School

Sepagi with kiddos

IMG09849

alah sian dia, pakai silpar jer pi skul. kan entry semalam kaki dia kena taruk h/plast kan, so gigih tak nak pakai kasut. alah kau bukan teruk pun jari kakinya tuh, overrrrrrrr je lebih.

pastuh kena pakai baju sekolah yang suor plak coz satu malam tu kan takdak air, so skirt dia 2 lai basuh. yang satu lg plak aku anto tailor, zip nya tetas aaa. 2 skirt baju sekolah dia zip tetas. apa nya low class zip skirt baju sekolah dia tau!

IMG09851

ha daddy kiss2 gegirl, mood dia seronok seii…dedua makpak nya nganto.

pagi bangun smlm pas mandi siap baju sekolah terus bukak bag sekolah, ada hwork dia yang tak siap lagi kan. budak ni bagus gak, kalo ada howrk yang tak sesiap, terus amik initiative buat. sampai beso ko tak pangai camni…haaa ada yang kena piat yer…

IMG09853

IMG09854

kemudian bertempek kat skul abang, ngan abang pun dah janji nak bfast sama2 ngan dia.  kira ari kamis semalam aku ngan sirman spent kat skul bebudak ni je lah…

takde sebab pun, tp saje kami laki bini amik cuti, kong. nak pi soping huhuuuu! kang soping ari jemaat sabtu ahad, kena angkut bebudak pastu orang ramai pulakkan, so syok amik cuti lah leh gak pusing ronda kuor masuk mall. kan kan kan…

IMG09852

mamat ni pakai baju merah nih, ngan gambo gini apasal aku rasa cam nak tunggu adik je kat skolah kan. ehceh…korang janganlah puji dia semangat sangat…muntah sei!

so arini cuti, arini entry tak banyak sangat. oh nikmatnya..

katil mana ko katil..

mai sini katillll

ha cite soping ye

hehehehe….soping ler tu sangat :)

Comment: 7

Plus Multiply!

IMG09664

IMG09662

IMG09663

ye ini adalah buku sekolah kanak2 darjah 2. to be exact, mathematic for Year 2, english version. cino nya version aku tak tau nak buat, itu pakai buku latihan kerja yang dibeli, dia buat dari situ. tang exam je aku kena take over. kurang sket caya ngan bapaknya. bapaknya x kuasa nak tulih2 buku buat balik soalan.

aku tak tiru soalan tu bebulat, aku amik and olah ke numbers lain…

ye kat luor model, kat alam maya blogger, kat umah gua lah cikgu bebudak ni, cikgu garang gak yer. lotih gak nak buat soalan tuh, tp kita pun tau maths ni kena buat byk latihan, sambil aku buat soalan nih, abang buat revision BM and English. cino2 ke mandarin bagai, itu abang kena pandai2 belajar sendiri lah. so kalau dia fail ke mandarin or kurang menyegat, ai dont really blame him. subject mandarin tuh dia memanglah susah nak konker, asalkan dia paham sesikit sudah memadai.

lama tol lah exam dia nih, melompat2 arinya cikgu sek depa buat exam. next week pun ada lagi 2 papers. wuiii, 3 minggu pala aku senak ngan exam ko bang.

Comment: 10

Comotnya Abang….

IMG09135

this is abang. RM’s first child. He is in Year 2 studying in chinese school of NK. bila dia balik from skul last week, aku tekejut tol comotnya dia macam pi bendang je kat sekolah bila dia mencomot tang baju lah specially, baju sekolah dah lah kena sental ngan tangan. wpun fifin yang bikin, tp letih gak yer…aku sendiri kalo fifin takdak aku yang kena buat so ai know lah.

lgpun zezaman dulu baju sekolah bj kat umah mak aku, aku gak yang menyental.

IMG09138

IMG09136 IMG09137

it s not clear in the picture but muka dia kiri kanan memang ada kesan itam. bila tanya apemende yang ko main kat sekolah ‘eh mana ada mummy’

ha start dah pangai dia main hide and seek ngan aku. but as long as bukan kisah rejam rotan, it s ok. ni main ngan budak2 skeolah lah gitu.

Cikgu Max and abang masih lagi berkawan, Cikgu Max masih berpegang pada janjinya…

So apa mau bising, aku happy coz abang pun happy kat NK.

Comment: 15

Sepetang di NK…

IMG08870 IMG08871

pulang dari project semalam aku tak dpt naik ke VA pun, aku actually dianto dan dijemput sirman and anak2, but kat umah sirman menguruskan anak2. abang plak ada skul kan…sek ganti for raya fitri. gila awal depa buat replacement class woooo! so sblm sampai ke NK, aku dropped dulu sirman and gegirl kat QB, sirman ada meeting pulok.

n betul2 loceng bunyik baru aku sampai NK, alohai..mana le anak aku nih.

From far ai can see our Cikgu Max. kalau dia dekat sikit ngan pagar mesti aku jabat salam dia. but he s standing jauh benor, by the time aku nak masuk pagar dia dah gerak, callo…masuk bilik guru gamaknya. rasa cam emm takpelah, mbe next time aku say hi to him.

hey remember, he is my son’s fren and my fren too mar….

IMG08872

rerupanya abang dah steady tunggu aku kat tepi jalan. dok cari pala bapaknya tp yang datang ibunya plak. katanya tak ramai budak datang for kelas ari sabtu tuh, yelah noticication untuk kelas ganti ni datang only on wed ke thurs. so mbe ada ibu2 bapa2 yang dah ada prior engagement for their kids. unless notice sampai seminggu 2 lebih, bolehlah parents resked kan program.

now..abih amik abang aku yang memang sangatlah letihhhhhhhhhhhh, terpaksa pulak bwk dia ke QB coz suami dan anak kecilku pulak ada di sana. sirman suh join the meeting kejap. pdhal sampai kat QB tu rasanya mata aku dah nak tersembam jer kat meja.

well, sekali kat QB, member sirman bawak 3 anak kecilnya.

wahboliau…gamat2

aku kidnapped bebudak tu sume ngan anak2nya lari ke umah ku, ha ni nanti ar….

ok aku bentikan entry ni kat sini coz dah kol 1 pagi. aku nak kena tidur. nanti siang bangun aku sambung lagi the continuation for the story. n specially the little project that ai attended before.

see ya :)

**kok ada yang tanya napa entry ni kuor petang, tp kak red cite sampai 1 pagi. kan auto publish, aku blog memalam, entries tubi2 kuor siang hari….siang mana ada mood nak blogging. mandrem tak maghi  aaaaa.

Comment: 7

Cikgu Max is changing…

IMG08616

abang adalah manusia yang sangat happy sangat sejak kes itu. dia dah kembali bersemangat. the teacher, kita namakan dia emm Cikgu Max, sangat bertekad untuk memenangi hati studentsnya semula. aku bersyukur aku datang mengadap HM and Cikgu Max dengan menggunakan saluran yang betul. kalaulah aku main serang hendap dia, tak mungkin dia mahu berubah sikap.

tapi saya percaya, Cikgu Max berubah not bcoz of us jugak, not coz apa yang aku syarahkan to him the other day, tp dia mengambil initiative untuk kembalikan kepercayaan students and the parents to him.apa yang aku sampaikan pada dia haritu hanyalah satu ‘push or force’ for him to think of his attitude again. tu jer. tp perubahan dan sikap diri sendiri, terletak pada dia jugak. so he chose to be a good teacher. Big clap to Cikgu Max.

nampak apa yang abang pegang tu? sticker tampal2 yang dihadiahkan oleh Cikgu Max to him semalam. nama Cikgu Max tak lekang dari mulut abang.

mummy, abang sayang cikgu max, he is soooooooooo nice to me. dia bagi abang sticker

dia bagi abang sorang je ke?

tak, semua frens abang dapat. ada dapat 1, ada dapat 4 ada dapat 3.

so semua orang dapat stickers lah kan?

ha ah, abang happy sangattttttt. Cikgu Max tak marah2, tak rotan2 dah tau mummy.

you see…Cikgu Max is changing. dia ada kemahuan untuk merubah tingkah laku aggressive ganas garangnya to students. Tipulah kalau saya tak appreciate apa yang Cikgu Max buat tuh. saya sangat berterima kasih dengan dia, coz dia sanggup untuk tingkatkan lagi credibility perguruannya. saya tahu, dia ada hati yang baik dan sayangkan anak2 muridnya.

IMG08617

oh budak kecik tu sibuk nak pegang sticker abangnya gak..

saya ada soalan untuk kamu, saya mohon bantuan kamu sekali lagi. saya ingin mengucapkan terima kasih pada Cikgu Max, coz dia menggembirakan students, tidak sahaja pada abang, but to the rest of the classes. sumber2 yang saya dengar, memang sejak hari saya ‘melawat’ skul tuh, telah ada perubahan dari pihak Cikgu Max.

ai tot to sms him, to say thank you ke or to say something nicelah to Cikgu Max. tapi saya belum tergerak hati lagi nak buat. emm camner ye..saya dah nak shoot sms tapi saya takut disalahertikan pulak. bukan nak mengampu, tp sebabkan meeting kami hari tuh, dia betul2 changing to the best teacher for abang.

punyalah abang sayangkan Cikgu Max nih sampai …

mummy, abang tak nak lah nanti bila abang pi Year 3, Cikgu Max takde. abang nak belajar ngan Cikgu Max lagi lah mummy. dah 2 days Cikgu Max tak rotan abang langsung. students lain pun tak kena rotan.

you see…or this is like too soon for us to judge?

but apapun, bukankah dia patut dihargai. untuk pertama kalinya dia beri stickers to students just to show that dia cuba nak amik ati students, sapa bagus buat homework, spelling ke hapa dapat stickers. something like thatlah. kira reward dari dia to kids.

so, should ai send an sms to him? what say you? but nak cakap apa ek? bagi dialog tips sket boleh?

update: parents suh hold, ada yang suh sms, cikgu2 yang lelain? cikgu vagg suh sms sementara masih ada peluang. camne cikgu2 lain?

Comment: 62