Secuit Abang Secuit Gegirl!

IMG_9673

tolonglah bang ko buat mulut cenggitu, jelek mak ko tengok tau…nak menunjuk pointing hapa pun, silalah gunakan jari jemari mu yer abang. pakai mulut lagi kalu, mak titik mulut ko…

IMG_9735

IMG_9736

IMG_9737

IMG_9738

waktu birthday party kat liza tuh

kan gegirl adalah menang the musical chair kan

so dia agak moody

menyentap2 menangis

pelik lak aku apehal lah dak kecik nih

dah menang pun nak meraung melalak

IMG_9747

IMG_9743

IMG_9744

gitu kau sangat cembeng

rupanya dia meraung melalak pasal dia ingat dia kalah lam musical chair tuh

coz dia ingat sapa yang kuor dr chair tuh, mmg pemenang, kiranya bila dia terakhir wpun menang rupanya kalah jugok kah…aiyoh. kecoh la

dah tentu ko menang jadi juara musical chair

dah tentu gak ko dpt adiah kannnn

cisss

IMG_9625

sukanyaaaa bila dah good mood balik

IMG_9753 IMG_9754

maknya adalah bengang bila tengok abang kuor masuk jalan raya menonong jer lari sakan

tak tengok kiri

tak tengok kanan

camne aku leh makan ngan tenang

nak dok mengumpat bisik2 blogging pun asik lah mata dok kena scanning kat anak-anak

sorang menyentap

sorang tak boleh dok setempat

IMG_9843

IMG_9844

mummy nak tau tak

gegirl dengar aunty tuh cakap aku and kau, berdosa tau mummy cakap aku kau

ye, sapa pasni nak borak2 ngan aku laki bini, sila gunakan ai you or saya awak yer. ko cakap aku kau depan anak2 aku, kenalah setepek kang. ai trained them not to use the word aku kau, ado gak korang cakap gegirl berbisik2 pasang citer pasal korang plak….

tu jor lah gambar anak beranak yang ado sket leh tempek kat blog ni ha

ada camera godang ni pun susah gak seii

sume gambar nak letak

bila nak diletak jadi byk plak entry

kalo aku tak letak panjangkan, jenuh korang melayan gambo plak…

Comment: 14

Bersama Mak Merah – Pemabuk

saye juz ingin meminta pendapat drpd readers redmummy..

sesiapa yg pernah mencintai,dicintai,menikahi dan seangkatan dgnnya dgn seorg yg kaki mabuk?

pada pendapat anda semua,adakah tabiat pemabuk itu dapat dikikis?

pengalaman anda juga diperlukan..bcoz,i think i’m in love dgn org sebegitu..

pls help me.. tq..

miss X

Comment: 15

Eclipse Shoes – 2 new collection

sambungan dari last friday’s entry on Eclipse shoes

IMG11114

yang kiri tuh, 5 inchi, RM189, yang kanan plak 4 inchi RM119

IMG11115

the 5 inchi, size ni beso, doesnt has mine, so if ada kat branch Eclipse lain, they will reserve for me..but seriously, aku tak kisah kalau takdak

sbb amoi tu cakap

kakak ni kasut tak sesuai akak pergi kerja atas klcc

ni kasut pergi event

kadang2 utk pergi goyang-goyang

hehheehhehehe…..rasa cam fazura jer kalo pakai gitu kau! hikss

IMG11143

it also has black colour

tp black tak berapa ngamsoi lah

IMG11147

from the side…lawa gak lam gambo

tp bila pakai tengok baik amik hok silver

IMG11149

dari depan

IMG11148

dari belakang

ha nampak tapak kasut tuh ada price tag kan

kowang kalo beli kasut jangan lupa tanggal the price tag yer, aku ckp pantang kalo nampak ada ladies nya kasut tertempek lg price tag, rasa nak je aku suh bukak kasut tuh meh aku bukakkan the price tag

IMG11150

belek telek, nak amik idok nak amik idok….

sudahnya aku tak amik, tp boleh lah buat modal review, sesapa nak beli tinggi 5 inchi tuh. saya tak kisah pakai 5 inchi ke hapa, pakailah 10 inchi pun bukan aku tinggi pun hahahahah…cuma saya ok lah jalan wpun kasut tinggi.

dah biasa ler…

IMG11112

NEXT is this shoes plak. yang gambo atas nih, the 2 left tuh yang 5 inchi review cite atas tuh yer. so yang kanan nih, 4 inchi plak, tu skin colour

IMG11116

ai kind of like it lah this shoes nih, RM119

gi opis boleh

event boleh

goyang2 pun boleh hahahahha (amoi amoi, goyang2 ko kata)

IMG11117

they oso have blue nih, cantik siot kalo ko pakai ngan jeans…

tetiba eclipse skang dah menarik pulak design dia kan…

ado 2 kaler nih, the skin colour and blue

IMG11131

ini pesyen2 lama da….tak tau bape harga hahahahaha

IMG11132 IMG11141IMG11133

syok pulak wedges nih aku tengok, but bila ke masanya aku nak pakai kan…kalo rimau belang tu dia cop merah, sure aku amik :)

IMG11118

next is this wedges

kaler tapak putih plus brown/gold

hitam plus silver

hitam plus kelabu asap

sama gak harganya RM119

IMG11135

purple shoes saya tuh, lam 3 inchi jer…kasut lama tuh, eclipse gak…jarang aku pakai kasut tuh lah…

IMG11160

ha yang putih gold wedges nih kan

hampir2 je aku terjebak nak amik

tp bila sarung kat kaki

cam tak kena jer

cam takde x factor gitu

citt

IMG11161

korang sesuailah kot

ngan aku tak kena aaaa  IMG11163

so aku try yang kaler lain

hok itam tp dia nya tali tuh ada silver sket

senang je kasut nih

ko pelekatkan jer  IMG11166

lipat2 kaki seluar

sbb wedges satu lg tak sesuai sangat pakai ngan suuor kerja

pakai ngan skirt ke kurung pun ok

IMG11168

bila nak nerai kasut tuh

buat catwalk yer

coz nak rasa comfortable bebetul

IMG11169

ada kasut yang size 5, sedap

ada gak kasut size 6 baru sedap

aku pakai size 5

tp still, size 4 pun kadang2 boleh gak sarung

kena try and buat catwalk lah

IMG11162

pastuh pikir lg

nak amik yang kaler mana

wpun dah cuba semua kan

takkan nak amik semua plak

ko gilo?

IMG11146

nak perasan sket bley?

apesal cam kurus je kak pel tuh

padahal…………………… :) (actually, ikutlah jenis baju ko pakai camne, ada leh nampak ko dobab, ada yg nampak kurus)

purple blouse dari ITC Kuningan, Jakarta = RM30

pants pun dari tpt yang sama, RM25

IMG11178

so aku amik nih, hok tapak itam tp ada kelabu silver sket atas pengikatnya RM119

IMG11174

dan yang ni 4 inchi, RM119, for both total RM202.30 pas discount, members marr…

aku ada Eclipse membership card, dptlah 15% discount. if u nak beli kasut kat eclipse klcc, pls roger me, ai can help u to pinjamkan kad aku…(dulu kekdah nak dptkan kad nih, kena spent RM500 kau, so aku ajak readers sapa nak soping sama ngan aku, kak didi was the one yang tolong aku soping sama)

lama giler soi aku tak beli kasut

specially from Eclipse. sbb aku sokmo datang dulu bulan2 lepas, design tah hape2, hok kali ni baru ok.

btw Eclipse bukan buatan luar, product malaysia, tp harganya memang mahal sebab the quality is good. most of my shoes are from Eclipse, and i m happy to be their loyal customer.

Comment: 17

Liza’s Birthday Party!

ya waduh, gambar2 lam entry ni

dah tak ikut susunan

jenuh heh ler aku nak update woiiiii, so aku tembak jer yer

IMG_9811

last sat, me and the red family pi melepak kat umah Liza, my blogger’s budddy aka MY WORKMATE lerrr! ai ve been knowing her before she joined the place we work lagik..ahahhaha nak jugak aku cakap kan!

btw tuan rumah yelah liza yang berpinky tudung itu. tetengah tuh Gina Manan, and aku adalah seronok coz tetiba aku tinggi??? aku tak pakai heel oi, wedges yang cepotek jer…

bangga bangga, kibas rambut sket weih!

IMG_9816

perhimpunan gang2 seopis dan sekerja….issue: ex gratia! :)

IMG_9831

lintang pukang kan gambar, so ni ntah bape kali makan for them, ai makan light2 yer. aku kalo umah orang mmg susah nak makan. mulut nak bercakap lg banyak dr nak menyuap

eh link for them sume aku letak kat bawah oiii!

from left kak ty, ayu the sun, sid, eliyashazeli and ayusolo yang tak sudah2 melantak kau kannnn!

IMG_9833

2 bujang hensem, sedang mencari bakal2 isteri…jugak my gang2 di where ai work mencarik seteguk SIY dan sepeluk perfume serta sebidang make up

hikss…

lurza and andy

anak2 dara…sila amik number yer semua, kat pintu 3 sebelah ujung :P

IMG_9836

punyalah gambo hujung2 woiii….ni dah nak abih majlis, orang dah kemas meja sebelah, bebudak nih tak geti nak bangun2 bambus lagi kay.

termasuk saya :)

IMG_9610

ahah! gegambo aku dah on track ikut jadual balik…inilah rumah besau si liza. cantik woiii. my 2nd time terjah rumah makcik tuh…ari tu masa raya open house pun aku ada mai sini gak.

farah lilred dik oiii – ko balik nanti kak liza ko buat bbq kat umah dia, bolehlah aka potluck RM di liza’s bungalow plak yer. eh ni utk farah tau, bukan utk semua orang. pengsan pulak liza nak cater semua RM’s readers.

IMG_9623

business talk, project aduan semasa to Gina Manan, anda ada masalah di Kuantan, jemput tanya Gina…

dan dan gina plak aku mangsakan :)

IMG_9672

the not so complete family of Gina Manan, baby tinggal…bawak 2 big boys jor sonang!

IMG_9631

kakty, awat la k datang asik ngan anak dara ko n si bongsu, lg 3 mana? si bapak n 2 lagik anak ko?

ko diam red, meh amik gambo

kak…ko kawin umur 19 taun ek kak? sonoknya tetiba anak dah beso kan…

ko amik gambar je bley tak red? mulut menceceh je tau ko

kak ty, ko setaun tua dari aku kan kak?

ok..x leh sambung, kang kakty pelempang aku …..hikss

IMG_9674

abang adalah menang best dress di birthday party anak2 liza nih, ha ekali 3 anak2 nya bday party dia buat yer…., jimat banjer. aku pun nak buat lah sekali 2. oh dulu pernah, skang tak pernah…

maunya abang tak best dress, sibuk bertie2 tu kan, ngan badge spiderman lagik. tie tu aku dpt free waktu beli kain baju diorg kat ITC kuningan jakarta, oi dia pi tuition kat SR tu pun pakai tie tu yer…

suh le cikgu ko jadikan ko pengawas nanti bang…ari2 kena pakai tie.

IMG_9702

ahah kita ada musical chair! game utk kanak2 riang ria…hosted by McD

IMG_9692

gegirl sangat determined utk masuk dan menang

**kalau ada yang buat citer mak nya yang over determined than anak, korang jangan percaya. diorg tu jeles anak aku menang! hiksss

IMG_9710

go gegirl go gegirl gooooooooo!

dress gegirl jugak dari ITC Kuningan, Jakarta, bukan yang recent trip, tp yang jan’s trip nya beli baru ni ha nak pakai…

IMG_9714

kan…bape puluh round dar…at the final stage tinggal gegirl and anak lelaki kecil nih…

IMG_9717

berkat sokongan maknya yang ‘over’ BERSORAK, makanya gegirl adalah juara musical chair, yey!

IMG_9720

amik amik adiah tu….amik…………!

IMG_9741

IMG_9722

next adalah game utk budak2 lg ngan makpak memasing…sirman le joined tiup belon tuh…nak suh aku?

aku senang je jawab

tak nak, kang lipstick gloss mummy abih licin

IMG_9724

abang adalah sekutu sama bapaknya main baloon

and ayusolo sengeh2, apehal ko? dah tau datang lambat, meh dok makan meh meh mehhhhhhhhh

IMG_9730

tetapi abang adalah menang untuk emm, ntah…main game baloon eh game baloon tu abang juara! wah

bagus anak2 aku

kekecik dah ada semangat sukan utk menang! amalkan yer…mak suker

IMG_9755 IMG_9756

IMG_9758

maknya sibuk makan

aku tarak kisah mar letak gambo tak de make up

makan cecomot

ke korang makan agak2 bersopan? sopan itu perlu tp jangan mengados ler kan…

dress adalah dibeli dari jakarta, eh bukan..Rumah Mode, Bandung. cardigan merah kecil tu aku beli kat ITC kuningan, ganteng murah 10 inggit je kot.

IMG_9769

happy birthday to youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

happy birthday to liza’s kids

Mira

Ilham

Baby

number 4 next year ek?

IMG_9757 IMG_9760

dan budak ini menang best dress kau! adiah nya ditaja khas oleh tuan rumah

bagus abang..kekecik dah menang best dress

x sesia ko bergaduh ngan mak ko nak pakai baju tuh

baju abang tuh, dah 2 taun beli baru ni ha dpt pakai, sirman bought kat US, ganteng bape besau size sirman beli dulu kan…

liza next year best dress utk makpak pulak ek

theme: red devil pls

IMG_9801 IMG_9802 IMG_9806IMG_9805

menarik pulak gambar2 aku ngah buat ‘aduan’ rakyat jelata kat gina kan…so ai tempek lah yer…

gina amik ler gambo2 nih

kat kamera ko takdak wpun kamera ko pakai ke main panjang lah lens wuiiiii

IMG_9807

IMG_9808

apa rahsia awak pakai baju putih ek? kalau anak2 aku pakai putih…..sama ada aku sental aku buang

atau aku suh diorg pakai buat lam umah jer

Danish is so cool and cold! hahahahahha masam je mukanya…ajak main pun tak nak

IMG_9858

over kan 2 orang nih. orang nama ayu ni memang over tau, gegirl tak eran pun tp si tudung biru dedua tuh yg lelebih….

hoi…balik oi balikkkkkkkkkk!

aik ayu the sun, penuh tangan ko ngan bag kuning tuh, bila plak ko beranak kecik weiii!

ha satu lg nak tau ayusolo adalah tidak pulang waktu kami pulang, dia adalah makan dan makan utk round ke 5 sama eliya. eli tu kita paham le kan, katanya mak yong.

IMG_9869

IMG_9865

ahah geti pun nak balikkan….

sempat lagi pose cantik sket

wpunnnnnnnnnnnn ada yang kata aku jap kurus jap gemuk. yelah, dulu lg aku berisi tp sbb dah ada SIY, kurang lah sikit isinya dok

SID serious nampak dah kurus, dia pun belasah SIY gak tuh

Ayu – The Sun ada keje kosong utk blogger dok?

IMG_9870

ni meh aku cakap kat korang yer, aku dpt aduan ada antara kamu punya RM’s car stickers tercabut keronyok. camne korang pasang nih?

aku ajar lg sekali

pas ko dah tampal, amik kain, sapuuuuuuuuuuuuuu ratakan. takdelah keronyok macam si ayusolo nya sticker nih. ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! amik kain di jemuran, hujan dah turun!

IMG_9874

aku adalah sangat rajin utk tepekkan sekali lagi semua bloggers yang datang to liza’s kids bday party:

ayu the sun

sid

ayusolo

kak ty

gina manan

eliya nya blog dah khatam watamat, moga anak lelaki mu lahir, beranak sihat yer dik..

IMG_9871

to liza, thank you for inviting red family to your kids birthday party

for the tapauan lauk, aku pass kat umah mak aku, aku tak makan kat umah la 2 ari nih

for frens / bloggers yang kami temui, happy to have a short little chat with all of you…

btw, 10min sblm sampai sid and ayu the sun tunggu the red family kat pass toll mana tah hahahahaha dasar aku tak drive so aku didnt care! the food was fantastic, the party, ada McD, eh bape ek nak jemput McD datang umah tuh…alah umah aku kecik ler tak leh buat party kat umah.

tengok anak2 orang buat bday party, aku pun nak buat gak lah. pdahal dulu tetiap taun buat. just that sejak bulan sept and oct memanjang jatuh ramadhan and syawal, aku sudah lost track dengan big party depa. we just held a mini tiny celebration for our own family jer. like this year, bukan aje ada ramadhan n syawal gak, ada wedding adik aku pun yor gak weii…

kalo bday anak2 aku pun dah aku cut cost, apatah lg bday aku, gila nak suh aku buat bday party over! saya tau letak diri saya di mana, sudah tua woii…kena seligi je ngan sirman kang mengada2 nak buat bday party RM plak.

IMG_9853

group photo sket….

abang first bday party was held at McD JJ maluri, big one.

abang 2nd year bday party aku ada rezeki lebih, buat kat one of the service aparment, in town center.

abang 3rd bday party buat kat emm oh tak buat sebab mak nya dalam pantang beranakkan adiknya hahahaahaha!

abang 4th bday party cums Gegirl’s 1st bday party buat kat A&W Pj

that was the big grand bday party for them…. means dah hampir 5 taun takdak party2 utk anak2 aku, except depa celebrate kat kindy and with family.

see lah…ada rezeki lebih mak kau buat yer. tp invite adalah sangat limited! kang korang jangan marah kalo aku limitkan invite woiii…ni bday party anak2 bukan potluck RM.

Comment: 20

New PAC Martha Tilaar’s stack

IMG11179

my 2 new make up set, 2 stacks of PAC Martha Tilaar! yey!!

IMG11191

the left one tuh yang aku beli dari asal aritu masa aku kat jakarta kan…so pas aku mokak2 cakap sorang2 lam blog kot pada sesapa yang pi jakarta leh belikan…

ada 3,4 orang offered…tp aku amik offer ‘sapa rasa rajin belikan, silakan, kalau hassle tak yah belikan’

resmi aku mar…

IMG11200

dan suaraku didengari…

sebab ramai nau yang offer kan…

sorang ni akhirnya kompemkan that she has got 2 stacks for me

wpun the top and the bottom dedua stacks baru tu serupa lah pulak warnanya…no hal!!!

IMG11187cer tengok, yang top tuh sama kan kalernya

n bawah tu pulak dahlah sama, aku nya old first stack pun ada gak kaler tuh, kira aku ada 3 warna yang sama

so yang 2 kaler sama tuh aku let go kat yan, harga cincai! no service charge yo. aduh, skang aku dengo ramai orang jual barang, dok letak service charge, perkhhh….

aku letak gak service caj kat blog aku kang!

ops sib baik orang yang belikan nih, tak pekena service charge.

for 2 stacks tuh ai paid RM160. satu stack is RM80 lah yer. sapa2 pi jakarta, carik PAC Martha Tillar, rembat nih. ada jugak dia jual sebijik2 tp rugi, lagi mahal. baik ko amik sekali bertingkat nih.

kak az, one gold to let go, mau enggak, aku jual murah kak, no service caj! bukan gold sangat, gold bronze the bottom sekali. aku ada 3 nih, ko nak tak satu kak az?

yan ko nakkan, kompem kan? tak nak kalu akak tolak kat readers lain kang…

IMG11205

kat sapa aku nak thanks nih…..

to Dee Kuntum my Baskin Robbin’s partner (kot ada yang terlepas baca, Dee ngan aku penah keje sama2 laga2 bahu vontot kat BR, 17 tahun yang lampau) gila lama kan! muka dee tak berubah tu pasal aku ingat dia lg till now hikss…

Dee – happy belated birthday, dah 35 ko yek? nanti ai sent my runner ye for the birthday present. tunggu runner aku nite shift lagik sekali kay.

keduanya nak thanks to kawan Dee – Wan Hasmat yang pergi Jakarta and sanggup melayan kerenah Dee utk belikan stacks nih and set2 make up PAC Martha Tilaar yang Dee tak bley tahan, from RM’s promotion. memula aku rasa macam guilty jer coz lam blog dia kata abih duit sopping, takut le kan dia advance kan duit dia dok beli nih punya pasal. tp bila dee cakap arituh dia kacau aku mintak number pak sulis, mintak all the currency converter tuh for Wan hasmat…wah lega sket. takde le aku rasa guilty bangat! mekasih ya Wan Hasmat.

so…ko nak aku pakai kaler apa?

ehehhehehe….

mari kita mewarna….

Comment: 7