buka puasa

Back to Le Meridien Buka Puasa!

20130621_185603

Bahang Ramadhan dah mula terasa, minggu depan kita dah puasa. Sana sini sibuk promosi Buffet Ramadhan, bukan promosi puasa jer, promosi raya pun dah kuor eh! Memang dah bertahun kebelakangan nih, kita dengar promo Raya lagi hebat lelebih dari Ramadhan yang belum mampir. But tu lahkan, semua berebut2 nak buat marketing.

Macam Le Meridien pulak, dah tentulah promosi Buka Puasa Ramadhan harus dilakukan sebelum Ramadhan, kang kalo tidak, kita mana nak tau apa yang ada promosi Ramadhan 2013 kan?

20130621_190704

Seperti tahun lepas, Buffet Ramadhan Le Meridien memang wajib disinggah. So a few weeks back sempatlah aku menyinggah ke preview Buffet Ramadhan depa untuk tahun ni pulak.

Masuk-masuk jer ke Latest Recipe Le Meridien ni disambut dengan chocalate dan strawberry fountain yang memang mengiurkan sampai tertelan air liur aku! If hangpa remember, huh ini memang berulang abang kakak tibai makan choc tuh! RB tahun lepas kecik lagi…..skang huh kalau dia ada ni mau dia langgarkan pulak fountain tu woiiii.

20130621_190050

So sebelum aku mula makan baiklah aku snap-snap gambar makanan-makanan yang istimewa dihidangkan kat Latest Recipe Le Meridien ni. Kang kalo aku dah start makan memang tak rajin la kan aku nak snap-snap ni. One of my favourites, siput sedut masak lemak. Awesome!

20130621_190114

Kari ayam, my second favourite :)

 

Jun 21, 2013 | Siput sedut belitung by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190203

Sudah semestinya segala jenis ulam, sambal belacan, sambal kicap, cicah asam, cencalok budu semua ada. Tapi minta maaflah ya, i tak makan semua ni…coz ni semua tekak laki aku, not saying that ai tak tekak melayu, obviouslylah kari ayam and siput sedut aku punya favvy kan, but aku memang tak berapa ulam-ulaman nih.

Mungkin tunggu naik lagi meningkat umur baru nak makan kot hahahhaaa

20130621_190218

Dan juga ada segala jenis kerabu

pun pojaan laki akuuuuuuuuuuuu!

20130621_190224

Dari hujung ke pangkal, kiri ke kanan pelbagai juadah telah sedia untuk dinom nom nom hiks :)

20130621_190312

Juga ada section Indian food di mana ada roti nan dan ayam tandoori serta dhal, nasi bryani dan macam-macam lagi.

korang kalau skang memang tak nampak nak pandang kan, tunggu masa bulan puasa, haaaaaaaaa….tergeliur nak amik semua

20130621_190417

Minuman sejuk pun sampai 4 perasa disediakan, minuman panas pula of cos ada, kopi, teh dan semestinya teh tarik.

baguslah Le Meridien, tak kedekut. Some hotels sangat berkira, air sejuk 1-2 jenis jer….

20130621_190502

Tak lupa kuih muih melayu tradisional kita sebagai pencuci mulut. Tak tau aku nak makan yang mana satu!

20130621_190510

Ais krim dia pulak walauweiiiii, siap ada macam-macam topping. Kalau bawak my kids ni mau tempat ni jadi ‘library’ budak berdua tu.

and dia orang bersama bapaknya pun dah bergabung menyuap aiskrim ni kat adik keciknya…

adiknya pulak tengok orang makan aiskrim, dia pun nak kelecap2 sama….

20130621_185938

Cepat-cepat buat reservation so boleh chop windows seats hiks :)

Jun 21, 2013 | My teppanyaki sedap sedap Le Meridien. Buka puasa preview by redmummydotcom on Keek.com

 

IMG_0304

My third favorite, oyster :)

tengok keek2 yang aku sempat tibai, rugi ler kalau sapa tak geti makan oysters! but makan nih jangan bebanyak, amik buat cukup rasa

itu cukup rasa kak red ke, sampai 6,7 ketoi?

kenapa? banyak keeeeeeeeeeee? eh sedaplah, ai suka oysters!

Jun 21, 2013 | Kegilaan oysters mak merah by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0307

Dim sum pun ada. Favorite aku gak ni. Eh semualah jadi favorite aku macam ni hiks. Habis lari diet aku ntah ke mana.

oh takyah diet sangatlah, aku ada plan pun pas raya, jadi sementara boleh makan, kita cuit2 le apa yang ada kan….

Jun 21, 2013 | #GBM for buka puasa preview Le Meridien by redmummydotcom on Keek.com

IMG_0327

aku datang dengan my GBM girls dan kaum kerabat memasing….

Jun 21, 2013 | Choc fountain by redmummydotcom on Keek.com

20130621_190342

20130621_190350

20130621_190402

Akhir sekali penutup perut kitorang ialah pencuci mulut chocolate dan strawberry fountain dicicah strawberry dan mashmellow. Marveloussss sangatt weii!

Dah jadi signature mark pulak the choc fountain tuh….

IMG_0313

lawa tak hasil choc tuh? RD beria suh amik gambar gak, katanya seni lukisan dia kat plate Redmummy. aku tengok macam….emm, oklah tak lawalah Yang. hahahahha! jadi baik ler makankan jer….

Thanks Le Meredien for having us,  mungkin gambar2 yang dipamerkan di sini tidak banyak but boleh chekc out their site, and with hundreds of dishes, sedap dan lazat memang berselera! Jemput ramai-ramai buka puasa nanti! Harga bermula dari RM88++ to RM128++ per person Bak kata the Executive Sous Chef Zubir, Le Meriedien yang bertanggungjawab dalam penyediaan buka puasa ini ‘The menu was crafted as reflection of food I grew up with that is non-pretentious and just honest malaysia food at its best.I do hope that when patrons try our food, it would reminiscence home cooked food”

Baiklah Chef Zubir, anda benar….di Latest Recipe Le Meridien, benar-benar mengembalikan kenangan menu kampung semalaya! I ll be back!

Comment: 8

Kembali berbuka puasa di Tropicana Golf & Country Resort!

IMG_9521

Kemerahan kau! Aku dok gila le betul beli kaler merrah, ni stock ke empat merah menyala yang aku ada in hand. This is from MAC. Ruby kalo tak silap namanya si merah nih. pi beli sendiri ye dik, jangan suruh akak. hakak ni super bz…

IMG_9556

Bz bz pun sempat la jugak aku layan preview Buffet Ramadhan 2013 Tropicana Golf & Country Resort hiks

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan puasa dah kita. Semua tak sabar menunggu bulan Ramadhan ni. Ye lah selain bulan puasa ni untuk kita semua menambahkan lagi amal jariah ibadat kita semua, buffet ramadhan pun antara yang ditunggu-tunggu jugak oleh kebanyakan kita. Mungkin tak setiap hari kita buka puasa di luar, tapi for my family, weekends memang wajib buka di luar coz weekdays dah homecooked. Tu dah memang anak2 punya permintaan.

So for this year, kita kembali ke Tropicana Golf & Country Resort!

_DSC5260

Spread yang beso dan panjang, hujung ke pangkal bagai. Aku memang sukaaaaaaa sangat ngan Tropicana punya spreadlah. Laki aku cakap, lain takde takper, tapi Tropicana kita kena cover, depa punya buka puasa spread memang so far payah nak beat! Dari A to Z semua ada kat sini, korang cakap lah nak apa, for sure ada. Sup gear box pun ada!

Dan aku berharap di tahun2 akan datang, Tropicana will never ever forget to keep inviting me to their preview buka puasa. Kalau takde, baiklah, saya akan menebeng jugak di bulan Ramadhan.

Ingat lagi last year punya buka puasa, first day ramadhan di Germany, tapi bila landed KL, sini baru 1st Ramadhan, so petang tu jugak kita bukak puasa di Tropicana yer! Booking kena awal buat coz Tropicana memang sangat full house!

IMG_9527

Permulaan plate, oh teppanyaki beef tu memang superbbbbbbbbbbbbbbb, sama ngan udang tuh gak! So la sedappppp, and aku gatal pi campur ngan kepok, very the Jepun Kelantan sangat, but enak sekali! Aku paling gilakan beef teppanyaki. Tengok chef masak teppanyaki, tertelan2 air liur dibuatnya.

I m so looking forward to have my buka puasa at Tropicana Golf nih, aku dah aim nak bawak parents kali nih, mak mertua sekali. Wahai ipar duai biras ku, i’m taking mak to buka puasa kat sini, nak ikut keeeeeeeeeeeeeeee?

IMG_9539

Ini plak plate kedua, rendang ayam, lemang dan murtabak, very the hari raya kay perkhhh

Korang kalau layan buffet, nasi kena skiplah, kang kenyang, rugi pulak. Aku dulu cam tu ler, melapau satu hari puasa pi amik nasi, ha pastu, tak larat nak makan lain dah…but skang dah bijak, put aside the nasi. Gatah2 jer, so kita boleh merasa kalau tak semua, suku pun not bad kan. tu pasal kena amik sesikit. Jangan tamak.

Ajar anak2 sama, ni kang kalau tidak sume nak diamik sampai tak muat meja (cam aku anak beranak dan korang gak sama ler hahahha deduluuuuu, but skang sume dah hinsap kan!)

tropicana bloggers

Ada rezeki kena la panjangkan kat orang lain, baru lah bertambah-tambah rezeki. Btul dak?

Antara bloggers yang memeriahkan majlis sambil mengeyangkan perut – Lyn Yusoff, Ruby, PenMerah, Yana, AbangEnsem, Zaid, Eyriqazz, MelastikBintang, Shakiddo, Azrin akubiomed, Jocko, Kak InaKL diwakilkan anaknya, dan semestinya gambar2 yang cantik dari Lawa Photography dan partner! gambar yang tak cantik tu aku ler yg angkaranya, yang sharp molek vass, ko campak je kat Lawa Photography.

Hah camne nih, sile tekan google untuk dapatkan links depa, akak tak larat dik nak links sumer nih. But, diorang ni famouslah, takkan ler korang tak kenal dedepa sumer nih, kalau ai kenal, u sure lagi leeeeeeeeeeeeeeeeee kenal!

_DSC5267

_DSC5279

Lawa Photography terima kasih dengan gambar-gambar kalian

_DSC5289

_DSC5295

Bertemakan Rasa Kampung Buffet, kalau korang perasan bermacam-macam warung sedia ada untuk berkhidmat menyediakan pelbagai jenis masakan dan juadah untuk memenuhi selera tekak dan perut kita :)

_DSC5290

_DSC5292

_DSC5301

_DSC5306

_DSC5307

_DSC5309

_DSC5322

_DSC5338

_DSC5343

_DSC5350

Antaranya warung maidin, warung anika bubur, teh tarik counter, warung jagung rebus, warung italiano, warung itik panggang dan bermacam-macam lagi. Satay, seafood, ABC, kambing panggang, gulai kawah, you name it, mesti ada punya. Like I said, the spread memang banyak :)

 

S3 Tropicana

S3 Tropicana1

S3 Tropicana2

S3 Tropicana3

Aku sambil menaip ni hai terliur-liur tengok gambar-gambar makanan ni semua haih… kalaulah time puasa korang tengok gambar ni semua mau nya korang amukan merah kat aku kan hehehehehe…

IMG_9597

Terima kasih Tropicana Golf & Country Resort for the invite, dan extended to quite numbers of bloggers too.

Nak lagi aku jemput bloggers lain lagi but ai dah short handed, terkejar2 urus sana sini, sambil2 driving roger sana sini buat invite hah…sambil ngulit anak, matching mana yang boleh hadhir. Inipun luckily ai dapat bantuan RD to drive me there coz sepanjang on the road dari rumah ke Tropicana, aku dengan gadget memanjang, bukan surfing, but buat kejeeeeeeeeeee

_DSC5264

Aku dah cakap tadi, aku memang confirm satu family, mak ayah, mertua semua aku bawak nanti :) . Insyallah di weekend pertama Ramadhan, aku akan ke Tropicana Golf & Country Resort. Booking pun aku dah buat sesiap coz boleh dapat dok dalam bahagian dalam, got aircond marrr…

Kalau nak datang, I would suggest korang buat reservation awal-awal, contact 03-7804 8888 untuk tempah table. Harga kalau member resort ni RM70 dewasa dan RM35 kanak-kanak, dan kalo non-member pulak RM80 dewasa dan RM40 kanak-kanak. Pada aku quite reasonablelah harga dia untuk buka puasa ramadhan kan. Diingatkan, bukan selalu, once or twice a month masa Ramadhan tu berbuka di luar dah ok, dari ada yang hari2 pi buka kat luar, oh parah tuh.

Thank you Tropicana Golf & Country Resort and  Lawa Photography‘s team for all the wonderful pictures :) . So berselera dok? Apa lagi jom sesama kita buka puasa di Tropicana Golf & Country Resort nanti :)

Comment: 13