Raya

Time to let it go…

The few open houses and events yang akak sekalikaupkan masuk dalam satu entry yeah. Bout raya bout the kain baju raya bla yadayada….

Rerupanya my comments button dah rosak for about 1 month, dan genap 1 month baru RD repaired. hish hish…..so kesian, macam la orang ramai bagi komen pun, but i know ppl wanted to give comments during  my birthday and also specially on the dysphagia tu. So now dah boleh comments, pi le bukak lagi entry lelama akak if you have tips or nak mengarut bagai, no haters please, u know u akan duduk kat trash comments jer, buat penat je dik ko carut akak. Ko ingat akak lembik macam ko?

So about dysphagia, as this enry is up, dah 5 weeks lah akak kena dysphagia but masih lagi belum ada tanda2 untuk pulih. Oh sedih.

so anw, to recap and some throwbacks:

IMG_9042

memakan at Rose GBM’s open house

 IMG_9110

followed by Ms Bunga’s open house (remember her?? ha she kirim salam)

IMG_9125

the set ni was from Minaz , but dah sold, reader akak bei gak,  akak pakai sekali ni jer for few hours

budak baju biru tu nak kena silambam nih, dia kalau moody, ngan semua orang dia tak nak….mak nak amik gambar pun dia dulik hapa, meraung kat situ gak

IMG_0503

ini pun Minaz gak but datang dengan kain grey, akak tak nak pakai kain tu (maybe akan pakai dengan top lain lah), ini pun akak dah jual. pakai 2 jam jer hiks…

IMG_9260

ini from the Hijabista. if you nak top je pun boleh, M size, ni belum ada buyer lagik. Coz kainnya labuh mengirai but akak kan pendek (yes i m short, and fat, so what???),  akak dah potong kainnya ikut my height.

if you want L size pun akak ada but 1 set, kainnya tak berpotong lagik, so labuhlah. Behind the scene ada ler kisahnya kenapa akak dapat sampai 2 sets diff sizes. The money from the L set insyallah will go for charity, L size is new never been worn lam plastic lagi. For M size (just the top) preloved, can do too. Wassap la akak nanti 019 3206264. Kita disucss lam wa ye.

IMG_9176

we attended my adik bongsu punya anak’s aqiqah

IMG_9177

Zhafrarizan Zhafrizan

jadi anak yang soleh ye, amin

IMG_9186

terima kasih Datin and seisi keluarga

IMG_9191

eii, apasal kakak berdiri tu, ko mai sini kakak

IMG_9200

ha baru lah beranak pinak sikit….walaupun sorang lagi dah ke manaa

IMG_9207

ha kan cantik ni green nih, mehlah perabihkan kain baju akak…pakai one time je

IMG_9225

cukup pun korum red family walaupun yang sorang lagi nunnnnnnnnnnnnnnnnnn jauh di ‘Melaka’ tuh

IGRQ4641

beza kiri dan kanan ialah RM1k, dan keduanya ialah RM17 and RM18k

i love the design but paying this much, might as well tibai kat Chanel jer :)

IMG_9790

ni akak menang lucky draw from Nuffnang’s raya event. So this merah set baju ni is from Niya Zalikha. If ada yang interested pun akak leh let go, apa2 yang korang berkenan, kasi bilang, I memang pakai sekali jer. Except from Lubna lace (most photos lam ig) yang akak sayang tak nak let go coz material dia lace, so cantik sangat. Itu memang akak ada 3 warna lagik.

Any of the baju, baju2 biasa pun if u interested, just buzz akak, maybe akak tak pakai dah lah, motif sangat pakai sekali jer. Dan Syawal pun habis pun, akak masih lagi berbaki lebih 10 sets kain baju raya yang belum berpakai, itu events/wedding or raya taun depan baru sarung lah. Tak membazir, tak usik duit hang, ai can do derma too for the bebaju gak, sampai Cambodia some more.

yey, abis dah kot citer open house, yang tak kuor kat blog tu jangan kecik hati ler, ai is kadang2, tak serajin dulu. Skang beranak 8 (3 red kids, with 5 cats).

 

Comment: 8

2 raya events 2 outfits

 

 

IMG_8771

So many raya open houses! Kita dah nak hujung syawal sesangat. Ini ready to go to Denaihati’s raya, everybody melawo except abang coz he tak join, we dropped him at his tuition center. wow Zeeshan baju awak siap bergaya dengan necktie sajor! Tapi punya banyak kasut, itu lah kasut yang dah setahun lebih ko dok ulang pakai. Nak tunggu ketat habis ler tu baru boleh baling kasutnya, fav sangat kasut tu ada lampu leliliap, car some more. Beli memahal pun tak rugi coz memang max abis dia pakai (bought it in jakarta).

IMG_8795

senym kembang btol ko dik and kakak koooo

ai is pakai eyelashes merah tuh, bawah tu pun berfake lashes gakkk

IMG_8802

Ado yo Amy kat belakang tu yek….baju hakak ni, aku nak hand wash, memang akak basuh sendiri, bersatuan ngan kain baju sekolah anak2, boleh bebudak ni pi masuk washing machine. sib baik le tak rosak, bling2 dia molek lagik…

ai suka baju ni, they do have in maroon colour. Kalau ada colour lain memang akak dah borong (biasa le pangai akak kalau dah suka satu baju tu semua colours akak nak tibai)

IMG_8809

the boss, Haji Amir and Kak Rokiah

IMG_8816

the usual faces. The lady boss of Casa Ombak too…(venue of this event)

 IMG_8825

the perasan2 young boysssss

IMG_8855

manusia yang sangat dihormati..Abang Haji Amir Denaihati

Kami datang dengan jemputan abang haji, by right ada Adi Putra but masa ni baru 24jam kecoh kes dia bernikah baru. Jadi ramai le yang frust bila Adi tak hadhir, but a week plus kemudian sekali lagi diadakaan majlis di sini dengan Adi buat press statement dia. Kahwin baru ko ye. Benda tak berdosa, alhamdulillah. Memanglah betul tak dosa, eloklah mengaku dari ada yang kes2 artist tu tak nak mengaku langsung kahwin lain. Orang bebiasa pun ado samo. Nemailah…rumahtangga orang, tak yah kisah sangat, jaga marriage kita ya udah.

 

IMG_8586

hari2 sebelum tu in green gak, untuk Petronas event. Kalau Petronas nih, akak memang akan usaha ler carik pakai hijau, but i dont have their emerald green or dark green so this lime green pun nice what. Ini namanya Berlian Kurung Kedah. The only baju yang akak disponsored, Sedap sarung baju ni tapi macam biasa kain tetap akak pi hantar tailor untuk potong, ai kan is comel petite kan. Tak cool ler nak pakai leilipat 10 kali kat pinggang tuh The outfit nih by Hidy.

IMG_8542

Kasut pun, bling2 but ini sebenarnya boleh buat daily, buat bantai hehari. From Cipela, imagine if this is in red, oh em gee!! to die for sangat ni Hid!

IMG_8604

Thanks Petronas thanks Denaihati…more to come. Syawal is closing, ada lagi less than a week sebelum kita menutup tirai, tapi ada banyak lagik kain baju akak yek lom berpakai, itu tak cukup sarung kita bawak ke taun depan. All of the events semua nih, senyum simpul sumbing molek, tapi masih dengan dysphagia. Tercekik2 makan.

Bersambung lagi dalam entry2 baju raya baju biasa hari raya hari biasa….assalam.

**apparently my comments button tengah down, dah over 2 weeks, i couldnt be bothered till recently. Sorry, sedang dibaikpulih by the husband**

Comment: 6

Blue Lubna…

IMG_8093

make up of the day yet tak cukup tiduq sangat nih, yelah pagi tu sampai dari Melaka pun jam berapa…yang belakang2 tu pun longlai jer

IMG_8103

kecuali yang sorang ni asyik nak kiss kiss je sangat

IMG_8117

not just the kiss, tapi he sibuk nak carry my Dior

IMG_8120

risau je aku hahahaa…buatnya dia letak kat tengah jalan tuh, he insisted sangat nak carry coz nak tolong mak nya bawakkan, padahal dah tentu le aku yang nak bawakkkkkkkkkkkkkk

IMG_8142

so we were here…kawan RD’s open house. En Apis, sebelah tu pulak Fazli (dia ler antara teman yang offered his ‘street cats’ to us’. Kakak was not well sangat masa ni, perut dia masuk angin so lepas makan sikit dia muntah2. Dah kemudian tu baru dia ada tenaga and baru leh makan back.

IMG_8148

terima kasih tuan rumah untuk jemputannya…

IMG_8158

near by rumah tuan rumah tu ada Paya Indah Wetlands jadi kami singgah le kejap, tengok2 apa mende yang ado

IMG_8172

ada 2 kawan korang, abang tolong amikkan gambar heheheee

2 hippos, rasanya depa ni mak ngan anak.

Pusing kejap je kat tempat ni pastu conclusionnya kalau nak amik gambar kat sini, memang terbaik….masuk ni free, tak bayar pun. So kemudiannya kami balik but masa balik ni ler yang membuak2 lagi nak bela kucing.

So kita terus ke kedai kucing pertama, tutup pulak, kalau ado jual situ kot aku terus beli gamaknya heh…

IMG_8274

jadi kita gi makan, depa le yang makan, aku dah ‘kenyang’. Kenyang dek penyakit hahahaa…ai think by now ppl pun dah dah tau  ai tak sihat pasal apa coz I dah cerita kat instagram. To kita go borak2 later la coz my treatment ke test bagai tak hehabis lagik heh.

IMG_8279

and hari tu jugak kita buat misi beli barang2 kucing walaupun masa ni kucing pun takde lagi. I mean I ada la kucing, but semua tu street cats yang kita bela. Yang datang porch, kita bagi makan. Speaking of that dah 3 ekor street cats yang kita bela tapi tinggal sekor je. QuPuteh mati, tak tau sakit apa, Aminah hilang dalam bulan Ramadhan tak balik2 rumah, entah mana perginya, yang ada tinggal Cathy jer. Semua ni tak tidur dalam rumah pun, semua dok kat porch, tunggu je kita bagi makan, once a while kita bawak depa masuk rumah.

So i nak indoor cat, yang dari baby2 kekecik tu macam dedulu kucing yang aku bela tu kan, so nak macam tu la, yang jenis dok dalam rumah tidur baring bagai ngan kita hah…so takper, belum ada kucingnya, kita pi beli dulu barang2 kucing.

Jadi misi mencari kucing persian pun bermula.

**My blue kurung is by Lubna, check online.

Comment: 3

Terima kasih Melaka..Raya.

 

IMG_7918

Pose wajib gak di tangga NurHomestay, apasal kat rumah aku, tak pernah berposing kat tangga heh…penah sekali je for advertorials. Hehari biasa memang idok, kena buat gak nih heh…

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7936

Inilah pasangan dan orang kuat belakang tabir Nurhomestay. Begitulah 2 kali raya akak pakai rumah depa, tak tau langsung yang depa rupanya kenal akak, jodoh begitu tak ke mana kan…so prebook awal2, setiap tahun kami insyallah akan duduk di Nurhomestay lah. Terima kasih untuk rumah besar dan good sevices too…mak abah ai pun suka happy

IMG_7940

abang aku ni orang nak amik gambar dia sibuk dengan mercun nya heh

IMG_7948

pose wajib jugak di depan Nurhomestay

IMG_7963

dok kejap dalam kereta, akak pun baru habis make up dalam kereta hah, untuk hari terakhir di Melaka tak banyak rumah yang perlu pergi, ramai pulak yang ada wedding bagai so kita pergi 1-2 rumah je rasanya. Laki aku tu ngah godekkan whatsapp mak ajah, masa ni le nak kena update whatsapp bagai, hish…ko hp ni masa kat KL tak nak mengada2…

IMG_7967

rumah ni best, banyak kucing. Pasal rumah ni le yang aku lagi meronta2 nak bela kucing persian balik hiks…

IMG_7973

kat rumah ni, coz aku tak makan (lagipun tak berapa sihat obviously sangat masa nih), and Zeeshan pulak asyik melekat ngan ai jer

IMG_7976

tuan rumah ni wifenya orang Sarawak, jadi dihidangkan laksa sarawak, semua orang suka, aku jer tak berapa kena ngan tekak tapi kek batik Sarawak dia huiyooooooooooo…very the sesedap

IMG_8008

Minus tuan rumah satu, all 18 of us

IMG_8016

terima kasih tuan rumah…insyallah kami datang lagik

IMG_8020

oh nak cakap gak, sepanjang di Melaka ni, kami ni asyik sesat jerrrrrrrr hahaha coz yang terer jalan tu my abang ipar tapi dia takdak pulak so RD kena lead, sesat barat laki aku ikut waze.

IMG_8025

kita ada jugak menyinggah kat Dataran Klebang. First time maghi sini….Zeeshan ada tu tukar pakai swimming suit lagik main kat air fountain tuh…coz air laut kotor tak leh main, jadik lerr..Frust anak2 aku n anak buah tak dapat nak mandi. Port mandi laut yang best kat rumah satu lagi tapi depa takdak lah pulak

IMG_8045

jadi kat sini melepak2 rileks tengok orang sampai tunggu Zeeshan habis mandi…

IMG_8065

about to balik KL, kita singgah dulu makan kat depan2 Dataran Klebang tu ada banyak kedai makan. Order 2 jenis je, satu nasi goreng kampung senang chef nak masak, and nasi putih + sup untuk Zeeshan.

IMG_8078

tapi kat sini best hehehe coz kat sini kita suh semua cucu2 dan anak buah bayar. Sorang RM9 coz ada 10 cucu dan jumlah harga makan minum was RM90. Berkira betul 10 anak2 ni nak membayar, termasuk Zeeshan sekali aku siap2 dah tolak duit dia bayarkan nih. Duit raya bebudak ni banyak tapi nak suh banjer, punya ler depa susah sangat. Jadi tahun depan pun nak buat lagi macam ni, semua cucu kena bayarkan for 1 nite punya makan hahahaa…hangin betul depa siap ada yang cakap tak nak ikut balik Melaka lagik. Oooo pandai korang yek, ada duit tau nak pau je mak apak memasing.

IMG_8055

oh ini hasilnya my baju raya, kesan terbakar dek iron. Baju ni terkomot sikit (semua baju memang all ironed dari KL) so aku suh abang tolong ironkan sikit, dia tak pandai pakai iron biasa tuh (biasa kan pakai magic iron philips nun), hah hamik kau, sikit lagi nak terbakar lubang habis baju mak ko bang oi….aku mintak ganti rugi RM50, abang bolayan jer hahaha

IMG_7906

my baju is from Lubna, ada kain set nya (tertinggal di KL, coz hantar tailor for potong, labuh bebenau). The kain ni pulak sangatlah sesuai pulak ngna baju, pun kain lama, dari Chanteq.  Baju ni sedap but habis Ramadhan aritu aku tengok balik kat site dah takdek, laju orang dah sebat. If not nak gak amik colour lain.

Dari Melaka raya tu kita singgah final raya di Seremban and ngam2 sampai BTR dropped mak abah about 1.30 pagi ke midnite macam tu lah. 3 lebih gak lerr baru tidur, hoh penat penat….esoknya gak kita pun ada satu rumah je nak beraya tapi aku buat laundry ler….kain baju punya banyak mana nak basuh mana nak berlipat segala.

So routine kami, habis raya Melaka. Weekends dok berjalan open house, alhamdulillah ada gak yang ingat kat kita menjemput kita ni kan…Melaka pun done, dapat dok kat Nurhomestay, berumah2 pergi, dengan sesat barat bagai segala….Sweet memory, Syawal Melaka namanya.

Comment: 1

10 houses…in a day.

IMG_7448

janganlah ko percaya babak2 sedih nih, ini semua propagada yooooo! kita dah siap2 tenghari tu nak berjalan sehari suntuk di Melaka ria….

IMG_7452

saja je akak salam2 cium kasih sayang to my parents and my kakak, coz memang nak bersalaman ngan my abang, kami belum bermaafan coz dia sampai lambat malam tu dari KL to Melaka.

IMG_7459

so this is my brother, yang dulunya aku rasa 20 taun asyik jer ler bergaduh je ngan aku hahahaha, dah 20 taun baik balik, yelah kekecik dulu kita ada partner memasing yang asyik nak bercekau je, hah ini le abang saya,he s my partner coz kami adik beradik selang bunga (except bongsu).

IMG_7483

kebetulan le pulak aku and kakak aku sama colour heh bajunya. Kita panggil baju penanggar hahaha

IMG_7497

ni pesen bebudak amik gambar yang beria2 zaman skang hah…

IMG_7501

oh muka aku pucat, make up light2 coz i dont want to bawak semua make up from the car to the house, jadi dalam kereta kang2 le baru make up pung…

IMG_7531

siap untuk beraya…10 rumah hari tuh

IMG_7553

anak2 dara sunti….di depan NurHomestay

IMG_7560

tang lompat je, ko terlebih dos pulak kakak

IMG_7567

datang pulak 2 mak budak menyibuk sama…

IMG_7572

me and daugther and nieces

IMG_7579

rasanya tiap kali datang NurHomestay memang memanjang posing depan nih hahaha….taun lepas pun sama gak macam nih

IMG_7581

hah…steady…dapat makcik yang rock n roll

IMG_7591

aku nak bergambar sorang, ada pulak yang datang sama

IMG_7604

jadi kita shoot gak untuk satu red family…

IMG_7620

but of cos, dalam banyak2, satu 2 je yangg jadik hahaaa

masih lagi sentiasa posing di NurHomestay

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7695

my anak buah, dia pi antau gambar ni kat instagram dia, dok suh bebudak PM tepi hahaaa

IMG_7698

well ok, kami pergi 10 rumah le kan, rumah pertama kedua tu rasanya rambut masih lagi sopan, make up pun macam terletak je semua

 

IMG_7741

dan of cos bila rambut dah naik atas ni means dah rumah yang malas nak kira, lawa dress kakak ni, tempah khas. Kainnya beli dari Cambodia, pastu tailor yang sama buat baju tempahan kami dari Kapar, jiran mak mertua aku. Dia lah yang designkan, ada 4 pasang dia jahitkan, one for me, havent worn yet.

IMG_7747

asal nampak camera, semua laju jer….

IMG_7750

rumah ni taun lepas kita kait rambutan but taun nih tak berbuah pulak bila kita datang

IMG_7760

ni terbalik nih, ini baru rumah awal2…

rumah wajib jenguk, my abah’s kakak yang masih ada

IMG_7762

juga ni, wajib amik..my dad’s abang. Depa sangat ler serupa macam satu chop

IMG_7765

jubah mak pun dari Cambodia jugak tuh…our beloved parents

IMG_7790

the penanggar…oh my kain tu i repeat pakai dari Variente, ada kain baru depa taun nih akak beli but belum sarung lagik

IMG_7803

dah of cos, anak aku pun dah mengamuk tak nak pakai kasut nak berdukung, yang mak kau pun dah naik senget2 badan dik oi

IMG_7814

sebenarnya kalau boleh nak stop at rumah ke tujuh tapi mak ajah aku dok suh perabihkan semua 10 rumah wajib ni hari tu jugak. huih…jadi pelan2 le, abah aku pun bukan kuat, ada rumah yang tak boleh nak parking dekat, kena ler pelan2 menapak

IMG_7825

of cos ler rumah wajib gak…cucunya nanti taun nih kawin pakcik aku ni, kena datang, orang K gak tuh hehehee

IMG_7847

alright in rumah ketujuh, semua dah longlai, anak2 buah aku masa ni termasuk kakak 4 orang tidur kat rumah ni…aku masa kat rumah keenam kot terbaring kejap..penatnya lahai

IMG_7866

the cousins. all dah taken ye yang oi…

IMG_7882

rumah terakhir finally. Rumah ni aku dah tak larat nak makan dah (tolong suap makan my uncle kat sebelah tu je). Balik malam tu memang pas mandi, terus tidur. Aku tak sedar hapa dah oi….but depa dok sambung main bunga api le mercun ler. Malam sebelum tu lagi le Euro Final kan, laki aku ngan abang and anak buah aku dok bertangga kat kedai makan layan bola…idok le hakak nak join, tidoq lagi afdal.

IMG_7702

i pakai baju ni senang coz nak pergi 10 rumah punya pasal…the baju ni from Poya Boutique, depa da online, but I bought at Isetan KLCC, so ada 2 colours lain pun akak borong sama jugak. It snot caftan, but it looks like it. I tak nak le pakai yang bergewang2 meleret2 bagai sume tuh, aku nak pergi 10 rumah gitu kan. Heh 10 rumah tu, satu rumah lagi tu termasuk kubur gak ye.

Speaking of my kain tu, sebulan sebelum puasa, aku keluarkan semua kain2 dan seluar yang selama ni pakai asyik berlipat 3,4 kali di pinggang. Coz ai is pendek, petite dan comel so majority sellers ni buat kain untuk orang yang galah2, so biasanya akak lipat je tang pinggang tu but tak cantik tak sedap ada kain yang akan meleret gak, so sekali, lebih 50pcs yek pi hantar kedai. If ada lining lain harga, jadi double le, if takde lining lain. Memang berulang. Even sampai habis raya pun ada 3,4 lai yang dihantar jugak…ada seller ni jual for petite but masih lagi aku kena pi potong gak. Hah tu kalau tang bawah tak boleh potong, untung sabut boleh potong di atas (some kain cannot). Begitulah yeah.

well done, untuk hari tu 10 buah rumah di Melaka pada hari raya keempat. Tahun depan tak boleh ler buat  macam ni, min 7 rumah sudah ler, rumah lain kena sambung esoknya. If not muka pun dah takde mood, nak memandi rumah orang pun tak syok pulak. Kena ingat nih…

Comment: 1