Lancar dan Selesa dengan Jetta!

.

IMG_9406

 

Patut la kereta aku tu last week tak nak start, “merajuk” rupanya hiks. Apa taknya, tuan dia ni bawak balik kereta baru yang lebih mantap :)

IMG_9400.jpg

It’s Volkswagen Jetta!

IMG_9702

My first impression was wow, tekan minyak sket trus memecut lajuuu. Memang syok pick up speed dia, Akak pulak boleh dikatakan drive cam lipas kudung gak hiks, so suka la Akak dapat kereta memancut laju cam ni :)

IMG_9415

But honestly kita orang perempuan mana la tau sangat pasal technical parts pasal kereta ni especially part enjin, horse power la, berapa cc, top speed la bagai semua tu. Orang lelaki ye lah, semua criteria tu penting. Yang Akak tau ialah start enjin, masuk gear, tekan minyak dan jalannn :)

IMG_9726

Tapi at least in term of keselesaan dan kelancaran pemanduan, performance ataupun pick up power or speed dan aspek keselamatan, boleh la Akak judge sket-sket.

So biasa orang perempuan macam Akak kalau nak pilih kereta lebih pentingkan elemen-elemen keselesaan pemandu dan penumpang, kelancaran kereta dan keluasan tempat duduk dan bonet sebab nak isi barang-barang dan rekabentuk dan warna, tak gitu?

IMG_9342

So first kita pergi jalan-jalan cari makan yey. As I said, sekali tekan minyak memang berdesup dia pergi. Don’t worry sebabnya dari aspek keselamatan, dia ada total 6 airbags. Dan juga adanya Electronic Stability Control with hill-hold support menambahkan lagi confident Akak ataupun RD bila drive kereta ni.

IMG_9854

Lagi satu for me yang penting is the back seats have ample room untuk keselesaan anak-anak aku. At least if long journey they can lie down sleeping comfortably.

IMG_9652

Good thing is all of these I can find in Jetta! Really superior comfort and space with its 510 litres boot space and its quite spacious interior. Boleh tengok sendiri betapa selesanya anak-anak Akak duduk kat belakang nun. Dan Akak memang suka dengan keluasan bonet Jetta ni, its more than enough to sumbat our monthly grocery shopping and barang-barang aku especially kasut-kasut aku yg sentiasa penuh dalam bonet. Senang mak nak tukar-tukar kasut :)

IMG_5576

“Eh Shan pun boleh masuk dalam bonet ni la mummy” Zeeshan ni memang, benda bukan-bukan dia nak try!

IMG_5582

Untuk design dalamannya pula, Jetta mempunyai ‘Black Pyramid’ decorative inserts for dashboard and door trim panel. Terdapat 3 12v socket iaitu di centre console, front and rear dan dalam luggage compartment, ha senang tak berebut-rebut kalau nak charge handphone masing-masing :)

Jetta juga mempunyai adjustable multi-function leather steering wheel yang membolehkan kita mengawal pelbagai fungsi seperti to control the Multi-function Display and Radio plus to answer phone calls via Bluetooth.

IMG_9915

Ditambah pula armrest dan tempat duduk hadapan yang boleh diadjust tinggi rendahnya so Akak yang kecil molek ni makin selesa la bila nak memandu Jetta ni. Leather gearshift knob yang looks really sporty menjadikan hiasan dalamannya menarik. Juga dengan adanya ‘Climatronic’ air conditioning system with 2-zone temperature control di bahagian depan dan belakang sudah semestinya menjadikan keselesaan untuk kesemua penumpang.

Personally, Akak dapat rasakan kelancaran dan keselesaan pemanduan yang tinggi bila bawak Jetta ni. Tambah pula dengan konsep design luarannya yang dinamik dan design dalaman yang exceptionally berkualiti tinggi memang sangat bertepatan dengan citarasa Akak. Quite sporty with its own unique style and characteristics, I must say. Dan bermacam-macam lagi advance and cool features ada kat kereta ni, nanti panjang sangat pulak entry ni kalau nak cerita semua :P

Tapi kita kalau sebagai first time buyer, Akak rasa criteria utama bila nak beli kereta of cos la bajet kan. So somehow bila bajet limited, kita terpaksa la carik secondhand car dok. Bukanlah semua kereta secondhand tu tak elok, ada yang elok, tapi tu lah ikut nasib la.

IMG_9775

Tapi yang paling penting sekali dalam pembelian kereta pada Akak ialah test drive. Korang pergi sendiri test drive dan tengok sendiri kereta tu. Jangan nak dengar cakap orang pulak. Kita ada selera masing-masing kan. Tak sedap kat orang, mungkin sedap kat kita. Tak cantik di mata orang, tapi cantik di mata kita. Betul tak?

IMG_0022

Akak ni pun macam dah berkenan dengan si Jetta ni, Tengah dok kenen-kenen en Hubby ni hiks

IMG_9385

Tengoklah betapa sleek dan sexynya design dia, berkarisma sungguh. So apa tunggu lagi, test drive di sini :)

Comment: 23

Loving the reds…

 

IMG_0531

the boys did the punggah memunggah, redesign back the living and dining halls, ikut selera tekak mak ekau. Yang kecil tu hanya sebagai penyibuk sajor. Aku kan manjang je nak tukar itu ini bagai, so kena le pujuk2 dulu bagai, kepalanya si bapak so bila apaknya dah ok baru le abang ikut perintah. Tapi aritu kuor balik dari denggi pun aku memonggah gak ngan abang berduaan jer (bapaknya masih dalam spital that time) coz lantai kan berminyak2 dengan fogging jadi alang2 aku terus rombak, rasa macam fed up dengan sakit bagai so tukar position sikit. tapi tu tak major coz kudrat aku tak berapa sangat.

But this one memang habis depa balun kiri kanan. ada satu almari tu memang beratttttttt sangat, itu aku dok rayu2 tolonglah tukar position, alasan kang puasa lagi takde daya hahaha…pujuk menjadik. Thanks the boys.

 

IMG_0506

tunjuk sikit je lah tang nih, now that kita dah pindahkan the L shape ni kat sini so lagi ler ramai2 boleh bertenggek coz betul2 dekat ngan aircond, but frankly speaking weekdays tempat ni dan sofa lepak satu lagi (not in the picture) jarang duduk coz memasing school and kerja kan, weekend le dok sini, hari tu aku boleh tertidur sedap btol kat sini, sesedau laki kejut dah petang.

Anyway hari ni baru aku rasa sedap sikit pala coz for 24hours aku dah kehilangan satu barang, yang sangat2 tak patut hilang, berpusing simpang renggam le hai mencarik, the frens too tolong sama, tak jumpa gak. Bila jumpa benda tu kan, ada di dalam makeup bag aku dalam surau in which sebenarnya aku dah pun carik kat situ 3 kali sebelumnya. Jengjengjeng…adakah? hahahaa…wallahualam. Alhamdulillah ler dah jumpa, betul2 ujian sungguh.

Happy weekends all, i m gonna be very bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, full sangat. Mohon datang semangat Supermak tu bebanyak sikit, kids pun kena all out too, kami ada shoot, knowing shoot tu memang panjangggggg ler masa yang perlu dilemparkan.

 

Comment: 3

The ‘hot’ Sport’s Day…

IMG_0190

630 pagi punya make up berasaskan lampu kereta yang sesamar. Ngam2 655am macam tu kita sampai Wetland Putrajaya. Zeeshan kena be at his school sport’s day before 7am, gitu kata nak start at 730am kan. So kami ni memang mengikut kata sajaa….

IMG_0211

we dropped le Zeeshan kat tent campusnya, tapi dia punya meraungg…dia ingat kena tinggal coz the red family semua nak berjalan walaupun dah ada kawan2nya and Cikgunya dok memujuk, tidak le berjaya jugak. Kita tinggalkan jer…sambil2 tu kita pusing2 pi bergambo bagai ler…

dari kejauhan sebesar sukan ni nya port aku boleh dengar suara anak aku kau! eii budak ni…

  IMG_0213

buang2 masa amik gambar kat sini

IMG_0215

tak lama kita nak bergambar, belum sempat pun nak posing kat photobooth tu, aunty Zeeshan dah called aku suh amik dia gak coz budak tu takde harapan nak senyap, dia tau makpak abang kakaknya ada somewhere there, hishh…

IMG_0224

boleh ler gak amik gambar photobooth beramai2 sini kan but dah budak kecik tu bad mood (wpun dah senyap tangisnya) so memang dia tak nak le kan pandang camera at all. Gambar printed pun takde gambar mukanya, eii ko ni dik

IMG_0227

Kita je ler yang hover2 kan, adik kau jangan harap ler…

we are the Red team, mendukung warna yang Zeeshan bawak, red. Molek sangat ler tu, sarung je semua baju merah memasing, warna wajib gobok Red Family (except laki aku, bought him a new shirt a day before)

but for Rose, her daughter rumah pink, so depa semua all in fink fink hehehe…wig si afa…goli akak tengok weih

IMG_0238

tak habis2 meraung lagi koo….inipun dah dapat toy set, keter kekecik situ 20hinggit, beli nak bagi mengsenyapkan dia

 IMG_0248

so well, kembali semula ke tent depa, aku kena dok diheret sama by budak nih. Dan of cos hadiah nak bagi dia join the group tu yang 20hinggit tu kan, berpeluk sakan ngan dia. Aku sorang je mai sini ngan kakak, so pastu nak cabut blah (not nice ler nak dok sini lelama, parents lain pun dok luar dari tali khemah ni), so aku cakap aku nak kena pergi toilet. Dia pun tunjuk oh situ toilet ammi, ha baru aku leh blahhh. Kena banyak cong kalau nak berpisah dengan dia nih…

IMG_0259

so ada senyum juga ini budak…

IMG_0261

baru le dia nak pakai bintang bulan kat palanya tu…

IMG_0267

dan kita kembali le dok tepi padang, memang le ada tent untuk berlindung but ko nak tengok apa kalau dah semua kerumun tepi padang tu tengok anak memasing (expected pun), dan jugak anak2 korang bukan jenis tetinggi galah macam abang tu, semua nya macam semut jer macam Zeeshan jadi kena le semua parents ke depan

 IMG_0274

panas pun dah mula start pun, walaupun katanya nak start at 730am, tapi dijangka juga itu semua mesti le lari dari itinerary

IMG_0275

macam aku cakap semuanya semut kan, mana le nak tau mana satu anak kau, kalau hok oren ni nampak le jugak tepi sekali tapi kalau yang tetengah tu, hah dah semuanya merah, agak2 jer ler…

IMG_0279

jadi kami anak beranak berpisah, lonjong2 macam bapaknya anda bang bertenggek kat port macam nih…

aku yang pependek ni memang tak kuasa le nak berlawan ngan orang2 yang tetinggi semua tu

IMG_0290

yang pastinya kena check on the BSP’s outlet jer..situ le dok anak aku

 IMG_0311

 Zeeshan’s first game, berteleng2 pala ko dik bawak baloon tu, his fren tu namanya Irfan kalau tak silap…out of 20 shots, hanya satu ni jer lah yang ada molek sikit, lelain sume blocking by aunties, parents and jauh. Zoom pun tak cantik.

 IMG_0316

semua gambar video pun anak2 dan suami aku yang uruskan, aku dok jerit2 pun dia tak dengo tak tau tak nampak mananya mak ayah dia

IMG_0329

ini satu lagi game yang Zeeshan masuk, susun ball kecik atas botol….video nak show pun alahai, blocking sangat. so tak yah ler

IMG_0330

dan of cos, kalau tengok pun panas dah berdenting denting gak heh

 IMG_0362

habis game bagai, aku tengok dia jap kat tent ni, tunggu jap for the medal collection. It s time to get home, coz panas tu toksah cakap ler kan, takut dehydrated jer, aku pun jap2 hantar kakak suh bagi adiknya minum.

IMG_5642

nampak je depa marching, itu dah kompem ler nak pi amik medal kan..elok sangat le awal abiskan, tak yah ler nak tunggu habis majlis coz health anak2 ni lagi penting gak

IMG_0349

but of cos dia punya manjanya sebelum tu berkepit sakan le kan…

IMG_5659

one little happy boy on his sport’s day walaupun paginya ko punya meraungggggggggggg satu Wetland boleh dengar heh

IMG_5671

us, tengah panas. semua topi memang aku bawak pack dari rumah, 4 ketoi but RD and kakak tak nak pakai…Zeeshan tu dah kuyup rambutnya yer

si pinky Myra ehhehehe comel jer. She s in the same outlet with Zeeshan gak, barulah gang kan Rose :)

Amad anak Yanok pun sama tapi outlet lain and his sport’s day was a week before us, baru nak bertenggek sesama…

IMG_5689

so semua dah dapat medal dan terserah to parents if nak bawak balik anak memasing or nak stay, ada lagi event untuk parents main jugak…

 IMG_5696

the beautiful Aunty Dee, the one yang jaga Zeeshan sejak dari first year aritu, tq Aunty, penat korang hari tuh…

IMG_0300

jadi dah dapat medal segala apa nak tunggu lagik, moh ler balik. If last year ada gak laki aku masuk parent’s game tu (he forced me to join too but aku maleh, there r times aku boleh all out tapi ada masanya aku lebih suka lay low and observe sahaja). Jadi untuk this year, laki aku pun tak nak join, sebab utamanya ialah kepanasan, dengan elnino (rasanya dah abis masa ni tapi kita kan masih lagi dengan  musim panas skang ni). Abang and laki aku pun dah basah kuyup merecik2 badan memasing…so memang time to balik le sangat.

IMG_0382

930am pagi, ngam aku terus keluar dari Wetland.

IMG_0386

dan 10min berikutnya, dedua dah melentok tidur. Zeeshan tu tak geti penat betul ler dah lah kau yang bersukan…

kami berenti di QB around 10am, for brunch, balik rumah semua mandi bla bla bla bagai, on aircond and tidur. Semua kami berempat tidur tapi hanya Zeeshan je yang berjaga. Masyallah budak nih, ko tak penat ker. Dalam kol 1.30pm macam tu, aku ada dapat urgent called, terus melompat bangun, mandi and kejut laki aku. Bersiap kita lelaju, yang urusan call tu aku dah settledkan tapi aku nak kena pi rush to another event, the Sepetang Bersama Blogger pulak, itu sudah ada perjanjian.

IMG_0392

Thanks Brainy Bunch untuk yearly tahunan ni, seronok anak2, depa apapun tak kisah, buat indoor ke outdoor ke sama jer. But being concern parents, heharap taun depan tolong jangan buat lagi dah outdoor macam ni, kembali semula la buat kat UNITEN Bangi tu, indoor stadium. Lagi afdal. lagi selamat, insyallah kita more fun.

Nak tengok anak pun senang coz position kerusi stadium tu tinggi boleh nampak anak dari atas, takde le memasing peluh menitik2 dek panas membahang dan jugak tidak ler nanti kita balik cepat. To compare indoor vs outdoor, akak sure sangat 99% parents setuju kalau pindahkan semula to indoor.

Ye ler memang ler kena panas pun boleh jadi orang, tapi dalam perjalanan nak jadi orang tu akan ada sakit bagai, jadi kalau boleh ngelak, elakkan ler. Pepanas ni boleh kena heat stroke tau tak. Besides, dari zaman tok kaduk dulu lagi kita dengar ungkapan, hei supehawau ko…ko balik cepat balik Piannnnn, jangan main tengah panaslahhh! hah, pernah dengar kan, so tak yah ler ai nak elaborate lagi.

Apapun, kami enjoy di bawah bahang nih, cuma tak sanggup nak bertangga lelama, ramai parents lain yang ada baby, beranak kekecik tu, ramai yang dok bawah tent jer…anyway penutup khalam, Zeeshan seronok, that s more important. Pastu aku lupa yang Monday tu sekolah macam biasa, tapi aku bagi dia cuti coz aku ingat skul cuti hahaha….mak kau dah beranak 3 ni banyak yang tune lari sikit, jadual pun terlepas pandang.

Pasnih sukan sekolah abang kakak pulak, tak tau le depa nak buat ke tak, or resked to pas Raya coz skang ni pun coco activities dah kena batal sebabkan musim panas nih.

Comment: 1

Isyraf Zayd’s Birthday Bash…

IMG_9165

you know orang belakang tu kan, dia tau dalam tu ada present, hadiah birthday for a little boy. So dia tau jugak his job untuk bawak the gift, tapi over pulak bila dalam kereta langsunglah tak nak lepas tangan walau sesaat on the paperbag. Matanya pulak kan dah mengkuyu sangat. Actually mata aku pun kuyu sangat gak, ngan panas berdentingnya pastu dengan jem nya. satu package sangat.

IMG_9170

sian Shan, menahan mata dia. Aku suh gak tak yah le adik pegang paperbag tu, still dia tak nak jugak.

Kalau macam ni aku tak caya dah lah if dia boleh dengan rela hati nak bagi hadiah ni buat birthday boy

IMG_9177

even he bertukar position pun masih gak sama tak nak dia lepaskan the paperbag. Pastinya pasnih ada le drama hadiah birthday

IMG_9199

Blue and purple theme but macam blue je lagi banyak ni

The little boy is Isyraf Zayd, turns 1.

Ko tau tak dulu masa kau dalam perut mak kau, sikit lagi mak kau nak terberanak terkejut dek kita buat baby shower untuk mak kau. Hah ko baco tak ni Isyraf?? Skang dah setahun ko yek, Allah selamatkan perjalanan anak kecil ni, sama2 dalam kasih sayang abang and kakak2 serta ibubapanya. Happy Birthday Isyraf Zayd

 IMG_9192

Jentik gak lidah Yanok ni kang. my GBM heroin dah habis bebas dari dunia pantangnya, that s the little Jalil. This photo ni kena photobombed dek yanok tu, aku nak pose kejap je le ngan laki aku coz dia hanya datang joined dapat lepak for 30minutes jer, pastu he left me and Zeeshan kat sini, he kena balik untuk fetch my 2 big kids from the tuition to the badminton session.

Ada benda boleh ponteng but ada benda tak boleh ponteng, for eg badminton tu depa berkira sikit tak nak ponteng, suka sangat ngan badminton tu kan. So since my gang2 are all here, laki aku pun tak kisah le rush balik jap.

IMG_9209

 ha kan ada gang kat sini, all 3 GBMs pun ada ngan package anak memasing. Anak aku ni dah paling bagak, hujung tahun is already 5 years old. tapi manjanya kepalang, kalau nak berdukung tu hadoih…(i have to mention dia punya meraung kat sukan sekolah dia, oh my satu wetland leh dengau tau).

Ko ingat mak kau tu gergasi, nak patah pinggang aku kendong dia, dah apaknya takde kan, kalau tidak memang tak sanggup le aku. Lama pulak tu dia melekat macam nih.

IMG_9222

The GBM and the host, Liza. My super dear frens. Complete sudah dulu 3 orang kita ni (except yan lah) anak semua dah bagak2, lepas tu one after another pregnant. I remember lepas je aku pregnantkan Zeeshan, Yan and Rose pulak joined the club. Dan kemudian Liza amik batton nih. Begitulah rezeki memasing dah kertu (except Yan again hahahaha).

IMG_9228

So anyway, anak ai si Zeeshan yang tak geti nak turun jejak tanah asyik melekat macam nak masuk dalam perut mak nya balik jer, sebenarnya merajuk coz hadiah untuk birthday boy kena bagi. habis tu takkan ko nak simpan pulak. Dahlah dia pegang pastu dia nak bukak hadiah tu kekdahnya, mana le boleh. Ada aku belikan adiah untuk anak aku gak but aku sorok simpan kat dalam kereta satu lagi (for that week kita kena pakai keter sponsor), so memang takde le barangnya.

Hok yellow, wrap ngan Toy’s R Us kuning tuh, yang kita bagi, sian Zeeshan. alah dik ko nih, semua toys ko nak tau.

 IMG_9235

macam proper je amik gambar ni,  behind the scenenya ko tak tau hazabnya hoh. Aku dah lah makan pun blom lagik, dari tadi dok memborak jer…

IMG_0546

begini hah Zeeshan, dok meriuh merajuk nangis bagai. Merengek2. Dia bengang hadiah yang untuk birthday boy tu kena bagi,

Tau le bahang petang kan, dengan anak ko mengamuknya, dengan nak berdukung, rambut dari lelawa terus aku mintak getah nasi lemak tu kat waiter D’Saji nih. Itupun Zeeshan ni dok melekat macam ni lama betul tau.

Dah ok sikit aku ajak dia pi carik his food, ada potato wedges yang dia suka nak makan, pastu dia dah mula nak borak2 sikit ngan anak Rose, Myra. Selamat le sikit. Baru le aman mak kau nak soksek..haih

IMG_9237

one of the ex K :)

IMG_9244

But i love this one, satu kaki punya kain kot hahaha…Ini Zeeshan dah good mood and dah horey jugak pastuh bapaknya datang semula, terus dia mintak apaknya dokong and bila nak snap gambar ni terus dia hug Uncle Azmannya. hiks…Azman is Liza’s husband – Isyraf’s father. Baju depa berdua corak sama kau hiks..almost the same lah.

So that s one of my Saturdays yang kena keluar rumah (i wont go out if not coz events pun), kalau nak shopping def not Sabtu petang gak. Tapi pastuh aku rushed gak pi KPJ Tawakal, visit my anak buah admitted. Dah discharged as of now (alhamdulillah), then pastuh rushed pulak kami amik anak2 from the badminton session.

So event birthday ni the host buat kat D Saji yang kat Felda tu. First time gak aku masuk situ, biasanya kat dewan yang besar wedding tu kan. Not bad lah, food wise pun sedap, my fren was charged RM29 per person, i think ok dengan food nya dengan ambience. Of cos lah ada indoor and luarnya, pun ada kipas but buat sengsiang mmg ada bahang. Nama pun msia mar..paneh tu wajib. Tapi kalau buat akad nikah, birthday, just gathering pun molek la sini, so highly recommended, thank you Liza babe for inviting us to your #IsyrafZaydIsOne .

Comment: 7

The coins…

IMG_9003

 

cantik je mak ajah susun begini. Coins dari tabung yang laki aku dok selalu simpan balik dari kerja, or dari funds ‘denda’ dari anak2. Dan macam biasa bila dah penuh santak, nanti aku bagi le kat mak aku, she nanti kirakan sesambil tengok tv Al Hjirah Oasis dia tu. Dan pas kira nanti ha mak pun sendiri akan dapat duit2 nih, buat cover2 barang pasar hahahaha….Rasanya untuk collection dalam gambar ni dekat RM200 kot dapatnya, tak ingat dah aku. Nanti penuh lagi tabung funds tu, kita pass balik, pusing balik system ni.

Yang for Denda anak2 ni start dari amount 50sen to 2inggit, bergantung pada jenis kesalahan. Kalau kain baju yang dah berlipat tak susun dalam gobok lemari, ha 50sen kena bayau le. Kalau terlajak Subuh pun ha kena gak, tengok le apa camne, so kena la bayau. Besar kesalahan or mak kau dah 18kali berzikir pun korang tak jalan gak, hah tu memang akan kena mahal ler. Singgit is fine but kalau berangin sangat mak kau, hah 2 ringgit. Itu memang abang berkerut2 le kena bayau, kakak jarang kena but she s not really a spender so tak kisah kena bayar. Tak macam abang, dia dah besar kan, duit kalau kena cut cut ni, tak cool ler.

Comment: 3