The Valiram Sale…

 

IMG_6721

photo is small …hemmm.

takpelah so nampak apa yang daya ada sini lah yeah. Some #riaktakbur show show entry. Ini cheap cheap one nya. Valiram kan ada buat sale kat JW Marriot, so aku pi lah jugak menebeng, naik grab sesorang.

So hasilnya aku beli 10 bijik nih the hand foam. Aku tak suka beli yang hand soap bebiasa tu, Foam’s line memang aku suka, bertahun2 pun pakai foam sahaja, sedappppppppp and pueh hati. Itu aku lah, ai decide on what to pakai pun coz family aku kalau aku tak jerit ‘wash your handsssssssssssssssss’ hah memang tak pakai ler. huh.

So kat sini harganya sebotol si RM15 (kat boutique of cos ler lagi mahal), but kalau amik 10 bottles depa akan caj RM10 per bottle.  Makanya aku amik ler 10 bottles tu (thinking to give away as presents gak). Hari yang aku sampai tuh for shower gel banyak dah takde, got scrub jer, aku tereban ler gak seketul and a pack of TWG’s teas and red pouch bag of Victoria Secret for giving away gak insyallah.

Usually for Bath and Body Works ni aku soping gegila masa ngah sales depa mid year and year end at KLCC or kat JPO (for some items jer memurah situ), kalau setakat harian takkan ler aku beli coz tau mahal, if takat beli seketul bolehlah if dah jenis orang cam aku yang beli berketul ketul ketul…hah memang takpeklah, kena tunggu sales besau.

Perfumes pun ada je jual kat lam nih but the best place to buy perfumes dengan harga runtuh ialah di Event Hall Isetan KLCC. Every once in 2 months or 3 months depa akan buat (dan biasanya aku akan canang kat my IG Stories), so aku akan stock up sebanyak mungkin. Sales tu lagi murah bakpiang dari kat Valiram sale in JW Marriot nih… Actually Isetan outlets lain pun ada but korang kena rajinlah tengok bila tarikhnya (ada dalam Isetan’s website). For me of cos lah aku akan menebeng kat Isetan KLCC.  Hope this helps.

I banyak dapat soalan bila dan mana, once again, at any Isetans but I go for Isetan KLCC, and tolong check kat isetan’s website for the dates (unless aku kat klcc bolehlah aku canang dalam IGs, but for other outlets kena check sendiri kat site), bukan takat perfumes, make up segalaaaaaaaaaaa….daaaa

Comment: 3

The Tefal set…

IMG_5875

dah lama takde post #riaktakbur for stuff yang dibeli, seriously semuanya keluar kat IGStories, coz kat blog dah tak live update. Kat Instagram Stories yang lebih meriah. But ai letak lah seketul ni hah yeah buat memata tengok…some more sekotak Tefal ni kira murah.

One of the online shopping sites kat Msia kita ni aritu ada buat big sales, yang kaw kaw one, sampai hehari ler postmen datang rumah aku menghantar barang. But aku tunjuk seketul sekotak ni je lah sudah.

IMG_5876

not these, ini semua lelama and not so lamanya my pan periuk belanga stock, so ai rombak balik gobok so boleh muat segala muatan baru

IMG_5881

ini set barunya, 7pcs. 3 perioks (small medium large sizes), 2 covers and 2 small and medium sizes of pans. All these for Tefal brand is RM270. Good bargainlah kan…the moment aku IGStories kan piok Tefal punya sales nih, ramai bertubi2 nak membeli sama coz on that particular day aku showed off dah nak almost habis sales nya. Rezeki sapa yang dapat…

Frankly speaking, aku beli  nih (wpun aku dah ada melambak periok belanga bagai) coz of the COLOUR, it s in RED. a must colour aku kena amiklah kan. Pastuh 2ndly baru the brand and the price. Coz the 3 packages ni memang so much worth it to the penny, makanya ai is tak nak pikir panjang….Oh semua nih pun dah start pakai pun, buat apa beli kalau nak simpan, ye dok.

Other stuff yang baru gak aku beli from this big sales, kipas 2 bijik for our VA house (cos tenant Sudan tu jahanamkan, btw tenant baru dah start duduk), HDMi cable 15 meters for my room (kat bawah kita pakai 10 meters), oh basikal abang tu from there gak, helmet Zeeshan and many more lah…

That s all for the showing off and for the new babies of the Red House.

 

Comment: 9

My new Dior…

IMG_5887IMG_5837

My new baby, Dior!

 IMG_5889

IMG_5891

Male, 3 months old. DOB 10 June 2017.

The petshop jual at RM850 but aku dapat ngan harga RM600 coz dulu LV pun aku beli dari depa gak. Sebenarnya aku nak 2 kittens, 1 male 1 female. But lom ada rezeki lagi nak adopt yang berkenan di hati for another female. Coz kalau ada 2 ekor kecik terus senang sekali arung ajar litter bagai. So aku tunggu lagi lah. Nak gak amik BSH but harganya halahai, top up sket lagi leh dapat harga bags aku weoih…..

Tho memang aku tak berapa nak bela male but since penatlah asyik nak menghantar si Chanel tu pi matting, jadi  aku amik gak male si Dior nih. Sok dia dah matang sket, bolehlah dia jadi peneman si Chanel tuh.

LV dah spayed, Chanel belum lagi coz memang nak dia beranak seround 2 dulu tengok hasil anaknya. have i told you about LV’s spayed? alahai sian betul dia….first few days tu kena pakai neck collarnya. Skang dah ok alhamdulillah sihat. Sempat aku spay sebelum dia jadi cam Chanel yang first time dia bunyik mengawan huk aloh aku rasa satu Taman umah aku leh dengar hoih. Tak tahan betul. Bisinggggggggggg!

IMG_5895

 Ini wet food yang Chanel, LV and Dior makan

for dry food is blackwood but only if depa pi boarding or pi matting (specially for Chanel yang asyik nak menjantan je kan)

 IMG_6234

but 2,3 days after aku amik dia bawak balik, dia baru explored tingkat atas, so being kitten dia tak tau lagi rules untuk turun naik tangga. Waktu dia ikut Abang naik atas, abang nampak tetiba je dia dah terjun dari tingkat atas ke bawah! omeng….berdarah idung dia. Aku balik kerja memang rushing lah nak bawak pi vet tak dan, vet tutup awal (issue vet rumah aku tu haih, pendek sangat waktu operation dia).

So malam tu Dior melepek jer…main makan tak nak.

IMG_6019

But esoknya, alhamdulillah, he got better. Dah melenjan bagai but for few days gak dia tak nak gak naik atas, trauma kot. So slowly aku ajar dia turun naik tangga.

But for first 1 week Dior datang to our Red House, dia kena ikut the rules and regulations of being cat lah. Kena in out in out from the bathroom, seminggu. Coz nak ajar dia litter train dulu. Standard macam tu gak lah dulu Chanel and LV gak…kemudian seperti dijangka, LV tak boleh terima ada Dior. Merengus marah2 jer ngan Dior. Sian budak kecik tuh. Cuma biasalah, seminggu 2 je camtuh…setiap hari ada perubahan, semakin dekat dan dekat to each other.  wpun bunyik merengus LV tu masih ada.

So aku beli cat toy yang leh depa main berdua, nak bagi ukhwah tu cepat ssikit hiks..

IMG_5980

IMG_6024

Masa Dior datang nih, Chanel takdak (masih di rumah boyfriendnya for matting), jadi bila Chanel balik nanti, akan ada lagi 1-2 weeks issue of dia merengus kat Dior (macam dulu LV datang, dia sampai panjat tingkat atas lah takutkan ngan si LV nih), skang dia akan face the same issue gak, takut and tak suka kat Dior. But at least by now LV dah bolehle dedekat sikit ngan Dior, cuma tunggu sikit je hari lagi for them to get along, pastuh jadi bff dan saling tolong menjilat bulu memasing serta bergurau senda bersama.

Antara sebab aku amik si Dior ni gak coz sian kat LV yang sesekoq kat rumah takde gang tiap kali Chanel pi matting. Lama tau dia pergi, sebulan haih. Pastu sebulan balik rumah, kang dia nak mengawan balik, sebulan lagi pi merantau kat rumah jantan. Hah cyclenya camtu lah. Aku tak tau ler dia mandul ke hapa or jantan tak dapat nak masuk ke hapa coz masih gak tak menjadi2 lagik hasilnya. So takpe dont give up ye Chanel, mami will help you hiks…

First nite dia dah tak tidur dalam bathroom tuh, kita semua kat  atas, aku tengok from cctv, sian Dior sesorang kat bawah macam takut jer. Aku turun, dia dengo aku ada kat tangga teruss meluru. But sebab dia trauma nak naik turun tangga, kol 3 pagi tu aku ajar dia lagik turun naik turun naik. At that time, LV ngah melena sebelah aku (her usual spot, even Chanel pun tak leh tidur situ, memang just next to me). Hasilnya esok pagi aku bukak mata, Dior dah ada atas badan laki aku hahahahah!! Boleh laki aku tak sedor, coz badan dia lembut sangat ke hapa bagai kahkahkah….seriously!

Love them so much, love my cats..Untuk semua kucing2 ku yang telah pergi sebelum ini, you are always in my heart. I will not stop here, being pencinta kucing, aku nak bela lagi and lagik…..

 

Comment: 6

Zeeshan and Abang’s Bike…

On the day of kakak’s birthday arituh, noonnya kita ‘tersinggah’ kedak basikal kat BSP. Kat area umah aku ada 2 je kedai basikalpun. Impromptu plan je tengok kedai nih. Asalnya nak tengokkan basikal abang. Cant remember lah aku ada mention idok but abang hilang basikalnya kat tasik permaisuri, dia tak lock kau! hah so for 1-2 months dia berjalan merata pi tuition ngan beskal his sister.

So since his birthday pun is coming gak next month, dia dah bagi list, 3 wishes to pick one. semua makpaknya tak approve hahahaha….semuanya min price at RM4-5k at least. But aku tak nak lah upsetkan dia…ada jalannya.

But first back to this shop, takde yang berkenan kat mata abang, but ada pulak yang adiknya berkenan.

 

IMG_5603

This yellow bicycle ada vroom vroommmmmmmmmmmmmmmmmmmm ye  kat right handle tuh. Bunyik sebijik cam motor but it s a bicycle!

IMG_5605

ok bungkus satu!

They dont have in red colour (soalan biasa orang akan tanya, why tak buy in red).

Deal is, dengan adanya basikal baru ni, dia berjanji untuk tidur sendiri in his own room/own bed. yabadabeduuuuuuuuuuuuu!! So ini bukanlah birthday present dia, but more to motivation untuk dia tidur kat bilik sendiri. Kakaknya dulu, hari adiknya kuor dari perut aku, balik dari hospital baru dia dapat berasingan tidur dari makpaknya yek.

But akhirnya, king size bed makpaknya, luasssssssssssssssss….ko bayangkan ler, bukan Zeeshan je tidur ngan aku, LV pun sama. Chanel ujung2 kaki aku jer dia tidur but pastuh bila kaki laki aku melasak, dia terpaksa turun gak, so skang selesa piau. Yang jadi mangsanya aku lah, bukan depa 2 tuh. Laki nak peluk, baby boy ni pun nak peluk mak, last2 aku yang jadi sandwich tetengah tiap kali tidur. But alhamdulillah dah over 2 weeks gak dia tidur sendiri. Mission accomplished!

This yellow bicycle nih ramai kat IGs aku suka giler, coz of the vroom part, harganya is RM240.

 

IMG_5702

IMG_5707

2 wheels belakang tu lambat laun akan dibukak cabut gak by apaknya. Skang dia lom lagik pun 6 years so biar dulu lah. Basikal lamanya dah bapaknya cabut 2 wheels tuh but lambat nak belajar coz time factor. Weekend je ada masa nak ngajar dia kan…so takpelah dulu, lagi setaun lah dik kita belajar bawak basikal tak yah pakai 2 wheels tu yek. Kira ok ler tu..dari mak kau, geti bawak basikal (wpun basikal tua yang kat kekampung pakai tuh) but malangnya tak geti konar.

Benar loh, aku boleh kayuh jer, wpun aku rendah and basikal tua tu tinggi, aku akan bawak kat on side palang tu, ada la caranya untuk orang rendah ni kan, cuma bila break, aku sokmo terjojol ke depan dan bila konar, aku failed liau. Konar part nih memang kat semua basikal lah aku fail, sebab tu lah aku tak boleh bawak basikal. Motor? lagi lah lupakan, dah sekali laki aku ajar, sampai skang aku tak nak dah.

IMG_6207

For abang, dapat dah dia early birthday present. The road bike yang dia nakkan sangat tuh. Harganya tak de le beribu riban, maknya kan queen of shopping online/offline, so aku dapat lah mengorek site yang jual dengan harga yang reasonable. Itupun hantar ke rumah, tak siap cenggini tau, in a very big box, abang yang pasangkan. But rasanya macam dia ada silap pasang hapa tah, so apaknya suh dia antau kedai basikal kat BTR, dengan upah RM30 orang kedai charge dia betulkan balik apa yang dia silap lah. N dengan itu happylah dedua my boys.

Over the weekend baru ni pun, abang sendiri pi sekolah kakak to visit her, sebenarnya nak show off ngan kakak hahahahah…but kakak tak berani nak naik coz tinggi sangat and satu lagi kat school (yelah kang kenkawan gelakkan pulak buatnya dia jatuh, pastuh ada pulak bebudak lelaki yang nampak, haih lagi lah malu, mana tau ada crush kot kan hiksss)….balik rumah nanti kakak nak melenjan beskal abangnya.

The end lah citer basikal…

Dan dan dan…maknya pun dapat gak adiah lain, sendiri beli hiks.

To be continued…

Comment: 6

Her 13th!!

IMG_5639

9 September.

Our daughter’s birthday. The only daughter pun yang kita ada.

Because it falls on Saturday, weekend yang dia tak boleh balik rumah or even outing. so kami berkhelah kat sekolahnya. As a simple girl, dia tak nak kek mengarut2, her fav is the Indulgence of Sec Recipe, so top up ngan bihun. Kita makan 5 beranak sikit jer, lebihnya semua bawak naik ke dorm. Makan ngan kenkawan pulak doh…

The laminated card tu was made by Abang.

IMG_5653IMG_5654

IMG_5659IMG_5660IMG_5661

That s her birthday present. Masa lepak kat spital waktu adiknya admitted tuh, dia cakap nak satu benda ni jer (she s not like abang siap berlist2 bagai). Dia nakkan jam Adidas but specifically in black and gold inside (as seen there).

There s one weekend (masa cuti sekolah), dia ikut aku pi training netball kat KLCC. so abis training tu, kita pusing jap KLCC, aku pi beli tight aku dalam Adidas, dia dok melepak le kat kedai tu sambil aku menerai, masa tu la dia nampak jam tuh and dia sudah  jatuh hati. She s very jenis simple kan, so jam tangan yg dia pakai sebelum ni pun makan bertahun2 tau, dia tak nak tukar walaupun aku bagi memacam jam lain.

So a day after adiknya discharged, aku pusing KLCC, carik jam nih (adidas masa ni dah relocated pulak, new shop yang relocate takde pulak carry jam masuk kedai), luckily kat Parkson KLCC ada, it has 30% discounts till end of September nih.

IMG_5667

kelakaunya sebelum tu dia dah nak nangis, coz she called me tanya bila nak sampai skul, aku ckp, alah tak dpt datanglah kakak. mami dok carik jam kakak kat KL ni tak jejumpa lagik. 

sebak je bunyiknya.

padahal kita dah nak sampai pagar sekolahnya hiksss

nampak je keter apaknya,  dari sebak sedih mengembang senyum sungguh, dapat pulak jam idaman *yet aku tipu gak kata tak dpt la jam adidas, dapat asadi, muka pun dah cuak*

prank sket je pun. Yet dia kena prank ngan kenkawan sekolah dia for her birthday lagi dasyat ….(berbatasan of course).

IMG_5673

IMG_5674

Happy birthday Kakak, semoga terus  menjadi anak yang solehah, anak yang membanggakan mak apak ko, banyak ucapan untuk kakak dapat from my IG and my FB page. Alhamdulillah.

Kalau aku letak gambar hanbag baru pun, tak pernah nak dapat that kind of like, but setiap kali post  pasal my daughter nih, gamaknya semua orang sejuk je tengok dia ni kan hahaha…

tapi pipi tu kakak ooiii…tembam pau pau.

She did thanks to all of you, but in Mandarin. Coz dia tak confident nak berucap dalam BM, English or Arabic. She’s comfortable converse in Mandarin, so bolehlah dengo ucapan thanks dia to all of you kat my ig or fb page yeak. Aku pun tak paham gak but abang kakak translatedkan lah apa kakak cakap tu kat maknya.

We love you kakak, Allah jagailah anak dara kami ini, lindungilah langkahnya, tenangkan hatinya dalam pelajaran, ukhwah keluarga dan yang penting, kena belajar lagi memasakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk…cuti sekolah aritu, kantoi dah lama tak masak, makin lupaa. Ha..siap ko cuti year end, kita dok dapur ye kakak.

 

 

Comment: 12