Nuffnang

Andai RM terbang bersama AirAsia ke Australia…


Dahulu saya dijanjikan untuk terbang ke Australia. Tetapi hingga kini project Australia belum nampak bayangnya. Itu biasa sahaja dalam project blogging saya, terkadang impian kita tinggal tak kecapaian. Hari ini kita cerita virtually kenapa saya teringin untuk ke Australia.

Saya tidak kenal siapa Dr Ling, tetapi bila beliau menjadi johan untuk Extraordinary Taxi ride contest award by Western Australia’s Tourism Minister Elizabeth Constable  kemudian travelling bersama his brother Sahun dengan merantau ke Western Australia .  Oh bertuahnya badan kamu hai Dr Ling. Uniknya, they were driven around by taxi driver Dough Slater yang mendapat votes tertinggi di dalam online campaign untuk driver yang Most ExtraordinaryTaxi Ride.Tahniah Dr Ling! Find out bout his journey via these 2 links:

http://www.bethepassenger.com/blog.php

http://www.extraordinarytaxiride.com.au/journey-blog.php

So kalau Dr Ling pergi mencapai impiannya, aku pun naklah jugak pergi, but orang kata, sebelum kita dapat melangkah ke sana, mehlah berangan dulu apa yang bestnya di Australia hingga bikin saya melonjak mahu ke sana.

image

Shoppinggggggggggggggggggggggggggg!!!! Ini memang always be in my list lah. Aku kalo pi memana tengok tempat tu kalo shopping dia best gilak, memang laju je meloncat. Tak kiralah kalau takdak duit pun dapat pergi tengok amik bau pun and feeling bergambar kat tempat yang heaven for shopping ni yek. Dengan lebih 900 specialty shops yang dibuka selama 7 hari seminggu, fashion lovers macam aku memang akan laju maju ke King Street, rumah yang penuh dengan Gucci and LV. Perth juga adalah dunia jeweleries, dari pure gold, silver  and platinum.

image

Pun gitu aku pun suka dengan melawat keindahan negara orang. Tak indah pun, aku pergi jugak wpun budaya hujan batu di negeri kita lebih cool, but there s nothing wrong to study bout other ppl’s life and culture. I love to travel. Hai sedihlah, bila buat entry ni rasa macam nak terbang je ke Australia. Andailah rezeki dipanggil ke Australia ada, maka adalah ia. Kings Park & Botanic Gardens di Perth Western Australia adalah the largest innercity parks in the world, dengan showcasing some of the world’s unique flora dan fauna. Perth juga satu2nya city di Australia yang aku boleh pilih untuk explore by picnic di tepi ocean sambil menikmati sunset. Romantiknya :) . Kalau dah berangan nak ke Perth macam ni, harus gayak bawak RedDaddy nih. Kemudian visit ke Rottnest Islands boasts dengan beaches dan bays nya yang bersepah untuk kita lihat binatang2 dan kehidupan laut, sambil naik ferry. Oh feelingnya……to the world famous quokka, satu lagi unique marsupial yang hanya boleh didapati di Western Australia.

Terbang berangan dengan RM, kenalah berangan dulu baru dapat pergi, join me the experience to Perth versi berangan :)

Lepas dah feeling pi Perth, terbang pula ke Western Australia terutama dari June hingga August cos waktu itu kita boleh beli fresh truffles atau terus enjoy dari WA’s fine restaurants, sedapnya.The South West region of Western Australia juga telah dinampakan sebagai the world’s top 10 regions in Lonely Planet’s Best in Travel 2010 and famous dengan beaches dan forestsnya. Berjalan pula ke The Valley of the Giants Tree Top Walk, dengan 600 mtrs jauhnya untuk minimise the impact on the forest, terbayang sya berjalan di forest yang tinggi pohon2nya with breathtaking experience.

image

Mungkin kemudian pergi ke The Coral Coast untuk berenang melihat ikan2 terbesar di dalam lautan (oh saya tidak pernah mendapat advertorial untuk aksi lautan lagi kan?) kemudia melihat whale shark yang panjang. Ini kita saksikan di Ningaloo Reef. Bukan tu jer, boleh selami lautan yang dalam melihat coral reef yang easily accessible from the shore. I dont have sinus problem now so i can be a diver :)

Pun begitu, boleh juga kita ke Monkey Mia yang amazingnyadengan 40tahun wildliferitual, ke Shark Bay World Heritage Area untuk melihat 16 sites worldwide yang penuh dengan 4 natural criteria dari natural beauty, biological diversity, ecological process and link untuk ke sejarah bumi.  All in all, Western Australia adalah tempat yang wajib aku lawati bila diterbangkan ke Australia nanti, dengan lebih 12ribu species of wildflowers, dan merupakan antara state yang terbesar di dunia, landscape yang memberi inspirasi pada saya yang hanyalah seorang blogger, tetapi dari perjalanan mata ku akan membuat tulisan saya di RM lebih cantik. Itu semua ilham yang boleh saya olah di Australia.

Juga saya membayangkan untuk berada di dalam unique rock formations yang ada di sana, bersama rakaman lensa di waterfalls terindah, dengan climate yang sangat varied, memegang ikan paus dan dicium dia wahhhh….yang hanya bisa saya rasai setiap bulan June hingga December, dan akhir sekali beriadah di tepi pantai indah Western Australia sambil memakai bikini merah. Wah bikini ko, jangankan ko pitam, aku pun macam terpengsan pun sama pakai bikini :P .

image

Mungkinkah perjalanan saya ke Australia nanti bisa diterbangkan oleh AirAsia yang mempunyai tambang berpatutan dan very reasonable. Saya perlu menambah lagi pengalaman terbang ke negara orang, dan saya juga perlu memenuhkan koleksi pengalaman terbang dengan AirAsia kerna selama ini, pengalaman ke Hong Kong pergi dan pulang melalui AirAsia masih tidak mencukupi.

Saya harap kemungkinan itu akan jadi nyata. Saya mungkin pasti dan tidak ke Australia untuk singgah ke Perth dan Western Australia, hanya melalui penerbangan yang dianggap berpatutan only via AirAsia.

Khidmat pesanan masyarakat AirAsia is brought by Redmummy.com

Comment: 25

Pandemic flu or seasonal flu BOLEH MEMBUNUH!

Entry yang sangat berilmiah…48hours sticky post.

Kita kat Malaysia sedang berada di gelombang kedua H1N1. Gelombang H1N1 yang pertama telah menjadikan my son salah seorang mangsanya. Dulu aku macam on denial jugak, camne abang boleh kena, but alhamdulillah sebab aku cepat bawak to hospital, and doctor cepat bagi tamiflu, abang was then recovered. Itupun 2 minggu gak dia lemah.

The 2nd wave of H1N1 datang lagi. If ada yang masih lagi belum tahu apa H1N1, it s not the common flu or cold. Semua orang berisiko tinggi untuk mendapat virus nih, kadang2 kita tak rasa yang kita sebenarnya mengidap H1N1 coz kita hanya carrier.

IMG_5088

Bezanya setiap symtoms untuk Flu or Influenza infection mostly:

1. Fever – kita rasa demam macam biasa, but for influenza, demam sangat lama dan temperature sangat high.

2. Kepala pening – jarang untuk allergy dan cold tetapi ada untuk flu.

3. Keletihan sehingga untuk berjalan juga tidak mampu – tidak dan jarang terjadi untuk allergy dan cold tetapi sangat usual untuk flu.

4. Stuffy or running nose, sneezing, dan batuk dan sore throat – common dan usual untuk allergy dan cold tapi kadang2 sahaja ada untuk flu.

IMG_5105

Jangan tunggu sehingga dah ada simptom tuh baru nak pergi jumpa doctor and amik the medication. Sebelum kena attack by the symptom tu dari sekarang perlu ada kesedaran untuk mengambil pencegahannya. Bawak badan korang tu, cakap je kat doctor yang korang nak amik the vaccines. Protect your family first, protect yourself too.

When I was approached by the client through Nuffnang for this task, I m so glad to accept it. Coz sebagai ibu dari mangsa anak H1N1, saya tahu perlunya kepentingan untuk mendapatkan  this vaccines. Antara kita yang belum lagi terbuka hati untuk mengambil the vaccines, boleh mulakan langkah untuk mencegah seperti:

1. Tidak berada di tempat awam yang terlalu sesak

2. Avoid unnecessary travel, specially luar negara. Kalau perlu untuk travel jugak, amik the vaccination flu 2 weeks prior to your travel date.

3. Lebih elok berada di tempat terbuka (tetapi bukan di tempat yang sesak), not in an enclosed airconditioner environment.

4. Bersedia untuk memakai mask setiap waktu apabila berada di tempat awam.

5. Avoid visiting patients yang dijangkiti virus H1N1.

Tu pasalnya masa abang dok spital dulu, noone is allowed to visit him. Hanya me, Sirman and Gegirl je yang bertangga sama, coz we also had to go check ourselves, whether infected or not.

IMG_5191

Our talk and presentation of the day was given by Dr Wong Teck Wee from Hospital Serdang. Selain RM, Iza The Pink, Shila Shower and Chan Lilian adalah 4 ibu yang terlibat untuk project memberi kesedaran ibu bapa, pembaca dan orang awam tentang kepentingan untuk mengambil the flu vaccines  . We were not just coming to ge the right info and presenting it to you readers but kami juga datang untuk dicucuk2…..

This flu vaccines is NOT only to prevent H1N1, but actually to prevents much more than just H1N1. It also protects against other deadly seasonal flu viruses as well. I was given 4 jabs for anybody yang aku nak bawak, of cos, I brought my own family members. My husband, my daugther, myself and my bro in law. My son Abang tak perlu coz masa dia kena arituh dia dah amik tamiflu but that doesnt mean dia tak boleh kena lagi ek. Mungkin bukan H1N1, but virus influenza lain pulak…bare in minds that this pandemic flu or seasonal flu, virus2 ini semua boleh membawa MAUT. Thus, yearly vaccination is the most cost-effective protection against this deadly virus. And yes, this vaccines adalah utk mencegah & melawan virus yg membawa maut ini.

Talking about virus influenza H1N1 ni, korang tau dak rupa2nya ade 3 jenis Influenza ni, Influenza A, B & C. Antara 3 jenis ni, Influenza A & B boleh menyebabkan more severe disease and can cause epidemics. The reason is because these viruses are able to change their genetic makeup.

Adakah Influenza benar-benar berbahaya?
Ya. Virus influenza menyerang sel-sel pernafasan dan menyebabkan kita mendapat high grade fever, sakit badan, sakit kepala, batuk, sakit tekak dan kelemahan badan.

IMG_5184

My bro in law works in one of the local hospital, sangatlah aku strongly suggest dia amik vaksin  ini.

IMG_5173

Sirman….muka seriau takut kena jarum, padahal takde rasa sakit langsung, rasa semut gigit pun takdak. Alah ko jarumnya kecik jer….

IMG_5164

For Gegirl, Doctor Dominic cucuk di punggungnya coz she s still very young. In fact for her, she needs to take 2 jabs, the 2nd jab has to be taken at my family clinic. Team of this client is sending the jab to my personal doctor. Tengok Gegirl senyum jer, mana ada sakit kena inject walaupun dia sangatlah seriau bila dapat tau nak kena cucuk.

Untuk RM sendiri boleh tengok dari video ni yer…

Sepatutnya tiadalah side effects yang memudaratkan, it s depending on your body jugak, tengok orang. Ada Doctor cakap ibu ayah dia amik jab nih, sihat walafiat memang takde kena demam hapa, tapi adik dia yang umur belum 30taun, lepas 24jam terus demam!So anw, antara side effects yang ko akan dapat, ada mild fever, muscle pain and keletihan yang tidak akan berpanjangan usually last for 1-2 days.

Even saya dan family pun selepas amik jab untuk vaccination ini, tidak ada kena side effects langsung. So to all of you, mehlah cepat sedar, untuk bertindak pantas ambil the vaccination. Kalau pergi kat hospital kerajaan, it s foc sahaja, tiada bayaran dikenakan, but kalau private clinic or hospital, adalah sedikit bayaran itupun tak mungkin sampai RM100 per jab. Saya tak berapa pasti pun harga untuk mendapatkan vacci ni, depending on your preferable clinics yer.

IMG_5052

Untuk ibu-ibu….soalan yang biasa ditanya bila nak amik flu vaccine nih:

Can I get vaccinated if I am pregnant?
Current recommendations says “Yes” to the killed vaccine.

Can the flu vaccine give me the flu?
No. It’s a killed virus !
Small percentage may develop influenza like symptoms but NOT the disease
Takes 1-2 weeks to offer protection, may get the disease during that window period.

Can I get vaccinated if I am breast feeding?
Yes you can.

Pandemic flu or seasonal flu or influenza ini membunuh, tidak kira dalam gelombang mana pun, regardless dalam waktu seasonal atau purata yang menghidapinya kurang, virus2 ini sangat bahaya. Precautions perlu kita ambil, again I repeat, it kills us. Semakin hari semakin naik numbers of Malaysian yang dibunuh oleh virus ini, so kenapa kita tak nak mencegah dari sekarang. Get your jab from the local clinics/hospitals immediately.  Cegah lah sebelum terlambat, kita tak tau anak bini suami kita or ibu ayah kita akan terlepas dari ancaman virus2 ini, so please please, prevention is better than cure tul tak?

Hopefully by taking this vaccines our chances are veryyyy slim to be in those statistic :)


Comment: 11

Project Alpha Season 2 – Joe Klubbkidd

Helping to promote Joe KK’s videoes pulak yek…. Tonton Joe and dunia Akademi Fantasianya only di Project Alpha Season 2 :) .

he s my fren so i support him, tu pasal harus tempek video dia lam nih yek! go go Joe!

Adiosssss!

eh eh Bonjour :)

Comment: 1

Astro B.yond PVR Blogger Challenge!

48hours sticky post, do scroll down for my new updates….

IMG_6610

The 4 bloggers for the Blogger Challenge in conjunction for the road show of Astro B.yond PVR at Midvalley.

IMG00062-20100605-1109

Kan saya dah cakap, kalau datang to the Astro B.yond PVR Event ni, kamu akan dapat goody bags seperti yang dipegang oleh subject di atas. Subject di atas tu antara penyokong kuat RM, habis tuh dah sehari suntuk kat sana ingat duduk melangut sesaja je ker :)

IMG00057-20100605-1053

This fella bersama ramai yang lain membantu RM berkempen untuk mendapatkan votes tertinggi from the shoppers di Midvalley Megamall…tempat berlangsungnya Bloggers Challenge for 4 bloggers yang dikurung di dalam ala2 kaca tak lah kaca sangat pun (leh je lompat keluar) selama lebih kurang  8 jam.

IMG_6262

This is how it looks like from the 2nd floor of Midvalley, berlangsungnya juga road show Astro B.yond PVR untuk those shoppers yang menyinggah dan bershopping di Midvalley…

IMG_6293

First task – I hate it hahahahhaa, coz saya terus terang cakap, I’m not  familiar with the remote control. Kalau remote for decoder Astro yang biasa tu pun aku tak berapa mahir, tau tekan 701 jer for AXN tu pun sbb nak tgk CSI tapi for this task…. dah la new remote, i have to find the AFC channel dlm jangka masa yang terpantas, end up I was the most lembab among all 4. Boleh 4 minits aku amik masa utk merekod channel AFC tu sahaja…iskiskiskkk… org lain buat in few seconds jer :P

_RUL5244

Next task – we need to blog and gain comments from our 1st post in the blog….last comments kena masuk by 11am,  I managed to post it on time but hanya selepas pukul 11pagi, berpuluh2 komen masuk, aisay, last call pukul 11 pagi kak bang oi. But saya terima kasih sangat2 for your participation, bantu saya untuk meraih the most commentators di post yang saya tuh. Eiling menang task ni & got 50 points for this task.

Oh FYI, setiap task kalau leading dapat 50points, kalau 2nd place dpt 20points, 3rd place dpt 10 point, no point for the 4th person.

IMG_6411

Sebelum tu di pagi hari sebelum majlis bermula pun, Jai and Lyn Yusuf sudah siap sedia menyokong dan bantu untuk saya meraih undi dari audience dan juga pembaca2 RM yang singgah di MV. Saya kan dok terkurung, tak boleh sewenangnnya kuor, hanya boleh out for toilet and prayer break sahaja. Makan pun dalam kandang kaca tu gak….They were among my supporters, ada ramaiiiiiii lagi!

IMG00063-20100605-1110

My hoster pun datang untuk menyokong saya….ya dah tentu dia mahu saya menang, all the way from Klang di pagi hari Sabtu, Serverfreak turun padang membantu berikan votes untuk RM :)

IMG_6252

Sepanjang pagi juga saya minum black coffee…struggling untuk mantap, lawan2 saya sumer bukan calang2 bloggers. Oh belum saya kenalkan lagik yek….They are Beautifulnara, Eyeris and Eiling! Sebelah kiri kanan aku lelaki yang sangat lasak, ada ke patut last task buat jumping rebut remote control, haisay….buatlah quiz ke hapa, barulah tercabar minda sikit.

_RUL5302

Nuffies, PR Agency dan Aza Astro yang tak putus2 mendera kami, they are also the judges throughout the event. Dioranglah yang kena kira semua markah2 yang ada, the points tu sume kena amik kira. It s not only from the votes, but also dari comments and participation dari readers via FB, tweets and blogpost jugak. Semua tu kay! Kasihan Nuffies, seharian duduk sama bekerja di sini.

_RUL5323

Perang kempen! Macam pilihanraya la pulak ;)

_RUL5326

Saya bawak kertas lukisan and marker merah sendiri, kemudian kami reramai pakai sesama hahahahha! Wpun bertanding tapi adat meminjam dan bantu membantu kena ada….

IMG_6355

Paling aku nak nangis bila dia suh buat highlight program, dahlah Huai Bin bagi gambar dari citer yang aku tak berapa follow, nak google carik pun dah terketar2, iskk, masa dah lah berjalan laju, nak gaining comments and LIKE from the reades lagik, manghaik, ngeri ngeri.

IMG_6378

Jessica came to support me too! Thanks girl! But even she came to support me, since Eiling needs  reader to replace us the bloggers duduk kat our seats, Jes helped her too. U see, we have to give & take and help the other bloggers too.

IMG_6394

Behind the scene, GBM girls Ayu The Sun and Yanok, Lyn, Eyriqazz and Jai berhempas pulas menagih undi dari mereka yang berada di Midvalley. Ingat senang ke kerja gini heh….They are all from my PR Agency :)

IMG_6405

Antara task yang paling siksa adalah bila kami terpaksa mencari pengunjung yang berada di sekitar Astro B.yond  PVR booth tu untuk singgah dan mendengar taklimat tentang Astro B.yond PVR. Dont have to register but to get them to get a seat pun ko ingat senang. It s like a sale job. Sampai aku kena sound ngan Logan my sales assistant yang tak bagi aku kacau orang lain punya customers. Hahahaha, I learnt the salesman job that day. Tapi apapun, saya berjaya jugak mendapat seorang abang dan seorang ala2 akak to listen to Logan’s stories on Astro B.yond PVR.

RUL_5370

Hampir masa ke penghujung, bermacam2 task lagi yang kena buat, u can see  my 2 pervious blogposts di RM, saya juga submit 2 links di FB utk soalan dan hightlight story, juga kena mohon undi hanya dari glass kurungan.

IMG_6446

My Chinese frens yang datang to support emm…no no, they came to support Eyerizz actually hahahaha sebab cik abang sorang tu sokmo throw party for them. Haze, Kim, KY and us the 3 bloggers, Eyeris and Eiling. Kim and KY so naughty, ada task bersama readers yang mana depa kena duduk kat our seats tuh, boleh trying to tweetjacking my lappy. Alangkan I have Yanok yang sangat kuat membela!

IMG_6457

Neo, Moli, Lyn, Yanok, Tian Chad and Yaty! All for RM!

IMG_6452

Kakak ipar saya dan anaknya juga datang menyokong seharian, she s the eldest  sister of Sirman, pembaca senyap RM jugak…sib baik mak mertua aku tak turun padang sama tau!

DIN_6201

For the final task, macam aku cakap tadilah rebut remote control. I was leading at this time, but belum termasuk comments dan voting lagi, so kalau either one of them dapat remote tuh, they will earn 300 points that can easily potong points saya. So nak tak nak for the PRIDE, saya terpaksa join the wrestling too. Gagal untuk percubaan rebutan pertama coz Eyeris got it, but for the 2nd round, saya akhirnya dapat jugak.

DIN_6311

Final announcement, I won the B.yond PVR from Astro… cant say much, badan dah penat, but quite happy coz saya tau ramai supporters yang datang seharian bertangga di Midvalley dan juga di online mahukan saya menang. Kalau gagal, saya akan menghampakan mereka jugak. Syukur, ada rezeki kali ni.

RUL_5525

No! saya tidak menang dengan mudah, Eiling, Beautifulnara dan Eyeris adalah lawan yg memberi saingan  yang sengit.  Eyeris tu nampak je pendiam tapi dia punya tangkas, aduhaii….task untuk carik sticker di dalam kawasan Astro B.yond PVR nih dia yg menang dgn membolot banyak stickers, me and BN dapat 6 stickers each jer. Kelakarnya aku and Eiling boleh berebutkan satu sticker yang sangat tinggi kedudukannya, knowing Eiling  yg tinggi mmg la senang je nak mencapai tapi tak dapat jugak coz si Eyeris tu lagi pantas menjangkau.

RUL_5607

Happy and tired faces….Michelle, Eiling, Huai Bin, RM, Fresh, Yuen Yee, Aza Astro, Beautifulnara, Eyeris, Van Dee and abang host from Astro.

IMG_6618

Thanks to Astro B.yond PVR for the Blogger Contest, I must also thank to the 3 bloggers yang saya kagumi semangat lawan yang diorang tunjukkan, masalahnya saya adalah seorang fighter, it s not the prize yang saya mahukan but bila dah ada challenge macam nih, mestilah saya all out paku kaw2 punya. Saya gembira bukan kerana menang, saya gembira coz supporters, readers & kawan2 saya berkerja sama memberi sokongan dan bantuan kepada saya, mereka juga adalah pemenang. Overall we had so much fun. Terima kasih to all of them, unfortunately hadiah tak leh nak kongsi hehehhehee ;)

Maybe, tak tau lah bila sy buat makan2 kat rumah sambil ajak korang nonton Astro B.yond PVR :)

RUL_5567

Using the Astro B.yond PVR:
You can Record instantly the current program, you can also record 2 programs at one time!
You can Rewind the Live TV, tak percaya? Only via Astro B.yond PVR!
You can Pause
the Live TV and attending your nature calls :)
You can Play at anytime, though u are recording your 2 fav channels!

Or Join Astro’s FB!

anw, YEY – I WON!! thanks to korang yang datang physically to support me, ada gambar yang tak kuor RM jugak.

Khidmat pesanan masyarakat Astro B.yond PVR is brought by Redmummy.com

Comment: 26

Behind the scene of Adidas OleKO Event…

IMG_5256

IMG_5260

IMG_5282

IMG_5313

IMG_5325

IMG_5333

IMG_5351

IMG_5367

IMG_5371

IMG_5376

IMG_5383

IMG_5395

IMG_5411

IMG_5365

IMG_5421

IMG_5426

IMG_5441

IMG_5451

IMG_5472

IMG_5477

IMG_5478

IMG_5492

IMG_5486

cukuplah sahaja dengan permainan gambar yek coz korang pun dah tengok video ni dalam Bonus episode project alpha…..Project Alpha Season 2 pun dah tamat, siapa pulak yang bakal featuring in the Project Alpha Season 3 …..

Good luck lah yeah..kita jumpa dalam Season ke 3 nanti :)

Comment: 11