Nuffnang

Nuffnang di Indonesia?

http://www.lintasberita.com/Teknologi/Software-Internet/wow-blogger-malaysia-berpenghasilan-rp-207-juta-per-bulan-_1

http://www.tribunnews.com/2011/01/24/hebat-blogger-malaysia-berpenghasilan-rp-207-juta-per-bulan

Tim n Ming you all dah bolehlah consider bukak Nuffnang kat Indonesia pulak….sana punya prospect lagi luas. Rakyat jelata pun ramai. Iklan punnnnnnn banyak! Hantar je Rina ke Thara ke sana, tak pun ko hantar RM pun boleh, selain dari aku bertenggek di ITC Kuningan, aku jugak bisa ngomong  bahasa Indonesia.

I ngah bayangkan, RM, Rina and Thara wah….dok Jakarta. korang 2 orang le kena buat keje under ground, mak merah jadi blogger buat live update hahahaha! apesal aku mesti bayangkan ITC Kuningan je bila seru Jakarta nih.

Teman-temanku juga ramai di sana!

Serumpun juga kita akhirnya.

Ramai tertanya2 juga kenapa Nuffnang tiada di Indonesia, hem…perlu difikirkan tuh. Bukak satu je kat Jakarta, cukup kot?

Sokong dok ada Nuffnang di Indonesia?

Yang kat Malaysia ni pun aku tak terkejar lagi event Nuffnangnya kak oi, apatah lagi kang kat Indonesia?

Eh mana tau, kot2….kita dapat privilege di Indonesia pulak. Nama RM dah park kat sana dah tuh…ha boleh? kalau dak takkan warga Indonesia ke main ramai yg tetiba add fb aku siap google carik Redmummy lagi bila berita jutawan pun disebut di media Indonesia.

Comment: 41

Jom buddy-buddy with MAS MHbuddy!

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

Cuti sekolah yang lepas dah pergi terbang ke Langkawi, ingat cuti sekolah bulan June ni nanti nak terbang lagi la bercuti. Kalo last year bulan June dah pergi Europe layan summer, ingat this year nak pergi Australia la pulak, nak main snow hiks :)

Biasa nak check or booking flight selalu pergi directly kat MAS website jer, tapi this time jeng jeng jeng ai buat dari facebook jer u. Ha korang sure tak tau ni…

Ce citer ce citer kak red camne nak buat tu…

Ye la nak citer la ni…


Baru-baru ni MAS ade memperkenalkan satu applikasi baru yang diberi nama MHbuddy

Apa MAS nak buddy-buddy ni Kak Red?

Ok MHBuddy ni ialah Facebook application yang membolehkan kita untuk buat checking, untuk membooking and even check-in flight. And of cos juga untuk kita to manage our flights, kot-kot nak tukar date or time ke dan apa-apa jer la. Dan since Facebook ni tempat kita dok share things among our friends, so dengan MHbuddy ni pun kita boleh share our trip details dgn kawan2 FB kita tu. Kasi depa jaki sket hahahaha, iskk bukan nak kasi jaki, kan sharing is caring dok?

 

Ok balik pada ai punya Oz trip ni, ai pun start la nak book flight yg bersesuaian dengan June punya school holiday ni.  Ala kalo korang biasa dengan MAS punya website, MHbuddy ni pun lebih kurang sama gak. Buh the destinantion, date, class semua bagai & just click search.

Ha kuor dah flights yang ada, 2 available flights ke Sydney on the selected date. Yeyyy. Ha tapi pasan tak the blue box bawah tu? “None of your friends are travelling to Sydney at this time:(

Memang bersesuaian la dgn nama buddy dia ni, MHbuddy can automatically lookup kawan-kawan FB kita kalau-kalau ada yang pergi ke destination yg sama dgn kita tu. And once kita dah book the flight, kita boleh sharekan the details to our friends, or make a suggestion to them, mana tau kot-kot depa pun nak join sama, so boleh la buddy-buddy gitu.

Tambahan lak dengan MHbuddy ni kita boleh siap select seats yang kita nak and kalau ada kawan2 FB yang sama flight, kita siap boleh select seats & pilih untuk duduk together-gether lagi. Memang btul-btul buddy la hiks

Cool giler apps ni, if I’m not mistaken, this is the 1st apps in the world can do like this. And since everybody is facebooking now, dengan adanya MHbuddy ni, booking a flight jadi lebih menyenangkan dan sungguh mudah. On top of that we can share our travel tips, experience & itenarary among our friends as well without leaving the FB :)

So now while facebooking, you can also flightbooking :)

 

Oh btw, trip ke Oz tu hanyalah angan-angan semata-mata… kena korek tabung dulu cukup ke bajet akak ko ni nak terbang ke Oz tu :(

but weih..mana tau, bebetul ai pi Australia, hah sure sume nak jadi MHBuddy I kan?

Khidmat pesanan masyarakat MAS is brought by Redmummy.com

 

Comment: 57

Lancome – 1 rahsia RM!

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

IMG_0661

Make up and RM?
Memang sangat kuah dan langkawi!
Hahahahaha

I got a chance to review and study and try the new miracle product of Lancome. Punyalah arituh jerit2 kat twitter nak sangat pakai product nih, ahah! My wish comes true. But thing is, bukanlah tak pernah pun aku pakai product Lancome, memang ada make up set depa yang aku pakai cuma tak pernah beli lagi set miracle Lancome.

IMG_0737

The next day after I ve been briefed by Lancome, as you see from my twitter page, aku pergi serang Lancome counter di KLCC. Bertapa dok situ sejam and abih aku sapu balik pakai and study on the product. It comes with the foundation, compact powder etcs. Cuma aku lebih tumpukan pada foundation compact powder atau nama glamournya Lancôme Maqui Blanc Miracle Natural Brightening Creator compact foundation.

Either with or without foundation, masih lagi tidak mengapa untuk memakai the slim compact. Macam yang hangpa tengok, I was so so busy, menyiapkan luggage sampai ada barang tertinggal jugak, nak make up bebenor memang tak sempat so pakai je the Lancôme Maqui Blanc Miracle Natural Brightening Creator compact foundation dalam flight.

IMG_0758

Cuma aku tak kesemptan untuk membeli the concealer, which comes from the family of Lancôme Maqui Blanc Miracle jugak. Tu pasal my eyebag masih nampak, orang tak cukup tidur ko ginilah romannya….

But not to worry, kalau dah rasa confident dengan penggunaan asas Lancôme Maqui Blanc Miracle Natural Brightening Creator compact foundation, cukup sahaja untuk kita terbang dan pergi bekerja. Eyebag nih masalahnya tu lah, tidur tak pernah cukup.

My next item yang saya akan beli dah tentu the concealer from Lancome Maqui Miracle!

IMG_0768

Biarpun anak sulongku tidur di pangkuan, tidak membataskan penjagaaan wajah ibunya sendiri

 

IMG_9284

Pulang ke hotel, setelah berehat, pun saya hanya perlu touch up. Lasting can go up to 12hours but takkanlah muka kita ni tak berpeluh wpun tak menitik2 but saya suka nampak fresh dan glowing sepanjang hari.

IMG_9281

Lancome yang memang bukan aje menampakkan saya segar bugar tetapi terasa sungguh muda? Ok muda mungkin agak tidak IN. Mungkin orang akan tertanya-tanya, dia ni pakai apa ek, muka nampak natural jer.

Saya punya pendapat, aku tak sukalah nak nampakkan muka aku ni ngan tebal 2 inci or 20 depa punya bedak nau, biar je nampak natural, kalaupun pakai kira orang tak tau dia ni sebenarnya ada calit apa2 ke idak. Hah tu konsepnya.

Meaning bila dah pakai tuh, looks tak pakai apa2, biarpun orang kata kita tak pakai apa2, itulah rahsianya, looks natural. But if event waktu malam yang biasanya lampu2 kat venue tuh malap ya halahai, aku tebalkan sikit, coz nanti texture gambar untuk keluar blog tak berapa cantik, itu kalau malamlah.

But for daily usage, pi kerja hari2, pi pasar pi main ngan anak2 kat luar rumah, enaf with the  Lancôme Maqui Blanc Miracle Natural Brightening Creator compact foundation

Sample-Card-3b

So for the new product of Lancôme Maqui Blanc Miracle , get yours now di mana-mana counter Lancome. Harganya reasonable, tak macam ada 123 brand yang very halahai, berkira2 betul aku nak membayau. Soon, I m going to buy their mousturizer jugak, nampak macam bergetah pulak heh hahahaha….well my mousturizer dah habis ko!

Pandai lak masa Lancome datang dia habis. So gonna get that too. Being a member of Lancome for any purchase of RM250, so better invest kat Lancôme Maqui Blanc Miracle , 2 products depa jer dah boleh jadi member.

One of the killer product of Lancome Maqui Blanc Miracle is the Natural Brightening Creator Fluid Foundation, oil free formulation dengan SPF26PA++. Eh korang nih kalau beli apa2 foundation ada ke tengok SPF nya yek? Ke main lebur jer??

Test shows that ramai wanita mendapati kulit mereka nampak brighter, more natural, tak macam plastik, no cucuk2 one, complexion rasa healthy, kulit juga rasa smooth, pores juga berkurangan. Untuk ini, ada di market dengan 8 jenis shades, mengikut jenis kesesuaian kulit memasing.

IMG_0927

Ko ingat aku dok tepi beach tuh, muka aku kosong je ke, I applied the Lancôme Maqui Blanc Miracle!

Harga untuk  Lancome Maqui Blanc Miracle is the Natural Brightening Creator Fluid Foundation ialah RM130 dan untuk Lancôme Maqui Blanc Miracle Natural Brightening Creator compact foundation pula harganya adalah RM185. Get yours one at the nearest counter, tu hah kat concourse KLCC tu ngah happening Lancome event!

Khidmat pesanan masyarakat Lancome is brought by Redmummy.com

 

Comment: 47

Cerita Gula…

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

Sampai sekarang nih aku masih terkenangkan boss lama, yang 8 tahun aku served, he must be reading this :) YM ni minum teh o, tak pernah sekalipun dia letak gula. So tea lady dah naik tau cara minumannya. Kalau minum kat kedai pun, dia cuma mintak air suam ajer.

So sampai sudah aku pun terikut sama perangai dia yang tak amik gula. Tapi tu lah, bila dah no longer with him, datang balik perangai letak gula aku nih. I can’t afford to drink without sugar, just yet. Tapi pandai tak bagi anak2 makan gula or something memanis.

Eh eh namanya pun mak kan.

Kita nakkan the best untuk anak2 kita kan.

 

image

Sebenarnya anak2 kita ni tak perlukan penambahan gula dalam air minuman dan makanan depa. Gula yang ada dalam buah-buahan sebenarnya dah mencukupi untuk tumbesaran depa. Kalau dalam masakan pun, letak secukup rasa garam, aku pun tak menggunakan gula dalam masakan melayu nih. But I heard di Kelantan, kalau masak pakai gula yer. Hah tu memang aku tak leh makan sangatlah, manis ko!

Air dah manis, makan pun manis. Camner tuh?

Ngan kuih muih kita lagi, seri muka, keria, pisang goreng Aseana tu siap ada gula merah lagik, hah lebatlah kita punya these selections of :

1. obesity
2. gusi/gigi caries
3. diabetes
4. darah tinggi
5. heart disease and stroke

Tu pasalnya orang Malaysia kita ni banyak penyakit ’3 beradik’ coz kita ni amik gula ke main wajib ada dalam makanan minuman kita.

Tapi ini bukanlah bermakna kita tak perlukan gula langsung, but pengambilannya harus dikawal, dulu aku bantai 3 cube gula untuk segelas kopi hitam. Now dah slowly kurangkan ke 2 cubes sahaja. Nak reduce ke seketoi macam menzalimi diri sendiri pulak, baik minum air suam jer dah kalau minum kopi pekat hitam tu jadi pahit semata hahahaha!

So as a mom, aku memang pantau sangat2 ngan budak2 ni punya pengambilan gula. Nak makan ice cream boleh? Once in 2,3 weeks bolehlah. Gula2? Memang hangpa akan tengok budak2 tu tak berapa sangat coz dah diajar pun gula2 candy tu tak molek dimakan. Tapi memang aku galakkan depa makan buah, cuma diorg ni kalau makan apa2 nak disiap2kan bukak depan mata baru depa nak makan, sama je ngan bapaknya.

Kalau tak dipotong hiris sesiap, memang sampai kecutlah limau epal tuh takdenya depa nak usik. Rerasanya tahun lepas ada gomen buat kempen pengurangan gula kan, korang pun kena sama ingatlah. Jangan aku tulih ni korang baca tapi tak buat pulak.

Ada orang tak kisah pun anak2nya makan sweet candy nih, tapi if possible dilarang keras and cuma amik untuk ‘merasa’ sahaja for the kids. Sebulan sekali ke, yelah namanya pun budak2, semua yang manis and packaging jajan tu dahlah cecantik, attract depa sesangat kan, but kita yang tua ni lah kena monitor.

Sebenarnya mengurangkan gula atau berenti gula dalam minuman untuk orang tua boleh mengurangkan berat badan, but take it slowly, bukan diberhentikan serta merta. Ni kang ada pulak yang bila dengau berenti amik gula terus nak kurus cepat kan. No, jangan buang terus gula tuh, kang energy ko nak dipakai jugak.

 

image

Mak yang superactive sebab gula berlebihan :)
So pls, reduce your sugar intake!

Nak memahamkan korang yang added sugar macam corn syrup solids tuh, sukrosa, glucose syrup pun and banyak product dalam children kita nya makanan minuman ada gula tambahan.  Dan mana pula dalam gula tambahan nih pun juga dari natural source seperti tumbuhan. Tetapi tu lah kita tak naklah sugar intake yang berlebihan pada anak2 ini menggangu tumbesaran diorang pulak, tidak perlu sangat dalam pengambilan makanan minuman anak-anak kita pung. Sebab tu lah bila kita nak beli cookies, or any junk foods, minuman apapun ko kena belek the ingredients. Added sugar nih pernah tak korang dengar kalau terlebih diamik dek anak2, depa punya hyperactive kemain sakan pulak.

Aku takde pun buat study pasal betul ke ngan added sugar boleh buat anak2 kita ke main active, but I heard from my reading, from kawan2 aku punya pengalaman. Mungkin benar juga boleh buat budak2 nih jadi resah nak tidur malam, banyak nau sugar dalam air minuman carbohydrate yang depa amik kan.

Sebab itulah tahun lepas gomen buat promo untuk pengurangan dalam menggunakan gula. Eh gula ni manis lah, suka nau ke makan minum memanis. Tak pening ke pala ko minum manis manjang? Aku ni kalau dibagi air sirap ngan air suam if lunch kat gerai, aku bedal air suam. Air suam tuh kan dia punya nikmat lalu kat tekak, terbaik. No sugar at all!!

Perbanyakkan minum air suam, berliter2 pun takper, kurangkan pengambilan gula baik dari added sugar dalam minuman makanan ciptaan manusia mahupun dari gula natural yang datang dari buah-buahan kita tuh. Manis2 ni tak berapa molek dik, boleh cepat dapat 3 penyakit je nanti…

Khdimat pesanan masyarakat dibawakan oleh Redmummy.com

 

Comment: 37

Blog for ringgits!

 

dulu ada budak sengal ni cakap

saya bukak blog sebab saya tengok RM tu dapat earnings ribu2 dari blog, so tu pasal saya ikut sama bukak.

skang kalo ko tanya dia, the answer will be:

camne aku jawab kat vlog, camtu lah dia ikut jawab sama. so bebal punya budak!

ape kes korang ni hadap sangat sampai buat fraud click, dok click sana click sini. dok suruh orang click2 kat iklan ko siang malam. menyampah ok!

pernah ko tengok RM nih suh korang ‘oi click aku nya nih kiri kanan atas bawah’

pernah?

nak bertunjangkan duit pun, jangan sampai membodohkan diri. paling tak bley blah siap ada pesan kat blog ‘jangan lupa yek dah baca tolong click’

ada jugak bloggers pesan kat dalam komen or hujung entry ‘hah apa lagik, tolonglah click iklan aku nih’

wei dey!! stop doing it lah, cabut menda tuh immediately kalao ko dok push2 orang suh clickkan banner tuh. paling tak molek bila ada yang buat click palsu. hangpa ingat wpun ada ratusan ribu bloggers, ko ingat @nuffnangmy tak boleh tau apa yang original apa yang fraud.

Lagi satu, cukup aku menyampah ‘kak i follow you, pls follow me’

janganlah gitu, orang akan baca orang akan follow bila depa dah comfortable ngan ko. Ko nak letak link lam RM, ok no hal, tapi yang tak agak2 tu suh RM letak, tapi bila RD pi siasat blog ko, satu hapa RM punya link pun takdek. apa barang bang?  nemai tu small matter lagik, ini yang dok bising2 suh orang click click ni yang aku rimas betul.

Kak mai lah blog saya and jangan lupa click iklan saya yek kak :)

rasa irritated tak?

Orang suh tengok Vlog RM degil, hah kan aku dah bukak satu entry nih. Taulah duit tu penting, leh gak bayar bills tu lah, bayau kan gini bagai, tapi jangan sampai dok tarbiah kat sume orang paksa2 orang suh pi click, jap2 click sana sini. Heh rimas!

so soalannya….

image

 

Comment: 85