Raya

Sebelum Kejadian 3 Rumah Terbuka Raya…

 So it was an impromptu memakan, jemputan kecil sahaja. Asalnya. Kemudian meleret dan merebak jadi the so called ‘raya open house’

Sebelum mukadimah cerita open house sampai 3 hari tu, let s check out behind the scene for those 3 days.

IMG_2250

 

Open house hari pertama, tak de gambar solo langsung, ada je gambar ni pun, mak encik merah blom bertukar uniform lagi, baru siap masak kemas segala. Lagipun the makan2 starts after  Zuhur, so after 2pm macam tu lah. Selection of frens pun tak ramai, namanya pun little memakan get together di hari raya, sesambil orang nak tengok the Red House (itu misi paling utama).

IMG_2400

Untuk open house hari raya kedua, ada masa banyak untuk posing solo. Aku siap masak sebelum jam 12pm coz ada a few nak datang jam 12pm tapi ya hampun bebudak ni, after 2pm gak baru sampai. Kelamkabut aku masak bagai, kes depa nak kejarkan pergi beraya tempat jauh dulu.

 

IMG_1960

The 2nd day of open house tu majorly for my school frends, sek rendah sek menengah.

Basically the first 2 days of open house, makan di meja, tapi masuk the 3rd one, kena buffet style coz the last one paling ramai guests dijemput, all in.

Tahun depan meja makan boleh tukar position tempat lain pulak hiksss

IMG_1967

Kan, punya banyak masa, masih lagi kenkawan aku tak dendatang…korang ni…tapi pastuh, tak cukup napas and bang! serentak sampai

IMG_1974

Anak2 aku sampai dah habis balik dari tuition pun sama hah, kitorg siap melepek tunggu kehadhiran tetamu….

 

IMG_3024

Ini bukanlah baju raya untuk sambut tetamu di open house hari ketiga, ini dah versi malam. Tiada gambar solo tak sempat langsung nak berposing coz by the time guests sampai depan rumah, aku ngah mencicit lari naik atas tukar baju. Hah kau, punya ler sebelum jam 12pm tu guest dah sampai untuk hari ketiga.  Ini caftan Dubai yang khas untuk pakai memalam, specially masa sedara mara datang, memang malam meant for sedara2 kami, siang untuk kenkawan, bloggers, kenkawan anak suami, colleagues etcs.

Kang sebelum hangpa kata Kak Red kata tak buat open house, memang ler tak buat, asalnya was makan2 little bit untuk teteman taulan rapat, jadi berganjak panjang and panjang invited lists nya. Tapi aku ada open to public, if any yang nak datang bolehlah PM akak bagi alamat. Nak aku invite semua mana ler nak ingat bagai, itupun i forgot to invite a few.

Sedih gak tak dapat invite coz terlupaaaaaaaaaaaaaaaa tapi come on, small matter. Ada banyak hari bulan taulan lagi, meh ler…ada je a few kawan2 aku redah gak rumah aku wpun dah takde raya open house. Insyallah kami sambut dengan spagetti goreng hahahaha…nak sentap je lah korang nih, hish. Kalau tak terjemput tu, maafkan je lah aku nih, i have over 5 thousands names in my contacts, tak ke pening terskip gak adakalanya kan.

Comment: 6

Putra Cyber…

IMG_2047

Ini Mak Anjang, my makcik. Yang merah. Yang hijau tu kekandaku, Anya. Mak Ajah ada sebelah aku, ngah longlai tidur. Puasa pun. Earlier tu abang kakak aku angkut pi Viva Mall jap, amik jam loceng (beli situ) tapi tak gak sesiap. As of entry aku up ni pun tak gak sesiap, bukan geti nak tepon. Hantu punya kedai jam. So pastuh kita ke sini, Putrajaya. Beraya. Tetiga askar aku angkut, apaknya takdak, pi kerja.

IMG_2054

The cousins

IMG_2070

Mak Engkau kuning

IMG_2072

IMG_2075

abang kot main hp aku buat panorama…nampaklah tu Mak Ajah tidur tuh

Kat jejiran rumah Mak Anjang aku nih, aku selit sekeping nota untuk one of my readers hiks… lama bebenau ko cuti balik Sarawak yek…naik kepam nota tu dah hahahaaa

IMG_0509

Depa pi main2 kat bawah, kakak hantar gambar si abang dok memanjat pokok. Ko kalau jatuh patah kaki ko, ko siap bang!

IMG_2127

Eh ni la tudung kakak yang aku try and error at the previous post.

Terima kasih atas pujian dan celaan hahahaaa

IMG_2130

Habis beraya 2 rumah, aku terus divert ke Cyberjaya, visit apaknya. For his early dinner. Zeeshan memang sooooooooooooooooo excited bila dari jauh nampak bapaknya

IMG_2135

hah berlarian mendapatkan bapaknya…

IMG_2142

Makan kami kat depan opis bapaknya. Roti canai di hari raya lagi….

Lepas Maghrib, terus aku bawak askar semua balik rumah, there u go our Raya di KL, inilah kemudiannya 3 kali cuti weekends kita tak kuor rumah pastuh, dok mengadap our own open house. Insyallah pasnih cerita tu ler kan, dan muka2 guests yang hadhir.

Happy Weekend kalian, i have few invites for Saturday but not Sunday yet. Ramai orang tak nak buat hari Ahad coz esoknya kerja hehehehe….tapi aku aritu buat gak ler Ahad. selamba kodok gak :)

Comment: 5

End of Melaka Raya…

IMG_1879

rumah pakcik…tapi yang dalam ni semuanya adik beradik anak2 buah aku je sume nih. kitorg kan kapal besau

IMG_1919

cubaan untuk amik gambar berlima dengan bahagianya

IMG_1939

tapi yang kecik takde mood, dia asyiklah menyorok di balik pungkuq bapaknya

IMG_1946

kitorg menyorok coz nak tarik Zeeshan yang di belakang bapaknya tu hahaaa

IMG_1950

tak gak berjaya2, susah betul ler anak kecik aku ni. Mood dia kalau tak nak, means tak nak ler

IMG_1956

tapi bila kita pujuk amik gambar jump, boleh pulak dia nak, tapi dalam bebanyak satu ni je lah yang jadinya kan

IMG_1961

Assalamualaikum, Al Fatihah

IMG_1967

bila dah beramai2, mak abah kadang2 ikut tukar2 nak naik keter anak yang reramai nih, melepek mak ajah tidur. Hah jubah itam putih yang kakak pakai atas2 tu, adiah dari Mak Ajah bawak dari Mekah

IMG_1883

Ini kat Klebang!

IMG_1972

tudung anak daraku kakak…

my sister, SIL semua dok suh aku try sarung, sesuai idak

IMG_1977

aku tak rasa sesuai, mungkin kena carik yang patern lain kot bila dah nak pakai. bila laaaaaaaaaaaaaaa agaknya heh kan. Ni dok kemas bag si kakak, diorg abang kakak kan asing rumah homestay dari makpaknya tu yang aku agak dah mesti kedaung je depa punya luggage.

IMG_1981

Zeeshan masih mentidur…that s my youngest brother, Alhamdulillah, alim dah dia skang ni

IMG_1888

meanwhile anak2 buah dan anak2 aku pi mandi laut, dapat le sejam…pantang jumpa laut le depa nih

IMG_2010

mak encik ngan kain baju nun dari Jakarta

IMG_2013

one on one session bapak and anak

IMG_2034

ni gambar dari camera anak buah aku, huk aloh nampak benau ler pakai filter hoiii

IMG_2029

sebelum balik KL, kami singgah makan dulu lapik perut di Melaka jugak. 2 jam kemudian, selamat sampai rumah memasing. Ada yang stayed ada yang terus balik la. Esoknya pun laki aku dah mula kerja, tapi aku tak kerja lagi, aku sambung lagi raya ngan adik badik lain.

Dah nak habis Syawal, baru habis cerita Raya Melaka, nun kemudian raya di KL, pastu for my 3 open houses. Soon soon, aku nak gak cepat habis heh…

Hah sapa buat raya open house this weekend? Akak dah boleh jalan raya dah…jejemput ler.

Comment: 10

Nurhomestay Melaka…

 

IMG_1871 (2)

4 bilik, besar2, 3 bilik air and semua penuh ngan airconds!! Puas hati. ada 2 tv, atas bawah. Iron and board pun siap ada. Mr Zeeshan kita senyapkan kejap sementara kita kekemas barang bagai, dengan bagi menonton vcd (untuk tv atas ada dvd player).

IMG_1877 (2)

The main bedroom, siap le ngan bilik air ekon kipas segala kan. Tapi malam tu tidur aku tutup aircond, tak tahan ler sejukkkkkkkkkkk, biasa Melaka kan paneh tapi malam tu wuii sejuk ke matu

IMG_1880 (2)

ini bilik bawah, semua queen size bed nya…

satu lagi bilik atas, adik bongsu aku anak beranak pakai. Kami 2 families je dok sini, even anak aku yang 2 orang besau tu pun takde, depa dah memang awal2 dok  kat another homestay, sebelah taman. Kami kan datang lambat.

IMG_1889 (2)

SI RD ni buat pesen rambut camnih, aku macam hek eleh, apesal you look so young. Pun begitu dia tak makan pujian, tak nak dia buat style rambut camni heh…

IMG_1891 (2)

Midnite adik aku keluar pi beli roti canai, hah mengadap le 2 beranak ni. Barang2 asas dapur semua ada. Bersih paling utama yek

IMG_0480

Pagi esoknya, the cousins semua main kat playground, sampai melompat2 hah sakit kaki memasingggg

IMG_1851

Bibik merah ni, ngah kekemas rumah, siapkan breakfast bagai semuanya lah, adik aku dah siap beli

IMG_1894

Pak encik tau breakfast kena ada on the table, ini dapurnya lah, kemas luas, ada cermin untuk ko makan sambil bersolek :)

IMG_1897

ruang tamu, untuk naik ke tangga…

IMG_1862

Kami duduk semalam jer, actually last year kami duduk kat another homestay but same owner jugak, depa ada few homestay.

IMG_1867

Aku tak bagitau pun yang aku ni redmummy masa tempah bilik ni, depa tau aku blogkan about their homestay last year bila dah keluar social medias and blog. Lepas tu jodoh je bila ketemu di sini semula.

Alhamdulillah, harga berpatutan, kalian kalau di Melaka mencari homestay, harga boleh runding, musim2 perayaan mostly letak RM250 and above per nite, kalau repeat customers dapat harga murah jugak. We paid for RM200, takde nego, tak guna nama Redmummy wpun aku bagi free promotion Tapi dikkkkkkkkkkkkkkk, taun depan 2 nites tolong yek dik, kena bagi heheheheh :)

Thanks for having us, eh dik ada tak perfume lelaki tertinggal? CK brand ke Davidoff,  si RD punya. Rasa macam tertinggal…

IMG_1900

siap untuk jalan beraya, ke the next destination, combine ngan my other family members. Red Family paling bergerak lambat hah…

IMG_1849

Jadi andai kalian ke Melaka, itu hah. Contact numbers dah teterang akak letak nih. FB pun ada, Email pun ada.  Imagine last year kami dok rumah Nurhomestay, lebih dari 30pax, pun muat. Ini sebab keluarga bertambah2, jadi kita kena pakai 2  homestay.  Most of yang dah kawin beranak pinak perlukan bilik lainlah bujang2 boleh je tidur bentang toto kan. Aurat ma..ipar duai.

Ghafar, isteri, anak2 dan jugak pakcik (ayahanda mu). Salam dari kami the Red Family. Insyallah ada rezeki, Syawal mendatang kita jejak Melaka lagi, Nurhomestay yang kami jejaki kembali.

Comment: 6

Al Kapar’s raya…

IMG_1499

Rumah makcik/nenek RD nun di Kapar.

IMG_1507

neneknya, sebelah tu my mak mertua

IMG_1512

bersalaman, nak ke rumah sebelah pulak, adik beradik mak

IMG_1550

ha kat sini towel hidung aku ada nun kat peha tuh. memang memerah le dok menahan

IMG_1558

hooo rumah ni besar, Zeeshan punya melasak main ngan cousins dia, semua perempuan plak tuh

IMG_1572

bunga ni Zeeshan petik, bersungguh dia petik untuk aku pakai. Pastu kena pakai kat dedua telinga. Bila aku cabut dia suruh pakai gak, after a while dia lupa dah pasal bunga ni hiksss

IMG_1599

malamnya di rumah mertua, hayun main bunga api bebudak

IMG_1590

my exschoolmate, suami isterianya, the parents dok sebelah taman mertua aku, so datang menyinggah beraya

IMG_1620

Zali the Ex Alam Shah, i ve known him since I was 13-14 years old! Linda pulak sama lebih kurang of cos la dah tentu skulmate aku kan. Depa dok kat Jitra Kedah nun…

IMG_1625

5 kids, a housewife. Happy to see you babe! Thanks for coming to my mak mertua’s house

IMG_1627

selepas semua guests dah balik, barulah kami boleh bersalaman maafan, routine setiap tahun memang kalau batch anak2 menantu yang tak duduk situ akan bersalaman di malam hari.

IMG_1629

so ada le ikut keretapi belakangnya…

IMG_1632

list goes on…

IMG_1640

Zeeshan dah jadi superman. Basah kuyup peluh!

IMG_1646

dia pun bersalaman but tak nak ikut q, nak ikut between mak abahnya

IMG_1652

ni bukan menangis, ni dok tak sesudah ngan bergelak tawa ngan akak2 ipar aku hah

IMG_1661

so many jokesssssssssssssss, tak mau le raya menangis2 kan hahaaaa

IMG_1666

abang ipar, akak ipar

IMG_1674

bebudak mengutip duit raya, kalau tak nak beratur, makpak kena tolong beraturkan :)

IMG_1683

big family, 9 beradik but kalau tak silap ada 2 brothers takde masa malam raya nih

IMG_1725

Zeeshan dengan kemengadaannya

IMG_1752

earlier pagi ngan my Abah. My mom sampai dari Mekah (did Umrah) petang tu jugak, kira hari raya pertama petangnya baru sampai

IMG_1755

cilok dari kamera abang

IMG_1760

dari ipong kakak

IMG_1675

kat rumah ni kita makan soto, semangkuk kongsi 3 beranak. Terus aku buat soto kat rumah aku sendiri pas2 tuh ahhaaa

IMG_1692

ipar duai anak2 buah dan nenek…

IMG_1700

Zeeshan jakun penyapu lidi

IMG_1707

ada satu rumah tu kita jalan kaki jer, paneh berdenting toksah cakap ler…

IMG_1722

I know she s going to beat my height, sokay. Kan dah cakap, i m proud of being superpendek mak. Anak2 aku memang sume superlonjong – look at her brother.

IMG_1725

reraya, tapi kalau kat Kapar ni aku tak berapa makan sangatlah, but kat rumah yang ada soto tu memang aku lahap betul, sodap!

IMG_1728

kat rumah mak mertua aku pulak, berkolek durian Kuala akak ipar aku bawak, memang sedap ler melantakkannya. Eii sedap betullah durian, tapi ada yang tak geti makan durian but boleh makan pengat durian and tempoyak. For me aku hanya boleh telan solid durian tu jer lelain memang tokseyyy

IMG_1733

cik abang kecil dok cabut bunga orang yek ko dikkkkkkkkkkkkk….

he tetiba nampak, petik and cakap kat bapaknya, nak give ammi.

so sweettttttttttt.

there u go our first day of raya. The next day, Melaka raya. Melaka is a must!

#aku dah mereng sikit. patut entry ni keluar dulu than the Melaka, but terlangkau pulak. Lantaklah :)

Comment: 6