Nuffnang

MTV Di Mana Kan Kucari Ganti…

Hendak ku nangis
Tiada berair mata

Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan berhati patah, hidup gelisah

Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggal ku sendirian
Tiada berteman dalam kesepian

Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada berguna
Keluhan hatiku menambah derita
Kini kau jua tak kunjung jelma

Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, selama-lamanya

*************************

Dari sponsored post earlier in RM

Hey korang…tau lagu nih? Dari Seniman Agung kita Allahyarham Tan Sri Datuk Amar Dr. P. Ramlee, PSM, AMN, DA (Sarawak) atau lebih di kenali sebagai P Ramlee (Alfatihah buat lagenda yang satu ini). Saya gembira untuk sama2 meletakkan MTV ini di right side bar in RM…

korang boleh click2 kat situ tengok and dengar sama.

MTV ini atas kerjasama dari ramai penyanyi terkenal, antaranya KRU, Dayang Nurfaizah, Bunkface, Atilia, Vince, Stacy, Sharir, Aizat, Jac, Lan The Typewriter, Ning Baizura, Ella.

huh….naik bulu roma aku bila dengo tengok mtv nih weih.

Comment: 22

Nufnangers Day Out – Glitterati Plus Event!

IMG_7872

only 3 of us

IMG_7835

Gegirl dah excited giler dah tu…

IMG_7843

IMG_7842

Check in at McD

IMG_7846

IMG_7859

Breakfast dulu, tu pun share2 makan je with RD

IMG_7868

IMG_8101

IMG_7862

IMG_7865

the Nuffnangers

IMG_8070

Fact 1: Drop me a comment, I will add in your link’s (sorry lah, time factor bz kedaung, cant do all in one time!)

The Bloggers:

1. Mohd Zaid

2. Kak Ina KL

3. Ruby

4. Tian Chad – hah adik hensem aku nih!

5. Jessica

6. Jess

7. Nicole Chua

8. Vivien

IMG_7875

tgh q for the ride

IMG_7879

we all terus ke level 7, tpt budak2 la takkan nak join adult ride lak. kang mak pak yg lelebih lak

IMG_7892

favorite ride Gegirl, 4-5 rounds dia belasah hehehe

IMG_7951

IMG_7962

IMG_7976

eksyen tgh driving :)

IMG_7983

IMG_7988

IMG_8008

IMG_8032

IMG_8038

see lagi sekali main

IMG_8083

terjumpa lak reader, Lisa

IMG_8057

IMG_8058

IMG_8061

IMG_8064

Nuffnangers+Nuffies bumping their assess :)

IMG_7949

IMG_8090

IMG_8096

Lagi satu favorite Gegirl, sand art

IMG_8080

IMG_8101

IMG_8077

The Nuffies:

Michelle my blog manager

Freshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!

Karen – x de blog yet!!

IMG_7870

Fact 2: Abang tak join this session due to his commitment to tuition and badminton classes. Abang tak tau pun kita temankan Gegirl berjimba dalam nih hehehe…

Fact 3: Event at the Berjaya Time Square Cosmo Theme Park

Fact 4: Ok tak tau nak cakap apa, coz gambar dah upload kan. hahahah gila pemalas.

malas kooooooooooo! sume org nak tengok gambar jer kan… bukan nak baca aku celoteh pung.

Comment: 43

P Ramlee – Di Mana Kan Kucari Ganti

48hours sticky post entry, please scroll down for the new updates

Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas, tak jemu didengar alunan irama lagunya, tak puas ditonton karya filem adunannya. Itulah dia karyawan agung Allahyarham Tan Sri Datuk Amar Dr. P. Ramlee, PSM, AMN, DA (Sarawak) atau lebih di kenali sebagai P Ramlee.

Tak tau lah korang generasi zaman sekarang ni kenal ke tak P Ramlee ni. Tapi generasi2 aku memang kitorang membesar dengan lagu2 dan filem2 hebat karya beliau. Kira dari kecik sampai la sekarang ni pun still melayan ciptaan agungnya. Memang tak jemu la, tu yang tak puas berulang2 repeat tengok balik cerita2 beliau.

Taukah anda alat musik pertama beliau? Iaitu ukelele, ala gitar kecik tu la. Kemudian barulah beliau beralih bermain gitar, biola, piano, saksofon dan bermacam2 instruments yang lain.Dah beliau memang berbakat besar dalam muzik dari sejak usia yg masih muda lagi, dah tentu kebanyakkan alat muzik boleh main dok?

Bersama Malay Film Production (MFP) di Singapura, beliau memulakan kerjaya seni beliau sebagai pelakon, penyanyi dan juga pencipta lagu. P Ramlee kemudian menjadi pengarah filem pertamanya iaitu Penarik Becha. Selama di dalam kerjaya seni, beliau telah mengarah dan berlakon dalam 66 buah filem dan lebih dari 360 lagu ciptaannya.

Aku rasa tak semua filem dan lagu dia aku dengar lagi. Mostly filem2 dia yg popular seperti Bujang Lapok, Anak-ku Sazali, Antara Dua Darjat, Tiga Abdul dan banyak lagi la, ni of cos dah tengok. Aku sure korang pun dah tengok. Berulang2 lagi. Laksemana Do Re Mi  pada tahun 1972 adalah filem terakhir beliau…

Dan hingga hari ni filem beliau masih menjadi pujaan ramai & masih di tonton oleh semua lapisan masyarakat. Dan oleh sebab itu Astro dengan bangganya telah menganjurkan P Ramlee Oct month.

Bermacam2 info pasal lagenda agung ini ada dipaparkan di website Astro ini. Jadual program filem2 P Ramlee yang bakal ditayangkan, video klips and even konsert P Ramlee pun ada. Uishh syok2, teringin la sangat nak tengok konsert “Di Mana Kan Kucari Ganti” tu nanti. Can or not Astro? Can la can la :)

Program2 P Ramlee yang bakal ke udara di Astro nanti:

Untuk minggu ni:

11 Oct: Ibu - 10am Saluran 105 Astro Prima

12 Oct: Juwita- 10am Saluran 105 Astro Prima

13 Oct: Menyerah- 10am Saluran 105 Astro Prima

14 Oct: Merana- 10am Saluran 105 Astro Prima

15 Oct: Patah Hati- 10am Saluran 105 Astro Prima

Ibu Mertuaku- 9pm Saluran 131 Astro Citra

Masam-masam Manis- 11pm Saluran 131 Astro Warna

16 Oct: Penarek Becha – 10am Saluran 105 Astro Prima

Ibu Mertuaku- 145am Saluran 131 Astro Citra

Pendekar Bujang Lapok – 4pm & 9pm Saluran 611 Astro Ceria

Sumpah Orang Minyak – 9pm Saluran 131 Astro Citra

Ali Baba Bujang Lapok – 10pm Saluran 104 Astro Ria

Ali Baba Bujang Lapok - 10pm Saluran 104 Astro Ria

Labu Labi – 11pm Saluran 132 Astro Warna

17 Oct: Pendekar Bujang Lapok – 1230pm Saluran 611 Astro Ceria

Nasib - 4pm Saluran 104 Astro Ria

Takdir Ilahi - 530pm Saluran 106 Astro Oasis

Nasib Si Labu Labi – 11pm Saluran 132 Astro Warna

Check out jugak for next week program ya, citer P Ramlee ni for the whole Oct month ya.

Tu yang aku suka Astro ni, semua benda ada dan they know apa citarasa penonton, apa yg kita idamkan. i like :) Kali ni nak ajak anak2 aku tu tengok sekali, maklum la depa tu generasi baru. Tak tau sangat pasal lagenda hebat ini. Eh tapi hari tu ade cerita Sarjan Hassan, terpaku gak depa tengok :)

Pada 29 May 1973 P. Ramlee telah meninggalkan kita semua due to heart problem. Bukan sahaja meninggalkan nama, tetapi meninggalkan sentuhan2 & karya2 hebat beliau yang dapat kita nikmati keindahannya tanpa jemu hingga ke hari ni. Al-Fatihah ke atas arwah, moga roh beliau dicucuri rahmatNya.

So jangan lupa janji korang dengan Astro for P Ramlee Oct month :)

Khidmat pesanan masyarakat Astro P.Ramlee is brought by Redmummy.com

Comment: 37

Jelita Rambut Kerana Dove…

Sticky sponsored post, pls scroll down for latest entries.

image

Saya kini mempunyai kebebasan untuk merapi rambut saya dan tampak yakin dan cantik tanpa rasa bersalah kerna Dove will take care of the damage

Well well well!

My confession entry last time has been read and heard by someone! Sebenarnya selama itulah saya sudah menggunakan product Dove Damage Therapy System. You see, inilah yang aku suka bila menjadi Redmummy, ko seru ko dapat. Ko buat confession entry, ko dapat bantuan. Ko tak dapat apa yang aku dapat :P hikss

IMG_4320

Dove read that entry and came to rescue me. My god, berpuluh tahun rambut aku rosak, finally, someone something a big company came down to red earth and membantu rambutku yang rosak nih.

But it s not that easy Dove..

You wanna help me, YES u are allowed to do so, but with one conditon:

Ko buatlah apa sahaja dengan rambut aku tapi ko tak boleh nak suruh aku berenti dari 7 confessions of my rosak hair entry yang aku buat that day. I want to use the brush, blow drying, towel dry, flat iron, colouring, tempek chemical or pakai styling products to my hair, it s up to me. You cannot control my hair at all.

BUT again… you can help and assist to take care of the damage.

Why do I have to give that conditon?

Sebab I WANT TO LOOK BEAUTIFUL and VASS and MELETOP TOP TOP like so SUPER DIVA MERAH!

Tapi pastikan rambut rosak aku nih, your Dove Damage Therapy System helps me 200% ok…. ***threaten***

IMG_5116

So for 1 month, aku cuba betul ke rambut rosak aku yang dah degil bonar nih boleh dihandle nicely by Dove. Surprisingly, it helps. I feel like to being a tamak mummy, tak nak share the good news with korang. Tapi tak patutlah kan, aku promote je kat sini mesti ramai nak menerai sama apa menda yang aku pakai. So for the good news, kita announce lah loudly, but for the bad result, let s keep it for ourself.

IMG_5122

Shampoo daily

The New Dove Damage Therapy System is a range of shampoo, conditioner and high performance treatments that contain new fibre active technologies and micro moisture serums. Yes yes, 3 in the package. Ko hado?

Rambut aku ni dahlah curly, memang setiappppp pagi kena dibasuhkan. Tak kira for mandi wajib, itu dah namanya pun wajib ye dok :)   , tak kerna mandi wajib pun aku mesti nak basuhkan. Shampoo memang cepat habislah. Conditioner apatah lagik. The Damage Therapy System ada few groups, for the Asia’s hair yang ada shampoo, conditioner, treatment mask ni pakai weekly lah jangan ko bantai pakai hari2 pulak, overnight treatment pun pakai di waktu malam hari and leave on cream is for daily usage.

IMG_5137

Cuci rambut semula bersih menggunakan air sejuk, not so hot yeah

Hair Fall Rescue untuk rambut2 yang suka nau buat sepah kat lantai rumah, gugur memanjang, apply the shampoo, conditioner, treatment mask and serum… daily and weekly. For Straight & Silky hair, use the shampoo, conditioner, treatment mask and leave on cream.  Those having dryness hair, macam RM nih, a shampoo and conditioner will do. For Daily Shine and Dandruff Care… pun applicable for shampoo and conditioner cukup.

IMG_5142

Conditioner right after using the shampoo

Dululah kan, I think before aku masuk ITM, aku pakai shampoo semata jer… tapi lepas tu aku belajar pentingnya conditioner. Macam make up muka kita jugak, betapa pentingnya kita kena pakai sunblock. Wpun ko keluar rumah waktu pagi buta and balik malam hari, claim tak kena matahari, tapi sunlight tu kan tak banyak sket kena gak kat muka korang….

Macam tu lah conditioner. I would never miss it. Lagi satu bila tak pakai conditioner, wpun lepas bershampoo, rambut akan jadi kering tak bermaya!

IMG_5144

Ramai orang skip conditioner yet itulah product yang wajib kita pakai nak merasai rambut lagi lembut dan senang diurus…

IMG_5160

Sambil tu boleh bersabun dan biarkan je conditoner tu for few min waktu kita bersabun, kemudian cuci bersih…

IMG_5188

Gunakan leave on cream on daily usage

IMG_5189

Sapukan di hujung2 rambut.. tak perlu dibilas…

IMG_5207

Overnight treatment boleh dipakai setiap malam

IMG_5212

Disapukan di seluruh rambut, biarkan semalaman dan esok hari boleh dicuci menggunakan shampoo dan conditioner semula…

IMG_5220

Tidur lena tanpa stain ditinggalkan langsung di bantal hanya dengan overnight treatment

Data di Dove telah membuktikan, penggunaan Damage Therapy System akan menjadikan:

  • Split ends di rambut akan berkurangan sebanyak 5 kali ganda. Not bad.
  • 98% less keguguran rambut. Sekali lagi not bad tuh.
  • Lembut, smooth hanya dengan satu basuhan. Eh eh macam bunyik iklan Dove TV pulak :)

IMG_4269

So I nak berlagak kat sini sket lah…

If you dulu dalam hair confesssion korang cakap ‘wui kak red, teruk rosak rambut ko kak…’

yes I know but I cant stop and help it lah… tapi kerna bantuan dari Dove Damage Therapy System, semuanya enteng saja… tak percaya gak sapa2 jumpa aku kat event nanti, ha marilah try tengok rambut ai yek. Tapi jangan pegang, aku tak suka orang pegang rambut aku, sebab rambut ni letak di kepala dan juga aku tak tau apa yang tangan ko dah pegang sebelum cuba memegang rambut cantikku :)

IMG_5094

Tirulah saya dengan menggunakan Dove Damage Hair. 80% wanita suffer from  damaged hair, so why not korang cuba simple test nih if your need of some daily repair. Ambil sehelai rambut and curl it with your finger as if you were curling a ribbon, lepas tuh drop the curled hair tadi dalam glass of water and it should regain its original form. If it takes time to spring back, then it s not as healthy hair lah jawabnya, so it s time for you to apply Dove Damage Hair System.

IMG_4261

Sebab saya mahu tampak secocok cantik bagai diva merah yang vass meletop top top hanya dengan menghayunkan rambut….not from my body, not from my handbags, not from my make up too. But just from the hair. So saya memilih Dove :)

Khidmat pesanan masyarakat Dove is brought by Redmummy.com

Comment: 43

RM’s hair confession :(

A sticky sponsored post entry, pls scroll down for the latest updates.Thanks

IMG_4193

Setelah membuka entry confession on my designer handbags, I have another confession to make. This entry is not to the husband though, but to be read by thousands of you :(

Sepanjang korang kenal RM, punyalah banyak style rambut yang korang tengok aku dah buat, oh oh oh…..ni lah perangai yang tak leh diubah, manjang je nak berstylo. Tapi paling ketara aku suka rambut curly like I m having right now. Bunyik yang sedap2 ajer buat rambut nih but oh sedih nya, confession ni is telling you something u wont read and find from anywhere.

The Secret reveals….

IMG_4205

Lepas mandi, bila rambut basah, nak cepat kering….kalau tak sempat blow dry, kupaksa rambut kering dengan menggunakan towel. Memanglah ada hairstylist kata towel dry is good, tapi kalau dah ko tenyeh sekuat-kuatnya macam yang biasa aku buat setiap pagi pergi kerja tuh, tak ke rosak rambut.

IMG_4210

Kalau ada kelapangan pulak, aku bantai pakai hairdryer. Wah, mantap lagi lah rambut aku rosak. Nak tau tak, bukan ajer pakai hairdryer, siap pakai iron plak tuh. Kalau masa rambut lurus, setiappppppppppp hari buat ironing. Kalau skang rambut curly, fringe pun aku iron padahal dah lurus, tah dol apa gatal nak jugak diiron. Perempuan tak pernah puas!

IMG_4235

Sikat korang camner? Ko kalau pas mandi rambut basah-basah tuh, mesti ko sikat cecepat kan, rambut basah2 pun nak sikat kekasar. Tak boleh tau, jadilah seperti aku, ngan anak-anak nak diurus, cepat je nak buat kerja, sikat ke main rushing sungguh. So lagi menambah kerosakan maksima di rambut sendiri…arggghhh! Tak diva ai sudah!

IMG_4222

Dalam pada itu, aku juga terkenal dengan dok luruskan rambut, kerintingkan rambut. Digital hair lah, perm lah, japanase look lah, rebonding pun biasa jer. I have been doing this for over 10 years already. Semenjak rebonding masuk pasaran Malaysia lagi aku dah menjadi pencemar duli yang mengamalkannya. Tu pasal kalau you dok dekat ngan ai dedekat, ko boleh nampak betapa damagenya hai rambut aku. Tak delah bercabang, tapi dia punya kering tu manghaik!

IMG_4196

Being me yang ada kalanya sangat mengikut trend semasa, aku pasak pulak buat colouring. Highlight belum buat lagik, hah, ini memang tak leh nak help out lah. Dari rambut rosak, jadi white hair, pastu  nak dicover the white hair, kenalah cover balik ngan colouring. Pakai pulak dalam setahun mau 2,3 kali. Kalau rajin aku pi buat kat saloon, tak rajin jugak, helper aku tolong kalerkan. Benda merata senang nak dapat, bukan susah, DIY jerr kat rumah. But for the colouring nih aku dah insap lah jugak, tak nak dah buat coz mak aku dah cakap, aku kaler lagi dia nak botakkan betul2 rambut aku.

Betul2 kang dia buat, dahlah dulu masa aku pi simbah hydrogen kat rambut sampai rambut jadi perang dia punya mengamukkk. Rambut panjang aku tuh dia potongkan jam-jam tu jugak. Oh nakal sungguh aku dulu.

IMG_4238

Nak lagi perangai aku yang suka nau mengikat rambut. Orang tetua kata kalau ikat rambut, cepat panjang. Hah mana satu betul nih? Tapi aku memang rimas rambut melepasi bahu. Asal lepas jer memang nak ikat. Tapi bila kat opis or event or berjalan boleh lagi bertahan, cuma kalau under the sun, siaplah aku buat sanggul mak limah. Later kat rumah, tak pernah rambut aku nak bersidai meleweng-leweng tak berikat. I really have to do the ponytails. Ikat rambut adalah penyumbang kepada kelemumur jugak tau. Tak tau? Yes, today u head it from my confession.

IMG_4250

Aku revealed lagi rahsia ke’cemerlangan’ rambutku…udah digasak dengan segala jenis checmical and sumbat lagi pakai dengan gel lah, spray, moose, wax wah wah wah….complete sudah rambut aku leh dibotakkan jer. Tapi tak pernah nak insaf jugak. Doklah bergasak pakai macam-macam, like it helps my hair so much. Bersinar tu memang yer bersinar but if u look closely, sumpah boleh nampak rambut aku yang dah damaged and very the dry. Kalau tak pakai wet, memang lagi over kembang keringnya.

IMG_4243

Pastuh dengan accessories segala…terbaiklah…

This confession, you wont see it anywhere as I said. Banyak reporters yang interview aku tak pernah perasan kecacatan rambutku mungkin kerna mereka terleka dengan keasyikan mulutku menceceh atau kecantikan wajah asli ku (tot tot to muntah hehehehe) dan juga mungkin kerna aku pandai mengaburi mata mereka dengan kisah cerita bloggingku yet dalam hati, eii gatal betul kulit pala dek uban putih memacak.

Eh ai takdak kutu yek…

Ha kalau rambut rosak, atau tak pandai jaga, kisah kutu pun boleh jadi satu issue. Dulu masa form 5 kot, aku balik dari sekolah, mak gatalnya pala….so orang tua ajar, pi bentang kain putih, and sikat rambut pepelan, tengok apa yang gugur. Baik punya mak cucu kutu sumer merata berjalan ke main enak. Terus lari laju pi market, beli shampoo ubat kutu, peram 10min, sekejapan kutu tu goal! Iskk…

Belum lagi kisah rambut gugur. Tapi my gugur rambut is not that bad. Ada yang aku dengo housemate dia punya gugur rambut teruk, sampai satu hari tu si housemate sorang lagi kena menyapu lantai berkali-kali. Udahlah rambut panjang, gugur pulak, bukan nak dikutip sendiri, ada orang lain pulak nak jadi macha dia.

Eh eh, banyaknya confession yang aku dah mengaku dalam nih. Ko rasa aku malu tak citer nih kat korang? Well…nak malu apa, ketujuh fakta yang aku bagi tu semua sama ada pada korang jugak. You try to deny it, but from the bottom of your heart ‘eii, betullah, masalah rambut aku samaa je ngan Kak Red’.

IMG_4279

Kerna aku sudah mengalami masalah rambut yang sangat hebat, makanya mempunyai anak-anak yang baik lelaki mahupun perempuan, tiada sorang pun aku benarkan menggunakan apa-apa bahan chemical di rambut mereka. They are still using their baby shampoo since they were born till now.

So that s my hair confession for today. Aku rasa bersalah tetapi aku tiada pilihan , betapa aku sangat berharap aku tidak menyimpan rasa bersalah itu walaupun waktu hendak bergaya dan tampak cantik…. Oh sedih…

Khidmat pesanan masyarakat “Hair Confession” is brought by Redmummy.com

Comment: 46