Nuffnang

Exora Sememangnya Kenderaan Dengan Pelbagai Guna!

48hours sponsored post :)

IMG_1393

Bila cakap pasal MPV ni, kita sure membayangkan kereta 7 seaters yang panjang, yang hanya sesuai untuk family yang ramai atau hanya untuk mengangkut barang2 yang banyak. Memang betul MPV sangat sesuai untuk benda2 tu, tapi tak semestiya untuk tujuan itu sahaja. Its actually boleh digunakan untuk bermacam2 tujuan, sama sahaja seperti kereta2 sedan yang lain.

So korang nak tengok macamana saya pelbagai gunakan exora ni? Ha jom layan tengok macamana saya yang kecik molek ni memandu kereta yang pada sangkaan korang kereta ni panjang bonar, yang susah nak dipandu.

Especially part2 saya membuat U turn and masuk parking. Memang tak dinafikan sebelum drive MPV ni dalam hati ni wonder gak, panjangnya kereta ni, boleh ke aku buat U turn nanti? Boleh ke aku masuk parking nanti? Reverse parking pulak macamana? Tapi bila dah drive sendiri, ni rupa-rupanya sama macam kereta sedan yang lain. U turn ke, parking ke even reverse parking ke sama jer. Senang gitu :)

 

IMG_1435

Ok btw, kami ada errands kat JB, so ke JB lah kami dengan Exora ni. RD masuk highway jer terus tarik seat lower sket and terus beradu. He was on a business trip n just got back at 6am that morning jugak. So memang mengantuk ya hamat, tak kuasa dia nak drive. He knows I m an expert driver jugak, katanya takat JB, takkan tak leh drive.

IMG_1577

Kids pulak layan DVD. Ha nak kabo it comes dengan DVD player installed on the ceiling. Syok la budak2 tu layan especially bila long roadtrip ke JB ni. At least this can keep them entertained and tak kaco mummy dia yang tengah driving or kaco daddy dia yang tengah sleeping :)

 

IMG_1466

Double compartments on the  dashboard

IMG_1568

Exora punya center panel on the dashboard looks simple and nice. The auto gear knob position yang memang senang dicapai memudahkan lagi untuk pemandu2 yang kurang ketinggian macam saya ni hiks :)

IMG_1630

Ops selingan, sebelum tu pun  I ada bawak my family members yg ramai untuk pergi keluar makan steamboat. Ngam2 kita sumbat 7 orang dalam tu. Selesa masing2 duduk tak berhimpit2. Memang spacious la. Naik bukit lagi dengan ramai2 tu, no underpower pun. Selamba laju jer perginya even naik bukit with full passengers inside.

 

IMG_1483

Dah kalo long roadtrip tak berhenti memang la tak sah kan. So we all stop a while for nature call :) and sempat kids pow daddy dia icecream.

IMG_1567

Eh eh ade hook untuk sangkut handbag u :)

IMG_1499

Yey dah sampai JB, lepak sat sambil tunggu my fren datang.

Sempat jugak la masa test drive MPV ni saya gunakan untuk hantar anak2 ke sekolah. See Exora  juga boleh digunakan untuk daily usage seperti hantar/amik anak ke sekolah. Anak2 saya dua orang tu memang suka sangat la Exora ni, especially bila depa boleh layan DVD. Tapi ada lagi yang depa suka, ha kena baca lagi bawah…

IMG_1545

Apa taknya depa suka, ha on the way back from JB to KL, depa pulak layan tidor. Sorang satu row depa conquer :) takde sharing2 seats. Memang comfort sungguh la.

IMG_1542

Even abang in the back seats pun muat baring tidor :)

IMG_1550

Lagi satu bila kita on the long roadtrip ni, auto cruise memang la diidam2kan. At least rileks la sket kaki dari dok tekan minyak dok. Ha nampak green led tu, that means auto cruise is activated. Senang jer nak activatekan, once u reach certain speed, in my case 110km/h sebab kita on the highway, with 2 touches button auto cruise is activated :) Then bila kita tekan brek or minyak, auto cruise akan release automatically.

 

IMG_1560

Bila dah nak balik tu sekali ade blinking minyak nak habis pulak, tapi the best part is ade indication yg tell us bape km lagi yang boleh kita pergi. Nampak 52 tu, maknanya dengan minyak yang ade skrg ni, kita boleh pergi dalam 52km. So pandai2 la kita carik petrol station within that range. Once dah tuang minyak, the indication will increase automatically setara dengan bape banyak minyak yang kita isi. Cool eh

 

IMG_1606

Ok ni pulak kalau kita ade luggages nak sumbat masuk dalam Exora ni. So kena la turunkan the back seats. Senang jer. Even sy sendiri angkat luggages tu masuk dalam. “Eh kuatnya mummy” Abang cakap hiks. Exora ni boleh downkan seats dia jadikkan 5 seaters mode boleh, kalau banyak lagi barang boleh buat 2 or 3 seaters mode.

IMG_1653

They do come in red too, but I never have white, so untuk pertama kali dalam sejarah, saya memandu kereta putih, it s Pearl White Proton Exora.

So overall memang Exora ni sememangnya kenderaan dengan pelbagai guna, tetapi juga boleh dipelbagaigunakan untuk tujuan2 harian kita. Dengan keluasan dalaman dia yang selesa + entertainment system DVD dia, a lot of compartments, pockets & bottle holders, leather seats lagi, aircond depan belakang, plus its stylish design memng tertarik sungguh saya dengan Exora ni.

Takkan saya jer dapat test drive Exora ni kan? Ok kalo korang juga nak merasa keselesaan dan keluarbiasaan memandu MPV ni, go register yourselves untuk VIP Test Drive Session kat allaboutexora.

Cool giler site exora ni, boleh selak2 macam baca buku :)

Click on the Exclusive Treats atas nun, it will turn the page. Pastu click on the Register here. Isi particulars details korang pastu Submit. You’ll love the Exora too :)

Khidmat pesanan masyarakat Proton Exora is brought by Redmummy.com

Comment: 67

YourSingapore is MySingapore!

IMG_1746

Kalau bercakap pasal tempat-tempat shopping, saya lebih prefer di Singapore. Itupun kalau wang poketku dan masa mengizinkan la. Maybe sebab fashions kat sana lebih up to date or lebih stylo, and even the latest bleeding gadgets pun akan sampai Singapore dulu. Dan juga kalo diconvertkan ke ringgit malaysia, certain items juga lebih murah berbanding dengan di KL ni.

Bila ek last pergi sana? Two years ago kot. Ohh masa Nuffnang Award dulu tu, the itinerary pun all was already scheduled by Nuffnang, so agak terbatas sket masa kalau nak buat errands lain.

So tahun ni saya bercadang nak visit Singapore yeyyyy. As usual saya kalo nak pi travel, awal-awal lagi saya dah buat itinerary semua. Nak pergi mana, nak buat apa, nak makan kat mana, nak naik apa, everythinglah. Macam pergi Europe dulu tu, siap binding bagai hiks :)

IMG_1756

Kalau dulu bila nak travel ke sesuatu tempat, kena google sana sini, tanya kawan-kawan, nak carik info pasal tempat tu then semua tu kita compilekan & masukkan dalam doc, banyak masa dan tenaga habis!

BUT this time, saya diperkenalkan dengan YourSingapore.com iaitu one stop info center for your visit to Singapore! Disamping berbagai info, tentang events, attractions, places, food etc about Singapore kat site ni, yang palinggggg saya LIKE ialah kita boleh plan our trip dan terus jadikan kita punya itinerary from the day u arrive sampailah the last day our trip.

 


Dengan hanya browse apa yg kita nak buat, tempat mana yang kita nak pergi dan apa yang kita nak makan, once jumpa apa yang dihajati, dengan click of a single button terus kita add ke itinerary kita. Kira macam online shopping, tapi ni instead of shopping cart, kita add ke Your Singapore Guide’s List. Senang sungguh! Siap boleh facebook share and print out lagi. So convenience!

Nak tengok apa itinerary saya untuk my next 3 days visit to Singapore ni?

 

 

Ohh btw, Red Family akan pergi untuk trip ni. So as a parent, sebelum hajat kita sendiri dipenuhi, kena la dahulukan tekak anak-anak kita, betul dok? Kang depa dok non-stop berzikir pulak kat telinga kita ni.

So on the 1st day:

Universal Studio la apa lagi. Selain the kids having fun and for sure tak ingat nak balik, mak bapak depa pun sama la juga terjebak bersuka ria. Tip yang aku dapat, kalau pergi theme park macam ni, you have to spend the entire day dok dalam tu. Baru worth it.

Then at night lepas habis layan Universal Studio, we all akan pergi dinner kat Warung M. Nasir. ha dont play-play ya, ada warung M. Nasir kat sini ya.

Lepas dah kenyang dinner, mak diaorang ni pulak tak kenyang shopping lagi kan. Since dah malam sempat la jugak aku mengukur barang 1 or 2 malls ye dak. Maybe Wisma Atria & Orchard Central ni dulu.

 

On the 2nd day, seperti biasa tekak anak-anak dulu diutamakan. Kali ni kita layan Resort World Sentosa pulak. ha enjoy la korang Abang & Gegirl puas-puas. ohh btw, nampak Show button tu? By click kat situ, kita boleh tengok all the details pasal tempat tu, alamat dia, operation hours dia, entrance fee dia even map nak ke sana pun ada sekali. Very the one stop info :)

Bila anak-anak dah puas enjoy, kompem masing-masing penat+kelaparan. Let’s head to Halia for dinner. They have all kind of cuisine dari western ke eastern.

So aku rasa lepas dinner sempat lagi pergi melabur barang sedollar dua kat mall-mall yang sedia menunggu kedatangan aku ni hiks :) Kali ni kita panjat Ngee Ann City and ION Orchard pulak. Kalo ade berkenan molek sungguh la dok…

 

Anak-anak dah dapat enjoy puas lenjan the theme parks, mak pulak dah dapat shopping, bapaknya dapat apa? Sian dia.

So on the 3rd day… jeng jeng jeng dia nak layan Singapore F1 night racing. Ok let the boys layan the race. The girls tak kuasa nak memekakkan telinga dengan bunyi enjin bingit F1 tu! So we split la.

We the girls apa lagi, we gonna do what we love to do! Shopping laa… kali ni all the way from beginning till the end of Orchard Road tu aku akan ukur. Apa lagi yang tinggal, ha Paragon, Mandarin Gallery, The Heeren and Plaza Singapura kompem semua aku panjat hiks.

Baru puas hati!

Waa syok la kali ni punya itinerary, semua orang kita cover. Anak beranak semua enjoy. Maknya lagi triple enjoy dapat heavenly shopping.

IMG_1767

YourSingapore is OurSingapore

IMG_1758

Tapi next time nak plan dengan YourSingapore pergi romance-romance berdua-duaan pulak lah :)

Like the Facebook of YourSingapore!

Comment: 40

Clarins – Senjata Wanita Rahsia Redmummy :)

Sponsored sticky post for 48hours

IMG_0499

I wont lie to you bila cakap pasal skincare. Thank God, saya ada skin yang boleh accept apa saja brand, dan setiap brand yang saya pakai tuh, semua orang nak tau and kepoh nak beli sama betul tak??

Yang paling orang suka bila setiap kali saya appear di RM, orang nak tau apa rahsia bagai. I tak kedekutlah….

Setiap product yang saya dapat, saya lencun pakai memang kena sesuai ngan muka nih. N nah, ini masih lagi fresh baru di market, just recently launched on Jan 2011 some more.

Korang tak tau nih coz korang lom jumpa mana2 site yang citer kan pasal the best of UV Plus HP Day Screen High Protection SPF40!

IMG_0618

UV PLUS HP Day Screen High Protection SPF40
RM158 for 30ml

Aku memang pengguna UV Plus. Sebabnya dulu aku kena ceramah walaupun kita kerja di opis, tapi kita tetap akan kena sunlight. Bukan jer lah kita nakkan bright and even tone jer kat kulit kita nih, tapi kita kena blockkan cahaya panas matahari tu dari tembus kat kulit kita nih. Kang kaler dah tak satu tone camner. What s the best of this UV Plus coz selain oil free tapi juga formulated dengan 100% mineral screen untuk semua skin. Oh btw, this UV Plus hanya meant for asian yek, omputih takde nya suka pakai nih coz depa suka tan tan gitu. Lagi satu coz of ageing jugak,  and untuk protection pada pollution. Oi jangan ko, kuor umah je abuk asap merata2!

Made in France dari plant ingredients, cantaloupe melon yang kaya dengan superxide dismutase SOD, enzim untuk melawan oxidation.

Nah, satu tips saya bongkar untuk nampak glowing…

IMG_0620

Intensive Whitening Smoothing Serum
RM260 for 30ml

Hah satu lagik yang special jugak, dari sea lily extracts, Intensive Whitenening Smoothing Serum untuk brightening kan lagi ‘locking’ effect kita, terutama untuk formation of dark spots. Wah ni mmg sesuai sangat ngan orang tak berapa tua tak jugak muda cam ai yang mmg ada bertepek kat pipi. Bagus untuk mengurangkan lagi dark spots and menyerahkan lagi complexion around the clock.

Gunakannya setiap hari di waktu pagi dan malam sebelum kita apply day/nite product kita. Sebenarnya lepas seminggu dua pakai memang dah nampak glowing, ada ke sapa yang dok twit2 me and comments dok tanya apasal akunya muka ada perubahan kan, hah inilah antara salah satu khasiat Clarins. We bloggers bukan cakap sembarangan kalau takde trial, memang aku cuba dulu setiap product tuh and baru kita berani buat review.

Sib baiklah jugak yang kulit aku memang boleh adopt, tapi korang pun jangan risau, Clarins nih untuk semua jenis kulit specially the Asian.

Sedap tau pakai nih, wangiiii :)

Tau tak Sea Lily and Daisy?

Yahhhh….bunga2 harum segar tu ada di wajah kita. Syok liao!

Ni yang kadang2 malas nak citer coz kang, sume orang nampak glowing hahaha, tu pasal sapa2 tanya tuh aku malas nak menjawab sangat coz aku  nak tunggu benda ni kuor baru aku leh pecah lobang. The Whitening Repairing Night Cream nih ingat hapa malam2 tu tak yah pakai nepek apa2 ker.

Eh kalau yang dah bersuami tuh, ko pakai ni, if laki kiss2 pun rasanya sedap, katanya pun ingredientsnya pun bunga kan. Aku tak nak lah citer kat korang the more details yang korang nak tau sangat apa kebaikan to each product tuh.

For me, yes now I m changing to Clarins, tak kisah pun apa brand aku pakai, I can selamba pakai one as I said, my skin boleh accept all types of brands and skincare.

IMG_0622

The Whiteneing Repairing Night Crème buat muka RM meletop2 al konon, sila setuju!
50ml RM240

The Night cream nih bolehlah pakai sebelum nak tidur, wpun kita tidur tetapi kita cuba nak kurangkan the dark spot, frackles yang ada kat muka nih. Korang takde ke? Ok aku ada macam dot dot kecik kat pipi, tak ketara, dulu lagiiiiiiiiiiiii ketara. Memang tak menghilangkan seratus peratus tetapi sekurang-kurangnya boleh mengurangkan.

Kalau dulu sebatu boleh nampak dark spots tu, at least dengan Whitening Repairing Night Creame nih boleh reduced 100% (studied carried out in Japan for 35 women). Making your skin smoother and softer, n brighter complexion. Bukan nak jadi putih, tapi tone kaler kita tu disamaratakan. Meh nak try kulit muka ai?

 

IMG_0600

You can also try the Gentle Brightening Exfoliator (50ml for RM135). Hanya guna once or twice a week selepas cleanser, kemudian dicuci, jangan ko biarkan pulak. Coz nanti later nak kena pakai toner kan.

Ini best! Ini untuk mengimprovekan lagi skin texture kita, and jadikan complextion nya lagi rata. Lagi satunya ni combination of the red fruits (RED!!) yakni strawberry, raspberry and grapefruit. Strawberry ni untuk completes the action of microbeads and smotheskan skin surface kita, raspberry untuk brighten up and grapefruit untuk mengetatkan ruang2 pores.

One more product of Clarins, The Gentle Renewing Brightening Peel (125ml for RM152) yang ko boleh apply sama jugak once or twice a week, gunakan cotton pad dan dibiarkan satu minit, tak  perlu dicuci yek.

This one pulak dari Tamarind fruit yang combinationnya pula untuk mengasingkan the surface cells denga dead cells.  Even sensitive skin pun digalakkan pakai nih. I have tried this too!

Eh nak lagi mudah, tengok sendiri di clarins.com.my. Ni semua product baru keluar by Clarins recently.

 

IMG_0593

 

Yang pastinya….soalan kamu sudah kujawab.

Kak Red apesal ko makin lama makin nampak muda?

Alah dik, I bukan nak nampak muda, tapi skincare ni semua yang buat reflection of my face :)

So pada saya, sebagai pengguna yang masih lagi baru dengan Clarins, for the time being saya memang dah terpikat and mula active pakai sejak beberapa bulan lepas (as per this post is up), cuma satu, kena rajin apply as per I said, pagi dan malam jangan culas. Mungkin you rasa kang tukar ke Clarins, tak sesuai pulak, takper cubalah dapatkan khidmat nasihat dari pakar Clarins, mana tahu memang ada kesebatian kan.

That s the beauty of Clarins.com.my! I am gonna be 36 this year btw.

IMG_1330

Ahah lailar, ada good news, nak giveaway from Clarins tak?

  1. Join me and the rest to Like the Clarins MY FB Fan. Gila tak like, kalau tak like camne nak dapat giveawayyyyy!
  2. Korang boleh share the Clarins FB Page nih kat FB korang gak. Those yang sharing the most pulak akan berpeluang untuk mendapat Clarins hamper.
  3. Skintime pulak yelah korang dapat Skin Time session, one-to-one hands-on session dengan Clarins Beauty Expert, belajar dan memahami step by step untuk mendapat optiom skincare result and enjoy a customized Clarins trial supply for free pulak tuh! Cuma perlu beritahu dalam Clarins FB the location, time yang korang pilih and jangan lupa pulak fill up the details, a notification sms will be sent to you lah nanti.

Hah terbaik sekali 3 promo hangpa dapat hanya dengan perlu LIKE the page of Clarins Facebook. Peluang u girls sangat cerah untuk mendapatkan the UV Gift Pack worth of RM350 sekiranya kamu yang terpilih. Apa lagik? LIKE LIKE LIKE!

But jangan gusar, kalau nak rasa Clarins Spa pulak, Clarins juga ada Whitening Performer Treatment yang boleh boost kan lagi dan bagi brighness kulit kita hanya dengan RM228 untuk 60min spa.

IMG_1236

Selamba dok bawah panas matahari, apa risau, Clarins.com.my kan ada. Jom join Clarins FB!

Khidmat pesanan masyarakat Clarins is brought by Redmummy.com

Comment: 38

Simbol Misteri!!! Jawapan semakin hampir…

Rupa-rupanya tak berhenti kat post sebelum ni jer, simbol misteri ni makin ramai  pulak yang dah discover. Ramai yang personally email kat saya informing yang diorang pun alami fenomena yang sama. Tapi tu la, semua still kebingungan tak tau makna hujung pangkal dia. Apa sebenarnya maksud simbol-simbol yang timbul serata tempat ni?

Tapi dalam banyak-banyak email, ade satu email yang aku rasa macam bagi hint apa maksud tersirat di sebalik lambang ni? Kandungan email tu kalau nak publish agak confidential sket. Lagipun aku tak nak dia merebak pastu kang semua orang jadi panik pulak.

Antara salah satu dari gambar-gambar yang diattach sekali dalam email tu!

Email tu pulak macam ala-ala secretive jugak la, sekali baca memang tak perasan. Tapi nasib baik la aku baca 4-5 kali, baru la nampak puzzle dia. Jawapan kepada puzzle tu rupa-rupanya ialah satu tarikh. Kebetulan tarikh tu tak lama jer lagi… Menurut penulis email tu sesuatu yang besar akan berlaku pada 6 April ini, dia akan revealkan kepada saya nanti. Tak tau la apa… kita tunggu jer la sama-sama tarikh tu nanti. Once dapat more info lagi nanti, saya akan reveal lagi.

And btw, kat footnote email tu ada 2 urls yang dia suh usha – ini & ini. The 2nd link tu agak-agak semacam ala-ala secret organization jer. Tapi yang 1st tu rupa-rupanya ada sorang bergelar Kaki Misteri dok mengkaji fenomena simbol misteri ni, banyak dah koleksi-koleksi dia pasal keganjilan ni.

Curious betul aku macam ni. Suspend la pulak aku nak tunggu apa yang bakal terjadi nanti ni? Korang ada dapat apa-apa clue yang lain dak? Korang tak wonder or curious ke? Me seriously worrying!

Comment: 49

Simbol Misteri!!!

24hours sticky post jap lah yek, new entries cam biasa kat bebawah

Laki aku tu kan hobi dia dok snap photo. Tak kira la kat mana pun. Tapi kadang-kadang masa lepak-lepak kat balkoni rumah kitorang tu pun dia ade la dok snap-snap.

Ade satu petang tu, dah nak remang-remang senja, kira nak masuk Maghrib la, dia dok lagi dok ralit tangkap gambar lagi. Pastu tak lama dia stop masuk dalam transfer gambar masuk komputer. Biasa tengah-tengah transfer tu dia pergi la mandi, so aku pun tengok la ape benda gambar-gambar yang pakcik ni amik.oooo gambar KLCC rupanya. Memang dari balkoni rumah kitorang boleh nampak KLCC. Gila kentang banyak gambar dia amik. Belek punya belek sekali aku terperasan ade satu gambar ni lain macam sket. Macam ade something lak kat gambar tu.

 

Ade simbol misteri!!! Korang pasan tak? Kat sebelah kanan in between wayar tu. Compare dgn gambar lain tak de pulak simbol tu. Ke pak cik ni edit kot. Eh tapi bila masa lak dia edit. Ni ha baru jer dia transfer gambar ni, dia pun tak tengok lagi. Saspen lak aku ni, dah la selalu kuorkan citer2 misteri malam.

Aku pun kabo la kat dia. Dia pun terkejut jugak la ape ke benda simbol ni. Tiba- tiba jer muncul. Gambar lain takde, gambar ni ada, macam kejap ada kejap takde pulak dah. Ntah-ntah alien kot, tak pun UFO. Eiii tak tau tak tau….Tak puas hati punya pasal dia pun googling, youtubing la pasal simbol ni. Ade ke orang lain nampak or jumpa sama? Apa ke makna benda ni? Curious giler la kitorang malam tu.

 

 

Tu yang jumpa youtube ni, ha simbol tu ade orang lain nampak gak. Kali ni kat dalam air laut la pulak. Dohhhhhh. Fenomena apa la pulak nak melanda bumi kita ni. Dah la macam-macam bencana dah menimpa manusia sekarang ni.  Sekali pandang macam simbol radiation la pulak. Uishh bahaya ni, kang silap-silap ada yang kena jangkitan apa-apa ni… Bencana alam nak melanda lagi kah? Mak takutttttt

So korang agak-agak ape benda simbol misteri ni? Apakah akan berlaku satu fenomena luar biasa kelak? Atau korang pun ada ternampak fenomena yang sama???

Comment: 80