Sleep with the Sharks with Scott’s® DHA Gummies!

.

.

IMG_0073

This cheeky little fellow memang selalu came up with some surprises la. He always explore something new everyday! Baru-baru ni dia duk diam senyap-senyap dalam bilik Akak, korang tau dia buat apa? Dia gunting gambut dia sendiri!!! Grrrrr. Tu agaknya dia curious la tu apa dia boleh buat dengan gunting mak dia ni. Tu yang dia try out new things tu. Lesson learned, exploring things for him actually good, but kita kena la monitor dia.

Gambar atas tu pulak, bersungguh-sungguh dia nak buat pasang sendiri toys baru dia tu. RD nak tolong pun dia tak bagi. Kalo this kind of thing, memang bagus sangatlah dia ada rasa ingin tahu dan buat pastu explore sendiri :)

IMG_3366

Bercakap pasal exploring ni, korang dah baca previous post Akak pasal Our Bright Little Explorer?

So sambungan dari previous post tu, Akak janji nak cerita pasal contest kan. Dari Facebook Page Scott’s Akak perasan ada a few names dah menang contest Bright Little Explorer. So tahniah pada yang menang.

Tapi jangan risau, sebab ada lagi contest sedang berlangsung sekarang ni iaitu Sleep with the Sharks Contest!

Wow ini memang rasa terujalah nak join kan! Para peserta berpeluang menyaksikan pelbagai aktiviti Sharks pada waktu malam dan juga haiwan laut yang lain. Ini termasuk feeding sessions, hands-on night activities, night educational tours and a unique experience of ‘sleeping with sharks’. So your kids definitely gonna love this activites!

Apa yang perlu mummy and daddy buat ialah…

  1. Ask your mini to complete this sentence:

“If I could sleep next to a shark, I will ask Mr. Shark…..” (in less than 25 words), then guide your mini to draw a very simple happy shark on a piece of paper.

  1. Snap a photo of your mini’s drawing and post it in the comments below along with your mini’s sentence.

  1. 10 most creative answers will win a pair of tickets to experience ‘Sleep with the Sharks’ and you moms will enjoy RM100 shopping vouchers

Senang jer kan, bolehlah join. Sebab ini memang rare experience untuk anak-anak! Exciting experience even Akak pun sama teruja nak join sama, Zeeshan sure suka punya :) Contest starts 19 September – 7 October 2016.

IMG_3367

Here is Scott’s® DHA Gummies dan seperti yang korang sedia maklum, Akak rasa semua familiar dengan nama dan brand Scott’s kan? Ala takkan tak ingat minuman bersupplement yang berperisa oren dengan lambang seorang lelaki memikul ikan kod :) And by the way, Scott’s is the No. 1 child health supplement brand in the fish-based segment in Malaysia (as reported by Nielsen, MAT June 2016). Hebat-hebat!

IMG_0803

I’m sure korang familiar dan aware apa itu DHA kan, tapi pada yang tak familiar, DHA ialah komponen penting untuk perkembangan otak normal kanak-kanak semasa dalam fasa pembesaran mereka. Bermakna DHA amatlah mustahak untuk anak-anak kita supaya perkembangan otak mereka lebih sihat dan cerdas dan dalam masa yang sama membantu memupuk rasa ingin tahu dan minda sukakan cabaran. Dan kenyataan ini dikongsi oleh Certified Paediatrician, Dr Ali Azman Minhaj betapa pentingnya DHA dalam pembesaran seseorang kanak-kanak.

Memang secara tidak langsung dan tanpa kita sedari, diet ataupun pemakanan seharian anak-anak kita terdapatnya komponen DHA itu sendiri, tetapi secara rationya ianya sedikit sahaja. Oleh sebab itulah, Scott’s memperkenalkan produk yang inovatif dan menyeronokkan bagi kanak-kanak iaitu Scott’s® DHA Gummies sekaligus membantu dalam pengambilan DHA yang secukupnya.

Scott

Mengandungi DHA (asid docosahexaenoic), sejenis asid lemak Omega-3 yang penting untuk pembentukan otak dan mata, Scott’s® DHA Gummies juga mengandungi Vitamin D yang penting untuk pertumbuhan dan pembesaran yang sihat. Also non-sugar coated, and non-sticky texture dan sesuai untuk anak-anak berumur dari 4 tahun ke atas.

Bila dalam bentuk gummies ini, minyak ikan tanpa ada rasa dan bau ikan sudah pasti menyeronokkan untuk anak-anak kita makan, tidak perlu dipaksa lagi ataupun disuruh! Personally Akak as a parents yang busy dengan rutin harian dan perbagai komitmen, sangatlah bersyukur adanya Scott’s dalam bentuk gummies ni, at least the kids suka rasanya dan makan tanpa perlu dipaksa! And by the way, ini dihasilkan dari process microencapsulated with a patented technology that locks in the goodness of fish oil without the fishy taste and smell.

Lebih-lebih lagi ianya berperisa oren dan strawberi dan berbentuk in three different sea creatures – crab, fish and octopus. Lagi la budak-budak suka :) dan sudah semestinya memberi kebaikan untuk diorang juga!

Scott’s® DHA Gummies kini boleh didapati at most retail outlets seluruh Malaysia. Untuk info lanjut bolah layari Facebook page Scott’s – https://www.facebook.com/ScottsMalaysia. Terms and conditions di sini http://bit.ly/2cQewGk. Dan jangan lupa masuk Sleep With The Sharks contest tu :)

Comment: 1

Redmummy’s Car Boot Sale!

IMG_3938

kain baju ni akan berjualan this weekend dalam harga lelong murah boliau habis! selain dari itu ada makeup sets, ada accessories, shoesssssssssss and many more, from my own collection. I m letting go at the car boot sale!

IMG_3935

The details ini yeah. but my slot is only at night for both Sabtu Ahad. Meaning Sabtu ni 24 Sept is from 830pm to midnite and Sunday 6pm to 10pm. Venue is at the Velodrom, Cheras (the downtown Cheras lama tuh), hah situlah.

IMG_4020

Please look for this young girl, she s looking after my stuff.  Very pretty, beautiful and smart (just like her Aunt). Her name is Kak Ngah. Insyallah i ll be there too…

So jumpa weekend nih yeah, you know la car boot sale memang harga menjunammmmmmmmmmmmmmmm! My stuff mostly preloved but I ada banyak kain baju baru and stuff yang never been used pun akan dijual sama.

beli la barang2 akak yeah, thanks for the support. Nak amik gambar ngan Kak Ngah pun boleh, nak antau cincin pinang dia pun boleh gak :)

Comment: 8

The 12th birthday…

 

IMG_2733

the bouquet yang dah beli dari siang, lepas tu simpan lam bonet keter bapaknya, by his dad lah. Midnite baru bapaknya balik, masuk bilik anak sembunyik2 (mak ngekor belakang) konon nak surprise letak kat tepi katil tup2 anak dara  rupanya tak tidur lagi hahahaha….tak jadik surpriseeeeeeeeee.

IMG_2734

semua jenis kucing bapak ko tulis situ LOL

that was on her birthday lah, memang betul2 habis exam UPSR gak masa tu but she still cannot enjoy yet coz dia ada lagi UPSRA yang masih lagi belum sit in, itu on Oct, very soon.

IMG_2864

so on the weekend tu, kena bawak dia pergi makan. Since weekdays cannot do one kan (sekolahlah, and bapaknya pun bukan normal hours macam kita), so she chose our usual steak house di MV. I was hoping dia nak makan tempat lain yang lagi near by rumah but birthday girl nak jugak makan kat sini. So let s goooooooooooooo

IMG_2872

i would like to buy this set lah but if laki aku tak nak minum pakai nih, no point of buying. He s a black coffee addictor,  jadi kita try kita cuba bagailah, dia tak berkenan. Hissh…so tak yah ler. beria ler kita menerai2 aku dah intai2 ngan merah kaler segala.

IMG_2881

kesungguhan seorang mak belajar pakai benda nih

IMG_2884

tapi kita tapau minum je lah, udah apak kau tak nak pakai, he dok nak stick ngan black coffee dia

 

IMG_2890

dan kita pusing2…jalan2 dulu coz nak makan macam too early sangat for dinnerr

IMG_2902

at the durian pancake (pergi mv memang aku wajib tapau nih), seller takde pulak, dia pergi TOLIET :)

but pastu dapat ler, laki aku pi patah balik pas makan belikan pancake bininya

IMG_2908

kekiri kanan pakai merah ye

IMG_2912

finally we have Zeeshan in the frame

 

IMG_2930

yang paling seronok makan sini of coslah abang and kakak. kakak tu dia punya kunyahan lambat btol nak mengabiskan and even aku punya steak pun dia tolong habiskan gak, suka betul dia ngan steak2 nih…

IMG_2986

masalah mata, nak tengok number tu kecik benau (i have the rabun jauh and rabun dekat skang nih)

 

IMG_3005

my seluar tu sangatlah ramai amoi2 kedai berkenan. Depa borak sesama sendiri puji2 seluar ai tu lah, aku memanglah tak paham but anak2 aku kan understands mandarin, so depa dok pasang telinga jer dengo amoi2 tu puji seluar maknya. Depa le gak yang cite kat aku. Bagus senang gak ado anak2 pakai cakap cina ni, we should go back to Beijing lah korang, kompem nyopping mak kau lagi senang nak bargain.

IMG_6959

that dessert for us to sing her birthday song,  tapi yang makannya aku ngan laki aku. Semua dah too full….

IMG_6973

tak abis2 lagi mak kau….

IMG_3038

my kononnya 5min make up (more actually), this one yang sempat akak buat first time using LIVE, FB. Meriah borak ngan korang benaunya dalam LIVE tu rather than makeup pun…

IMG_3055

i got to shopppppppppppppppppppp here. well birthday anak, tapi anak dara aku ni kan jenis yang simple, she ddint ask anything pun

IMG_3063

roti2…hah ni memang depa setuju sangat maknya belikan…

IMG_3075

happy 12th birthday kakak dengan ucapan, bila bapak kau nak bawak hang pi buat mycard?

IMG_3086

aku rasa kakak sebenarnya dah nak beat my height gak tuh. Alah aku bukannya tinggi pun, memang sap sap soi ler anak2 aku nak potong kependekan maknya :)

IMG_3094

we ddnt stay long, mak kau pun dapat baju nyopping and terus balik. Musim2 nak periksa UPSRA and PT3 for both abang and kakak and hardly kita nak dok sesantai lelama kat luar.

Tapi ko tunggulah habis periksa nanti. first thing depa ask dah menunggu dalam list:

1. handphones

2. watching tvs

3. short holiday

Oh well….

 

Comment: 3

Positioning…

IMG_2296

when you tukar position rumah, celah2 bedah yang you jarang belek, hah selain jumpa habuk, akan jumpa pasu pecah :P . This was done by Chanel. For sure. Or maybe waktu dia ngah main kekejar hide and seek with Kathy or Porche or Sharifah.

IMG_2293

not just that, my chess boards, both 2 sets pun dah longlai gini. Bola badminton pun terselit situ hah. Pastuh bila dah tukar position furniture pun, all the sets ni pun dia rombak balik (pastinya Chanel and Porche again coz dema main kekejar memang habis satu rumah kerjanya).  Buah2 chess aku ni pun dah hilang tak cukup kaum, mana le dah lari sembunyik. Nak simpan pack up camtu sayanglah, the reason laki aku beli ni jejauh (I think both sets were bought when he was working in Budapest), so memang for display. Jadi berteraburanlah bebuah chess tu macam tu gak, wpun aku 18kali susun pun….

 IMG_2408

nice huh the mermaid blanket nih? I bought ni dah lamaaaaaaaaaaaa, maybe year end last year. But never show show lam my instagram till recently baru rasa nak menayang. Well ini the new position yang kita tukar dalam living area. So I decided to have my ‘blogging/kerja moment’ di sini, not depan tv. Serabut pala aku ngah buat blogjob bila memalam weekend tu laki aku dok layan movie dia, ngan aku meleka sama.  The 2 PCS kat pc/blogging area masih ada lagi, itu dedua anak besau aku dah buat harta depa…

IMG_2304

macam orang sakit pulak budak nih heh…dia ngah layan dinosaur tuh via my laptop and sejuk coz aircond, bukan dia tidur pun.

You all check kat onlinelah for this, rasanya dah murah kot skang, lesser than RM100 maybe coz masa aku beli lam RM 110 or RM100 ke ngam2, online ler tak ingat dah mananya. The mermaid blanket ni memang meant untuk pakai di bawah, bukan di bilik coz bilik of cos le ngan quilt tebal segala. Sini aku ada compartment meja/sofa yang leh sorok barang so letak le blanket ni, senang capai ye gak.

Check kat online ye dik, instagram ramai kot jual coz pas akak pomot kat IG aritu, ramai orang carik and depa tag akak the ig yang jual.

I dah seminggu rasa down giler, imagine i have done so many posts with VIDEOS (u think senang ke buat videos hah? filming lain, editing lain, make up nya lain, tukar2 baju lain) all done by myself.  kena tukar direction. The effort is not easy, well anyway, itu asam garam being a ‘blogger jutawan’. Hiks…

Comment: 3

1175…farewell.

IMG_3370

Thank you for the wonderful 5 years ++. The plat number is so special, it was after my birthday (11 July 1975), the WVA kebetulan masa tu we were staying at Vista Amani (coincidentally) but the black is not my colour of course.

Seperti ada kalanya hidup kita ni kena ada turun naik, perlu ada istiqamah, makanya kau harus bertuan baru.

This entry is specially made for our Peugeot, this car i tell you sangatlah very manja and high demanding betul. I really enjoy driving you while doing my makeup every morning, will miss you for that for sure. Or was it make up sambil driving, yes I did that. not for this car jer, our previous cars as well (husband’s car too) but yang nih paling lama ler hadap muka make up akak.

I remember that one of my wish zaman dedulu is driving an SUV car coz of my height issue. Kereta lain pun boleh je naikkan the seat but this one is lagi sedap bawak coz tinggi and I can see everything. Being short, this kind of car memang helps you well lah. Semua adjustable. This car jugak kita beli dulu coz masa tu kita baru 4 beranak, bila dah dapat jer baru bape hari kot, i was confirmed pregnant number 3, jadi now the plan needs to be changed sketlah. All 3 pulak kaki badan makin memanjang hiks…but itu bukanlah sebab utama gak.

Thanks for your service the black Peugeot, WVA 1175.

IMG_3606

in return, ai dapat the new red makeup compartments for my car heheheh…ini tak cukup, ada lagi 2 slots tak isi lagi. Senang hakak nak make up sambil driving :)

Comment: 2