The story of the ’5 sisters’…

Ini special entry yang direquested oleh Yana aka Ediyana.

Camne ke haku memblend sampai 3 bulan boleh bertahan kan. The methods  ni senang jer. aku belajar dari mak ajah. but mak buat tak sampai 3 bulan dah abis, mak aku tu lain ler, dulu dia memasak lagi banyak ‘sampah sarap’ dalam masakan also banyak dishes so lagi cepat habis lauk pauk. Udahlah tu masak banyak untuk 2 rumah, one for mine one for hers gak. So memang cepat abis lah. But sejak setahun lebih dah, mak ajah dah tak datang rumah aku masak, so tu yang aku sendiri take over. Pastuh mak nak datang balik but aku cakap tak yah lah….ai can manage. Dia risau aku bz bagai, tapi alhamdulillah aku boleh survived. Setiap hari aku masak…hari pergi wedding jer baru aku tak masak hiks…

IMG_2721

untuk makluman, akak ada chest freezer. So tu pasal all the bahan2 blending leh tahan berbulan2 coz dok dalam chest freezer nih.  Kalau harapkan fridge biasa tu jer, mana ler muat and tahan coz asyik bukak katup je the freezer tuh kan.

Bahan basah macam ikan ayam daging udang sotong tu:

1. aku siang awal2 and pack it lam bekas kekecik and siap asingkan

2. ayam yang ko tengok atas tuh, semuanya hok isi, untuk diperap dan digoreng

3. for breasts or drumstick pulak, aku dah asingkan dalam 3pcs dalam setiap bekas, meaning setiap  kali masak, kuorkan sebekas, memang masak pun 3 ketul ayam jer. Coz yang makan sehari sekali tu abang apaknya and adiknya. Bebekas ayam ni akan jadi dalam 6,7 bekaslah, bergantung pada bape ekor ayam yang laki aku beli over the weekend.

4. daging tu pun aku asingkan 3 bekas. satu dah buat asam pedas daging tetel tu kan, satu lagi nanti maybe buat soup, satu lagi tu nanti buat kari daging ke. tengok mazhab aritu nanti masak apa hahahha

5. same goes to the ikan, semua berlainan bekas dan jenis. Nak masak je, hah capai le kuorkan. cencaru sebekas, kembung sebekas, tenggiri sebekas. listnya gitu. Ikan dimasak biasanya 2 ketul (macam contoh ikan tenggiri masak lomai), so seketui besar akan buat makan by apak and anak bujang, seketui lagi untuk Zeeshan bawak pi sekolah.

IMG_2722

IMG_2724

akak malas betul nak kuorkan semua yang dah blended dari freezer nih, so ini yang boleh disnap. Kids will blend asing semua nih. Kerja abang akan blend:

1. Kunyit

2. Halia

3. Bawang merah

4. Bawang putih

Kakak pulak akan pipih cili kering, rendam and blend

5. buat cili boh

all 5 ni aku panggil, the 5 sisters. My language kat rumah, sebelum aku sampai rumah, lagi 5-10min abang akan kuorkan the ’5 sisters’ nih. termasuk serai dah siap tumbuk. 6 sisterslah.

pahe?

Semua blended ni, masuk lam bebekas yang korang nampak tuh. and datekan, and simpan lam chest freezer. Bertahan 3,4 bulan. Untuk dipakai harian pulak, ada sebekas each for all 5 sisters dok dalam fridge. Agak2 lagi sehari 2 any of the 5 sisters akan habis, aku akan kuorkan sebekas from the chest freezer letak lam fridge, pindahkan ke situlah. Coz dia ngah bapak beku, jadi kenalah makan hari gak untuk didefrostkan. Melainkan darurat, tak gak ko melembut, aku defrostlah kat microwave (kan ada button for defrost kat microwave tuh).

Jadi camtu la caranya akak blend. Campur air le coz mana boleh keras mengejang lam blender bila nak blend. Tapi ai need to invest to good blender lah, walaupun 3 bulan sekali je pakai, 2 blenders untuk buat ni semua, tak power lah. Anak2 komplen je lagik for blend tak sedap, aku akan melompat terus beli yang baru lagi gah power hehehehe….ai thank my kidslah, coz depa memang terer buat blend ni semua. u can recommend gak apa blenders yang good the best the boom to buy?

Untuk hehari biasa if need to blend, macam contoh, biji buah keras. tu tak yah blend ler, setakat nak pakai 3,4 bijik sekali masak, akak pakai batu lesung je lah.  So means for blending nih, abang akan buat 4 kali blend, kunyit ngan halia tu tak yah hiris kulitnya bila blend, masukkan je sekali arung lam blender. Bawang putih, beli terus yang dah siap kupas kulitnya, for bawang merah, pun abang akan kupas kulitnya. Jadi tu pasal keje 4 sisters tu abang buat coz untuk cili boh, kena ada masa bertenang pipih cili kering and rendam ngan air panas bagai, tu mmg job kakak.

Me…monitor dan mendidik anak2 aku menjadi manusia yang tau ‘jalan ke dapur’ hehehehe…

IMG_2726

i memang jarang letak bebenda yang aku masak dalam nih, remeh ler. Masak je pun. But i did updated semua dishes yang aku masak kat Instagram, the IG Stories. Sesila ler tengok situ. Beribu orang tengok dari situ pun. Ini aritu nya cooking, asam pedas daging tetel and kobis masak lomak putih. Weekdays ai tak masak banyaklah, setakat my 3 boys tu je yang makan (i dont eat gak coz carbs oil santan ni semua memang my pantang, fatty marrrr).

Hari yang kakak balik, special, 4,5 jenis lauk, termasuk hari yang pi visit dia, upon apa yang dia request mintak menu apa. Hari2 lain, ikut abang nya menu, apaknya telan jer, janji kena ada pedas. tu aku  dah back up sebekas sambal ikan bilis pedas gak. Abang is wajib ada ayam, manjanggggggggggg je ayam, tu yang aku asyik buat kari ayam lah, ayam masak lemak, ayam masak kurma, ayam masak merah, ayam perap, u name it lah, semua jenis ayam abang nak.

Weekdays gak since 3 orang tu je yang makan, and depa hanya makan sekali sehari je cos (kena ulang balik citer nih).

1. anak sulong aku balik sekolah dah petang, so dia makan late petang tu as his early dinner

2. laki aku pi keje kol 2-3 petang, so dia makan sebelum pergi kerja tu ler, sekali jer. Malam dia balik lambat ler, kol 2-3 pagi (again, Germany hours).

3. Zeeshan pun makan sekali je, petang balik sekolahnya, early dinner ngan abangnya. but lam seminggu tu 2,3 kali aku akan packkan yellow soup (masak pindang), or chicken soup or fish soup untuk dia bawak ke sekolah. Leh makan ngan kenkawan gak.

4. Aku masak setiap petang, balik dari kerja. Kitchen tutup before Maghrib.  Sejuk je semua lauk pauk yang dimasak, aku simpan lam fridge.

5. Esok siang sebelum laki aku pergi kerja, dia akan kuorkan lelauk pauk ni and panaskan, and ngap.

watamat. semoga tips blending menyelamatkan kamu jugak.

Inilah cerita, the 5 sisters.

 

Comment: 6

Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

.

.

IMG_2355

Yes, you heard it right! Tonton Astro tanpa TV secara PERCUMA!

Semua pelanggan Astro akan dapat menonton saluran-saluran di Astro secara PERCUMA dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Astro Go yang sebelum ini dikenali sebagai Astro on the Go.

Astro on the Go ni memang dah lama la Akak guna, memang dah jadi favourite apps kat mobile Akak pun :)

Tapi kalau korang nak tau, yang bagusnya, aplikasi baru Astro GO ni telah dipertingkatkan dari segi antara mukanya di mana ianya lebih kemas, teratur dan lebih bersifat intuitif ditambah pula dimuatkan dengan kandungan yang lebih relevan dan boleh disesuaikan mengikut citarasa setiap individu.

From the left, Ridhuan Sidek and Liew Swee Lin

From the left, Ridhuan Sidek, Vice President of Digital Products and Liew Swee Lin, Chief Commercial Officer of Astro, orang kuat di belakang Astro GO

Apa yang Akak paling suka pasal the new Astro GO ini ialah salah satu featurenya yang best sangat ialah Download2GO. Akak kan selalu travelling, even baru-baru ni pergi roadtrip 5 hari sampai ke JB, so kebiasaannya dengan menggunakan Download2GO, Akak siap-siap download programs Astro kegemaran Zeeshan so dia boleh layan semasa dalam kereta or even during our stay in the hotel dari iPad dia. Korang tau la kan, budak-budak bila jalan lama-lama jauh pulak tu depa quite cranky tak senang duduk dalam kereta, so Akak bukakkan Astro GO bagi dia tengok ha aman la sket :)

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa

From left Ridhuan Sidek, Gan Ling Sze, Rosanne lo, Liew Swee Lin, Charmaine Kwan, Tina Tong and Alexa semasa pelancaran Astro GO

Lagipun kita sekarangkan zaman mudah alih, semua benda berada di hujung jari jer, semua benda boleh dilakukan hanya menggunakan mobile device. Begitu juga Astro Go ni.

Memang korang kena try, boleh download secara PERCUMA aplikasi Astro GO ini melalui App Store ataupun Google Play. Alternatively, boleh juga mengakses Astro GO dari web di http://www.astrogo.com/

AstroGo_Redmummy

Akak dah download, dah pakai dah pung :)

AstroGo_Redmummy2

Lagi satu nak kabo kat korang, ada Saluran Baru Eksklusif di Astro GO dan salah satunya ialah K-PLUS untuk peminat tegar drama siri Korea! Ha kalau nak tau anak dara Akak si Kakak tu memanglah peminat tegar cerita-cerita Korea ni, tapi sian dia maklumlah kan sekarang dia duk asrama so banyak lah episode dia dah ketinggalan. TAPI bila dia tau ada K-PLUS kat Astro GO ni, so bila time kitaorang datang melawat dia kat hostel, sempat lah dia tengok satu dua episode drama siri Korea dari Astro GO tu. Jadilah lepaskan gian orang cakap :)

Sekali sekala bagi la chance kat dia,  bagi dia lepas stress terperuk belajar jer kat asrama tu, tul tak?

AstroGo_Redmummy3

Kalau drama Melayu pulak, Akak anak beranak memang layan, tapi Hubby tak la. Kadang-kadang mana ada masa nak tengok, balik kerja kemas itu ini bagai dah nak masuk tidur! Tapi yang syoknya time nak tidur tu sambil baring-baring atas katil, bukak Astro GO jap layan drama Melayu hiks, pastu sekejapan anak-anak lain panjat katil nak tengok sesama. So it’s become bonding time together with my kids berhimpit atas katil sibuk nak tau apa jadik dalam episode drama tu hahaha. Well it’s actually was a good family moment too.

 

IMG_2369

 

Personally memang convenient untuk Akak, sebab Akak boleh menonton di mana dan bila-bila masa sahaja. Korang kena cepatlah download ek, so dari 1 April sehingga 31 May 2017, selama 2 bulan semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka, berpeluang menikmati tontonan PERCUMA untuk SEMUA saluran televisyen dan kandungan On Demand di Astro Go tanpa mengira pakej yang dilanggan. Ha memang untung sangatlah ni :)

Bukan pelanggan Astro pula, jangan gusar ataupun kecewa kerana korang juga boleh mendapat akses ke beberapa saluran Astro terpilih dengan memuat turun aplikasi Astro GO sepanjang tempoh di atas tadi.

Lebih menarik lagi, semua pelanggan Astro yang telah mendaftar dan menghubungkan akaun Astro GO mereka boleh menonton “La La Land”, sebuah drama filem yang dibintangi Ryan Gosling dan Emma Stone secara percuma menerusi on demand bermula 25 April sehingga 31 May 2017. Uish dah kira menarik ni, filem baru tu!

AstroGo_web

Astro Go via web – http://www.astrogo.com/

Tapi yang paling bagus sekali ialah no more fighting for the Astro remote control, or fighting nak tengok cerita apa. Maklumlah kan, my hubby memang nak layan English movies or sports channel, so yang lain-lain pulak ada cerita or programs lain nak tengok. Masing-masing ada favourite programs kan, I’m sure family korang pun sama, jadi Astro GO lah jadi penyelamat :)

So sorang boleh layan Astro dari TV, yang lain boleh layan Astro GO dari mobile devices or boleh juga dari web on PC. Masing-masing puas hati gitu dapat layan favourite programs masing-masing without fight gitu :)

IMG_2341

Selain daripada saluran baru dan kandungan on-demand yang terdapat di Astro Go, aplikasi ini turut menawarkan seleksi pilihan saluran Celestial Movies, Nickelodeon, DIVA, AXN, dan KIX serta bermacam-macam lagi.

Memang macam-macam pilihan dan channels ditawarkan, Akak dah siap landing on the bed ni nak layan citer La La Land pulak, so korang cepat-cepatlah download aplikasi Astro Go ni.

All in all, hari ini pelanggan Astro boleh menikmati lebih 71 linear channels, over 16,000 hours and 23,000 On-Demand titles dari Hollywood, Korea, Japan, China, Hong Kong and India melalui Astro GO, di mana dan bila-bila masa sahaja. Good job Astro!

Comment: 2

The JPO’s thingy….

Jom kita citer yang best2 dulu baru kita sembang pasal kes Zeeshan hilang tu yah….

most of these photos nih, behind the scene of our official blogpost on the Legoland baru nih.

 

IMG_1911

 at the Puteri Harbour….hari pertama di sini

IMG_1728

hari ketiga nak balik, kita makan kat aiforgotler nama restaurant nih, but near by Legoland lah….tu aku pakai tshirt abang jer tuh…

IMG_1918

pastu laki aku ajak pi JPO, terus tukar pakai baju kakak and cardigan putih kakak (asalnya mine, baju pun asalnya mine but dah jadi harta kakak) ngan kasut pun tukar, earlier pakai slipar jamban jer muahahhaah

IMG_1741

awat laki aku senyum fake padahal dia yang ajak mai sini hiks….ai is lompat bintang betul bila dengo nak datang JPO

IMG_1916

coz haruslah akak buat lawatan ke Ferragamo JPO kan…

IMG_1794

i bought 2 pairs :)

IMG_1756

kakak bukan lelevel ferra, so cap ayam pun boleh, tak de cap pun dia tak kisah. My daughter is jenis humble steady one.

IMG_1763

handbag pun, dia nak size medium, so the black one it is. nak dipakai raya onwards je nanti, so beli lah dulu

(oh kat trip Lexis + Lego nih, aku first time bagi dia bawak her new Coach red bagpack).

IMG_1784

2 pairs of shoes, satu sandal satu kasut. Kasut itam dia tu kan, aku rasa, omg, trending ngah kasut tu ker, bapak simple macam kasut sekolah je mak kau rasa…but dah dia berkenan sangat….selipar ni pun murah2 jer. For kakak, kadang2 tak mintak pun, aku yang bersungguh membeli, serious sok laki dia memang senang ler, coz kakak bukan jenis menyopping (beza dengan abangnya)

IMG_1789

red gucci wallet for husband, tidok le aku beli coz he punya Gucci wallet pun simpan peram lam gobok hbag aku (dia bukan jenis tetukar wallet selang sebulan selang setahun), aku ye lah…manjang tukar purse/handbags

IMG_1824

laki aku cabar to make sure bembarang yang beli kat JPO  dapat muat dalam bonet. Dahlah masa datang pun dah penuh, sampai tak dapat menyopping kat Teluk Kemang. but tu lah…memang hazab nak padatkan but ai made it hiks….

ompompupan ni, kalau beli barang, kalau terpaksa gak, akan dia buat sampai muat, hah jangan dicabar. if tak muat gak bonet, mau aku suh anak2 aku pegang sket gak kat seat belakang tuh

sampai KL malam tu, berlipat unpacking barang. Malam tu gak laki aku antau baju for laundry untuk Legoland’s nya kain baju since the PD’s one kita dah laundry kat Anjung. Selesai.

Soknya aku cuti..sib baik memang amik cuti, kok kena keje, huh…ponat boliau. Eh cuti pun, ngan bantuan abang kakak, kita buat blending all bawang merah, bawang putih, halia, kunyit and cili boh. Stock up untuk 3 bulan frozen. Aku memang setiap 3 bulan yakni masa cuti sekolah akan buat project ni with my 2 kids tuh, depa pun dah terer.

nah jom cite pasal Zeeshan’s punya missing in action.

Comment: 3

The PD…

IMG_9259

everybody is sleeping at the back, aku banyak buat igstories tu yang tak heran sangat nak amik gambar. Ni je lah ada gambar aku sekeping hahahaha….pemaleh btol la nih. IGstories lagi best.

IMG_9317

dinner on the first night

IMG_9333

first family photo of the night

IMG_9340

janji highlight mak korang meletup :)

IMG_9366

daughter hasnt beat my height…..YET

but baju seluar dia pakai mostly skang semua harta karun aku, dah memang jadi hak mutlak dia.

IMG_9446

husband aku nya uban dah beranak pinak tapi muka tetap nampak muda…eh bininya pun sama gak masih lagi nampak muda yek. kawan2 sekolah abang kakak dok tanya ‘ye ke mak kau tuh, macam sister jer‘ ngeh….citer benar sangat nih.

IMG_9498

budak yang belajar bergambar cenggini, dari sekolahnya hiks….

IMG_9562

panas boliang, tapi topi ni aku tak tau le apaknya ke abang yang pakai sampai sudah kena dok kat pala aku….

IMG_9587

IMG_9592

begini punya susah nak amik gambar ngan Zeeshan. aku tukar baju lam kereta…dan kami dok kejap 4 beranak di Teluk Kemang. No abang, coz dia kalau dah during family retreat memang manjang melekat lepak ngan kawan2 dia jer…budak ngah meningkat remaja kan. apa barang berkepit ngan mak

IMG_9578

banyak barang2  jualan di Teluk Kemang yang ngebest2 but aku leleh air liur je tengok coz aku tak mampu lerr nak beli dengan bonet yang tengah padat. Bonet dah penuh barang dengan 5 hari nya away, so  memang takkan muat lah bagak2 macam nih…

IMG_9614

but untuk bebenda kecik masih boleh diborong. Macam kakak teringin nak ada spek cap ayam nih, she tried a few…so tengok mana yang sesuai ngan mukanya lah

IMG_9626

so the cikgu sangat ko kak oiiii

IMG_9635

ini lagi outttt

IMG_9643

for Zeeshan pun sama sebat. alah satu tuh RM15 jer, so sorang satu dapat. Since abang takdak, nothing for him. Dah pastuh abang bengang tak dpt berjoli soping sama sini, ater….ajak suh ikut ko dok busy ngan gang2 ko…

IMG_9680

Budak kecik ni ngah naik motor pusing situ, so dapat je shades baru terus dia blah ngan motornya. Asalnya dia pakai shades abangnya (yang asalnya pun aku punya gak) so agak besarlah kan. Jadi kat sini ada le size budak kecik cam dia, bahagia ler dia, siang malam dok pakai heh.

IMG_0601

ini pun kerojer mak nya gak…jadi photographer for kakak. abangnya tu belah kanan if korang nampak ngah ngan the boys gak, but tak join pun langsung kami anak beranak. abang is bz yer… apaknya pulak teman Zeeshan main pasir pantai (pun gambar ni snapped by si apak nya ler).

IMG_9772

pepetang tu aku ngan the friends melepak kat tepi beach of Lexis PD, bergambar and video bagai – segan plak nak letak gambar reramai kami hahahaha….so gambar aku sorang cukuplah. Kang depa tak suka pulak aku letak gambar depa sini so jaga privacy, tak yah lah. (girls if korang nak, aku tempekkan kat sini)

IMG_0591

our 2nd nite, pas dinner. pun kami berempat but meja sebelah full of the boys, abang and the gang. Cuma dia balik ke bilik hotel pun masa midnite. tu yang aku cakap kalau retreat, memang kami berempat jer, abang manjang takde, nak amik gambar berlima pun payah…

IMG_0608

Zeeshan and Zulaikha naik stage malam tuh, performed Bole Chudiyan! Depa berdua mana ler kenal sangat each other (mak memasing memang ler bff). but kebetulan Zulaikha memang sedang asyik hafal lagu nih for her school’s concert and Zeeshan pulak memang hafal banyakkkkkkkkkkkkkk lagu hindustan. You know why coz sejak sebelum diwali last year kerja aku asyik pasang lagu industan jer, so banyak movies hindis and lagu2 hot hindis tu aku pasang begitu jer sambil masak sambil buat keje rumah, so Zeeshan hafal! kuat betul memory budak nih. Not just this song, lots of hindi songs Zeeshan can nyanyi, dengan sebutan yang sangat tepat pulak tu. Kita yang tua bana ni pun susah nak hafal lagu2 hindis kan. So that s why we both (me and my bff) decided to send them off to the stage to perform. Good job kids!

IMG_0633

That s the end of our 2 nites and 3 days at the Lexis PD, thank you Mama K. Kemudiannya kami terus ke Legoland, tu pasal aku tak leh bershopping sangat, sampai kat Johor, terus carik laundry dulu, settledkan all the kain baju 3 hari yang dari PD.

IMG_1901

kat Anjung tu kita makan kat mamak belakang gambar nih….my magnet is always with me of cos, but ada cerita hilangnya Zeeshan for over 30minutes….huh, will come back to that.

IMG_0027 (2)

the laundry ni kita buat lam sejam lebih gak kat Anjung, Nusajaya tuh, diuruskan by the boys. but sampai kat Legoland hotel, aku rombak balik, cos ada 7,8 lai yang lembab dan jugak the kain baju tu depa cecampak jerr. so aku suh abang kakak rolled up  kan balik, jadi boleh spacious sket tempat.

There you go our cuti2 pendek, one is in PD and pastu terus ke Legoland. Memang bersambung2 ler cuti.

But i need to come back la to PD, tu kat Teluk Kemang tuh. Terbayang2 lagi aku ngan barang2 jualannya yang meleleh aku tak dapat beli. kena buat day trip, untuk semata2 menyopping situ. Heh leh letak kat Red House hoh all stuff tuh…

Comment: 5

NINJAGO The Ride dan Batman Movie Days tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia!

.

.

NINJAGO The Ride dan Batman Movie Days tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia!

Day 1: The Adventure – LEGOLAND Hotel

legoland hotel

Menjerit suka betul Zeeshan bila nampak Legoland Hotel ni. Abang dan Kakak pun sama excited, even ni kali ke 3 kami sekeluarga datang ke sini. Umpama syurga dunia tempat ni untuk budak-budak sebaya diorang. Tersergam warna-warni penuh ceria Legoland Hotel ni.

IMG_0771

Selesai check-in semua, aku ingat depa semua nak terus naik bilik, rupa-rupanya tersangkut main XBOX games kat lobby hotel ni, layan jer lah depa ni.

IMG_0777

Habis main games, si kecik ni ajak pulak daddy dia main BIG Lego ni pulak. All these you can freely play at the lobby area. The regular Lego also available for them to play, unlimited, lagilah berlambak-lambak pieces dia, ha nak bina apa pun boleh :)

IMG_1904

The excitement begins once masuk dalam bilik, our room is Adventure theme. Memang sangat menarik dan ceria internal decoration dia. The kids love it very much. Ada pulak Welcome Treasure hunt di mana diorang kena carik all the clues in order to open the “treasure box”. Juga ada 1 set of Lego bricks to build with in each room.

IMG_0786

Ini pula their King Bed with view to both their theme parks.

IMG_0783

“Jom la mummy kita turun pegi main” Zeeshan dah tak sesabar ajak aku pi masuk theme parks tu

IMG_0807

Here is the view

IMG_0788

Ini pula their bunker beds, fit untuk 3 orang.

IMG_0799

Siap ada their own entertainment unit.

IMG_0791

He got his own sink too :)

IMG_0797

Of cos all the toiletries are Lego theme

IMG_0800

“Zeeshan nak tidor atas” Imagine selama ni kat rumah tido berkepit dengan Akak, sampai kat sini, dia siap chop nak tido atas sorand-sorang.

Personally Akak suka design macam ni, sebab dia separate kan parent and child beds :) Ada la sket privacy time gitu hiks

IMG_0819

So malam tu the kids semua tido awal sebab tak sabar-sabar nak bangun esok pagi ke theme parks.

IMG_0845

Ini dalam lif, yang bestnya siap ada lagu-lagu berjoget-joget la kitaorang.

IMG_0861

Tapi malam untuk mengubat Zeeshan kitorang turun la jugak pergi ke pintu gerbang LEGOLAND ni.

Day 2: The Fun In The Sun – LEGOLAND Theme Park

IMG_0918

Awal pagi budak-budak ni dah bangun siap mandi semua kejut mak bapak diorang yang tengah sedap lena beradu atas tilam empuk. Terus siap turun breakfast dulu.

IMG_0948

And here we are infront of LEGOLAND Malaysia

IMG_0975

Ha inilah dia salah satu tarikan terbaru di LEGOLAND Malaysia – The Lego Batman Movie Days! Tapi sampai cukup bulan March ni jer, so better hurry up.

IMG_0996

Sempat la kitorang jumpa Batman ni :) Ada jugak Joker, and few other characters.

IMG_1010

We managed to spot the Joker and got some goodies yey!

IMG_1013

Actually kesian Zeeshan, banyak juga games or rides yang dia tak dapat naik sebab belum cukup tinggi, tapi bagus jugak sebab lepas tu dia semangat nak makan banyak all the veges sebab nak cepat tinggi supaya leh main all the rides hehehe. But still a lot he can play with or rides.

IMG_1031

This ride, 3-4 kali kot dia belasah naik

IMG_1046

Ni pun best gak, berlumba-lumba nak padamkan api

IMG_1056

And yes we won! Tapi keletihan RD dan abang sebab kena kayuh laju-laju hahahha

IMG_1115

Zeeshan tu tengah baca the theme park map, nak check nak main apa lagi.

IMG_1143

Antara ride yang diorang naik bertiga. Sebab Abang dan Kakak laju jer diorang pi melenjan naik sendiri berdua jer. Sian Zeeshan tinggal, so dia naik ngan RD or me la kenkadang.

IMG_1232

Dan inilah dia the NEW NINJAGO The Ride!

IMG_1253

So kat sini kitorang jadik ninja kena lawan ngan all the creatures dragon snake bagai, syok wei. Ha ni semua kitorag berlima naik sekali.

IMG_1218

These are the NINJAGO characters

IMG_1085

Jangan lupa to check out their movie too, well actually a live theate. Amazingly done and entertaining, Zeeshan sampai kecut perut takut hehehehe

IMG_1268

Pantang la dia nampak train kan, ha RD kena naik sama

IMG_1260

Ada Lego dinosaur pla tu, memang favorite dia la

IMG_1340

Yang ni kitorang lenjan sekali berlima.

IMG_1375

Darth Vader

IMG_1382

C3PO and R2D2

IMG_1387

Ha sampai pun kat tempat Batman The Movie Days

IMG_1398

I’m Batman

IMG_1401

Kat sini ada memacam aktiviti bertemakan Batman of cos. Tu Abang dan Kakak tengah siapkan some pieces untuk lekatkan kat Lego Batman.

IMG_1416

Akak ko ni kan sempat balik bilik hotel mandi tukar baju bagai hiks, untung dok dekat Legoland Hotel.

IMG_1463

Ha ride yang ni dia tak dapat naik, so jadi la bergambar depan ni jer. So pasni kena makan vege banyak-banyak supaya cepat tinggi. Nak tinggi macam daddy katanya.

IMG_1481

Last but not least, naik boat. RD cakap Zeeshan yang nak drive, ha ntah ke mana pusingnya, nasib baik tak patah balik hahahha In between we break for lunch, we had burgers and fries, solat dan Akakmu sempat balik mandi hahahha. The crowd quite moderate so the queue for the rides tak la panjang menjela, just nice. All in all we had so much fun and memang awesome la LEGOLAND.

Day 3: The Wet Day – LEGOLAND Water Park

IMG_1518

Sama macam semalam, walaupun keletihan la gak sebab seharian semalam menlenjan kat theme park, tapi pagi-pagi lagi the kids dah siap sedia bangun nak turun breakfast. Akak tak yah nak jejerit suh siap pun hiks

IMG_1546

We had a combo tickets, so today is wet wet wet.

IMG_1596

Tapi Akak memang tak bape sangat mandi-manda ni, so cam biasa Akak jadik tukang jaga beg :D

IMG_1571

Dari bilik hotel terus pakai swimming gears jer. Cuaca pun baik terang benderang, panas pun ya gak. Memang sedap la berrendam budak-budak ni.

IMG_1600

Sporting Life Guard sini

IMG_1602

IMG_1615

Abang dan Kakak tak tunggu lama, terus laju explore all the slides.

IMG_1587

RD dok ngekor Zeeshan kulu kilir, kejap main ombak, kejap main slide

IMG_1609

Ha terikut-ikut la style bebudak tu

IMG_1660

Akak dok lepak tepi jer. Ai kan memang tak biasala bebasah ni :)

Let them enjoy the fun. Gambar pun tak banyak, sebab tempat basah-basah kang ade yang tercelup handphone dalam air pulak. Zeeshan pulak sampaikan tak nak balik la! Kena trick dia ajak makan kat hotel, baru la dia ikut naik balik. He actually cried bila kita nak tinggalkan Legoland ni. Even dah sampai rumah nangis lagi, “Nak Legoland!” Penangan Legoland!

IMG_0961

IMG_1029

 

All in all we really had awesome time here in LEGOLAND Malaysia. The kids lagi la dah tanya bila nak datang lagi! Even dah 3 kali, still the excitement, the fun, sama macam 1st time. Memang syok dan teruja, happy budak-budak. Of cos both me and RD happy bila tengok anak-anak enjoy their staying here. Thanks LEGOLAND Malaysia for having us here, till we meet again!

Everything is awesome…

 

Comment: 3