RM Nak Kepoh tanya…

IMG08973

ada macam pink ada cam purple idok? aku blend ngan itam, tp actually the right one tuh macam tak berapa jadik, ni pun kan aku bilangg sambil aku make up si gegirl dok bersoal jawab ala inspektor gitu….

IMG08980

ahcakkkkkkkkk! itu sume make up tarak yang baru yer, except the spounge je yang aku tibai. arini as of today is wed, aku agak sentap coz bila dipaksa suh buat benda yang aku tak suka. ai dont have a choice, a must for me to do. grrrrrr!

aku nak kabo kat sini, yang Redmummy’s BMM tu kan, terima kasih yer sebab ado plak ramai yang terasa and terus zasss email kat aku but ada jugak yang buat dekkkkkkkkkkkk jer. kita sangka dia tak baca blog aku arini lah kot….

anw saya nak mintak tolong satu lagi, sapa tau kat mana saya nak beli itu jam chess? kan kita main chess tu kena pakai jam yang ada 2 muka cermin waktu tu kan, ha aku nak tau kat mana nak beli and how much? aku tak contact Persatuan Catur Malaysia yet, but if korang tau, pls help me.

ada orang nak challenge chess ngan aku, tapi sbb ni social game, kami takdak bahan, so aku nak pi le beli jam tuh. ai know harganya quite expensive tapi takper, aku suh ler Cap Kapak lam iklan2 aku yang banyak tu sponsorkan. hiks.

oi…sapa tau kat mana nak carik jam tuh?

Comment: 7

Vitamin Abang…

dek kerana entry tolong transfer kan duit malam tadi

aku rasa lebih baik utk selamat aku letak dulu entry Vitamin Abang wahahhahahah, tajuk pun ketara vitamin abang kau! sebab nak tunjuk proof wooiii, kalo idak kang mintak 10 inggit  dpt sms ‘nak makan ke nak buat beli make up’

so baik kita berhati2 yer hikss….

entry aku joli sakan beli make up, yang ala2 kadar tu jer, baiklah aku hold dulu, esok aku kuorkan ke malam kang kay hoii….sabau kay sabau korang ni aku makan soran2 kang…

IMG08983IMG08982 IMG08984

itu gambo the top 3 adalah Vidal Sasoon nya product, the iron for hair. my first iron dulu pun brand VS gak, lama tahannya sampai dah naik kusam kaler nya aku dah pass sedekah jariah kat adik ipar aku. aku macam x kisah lah nak beli harganya pun within the budget tp masalahnya dia nye size nak kepit rambut tu tak berapa lebar. tak macam yang aku nya iron anto service tu masalahnya.

so aku x amik. kocik bebenor. lambat ler nak bersiap pepagi kalo gini.

IMG08986

compact powder utk kiddies. ada putih pink brown, teringin gak lam ati nak beli satu, one for cik gegirl tp cam belah bagi lagik. dia x mintak tp mak nye ler yang cam nak belikan. tp aku x belikan pun bila hatiku berkata ‘oh make up anak aku tak penting tak penting tak pentingggggggggggggg’

IMG08985

sambil soping tengok2 jenguk, aku nak bagi tips gak, ni Vit E, dia cam oil sket. dulu yang zaman deduluuuuuuuuuu masa cuti2 semester ITM dulu tu kan aku ada penah keje kat Guardian Pharmacy. to be exact guardian yang kat depan The Rex panggung wayang dulu tu.

tp masa aku keja situ aku tak ckp aku student itm, kang tak dpt lak keje tu coz depa kan nak carik orang keje sesatu tpt tu lama, pdhal aku cuti 2 bulan lebih jer. eh tu cite guardian nantilah aku bilang. anw aku tau sket2 lah product yang macam ala2 bagus dipakai, skang byk dah lupa. so Vit E tu mmg bagus utk yang ada parut. kira sapu tetiap ari, insyallah boleh ilang. tp kalo mak chicken pox tumbuh kat muka ko, mmg tak ilang lah *sbb aku nye mak c/pox dok kat muka sampai skang mmg sebati* , kira utk parut2 yang light2 gitu…

ha amiklah Vit E yang aku recommend tuh, harga pun ada tu kan dah nampak pi beli sendiri. Epok Epok, this is the one yang aku nak ko pakai.

IMG08998

getah rambut kat chamelon nih, utk anak kecil ku, dan utk maknya jugak…hahahahaha selamba badak letak gambo getah lam blog, ater nak bagi cite beli make up ditutup kejap hikss…

IMG08996

n danggggggggggg! sapa kata aku tak beli vitamin abang? ha tu appeton, bagi dia selera makan kononnya lah kan kan kan….

vicks for anak2 gak and handyplast yang ada gambo binatang ternakan pun utk anak2…ha korang kira, eh apa aku beli ek. kan sume barang anak2 lah kan kan kan?

aaa yang gambo ke2 terakhir aku beli yer…gambo lain buat posting utk blog jer.

selingan lari dari make up sket entry nih. so make up apa yang aku beli, ala light2 lah, nantilah ai show2. dah simpan lam draft pun, dah siap pun entrynya tinggal tunggu entry ni kasi kuor lu, orang dah kata kan, bukti woi bukti aku beli vitamin!

semuka penuh cite, tp tajuk entry Vitamin Abang. daaa ………… :)

Comment: 16

Make Up Untuk Pengantin-RedGlow

entry yang korang nak sangat tengok, the make up pengantin…

tp yg benornya sambil tengok cikgu najwa makeup kan adiknya, oh model kali ni si Abby, adik najwa sendiri, kami students kena bermake up jugak. so me particularly bukan nak jadi make up artist mahupun mak andam kan, so aku tak apply lah apa yang dia ajar masa nih.

sbbnya masa make up pengantin, 3 layers muka tu kena tempek ngan foundation sajor!

Big clap to RedGlow, Najwa and Ina for their effort lah , coz depa willing bagi aku letak rahsia2 mengandam make up kat blog RM. kalo depa x kasi permission, x mungkin aku dpt letak kat sini. mekasih ye cikgu2 make up ku :) .

IMG_1998

wah aku dah hapal dah nih…..memula pakai base, pakai foundation. foundation yang brand mak2 andam pakai tu yer, yg kita pakai tu bukan for pengantin tau

IMG_2000

sapu rerataaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_2003

alah tomeinya abby, ops dah pakai shading rupanya. tu pasal idung ko cam terpacak alam je kan

korang ingat tak kelas aku lam RM nih, wah kelas lam RM katanya…ater aku ckp shading utk 3 tpt, satu kat idung 2 lagik kat rahang pipi kanan kiri tuh. dah lupa ler tuh?

kalo agak2 dah lupa, boleh tak korang pi register kelas redglow skang!! aku maghah la ni, tu lah aku ajar korang dok sesengih je kan

IMG_2010

pastuh taruk highlight, pakai bodyshop yer (oh saya sudah beli :) )

IMG_2013

then taruk itu emm..the apa tuh eyeshadow pulak….ni dia pakai kaler apa daaa

IMG_2017

aliskan eyeshadow tuh….si  najwa ni kidal bukan salah gambo mmg dia melukis muka orang ngan tangan kidalnya

IMG_2028

alo abby, dok tetegak sket weii..apa ke cam malas je nih

kisahnya adik manis kita ni dah selalu kena tadah muka dek kakaknya, tu yang dia dah cam ‘oh malasnyaaa’

IMG_2035

siap bagai eyeshadow kan pakai lak mascara, before that jangan lupa segala eyeliner, white khol pun jangan lupa. kalo lupa pi lah bukak balik kelas make up aku ari senin arituh. korang ni kan, sokmo lupa. penat tau aku type cite make up pepanjang…

IMG_2040

wah gedik gadis manis ayu…rasanya belah kanan tu ada mascara, yang belah kiri tu blom tempek mascara yet

IMG_2042

letak pulak the fake eyelashes……

tp masa ni kan, lawak lah si abby ni, dia banyak songeh tol jap pedih jap tak tahan jap gatal mata, alo abby wpun akak merah sibuk make up muka sendiri telinga mata aku dok pandang ko tau. ater gambo ni dah sah2 akak yang snap yer…multi babe sume kena buat 2 keje lam satu. aku tak bawak manager so aku sendiri kena ngamik gambo korang

IMG_2063

wuii mata, cam jiana jain!

IMG_2065

then dipakaikan ngan lipstick, najwa letak pinkish brand estee lauder

IMG_2077

aaa dah siap, tetiba blusher pun dah ada, sah lah aku x snap gambo masa ko ngah pakai blusher hiksss

IMG_2080

aa tenyum lagi tenyum meh

ramai abang2 baca blog akak, tp diorg malu sket nak bersuara masa entry make up nih

IMG_2085

ok dah leh nikah, mana tok kadi?

IMG_2096

kalo tidak silap saya lah kan kan….eyeshadow ni najwa pakai brand martha tilaar yang krisdayanti punya tuh….kerana dia pakai ni lah menyebabkan aku pun pakai sama utk sessi kedua wajah ku pula

IMG_2215

IMG_2211

tudung dibawak khas oleh redglow feysen

mana bakal suami ko, abby?

ringkas dan padat ini entry pengantin, banyak liang libur tp aku letak yang asas je lah coz aku tak particular sangat ngan make up pengantin. tp utk korang yang berminat nak jadik mak andam saya encourage kamu utk kelas2 make up yang ditawarkan di RedGlow (ai heard ramai register ye.. :) )

timetable-pro

time table ni khas utk yang berminat dengan kelas utk mak andam dan menjadi make up artist. Fees is RM1800, 3 kali seminggu waktu malam. termasuk dengan buat rambut gak yer…sijil penyertaan pun korang dapat gak. eh aku aritu pun dpt tau sijil penyertaan, tu lah aku ckp aku dah leh make up kan kowang hahahaahhaha!

timetable

time table ni pulak utk kelas yang aku attended arituh

jadual bengkel make up masih dibuka….boleh visit link nih. atau sms najwa untuk sebarang soalan dan bantuan mahupun nak register to the class.

Menawarkan kursus satu hari untuk MEKAP PERIBADI DAN MENGANDAM SECARA ASAS.
Satu sesi hanya terbuka kepada 10-15 orang sahaja.
Mekap disediakan.
Makan tengah hari dan minum petang disediakan.
Tip-tip rahsia untuk mengandam dan menjimatkan kos.
YURAN RM250 seorang.
Setiap peserta DIGALAKKAN MEMBAWA MEKAP PERIBADI.

PESERTA AKAN MENDAPAT:
1-SET BERUS ASAS
2-SPAN
3-SIJIL

SILA SMS NAJWA 0123588999 UNTUK PENYERTAAN.

IMG_2137

ni mataku, teaser nak bagi korang menahan napsu sket yer…


Ai know kang ramai nak google RedGlow lam red’s blog ni kan, so korang pi click redglow kat search button blog aku nih, mesti kuor papapapaaa segala jenis entry RedGlow, nak senang ni ha sume link yang related with RedGlow.

terima kasih, now bak dua puluh sen :) .

Comment: 14

Sasa, KLCC

IMG08953

heyheyheyyy….aku letak entry sasa dulu boleh? coz aku kalo boleh tak nak lah jamu serapat entry make up bagai nih. korang kena hadaplah sket, minggu ni full of make up entries.

2 ari lepas aku singgah to Sasa, butik ni ada kat 2nd floor of KLCC. selama aku keje kat klcc, adalah sekali aku msk itupun bape taun dulu kot. tak berapa minatlah lamtuh but sejak cik REDGLOW dok ngajar byk barang boleh didapati kat lam Sasa,aku pun rajin gitu berjalan ke sana….

IMG08954

mende ni ek?oh the eyelashes nya glue. yang kotak biru ujung kiri tuh kan,samalah macam yang RedGlow pakai tp awat harganya RM29.90. kok sudah naik harga meh? but aku x beli lah, lainlah ada occasion, saje je gatai tangan nak riki2 the price.

IMG08956

tak berapa clear nak snap itu mascara, si guard bangla tuh dok staring kat aku kuor masuk ngan kamera wpun aku bebuat baca sms kat fon, still dia pandang semacam jer. iskk….payah2. nak snap 2 kali jangan harap lah. itu the mascara yang very the walla yang RedGlow dok promote kan jugak. but aku x belilah you coz aku kan jarang bermascara so biarlah yang ada skang ni abih lencun baru aku beli lain. not really a must. aku jimat mar…lainlah aku dah panggil korang utk tadah muka, barulah aku siap sedia sgala macam jenis make up.

IMG08955

n the spounge, itu bawah sekali. masa pakai foundation leh amik spounge tuh. selama ni aku amik foundation tempek 4 calit kat muka pastu sapu hahahahahaha…sungguh mek limah. skang pakai itu spounge gitu yer, macam melambatkan pagi aku je tau pakai spounge tuh.

spounge tu jugak telah menyebabkan aku disoal jawab oleh mereka bertiga, tetapi yang lebih kepoh ialah si gegirl.

napa mummy beli make up lagik?

ni bukan make up lah, ni spounge muka

yelah kenapa kena beli, aritu mummy tak yah pakai pun span nih

sebab, makcik2 yang make up kan mummy arituh suh beli span ni le dik

oooo, dia buat muka mummy lagi cantik ke?

ha ah

banyak tanya la pulak budak kecik nih, jawapan pun semakin pendek dan pendek…..actually dia banyak nau menyoal, it s good tp adoi, dah macam inspector sahab lah pulak soalan cam maknya tiap kali beli barang mesti dia akan kepoh, pehal kena beli tu napa nak kena beli nih. alah tu jeleslah tu make up mak nya lagi terer than her make up set. hikss….


Comment: 6

Redmummy’s BMM!

skang giliran aku plak nak letak BMM!!!

meh sini korang rapat2 sket yer…ni entry jangan nak nyentap tp aku nak nanya jer. just soalan aku cara aku bertanya cam ala2 ganas sket lah…huhuuuuu! dah lama simpan dalam nih, tp arini kena kena reveal gak.

camni, dulu kan byk aku buat entry pasal sesapa yang email aku, aku balas aku jwb. tp ada gak soalan2 yang sirman jwb. but at least email hangpa tu berjawablah kan kan kan…

tp aku muskil

apehal bila korang dah email tanya soalan kat aku

sebagai contoh…

kak red, saya nak masuk lah flight simulator tuh, dah 3 minggu saya carik jalan nak pi register tp tak tau nak contact sapa,camne ek kak? boleh tolong tak? dah 3 minggu ni kak…sian saya kak.

ko tepon orang nih, dia akan tolong ko, blablabla, sian ko 3 minggu ye carik contact x dpt. takpe ko tepon dia, ni pun email add dia, cakap ko reader RM, surely dia akan bantu bla bla bla (ni adalah lam 3 para aku replied email budak nih)

masa berlalu, budak tu senyap jer. satu hapa email x jwb. tp bukan ke tadi suh aku tolong siap bagi statment 3 minggu dok carik contact MAS? iskkk…

ok next issue

Red weihh aku nak password for entry tuh

ok aku bagi…

aik senyap sunyik? kat email x jwb, kat entry berpassword pun senyap??

ni ada gak aku suspect dia copyright aku nye entry ni plak. tu lah bagi salah x bagi salah. time kasih sbijik pun takde. wuii, bila mintak ke main bahasa lolong2 bila aku dah bagi, diam seribu (Lelaki ini, not u tau)

ok ada lagi satu contoh…

kak, camne akak leh blogging pastu kan boleh tak bagi tips, boleh tak tlg saya pasal nuffnang

aku pun jawab pongpang prong piang kong…maknek segala suku kata kuor nih

pastu senyap pulak budak tuh..aik? masuk spam ke email aku ek?

so moralnya ni aku nak tanya, korang ni baca email aku tu idak? ok lah kalo x baca, kita paham. tp kalo korang baca, napa korang tak balas, aku pun cam korang gak itamputih nunggu jawapan email aku. memula tanya soalan penuh fakta, bila aku dah jwb at least ‘ok kak. paham dah saya, roger and out’ idok boleh ke gamaknya?

kadang2 sambil driving aku jwb email korang

kadang2 sambil makan pun aku leh jwb email korang

gigih kay

sbb tak nak emails jadi flooded

kadang2 gak sambil atas katil mata nak pejam2 pun jwb gak email korang

but kat belah sana, cam tak hargai jer

alo gang…..a short reply will do mar.

Comment: 34