When the husband is back from his Europe trip…

IMG_5158

jam dinding belakang abang tu tunjukkan almost 11.30malam. Jam skang aku ngah buat entry ni ialah weekend of Sunday jam 3 pagi. Seboleh mungkin aku akan cuba siapkan 5 days entry for 5 days in a week, except for ads, itu lain cerita. Usually hari yang selamat untuk aku buat entry, many times pun dah bercerita kat orang, on weekends. Saturday siang kalau ada masa,  if not past midnite, like right now, sampai jam 4 pagi le baru abis.

Well btw, a special note written by Abang for his dad, yang a month berpergian.

IMG_5166

Pastu aku tak yah tunjuk gambar laki aku lu, terus pada hadiah ole2 dari Europe. Too many states lah yang dia pergi masa kerja kat Europe tuh, though he was actually based in Budapest and also Munich, lelain negara/tempat pulak was on his own, personal trip.

Aku ada top 10 fav perfumes, antaranya these top 2.

The Dior nih, bertahun tahun tahunnnnnnnnnnn sangat menjadi kegilaanku. Frens, this is my fav!

i remember aku penah blogkan, one stranger tak boleh tahan terus tegur aku dalam lift that he loves the smell of my perfumes, siap anya apa brand, nak belikan untuk lengloi lah tuh! But la ni aku ngah perabihkan Poison, itu harga dahlah kedahak mahal but the smell, dek katanya JBT, dari luar lift hotel boleh bau hoi!

IMG_5168

Last kopek hadiah yang dibelikan untuk isteri ahcunnya from the Amsterdam airport

IMG_5170

Korang ingat laki aku jenis pi carikkan kasut bag aku tanpa guidance ke. Aku dah pi SF KLCC< amik gambar, bagi size aku sesiap kat laki aku, so dia terus pi SF sana and tunjuk gambar kat SA tuh, bungkus. Asal serupa coding and dalam gambar, senang kerja dia.

Cuma ada satu jer lagi kasut merah menyala/hitam legam yang dia gagal dapatkan, merata dia mencari semua out of stock.  Nampak gaya gini aku kena pi beli kat SF KLCC lah.

 IMG_5172

One of the gifts from the husband for being mak tunggul to his wife, the LV Belt. Pakai facetime je masa dia beli nih, coz aku tak kisah apapun brand design bagai, but since dia lalu LV, ini paling cepat dan ringkas and terus FT the belt. OK jer…janji ko adiahkan ye suami.

IMG_5174

The famous waffle from Holland for the ole2 of family and frens.

IMG_5175

Chess set!

1 set for 2 players, 1 set lagi for 3 players. in red dedua nih.

He bought these pun kat Budapest. Kami kan chess maniac, berkongsi minat ngan chess laki bini nih.

IMG_5208

Best one is this Chanel, terus kelecop kelecopppppp!!

IMG_5262

Tak yah tunggu lelama, hari tu jugak acik poi kerja sama kasut electric blue. The colour is sooooooooooooooo sexy!

Chanel tu dah pakai, dah posing dalam IG and FB/Twitter. To blog about it, bolehlah kot. If takde entry, agak2 bosan, agak2 nak show off bagi yang black heart tu ngamuk2 lagi hahahhaa, apa ler ko nih, tak sesudah heh.  Basically, i hope he wont be travelling lagi dahlah, lotih hakak, but dah tuntutan kerja dia memang kena ke sana sini merata dunia, mostly Europe ler kan, molek gak, dapat lagi acik kasut handbag baru.

Banyak lagi hadiah untuk family members, even our both mothers pun dapat handbag sorang satu, again :) .  Tunjuk hok aku je sudahlah, kalau semua nak ditayang sini huh, memang bosan orang heh. Itupun aku tunjuk light2 jer, some of my trips, yang recent one Jakarta sebelum Japan, aku tak tayang pun yet, korang nampak sket tu jer, yang aku bantai borong kat Airport bertokan, takde tunjuk. Masa tu ada perangai down to earth sket, tak nak menayang kahkahkah…..

Alah apapun, i know you like the entry of showing off, lagipun you boleh compare2 prices, boleh buat bahan potpet, hiks….sokay, i m in this line dah lama dik, akak paham :) .

 

Comment: 15

Sayonara Japan….

IMG_4921

My final day in Japan.

Sepatutnya alkisah aku balik ngan JBT team and the rest, but something came up while I was in Japan, so i tukar my flight back 1 day earlier. JBT agak frustrated coz i missed one day, but antara sebab kepulangan awal ialah macam lama sangat dah aku kat Tokyo tuh hahahahaa…

My kids need me. Dahlah bapaknya kat Europe.

Walaupun abang ngan kakak tak kisah pun coz they get used sangat but i have a toddler, Zeeshan sangat2 rindukan makpak nya. He merajuk on the day aku nak fly aritu tau….dan bila aku balik, aku gegurau nak fly lagi, dia merajuk lagi. So itu bezanya anak besar dan anak kecil, pengalaman yang besar2 tu dah paham, kesibukan makpak but ada yang kecil, i bayar je penalty ticket flight balik, that s fine.

So ada limo bus dari near by hotel station to Narita Airport.

Tapi kalau kalian amik AA or SQ ke dari Haneda airport lagi close by. Coz Narita gak jauh dari Tokyo town tuh. I flew with MAS, so ke Narita le kita.

IMG_4929

The 2 luggage, large and medium and a hand carry and baju repeat mak kena pakai coz tak de baju nak disarung dah

IMG_4961

Excess baggage, again! 3.3kg jer terlebih. Pun kena gak bayar. coz coach sharing ngan Japan Airlines yang jaga counter pun orang JAP so kena le bayau. Kalau MAS nya crew takde le kena kot, depa paham rakyat Malaysia depa nih kahkahkah….

Depa suruh je aku kuorkan apa yang aku nak kuorkan, but aku malas. Nak menutup luggage dedua tu pun bagai menyiksa diri tertonggeng2 dibuatnya, inikan pulak nak suruh aku bukak and kuorkan isinya. Terima kasih le banyak Jepun oi. Ai rela lagi bayau the penalty, duit yen pun ada lagi.

IMG_4977

Telah dikhabarkan yang gate aku aku adalah sangat jauh, so aku kena pastikan shopping dalam airport, the most terpantas one to do.

Jalan2 cecuci mata

duit yen ada lagi…

IMG_4982

betullah jauh hoi the gate!!

mine is 98. dengan jalan berenti tengok masuk kedai, sejam baru sampai my gate. Berenti kejap2 je pun heh…kalau berenti lama maunya kena last to board.

IMG_4986

Aku dah ready nak membuta dalam flight hahahaha

IMG_4988

lamanya nak sampai gate 98!

pakai trolley kecik bawak telescope abang yer…

IMG_5006

Thanks JBT for sending this, to show camne depa bend down bila depa ngah on duty, bus lalu berenti baru depa naikkan badan.

hait hait lah korang…

IMG_4999

so aku habiskan duit di airport, tinggal ni je lah. Bayar excess baggage yang 3k yen tuh….

IMG_5004

aku beli ni gak perabihkan yen, tapi pastu lam flight baru aku perasan ler dedua ni sama design ke hahahhaa but satu tu in rose gold and another one is silver. one set and satu lagi as u can see, just the rantai.

Masa beli capai tak perasan, ni kes beli lelaju!

IMG_5007

approaching KLIA

Dalam flight dok ngan abang jepun hensemmmmmmmmmmmmmm kau! tapi kitorg borak ada ler 2,3 patah, aku tidur, dia tolong simpankan the earphone :)

aku tidur lagi dia tolong kejut untuk makan

muahahaha….

pastu memasing bawak haluan sendiri.

IMG_5016

dan siap untuk meninggalkan KLIA, amik taxi terus. Aku orang yang manja surely but kalau takat nak turun naik KLIA tu memang aku laki bini dah trained each other naik taxi jer, tak yah nak suruh sesapa jemput amik. Laki aku yang pergi balik merata dunia berhari2 berbulan2 pun dia sendiri pi balik ngan taxi KLIA tuh.

Bayau je ler. Tak kuasa heh nak menyusahkan orang.

IMG_5044

Dan turun je dari taxi, Zeeshan terus sambut meriah ibunya. Berlarian dia! aku pun tak perasan bila abang taxi tu chow hahahha coz aku pun sibuk kelek si kecik. Abang dok settledkan the luggage bagai.

Zeeshan dok mummy no fly mummy no fly

maksudnya mak tolonglah jangan fly lagi.

IMG_5089

Thanks kiddos!

4 hari kemudiannya, bapaknya pulang setelah sebulan tiada

 

IMG_5145

Gambar akhir tiada kaitan dengan my Japan trip.  but kena marah ngan Doc Jasmine for the cardigan, she asked me to throw it away, lobos katanya. cis!

But akhir khalam untuk thanking the JBT’s team for looking after me, guided me so well, for the layanan, for the joint venture commitment, for the ‘sushi bila nak settle nih?’ dah kat sebulan hoi! for the tolong angkat barang2 ai, luggage kita, for everything lah. For kes Redmummy hilang di Ueno, terbawak jacket tebal berat, for kenapa takde wifi dalam bilik hotel on the first nite, tiada data LOL, for semua yang di Jepun, mahupun di KL jugak…Maaf sorry thousand times for the hiccups, if any.  I am happy travelling with JBT, you should try them too. October boleh pergi tuh…autumn.

Banyak lagi tempat dan budaya depa aku kena explore lah, haritu kejap sangat pergi, dahlah tu balik awal than everyone pun satu hal.  Ditinggalkan, gelak ketawa riang ria anak2 Nani Shukri, sedapnya oysters di Ueno, jagung bakar di Fujishibazakura, bullet trains mulut itik, shopping FENDI di Karuizawa, locker luggage, turun naik trains berjam2, sejuk panasnya Tokyo, the kindness and helpful JBT serta semua pahit manisnya Jepun.

Please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.  Their Instagram is @japanbudgettrip . Kalau ada rezeki, i may come back again to Japan, either with or without JBT….

Comment: 11

The movies The Ayam The shopping…

 

IMG_6276

parents chat with Abang

abang kan di Kelantan, but by now dah balik ler.

So part of his projects di Kelantan ialah belajar tangkap ayam, dapat mandi sungai, cuba tangkap belut but failed hahahahaa….dan segala jenis kehidupan kampung dia belajar. mungkin tak dapat banyak but i hope to send him again to Kelantan lagi coz banyak dia boleh learn.

Kelantan, once again coz my sister kahwin dengan Kelantanese, so my adik ipar ler. Jadi kalau nana balik cuti sana, my dad Abah suka ikut sama kira bercuti and tu yang aku nak anak2 aku belajar cara life hidup kampung.

so nah, his challenge is to tangkap ayam.

 

IMG_6286

dang! got one

hahahaha but tak acik.

RD cakap ni bukan abang yang tangkap, macam abang pegangkan jer, abang did tolong kejar but masih lagi gagal menangkap secara solo. Takpe bang, next trip abang mungkin dah boleh tangkap ayam, and you may get a laptop as you wish for.

oh ada tangkapannya actually, video dan entry akan datang, insyallah.

IMG_6295

Di KL, ada satu hari laki aku datang KLCC, so kita movie date. Cerita si Tom Cruise tu lah, Edge of Tomorrow. Patah hati akak tengok cerita tu, boring hoi! At one time akak tertidur2 sama dik.

Pasal ko je Tom aku datang tengok ko tau, kalau tau jalan cerita gini, mimpi bangun mimpi bangun jer keje dalam mimpi tuh hahahaha

Singgah at SF coz laki aku potong belt yang aku belikan sebelum tuh…

IMG_6301

Sushi ni aku makan 2 hari berturut2! Dalam movie, RD belikan nih, the next day makan ngan gang2.

The same flavours, coz aku gilakan sangat hoh. Now aku kena makan carbs back, doctor suruh, hahahahah coz my body dah fit back, dah boleh amik carbs and tapi aku masih tak nak le amik nasi macam makan ngan lauk tuh, takde langsung pun aku makan gitu, kira sushi is part carbs aku lah jugak.

As long as my weight ideal tak naik walaupun sekilog lagi, dah ok.

IMG_6362

Mom’s day out pulak, ngan just my one and only daughter. Pun tengok movie. Cerita X-Men. itu jer cerita yang aku nak tengok, located at Leisure Mall. Habis kerja terus amik kakak. Tickets no hal, semua beli online :) .

The next day pulak, Kakak, Maid and Mia (anak Rose GBM) pulak tengok wayang, just the 3 of them. Depa tengok Maleficent.

Ada yang tanya bestnya maid kak red boleh tengok2 wayang, that s not the first time, dah banyak kali pun, i treat my maid just like my family, cuma tu lah, ada maid yang dedulu hoh, memang rasa nak bagi makan cuka jer, sakit hati betul. Dululah…alhamdulillah sekarang ni ok wpun yang skang ni ada jugak hiccups, specially mulut maknenek dia hahahaha, but we still love her.

IMG_6365

Kakak my one and only daugther

IMG_6324

earlier, aku pergi shopping kain baju maid aku…

Sehari sebelum tu aku dah belikan online for her baju raya and baju jalan2 jugak. Total damage for her, for this month is RM700. for kain baju jer tuh. Tetiap bulan dia memang akan dapat baju baru, ada jugak baju lama aku yang bebesau dia boleh pakai gak. pakaian dalam dia pun semua aku yang tanggung mar….everything on her semua on me. Gaji bersih dia tak pernah seposen pun berusik.

Suka betul dia bila dapat kain baju baru….dia dah ada berpasang2 baju kurung melayu coz budaya kita, pergi wedding kena ada baju kurung jugak.

Balik tengok movie dengan kakak and Mia malam tu, dari jauh dah jerit, Ibuuuuuuuuuuu bestnya cerita tu ibu, makasih ibu hantar jemput tengok wayang.

 

IMG_6314

hahahah besar kan baju nih? when i was fat one. Baju ni la yang bersarung di badanku.

IMG_6305

 

dude: nak bagi harsh comments pergi belajar tukar sket IP as many as you boleh? kalau pakai nama memacam, but using same IP, shame on you dude? Apa le susah hati betul ko ngan Kak Red nih, pi scan sket hati tuh, so hitam tau.

as i mentioned dalam IG, takkan lah akak nak buang or simpan saja, bukan murah2 alang pun (mungkin pada ko murah) but for me yang jenis beli baju almost setiap minggu, ada kalanya setiap hari (offline and online), adalah sayang untuk biar begitu sahaja, one of the baju baru jugak, so kita pakai le jugak but of cos kena tuck in. Doc Jasmine agak pantang kalau tiap kali aku datang jumpa dia ngan baju bebesau yang lama, she s not happy with my appearance ngan baju loose besau gedabak, keeps on asking me to get a new one with my new figure. Ye lah doc, memang le menyopping.

Speaking of pants pulak, none of the pants lama can fit in, terlampau loose and wpun pakai belt akan nampak the bigger part specially on peha ngan bumps, so semua tu pun aku dah simpan, mungkin akan lantingan jugak.  My pants semuanya sekarang S size, baju also goes to XS and S size. imagine it was quite a drastic transformation from L size to XS/S size

Remember aku ada pergi Jakarta arituh and i bought lots of caftan and kebaya, huwaa….besar! Gi mana mau nya dong! Sayangnya nak jual kat orang, bukan senang nak dapat kat KL nih. but takper, simpan lu, mungkin akan dihadiahkan pada teman dan kalian :)

Comment: 12

Father’s Day gift in return to …

IMG_5914

sedihnya muka

memang nak mintak penampar ke?

sedih tak tau nak makan apa hahahhaa

coz aku ni ada masalah nak makan coz aku dah dalam stage, malasnya nak makan takut gemuk balik hahahaha but of coz as a human kita kena ler makan.

IMG_5946

Lebam kat tangan aku tu, over a week balik dari Japan pun belum baik gak. Aku kena masa kat Japan, but aku lupa sikit aku langgar apa, or maybe waktu bergurau senda ngan anak2 Nani Shukri main2 ngan Haidhar or entahlah, accident could happen. Lebam kaw2 tuh, dah macam kena tumbuk sangat.

IMG_5997

SF ada sale, skang pun masih ada, one month, but hari first day tu aku pergi coz just tengok2 jer….

IMG_6008

I thot to get something for my laki, for Father’s Day gift. Or hadiah sesuka, kembalinya pulang dari perantauan (perkh ayattttttttttt!!!)

maklum ler bini dapat Chanel, SF and LV and maknek segala dari Europe tuh kahkahkah

IMG_6017

maybe a wallet too….

laki aku dah bertahun tak tukar Gucci walletnya tuh, aku dah bertukar memacam wallets pun dia setia jer ngan satu tu jer….lelaki is always being laki, majority laki macam tu lah.

IMG_6019

ada in red, laki aku cakap please dont get me the red one! hahahahha

segan dia nak pakai wallet merah

IMG_6020

this one looks nice to me….

IMG_6021

dalamnya kuning menyala, kalau ada merah lagi afdal kot kan?

IMG_6030

 

shortlisted tiga, but the 2 kanan tu aku tendang tepi, amik the left one is better

IMG_6036

So i settled with a belt and a wallet

IMG_6062

Nicely wrap in a box.

IMG_6064

bila di tengok balik, rerupanya dedua wallet and belt lebih kurang coraknya

IMG_6068

the black of belt, office wear lah.

IMG_6044

RD – the damaged from my pocket money, only for you suami

IMG_6004

The pokai isteri.

Thanks RD for getting me the LV, SF, Chanel and so many things from your Europe trip. But remember…

July is coming.

To be exact July 11th.

:) :) :)

Comment: 11

Akihabara and Disneyland, Tokyo…

IMG_4741

Ini the 3rd location of the day, mencari sambungan the telescope. Dah alang2 mencari biar sampai jumpa ler….hasil tanya sana sini by JBT to people or entah dia memang ler tau bagai segala kan, so kami sampai di Akhihabara.

 

IMG_4742

sini tempat, entahlah pada aku semua tempat yang aku pergi kat Tokyo tu penuh je dengan manusia. Mampat padat. This was on Saturday, so lagi le ramai orang, walaupun bukan hari bekerja.  By the way kat Ueno yang kami pergi sebelum tu you may find lots of Malaysians. Sampai aku teleng muka pandang tempat lain hahahaha coz kang….

IMG_4746

mak encik yang masih tidak mendapat telescope si anak….

aku pun tak plan ler nak beli tapi kes dah nampak kat Ueno at a very affordable price, terus terkinja2 nak jugak nak jugak. Padahal abang bukan tau pun. Cuma malam tu dia kacau aku on the telescope via WA coz i told him i got present for him…

oh mang abang

sabar bang….

IMG_4750

benda ni banyak lerrrrrrrrrr

bersepah2

rasanya kat kedai ni kami dok menumpang wifi hahahhaaa

IMG_4756

JBT dah menonong ke dalam, so sebelum aku terlupa, ini namanya mall yang aku masuk untuk cari telescope anakku, bukan takat telescope, semua yang ada kat lowyatt kat merata dunia semua ada dalam mall nih. Semua jenis brands  gadgets, accessories, everything!!

Makanya datanglah sini sekiranya ko ada masa.

Gadget freak memang a must lah mai sini.

IMG_4771

testing teropong, but wanted to tell you, i bawak few pcs of the converter sheet (coz ada selai hilang di Karuizawa), wpun JBT kata nanti malu lah kalau orang tengok coz JBT is expert on the conversion but bukannya JBT melekat ngan aku 24jam, masa dia takde tu hegeh2 pulak nak tengok check kat hp lagipun as a tourist, aku tak kisahlah pegang sheet nih. Untuk reference and mudahkan segala pembelian.

Knowing me, dah bertahun2 pun aku pakai converter sheet, nak tengok dari hp pun boleh but akan makan battery aku lagi, dahlah laju je iphone nya batt drain.

unless kalau malas nak korek sheet nih, if JBT is around, aku tanya je lah dia….

IMG_4778

The maknek telescope yang dicari, ape ke gila mahal2 bonar heh! takkan aku nak bawak besau2 ni balik KL

IMG_4792

this is the cheapest one

aku dok tengok teleng amende le yang boleh nampak dari telescope nih, nampak le ceiling atas tuh but macam apakah!! i m not an expert on this thing lah, itupun kan bila bawak balik umah, abang pasang pun abang pening napa tak nampak benda but bila bapaknya balik, kasi settled baru leh nampak.

So boleh dahlah tengok anak bulan :)

IMG_4798

if i m not mistaken, the price in ringgit dalam RM350

mahal ler pada pendapat aku coz kedai awal kat Ueno tu lagi murah but takde stock pulak and pakcik jepung tu pun muka selenga macam tak nak melayan jer heh

IMG_4802

exactly like this one, comes with its bag too, abang is one happy boy…itupun ada drama tangisnya coz sampai umah esoknya aku cakap itu bukan for him

saje memain

but the day aku pi kerja, pagi buta aku hantar to his room

terus dia peluk cium maknya walaupun malam sebelum tu sedih nangis ingatkan maknya beli untuk orang lain

hahahaha

chill la bang

u know mak suka sakat ko

IMG_4829

so that was a wrap for our shopping day. Rushed to Disneyland to meet the Nani Shukri’s team…depa seharian dalam nih, aku tak mau pi. I went to HK Disneyland twice without my family (coz of blogjob) and i tak nak lah pi lagi this kind of place under my own (unless kerana blogjob) if takde family.

Would prefer to drag my kids along, sokay. I made my choice already and I tak menyesal pun (seperti yang mungkin korang sangkakan) yang akak tak masuk Disneyland Tokyo adalah satu kerugian melampau. hahahha, dude, i m not 19 or 9 years old, so apa kisah pun tak pi Disneyland.

But Disneyland sure sentap if they find out aku hanya sampai di gigi pintunya coz Disneyland was part of my sponsors too, for past events :)

 

IMG_4852

Pasal bawak heavy jacket pun jadi issue.

haiyooo!

I tak bawak light jacket, walaupun telah dimaklumkan, i cuma bawak 2 ketul jackets tu jer…

IMG_4868

So well, JBT bilang, kat jam ni wajib posing.

walaupun saya dah mencanak2 nak shopping kat belakang tuh….

 

IMG_4869

IMG_4969

 

IMG_4878

i didnt buy much, thinking of muat ke tidak luggage ni kang…

semua pun for my kids, anak2 buah  so on

nothing for me

IMG_4886

we rushed back to hotel, singgah to few shops for my last shopping spree pun tak jugak ada yang berkenan

IMG_4891

aku kekurangan baju, nak balik esoknya takde baju hahahahaa

actually aku dah bungkus untuk baju lebihan, but last minute, a few hours before flying aku kuorkan baju sebanyak mungkin and padahnya, baju tak cukupppppppppp

ada ler baju selai lagi but macam it would be good if ada baju baru – what the alasan LOL

IMG_4904

things I bought at Akihabara, the stands for ipad and iphone

IMG_4906

Doraemon keychains for family

IMG_4907

shirts for Zeeshan, anak buah, things for mak abah and my maid too

itu stickers 2 ketul, jepun tu cakap for car

aku cuba ler nak tampal kat windscreen kereta, hampeh ler tak boleh. masa ni le menyesal tak mintak JBT interpretkan!

so hasilnya tampal kat luggage jer…

IMG_4909

both left and right for 2 Miss MM at my office, but the middle one tu full of fridge magnet sets, ada dalam 20pcs kot. semua dah lanting2 kan dah, takde lebih pun dik, semua dah taken by my beloved ones and frens.

IMG_4911

Disneyland Tokyo maghi….

mostly for my nieces and my daughter

oh ada 2 ketul for Zeeshan gak

 

IMG_4803

This one, big one, mummy bawak kulu kilir ni Bang, only for you. Hand carried dalam flight jugak, tak berani nak letak dalam luggage. Personally thanks to JBT for helping me bawakkan my shopping stuff for the half day jalan2 di Tokyo, half day coz session aku start only after tengahari tu pasalnya.

For your Japan trip, please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.  Their Instagram is @japanbudgettrip .

Happy with my Japan stories? There s one more last entry pending, pastu watamat. Kita citer pasal negara lain pulak.

JBT is doing an Autumn promotion (as per photo atas nih) but if you rasa you tak nak pergi during those dates, and nak pergi tarikh sekian dan sekian, pun boleh diuruskan, set up semua by JBT. Please contact them, tolonglan jangan flooding emails akak dengan soalan ‘kak red, tolong bawak saya pi Tokyo bulan depan’, dik ooo dik, akak pun JBT bawakkan. Dan paling tragis, kak red saya nak kak red pergi so baru saya pergi, hahahaha, ok yang tu boleh diuruskan, but with my deal ngan JBT lah :) .

JBT, sushi??

Comment: 1