School

Abang in the kuning diraja…

IMG20130

ini you punya bus sama your mam jaga, itu bus pulak?

itu wa punya kakak punya bas, ada lagi 2 bas abang sama adik bawak kat sek pudu

perkhh! ko memang business bawak bas sekolah ek….

IMG20131

aiyak lu punya bas tarak aircond kah?

tarak lah amoi….

panas kering ler anak aku kan, pe nak buat bang, ko nak sama bas ngan kawan baik ko, nasib ko lah duduk lam bas takde aircond.

IMG20132

amboi ko ke main boleh plak ngamik gambo kan

mummy pergi lah balik, tak yah lah tunggu abang, abang dah naik bas dah ni

suka ler tu

abang sukerrrrrrrrrrrrrrrrrr!! jangan amik abang kat sek tau mummy, abang nak naik bas jer.

IMG20133

mummy pergilah balikkkkkkkk

dihalaunya aku suh balik. dahlah ke main jem sek ni dek mak bapak nganto amik anak utk the first day at school. we dont have to do it, sirman je anto abang pagi2 kat sek. tapi part kelakornya sirman ingatkan anaknya masuk at 730am, so kol 7pg dia kuor ler, yet dah tau jem tak agak2 kat kawasan sek, sekali sampai sumer budak dah masuk kelas. ngan cikgu pun dah masuk sama gak.

aisay….

sekolah nya jadual dah tukar jadi 715pagi. siannya hai..padanlah kol 630pagi budak2 dah memacak dalam pagar ek. ada anak2 jiran aku yang naik bas, kol 6 pagi dah tunggu bas. manghaik.

IMG20138

terus aku lari ke VA, and saje nak timing kol baper ler anak aku ni sampai ngan bas. datang cik gegirl ngan ‘someone i trust at home’. gegirl lagi best, tak de feeling nak nangis2, ater dia dah steady je kat kindy kan. budak tu hang tau buat gapo…

aku ngah duduk atas tepi tebing rumput

dia takutkan semut2 merah, dia panjat atas peha aku, kalo bleh nak panjat lagi atas bahu aku. ko tu wpun kurus kecik, tp kekuatan mak ko gigil2 gak lah nak menampung badan ko yang oi….

IMG20140

memandangkan aku dah takdak masa nak lunch, so aku tapau je lah lauk dari umah bawak makan kat klcc nun. itu oso dr bekas tupperware yek yang aku buat ads dulu. so bukanlah aku makan dalam bekas semata2 nak buat iklan gak, tp memang aku aplikasikan dalam hidup nyata saya….

so all in all, hari pertama adalah sesuatu yang meletihkan kalau lalu di kawasan sekolah.

tengok budak2 year 1 ada yang bersilat menangis hehehe terkenang2 masa zaman abang dulu. he didnt cry but he asyiklah mata buntang to make sure his mom is not leaving him. asal aku ilang jer mesti dia buat signal ‘stay, jangan pegi memana, jangan balik’

wah skang

mak ko yang meredah panas mentari ni ko suh2 balik ek…ko ingat dekat klcc ngan sek ko tu bang. siap mak kena makan lauk bekal lagi tau…

takper, satu ari jer

ari lain aku dah boleh buat lawatan khidmat masyarakat in klcc :)

Comment: 18

Cerita sad happy ending ditutup secara rasmi…

IMG18288

babe

cool down ok…

aku tau ramai nak tau the sad happy ending drama abang. but aku tak ready nak citer. too complicated and too long storynya. n aku tak nak citer openly kat sini.

aku letih lar.

physically and mentally.

IMG18290

kalau korang leh berjaya dalam kerjaya hidup korang

aku pun boleh jugak. aku tak nak dok takuk lama, aku nak naik ke puncak. mana punya puncak tak tau lah, but that s my determination, hv mentioned this many times.

ai want to settle down.

IMG18291

aku ada banyak pilihan dari korang

kumpulan ni nak aku buat gini, kumpulan ni suh aku buat gitu, another group suh buat macam nih…masing2 dok mahu aku buat ikut pilihan citarasa korang. aku tak boleh lah yang nak ikut rentak pilihan korang. aku akan pilih jalan aku sendiri, tp aku mesti consider semua pilihan2 yang korang kasi.

aku amik slowly lah, takleh lah terus nak agree je yang pilihan korang tuh.

if korang menyampah ngan aku sebab aku tak nak citer kisah hal abang tuh, i cannot help it. semua orang nak aku ikut cakap korang lah, man man lah sket. jangan emosi di sini.

IMG18292

sudahnya jadi satu entry, dari gambar2 yang kuamik di sekolah abang…

this was the diff day ngan isu abang tuh, aku pi sekolah discuss result periksa abang aritu. not that cemerlang pun, anak melayu sekolah cina, memang susah lah nak master in mandarin lagi kan. lgpun cikgu dia paham bila 2 weeks abang was away from school dek H1N1′s case.

btw, kita tutup cite kisah abang pasal drama sad happy tu pls…

then kenapa kak red bukak cite tu kat entry kalau tak nak cite penuh

coz RM is my journal, at least i have a light story bout the incident, when they grow up and read that, they will ask mommy apa kisah abang. n there, i will tell them privately. else, hormat keputusan aku kalau aku dah tak nak citer openly, jangan memaksa untuk kepuasan pengetahuan sendiri. ada yang bila aku tak nak citer terus sound setepek2, geram lah tu aku sorok2. hishhh. RM ni blog aku ke blog engko? n thanks for the emails sending too….n sms gak.

mbe masa2 akan datang, kalau aku udah free, aku cite panjang, skang aku tak free. tulis komen tu biar beradab sket yer.

aku capek bangat waktu buat semua entries hari rabu nih. semua entries siap ngam2 at 230am, terkedek2 aku mengejar masa for your reading pleasure.

next time pls.

paham kan orang cakap kalau aku ada free aku citer?? tq.


Comment: 18

Tingtongnya Monday!

IMG12438

tingtong tak tingtongnya pala aku smlm, slept at 4am..

woke up at 645am

uruskan anak2 for their schools. bfast memasing n bekalan sekolah makan plak depa demand. yang abang nak sosej, yang adik nak scramble egg with sosej…perkhhh. yang bapak nak chicken ball.

n aku sambung tidur at 845am balik

n bangun at 10am coz nak menjemput abang..

IMG12441

yes ai was on leave yday…

arini plak sirman cuti. take turn amik cuti!

coz parents aku tak balik lagi from umrah, biasa atuknya yang amik budak2 for 3 sessions so kali ni 6 sessions sume aku buat…

IMG12439

ni budak demam! dayana. budak demam ni aku bawak ikut sekali pi amik abang kat sek agama…tp for afternoon session aku tak kasi ikut, panas mencanak sangat. anak nana pun dok umah aku gak, ha kan dah jadi nursery woo my house..

sib baik gak SIL aku tidur umah aku minggu nih, pasai lakinya outstation, so aku memang asik kuor masuk kuor masuk keter parking ngan anak2 jer….

pas anto abang sekolah NK thari, aku gegas pi amik gegirl pulak dari sekolah, n terus tepon SIL aku suh bawak turun anak dia, anaknya demam. aku kejarkan ke klinik dulu…sian dia dok merengek jer

IMG12446

dah siap semua, dah makan bagai, kol 2 lebih aku qada balik tidur yang ada…

nikmatnyaaaaaaaaaa mengqada tidur!

ado gambo sampai pagi sekolah agama abang jer, yang hok2 thari ke petang amik jemput dia kat sekolah aku dah malas…

IMG12447

ari mon selasa ok insyallah on track, ari rabu iskk…hari rabu kena ozoom ngan sirman

coz midnite before that dia kena bertangga kat klia ngan my brother to pick up my parents and alang, abangku.

serious lah..korang dok umah, lagi hectic schedule tau. lagi penat sbb nak kuor masuk kuor masuk mana ngan nak masak lagi, ngan pi jadi dreber bas sekolah lagik. huiiiii!

ada gak aku pun benti keje nih kang…uruskan anak2, join atrium, work from home, layan blog pi event sana sini. ha kau!

Comment: 11

Mom’s catwalk…

IMG00837

baru dpt gambo ni from sirman’s berry…..

rasa macam paparazzi jer, pdahal suami menangkap gambo bini buat catwalk kat sekolah..

IMG00838

closer…

IMG00839

wui red!

tak pakai baju opis arinih?

pakai baju kurung ek? eh tak, pakai palazzo, cantik, ala2 sopan sket, biasa pakai suit, skirt, suor panjang, arini ko lain lah…

ha ah, saje nak pakai baju nih, kang few months lagi baju ni sure nak derma bagi orang

apesal ko x penah pakai baju kurung pi opis ek?

pernah lah, masa raya’s event ai pakai, kebaya

nanti pakailah one day, teringin nak tengok, pakai baju kurung yer…

oh kurung ek, ha tengoklah. bukan tak nak pakai, tp aku kalau pakai baju kurung pi opis, ramai yang pengsan!

sbb tu lah aku  nak sangatttttttttttttttttttttt tengok ko pakai.

iskk, macam ler aku tak penah pakai baju kurung, dah tentulah itu pakaian rasmi kita seii…

nantilah one day…

IMG00840

bukan sebab rimas ke hapa, tp aku mmg nampak clumsy lah ngan baju kurung. lg cam nampak bebudak jer sangat…

but mbe lah, one day

nak kena pi jumpa aunty yeli lah….angkut kain baju yang anto arituh. nxt wk dah mula cuti sekolah, wedding pun on q. ye saya akan berbaju kurung kali nih…

Comment: 8

Report Card Day

IMG10704

whahahaha ingatkan masa amik report card, ada le teacher’s celebration, nan ado! beso le pulak paper bag merah utk cecikgu nih…aku sampai later coz ngah keje kan. sirman sampai earlier, so dia le yang ngangkut adiah2 nih and amik number. kat sekolah nak amik report card abang, harus amik number. last year number kitorg puluh2, dek lambat sampai.

kali ni copek sket, 19, itupun boleh sirman nak tunggu  aku kat bawah, ayoooo, jalan amik number dulu. aku lambat takper, by the time aku sampai pun kena gak q.

IMG10705

ai donno kalo korang perasan tp pakai  moisturizer memang boleh buat muka tu maintain jer biarpun ketiak memang dah berkuap. ater ko…dari parking ke sekolah ke main ler banyak manusia. sib baik diorg buat amik report card nih ikut berperingkat. aku punya parking ngan catwalk nya ngan heelnya lagik wuii….jauhhhhhhhhhhhhh!

IMG10708

ooo abang nya result ada improvement…spt dijangka subject2 related to mandarin memang kaw kaw ‘cemerlang’ lah dia dapat. apa nak buat, anak melayu masuk sekolah cina, so harap2 setiap taun adalah lagik improvement abang lagik.

IMG10709 IMG10710

abang’s buddy yang dok sblh dia tuh, dapat no 1 lam kelas yer. the boy is quite small, cikgunya cakap he has heart problem. u see, wpun kita sakit tak bermakna kita tak leh cemerlang.

ko tengok bang, cikgu letak ko kat sblh budak yang veryyyyyyyyyyyyy the pandai hahahahaha. ambik ler iktibar ye bang. amik2 sket curi ilmu dia tuh. ko cakap lagi melayu ke english lam kelas mandarin, mak suh ko belajar tamil plak.

IMG10711

n pas abih kelas, kami boleh pulang bawak anak balik. aku gegas pi nganto adiah2 teacher’s day to abang’s cikgu. coz ada yang takdo kat kelas, ado yang takdak kat bilik guru.

saya jugak bertembung mata sama Cikgu Max, seriuos tol orang nya. untuk adiah cikgu Max, abang sendiri berikan….takut pulak aku nak pandang Cikgu Max tuh, very the garang betullah dia tuh. wpun hanya diam, tp still memang style garang btol.

IMG10716

ai follow the husband’s car from the back…

ai read redmummy.com :) can be seen clearly. so proud of that.

Comment: 10