Hajris

Parenting issue!!

IMG_8478

The other day kita dah bertahun2 tak pergi Hajris, so pergi le sana jap, ni port lama aku kan, kita makan lat kat sini, tapi adoi, panas hati betullah ngan waitress yang takde manners nih. Tak kira la, kepantangan aku kalau ko bawak air panas, pastu ko pi serve kat sebelah budak kecik.

Aku nak cakap, kalau ko teraccident merecikkan air panas tu kat anak kecik aku, camne?

Kalau kena kat aku makpak lagi kita boleh lagi terima.

Kalau anak aku yang kecik ni tertepis gelas2 air panas ko, apa ko rasa???

eii!! so aku sound kat sorang ane dia. Kira supervisornya lah. Make sure jangan buat lagi camni yek, nak serve bebenda panas ke apa tolonglah kat bahagian adult, kat orang2 tua bagak ni bukan di sebelah budak2 kecik, baby ke.

Pastu datang pulak food, kali ni aku tak perasan, mata dok galid kat laki aku. Tapi kakak terus – mummyyyyyyyyyyy dia served sebelah adik!

baru aku teleng, mamat waiter tu dah jalan laju blah.

Arghh!! dia buat lagi (waiter lain pulak). Kali ni dia hantar maggi panas 2 mangkuk meruap2 sebelah anak kecik aku. Itu order dari abang kakak, diorang dapat makan maggi ni once a month je kan. Hish, aku sokmo pikir yang negative, yelah memacam hal anak2 ni aku risaukan. Andailah terlepas maggi panas mangkuk tu ke anak aku.

Ini tak boleh ditahan. Langsung aku terus panggil manager 3 paku Hajris tu.

Kali pertama boleh terima lagi, kali kedua ko buat hantar kat sebelah bahagian anak kecik aku, unacceptable. Actually aku tak kira ler kalau bukan anak2 aku pun, aku akan tegur gak if they serve kat anak2 buah aku yg kekecik tu. Masa kat KK aritu pun aku sound gak, I just cannot help if bebenda gini jadi kat anak2 kecik kita. Sianlah sangat. Bahaya ler.

I have one attitude yang keselamatan anak2 ni kita kena 24jam alert.

IMG_8649

Macam kat sini jugak bila Zeeshan dok nak pergi ke kedai toys/buku sebelah Hajris ni. Dalam ni dahlah sesak, mana ngan orang mana ngan pekerja lalu lalang ngan air dan  plate panas kan. So Zeeshan dok nak pi kuor masuk kedai tu, nakkan toy, Bapaknya dok subcon kat Abang. Yang abang di kulu adik dikilir tapi hish tak boleh ler aku. Suh bapak, bapak suh anak. Memang aku about to bangun dah, biar aku je lah yang pi kejar anak. Terus laki aku bangun, dia pi sendiri tengok Zeeshan.

Memang aku tak percaya kalau abang kakak jaga adiknya di public, kalau kat rumah boleh ler ini kat luar, adik beradik punya jaga adik2 tak sama ngan mak bapak jaga anak2, specially mak mak ler.

I would like to share you a story about satu lagi issue, mak bapak yang tinggalkan anak dalam kereta without any adult supervision. Ini korang kenapa?? Tak serik2 lagi anak2  mati dalam kereta tak bernapas. Anak2 diculit, kereta dibawak lari pencuri. Tak  nak belajar dari pengalaman dan kejadian yang dah melambak dalam social medias, berita, news allout lagi ke? Anak2 terkunci dalam kereta. Eh korang ni camne nak bagi kesedaran?

Dah 2 kali kejadian aku tengok anak2 kecil ditinggalkan dalam kereta kat depan sekolah anak kecik aku, to be exact di BSP tu. Kali pertama, mak nya tinggalkan anak dan pergi beli nasi lemak kat depan tu, kena gak melintas jalan sikit gak. Anak ko yang kecik dalam umur 4,5 taun or below that age kot dok sorang dalam tu. Aku mula masa tu tengok, aku baru pas hantar Zeeshan kan, aku nak bukak pintu kereta, terhenti kejap langkah aku tengok takde sapa dalam kereta tapi ada budak kecik. Kejap tu maknya datang, baru pas membeli and suruh si anak kecik tu bukak pintu (she probably dah ajar lock dari dalam, and bila mak datang bukak kan lock tu).

IMG_8626

Tepuk dahi aku tengok. Aku terpaksa tegur, di situ jugak, dengan cara yang molek ler. Jangan lagi tinggalkan anak dalam kereta ye, tak kira le anak ko lock, budak lagi tu. Bawak angkut sekali tak boleh ke pergi beli nasi lemak tu??? or panggil one of the aunties to jagakan anak ko jap but tu macam tak logik ler, dah depa pulak yang kena jadi macai ko kan.

Kali kedua ni pulak, pun sama tinggalkan, hari tu belakang kereta aku, kali ni depan kereta aku. Aku dah masuk kereta, about to blah ler pas hantar Zeeshan. Tu lagi, dia tinggalkan anak, n pintu kereta dia tutup macam tu jer.

Ini kalau aku jahat ler kan, kalau aku dah tau pattern2 mak mak hantar anak macam ni, memang ada le 2,3 bijik motor yang akan tunggu. Once mak buat camni, sorang jahat ni masuk je kereta, bawak lari kereta, dengan anak2 ko sekali dia angkut!!

Pintu tak berkunci, bukan kunci maksud aku, tutupnya tak kuat. kira anak boleh keluar, dan orang boleh masuk of cos. Haih….if lah tak boleh sangat nak bawak sama anak tu, suruh je lah aunty tu datang amik, depa pun boleh timbangrasa.

IMG_8680

Kalau ada lagi buat gini, aku amik gambar aku letak dalam ni. Korang nak menyesal sampai anak korang kena kidnap? Sampai orang bawak lari kereta dengan anak ko tu?

Sentiasa le peka dengan persekitaran. Hari tu dari simpang sebelum QBistro, aku ada nampak satu motor ni, 2 orang dok berlegar2 dari simpang tu, sama jalan ngan aku. Sampai aku benti kat sekolah Zeeshan, depa dok meround. Pagi2 tu, pala otak aku, ni nak cari mangsa ragut ke hapa. Coz macam aku cakap, sentiasa alert dengan environment, kalau rasa suspicious tu lagi ler kena berjaga2.

Please ye mak bapak sekalian, kalau sayang anak, tolonglah jangan buat camni lagi.  Mak Pak di sekolah anak kecik aku tu, kalau ada lagi akak nampak (dah cam cikgu besar jer), yang korang tinggalkan anak korang dalam kereta while hantar anak or even beli nasi lemak gerai makcik tu (tu mak angkat aku btw yek), kalau ai tegur, jangan nak sentap kay. Tu nasib baik aku tegur. for the sake of your kids tau. Bersedia jer ler. Tak larat baca berita anak2 ni jadi kecuaian orang tua sendiri.

Dunia anak2 kita sekarang tak sama dengan dunia kita dulu. Dari sek agama kakak ke rumah mak aku dulu kat Sek Alam Shah, aku berjalan sorang2 je balik sekolah. Jauh sangat tu, main road ye kiri kanan. Tapi sekarang, dalam rumah, luar rumah pun banyak penyangak super lahanad merata. Aku paling benci bila baca news anak2 jadi mangsa macam ni, nak tengok video pun sedih, boleh berlegar2 dalam pala otak.

Kerna tu lah aku sentiasa bgtau anak2 aku, kenapa mak buat camni, kenapa mak jaga korang tak boleh tu tak boleh ni, kenapa bahaya banyak sangat dari bahagia kat luar tu, sebabkan tengoklah, dunia zaman sekarang sangat jauh banyak bencananya dari zaman mak dulu. Ya Allah, jagalah anak2 kita.

Comment: 8

MR DIY to Hajris the visit…

IMG19315

stroller ni cute gilerrrrrrrrrrrrr!!! stroller for baby doll!

IMG19317
wow, this shop best lah…ada macam2 barang ada. tau dok plastik getah rambut yang jual 2 inggit kat sinma or chamelon tu, kat sini baru 50sen. kualiti sama jer. napa lee aku tak tau pasal kedai ni yek. aku mencarik satu barang, kat hero tarak, so terus heret budak2 ni masuk sini jer.

ahah btw, i janji ngan kids pergi makan otak2 kat hajris. sian gak diorg nak tunggu makpak nya cuti baru leh berjalan. itupun cuti 3 hari ni aku penuh sesangat. blog job merata.

so abih keje, ai picked them up and bwk lah pi hajris makan otak2 lu.

IMG19312

set rumah patung 2 tingkat ni harganya RM349! ni antara yang mahal dijual. kalau dia jual 49 inggit pun aku rela beli, but 349 tuh, tak de ler teman. one thing anak2 aku ni bagus, diorg takkan menangis mintak2 nak tu nak ni nya toys coz depa dah tau concept no toysssssssssssss all the time. boleh but not all the time. aku janji beli toys only after xmas. coz masa tu makpak cuti, leh lah pilih memain sesama.

eh beli kat kedai ni je lah

kedai ni murah la toys dia wuiii

IMG19313

abang punya harder dukung adik dia nak tengok umah toys tu. tinggi benorkan, sesungguh dia kendongkan adik dia. maknya tangan penuh kiri kanan. lgpun abang kan big bro, so we are teaching  him to guide, to help and to be the ‘most wanted boy’ for the sister.

heheheheh…adik dia merajuk menangis pun dia kena amik job memujuk.

IMG19314

nak buat princess party, ha sini macam2 ada yang oi!

IMG19319

yes this shop is a must to visit next time. nama kedai ni Mr DIY. do it yourself kan? takde lah dia suh ko buat pun cermin muka tu, or toys lam ni, sama je konsepnya ngan hero, lagi banyakkkkkkkkkkkkk barang2 umah runcit yang ko leh dapat kat sini.

cuma kedai ni cekai lah. kalo korang pangkat diva divu tak leh masuk aa, kang jelik plak. ai ok jer….kalau kedai tu murah, lg aku tak kisahhhhhhhhhhhhh, jimat woo.

IMG19322

dalam hajris dedua sogok mintak milo tabur and milo ais. 10 keping otak2….tapi kata abang this time nya otak2 x sesedap arituh. iskk ko. adik ko makan nyam nyam jer…

IMG19320

aku makan kuey tiaw kerang, ngan telur mata, tp lupa nak pesan tak nak tauge. so mengira tauge lah kita yer…

IMG19323

n finally muka2 muncung abang n gegirl yang dok tunggu kawannya sampai jugak akhirnya. berebut dedua nak duduk in between Mia.

i ve planned for the kids to meet up, but mak2 nya bz kedaung kan.  ada waktu Mia pulak kat Pekan. plan asal nak bawak depa meet up kat playground tasik permaisuri but mak Mia plak abih keje kol baper. iskk

so kita main otak2 milo ais kat Hajris je lah…

IMG19326

GBM lain duduk kat ujung dunia sana…memang lately ni dah berbulan GBM and RM tak berjumpaan. salah aku. eh salah Yan. yanok dok kat johor, hazab nau nak match ngan semua orang. aku memang sedar diri yang aku sangat susah nak bagi slot, apatah lagi most of my nites and weekend penuh ngan blog job. if aku tak kuor umah pun, i m attached wt my adv jobs. skang korang tak tengok adv aku, actually ada banyak on q dalam dashboard. like SK II tu hangpa ingat semalam lusa lepas punya event kah. itu like previous weeks nya fakta.

tu pasal hard for me to meet them. dengan rose ni senang coz dia pun dok ujung cheras sama mar. dia nak lari ke mana, nak balik umah dia pun hari2 kena lalu umah aku. pagi petang kena lalu sama. so she s has no choice heheheh….Thanks Rose bayokan air kami anak beranak :)

yang lain plak memang nun blah2 jauh gak bisa ketemu…

mbe next year, coz skang pun dah nak year end. even i m going to have my long leave, but i m still doing my blog job merata2. teruknya gambo atas ni, muka aku bercapuk napa ek, pdhal…………..rose lagi lah, gegaran petala 7 tuhhh!

Comment: 13

Sepetang di Hajris…

abang diwali belakang sirman tu kan, dialah yang sukaaaaaaaaaa sangat menyakat gegirl, asal gegirl datang je mesti dia nak merendek, berjuta kali gegirl jerit ‘dont touch me’ pun dia dok sengeh2 depan gegirl. eiii! ….. dahlah budak kecik ni ngah bad mood, siap lak dia jeling suh mamat tu blah.

anw, petang isnin setelah sekian lamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aku tidak menjejak kaki ke hajris, kami pun bondong2 pi minum petang mar… (lgpun hajris x bayar aku nye duta fees, tu yang aku malas nak datang hajris selalu).

abang makan roti canai, bapaknya makan hapa tah, sudahnya x abih kes silap order.

mak nya order emm… x yah tau lah :P

gegirl makan telur setengah masak 2 bijik, saya pun x suka x geti makan telur ni ye, ni hasil dari didikan bapak nya lah…

sodapnya gegirl makannnnn!

abang tanya sirman ‘nak aiskrim’

daddy tau mesti mak nye x bagi ‘tanya mommy boleh idak’

abang tanya mommy ‘mom abang nak aiskrim, plssssssssssssssssssssss’

x sampai ati, and malas aku nak buat decision, aku suh abang tanya adiknya hiks….

laju jelah adiknya kata yes boleh amik 2 scoops jer. gegirl bayar kan tau.

ye ko..gegirl bayokan duit aiskrim hajris, 3 ringgit. tapi lelain makan roti canai dia x nak bayar, bapaknya yang bayo kan hiks…

actually sepanjang dr VA ngan hajris nih gegirl ngan aku macam belangkas, dia dok nak berkepitttttttt je ngan mak nyer. sampaikan makan aiskrim pun aku kena dok menampung peha dia sekali. tu angin ngah mandom sesangat lah kan.

sampaikan ngan bapaknya pun dia jeling-jeling…

best kalo gini, kalo ada abang or sirman menyakat kau, siaplah laju je tangan gegirl mencubit the boys, ai feel so protected huhuuuu.

masa ni rambutnya lom kerat lagi yer…sabauuuuuuuuuu

Comment: 17

Birthday Present for Daddy from Gegirl…

Sweet Saturday morning, Sirman and Gegirl took their breakfast kat hajris. lama x pi hajris kan….abang and mak nya x join sama, kami dok atas katil membongkang. well mak nye yang membongkang x udah2 tp abang layan PSP hikss…

gua penat lah…qada tidur!

benornya gegirl dok ajak bapaknya pi bfast with one reason

ai wannna buy dad’s birthday present

nampak gambo atas tu ada purse kaler pink kan..ha dia dah siap2 bawak ye duit raya nya nak beli adiah daddy.

n so right after bfast, nak balik dah tau…

daddy jomlah pi hero

nak buat apa?

nak beli birthday present daddy lah…gegirl nak belikan nih

come daddy, meh gegirl pilih

dia tariknya sirman pi toy’s corner…

daddy amik nih ye kitchen set nanti gegirl boleh masakkan daddy

ha amik lah bolehlah x kisahlah daddy terima je bday present gegirl

daddy x yah beratur, dia sungguh2 lah ni nak beratur, katanya beli bday present for bapaknya kan

kalo x silap aku dalam purse dia tu ada 17 ringgit ke 20 inggit kurang ingat lah but semuanya note singgit2

daddy berapa ringgit kitchen set nih?

9 ringgit

1,2,3,4,5,6,7,8,9

ok daddy cukup 9 seringgit nih

aisay tinggal sikit je duit gegirl lah

eiii bestnya ada kitchen set baru!

uncle, ini 9 seringgit, x yah wrap tau…gegirl nak pegang

business done..

she paid RM9 birthday present a kitchen set for her dad :mrgreen:

balik rumah, sungguh2lah masak nasi goreng kampung, soup sayur, nasi lemak for dad…aku ngan abang menumpang kasih jer nengok. soon later dia bagi kitorg makan gak hasil masakan dia hiks….korang ingat dia masak sungguh2 ke, nan adonya. irup2 angin jorrr….

Happy 35th Birthday Daddy from your little diva – Gegirl.

Comment: 30

Off from work and school…

us in the morning of Thursday

jangan betulkan page anda, it s true, we didnt go to work and they didnt go to school :)

kids got toys from daddy, whatever that they want….

n yes that s my natural face without powder, foundation or even all the maknek make up which i posted in this entry before…takde maknanya natural beauty. even lens mata spek pun aku x pakai, rabun jer menonong pi hajris, purse pun yilek x bawak berlenggang, sirman kan ada….

balik umah, we got bigggggggggggggggggg present :)

guess pls…

Comment: 5