Raya

Our raya red open house – keduanya…

IMG_2442

Our 2nd raya open house, untuk gang2 sekolah. Pintu tu tutup coz most of my friends datang tak bawak laki and anak memasing keluar masuk so takut ada yang keluar pagar segala jadi tutup pintu jap. But nak aircond pun ye gak coz pintu kalau bukak tak merasa sangat aircondnya

IMG_2456

Amir my schoolmate since sekolah rendah. Ustaz ni..hikss thanks mir datang ngan anak2 bini, baby ko bam bamnyaaa

IMG_2460

some crowds, ada kawan RD, eh our neighbour di VA dulu gak…gang2 sekolah aku yang ramai lah.

IMG_2461

tapi kan, aku dok lelayan ni tak makan pun, but aku dok bedal teh tarikkkk jer. Moncit perut. Habis guests malamnya baru rasa lapar hahaaaaa

IMG_2473

my dear schoolmates too, from the Cap Kunci, untuk bebudak kelas aku mainly

Norma my pantun buddy

Tanti, Jie and Mas

diorg ni ganas, aku exit left group, depa added aku balik. hahahaha mak pening bebanyak group ni noq. tu pasal semua aku left

IMG_2486

The sisters. Arwah ayah depa dulu BFF ngan abah aku

IMG_2493

Patma, Amir and Azizi

IMG_2498

pepusing sonoknya lahai borak tapi tu ler aku kena lelari gak ke dapur, ke depan segala

IMG_2516

ahah Sham and the kids too

IMG_2526

hah ni memang totally batch untuk gang2 sekolah, kalau ramai lagi, waaa lagi meriah. ini pun ramai gak

IMG_2547

pulangnya teman2 taunlan aku, ngam2 sampai pula some of our bloggers buddies

IMG_2568

Ayu and Sumi

IMG_2619

Faizal and family, Sumi Jelly and family, Ayu Rafikah and family, Ujang and family too…hah gitu

IMG_2632

mak merah tak pakai baju raya baru pun di open house sendiri, aku pakai je balik baju2 lama….pi beraya rumah orang baru aku pakai baju raya baru

 

IMG_2665

Ujang Yana…semoga selamat melahirkan the 2nd child

garang2 anak2 kita yang sebaya tu yek hahahaa

IMG_2668

Faizal and Izee…ada drama sikit minggu depannya waktu aku pi beraya rumah depa hahaha..nanti tu lain episod baru keluar yek pejal :)

IMG_2675

the last guests to arrive and to leave. Su and family. Su ni bukan takat kawan ke adik ke, Su ni adik ipar to my kakak. Abangnya kawin ngan kakak aku. hahahaha gitu tapi kitorg kenal masa tu lah but pastu dia pun baca RM. She used to help me gak dulu masa zaman aku takde maid. maaf Su, open house rumah mertua ko akak tak de kesempatan ke sana.

Last guests left at 945pm.

IMG_2660

kecapitannya kami, tapi sebab malam tu takde raya open house (ada kot invite) tapi tak boleh ler nak keluar dah tentu last guests leave pun at 945pm.

Thanks teman2, thanks for coming. Terima kasih pusing naik turun the Red House :) .

cantikkan cantikkan? hahahaaaa

Eh the menu untuk dedua hari, ada yang aku masak, ada yang aku tempah (through my usual makcik rendang), but for 3rd raya open house, mak aku turun padang tolong sama.  Yang rendang tu semua ada ler, lemang, nasi impit, bihun, nasi arab pun ada gak aku buat. Desserts too…alhamdulillah, all licin boliau!

Bloggers lain janganlah terasa hati, akak ni memang ada terlepas pandang. Dah lelama baru aku pasan le aku tak invite dia ni, tak invite dia tu. aaaaa. ampun ampun.

Comment: 4

The 1st raya open house by us…

IMG_2277

Guests pertama, terima kasih Hilal and Syen. My adik2 kesayangan sangat nih…

tapi ada guests lain tak sempat bergambar, tak cukup kaki tangan le tu lupa bagai segala. Aku memang jarang pegang camera, semua aku suh laki aku pegangkan. Malas nak jawab wa/calls, biar dia yang layan.

IMG_2317

My 2 chinese neighbours dari VA dulu. Pagi tu je pun baru aku hantar invite kat depa…hahahaha kan dah cakap very last min one. Dari rumah VA memang kami akrab.

IMG_2295

Serverfreak big boss and wife (sedang pregnant 4 bulan, 2nd pregnancy). Aku tak perasan betul perut mengandungnya tuh hoih. Depa ni cakap melayu ke main handal, pakai pulak baju kurung. Baguslah mung Sam and Sherene.

IMG_2301

My ex neightbours and of cos Najwa’s family. Waaaaaaaaaaaaa, mana rahsia untuk kulit cantik tu waaaaaaaaa??

IMG_2321

Wa, Muni (my house/tanah lawyer), Hid (Cipela/ Hidy) and Lin Nara

IMG_2337

Nara, Shah and GF (now Shah Nara hahahahaa), Hid and Muni

IMG_1949

see, small group je pun, they are the one yang rerapat le ngan akak merah ni. Ada lain kita jemput, tak dapat hadhir

IMG_1956

Semoga berjumpa kita lagi di event akan datanglah…insyallah

IMG_2349

MB and family, among the last guests to arrive and to leave the house.

Ngam2 habis semua dan kemas rumah siap bagai barulah aku dapat keluar rumah. Kena jugak keluar coz my abang ada buat jemputan makan, kena pergi tu.

IMG_2378

Bertembung sama ngan my adik bongsu…lelain dah datang siangnya.

IMG_2364

IMG_2362

Anak2 aku ada, semua bawak diri dalam rumah ler. Habis rumah abang aku, sempat lagi aku pi rumah kawan aku pulak (coz the next day dia kena datang rumah aku, so sebelum kena maki, haruslah datang, walaupun lambat). Tapi tu ler datang malam dah lambat (belakang rumah aku je pun hahahaa) dan perut masih kenyang, aku gatah ikan masin semata jer, sodap gak.

End of our first open house, kononnya. Budget habis before 6pm, but terlajak 1jam 45min (kan MBBBBBBBBBBBBBB hahahaa). Tapi esoknya, terlajak lama gak. Tapi yang the 3rd one, lagi punya terlajak, till 1am! duh..

Alhamdulillah. Oh semua yang datang, request untuk do the tour of the Red House, so aku memang turun naik turun naik depan belakang ler bagi tour. Boleh tahan capek gak, patut record and play je bila orang tour hahahhaa…

Comment: 2

Sebelum Kejadian 3 Rumah Terbuka Raya…

 So it was an impromptu memakan, jemputan kecil sahaja. Asalnya. Kemudian meleret dan merebak jadi the so called ‘raya open house’

Sebelum mukadimah cerita open house sampai 3 hari tu, let s check out behind the scene for those 3 days.

IMG_2250

 

Open house hari pertama, tak de gambar solo langsung, ada je gambar ni pun, mak encik merah blom bertukar uniform lagi, baru siap masak kemas segala. Lagipun the makan2 starts after  Zuhur, so after 2pm macam tu lah. Selection of frens pun tak ramai, namanya pun little memakan get together di hari raya, sesambil orang nak tengok the Red House (itu misi paling utama).

IMG_2400

Untuk open house hari raya kedua, ada masa banyak untuk posing solo. Aku siap masak sebelum jam 12pm coz ada a few nak datang jam 12pm tapi ya hampun bebudak ni, after 2pm gak baru sampai. Kelamkabut aku masak bagai, kes depa nak kejarkan pergi beraya tempat jauh dulu.

 

IMG_1960

The 2nd day of open house tu majorly for my school frends, sek rendah sek menengah.

Basically the first 2 days of open house, makan di meja, tapi masuk the 3rd one, kena buffet style coz the last one paling ramai guests dijemput, all in.

Tahun depan meja makan boleh tukar position tempat lain pulak hiksss

IMG_1967

Kan, punya banyak masa, masih lagi kenkawan aku tak dendatang…korang ni…tapi pastuh, tak cukup napas and bang! serentak sampai

IMG_1974

Anak2 aku sampai dah habis balik dari tuition pun sama hah, kitorg siap melepek tunggu kehadhiran tetamu….

 

IMG_3024

Ini bukanlah baju raya untuk sambut tetamu di open house hari ketiga, ini dah versi malam. Tiada gambar solo tak sempat langsung nak berposing coz by the time guests sampai depan rumah, aku ngah mencicit lari naik atas tukar baju. Hah kau, punya ler sebelum jam 12pm tu guest dah sampai untuk hari ketiga.  Ini caftan Dubai yang khas untuk pakai memalam, specially masa sedara mara datang, memang malam meant for sedara2 kami, siang untuk kenkawan, bloggers, kenkawan anak suami, colleagues etcs.

Kang sebelum hangpa kata Kak Red kata tak buat open house, memang ler tak buat, asalnya was makan2 little bit untuk teteman taulan rapat, jadi berganjak panjang and panjang invited lists nya. Tapi aku ada open to public, if any yang nak datang bolehlah PM akak bagi alamat. Nak aku invite semua mana ler nak ingat bagai, itupun i forgot to invite a few.

Sedih gak tak dapat invite coz terlupaaaaaaaaaaaaaaaa tapi come on, small matter. Ada banyak hari bulan taulan lagi, meh ler…ada je a few kawan2 aku redah gak rumah aku wpun dah takde raya open house. Insyallah kami sambut dengan spagetti goreng hahahaha…nak sentap je lah korang nih, hish. Kalau tak terjemput tu, maafkan je lah aku nih, i have over 5 thousands names in my contacts, tak ke pening terskip gak adakalanya kan.

Comment: 6

Putra Cyber…

IMG_2047

Ini Mak Anjang, my makcik. Yang merah. Yang hijau tu kekandaku, Anya. Mak Ajah ada sebelah aku, ngah longlai tidur. Puasa pun. Earlier tu abang kakak aku angkut pi Viva Mall jap, amik jam loceng (beli situ) tapi tak gak sesiap. As of entry aku up ni pun tak gak sesiap, bukan geti nak tepon. Hantu punya kedai jam. So pastuh kita ke sini, Putrajaya. Beraya. Tetiga askar aku angkut, apaknya takdak, pi kerja.

IMG_2054

The cousins

IMG_2070

Mak Engkau kuning

IMG_2072

IMG_2075

abang kot main hp aku buat panorama…nampaklah tu Mak Ajah tidur tuh

Kat jejiran rumah Mak Anjang aku nih, aku selit sekeping nota untuk one of my readers hiks… lama bebenau ko cuti balik Sarawak yek…naik kepam nota tu dah hahahaaa

IMG_0509

Depa pi main2 kat bawah, kakak hantar gambar si abang dok memanjat pokok. Ko kalau jatuh patah kaki ko, ko siap bang!

IMG_2127

Eh ni la tudung kakak yang aku try and error at the previous post.

Terima kasih atas pujian dan celaan hahahaaa

IMG_2130

Habis beraya 2 rumah, aku terus divert ke Cyberjaya, visit apaknya. For his early dinner. Zeeshan memang sooooooooooooooooo excited bila dari jauh nampak bapaknya

IMG_2135

hah berlarian mendapatkan bapaknya…

IMG_2142

Makan kami kat depan opis bapaknya. Roti canai di hari raya lagi….

Lepas Maghrib, terus aku bawak askar semua balik rumah, there u go our Raya di KL, inilah kemudiannya 3 kali cuti weekends kita tak kuor rumah pastuh, dok mengadap our own open house. Insyallah pasnih cerita tu ler kan, dan muka2 guests yang hadhir.

Happy Weekend kalian, i have few invites for Saturday but not Sunday yet. Ramai orang tak nak buat hari Ahad coz esoknya kerja hehehehe….tapi aku aritu buat gak ler Ahad. selamba kodok gak :)

Comment: 5

End of Melaka Raya…

IMG_1879

rumah pakcik…tapi yang dalam ni semuanya adik beradik anak2 buah aku je sume nih. kitorg kan kapal besau

IMG_1919

cubaan untuk amik gambar berlima dengan bahagianya

IMG_1939

tapi yang kecik takde mood, dia asyiklah menyorok di balik pungkuq bapaknya

IMG_1946

kitorg menyorok coz nak tarik Zeeshan yang di belakang bapaknya tu hahaaa

IMG_1950

tak gak berjaya2, susah betul ler anak kecik aku ni. Mood dia kalau tak nak, means tak nak ler

IMG_1956

tapi bila kita pujuk amik gambar jump, boleh pulak dia nak, tapi dalam bebanyak satu ni je lah yang jadinya kan

IMG_1961

Assalamualaikum, Al Fatihah

IMG_1967

bila dah beramai2, mak abah kadang2 ikut tukar2 nak naik keter anak yang reramai nih, melepek mak ajah tidur. Hah jubah itam putih yang kakak pakai atas2 tu, adiah dari Mak Ajah bawak dari Mekah

IMG_1883

Ini kat Klebang!

IMG_1972

tudung anak daraku kakak…

my sister, SIL semua dok suh aku try sarung, sesuai idak

IMG_1977

aku tak rasa sesuai, mungkin kena carik yang patern lain kot bila dah nak pakai. bila laaaaaaaaaaaaaaa agaknya heh kan. Ni dok kemas bag si kakak, diorg abang kakak kan asing rumah homestay dari makpaknya tu yang aku agak dah mesti kedaung je depa punya luggage.

IMG_1981

Zeeshan masih mentidur…that s my youngest brother, Alhamdulillah, alim dah dia skang ni

IMG_1888

meanwhile anak2 buah dan anak2 aku pi mandi laut, dapat le sejam…pantang jumpa laut le depa nih

IMG_2010

mak encik ngan kain baju nun dari Jakarta

IMG_2013

one on one session bapak and anak

IMG_2034

ni gambar dari camera anak buah aku, huk aloh nampak benau ler pakai filter hoiii

IMG_2029

sebelum balik KL, kami singgah makan dulu lapik perut di Melaka jugak. 2 jam kemudian, selamat sampai rumah memasing. Ada yang stayed ada yang terus balik la. Esoknya pun laki aku dah mula kerja, tapi aku tak kerja lagi, aku sambung lagi raya ngan adik badik lain.

Dah nak habis Syawal, baru habis cerita Raya Melaka, nun kemudian raya di KL, pastu for my 3 open houses. Soon soon, aku nak gak cepat habis heh…

Hah sapa buat raya open house this weekend? Akak dah boleh jalan raya dah…jejemput ler.

Comment: 10