Nuffnang

Cerita Gula…

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

Sampai sekarang nih aku masih terkenangkan boss lama, yang 8 tahun aku served, he must be reading this :) YM ni minum teh o, tak pernah sekalipun dia letak gula. So tea lady dah naik tau cara minumannya. Kalau minum kat kedai pun, dia cuma mintak air suam ajer.

So sampai sudah aku pun terikut sama perangai dia yang tak amik gula. Tapi tu lah, bila dah no longer with him, datang balik perangai letak gula aku nih. I can’t afford to drink without sugar, just yet. Tapi pandai tak bagi anak2 makan gula or something memanis.

Eh eh namanya pun mak kan.

Kita nakkan the best untuk anak2 kita kan.

 

image

Sebenarnya anak2 kita ni tak perlukan penambahan gula dalam air minuman dan makanan depa. Gula yang ada dalam buah-buahan sebenarnya dah mencukupi untuk tumbesaran depa. Kalau dalam masakan pun, letak secukup rasa garam, aku pun tak menggunakan gula dalam masakan melayu nih. But I heard di Kelantan, kalau masak pakai gula yer. Hah tu memang aku tak leh makan sangatlah, manis ko!

Air dah manis, makan pun manis. Camner tuh?

Ngan kuih muih kita lagi, seri muka, keria, pisang goreng Aseana tu siap ada gula merah lagik, hah lebatlah kita punya these selections of :

1. obesity
2. gusi/gigi caries
3. diabetes
4. darah tinggi
5. heart disease and stroke

Tu pasalnya orang Malaysia kita ni banyak penyakit ’3 beradik’ coz kita ni amik gula ke main wajib ada dalam makanan minuman kita.

Tapi ini bukanlah bermakna kita tak perlukan gula langsung, but pengambilannya harus dikawal, dulu aku bantai 3 cube gula untuk segelas kopi hitam. Now dah slowly kurangkan ke 2 cubes sahaja. Nak reduce ke seketoi macam menzalimi diri sendiri pulak, baik minum air suam jer dah kalau minum kopi pekat hitam tu jadi pahit semata hahahaha!

So as a mom, aku memang pantau sangat2 ngan budak2 ni punya pengambilan gula. Nak makan ice cream boleh? Once in 2,3 weeks bolehlah. Gula2? Memang hangpa akan tengok budak2 tu tak berapa sangat coz dah diajar pun gula2 candy tu tak molek dimakan. Tapi memang aku galakkan depa makan buah, cuma diorg ni kalau makan apa2 nak disiap2kan bukak depan mata baru depa nak makan, sama je ngan bapaknya.

Kalau tak dipotong hiris sesiap, memang sampai kecutlah limau epal tuh takdenya depa nak usik. Rerasanya tahun lepas ada gomen buat kempen pengurangan gula kan, korang pun kena sama ingatlah. Jangan aku tulih ni korang baca tapi tak buat pulak.

Ada orang tak kisah pun anak2nya makan sweet candy nih, tapi if possible dilarang keras and cuma amik untuk ‘merasa’ sahaja for the kids. Sebulan sekali ke, yelah namanya pun budak2, semua yang manis and packaging jajan tu dahlah cecantik, attract depa sesangat kan, but kita yang tua ni lah kena monitor.

Sebenarnya mengurangkan gula atau berenti gula dalam minuman untuk orang tua boleh mengurangkan berat badan, but take it slowly, bukan diberhentikan serta merta. Ni kang ada pulak yang bila dengau berenti amik gula terus nak kurus cepat kan. No, jangan buang terus gula tuh, kang energy ko nak dipakai jugak.

 

image

Mak yang superactive sebab gula berlebihan :)
So pls, reduce your sugar intake!

Nak memahamkan korang yang added sugar macam corn syrup solids tuh, sukrosa, glucose syrup pun and banyak product dalam children kita nya makanan minuman ada gula tambahan.  Dan mana pula dalam gula tambahan nih pun juga dari natural source seperti tumbuhan. Tetapi tu lah kita tak naklah sugar intake yang berlebihan pada anak2 ini menggangu tumbesaran diorang pulak, tidak perlu sangat dalam pengambilan makanan minuman anak-anak kita pung. Sebab tu lah bila kita nak beli cookies, or any junk foods, minuman apapun ko kena belek the ingredients. Added sugar nih pernah tak korang dengar kalau terlebih diamik dek anak2, depa punya hyperactive kemain sakan pulak.

Aku takde pun buat study pasal betul ke ngan added sugar boleh buat anak2 kita ke main active, but I heard from my reading, from kawan2 aku punya pengalaman. Mungkin benar juga boleh buat budak2 nih jadi resah nak tidur malam, banyak nau sugar dalam air minuman carbohydrate yang depa amik kan.

Sebab itulah tahun lepas gomen buat promo untuk pengurangan dalam menggunakan gula. Eh gula ni manis lah, suka nau ke makan minum memanis. Tak pening ke pala ko minum manis manjang? Aku ni kalau dibagi air sirap ngan air suam if lunch kat gerai, aku bedal air suam. Air suam tuh kan dia punya nikmat lalu kat tekak, terbaik. No sugar at all!!

Perbanyakkan minum air suam, berliter2 pun takper, kurangkan pengambilan gula baik dari added sugar dalam minuman makanan ciptaan manusia mahupun dari gula natural yang datang dari buah-buahan kita tuh. Manis2 ni tak berapa molek dik, boleh cepat dapat 3 penyakit je nanti…

Khdimat pesanan masyarakat dibawakan oleh Redmummy.com

 

Comment: 37

Blog for ringgits!

 

dulu ada budak sengal ni cakap

saya bukak blog sebab saya tengok RM tu dapat earnings ribu2 dari blog, so tu pasal saya ikut sama bukak.

skang kalo ko tanya dia, the answer will be:

camne aku jawab kat vlog, camtu lah dia ikut jawab sama. so bebal punya budak!

ape kes korang ni hadap sangat sampai buat fraud click, dok click sana click sini. dok suruh orang click2 kat iklan ko siang malam. menyampah ok!

pernah ko tengok RM nih suh korang ‘oi click aku nya nih kiri kanan atas bawah’

pernah?

nak bertunjangkan duit pun, jangan sampai membodohkan diri. paling tak bley blah siap ada pesan kat blog ‘jangan lupa yek dah baca tolong click’

ada jugak bloggers pesan kat dalam komen or hujung entry ‘hah apa lagik, tolonglah click iklan aku nih’

wei dey!! stop doing it lah, cabut menda tuh immediately kalao ko dok push2 orang suh clickkan banner tuh. paling tak molek bila ada yang buat click palsu. hangpa ingat wpun ada ratusan ribu bloggers, ko ingat @nuffnangmy tak boleh tau apa yang original apa yang fraud.

Lagi satu, cukup aku menyampah ‘kak i follow you, pls follow me’

janganlah gitu, orang akan baca orang akan follow bila depa dah comfortable ngan ko. Ko nak letak link lam RM, ok no hal, tapi yang tak agak2 tu suh RM letak, tapi bila RD pi siasat blog ko, satu hapa RM punya link pun takdek. apa barang bang?  nemai tu small matter lagik, ini yang dok bising2 suh orang click click ni yang aku rimas betul.

Kak mai lah blog saya and jangan lupa click iklan saya yek kak :)

rasa irritated tak?

Orang suh tengok Vlog RM degil, hah kan aku dah bukak satu entry nih. Taulah duit tu penting, leh gak bayar bills tu lah, bayau kan gini bagai, tapi jangan sampai dok tarbiah kat sume orang paksa2 orang suh pi click, jap2 click sana sini. Heh rimas!

so soalannya….

image

 

Comment: 85

Jom layan Internet TV! JOM JOM!!

48hours sticky sponsored post, please scroll down for new entries.

Pernah tak korang stuck kat mana2 with no TV to watch. Misalnya stuck kat office malam2, so terlepas your favourite TV programmes. Tak pun stuck kat rumah tapi TV pulak rosak, adus. Lebih2 lagi kalo time tu la pulak ada live programmes, ade live sports. Sure tension giler kan.

 

Ok let me introduce the new service by FineTV iaitu IPTV. Tengok TV dari internet. Ai suka, sambil2 berblogging sambil2 tu boleh layan TV. So basically FineTV menawarkan movies, TV programmes dan juga Astro channels secara online.

With FineTV you can watch your favourites TV programmes anywhere & anytime as long as you connected to internet. Aku rasa sekarang ni semua orang dah sentiasa online, tengok jer la kat restoran2 mamak yang ade free WiFi, masing2 dengan laptop berinternet dok. So sambil lepak2 mamak pun leh layan TV Memang la kat restoran tu ade TV jugak, tapi masalahnya dia pasang ke cerita yang korang nak tengok tu? hiks

 

Tapi Kak Red, FineTV ni ade channel ape jer?

 

Ha baru nak citer, currently, they provide:
-  42 Live TV channels
-  10 VOD Channels
-  Netcom (Interactive Communication channels that offers Video Conferencing services)
-  Helo Tune (An Ineractive Internet Radio Channels)

Ni antara TV channels yang ada:

 

 

 

Ha banyakkan TV channels yang dia tawarkan. AXN pun ada, ai like hiks.

Apa lagi yang best nya FineTV ni?

FineTV ni tak payah pakai satellite and dish, so they don’t drill your wall :) Lagi satu kita boleh  Pause, Rewind and Forward. No fixed time, korang boleh set masa sendiri dan juga they offer Internet Access thru TV, Video Conferencing thru PC, Notebook, Laptop and TV.

 

Selain tu, ini juga diantara FineTV features:
•    Easy Access
•    Always open 24hours
•    Viewing Video On Demand
•    Live TV Channel
•    Interactive
•    No Schedule
•    Unlimited Channels
•    Enable Video Talk
•    Personalised Channels

Kena bayar ke Kak Red?

 

Of cos la kena bayar kalo dah service macam ni. Korang kena beli a dongle, plug into your computer, connected to internet and walllaa you can watch your favourite shows anytime, anywhere! FineTV ada beberapa attractive subscription fees. Untuk period starting 21/1/2011 , kita boleh participate untuk recommend berapa fees yang sepatutnya thru their website’s subscription form.

 

Once korang beli the dongle, dalam masa 7 hari berkerja depa akan deliver ke rumah korang & dalam masa 10 minit dia akan activatedkan dongle tu & ready to watch the TV from your PC ataupun laptop :)

 

 

Oooo btw, not only TV programmes and movie only, but they also have Radio channels too. Waa hot.fm pun ada, teringat depa call ai dulu tu hiks :)

 

Lepas ni ade yang tak buat kerja pulak kat opis ni sebab melayan internet TV ni. Jangan korang, tak baik camtu tau! Tapi kalo bos takde, ape salahnya dok hikss ;)

 

Btw, FineTV is licensed under MCMC. Jom layan internet TV pulaklah.

Khidmat pesanan masyarakat IPTV is brought by Redmummy.com

Comment: 47

Have u been ABUSED? ABUSE!

IMG_8459

She is officially married with a Muslim guy. n the rumors katanya dia dah memeluk Islam, TRUE. Alhamdulillah. Even the husband was there too, baju sama gak depa pakai sedondon cuma suaminya berkemeja pendek. She confirmed that, aku tanya direct gak terus kat dia, introduced the hubby too.

The beautiful Daphne Iking.

korang perasan tak muka artists nih kalau tak pakai make up apa pun, baju simple pun, tetapppppppppppp vass meletup cantikkan?

IMG_8416

Kal Joffres, Yuen and Daphne

launching the signing page of pink board for MANIfesto

IMG_8467

Cindy’s bf, Cindy, RM and RD…

IMG_8475

This is my first time coming to The Actor’s Studio, Lot 10. Kecil and just nice untuk play yang tak yah nak tukar2 banyak perabut gitu.

IMG_8491

So the play starts, camni yek nak citer…

ok the ABUSE Life Sdn Bhd 6 is a story bout all survivors and pengalaman dari kawan2 mereka or ahli keluarga mereka. Mereka yang telah mengalami pengalaman pahit apabila menjadi mangsa abused. It can be via mental, physically, and worst bila ada yang menjadi mangsa to sexual abuse.

I hate to read the stories in the newspaper bila anak2 kena dera, anak2  kena cabul, anak2 kena rogol. Bukan sahaja anak2 tetapi juga kita orang besar nih, yang mungkin menjadi mangsa.

Mungkinkah kita berdiam diri or kita berkongsi cerita itu in public?

Kalau kita ceritakan pengalaman kita menjadi mangsa penderaan tak kira dari bentuk apa, apa pula pandangan masyarakat to us? One question mark yang punca mengapa ramai yang lebih redha berdiam diri.

Will Quah (ingat saya ada jadi speaker untuk HP jugak last year? he was the MC for the event), sharing his experience, menjadi mangsa deraan oleh…..??

… aku nak korang sendiri pergi tengok :)

IMG_8494

Seorang lagi survivor, bertudung hitam, sedang mengandung anak ke2, famous gak dia nih. Sekali tengok je kusudah kenal, Tria Aziz. The winner of Audition.  She s one of the survivors. Mendengar her story telling, masyallah, kuatnya dia hidup. Apa kisah di sebalik penderitaan or abused yang Tria alami, kisah benar. kamu kena sendiri nonton.

Sedih….sangat sedih. Camne dia leh kuat berkongsi kisah tu yang buat aku pelik. Coz i dont think i can stand up there to tell the whole world bout the abused yang aku dapat. Can you?

Seorang lagi survivor, i will not mention siapa, again…kamu kena pi tengok sendiri. Dirogol. At this hour, memang kalau ko tak rasa sebak tak tau lah…

These are true stories. They are real people, real story.

IMG_8496

Message utama ialah untuk kita hentikan penderaan terhadap mereka yang tidak berdaya.

1. Anak…anak kecil ni memang tak mampu nak melawan. Tetapi sekiranya penderitaan ini berpanjangan, future depa mungkin tak akan terang. Kalau kita dok marah2, pukul, bantai, hantuk pala depa, pilih kasih anak yang sulong bagus, anak no 4 tak bagus, rogol, cabul, sodomize, and macam2 jenis penderaan batin serta fizikal lagik. Ni yang buat aku sendiri kena sedar diri, to kurang2kan membebel ngan anak2.

Be their frens, let them share their stories. Hear them.

2. Wanita – pompuan ni banyak malangnya coz kita lemah. Tapi jangan sebab kita lemah kita tak leh nak melawan. Tapi banyak kes rogol, dera, wanita mangsanya. Ada suami yang dok menaji isteri jer, ada bapak yang dok membelasah maknya, anak2 pompuan dibelasah sama.

3. Lelaki – lelaki yang dewasa sebagai pelindung, tetapi sebelum menjadi pelindung, sewaktu kecil mereka mungkin menjadi mangsa penderaan jugak. So hidup ni macam satu pusingan, yang kecil yang besar yang berkuasa yang lemah semua mendapat habuan penderaan.

4. Binatang – aaa aku pencinta haiwan. Aku memang bela kucing, that s for sure. Terapan kasih sayang pada binatang nih, aku tonjolkan mostly pada kucing, tapi my kids, specially Abang, sangat2 menyintai apa jenis binatang pun. Kalau boleh dia nak buat zoo gamaknya kat rumah tuh. Penderaan bukan sahaja pada manusia tetapi hentikan juga pada haiwan.

Tu ada berita recently kuor, bape ratus lembu diracun secara perlahan2. Mati semuanya. Masyallah. Bukan ajer penderaan secara maut pada lembu, pada tuannya jugak!

IMG_8520

Right after the show, we mingled around. Taking photos and borak to each other….

IMG_8531

Some of the bloggers yang hadhir …..

i will add in their link here, guys in the photos, pls drop your link yeah. Dah kat kol 2 pagi mak buat entry nih, memang tak larat nak mencarik.

IMG_8538

Ada lucky draw for those attending…

I won, got the book and the RM50 voucher of Times.

IMG_8534

Susan, Yuen (she s planning for the 4th child after June, so the baby lahir on the Dragon year, katanya lah ahhahaha)

IMG_8542

Twitter’s book!!

this reminds me, 2 writers hutang aku 2 buku from the interview session with RM…2010 punya project tuh!

IMG_8418

Baru mak tau the black shirt is the President of GPlusmy hek? The famous Shah…jom teh tarik gebang? N the tall guy is Elwyn!

IMG_8545

The group of Nuffies and Bloggers …. mau link kamu ditempek di sini? do drop your comments here pls…. acik tak mampu nak carik tempek dah kelalokan ya hazab la nih…hoi letih ngantuk ko buat entry nih coz nak siapkan on time gak.

http://www.teratakarmo.com/
http://www.farra-eng.com
http://www.Shannonchow.com
http://www.tianchad.com
http://rabiatuladawiyah.com/
http://jackielwh.blogspot.com/
http://www.tehtarikmemoirs.com/
http://www.kakinakl.com/
http://www.tikkoss.com/blog/
http://www.ciklilyputih.com/
http://withelwyn.com/
IMG_8509

The play nih mesti wajib tonton afdal sunat nonton….only 90min show sahaja. For the Life Sdn Bhd: Abuse, show sehingga 27th Feb 2011, di The Actors Studio, Lot 10

Harga ticket mengikut maklumat yang kudapat from the Director of Tandemic, Kal Joffres, IT IS FREE. but please reserve your tickets over www.kakiseni.com yeah.

Show is directed by Dato’ Faridah Merican.

IMG_8448

buek apo tu kak red ngadap dinding?

I m checking the site of Manifesto

n trying to join their Women 100 FB

n to follow their twitter too

The Sign It, Share It, Do It MANifesto is also a partner to Churp Churp and Nuffnang :)

Sekiranya tidak menjadi besar, boleh pakai anonymous names jugak….bisa kalian sharing the pengalaman abused yang pernah korang alami? Tiada siapa tahu siapa kamu yang bercerita di sini. Thanks.

Comment: 62

I Quaker!

Ok since kita Malaysian memang suka makan, itu memang dah jadi amalan kita dari dulu, pagi bantai nasi lemak, roti canai dan macam2 lagi la. Campur dengan lifestyle kita yang jarang ber exercise pulak plus kalau ada family history lagi la parah. Dapat pulak menu harian kita siap bersantan-santan lagi kau. So macamana?

Nak suruh kita kurangkan makan makanan yang berkolestrol tinggi memang jangan mimpilah.  Tapikan banyak kita dengar sekarang news orang meninggal tiba-tiba sebabkan heart attack. Memang banyak dah kes-kes macam tu. Naik takut kita dengar. So nak share some info with u all, sekarang ni lebih 3 juta rakyat Malaysia yang berisiko dengan penyakit jantung. Actually heart desease adalah pembunuh no 1 di Malaysia dan 1 dari 8 kematian adalah disebabkan oleh heart desease ni. So apakah antara puncanya? Tahap kolestrol yang tinggi adalah salah satu dari puncanya. Mesti ramai orang dah tau kot pasal nih?

Agak-agak korang bila kali terakhir korang pergi buat health check up? Ke memang tak pernah pergi buat test? Actually aku pun tak ingat bila last time aku buat hiks. Dah la kita ni jarang exercise, pastu makan memang main lantak. Tahap kolestrol memang toksah cakap la, tinggi melangit uishhh bahayaaa dik oiiii

Why not kita check dulu kita punya risiko on heart desease ni. Come join saya  ke myhealthyheart.com.my to check our risk of developing heart disease ni dengan health heart test ni. Once korang completed the online heart health test tu, korang akan dapat discounted voucher untuk health screen at BP labs lagi :)

The heart health test

Awareness is the 1st step to better heart health!  Memang tepat sekali ungkapan tu!

Yey I’m at Low Risk

Apa yang paling penting, kita kena aware yang heart disease risk amongst the Malaysian are really high. So we better take our 1st step. Do the heart health test to check our level of risk. Harap u all pun in low risk gak ya.

Untuk kurangkan tahap kolestrol kita, apa kata aku suggest korang makan Quaker Oats. Quaker ni dapat menolong menurunkan tahap kolestrol secara semulajadi dan ianya disokong oleh scientific studies dan diluluskan oleh US FDA since 1997 and even by Malaysia’s MOH.

In the same time jom join sekali Quaker mission to make Malaysia Heart-Healthy. Jangan lupa to invite kawan-kawan and family member yang lain to do the heart health test & to join sekali mission menjadikan Malaysia Heart-Healty. Mission ini juga disokong sepenunnya oleh YJM, IJN & BP Lab.

My pledge of the mission is to try new heart-healthy recipes :)

Ingredients for Kerabu Pucuk Paku

30 g Quaker quick cook oatmeal (Oat cepat masak)
2 Tbsp dried prawns
2 cups (120 g) plucked fern shoots
1 torch ginger (bunga kantan), finely sliced
6 shallots, finely sliced
1 red chilli, seeded and shredded
1 ½ Tbsp lime juice
1 Tbsp sugar
½ tsp salt
½ tsp freshly-ground black pepper

So terus aku download heart healthy recipes dari myhealthyheart.com.my site. Kerabu pucuk paku sounds so delicious :) Dan banyak lagi heart healthy recipes lain yang terdapat di site Quaker ni.

Quaker adalah brand no 1 in hot cereal category di Malaysia. Quaker juga adalah satu2 nya makanan yang terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan kadar kolestrol di dalam badan kita. Come jom ‘Make Malaysia Heart-Healthy

image

Take care of your heart health. Jangan cakap aku tak warning korang ya!
N be very energetic like me….terlompat2 mak merah dibuatnya hahahaha :)

Khidmat pesanan masyarakat Quaker is brought by Redmummy.com

Comment: 43