Nuffnang

Have u been ABUSED? ABUSE!

IMG_8459

She is officially married with a Muslim guy. n the rumors katanya dia dah memeluk Islam, TRUE. Alhamdulillah. Even the husband was there too, baju sama gak depa pakai sedondon cuma suaminya berkemeja pendek. She confirmed that, aku tanya direct gak terus kat dia, introduced the hubby too.

The beautiful Daphne Iking.

korang perasan tak muka artists nih kalau tak pakai make up apa pun, baju simple pun, tetapppppppppppp vass meletup cantikkan?

IMG_8416

Kal Joffres, Yuen and Daphne

launching the signing page of pink board for MANIfesto

IMG_8467

Cindy’s bf, Cindy, RM and RD…

IMG_8475

This is my first time coming to The Actor’s Studio, Lot 10. Kecil and just nice untuk play yang tak yah nak tukar2 banyak perabut gitu.

IMG_8491

So the play starts, camni yek nak citer…

ok the ABUSE Life Sdn Bhd 6 is a story bout all survivors and pengalaman dari kawan2 mereka or ahli keluarga mereka. Mereka yang telah mengalami pengalaman pahit apabila menjadi mangsa abused. It can be via mental, physically, and worst bila ada yang menjadi mangsa to sexual abuse.

I hate to read the stories in the newspaper bila anak2 kena dera, anak2  kena cabul, anak2 kena rogol. Bukan sahaja anak2 tetapi juga kita orang besar nih, yang mungkin menjadi mangsa.

Mungkinkah kita berdiam diri or kita berkongsi cerita itu in public?

Kalau kita ceritakan pengalaman kita menjadi mangsa penderaan tak kira dari bentuk apa, apa pula pandangan masyarakat to us? One question mark yang punca mengapa ramai yang lebih redha berdiam diri.

Will Quah (ingat saya ada jadi speaker untuk HP jugak last year? he was the MC for the event), sharing his experience, menjadi mangsa deraan oleh…..??

… aku nak korang sendiri pergi tengok :)

IMG_8494

Seorang lagi survivor, bertudung hitam, sedang mengandung anak ke2, famous gak dia nih. Sekali tengok je kusudah kenal, Tria Aziz. The winner of Audition.  She s one of the survivors. Mendengar her story telling, masyallah, kuatnya dia hidup. Apa kisah di sebalik penderitaan or abused yang Tria alami, kisah benar. kamu kena sendiri nonton.

Sedih….sangat sedih. Camne dia leh kuat berkongsi kisah tu yang buat aku pelik. Coz i dont think i can stand up there to tell the whole world bout the abused yang aku dapat. Can you?

Seorang lagi survivor, i will not mention siapa, again…kamu kena pi tengok sendiri. Dirogol. At this hour, memang kalau ko tak rasa sebak tak tau lah…

These are true stories. They are real people, real story.

IMG_8496

Message utama ialah untuk kita hentikan penderaan terhadap mereka yang tidak berdaya.

1. Anak…anak kecil ni memang tak mampu nak melawan. Tetapi sekiranya penderitaan ini berpanjangan, future depa mungkin tak akan terang. Kalau kita dok marah2, pukul, bantai, hantuk pala depa, pilih kasih anak yang sulong bagus, anak no 4 tak bagus, rogol, cabul, sodomize, and macam2 jenis penderaan batin serta fizikal lagik. Ni yang buat aku sendiri kena sedar diri, to kurang2kan membebel ngan anak2.

Be their frens, let them share their stories. Hear them.

2. Wanita – pompuan ni banyak malangnya coz kita lemah. Tapi jangan sebab kita lemah kita tak leh nak melawan. Tapi banyak kes rogol, dera, wanita mangsanya. Ada suami yang dok menaji isteri jer, ada bapak yang dok membelasah maknya, anak2 pompuan dibelasah sama.

3. Lelaki – lelaki yang dewasa sebagai pelindung, tetapi sebelum menjadi pelindung, sewaktu kecil mereka mungkin menjadi mangsa penderaan jugak. So hidup ni macam satu pusingan, yang kecil yang besar yang berkuasa yang lemah semua mendapat habuan penderaan.

4. Binatang – aaa aku pencinta haiwan. Aku memang bela kucing, that s for sure. Terapan kasih sayang pada binatang nih, aku tonjolkan mostly pada kucing, tapi my kids, specially Abang, sangat2 menyintai apa jenis binatang pun. Kalau boleh dia nak buat zoo gamaknya kat rumah tuh. Penderaan bukan sahaja pada manusia tetapi hentikan juga pada haiwan.

Tu ada berita recently kuor, bape ratus lembu diracun secara perlahan2. Mati semuanya. Masyallah. Bukan ajer penderaan secara maut pada lembu, pada tuannya jugak!

IMG_8520

Right after the show, we mingled around. Taking photos and borak to each other….

IMG_8531

Some of the bloggers yang hadhir …..

i will add in their link here, guys in the photos, pls drop your link yeah. Dah kat kol 2 pagi mak buat entry nih, memang tak larat nak mencarik.

IMG_8538

Ada lucky draw for those attending…

I won, got the book and the RM50 voucher of Times.

IMG_8534

Susan, Yuen (she s planning for the 4th child after June, so the baby lahir on the Dragon year, katanya lah ahhahaha)

IMG_8542

Twitter’s book!!

this reminds me, 2 writers hutang aku 2 buku from the interview session with RM…2010 punya project tuh!

IMG_8418

Baru mak tau the black shirt is the President of GPlusmy hek? The famous Shah…jom teh tarik gebang? N the tall guy is Elwyn!

IMG_8545

The group of Nuffies and Bloggers …. mau link kamu ditempek di sini? do drop your comments here pls…. acik tak mampu nak carik tempek dah kelalokan ya hazab la nih…hoi letih ngantuk ko buat entry nih coz nak siapkan on time gak.

http://www.teratakarmo.com/
http://www.farra-eng.com
http://www.Shannonchow.com
http://www.tianchad.com
http://rabiatuladawiyah.com/
http://jackielwh.blogspot.com/
http://www.tehtarikmemoirs.com/
http://www.kakinakl.com/
http://www.tikkoss.com/blog/
http://www.ciklilyputih.com/
http://withelwyn.com/
IMG_8509

The play nih mesti wajib tonton afdal sunat nonton….only 90min show sahaja. For the Life Sdn Bhd: Abuse, show sehingga 27th Feb 2011, di The Actors Studio, Lot 10

Harga ticket mengikut maklumat yang kudapat from the Director of Tandemic, Kal Joffres, IT IS FREE. but please reserve your tickets over www.kakiseni.com yeah.

Show is directed by Dato’ Faridah Merican.

IMG_8448

buek apo tu kak red ngadap dinding?

I m checking the site of Manifesto

n trying to join their Women 100 FB

n to follow their twitter too

The Sign It, Share It, Do It MANifesto is also a partner to Churp Churp and Nuffnang :)

Sekiranya tidak menjadi besar, boleh pakai anonymous names jugak….bisa kalian sharing the pengalaman abused yang pernah korang alami? Tiada siapa tahu siapa kamu yang bercerita di sini. Thanks.

Comment: 62

I Quaker!

Ok since kita Malaysian memang suka makan, itu memang dah jadi amalan kita dari dulu, pagi bantai nasi lemak, roti canai dan macam2 lagi la. Campur dengan lifestyle kita yang jarang ber exercise pulak plus kalau ada family history lagi la parah. Dapat pulak menu harian kita siap bersantan-santan lagi kau. So macamana?

Nak suruh kita kurangkan makan makanan yang berkolestrol tinggi memang jangan mimpilah.  Tapikan banyak kita dengar sekarang news orang meninggal tiba-tiba sebabkan heart attack. Memang banyak dah kes-kes macam tu. Naik takut kita dengar. So nak share some info with u all, sekarang ni lebih 3 juta rakyat Malaysia yang berisiko dengan penyakit jantung. Actually heart desease adalah pembunuh no 1 di Malaysia dan 1 dari 8 kematian adalah disebabkan oleh heart desease ni. So apakah antara puncanya? Tahap kolestrol yang tinggi adalah salah satu dari puncanya. Mesti ramai orang dah tau kot pasal nih?

Agak-agak korang bila kali terakhir korang pergi buat health check up? Ke memang tak pernah pergi buat test? Actually aku pun tak ingat bila last time aku buat hiks. Dah la kita ni jarang exercise, pastu makan memang main lantak. Tahap kolestrol memang toksah cakap la, tinggi melangit uishhh bahayaaa dik oiiii

Why not kita check dulu kita punya risiko on heart desease ni. Come join saya  ke myhealthyheart.com.my to check our risk of developing heart disease ni dengan health heart test ni. Once korang completed the online heart health test tu, korang akan dapat discounted voucher untuk health screen at BP labs lagi :)

The heart health test

Awareness is the 1st step to better heart health!  Memang tepat sekali ungkapan tu!

Yey I’m at Low Risk

Apa yang paling penting, kita kena aware yang heart disease risk amongst the Malaysian are really high. So we better take our 1st step. Do the heart health test to check our level of risk. Harap u all pun in low risk gak ya.

Untuk kurangkan tahap kolestrol kita, apa kata aku suggest korang makan Quaker Oats. Quaker ni dapat menolong menurunkan tahap kolestrol secara semulajadi dan ianya disokong oleh scientific studies dan diluluskan oleh US FDA since 1997 and even by Malaysia’s MOH.

In the same time jom join sekali Quaker mission to make Malaysia Heart-Healthy. Jangan lupa to invite kawan-kawan and family member yang lain to do the heart health test & to join sekali mission menjadikan Malaysia Heart-Healty. Mission ini juga disokong sepenunnya oleh YJM, IJN & BP Lab.

My pledge of the mission is to try new heart-healthy recipes :)

Ingredients for Kerabu Pucuk Paku

30 g Quaker quick cook oatmeal (Oat cepat masak)
2 Tbsp dried prawns
2 cups (120 g) plucked fern shoots
1 torch ginger (bunga kantan), finely sliced
6 shallots, finely sliced
1 red chilli, seeded and shredded
1 ½ Tbsp lime juice
1 Tbsp sugar
½ tsp salt
½ tsp freshly-ground black pepper

So terus aku download heart healthy recipes dari myhealthyheart.com.my site. Kerabu pucuk paku sounds so delicious :) Dan banyak lagi heart healthy recipes lain yang terdapat di site Quaker ni.

Quaker adalah brand no 1 in hot cereal category di Malaysia. Quaker juga adalah satu2 nya makanan yang terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan kadar kolestrol di dalam badan kita. Come jom ‘Make Malaysia Heart-Healthy

image

Take care of your heart health. Jangan cakap aku tak warning korang ya!
N be very energetic like me….terlompat2 mak merah dibuatnya hahahaha :)

Khidmat pesanan masyarakat Quaker is brought by Redmummy.com

Comment: 43

RM ada Nikon Coolpix!

48hours sponsored post, pls scroll down for new entries

image

Aku kan dari dulu nakkan new compact camera, maklum la compact camera aku yang lama tu kan dah macam tak hebat gambarnya. And just few weeks ago yeyyy aku dapat new camera dari Nikon :) Kadang2 apa yang aku seru memang menjadi hiksss. Sonokkkkk ai ;)

Compact camera yang aku dapat ni ialah Nikon Coolpix S1100pj. This camera datang dengan 4 warna iaitu hitam, hijau, silver and violet. Merah tak de so aku amik la yang hitam. As you know walaupun RedDaddy pakai DSLR dengan setting2 yang canggih2, tapi jangan harap la aku nak tau benda-benda technical tu semua. Yang aku nak, just point and click, then gambar kour cantik. Tu jer, betul tak korang?

image

And just nice, camera ni memang datang dengan all the preset untuk semua keadaan. The main  shooting mode ialah Easy Auto Mode (ha easy ko, memang easy pun), of cos Auto Mode & Smart Portrait. Mode2 yang lain pula ialah Portrait, Landscape, Sports, Night Portrait, Party/Indoor, Beach, ha Snow pun ada, Sunset, Dust/Dawn, Night Landscape, Close Up, Food, Museum, Firewoks Show, Copy, Backlighting & Panorama Asssist.

So with its touch screen, ye touch screen tau, aku main touch-touch jer la nak tukar the setting ikut keadaan yang sesuai. Its really easy to use. Meh tengok contoh2 hasil tangkapan dari camera ni…

image

Ini contoh gambar Mozel captured by the Nikon. Ni aku guna Easy Auto Mode

By default camera ini menggunakan Easy Auto Mode, so basically korang On jer camera tu dah boleh terus snap-snap gambar dalam apa sekalipun keadaan. Ini actually memang penting, especially as blogger kita kadang2 nak cepat to capture the split moment yang berlaku depan mata kita.

image

Ni pulak contoh gambar menggunakan Night Portrait mode

Actually aku memang tension when it comes to night photography, susah nak tangkap gambar time malam2 ni, kalo pakai flash terover expose lak, of cos la kita kena set all the setting bagai baru gambar cantik time malam, tapi tak kuasa la aku kan. So dengan Nikon Coolpix Night Potrait Mode ni, its actually makes night photography easier for me. Change the mode, here you got the picture you wanted, sharp & clear even at night :)

DSCN0522

Ni pulak of cos la guna Food mode

Ha mode ni pulak sesuai sangat untuk blogger yang selalu buat food review. Menyenangkan kerja korang nak snap food picture. Tapi eventhough aku ni bukan food blogger, of cos aku pun tangkap gak gambar food, gambar nasi goreng ni sure buat korang terliur hiks.With all the details been captured.

Features dia yang lain termasuklah:
- 3-inch, 460k-dot TFT LCD touch panel monitor
- High-definition movie recording
- Pixel count of 14.1 megapixels and a built-in 5x optical wide zoom NIKKOR lens.
- Retouch filter effects
- Wireless remote control included
- Five advanced VR image stabilizing features
- Dimensions approx. 100.8 x 62.7 x 24.1mm (4.0 x 2.5 x 1 in.)

Tapi yang paling canggih pasal camera ni ialah its new feature iaitu Built In Projector. Pernah tengok camera ada built in projector. So tak payah la korang ngimpit ramai2 nak tengok gambar dari LCD camera yang kecik tu lagi. Dengan Nikon ni kita just project kan jer ke dinding & there we can see all the photos taken. Siap boleh buat slide show lagi hiks

image

Ha tu korang boleh tengok aku project kan camera tu ke wall rumah aku tu. Sure korang heran, siap ade tulisan-tulisan bagai tu apa menda tu Kak Red?

image

redmummy with <3

Since camera ni kan touch screen, kita boleh edit the pictures taken on the spot from the LCD of the camera itself. Siap dia sediakan stylus lagi untuk memudahkan kita mengedit gambar2 tu :)

Ooo its projector spec pulak ialah:
- Brightness: Up to 14 lumens
- Image size: 13 to 120 cm (5 to 47 in.)
- Throw distance: Approx. 26 cm to 2.4 m (10 in. to 7 ft. 10 in.)
- Resolution (output): VGA equivalent

Ok aku ade uploadkan video camna cara2 nak setting kan camera ni untuk buat projection dia, jom meh tengok. Senang jer steps dia, pakai remote control lagi :)

Btw, harga Nikon Coolpix S1100pj di pasaran ialah RM1,049.

Khidmat pesanan masyarakat Nikon is brought by Redmummy.com

Comment: 66

Connected Tots of RM…

Bagaimana bagusnya seorang ibu, kalau takde connection yang baik dengan anak, kalau communication dengan anak-anak tiada, memang ya waduh! Susah babe. Susah kita dah tua nanti. Sebabnya sampai ke tua lah jugak nanti depa akan kenang bahawa, even my mom loves me, tapi mak tidak hulurkan kasih sayang dan suara telinganya untuk saya bersuara.

Tak sedap bunyiknya bukan. Makanya sebagai ibu yang mahukan terbaik untuk anak-anak, kerna ada sorang yang membaca blog ini, dan seorang yang very the celik IT, apa kata ikut aku main-main sikit, amik ilmu sikit, belajar sikit pasal microsite Connected Tots nih…

Jangan malas jangan kedekut sangat ngan masa yang sememangnya hanya untuk anak-anak. Tak bermakna seorang ibu itu tidak perlu belajar, memang zaman dulu takde pengetahuan Connected Tots coz depa orang2 lama kita tak tau nak expresskan apa suara depa. But sebab skang Anmum dah buktikan yang Connected Tots memang perlu untuk jalinan ibu dan anak…

Let s have a look!

image

Sedikit sample atau apa isi kandungan di dalam Connected Tots:

Brain cells yang kita dah storykan dalam Post 1 and Post 2 (link back).
Bagaimana si anak menguatkan lagi brain cells depa untuk connection tots?
•    Bebaskan mereka untuk explore setiap yang mereka ingin lakukan, dengan perhatian.
•    Perbanyakkan masa aktiviti bersama, dan perkembangkan lagi opportunities si anak kecil
•    Ajar mereka yang betul untuk pertama kalinya, kalau pertama kali depa dah tau cara yang betul, takkan ada silap untuk repeat progress
•    Jadikan environment sangat seronok untuk anak-anak kecil belajar
•    Terutamanya aktiviti yang sangat fun dan seronok!
•    Bawa mereka pergi park, or riadah permainan, bersama belajar dan mengenal dunia
•    Bebaskan mereka pikir sendiri, menyentuh dan memegang apa yang dilihat (dalam pengawasan)
•    Relatekan apa yang mereka lihat, dengan apa yang mereka belajar sewaktu kita membantu mereka membaca di dalam buku.
•    Mereka lebih belajar dengan cepat, hanya dengan practical rather than theory. Kita pun yang tua pun sama :)

So, apa yang kamu perlu buat?

Click click click out this site, coz site ni lah yang akan lebih memahamkan korang dengan Connected Tots!

image

Kemudian, untuk dapatkan free sample, ask for it. Anmum tidak akan beri kalau korang tak minat. Namanya pun percuma, mintak saja. Not just for you, but for your frens and family members!

Dalam microsite Connected Tots tuh ada games kan?

So knowing my kids yang lebih cepat belajar pantas dengan games, excuse me while I m having fun under the roof with my kids!

Ini dipanggil Connected Tots anak-anak Redmummy….dah tentu dengan Anmum Essential :)

Khidmat pesanan masyarakat Anmum is brought by Redmummy.com

Comment: 32

MAD – AAM!

image

waaa ni aku kena sebat satu..

eh aku dah ada AAM kot? eh ada, takde? adaaaaaaaaaa!!!

Only RM65 sahaja for the AAM Membership, harga biasa is RM100!!

Mau? Mau enggak?

Di MilkADeal :)

Comment: 9