School

Kids Sports Day!

20130706_092653

Kakakkkkkkkkkkkkkk!

Gelapnya ko halahai kakak. kuor dari perut mak dulu ke main kulit putih telur!

20130706_093741

Bapaknya pi hantar dedua pepagi, pastu aku ingatkan bapaknya stay ler, rupanya bapaknya balik. pastu bapaknya kuor balik. apaknya hantar nasi lemak utk maknya hah kat umah tuh.

Mak tak leh ler nak kuor awal pagi buta tu anak2 oi…adik ko membongkang lagi.

Lagipun dah tentu ler nak bertakafakur lama kat sekolah korang nih.

20130706_095855_6

Kakak masuk ni emm

Lompat tali berbatton. hah gitu bunyiknya.  ada 4 orang dalam in a team.

Zaman sekolah kita mana ada acara sukan gini dok.

Malangnya team biru kakak gagal ke top 3.

 

20130706_113922

Pastu ada mak over excited..terlebih gula

 

20130706_113925

 eh mak ngan adiknya dah sampai…..adiknya bangun je terus mak siapkan and tunggu bapaknya amik…

IMG_0885

ngendap abang!

IMG_0890

acakkkkkkkkkk! terus aku mintak kawan abang amikkan gambar. ya hampun abang punya segan. oklah dia nak jugak amik gambar ngan maknya tapi aku nak amik gambar dia ngan kawan2nya. dia malu. huk aloh.

Kang lagi 10tahun 20 tahun ko bising napa gambar ko ngan kawan2 ko tak de orang amikkan.

Lantak situuu

IMG_0897

 

Tahap berdenting panaeh toksah cakap ler….

RB tu dok diam situ, 5 saat jer, sambil aku nak snap gambar, masa tu le dia dok jalan langkau longkang depan tu and nak lari ke padang.

Kakak and bapaknya le yg buat sessi kejar mengejar RB.

Aku sibuk tengok Abang jer…

 

IMG_0909

Dari hujung ke pangkal padang tu dia buat gaya bebas!

Penat bapaknya ikut sama

IMG_0918

At one stage, bapaknya nak rehat, aku kena take over!

aaaaa Zeeshannnnnnnn

Kakak ko manaa

Kakak ko dok main pulak ngan kawan2 kakaknya, letihnya nak kejar kooooooooo

IMG_0922

oi oi

pi mana tuuuuuuuuuu

IMG_0925

Boleh tahan ler penatnya aku kejar ikut bontot budak kecik nih

Ini belum Ramadhan lagi derrrr

20130706_114046

Laju bang lajuuuuuuuuuuuu

oh abang’s turn for 4X100 meters. Abang pelari ke 3.

20130706_114048

yeszaaa

Tak sesia kaki panjang budak nih

20130706_122630

wah sedapnya datin duduk

penat ye tin

20130706_122629

Tengok anak berkawad ke tin

Sampai front seat tin duduk tuu

IMG_0932

ler tak sesudah lagi project kejar anak

IMG_0938

Maknya over excited, anak dapat no 3 pun for 4X100. jadi le bang, 3 tahun berturut2 ko masuk 4X100 yerrr, pun aku sekolah rendah, fav aku gak 4X100 nih.

IMG_0987

Panorama sukan sekolah kakak abang

IMG_1010

Abang juga ketua kawad sekolah untuk rumah birunya….

Sian dia, dok seharian berpanasan, esoknya dia demam panas!

2 hari tak sekolah

IMG_1012

Dia ni kan, bila kat rumah dia suh aku janji aku datang sekolah

Bila aku datang sekolah, dia bodoh sombong tak nak pandang pun kat maknya

Tapi lam hati ‘yey mami datang’

haaa mengadaaa

Bang, mami dulu adik beradik 8 orang, takde daya le atuk nenek ko nak datang sukan anak2nya sumer

Mami, anak mami 3 je tau, bukan 8

Lepuk kang!

IMG_1017

Kakak tak sesudah main menda ni ngan kawannya. korang tengok sendiri kat keek

Jul 6, 2013 | Iklan kakak by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_0947

hoiiiii

Ko tak geti penat panas ke dik

Berpeluh2 dia tengah panas nih

IMG_0948

Siap jeling belakang kot bapaknya kejar, boring je dia hahahahaa

 

Keek abang berkawad rumah biru!

Jul 6, 2013 | Kawad Abang blue house by redmummydotcom on Keek.com

Keek abang lari lajuuuuuuuuuuu 4 X 100 meters

Jul 5, 2013 | Abang abang laju banggggg by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_0971

Kakun adik tengok mask si abang

IMG_0979

hahahah sian adik ko bang oi….pelik dia tengok muka ko

Malamnya….sebelum abang kedemaman, rehat skett from doing his UPSR revision, Keek abang penakut tengok tv!

Jul 7, 2013 | Tengok tv pun takutttt, esoknya demam panas but cos of sukan by redmummydotcom on Keek.com

Puas hati abang sketlah coz akhirnya parents dia datang jugak to his last final sports day at school. The final year at his chinese school, aku tak ingat ler aku ada datang idak tahun2 sebelum ni, maklum ler sekolah sini 6 tahun kan dia. Tahun2 akan datang, kakaknya pulak kita akan repeat lagi datang pulak.

Pastu si adiknya…

emm…memang kompem le lama lagiiiiiiiiiiiii ler baru zaman makpak nak berenti pi sekolah anak nih.

Comment: 9

Gegirl’s new haircut…

IMG_7843

anak mek yang bongsu masuk darjah 1! hoyehhh! dedua anak cukup skang masuk sekolah rendah. takde anak no 3 dah hahahaha….

hari orientation dia was in the morning, aku dah agak dah mesti lambattttt lah baru kita nak masuk class. briefing dalam mandarin jer dah sejam lebih. laki aku pi lari beli buku2 dulu sementara HM dok congceng.

pastuh sume makpak anak2 lari masuk kelas memasing, those in malay/indian yang tak paham mandarin boleh stay untuk dengar briefing dalam BM pulok.

Kuasa heh aku nak tunggu…terus sesama dok masuk kelas. Kalau anak pertama si abang dulu yelah boleh stay tapi ni abangnya pun sekolah yang sama so apa2 hal, tanya abangggggggggggggg!

IMG_7836

bayau yuran2 isi2 borang tu sirmanlah punya kerja. aku memang menyampah nak kena isi2 borang nih. tulisan aku agak langsuir buruk gila.ha macam aku cakap dalam twitter kan, aku ada make fren ngan sorang kakak ni. anaknya sebelah kelas ngan Gegirl, she s a malay too. anaknya 8 ko!!

umurnya 2 tahun older than me. no maid no helper. jaga sendiri anak beranak, laki bini kerja. hebattttnyaa! sumer anak2nya memang sekolah NK gak. one of her daugthers dah darjah 6 dok bagitau pasal rambut students pompuan. jangan berangan le nak buat tocang2 macam gegirl tu. tak leh lebih collar baju.

kalau nak sanggul pun kena bagi reason whether ko students ballerina or gimnas…wah banyak songehnya..

nak ikat oleng2 pun kena takleh lebih collar gak.

muahahahha penyudahnya ramai anak2 melayu sekolah rendah pakai tudung. coz tak nak potong rambut pendek sangat….

IMG_7842

dah masuk kelas amik buku teks bagai, cabut kita, by 10 dah boleh balik. senang pantas kerja. tak yah nak berlengah2….banyak benda lain makpak ko nak buat untuk korang.

IMG_7848

sekolah cina terkenal dengan banyak homework and jadual pun memang siksa. tengok abang dulu alahai, budak2 kecik gayak gini bawak beg beberat, kesian kau!ni aku tak tau lah Gegirl, dia tu kalau aku suh bawakkan 2 pasang kasut aku pun dia dah ‘beratnya mummy’

ni ko nak bawak bag sekolah ko yang sebeban tu hahahaha….good luck to you gegirl :)

IMG_7851

kuangkut dia terus ke saloon. memang plan kita nak potongkan rambut dia but dah dengau macam2 punya rules untuk rambut budak perempuan kat sekolah NK, so aku tanya ok tak kalau potong rambut pendek sket. lagipun dia pun dengar senior NK dia cakap pasal kes rambut nih…

IMG_7870

n tadaaaaaaaaaa, sudah potong…

IMG_7862

sirman tengok anaknya rambut pendek, macam ler gegirl nampak naughty jer, dahlah gigi depan cabut 2 belum tetumbuh yet…lain benau rambut anak aku pependek ni lah. sejak dia lahir sampai la ni, me memang tak pernah potong rambut dia kecuali trim bawah and fringe sahaja. trim pun sebab nak bagi disamaratakan…

tapi dah sekolah ni, ha ko terus zasssssssss

IMG_7873

alah tak comei dah anak buah korang ni dah kan ngan rambut pendek?

hari ni anak2 aku mula sekolah pagi petang. me and sirman sekali lagi akan menjadi penunggu setia kat dedua school for the NK and sek agama gak.

Comment: 30

Hari pertama untuk yang pertama…

image

waaa bacalah luahan hati ku ini yang semakin hari makin lebam mata tak cukup tidur……ni kes dok melayan FB punya commentslah nih, udahlah aku kena anto abang pi skul. awhahahah cite first time menghantar abang pi sekolah NK dia untuk dalam sejarah tahun nih lah. 2 tahun sblm ni memang banyak kali lah dah tentu, ngan tadika dia, sah aku yang lagi banyak hantar dari bapaknya…

tp untuk tahun nih, memang aku tak pernah hantar cos abang is in morning session.

alkisah, laki mak kena outstation, itupun sirman suh aku anto dia kol 4,5 pagi. ko gilerrr?? rerupanya hanya lawok jenaka ngeng, limo dah amik dia sesiap.

abang, nanti mummy hantar abang pi skul kay

ha?? mummy? mesti nanti abang lambat…mummy make up lama lar

IMG01187-20100719-0655

dia dah tau maknya kaki tidur so dia macam was2 jer boleh ke mak aku ni nganto pi sekolah nih. ngan nak bersiap je dah sejam. ngehhh…..

ok the drama begins when i slept very late, pastu si Mozel dok ngaco coz sondol2 mintak usap muka pala dia. 3 lebih baru dpt tidur dah tentu. n pastuh aku terjaga plak bila bb sirman bunyik, limo dah sampai bawah yet dia baru jer bangun. rupanya driver asal tuh accident and driver ganti datang awal sejam. huk aloh…so dia dah pi, aku terjaga lagi bila abang rupanya dah bangun.

mummy, abang mengantuknyaaaa

ha, mummy lagi sama ngantuk nih (dalam hati aku, meh lah bang kita tidur meh lahhh mehlahhhh)

tapi dia tak dengo mulut maknya yang dok mamai lagik, aku kalau ajak dia tidur mau aku menjawab gak ngan bapaknya. takpun bunyik macam haiyohh mak tak bertanggungjawabnya aku haii…. siap ajar anak suh ponteng plak ek.

so dia pi mandi, aku dok bongkang lagi. tup2 dengo dia jerit ‘mummy, bangun tutup alarm tuh’

eii ko bang macam orang tua. tah bape kali lah dia zikir suh aku bangun gamaknya. kejap pas dia mandi, fifin plak kejut aku. pastuh aku leka lagi. abang dah siap pakai baju ‘mummy oo mummy, bangunlahhh!’

hehhahahaha ye ye mak ko bangun. canak2 aku bangun mandi. aisay, baru 610, kecoh lah ko bang…..oh dia memang kecoh coz dia tau maknya akan bersiap agak lama. not like his dad, simple.

so dah siap segala, sambil2 touch up muka tu, 4,5 kali dia buat spot check. pakai bedak je lah mummy, nanti mummy siap kat opis mummy lah…

ye ye…nak sudah ni bang…

oklah make it short, abang punya membebel sampai semputlah aku nak bersiap. riuh giler mulut dia. sambil breakfast pun mulut dia dok bising jap2 intai mata tengok aku dok buat apa, kira aku pakai eyeliner pun senget2 benget dek budak tu dok pressure aku.

dia dah berkasut sekolah, aku baru nak capai hbag, sibuk nak cepat ‘mummy nak pakai kasut apa? abang amikkan’

ha tengok, siap dia amikkan and pegangkan coz nak cepat kuor pi sekolah. he cannot be late worr…..

jam umah aku dahlah cepat, so aku tengok baru 645pagi, aku capai jap lipstick ….ini paling gempaklah dia membebel ‘ya allah, mummy! abang dah lambatlah, janganlah pakai lipstick, nanti nak kiss abang, pakailah lepas hantar abang boleh tak, abang dah lambatlah…’

tersedak2 ok mak nya…eii budak nih.

so bila dia dah jalan, aku dok carik selipar…tutup je grill, eh budak ni dah ilang. hangpa!  abang dah sampai lift and siap tahan pintu lift tu lagik hiksss ….

tengok tengok…masuk keter baru 650am, gelap lagik tuh. nak best lagi dia gelabah bila aku tipu dia cakap ‘aisay, mummy lupa lah pulak jalan sekolah abang nih’

ngehehehehehhe….beria dia tunjuk jalan, tiap kali lampu merah aku tengok bb, bila ijau jer dia sergah aku ‘mummy jalannnnnn!’

IMG01190-20100719-0710

ahhahaahha betul2 dia tak senang hati.  kalau ngan bapaknya kan, dia leh tarik shawl as blanket sambung tidur balik and tup2 dah sampai sekolah jer….pastu sama2 parking and bapak dia walked with him to the school gate. and lepas dia lambai bapak nya and turn 3 kali, hilang dari pandangan baru Sirman jalan pi kerja. so ngan aku, takde nya aku nak berenti. wuii, sejuk gelap tu ko… aku turunkan dia depan pagar sekolah jer.

abih satu hari nya sengsara, kalau seminggu 2 Sirman pi outstation, masak aku heh! coz of that, aku sampai opis kol 725 pagi, itupun actually 720, tapi 5min aku ingat nak pejam mata lam keter…and wow, awal ko, sangat awal aku sampai hahahahaha. sampai kol 8 tu logiklah, ni 720pagi tuh!

IMG01191-20100719-0739

ahah….seperkara lagi yang dah bertahun tak buat, breakfast in klcc, biasanya pun breakfast dalam opis jer. ini kira cemerlang punya record lah…730pagi dah dok menebeng kat mamak food court KLCC belasah roti telur + teh tarik. aku punya fav bfast dulu nih, but sumpah inilah pertama kali makan roti telur ni sejak few months ago. nehhh….

ini kalu hantar abang hari2, sah aku dapat pekerja paling rajin datang awal to opis lah weiii! pastuh si bekas J bawah tu makan hati and terus tanya bf aku ‘GF aji dapat big boom bang banyak ek?’ ha ah aku dapat banyak ko napaa? ngengg!! aku kena highlight sket pasal bekas J bawah tu lah korang, sebabnya she s very korek hal aku kat kawan lelaki aku….

IMG01188-20100719-0700

well anw, aku rasa pengalaman pagiku bersama abang, adalah sangat kelakar. dia sangat membebel, sangat particular ngan jam, wpun jam rumah aku tu cepat, tapi dia risau giler, siap warning mummy hari ni ada assembly lah. ngehhh …..fun in the morning dibebel oleh abang. dengan kalutnya dia perati aku bersiap…jap jap bebel suh cepat.

oh macam maknya jugak yang suh dia buat satu2 benda banyak kali sebab dok meleka jer. rerupanya bila tang sekolah, takut ko yek, very the discipline. eh btw kan aku nak je anto dia masuk dalam, tapi aku cakap nak buat macam dulu ‘mummy kiss2 you, lap lap u’ weiii, ko hingat dia nak bagi. takpe mummy turunkan abang kat gate jer. abang malulah nanti frens nampak…

esoknya dia mintak aku hantar dia lagi ke sekolah…oh tidakkkkkk! bang, bapak ko dah balik, biar bapak ko yang sambung kerojer nganto ko. lgpun penangannya petang tu aku balik dr kerja terus qada tidur!

Comment: 21

Perjalanan anak-anak kita…

lama jugak tak jengah jenguk blog2 korang…

bebaru nih, aku tengok satu blog,  gotta know her in person too before, our laki pun kawan to each other. so in her 1 particular entry buat aku rasa terpanggil untuk menulis di sini…

membaca entry ni buat aku marah sesangat. not to Wawa lah but to the Ustaz. honestly, kalau aku lah yang nampak ustaz tu ketuk2 dahi anak orang, tak kiralah bukan anak akupun, i will definitely tarik hand break and kejar ustaz tuh and bertanya or worst aku ketuk balik dahi ustaz tuh.

memanglah anak2 zaman skang dimanjai ibu bapa, ada mak pak tak kisah kalau anak2 kena cubit piat telinga dek cikgu, ada jugak mak pak yang terang2 cakap tak suka. No you cannot touch my kids. pukul cubit bantai no cannot. say it out. my time dulu pembaris kuning yg beso gajah tu lah yang digunakan untuk merembat students. that time baru sek rendah kay, bukan sek menengah.

but past is past.

kemudian bila jadi mak, anak aku sendiri jadi mangsa penderaan cikgu.  aku bukak cite pasal Cikgu Max yang rotan anak aku untuk hampir 4 bulan. dari abang yang happy go lucky boy sampai jadi pembengis, tidur pun dok meracau2 takutkan Cikgu Max.

hai…..phobia anak aku dibuatnya. sib baik aku sedor n cepat bertindak.  ha ingat ek jangan nak main serang2 cikgu kat sekolah pulak yerk. tengok cara dan tips berinteraksi dengan pihak sekolah.

tapi kalaulah waktu kejadian aku sendiri nampak anakku dibantai cikgu seperti yang Wawa nampak ngan mata kepalanya, either sifat keibuanku datang terus or roh puteri hanglipo yang datang menerjah Ustaz tu jugak.

membaca cerita2 begini, baik di blog korang atau di suratkhabar, sungguh sangat menyakitkan hati lah, kadang2 dalam aku mengelak untuk membaca tapi terbaca gak.  Ada gak boleh tak tidur malam, ni kalau kat anak aku lah, so wawa boleh tak ko pi cakap kat ustaz tu, slow talk memolek. ntah2 bape banyak students dah kena ketuk2 dahi dek Ustaz tu lah.

janganlah sampai ada yang kuor paper…anak murid cedera parah dipukul guru. kesian…cikgu ada kuasa, students takutkan cikgu. tapi part students kurang ajar melawan cikgu pun ramai jugak. itu lain pendidikan yang kita apply, ni ha ustaz sek tahfiz ni yang aku concernkan sesangat nih.  belum lagi tuduhan Ustaz mencabul anak2 murid (ni lain kes kalau ada yang tak baca berita nih yek).

btw kisah tragis abang yang riuh taun lepas..eh banyak ek abang ada kes taun lepas. H1N1 pun abang gak hehehehe. ok kisah abang yang jadi ala2 punching bag cikgunya…Airmata Abang Keranamu Cikgu.

Comment: 13

pic fr berry daddy

IMG01274

ini original nya entry, gambo satu aku tak usik, tajuk pun aku tak usik. camno gaya dia tfer ke draft aku, camni lah aku letak. cuma story line je lah aku buat as usual. wah cik gegirl dalam van tu sama classmatenya yang lain, also yang sekolah sama ngan dia gak.

IMG01271 IMG01270

abang in his classroom on his first day at school. sejuk ngeh….pagi hazab kan. kadang2 aku tak paham napa perlu kena start class at 715am. tak boleh ke gomen buat at 8am ke. or macam kita dulu masuk at 730am. even 15min masih lg lots of difference.

burden to the young kids…

tak tau lah ni sama concept semua sekolah or just certain school memilih utk memulakan class at 715am, and finish at 110pm! only 2 hari je kelas tamat at 1235pm. lama koooooooo!

IMG20148

cekodok bilis, grapes and milo. ha superly nya bfast makan lelaju. abang tu hari kedua sekolah dia pergi kepitnya jam loceng. dahlah tu dia pi set alarm dia at 5am. hapa bang ke pagi benor ko nak bangun napanya. tp tak gak bangun2 , dia sambung tidur jugak ada.

kalau mak pak terlajak tidur, ngan anak2 sekali terlajak tidur, kompem ponteng sekolah gamaknya yek.

wpun sekadar cekodok bilis, 2 hari berturut2 gak dia mintak menu tu.

IMG20150

woi woi dah macam anak cino ko ni gegirl. lain kali nak amik gambo mata tu kasi luas lagi bukak yek…. ibunya yang bertepung gomak, muka tak abih berbedak lagi yek…jangan nak kata aku cam tepung cap kipas plak. gegirl nya school fees quite expensive gak, tp jimat kat school uniform dia lah. 3 taun dia kat kindy ni, 3 taun gak dia ngan uniform yang sama.

bagus korang kalo anak masuk kindy, beli bebeso, so hamik sekali 3 taun pakai tak yah berbeli baru.

alamak baru perasan

sirman tu ngah masukkan baju dalam suor ke? hahahahhaa (lor padanlah the bottom 2 dr gambo fon aku hikss)

Comment: 16