Dalam Senyuman Ada Cinta

IMG_0007

IMG_9993

He is not mine…

but i m in love with him already…

Comment: 11

Umrah for Parents and Brother…

IMG11567IMG11566

hari pemergian pak aji, mak ajah and my 2nd brother, Alang to umrah, just last tuesday kol 2 lebih. ngam2 aku abih ekon siap, terus zassss balik umah mak.

sempat makan bagai lepak terus bersiap angkat luggage utk bertolak to KLIA.

just 3 cars cukuplah. itupun budak2 kemain padat mampat lam keter adikku nana n anya akakku.

IMG11589

lam keter aku hanya bawak mereka2 yang ke umrah. sirman drove, pak aji dok depan, aku diapit…

IMG11590

ni anak kecil abang aku, Alang. rambut dia lawanya…curly original. tp biasanya bila dah tua, curly cecantik, pi luruskan. pastu dah lurus gatal nak curlykan pulak.

rambut curly gini aku ingat 2 orang jer…

sharifah shahira and riny, my itm mate dulu….

IMG11583

abang aku, Alang…beza ngan aku 2 taun jer. dia ni pendiam, aku tak tau lah dah beso ni aku geti lah pulak bercakap baik2 ngan dia. sbbnya dari kecik umat sampai abih sekolah, wohaiiiiiiii! aku ngan dia sangatlah tak leh dekat. setakat gaduh2 tumbuk tu biasa.

kitorg ni selang bunga, so dia kira partner aku, mmg rasa nak das2 jer dia nih…

ha muka dia kan, badan dia penuh capuk bertanda sbb nya masa kitorg satu family adik badik kena c/pox, dia dah tau dia dah ada simtom kena, dia pi gatal kuor umah pi redah ujan satu hal. pi plak piknik ngan kawan2 dia kat waterfall.

kauu!

dia nya c/pox lah paling teruk kena, bertanda2 kekal…

so korang jangan degil cakap mak2 korang len kali, kalo tak dibagi kuor, janganlah kuor, kan dah kena c/pox bertanda2 hazab. sib baik ada gak orang nak buat ko laki hahahahah…dah beranak 2 lah abang aku nih. bininya lam keter lain, nak muat lam satu keter tak bley.

IMG11597

kalau dah aku diapit, dah tentulah mak ajah di sebelah ku…

masa nih, Sid and Dila ada buat live phone call to mak ajah, sedih mak ajah sampai nangis nitik airmato. mak ler, mak mmg gitu, kita pun mak. adalah yang buat mak aku sedih, buat pasal apa…yelah. eh adalah, x yah citer lah.

tp letih woo telinga aku dengo syarahan tarbiah mak ajah :)

ye mak ye…..insyallah. one day ye mak..

korang paham2 jer ler

IMG00879 IMG00869

wah wah kowang…

ni dari gambo berry sirman, aku kantoi diorg main sakann yer.

aku bz ler, bz melayan email jemaah pun yer, bz dok kepit ngan makpak aji pun yer. uruskan tu pegang sana sini pun yer…

IMG11600

ha dah sedap main, menyentap.

ko mana kira tempat, asik lah nak melalak jer…sket2 nak nangis…

IMG11605

n the kiddies, anak2 buah aku…mak pak depa sume ada datang sama, tp pasan sapa yang takdak lam gambo, abang ler kan…abang nak suh bergambo, lagi lari laju satu klia dia pusing ado!

IMG00880

ni ha yer group adik badik aku makcik aku, ipar duai semua…

my 4 brothers je takdak tak pat mai!

Epi len kali amik cuti awal2 grrrrrr! tu ler ko tengok MU sangat, ha apa yang ko langgar oi malam tuh? tetttttttttttt!

IMG00889IMG00890

selesai agent umrah uruskan check in, depa dah kena masuk lah kan…

abah led the doa session for all rombongan…

aku pun tak tau lah bape orang ramai yang pergi kali nih.

IMG00865

IMG00858

alhamdulillah berkat duit anak2 bagi, plus mak pak aji berjimat dengan duit pencen depa, so memang dalam setaun sekali 2, depa akan ke Mekah. aku pun dah lost track bape kali depa pi umrah lah, sbb memang kami adalah immune untuk mereka ke sana setiap taun…

makpak aku tak shopping, tak beli brg kemas, tak de beli kain baju bagai, sume anak2 yang support, depa nya duit  depa simpan hanya untuk pergi ke mekah.

in fact diorg pun dah buat haji 3 kali jugak. hujung tahun nih, depa akan pi lagik buat haji untuk kali ke 4 pulak. rezeki orang tua…

wpun saya begini, tp saya support lah dari belakang…

ha currencty rial and RM, sama rata. ko tukar seribu ringgit, dpt seribu rial gak.

IMG00859 ada pun sekali 3 orang lam gambo…yang baju putih tu is my SIL, sian dia nangis2 bila suaminya pergi, anak apatah lagi. she s a housewife, so waktu depa pergi ni, dia ngan anak2 dok bertangga kat umah mak aku jer…

she and my sorang lg SIL yang lepak umah mak are looking after my kids. lgpun ngah cuti sekolah kan..riuh tol umah mak pak aku lah ngan cucus.

IMG11614

IMG11611

to mak, abah and alang…semoga selamat pergi dan pulang. sebelum ke Mekah, mereka singgah ke Jordon dahulu, melawat Laut Mati, visit makam nabi syuib, ke Damascus Syiria etcs…

brapa ye package umrah nih, aku pun tak pernah tau, heheheheheh

yang aku tau, ulur je ler tetiap bulan untuk mencukupkan budget umrah depa. dan sedikit duit belanja for them jugak di sana. alah ni semua anak2 buat kan.

eloklah jugak kali ni alang aku ikut sama, leh gak tolong makpak aji aku tuh…depa bukan sihat sangat pung.

IMG11625

pulang dari klia, kami adik beradik reramai makan kat RnR Nilai. gambo makan enggak ado hiks…semua dah kebulur mana ngan bingitnya melayan bebudak lagi.itu si Nana, adik aku, apehallah gambo ni dia lagi tinggi dari aku kan, hahahahaha mmg dia lg tinggi dr cik merah mar…

IMG11619

Saya nak pi mak!

Nanti dulu Sirman, dah abih semua anak2 mak pergi, baru mak sponsor menantu, ko leh bayo sendiri, korang bukan takde budget pun pi Mekah, asik pi jakarta jer…pi lah pulak Mekah.

tahun depan mak bawak sapa pi Mekah pulak mak?

mak nak bawak ko red, ke ko nak bagi laluan kat Ayin dulu? mak bawak ko lah yer?

emm, takpelah Mak, mak bawak Ayin dulu lah..

IMG11617

fyi, mak memang berniat untuk sponsor at least 4 atau 5 orang anak2nya dari 8 orang ke Mekah for umrah, so far sudah 4 orang anaknya menjejak kaki ke sana dibawa mak abah aku sama mereka. ye, makpak aku nya menyimpan siapkan budget utk anak2 jugak dibawa ke sana. itu memang niat mak aku dari dulu lagi.

dan aku sebagai kakak, bagilah laluan kat Ayin dulu pergi menjejak kaki ke Mekah, insyallah…taun depan Ayin pulak kot pergi. kalau ada rezeki lagi, pas Ayin, either Nana or Epi pulak. so cukuplah 7 orang anak mak yang pergi. dan  kalau mak nak cukupkan lelapan anaknya pergi, mana tahu aku adalah anaknya yang terakhir akan pergi jua…

saya…emm

saya…

tak leh lah nak panjangkan ayat nih, tapi takpelah, let my adik beradik lain yang dibawa mak dulu. saya mengalah.

Doakan kesihatan pak aji, mak ajah and Alang baik sihat2 dan mudah di sana. My parents are not that well…

Comment: 27

New Aircond – York

IMG11502 IMG11503

ekon dah mula drilling….drettt drettt drettt!

it looks like a weekend to us, but ini adalah kejadian ari selasa pagi. we didnt work, sirman and ai took leave. semata2 nak pasang ekon? takde maknanya…my parents n bro nak pi umrah ari yang sama so paginya sempat lah nak tunggu apek ni pasang ekon.

IMG11505

appointment was made for them to come at 10am, tp kol 11 baru nampak batang idung. duhh! aku harus berpergian to parents house pas zuhur. sepantas2 nya apek ni buat…

IMG11512

he s almost done, tp aku tak leh lah nak tunggu dia siap, coz by the time dia siap aku dah kena cabut kuor umah. so sambil dia godam2 ekon, aku bermake up je lam bilik. lantak ko ler kan. ngan panas nya pasal x leh pasang kipas, pasang kang ada gak pala apek tu zerettt kena kipas.

IMG11508

alang2 dah dia buat ekon, aku leh buat lah entry make up cecampo lam entry aircond gak kay….tetiba je mata aku dah siap wuiii….tu ha yang bawah mata adalah concealer, the liquid version. from stila.

IMG11515

muskil je apek nih tengok aku make up pastu amik gambo. sambil aku make up pun gegirl berbodak tompok sama. sirman jap2 in and out, abang just got back from his tuition, minggu ni ada 3 ari tuition ganti.

IMG11521

hah dah siap kot make up aku. concealer liquit tu aku brushkan ngan stila’s brush gak, keras kau. mmg khas utk concealer tul. padanlah kena ada 1001 jenis brushes kan.

IMG11529

pek, lama lg ker, bini wa sudah siap make up wooo, kita mau kuor

sudah sudah, kasi saya cuci kemas habuk dulu

IMG11528

sblm kami tinggalkan umah, sempat le merasa kesejukan ekon nih…eii syoknya.

we took the York and they just came out with the latest version katanya, very the silence one. mmg senyap btol ekon nih…

IMG11531

muka tak semenggah….patutnya light make up sbb nak menganto orang pi umrah, but then udah byk nau masa dok depan make up kan kes nunggu apek siapkan ekon

IMG11543

yellow n black…black tu mmg kaler paling selamat utk aku pakai lah tau. to mix n match ngan kaler lain, a bit hard lah due to time factor kalo pepagi pi keje tuh. nak gak nerai, coz asik blending ngan itam jorrr! one day one time aku blend buat 3 tones yer.

eyeshadows sume from palette PAC MT.

IMG11653

di malam hari sakan bersejukan lam bilik…..

IMG11652

n utk pertama kalinya lam sejarah tidur malam di rumah sendiri, sirman and the kids berselubung lam comfirter baru JJ wah korang!!! sampai aku nak menyelit dah takdak ruang. gigih aku kejut sirman mintak angkut anak2 masuk bilik memasing….

maunya tak lena….

upah pemasangan plus the York aircond itself, RM1500 with 1.5hp (silap bukan 1.3k ler). good price ai guess. beli kat kedai yang kat tasik selatan, ada 2,3 kedai aircond. we have surveyed 2 airconds shop kat BSP, tp aku rasa mahal.

ai wanted it so much…fyi, saya memang tidak pernah ada aircond seumur hidup saya di rumah sendiri. baik di rumah mak ajah aku maupun umah aku ni ha lah pertama kalinya. kami survive ngan kipas and hembusan angin luar, tp sejak kl semakin bahang panas, sebulan 2 nih, mmg aku tak tahan.

tak tahan sampai sirman sanggup tidur kat bawah kipas luor and aku tidur lam bilik bwh kipas gak. sambil blogging from the room, aku leh peluh menitik kebahangan.  to those yang membantu saya dptkan suvrvey on the aircond arituh, thanks a lot yer, termasuk yang email saya privately. korang nya reference mmg membantu sesangat.

takde dah nya nak pasang lagi aircond kat VA nih, our next aircond investment will be at the new CV’s house, itu kompem 4,5 bijik ekon aku kena pasang…umah atas tanah kau!

Comment: 16

Apa ada pada Wednesday 3rd…

IMG11704

nasi bojari from Madam Kwan

IMG11705

kueytiaw Madam Kwan for fren

IMG11703

Seman the sponsor, Botak the pengiring. The place where we work just announced the names of the promotion staff. we oso got our ex-gratia :) . thanks to management. saya sangat syukur and terima kasih dengan rezeki yang diberikan. all ai can say, the best figures yang penah saya dapat in my life.

Since Seman got his promotion, he belanja the 4 of us, one was not able to attend so there s only 3 orang je lah yang leh santap sakan.

ai remember last year, bila saya dapat the promotion, mereka berdualah yang berdiri mengekor kat belakang aku tetiba dok sama mengendeng nak makan free pasal nak ketuk aku utk makan free kan. n this is the revenge time!!

heheheheeheh….

IMG11701

sambil makan, bergossip tak hengat…

wpun sekerja, susah jugak nak jumpa or lunch lepak sesama…

Seman is also my sports captain, since he reads my blog, he knows lah aku tak leh nak participate on the games at all. aku dah pencen and pancit dan napas adalah semput kalo nak suh aku sepak lagi bola futsal tuh. it s ok, we have too many young ladies out there.

dia tengok aku kulu kilir covering the event pun dia dah paham sesangat.

IMG11708

ko jangan lupa red, this month ada chess!

aaaa, ok ok, aku main.

chess je lah yang aku leh main, tak yah kuor peluh. dok lam ekon, pecahkan kepala jor.

IMG11707

dessert of the day…

itu ice cream kan, yang ado pisang tuh…

adoiyaiii!

sampai2 je atas meja, the guys gelak tak hengat tgk pisang tuh…

iskk…korang rasa apa?  IMG11709

nak amik gambo berempat tak nampak lah..

ms lemb menyorok!

thanks seman for the lunch, pangkat dah naik, gaji dah naik, perut bila nak turun? botak…air kopi pekat itam aku ko jangan buat dek yer, aku nak gak!

IMG11710 IMG11712

right after lunch, ai had problem with my berry, the tracker ball tak boleh tolak ke kiri at all. ah sudah. jem jem! byk habuklah lam tu gamaknya. so the rescuer came, and godam berry aku. wuii….tracker ball aku compared ngan Sirman punya berry, dia nya putih lagi. hok aku, dah itam kilat!

ai work through my berry mar…. tu pasalnya.

IMG11713

n Maybelline kept their promised. a little token for my Maybelline’s review, sincere thanks from redmummy.com too.

IMG11714

when my client is happy, ai m happy too…lagik double triple aku bagi korang good advertisement.

selain dari ringgit malaysia, product is also part of the agreement.

so marilah berlanggan advertorial anda with redmummy.com , insyallah….kamu akan turut mendapat tempias business yang hebat through here.

That was my Wednesday…

but that s not the end yet, ada satu lagi hadiah datang pada malam itu….

Comment: 8

Budaya mengerah tenaga!

IMG11326

budaya mengerah tenaga maksudnya

ada tong sampah tak nak pakai

tp pi buang sampah merata

and expect si tukang sampah ngutip sampah2 ko tuh

iskk….

IMG11324

aku adalah annoying dengan group family nih

anak2nya dok lah main sand sama ngan gegirl

maknya tolong carik2 kan kertas tuh

bape kali aku tengok dia buang sampah carikkan kertas tuh kat lantai

aduhyai

ko tak bley ke nak buang lam dustbin

bukan takda, bawah kaki jer

IMG11328

sorang anak dia tuh aku tegur

suh buang lam dustbin

dia kutip

pastu dia tetap gak buang kat lantai

anak beranak!

IMG11329

aku tarik dustbin

letak depan mak dia

without say a word

pun tak paham bahasa gak

depan mata ko tong sampah tuh

kat lantai2 tu gak yang ko buang

attitude kat mana?

Comment: 12