Guest Writer – Cinta ke?


Nasihat of the day : Cinta ke? Memang indah apabila dilamun cinta. Terasa dunia ini kepunyaan bersama. Segala-galanya indah belaka. Tiada perkataan yang dapat digambarkan apabila manusia mula bercinta. Yang hanya dapat diluahkan, I love you forever, Muahh Muahh Muahh, Saya cintakan kamu dan sebagainya.

Oh.. Cinta. Tapi, anda pasti ke tu cinta? Bukan sebab rasa ingin disayangi? Anda sure yg anda jatuh cinta? Bukan sebab dah ada yang suka, terima je la? Senang sungguh utk jatuh chenta di zaman teknologi neh. Sume pantas. Takde sangkut-sangkut dah. Terlanggar bahu kat dlm bas, tukar no phone, 4-5 malam bergayut and text, terus declare. Hello?? Sedar ke x? Baru 5 hari tu. Belum seminggu. Neh nak cakap desperate kang marah.

Tolonglah hargai makna cinta. Cinta tu teramatlah indah. Busuk-busuk baru balik keja, jupe yang berkenan, kenyit-kenyit mata, tukar no, terus sangkut as couple. Am not blaming them. Dah memang lumrah manusia utk saling menyayangi dan disayangi. Tapi dik-dik oii, or pakcik makcik sume, if people find it’s v v v hard to get your attention, means lagi tggi saham tu. Ingat tu. Neh tak tipu ye. Senang sgt nk dgr, kejap affair neh, kejap yg tu la, neh la. Sume nak la. Ask yourself.

Dah bape orang pernah menjadi pasangan anda? And berapa umur you? Iye.. I know that not everyone is lucky to get in love. So, if dah ada orang suka kat kita, terima je la. Sayangilah orang yang menyayangi diri kita? Ohhhh! Teramatlah saya bangkang statement neh Yang Arif! Macam mana if ada 2-3 org yg sayang kat kita? Nak sayang sume tu blk? Nak buat spare tyre la gitu? Cinta is all about your heart. Once your heart says, she/he’s the one. Get her/him. Dont let your love run away. Stick with your heart. Walaupun jupe your partner tu tepi toilet ke, terlanggar kat highway ke or even time busuk-busuk baru balik keja, bumped into each other at lrt ke.. Sume la tapi REMEMBER! When in love, heart and akal fikiran bergerak bersama! Bukan mengikut hawa nafsu atau mengejar kekayaan. Even Nabi Muhammad ada bagi kriteria utk kita cari our own partner. Kenapa tak follow? Memang kena jual mahal. Sikit. Jangan banyak sgt. Kang satu hal lagi kang. Jual la tinggi skit. Jaga status. Tak kira la how old are you pun. Cinta tak kenal umur atau pangkat. Cinta tu anugerah daripada-Nya.

Memang, cinta abadi hanya utk-Nya. Dalam mencari keredhaan-Nya, seeloknya kita carilah pasangan yang boleh membimbing kita ke arah jalan yang satu itu. Sambil-sambil menikmati perjalanan yang masih ada di dunia ini. Tak kira lah betapa pelik pun cinta tu, betapa jauh cinta hati kita berada, tetapkanlah apa hati kita berkata. If ragu-ragu, solat istikharah ada. Tak tau, belajar. Insya-Allah, there’s a way for you. Kadang-kadang kita dah sulam chenta bertahun-tahun tapi cinta tu terhenti. Tak sampai ending yg sepatutnya (married). Ada yg kenal 2-3 jam dh decided nak kahwin. Itu hati masing-masing. Kita hanya boleh melihat and menasihati.

Menilai cinta sesorg tu jauh skali. Kadang-kadang kita mesti terfikir, kenapa once your partner died, you dh siap sedia nak pasang lain? Cinta tu hilang ke mana? Tertanam kat kubur skali ke? We cant blame them. It’s their heart. Maybe dia x biasa tido sorg2. Takut gelap kot. Who noe? Beli lampu, pasang time tido wont be same wif having partner next to you during bed. Ada juga yang bertahun-tahun kahwin tapi asek gaduh je. Anak dah besar sume. Tapi they still together. Why? Only they noe the reasons. Maybe they think, dah tua, had to look out or each other. Ada juga yang isteri belum meninggal, baru konfem ada penyakit, dah sebok cari lain. Adei.. Manusia-manusia. Kenapa? Kenapa nak sakiti hati pasangan? Betapa berat mata kita memandang, bahu yang pikul tu lg la. Terasa cam bawa KLCC atas bahu pun ada. Bercinta punya sakan time kat universiti, dapat big job, kahwin, dapat anak-anak, tiba-tiba wife or husband cari lain. Dah tak serasi katanya.

Ini yang jadi if base kurang. Pe yang base kurang? Tak faham? Base cinta tu tak kukuh. Ada la tu terlebih air ke or terkurang simen. Sebab tu la lama-lama, bangunan nak roboh. Itu hanyalah antara cerita-cerita chenta yang memang wujud. Kadang-kadang sabar je la tengok. Kesian pun ada. Tapi nak nyebok, ohh, sila ketepi. Jangan nak pi gatal selak kain orang. Jaga kain seluar masing-masing.

TAPI, if you think that your partner is the one. Grab it! Dont let it go! Hati tu kata pe? Akal? Bergerak sama! Even you’ve to potong queue, oh please! Jangan biarkan your soulmate partner walk away! GRAB IT! And bagi yang kecewa, tak yah risau la. She/He’s not the one for you. Cari lain. Dah memang bukan milik kita. Lain la if orang tu (neh lelaki la neh) boleh kahwin 2-3-4 kan? Tak kira lah macam mana perasaan kita, kita sebenarnya afraid of losing people who love yourself, or kita memang x biasa hidup sorang-sorang, or even hari-hari gaduh, it’s your life. You ada hak tuk decide. Dont let people judge for you. Tapi listen what they’re going to say. They love you. They worried anything bad will happened to you. If dah kahwin berapa lama. Ada gaduh-gaduh tu, biasa la kan.

BECAUSE the most important thing, no matter how teruk gaduh, or betapa sakit hatinya wif your partner or betapa sedih wif you partner attitude and all, at the end of the day, she/he’s that you’ll looking for a hug. For your bantal busuk. For the sake of your heart. To make it calm down again.. And that’s what we called love. Something we really cant afford to lose. And most of all, we’re comfortable with!

cikponbopbon.blogspot.com

Comment: 5

Maxis iPhone 3G

Yo redmummy’s readers, this is a sticky mode entry, pls scroll down for updated entries :)

Korang ingat lagik tak, dulu kan, masa Sirman masa kat US, he bought an iPhone. Actually iPhone tu is for his fren, ada kawan dia suh belikan, lgpun during that time memang takde jual kat Malaysia lagik. That was like emm 1 yr plus ago. Kat Malaysia blom ada lagik masa tu, ada pun melampau2 kedahak lah mahalnya kan.

But in order for his colleague tu nak guna iPhone kat sini, dia still kena jailbreak & unlock kan iPhone tu so baru boleh pakai local mobile operators sim card. The same process if you buy iPhone from anywhere in the world, you still need to do the same thing cos there is no authorized dealer in Malaysia yet! And of cos it will void the iPhone warranty itself once you done that.

iphone

But worry no more! Yes it’s true & confirmed!!! Malaysia’s leading mobile operator Maxis Communications Berhad (“Maxis”) has announced that it will offer iPhone 3G 8GB for free on its iValue 4 plan started from this March 20. Maxis will also offer a range new tariff plans, starting at just RM100 per month, hok nih specially for iPhone customers kay!

Serba sedikit tentang iPhone. iPhone 3G combines three products in one – a revolutionary phone, widescreen iPod and breakthrough internet device – to create an incredible mobile experience. Dengan kepantasan 3G networking, GPS mapping and support for enterprise features termasuk Microsoft Exchange, iPhone 3G lengkap digunakan dengan jari jemari korang.

The groundbreaking App Store provides access to tens of thousands of applications from games to social networking to financial planning and health management, generating more than 500 million downloads to date. iPhone  3G sekarang sudah berada di lebih 70 negara di seluruh dunia.

Maxis are no different to other operators that introduced iPhone, korang kenalah sign up a contract to get an authorized iPhone.  Depa cakap Maxis iPhone harganya RM4K pastuh kalo kat Low Yat harganya lak memanglah murah at RM2.7K . But hangpa kenalah ingat with Maxis iPhone ada data and voice offer, yet yang cekai nya tuh takdak.  At the end pun, the plan by Maxis iPhone is only asking for RM150 per month and that is very affordable when you do the comparison.

Some kan gang bas merah, Maxis has the best 3G/data offers lak tuh.  Tapi yelah, kot kamu kata mahal sangat kan, tapi Maxis ada jugak easy payment schemes when charged against credit card. Payment lak are amortized over 12months.

Maxis will offer the 8GB and 16GB iPhone 3G models with four new and specially designed postpaid plans called iValue, all of which are voice-data bundled price plans, starting from RM100 per month. For customers who sign up for a monthly commitment of RM375 over a 24-month period on the iValue 4 plan, the iPhone 3G 8GB will be free of charge.

The new price plans on 24-month contracts are:

Price Plan :

iValue 1 iValue 2 iValue 3 iValue 4
Monthly fee RM100 RM155 RM250 RM375

Voice credit (mins)

333 mins 666 mins 1,500 mins 2,500 mins

Data credit (MB)

500MB 1GB 2GB 3GB

iPhone 8GB

RM1,510 RM1,260 RM680 RM0 (free)

iPhone 16GB

RM1,890 RM1,640 RM1,060 RM260

There are also for 12-months & 6 months contracts. Here is the details: http://www.maxis.com.my/iphone/index.asp

Even the existing Maxis Postpaid customers with tenure of more than 6 months AND current monthly commitment usage of RM250 and above can waive the advance payment. So for other mobile operators subscribers, apa lagi ambil balik la deposit korang & jadikan advanced payment for this wonderful gadget :)

ipod_touch

Sirman’s iPod Touch

Kalo citer pasal iPhone ni pulak, pehhh this gadget mmg betul2 cool & entertaining, as ai said earlier not only as a phone tapi boleh juga main games, layan lagu/mp3 & video, surfing internet & macam2 lagi. Sirman kan ada iPod Touch, so functions dia mmg sama except iPod Touch tu tak dak phone & camera la. Kadang aku tgk berebut2 Abang & Gegirl nak pinjam iPod Touch bapak dia sbb nak main games. Games mmg berlambak2 kat iTunes App Store, yg free ada, yg commercial pun ada. The same goes with other applications, lagu/mp3 & video. Then kadang Sirman time lepak2 tgk tv dia touch2 iPod dia tu browsing internet. Tu baru iPod, kalo iPhone lagi la bestttt.

So apa lagi geng pergi la booking cepat2 kat http://www.maxis.com.my/iphone/index.asp atau tepon 1800 821 123.

Lagi satu kalo u all booking now till 17th March ni, korang akan dpt invitation to Official iPhone 3G Launch Events on 20-22 March next week at Kuala Lumpur Conversation Centre. Aku dapat jemputan tak nih Maxis iPhone weih? bagilah iPhone tu kat teman barang satu ke 12 ke, nak gak satu buat modal blog, laju sket aku buat entry bila dah ada iPhone nih.

Khidmat pesanan masyarakat Maxis iPhone is brought by redmummy.com

Comment: 18

Sirah Junjungan

IMG07743

Bersempena dengan Maulidur Rasul, Istana Budaya under arahan Erma Fatima buat their yearly show, Sirah Junjungan. aku target nak pi yang Tok Ti nya show, next week, tp tiket yilek pocik mar…

but in the afternoon smlm, my little sister Nana called aku tanya nak tickets tak for Sirah Junjungan. For M Nasir’s concert arituh pun, aku dpt via Nana gak.  tp aku x pi lah, husband dia ngan sirman je yang pi. ai kan kena jadi Mak Mithali sket ngan anak2 kat umah…

thanks a bunch to my sister Nana. ai lap u lah forever and everrrr!

IMG07742

terlambat dinner (just soup sayur), ater aku abih keje kol 7 lebih, tu tak ckp lagik aku pi turun beli seluar baru huhukkkkkk, ater nak pi tengok Sirah Junjungan, nana dah sound aku suh pakai suor. tak sempat lah nak balik umah weii, ujan gempita kat luoar nun. btw, insyallah, kalau ada tiket2 lagik kan, tak tau lah apa show, saya akan cuba bawak my other readers. few of you have received my sms and call kan, aku personally jemput korang, ada yang turn down sbb kes dok kat shah alam lah, jauh lah hujan, memang aku nye invite pun kol 2,3 ptg, jemputan tu sampai.

so next time, insyallah saya bawak kamu jugak (RedGlow team, sila bersedia untuk mendapat jemputan dari redmummy.com kay!)

IMG07745

jemputan for Sirah Junjungan – Jamal Abdillah ni aku extended kat Ayusolo and Eliyashazeli. On behalf of Farah Lilred. Sebab masa potluck tuh, bebudak 2 orang ni yang heret beret bawak doorgift dari Farah kan, so aku nak bawak budak yang kat UK tuh tak leh, aku angkut lah depa 2 orang nih.  Aku nak bawak boipren Farah, tapi dia kemut makan sorang boipren hensem nya yang wuii gahgah perkaso! hahahahahaahha…dekut!

IMG07744

jemputan wajib plak bebudak GBM, cuma 3 orang je yang dapat pi, lagik 2 si Dila and Sid Mayangsari ada tuntutan hal lain berbangkit. Rose, Yan and Ayu The Sun.

aku nak gak buat pesanan untuk yan: kita tengok sapa dapat capai target maksima kay!  Squash court penuh lah ari2, camne aku nak turun squash?

IMG07746

ops tercurik gambo, sib baik tak kena kantoi ngan akak2 IB….kitorg dpt dok depan kau, 3rd seats from the row. bangun2 nyanyi negaraku, tekejut aku tengok bawah tu ado orchestra team. hai abang2 :) actually kemaluan weii sebab diorg nampak ke kitorg berenam nye tergedik2…

IMG07748

the orchestra team for Sirah Junjungan – Jamal Abdillah

IMG07747

all in all, yes good teater muzikal, tp jamal ada banyak kali gak lupa lirik, sedap suara dia. insap tol lah dengo, ….nak lah pi tengok for Tok Ti, sapo ada?

but show malam tadi cam tak ramai orang, is it bcoz of jamal ke hapa ek?

IMG07750 IMG07752

alah pusing2 balik gambo ni je lah, ater….scene lain kang kena rampas lak kamera aku kan. kalo aku leh tuduh rose or eliya ok gak (sbb depa dok sblh aku) … hikss

IMG07751

ops terinsap sekejap :)

jadiklah….daripada rose, shawl buat letak kat bahu hahahhahahaha….

orang dah kata masuk kandang kambing mengembik

masuk kandang harimau mengaum

masuk tengok Sirah Junjungan, tak geti2???

rose, ko tak leh marah akak, kang pasni aku tak nak bawak lagi tengok show lain kang huhuuuu…blackmail best wooii!

IMG07756

Eliya, blog dia dah kong rasanya…she s carrying a baby right now, udah nak masuk 5 bulan. wah bagus bagus….membiaklah dengan berhemah ye anak2 sumer. elok lah ngah ngandung2 nih bawak baby pi tengok Sirah Junjungan…

IMG07755

Amirul, my blog reader, hapa ke blog dia lupa aaaa…hensem budak nih. ….panggil ai Red aje lah…tak yah akak adik, wahhhhhhhhh! (hai sirman, malam ni malam jumaat :) )

yang u (dan dan ber ai you plak) tanya2 tuh sume adik2 angkat ai, bukan adik kandung, ke tanya yang specific baju purple ek? wah sapa baju purple?amirul, yang baju purple semalam, dedua orang tuh, depa dah kawin, eliya ngah pregnant, yang sorang lagi tah tak tau lah sapa tah dia….mana ada baju purple lain dah. eliya jor pakai purple :P

**cancel ai you ai you lah, sekali dia panggil ‘Hai Akak’ plak kat aku! dushhh!

IMG07754

all 6 of us, abih2 amik gambo, borak2 cencium cecubit, terus cabut. aku pecut sekilat yang boleh coz tanggungjawab kat umah dok tunggu, but sib baik dapat sirman yang baik hati tolong siapkan bekal sekolah anak2….siap uploadkan gambo2 masuk blog lagik, aterr….yo ler, aku nak siapkan entries dari pagi ke petang nih, tu yang kol 1 lebih baru tidur weii…

oh yek entry adiah2 tu kan, esok ke malam kang lah kuor ek…

oh abang sayang ai tak ikut malam tadi pasalnya kami kan bergilir2, kalo wkdays susah lah nak pi berdua, ater aritu dia pi m nasir aku jaga anak2, kali ni dia bagi aku pi Sirah Junjungan, dia jaga anak2 plak..take turn mar. that s y lah aku kalo ajak korang, aku leh bagi 1 ticket jer, bagi 2 ticket kang, lelain pun sama nak gak 2 tickets lorr…

pasni nanti aku sort out kan sesiap sapa yang kena aku bawak, but u all kena on stand by lah, selalunya show kol 830 mlm tp aku akan bagitau only at 3, 4pm ari yang sama gak. insyallah arap2 ada lagi dpt tickets lah yer, ada dpt aku panjangkan kat korang lah…

sapa mau sapa nak?

buat contest pun best nih, sapa menang dpt ticket nonton teater…

wahh…!

Comment: 45

Bersama Mak Merah

hai kak red…

nk mintaak tolong ni…nk tny pndapat or any sugestion from kak red n readers yg baik2 ati….

ader x sp2 yg tau travel agent mn2 yg bleh bg tiket flight yg murah ke US n flight ape yg ok?? oh ye yg penting n lebih mudah travel agent tu area penang.saya ader la call baper travel agent..huhu…

mmg pening pale la..n x brani nk deal coz takot kn mahal…susah nk dpt travel agent yg direct leh book tiket flight ke oversea ni yer..kbnyakan mereka pon jd org tngah pd agent ln…so any1 can please help me..

thanks so mucchhh kak red yg cute =)….

chu-wawa.blogspot.com

Comment: 12

Guest Writer – Dating column…

*Kenapa Lelaki Tak Patut Tanya Soalan-Soalan Ni Bila Keluar Dating*

*“Sayang,kita nak makan kat mana?”*

*“Honey,hari ni keluar kita nak pergi mana?”*

*“B,nak buat apa hari ni?”*

To all the ladies,soalan-soalan yang biasa you all dengar kan?
Biasanya tempat paling popular soalan ni keluar ialah kat dalam kereta.(kadang-kadang nampak muka u terus je soalan tu yang you dengar dulu dari si dia)

Kenapa guys suka tanya that question? And why girls do really like to be asked like that everytime keluar dating?

Meh nak explain skit(ehem,ehem)

Guys-they have this pemikiran yang diorang pikir kalau die kasi apa yang that girl nak, she will be happy. Guys are straight forward creatures.If guys want to know or want to say something,they just go straightly for it. So,it make sense la to a guy by asking questions seperti di atas,kira die rasa he made a good move la by asking what she wants to eat and what she wants to do..

Tapi…most of the time,he don’t know yang that is not apa yang that girl wants…

Why girls tak suke dengan semua questions tu?(kadang-kadang ok la,tapi everytime?)
Because apa yang lelaki tak sedar is perempuan ni nak dibimbing.She wants her guy to make that decision.

Kalau that guy asked questions tu semua serupalah macam dia ‘melepaskan’ tanggungjawab membuat decision tu kepada that girl.

So,kepada lelaki semua,be a man and be her guide.Someone yang dia boleh depent on.Someone yang confident enough to make decisions and lead her on that date. That’s one form of attraction jugak.

So,next time,instead of asking *“Sayang kita nak makan kat mana?”* tukar la kepada

*“babe, I nak bawak you makan tempat special tonight”*

What do you guys think?

So,hope you guys enjoy the post and kalau nak tahu lebih lanjut pasal tips on dating and relationship ni,boleh check out my blog at http://www.TipsGoda.com

Regards,
Aidil
www.TipsGoda.com

Sirman: ai nak bawak you makan kat tempat special tonite

Redmummy: kek mano heh?

Sirman: Q Bistro, you kan suka makan kat situ

Redmummy: hallooooo! tu bukan tpt special, tu tempat makan jimat banjer

Comment: 22