Mother’s Day

3 Mothers…

Few weeks ago was a Mother’s Day celebration. Few days before the event, aku cam biasa, aku dah sesiap  hantar bunga to my both mothers.

kali ni, aku antau bunga2 yang artificial, tak mau dah beli bunga hidup, pastu kering melayu. At least artificial boleh gak buat decoration.

IMG_5844

ada bracket tang RD tu coz aku rasa laki aku pun tak tau kot aku antau nih hahahaha…tetiba mak dia tq kat dia. mak mertua aku tau bukan laki aku yang handle bebenda gini, biasa le anaknya tuh, tu aku lom citer hok aku nya bunga mother’s day lagik kan…sat aa

IMG_6103

Ini pun artificial orchids, sent to my mak gak. But i didnt get any acknowledgement from my mak (sudah dijangka), coz usually she will always whatsapp or call me bila dapat apa2 from me. Understand the situation. Mak is not well.

IMG_6095

Mak is smiling but deep inside, she s sick. She s totally on her bed skang nih, dah pakai pampers coz she cannot move, kaki kirinya tak boleh bergerak, so kami adik beradik cucu2nya yang menjaganya, bawak dia pergi mandi bagi makan, pakaikan pampers. I didnt jaga her that much, but tidaklah bermaksud tiada langsung. While my adikbadik lain pi berjalan overseas baru ni pun, aku datang hehari jaga kekejap mak aku nih. Mandikan dia, pakaikan her pampers, buat apa yang terdaya. Tu tudung yang aku belikan for her, mother’s day. Dalam keadaan uzur macam ni, solat mak tak pernah tinggal, haruslah bercuci2 segala.

Sedihnya jugak, dia kejap2 panggil tepon msg aku suh datang jenguk dia. Dok kata takda orang kat rumah padahal ada je ramai orang kat rumah, bak kata anak2 buah aku, nenek ni saja nakkan attention acik. Acik tu aku  ler, nama panggil anak2 buah to me. There s one night, aku sangatlah superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr pancit, yang memang penat hazab. but bila mak tepon, terus sarung kaftan, pap dah ada depan mak. Dalam stage nih, memang tiap kali mak aku call ke message aku memang terus aku melompatlah, I wont be able to jaga her 24/7 but terima kasih to adik badik lain yang of cos take turn sentiasa berjaga sama mak kami nih. Doakan mak ajah.

IMG_6136

pagi mother’s day tu macam tetaun lepas gak, aku dapat special treatment. Bermula dengan breakfast on the bed…hiks. That day RD ngan anak bujangnya keluar pi beli McD Breakfast, hantar letak lam tray terus to my bed. Best betul jadik Queen once a while hahahaha….

Pastuh kami bersiap kuor coz aku ada event at noon so kena rush la sume program.

IMG_6107

at Publika’s Naelofar – kakak dapat lagi 2 pcs of khimar. She s now into khimar, itu pilihan dia sendiri, so untuk collection khimar Naelofar tu dia dah ada dalam 6 pcs gak kot. I heard khimar Vie Shanti pun the best but tak de kesempatan lagik nak belikan for her. Do they sell online> takkan? kena pi kedainya tu yang halahai.

IMG_6129

kita mulakan makan desserts dulu, kat Chocolate apa tah nun lam Publika tuh…

IMG_6155

Pastuh aku lari bertukar baju and depa menyambung makan kat lam Ben’s kot nih, lupa dah heh. But aku terus masuk Black Box FV, for the fashion show, laki aku antau sampai depan seats lagik, He was then left ngan kids naik uber hahahaha…coz memang kami datang sesama but aku kang nak balik camnakan…dia yelah lelaki and askar can be with him naik uber. Suka betul diorang naik uber, specially for my 3 kids, ini first time depa pakai that kind of service.  Cuma hari tu kakak tak dapat nak bekal memacam jenis lauk pauk or even mee goreng coz aku ada event.  Sekali tu je lah yang aku bz and tak dapat nak sediakan apa2, aku suh apaknya belikan la nasi ayam ke tapau bagai kan, or pizza ke,  nan hadoooooooo…depa dah mencicit mengejar masa kat rumah tuh. Biasa ler, kalau dah keje aku yang manage semua, bila aku takde, habis kedaung bagai.

Let s jump into the cards. Not about the gift…yet.

 IMG_6907IMG_6908IMG_6909IMG_6910IMG_6911

ini macam buku, the idea ni was done by Kakak, from the trio. But Abang dengan honestnya mengaku yang dia tak dapat nak joint buat nih coz he sangatttttttttttttttttt super bz bz bz, yelah dia ngah exams pun that 2 weeks.

IMG_6912IMG_6913IMG_6914IMG_6915IMG_6916IMG_6917

but this pink card, was from Kakak. She wrote it masa kat hostel. I love reading her notes, penuh dari hati tulus ikhlasnya, takde copy paste from the internet, not via google bagai. I know my kids mendoakan ibunya supaya bertudung tutup aurat, they never give up on me. This is the first year for Kakak being away from us, wpun kami jumpa dia setiap weekend but having her around, lengkap hidup aku, bila takdak, dah kurang sorang anak jauh dari ketiak ni kan. Her  card sangat lovely, sebak membacanya.

So gitulah, very simple celebration of our Mother’s Day.

Malam tu jugak, dan esoknya, aku terus demam! Bahang panas sejuk panas specially, tu yang melepek dapat demam, some more dengan back to back events. Tu sib baik aku dah cancel my Jakarta trip, else lagi ler……..

About the gift..hem. Baru aku teringat, i didnt get anything. Ooooo suami oi.

But for this year’s anniversary, father’s day and also his coming birthday, aku dah bagi a cash of RM10k and a bike (harga bike tu RM10k but aku top up RM7k, lagi 3k dia cover lah). So..ye lah, apa yek bini aka mak pada anak2nya ni dapat?

Bunga

oh ada lah dapat bunga ni, itupun aku yang pilih coz aku tau sangat if not laki aku akan belikan bunga hidup dalam kertas bagai tuh. Suh beli yang dalam vase pun dia sokmo buat dek jerr….so while scrolling belikan bunga for my 2 mothers tuh, aku print screen few options of artificial flowers, dan dah sampai. Bunganya sampai awal, depa pi sorokkan dalam lemari baju abang hahahaha….pastu bangun pagi ahad tu dah ada kat meja. Hah kan budget tuh, tak yah nak beli bunga masa raya2 nanti, dah ada for decoration kan….

Salam Ramadhan semua :)

Comment: 4

The Red Mother’s Day…

how s your Mother’s day celebration?

mine as expected bebiasa jer lah macam routines sebelum2 nih. Friday lepas nampak kat cctv anak2 tengah buat cards, lagipun abang cakap mummy jangan balik cepat. of cos ler depa nak buat surprise, kang aku balik habis kantoi pulak. hahahaha so cute le bebudak nih.  Jadi for that day, macam dulu gak, breakfast on the bed. I dont have to go down to do things (kononnyalah on leave jadi supermak, but nan hadonya, keje mak ni mana penah putus).

IMG_1898

betul2 aku tengah tidur (dah bangun pagi subuhnya yek tidur balik ler), so tak yah nak bangun awal sangat, hari mak gitu kan. Abang datang kejut dengan tray nih, wallah. tq anak mak. bapaknya yang siap2 pagi belikan pi keluar, mcd kau, better la ni dari dia beli roti canai ke nasi lemak. Itupun burger tu aku tak makan pung, super kenyang.  siap2 makan pun aku tak turun pun heh, melesei atas katil. best btol.

pastu aku dengo depa keluar, and aku msg bapaknya, dapur pekabau?

Dapur berkapau hahahaha

lagi ler aku tak nak turun hikssss

IMG_1917

they went out to buy bouquets for my mak ajah.

in between also, we had made an arrangement for the bouquet to be sent to my mak mertua di Kapar nun

IMG_1935

lam jam 3pm gitu, after zuhur and nak kena siap2 bagai segala kan, so kita amik mak ajah, wanted to tag abah along but my abah tak sihat, dah almost sebulan kena gout tak dapat nak berjalan sangat. Jadi kita kidnap mak cecepat lelaju lah, we have 3 hours max untuk pulangkan mak hahahaa….lagipun aku kan tak suka nak kuor rumah lelama if anak2 esoknya sekolah, banyak hal ler nak buat.

Zeeshan tu sampai tertidur2 lena dalam dakapan neneknya…

IMG_6019

IMG_1976

we went to klcc coz the closest mall to us and also aku sangat sangat sangat familiar with this mall. Ikut hati aku lagi ler nak makan depan rumah jer hheehhehe, taun lepas kita makan kat area rumah gak pun but yelah once a while. but RD didnt book anywhere for late lunch nih, jadi kita redah Madam Kwan, tau memana buffet hi tea pun surely fully booked.

IMG_2056

makan dan makannnn dan berceloteh

IMG_2066

meja sebelah ada bunga hidup, by the restaurant ler, boleh Zeeshan amik bunga tu and bagi aku. For you mummy, happy mother’s day. So sweet lahai ko anak….

IMG_2108

kemudiannya depa pergi Toys R Us, tak laratlah mak aku nak pusing jalan sama, so aku ngan mak jalan pepelan pergi ke Parkson coz we parked our car at that area. Dok ler sini setengah jam coz rupanya laki aku takde walletnya kat dia (he tumpang letak kat my handbag), gagau le abang berlari rempit dalam KLCC dari 3rd floor to ground floor. Takde mood ler aku kan nak menyopping coz temankan mak aku dok sini hah, takut dia boring, tapi rupanya tak yah teman pun takper, mak aku bz betul dengan dunia semasanya. Tangan asyik kat hp jer mak ajah sorang ni tau.  Aku melepak jer ler tengok orang, coz biasa dok KLCC ni takde nak lepak2 sini tengok orangkan, pas makan soping segala balik opis naik atas.

IMG_6027

IMG_6028

IMG_6031

IMG_6038

Drama betullah nak tunggu Zeeshan pilih toys dia, last2 bas panjang yg dia sebat padahal ada lagi worth boleh amik. Dah itu minatnya.

IMG_2048

So happy mother’s day, we sent mak balik rumah, and lagipun semua belum asar so nak kejar asar bagai. Malam tu kita keluar lagi coz my colleague aka my neighbour nak belanja us makan, jadi kita dinner kat near by rumah jer sudah, steak house (aku kan kalau boleh semuanya nak dedekat rumah jer, malas nak pergi jejauh hahaha).

Actually I wanted to drop by at Chanel KLCC tu coz i want to get something there since the husband have to ganti my kasut kan hahahaha…kot le aku leh upgrade benda lain kat situ but since mak nak pergi tengok cucu kat Toys R Us pun tak larat, jadi agak mustahil aku nak bawak mak jalan ke KLCC. Maunya kalau aku beli situ kang mak akan cakap eh bak sini duit ko tu, mak antau ko Umrah minggu depan hahaha…mak mak. Apapun, so nice to spend time with my mak for the mother’s day, for my mak mertua, should have taken her a day/2 days before, but takpelah we did sent bouquet to mak mertua gak also calling2 bagai. The thoughts that counts too.

Comment: 2

The new reds…

IMG_1870

isnt he cute? hehehehe…tau dah malu kalau tak pakai baju. Tu lah kuor rumah ikut mak kau tak nak pakai baju, so bila nak tgk abang kakak lam dewan, menggelupur carik shawl suh maknya lipat coverkan.  Udahlah masa ni hujan too.

IMG_1863

dah lama betul aku tak jenguk depa main badminton sini. their routines, coz selalunya apaknya yang amik antau bagai, if aku amikkan pun, aku tak tunggu dalam, aku tunggu kat luar jer nanti depa keluar ni. But this one coz aku sampai awal jadi saja le lepak 5-10min sat ngan Zeeshan.

Abang walaupun dah left the school tapi masih lagi berulang datang for badminton training, yelah Coach yang ajar dia sejak dia darjah 1 tuh. Kekira, dah 8 taun abang dengan coach nih, for kakak pulak dah 6 tahun gak lah. Ni kalau akhir taun depan kakak leaves the school, kita akan sambung gak kot training badminton depa sini.  We ll see how macamana, Depa memang sangat cintakan badminton and the coach pun baik.

IMG_1883

Bunga Mother’s Day from my kids to me, dapat malam sebelumnya.

seharian tu laki aku kat luar, for months aku suh dia pi belikan my red stuff (4 items) but we ve been busy. Always time factor lah, nak pergi sesama pun payah gak, coz kids pun ada hal memasing. Jadi hari tu kita split. Laki aku keluar 8 hours hari tuh, so aku jadi supermak ler handle memacam. First thing first menyiang ikan ayam udang segala yang my mak hantar. Sebelum tu aku pi amik our helper to do the ironing. Dah kena kuor rumah. Pastu keluar rumah lagi hantar kids pi tuition, then balik rumah, keluar rumah lagi untuk amik depa dari tuition to badminton training. Pastu balik rumah rehat lepak jap, and keluar rumah lagi ngan Zeeshan angkut kali ni hantar our helper balik pulak, and singgah school amik bebudak from training and balik rumah. Omanghaik, betul pancit hakak arituh.

Jam 7 apaknya baru pulang, after pergi to 5 locations, ha kau. Itupun cecepat siap lelaju mandi maghrib bagai and depa bertiga pi layan Capt America pulak. Cadang asal nak bawak Zeeshan but aku tengok trailer macam tak sesuai ngan si kecik tu, aku memang tak minat le all superheros bagai nih. So depa layan bertiga yet, Zeeshan tidur and aku melayan keje sendiri.

IMG_1907

antara barang yang dapat RD jejaki, the red chandelier!! finally mendapat jugak.

belum pasang lagi coz misi belum berakhir. so simpan dulu.

for 1 year tempat chandelier kami tak berpasang coz i really want the red one, not gold silver maknek, mesti merah merah merah

IMG_1894

this one is bonus. He sent me this lampu merah tinggi, gila ko tak nak!!! of cos i want. The price is not that expensive, coz ada similar to this lagi bagak i found dulu lam RM1k, jadi ni about tak sampai RM300 kot.  Malam tu gak cik abang ai pasangkan hehehe….dia tau kalau tidak kang aku surely macam tak leh tidur kot hahahaha. but lampu chandelier tu memang tak boleh ler dia pasang malam tu gak, gila kau, tu kena panggil lampu man dia buatkan, tinggi tu ceiling nak panjat bagai etcs.

Another 1 item will be delivered insyallah in a week time, dan satu lagi item masih lagi dalam pemburuan, he will sambung lagi the mission weekend2 akan datang…

Building up, decorating the red house is not one a day job, very the years punya planning, so that s why kita tak pernah in a rush. Itupun i m still timbang kati periuk untuk pergi Jakarta to tempah my curtains.

Comment: 2

For my Mother’s Day…

image

wishes untuk korang ibu-ibu semua…..

IMG00600-20120512-2359

cards dari anak2….kelakaulah budak2 nih, depa dok communicate each other ngan bahasa mandarin coz tak nak aku tau rahsia depa dok buat kad and hadiah2 tu sume. Pastuh kad2 tu memang depa beli ngan bapak depa, but Gegirl ada dapat 1 lagi extra kad katanya cikgunya bagi suh bagi mak memasing. Pastu Gegirl rajin buat lagi satu menda tetiup kanan tuh kalau bunyik dah macam wisel jer…dia belajar kat sekolah buat tuh sumer….

Kad anak bujang aku paling simple, very plain and kakak very the colourful coz dia kan suka colouring….

Semua ni dapat a few min b4 the midnite of 13th May 2012.

IMG00602-20120513-0006

bapaknya sedang melunaskan kewajipan terkahir malam tu untuk si kecil….malam tu jugak bapaknya kena terbang ke Kigali, Rwanda. AGAIN! nanti kita letak lagi gambar negara tu yek, macam le aku yang pergi. in which i wont go lah country gitu, takut. Dia pun kat sana memang kalau bukan sebab kerja, takkan dia pergilah kan…

Ditinggalkan baju 3 helai untuk setiap anak andai merindu2. Dan pada aku ditinggalkan tanggungjawab untuk aku uruskan family, a to z. Cam biasalah kan mak merah for being Supermak again. Cam tak biasa. 11 tahun dah gini.

IMG00604-20120513-0151

hiks..maknya cepat merajuk…kad pun nak tulis pasal merajuk.

on mother’s day itself, dia mintak approval nak ada akaun twitter and FB. eiii ko nii!

IMG00608-20120513-0152

kakak, so sweet….

mana dapat all the words ni kakak?

from the 2nd card :)

IMG00610-20120513-0153

2nd card from kakak :)

comelnya cetusan hati.

takde pun kami pergi makan2 ke hapa, coz …adalah nanti citer. bukan jer sebab bapaknya out of country.

IMG00611-20120513-0155

 hadiah paling jimat untuk maknya. bukan aku favvy menda nih tapi depa, pastuh dah bukak diorang yg makankan….

IMG_1583

tolong tolong, packkan saya sama nak ikut bapak saya!

Comment: 29

Mom’s Day!

camne mother’s day korang? oh me ahhahaa….!

pagi sunday tuh akhirnya dapat gak mengada2 breakfast on the bed, McD lagik! pastuh sirman sambung balik tidur, ater dah kuor pagi beli McD kan… wa melengkar buat kerja ngan budak2, cukup time suh Gegirl zikir kat telinga bapaknya suh bangun and chow kita pergi Kelana Jaya. Restaurant nih Sirman dah penah makan ngan team dia, so dia dok puji sakanlah ajak lunch kat sini.

Chinese Muslim Restaurant Dong Yi Shun nih diorang makan sodap. tapi tekak haku kuranglah.

IMG_2480

Gegirl napa?

Gegirl mabuk car lah mummy

hahahaha…mana le dpt word mabuk tuh.

Dengar abang cakap, peninglah pala Gegirl naik kereta tadi…

denyut2 le maknya picit palonya, katanya mabuk darat kan :)

Menu kita amik, siakap steam, udang masak butter and ayam masak cili kering. takdak kuah kor…tau le kan chinese style masok kuah takde so mbe pasal tu lah yang aku kureng sket. tak berapa kick to my tekak but depa 3 makan ngap ngap jer.

IMG_2460

a nite before, budak2 dah siap bagi hadiah awal. sungguh2 betul diorg nih. ok ada citernya. masa bapaknya kat Bangkok, aku tinggalkan webcam and depa borak2 ngan bapak depa, aku buat keje kat dapur. rupanya masa tuh Gegirl mintak 5 inggit dari bapaknya, nak beli card and bunga untuk maknya mother’s day.

so bapaknya kata boleh amik daru duit tabung dia. ooo ada plan belakang depa nih.

The next day, on Friday Gegirl pi sekolah agama beli 2 bunga plastik tuh, ada le makcik kat sek agama anak aku tu jual kad ngan bunga. tapi dia tak cukup duit, dia beli bunga 2 coz satu for abangnya, on behalflah kan. Depa dah pakat 2 beradik, abangnya tak pat nak beli coz ada xtra class kat NK, so adiknya tolong belikan.

ok settled tuh, kad takde pulak. The Sabtunya, abang tak sihat, so depa skipped tuition class and Sirman bawak Gegirl pi Jusco, beli groceries stuff. I dok umah jadi Queen teman abang.

N kat situlah dia beli cards, for her and for her abangnya gak….bayau dek bapaknyalah :)

IMG_2467

n Burberry perfume + lotion set, of coslah bapak depa bayaukan. depa sorok ni kat satu port, aku terjumpalah pulak, hahaha betullah mak mak kan, manjang je tau kat mana anak2 nak sorok gini. so that nite kita hugs and kiss and tu pun Gegirl nak jugak beli lagi kad mom’s day kat sek agamanya. Aku cakap tak yah ler, cukup ler dedua kad ni hah, tak yah kad pun tak n gaper tapi diorg nih dah dari tadika dari kekecik diajar mother’s day kat sekolahnya kan, bapaknya pun ngajar gak so tu yg tak yah disuruh2 diorg nak jugak belikan….

she beli jugak card tuh on Monday but simpan so can be used for her mom’s bday pulak katanya kan….

gegirl gegirl…

IMG_2477

Red Family on Mother’s Day….

oh on the card, Gegirl panggil herself as Kakak :)

Comment: 37