Penglihatan lebih jelas dengan Transitions® Signature™ Lens!

.

IMG_4559

Masih ada lagi yang kurang jelas tentang apa sebenarnya Transitions® Signature™ Lens ni?

Meh let me recap apa yang akak telah terangkan sebelum ini tentang apa sebenarnya Transitions® Signature™ Lens ni, apa kelebihan dia, teknologi apa digunapakai dan sebagainya.

Menggunakan bahasa yang mudah difahami, Transitions® Signature™ Lens akan bertukar tintnya bila berada under direct sunlight, akan jadi gelap lensnya megikut kadar tahap UV yang ada dan kalau indoor, akan menjadi terang. So basically the tint of the lens mengikut penyesuaian keadaan kita berada, either indoor or outdoor. Suprisingly kadar pertukarannya tint yang begitu cepat amat mengkagumkan!

IMG_9813

Dari segi teknologinya pula, menggunakan new patented photochromic dye formulation, Chromea7™ dan ini menjadikan Transitions® Signature™ Lens lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung seperti cahaya yang dipantulkan dari bangunan, tingkap, jalan raya dan lain-lain permukaan. FYI, photochromic lenses are lenses that darken upon exposure to UV light (sunlight), and return to clear when indoors.

Ini menjadikan ia lebih responsive tak kira di mana kedudukan kita. Lens yang kita pakai akan menjadi reactive to UV light, jadi dia akan jadi mid tint jika di tempat yang partially sunny, cloudy, rainy even under shades but as long as ada UV. Then bila takde UV at all contohnya indoors, terus ia bertukar menjadi crystal clear :)

Bukan sahaja lebih reaktif kepada kepada cahaya tidak langsung, dengan Chromea7™ of cos menjadikan ia juga more reactive lebih-lebih lagi kepada UV light, sudah semestinya la kan dan lebih responsive dalam keadaan hot climates seperti di Malaysia yang panas berdenting ni.

IMG_2130.jpg

Tidak kira pukul berapa, bergantung kepada tahap UV yang diterima, tintnya will just turns to the right shade. Ini amat penting kerana kita mahukan penglihatan kita mendapat suasana dan cahaya yang sebenarnya bukan kelam seperti kita memakai sunglasses dan juga sebab ia menjadikan penglihatan kita lebih selesa dan setiap benda dapat kita lihat its true and vividness color dan detailsnya tanpa any kelam. You got my point?

Disamping itu Transitions® Signature™ Lens juga akan memprotect vision kita dan membantu kita melihat dengan lebih jelas dan nyata. Its fast fade back speed dan fully clear untuk keadaaan  outdoors membolehkan kita dapat melihat clearly untuk outdoors view. Tapi penglihatan outdoors  seakan satu keistimewaan kerana silau matahari selalunya menjadikan ia sukar untuk kita melihat dengan jelas sesuatu keadaan yang terperinci atau keindahannya sebab terpaksa kecilkan mata kita ataupun terpaksa memakai sunglasses. Masalah untuk sunglasses pula, bila kita masuk indoor je kena tukar. Tapi dengan Transitions® Signature™ Lens, tak payah kita nak susah-susah tukar glasses, sebab bila berada di indoor, Transitions® Lenses akan tukar balik macam cermin mata biasa dengan lens yang jelas.

IMG_4747

Akak percaya dengan teknologi yang digunakan oleh Transitions® Signature™ ni sebab ia telah diuji with Transitions Optical’s Measurement methodology Life360™. Diuji lebih dari 200 real life conditions, 1000+ scenarios di merata dunia dan masih terus diuji lagi dan lagi. Tak kira samada scenarios mengadap direct cahaya matahari atau facing away from the sun. So kita mendapat hasil yang terbaik dari semua ujikaji yang telah dijalankan.

But personally for me what I like most with my Transitions® Signature™ Lens ialah ianya membantu akak melihat dengan lebih jelas serta it enhance the way I see my surrounding, I can see the richness or vividness of colours and their details especially when I’m outdoors tanpa risau terik panas matahari menerjah mata. Sekaligus menyenangkan akak buat apa sahaja pergerakan for my day to day activities, tak kira keadaan apa dan di mana sahaja!

Not to mention that  Transitions® Signature™ Lens sesuai untuk semua lapisan masyarakat tak kira umur, tua ataupun muda. Juga sesuai untuk semua keadaan, indoor atapun outdoor, office ataupun site work, travelling, studying, reading dan apa sahaja yang korang lakukan!

Transitions® Signature™ Lens bukan sahaja to protect and to correct our vision, but at the same time to enhance the way we see the world! Try it yourself and you’ll see what you’ve missed!

Khidmat pesanan masyarakat Transitions Optical is brought by Redmummy.com

Comment: 5

The end of Sabah…

 

IMG_2132

dalam ni tapai?

yelah tapai. depa ada makan, ai is no makan one. hotel kita duduk tu memang takde breakfast, yelah kedai  makan depan belakang punyalah banyak kau, semua jenis food ada. so macam bazir je lah kan hotel nak buat buffet breakfast. But ada le jugak F&B kot le nak get the room service, or dine  in.

cuma ko bayar teh tarik ko lam hotel tu 8 inggit ke 10 inggit yg kat sebelahnya hotel, jalan 5 langkah is RM2. hah beza lagi makan kat luar ko kena pakai sesopan, kat lam bilik hah ikut pandai le yek.

IMG_2133

ai plak, makan kuaci. To tell the truth, aku punya badan ni banyak nau kuaci bunga masuk dalam badan. My HCG doctor tak suka aku amik nih, but to cover the lapar2 or tengok orang makan, aku memang bantai kuaci je. I always have a packet of kuaci in my handbag, kalau dalam jem pun aku makan ni gak. Even tengah kerja pun this comes my lunch and dinner most of the time.

So jangan ler ikut pangai hakak makan kuaci nih yeak.

IMG_2062

so a day beforenya kan pergi carnival for Coke’s event tu, banyak sangat gegerai jualan dari rakyat tempatan, i beli tu hah, belt besi. Nenek2 kita zaman dulu sokmo pakai. Adakalanya orang pakai dengan kain batik, takut lurut kainnnya kalau berjalan ke luar. Aku pakai kain batik masa dalam pantang beranak 3 orang tu jer.

IMG_2052

i m so not a selfie person ler. itu brooch, lelawaaaaaaaaaaaaaaa. i bought 2 boxes for my mak ajah.

IMG_2058

 hah on the right tuh, banyak kan the belt besi. Itu le yang akak beli and pakai, one time tu pakai kat Farm in the City, yang seluar hitam baju merah.  Pakai ni lah. I paid for RM20. Dedulu akak ada, masa lom kawin, dari mak ajah ke dari kakak ke lupalah, skang dah berpindah randah sana sini, takde dah anymore. Yang tu lagi antik, tebal lebar and lagi berat. Ini ringan sikit.

 

IMG_2206

Siap kerja di Beaufort, petang tu jugak redah 2 jam pulang ke Kota Kinabalu. Thanks Beaufort!

IMG_2224

Waktu semua orang menyambung shopping jalan di KK, they sent me straight away to the airport. Semua balik esoknya, except me, malam tu jugak balik. I took the last flight out from KK to KL, sampai KLIA by midnite, esok terus kerja pagi buta. not even 36 hours di Sabah.

Bila cakap pasal cuti, jalan2…untuk pertama kalinya kami Red Family hujung tahun ni tak ke mana. I had cancelled our HK Disney bookings too, initial plan was to HK bawak anak2. Takde mood ler nak berjalan jauh (melainkan for blogging job) coz we are almost on our final stage of the house dah.

Macam RD, setiap hari dia turun padang pergi melawat kawasan, so takpelah, sorry le anak2 even to my parents and mak mertua hujung tahun ni kita di KL sahaja. That s ok, jimat cuti, jimat belanja (wpun dah banyak belanja on the TM, banyak yang sangatttttttttttttttttttt banyak). Redha. Holiday kita berlanjutan ke tahun hadapanlah insyallah.

yeah, time to tengok sebeban buku cat Nippon for the whole interior and exterior. Korang ingat RD nya job ke tu, i did the mix and match bagai, pastu baru kita sit down together whether he agrees on the colour combination itu ini ke tidak. Nippon is the best! kan akak ngan anak2 pegi Farm in the city aritu kan, coz depa dok painting my current house lah. So ni untuk TM’s house pulak.

Comment: 10

Beaufort, Sabah…

IMG_1947

belakang pungkoq le korang nampak kan….

my small luggage bag and a trip to Sabah via MH.

Hemm, dah lamo nih, but i had to wait for my Sabah’s official entry keluar, tu yang pending jer.

IMG_1972

kami makang kat hemm…tu lah dah berbulan punya trip,  langsung lupa heh. depa le makan, aku gatah ayam goreng no kulit.

IMG_1981

hah kat KK nih, tau apa nama tempat ni?

sini le depa makan, tapi bukan makan sabah food, makan the indonesian food.

IMG_1984

kucing ni punya steady je lepak situ. Teman kami makan. Kalau ada yang nakal sikit tolak ko ke bawah, mengericau ko nak berenang ke darat tau!

IMG_1992

walaupun panas berdenting, tahan 5 saat for my blog

aku checked kat my instagram, nasib baik le ada set location. So this is Jesselton Point Ferry Terminal :)

IMG_1997

hah ini entrance nak masuk tempat makan sini, ada gak lagi food court lain kot, kita tak survey lah, aku ikut je mana depa pergi. depa benti, aku pun benti. Most of the time, aku ngan gadget jer…

IMG_2003

dan langsung terus 2 jam dalam van, ke Beaufort. Dengan hujannya, lebatnya, ngan nak terkencingnya. One time driver van kena pasrah jugak berenti kat petrol station, tapi kampung tu takde toilet dalamnya petrol tuh, maybe rosak ke hapa, but the next station tu ada, penduduk buat 2 toilet yang bolehlah ‘tahan’ adoiii. Takde le smell apa cuma dia punya cover seat tu takde dah.

Jadi le dalam keadaan terdesak ko kan.

Petang tu jugak around 230pm macam tu kita check in at River Park Hotel, Beaufort. Everyone is like so blur and tak tau the correct of the hotel name, thanks to Google!

Bilik of coslah sorang satu, at this age, aku kalau ko bagi sharing basis, aku upgrade sendiri cari bilik lain…but Coke tak buat gitu, sama ngan most of my clients lain gak lah, dapat bilik sorang satu biasanya bila travel.

Jadi satu katil as my shopping stuff (if any?).

IMG_2009

mandi rehat kejap, coz about 430 gitu nak kena keluar balik to the tapak carnival. Aku tengok bathroom ni, hem…terus ting ting ting amik idea! biasanya bilik air takde paip asing macam gini kan, buat basuh kaki / buat amik air semayang. Kita biasa buat paip kat sebelah WC jer kan, so since aku kan dah berbulan2 ngan project rumah TM tu jadi terus amik idea nih.

Wpun laki aku macam hangin jer…ni last minute ni, dah bukan stage bilik air bla bla bla.

Alhamdulillah, dapat gak selit buat. Hiks….

nak buat camner, dah tetiba dapat idea design gini masa kat Sabah pulak tu.

IMG_2017

bebetul ler depan hotel, ada kedai kain baju bagai lah. Alah memurah jer. Ini sandal ada macam wedges sikit, bought for Bibik.  Aku rasa aku dah beli size dia, pun dia kata sempit jugak. But pastuh aku ada beli lain lagi, for her birthday, tapi bukan dari Sabahlah, dari KL jer. Selipar jugak, ha flip flop.

Rasanya for over a year dia kerja ngan aku kan, selipar/kasut for Bibik jer ada ler lebih 6,7 pasang gak. Dia ni suka berlari/jalan laju, aku punya current selipar skang aku pakai buat driving, dah 3 tahun kot (beli masa holiday kat Bandung) masih lagi bertugas khidmat to me till now.  Apapun, tak kisahlah, itu ole2 for Bibik dari Sabah.

IMG_2094

Kedai ni jugak penuh ngan all the army baju, dress, jacket, seluar, tshirts, hoh celoreng2 kiri kanan. Harganya wayyyyyyyyyyy murah!

IMG_2096

tapi kena pandai le carik size. untuk S ke M memang payahnya nak mendapat, banyaknya L and XL segala

IMG_2099

seluar ni pulak aku leh sarung, kakak pun boleh, but i bought for Kakak lah, boleh buat jenjalan ler buat tidur ler…and ada 3,4 corak yang berlainan jugak

oh bila i cakap murah tu, harganya semua below RM15. Seluar ni lam RM7.90 ke RM9.90. Paling mahal pun jacket army abang, lam RM19.90 kot…

 

IMG_2118

malam tu kita makan kat seafood sini hah, kat pekan Beaufort tu gak lah. pastu ada parade gak, kereta berhias, kita tengok masa dari dalam van jer, ramai orang kampung dok penuhkan tepi jalan coz nak melayan the parade kan. nice nice. Lepak sini till depa kenyang (aku gatah ayam again) and kemudian balik hotel.

but depa tak naik, aku sorang je naik, depa plak sambung jejalan kaki carik memakan lagi, nasi lemak ke hapa le yang ada. no point aku ikut coz i m not a food blogger nak review try bagai makanan orang, some more i m not an eater. on strict diet.

 

IMG_2126

orang cam pelik je pehallah sanggup lintas jalan restaurant nak bergambar kat sini.

First, i tak datang Sabah setiap tahun.

Second, i tak gak datang Beaufort setiap 10 tahun sekali pun payah. Ini ler pertama kalinya.

Third, oh well….bukti aku sampai di Beaufort. kahkahkah. actually belakang tu ada macam railway station. tapi ada gak perhentian taxi ke or untuk kereta sewa.

IMG_2103

hah hasil2nya…oh shirt Army for myself pun aku beli gak, that s about RM5.90 rasanya. soo all for my family. Nothing ler for bapak depa.  If lah hangpa nak cakap, kak napa le ko tak beli 10 bungkus. Ok, akak tak bawak tokan luggage tau, akak bawak small hand carry luggage jer jadi memang takde le dalam sejarah untuk beli -belah sangat.

Inipun coz ada kedai depan  hotel.

dan sikit akak beli kat karnival for my mak and self pun satu tali pinggang besi (fesyen orang tetua pakai zaman dulu tu tau tak?).

Oh btw, I pernah pergi Sabah, pusing almost semua tempat2 menarik, hingga di kaki Gunung Kinabalu (tak dibenarkan naik coz i was from the company that sponsored the UKM students that time). Trip  jalan2 tu pun, together ngan students UKM, apa khabar ler adik2 UKM tu semua. Semua dah lost contact ngan hakak merah, masa tu pun ai belum kawin pun lagi.

Plan to re-visit Sabah and Sarawak, but tunggu sikit masa tahun lagi, bagi chance si Zeeshan besau lagi.

 

Comment: 9

SURI Graduation Ceremony – Coca-Cola 5by20 Project!

Sebelum ada yang mindednya dok komplen kata boycot boycot Coke etcs, baca ler sini dulu yek, jangan main tembak jer pasal boycott tapi tak tau apa2 contents pulak.

Sebagai world’s most inclusive brands, Coca-Cola berbangga to serve their beverages di mana-mana yang dibenarkan untuk beroperasi dan ini merangkumi lebih daripada 200 negara di seluruh dunia, di mana 14 buah negara adalah di Timur Tengah. Tahukah korang yang perniagaan Coca-Cola sudah beroperasi di Palestin sejak tahun 1998 lagi?

Hari ini, Coca-Cola menggaji 400 pekerja di tiga kilang pembotolan Palestin di Ramallah, Tulkarem dan Jericho dan tujuh buah pusat pengedaran. Sekaligus menyokong 4,000 isi rumah Palestin melalui perniagaan runcit dan supply-chain mereka. Coca-Cola merupakan majikan ketiga terbesar dan pelabur kelima terbesar di Palestin.

Pada bulan Disember 2013, Coca-Cola telah meningkatkan pelaburan di Palestin dan akan membuka kilang pembotolan baru di Gaza pada tahun 2015. Ini merupakan satu pelaburan sebanyak USD20m dan bakal mewujudkan 120 pekerjaan langsung di samping menyokong lagi 1,200 pekerjaan tidak langsung di seluruh rangkaian mereka.

Juga tak dilupa usaha-usaha ataupun inisiatif kemasyarakatan antara. Lainnya program bola sepak selepas sekolah, dengan kerjasama PACES, menawarkan 10,000 pelajar Palestin dengan bimbingan bola sepak, latihan kemahiran hidup dan kurikulum kesihatan dan pemakanan. Juga memberi akses kepada makmal komputer untuk kali pertama kepada 20,000 pelajar sekolah Palestin di kampung-kampung luar bandar melalui “Lana Al Ghad” projek. Macam akak cakap, inisiatif murni Coca-Cola ini memang patut dicontohi.

Cos issue boycot bebaru ni, ramai yang menganggap, Coca-Cola menyalurkan hasil to Israel, no it s not, itu mana punya facts datang. Even at their website, facebook pun dah bilang that they help out the Palestines too, bukan the other way round.

IMG_2166

So I flew to Kota Kinabalu, Sabah and sambung naik van 2 jam ke Beaufort to attend the Coca-Cola Malaysia’s event sempena SURI Graduation Ceremony. First time dengar SURI graduation ceremony ingakan majlis graduation suri rumah, tapi SURI ni adalah akronim dari Sertai Usahawan Realisasikan Impian iaitu program perintis Coca-Cola 5by20.

5by20 pula secara langsungnya diterjemah sebagai 5menjelang20 iaitu komitmen global The Coca-Cola Company untuk menaiktaraf keupayaan 5 juta usahawan wanita di seluruh dunia menjelang 2020. Memang murni dan bermanfaat sekali usaha Coca-Cola ini.

IMG_2287

Berbalik cerita SURI pulak, juga inisiatif yang sangat bagus dari Coca-Cola.  I got to meet and interview few of their peserta, most of them memang seronok diberi peluang menyertai SURI.

You imagine dulu depa tak tau pasal akaun, pastuh bila berniaga atau buat kerja rumah takde campur tangan suami (kira husband dok let go the wife to berniaga and buat kerja rumah), yet melalui SURI, mereka diajar untuk membuat kerja rumah bersama2, coz suami isteri pun bekerja kan. Tujuan SURI antara lainnya  mahu membantu keluarga2 miskin supaya lebih selesa kehidupan mereka dan teratur serta sistematik.

Ada yang dahulunya sebelum menyertai SURI, pendapatan berniaga hanyala RM50 sahaja tapi setelah 3 bulan bersama SURI, mereka dapat melipatgandakan perniagaan mereka between RM100 – RM200 sehari. Perniagaan yang mereka jalankan mostly ialah perniagaan makanan.

Peserta2 SURI tidak terhad untuk yang muda belia tetapi tiada had umur. I remember sorang makcik ni, she s 60 years old, tapi masih lagi berniaga, for over 40 years she meniaga, takde sistem, kira main ikut resmi hati dan ikut agak2 jer haritu nak meniaga macamana, tapi through SURI, she tambah pelbagai lagikan juga masakan dengan menggunakan Coca-Cola. Not just that, she s happy to perturunkan ilmu yang beliau dapat dari SURI to anak-anaknya yang kesemuanya 8 orang turut meniaga sama.

IMG_2285

Ini adalah contoh resepi dari Coca-Cola yang dihasilkan oleh peserta SURI, daging burger yang dimasak menggunakan air Coca-Cola, wei sedap tau! Berperisa Coke gitu. Banyak lagi resepi dan semuanya dihasilkan oleh para peserta SURI yang dahulunya tidak berapa mahir dalam urusan perniagaan dan acukan resepi, tapi kini berkembang perniagaan dek kerna SURI.

IMG_2184

Well I also nak mention yang SURI mendapat naungan dan sokongan penuh dari Kerajaan Malaysia, melalui Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat di Putrajaya.  Coca-Cola sebagai peneraju, kerajaan sebagai penaung dan Jabatan Pembangunan Wanita bekejersama dengan Amanah Ikhtiar Malaysia di Kuala Lumpur dan Yayasan Usaha Maju (YUM) Sabah untuk membantu menyelaraskan lagi project SURI.

You see, semuanya ada kaitan, bukan satu jawatankuasa sahaja, but pelbagai pihak turut sama membantu untuk menjayakan bagi membantu rakyat Sabah.

Program perintis ini adalah kerjasama diantara Coca-Cola dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat telah dirasmikan sendiri oleh Timbalan Menterinya iaitu YB Dato’ Azizah Mohd Dun.

Oh by the way, dalam masa yang sama ianya juga ialah Festival Bagandang Beaufort. Memanglah sangat meriah dengan pelbagai aktiviti terutamanya persembahan muzik rakyat Bisaya dan persembahan The Kulintangan (gong tembaga mini tradisional) yang sangat menarik minat orang luar, begitu juga para pelancong.

Weih Anuar Zain pun ada jugak tau!

IMG_2177

SURI, program perintis ’5by20′ melibatkan seramai 132 orang wanita dari daerah Beaufort sendiri, Mereka terdiri daripada pemilik kedai yang sedang beroperasi di daerah Beaufort sendiri. Isi pati utama program ini semestinya memberikan latihan kemahiran asas kepada wanita ini agar dapat menjadi usahawan berjaya. Memang sangat beruntung mereka yang dipilih menyertai program ini. Dalam melancarkan proses transformasi ini, topik utama yang difokuskan pula ialah latihan kemahiran perniagaan, akses kepada kredit dan membina rangkaian kesepakatan peniaga dan mentor.

132 SURI participants attended the graduation ceremony officiated by YB Datuk Azizah Mohd Dun. Happy sungguh diorang dah graduate, semoga semuanya berjaya dalam bisnes masing-masing, insyallah…

Dalam program ini, Coca-Cola memainkan peranan yang sangat penting untuk membantu para wanita yang memiliki perniagaan sendiri ini dalam menguruskan perniagaan mereka dengan lebih cekap, dengan memanfaatkan pengalaman mereka dalam pemasaran, perdagangan dan peruncitan di negara ini. Korang tau lah kan betapa luas dan berpengalamannya Coca-Cola dalam subjek ini. Memang bertuah dapat menimba ilmu berharga sebegini dari Coca-Cola sendiri with the help from Kerajaan Malaysia kita lagi.

It s all about teamwork, Coca-Cola have the funds, Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat di Putrajaya have the networks and Amanah Ikhtiar Malaysia di Kuala Lumpur dan Yayasan Usaha Maju (YUM) Sabah came on board menggelembeng bersama-sama untuk bantu anak2 Sabah.

Mereka miskin, benar, tapi perlu dibantu, sebab itulah kita hendakkan wanita-wanita Sabah yang tidah berpengetahuan tinggi, diberi peluang juga untuk menaikkan taraf kehidupan mereka.

L1010346

Subjek lain yang diajar termasuklah pemahaman dalam cara membuat pinjaman dan juga merancang strategi perniagaan, kerana semua ini melibatkan pengurusan kewangan dan kredit yang sangat penting untuk seiap usahawan. Juga tentang cara pemasaran produk-produk mereka.

Setiap peserta ini diberi latihan selama 10 jam dalam tempoh 5 minggu. Apa yang dititikberatkan sudah semestinya kesediaan mereka untuk belajar dan juga memperkasakan jati diri dalam menghadapi cabaran dunia perniagaan. Maklumlah nak berniaga ni bukannya senang, banyak dugaan dan cabaran datang dari perbagai arah!

So ini adalah kumpulan SURI yang pertama mendapat faedah melalui latihan ini dan sasaran inisiatif 5by20 untuk melatih seramai 20,000 wanita di Malaysia dengan tumpuan diberi kepada negeri Sabah sebelum beralih ke kawasan luar bandar di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Sebagai seorang wanita, personally akak sangat terharu dengan usaha murni ini dan berbangga melihat wanita-wanita ini mampu berdaya saing dalam dunia perniagaan. You go girls!

Coca-Cola yang telah bertapak selama lebih daripada 75 tahun di Malaysia memang tidak melupakan peranan dan kewajipan mereka untuk menjayakan masyarakat Malaysia. Disamping SURI, bermacam-macam lagi usaha murni ataupun program mereka yang menjurus ke arah pembangunan masyarakat seperti mempromosikan gaya hidup sihat dengan kerjasama Majlis Olimpik Malaysia dengan penganjuran aktiviti dan menaja kejohanan sukan. Sejak 2006 Coca-Cola menjadi rakan kongsi Persatuan Pencinta Alam Malaysia untuk menyemai kesedaran pemuliharaan air di kalangan kanak-kanak sekolah seluruh negara. Juga bersama WWF Malaysia melancarkan aktiviti melindungi 3 kawasan tadahan air utama di Malaysia.

Dan berganding bahu bersama Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia menigkatkan kualiti hidup masyarakat luar bandar dengan menjalankan aktiviti seperti pengawasan air, memperkenalkan konsep keusahawanan dan?juga menyokong program sambuatan bulan Ramadan, di mana akak sendiri pergi program tu – Sebarkan Semangat Ramadan di Kampung Bukit Kapar bersama Coca-Cola! 

IMG_2192

Tapi ada juga one of the rumours pasal Coca-Cola business di Palestine is that the plants are built on land seized from Palestinians! People tend to believe this because they do not know the following:

The Coca-Cola Company and its bottling partners operate worldwide in over 200 countries. While the company is a global entity, the Coca-Cola business in each country is a local franchise business. Coca-Cola beverages are produced, sold and distributed by authorized local bottling partners, who own and operate bottling plants and sales/distribution centres, employing many local citizens.

In a nutshell, it means the local businesses are not owned or run by The Coca-Cola Company. So in Palestine, the Coca-Cola franchise owner and operator is a Palestinian company whose customers are also Palestinians!

So if hangpa sebelum percaya bebulat kisah fitnah dalam social media etcs, baiklah hangpa pi tanya dulu dengan Encik Mohamed Kadri Mohamed Taib, Public Affairs and Communications Director, Coca-Cola Malaysia Tel: +6019 3320320. Number pun ada sesiap, boleh jer call sebelum buat keputusan drastik boycott etcs.

Untuk SURI, kenapa Sabah bah??? Dari Coca-Cola sendiri, actually Sabah dekat di hati kami :)

Untuk pengetahuan semua, The Coca-Cola Company telah melabur dalam meningkatkan kualiti hidup komuniti di Sabah ini, membantu komuniti di Pulau Mabul dan Pulau Denawan. hampir 40 buah kampung di daerah Ranau dan Kota Marudu dengan memberi akses kepada air bersih. Thumbs up to Coca-Cola :)

Terima kasih Coca-Cola di atas semua usaha yang berfaedah dan sememangnya bermanfaat ini. Tahniah diucapkan kepada semua peserta pertama SURI di atas kejayaan mereka dan semoga terus berjaya dalam perniagaan masing-masing. Turut sama menjayakan inisiatif murni ini ialah Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) dan Yayasan Usaha Murni (YUM) yang menyediakan pembiayaan mikro untuk para peserta wanita ini didorong kuat oleh Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat.

Negeri lain akan menyusul, bila dengar SURI, itu Coca-Cola :)

Comment: 7

My favourite lens – Transitions® Signature™

.

 

IMG_2380

Akak suka sangat dengan my pair of Transitions® Signature™ Lens ni. Rasa sangat comfy untuk pemakaian seharian akak, especially outdoor kerana ianya mengurangkan dan menghalang silau matahari dari menusuk-nusuk mata.

Kalau di dalam kedai atau tempat yang takde cahaya matahari macam gambar akak atas tu, semestinya lens berubah serta-merta menjadi crstal clear as clear as normal clear lenses :)

Ini secara tak langsung menjadikan penglihatan akak lebih baik dan menyenangkan akak buat apa sahaja pergerakan for day to day activities, tak kira keadaan apa dan di mana sahaja.

IMG_5422

Kalau keluar rumah pula sudah semestinya lens bertukar darker mengikut tahap penerimaan cahaya matahari. Lagi terik cahaya matahari tu, lagi gelap bertukarnya lens dia. So Transitions® Signature™ Lens sememangnya menghalang those glare, dan akak can peacefully enjoy my beautiful sunny view tanpa gangguan cahaya matahari terik. That’s my favourite lens :)

You should try to get one too :)

Comment: 7