School

Ragam anak2 kita…

img00778

wayooooo! ko dik, sampai awal sekolah. she s the firstttttttttttttt person ko sampai kindy dia ari apa ni yer..ari kamis kot. gilo lah awal. dia ikut bapaknya anto abang, kadang2 mood dia ok dia nak lah dating ngan bapaknya kat amal mamak tu tp kalo mood dia malas dia suh anto je terus pi sekolah. so this wk dia cakap ‘gegirl tak nak dating ngan daddy kat hajris, nak terus pi skul’ (semua mamak kat dunia ni dia panggil hajris tak kira lah QB ke Amal ke Kayu Nasi Kandar ke).

img00779

sebab pagi2 buta sampai bapaknya siap snappy2 gambo dia and temankan dia kejap. cikgunya adalah dah sampai tp dok rilek lah kan main2…dia suka smapai awal rather than sampai lambat. pagi jemaat plak dia suh aku anto so bapaknya kuor ngan abangnya, bila dia tengok abang dah siap dia baru nak mandi, member sudah sentap.

dan2 tuko pikiran nak suh bapaknya antar, ko dahlah tak mandi kuasalah kan bapak ko nak tunggu kang lambat plak abang ko. siap mencebek2 and meleleh ayo melalak menangis. pagi2 jemaat dah buat drama woooi!

IMG08553

IMG08554

IMG08555

wah abang pakai baju melayu merah, nak pi menikah ke? hikss….ada majlis apa tah kat skolah agamanya aku pun tak tau. udahlah baju2 melayu dia aku export kat umah toknya, sekali bila dia balik kamis dah mencanak suh amik baju kat umah tok. abang ni kadang2 pagi2 lawak gak lah…

kalo dia bangun, dia tau bapaknya yang anto kan, dia sendiri yang kejut bapaknya. tp dia lam ngigau2 nak masuk bilik ayo tu dia kejut ‘dadaaaa, bangun’ dadaaaaa.

wahahahha

tetiba bapak ko jadik dadaaaaaaaaa. apa dah!

ada satu malam baru nih, dia tidur bilik dia pastu dia terjaga masuk bilik aku, that time not even midnite yet, ‘mommy, nak towel  nak mandi’ woi ko pi sambung tidur balik, lom pagi lagik, tengah malam pun blom. agak2 lah kalo ngigau tu…asal bangun je nak pi skolah.

there s one time dia bangun gila awal, at 4pagi kay, dia bangun mandi tengok makpak tak bangun lagi siap kejut, alloooooooo abang ko naik lah atas katil balik bang, baru kol 4 pagik lah. tidur balik ngan baju sekolah agamanya.

dia agak disiplin lah tang sekolah, aku rasalah. satu pagi gak dia dah siap berbaju biasa dia bfast depan tv, sebab nak catch gak tengok kartun. sekali pagi tu dia kuorkan buku sek NK, buat homework. aisay aku ingatkan hwork dah siap. rupanya cikgu NK yang ngajar subject BM sangatlah garang, so dia bangun jer benda tu yang dia ingat dulu nak buat. tau ko takut ngan cikgu tu yer…

ragam anak-anak kita. ragam aku masa kecil pun ntah…hahahaha malas nak cite ar.

Comment: 14

World Dating Day :)

img07844img07843

wahahhahaha! arituh dia nya art class kan, tp kali ni dia tak bawak balik lukisan dia..katanya cikgu tampal kat board…cehcecehhh ni mesti cantik la tu sampai dapat appreciation tampal kat kelas kan…

aku tak pandai menilai seni lukis, tp apa yang anak aku conteng tuh sume nya lawaaaaaaaaaaaaa! ahwhahahhahaha, katanya mak kan, mak mana yang kata lukisan anak nya tak lawa.

tp ada gak lah tak lawa but kitorg ckp laki bini jer lah, cakap depan dia kang, sentappppp seii. abang dia je yang boleh kutuk drawings dia, coz abang dia malas nak jaga hati sentap adiknya.

img078472

khas utk kasut dia jer, siap ado namanya lagik..

img07848

arini dedua anak aku pakai baju sejuk, ujan mahhh…..

img07851

kali ni aku anto dia sampai kelas, sebab aku ada banyakkkkkkkk masa terluang arinih. oh ini adalah gambo fresh pagi tadi yer :)

img07852

n bila aku dah anto gegirl, tak sah lah kalo x menjengah anak bujang ku yang ngah rehat sek agamanya…abih je makan, aku terus pecut to service centre, fetched sirman pulak. dia pi nganto keternya service.

kami berdua arinih cuti sedating if u nak panggil gitu can so lah. takde sbb pun cuti, just nak cuti berduaan, at least sekali lam 3,4 bulan hah…nak ngk wayang pun malas, nak pi berjalan berdua pun malas

balik dok umah tengok dinding ke tengok muka memasing hahahaha ye lah tu, lagik lah molek.

btw senin ke selasa ada entry jual tudung and kain ela, malas aku nak haplod arinih, jemaat mar, ramai kot cuti kan…so relax je lah sket.

wkend nih adalah ari aku ngan anak2, depa ada program, and aku lak free from any blog event….sangat sesuailah, kalo idak ai m gonna miss their session.

Comment: 13

Exam season…

img07398

setiap hari, kalo ari biasa takde exam, sirman will look after kid’s homework, aku tak usik langsung at all. tp bila musim peksa, aku yang take over 100%…

just on sat nite, sblm maghrib gitu, aku dok buatkan abang nya maths cino, iskk lecehnya hai, nak google pun kuor buku jer, soalan2 basic takde pulak…

n aku dok pikir nak lari pi popular book kat petaling street tu jer (coz that book stores adalah sangat2 famous di zaman usia remajaku) so aku ingatkan tu jer tpt nak tuju. but bila sirman cakap kat area umah kitorg nih pun ada satu kedai buku which is just next to Maybank.

hemm…since abang dok bz ngan assignments lagik, nak bwk kuor sume eh remeh. aku salin baju pi sorang2. sirman tunggu umah ngan anak2…

img07399

sepantas kilat aku pi, amik capai amik capai amik capai….lam masa setengah jam je buku2 dah penuh kat tangan aku. suka mamak tuh tengok nya banyak aku amik buku latihan…

img07400

4,5 keping for gegirl and lebih 20 keping for abang…kan aku cakap aku main capai jer. harga buku sebijik  paling mahal is only RM7.90 paling murah is RM3.50. total up seratus lebih so dapatlah 10% diskaun. sumer buku ada dari kindy sampai ke STPM. ha kompem lah aku jadik peminat tegar buku2 exercise bebudak nih utk kedai buku nih.

x payah aku pi jejauh dah…specially lari to Kedai Buku Popular di petaling street tuh. Bandar Sri Permaisuri penuh dengan segala kedai yer.

img07401

img07406

balik umah baru le semangat bebudak ni menambah minat nak buat homework…

img07410

n sepanjang ahad, aku tak kuor umah langsung. abang pi taekwando, sirman anto. gegirl pi gimnastik pun sirman anto. aku dok umah dok revise sume buku nih….and abang lak kalo mengadap buku suka kalau mak nya dok sblh sama….so ngan aku2 sekali lah jadik student Year 2.

just that kedai buku tuh tak banyak buku for chinese student. ai mean kalo aku nak carik mathematic cino, ha jumpa selai jer. takde banyak option.

exam season gak abang nya waktu tidur adalah lambat sket, coz dia kena buat latih tubi gegila, when your children are studying in chinese school, they have to study extra hard. udahlah waktu pagi anak aku tak leh nak buat revision at all coz ada sek agama kan, so dia rely on waktu malam je lah for godek buku.

ahad malam arituh sampai sakit2 tekak aku dok buat spelling ngan dia, udahlah aku ni temper tinggi jer.

pengorbanan

tertib

beratur

nyaman

ha 4 perkataan tu dari ejaan dia yang sampai sudah aku hapal kay…out of 20 words for ejaan melayu, 4 tuh kemain payah nau dia nak hapal. sudahnya pagi sblm pi sekolah NK, aku siap buat final spelling over the phone lagik.

n bila aku ngajar anak2 aku, sirman is not allowed to kaco, kadang2 dia jenguk gak pintu bilik bagi hint ‘udah2 lah tu’

lagi aku jegil mato ado ler….

Comment: 18

Gas Power!

img06282

sblm ada yang berbunyik, aku namakan entry ni as Gas Power coz gas masak aku dah abih masa aku ngah sibuk masak. eii dol tol. The orang gas nih plak amik 25min to send the new one. lama ok 25min. dahlah anak aku nak sekolah arini. ye arini sabtu ada sekolah ganti, dah dijangka sesangat coz tiap kali cuti raya cina jer, mesti sekolah dia nak horay2 satu minggu. dah namapun sekolah cina kan.

so kelam kabut aku nak nyiapkan nasi lauk abang, bg dia makan, goreng sosej plak utk bekalannya. nak suapkan lagi makan. pakaikan baju sebab asal aku suh dia pakai je dia dok meleka depan tv.

img062831

gegirl yang sibuk nak ikut anto abang ke sekolah. untuk pertama kalinya dalam tahun nih, sirman anto abang gi skul ari sabtu heheheheeee dan rasanya adalah berbulan2 dia tak pernah nganto anak dia pi sek NK kan.

Sepatutnya aku kena ikut sama pi anto abang, pastu aku nak pergi kedai teruslah, ater dah anjakan masa aku lari dek gas abih, so sirman n gegirl je lah pi anto abang. nak tunggu aku oh lambat siot. mandi pun blom lagi mak nye, nak tunggu aku siap ada gak abang sampai skul at 130pm plak.

Now masa buat entry nih, aku ngah pikir….

nak mandi nak berjalan ke

or nak tidur petang

itu katil kan

memanggil menyeru ku sambil menyuruhku menutup curtain bilik

tidur dalam kegelapan

wuiiiii!

Comment: 29

One day trip!

sekali lagik citer anak-anak kejap….semalam hari terakhir aku cuti, setelah sekian lama memerap kat umah, today dah back to work :) n aku masih lagi ngan tugasan ‘housewife’ bila x kerojer…gegirl muka engko macam x mandi pagi padahal dok berendam lam bilik ayo sampai aku jerit ‘mandi ke tidur???’

aku dropped off je dia, x penting aku turun pun…dia dah biasa sangat ngan sekolahnya.

dan saya memecut kembali ke sek agama abang…sblm aku sampai sms sirman masuk ‘ai have settled the fees‘ wah laju kan, kalo idak smlm boleh melepak gitu..tp dia bayo cepat pastu rupanya dia lari gak pi amal mamak tuh. apa yang syok sangat ngan mamak amal tu aku x tau ler…nak kata ada pelayan pompuan jelita ayu idak lak, mat bangla india mamak tu ramai ler.

roti canai le ek yang sodap?

today’s session, abang nya mood dah gumbira, dia sendiri mintak duit nak beli makanan…ok lah tu dari ari sebelumnya yang melembik nak mentido jer kan. aku pun bfast gak kat sini, makan beehoon, siap amik nasi lemak. tp nasi lemak tu aku x makan, aku bwk balik sampai kat parking aku bagi guard ehehheheh, aku dok pikir ni kang bila masa aku nak makan plak dah tentu ler aku nak masak.

sirman pi keje, tp aku lari pi ngaco abang jap kat kelas. tengok ustazahnya dari jauh..em ok, dah kenal and blah balik umah. aku lalok smlm…gamaknya penat sngt satu ari kat sek bebudak nih satu ari, so aku alarm jam kejap, and layan tidur. kejap je aku dapat lelap, bangun2 terus tanak nasi.

aku x make up x hapa, basuh muka pasal baru bangun tidur terus pecut pi sek agama abang balik…dia bukak pintu…ngan suara yang lembut menawan idaman kalbu

mommy, boleh tak abang nak ice cream?

emm…oklah boleh, nah singgit.

seronok tol dapat ice cream, siaplah atuk ko pasni, mesti dia pau atuknya nanti nih…ngan aku bolehlah once a week mintak ice cream, ngan atuknye, for sure atuk dia banje dia ari2 nanti tuh…

ha aku satukan lagik lak afternoon session, lepas makan bagai pi sekolah lah pulakkan, ni lah bag dia yang aduhh beratnya sakit bahu ko tau. dia baru sarung je dia dah cakap berat. aku pujuk2 dia tukar bag ke tarik tuh, pun dia x nak.

abang suka bag ni

ye la ko suka, terbongkok2 aku nengok ko bawak

ater kalo aku anto dah tentulah aku yang bawakkan bag dia, pasni ko lah kena bawak sendiri, mak ko dah x leh nak anto. atuk ko pun bukan anto ko sampai dewan…berat seii. serious berat. kalo a day before aku sangkut kat satu bahu kan, tp kali ni aku gigih gak kat dedua bahu, kalo idak sakit sblh …..

ngantuk menguap ko kan bang…masuk lalat!

ai can leave him here, tapi saje bersantai tengok dia lah…special moment camni like orang bekerja cam aku nih mmg suka lah nak spend a bit. ada gak aku usik dia mak nak balik nih, dia tahan2 nya aku, suh tunggu sampai dia naik kelas.

aku teringat sorang kawan aku masa sek rendah dulu, for 6 years mak dia bertangga kat kantin sekolah…6 years! kalo cam kita ni satu 2 ari busuk2 pun seminggu kan. tapi mak dia setiappppppppppp hari. dari darjah 1 sampai darjah 6. kawan aku tu lelaki lak tuh…apa kabar lah dia skang yer..last ai met him adalah 10 yrs ago, kesian gak tgk keadaan dia (x nak elaborate) tapi dia jaga mak dia balas budi bela mak dia yang ngah sakit…memang anak yang mengenang jasa mak nya betul.

there u go…babai abang. cikgu nya masuk je aku blah..borak2 ngan bapak daniel, diskas itu ini n callo. ramai makpak masa ni dok beratur nak bayo yuran, n ramai gak yang students yang makpak x kuasa nak datang, bagi je duit n borang yuran kat anak-anak…simple as that. luckily ai have settled his fees semalamnya.

aku terus amik si kecik, tak de plan pun nak pi sek abang balik for rehat ngan dia, even gegirl dok mengajak. mak penat weii..kang malam mak ko dah nak kuor balik so x yah lah kita pi. biar abang slowly ngan sekolah dia…si kecik ni lak aku amik dia dah kat kol 2, bukan main ngan baju sekolah lagik, neneknya malas nak paksa2 dia, she was so leka ngan colouring book dia, bukan main selebet dia lagik bila aku amik nih…

pusing2 balik tu lah aku cakap kalo jadi housewife, muntahlah korang baca blog aku yang asik menda yang sama je aku buat kan hikss…

but actually x lah, sejak taun lepas aku banyak dpt jemputan to cover lots of event yang nuffnang bagik, personal invite terus pun ada gak tp aku x leh nak attend, mostly masa office hour, camne nak pergi. aku kan ada keje tetap. even this wk pun ada 2 events, kalo weekend ke malam ke bolehlah jugak aku menyibuk2 buat review.

so sok sok kalo aku dah jadi housewife, dah jadi fulltime blogger ke, aku bolehlah pi attend menda2 tuh, lagi havoc gitu kan…lagi padat gamaknya. but pelan2 lah yer…insyallah one day one time.

Comment: 33