Nuffnang

Al Khurafat!

IMG04146-20110118-1434

kami suami isteri ada meeting di Nuffnang’s office…lama jugak aku tak mai sini, coz biasanya for anything aku mmg hantar runner jer. runner aku pun dah depa kenal sangat. but kali ni special, Sirman and I update on the recent stories to them, lists yang uhuk batuk pun hahahahhaa kan dah kono naik sama.

well anw…business is business :)

IMG04154-20110119-1800

tq sirman for the lovely bouquet….

hadiahnya lom ada ler korang

aku tak decide lagi

biar lu lah

banyak masalah nak disettlekan, tak berapa nak happening pun ngan memikir hadiah bagai. bukan macam budak2 kecik, laju je depa bagi list. aku lebih suka take it slow and steady coz kita lunaskan dulu apa yang wajib jer. bunga ni pun kalau dia tak hantar aku tak kisah, coz dah 10 tahun kan…

at night kita pergi tengok wayang itu Khurafat, si mya and suaminya ajak joined, so aku n sirman dalam reluctant nak pergi tu iskk ater ko, citer hantuuuuuuuuuu! aku mmg tak leh cite2 seram hantu nih. so hasilnya dalam wayang purata aku tengok skrin adalah sangat minimal dibandingkan dengan memandang ke tempat lain. well aku banyak pandang kiri ngadap muka sirman pastu telangkupkan muka hahahaha, siap cabut spek lagi coz mmg tak nak tengok.

eiii

korang sapa yang tengok Khurafat all the way tak takut tu memang hebatttttt!

Comment: 24

RM is connected to…

Sponsored Post for 48hours, do scroll down for latest entries. tq

image

Bila tengok Gegirl dah besau gini, dah pandai baca, masihkah kita ingat waktu kita lahirkan anak2 nih, yang depa akan akhirnya sebesau ini. Dulu dalam perut kita hasil dari hubungan intim kita bersama suami, dan akhirnya menjadi sebesau ini pulak budaknya. Hahahaha….

Lesson number one:

Stay connected with your partner :)

IMG_8146

Kemudian bila Abang yang dulu ke main tembam, keluar pun 3.67kg dari perut maknya sampai kena caesarean, wah hebat. Makan sekarang dah pandai sangat memilih. Dulu apa yang makpak bagi makan, ko telan jer. Mementang brain cells dia semakin menginjak usia, dah pandai tahu nak makan apa yang dia suka, and tekaknya terima.

Lesson number two:

Stay connected with your food :)

Lahirnya semua baby dalam dunia ini, dengan satu billion brain cells. Perkh! Kalau tak pergi kelas, memang tak tau. Alah ko tak caya sila google, ai pun belajar dari kehidupan harian, membesarkan anak-anak bukan hanya takat kita bagi makan, education ataupun kasih sayang, tapi dari seluruh aspek kehidupan.

Apa yang depa tengok, rasa and lihat semuanya adalah pengetahuan depa. Meningkat ajer umur depa, meningkatlah jugak brain cells berkembang. Maknanya cantuman bain cells depa akan menjadi lebih cepat dan pantas, bergantung pada kehidupan depa seharian. Apapun, ada satu yang perlu ada dalam membantu pembesaran brain cells depa to stay connected and berkembang….

Melalui Gangliosides – brain nutrient yang membantu brain cells anak-anak kita untuk lebih cepat belajar.

Sebagai contoh….

Aku buang semua kotak vitamin budak-budak ni, coz buat nyemak jer kat rumah. Tapi diam-diam rupanya abang kutip and jadikan 6 keping kotak yang dicantum. Bila ditanya apa keperluannya, katanya mudah sahaja…supaya Mummy boleh simpan semua jam tangan mummy dalam kotak-kotak yang cantik ini, tak payahlah bersepah je jam2 tangan mummy di almari.

Hem….

Ko terpikir tak gitu? Recycling kotak lama untuk kegunaan ibunya sendiri. Sejuk hati ibu, walaupun the quality of the box taklah mahal mana, tapi because abang wraps it using red wrapper, knowing maknya suka merah. It looks so expensive to me and yang penting, bagaimana Abang yang telah already ada Gangliosides dalam brain cells nya itu berfungsi.

I m going to share you a story detaily on the Gangliosides and Connected Tots of the brain cells further in my coming entry.

Khidmat pesanan masyarakat Connected Tots is brought by Redmummy.com

Comment: 14

Friso Flaunt It! Contest!!

Helo hi :) this is 48hours sponsored post

I stilll remember masa doctor confirmkan yang aku pregnant dulu. That was the proudest and happiest moment for me. But in the same time, nervous pun ada, ye la kita nak jadi mother kan. But whatever it was, motherhood is a time of joy and celebration, and the best way to capture our  favourite moments with our child is through photos. Start from day 1 pregnancy, i’m sure you all got berstack2 of photo albums saat2 gembira together2 with the baby.

Here my proudest & “biggest” moment masa carry Gegirl :)

And aku rasa every second started from our baby delivered, kalo boleh kita nak capture all the moments together ngan the baby. Not only during masa dia baby, but I guess up till they grow up, sampai bila2. Luckily zaman skrg dah digital, all photos kept dalam disk jer, kalo tak mau penuh rumah dengan photo albums dok ;)

IMG_5125

Here is Gegirl 6 years later :)

Talking about the favourite or “biggest” or whatever moment you want to call it ni, actually there is a better way to celebrate those moments by taking part in Friso Flaunt It! Contest, and at the same time get rewarded for it with:

  • RM7,000 worth of prizes up for grabs, including 2x Grand Prizes of RM2,000 cash each.

Friso is a product segment from Dutch Lady Malaysia has launced a facebook photo contest for mothers; and it is called the Flaunt It! Contest.
The contest is divided into 2 categories:

Flaunt Your Bump – Open to all pregnant mums. Submit a photo of your best pregnancy pose and write a short caption that best describes how you feel about being a mum-to-be. Ha macam gambar aku preggy kat atas nun agak2 leh menang dok? Hikks Opss tapikan, for this contest, photos must be taken from 1st Jan 2009 onwards, before than that tak boleh hantar yek!

Flaunt Your Moment – Open to all mums and dads with child/children aged 2 – 6 year old. Submit a photo of you and your child celebrating fun times together along with a caption to describe the moment. Moms Dads are given the opportunity to show off their new curves or capture their best moments with their children.

IMG_7636

Fun moment with my lovely Gegirl :)

FYI, Flaunt It! Contest is started from 28 December 2010 till 28 January 2011. To participate, mothers kena sign up as a Fan of Friso Growing Up Together Malaysia Facebook page, and click on the banner to enter the contest. You all will first be prompted to choose a category to enter, then upload korang punya favourite photo and jangan lupa to enter the fun caption ya.

Lepas submit, jangan lupa ajak kawan2 & family korang to keep voting on your entry to win awesome prizes. To vote, visitors have to click on the Gallery tab to view all the entries and vote our favourite photo by click on the vote. Korang boleh vote seberapa banyak yang boleh tapi hanya satu vote untuk satu hari k. Besok2 vote lagi sekali, lusa tulat vote lagi sekali. Orait!

IMG_5145

Ok auntie2 semua, jom join contest ni…

Top ten finalists dari contest ini akan dipilih untuk masuk ke final judging round to decide on the winner for both categories. At the end of 4 weeks, the entries that receive the most number of votes will win the following prizes:

Flaunt your bump = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Mum Gold Products worth RM150

Flaunt your moment = RM 2,000 cash + Friso Mum Gold Products
Top ten entries = Friso Gold Products worth RM150

Winners will be announced two weeks after the closing date of the contest on 15 February.

IMG_5095

Contest untuk ayah & anak pun ada jugak! Ni gambar I ngan Gegirl kompom leh menang but bcoz Gegirl is not below 6 years old, so tak bolehlah nak masuk contest nih.

Hurry up korang! Join before the contest ends on 28 February 2011. You can also grab free sample of Friso Gold at Growinguptogether website.

Khidmat pesanan masyarakat Friso is brought by Redmummy.com

Comment: 19

Jom Layan Astro Kampus

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries…

Hello sayang anak-anak semua, adik-adik kecil buat apa musim cuti sekolah? Mak ayah tak bawak pergi holiday oversea ke? Dalam negeri pun takde? Alah sian dia…yelah mak ayah kena kumpul duit, kita dah nak masuk term baru, so banyakkkkkkkkkkk nak pakai duit untuk musim sekolah yang baru.

Anak-anak aunty pun dua orang akan masuk ke Year 4 and Year 1 jadi  bergandalah semua belanja. So bayangkan kalau adik beradik ada ramai, dah berapa mak ayah kita nak invest untuk belanja sekolah. Takper, kalau tak pergi jalan mana-mana pun it s ok, mai aunty bawak you all tengok tv nak?

Tengok Astrolah! Macam-macam ada masa cuti sekolah!

It s also known as Astro Kampus! So bukan sajer untuk kakak abang kat University tau, but untuk adik-adik kecil juga, nak tau tak apa yang ada untuk musim sekolah kita yang happening sangat nih. Ada 2-3 hari lagi sebelum cuti sekolah tamat, so memang best kalau adik-adik dapat spend time tengok tv sambil menimba ilmu.

Ingat yer, belajar bukan sahaja hanya dari buku tapi dari pengalaman dan observation kita melalui rancangan yang berteladan.

image

Cutipedia
TX: Saturday @ 11am starting 11 Dec 2010
Language: Bahasa Malaysia

Series ni adalah dari perspective young people, so bukan dari perspective aunty yang kertu ni tau. Specially untuk teens and tweens yang talented untuk hosting and mengambil kesempatan untuk create the fun and one day trip. TIADA ADULTS! Setiap episode is featuring the kids yang planning  for the ideal places untuk dilawati and sharing the activities together….hah jangan lupa nonton nih, bookmark tau!

Syoknya Sains!
TX: Sunday @ 10.30am starting 19 Dec 2010
Language: Bahasa Malaysia

A new science entertainment series ni pulak yang membuat experiment untuk menunjukkan the rules of nature, di mana adik-adik boleh memahami sains dari bentuk action, pastinya non-science lovers macam aunty ni pun sukaaaaaaaaa, apatah lagi adik-adik kecil yang bijak-bijak sukakan science bukan?

Saintis Rafidah dari Clever Edisi Malaysia will be hosting the series, and dibantu oleh sicomel talented Muhammad Hadziq bin Mohd Hazem

Planet TVIQ

Planet TVIQ is now available in both Bahasa Malaysia and English, daily throughout the school holiday. Kids can catch Planet TVIQ in Bahasa Malaysia every hour from 9am to noon. Planet TVIQ in English will come on every hour from 4 – 7 pm.

Hah ni mesti ramai yang dah biasa kan? Ada fun facts, arts and science facts like things that our body tak boleh buat, kenapa kita kena curious, kenapa kita kena tidur, kenapa kenapa kenapa??

Lab Rats Challenge

A Science Game Show for Kids
Science has never been so exciting, funny or messy!

TX: Mon – Fri @ 10am starting 13 Dec 2010

Lab Rats Challenge pulak ialah fast and furious science-based game show untuk adik-adik berumur 6 – 12 tahun. Wah, anak-anak Redmummy memang menunggu Lab Rats Challeng ni sesangat.

Backyard Science – Edisi Malaysia

TX: Sat & Sun @ 10am, Mon – Fri @ 11am

Ini adalah based on the original popular Australian science programme show, di mana anak-anak kecil akan mudah belajar, practical and buat safe experiments yang akan dicuba dibuat di rumah sendiri. Walla!! The show is hosted by 13 year old Luv-en’ya Rowland with all the episodes dubbed in Bahasa Malaysia.

Clever! Edisi Malaysia

TX: Sunday @ 11am

Clever merupakan rancangan yang berformatkan pendidikan Sains berbentuk pertandingan, hiburan dan komedi. Dinobatkan sebagai Proram Terbaik di Anugerah Televisyen German 2005, Clever menggabungkan Aznil dan Rafidah. Macam gameshow dengan sains gitu.

Finger Tips
TX: Mon – Fri @ 10am

Finger Tips pula untuk adik-adik yang berumur 6 – 11 tahun, series yang sangat fresh and innovative. More on making things out of packaging and recycle materials dengan menggunakan computers dan digital technology.

So dah dapat idea tak nak nonton apa? Tengok semua pun happening, bila dah siap buat kerja rumah, adik-adik jangan lupa on kan Astro, tengoklah sampai lebam. Tapi ingat, makan minum and bantu ayah ibu yer, jangan asyik tengok tv jer….

Selamat bercuti di bulan Disember ini, dan kembali ceria semula ke sekolah :) apa2 soalan, nanti boleh tanya ibu ayah, atau tengok site Astro Cuti Sekolah

Mak ayah abang kakak, nanti printkan entry ni untuk adik-adik kecil yer… hehehehehe.

Khidmat pesanan masyarakat Astro Kampus is brought by Redmummy.com

Comment: 7

2011 Nak Pakai Handphone Baru!

Sponsored sticky post for 48hours, please scroll down for new entries

As you all know aku kan skrg on long medical leaves, so melepak la aku kat rumah menemankan anak-anak aku yg juga tengah cuti sekolah. Actually kalo tak medical leave pun aku memang dah plan untuk bercuti, biasa la bulan December kan biasanya orang ngabihkan cuti tahunan masing-masing, bawak family gi melancong berjalan. Lelebih lagi nak cuti Christmas and Tahun Baru ni, lagi la ramai bercuti.

Tup2 tak lama lagi dah nak masuk tahun baru 2011, apa la pulak azam tahun baru ni ek? Tahun ni punya azam pun korang dah accomplish ke dok? Sempat ke lagi nak capai tinggal bape hari jer lagi ni. Taper leh sambung tahun depan hehhehehee. Ape ek azam tahun baru ni? Hmmm losing weight? Ooo ni azam tetiap tahun hiks. Beli kereta baru kot, tukar kerja baru, tak pun beli handphone baru?

Ooo talking about nak beli handphone baru ni, good news for you all ialah the Celcom Sales is BACK! Tak kira la korang nak upgrade ataupun memang tukar new phone, check out these good deals from Celcom :)

These good deals are for you Celcom users – just use your phone to get TOKEN so you can get MORE discounts on the new phones.

Bermula dari sekarang sehingga 31 March 2011, Celcom akan memberi special tokens as rewards kepada korang bila korang menggunakan phone in this period of time. Makin banyak token yang dapat, the bigger the discounts you’ll get dan berpeluang to redeem the latest mobile phones!

Ni sampel token2 yang bakal korang dapat:

image001

Ada 2 cara camna korang boleh kumpulkan token2 ni:

1. Gunakan phone anda & earn discounts on a new phone. Lagi banyak guna, the bigger your discount! Untuk RM10 usage of your phone during the Sale period, you will enjoy 1 token
2. Dok dendiam sebab Celcom is rewarding their loyal customers! So selagi korang a loyal Celcom customer, you will get to receive tokens depending on how long you’ve been a customer.

RM & RD dah tentu2 Celcom customer :) Collect token la kitorang, ade chance la nak tukar BB RD yg zaman batu tu hiks :)
Nak tau mobile phones yang mana yang kita boleh redeem nanti and also on other great deals too,  jom check out www.celcom.com.my/sale

Tapi meh aku tepek kan juga kat sini phone2 tu :)

image002

Pehh tak tahan, Torch tuuu

image003

Not only BB, Samsung pun ada

image004

LG & Nokia

image005

Sony Ericsson

Oppss this deal bukan sahaja untuk mobile customer sahaja, tapi Celcom Broadband users juga able to earn tokens and get discounts on these phones! Cool!

  • Setiap RM10 usage dengan Celcom Broadband earns you 1 token.

Check out the table below kalau nak tau berapa banyak discount yang korang akan dapat based on the number of tokens you collect:

image006

Tapi Kak Red, saya bukan Celcom customer? Boleh ke dapat discount kalo nak beli phone tu?

Boleh jugak! korang pun boleh enjoy all these fantastic discounts on the new phones too. Just sign up the selected Celcom postpaid plans during Celcom Sale ni to enjoy any of the below phones at the best deals in town!

1. Celcom Exec Plan

image007

Samsung Galaxy tab from as low as RM1,368!

image008

LG Optimus 7 from RM1,068 or Optimus One from ONLY RM48!

2. Celcom Biz Plan

image007

Samsung Galaxy tab from as low as RM1,588!

image008

LG Optimus 7 from RM1,288 or Optimus One from ONLY RM258!

Banyak lagi phones dari model2 lain, boleh jenguk kat www.celcom.com.my/sale for the complete affordable Celcom plans! Ada Nokia C7, Sony Ericsson X8 & Samsung Squash. And even Nokia C3, 2330, 7230 or 2220 and Samsung E2121 are completely FREE!

3. Celcom Broadband

Anda bukan Celcom Broadband customer? Sign up sekrg dan dapatkan discounts hebat ini untuk HP Mini 110, HP G42 Notebook ataupun MiFi Router! (subject to 12-month contract and RM100 registration fee)

Ataupun korang boleh juga sign up for Celcom Broadband Daily or Weekly at promotional prices (RM5/day for Daily; RM18/week for Weekly)

image010

What an awesome sales this end of the year. Hope korang dapat bergaya dengan handphone baru tahun baru ni :) Get your new gadgets here at www.celcom.com.my/sale

Khidmat pesanan masyarakat Celcom is brought by Redmummy.com

Comment: 23