Raya

10 houses…in a day.

IMG_7448

janganlah ko percaya babak2 sedih nih, ini semua propagada yooooo! kita dah siap2 tenghari tu nak berjalan sehari suntuk di Melaka ria….

IMG_7452

saja je akak salam2 cium kasih sayang to my parents and my kakak, coz memang nak bersalaman ngan my abang, kami belum bermaafan coz dia sampai lambat malam tu dari KL to Melaka.

IMG_7459

so this is my brother, yang dulunya aku rasa 20 taun asyik jer ler bergaduh je ngan aku hahahaha, dah 20 taun baik balik, yelah kekecik dulu kita ada partner memasing yang asyik nak bercekau je, hah ini le abang saya,he s my partner coz kami adik beradik selang bunga (except bongsu).

IMG_7483

kebetulan le pulak aku and kakak aku sama colour heh bajunya. Kita panggil baju penanggar hahaha

IMG_7497

ni pesen bebudak amik gambar yang beria2 zaman skang hah…

IMG_7501

oh muka aku pucat, make up light2 coz i dont want to bawak semua make up from the car to the house, jadi dalam kereta kang2 le baru make up pung…

IMG_7531

siap untuk beraya…10 rumah hari tuh

IMG_7553

anak2 dara sunti….di depan NurHomestay

IMG_7560

tang lompat je, ko terlebih dos pulak kakak

IMG_7567

datang pulak 2 mak budak menyibuk sama…

IMG_7572

me and daugther and nieces

IMG_7579

rasanya tiap kali datang NurHomestay memang memanjang posing depan nih hahaha….taun lepas pun sama gak macam nih

IMG_7581

hah…steady…dapat makcik yang rock n roll

IMG_7591

aku nak bergambar sorang, ada pulak yang datang sama

IMG_7604

jadi kita shoot gak untuk satu red family…

IMG_7620

but of cos, dalam banyak2, satu 2 je yangg jadik hahaaa

masih lagi sentiasa posing di NurHomestay

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7695

my anak buah, dia pi antau gambar ni kat instagram dia, dok suh bebudak PM tepi hahaaa

IMG_7698

well ok, kami pergi 10 rumah le kan, rumah pertama kedua tu rasanya rambut masih lagi sopan, make up pun macam terletak je semua

 

IMG_7741

dan of cos bila rambut dah naik atas ni means dah rumah yang malas nak kira, lawa dress kakak ni, tempah khas. Kainnya beli dari Cambodia, pastu tailor yang sama buat baju tempahan kami dari Kapar, jiran mak mertua aku. Dia lah yang designkan, ada 4 pasang dia jahitkan, one for me, havent worn yet.

IMG_7747

asal nampak camera, semua laju jer….

IMG_7750

rumah ni taun lepas kita kait rambutan but taun nih tak berbuah pulak bila kita datang

IMG_7760

ni terbalik nih, ini baru rumah awal2…

rumah wajib jenguk, my abah’s kakak yang masih ada

IMG_7762

juga ni, wajib amik..my dad’s abang. Depa sangat ler serupa macam satu chop

IMG_7765

jubah mak pun dari Cambodia jugak tuh…our beloved parents

IMG_7790

the penanggar…oh my kain tu i repeat pakai dari Variente, ada kain baru depa taun nih akak beli but belum sarung lagik

IMG_7803

dah of cos, anak aku pun dah mengamuk tak nak pakai kasut nak berdukung, yang mak kau pun dah naik senget2 badan dik oi

IMG_7814

sebenarnya kalau boleh nak stop at rumah ke tujuh tapi mak ajah aku dok suh perabihkan semua 10 rumah wajib ni hari tu jugak. huih…jadi pelan2 le, abah aku pun bukan kuat, ada rumah yang tak boleh nak parking dekat, kena ler pelan2 menapak

IMG_7825

of cos ler rumah wajib gak…cucunya nanti taun nih kawin pakcik aku ni, kena datang, orang K gak tuh hehehee

IMG_7847

alright in rumah ketujuh, semua dah longlai, anak2 buah aku masa ni termasuk kakak 4 orang tidur kat rumah ni…aku masa kat rumah keenam kot terbaring kejap..penatnya lahai

IMG_7866

the cousins. all dah taken ye yang oi…

IMG_7882

rumah terakhir finally. Rumah ni aku dah tak larat nak makan dah (tolong suap makan my uncle kat sebelah tu je). Balik malam tu memang pas mandi, terus tidur. Aku tak sedar hapa dah oi….but depa dok sambung main bunga api le mercun ler. Malam sebelum tu lagi le Euro Final kan, laki aku ngan abang and anak buah aku dok bertangga kat kedai makan layan bola…idok le hakak nak join, tidoq lagi afdal.

IMG_7702

i pakai baju ni senang coz nak pergi 10 rumah punya pasal…the baju ni from Poya Boutique, depa da online, but I bought at Isetan KLCC, so ada 2 colours lain pun akak borong sama jugak. It snot caftan, but it looks like it. I tak nak le pakai yang bergewang2 meleret2 bagai sume tuh, aku nak pergi 10 rumah gitu kan. Heh 10 rumah tu, satu rumah lagi tu termasuk kubur gak ye.

Speaking of my kain tu, sebulan sebelum puasa, aku keluarkan semua kain2 dan seluar yang selama ni pakai asyik berlipat 3,4 kali di pinggang. Coz ai is pendek, petite dan comel so majority sellers ni buat kain untuk orang yang galah2, so biasanya akak lipat je tang pinggang tu but tak cantik tak sedap ada kain yang akan meleret gak, so sekali, lebih 50pcs yek pi hantar kedai. If ada lining lain harga, jadi double le, if takde lining lain. Memang berulang. Even sampai habis raya pun ada 3,4 lai yang dihantar jugak…ada seller ni jual for petite but masih lagi aku kena pi potong gak. Hah tu kalau tang bawah tak boleh potong, untung sabut boleh potong di atas (some kain cannot). Begitulah yeah.

well done, untuk hari tu 10 buah rumah di Melaka pada hari raya keempat. Tahun depan tak boleh ler buat  macam ni, min 7 rumah sudah ler, rumah lain kena sambung esoknya. If not muka pun dah takde mood, nak memandi rumah orang pun tak syok pulak. Kena ingat nih…

Comment: 1

Cruise and Nurhomestay Melaka

IMG_7221

haa, casual on hari raya. Takper, coz tak pi melawat rumah orang. Ini nak perjalanan ke Melaka, so aku bagi depa untuk pakai baju2 biasa, specially for girls lah. Anak2 menakan pun sama, depa tau the rules, pi melawat rumah orang kena pakai baju raya sesopan sikit bukan jeans ke seluar bagai macam tu ler.

Anak2 pakai canvas jeans shoes, colour je sama but actually design tepi kiri bagai lain. All these semua dari tahun lepas aku dah siap beli ehehhehe….muat leh tahan at least lebih setaun tuh.

IMG_7238

Dah siap dingdong lebih kurang 2 jam lebih gak ler baru gerak coz nak tunggu yang ni sampai nak tunggu yang tu tukar kereta bagai heh macam2 hal. 3 bijik kereta pulang dulu, 1 to follow later.

abang kakak dah joined the cousinsnya kereta ler, aku macam tetaun dulu, job aku memang bawak mak abah. Zeeshan is my handbag so dia always with me ler in the same car

IMG_7245

kuor rumah macam tak mandi bangun tidur hahahaha coz malas heh, dah nak sampai Melaka baru touch up touch sket

IMG_7254

tak yah heavy pun coz tak nak pi beraya mana, nak terus ke homestay

IMG_7299

sebelum tu lapik perut dulu kat the only mamak yang bukak di Pokok Mangga, Melaka

IMG_7314

lepas mandi solat bagai, kita keluar semula. Dalam 9 lebih gak ler kuornya coz Mak aku nak naik cruise. Memula aku malas nak ikut coz dah bape kali ler naik cruise Melaka tu tapi laki aku suh ikut gak…baru le nak melanding membutoqqq…udahlah aku tak bawak baju casual langsung, so pakai sarung balik the casual dress

IMG_7321

dengan sesat baratnya, jumpa gak…ngam2 sempat beli ticket cruise

IMG_7325

asal boleh asyik nak bergambarrrrrrrrrrrrrr jer…

IMG_7347

there were 18 of us, one more car pun dah bergabung ngan kita so lagi le meriah

IMG_7364

Mira Filzah lagik…

IMG_7392

pepusing macam sama jer….but biasa ler reramai kan, memang meriah ler…

IMG_7401

panorama

IMG_7414

adik kakak Mira Filzah lagik

IMG_7434

kat sini laki aku bising…ko nampak hujung kanan tu Zeeshan, sorang2 je kat situ. Ramai2 beria bergambar, anak sorang2 dok atas tuh…hish hish…salah sapa tu hiksss

IMG_7302

ha ini bilik kami di Nurhomestay, dah tahun ketiga dah Red family jadi guests depa. Sebenarnya first and 2nd year tu kebetulan, tak disangka mereka adalah cawangan yang sama, depa ada 2 unit rumah masa tu. dedua rumah aku merasa. Skang nih dah ada 3 bijik rumah, makin berkembang2 betul business Nurhomestay, alhamdulillah

IMG_8606

ini tv siap astro bagai kat living area, untuk bahagian sofa, ha kena scroll gambar2 atas :)

IMG_8607

kat atas ada 3 bilik and 2 bathrooms, and ada jugak tv untuk ruang rehat atas siap astro too. For hall sini, anak2 dara tidur, 3 bilik lagi occupied by abang aku + wife, satu lagi bilik my 2 sister and SIL. satu lagi bilik aku laki bini + Zeeshan lah. Mak abah tidur di bilik bawah, and the boys (3 cousins) tidur kat depan tv.

Toto disediakan, cakap je nak berapa :) , bantal pun banyak betul.

IMG_8608

amende Mak Ajah buat tuh…ini dapur and makan area. Semua barang asas in fact bukan basic pun ada di sini gak, semua disediakan, takde benda yang takde ler. Kalau ada pun boleh je cakap kat Nurhomestay, nanti depa sediakan. Memandangkan insyallah setiap tahun kami akan duduk di sini, jadi apa2 nak disediakan boleh bagitau, korang pun can do so. Harga untuk semalam ialah RM300 for 2nights pulak RM500, kalau keluarga besar macam kami ni memang sangat memerlukan homestay coz kalau kira untuk hotel, sangat kerugian. Tak boleh nak masak pun ye, we didnt ler cook heavily but for breakfast tu wajib ler.

IMG_7929

buaian baby pun ada hah, belakang aku tuh. So tak yah nak korang ada baby2 ni jenis tidur anak dalam buaian dok usung bagai, siap sedia segala. Because depa ada 3 unit cawangan NurHomestay, so akan datang kalau lebih dari 4 bijik kereta (macam tahun lepas kita amik 2 unit rumah), so pasnih akan amik yang close to each other, depa ada gak 2 unit rerapat near by. Lagi mudah. satu rumah buat breakfast, satu lagi rumah datang makan siap jer heheheheh

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 . Yang bestnya semua 4 biliks ada airconds, hah…melako kan paneh, sesuai la sangat.

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

Kak Red’s Instagram kot ler hangpa, meh akak promote sama gak :) redmummydotcom

 

Comment: 0

Raya Cheras Kapar…

cite raya lagik lah, of cos le tak abis2 mar….baru first day raya nih. Jump teruslah, akak bukan ada banyak masa pun, gambar beribu dik oi, nak transfer from the WLW to WP tu pun makan masa gak. Cut cut je hah…so after our raya at our own Red House, kita terus to my parents house yang jauhnya 2-3minutes je tuh.

Lelepak beborak…dan bersalaman.

IMG_6841

mak ajah

IMG_6843

abah

dedua pun dah uzur tak berapa sihat, but bolehlah jenjalan sikit skang nih

IMG_6852

followed by sume orang ler bersalaman, no group family photo coz tak pernah nak dapat cukup quorum lagipun memasing nak rushed gak to umah mertua.

IMG_6866

semua orang dapat duit raya from my parents, anak cucu menantu cicit pun dapat too

IMG_6913

ado gak spam gambar hah…camera fon aku dah jadi hak semua orang, bila tengok balik muka memasing yang penuh bukan muka aku pung

IMG_6932

my one and only kakak

 

IMG_6918

lagi pakai hitam lagi nampak kuruss mengering betul RD ni heh

 

IMG_6941

apsallah yang ko nak panjat buaian tu dik, lagi mak ko marah lagi ko panjat…his bebudak

 IMG_6953

klon Mira Filzah sangat budak depan nih

IMG_6985

kan aku cakap hp aku memang jadi harta anak2 buah

 

IMG_7026

dan spam beramai2

IMG_7036

hah naik penuh dah….

IMG_7058

pastu kita rushed balik Kapar pulak, tetiga tidur dalam kereta…sodap betul

IMG_7073

terus bersalaman bermaafan

IMG_7083

terluah terus apa yang tersimpan

IMG_7125

kat sini pun depa buat harta gak hp mak depa…

IMG_7135

habis bersalaman pastuh memasing melepak, laki aku pi carik bantal hehehe cam biasa ler pakcik tuh

IMG_7155

Zeeshan tu dia pakai jubah ni sampai late petang, maghrib gitu, punyalah tak nak bukak

IMG_7159

ni family photo yang ada untuk hari tu lah, ada yang tak balik turn rumah mertua etcs..ada yang dah balik, kami pun sampai dah petang tuh

IMG_7174

pastu satu family balik, tinggal us je lah…

IMG_7181

Red Family with our mak, nenek

Zeeshan tu takde perasaan dah nak berposing gambar segala…

IMG_7197

pas mandi, tukar uniform dok dapur sudah, ada sedara mara datang malam tu, menjelang midnite kami pun pulang semula ke Cheras and pusing mesin kekemas sikit tidoq and esoknya kena balik Melaka pulak…

Hah simple pun tak simple, the same routine macam tetaun yang lepas, mestilah ada yang ‘kurang’ tapi malas nak pikir.

Lepas raya ni ler yang aku rasa aku tak berapa sihat, skang ni pun ngah ulang alik spital, nanti ler sesenang akak citer, check up tak hehabis lagik.

Well ok, kita sambung lain kali cite raya lagik yeah…Melaka raya.

Jadi officially cam biasa kita team raya KL pastu team raya Kapar and team raya Melaka :)

Comment: 0

Red and Black theme…

Ha dah update le sikit blog akak nih, mood malas2 raya masih ada lagik, pastuh Kak Red tak berapa sihat pun ye gak. Jadi dihamparkan gambar2 pagi raya, batch by batch…

malam raya punya citer, ada dalam fb page and instagram. Food bagai pun cite kemudian2 ler, ketupat je berejam2 buat heh dek laki aku tuh. wuiii…kita siap by 11pm ler sume ngan baking segala. Rendang bagai pun siap petang raya gak, coz pagi raya memang akan bertangga di rumah, kemudian BTR and terus ke Kapar. Our routine.

Lepas depa solat Raya, kita bersiap2 ler…

IMG_6512

kemudian bermaafan. Bini pi ngadap suaminya dulu

IMG_6543

Followed by anak sulong, duit2 raya pun kita bagi gak, even aku pun dapat gak dari laki aku too.

IMG_6561

ahhaha dia ni lawak, belum turn dia lagi tapi dia dok sibuk nak langkau garisan beratur. Hang tengok sejadah kat bahu dia tu, he nampak abangnya pakai letak kat bahu but not sejadah ler, serban yang itam putih tu. Dia pi amik sejadah and lipat jadi gitu. Hiks ko ni dik, dahlah pagi tu dia bangun lambat giler, orang dah balik dari solat pun dia tak gak bebangun.

 

IMG_6582

kakak pun sama, bermaafan…

IMG_6599

ha ni baru turn ko dik….dia dah ada ucapan hafalan siap2 lagik, Selamat hari Raya mummy, Zeeshan sorry ye mummy. Cute jeee

IMG_6612

abang kakak pulak bermaafan

IMG_6638

and Zeeshan too, kena gak ikut sama ler…tahun lepas dia moody langsung tak nak salam2

IMG_6648

tahun nih dah ada rehearsal dari sekolah lagi ehhehe tu pasal dia dah terer sikit

IMG_6680

our family photo

IMG_6709

tak boleh le lelama nak bergambar sangat, coz nak kena balik rumah mak aku gak

IMG_6767

concept kitaorang punya baju raya aritu, kena ikut si bapak. Laki aku nya baju melayu dah bertahun2 dulu aku siapkan lagik, sekali hantar 3,4 pasang baju melayu so ini baju yang dia belum pakai lagi colournya, tu pasal kena le aku carik black gak, Apahal pulak aku nak beli satu set hitam (yet i memang ada beli 2 pasang lain baju hitam gak woh) so aku match ngan kain dari Amin Jauhary ni, baju pulak by Red Audra. Den ada satu lagi colour purple same design for the black one nih.

IMG_6738

Jubah merah abang is from the Jubah Lima Waktu, kakak pulak dresss ni dia dok pilih suka sangat, she has colour merah lain gak, tudungnya semuanya mostly dari Naelofar (but the brand yang lekat kat tudung tu tak kuat le jahitannya, ada 1,2 tudung kakak dok tercabut, heh beli memahal), and jubah merah hitam Zeeshan ni pun aku beli dari awal sebelum puasa dulu, tak sangka pulak cantik and match with our black and red theme

IMG_6811

so jadilah our merah black theme le ni kan, butang baju melayu laki aku je sampai 3 sets aku beli coz macam biasa gak taun2 lepas punya butang baju melayu dia takkan jumpa (or malas mencarik, or dia akan pusing2 tanya aku gak mana lotaknya). Songkok Zeeshan tu pun tak beli baru, tahun lepas punya and dah ketat, he was supposed to pakai kopiah but dia tak nak (abangnya pakai but bila bergambar abangnya cabut), arghhh lantaklah janji complete raya ni.

Tahun depan entah2 raya lagi pun idok le tau, but memangler setiap kali raya memanjangnya merah je pun, ada gak match ngan colour lain, tapi base colour merah tu wajib ada. Aku teringin nak warna warni colourful but asal nyopping je mesti nak lebihkan merah. So anyway, nanti kita pergi ke hari2 lain pulak yek, leh peposing kain baju raya. Best tengok FB, the timeline orang beraya, macam2 kain baju raya memasing, cecantik, yang ikut2 theme tu comel je kan.

Speaking of that, no i m not planning for any raya open house, but please do invite me for your raya open houselah yeah. Last year akak buat sampai 3 kali open house, letihnya tak habis lagi and laki aku pun tak galakkan to do this year, hem…ada yang merajuk jauh hati la tu, laki aku ler, bukan dengan aku but dengan makhluk lain. Hiks…

Comment: 0

The dokoh…

IMG_5618

Ini kurung suraya dokoh, ada 2 bijik dokoh besau kat badannya, tapi selepas few hours pakai, aku cabut. Hiks..I dont like it. Masa beli awal2 dulu takde le trending sangat. but kemudian macam kes yang top fishtale aku beli mahal aritu gak lah, dah beli baru perasan oh my merata2 ada jual. So ini pun sama gak ler, udah ler aku rasa masa beli bayau mahal a bit, some more aku amik 2 colours lak tuh. Hish…

 IMG_5524

I sarung dari awal pagi terus pi kerja, biasanya aku akan menyalin dalam kereta but dah nak mood mood raya nih and biarlah ramai orang tengok yang aku dah pakai dulu kain baju dokoh nih hahahaha, walaupun orang nak pakai masa raya, so aku dah pakai awal2 dulu. After work I terus pi event, unlike last year, cantik je aku awal sampai tapi taun nih aku sesat. Bila heavy traffic, aku baca waze pun lintang pukang dah salah masuk simpang. Husband sampai dulu than me. Haiyahhhh…Kitorangkan split asing2 locationnya, kebetulan dia ada conference that week so dapat ler join sekaki aku masa nih

IMG_5542

The same cronies for Astro buka puasa, wajibul untuk yearly event. Sesatunya event yang insyallah i never miss kot, lelain mungkin akak pass batton but this one wajib. Tapi sayang kepayang as years goes by, ai dah tak rajin nak snap gambar2 artists and specially with the handbags yet itulah trademark. Let the job goes to Beautifulnara :)

This is Beautifulnara and Redmummy’s teams

IMG_5553

Pun gambar yang ada full outift untuk hari tu selain yang di rumahlah…with the journalist from Metro, Syanty Octavia. Unik giler nama ko dik oi….

IMG_5633

The  next day nya ada lagi buka puasa di luar, kali ni boleh bawak the Red Family.

I rushed back home nak amik kids, patut RD datang terus ke Convec but he dapat habis conference awal and kita bertogether2 ler satu keter je lagi senang.

IMG_5681

We parked at KLCC but we jalan ke KL Convec, so banyak pitstops ler coz aku menyinggah habib ler (again) singgah memacam tempat gak lah..

IMG_5692

The red boys…

IMG_5705

Sebab banyak persinggahan, banyak le jugak gambarnya gak hahahaa

IMG_5770

hantu choc cake betullah budak ni

IMG_5823

habis buka puasa kita jalan kaki dok kejap kat depan park

IMG_5827

tetiba tourist sebelah tu tanya abang camne nak gi Pudu Raya, menggelupur le anak aku nak menjawab, mana le dia tau Pudu Raya tu mana apa bagai. Mamat tu nak pi Genting esoknya so esoknya la gak dia nak ke Pudu Raya. Den ajar ler sesikit on how to get to Pudu Raya from KL nun..

IMG_5643

Kok ada yang ingatkan akak merah beli bag baru coz ada paperbag Chanel tu tak de ler dik oi, dalam tu ada our telekung, banyak paperbags dalam keter tuh so kakak tak nak bawak bag besau yang biasanya kita usung dalam bulan puasa ni for berbuka bagai, so pakai le paperbag tuh.

So ini kain purple yang berdokoh yang akak tak cabut, sama sebijik dengan yang pink atas tu gak, cuma yang pink tu asalnya ada 2 dokoh gak tu yang akak cabut. Hok nih aku saja tak nak cabut. So dedua dah pakai sebelum raya, and dah boleh let go hahahaha. Tak tau ler bila masanya nak pakai lagik. Biasanya bebaju macam ni aku pakai sekali je kot.

Kakak punya dress jubah taun lepas pun semua aku dah let go since dia dah makin tinggi, itupun sama max dia pakai pun 2 kali je dalam setahun, so sangat molek cantik pekerti lagi. It will end up to my nieces gak nanti, barang baik lagi kan.

There, the stories of my kurung suraya, namanya kurung 2 dokoh nih.

Nanti aku pakai Minaz pulak, itu lagi ler kawan aku pi tolong belikan, siap tak tidur lagi tu beratur pagi buta depan butik depa, wohai…..nasib baik le dapat. Kalau aku nak pergi beratur bagai tu memang hidok le dik oi, akak tak koser….Berebut2 betul orang nak pakai Minaz….ai dapat 2 helai, one is online one lagi pulak tu yang kawan akak tolong belikan.

Comment: 1