Nuffnang

Kids are Connected To…

48hours sponsored post, do scroll down for latest entries

http://www.youtube.com/user/AnmumTV

Mesti tengok video nih yek korang, baru paham apa yang aku nak ceritakan from the first post entry yang aku posted arituh, ianya related to this entry and the youtube video too. Its a story about a girl, yang sangat kecil dan mampu membantu ibunya menyelesaikan masalah. Mana kita sangka anak kecil begitu mampu memikirkannya.

Kerna apa? Kerna depa ada Connected Tots yang datang dari Gangliosides. Kan brain cells budak2 ni sangat berkembang, so ditambah lagi dengan nutrient Gangliosides yang mereka ambil, memang cemerlang anak-anak kita dibuatnya.

Magnet yang kita ajar untuk anak2 kita, penggunaannya kemudian diaplikasi oleh si anak kecil. Kunci yang jatuh di bawah peti ais, kamu kira, apa yang akan kamu gunakan untuk mengambil kunci itu?

1.    Straw?
2.    Spoon?
3.    Magnet?

Ooo the video above is interactive, you’ll get different answers kalau you all click the wrong answer, so moms or kids yang menjawab betul antara 3 tersebut adalah dalam lingkungan Connected Tot. Anak2 yang boleh menyelesaikan masalah ini bermakna, pemakanan dan tumbesaran depa adalah dibantu kuat oleh brain cells connections, they can solve problem easily walaupun kita orang tua tak terpikir untuk menggunakan options yang anak-anak kita beri itu. But kita belajar dari kesalahan, even you all click on the wrong answer kita boleh belajar dari situ dari sudut yang berlainan pula :)

You know, kids mempunyai mata dan pandangan yang sangat jelas. Kerna itu kalau kita cuba minta pendapat anak-anak, jangan terasa yang jawapan mereka itu hanya mainan mulut, sedangkan, bagaimana mereka dibesarkan adalah dari hasil cedok ilmu yang kita panjangkan.

I still believe, susu ibu memang penting, tetapi apabila sudah putus susu ibu itu, makanya keperluan mereka dalam susu harian yang ada nutrient Gangliosides sangat perlu dan utama.

IMG_8153

Contoh seperti Sirman and Gegirl yang tengah having their lunch….Gegirl agak kurang makan pedas, so setiap kali makan, ayahnya akan tolong kopekkan kulit udang masak pedas tuh. But sampai bila dia nak bergantung pada ibu ayahnya, so bila satu hari dia makan bersendirian, and nak sangat sambal udang, what she did was…

1.    She took the plain water (air suam yang untuk diminum seharian)
2.    Dia tuang air suam tu dalam mangkuk
3.    Dia masukkan sambal udang yang pedas tu dalam mangkuk berisi air suam
4.    Dia gaul and taraaaaaaaa, sambal udang sudah tidak pedas
5.    Kopek dan gaul makan dengan nasi

A brilliant girl!
That s because, she is a Connected Tot and dia tau, dia boleh menyelesaikan masalahnya sendiri :)

Khidmat pesanan masyarakat Connected Tot is brought by Redmummy.com

Comment: 19

MAD – Footy Futsal!

image

Takdak sapa berani nak ajak RM main futsal kah? Dulu hidung aku hampir retak dan patah dek penangan futsal jugak, masa tu bukan zaman anak dara kay, masih beranak pinak 2 lagik! Kalau ada berani nak sepak2 futsal, jom kita seteru di Footy Futsal Taman Megah! tengah promo 36% di waktu puncak dan pastuh roger me, kita sepak sesama dari MilkADeal :)

Comment: 18

Al Khurafat!

IMG04146-20110118-1434

kami suami isteri ada meeting di Nuffnang’s office…lama jugak aku tak mai sini, coz biasanya for anything aku mmg hantar runner jer. runner aku pun dah depa kenal sangat. but kali ni special, Sirman and I update on the recent stories to them, lists yang uhuk batuk pun hahahahhaa kan dah kono naik sama.

well anw…business is business :)

IMG04154-20110119-1800

tq sirman for the lovely bouquet….

hadiahnya lom ada ler korang

aku tak decide lagi

biar lu lah

banyak masalah nak disettlekan, tak berapa nak happening pun ngan memikir hadiah bagai. bukan macam budak2 kecik, laju je depa bagi list. aku lebih suka take it slow and steady coz kita lunaskan dulu apa yang wajib jer. bunga ni pun kalau dia tak hantar aku tak kisah, coz dah 10 tahun kan…

at night kita pergi tengok wayang itu Khurafat, si mya and suaminya ajak joined, so aku n sirman dalam reluctant nak pergi tu iskk ater ko, citer hantuuuuuuuuuu! aku mmg tak leh cite2 seram hantu nih. so hasilnya dalam wayang purata aku tengok skrin adalah sangat minimal dibandingkan dengan memandang ke tempat lain. well aku banyak pandang kiri ngadap muka sirman pastu telangkupkan muka hahahaha, siap cabut spek lagi coz mmg tak nak tengok.

eiii

korang sapa yang tengok Khurafat all the way tak takut tu memang hebatttttt!

Comment: 24

RM is connected to…

Sponsored Post for 48hours, do scroll down for latest entries. tq

image

Bila tengok Gegirl dah besau gini, dah pandai baca, masihkah kita ingat waktu kita lahirkan anak2 nih, yang depa akan akhirnya sebesau ini. Dulu dalam perut kita hasil dari hubungan intim kita bersama suami, dan akhirnya menjadi sebesau ini pulak budaknya. Hahahaha….

Lesson number one:

Stay connected with your partner :)

IMG_8146

Kemudian bila Abang yang dulu ke main tembam, keluar pun 3.67kg dari perut maknya sampai kena caesarean, wah hebat. Makan sekarang dah pandai sangat memilih. Dulu apa yang makpak bagi makan, ko telan jer. Mementang brain cells dia semakin menginjak usia, dah pandai tahu nak makan apa yang dia suka, and tekaknya terima.

Lesson number two:

Stay connected with your food :)

Lahirnya semua baby dalam dunia ini, dengan satu billion brain cells. Perkh! Kalau tak pergi kelas, memang tak tau. Alah ko tak caya sila google, ai pun belajar dari kehidupan harian, membesarkan anak-anak bukan hanya takat kita bagi makan, education ataupun kasih sayang, tapi dari seluruh aspek kehidupan.

Apa yang depa tengok, rasa and lihat semuanya adalah pengetahuan depa. Meningkat ajer umur depa, meningkatlah jugak brain cells berkembang. Maknanya cantuman bain cells depa akan menjadi lebih cepat dan pantas, bergantung pada kehidupan depa seharian. Apapun, ada satu yang perlu ada dalam membantu pembesaran brain cells depa to stay connected and berkembang….

Melalui Gangliosides – brain nutrient yang membantu brain cells anak-anak kita untuk lebih cepat belajar.

Sebagai contoh….

Aku buang semua kotak vitamin budak-budak ni, coz buat nyemak jer kat rumah. Tapi diam-diam rupanya abang kutip and jadikan 6 keping kotak yang dicantum. Bila ditanya apa keperluannya, katanya mudah sahaja…supaya Mummy boleh simpan semua jam tangan mummy dalam kotak-kotak yang cantik ini, tak payahlah bersepah je jam2 tangan mummy di almari.

Hem….

Ko terpikir tak gitu? Recycling kotak lama untuk kegunaan ibunya sendiri. Sejuk hati ibu, walaupun the quality of the box taklah mahal mana, tapi because abang wraps it using red wrapper, knowing maknya suka merah. It looks so expensive to me and yang penting, bagaimana Abang yang telah already ada Gangliosides dalam brain cells nya itu berfungsi.

I m going to share you a story detaily on the Gangliosides and Connected Tots of the brain cells further in my coming entry.

Khidmat pesanan masyarakat Connected Tots is brought by Redmummy.com

Comment: 14

Friso Flaunt It! Contest!!

Helo hi :) this is 48hours sponsored post

I stilll remember masa doctor confirmkan yang aku pregnant dulu. That was the proudest and happiest moment for me. But in the same time, nervous pun ada, ye la kita nak jadi mother kan. But whatever it was, motherhood is a time of joy and celebration, and the best way to capture our  favourite moments with our child is through photos. Start from day 1 pregnancy, i’m sure you all got berstack2 of photo albums saat2 gembira together2 with the baby.

Here my proudest & “biggest” moment masa carry Gegirl :)

And aku rasa every second started from our baby delivered, kalo boleh kita nak capture all the moments together ngan the baby. Not only during masa dia baby, but I guess up till they grow up, sampai bila2. Luckily zaman skrg dah digital, all photos kept dalam disk jer, kalo tak mau penuh rumah dengan photo albums dok ;)

IMG_5125

Here is Gegirl 6 years later :)

Talking about the favourite or “biggest” or whatever moment you want to call it ni, actually there is a better way to celebrate those moments by taking part in Friso Flaunt It! Contest, and at the same time get rewarded for it with:

  • RM7,000 worth of prizes up for grabs, including 2x Grand Prizes of RM2,000 cash each.

Friso is a product segment from Dutch Lady Malaysia has launced a facebook photo contest for mothers; and it is called the Flaunt It! Contest.
The contest is divided into 2 categories:

Flaunt Your Bump – Open to all pregnant mums. Submit a photo of your best pregnancy pose and write a short caption that best describes how you feel about being a mum-to-be. Ha macam gambar aku preggy kat atas nun agak2 leh menang dok? Hikks Opss tapikan, for this contest, photos must be taken from 1st Jan 2009 onwards, before than that tak boleh hantar yek!

Flaunt Your Moment – Open to all mums and dads with child/children aged 2 – 6 year old. Submit a photo of you and your child celebrating fun times together along with a caption to describe the moment. Moms Dads are given the opportunity to show off their new curves or capture their best moments with their children.

IMG_7636

Fun moment with my lovely Gegirl :)

FYI, Flaunt It! Contest is started from 28 December 2010 till 28 January 2011. To participate, mothers kena sign up as a Fan of Friso Growing Up Together Malaysia Facebook page, and click on the banner to enter the contest. You all will first be prompted to choose a category to enter, then upload korang punya favourite photo and jangan lupa to enter the fun caption ya.

Lepas submit, jangan lupa ajak kawan2 & family korang to keep voting on your entry to win awesome prizes. To vote, visitors have to click on the Gallery tab to view all the entries and vote our favourite photo by click on the vote. Korang boleh vote seberapa banyak yang boleh tapi hanya satu vote untuk satu hari k. Besok2 vote lagi sekali, lusa tulat vote lagi sekali. Orait!

IMG_5145

Ok auntie2 semua, jom join contest ni…

Top ten finalists dari contest ini akan dipilih untuk masuk ke final judging round to decide on the winner for both categories. At the end of 4 weeks, the entries that receive the most number of votes will win the following prizes:

Flaunt your bump = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Mum Gold Products worth RM150

Flaunt your moment = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Gold Products worth RM150

Winners will be announced two weeks after the closing date of the contest on 15 February.

IMG_5095

Contest untuk ayah & anak pun ada jugak! Ni gambar I ngan Gegirl kompom leh menang but bcoz Gegirl is not below 6 years old, so tak bolehlah nak masuk contest nih.

Hurry up korang! Join before the contest ends on 28 February 2011. You can also grab free sample of Friso Gold at Growinguptogether website.

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 19