Raya Cheras Kapar…

cite raya lagik lah, of cos le tak abis2 mar….baru first day raya nih. Jump teruslah, akak bukan ada banyak masa pun, gambar beribu dik oi, nak transfer from the WLW to WP tu pun makan masa gak. Cut cut je hah…so after our raya at our own Red House, kita terus to my parents house yang jauhnya 2-3minutes je tuh.

Lelepak beborak…dan bersalaman.

IMG_6841

mak ajah

IMG_6843

abah

dedua pun dah uzur tak berapa sihat, but bolehlah jenjalan sikit skang nih

IMG_6852

followed by sume orang ler bersalaman, no group family photo coz tak pernah nak dapat cukup quorum lagipun memasing nak rushed gak to umah mertua.

IMG_6866

semua orang dapat duit raya from my parents, anak cucu menantu cicit pun dapat too

IMG_6913

ado gak spam gambar hah…camera fon aku dah jadi hak semua orang, bila tengok balik muka memasing yang penuh bukan muka aku pung

IMG_6932

my one and only kakak

 

IMG_6918

lagi pakai hitam lagi nampak kuruss mengering betul RD ni heh

 

IMG_6941

apsallah yang ko nak panjat buaian tu dik, lagi mak ko marah lagi ko panjat…his bebudak

 IMG_6953

klon Mira Filzah sangat budak depan nih

IMG_6985

kan aku cakap hp aku memang jadi harta anak2 buah

 

IMG_7026

dan spam beramai2

IMG_7036

hah naik penuh dah….

IMG_7058

pastu kita rushed balik Kapar pulak, tetiga tidur dalam kereta…sodap betul

IMG_7073

terus bersalaman bermaafan

IMG_7083

terluah terus apa yang tersimpan

IMG_7125

kat sini pun depa buat harta gak hp mak depa…

IMG_7135

habis bersalaman pastuh memasing melepak, laki aku pi carik bantal hehehe cam biasa ler pakcik tuh

IMG_7155

Zeeshan tu dia pakai jubah ni sampai late petang, maghrib gitu, punyalah tak nak bukak

IMG_7159

ni family photo yang ada untuk hari tu lah, ada yang tak balik turn rumah mertua etcs..ada yang dah balik, kami pun sampai dah petang tuh

IMG_7174

pastu satu family balik, tinggal us je lah…

IMG_7181

Red Family with our mak, nenek

Zeeshan tu takde perasaan dah nak berposing gambar segala…

IMG_7197

pas mandi, tukar uniform dok dapur sudah, ada sedara mara datang malam tu, menjelang midnite kami pun pulang semula ke Cheras and pusing mesin kekemas sikit tidoq and esoknya kena balik Melaka pulak…

Hah simple pun tak simple, the same routine macam tetaun yang lepas, mestilah ada yang ‘kurang’ tapi malas nak pikir.

Lepas raya ni ler yang aku rasa aku tak berapa sihat, skang ni pun ngah ulang alik spital, nanti ler sesenang akak citer, check up tak hehabis lagik.

Well ok, kita sambung lain kali cite raya lagik yeah…Melaka raya.

Jadi officially cam biasa kita team raya KL pastu team raya Kapar and team raya Melaka :)

Comment: 0

Red and Black theme…

Ha dah update le sikit blog akak nih, mood malas2 raya masih ada lagik, pastuh Kak Red tak berapa sihat pun ye gak. Jadi dihamparkan gambar2 pagi raya, batch by batch…

malam raya punya citer, ada dalam fb page and instagram. Food bagai pun cite kemudian2 ler, ketupat je berejam2 buat heh dek laki aku tuh. wuiii…kita siap by 11pm ler sume ngan baking segala. Rendang bagai pun siap petang raya gak, coz pagi raya memang akan bertangga di rumah, kemudian BTR and terus ke Kapar. Our routine.

Lepas depa solat Raya, kita bersiap2 ler…

IMG_6512

kemudian bermaafan. Bini pi ngadap suaminya dulu

IMG_6543

Followed by anak sulong, duit2 raya pun kita bagi gak, even aku pun dapat gak dari laki aku too.

IMG_6561

ahhaha dia ni lawak, belum turn dia lagi tapi dia dok sibuk nak langkau garisan beratur. Hang tengok sejadah kat bahu dia tu, he nampak abangnya pakai letak kat bahu but not sejadah ler, serban yang itam putih tu. Dia pi amik sejadah and lipat jadi gitu. Hiks ko ni dik, dahlah pagi tu dia bangun lambat giler, orang dah balik dari solat pun dia tak gak bebangun.

 

IMG_6582

kakak pun sama, bermaafan…

IMG_6599

ha ni baru turn ko dik….dia dah ada ucapan hafalan siap2 lagik, Selamat hari Raya mummy, Zeeshan sorry ye mummy. Cute jeee

IMG_6612

abang kakak pulak bermaafan

IMG_6638

and Zeeshan too, kena gak ikut sama ler…tahun lepas dia moody langsung tak nak salam2

IMG_6648

tahun nih dah ada rehearsal dari sekolah lagi ehhehe tu pasal dia dah terer sikit

IMG_6680

our family photo

IMG_6709

tak boleh le lelama nak bergambar sangat, coz nak kena balik rumah mak aku gak

IMG_6767

concept kitaorang punya baju raya aritu, kena ikut si bapak. Laki aku nya baju melayu dah bertahun2 dulu aku siapkan lagik, sekali hantar 3,4 pasang baju melayu so ini baju yang dia belum pakai lagi colournya, tu pasal kena le aku carik black gak, Apahal pulak aku nak beli satu set hitam (yet i memang ada beli 2 pasang lain baju hitam gak woh) so aku match ngan kain dari Amin Jauhary ni, baju pulak by Red Audra. Den ada satu lagi colour purple same design for the black one nih.

IMG_6738

Jubah merah abang is from the Jubah Lima Waktu, kakak pulak dresss ni dia dok pilih suka sangat, she has colour merah lain gak, tudungnya semuanya mostly dari Naelofar (but the brand yang lekat kat tudung tu tak kuat le jahitannya, ada 1,2 tudung kakak dok tercabut, heh beli memahal), and jubah merah hitam Zeeshan ni pun aku beli dari awal sebelum puasa dulu, tak sangka pulak cantik and match with our black and red theme

IMG_6811

so jadilah our merah black theme le ni kan, butang baju melayu laki aku je sampai 3 sets aku beli coz macam biasa gak taun2 lepas punya butang baju melayu dia takkan jumpa (or malas mencarik, or dia akan pusing2 tanya aku gak mana lotaknya). Songkok Zeeshan tu pun tak beli baru, tahun lepas punya and dah ketat, he was supposed to pakai kopiah but dia tak nak (abangnya pakai but bila bergambar abangnya cabut), arghhh lantaklah janji complete raya ni.

Tahun depan entah2 raya lagi pun idok le tau, but memangler setiap kali raya memanjangnya merah je pun, ada gak match ngan colour lain, tapi base colour merah tu wajib ada. Aku teringin nak warna warni colourful but asal nyopping je mesti nak lebihkan merah. So anyway, nanti kita pergi ke hari2 lain pulak yek, leh peposing kain baju raya. Best tengok FB, the timeline orang beraya, macam2 kain baju raya memasing, cecantik, yang ikut2 theme tu comel je kan.

Speaking of that, no i m not planning for any raya open house, but please do invite me for your raya open houselah yeah. Last year akak buat sampai 3 kali open house, letihnya tak habis lagi and laki aku pun tak galakkan to do this year, hem…ada yang merajuk jauh hati la tu, laki aku ler, bukan dengan aku but dengan makhluk lain. Hiks…

Comment: 0

I m 41!!!

Sampai kena sound bila nak update blog LOL.

Sorry ler, ai is cuti2 lama sket raya kali ni, hari ni pun masih lagi cuti gak, special day, it s my birthday ler today.

Tapi nothing special, perabih 2 hari dengan melipat berlonggok-longgok kain baju yang dari sehari sebelum raya sampai la ni, cuci kain baju segala etcs.

Tapi istimewanya gak, Kak Red tengah beranak 10 sekarang nih.

FYI, Aminah dah dekat 2 weeks tak bebalik, hilang ke mana ler dia. Tinggal Cathy je ler kan.

So yesterday akak wished nak bela kucing persian sekoq je pun…tup2 menjelang tengah malam, ai dapat sampai 9 ekor! dari 2 ibu, ibunya pun ada sama hah. 4 kittens baru lahir dalam 10 hari, lagi 3 kittens baru lahir 2 hari lepas. So apa lagik bersilat le akak kau hah ngan 10 ekor kucing serentak datang. But tak mungkin ler akak bela semuanya nih, i ll let go coz banyak sangat nih, akak tunggu depa habis susu je, skang masih lagi menetek dari dedua ibunya nih. But tak semua ni persians pun, ada yg beranak 3 tu je yang macam mix persian. Camne akak dapat bagai segala, tu nanti kemudian ler kita cite yek.

apapun, thanks korang for the birthday wishes, nanti ler akak update blog lagik, sok lusa dah kembali ke asal. Insyallah.

Salam raya korang….

Comment: 0

Red chandelier for Syawal…

well since most of us pun dah memang balik kampung, dah mood raya dah memang apahal ler nak pikir kerja blog bagai kan. So i post something light je lah, to cover up till cuti Raya.

This is the red chandelier, dah kalau buat open house pun bukan semuanya leh jemput datang rumah so tengok je lah dari dalam gambar, blog ni hah.

IMG_5403

It s very yellow gold colour le bulb nya but for lighting cam ni nampak cenggini jer ler…

IMG_5255

lampu ni aku nak yang bebetul killer one, so tu pasal took a year to get this, it has to be totally in red, jadinya dapat ler yang ini, harganya pun hemm…..hehehehe

untuk chandlier satu lagi, tak settle lagi sampai dah nak raya hah…coz ceiling is too tinggi, the lampu man tak leh nak pikir camne nak solve the issue. So bertunda le ke after raya gamaknya heh…

Apapun, untuk korang, yang pulang ke kampung halaman, selamat di perjalanan, hati2 di perantauan. Drive safe and enjoy all the delicious rendang, ketupat, serunding, kari ayam, masak lodeh segalanya lah yeah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin.

Comment: 0

The pox…

IMG_5901

Eh aritu Zeeshan kena chicken pox ler. Aku rushed le balik amik dia terus bawak pi clinic. Doctor pun cakap it s a chicken pox. So yelah kalau dah macam tu kena quarantine ler kan.

IMG_5920

at home aku start bagi the calamine lotion. Tapi tak banyak le pox nya. So he tak pergi sekolah ler, tapi kan. tidak le pulak poxnya macam yang kita ni kena. All 4 of us dah kena so tak heran le kalau kena jangkit bagai.  Lepas 2 hari aku macam pelik betul ke ni pox or amende pulak, sket benau poxnya.

Tak demam pun satu hal, kita dulu kena pox ke main demam panas gak awal2 peringkat. So biarlah….tengok camne.

IMG_5935

ni sampai ke rambut aku letak coz ada balik belakang rambutnya seketul 2 gak. Sedapnya ko makan dik, he tak puasa pun. Hehari suh aku masakkan dia yellow soup (it s an ikan masak pindang actually). His fav. Aku tak ler buat hehari pun, ikut kadar apa yang di dapur le, jemu ler heh kalau hehari yellow soup jer..So Zeeshan tak sekolah 1 setengah hari je lah, on Mondaynya aku hantar dia gak pi school (alah in fact esok and weekendnya pun aku bawak dia keluar gak coz like I said, dia tak macam kena chicken pox pulak).

IMG_6287

Since we are approaching Syawal, anak2 syurga ni pun dah melaram for Raya photoshoot gak. Zeeshan pakai baju melayu coklat tuh, sampin takde coz aku dah sedekah jariahkan. Salam raya syawal to aunties and uncles yang akan balik beraya bermula dari this weekend, kan? Gitu yek dah memusim nak raya sangat nih, semua dah tak ingat keje dah nih, dok pikir kampung je.

Btw back to Zeeshan, la ni alhamdulillah dah complete sangatlah baik sihat walafiat, macam aku cakap pox dia tak ketara sangat. Maybe mini chicken pox kot hahahha, belum habis2 keluar, kot le ada 2nd round sok sok makan tahun bila le pulaknya. Laki aku pun masa umur kat 30 taun baru kena. Oh dia kena sepackage ngan abang masa tuh (he was a baby/toddler kot masa tuh), huh, 2 orang sekali aku kena jaga, merengek2 pulak tu. Kakak kena masa umur 7 taun, i was on my early stage pregnantkan Zeeshan hiks..all those moments.

Comment: 0