Nuffnang

The Social Network!

The Social Network with the Nuffies and the buddies, my usual frens. Movie was on Monday 22nd at GSC Midvalley. Muahsss lah citer nih! Rasa macam ko nak jadi founder of blogging or anything la (in terms of making lotsssssssss of money) made me think to work harder and harder, tambahkan lagi earnings.

The Social Network Premiere Screening by Nuffnang, is awesome! The story behind the facebook. Highly recommended.

IMG_6539

True, it happens to me, everydayyyyyyyyyy….ppl love me more and ppl hate me more more and more. muahahahha!  Sukahati depa lah kan kot nak bonci kat den, sok sok jumpa tengah jalan jangan ko nak jual sesengih kat aku, I know you blogged bout me :) I know you talk about me. I know lar coz people talk. Telinga mata aku kan ada around the world. hiks. ko belum tengokkan lagi aku blogkan pasal korang yek, aku diam2 jer kan. lagi aku diam ke main ko telanjangkan orang kan macam orang takde maruah ko buat. Lupa dengan kuasa merah pun boleh melaser?

So I m their enemy, aik….dulu akulah kak red ko, hahaha…but not all lah, ada yang masih in ‘relationship’ with me. Apa ke bunyik macam facebook dar….Well, saya kan Redmummy, bukan RM lah kalau takde enemies. Bluwekkkkkkkkkkk!

anw, go catch The Social Network! Tengok citer nih reminds me Tim and Ming, the founder of  Nuffnang.

Betullah tu katanya…

You don’t get to 500 million friends without making a few enemies.

Comment: 22

More earnings from Nuffnang!

Ok ini cheque bukan dari my Churp Churp account (read the details on how to make extra income from the Twitter via Churp Churp), but this is from my Nuffnang account utk bulan September, just from the blog RM ni. Huh 2 minggu ni korang aku bagi sekali 3 tips untuk menjana pendapatan kan?

Ai tak kemut kay…

Tapi masalahnya some of you punya thinking:

  1. Baru jer bukak blog, dah riuh tanya ‘saya dah few months ada blog, tapi tak dapat apa2 pun from Nuffnang’
  2. Saya pun dah ada account Twitter + Churp Churp tapi tak dapat pun email seeding on ads pun?

Ni antara segelintir soalan yang aku dapat, kalau aku paste kat sini dari comments di RM dan dari Contact RM privately tuh, pitam korang nak baca pulak. Giler banyakkkkkkkkkkkk! Sapa yang hantar emails tu aku dah jawab yek, silalah check spam korang, coz ramai yang bila aku dah tolong jawab, guide you to the line, senyappppppppp membisu! Betul2 buat aku macam touch n go punya cikgu blogging tau.

IMG03358-20101101-2108

Some tips to get the earnings from blog, aku buat simple2 je lah, nak details ada dalam RM blogging tips

  1. Traffic yg paling penting. Tambahkan hits/readers blog korang. 100 per day? Tak cukup! Make it thousandsssssssssss of readers per day. Cara nak tambah hits? Rajin2 la blog hopping, leave a komen and jejak, join bloggers gathering, macam2 lagi la. Kena la rajin sket. Ni ulangan ya “Saya hanya dapat income selepas 2 tahun berblogging. 2 tahunnnn!” So momantai ok!
  2. Minat berblogging kena ade. Jangan berblog semata2 nak dapatkan duit. Buat sesuatu tu kena ade minat, baru menjadi :)
  3. Tonjolkan keunikan blog anda, olah dengan gaya bahasa korang sendiri, cerita benda2 yang orang suka baca. Barulah readers keep on coming dokk?
  4. Kalo twitter pulak, tambahkan follower bagi lagi ramai. Aktif sket bertweet :) Actually all about networking. Makin ramai readers/followers, prospek lagi cerah nak buat duit :)

Dan lain-lain lagi…aku pun still belajar lagi, especially bab2 technical, SEO etc., memang aku fail! Tapi aku leh campak kat Sirman semua tu hehehe. Team work mar. RM doesnt belong to me jer.

Ok dah ada semua tuh, barulah advertisers through Nuffnang nak engage ko. Selain dari buffered earnings, yang buat ribu-riban tu is the sponsored posts / advertorials. Ni contoh yek, bukan harga betul nih…katalah satu sponsored post berharga RM2,000….multiple lah dengan berapa adv yang korang buat.

ada pastuh pastuhnya lagik…siaplah yang membenci menyampah meluat menghamun and memaki ngan buat dedicated entry utk ko lagi.  well…..mana2 pun ko akan jumpa orang cenggini, asal naik jer, mulalah dia buat pakatan nak drop you down. eleh…ai dah biasa mar. bertahun2 pun jumpa. tapi aku tau ada group nih kan, memang keje kuat betul, kerjanya jadi batu api dan juga tanam pasir kat periuk nasi orang. mulut passing around, carik sumber api2kan cerita, buat macam2 lah….itu group special case, kita memang dah monitor lamaaaaaaaaaaa….. (tak penat ke asik nak memaki je entry korang ni ek?dapat bape juta?)

So anw, pastuh cukup bulan cash out, macam my case alhamdulillah, ada kestabilan sudah, tetiap bulan memang ada side earnings from RM via Nuffnang and Churp Churp.

Dah cash out, depa hantarlah cheque.

Pastuh you live happily ever after. Maunya tak happy, dapat beli handbagsssss :)

hiks…..

Comment: 141

How Am I??

A sponsored sticky post entry for 48hours

How are you?
Awak apa khabar?

Aku rasa itu yang selalu kita ungkapkan bila kita berjumpa dengan kawan2, saudara mara atau sesiapa saja la. Tapi pernahkah kita bertanya pada diri kita sendiri “How am I” Aku rasa sure jarang2, betul tak? Sebabnya kita jarang memikirkan tentang diri kita sendiri. Asyik la tanya khabar orang lain, khabar sendiri tak tertanya. Actually khabar sendiri yg lagi penting dok?

Ok now ask yourself this question “How am I?” “Baikkah untuk saya?”
Haa sure terpause sekejap tu. Jawab for both physically and mentally ya…

Nestle_1

Hehehehe dah tanya dah? So apa jawapan korang? Sure ada yg jawab “ok lah”, “sihat kot” & macam2 lagi. Korang jangan gusar sebabnya Nestle has created a test called Nestle Wellness Profiler to help you uncover your approach to nutrition and health.

Nestle_2
Ada in English and BM jugak and sekejap dalam masa 3 minit dah siap.

Tujuan utama Nestle Wellness Profiler test itu adalah untuk menolong anda memahami health segment korang and camne korang leh enhance kan health status korang lagik. Disamping itu juga kita sama-sama boleh berkongsi tips, artikel & idea bagaimana untuk makan dan hidup dengan lebih sihat. Benda or info yang baik kan patut kita kongi sama2 dok? Ni tips yang aku dapat dari Nestle website, kalo kita nak berdiet tak nak makan banyak, sila gunakan pinggan yg kecil so supaya food yg kita amik tu sket jer :) Lagipun dgn pakai pinggan yg kecil, the food nampak penuh, so it gives the mental impression yang korang makan byk :) then korang akan makan lagi sikit hehehheee.. maklumlah perut mak dah membulat :)

Nestle_4

my honest answers :)

Nestle bukan sahaja manufactures food and beverages but also a leading Nutrition, Health & Wellness company. Oleh itu mereka telah mengadakan kempen untuk mendidik kita orang2 Malaysia tentang the NEED to make a healthy change in our lives & to inspire kita supaya ada well-balance sket dalam hidup nih, termasuk pemakanan dan physical activity for a good life. Kita kan sokmo buat tak tau jer pasal makan , kesihatan kita. Main tabur jer makan sesuka hati…

Asal bersantan berlemak jer, sumer nak bedal. Nampak kari wuii laju jer korang kan! Eh eh tu aku hehehehe…ai pencinta kari ayam youuuu!

Nestle_3

this is my profiler :)

ooo lagi satu Nestle telah merancang on-ground event as a demonstration that health can be fun di seluruh negara. Pada 21 November 2010 ni, kita semua nih, baik lelaki perempuan tua muda dijemput untuk bersama-sama Nestle di 6 lokasi berikut:

Lokasi:

  1. Kuala Lumpur: Taman Tasik Titiwangsa
  2. Penang: Polo Ground, Jln Sepoy Line
  3. Kuantan: Padang MPK 1
  4. Johor: Taman Sri Stulang, JB
  5. Sabah: Penampang Sports Complex Stadium
  6. Sarawak: Waterfront, Kuching

Waktu:

Registration starts at 6.30am. Event ends at 11.30am.

Jumpa korang di sana! Kalau Nestle terbangkan aku ke salah satu tempat yang luar KL tuh korang dapatlah jumpa Redmummy, kalau tidak, jumpa di KL sajor. Sapa nak join aku pi Nestle event nih? Free of charge, siaplah banyak goodie bags and info on health care kita boleh dapat sama jugak nih. Mau mau? Yukkkkk!!

Khidmat pesanan masyarakat Nestle is brought by Redmummy.com

Comment: 34

Dutch Lady Kid and School Milk!

Sponsored post, pls scroll down for the udpate

Dutch_Lady_Kid_School_Milk1

Korang pun tau kan anak-anak aku dedua bersekolah dalam aliran cina. Abang specially dah Year 3 and soon to be Year 4 pulak in chinese school. Gegirl pun in chinese kindy and will bejoining her brother in the same school for Year 1.

Tahun pertama sekolah for budak-budak dua orang ni is not an easy yea. So tough. Kerna apa, coz sekolah abang, di kantin sekolahnya makanan adalah tidak halal. So saya kenalah membekalkan abang dengan home cook. Setiap hari tanpa culas. Kecuali bulan ramadhan dia kena puasa lah kay. Tapi sekarang dah steady je lah.

Ko muka abang bedak bercapuk! Dia sendiri tak heran nak betulkan, katanya hensem habis dah tu! Hikss. Oh kesian, jam 650pagi dah keluar rumah si Abang untuk ke sekolah.

For Gegirl pun sama jugak, pun dibekalkan dengan makanan dari rumah. Baik air mahupun makanan memang imported from umah maliiiiiiiii. Cuma anak-anak ni degil sket, yang dah dibekalkan pun diorg mengada-ngada tak nak makan. Nak jugak makan apa yang dijual, specially the junk food.

Dutch_Lady_Kid_School_Milk2

But semakin depa membesar, depa dah paham dengan konsep makanan untuk depa. Sebabnya sebagai mak ayah, kita kena guide apa makanan yang elok dan tidak molek untuk dimakan for them, some more budak2 ni budak2 kecik lagik. Tumbesaran mereka bergantung kepada pemakanan mereka dari semenjak dari perut aku lagi.

Nak suruh makan nasi kat rumah memang sangattttttttt bercinta. Abang tu tak sudah2 nak makan junk food, or dia suka makan gatah2 lauk pauk tanpa nasi. Tapi kalau dah lapau sangat, tak yah disuruh, pandai dia cedok sendiri cari nasi kooooooo! Breakfast pun penting…budak-budak ni sekolah pagi so memang breakfast sangat wajib makan di rumah. Makan roti adalah satu rutin seharian coz depa kalau dah lambat boleh kumam makan dari dalam kereta.

Tapi yang penting, dalam seminggu tu sekali 2 aku akan bekalkan diorang susu Dutch Lady Kid & School. Ini terbaru di pasaran. Korang tak dapat lagik. Tapi aku dah dapat sebat! It s already out in market yippiiiiiiii!

Dutch_Lady_Kid_School_Milk3

Packagingnya yang kecil memudahkan anak-anak kita bawa ke sekolah, supplement vitamin pun banyak dalam susu Dutch Lady Kid & School. Untuk anak bawah umur 6 tahun dan juga yang berumur 6 tahun ke atas. Harganya of cos reasonable, Dutch Lady never fails u one.

Budak-budak tak yah lah bawak pack yang besau2 tuh, takkan diorang larat nak habiskan, setiap satu hari boleh bawak satu kotak, untuk yang umur 1-6 years kot tak sekolah hah boleh juga berkongsi minum sama abang dan kakaknya. Untuk yang bersekolah 6 tahun ke atas, ini memang diorang punya favourite.

Dutch_Lady_Kid_School_Milk4

Walaupun begitu, aku tak de lah nak totally depend biarkan depa bawak Dutch Lady Kid & School ni semata-mata sahaja, air mineral or air suam memang wajib diminum setiap hari. Sebab itu sejak diorang baby, air suam menjadi air utama for them. Dari kecil kita ajar, sampai ke tua nanti diorang akan kekal bersama air suam.

For that, dont forget to join the Contest in the Dutch Lady Facebook yang aku ada mentioned in this entry. Peluang untuk korang menang sangat tinggi :)

Dutch_Lady_Kid_School_Milk5

Back to Dutch Lady Kid & School milk,  Abang sukakan flavour Chocolate and Gegirl sukakan semua flavours. So stock nih memang penuh di fridge. Asal aku lepa jer, weekend memang depa berulang minum!

Dapatkan sekotak dua for your kids, try it first,the taste is super delicious, orang tua pun boleh minum… NOW, go and get it at your nearest market, and come back to me, and tell me….SEDAP kan???  huh….ingat Dutch Lady Kid & School Milk, jangan lupakan RM kay :)

Khidmat pesanan masyarakat Dutch Lady is brought by Redmummy.com

Comment: 34

Buat duit dengan Twitter via ChurpChurp

I have shown you before, buat duit hanya dengan blogging sahaja. You can earn thousands of ringgits….for my case, provided korang ada buat advertorial jobs, the earning u getting will be based on that. Buffered earnings pun memanglah dikira jugak but kalau lagi banyak sponsored posts yang dapat, insyallah ribu-riban dalam tangan.

So far my earnings memang dah stabil via blogging, and ada satu record yang insyallah i will get more than you used to read and hear, so itu i ll blog it bila tiba masanya. It s definitely 5 figures, lebih dari 10k lah of cos. lebihhhhhhhhhhhhhhhh banyak hahahahhaa. alhamdulillah. Its only for 1 month yeah, lain bulan lain earning aku, in total memang dah lebih 100k pun selama aku earning dari blog sahaja.

So sekarang dengan Twitter + ChurpChurp pun boleh buat duit jugak….how?

ChurpChurp is a baby to Nuffnang, it s more to the ads via facebook, mainly in twitter. So now, fyi, earnings via online bukan sahaja via blog yakni Nuffnang, but jugak dari ChurpChurp. You need to check your ChurpChurp dashboard, it will cc to your email account too and start doing the tasks.

Churpchurp ada 2 types, the Schedule Tweets which kita kena hantar the draft earlier, once approved they will publish it automatically  on behalf of us. The 2nd is via seeding where kita kena hantar draft jugak, bila dah approved kita manually publish to our tweets ataupun facebook.

buat_duit_twitter

wui kak red, dah dapat ribu-riban dari blog, dapat lagi ribu-riban lagi dari twitter jugak?

Oh yes….kalau dah ada rezeki, dah ada jalan, dah ada lubang, why shouldn’t we grab it? Yang penting usaha!

That s y i encourage you to sign up Twitter account and more info please study on ChurpChurp here.

Tapi aku rasa korang sure ada facebook account kan? Pun boleh menjana pendapatan jugak. Register dengan Churpchurp, lepas tu please authorize your Twitter and/or Facebook account. Tu cam pic atas tu kan “Authorization Status”, kan dua2 pass :) Pastu tunggu jer la assignments yang akan dihantar kepada korang. Good luck!

Daaaa… jangan lupa follow me via twitter.com/redmummydotcom & join RM Facebook :)

aik…buat duit pun korang tak nak? hehehehee……

Comment: 57