School

Airmata abang keranamu Cikgu!…

IMG08594

mengapa saya jiwa luka?

kerana anak saya telah berubah menjadi seorang pembengis, seorang yang kasar, seorang yang terganggu jiwanya, mental tortured (which ai never reveal in the blog selama ini)! kerana saya amat prihatin dan sayangkan anak saya, makanya saya ulas entry ni sedalam2 nya. Malam ahad tu sudah terbongkar satu rahsia bilamana si anak secara tak sengaja memberi tahu yang dia tidak mahu ke NK lagik.  dia takutkan ngan seorang guru yang satu itu. seorang guru yang rupanya telah mempunished anak saya menggunakan rotan bukan sekali 2, tetapi berkali kali kaliiiiiiiiiiiiiii.

abang adalah seorang yang sangat happy semasa di tahun 1. tapi baru 4 bulan  di tahun 2 saya perasan memang dia sudah berubah mendadak, dia jadi pembengis ngan adiknya, tidurnya sering terganggu, dia selalu cakap NK tak best only bcoz of that teacher. so nak korek ngan abang pun payah, he knows the mother is so protective, so dia ulas sket2 jer.

n apparently, sirman pun tau dia kena rotan last week but the boys keep the secret from me! dah lepas terbongkar malam ahad tuh, aku suh sirman cite apa yang lagi depa 2 rahsiakan. so yes. ok only 1,2 times sirman tau dia kena rotan kat tangan. but that s not it. ai called someone, which ai know i can trust, not gonna tell you sapa lah. that fella told me sudah 2 kali dia nampak abang menangis kat sekolah, dalam keadaan ketakutan. which aku tak pernah tau!! ai know my son, dia takkan menangis kalo menda tu dah too much, or too pressured for him. gosh…

sentap luka hatiku ok. ai m his mom and my son is keeping that in his heart for 4 months without telling me.

knowing me, korang pun tau aku kan…ai will stand for the right, ai need to know what is happening yang kita tak tahu behind the scene. sblm keadaan anak  aku semakin melarat dan tidak dapat diselamatkan, ai gotta do something.

ai called help from the mamas…most mamas yang revert to me, advise aku the same thing. go forward. But one prob now, how to approach the situation. ai remember reen. she s a teacher.

so we had a long discussion. she told me the procedure, dia ajar aku, cara2 mana yang perlu aku buat the best proper way so that aku tak digelar ‘menyerang’ sekolah. So on sunday nite waktu korang tidur, ai spent drafting the official letter, the report letter. aku pi site aduan, di MOE printed it out (jangan ko pi shoot dulu aduan ko, print dulu borang tuh). ai m prepared to meet the Headmaster and the teacher. terima kasih sangat reen kerana membantu akak yang kelam kabut malam ahad tuh. sib baik dengo nasihat reen, kalo idak ada plak ‘ibu merah mengamuk di NK’ wah tak nak lah kan!

IMG08600

at 730am, pagi2 dah tepon sekolah buat appointment, so ai got an appointment at 4pm. ai asked a time off permission from my honeybossy, and headed to skul. aku tunggu hingga waktu rehat abih, this is a very secret meeting, aku tak nak abang tau yang his parents mai sekolah. a big secret! aku rasa aku tidur smlmnya tu macam pejam bukak pejap bukak, nama cikgu tu terngiang2 di dalam tidurku.

pastikan kamu siapkan official surat, berkeping2 kerana kamu juga perlu menyimpan your own copy, dapatkan jugak cop sekolah sewaktu meeting tersebut. surat aku tuh, bape kali sirman edit, sbb nak kena tulih lam surat rasmi BM kan, dah biasa tulih lam blog ‘bawak instead of bawa’ hehehehehehe camtu lah bih kurang.

ai reached a bit early, coz aku harus menunggu suamiku jugak. we are responsible parents, bukan you lah pergi, ai bz. no! this is our kids, we love him we want the best for the boy, so we go together. lagipun korang ingat sirman nak bagi aku pi sorang2, ada gak aku ilang sabar. gigil nih dari ahad malam dok menyimpan perasaan.

dok bismillah mintak2 sume berjalan dengan lancar, aku tak naklah ada hati2 yang lebih terguris yet kami datang secara aman. ai told sirman, ‘ai will do the talking, you will do the menyampuking‘ hehehehhehe. adalah jugak masa2nya aku diam, biarkan sirman control the situation.

IMG08602

dalam menyorok2 tuh kami lalu celah kelas, sebab aku memang tak nak anak aku nampak mak paknya. sblm tu kami singgah kedai buku coz nak beli buku disiplin RM3 yang patutnya ada dpt kat each students, aku dah selongkar bag meja abang mlm ahad tuh, buku tu memang kami tak penah dpt.

so ulasannya, selama hampir 30min kami berbincang sama HM, kami luahkan segala isi, dia baca surat kami dia dengar apa isu yang kami timbulkan. dia akui taun nih je bukan pertama kali ada usul dan komplen pasal cikgu garang tuh, sudah berkali2. taun lepas uncountable! wahliauuu! tp sebab pengajarannya bagus, so of cos lah aku akui abang nya BI and BM memang improved this year. but apart of that, he becomes good coz dia takut ngan cikgu garang tuh. and tekanan perasaan dia makin menjadi2, just bcoz of that teacher.

that particular teacher kemudian dijemput masuk, kami berbincang ibu bapa dengan guru tersebut. bila dia mengaku dia punished anak aku sejak awal taun till now, sudah berkali2 sampai dia sendiri mengaku dia tak ingat berapa kali. tapi memang banyakkkkkkkkkkkk kali!  just aku sangat terkejut setiap kali rotan, 5 kali das dia bagi abang.

you are not a disciplinary teacher, who gave you the authority. rotan light2 sudahlah, udahlah ko tu cikgu lelaki. aku hanya bagi authorities kat cikgu kelas dia ajer, itupun for female teacher. ko nya perambat tenaga lelaki, times 5 adoiyaiii!  dan setiap kali rotan tu dipukul di tapak tangan abang, adalah sebanyak 5 x!! 5 kali!! kalo selama 4 bulan, katalah dia dah rotan abang sebanyak 10 kali darab 5 jadik berapa???

padanlah anak aku simpan perasaan. not just bcoz he sakit with the punishment but also coz dia takut gila seriau with that teacher. n dah tentu malu dengan kawan sekelas. betul ada jugak students lain yang kena, but how they coop ai donno. but ni kena ngan anak aku.

IMG08603

too much talking, kami berbincang, open minded. aku luah, dia luahkah. ye anak kita anak aku kadang2 nakal, stimes memain, yes most students gitu, tp how come cikgu lain takde dpt complaint from parents, tp ko satu je yang dpt kan. we gotta stop this. ai want my son back. ai want my son yang happy pi NK.

ai m not gonna change my son’s school to other skul just bcoz of you, the one and only teacher yang buat hati anak aku kacau bilau. this incident has to be stopped. either u bentikan attitude garang monster ko tuh, or ai will go further up. which u got what ai meant lagipun ko pun dah ada record yang terlampau banyak complaint dpt sana sini from parents kan.

tp aku tak nak, tu pasal aku datang cara damai berbincang. the best procedure yang telah diusulkan.

setelah satu jam suku, berbincang dengan cikgu garang, dia mohon maaf, kami juga mohon maaf. HM juga mohon maaf for the kesilapan yang tak patut terjadi.tolonglah pastikan saya dan sirman adalah parents yang terakhir membuat komplen terhadap cikgu nih. no moree lah harapnya pasnih.

bayangkan kalo aku tidak hentikan menda nih, bayangkan kalo aku tak jumpa HM and cikgu tuh, what will happened? 4 bulan pun anak aku dah sengsara cam phobia, jadi mental tortured. nak tunggu dia do something ‘bad’ lagik? yes dia makin bagus and cemerlang in BI and BM but aku tak nak dia belajar dalam tekanan perasaan. woiii! tidak….

not only for abang, but for other students. let them study dengan aman damai kat sekolah. udahlah dari kol 12 till 630 dok lam kelas, ari2 belajar belajar, bagilah mood seronok kat sekolah. ni cam pi sekolah dah jadi satu hukuman pulak for them. so let s drop it asap.

IMG08605

jabat salam

hatiku kembali tenang, bila kami sudah terbuka hati sesama sendiri. barulah ibu abang boleh tersenyum. the best part pulangnya abang dari sekolah semalam…

mommy, abang ada new fren

ye ke? sapa?

namanya XXX, he is my new fren , he is so nice to me today, cikgu tu cakap lepas nih abang ngan cikgu jadi frens…:) (XXX is that garang teacher)

Cikgu XXX keeps his promise, to be nice back to student, n to abang. thank you teacher for being an understanding person. ai know you garang, tp deep down in your heart, you have a good heart. of course. malam smlm tu gak …guess who called us on the same nite? :) the teacher, now makpak n cikgu XXX pulak dah jadik frens. ai m happy, the teacher is happy, the most important thing, abang kembali pulih perasaannya.

to mothers and daddys out there, jangan terus menyerang, find out and do the investigation on the situation. carik maklumat sebelum kita pohon meeting with the HM and the teacher. approach the proper channel, contact Reen if u need advise, she has all the experience sebab beliau guru yang berkaliber dan sangat membantuku yang perlukan maklumat dan pandangan. jangan terus pi ke kementerian, macam biasalah macam masalah lam r/tangga, settle it dalam rumah jugak bukan pi jaja2 kat luar. so kalau ada masalah ngan sekolah, ngan cikgu, go direct to the HM, jangan ko pi gegar cikgu tu pulak. never go to the press or the higher level than the school, respect them coz we want our son belajar kat situ peacefuly.

ingat lagik malam ahad tu aku cam kucing ilang anak, tidur x leh bangun takleh dok pandang sana sini menunggu siang. last2 aku panjat katil abang, slept with him, aku sendiri pi anto dia kat sek agama pg isnin smlm just bcoz aku tak puas nak mengorek ‘rahsia’ tersembunyi di NK. nak mintak dia open up and luah hati dia. kat opis, aku sangat terganggu, ai didint take bfast and lunch at all, sungguh hatiku terguris dengan apa yang abang pendam.

thanks for reading my one long entry. i got my happy son back. all in all, aku bagi gambaran apa yang dah terjadi, wpun cite 1 jam suku tu panjang, kami tidak ada langsung meninggikan suara wpun aku menyimpan marah yang terlampau dalam. tidak ada dendam selepas kami keluar dari bilik HM. so basically, kamu sudah tau the whole situation. nak cite panjang kena dok num kopi lah. but let it go lah…kes ni ditutup insyallah.

n the secret meeting between me and the skul, simpan lam poket forever. korang baca nih, jangan nak pi cite kat dia kay!

paper hari ni lak ade citer ni Derita 20 sebatan iskk iskk iskkk =( =( =(

Comment: 73

Ragam anak2 kita…

img00778

wayooooo! ko dik, sampai awal sekolah. she s the firstttttttttttttt person ko sampai kindy dia ari apa ni yer..ari kamis kot. gilo lah awal. dia ikut bapaknya anto abang, kadang2 mood dia ok dia nak lah dating ngan bapaknya kat amal mamak tu tp kalo mood dia malas dia suh anto je terus pi sekolah. so this wk dia cakap ‘gegirl tak nak dating ngan daddy kat hajris, nak terus pi skul’ (semua mamak kat dunia ni dia panggil hajris tak kira lah QB ke Amal ke Kayu Nasi Kandar ke).

img00779

sebab pagi2 buta sampai bapaknya siap snappy2 gambo dia and temankan dia kejap. cikgunya adalah dah sampai tp dok rilek lah kan main2…dia suka smapai awal rather than sampai lambat. pagi jemaat plak dia suh aku anto so bapaknya kuor ngan abangnya, bila dia tengok abang dah siap dia baru nak mandi, member sudah sentap.

dan2 tuko pikiran nak suh bapaknya antar, ko dahlah tak mandi kuasalah kan bapak ko nak tunggu kang lambat plak abang ko. siap mencebek2 and meleleh ayo melalak menangis. pagi2 jemaat dah buat drama woooi!

IMG08553

IMG08554

IMG08555

wah abang pakai baju melayu merah, nak pi menikah ke? hikss….ada majlis apa tah kat skolah agamanya aku pun tak tau. udahlah baju2 melayu dia aku export kat umah toknya, sekali bila dia balik kamis dah mencanak suh amik baju kat umah tok. abang ni kadang2 pagi2 lawak gak lah…

kalo dia bangun, dia tau bapaknya yang anto kan, dia sendiri yang kejut bapaknya. tp dia lam ngigau2 nak masuk bilik ayo tu dia kejut ‘dadaaaa, bangun’ dadaaaaa.

wahahahha

tetiba bapak ko jadik dadaaaaaaaaa. apa dah!

ada satu malam baru nih, dia tidur bilik dia pastu dia terjaga masuk bilik aku, that time not even midnite yet, ‘mommy, nak towel  nak mandi’ woi ko pi sambung tidur balik, lom pagi lagik, tengah malam pun blom. agak2 lah kalo ngigau tu…asal bangun je nak pi skolah.

there s one time dia bangun gila awal, at 4pagi kay, dia bangun mandi tengok makpak tak bangun lagi siap kejut, alloooooooo abang ko naik lah atas katil balik bang, baru kol 4 pagik lah. tidur balik ngan baju sekolah agamanya.

dia agak disiplin lah tang sekolah, aku rasalah. satu pagi gak dia dah siap berbaju biasa dia bfast depan tv, sebab nak catch gak tengok kartun. sekali pagi tu dia kuorkan buku sek NK, buat homework. aisay aku ingatkan hwork dah siap. rupanya cikgu NK yang ngajar subject BM sangatlah garang, so dia bangun jer benda tu yang dia ingat dulu nak buat. tau ko takut ngan cikgu tu yer…

ragam anak-anak kita. ragam aku masa kecil pun ntah…hahahaha malas nak cite ar.

Comment: 14

World Dating Day :)

img07844img07843

wahahhahaha! arituh dia nya art class kan, tp kali ni dia tak bawak balik lukisan dia..katanya cikgu tampal kat board…cehcecehhh ni mesti cantik la tu sampai dapat appreciation tampal kat kelas kan…

aku tak pandai menilai seni lukis, tp apa yang anak aku conteng tuh sume nya lawaaaaaaaaaaaaa! ahwhahahhahaha, katanya mak kan, mak mana yang kata lukisan anak nya tak lawa.

tp ada gak lah tak lawa but kitorg ckp laki bini jer lah, cakap depan dia kang, sentappppp seii. abang dia je yang boleh kutuk drawings dia, coz abang dia malas nak jaga hati sentap adiknya.

img078472

khas utk kasut dia jer, siap ado namanya lagik..

img07848

arini dedua anak aku pakai baju sejuk, ujan mahhh…..

img07851

kali ni aku anto dia sampai kelas, sebab aku ada banyakkkkkkkk masa terluang arinih. oh ini adalah gambo fresh pagi tadi yer :)

img07852

n bila aku dah anto gegirl, tak sah lah kalo x menjengah anak bujang ku yang ngah rehat sek agamanya…abih je makan, aku terus pecut to service centre, fetched sirman pulak. dia pi nganto keternya service.

kami berdua arinih cuti sedating if u nak panggil gitu can so lah. takde sbb pun cuti, just nak cuti berduaan, at least sekali lam 3,4 bulan hah…nak ngk wayang pun malas, nak pi berjalan berdua pun malas

balik dok umah tengok dinding ke tengok muka memasing hahahaha ye lah tu, lagik lah molek.

btw senin ke selasa ada entry jual tudung and kain ela, malas aku nak haplod arinih, jemaat mar, ramai kot cuti kan…so relax je lah sket.

wkend nih adalah ari aku ngan anak2, depa ada program, and aku lak free from any blog event….sangat sesuailah, kalo idak ai m gonna miss their session.

Comment: 13

Exam season…

img07398

setiap hari, kalo ari biasa takde exam, sirman will look after kid’s homework, aku tak usik langsung at all. tp bila musim peksa, aku yang take over 100%…

just on sat nite, sblm maghrib gitu, aku dok buatkan abang nya maths cino, iskk lecehnya hai, nak google pun kuor buku jer, soalan2 basic takde pulak…

n aku dok pikir nak lari pi popular book kat petaling street tu jer (coz that book stores adalah sangat2 famous di zaman usia remajaku) so aku ingatkan tu jer tpt nak tuju. but bila sirman cakap kat area umah kitorg nih pun ada satu kedai buku which is just next to Maybank.

hemm…since abang dok bz ngan assignments lagik, nak bwk kuor sume eh remeh. aku salin baju pi sorang2. sirman tunggu umah ngan anak2…

img07399

sepantas kilat aku pi, amik capai amik capai amik capai….lam masa setengah jam je buku2 dah penuh kat tangan aku. suka mamak tuh tengok nya banyak aku amik buku latihan…

img07400

4,5 keping for gegirl and lebih 20 keping for abang…kan aku cakap aku main capai jer. harga buku sebijik  paling mahal is only RM7.90 paling murah is RM3.50. total up seratus lebih so dapatlah 10% diskaun. sumer buku ada dari kindy sampai ke STPM. ha kompem lah aku jadik peminat tegar buku2 exercise bebudak nih utk kedai buku nih.

x payah aku pi jejauh dah…specially lari to Kedai Buku Popular di petaling street tuh. Bandar Sri Permaisuri penuh dengan segala kedai yer.

img07401

img07406

balik umah baru le semangat bebudak ni menambah minat nak buat homework…

img07410

n sepanjang ahad, aku tak kuor umah langsung. abang pi taekwando, sirman anto. gegirl pi gimnastik pun sirman anto. aku dok umah dok revise sume buku nih….and abang lak kalo mengadap buku suka kalau mak nya dok sblh sama….so ngan aku2 sekali lah jadik student Year 2.

just that kedai buku tuh tak banyak buku for chinese student. ai mean kalo aku nak carik mathematic cino, ha jumpa selai jer. takde banyak option.

exam season gak abang nya waktu tidur adalah lambat sket, coz dia kena buat latih tubi gegila, when your children are studying in chinese school, they have to study extra hard. udahlah waktu pagi anak aku tak leh nak buat revision at all coz ada sek agama kan, so dia rely on waktu malam je lah for godek buku.

ahad malam arituh sampai sakit2 tekak aku dok buat spelling ngan dia, udahlah aku ni temper tinggi jer.

pengorbanan

tertib

beratur

nyaman

ha 4 perkataan tu dari ejaan dia yang sampai sudah aku hapal kay…out of 20 words for ejaan melayu, 4 tuh kemain payah nau dia nak hapal. sudahnya pagi sblm pi sekolah NK, aku siap buat final spelling over the phone lagik.

n bila aku ngajar anak2 aku, sirman is not allowed to kaco, kadang2 dia jenguk gak pintu bilik bagi hint ‘udah2 lah tu’

lagi aku jegil mato ado ler….

Comment: 18

Gas Power!

img06282

sblm ada yang berbunyik, aku namakan entry ni as Gas Power coz gas masak aku dah abih masa aku ngah sibuk masak. eii dol tol. The orang gas nih plak amik 25min to send the new one. lama ok 25min. dahlah anak aku nak sekolah arini. ye arini sabtu ada sekolah ganti, dah dijangka sesangat coz tiap kali cuti raya cina jer, mesti sekolah dia nak horay2 satu minggu. dah namapun sekolah cina kan.

so kelam kabut aku nak nyiapkan nasi lauk abang, bg dia makan, goreng sosej plak utk bekalannya. nak suapkan lagi makan. pakaikan baju sebab asal aku suh dia pakai je dia dok meleka depan tv.

img062831

gegirl yang sibuk nak ikut anto abang ke sekolah. untuk pertama kalinya dalam tahun nih, sirman anto abang gi skul ari sabtu heheheheeee dan rasanya adalah berbulan2 dia tak pernah nganto anak dia pi sek NK kan.

Sepatutnya aku kena ikut sama pi anto abang, pastu aku nak pergi kedai teruslah, ater dah anjakan masa aku lari dek gas abih, so sirman n gegirl je lah pi anto abang. nak tunggu aku oh lambat siot. mandi pun blom lagi mak nye, nak tunggu aku siap ada gak abang sampai skul at 130pm plak.

Now masa buat entry nih, aku ngah pikir….

nak mandi nak berjalan ke

or nak tidur petang

itu katil kan

memanggil menyeru ku sambil menyuruhku menutup curtain bilik

tidur dalam kegelapan

wuiiiii!

Comment: 29