Nuffnang

Pandemic flu or seasonal flu BOLEH MEMBUNUH!

Entry yang sangat berilmiah…48hours sticky post.

Kita kat Malaysia sedang berada di gelombang kedua H1N1. Gelombang H1N1 yang pertama telah menjadikan my son salah seorang mangsanya. Dulu aku macam on denial jugak, camne abang boleh kena, but alhamdulillah sebab aku cepat bawak to hospital, and doctor cepat bagi tamiflu, abang was then recovered. Itupun 2 minggu gak dia lemah.

The 2nd wave of H1N1 datang lagi. If ada yang masih lagi belum tahu apa H1N1, it s not the common flu or cold. Semua orang berisiko tinggi untuk mendapat virus nih, kadang2 kita tak rasa yang kita sebenarnya mengidap H1N1 coz kita hanya carrier.

IMG_5088

Bezanya setiap symtoms untuk Flu or Influenza infection mostly:

1. Fever – kita rasa demam macam biasa, but for influenza, demam sangat lama dan temperature sangat high.

2. Kepala pening – jarang untuk allergy dan cold tetapi ada untuk flu.

3. Keletihan sehingga untuk berjalan juga tidak mampu – tidak dan jarang terjadi untuk allergy dan cold tetapi sangat usual untuk flu.

4. Stuffy or running nose, sneezing, dan batuk dan sore throat – common dan usual untuk allergy dan cold tapi kadang2 sahaja ada untuk flu.

IMG_5105

Jangan tunggu sehingga dah ada simptom tuh baru nak pergi jumpa doctor and amik the medication. Sebelum kena attack by the symptom tu dari sekarang perlu ada kesedaran untuk mengambil pencegahannya. Bawak badan korang tu, cakap je kat doctor yang korang nak amik the vaccines. Protect your family first, protect yourself too.

When I was approached by the client through Nuffnang for this task, I m so glad to accept it. Coz sebagai ibu dari mangsa anak H1N1, saya tahu perlunya kepentingan untuk mendapatkan  this vaccines. Antara kita yang belum lagi terbuka hati untuk mengambil the vaccines, boleh mulakan langkah untuk mencegah seperti:

1. Tidak berada di tempat awam yang terlalu sesak

2. Avoid unnecessary travel, specially luar negara. Kalau perlu untuk travel jugak, amik the vaccination flu 2 weeks prior to your travel date.

3. Lebih elok berada di tempat terbuka (tetapi bukan di tempat yang sesak), not in an enclosed airconditioner environment.

4. Bersedia untuk memakai mask setiap waktu apabila berada di tempat awam.

5. Avoid visiting patients yang dijangkiti virus H1N1.

Tu pasalnya masa abang dok spital dulu, noone is allowed to visit him. Hanya me, Sirman and Gegirl je yang bertangga sama, coz we also had to go check ourselves, whether infected or not.

IMG_5191

Our talk and presentation of the day was given by Dr Wong Teck Wee from Hospital Serdang. Selain RM, Iza The Pink, Shila Shower and Chan Lilian adalah 4 ibu yang terlibat untuk project memberi kesedaran ibu bapa, pembaca dan orang awam tentang kepentingan untuk mengambil the flu vaccines  . We were not just coming to ge the right info and presenting it to you readers but kami juga datang untuk dicucuk2…..

This flu vaccines is NOT only to prevent H1N1, but actually to prevents much more than just H1N1. It also protects against other deadly seasonal flu viruses as well. I was given 4 jabs for anybody yang aku nak bawak, of cos, I brought my own family members. My husband, my daugther, myself and my bro in law. My son Abang tak perlu coz masa dia kena arituh dia dah amik tamiflu but that doesnt mean dia tak boleh kena lagi ek. Mungkin bukan H1N1, but virus influenza lain pulak…bare in minds that this pandemic flu or seasonal flu, virus2 ini semua boleh membawa MAUT. Thus, yearly vaccination is the most cost-effective protection against this deadly virus. And yes, this vaccines adalah utk mencegah & melawan virus yg membawa maut ini.

Talking about virus influenza H1N1 ni, korang tau dak rupa2nya ade 3 jenis Influenza ni, Influenza A, B & C. Antara 3 jenis ni, Influenza A & B boleh menyebabkan more severe disease and can cause epidemics. The reason is because these viruses are able to change their genetic makeup.

Adakah Influenza benar-benar berbahaya?
Ya. Virus influenza menyerang sel-sel pernafasan dan menyebabkan kita mendapat high grade fever, sakit badan, sakit kepala, batuk, sakit tekak dan kelemahan badan.

IMG_5184

My bro in law works in one of the local hospital, sangatlah aku strongly suggest dia amik vaksin  ini.

IMG_5173

Sirman….muka seriau takut kena jarum, padahal takde rasa sakit langsung, rasa semut gigit pun takdak. Alah ko jarumnya kecik jer….

IMG_5164

For Gegirl, Doctor Dominic cucuk di punggungnya coz she s still very young. In fact for her, she needs to take 2 jabs, the 2nd jab has to be taken at my family clinic. Team of this client is sending the jab to my personal doctor. Tengok Gegirl senyum jer, mana ada sakit kena inject walaupun dia sangatlah seriau bila dapat tau nak kena cucuk.

Untuk RM sendiri boleh tengok dari video ni yer…

Sepatutnya tiadalah side effects yang memudaratkan, it s depending on your body jugak, tengok orang. Ada Doctor cakap ibu ayah dia amik jab nih, sihat walafiat memang takde kena demam hapa, tapi adik dia yang umur belum 30taun, lepas 24jam terus demam!So anw, antara side effects yang ko akan dapat, ada mild fever, muscle pain and keletihan yang tidak akan berpanjangan usually last for 1-2 days.

Even saya dan family pun selepas amik jab untuk vaccination ini, tidak ada kena side effects langsung. So to all of you, mehlah cepat sedar, untuk bertindak pantas ambil the vaccination. Kalau pergi kat hospital kerajaan, it s foc sahaja, tiada bayaran dikenakan, but kalau private clinic or hospital, adalah sedikit bayaran itupun tak mungkin sampai RM100 per jab. Saya tak berapa pasti pun harga untuk mendapatkan vacci ni, depending on your preferable clinics yer.

IMG_5052

Untuk ibu-ibu….soalan yang biasa ditanya bila nak amik flu vaccine nih:

Can I get vaccinated if I am pregnant?
Current recommendations says “Yes” to the killed vaccine.

Can the flu vaccine give me the flu?
No. It’s a killed virus !
Small percentage may develop influenza like symptoms but NOT the disease
Takes 1-2 weeks to offer protection, may get the disease during that window period.

Can I get vaccinated if I am breast feeding?
Yes you can.

Pandemic flu or seasonal flu or influenza ini membunuh, tidak kira dalam gelombang mana pun, regardless dalam waktu seasonal atau purata yang menghidapinya kurang, virus2 ini sangat bahaya. Precautions perlu kita ambil, again I repeat, it kills us. Semakin hari semakin naik numbers of Malaysian yang dibunuh oleh virus ini, so kenapa kita tak nak mencegah dari sekarang. Get your jab from the local clinics/hospitals immediately.  Cegah lah sebelum terlambat, kita tak tau anak bini suami kita or ibu ayah kita akan terlepas dari ancaman virus2 ini, so please please, prevention is better than cure tul tak?

Hopefully by taking this vaccines our chances are veryyyy slim to be in those statistic :)


Comment: 11

Project Alpha Season 2 – Joe Klubbkidd

Helping to promote Joe KK’s videoes pulak yek…. Tonton Joe and dunia Akademi Fantasianya only di Project Alpha Season 2 :) .

he s my fren so i support him, tu pasal harus tempek video dia lam nih yek! go go Joe!

Adiosssss!

eh eh Bonjour :)

Comment: 1

Astro B.yond PVR Blogger Challenge!

48hours sticky post, do scroll down for my new updates….

IMG_6610

The 4 bloggers for the Blogger Challenge in conjunction for the road show of Astro B.yond PVR at Midvalley.

IMG00062-20100605-1109

Kan saya dah cakap, kalau datang to the Astro B.yond PVR Event ni, kamu akan dapat goody bags seperti yang dipegang oleh subject di atas. Subject di atas tu antara penyokong kuat RM, habis tuh dah sehari suntuk kat sana ingat duduk melangut sesaja je ker :)

IMG00057-20100605-1053

This fella bersama ramai yang lain membantu RM berkempen untuk mendapatkan votes tertinggi from the shoppers di Midvalley Megamall…tempat berlangsungnya Bloggers Challenge for 4 bloggers yang dikurung di dalam ala2 kaca tak lah kaca sangat pun (leh je lompat keluar) selama lebih kurang  8 jam.

IMG_6262

This is how it looks like from the 2nd floor of Midvalley, berlangsungnya juga road show Astro B.yond PVR untuk those shoppers yang menyinggah dan bershopping di Midvalley…

IMG_6293

First task – I hate it hahahahhaa, coz saya terus terang cakap, I’m not  familiar with the remote control. Kalau remote for decoder Astro yang biasa tu pun aku tak berapa mahir, tau tekan 701 jer for AXN tu pun sbb nak tgk CSI tapi for this task…. dah la new remote, i have to find the AFC channel dlm jangka masa yang terpantas, end up I was the most lembab among all 4. Boleh 4 minits aku amik masa utk merekod channel AFC tu sahaja…iskiskiskkk… org lain buat in few seconds jer :P

_RUL5244

Next task – we need to blog and gain comments from our 1st post in the blog….last comments kena masuk by 11am,  I managed to post it on time but hanya selepas pukul 11pagi, berpuluh2 komen masuk, aisay, last call pukul 11 pagi kak bang oi. But saya terima kasih sangat2 for your participation, bantu saya untuk meraih the most commentators di post yang saya tuh. Eiling menang task ni & got 50 points for this task.

Oh FYI, setiap task kalau leading dapat 50points, kalau 2nd place dpt 20points, 3rd place dpt 10 point, no point for the 4th person.

IMG_6411

Sebelum tu di pagi hari sebelum majlis bermula pun, Jai and Lyn Yusuf sudah siap sedia menyokong dan bantu untuk saya meraih undi dari audience dan juga pembaca2 RM yang singgah di MV. Saya kan dok terkurung, tak boleh sewenangnnya kuor, hanya boleh out for toilet and prayer break sahaja. Makan pun dalam kandang kaca tu gak….They were among my supporters, ada ramaiiiiiii lagi!

IMG00063-20100605-1110

My hoster pun datang untuk menyokong saya….ya dah tentu dia mahu saya menang, all the way from Klang di pagi hari Sabtu, Serverfreak turun padang membantu berikan votes untuk RM :)

IMG_6252

Sepanjang pagi juga saya minum black coffee…struggling untuk mantap, lawan2 saya sumer bukan calang2 bloggers. Oh belum saya kenalkan lagik yek….They are Beautifulnara, Eyeris and Eiling! Sebelah kiri kanan aku lelaki yang sangat lasak, ada ke patut last task buat jumping rebut remote control, haisay….buatlah quiz ke hapa, barulah tercabar minda sikit.

_RUL5302

Nuffies, PR Agency dan Aza Astro yang tak putus2 mendera kami, they are also the judges throughout the event. Dioranglah yang kena kira semua markah2 yang ada, the points tu sume kena amik kira. It s not only from the votes, but also dari comments and participation dari readers via FB, tweets and blogpost jugak. Semua tu kay! Kasihan Nuffies, seharian duduk sama bekerja di sini.

_RUL5323

Perang kempen! Macam pilihanraya la pulak ;)

_RUL5326

Saya bawak kertas lukisan and marker merah sendiri, kemudian kami reramai pakai sesama hahahahha! Wpun bertanding tapi adat meminjam dan bantu membantu kena ada….

IMG_6355

Paling aku nak nangis bila dia suh buat highlight program, dahlah Huai Bin bagi gambar dari citer yang aku tak berapa follow, nak google carik pun dah terketar2, iskk, masa dah lah berjalan laju, nak gaining comments and LIKE from the reades lagik, manghaik, ngeri ngeri.

IMG_6378

Jessica came to support me too! Thanks girl! But even she came to support me, since Eiling needs  reader to replace us the bloggers duduk kat our seats, Jes helped her too. U see, we have to give & take and help the other bloggers too.

IMG_6394

Behind the scene, GBM girls Ayu The Sun and Yanok, Lyn, Eyriqazz and Jai berhempas pulas menagih undi dari mereka yang berada di Midvalley. Ingat senang ke kerja gini heh….They are all from my PR Agency :)

IMG_6405

Antara task yang paling siksa adalah bila kami terpaksa mencari pengunjung yang berada di sekitar Astro B.yond  PVR booth tu untuk singgah dan mendengar taklimat tentang Astro B.yond PVR. Dont have to register but to get them to get a seat pun ko ingat senang. It s like a sale job. Sampai aku kena sound ngan Logan my sales assistant yang tak bagi aku kacau orang lain punya customers. Hahahaha, I learnt the salesman job that day. Tapi apapun, saya berjaya jugak mendapat seorang abang dan seorang ala2 akak to listen to Logan’s stories on Astro B.yond PVR.

RUL_5370

Hampir masa ke penghujung, bermacam2 task lagi yang kena buat, u can see  my 2 pervious blogposts di RM, saya juga submit 2 links di FB utk soalan dan hightlight story, juga kena mohon undi hanya dari glass kurungan.

IMG_6446

My Chinese frens yang datang to support emm…no no, they came to support Eyerizz actually hahahaha sebab cik abang sorang tu sokmo throw party for them. Haze, Kim, KY and us the 3 bloggers, Eyeris and Eiling. Kim and KY so naughty, ada task bersama readers yang mana depa kena duduk kat our seats tuh, boleh trying to tweetjacking my lappy. Alangkan I have Yanok yang sangat kuat membela!

IMG_6457

Neo, Moli, Lyn, Yanok, Tian Chad and Yaty! All for RM!

IMG_6452

Kakak ipar saya dan anaknya juga datang menyokong seharian, she s the eldest  sister of Sirman, pembaca senyap RM jugak…sib baik mak mertua aku tak turun padang sama tau!

DIN_6201

For the final task, macam aku cakap tadilah rebut remote control. I was leading at this time, but belum termasuk comments dan voting lagi, so kalau either one of them dapat remote tuh, they will earn 300 points that can easily potong points saya. So nak tak nak for the PRIDE, saya terpaksa join the wrestling too. Gagal untuk percubaan rebutan pertama coz Eyeris got it, but for the 2nd round, saya akhirnya dapat jugak.

DIN_6311

Final announcement, I won the B.yond PVR from Astro… cant say much, badan dah penat, but quite happy coz saya tau ramai supporters yang datang seharian bertangga di Midvalley dan juga di online mahukan saya menang. Kalau gagal, saya akan menghampakan mereka jugak. Syukur, ada rezeki kali ni.

RUL_5525

No! saya tidak menang dengan mudah, Eiling, Beautifulnara dan Eyeris adalah lawan yg memberi saingan  yang sengit.  Eyeris tu nampak je pendiam tapi dia punya tangkas, aduhaii….task untuk carik sticker di dalam kawasan Astro B.yond PVR nih dia yg menang dgn membolot banyak stickers, me and BN dapat 6 stickers each jer. Kelakarnya aku and Eiling boleh berebutkan satu sticker yang sangat tinggi kedudukannya, knowing Eiling  yg tinggi mmg la senang je nak mencapai tapi tak dapat jugak coz si Eyeris tu lagi pantas menjangkau.

RUL_5607

Happy and tired faces….Michelle, Eiling, Huai Bin, RM, Fresh, Yuen Yee, Aza Astro, Beautifulnara, Eyeris, Van Dee and abang host from Astro.

IMG_6618

Thanks to Astro B.yond PVR for the Blogger Contest, I must also thank to the 3 bloggers yang saya kagumi semangat lawan yang diorang tunjukkan, masalahnya saya adalah seorang fighter, it s not the prize yang saya mahukan but bila dah ada challenge macam nih, mestilah saya all out paku kaw2 punya. Saya gembira bukan kerana menang, saya gembira coz supporters, readers & kawan2 saya berkerja sama memberi sokongan dan bantuan kepada saya, mereka juga adalah pemenang. Overall we had so much fun. Terima kasih to all of them, unfortunately hadiah tak leh nak kongsi hehehhehee ;)

Maybe, tak tau lah bila sy buat makan2 kat rumah sambil ajak korang nonton Astro B.yond PVR :)

RUL_5567

Using the Astro B.yond PVR:
You can Record instantly the current program, you can also record 2 programs at one time!
You can Rewind the Live TV, tak percaya? Only via Astro B.yond PVR!
You can Pause
the Live TV and attending your nature calls :)
You can Play at anytime, though u are recording your 2 fav channels!

Or Join Astro’s FB!

anw, YEY – I WON!! thanks to korang yang datang physically to support me, ada gambar yang tak kuor RM jugak.

Khidmat pesanan masyarakat Astro B.yond PVR is brought by Redmummy.com

Comment: 26

Behind the scene of Adidas OleKO Event…

IMG_5256

IMG_5260

IMG_5282

IMG_5313

IMG_5325

IMG_5333

IMG_5351

IMG_5367

IMG_5371

IMG_5376

IMG_5383

IMG_5395

IMG_5411

IMG_5365

IMG_5421

IMG_5426

IMG_5441

IMG_5451

IMG_5472

IMG_5477

IMG_5478

IMG_5492

IMG_5486

cukuplah sahaja dengan permainan gambar yek coz korang pun dah tengok video ni dalam Bonus episode project alpha…..Project Alpha Season 2 pun dah tamat, siapa pulak yang bakal featuring in the Project Alpha Season 3 …..

Good luck lah yeah..kita jumpa dalam Season ke 3 nanti :)

Comment: 11

CAN BANKING BE BETTER?

Cerita isu Bank pulak kay.. 48hours sticky post.

Baru2 ni kan aku ade tweetkan pasal 1 of the banking service kan. Actually aku ade komplen la apsal service lembap sangat. Even aku dah called a few times pun tak de apa2 status update lagi… sentap la mak kan. Bukannya aku nak minta suh cepatkan aku punya application ke apa, cuma aku nak tau status application aku tu jer. Tu pun makan berhari2 nak inform aku. Hangin satu badan… tapi nasib baik lah customer service depa entertain my request & bersungguh2 tolong aku to get my update. So setellah masalah aku tu. Ini bukan nak kuorkan duit dari bank ko, tapi nak menambah riban2 lagi, from one of the local trust funds to this bank lah.

Tapi tu la kan, kalo dari mula2 bank tu feedback to me on my application status kan senang, tak jadi byk kerja. Ni satu kerja aku kena mengomplen bagai. Ini la salah satu benda2 yg membuatkan kita tension bila berurusan ngan bank. Kerja yg senang kadang2 amik masa yg lamaaaaa….udahlah aku ni RM, dah abih followers aku pi baca aku nya keresahan kat bank yang buat aku hangin. Takkah molek nama mu nanti tuan?

ha tu baru 1 komplen aku, at least makan berhari2 jer. tapi ni ade lagi satu baik punya kes siap makan berbulan2 tak setel2 lagi. Tapi ni bukan ngan bank aku citer atas tu, ni bank lain lak. Ni kes refinance rumah VA aku tu la. Kita orang punya loan untuk refinance dah approved since bulan Dec 2009 lagi, tapi nak tau dak? Sampai sekarang tak setel2 lagi… masa mula2 apply dulu cakap amik masa dlm 3-4 bulan jer, tp sekarang ha kau dah nak masuk 6 bulan! Almost everyweek Sirman dok called tanya status, balik2 alasan lawyer punya thingy tak siap2 lagi la, sangkut kat pejabat tanahlah dan macam2 lagi la.

image

Tapi yg buat lagi tensennya, depa ni tak penah la ada initiatif nak call kita inform status dia. Dalam masa dekat 6 bulan ni, boleh kira ngan jari depa call Sirman. Agen yg buat process loan dulu tu lagi la terus hilang tak call2 dah.. Bank memang kadang2 buat ko gumbira, tapi banyak yang buat ko naik darah tinggi. .. sepatutnya kerja2 refinance mcm ni bukan dah jadi rutin ke for bank? Sepatutnya makin cepat la dak process dia, ini berjanggut Sirman menunggu buah yg tak gugur grrrrrrr. Ko buat benda tu hari2 bertahun dan berpuluh tahun, but masih sampai 6 bulan, kalau aku ada 6 bijik rumah nak refinance, u do the maths lah yer.

ade la lagi a few bad experience yg aku penah face bila berurusan ngan bank ni tapi tu biarlah malas nak citer. Tu belum lagi cerita asal online services diorang ni, internet banking down la, slow mcm siput tapi yg paling menyedihkan ada lagi bank yg tak de interbank transfer! Apa ke lambat nau ko nak buat inter banking, orang skang dah tak pi parking keter beratur kat bank dah bang, kita sume main online jer. Lainlah takde internet, ha tu boleh citer.  Bank keter aku, lagi lah, dah 3 taun nan adonya inter banking….ujud sejak berpuluh tahun lagi pulak tuh. Awat tak nak naik sama ngan bank ternama lain hek? Dok selaras je kat situ je.

Ade tu member Sirman nak depositkan cash kat deposit machine, elok lepas masukkan cash dlm machine tu, boleh pulak machine tu out of service! Ha tak mengelabah ko! Nasib baik la dapat balik duit tu, tp tu la makan a few weeks! arghh macam2 lagi la…

Ko makan duit laju kan, time nak pulangkan duit, ke main lg slow.

And i’m sure korang pun sama confirm penah alami masalah2 yg sama or maybe worse? So what we can do to at least make them provide us a better services? Kena la kita sama2 komplen apa yg baik, apa yg tak bagus pasal service depa ni, apa yg korang prefer or service apa yg korang patut bank sediakan for us.

Kadang2 bila komplen kat blog tak de orang amik port kan, here come a site to express your dissatisfaction with banking – canbankingbebetter

So share your experiences so that they can hear you dan hopefully they can improve much more better. I want for better banking services :)

But I like one of the complain there – Have you noticed how the glass doors of Banks are made so heavy that you need to be a pumped-up gym junkie on steroids to open them?

Btul gak kan, kadang aku yg kecik molek ni tak larat nak tolak pintu bank yg berat tu. ;)
So apa lagi, your turn to shout!

Khidmat pesanan masyarakat Can banking be better is brought by redmummy.com

Comment: 27