pun, aku borak ngan youtube, ngan FB Live, gitu ler buang masa coz cik abang ai macam biasa dok melayan chess. So tu yang baik aku tak yah ikut. tapi membedal ler gak semangkuk maggi kekongsi. Sampai terliur2 orang LIVe tengok kita makan maggi hiks…Siap dryer bagai, terus balik ler. Minus plus for cuci and dryer makan sejam gak lah.

Esoknya laki aku pergi sorang, tau bininya tak hingin nak menebeng….anak2 pun tak tau makpak kuor pi laundry pasai semua pun dah mentidur.

IMG_5043

inilah pinggan makan minum kami sepanjang takde air tuh. But hari Ahad, air ciput, walaupun gitu aku masak gak tapi tang makan kita jimat gak pakai polystyrene hah. sib baik memang aku ada stock up dari buat memakan dedulu. Untuk hari Monday nite ke Tues pagi macam tu baru lah ada air sikit, but tragedinya pulak, kesinambungan dari aku punya allergic, terus aku jadi demam kau. I went to work pagi Isnin but keje dalam 2 jam and rushed back to clinic and terjelepok for 2 days in a raw. Demam dalam, demam macam denggi dulu but not that bad lah, bahaya lagi sekali bawak keter but aku nak cepat, nak selesaikan semuanya lelaju, klinik and balik rumah melanding.

Luckly ler laki aku jenis keje yang boleh work from home, so dia ler one man show tunggang terbalik rumah dia handle ngan bini sakit ngan anak2nya ngah major exams gak. But banyak berkapau gak lah hahahhaa…kain baju dari balik laundry 2 hari, sampai hari Rabu langsung tak berlipat. Saja tunggu abang habis exam ahahhaha….betul2 abis exam tu abang dapat tengok tv finally and dia punya laju melipat, siap cakap dah lama giler tak lipat baju ni and tv ni pun dah lama abang tak biasa nak tengok. ceh poyo la kooooooooo..

not to mention malam tu gak dia dapat pakai ipad adiknya, balas dendam betul. Hp tak leh lagi coz kakak masih lagi exam so kena respect sket kakak hahahhaa…..

IMG_5041

oh earlier sebelum aku tak sihat tuh, my final moment of ironing yeyyyyyyyyyy! no more iron dah pasnih coz bebudak abang kakak dah abis major exams (PT3 and UPSRA) and to add up the good news pulak company bapaknya pun dah tak perlu pakai kemeja or slack pi kerja, can even wear round neck shirt! Gile betul best company apak kau, collar shirt aku leh sabariah lagi, ini round neck jer hoh!! So harus banyak beli round necks je pasnih, kadang2 shirts cam tuh bukan perlu gosok pun sangat, bestlah…alah takat iron baju, anak2 aku boleh buat pun…dah abis exams pun. But aku memang ada iron lady yang datang every twice in a month, so let her do the job lah. Aku fussy tang seluar baju aku, kalau tak tajam seluar tu or berlipat (which anak2 kadang2 buat tak lawo) so biar lah the lady buat.

Anyway, good news for this week is, kain baju no issue, badan akak dah sihat, anak2 dah abis exam, water issue dah resolved. Alhamdulillah.

Let s go pi renew passport memasing!

Comment: 2

MaxisONE Kid Watch for worry free parenting experience!

.

.

 

IMG_4046

Pernah tak korang terfikir, alangkah bagusnya kalau kita dapat monitor 24jam ke mana anak-anak kita pergi dan apa yang mereka tengah buat. Sure best kan, rasa macam dekat jer dengan anak-anak gitu dan lagi satu kita pun rasa aman dan tak perlu risau apa-apa sebab kita tau di mana dan apa yg diorang buat. Sebagai ibu, memang Akak sangat-sangat wish kalau this kind of thing ada :)

IMG_4504

 

Ya memang ada!

Baru – baru ni Akak tengok video ini: https://www.youtube.com/watch?v=M0LuJKjOGQ0

Maxis telah memperkenalkan a “smartphone” designed for kids to entertain them and also to give parents a way to have peace of mind parenting.

IMG_4489

Zeeshan kagum dengan gajet baru ni :) and he loves it!

maxisone-kid-watch-redmummy

Macam Akak cakap tadi to stay in touch with our kids and to monitor them, with MaxisONE Kid Watch ni, tak kiralah berapa jauh, kita still can track them, in real time some more!

Salah satu features nya ialah GPS & tracking function. Akak rasa memang lega ada function macam ni. Especially kalau diorang ade buat school outing ke, Akak boleh tau routing perjalanan dan track ke mana diorang pergi. So rasa macam close to them!

 

maxisone-kid-watch-redmummy2

 

Di samping itu ada pelbagai-bagai lagi functions yang ditawarkan, yang Akak suka ialah Alarm zone dan Notifications

Kita boleh set kawasan ataupun zon selamat untuk anak-anak kita, sebagai contoh sekitar rumah dan sekolah.

 

maxisone-kid-watch-redmummy3

 

Dan sekiranya diorang tiba-tiba tersasar keluar dari zon selamat, kita akan dapat Notifications. So apa lagi kita tengoklah GPS pula ke mana diorang pergi. Selesalah hati Akak kalau nak contact anak jika perlu, senang jer. Juga terdapat fungsi SOS alert jika berlaku perkara yang tak diingini.

 

maxisone-kid-watch-redmummy4

 

Dan settingnya pula, kita boleh setkan dimana smartwatch ini tidak boleh di offkan secara manual. Budak-budak ni kadang-kadang gatal tangan usik sana-sini ter off la pulak kan, so dengan setting ni memang usik macamana pun takkan off. Dan ini sangatlah bagus sebabnya kita sentiasa dapat monitor anak-anak kita.

 

maxisone-kid-watch5

 

Lagi satu yang uniknya dan membuatkan Akak love this smartwatch ialah kebolehannya menangkap gambar dan send kepada kita. Contoh kalau diorang keluar outing they can simply snap a photo and sent to us. But actually kita pun boleh snap remotely to see their surrounding even listening to them. Cool sei! So now kita pun dapat merasai apa yang diorang experiencing even kita not arround with them.

 

IMG_4670

Selain itu of cos this watch can make a call and leave voice message so its okay kalau anak-anak masih don’t know how to read and write yet. With MaxisONE Kid ni, kita dapat membuat unlimited calls to 10 assigned phone numbers. Only assigned numbers ya. So they cannot simply call sesapa unless it’s set in the phone’s contact. Like mine, I set the contact to us both the parents number, telefon rumah, nenek dan atuk diorang plus makcik pakcik diorang la.

So Zeeshan, he’ll call semua yang ada dalam phone contact tu hiks. Especially me and his dad la, setiap sejam dia call! Tapi tak perlu risau the bill la sebab ianya ada unlimited calls pakej! Phewww

IMG_4654

Memanglah kita boleh bagi diorang the normal smartphone kan, tapi kita pun tak mau la diorang terlalu expose dengan smartphone, youtubing memanjang. So this watch memang a perfect solution! Imagine kalau bagi smartphone, for sure Zeeshan tak buat kerja sekolah dia tu!

Tambahan pula dengan adanya unlimited calls to 10 numbers, dengan location trackingnya, safety zone yang kita boleh set serta its camera features, memang terbaik la jam pintar ni :)

Even Kakak pun pakai jam ni bila pergi ke sekolah ataupun tuition. Senang dia nak call bila dah habis tuition so ayah dia can fetch her up. Bayangkan kalau bagi smartphone for sure kena rampas dengan cikgu! Or diorang meleka melayan internet.

IMG_4671

 

This is really a must have device for our kids. Really give you a peace of mind and worry free. Dan secara tak langsung menjadikan hubungan kita anak-beranak lebih rapat dan rasa close to each other. Apa taknya, Zeeshan setiap sejam akan call mak bapak dia hiks :)

Dengan hanya serendah RM58 sebulan, korang boleh memiliki kesemua ini. Personally for me sangat-sangat berbaloi dan mampu milik. Dan yang lebih pentingnya, keselamatan ana-anak lebih terjamin dan kita sebagai ibubapa tak perlu lagi risau ke mana dan apa yang anak-anak buat!

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Maxis One Kid ini boleh layari link -

https://www.maxis.com.my/en/personal/plans/postpaid-plans/maxisone-kid.html

 

Comment: 5