Nuffnang

Jelita Rambut Kerana Dove…

Sticky sponsored post, pls scroll down for latest entries.

image

Saya kini mempunyai kebebasan untuk merapi rambut saya dan tampak yakin dan cantik tanpa rasa bersalah kerna Dove will take care of the damage

Well well well!

My confession entry last time has been read and heard by someone! Sebenarnya selama itulah saya sudah menggunakan product Dove Damage Therapy System. You see, inilah yang aku suka bila menjadi Redmummy, ko seru ko dapat. Ko buat confession entry, ko dapat bantuan. Ko tak dapat apa yang aku dapat :P hikss

IMG_4320

Dove read that entry and came to rescue me. My god, berpuluh tahun rambut aku rosak, finally, someone something a big company came down to red earth and membantu rambutku yang rosak nih.

But it s not that easy Dove..

You wanna help me, YES u are allowed to do so, but with one conditon:

Ko buatlah apa sahaja dengan rambut aku tapi ko tak boleh nak suruh aku berenti dari 7 confessions of my rosak hair entry yang aku buat that day. I want to use the brush, blow drying, towel dry, flat iron, colouring, tempek chemical or pakai styling products to my hair, it s up to me. You cannot control my hair at all.

BUT again… you can help and assist to take care of the damage.

Why do I have to give that conditon?

Sebab I WANT TO LOOK BEAUTIFUL and VASS and MELETOP TOP TOP like so SUPER DIVA MERAH!

Tapi pastikan rambut rosak aku nih, your Dove Damage Therapy System helps me 200% ok…. ***threaten***

IMG_5116

So for 1 month, aku cuba betul ke rambut rosak aku yang dah degil bonar nih boleh dihandle nicely by Dove. Surprisingly, it helps. I feel like to being a tamak mummy, tak nak share the good news with korang. Tapi tak patutlah kan, aku promote je kat sini mesti ramai nak menerai sama apa menda yang aku pakai. So for the good news, kita announce lah loudly, but for the bad result, let s keep it for ourself.

IMG_5122

Shampoo daily

The New Dove Damage Therapy System is a range of shampoo, conditioner and high performance treatments that contain new fibre active technologies and micro moisture serums. Yes yes, 3 in the package. Ko hado?

Rambut aku ni dahlah curly, memang setiappppp pagi kena dibasuhkan. Tak kira for mandi wajib, itu dah namanya pun wajib ye dok :)   , tak kerna mandi wajib pun aku mesti nak basuhkan. Shampoo memang cepat habislah. Conditioner apatah lagik. The Damage Therapy System ada few groups, for the Asia’s hair yang ada shampoo, conditioner, treatment mask ni pakai weekly lah jangan ko bantai pakai hari2 pulak, overnight treatment pun pakai di waktu malam hari and leave on cream is for daily usage.

IMG_5137

Cuci rambut semula bersih menggunakan air sejuk, not so hot yeah

Hair Fall Rescue untuk rambut2 yang suka nau buat sepah kat lantai rumah, gugur memanjang, apply the shampoo, conditioner, treatment mask and serum… daily and weekly. For Straight & Silky hair, use the shampoo, conditioner, treatment mask and leave on cream.  Those having dryness hair, macam RM nih, a shampoo and conditioner will do. For Daily Shine and Dandruff Care… pun applicable for shampoo and conditioner cukup.

IMG_5142

Conditioner right after using the shampoo

Dululah kan, I think before aku masuk ITM, aku pakai shampoo semata jer… tapi lepas tu aku belajar pentingnya conditioner. Macam make up muka kita jugak, betapa pentingnya kita kena pakai sunblock. Wpun ko keluar rumah waktu pagi buta and balik malam hari, claim tak kena matahari, tapi sunlight tu kan tak banyak sket kena gak kat muka korang….

Macam tu lah conditioner. I would never miss it. Lagi satu bila tak pakai conditioner, wpun lepas bershampoo, rambut akan jadi kering tak bermaya!

IMG_5144

Ramai orang skip conditioner yet itulah product yang wajib kita pakai nak merasai rambut lagi lembut dan senang diurus…

IMG_5160

Sambil tu boleh bersabun dan biarkan je conditoner tu for few min waktu kita bersabun, kemudian cuci bersih…

IMG_5188

Gunakan leave on cream on daily usage

IMG_5189

Sapukan di hujung2 rambut.. tak perlu dibilas…

IMG_5207

Overnight treatment boleh dipakai setiap malam

IMG_5212

Disapukan di seluruh rambut, biarkan semalaman dan esok hari boleh dicuci menggunakan shampoo dan conditioner semula…

IMG_5220

Tidur lena tanpa stain ditinggalkan langsung di bantal hanya dengan overnight treatment

Data di Dove telah membuktikan, penggunaan Damage Therapy System akan menjadikan:

  • Split ends di rambut akan berkurangan sebanyak 5 kali ganda. Not bad.
  • 98% less keguguran rambut. Sekali lagi not bad tuh.
  • Lembut, smooth hanya dengan satu basuhan. Eh eh macam bunyik iklan Dove TV pulak :)

IMG_4269

So I nak berlagak kat sini sket lah…

If you dulu dalam hair confesssion korang cakap ‘wui kak red, teruk rosak rambut ko kak…’

yes I know but I cant stop and help it lah… tapi kerna bantuan dari Dove Damage Therapy System, semuanya enteng saja… tak percaya gak sapa2 jumpa aku kat event nanti, ha marilah try tengok rambut ai yek. Tapi jangan pegang, aku tak suka orang pegang rambut aku, sebab rambut ni letak di kepala dan juga aku tak tau apa yang tangan ko dah pegang sebelum cuba memegang rambut cantikku :)

IMG_5094

Tirulah saya dengan menggunakan Dove Damage Hair. 80% wanita suffer from  damaged hair, so why not korang cuba simple test nih if your need of some daily repair. Ambil sehelai rambut and curl it with your finger as if you were curling a ribbon, lepas tuh drop the curled hair tadi dalam glass of water and it should regain its original form. If it takes time to spring back, then it s not as healthy hair lah jawabnya, so it s time for you to apply Dove Damage Hair System.

IMG_4261

Sebab saya mahu tampak secocok cantik bagai diva merah yang vass meletop top top hanya dengan menghayunkan rambut….not from my body, not from my handbags, not from my make up too. But just from the hair. So saya memilih Dove :)

Khidmat pesanan masyarakat Dove is brought by Redmummy.com

Comment: 43

RM’s hair confession :(

A sticky sponsored post entry, pls scroll down for the latest updates.Thanks

IMG_4193

Setelah membuka entry confession on my designer handbags, I have another confession to make. This entry is not to the husband though, but to be read by thousands of you :(

Sepanjang korang kenal RM, punyalah banyak style rambut yang korang tengok aku dah buat, oh oh oh…..ni lah perangai yang tak leh diubah, manjang je nak berstylo. Tapi paling ketara aku suka rambut curly like I m having right now. Bunyik yang sedap2 ajer buat rambut nih but oh sedih nya, confession ni is telling you something u wont read and find from anywhere.

The Secret reveals….

IMG_4205

Lepas mandi, bila rambut basah, nak cepat kering….kalau tak sempat blow dry, kupaksa rambut kering dengan menggunakan towel. Memanglah ada hairstylist kata towel dry is good, tapi kalau dah ko tenyeh sekuat-kuatnya macam yang biasa aku buat setiap pagi pergi kerja tuh, tak ke rosak rambut.

IMG_4210

Kalau ada kelapangan pulak, aku bantai pakai hairdryer. Wah, mantap lagi lah rambut aku rosak. Nak tau tak, bukan ajer pakai hairdryer, siap pakai iron plak tuh. Kalau masa rambut lurus, setiappppppppppp hari buat ironing. Kalau skang rambut curly, fringe pun aku iron padahal dah lurus, tah dol apa gatal nak jugak diiron. Perempuan tak pernah puas!

IMG_4235

Sikat korang camner? Ko kalau pas mandi rambut basah-basah tuh, mesti ko sikat cecepat kan, rambut basah2 pun nak sikat kekasar. Tak boleh tau, jadilah seperti aku, ngan anak-anak nak diurus, cepat je nak buat kerja, sikat ke main rushing sungguh. So lagi menambah kerosakan maksima di rambut sendiri…arggghhh! Tak diva ai sudah!

IMG_4222

Dalam pada itu, aku juga terkenal dengan dok luruskan rambut, kerintingkan rambut. Digital hair lah, perm lah, japanase look lah, rebonding pun biasa jer. I have been doing this for over 10 years already. Semenjak rebonding masuk pasaran Malaysia lagi aku dah menjadi pencemar duli yang mengamalkannya. Tu pasal kalau you dok dekat ngan ai dedekat, ko boleh nampak betapa damagenya hai rambut aku. Tak delah bercabang, tapi dia punya kering tu manghaik!

IMG_4196

Being me yang ada kalanya sangat mengikut trend semasa, aku pasak pulak buat colouring. Highlight belum buat lagik, hah, ini memang tak leh nak help out lah. Dari rambut rosak, jadi white hair, pastu  nak dicover the white hair, kenalah cover balik ngan colouring. Pakai pulak dalam setahun mau 2,3 kali. Kalau rajin aku pi buat kat saloon, tak rajin jugak, helper aku tolong kalerkan. Benda merata senang nak dapat, bukan susah, DIY jerr kat rumah. But for the colouring nih aku dah insap lah jugak, tak nak dah buat coz mak aku dah cakap, aku kaler lagi dia nak botakkan betul2 rambut aku.

Betul2 kang dia buat, dahlah dulu masa aku pi simbah hydrogen kat rambut sampai rambut jadi perang dia punya mengamukkk. Rambut panjang aku tuh dia potongkan jam-jam tu jugak. Oh nakal sungguh aku dulu.

IMG_4238

Nak lagi perangai aku yang suka nau mengikat rambut. Orang tetua kata kalau ikat rambut, cepat panjang. Hah mana satu betul nih? Tapi aku memang rimas rambut melepasi bahu. Asal lepas jer memang nak ikat. Tapi bila kat opis or event or berjalan boleh lagi bertahan, cuma kalau under the sun, siaplah aku buat sanggul mak limah. Later kat rumah, tak pernah rambut aku nak bersidai meleweng-leweng tak berikat. I really have to do the ponytails. Ikat rambut adalah penyumbang kepada kelemumur jugak tau. Tak tau? Yes, today u head it from my confession.

IMG_4250

Aku revealed lagi rahsia ke’cemerlangan’ rambutku…udah digasak dengan segala jenis checmical and sumbat lagi pakai dengan gel lah, spray, moose, wax wah wah wah….complete sudah rambut aku leh dibotakkan jer. Tapi tak pernah nak insaf jugak. Doklah bergasak pakai macam-macam, like it helps my hair so much. Bersinar tu memang yer bersinar but if u look closely, sumpah boleh nampak rambut aku yang dah damaged and very the dry. Kalau tak pakai wet, memang lagi over kembang keringnya.

IMG_4243

Pastuh dengan accessories segala…terbaiklah…

This confession, you wont see it anywhere as I said. Banyak reporters yang interview aku tak pernah perasan kecacatan rambutku mungkin kerna mereka terleka dengan keasyikan mulutku menceceh atau kecantikan wajah asli ku (tot tot to muntah hehehehe) dan juga mungkin kerna aku pandai mengaburi mata mereka dengan kisah cerita bloggingku yet dalam hati, eii gatal betul kulit pala dek uban putih memacak.

Eh ai takdak kutu yek…

Ha kalau rambut rosak, atau tak pandai jaga, kisah kutu pun boleh jadi satu issue. Dulu masa form 5 kot, aku balik dari sekolah, mak gatalnya pala….so orang tua ajar, pi bentang kain putih, and sikat rambut pepelan, tengok apa yang gugur. Baik punya mak cucu kutu sumer merata berjalan ke main enak. Terus lari laju pi market, beli shampoo ubat kutu, peram 10min, sekejapan kutu tu goal! Iskk…

Belum lagi kisah rambut gugur. Tapi my gugur rambut is not that bad. Ada yang aku dengo housemate dia punya gugur rambut teruk, sampai satu hari tu si housemate sorang lagi kena menyapu lantai berkali-kali. Udahlah rambut panjang, gugur pulak, bukan nak dikutip sendiri, ada orang lain pulak nak jadi macha dia.

Eh eh, banyaknya confession yang aku dah mengaku dalam nih. Ko rasa aku malu tak citer nih kat korang? Well…nak malu apa, ketujuh fakta yang aku bagi tu semua sama ada pada korang jugak. You try to deny it, but from the bottom of your heart ‘eii, betullah, masalah rambut aku samaa je ngan Kak Red’.

IMG_4279

Kerna aku sudah mengalami masalah rambut yang sangat hebat, makanya mempunyai anak-anak yang baik lelaki mahupun perempuan, tiada sorang pun aku benarkan menggunakan apa-apa bahan chemical di rambut mereka. They are still using their baby shampoo since they were born till now.

So that s my hair confession for today. Aku rasa bersalah tetapi aku tiada pilihan , betapa aku sangat berharap aku tidak menyimpan rasa bersalah itu walaupun waktu hendak bergaya dan tampak cantik…. Oh sedih…

Khidmat pesanan masyarakat “Hair Confession” is brought by Redmummy.com

Comment: 46

One secret to share…

image

captured from my twitter page

something that i seldom share in RM…but lately i berani shout coz :

1. i have cleared and got penalty some more for my LHDN case recently. Check out the story of LHDN and RM over here.

2. to motivate you, just from the blog you can earn something, at least bolehlah buat bayo bills, boleh travelling, boleh beli designer handbags itu aku punya hobby gila, boleh simpan dalam asb and tabung haji, boleh segalanyalah as a side income.

3. but tidaklah setiap bulan dapat 8k yang oi…but alhamdulillah sejak 3 tahun lepas eh eh nak masuk 4 tahun lah tak lama lagi, memang earning setiap bulan memang tak pernah miss. not just from Nuffnang but also from those yang coming straight forward and contact us directly.

4. Just, those yang nak saya buat review, specially yang corporate event or product, u really have to go through my blog manager – Nuffnang. bukan Sirman yer. Sirman yang jaga RM internally but Nuffnang is the one looking after my sponsored posts or any review or invite or event yang korang nak conduct for RM’s attendance.

Takpe contact me privately nanti aku divert email korang yang nak engage RM to Nuffnang.

Earning 8k ni tak boleh usik langsung….nak hantar masuk savings lor wpun dah gatal2 jer nak boli handbag baru. takper takper, i m going to add more property than the liability!

Comment: 33

Kulit cantik, perut kempis :)

Sticky Sponsored Post for 48hours, please scroll down for new entries :)

image

After years not doing any treatment to my face, I got this special task, a facial treatment yey. Something I m so looking forward. Aku datang dengan muka kosong, adalah sikit light make up tapi memang takde intention pun nak basuh muka kaw2, coz memang reason to visit Cres is for them to do a facial treatment to me.

The salon looks so stylo, extravaganza classic,  located in the top floor of The Gardens. Served with chinese tea in a small cup, the staff are so kind to wait for me and slot the nite just for me, They even shut down the  shop a bit later then usual, just to make sure takde treatment yang tergesa-gesa when they treat me.

image

I have the Oasis Glow Treatment, in which during the session, they use and apply:

1. Cleansing milk to remove my make up
2. Seaweed Gel Cleansing to double cleanse
3. Soothing and Hydrating Toner to soothing and contain 14 types of plant extract
4. Bio Renewal Mask a pineapple enzyme to remove dead cell and the blackhead
5. Scalp massage
6. Cold steamer face with cotton contain special desincrustiation to soften skin and easy to extract
7. Oasis gel to keep skin hydrating, soothing
8. Shoulder massage and face massage using the aroma oil
9. Super hydrating mask and they leave it on my face for 20min to keep skin hydrating
10. Soothing and hydrating mist
11. Oasis Gel
12. Sunblock 30

IMG_1903

If you notice, banyak betul hydrating and soothing issue dalam treatment yang aku dapat, that s bcoz skin kulit aku sangat dry. Mau taknya dok dalam aircond je berbelas jam sehari, camne lah muka tak dry. But my blackhead tak banyak, boleh je dia cabut tanpa masalah pun tapi bila dia tengok muka Sirman, haiyooooooyooo, I really need to make an appointment for him. Blackhead Sirman boleh buat timbang kati ke main banyak.

So to the guys reading this entry, Cres is not only for women but also for men. Gelak je specialist tuh tengok muka Sirman yang penuh ngan blackhead hahahhhaha.

IMG_1849

Waktu ditinggalkan sendirian dalam bilik nih, dengan bau aromaterapinya with its nice song playing, for 20min aku tertidur lena. Betul2 baik punya tidur. Orang yang betul2 letih, kalau masuk bilik ni memang boleh tidur berjam2 wor…best gila aku rasa masa tuh. Nikmat tidur yang sudah lama kurang aku nikmati. Sket je lagi Sirman nak membontoti ku dibilik ni to check apa ke bininya nak tidur sampai esok ke gamaknya, ke main sedap lagi lena…

IMG_1961

That nite, I went back home, huh, tak bukak blog, tak bukak pc, terus kong! Carik katil dulu…menyambung the facial treatment nya mood di rumah sendiri. I know at least for once a month pun kita patutnya buat facial tapi tulah, alasan ku yang basi, busy and takdak masa tu yang tak boleh pakai. But once dapat buat pheweeee!

The facial treatment in Cres for 1st trial starts from the lowest of RM88, you can have the special package too, to get smoother face like me :)

smooth tak muka ai? Mak anak 2 tu yek huhuuuu….

IMG_4568

The next day, I visit the Cres again, to continue my next treatment, a body treatment. Argh! Tang body ni yang sogan sket, I dont have the figure already, specially after having 2 kids.

IMG_4537

Just register at the counter, their specialist will bring you to your room, boleh je simpan handbag dalam locker and tenangkan fikiran, tak yah nak pikir masalah apa2, just let them treat you like a princess. kononnya gitulah kan.

IMG_4545

The first treatment is called Electrolypolysis, untuk buang fat. So macam wayar atas tuh, dia pasang kat seluruh badan kita, and aku tidur jer bila dia buat nih. Let them do the work, tapi masa gegaran tu datang, terkejut gak ko dibuatnya but only for a while, later jap tuh dah immune and tak terasa pun gigitan semut manjanya tu yek

IMG_4551

The E-plus

It takes 30min to do this treatment, so overall, dari lengan, perut and peha memang kita dipenuhi wayar biru yang attach to the machine, tak sakit pun, gegaran tuh nak buang lemak dalam badan kita. Of course lah by doing 1 treatment memanglah kita nya lemak takkan pecah 100%, you need to do it frequently, so tu pasal ada special package for those yang makan ke main banyak specially during the Syawal month. Bulan puasa badan cantik je kan, tapi naik raya, ha bagai dipam2, habis tu rendang ketupat sumer nak ditelan….

IMG_4560

Pressure Drainage Therapy

Next, my 2 legs were wrapped with 2 plastics, kemudian dimasukkan benda silver nih, apa ke nama scientific ni yek, then attach dengan machine untuk buang air yang berlemak2 berkumpul di kaki specially kat peha kita. Wah treatment nih memang first class tak pernah lagi aku try kat mana2, tak sangka betul merasa gak diberi peluang. At this hour, aku dah memang sambung tidur and betul2 rehat lah sesaja.

Like I said earlier, in Cres you dont have to do a single thing, just be prepared to be treated like Datin Yang Berhormat, memang syok tol the feeling tuh. You got the feeling, you gonna gain your ideal weight again. Macam ni lah senang cakap, ko pi tempat yang ko rasa ko judge mahal giler, tapi bila ko tengok pakejnya sangat reasonable and VALUE for money!

IMG_4539

Love the bath tub, tak berpeluang untuk mencuba kerna saya perlu ke tugasan selanjutnya. Maybe next time…

IMG_4563

I love the make up room, wish to have this biggggggggggggg CRES in my room, thanks Cres for having RM in your trendy and stylo salon. Sesuai dengan tema CRES – Confidence, Relaxation, Elegance and Sophistication. The outlets of Cres for your quick reference:

USJ Taipan

46 Jalan USJ 10/1B
Taipan Business Triangle
UEP Subang Jaya
47620 Selangor
t : 603 5636 5313
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
The Gardens

Lot FF-225, 4th Floor
The Gardens, Mid Valley City
Lingkaran Syed Putra
59200 Kuala Lumpur
t : 603 2287 6369
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Metro Prima Kepong
Lot No 14 & 14-1
Ground Floor & 1st Floor
Vista Magna Jalan Prima
Metro Prima Kepong
52100 Kuala Lumpur
t : 603 6250 7868
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Jusco Bandaraya Melaka

AEON Bandaraya Shopping Centre
Lot F06, No 2 Jalan Lagenda
Taman 1-Lagenda
75400 Melaka
t : 606 292 1951
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Bukit Tinggi, Klang

No 18 Lorong Batu Nilam 4B
Bandar Bukit Tinggi
41200 Klang
t : 603 3324 0828
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Jusco Seremban 2

Lot F06, Jusco Seremban 2 Shopping Centre
112, Persiaran S2 B1, Seremban 2
70300 Seremban
t : 606 6015 828
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Jusco Cheras Selatan

AEON Cheras Selatan Shopping Centre
Lot No F31 1st Floor
Lebuh Tun Hussein Onn
43200 Balakong
t : 603 9076 3369
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm
Jusco Tebrau City

AEON Tebrau City
F26 1st Floor
Jalan Desa Tebrau
Taman Desa Tebrau
81100 Johor Bahru
t : 607 357 7012
Operation hour :
Mon-Sun 10am – 8pm

AND THE BEST NEWS IS… YOU Redmummy’s readers will get GUARANTEED free wellness program if your girls and boys respond to MY POST on CRES facebook fanpage wall.

Sedikit Terms & Condition apply:

1. Korang mestilah berumur 21 tahun ke atas
2. Semestinya hangpa ni a new customer to Cres lah
3. Buat appointment dulu yek, jangan datang main serbu jer, and it has to be on weekdays.
4. Hanya the first 30 yang commented on the post dalam masa 2 minggu diterima.

IMG_4536

Memandangkan selepas Aidilfitri adalah waktu yang sangat sesuai badan kita mengembang, membuncit dan juga mengumpulkan fat, time for you to visit the nearest outlet and to try the free mini wellness program for limited pax. Boleh call and buat appointment and mention your ‘fat’ problem, tak yah risau, free trial program it means FREE.

CRES is giving out FREE mini wellness program to first timer macam korang nih, from now till 31st October 2010, log on to creswellness microsite . So kalau you all terlepas peluang for the first 30 commentators dalam MY POST on FB Cres wall, tak mengapa, boleh terus proceed di microsite Cres and dapatkan the appointment yek!

Nak slim nak sihat nak nampak cun meletop2 macam aku?
Choose Cres :)

Khidmat pesanan masyarakat Cres is brought by Redmummy.com

Comment: 32

Red + Black for the business…

IMG_4741

was doing some business in Nuffnang office…

IMG02317-20100903-1353

so kalau malas berbaju traditional, boleh diganti ngan small caftan + big palazo. colour boleh mix and match. seluar palazo merah tu aku ada black, brown, and purple. price is RM189 in Isetan KLCC, kat Robinsons pun ada. Caftan tu pun aku beli 2 lai kot, no red colour at all…so aku mix and match with palazo yang ada…

IMG_4739

posing for the official photographer, since it s puasa raya mood already, aku pakai konsep gini lah, kebetulan malam tu pun ada buka puasa of my division di MO. it looks macam palazo tu panjang, but dia memang molek lelabuh camtuh coz kita pun pakai ngan high heels. kalau pun ko pakai ngan wedges rendah pun tak per, still kain tu takde nya nak sapu lantai….i love wearing palazo!

the caftan tu harganya aiyak RM140 kot, the kerongsang aka rantai 3 serangkai tuh pulak RM190 for 2 pairs. satu lagi kaler gold aku dah pakai penah kuor RM gakkan during the buka puasa Tayangan Unggul.

Caftan tu boleh gak pakai ngan pario yek…i have one pario tapi nak menyarungnya hahahaha silap2 boleh terlucut, so kena ikat bebetul sket.

Comment: 21