Raya

5 Waktu, Wawa Zainal, Aeril, Shawl Publika and Anne Raihan!

 

IMG_5553

Ini kali kedua akak pakai this lenga, repeat balik jer. Theme was Bollywood, so ai made an effort to dress up a bit lah. Lepas tuh ada few events back to back, the next Mondaynya terus akak demam longlai hiks… itu purple guy, my super the best adik angkat, Azz. Asalnya dari seorang loyal reader, and dah few events dia sesama support me too.  Thank you Azz, u are the best SO ever!!

some days, husband tak available, so someone will escort me lah. But for fashion show, RD memang tak into it sangat, he even hantar aku depan seat fashion show FV gak aritu, Azz pun gak yang sama temankan.

IMG_5556

pendukung2 Anne Raihan. We are here for you….

IMG_5567

i got front row punya seat, memang mendongak betul tengok abang2 adik2 models catwalk…so lagilah puas hati tengok material and corak kain baju yang kuor depan mata…

IMG_5568

this one for Abang!!

IMG_5569

all these nih, kurta 5 Waktu

IMG_5570

in blue

IMG_5576

 

ini pulak jubah lima waktu

IMG_5577

konsep lima waktu’s kurta is simple. u can wear it di pagi raya, or even berhari2 raya…

IMG_5578

baju melayu 5 waktu pun ada, of cos…

IMG_5580IMG_5581IMG_5582IMG_5583

 sahlah ni sesuai sangat ngan laki aku….he can wear kurta too but not on pagi raya lah, itu sesuai for my anak bujang

IMG_5590IMG_5591

From the page of Lima Waktu:

Ciri-ciri khas jubah lima waktu:
Cutting slimfit (nampak smart)
Ada butang dekat lengan. (Mesra wuduk)
Kain sejuk & terletak.
Jahitan yang kemas.

Dari segi warna & saiz:
Ada 8 warna premium terlajak
Saiz: S, M, L, XL. (rujuk sizing chart di komen)
Special: Sulaman Pedang Lima Waktu.
Sesuai pakai masa raya & pergi solat terawikh.

“Ramai lelaki biasa telah berjaya di-HENSEM-kan, nak solat pun selesa, bila berjalan penuh keyakinan”

IMG_5598

cantik tak emcee ni punya top to toe? aku memang to die for betul ngan kain baju set nih. Ini by ShawlPublika

IMG_5600

punyalah aku berkenan, the next night nya terus aku beli online. Takde langsung nak tunggu pakai contact Anne hahaaha….takut melepas!

IMG_5601IMG_5602IMG_5603IMG_5604IMG_5605IMG_5606IMG_5607IMG_5608IMG_5609

IMG_5611IMG_5612

IMG_5618

Collections  yang ladies ni pulak, all ke atas ke bawah. semuanya by Wawa Zainal. U dah tau lah kan ai berkenan yang mana, of cos the red/black tuh. But also yang dark blue is also my fav gak. Ini aku tak beli lagi online

IMG_5619

 

IMG_5625

 Congrats Wawa Zainal and husband, Aeriel for the best collections, siap pergi India to do the shoot. Malam tu gak, gema dewan Royal Chulan Damansara bermandian dengan lagu2 hindustan :)

IMG_5628

selingannya jugak, ada tarian hindustan dari Wawa and friends….meriah!

IMG_5645IMG_5646IMG_5647IMG_5648IMG_5649IMG_5650IMG_5651IMG_5652IMG_5655IMG_5656IMG_5657IMG_5658IMG_5659IMG_5660

Collections ni jugak dari Shawl Publika bersama Wawa Zainal too…yang hijau sama ngan design merah emcee pakai pun akan dah terbayang2…but tu lah…sepasang dah berapa kan, so kena jejimat memilih. I dah tak sanggup nak kira bape helai baju raya/tops yang akak dah borong, as of now wohaiii

IMG_5668IMG_5669IMG_5670

 

sampai 3 kali snap, memang nampak sangatlah aku, RD and Zeeshan pakai ni hahaha…aku memang kalah betul ngan kaler2 merah nih

IMG_5671IMG_5672IMG_5673IMG_5674IMG_5675

 

IMG_5676

hah merah pompuan model ni pakai lah yang aku pun nak sangattttttttttttttt

 

IMG_5677IMG_5678

IMG_5694

 

IMG_5702

Tahniah jugak to Shawl Publika, bersama Lima Waktu and Wawa Zainal’s clothings line. Dalam 10, 11 aku suka, ater camner….haiyah….

IMG_5720

This lady, is a queen of Social Media. Jemarinya asal buat online jer, mesti menjadik. Well done Anne Raihan, seindah namamu, all the best Kak Red doakan, u are one in millions, very creative and very business minded.

dan penutup akhir kalam, untuk tahun keduanya Lima Waktu dah boleh senang lenang, nama dah ada, last year was damn crazy, the hits of the sales memang berjuta kot…tahun nih, lagilah bertambah nama. I love their collections coz memang wudhu; frenly, and come in sizes for sure. Material yang berat dan mewah for ladies. Dan untuk lelakinya kita boleh tahu bila pakai the brand, orang dah nampak, itu Lima Waktu!

Abang sendiri last year pakai 2 pairs of jubah 5 waktu, but this year dia dah mintak the kurta style, katanya in trend. not the jubah. Ikut mu lah anak.

Harga untuk setiap sets,  masih affordable. Me personally, suka sangat dengan few of these, my love lah, so korang kalau nak beli, ingat2lah akak sama yeah:

From ShawlPublika’s website:

1. Georgia Baby Blue

2. Ashanti Scarlet in Green (i bought in red but the green is soooooooooooooooooooooooooo emerald).

3. Mallika in Navy Blue or red or blue or red or blue arghhhhh

for Wawa’s collection, check out kat IG nya yeah:

1. yang akak suka from Wawa nih, akak tak tau namanya pulak, but the one in red and blue too of cos. yang ada organza depannya. hish…acaner ni semuanya berkenan.

For Lima Waktu meh tengok kat FB pagenya or kat IG depa gak , even can whatsapp at 012 282 8907. Yang ni kurta for Abang and Zeeshan, baju melayu for RD. Terbayang2 collection ni semua disarung di pagi raya. Amboih…Ramadhan pun belum, but biasalah, sediakan dari sekarang so puasa tak yah nak pikir, semua dah all in siap.

Comment: 3

Time to let it go…

The few open houses and events yang akak sekalikaupkan masuk dalam satu entry yeah. Bout raya bout the kain baju raya bla yadayada….

Rerupanya my comments button dah rosak for about 1 month, dan genap 1 month baru RD repaired. hish hish…..so kesian, macam la orang ramai bagi komen pun, but i know ppl wanted to give comments during  my birthday and also specially on the dysphagia tu. So now dah boleh comments, pi le bukak lagi entry lelama akak if you have tips or nak mengarut bagai, no haters please, u know u akan duduk kat trash comments jer, buat penat je dik ko carut akak. Ko ingat akak lembik macam ko?

So about dysphagia, as this enry is up, dah 5 weeks lah akak kena dysphagia but masih lagi belum ada tanda2 untuk pulih. Oh sedih.

so anw, to recap and some throwbacks:

IMG_9042

memakan at Rose GBM’s open house

 IMG_9110

followed by Ms Bunga’s open house (remember her?? ha she kirim salam)

IMG_9125

the set ni was from Minaz , but dah sold, reader akak bei gak,  akak pakai sekali ni jer for few hours

budak baju biru tu nak kena silambam nih, dia kalau moody, ngan semua orang dia tak nak….mak nak amik gambar pun dia dulik hapa, meraung kat situ gak

IMG_0503

ini pun Minaz gak but datang dengan kain grey, akak tak nak pakai kain tu (maybe akan pakai dengan top lain lah), ini pun akak dah jual. pakai 2 jam jer hiks…

IMG_9260

ini from the Hijabista. if you nak top je pun boleh, M size, ni belum ada buyer lagik. Coz kainnya labuh mengirai but akak kan pendek (yes i m short, and fat, so what???),  akak dah potong kainnya ikut my height.

if you want L size pun akak ada but 1 set, kainnya tak berpotong lagik, so labuhlah. Behind the scene ada ler kisahnya kenapa akak dapat sampai 2 sets diff sizes. The money from the L set insyallah will go for charity, L size is new never been worn lam plastic lagi. For M size (just the top) preloved, can do too. Wassap la akak nanti 019 3206264. Kita disucss lam wa ye.

IMG_9176

we attended my adik bongsu punya anak’s aqiqah

IMG_9177

Zhafrarizan Zhafrizan

jadi anak yang soleh ye, amin

IMG_9186

terima kasih Datin and seisi keluarga

IMG_9191

eii, apasal kakak berdiri tu, ko mai sini kakak

IMG_9200

ha baru lah beranak pinak sikit….walaupun sorang lagi dah ke manaa

IMG_9207

ha kan cantik ni green nih, mehlah perabihkan kain baju akak…pakai one time je

IMG_9225

cukup pun korum red family walaupun yang sorang lagi nunnnnnnnnnnnnnnnnnn jauh di ‘Melaka’ tuh

IGRQ4641

beza kiri dan kanan ialah RM1k, dan keduanya ialah RM17 and RM18k

i love the design but paying this much, might as well tibai kat Chanel jer :)

IMG_9790

ni akak menang lucky draw from Nuffnang’s raya event. So this merah set baju ni is from Niya Zalikha. If ada yang interested pun akak leh let go, apa2 yang korang berkenan, kasi bilang, I memang pakai sekali jer. Except from Lubna lace (most photos lam ig) yang akak sayang tak nak let go coz material dia lace, so cantik sangat. Itu memang akak ada 3 warna lagik.

Any of the baju, baju2 biasa pun if u interested, just buzz akak, maybe akak tak pakai dah lah, motif sangat pakai sekali jer. Dan Syawal pun habis pun, akak masih lagi berbaki lebih 10 sets kain baju raya yang belum berpakai, itu events/wedding or raya taun depan baru sarung lah. Tak membazir, tak usik duit hang, ai can do derma too for the bebaju gak, sampai Cambodia some more.

yey, abis dah kot citer open house, yang tak kuor kat blog tu jangan kecik hati ler, ai is kadang2, tak serajin dulu. Skang beranak 8 (3 red kids, with 5 cats).

 

Comment: 8

2 raya events 2 outfits

 

 

IMG_8771

So many raya open houses! Kita dah nak hujung syawal sesangat. Ini ready to go to Denaihati’s raya, everybody melawo except abang coz he tak join, we dropped him at his tuition center. wow Zeeshan baju awak siap bergaya dengan necktie sajor! Tapi punya banyak kasut, itu lah kasut yang dah setahun lebih ko dok ulang pakai. Nak tunggu ketat habis ler tu baru boleh baling kasutnya, fav sangat kasut tu ada lampu leliliap, car some more. Beli memahal pun tak rugi coz memang max abis dia pakai (bought it in jakarta).

IMG_8795

senym kembang btol ko dik and kakak koooo

ai is pakai eyelashes merah tuh, bawah tu pun berfake lashes gakkk

IMG_8802

Ado yo Amy kat belakang tu yek….baju hakak ni, aku nak hand wash, memang akak basuh sendiri, bersatuan ngan kain baju sekolah anak2, boleh bebudak ni pi masuk washing machine. sib baik le tak rosak, bling2 dia molek lagik…

ai suka baju ni, they do have in maroon colour. Kalau ada colour lain memang akak dah borong (biasa le pangai akak kalau dah suka satu baju tu semua colours akak nak tibai)

IMG_8809

the boss, Haji Amir and Kak Rokiah

IMG_8816

the usual faces. The lady boss of Casa Ombak too…(venue of this event)

 IMG_8825

the perasan2 young boysssss

IMG_8855

manusia yang sangat dihormati..Abang Haji Amir Denaihati

Kami datang dengan jemputan abang haji, by right ada Adi Putra but masa ni baru 24jam kecoh kes dia bernikah baru. Jadi ramai le yang frust bila Adi tak hadhir, but a week plus kemudian sekali lagi diadakaan majlis di sini dengan Adi buat press statement dia. Kahwin baru ko ye. Benda tak berdosa, alhamdulillah. Memanglah betul tak dosa, eloklah mengaku dari ada yang kes2 artist tu tak nak mengaku langsung kahwin lain. Orang bebiasa pun ado samo. Nemailah…rumahtangga orang, tak yah kisah sangat, jaga marriage kita ya udah.

 

IMG_8586

hari2 sebelum tu in green gak, untuk Petronas event. Kalau Petronas nih, akak memang akan usaha ler carik pakai hijau, but i dont have their emerald green or dark green so this lime green pun nice what. Ini namanya Berlian Kurung Kedah. The only baju yang akak disponsored, Sedap sarung baju ni tapi macam biasa kain tetap akak pi hantar tailor untuk potong, ai kan is comel petite kan. Tak cool ler nak pakai leilipat 10 kali kat pinggang tuh The outfit nih by Hidy.

IMG_8542

Kasut pun, bling2 but ini sebenarnya boleh buat daily, buat bantai hehari. From Cipela, imagine if this is in red, oh em gee!! to die for sangat ni Hid!

IMG_8604

Thanks Petronas thanks Denaihati…more to come. Syawal is closing, ada lagi less than a week sebelum kita menutup tirai, tapi ada banyak lagik kain baju akak yek lom berpakai, itu tak cukup sarung kita bawak ke taun depan. All of the events semua nih, senyum simpul sumbing molek, tapi masih dengan dysphagia. Tercekik2 makan.

Bersambung lagi dalam entry2 baju raya baju biasa hari raya hari biasa….assalam.

**apparently my comments button tengah down, dah over 2 weeks, i couldnt be bothered till recently. Sorry, sedang dibaikpulih by the husband**

Comment: 6

Blue Lubna…

IMG_8093

make up of the day yet tak cukup tiduq sangat nih, yelah pagi tu sampai dari Melaka pun jam berapa…yang belakang2 tu pun longlai jer

IMG_8103

kecuali yang sorang ni asyik nak kiss kiss je sangat

IMG_8117

not just the kiss, tapi he sibuk nak carry my Dior

IMG_8120

risau je aku hahahaa…buatnya dia letak kat tengah jalan tuh, he insisted sangat nak carry coz nak tolong mak nya bawakkan, padahal dah tentu le aku yang nak bawakkkkkkkkkkkkkk

IMG_8142

so we were here…kawan RD’s open house. En Apis, sebelah tu pulak Fazli (dia ler antara teman yang offered his ‘street cats’ to us’. Kakak was not well sangat masa ni, perut dia masuk angin so lepas makan sikit dia muntah2. Dah kemudian tu baru dia ada tenaga and baru leh makan back.

IMG_8148

terima kasih tuan rumah untuk jemputannya…

IMG_8158

near by rumah tuan rumah tu ada Paya Indah Wetlands jadi kami singgah le kejap, tengok2 apa mende yang ado

IMG_8172

ada 2 kawan korang, abang tolong amikkan gambar heheheee

2 hippos, rasanya depa ni mak ngan anak.

Pusing kejap je kat tempat ni pastu conclusionnya kalau nak amik gambar kat sini, memang terbaik….masuk ni free, tak bayar pun. So kemudiannya kami balik but masa balik ni ler yang membuak2 lagi nak bela kucing.

So kita terus ke kedai kucing pertama, tutup pulak, kalau ado jual situ kot aku terus beli gamaknya heh…

IMG_8274

jadi kita gi makan, depa le yang makan, aku dah ‘kenyang’. Kenyang dek penyakit hahahaa…ai think by now ppl pun dah dah tau  ai tak sihat pasal apa coz I dah cerita kat instagram. To kita go borak2 later la coz my treatment ke test bagai tak hehabis lagik heh.

IMG_8279

and hari tu jugak kita buat misi beli barang2 kucing walaupun masa ni kucing pun takde lagi. I mean I ada la kucing, but semua tu street cats yang kita bela. Yang datang porch, kita bagi makan. Speaking of that dah 3 ekor street cats yang kita bela tapi tinggal sekor je. QuPuteh mati, tak tau sakit apa, Aminah hilang dalam bulan Ramadhan tak balik2 rumah, entah mana perginya, yang ada tinggal Cathy jer. Semua ni tak tidur dalam rumah pun, semua dok kat porch, tunggu je kita bagi makan, once a while kita bawak depa masuk rumah.

So i nak indoor cat, yang dari baby2 kekecik tu macam dedulu kucing yang aku bela tu kan, so nak macam tu la, yang jenis dok dalam rumah tidur baring bagai ngan kita hah…so takper, belum ada kucingnya, kita pi beli dulu barang2 kucing.

Jadi misi mencari kucing persian pun bermula.

**My blue kurung is by Lubna, check online.

Comment: 3

Terima kasih Melaka..Raya.

 

IMG_7918

Pose wajib gak di tangga NurHomestay, apasal kat rumah aku, tak pernah berposing kat tangga heh…penah sekali je for advertorials. Hehari biasa memang idok, kena buat gak nih heh…

To book di Nurhomestay, boleh buzz at 012-6944086 / 016-3114054 .

Their FB Page: Nurhomestay

Their Instagram: Nurhomestay

IMG_7936

Inilah pasangan dan orang kuat belakang tabir Nurhomestay. Begitulah 2 kali raya akak pakai rumah depa, tak tau langsung yang depa rupanya kenal akak, jodoh begitu tak ke mana kan…so prebook awal2, setiap tahun kami insyallah akan duduk di Nurhomestay lah. Terima kasih untuk rumah besar dan good sevices too…mak abah ai pun suka happy

IMG_7940

abang aku ni orang nak amik gambar dia sibuk dengan mercun nya heh

IMG_7948

pose wajib jugak di depan Nurhomestay

IMG_7963

dok kejap dalam kereta, akak pun baru habis make up dalam kereta hah, untuk hari terakhir di Melaka tak banyak rumah yang perlu pergi, ramai pulak yang ada wedding bagai so kita pergi 1-2 rumah je rasanya. Laki aku tu ngah godekkan whatsapp mak ajah, masa ni le nak kena update whatsapp bagai, hish…ko hp ni masa kat KL tak nak mengada2…

IMG_7967

rumah ni best, banyak kucing. Pasal rumah ni le yang aku lagi meronta2 nak bela kucing persian balik hiks…

IMG_7973

kat rumah ni, coz aku tak makan (lagipun tak berapa sihat obviously sangat masa nih), and Zeeshan pulak asyik melekat ngan ai jer

IMG_7976

tuan rumah ni wifenya orang Sarawak, jadi dihidangkan laksa sarawak, semua orang suka, aku jer tak berapa kena ngan tekak tapi kek batik Sarawak dia huiyooooooooooo…very the sesedap

IMG_8008

Minus tuan rumah satu, all 18 of us

IMG_8016

terima kasih tuan rumah…insyallah kami datang lagik

IMG_8020

oh nak cakap gak, sepanjang di Melaka ni, kami ni asyik sesat jerrrrrrrr hahaha coz yang terer jalan tu my abang ipar tapi dia takdak pulak so RD kena lead, sesat barat laki aku ikut waze.

IMG_8025

kita ada jugak menyinggah kat Dataran Klebang. First time maghi sini….Zeeshan ada tu tukar pakai swimming suit lagik main kat air fountain tuh…coz air laut kotor tak leh main, jadik lerr..Frust anak2 aku n anak buah tak dapat nak mandi. Port mandi laut yang best kat rumah satu lagi tapi depa takdak lah pulak

IMG_8045

jadi kat sini melepak2 rileks tengok orang sampai tunggu Zeeshan habis mandi…

IMG_8065

about to balik KL, kita singgah dulu makan kat depan2 Dataran Klebang tu ada banyak kedai makan. Order 2 jenis je, satu nasi goreng kampung senang chef nak masak, and nasi putih + sup untuk Zeeshan.

IMG_8078

tapi kat sini best hehehe coz kat sini kita suh semua cucu2 dan anak buah bayar. Sorang RM9 coz ada 10 cucu dan jumlah harga makan minum was RM90. Berkira betul 10 anak2 ni nak membayar, termasuk Zeeshan sekali aku siap2 dah tolak duit dia bayarkan nih. Duit raya bebudak ni banyak tapi nak suh banjer, punya ler depa susah sangat. Jadi tahun depan pun nak buat lagi macam ni, semua cucu kena bayarkan for 1 nite punya makan hahahaa…hangin betul depa siap ada yang cakap tak nak ikut balik Melaka lagik. Oooo pandai korang yek, ada duit tau nak pau je mak apak memasing.

IMG_8055

oh ini hasilnya my baju raya, kesan terbakar dek iron. Baju ni terkomot sikit (semua baju memang all ironed dari KL) so aku suh abang tolong ironkan sikit, dia tak pandai pakai iron biasa tuh (biasa kan pakai magic iron philips nun), hah hamik kau, sikit lagi nak terbakar lubang habis baju mak ko bang oi….aku mintak ganti rugi RM50, abang bolayan jer hahaha

IMG_7906

my baju is from Lubna, ada kain set nya (tertinggal di KL, coz hantar tailor for potong, labuh bebenau). The kain ni pulak sangatlah sesuai pulak ngna baju, pun kain lama, dari Chanteq.  Baju ni sedap but habis Ramadhan aritu aku tengok balik kat site dah takdek, laju orang dah sebat. If not nak gak amik colour lain.

Dari Melaka raya tu kita singgah final raya di Seremban and ngam2 sampai BTR dropped mak abah about 1.30 pagi ke midnite macam tu lah. 3 lebih gak lerr baru tidur, hoh penat penat….esoknya gak kita pun ada satu rumah je nak beraya tapi aku buat laundry ler….kain baju punya banyak mana nak basuh mana nak berlipat segala.

So routine kami, habis raya Melaka. Weekends dok berjalan open house, alhamdulillah ada gak yang ingat kat kita menjemput kita ni kan…Melaka pun done, dapat dok kat Nurhomestay, berumah2 pergi, dengan sesat barat bagai segala….Sweet memory, Syawal Melaka namanya.

Comment: 1