Chanel Classic in Medium size, GHW…

When I was in KL…

I kat Vienna, ada Chanel but ngah renovation.

Sentap bininya dengo

When I was in KL

Babe, i m going to Istanbul

Ok check for me please, i ll be in Japan bila you kat Istanbul

When I was in Tokyo

Babe, I m in Istanbul now, your bag tarak lah, ada reissue jer, mau kah?

Dont want. Nemai, my husband is gonna be in Munich esok, hope he gets one.

When I was in Tokyo still

Isteri merahku, I m in Chanel Munich, i m gonna pass the phone to the SA of Chanel, you tell her apa you mau

Hallo SA, i want Chanel classic, medium size, what colour do you have?

We have in black, beige also in yellow. The yellow is gold hardware and in lambskin.

Ok I want, please pack it up.

Isteri merahku…your Chanel is safe, I dah sumbat dalam my mini luggage. Anything else?

Please come back home faitittttttttttttttttttttttttttttttttt!! Thank you Suami.

IMG_4916

IMG_5758

I dont understand lah isteri merahku, this bag is so small than your Chanel Jumbo but the price is so much expensive than your Jumbo before, why lah you nak beli jugak, dahlah tu kecik betul, baik you beli Jumbo jerrrrrrrrr

I dah ada 4 jumbo, i dah ada most of the classics of Chanel, i never have this medium size, as a collector, I need to have at least 1 medium size.

apa2 ler, for me, it s just a handbag, mahal pulak tuh, kecik le pulak heh. The price is Euro3550! My staff yang sama ikut I beli handbag you nih, terlopong2 dengo the price heh…

Lantaklah apa laki aku nak bebelkan, i m happy wife with her new Chanel medium classic, in ghw some more. Yellow pulak tuh, never have this colour puihhhhhh :)

Dah…boleh puasa bags setahun. Let s concentrate to our new ‘baby’, sebulan dah dapat, satu hapa tak usik lagi. Dah letak harga ye situ, jangan kang after few  months or few years ko tanya kat entry ni berapa harganya, aku dah bagi full complete info dah hah!

video masa first time unboxing itu Chanel mar…..sesilalah tatap sampai ko lemau.

Comment: 8

Raya of PopLook…

 

Sejarah kembali berdetik, sejarah Redmummy dan PopLook  kembali lagi.

Dari aku slim, gemuk mengandung, gemuk pas mengandung hinggalah badan mengering kurus nih… POPLOOKsalah satu online store yang paling popular di Malaysia yang best aku dealing with, punyalah bertahun2. I love working with Poplook, not just that, akak paling suka ngan kain bajunya yang very affordable.

Kalau too cheap pun, too good to be true pulakkan, so ini memang semua kaum rakyat jelata boleh bayar one.

So, Syawal is coming….Ramadhan lagi lah nak dekat. You mencari baju raya, baju untuk raya event, baju for your ramadhan event too? Nah….dah siap pun baju raya for korang heh. They have come  out dengan 4 koleksi yang dipetik namanya Garden, Lace, Jewel dan Baroque. Semua koleksi pulak berkualiti tinggi dan at one glance je orang akan cakap, hah! You are wearing PopLook!

Currently, Koleksi Garden dan Lace dari POPLOOK untuk Hari Raya sedang hit berjualan. Memang ramai mengejar for raya shopping, but kalau lambat, of cos lah habis stock, so memang tak dapat ler korang nak menyarung, the one set price of the Garden and Lace, lebih le murahhhhhhhhhhhhhhhhh dibandingkan dengan other onlines lain. Tak biasa shopping online, hish, dik, orang skang beli online ler baru IN, kalau ko tak biasa, bebawaklah diamalkan yek….dunia shopping sekarang hanya di petikan jari ye dik.

 

 

Akak dah ada setiap satu collection of the Raya 2014′s Poplook nih, but sedang menanti dengan penuh kesabaran pula untuk Jewel dan Baroque pulak. Akak dah tengok teaser of the collections, memang rambang mata hoi, ada Thai Silk hokey! ini tak boleh jadi, i ll be the one bertenggek kat PopLook to get them first.

Meanwhile korang boleh sebat dulu the Garden and Lace, you tengok lace collection dia tak le sarat barat, kira depa gunakan -  Less lace is more, gitu dok PopLook?

 

 

 

Dok tunggu apa lagik, nak nampak cantik menawan ayu, muda belia macam Kak Red (oh my please sesekali masuk bakul jap), bolehlah pergi surf kat  POPLOOK Raya.

Anggun ler korang di Ramadhan dan Syawal ini nanti.

Macam hakak merah :) , Tapi akak tak yah Syawal kot, pun anggun kan kan kan…..ahcum!

Nah, shopping raya cepat kat PopLook.

 

 

Comment: 8

The fuschia for a wedding…

IMG_6412

spam sikit gambar adik2 yang sedang makan.

I makan tu hah, ayam goreng sikit, papadem sikit, daging sikit hah. Air suam. air merah tu orang sebelah aku yang punya pun..

Indoor wedding, baguslah, acik dok pakai complete set of Thai Silk nih. Aku sangat ler suka and fan of thai silk!

IMG_6417

Dok hujung2 tunggu kakak aku pulak yang dok on the way on the way, tapi berejam tak jugak sesampai wohai kakakku. adik2 semua dah complete kat wedding anak makcik aku nih

IMG_6448

Group makcik pokcik…

Tak yah cari anak2 aku, kakak bila dah jumpa her cousins, memang lupa maknya terus. Abang pulak masih lagi di Kelantan. Zeeshan tu tak nak bagi dia lari keluar dewan, kena umpan dengan iphone apaknya. Aku cukup ler tak suka dengan dia pegang gadget. Sangat kepantangan betullah. but adakalanya kena gak lah umpan dia, but most of the time aku suruh jer abang kakak bibik or bapaknya ngekor Zeeshan tuh, biar dia lari tonggang terbalik kuor masuk, dari dia dok statik ngan gadget.

IMG_6476

hah kan…biar dia explore lari luar dalam

asal korang kena mengekor dia ler….

IMG_6479

sepam lagi

 IMG_6489

my siblings and the pengantin. Zeeshan yang meronta nak turun dari dokongan bapaknya… Pengantin lelaki, Yazid is my cousin, kami membesar bersama di Alam Shah.  Anak2 mak aku, kira adik beradik aku mewakili our parents yang tak dapat hadhir, abah at that time masih di Kelantan dan Mak aku ada urusan lain.

To Yazid and Mira the pengantin, semoga berbahagia dan beroleh anak pinak berderet2 ye cousins!

IMG_6508

Apak ko passing batton kat mak ko, terkial2 le mak ko nak handle si kecik tu dalam dokongan coz masa ni dia memang tak nak lepas, nak troy troy troy sajor.

Troy for him is a word of ‘dokong’,  Bahasa dia ler…

IMG_6511

Udah2 ler tu borak suami oi…amik le anak ni hah, mak ko memang cepat pancit je bila kena dukung anak…

IMG_6526

Chatting

IMG_6544

Lagi sorang cousin yang sama membesar ngan aku di Alam Shah, take good care of yourself and family and your parents ye Nor…

IMG_6548

si purple adik aku yang pantang je ada camera spotlight kat kakaknya, dia pun akan ada sama hahahaha, aku lesing gak ko Dik!

Zeeshan yang datang baju tuck in, but bila dah bergasak, habis baju semua terkeluar…dia kalau nak smart memang tak boleh lelama sangat…cepat je selebet dia datang

 IMG_6566

Baju kurung modern nih, colournya fuschia colour. From one of my sponsors, pernah dah dulu aku pakai setahun lebih dulu, for my Pa&Ma shoot, repeat balik le pakai pun.

Turqoise clutch is by Miu Miu.

Skang clutch tak payah dah nak pakai for dinner malam jer, siang2 pun boleh pakai, asal muat aku punya handphones and casing battery, fine by me

IMG_6578

Ni orang yang jual baju online ke offline kan.

Cuba ko cakap, petite size korang jual tu, max tinggi berapa? Tinggi akak ni 154cm, tapi asal amik petite jer, akak kena lipat kain/skirt korang sampai 3 kali, max 5 kali. Kalau dah lipat gitu, petite size ko yang sebelum S size tu, untuk tinggi berapa, 160cm? itu dah bukan petite yang oi, itu dah kira standard perempuan tinggi medium size. Petite patutnya below 155cm, so those yang pakai tak perlu ler nak lipat kain, potong bawahnya bercm cm segala!

Banyak ok akak punya kain skirt labuh yang kena berlipat2 nih.

Anyway, adakah antara kalian yang berani nak buatkan akak dress? akak ngah cari tailor nih, tapi not pakai masa raya ler, tau korang pun busy menjahit, kalau ada tolong PM akak, kat email akak, red@redmummy.com atau sesapa tau number phone akak bolehlah WA akak or jugak bbm pin akak ada di Instagram akak jugak,

Comment: 15

When the husband is back from his Europe trip…

IMG_5158

jam dinding belakang abang tu tunjukkan almost 11.30malam. Jam skang aku ngah buat entry ni ialah weekend of Sunday jam 3 pagi. Seboleh mungkin aku akan cuba siapkan 5 days entry for 5 days in a week, except for ads, itu lain cerita. Usually hari yang selamat untuk aku buat entry, many times pun dah bercerita kat orang, on weekends. Saturday siang kalau ada masa,  if not past midnite, like right now, sampai jam 4 pagi le baru abis.

Well btw, a special note written by Abang for his dad, yang a month berpergian.

IMG_5166

Pastu aku tak yah tunjuk gambar laki aku lu, terus pada hadiah ole2 dari Europe. Too many states lah yang dia pergi masa kerja kat Europe tuh, though he was actually based in Budapest and also Munich, lelain negara/tempat pulak was on his own, personal trip.

Aku ada top 10 fav perfumes, antaranya these top 2.

The Dior nih, bertahun tahun tahunnnnnnnnnnn sangat menjadi kegilaanku. Frens, this is my fav!

i remember aku penah blogkan, one stranger tak boleh tahan terus tegur aku dalam lift that he loves the smell of my perfumes, siap anya apa brand, nak belikan untuk lengloi lah tuh! But la ni aku ngah perabihkan Poison, itu harga dahlah kedahak mahal but the smell, dek katanya JBT, dari luar lift hotel boleh bau hoi!

IMG_5168

Last kopek hadiah yang dibelikan untuk isteri ahcunnya from the Amsterdam airport

IMG_5170

Korang ingat laki aku jenis pi carikkan kasut bag aku tanpa guidance ke. Aku dah pi SF KLCC< amik gambar, bagi size aku sesiap kat laki aku, so dia terus pi SF sana and tunjuk gambar kat SA tuh, bungkus. Asal serupa coding and dalam gambar, senang kerja dia.

Cuma ada satu jer lagi kasut merah menyala/hitam legam yang dia gagal dapatkan, merata dia mencari semua out of stock.  Nampak gaya gini aku kena pi beli kat SF KLCC lah.

 IMG_5172

One of the gifts from the husband for being mak tunggul to his wife, the LV Belt. Pakai facetime je masa dia beli nih, coz aku tak kisah apapun brand design bagai, but since dia lalu LV, ini paling cepat dan ringkas and terus FT the belt. OK jer…janji ko adiahkan ye suami.

IMG_5174

The famous waffle from Holland for the ole2 of family and frens.

IMG_5175

Chess set!

1 set for 2 players, 1 set lagi for 3 players. in red dedua nih.

He bought these pun kat Budapest. Kami kan chess maniac, berkongsi minat ngan chess laki bini nih.

IMG_5208

Best one is this Chanel, terus kelecop kelecopppppp!!

IMG_5262

Tak yah tunggu lelama, hari tu jugak acik poi kerja sama kasut electric blue. The colour is sooooooooooooooo sexy!

Chanel tu dah pakai, dah posing dalam IG and FB/Twitter. To blog about it, bolehlah kot. If takde entry, agak2 bosan, agak2 nak show off bagi yang black heart tu ngamuk2 lagi hahahhaa, apa ler ko nih, tak sesudah heh.  Basically, i hope he wont be travelling lagi dahlah, lotih hakak, but dah tuntutan kerja dia memang kena ke sana sini merata dunia, mostly Europe ler kan, molek gak, dapat lagi acik kasut handbag baru.

Banyak lagi hadiah untuk family members, even our both mothers pun dapat handbag sorang satu, again :) .  Tunjuk hok aku je sudahlah, kalau semua nak ditayang sini huh, memang bosan orang heh. Itupun aku tunjuk light2 jer, some of my trips, yang recent one Jakarta sebelum Japan, aku tak tayang pun yet, korang nampak sket tu jer, yang aku bantai borong kat Airport bertokan, takde tunjuk. Masa tu ada perangai down to earth sket, tak nak menayang kahkahkah…..

Alah apapun, i know you like the entry of showing off, lagipun you boleh compare2 prices, boleh buat bahan potpet, hiks….sokay, i m in this line dah lama dik, akak paham :) .

 

Comment: 15

Sayonara Japan….

IMG_4921

My final day in Japan.

Sepatutnya alkisah aku balik ngan JBT team and the rest, but something came up while I was in Japan, so i tukar my flight back 1 day earlier. JBT agak frustrated coz i missed one day, but antara sebab kepulangan awal ialah macam lama sangat dah aku kat Tokyo tuh hahahahaa…

My kids need me. Dahlah bapaknya kat Europe.

Walaupun abang ngan kakak tak kisah pun coz they get used sangat but i have a toddler, Zeeshan sangat2 rindukan makpak nya. He merajuk on the day aku nak fly aritu tau….dan bila aku balik, aku gegurau nak fly lagi, dia merajuk lagi. So itu bezanya anak besar dan anak kecil, pengalaman yang besar2 tu dah paham, kesibukan makpak but ada yang kecil, i bayar je penalty ticket flight balik, that s fine.

So ada limo bus dari near by hotel station to Narita Airport.

Tapi kalau kalian amik AA or SQ ke dari Haneda airport lagi close by. Coz Narita gak jauh dari Tokyo town tuh. I flew with MAS, so ke Narita le kita.

IMG_4929

The 2 luggage, large and medium and a hand carry and baju repeat mak kena pakai coz tak de baju nak disarung dah

IMG_4961

Excess baggage, again! 3.3kg jer terlebih. Pun kena gak bayar. coz coach sharing ngan Japan Airlines yang jaga counter pun orang JAP so kena le bayau. Kalau MAS nya crew takde le kena kot, depa paham rakyat Malaysia depa nih kahkahkah….

Depa suruh je aku kuorkan apa yang aku nak kuorkan, but aku malas. Nak menutup luggage dedua tu pun bagai menyiksa diri tertonggeng2 dibuatnya, inikan pulak nak suruh aku bukak and kuorkan isinya. Terima kasih le banyak Jepun oi. Ai rela lagi bayau the penalty, duit yen pun ada lagi.

IMG_4977

Telah dikhabarkan yang gate aku aku adalah sangat jauh, so aku kena pastikan shopping dalam airport, the most terpantas one to do.

Jalan2 cecuci mata

duit yen ada lagi…

IMG_4982

betullah jauh hoi the gate!!

mine is 98. dengan jalan berenti tengok masuk kedai, sejam baru sampai my gate. Berenti kejap2 je pun heh…kalau berenti lama maunya kena last to board.

IMG_4986

Aku dah ready nak membuta dalam flight hahahaha

IMG_4988

lamanya nak sampai gate 98!

pakai trolley kecik bawak telescope abang yer…

IMG_5006

Thanks JBT for sending this, to show camne depa bend down bila depa ngah on duty, bus lalu berenti baru depa naikkan badan.

hait hait lah korang…

IMG_4999

so aku habiskan duit di airport, tinggal ni je lah. Bayar excess baggage yang 3k yen tuh….

IMG_5004

aku beli ni gak perabihkan yen, tapi pastu lam flight baru aku perasan ler dedua ni sama design ke hahahhaa but satu tu in rose gold and another one is silver. one set and satu lagi as u can see, just the rantai.

Masa beli capai tak perasan, ni kes beli lelaju!

IMG_5007

approaching KLIA

Dalam flight dok ngan abang jepun hensemmmmmmmmmmmmmm kau! tapi kitorg borak ada ler 2,3 patah, aku tidur, dia tolong simpankan the earphone :)

aku tidur lagi dia tolong kejut untuk makan

muahahaha….

pastu memasing bawak haluan sendiri.

IMG_5016

dan siap untuk meninggalkan KLIA, amik taxi terus. Aku orang yang manja surely but kalau takat nak turun naik KLIA tu memang aku laki bini dah trained each other naik taxi jer, tak yah nak suruh sesapa jemput amik. Laki aku yang pergi balik merata dunia berhari2 berbulan2 pun dia sendiri pi balik ngan taxi KLIA tuh.

Bayau je ler. Tak kuasa heh nak menyusahkan orang.

IMG_5044

Dan turun je dari taxi, Zeeshan terus sambut meriah ibunya. Berlarian dia! aku pun tak perasan bila abang taxi tu chow hahahha coz aku pun sibuk kelek si kecik. Abang dok settledkan the luggage bagai.

Zeeshan dok mummy no fly mummy no fly

maksudnya mak tolonglah jangan fly lagi.

IMG_5089

Thanks kiddos!

4 hari kemudiannya, bapaknya pulang setelah sebulan tiada

 

IMG_5145

Gambar akhir tiada kaitan dengan my Japan trip.  but kena marah ngan Doc Jasmine for the cardigan, she asked me to throw it away, lobos katanya. cis!

But akhir khalam untuk thanking the JBT’s team for looking after me, guided me so well, for the layanan, for the joint venture commitment, for the ‘sushi bila nak settle nih?’ dah kat sebulan hoi! for the tolong angkat barang2 ai, luggage kita, for everything lah. For kes Redmummy hilang di Ueno, terbawak jacket tebal berat, for kenapa takde wifi dalam bilik hotel on the first nite, tiada data LOL, for semua yang di Jepun, mahupun di KL jugak…Maaf sorry thousand times for the hiccups, if any.  I am happy travelling with JBT, you should try them too. October boleh pergi tuh…autumn.

Banyak lagi tempat dan budaya depa aku kena explore lah, haritu kejap sangat pergi, dahlah tu balik awal than everyone pun satu hal.  Ditinggalkan, gelak ketawa riang ria anak2 Nani Shukri, sedapnya oysters di Ueno, jagung bakar di Fujishibazakura, bullet trains mulut itik, shopping FENDI di Karuizawa, locker luggage, turun naik trains berjam2, sejuk panasnya Tokyo, the kindness and helpful JBT serta semua pahit manisnya Jepun.

Please contact JBT at japanbudgettrip@gmail.com and do LIKE their FB Japan Budget Trip.  Their Instagram is @japanbudgettrip . Kalau ada rezeki, i may come back again to Japan, either with or without JBT….

Comment: 11