The Good Dinosaur’s tragedy…

 

IMG_9890

 

Banyak hal masalah menimpa2 betullah untuk entry ni, nak buat ni pun gambar tak menjadik. Malas nak pikir napa dia jadi mengecik. kengkadang WLW tu biol gak sama ngan aku ni pun.

Jadi ini kisah sedihnya kami berlima. Aku, all my 3 kids and my niece yang lawa (tapi lawa lagi makcik kau), Kak Ngah. So telah kami berjanji untuk pergi tengok The Good Dinosaur, aku dapat 4 tix premier from Nuffnang. Jarang ler weekdays aku nak pergi tapi sebab dah cuti sekolah (masalahnya 2 anak aku masih lagi belum cuti sekolah, tapi langgar je lah).

Jadi kisah bermula dengan perjalanan dari rumah ke OU. to be specific at GSC.

Drive dengan kompidennya, masuk Kerinchi Link tetiba aku rasa eh ni jalan apa ni,eh ni apa ni weiiii! Omeng, ada satu lorong ke kiri heading to Bangsar South ok!!! aku tak pernah tau, katanya baru lagi. Arghhh….ddah 8 lebih ni, show at 9pm.

So kita uturn, nasib baik le kejap tak jauh punya kesesatan itu.

So alhamdulillah sampai OU, on time about 830pm.

Sblum sampai tu aku dah tutup waze, kompiden leven tinggi turn left, parked. Nak parking ni pun, dapat yang sempitnyaaaaaaaaaaaaaaa, depan auto pay, So sempit pun sempitlah tapi nak amik reverse parking tu siksa, abang sampai keluar tolong tengok takut aku langgar side kete orang. Bila dah parked tu abang cakap, mami – berderet kereta beratur belakang tunggu mami parking hahaha..

ya hampun sorry le.

IMG_9913

pastu kita pun turun, carik le GSC. aku ni dah lama tau tak turun OU tu. berbulan bulan bulan. Biasa kalau nak pi memana event sana, aku kena cek – old wing or new wing. Tapi ni aku tak check. dah waze kata kiri.

Kitorg pun carik, tak jumpa, tanya guard dia ckp itu new wing. Dia suh naik 4th floor, and lalu situ pi new wing. Kitorg naik, apakah, parking pastu gila hapa nak lalu gegelap aku tak tau la abang yg cek tpt gelap tu.

So turun, carik lagi, turun naik escalator tak jumpa. Jauhnya mak haih.

Ati dah panas. Pegi balik pegi balik, sampai berlari2 le kitorg 5 beranak. Abang and kakak aku took turn dukung Zeeshan. At one time aku nampak trolley AEON, hamik tarik and suh abang letak Zeeshan dalam tu, dia pun speeding tolak adiknya lam tu.

Memang berpeluh2 kitorang hahahahaa

so aku dah give up.

Jomlah anak2.

Diorang ingat mak ajak balik. Tak, jom kita naik kereta pergi ke new wing. Apapun kena gak alihkan parking gak coz new and old wing jauh beza, habis movie ni kang mau jam 11malam.

Jadi kitorg pun masuk kereta. Kak Ngah lelaju bayar parking,  aku ngan batallion terus masuk kereta. Gerak and chow. Sambil aku check waze balik.

Eh betullah, bukan aku yang salah, si vongok waze ni detect the GSC on the lift, not on the right (yet left tu TGV). Eiii….adakah kerana Kak Ngah tukar suara waze tu (asalnya suara pompuan, tapi dia kata pakai la suara budak kecik, kelakar). Jadi aku dah hamun le budak kecik waze tu. Vongok la kau, hantar aku ke TGV napaaaaaaaaaaaaaaaa.

Dan pastuh sampai GSC, carik parking. Aku nak park near by, pusing cari2, tetiba kat entrance GSC atas tu aku emergency break, eh korang pi turun dulu, biar mami carik parking. Dah lambat ni. Masuk jer dulu kang mami belikan popcorn korang. Masa break tu, pala kakngah tertunjal seat aku haahhhaa..

itu baru orang tua, jadi niqabis Edlyena Assegaf tolonglah pakaikan anak kecik ko tu seat belt, ko pun pakai le seat belt, or napa ko tak nak invest car seat kat anak ko hah? <<—-ok ini aku geram betul ngan pompuan ni, ko nak menipu orang ke hapa lantak ko lah, apasla ko amik video beria2 dengan driving lajunya, tak pakai handsfree, pegang hp, mata melilau, kalau ko emergency break, berdentum depan, u tell me anak ko terbang ke mana nanti?

so ok ok back to parking, hah depa pun turun ler. Jadi aku pun carik parking, sekali round pusing ada dapat le tapi jauh dr entrance. But aku pikir hem, parked je lah. Memang jauh lah, tapi kan, bila aku dah jalan 30-40 langkah, aku rasa eh tak nak lah, tukar lah parking cari lain. Aku nak gak park kat near by entrance GSC tu.

So pusing, alhamdulillah, ada jumpa dekat. Rezeki. Suka ni hehehehe…

pastu masuk dalam, ler abang tunggu aku, lelain sume dah masuk, show jam 9, masa tu dah 925pm tau.

Bila masuk dalam, ler tak start lagi, rezeki lagi. Tapi depa sempat le beli popcorn gak. Air mencungap2 minum. Eh masa kitorg berlarian tu, air botol suam aku, separuh kita togok deh penat.

Alright pastu tengok happily lah. Sonok ni. Aku kan tak minum air manis (certain days), so aku tanya mana air suam mami? Memasing kata ada bawak, sampai abis movie aku dok minum air suam Zeeshan sudahnya. Rupanya memang kakak terlupa nak amik masa dah mak nya emergency break tadikan.

IMG_9908

So, abis movie, finished at 11pm, kuor ler. Hangpa cuba cite kat hakak, sakit tak hati akak bila kita kuor dari pintu wayang tu, tengok2 yang akak parked dari awal tak jadi tadi tu, depan mata jer!! huwaaaaaaaaaaaa…..benciknyaaaaaaaaaa. Jadi menapaklah kami ke kereta, jauh aaaa. Dengan kena dukung Zeeshan lagi, dia tak nak ngan sesapa. Dia sebenarnya suka ngan movie tu tapi ada sedih gak lah coz Arlo tu berpisah dari parents dia, ngan ayahnya mati, macam2 la, so dia touched kat situ.

Jadi banyak betul dugaan nih, ok then kita start engine, aku check routes, aku nak ikut Kerinchi Link again coz itu jalan paling dekat ngan rumah aku. Actually aku tau jalan tapi aku dah few months tak pergi OU ni so aku tak nak le amik chance kan. Bila dah sampai TTDI, tetiba semua kereta kena uturn and turn left, apakah!!!

ler depa buat roadblock kau!! huwaaaaaaaaaaaaa

kita carik jalan short dalam tu (aku expert gak area situ coz klinik laser aku dulu kat situ, my son pun dulu pernah tuition situ), sampai kedai tudung Neelofa tu pun aku tembus 2 kali kay, tak gak jumpa jalan. banyak kereta kena pusing. Sian kami.

Malapetaka apakah ini, banyaknya dugaan semalaman ni.

Jadi tukar routes, ikut Fed Highway ler. Tapi budak kecik waze tu dok ajar aku jalan2 yang menyimpang dari signboard, aku suspect dia nak suh aku ikut Bandar Utama tembus PJ/Fed Highway. Eii memang idok ler.

Jadi akhirnya begitulah. kami pun selamat sampai rumah dengan penuh cabaran dan dugaan.

Allah, sian sangat anak2. dengan maknya stress, tapi masa keadaan genting yang first round tak jumpa GSC at old wing tu kan, aku punya speed up jalan/lari lagi laju dari Kakak and Kak Ngah. hahahaha. toing toing.

Kita hantar laporan kat apaknya, gelak2 bapaknya heh. Terus depa mintak burger. Kakak and Zeeshan terus tidur ler, depa kan sekolah the next daynya. Dengan aku sekali makan burger special tu, pancit penat exausted, semuanya banyak sangat packagelah.

Jadi skang dalam hp aku dah set sesiap, GSC new wing on the right, TGF is at old wing on the left.

OU oh OU….

IMG_9893

Eh pergilah bawak anak2 tengok The Good Dinosaurs, Zeeshan pun siap bawak costume dinosaurs dia tengok movie ni kay, ingat nak pi tengok lagi, or tunggu dah abis, kita download je. Semoga tragedy ni takkan berulang, bila tengah stress tu memang panas je lah, tapi bila dah abis get over, semua menggelak. Banyak sangat Allah duga kami anak beranak.

Begitulah kisah The Good Dinosaurs and The Supermak’s Story.

Comment: 4

Our little dinosaur….

 

IMG_9498

jarangggggggg yek aku nak amik gambar ootd bagai kat cermin umah. But that day exceptional case coz aku nak ajak Zeeshan bergambar ria sebelum kita pergi sekolah. Tapi dia tak nak, so biarlah mak kau jer…

IMG_9500

tapi tetiba dia mencelah hahaha

dapat le snap ni satu jer. Perut apak kau, kasi cover sikit.

Ini costume yang hampir 3 minggu ke sebulan aku ordered online dan sangatlah aku teruja untuk beli coz anak aku ngah stage suka dinosaurs.

Ayat teruja fuiyoo.

IMG_9507

Kek Zeeshan, dengan flash – dari cikgunya

tema hari tu ialah dinasours

IMG_9508

ini dengan takde flash. ada 4 ekor dinosaurs, rerumput pokok hah complete. Aku tempah dari kawan aku yang dah bertaun jadi bakers kami anak beranak. Dengan dia senangnya, kalau malam ni esok ko nak kek, insyallah laju jer. Ini pun kawan aku terus hantar ke sekolah, so sebenarnya aku tak tengok pun kek ni actual, aku pun tengok dari gambar2 jer. Tapi dapatlah makan, sedapppppppppppppp bangat dong.

IMG_9549

The goodie bags bagai….tapi goodie bags untuk aunties short pulak dalam gambar ni, depa dah amik kot. Eh entry ni boleh keluar coz depa dah selamat pun buat event ni last week. tu pasal aku selamba je kuorkan entry goodie bags few days ago. Ni pun aku tengok dari gambar je gak. Aku tak join the event pun. Tu pasal gambar2 ni sizes macam cinonit je kan

IMG_9542

waaa ini dia my little dinosaur dengan keknya. Ada video happy2 bday bagai, Allah selamatkan kamu, tapi aku hidok le macam biasa kan tak rajin nak update sini. Janji mak dah simpan save untuk kenangan. Walaupun mak kau takde di tempat kejadian. Set2 topi merah mask merah tu pun kita provide, paper plates cawan pun kita provide gak yakni the memerah.

IMG_9533

tapi ni memang win ler, siap ada sessi YB bagi adiah kat rakyat jelata tu!

he gave the goodie bags to each one of his schoolmates. Girl ni is one of his fav frens, nama ni je sokmo aku dengar dia sebut, with another girl

IMG_9538

kita supplied ngan nasi lemak, kuih muih and bihun goreng. Laku bihun rupanya ni, anak aku susah betul nak makan bihun. tengok dia je yg makan kek. Mee goreng or spageti dia nak ler, payah bonar le nak makan heh. Tapi at least ada food yang dia dah boleh nak makan bila pergi sekolah ni, abis tu dok reramai makan bagai kan, hah jadi seronok le.

Contohnya abang, anak sulong aku tu, ada yang dari kecik payah betullah dia nak makan tapi bila dia besar, specially dah teeenager ni, lagi le banyak dia cuba  makan coz kawan2 dok ajar. Dia tengok kawan makan so dia terpengaruh, hah baru tau sedapkan.

Aritu pun aku ajar dia makan apa yek, muka food tu buruk, aku paksa, semua rasa, korang kena rasa jugak, baru judge sedap ke tak, sesuai ngan tekak or not, hah apa lagik, bila dah ngap, terus berngap2! see ini ler contohnya, tapi nak suh bebudak kecik cam Zeeshan ni mencuba, agaklah payah.

IMG_9540

pengantin bersuap2 lagi….tapi kek ni memang sedap ler

IMG_9561

thanks Dee and aunties lain yang look after Zeeshan. Lawo cikgu Zeeshan nih :) . This week anak korang dah cuti kan, tapi anak aku this week masih lagi sekolah, final one. coz depa started lambat masa awal taun tu yang cuti pun extended 1 week baru start.

 

IMG_9467

ini malam sebelum his birthday, abang kakak dok teased je dia. sian Zeeshan, tapi dia nak le maknya amik gambar dia ngan costume ni. so dia ajak aku pi kat living area, pun abang kakak dok mengintai gak. eii menyakat je le korang nih. Ini dia dok kibas2 ekornya ler. hahahaaa, ada ke abang aku cakap (from the photo), buaya idup worr! oi Dinosaur le.

IMG_9468

ada pulak yang cakap macam dragon. abangnya ler, so dia dok jejerit nak nangis, no noooooooo ni dinosaur!!

IMG_9475

hah ni dari sisi kepalanya pulak. Suka betul dia dapat nih, tak larat dah mak nak beli lagi costume ko dik.

Masa pergi birthday dia tu, dia pakai baju lain ler kat dalamnya, and half costume tu aku ikatkan lah.

At first dia malu le tak nak pakai, tapi nak tapi tak nak. But bila birthdaynya tu cikgunya pakaikan, terus dia excited dapat pulak kenkawan dok puji2 wow wow wowwwwwwww kat ko kan, of cos le kembang bagai.

IMG_9474

Jadi sapa2 lagi nak sewa costume dinasour ni (yang ada gak kata macam buaya and dragon) bolehlah datang kat akak gak hahahahaa, dah jadi macam supplier betul. Last night kita pi tengok the premier of the Good Dinosaur, pun dia bawak sama gak, tapi tak pakai ler (speaking of that move, ada banyak huru hara terjadi, insyallah aku cite kat sini).

Semoga tahun akan datang, Zeeshan akan pilih costume lain pulak ler, tema Hang Tuah pulak boleh tak, senang sikit keje mak kau.

By the way parents tak boleh nak join the birthday event kat skul, depa punya regulations. Cuma aku terkilannya kat BB outlet lain, boleh pulak parents datang. Member akak siap bawak clown lagi for her daughter’s birthday kat BB.

 

I did mentioned this la kat BB pun takde feedback yet. Takde le aku make noise napa le tak boleh parents join kan, but rerata most of the kindies boleh je parents menyelit sama untuk special occasion nih. In fact ada BB outlet lain pun boleh. Heharap, consider ler, rules undang2 ni ciptaan manusia, jadi pasti boleh diolah dan dipertimbangkan.

Kan BB? ..additional 2 orang adult jer or maybe 1 of the parents jer, and bukan sepanjang hari, max pun 30min kot.

Comment: 3

Family of merah…dan tips ada gak.

IMG_9192

cite lama ni gang, tapi fresh new untuk blog. Ini kali 2-3 kot kakak buat nasi goreng, wallah! kali ni punya sangatttttttttttttttttttttttttttttlah sedap!! Aku dapat merasa 2-3 sudu. Abang 2-3 mangkuk, bapaknya semangkuk penuh, tapi bila turun nak tambah, dah habis hahaha…..idok le sangka begini punya laku sedap nasi goreng kakak.

We named the nasi goreng tu – Nasi Goreng Anak Dara Redmummy

cuti sekolah ni boleh buat lagilah, but must use the same resepi. ni penuh ngan sotong and fishball.

IMG_3528

TV PC Tab anak2 korang, dok kat bilik depa? better janganlah. Susah nak monitor

Aku memang dari dulu, sangat strict on the access. Sebab itulah kat ruang atas biasanya orang buat letak sofa rehat tv tu, kita buat blogging / pc section. Jadi semua pc laptop pun di sini. Semua dengan password, hanya aku dan suami jer yang tau password semua gadgets. Their handphones pun, berpassword gak but aku laki bini tetap tau gak.

Jadi mende2 yang anak2 aku nak pi site mana tu, semua kita tau. Dulu laki aku pernah control dia set macamana tah, so the kids cannot access to that site, tapi ai tak rajin nak buat hahahaa….jadi kalau laki aku malas nak buat lagi, takde le bende tu. But anyway, depa tau the rules, if korang buat hal, 3 rewards ni, akan kena suspended.

Amende the 3 rewards. hah japgi.

IMG_3523

ni bukan rewards, ini mak korang malas nak masak di satu Ahad tu (eh nasi goreng le ye kita masak, kakak yang masak but of cos le aku yang guided), so kita makan satay station. Sohdapnya!! makan bukan kat bawah pun, berdulang2 abang bawak naik atas, makan kat our pc blogging area tu ler.

Zeeshan tak pandai makan satay, so dia makan nasi impit jer. Dia tu susah ler nak kenal makan sangat, paling hebat dia makan kek tu dah memang aku terpegun sangat. Tu pun pasal kawan2 ramai makan kek kat sekolah jadi dia terpaksa mengikut.

He s very hard sangat nak try food baru. Tapi kalau tempeyek tu, rempeyek sume tu, aku siap kena sorok. Kalau tidak, dia akan makannnnnnnnnnnnnnnnn nanti malam ada yang kong kong batuk. Itu memang his fav sangat.

IMG_9199

alright ini tak berapa molek ye, but jarang2 sangat Zeeshan dibelanjakan dengan iPAD. Sangat jarang. weekdays memang tak dapat, weekend pun mungkin sebulan dalam sekali. So access dia selalunya dari hp neneknya. Terer betul, aku pun gagau2 mencarik mana youtube mana wassap kat hp mak aku tu.

Because that day aku banyak urusan kerja rumah, tapi sambil tu aku nak dia makan, tapi aku tak boleh nak suap, jadi aku mohon dia tolonglah makan sendiri yek dik. Amak got things to do. Ini sebelum makan satay nih. Rambut pun sisir kemas jer, sah ler baru lepas mandi hah.

Jadi dia layan youtube, dia bukan tengok cartoon, dia tak tau pun dalam ipad tu ada cartoon ahahhaa..cuma dia suka layan vehicles, or eggs yang toys tu apa ke namanya. Or dinosaurs punya storylines.

Stand ipad tu akak beli kat Tokyo dululah, jadi jangan le ko tanya bape harganya,

IMG_9574

yang ni, bukan dari family of 97 items, ini tambahan 3 items (1 lagi utk kereta), aku beli kat online via instagram tu. Chopper untuk bawang cili. Jadi kot aku ngan kakak or mak aku malas nak dok bawah berlesung batu or tak banyak sangat untuk pakai blender, kita akan pakai chopper ni.

Masa nak buat demo ni, aku videokan guna kakak and Zeeshan so hantar wassap kat mak aku. Sonok je Zeeshan jadi little Chef, camni nenek camni.

Shake n Take tu, pun aku beli sesuka jer. Ye aku punya juicer mahal ado, tapi tak berapa power ler hasilnya. Nak beli yang Hurom tu, RM1200, nanti tunggu dulu. Ada online oversea can get at RM800. Benda bukan pakai hehari ni so agak payah sket nak invest hahahaa…

Tah ngaper ler aku bantai beli yang murah ni, tak try pun lagik, tu job laki aku, bape hari dah aku suh dia pi beli fruits apa2, try buat. Tak gak bergeraknya. Ni yang ado akak pi beli sendiri buah kat KLCC nun. Eh aku kat KLCC tu bukan hehari boleh turun pun. Dahlah 2-4 days bz ngan Marie France la dan segala bagai. Nak cecuri lari pi beli buah, udahlah mahal buah2nya kat KLCC ni, kat Permaisuri tu lain ler, syurga buah murah sket hahahaa….

Speedy Chopper: RM25

Shake n Take: RM59

Kalau mahal than apa yang korang jumpa for these 2, but same product, Diam, jangan kabo sini. Tapi kalau yang akak beli ni murah, hahahaha ai love you lah.

3 rewards, kita sambung sok sok lah. Dah too long to type pun.

Comment: 10

More makeup tools and perfumes!

IMG_9238

ini subject yang paling aku suka sekali. Make up. Selain shopping ler. but make up tu datangnya dari hasil shopping gak. I think gambar ni dengan apron dalam kereta was on Oct kot or early Nov, dah lama, apron pun dah takde. Skang dah ada proper cape to cover deburan dari kena kat baju (specially the loose powder).  Jadinya ni kerja dalam jem gak lah. korang tolonglah jangan ikut pangai akak yang pakai make up dalam jem, kalau tak biasa. I ve been doing this for over 15 years.

Kerja hari tu, dalam jem, ialah buat muka sebelah make up dan sebelah lagi kosong. I wish ler boleh tengok tv (lagi bahaya) or buat apa yang multi lagi sambil jem nih, iron rambut tu kalau boleh pun afdal tapi cecukup le ngan makeup jer kot.

IMG_9252

The hasilnya bila dah full makeup. Pi kerja jer mar….tapi aku ngah nak cuba belajar pakai eyelashes dengan tahap kelajuan terpantas untuk day to day use. Saja jer. it s not nak show orang ke hapa but ini benda yang kita punya passion. Aku bukan pun make up artist but I just love to explore kat muka aku  ni hah ler. I memang le geti pakai sendiri lashes tu tapi kadang2 amik masa, so aku nak try nanti dalam kereta sambil dalam jem tu, pakai lelaju, how long aku boleh buat.

IMG_8416

Last month gak, aku ada pi Kenanga. Carik benda lain, benda lain yang aku borong. Eh accessories kat Kenanga tu murah ler. daripada hangpa beli kat kedai yang start ngan S or C or L baik ler beli kat Kenanga. My accessories kat situ aku beli macam rantai tu 5 inggit jer.

Chop, apa nak malunya pakai barang murah yek? Aku bawak Chanel, but i do wear other cheap stuff too. Tak payah ler sampai atas ke bawah semunya  nak Ferragamo ler Prada ler.

So ni ler antara barang2nya, more to storage kot. But macam cape Loreal hijau tu, bukan beli. Micheal hairstylist aku bagi, sian dia tengok aku menggagau carik cape tu. So dia bagi dua, satu hijau ni half one and satu lagi purple pulak aku pakai untuk dalam kereta coz bila kita duduk dalam kereta tu, tang peha badan tu elok cover ngan cape labuh ler.

Bebenda lain ada yang aku beli dari online obesi, ada yang dari kedai 2 ringgit pun hado. Kedai DIY pun ado gak. Pandai carik, jimat le belanja.

 

IMG_8776

Kipas ni takde choice ler, aritu letak kat atas tang dinding, tapi tak berapa coverage one side. So laki aku suh pakai kipas ni letak kat situ gak, jadi mengganggu betul ler aku punya barang2 make up lagik. Hish redha je lah.  I baru jumpa yang storage merah tu, kalau tau tu aku tak beli dah yang lipstick / liners punya storage tu. Ini ada tambahan lagi, i m waiting for about 50pcs brushes set, on the way dah.

Ko nak bukak kelas makeup ke Kak Red?

hahahaa….suke hakak ko le kan, aku tak kacau orang, aku kacau muka aku je sendiri.

IMG_8765

Ini pulak bukti aku berada di tempat kejadian, at one of the hotels, ada warehouse sale untuk perfumes and selected makeup items too…

 

IMG_9211

Ini among the perfumes yang aku beli, 2 ketul for this, Brand lelain pun ada, the next few days dapat gak hadiah dari kawan gak. Hok nih aku amik coz dedulu punya kenangan, masa baru bertunang, baru kahwin laki aku suka belikan perfumes ni. Specially dia akan beli dari Spore masa dia based kat sana dulu ler. So ai pun amik ler ni 2 ketul. i m running out of perfumes kekdahnya.

 IMG_9601

ini takde kena mengena dengan make up but aku suka palazo 3 quarter ni. Dah ada 3 (2 blacks and 1 brown) kalaulah ada lagi kaler lain. Hok yang oren merah aku ada tu tak sama materialnya, itu lebih lembut dan lebih nipis. Yang ni tebal dan can be worn for office too.

Ini gambar di one of the hotels, tolong hantar amik BFF aku.

IMG_9589

Hah untuk gambar lebih besar. Bagi kawan aku pegang camera amikkan gambar, dahlah snap seketul jer, pastu takde seni betul hahahaha, baik aku selfie je lah!

IMG_9603

Kami makan pun kat situ gak, ini makeup hasil dari from the jem too. Bukan proper make up kat rumah. Boleh kata kan dik, kalau weekdays tu akak memang tak make up kat rumah ler. Biasanya dari rumah tu hanya dengan foundation (if rajin) dan loose powder. Cikgu2 Zeeshan dah biasa tengok muka hakak kau ni dengan takde make up, kadang2 kering kontang jer, coz pagi2 kan ai is keluar rumah hantar Zeeshan sekolah baru pi kerja tu.

 

IMG_9479

ok sambung lagi plak make up tools. This crystal clear swab box ni susah giler nak dapat kat KL! Sungguh, even online KL pun amik dari obersi gak, mainly China kot. But ni pun aku beli online gak lah. Yang lama punya jenis lain, but aku dah sedekah jariah kat anak dara aku.

Magic spounge, kegilaan beli banyak hahahaa….tu pasal betul ler ko cakap yang akak ko ni nak jadi makeup artist ke nak buat kelas make up kan? kihkihkih…

Tapi uniknya magic spounge ni aku add up ngan yang ada batang holdernya tu.

Yang merah tu is my cape, ini je cape aku beli. Dah cite kan kat atas – for hijau and purple, Michael sponsored.

IMG_9618

selain yang biru gitu, yang magic spounge tang pink merah tu, bulat gitu gak. Ni sampai later. Ai kan ada 97 items beli gitu kan hahahaa, so ini semua antara2nyer ler..

 IMG_9514

Betul rumahku syurgaku, but konsep opisku bahagia ku juga kena ada. Jadi kalau orang penuh meja dengan stationary set, i do have that too, in the red storage. But yang hitam ni, asalnya orang buat untuk letak stationeries le kan, tapi aku pelbagaikan untuk letak make up tools set aku. Ko ada siap dengan makeup remover lagik. Ini sambil buat kerja boleh je tanggalkan dengan pakai wet tissue too, biasanya lagi 15min sblm nak pi surau tu aku dah kosongkan muka.

Aku kan kerja multi, tak boleh nak satu2 kerja le dalam satu masa. The black container/storage ni akak beli kat kedai DIY jer dik.

Eh gel make up remover tu pun akak ada sebotol dalam kereta gak. Balik dari kerja odw tu dalam jem gakkan, akak menanggalkan ler semua make up. No persinggahan of cos. Benda2 ni semua tak makan banyak minits ler.

Told ya, being Supermak, semua nak on time dan jugak make my kerja smooth sikit ler.

IMG_9510

The stand tu akak dah blogkan aritu, yang temporary tattoo mata ni, ai ada project something nak buat. Tapi bongoknya aku ordered merah, dia pi hantar kalerful. Eiii!! dahlah kita tak cukup masa nak tukar2 lagik. Geram betul aku.

IMG_9485

eh swab n lagik, tadi pakai pad yang 4 segi, ni yang bebulat. Better pakai bebulat ler, senang nak kuor dari swabnya tu. Ini antara tools yang aku paling cinta gak, really helps.

Lots of you dok tanya online site akak beli ni, boleh tunggu sampai early next year tak dik? Nanti baru akak reveal. Insyallah. Ko kena bagi akak dapat semua items akak, happily ever after baru akak leh share ngan korang yek. Sabariah ler sikit, sket bulan je lagik pun.

So, dah bape puluh items kuor sini, maybe ada lagi 30 – 50 barang belum jaja.  coz as of today, ada 70 items lagi masih on the way, meaning 20 dah selamat akak pakai dan tayang, wpun tak semua pun akak show show, but jadik ler.

 

Comment: 5

The goodie bags…

IMG_9420

selambakan goodie bags untuk Zeeshan’s birthday party. But bukanlah aku buat kat rumah or kat fire-station pun (hajat hati kan nak buat kat situ), tapi ni mengejar untuk buat kat sekolah anak aku. Kan dah nak penghujung2 sekolah pun kan

Biarlah kot ye pun awal sebulan setengah hahahaa….janji buat. Dia bebudak mana tau sangat tarikh sebenar dia bagai pun.

So balik dari the semua kedai and kejadian Lady of Beruk tu, aku terus dok dapur menyiang lebih 60 ekor ikan tu, pun aku dah cite kan. Naik mandi lepas tu and turun, suh abang kakak sumbat2 goodies dalam nih lah…

IMG_9429

Aku monitor je, dah terdampar kepenatan. Aku kalau penat, orang rehat tengok tv hapakan, aku layan chess online. hahahaa….as a chess player, adalah sangat janggal kalau sehari tak main chess tu weih.

Tapi sekejap je pun, main pun timer seminit lelaju, after few games, sambung pulak tengok depa buat goodies nih

IMG_9432

antara yang kami letak untuk students perempuan – hair set ni ler. Ada lain2 gak, aku kurangkan makanan dalam tu, coz snacks tu tak berapa healthy, might as well belikan something useful for them or to play with.

IMG_9433

For the boys pulak, ada 2 bijik kereta ni, whistle too (girls pun ada dapat) and 1-2 jajan gak. Kereta ni sonok le dapat mainnya, coz I know Zeeshan memang suka toys kan, jadi apatah lagi kanak2 lain, kawan2 sebaya lebih kurang dia, sure happy dapat ni jugak.  Zeeshan as birthday boy tak dapat le goodie bags nih but untuk dia aku dah asing2 kan sesiap.

Masa kita buat ni semua, Zeeshan dah tidur, yelah satu hari suntuk keluar, balik tu flat ler.

IMG_9431

Dalam 5 paperbags pulak, untuk Aunties (cikgu) yang selama hampir setahun mendidik dan menjaga Zeeshan, doesnt matter apa position depa dalam tu, but the 5 tetap dapat. Untuk 4 orang aunties tu aku bagi ni, the cosmetic mirror dan jugak organizer.

IMG_9435

Untuk sorang lagi aunty tu, special sket coz dia kira cikgu utama gitu, dapat the same cosmetic mirror nih tapi the organizer pulak, a bit larger and besau sket ler.

IMG_9443

ni mirrornya, aku pun beli sama gak hahahaha. Last kopek jer ngam2 ada 6 kotak.

Tapi aku ada gak mirror ni kat opis, a fan of mine hadiahkan, lagi besau, Thanks adik. tak sangka ada jual kat sini rupanya. Hok nih yang aku beli tak berapa besar sangat ngan yang aku dapat dari my reader tu. but pun tetap cantik, molek. Ini aku letak kat meja PC rumah aku gak, coz kengkadang anak2 aku yang 2 orang tu suka main terjah2 terkejut dari belakang mak kau, skang tak boleh lagi dah, mak kau ada mata belakang yek :)

Siap je semua stuff nih, simpan kat bonet terus. Esok pagi nya aku dropped kat sekolah anak aku, stand by terus coz masih lagi deciding to do on Wed or Thurs. Kisahnya aku ada beli online costume dinosaur Zeeshan dari China nun jadi kena ler menunggu dengan tabahnya. By right memang akan sampai dalam sehari dua tu lah coz tracking tunjuk last Friday dah sampai KLIA, dah clear custom bagai, So patut busuk2 Mon Tues patutnya sampai rumah.

Jadi all set. Nice planning. Sebulan aku beli online costume anak aku, hahahaa….itupun kan, lepas tu dia tukar pikiran nak costume elephant pulak. Eii mak tiau ko kang, but pengakhir citer, jadi dinosaur gak.

Comment: 3