Angry Birds The Movie bersama RMHC dan anak-anak yatim

.

IMG_2648

Hai, saya la Red dalam Angry Birds The Movie tu hiks :P

IMG_2478

Jemput makan semua :)

Kami actually tengah bersarapan di TGV, One Utama Shopping Mall sementara menunggu untuk menonton Angry Birds The Movie bersama-sama tetamu istimewa yang di bawa khas oleh RMHC (Ronald McDonald House Charities)

IMG_2462

Ronald yang sangatlah peramah dan kelakar 

IMG_2500

Ok back to main agenda kami di sini, untuk pengetahuan semua tetamu istimewa untuk screening Angry Birds The Movie ni ialah anak-anak yatim yang dibawa khas oleh RMHC dari 10 rumah kebajikan sekitar Lembah Klang ni.

IMG_2700

Yang ditunggu-tunggu pun dah tiba. Akhirnya muncul la the main characters of the movie. Bomb, Red dan Chuck. Cutenya depa ni alahaiiii…

_MG_3776

Apalagi suka betul anak-anak rumah kebajikan bila nampak mascot Angry Birds ni. Terpancar perasaan riang gembira di muka masing-masing. Meleret senyuman masing-masing dapat bermain dengan Angry Birds ni.

_MG_3788

Kecoh masing-masing nak bermain dengan Red dan Chuck. Akak pun suka tengok si comel 2 ekor ni, apatah lagi anak-anak kecil ni. Lagilah melompat suka diorang. Sedikit sebanyak dapat membawa kegembiraan dihati mereka semua. Usaha yang baik dan patut dicontohi dari RMHC ni.

IMG_6130

Zeeshan takut dengan Bomb hiks

_MG_3737

Ok movie pun dah nak start, jom masuk panggung. Budak-budak ni pun dah tak sabar nak menonton kelincahan Angry Birds ni.

_MG_3842

By the way, RMHC telah membooking the whole 2 cinemas especially for this screening.

IMG_6135

As I said earlier, Ronald ni memang peramah. Habis satu panggung dia berborak bercerita menyapa all these kids :)

IMG_6173

IMG_6178

IMG_6183

IMG_6204

Tapi the highlight of this event ialah di mana RMHC telah memberi sumbangan tunai sebanyak RM5000 untuk setiap rumah kebajikan. Generous sungguh RMHC ni :)

Terima kasih banyak-banyak kepada RMHC di atas sumbangan ikhlas kepada rumah-rumah kebajikan ini. Sedikit sebanyak dapat membantu dalam pengurusan anak-anak yatim ini. Terharu pulak Akak…

Antara rumah kebajikan yang hadir dan menerima sumbangan ini:

1. Rumah Amal Limpahan Kasih
2. Persatuan Kebajikan Rumah Anak-Anak Yatim Damai Kuang
3. Pusat Jagaan Anak Yatim Nur Ikhlas
4. Teratak Nur Barakah
5. Pertubuhan Kebajikan & Bimbingan At-Taqwa
6. Rumah Joy ( House of Joy )
7. Persatuan Rumah Kebajikan Rita
8. Lotus Charity Care Centre
9. Sanctuary Care Centre
10. Rumah Nur Syaheera KL

Dan untuk pengetahuan semua, RMHC telah ditubuhkan pada tahun 1990, a non-profit organization. Misi RMHC adalah to create, identify and to support programs yang dapat memperbaiki lagi the well-being of children yang memerlukan bantuan dalam 3 main areas ini iaitu Health, Education dan Welfare. Untuk lebih lanjut boleh layari website diorang di http://www.rmhc.org.my/

_MG_3868

So time to layan Angry Birds The Movie. Best sangat cerita ni dan sangatlah kelakar. Satu panggung pecah perut ketawa terbahak-bahak melihat kelincahan team Angry Birds ni. These kids enjoy it so much. Akak pun sama terhibur dengan cerita ni espcecially si Chuck yang sangat cheeky. Si Red tu quite serious but dialah mastermind penyelamat dunia Angry Birds. Bomb pula ala-ala bersahaja tapi dapat menggeletek hati kita dengan karenah dia.

Korang wajib bawak anak-anak korang layan citer ni. Seronok sangat. Ada satu scene tu memang gelak guling-guling kitorang :D

_MG_3992

Movie pun dah habis, perut pun rasa lapar. Apalagi kita serbu la McDonald’s

McDonald’s Angry Birds Happy Meal disediakan untuk semua tetamu istimewa tadi. Suka hati sungguh mereka semua. Sekali lagi terima kasih kepada McDonald’s & RMHC yang sudi menaja keseluruhan event ni. Dan yang paling penting membawa kegembiraan dan keriangan kepada mereka yang kurang bernasib baik seperti anak-anak ini.

Kita pun kalau boleh berilah mereka sedikit sokongan, sedikit sumbangan ataupun tenaga kita salurkan via RMHC kerana sedikit sebanyak akan dapat memberi lebih banyak senyuman buat mereka :)

IMG_2563

So jangan lupa dapatkan McDonald’s Angry Bird Happy Meal untuk anak-anak kita kerana senyuman anak-anak adalah penawar segala-galanya kepada kita ibubapa!

Comment: 5

Us..

IMG_2634

it s a lie if this is the perfect photo coz knowing askar (specially Zeeshan) yang akan menyibuk.

tegak btol apak kau bergambar hahahaaa

IMG_2638

kan, dah agak dah. memang akan menyibuk datang bila orang nak bergambar. Tapi bila kita nak bergambar beramai2 ke or berdua ngan dia jer ke mesti dia tak nak pandang camera, no photo no photosssssss, dok cakap gitu jer.

hok nih dia nampak parents dia dok berduaan posing, laju je dia menyibuk sama. Hishh..just like his sister dulu, perangai macam ni ler, aku ingat lagi masa tu kat Beijing, aku dok sakan nak berduaan gambar ngan laki aku, boleh dia datang menyelit tapi sebab aku tak bagi gak dia nya muka nampak, so dia berdiri belakang kitorang peluk badan aku, huk aloh kakak oh kakak….

macam le bergambar berduaan tu akan buat kurang kasih sayang makpak korang kat korang kehkehkeh…

IMG_2659

oh jalan2 baru ni (for event actually) aku bawak sama my niece. Leh ler gang2 ngan kakaknya. But Zeeshan punya jaki asyik dok cakap kakak dayana ni lagi lawa dari kakak sendiri. hehehhehe, makan ati je kakaknya dengau. Cuba le gaduh ngan abang pulak, dan dan le kakak dia paling jelita kan…

IMG_2663

after 88 kali tawaf and pikir macam nak rak, he chose this. Macam aku cakap aritu ler kan, kalau masuk Toy’s R Us tu kena extra lama sikit coz he will pikir hehabis untuk get the stuff. Only one at a time, bapaknya takkan bagi lah kalau lelebih nih.

dinosaur lagik, but yang ni ada bunyik2 suara scarynya. So kalau tidur malam tu kadang2 aku tepuk gak binatang tu, ater…tak nak senyap. Ko nak tidur pun ko nak bagi binatang ko bunyik tau dikkkk

IMG_2641

Freestyle!

jarang le dapat bergambar meriah macam ni dengan nampak clearly muka Zeeshan, and dalam sejarah jugak ler nih. Impromptu, tetiba je semua masuk posing. Kat sini pun kita tak boleh nak pusing jalan merata (this was OU), coz ada askar kecik tu kan, camne le nak meriah menyoppingnya.

Have u guys done the raya shopping? Percaya tak akak dah siapkan baju raya shopping all 4 of them since end of last year lagik hehehhee….so raya ni tak yah pikir nak sesak2 sangat, cuma mungkin carik kain baju mak nya yang tak pernah nak abis…

No issue on the sizes kecik coz beli awal2 pun, of cos le akak beli yang size bebesau. in fact ada 2 kasut raya Zeeshan pun dah dia sarung dulu (he cannot tahan coz lawa sangat kot, benda baru kan), but small matter, i memang beli extra2 pun for the shoes depa nih. All taken care, mak korang kan supermak.

Comment: 4

Cyberview Resort & Spa Buffet Ramadhan!!

Setiap kali ramadhan, ramai antara kita suka berbuka di luar, specially di hotel2 besar. Aku pun sama gak lah, but not lah everyday, once or twice a week is fine jugaklah, jadi untuk review Ramadhan buffet taun nih, akak accepted from tempat baru pulak, Cyberview Resort and Spa. Kind of new to me, very the 2minutes to my husband’s office hahahaa, itu paling bestnyalah kan.

IMG_2250

Sedar tak sedar, pejam celik pejam celik dah tak lama lagi nak masuk bulan puasa! Ha korang hutang puasa dah bayar ke belum tu?

IMG_2276

Dah kalau bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan. So baru-baru ni aku sempat pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa Buffet Ramadhan @ Cyberview Resort & Spa.

IMG_2301

Don’t know la about you all kan, but this is the very first time Akak nampak menu Buffet Ramadhan yang menyediakan fresh live prawn and fish stall! Korang boleh tangkap sendiri (which i tak buatlah, i suh Chef ler tangkapkan hahahahaha) dan suruh the chef masak ikut menu yang disediakan. Memang hebat betul sajian kat sini. Akak bagi 5 bintang untuk stall ni :)

IMG_2274

Spread menu yang bermacam-macam dan panjang, dari hujung ke pangkal. Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada.

IMG_2252

 

Salah satu spread menunya sudah tentu the authenthic Malaysian food. Rusa masak hitam, telur itik masak lemak cili padi, ikan keli masak lemak tempoyak, paru berlada, daging masak kurma, perut masak lemak cili padi dan rebung, pajeri nenas dan banyak lagiiiiii. Akak menaip ni pun telan air liur membayangkan all these dishes! Memang masakan melayu sedap dan lazat. Habis diet aku! Taper lepas raya kita diet balik :)

eh apa diet tuh? hahahhaa alah rileks lah, i m being paid to get fat, of cos i m being paid to get slim back kan. hiks..

Gulai ayamnya tu, wallahhhhhhhhhh, akak repeat 2 plates hoih!

IMG_2255

IMG_2258

Spread deserts dia pulak pun pelbagai Malay kuih muih, segala jenis kek, sweet delicacies, macam-macamp udings even segala jenis bubur pun ada dihidangkan. My favourite of cos bubur pulut hitam dan pengat pisang. Yummehhhh. Aku memang pantang le bubur oi, sangat le my dunia bubur2 nih.

IMG_2259

Teh tarik of cos la ada! Berserta minuman panas dan sejuk lain antaranya hot chocolate, kopi, nescafe tarik, bandung, tebu, barli, cincau, soya bean, teh bunga dan longan.

IMG_2261

Lagi satu yang bestnya, ada Kid’s Corner kat sini. I’m sure your kids gonna love this section!

IMG_6103IMG_2264

IMG_2280

IMG_2281

Dari chocolate fountain, ice cream, jellies, candies, pop corn, cupcakes, muffin dan cookies semua ada kat sini. Our kids will go crazy here :)

IMG_6104

Tapi the most important thing, also this is first time Akak nampak, Cyberview Resort & Spa ada meyediakan kids room! Memang understanding betul depa ni :)

So parents semua boleh makan dengan aman tanpa gangguan anak-anak dan dapat menikmati semua hidangan yang sememangnya lazat kat sini yey! Biar anak-anak main kat sini :) . Akak dah bayangkan ler nanti pasnih kita bukak puasa sini, Zeeshan akan pusing satu dunia, instead kita letak dia dalam kids room ni jer, sebelah je pun ngan buffet ramadhan, makpak nak monitor anak pun senang.

Surau, restrooms pun dekat, ample parking too. Apa lagik mau ada for this kind of place, very the family oriented untuk kita berbuka. Not to mention, kalau tak de family pun hasil yang sama gak hehehe…come come jemputlah berbuka sama di sini.

IMG_2277

IMG_2279

Tidak dilupa buah-buahan segar sebagai pencuci mulut.

IMG_6091

Tapi ada lagi yang paling best di Buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa ni, iaitu the Live Station Counter di mana kesemua lauk-lauk ni akan dimasak dan dan tu jugak. Atas tu bermacam gulai kawah

IMG_2289

Salah satunya kambing golek berserta nasi arab yang sangatlah sedap haiii…

you know akak tried nasi arab tu, lemaknya macam penuh sangat, macam nasi tu berlemak, but actually it s not. Rupanya rahsianya ialah cara masak nasi tu, hah, i know already, i korek from the Chef.

IMG_2295

Dim sum yang panas-panas

IMG_2298

Ni yang Akak cakap atas tadi, fresh live fish and prawn stall! Memang segar dan mengiurkan

IMG_2340

Setelah kenyang perut, Akak pun suka hati. Sebagai penutup layan bubur yang manis dan enak untuk pencuci mulut :)

Personally memang puas hati berbuka puasa di Cyberview Resort & Spa ni. Menu yang jarang kita jumpa dapat kita rasai di sini. Hidangannya pula fresh dan rasanya pula memanglah sedap dan ikut selera kita. Ambient ataupun suasananya juga selesa dan tenang, begitu jugs susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose. All in all memang berbaloi.

Untuk tempahan bolehlah hubungi Tel: (603) 8312 7000 also full address.

Buffet Ramadhan 2016 di Cyberview Resort & Spa ni berharga RM138 nett untuk orang dewasa. Dan kanak-kanak pula berharga RM69nett (age 4 – 12yo).

Tapi kalau tempah awal-awal sebelum akhir bulan May nih, boleh dapat harga lagi murah iaitu RM95nett dan applicable during 1st and 4th week of Ramadhan and RM108 nett for the whole month of Ramadhan.. So tu kalau untuk early bird voucherslah yek. They have more than 200 menu buffet yang dari western to local, dari Kokdiang to JB.

Ada jugak diadakan cabutan bertuah setiap minggu di mana 2 pemenang akan dapat menaiki Hot Air Balloon.  Jadi sambil makan,  ada untung nama naik, dapat ler naik balloon :)

Comment: 4

The watches collection…

Since last year, aku gila kumpul jam yang bukan branded at all. I know that people dok kata aku ni dok pakai branded stuff jer, not it s not, aku masih lagi pakai yang no branded gak (though yang branded masih lagi I collect too). The reason pun aku pakai yang non branded ni, cap ayam segala bagai ni coz of the design and the colours. It s like having them macam pakai gelang tangan. Tak berdosa pun pakai yang takde brand heh.

Ada jugak jam yang aku pakai nih, lepas 3,4 kali pakai, mati terus batterinya hahahaa…pastu bila tukar battery pun masih lagi kojol means memang not meant to pakai lama ler kan, but aku still pakai gak. Apa adahal kalau pakai jam mati pun, bukan orang tau hiks…

So let s have a look on the collection, which i have been collecting since end of last year till now (still buying if I berkenan).

 

IMG_0515

The orange ni sangat cantik, memang orang tak nampak macam jam, more to gelang tangan too

IMG_0517

sama gak ngan nih, macam gelang tangan gak, very the pearly.

IMG_0520

this yellow, i love it so much, because aku suka sayang sangat, I bought lagi 3 colours (dalam ni ada 2 jer). Another colours tu in blue, pink and black. Ni macam bangle, sauk je.

IMG_0946

ini dah arwah hahahaa but boleh le lagi pakai

IMG_1037

this is so purple, match bila akak pakai ngan baju purple le ala2 kan, a bangle too

IMG_1430

ini bila darurat, place in the car in case lupa nak sarung jam dari rumah so dah ada back up in the car. I do have few pcs dalam kereta and also at my office, semua back up if terlupa pakai dari rumah ler

IMG_1435

so bling bling…

 

IMG_1382

very the flowery

IMG_1383

 oh dari sisi rupanya

IMG_3487

bunga hitam pulak…

IMG_3488

pun bling bling…

IMG_3491

light pink, kaler yang sangat jarang akak pakai

IMG_4573

ini best gak, memang orang tak tau ni jam pun bila dia dah tutup begini

IMG_4575

but if kita selak sikit…hehhehe cak kuor jamnya

IMG_4509

oh the blue yang akak beli sama ngan yellow black and pink, my fav sangat

IMG_0641

this was the last collection. For this one, i bought extra pcs, for the raya gifts, jadi yang berkenaan akan dapat pakai ni sama2 ngan Kak Red too hehehee

IMG_4013

I tak put all of the watches dalam gambar ni or even in the storage box, ada merata2 lagi somewhere and tak rajin semuanya nak letak gambar. I think as of now i have collected more than 50pcs of watches (tak cukup semua pun akak letak lam nih). So though I m still buying the designers or branded stuff, tapi dalam masa yang sama akak beli jugak yang takde brand. No issue for me, as long as the design is like bangles or gelang tangan, sangatlah akak suka collect.

Ada jugak jam yang unisex, so of cos kalau jam2 macam tu memang akan kena tibai by my husband and Abang ler kan…

I beli merata2, ada yang kirim member dari overseas, ada yang online ada yang as I nampak everywhere too…kalau dah gila shopping, collect jam cap hayam pun tak kisah loh.

Comment: 9

Lip Hop – Korean full range of Skincare and Sunblock

.

IMG_5947

A few weekends back masa cuti Labour Day hari tu sempat kami Redfamily bercuti-cuti kat AVANI Sepang Goldcoast Resort. 2 days 1 night jer, a very short trip saja jalan-jalan makan angin tepi pantai sini.

IMG_1310

Family Villa room memang sesuai sangat untuk kami. 1 king size bedroom untuk kami berdua, tapi kemudian Zeeshan datang memalam nak tidur sama.

IMG_1312

Dan 2 single bedroom for Abang dan Kakak (termasuk Zeeshan half night je dia tidur sini). Memang sangat cosy, selesa dan sejuk nyaman di atas air laut ni.

IMG_1319

Pastu ada balkoni kat luar untuk lepak melayan bunyi air laut and to enjoy the sunset :)

IMG_1535

In term of activities, rupa-rupanya macam-macam aktiviti ada di sini. Selain swimming, boleh ronda-ronda naik basikal, main paintball, go-cart pun ada. Tapi tu lah, dengan cuaca yang senang panas berdenting sekarang, we ended up mandi swimming pool jer. Itu pun dah seronok sangat si Zeeshan tu.

IMG_1356

Talking about the really hot sunny weather sekarang ni, sebagai Supermak of cos Akak very concern nak kasi anak-anak main outdoor ni. Especially cuaca yang panas terik not so good for their skin.

IMG_1362

Zeeshan sapu losyen sunblock dulu before swimming ok!

Luckily I bawak together Lip Hop Kids Hypoallergenic Sun Protection Lotion to protect his skin dan juga untuk membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari serta mencegah kerosakan kulit.

Formula Hypoallergenic sunblock losyen ini memastikan keselesaan lembut untuk kulit sensitif anak kecil dan yang paling utama ia dihasilkan dari 2 jenis bahan semulajadi iaitu Portulaca Oleracea dan ekstrak buah Apple.

Ianya  sweat dan water-resistant sehingga up to 40 minutes, dan sangat sesuai for kids enjoying water sports atau outdoor activities.

IMG_1377

Sibuk Zeeshan nak try Abang punya losyen pulak.

Abangnya pulak, Akak suruh dia pakai Lip Hop Ultra Whitening Sun Protection Lotion. Disamping memberi perlindungan matahari, ia juga dirumus khas untuk membantu meningkatkan seri semula jadi kulit kita.

Abang memang particular sikit dengan kulit dia, tak mo jadik hitam dia cakap. So memang sesuai la pakai ni sebabnya the Melavoid™ Whitening Factor iaitu bahan aktif yang mencerahkan serta membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap seterusnya menjadikan kulit yang lebih cerah dan berseri. Di samping itu, Hawthorn Berry ekstrak membantu melegakan kulit selepas pendedahan matahari. Jangan risau sebab ianya dermatologi tested and proven.

IMG_1424

Since Kakak all cover up, so dia just kena apply kat muka dia jer. So dia pakai The Moisturising Lightweight Sun Protection Spray yang menggabungkan pelbagai fungsi dalam satu botol semburan ataupun spray.

Ekstrak Acerola yang mengandungi ciri-ciri antioksidan dan kaya dengan vitamin C dapat membantu mengurangkan kemunculan tompok gelap, manakala ekstrak Alga membantu dalam melembapkan kulit melalui ceramide dan filaggrin.

The unique light powdery spray memberikan sentuhan lembut dan membantu menyerap sebum yang berlebihan pada kulit anda. Selain itu, ia juga berfungsi sebagai asas mekap untuk memastikan bahawa wajah kita lebih smoother and natural look.

IMG_1511

Macam biasa Akak menjadi permerhati dan penjaga barang-barang hiks.

IMG_1563

IMG_1551

Seronok sungguh depa main air langsung tak hirau matahari tengah memacak kat atas kepala. Tapi since protected by Lip Hop sunblock produk tu, at least Akak pun tak la risau sangat. Yang lain tak kisah sangat, si kecik tu yang kita risaukan lebih :)

IMG_1446

Eh bapaknya pun pakai sunblock hiks.

IMG_1331

Those yang tak tau, Lip Hop adalah produk skincare Korea yang innovative and playful. A delightful range of beauty products with creative textures, gorgeous fragrances and colourful packaging. From lip to sun care, including face and body care, semua ada bukan sahaja sunblock :)

Gambar atas ni ialah Lip Hop HAPPYCLEANSE products range. Terdapat 5 variants untuk memenuhi keperluan kulit yang berbeza, while cleansing our delicate skin. No 3 dan 4 dari kiri tu sunblock yang Zeeshan dan Abang pakai kat atas tadi.

IMG_1341

Lip Hop Sun Care product range memang telah dermatologi tested and proven oleh pakar kesihatan dan kecantikan Guardian yang dapat memberi perlindungan sepanjang tahun dari sinar cahaya matahari dengan rumusan inovatif yang sekaligus memberi manfaat kepada kulit kita.

IMG_1392

Ini pula ialah Lip Hop Aqua Jelly Hair, Face & Body Gel – The super convenient 8-in-1 multi-functional k-care innovation for head to toe, on-the-go grooming, skincare and pampering.

IMG_1589

Ha yang ni memang Akak suka, memang terasa ianya moisturise and soothing my skin. On top of that membantu menyihatkan kulit kita serta membaiki kerosakan kulit dek kena sinaran matahari.

IMG_5872

Not bad juga food kat AVANI ni. Akak suka sangat mee kari dia. Sup kambing pun boleh tahan menambah-nambah.

IMG_5885

Esok paginya budak-budak ni ajak pergi pantai pulak. Kalau ikutkan hati lebih rela Akak santai baring-baring kat atas katil empuk AVANI tu. Tapi anak punya pasal, kita as ibubapa kena ikut sekali libatkan diri sesama dalam aktiviti diorang. At least sebagai peneman pun takper lah.

IMG_5895

Cecepat ai pakai Lip Hop sunblock u, gelap nanti nyosal :)

IMG_5900

Impian nak mandi beach berkecai sebab air laut tengah surut, sian diorang especially Zeeshan yang looking forward sangat. Next time ok kiddos.

IMG_1314

Balik beach yang panas membahang tu, terus ai terjun tiruk dalam bathtub :) Tapi sebelum tu apply Lip Hop HAPPYCLEANSE kasik buang all those dirt from the beach tadi.

IMG_1343

Macam Akak cakap tadi, Lip Hop mempunyai complete head to toe self-care product yang dermatologist tested and proven lagi. Lagi satu semua produk ini adalah Korean made kecuali the Moisturising Lightweight Sun Protection Spray SPF50 – made in Japan.

Personally Akak convenience dan senang dengan produk Lip Hop ni sebab A to Z ada, dan surprisingly value-for-money. Within the normal budget gitu dan sesuai untuk pelbagai alktiviti dalam ataupun luar. Oh korang boleh dapatkan semua ini dari Guardian Healthy & Beauty outlets seluruh negara.

Comment: 3