Tolong sorok sikit the bodohness tu…

IMG_7147

Since when pulak jadi dosa tulis cecampo rojak, in bm ke in english? Bapak lah kau punya takde keje nak carik busuk salah orang jer. Aku bukan famous dari semalam, dah 13 years aku dalam industry nih, segala mala rojak bahasa and dialects aku tulis dalam nih. Bukan aku tulis surat to gomen, or kepada Menteri, some people if dah hati busuk, kalau benda tu wangi pun tetap dia akan busukkan. Akannnnnnnnnnnn carik point untuk tunjukkan the irihati,the dengki, not to mention the bodohness! No such word bodohness? Do ai look like someone yang keje ngan DBP? or even Oxford Dictionary?

aku tulis dalam bm and english cecampo, pun jadi dosa besar to u, Norma Yuna???

Haih..pleaselah sesapa yang nak mencarik pasal tuh, tolong move on boleh? ai kan dah lama, almost retire to bash orang dalam blog akak nih but since well….i dont want to blog about something else, this triggers me lah.

Orang dok citer pasal hal anak aku sendiri, not even about orang lain, tapi ko boleh hebohkan ngan bahasa secampo tulisan aku yang in bm + english, akak nak kena amik periksa SPM ke pompuan?

For the rest, i m ignoring her, tu pasal komen dia akak tak melayan but ai just want to send a reminder  kat sini lah. For 13 years, akak memang tulis rojak, semuaaaaaaaaaaaaaaaa orang tahu, wtf yang ko nak bash pasal tulisan aku.

apapun, nak bodoh ke nak tunjuk sangap, tolong sesorok sikit, jangan show off sangat, tak baik takbur the bodohnesss tu.

Eh lipstick matte yang best giler akak cakap dalam IG Stories akak tu kan, no need to mention the brand here (awat hang tak follow IGstories haku), tengah promo kat Guardian with buy 2 free 1!! Gambar lipstick is as per the above.

 

Comment: 12

The 10th Year of Chess Champs!

 

IMG_7359

Ini cerita setiap tahun yang tak pernah miss sejak 10-11 tahun lampau. Cuma tahun lepas cerita ini tidak ada coz last year’s punya tournament brought forward to this year. So entry ini adalah untuk game tahun 2016 yang terpaksa diadakan pada tahun ni. So tahun nih, if sempat end this year lah, else sambung ke tahun depan. Ngeh….

Tournament ni kat the place I work, sesatunya game je pun yang akak masuk sejak umur2 dah melanjut nih (bowling, futsal, netball, squash, mostly dah retired).  Some more chess ni is my fav games everrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…..Out of 3 games, satu je I won by checkmate, in few minutes sangat. 2 lagi games, 2 lagi rumah, langsung tak hantar wakil. So saya menang sangat mudah, tak challenging at all. I tried to play at the 2nd board on the first game (to continue ngan the rest of the games lah), but organizer tak bagi. Either play at the 3rd board under ladies category or gender free. If gender free, aku kena let go my ladies title. Heh macam2 lah…so no choice, terpaksa lah my red team berpuas hati dengan 2nd place sahaja.

IMG_7410

So my 10th year of being the Best Chess Player under Women category. 10 tahun kau, in a row. Ada la satu tahun tak main pun coz I was in Germany.  Depa cakap selagi ada games chess ni, tak kuasa ler depa nak hantar wakil selagi tak jumpa the bebetul punya chess player dalam team depa. Else aku kena retire gak for chess, which I belum nak lagi lah kan. Adat menang kalah…

Insyallah jumpa lagi on the next round of tournament. Thanks too for the congrats wishes at fb ig bagai.

 

 

Comment: 6

New journey for our daughter…

IMG_4970

This was taken dalam midst January. Di sekolah Naam Kheung, kakak and abang’s former school (now that they have left the school, I can peacefully mention ler nama sekolah).  Kakak di belakang, tudung hitam tuh.

IMG_4971

sibuk je ko dik! kakak was invited by the school untuk kecemerlangan dalam UPSR taun lepas. Alhamdulillah, beliau sesatunya anak Melayu di sekolah cina ni yang mendapat penganugerahan.

IMG_4972

memasing datang dengan baju sekolah, kakak datang dengan baju koko sekolah barunya kot hehehe….

waktu ni, Kakak was actually dah bersekolah di somewhere Cheras untuk aliran agama for almost 3 weeks jugak. Tapi pada minggu ketiganya, kami dapat offer dari Jabatan untuk the same aliran but untuk sekolah yang lebih bagus (cluster control school).  This means, ini adalah seolah keempat. Earlier dah registered di 3 sekolah, 1 lagi sekolah pulak kami declined the offer (speaking of the skul yang kami declined nih, ianya tak menjmin kemuslimahan anakku, walaupun it s an international school with full scholarship, Kakak was offered coz she s the best Malay students from the chinese school so the international school wants her to in their skul).

IMG_5302

baru dia seronok di sekolah baru 3 minggu, dah kena tukar sekolah lagi. The new school, is the same aliran agama but wajib untuk stay at the hostel. jadi, berpergianlah  anak dara kami. Your mom is a red lover but I sanggup carik all stuff in purpel coz I m not a kiasu mother. Segala benda yang ada purple, aku carikkan untuk Kakak pakai / bawak at her new school. Kakak suka purple lor….

IMG_5446

anak aliran agama, haruslah maknya bertudung litup ikut hantar ke sekolah hiks…

IMG_5461

So dah sebulan lepas gak lah, kami laki bini hantar kakak register di sekolah barunya.

IMG_5468

Mak pak ni jugaklah yang menyusun atur barang2 kakak di cabinet barunya. But ai think lepas 2,3 hari, kakak tukar gobok and katil coz ada sorang student dalam dormnya berpindah sekolah. Memang sehingga at least bulan June setiap tahun, students akan bertukar sekolah, banyak kali bergantung pada offer sekolah. Ni MRSM baru kuor first offer, belum lagi untuk sampai 3rd intake. selagi tulah pelajar akan terus bertukar sekolah. We did appealed for MRSM for Ulul Albab (our submission masa first round dulu ada masalah technical, thanks to the husband).

IMG_5530

half of the day, kami uruskan sekolah kakak nih and tinggallah kakak di new school, hostel without her parents guardians. :(

Sedih le gak, but aku tried not to show my sadness depan dia coz i dont want our last moment separated tu dia nampak aku sedih coz kang terkenang2 dalam tidurnya….

dengan satu syarat, she has to call me every ay. till now walau dah lebih sebulan, she never miss calling me. Dah 2 kali balik rumah and hehari yang dia tak balik tu, kami pegi visit dia at the hostel Ada gak satu hari tu, aku selamba jer pergi takde appointment ngan dia, coz nak hantar barang dia urgently, sib baik ler waktu hantar tu dia ngah riadah and perasan kereta maknya.  Else, aku kena pi jumpa warden lah.

 

IMG_6134

kerja aku skang memang kutip je duit coins kat rumah tu, antau kat dia. baru ni dah supplied pun cepat gak abis. So aritu aku tukar ngan kawan aku, he has like banyak giler coins, dapatlah dalam RM70 coins, campur ngan collection aku sendiri, 100 lebih gak lah. Sampai bila lah bertahan tuh, rasanya tak sampai sebulan gak kot hhahahaha

IMG_6315

everybody was like asking me, adakah kakak memilih aliran agama coz by choice or dipaksa something like that. It s all from her heart. She wants this, and of cos alhamdulillah anak2 aku memang aku terapkan nilai Islam kuat sangat dalam diri depa. Sebab tu lah aku tak galad pun bila kita tolak offer dari private international school tu coz that school reratanya more to modernism sedangkan ai want my kids to get into Islamic line.   Abang was once kena tegur dengan cikgu sekolahnya coz enggan bersalaman dengan one of the female teachers waktu atas stage amik adiah something like that. Hem…

I have placed few pcs of my Aidijuma’s tudung yang dapat melambak2 tu dalam kereta, just in case I need to go to her school anytime anydays. I know orang dok tak hehabis mengata, anak dah macam ni pun mak masih lagi tak nak bertudung litup. Thank you once again, doa jer lah memolek, tak yah condemn maknya sangat.

Though she s in aliran agama, tapi she is still taking extra class di sekolahnya ni untuk her Mandarin. Itupun aku tak habis lagi discuss ngan 2 teachers dia, coz the clashes of the subjetcs. Asalnya dah molek, cantik jer, boleh attend one session pastuh sekolah pi tukar pulak new timetable, haru biru hidup aku petang Ahad baru nih. Mana ngan tak sihat, mana ngan discuss dengan dedua teachers tuh.  Ini bukan keje si laki aku, he couldnt be bothered, aku je yang handle hal2 ni bagai. So kena ler antau appeal letter to the school to allow her untuk keluar at one 2 sessions so she can be in the mandarin class. Arabic ko ada, mandarin ko ada kakak, she wants that too, dia tak nak tinggalkan her knowledge in mandarin begitu jer, so sebab tu lah dia suh aku usaha gak untuk she gets into the class. yelah, mak kau cuba ler nih.

Heharap ada good news untuk abangnya gak, insyallah. Itu keje laki aku dok panjat jabatan tak sesudah.

Update: I did this entry about few days ago, but as of today, Kakak just got an offer to a boarding school, this week will be her final week in the current school. The new school pun masih fully aliran agama islam and much more nearer to us :) . Alhamdulillah.  In less than 2 months, kakak dah bertukar 3 sekolah and with 5 offers. Mungkin ini sekolah terakhir, tak larat dah nak pindah randah, banyak kawan ko kakak….insyallah.  I ll share the names of the 4 schools selepas kakak dah masuk this new school.

 

Comment: 13

Gadget is killing us slowly…

IMG_6327

One day, I was at the saloon. Dari balikan cermin, i tengok ada 3 beranak masuk saloon. Macam mamak2 or Bangla tapi terer cakap Melayu. Si anak umur dalam 5,6 tahun. Si bapak sejak dari luar saloon, sampai masuk, tangan dan mata tak berhenti dari smart phone di tangan.

Takde sekalipun aku tengok mata muka dia mengangkat ke atas. Semua urusan done by the wife. Kemudian, bila nak kena angkat dukung the anak from the floor tu kerusi saloon yang tinggi (coz ada stand chair tambahan untuk bebudak di saloon kan). Bapaknya pun sama bangun. Aku ingatkan dia nak ler menolong angkat anaknya bagai, rupanya dia bangun, coz the wife bangun, yet mata dia masih lagi kat hp, masyallah.

Sampai bini dia angkat anaknya sendiri letat kat kerusi, si laki bingai ni masih lagi berdiri tapi mata tetap di hp. Pastuh wife duduk, lakinya pun duduk. Umpamanya ko tak rasa macam nak jentik ke laki macam nih? apa function bapaknya macam tuh, ikut sama tapi kalau u are talking, walking, eating with the hp??’

I left the saloon with broken heart. Coz aku pun pernah kena macam nih.

Zeeshan pernah hilang dari pandangan mata coz laki aku dok galid kat hp, not once but 3 kali.

Aku pernah merajuk jauh hati sangat, while I was talking to him, he dok leka ngan chess online, or even the social medias. Udahlah kami laki bini yang susah nak jumpa bila weekdays, the 3min yang aku ada nak cakap ngan dia sebelum pergi kerja tu, tangannya masih ngan hp. Aku pernah bercakap ngan dia, beria2, bersungguh2 tapi konsep yang sama, coz sibuk ngan hp. Jadi gaduh besar. Not to mention, tengah2 driving yang main chess tu, kalau aku anak beranak takde dalam kereta tu takper, ini nyawa kami semua sama ada dalam tu, alasannya, sket lagi, nak abis dah. not just hp, sama ngan tv ke computer. Bini bercakap, mata ko kat tempat tuh, pastu the fault goes to the wife, what the???

For the parents out there, please, respect your spouse, respect your kids. Aku pun ada gak dulu bila anak2 cakap aku terleka dengan hp, but bila dah kena tegur so kita jangan ler buat lagi, but masalahnya orang2 ni sedar diri sekejap jer. A fren of mine pun, sama lah jugak. masalahnya perangai macam ni, ramai goes to suami. Dalam purata 10 isteri yang aku tanya, 9 suami is confirmed dengan perangai gadget macam nih. Being ketua keluarga, bukan alasan ko boleh buat semuanya sesuka hati.  Jadilah contoh pada anak2, ini sebab ko ketua ko bapak ko laki, ko boleh pulak nak buat sukati apa saja yang ko nak buat. Meaning soldiers bawah2 ni semua tak boleh nak tegur ko langsungg.

I m sure the wife lam saloon tu dah sinonim dengan perangai si suami. If I were the wife, aku dah cakap, pergi lah balik, tak yah lah ikut kalau tangan mata hati dok kat hp bernyawa awak tuh. Seriously, what s the point of having them there if semuanya kita yang buat.  ada kawan aku gak, laki sama je senasib ngan bini2 lain gak, bila pergi kenduri kendara pun, memang ler laki ngikut, tapi tak nak bersosial. Dok tepi hisap rokok, layan hp. Bini jer lah kena buat sesengih kat sedara mara. Mana yang jenis bini dok makan sorang2 kat majlis orang coz laki dok 20min 30min kat luar, berasap ngan hp. HP tu lah yang punca segalanya. Kelekaan yang melekat dengan hp, dari bini ko yang sorang2 tercongok.

Aku tau korang mesti ingat yang ai ni cakap mesti dari hal pengalaman ai jugakkan, yes lah dah tentu, tapi ada banyak lagi kes2 kawan2 akak yang sama lebih kurang gak. Ada yang jenis hp hp hp, sampai food pun kena sua kat mulut (udahlah bangun dah tengahari/petang). Dah makan pun, all the jajans, tinggal macam tu jer, alasan – terlupa nak kemas, terlupa nak clean up coz kenapa? yelah, berkepit ngan hp tu sokmo. Fuck that hp, berjimak jerlah ngan hp tu kalau dah tu yang dikejarkan sangat. Pastuh, bini dah bengang, pi carik the other shoulder to cry on. Hah, tak yah citer lah nih, dah meleret2 pulak.

As much as i cuba advise my frens or even the isteri2 ni semua, deep down in their heart, walaupun gegelak, senyum tapi sangat terluka jugaklah of cos ngan pangai suami macam nih. Mungkin ada jugak wife yang over reacted gak ngan hp tapi percayalah, mereka lebih tetap mengutamakan suami, haih… tu belum lagi masuk lelaki yang kaki tidur. Semua kerja rumah jatuh kat bini, jatuh kat bahu anak2.

Btw, minggu lepas adalah sejarah setahun lepas kami anak beranak2 kena denggi. ada kuor kat FB memory kan tu yang baru akak perasan. Tragis sangat bila kenang balik, 3 dari 5 kena admited, while sorang lagi was suspected.

Comment: 10

A bit down…

IMG_6375

this is an old photo, masa raya cina arituh. The top yang ai bought from Beijing.

this week, akak agak merundum sket lah, ai takde mood sangat nak bergebang dalam nih. So bagi akak take a break kejaplah yeah…will be right back. For daily or live updates, boleh check out akak di IG Stories .

assalam.

Comment: 8