Bzbzbz…

Bz over the weekend

anak bongsu demam panas

LV pulak baru pas spayed and kena gak monitor sama

Chanel tak dak, pi merenyam rumah boyfriend dah seminggu, maybe lagi 2-3 weeks baru balik.

Sunday ai kena jadi one man show for everything.

Saturday pun but ai went out with my daughter for :

1. Lepas masak hantar lauk pauk nasi bagai to VA coz the 3 boys mengecat rumah tuh, lahanad tenant Sudan tu memang menyonteng kat rumah aku.

2. Pastuh we both pi hospital, visit my youngest brother admitted

3. Pi Haslam restaurant balik (twice) depan spital tuh

4. Patah ke VA hantar minum petang for the boys, singgah gak kedai jambu beli air special and jambus for the 3 boys

5. Patah balik ke rumah for asar and few stuff

6. Masih lagi ngan kakak whole day, ke SSF Cheras pulak

7. Pastuh ke Tesco Cheras

8. Balik…dah malam. Depa boys pun balik late petang and pas maghrib pi potong rambut pulak. Dah kat kol 10 kot baru depa balik makan (pun dinner aku beli from Tesco for them coz lauk lunch semua abis depa pulun masa kat VA)

Almost midnite, Zeeshan starts demam, kol 3 pagi muntah belahak.

Sunday pagi RD sent LV to vet for spay, and dia terus dok bertangga kat VA till midnite, sambung ngecat rumah lagik. Kids semua ngan ai kat Red House.

But ai dok berjaga layan Zeeshan lah mostly coz dia masih kedemaman.

In between hantar lauk lunch for RD, pi sekolah kakak noon tu gak coz hantar her stuff first (if not petang sesak nak masuk sekolah sampai highway)! Abang tolong jaga adiknya. Food bag kakak jer sampai 2 bags kau.

Baru setengah jam sampai rumah, Vet called amik LV. Pusing pi petshop beli dulu carik carrier (another carrier kat rumah boyfriend Chanel pulak), dah amik LV, pusing balik 2 petshops coz nak kena beli her Elizabethan collar. Monitor LV sesambil, monitor gak Zeeshan.

Dapat terlelap gak mata 30min petang Ahad before sending off Kakak to her hostel back. As expected, jem kuasa 3 kali ni, nasib baiklah dah hantar her stuff earlier. So sebelum sampai gate sekolah, Kakak turun lenggang kangkung jalan kaki je masuk sekolah, by the time dia sampai hostel dia pun, kete aku takkan lepas gate tuh, seriously semua makpak kol 6 la baru nak hantar anak balikkan. hiks…

No to mention sehari suntuk  my resdung dok attack, malas nak makan ubat siang2 hari coz kang drowsy wpun ubat tu tak ngantuk pun.

haih…nak transfer gambar to laptop pun malas, nak sort out toys Zeeshan pun malas, dah 2 weeks delayed.

Oh dah 4,5 hari gak aku takde suara, buat igstories pun ngan suara seserak. very the ella. Kes bahananya makan 8 bijik pisang on Thurs, betul…sampai hilang suara. So memang combo. Later..ai is so tired.

Comment: 3

From the IG…

IMG_2566

 

IMG_2596

Top is from Nichii, i love the gelembung gelembung besau on the sleeve (satu lagi colour in green pun akak dah pakai). seluar beli online, pls dont ask where, cant remember.

Copy paste from my IG’s caption re to 2nd photo:

When u ve been asked to take a photo, as a photographer pleaselah amik gambar n hold the fon tu at your waist line. The photo later looks perfecto cantik, doesnt matter the subjects tu pendek lawa #eh or tall, always at your waist line ok? Backlight for iphone? Touch the screen nampak yellow sun symbol? Naikkan la the yellow function tu so no issue on backlight.

:)

Comment: 3

Medicare Mobile Commode Chair and the Drypers for Mak Ajah…

 

IMG_2433

 

IMG_2434

 

IMG_2435

Special entry for my mak ajah yang still not well. So at least in the future, for reference ke hapa bolehlah jadi selak menyelak di sini. Riak takbur nih…yelah, nak show off benda nih. Ada orang kan panas je bila aku show off, tak pikir ke sume benda kita tunjuk beli menyenangkan kerja orang lain, nak carik info dah ada depan mata. but i dah been there done that, no matter how lah haters menyampah pun, akak pedulik hapa kan? lagi aku up up up pun.

So this is a movable toilet for mak ajah. I got it at a price of RM275. AQ Medicare Mobile Commode Chair CMC2015 

Memandangkan mak kadang2 dok rumah anak ni anak tu, even my house so much easier to have this. Specially part mandikan, mudah pakai nih. Cuma the bahagian bawah takde tempat letak kaki, so kalau nak tolak dari kerusi sofa jauh ke tak molek coz mak nya kaki kena letak atas stand, macam stand wheelchair but tu boleh move her around ngan wheelchair, at least for mandi toilet purposes this thing is very helpful.

For pampers pulak, the best brand yang ai belikan is this one: Certainty Daypants Disposable Adult Pants Regular Pack XL. Kat Tesco paling murah pun per pack is dalam RM20.45 but kat L online tuh ai beli in bulk terus, so per pack jadi RM16.25 jer. Ini jenis pants senang sarung. Dulu adik2 aku pi beli yang jenis tampal kiri kanan, fuhhhhhhhhhhhh nak nangis masa pakaikan coz sangat susah. Terus aku tukarkan to this type, everyone happy. If takde lelaki to help pegang badan mak pun, aku boleh pakai sesorang (tapi dengan penuh segala tenaga gak lah coz sambil berdirikan mak, pegang badan dia nak menyarungkan ni to her kaki bagai) but ok jer…

Now ai ngah tetengok lagik wheelchair coz nak upgrade lagi wheelchair mak ajah tuh…you all pun boleh recommend sini, then akak boleh siasat compare2 bagai.

Thanks all.

Comment: 8

Nasi Lemak pun ada dijual di PETRONAS Station?

.

.

IMG_6702

Baru-baru ni, Akak berada kat KLCC LRT station distributing sarapan percuma dari PETRONAS.  Sapa yang follow my IG sure tau pasal ni kan.

So ada sapa-sapa sini dapat sarapan percuma tu? Camna sedap tak nasi lemak dia?

IMG_6713

 

Jangan tak percaya, sekarang ni selected Mesra outlets di PETRONAS Station tu bukan sahaja as your convenient store, BUT now you can grab your breakfast too. Dan yang bestnya ialah, their breakfast is our Malaysian favourite food iaitu nasi lemak :)

IMG_6695

 

Lebih kurang 487 stesen Petronas terlibat dalam kempen Morning @ Mesra ini untuk memudahkan kita rakyat Malaysia bersarapan pagi. So sekarang ni kalau pagi-pagi nak cepat, ataupun dah terlambat, tak sempat nak singgah beli nasi lemak kat warung tepi jalan, lagipun leceh nak parking bagaikan, boleh dah singgah di Mesra PETRONAS to grab their breakfast combo pack.

Really convenient, good food with good value of money and on the go sekali harung korang boleh isi minyak, or beli anything else kat Mesra outlets tu.

Komno_Petronas

Hanya RM5 sahaja kombo sarapan ini. Apa yang korang dapat dengan RM5 ini:

-          1 heavy food iaitu Nasi lemak di sekitar Lembah Klang (Nasi dagang di Pantai Timur)

-          Kuih-muih tempatan

-          1 tin Nescafe.

Personally Akak rasa this is good value with decent food. Dengan hanya RM5, boleh dapat set sarapan yang lengkap dan semestinya mengenyangkan macam ni. Seriously jimat, lebih-lebih lagi sekarang ekonomi tak menentu, harga barang-barang pun naik mencanak, ini kira salah satu alternative baik untuk kita berjimat.

IMG_6698

So no more excuse to skip your breakfast, the most important meal of the day ye akak-akak yang on diet tu hiks. Sambil-sambil pagi tu korang isi minyak, bolehlah beli kombo sarapan ni sekali :)

IMG_6741

Ingat, mulakan pagi kita dengan sarapan! Do checkout this Mornings @ Mesra breakfast combo pack di selected PETRONAS Kedai Mesra yang dijual dengan hanya RM5 sahaja!

Untuk info lebih lanjut, boleh layari www.mymesra.com.my atau muat turun aplikasi PETRONAS Pitstop.

Comment: 11

Lagi Raya’s OOTD…

i ve been buzy

4 hari baru nih, jaga mak ajah, she stayed with me.

but now she s already at my sister’s house (saham akhirat dikongsi bersama).  But dalam buzy2 tu, waktu kerja tu ada lah events yang aku attended.

IMG_1787

 yellow sesatunya yang aku tempah from the Ampang Park’s boutique.

that s not a red flower, itu red wig, ponytail. n I had to wear other colours than red coz dah kena sound ngan my frens, coz tetiap taun aku asyiklah ngan merah merah menyala, pasalnya  tukar lah pakai aritu ngan kuning diraja lagik.

IMG_1813

IMG_1915

not a baju raya but one of the mornings yang kami mulakan shift as early as 6am to shower my mak ajah, ger her to do the subuh, breakfast etcs. So terus aku pi kerja and suami tolong sambung jaga mak sementara aku pulang dari kerja in between abah, my sil and my anak sulong pun ada sama monitor (there s always a support system to look after my mak).

IMG_1950

 Red Ashanti from the Shawl Publika

banyak drama baju nih…malas sembang sini, dah bercerita pun kat my instagram…if ada kaler hijau (supposed ada kaler tuh), kompem akak amik gak…sedap and vass betul pakai baju nih.

IMG_1974

 if u know them, kem salam. Dedua ni the ex and the current SO, hebat dedua orang nih. aku dah macam post msia diapit tower 1 and tower 2 heh

IMG_2017

 ai fulfill their wish to be featured  in this blog – specially Miss Bunga and Shamira :)

IMG_2020

 nah Kak Red up lagik, extra bonus for Pejal and Kimmy ….

akak tak leh letak semua ye lam nih, akak letak randomly jer. Kang kalau semua semua orang akak letak sini, dah melanggar perjanjian asal akak sendiri- 14 years kot, ai hardly nak sembang so much about it.

IMG_2203

husband patut pakai baju melayu but the wife baru perasan the card, bila dah bersiap nak keluar. muahaha…takpelah, bak kata adik2 kat IGs, anggaplah ni batik siam punya corak baju laki aku tuh hiks…

 to Haiqal and Maryam – congratulations on your wedding: #HAxRAM

IMG_2292

The black is from the #youmeandhunny tengok si Anzalna pakai lawo, aku terus sebat masa tu depa baru letak kat Isetan KLCC, tak letak price tag lagi, baru sampai kuor dari kotak, jam2 tu gak aku rembat coz kain dia tu yang unik sangat. baju tu bebiasa jer…

last final round of Syawal will be this weekend insyallah, itu last one for melaram baju raya, and i m sure aku takkan sempat nak perabihkan pakai semua stock new baju raya this year, which i ll bring forward to next year (s) hahaha…that s ok. Baju2 yang dah berpakai sebelum nih pun (for raya ai meant), mostly dah berulang 2 kali pakai gak to the houses yang dedekat rumah, kes satu rumah, or rumah adik beradik. Then pastuh leh simpan or paling abis pun ai will send to Cambodians, apa susah. Takde pembaziran pun, depa dapat pakai baju lelawa and bebaru lagik.  Ramai orang kata aku membazir beli baju raya sampai lebih 30 lai, once again, aku tak rasa pun. coz for me, hasilnya akan pergi to Cambodians.

Speaking of Cambodians, sending you the details for derma, aqiqah, qurban, insyallah by this week.

Comment: 2