Whose Side Will You Take?

48hours sponsored post

 

DSC_0572

Cak! :P

Ingat lagi my-germany-flag-painting-face ni? Sure korang ingat kan. This was at one of the Astro event during Euro 2012

The best part was disebabkan my face painting and rambut afro ni, I won an iPad yey :)

New home screen WSWYT

Tapi tu cerita lama, sekarang ni korang-korang semua I’m sure tengah demam 2014 FIFA World Cup! So persoalannya sekarang Whose Side Will You Take? Brazil? Argentina? Sepanyol? Or Germany?

So brace yourself, 2014 FIFA World Cup™ is happening now!

rm-astro2

So ada berani?

Jom join Kak Red, kita sama-sama pilih pasukan favourite kita dan tunjukkan sokongan korang dengan join the largest ever face-painting drive in Malaysia.

Senang jer, just upload your selfie kat olabola dan pilih which nation yang akan menjadi pujaan hati korang.

Actually korang no need to actually do the real face painting pun, sebab once dah select pasukan favorite korang tu, korang kena adjust a bit so that its flag color will covers your selfie tu nanti :) Senang jer, just follow their easy steps tu.

rm-astro

And tadaaaa, dah siap dah Kak Red punya FB profile picture and cover photo :)

rm-astro3

Tapi bukan itu sahaja, ada lagi interesting online activities dalam Whose Side Will You Take ni. Antaranya Fantasy Football Olabola edition di mana ada hadiah-hadiah menarik menunggu untuk dimenangi oleh korang :)

Just pilih players dan uruskan team bola korang dan berpeluang membawa pulang hadiah-hadiah berikut:

1st Prize – RM5k + PS4 +FIFA 14 game

2nd Prize – RM3k+ PS4 + FIFA 14 game

3rd Prize – RM1K + PS4 + FIFA 14 game

rm-astro4

Kalau tak minat main fantasy football, no worry :) Apa kata korang jadi predictor pulak dalam Olabola Football Predictor App?

Bukan hanya jadi predictor ya, tapi juga boleh menang Foosball Table dengan hanya menunjukkan bakat ramalan korang in real time semasa perlawanan World Cup nanti. So sapa menang opening games ni nanti? Brazil ke Croatia? Kak Red pilih Croatia la, hiks la la la la :) Ala kalah la pulak Croatia :(

So tak kira which team yang korang sokong, which nation yang korang suka, jom kita sama-sama enjoy 2014 FIFA World Cup™ live dari Stadium Astro dan jangan lupa hadiah-hadiah menarik menanti korang tu, dan juga the fun face painting activiti tu :)

Go Germany!

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 12

Malay and Chinese Weddings…

IMG_6620

Just the 2 of us…

no kids..

Anak2 aku cuti sekolah berada di merata…for abang kakak ler. For adiknya memang tak boleh ler berpisah, cuma for this entry, adiknya si bongsu tak ngekor, coz it s a very long dayyyyyyyyyyy for his parents, selain wedding ada kerja lain jugak kena buat.

IMG_6629

Posing ngan Nisa Kay dulu…

At Cik Epal’s wedding

IMG_6636

  Posing laki bini plak….

 IMG_6717

Pojie and wife…

IMG_6721

Yana dah berisi ye? nampak gaya macam dah ada tuh…

Namee the sweetie mama and Pen Merah…semua bergabung di wedding Cik Puan Epal ler patut nama gelaran baru heh

IMG_6723

Ujang and family…i remember i went to their wedding and now depa dah beranak pinak. sok sok Epal pun sama gak hahahaha

IMG_6726

eh kita kita lagi :)

IMG_6639

Sunyinya seorang isteri bila ditinggalkan suami

puiiiii

LOL

IMG_6659

hah, akak dah collage cantik gambar ko Epal and suami. Ini the best dapat snap, maklum ler pengantin bukan senang kita nak rerapat, lain ler akak rajin nak pi naik kat pelamin ko :)

Nanti adik akak kahwin, jemput datang ye Cik Puan Epal dan suamimu juga….

Tahniah tahniah….kahwin akhirnya walaupun di usia yang muda, takper Mun, muda2 kawin pun best, lagipun akak dengar korang dah lama sangat bercintaan…..Semoga berkekalan ke akhir hayat, gaduh2 sikit tu biasa, gaduh2 besar pun biasa gak dik, just remember, isteri itu pendukung suami, kalau dapat suami baran, ko jangan baran sama, kita kena cool him down. First 5 years will be tough, but later after that, you can manage lah your marriage.

IMG_6691

Red kebaya from Jakarta, lace kain tuh akak lipat dikkkkkkkkk, 3,4 kali and of cos with my new Chanel

IMG_6674

Kami yang will go to our 14th years of anniversary, ada jatuh bangun terduduk tersungkuq…pernah bergoncangan jugak marriage kami, but we fought back lah…

ok this entry is not about us :)

 

IMG_6713

 Meeting lagi ngan our fella frend, just right after the wedding. Dah bape kali meeting daaaaaaaaaaaa….bila le nak start engine nih…lotih hakak.

dari laki aku kat Europe, sampai dah balik, satu keje tak siap mula lagi. RD, bila nih??

IMG_6772

Malamnya, eh petangnya balik umah lu golek2 sikit ngan Zeeshan, memain jalan2 sket, siap kemudiannya for nite’s wedding.

Wedding of the founder PopLook.com

IMG_6776

Wajibul buat gini skang heh…

IMG_6781

Berdiri sebelah ice, ice tu boleh memercik hoh!

IMG_6786

Sorry, i m not allowed to post the bride and groom photos :) . Tak dapat izin, yelah..yang famous tu PopLook. So kena  ler kaian habiskan ngan gambar2 aku laki bini sahaja….

IMG_6789

Kitorang pakai self timer jer nih, malas nak suruh orang amikkan. Aku tak berapa suka ler pakai monopod kalau takat pi wedding, boleh je suruh orang amikkan but pun tak perlu, sendiri self timer sudah….

IMG_6809

Lighting ni molek sikit, dress pun from Jakarta, pasni boleh dah pakai bawak pi kerja heh, kasut tu kasut lama, Dior beli kat London dulu and sarung balik the Chanel handbag

IMG_6819

balik dari wedding, tengok ada rumah aku dah macam nursery! Penuh dengan kanak2 riang ria. 9 orang in total for that nite termasuk 3 anak aku, dan esoknya menjadi 10 orang.  Standard la cuti sekolah memang penuh manjang rumah aku ngan anak2 buah nih….

Bebudak ni memang turn by turn dok carik rumah makcik pakciknya, rumah aku memang wajib jadi persinggahan.

Makanya begitulah sejarah one of the weekends yang panjang dan padat…any comments mau kongsi?

Comment: 9

QB QB QB!

IMG_8324

ni gambar sekeping aku nih dapat dari sister in law aku, dia pakai apps 360 kot bukan main lagi flawless skin aku hahahaa

IMG_8298

IMG_8344

IMG_9499

IMG_9504

IMG_9507

IMG_9513

IMG_9522

bukan sahaja Sushi yang aku galidkan (sushi jbt hutang lama dah, dah nak puasa dah oi!) and also aku gilakan jugak dim sum! kat rumah aku tu kadang2 deduluuuuuuuu (pls read dedulu ye, masa zaman fatty matty)  kalau rajin aku pi beli gak lah, ada satu restaurant chinese muslim. sodap dimsumnya. Kalau makan situ mesti ingat mak coz permulaan aku makan situ pun ngan mak ajah gak. Malam makan ni pun, sama kongsi ngan mak bondaku.

IMG_9524

aku makan satu, satu lagi mak, satu lagi tetiba dah hilang dari piring nih…

IMG_8307

IMG_8386

untuk penyedap hati kalian

aku makan jugak maggi soup!

mak dok cucuk, depa sume dok galak, makan je lah makan je lahhh

tengok, aku datang QB tak heran nak kejar roti canai mahupun teh tarik, aku dok sibuk cari maggi soup first sedangkan dulu akulah bintang teh tarik dan roti canai.

So dik ibu akak sekalian, if you keep saying you tak boleh berenti makan nasi, please take me lah as contoh, i can stop makan nasi kan? i pun boleh jugak berenti teh tarik dan jugak roti canai. It s all on  your mind :)

IMG_8400

nikmatnya maggi soup nih, lamo tak dapat heh….

sampai hirup2 heh kuah soup tuh.

IMG_8407

pastu orang belakang ngumpat

tersedak terus!

anw, banyakkan lagi minum air suam, i hanya minum air suam je yang kepayang, ada bebaru ni aku saja try balik minum manis, but pun berjaga-jaga gak.  my morning green tea till now masih lagi tiada gula.

IMG_8419

depa rampas ipon hacik, terus selfie!

IMG_8431

rampasan kembali!

IMG_8442

dan selfie separuh team….

IMG_8446

lelaki2 tua galah satu section

tak sesudah ngan citer bola, at this time world cup belum start lagi tapi pastuh dalam group, ayooo aku bangun je pagi penuh cite update bola. hishhh!

IMG_8457

Epi, my bro the bakal pengantin, belanja untuk this nite

malam tu sessi kenalan lagi ngan bakal pengantin perempuan, bakal ipar baru ai lah, but untuk itu aku tak nak lah posting gambar bakal pengantin :) . tak manis dong.

Biar tunggu hari sejarahnya, insyallah.

IMG_8497

abang yang sekian lama tak jumpa si adik, rindu rindu, dok mintak adik layan abang but adiknya tak heran kakakakaka

IMG_8500

aku nak le amik gambar ngan 3 anak aku, but yg kecik tu ngah menyombong sket

IMG_8506

so amik yang ngan 2 orang ni jer dulu coz kakak memang 2 weeks ni bantai bersakan ngan cousinsnya, abang that nite jer start balik rumah but kakak tak, dia sambung bercutian lagi rumah makcik pakciknya

IMG_8512

Aiman my nephew, telah sambung belajar kembali.  Belajar memolek yek Man, jangan jadi blogger tau :)

IMG_8515

ya hampun, ada je kepala belakang tu tak bagi chance langsung kat acik ko nak posing ngan anak2nya

IMG_8523

Kak Ngah amik job check the bills

ngan mamak ni ko kena check hoi

kalau tidak….

IMG_8525

Tu dia bill malam tu Pokde kasi settled, nasib baik kita check, ada 2 benda yang kita tak amik depa overcharge

IMG_8529

Ditutupkan entry ni dengan Spain 1 Holland 5 hahahhahaha!

Wpun dah bape hari pun kan, kena gak tembak sket those yang dok berlagak kata Spain menang. Wakakaka… laki aku pernah based kat Netherlands nun, recently punya trip pun dia transit jap kat Amsterdam, so memang menyokong kuat ler kat Oranje :)

Comment: 8

The NEW Astro Interface plus PVR with Wi-fi!

48hours sponsored post

.

astro_pvr_wifi

Yey akhirnya decoder Astro aku diupgradekan atau telah ditukar baru :) Have yours been upgraded as well?

FYI, my new Astro Personal Video Recoder (PVR) decoder now comes with Wi-fi. Yes Wi-fi, you heard it right. So dengan adanya internet connection di rumah, this new decoder menawarkan pelbagai features yang menarik! Even the new remote ada extra buttons yang lebih menyenangkan :)

Astro’s Personal Video Recorder (PVR) datang dengan pelbagai ciri-ciri yang hebat termasuklah state-of-the-art perkhidmatan rakaman; play, pause dan rewind sudah semestinya; fungsi dual tuner, series link dan banyak lagi.

astro_pvr_wifi2

Seperti korang semua maklum, decoder ini juga menyokong saluran dan perkhidmatan HD, dan menawarkan kapasiti rakaman sehingga 100 jam kandungan HD. Ini secara tak langsung menghasilkan sekurang-kurangnya 50 filem HD penuh. Dengan kapaisiti 500GB hard disk space, kalau saluran SD pula boleh menampung sehingga 290 jam. Bayangkan, kita dapat menonton filem kegemaran kita pada bila-bila masa yang kita mahu. Dan yang lebih hebat lagi, kita tidak akan ketinggalan satu pun, tambah-tambah lagi favourites programmes kita :)

Tapi yang aku nak highlightkan tentang decoder baru ini ialah adanya pelbagai penambahbaikan termasuk akses kepada Video on Demand (VOD) di mana kita boleh menonton cerita yang kita suka atau filem-filem hebat sekarang now now now tanpa menunggu seperti channel biasa dan Catch up TV. So dengan adanya penyambungan Wi-fi internet rumah kita tu,  kita dapat memuat turun dan menonton sehingga 6,000 jam kandungan from their library, with just a touch of a button dari remote baru tu :)

astro_pvr_wifi3

Kini dengan TV Guide yang baru-baru ini dikemaskini, kita berpeluang menikmati updated features seperti, Enhanced Video On Demand (VOD) catalogue yang membolehkan kita melayari dan melakukan carian dengan keupayaan yang lebih baik mengikut genre, tajuk, musim dan episod, disamping menyediakan kita dengan lebih banyak kawalan dan pilihan dalam bagaimana kita menikmati hiburan.

astro_pvr_wifi4

Just finished watching this great movie :)

astro_pvr_wifi5

Dengan a few clicks, kita dapat tengok pelbagai filem yang hebat di rumah kita with reasonable price. Our home is now our cinema. Ini memang sesuai sangatlah untuk kita as parents yang ada anak-anak kecil yang susah nak pegi tengok wayang :)

astro_pvr_wifi6

Tapi bukan semua kena bayar. Kalau Catch up TV, semua percuma contohnya Bukan Kerana Aku Tak Cinta, Jodoh Itu Milik Kita, Oh My English Telemovie, Fear Factor Malaysia, Maharaja Lawak Mega 2013, Meletop, Primadona, The Band dan banyak lagi.. So no worry lagi kalau-kalau kita termiss programmes kesukaan kita, we can always catch up :)

astro_pvr_wifi7

Another thing yang hebat pasal PVR ini ialah kita boleh pause dan rewind bila-bila kita perlu. Ataupun kita nak ulang tayang scenes yang terlepas pun memang tiada masalah :) Lepas tu pulak Dual Tuner feature membolehkan kita merakam 2 programmes secara serentak sambil menonton programme yang telah sedia dirakam. Dan dengan satu klik fungsi Series Link membolehkan semua episod program TV kegemaran kita queued dan bersedia untuk dirakam secara automatik. Cool eh :)

astro_pvr_wifi8

Macam aku cakap pelbagai genre, tajuk, musim dan episod terdapat dalam Video On Demand (VOD) catalogue ataupun Catch up TV. Merangkumi semua lapisan umur dari sikecil baby sehinggalah mak-bapak budak, semua cerita ada dan sedia untuk ditonton :)

astro_pvr_wifi9

Belum ada kesempatan nak tengok lagi tapi dah downloaded :)

astro_pvr_wifi10

Bukan itu saja, dengan adanya internet connection tadi, kalau dah bosan tengok programmes, kita boleh klik kat apps button pada remote dan tada macam-macam applikasi dan games ada tersedia.

astro_pvr_wifi11

Dengan TV Guide yang recently updated ni, sure ada yang terkial-kial nak guna sebab tak biasa hiks. Tapi jangan khuatir, just switch to channel 100, Panduan TV yang berbilang bahasa tersedia  untuk memberikan pengalaman menarik dan lebih bermakna kepada kita untuk memilih, mencari dan menonton programmes kegemaran kita dalam bahasa pilihan kita. Ianya dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, Mandarin atau Tamil. Enjin carian juga dipertingkatkan dan lebih mampu untuk navigasi dan menjumpai kandungan dengan lebih mudah, kerana rakaman atau tajuk dikategorikan mengikut bahasa, tahun keluaran, tarikh penyiaran dan masa.

All in all,  the new Astro Personal Video Recoder (PVR) with Wi-fi ini menawarkan pengalaman rakaman  yang lebih sempurna yang membolehkan kita menguruskan dan melayari rakaman PVR kita dan membuat pembelian Video on Demand (VOD) kesukaan kita, all from one place. I LIKE :)

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 5

Spectrum of Life for your better life!

48hours sponsored post

 

SOL1

Frankly speaking aku sekarang ni memang busy ya amat. Paling cepat balik kerja pukul 9 malam baru jumpa pintu rumah. Tu belum kira kena pi attend events sana-sini. Pastu masa RD away lagi la tak cukup kaki tangan mneguruskan semua benda.

Kalau macam ni all the ways, I’m sure badan dan minda aku pun boleh break down, kalau dah break down alamat menyesal kemudian tak berguna la jawabnya!

SOL2

Oleh sebab itulah I have to take proactive way dengan membuat pemeriksaan kesihatan awal luar dan dalam badan secara keseluruhan at least every 6 months. At least aku dapat tau apa keperluan badan ataupun apa kekurangan yang aku kena baiki lagi. Lagipun aku ni memang jenis proactive sket. So kena sediakan payung sebelum hujan. Lebih-lebih lagi as a mother, aku kena sentiasa dalam keadaan sihat dan cergas demi anak-anak. Betul tak ibu-ibu?

IMG_2594

So minggu lepas aku slotkan masa busy aku demi untuk pergi membuat health check ataupun screening ni. I went all the way to this health center at Jalan Pahang which is Spectrum of Life. Located in the 6th Floor, Lot 442, Wisma Hrih Lotus (used to be called Kompleks Gallerie).

IMG_7174

Kak Red, jauhnya pergi sampai ke sana?

Well of cos there is a reason kan. Spectrum of Life has their uniqueness and own concept. Merupakan sebuah pusat healthcare yang proaktif yang memfokuskan kepada perubatan traditional dan complimentary dengan mengabungkan both worlds of holistic healing dan technologi moden.

SOL3

Berkeluasan 34000 kaki persegi dan terdapat pelbagai tradisional pratitioners dari pelbagai bidang dan teknologi dari seluruh dunia untuk memenuhi keperluan kesihatan yang berbeza-beza.

SOL4

Macam aku cakap tadi, kalau kesihatan badan dan minda kita tak jaga, alamat semua benda tak menjadi! So objectif utama Spectrum of Life adalah untuk mewujudkan kesedaran dalam menjaga kesihatan dengan langkah mencegah sebelum menyembuh dan dengan menggunakan cara semulajadi untuk membantu orang ramai mendapatkan semula atau mengekalkan kesihatan mereka.

Spectrum of Life juga komited dalam mencari inovasi baru bagi membantu kita dalam mewujudkan cara yang lebih baik bagi kita untuk hidup yang lebih sempurna.

IMG_7203

Antara perkhidmatan kesihatan yang boleh didapati di pusat ini termasuklah Holistic Consultation, screening, therapies and Dispensary. Pusat ini dikendalikan oleh pengamal Tradisional dari bidang perubatan cina, homeopathy, naturopathy, clinical hypnotheray, psychology and physiotherapy. Operasi selebihnya dikendalikan oleh jururawat yang bertauliah.

Juga beberapa produk mereka yang lain yang secara tak langsung mewujudkan kesedaran tentang isu-isu kesihatan dan kebanyakan produk mereka adalah yang pertama di Malaysia!

SOL5

Jom kita tengok apa perkhidmatan kesihatan yang ditawarkan di sini.

Gambar atas ni menunjukkan their staff tengah membuat ujian yang dipanggil Quantitative Fluid Analayser. Quantitative Fluid Analayser 1000 merupakan satu alat yang dapat mengukur tepat kepekatan iodide dalam air di dalam badan kita, manakala Quantitative Fluid Analayser 2000 pula mengukur basic chemistry dalam air liur, air kencing dan air. Ujian ini akan menunjukkan tisu-tisu organ dan sel-sel yang stress akibat dari diet yang tak sihat, stress ataupun chemicals dan toxins dalam sistem badan kita.

SOL6

Ini pula Thermography iaitu non-invasive, non-contact tool yang menggunakan haba dari badan kita untuk mengesan keadaan kesihatan kita. So from the result, mereka boleh menggunakan image map untuk menentukan sama ada abnormal hot ataupun cold areas are present.

My second visit aku sempat buat Thermography ni. Alhamdulillah, my result so far was good and I was healthy lady :) Nothing to worry, but in case it detects anything, it also good because we can prevent it at earlier stage.

SOL7

BR Scan ni pulak digunakan untuk tujuan adjunctive evaluation dan therapy selection. Ia berfungsi sebagai alat penilaian kesihatan yang mampu memberi maklumat mengenai keadaan kesihatan semasa, penyakit genetik dan isu-isu kesihatan yang mungkin timbul pada masa akan datang.

IMG_2584

So aku buat ES Teck. Sistem pengimbasan badan yang mengukur rintangan elektrik antara tangan, kaki dan kepala serta kadar jantung. Sukatan ini digunakan untuk meramalkan the presence of indicators dalam sistem metabolik dan juga fungsi-fungsi organ-organ kita. My result for this was also positive, nothing to worry yey :)

IMG_7200

Salt cave

Halotherapy, juga dikenali sebagai terapi garam, menggunakan wap garam untuk merawat penyakit pernafasan, kegatalan kulit dan memerangi kelesuan mental. Di dalam bilik Halotherapy, vapouriser garam akan mengepam wap garam aerosol kering di udara, membolehkan anda untuk bernafas jauh ke dalam paru-paru mereka.

Masa datang ni aku ada flu sket dan nak bernafas pun susah, but tak berapa lama lepak dalam Salt Cave ni, my breathing becomes better and better and so relief, relaxing dan amannya rasa sampai terlena aku dibuatnya :)

SOL8

Ini pula Serumi Ion. Asas-asas Serumi Ion adalah mewujudkan Ion negatif dan mendedahkan tubuh kita kepada ion ini untuk membantu badan pulih dan mengukuhkan kuasa penyembuhan semula jadi, secara tak lansung melambatkan proses pengoksidaan sel. Ini membantu memulihkan keletihan, meningkatkan edaran darah, dan mengelakkan daripada kekakuan otot, keletihan, kesakitan dan neuralgia.

SOL9

Pelbagai pemeriksaan kesihatan dan terapi ada ditawarkan di sini, untuk luaran dan dalaman. Cuma nasihat saya jangan dah terkena sakit baru sibuk nak berubat, seelok-eloknya mencegah lagi baik!

IMG_7211

Untuk keterangan lebih terperinci boleh visit website Spectrum of Life ataupun Facebook Page mereka. Ataupun pergi terus ke pusat kesihatan mereka di alamat Spectrum of Life, 6th Floor, Lot 442, Wisma Hrih Lotus (used to be called Kompleks Gallerie), Jalan Pahang.

Disease and illness will always loom over us and wait for the right opportunity to strike, be proactive!

 Khidmat pesanan masyarakat Spectrum of Life is brought by Redmummy.com

Comment: 3