Make Up Class di Kuantan

Red Glow!! kowang kena buat make up class for gegirl lah weiiii….

kuantan 079

kuantan 076

ini lah hasilnya bila aku bawak make up RedGlow kasik tuh, budak keciktu menyendeng2 nak make up jugak. this was after the dinner. so orang nak tidur dah tp dia tetap gak nak make up

kuantan 080

kali ni aku ajar lah cara nak pakai pegang brush tuh and amik blusher tu yer, coz kalo idak cepat jahanam lah kannnn.

kuantan 082

kuantan 083

tangan abang tu gatal je nak jahanamkan make up mak nyer…

kuantan 084

tenyeh ye tenyehhh!

kuantan 086

kasi oren lagikkk

kuantan 087

kuantan 088

siap dah?

kuantan 091

ni lah product yang saya hasilkan – Gegirl

dan Gegirl plak menghasilkan make up sendiri

sirman lighting tak betul nih weih…tu yang cahaya malap je lam gambo nih

kuantan 092

kenapa aku bawak make up set yang gedabak to Kuantan yet aku ada yang travel set from other brands. actually aku bwk sumerrrrrr yang aku berkenan. yg beso kecik sume aku carry. ada lam hbag, ada lam bag make up, yang redglow pun wpun beso aku gigih bawak.

bukan berat pun, bawak je lah kan….

ai like it

my daughter likes it too

hiksss

Comment: 8

Shopping di Jengka…

IMG_3374

abih pusing tawaf itu itm jengka (aku degil tetap gak tak nak panggil UiTM!) so kami nak balik lah kuor from jengka. the nearest town to jengka ialah temerloh, so usually kalo kami tak dibenarkan balik KL, which sokmonya once or twice a month je kami dibenarkan balik. azab ye dok jengka dulu, disiplin sangat kuat woo sana.

Ustaz Ya’Li pekabo? ehhehehehehhe kat mano ko ustaz oi skang? ustaz ni dulu our HEP ke HEA lah gitu.

so sambil kuor jalan2 from jengka, ada lah lam daerah tu ada kedai2 buah.

IMG_3369

dan soalan bangang aku pi tanya kat abang buah tuh

kiwi ada?

strawberry ada?

takde kak, grapes ada ler… kiwi strawberry tu bebuah mahal kak

ooooooo…..! bukan grapes pun buah mahal gak ke. sekilo 13 inggit ye grapes itam aku beli kat jengka nih.

IMG_3383

settled ngan buah, ada satu ni ha lah kedai ke ladang ke hapa korang nak panggil aku pun tak tau lah, jual barang2 dapur, basah kering pun ada. cam le kat kl takde, eh mana tau kot kat sini murah :)

IMG_3384

ai bought sayurs, ikan masin, ikan kembung cencaru (see ikan jaket gak aku sauk!) udang ngan apa tah a few lagik. total 24 inggit sume barang. murah lah tu kannnnn.

ikan2 udang tu pakcik tu benamkan ngan ais, ada plak berbau menatang tu sume dok lam bonet. dahlah mak nak balik kl nih.

even aku sampai kl pun kan, ais tu dah cair lah but bau takdak langsung. coz tak ckp ngan tuh aku kasi padat peruk ngan towel yang tak berpakai, letak lam paperbag, tu yang sejuk beria lagik.

IMG_3381

sedap je ko landing tidur kat kentang tu yer…jangan ko berak kencing kat situ sudah. nasib lah sapa yang beli kentang pakcik nih….

tak yah lah aku berangan nak kidnap kitten tuh, sirman dah nononooooooooooooo!

oh sepanjang kitorg kuor kat kedai buah kedai sayur tu sume, bebudak tak kuasa nak turun. depa dok main game lam keter…tak challenging lah depa ni tau, actually depa malas coz dok berjalan pusing kat kolej mak nya. tu yang dok memeruk je lam ekon keter.

IMG_3394

n cili api jugak harus dibeli. sirman tu makan cili api macam makan epal. keruk kerak keruk kerak. dia sorang je yang belasah cili api tuh….

abih dah cite jengka. yey! tamat sudah riadah lawatan kami menjejaki dunia lama ku sewaktu muda belia di Jengka. makcik yang ada from gerai buah tu pesan ‘anak datang lagik yer, kalau musim raya lagi ramai orang datang gerai buah kami nih, meriah’

bila ye kami nak datang lagik….

kalau saya datang lagik, saya bukak peta RM nih, bley buat reference  :)

tak sangka plak ramai kuncu2 jengka aku lam blog nih, aku kenal lah budak batch aku tp yang korang juniors punya ramai wooooo!

Comment: 4

ITM, Bandar Pusat Jengka Pahang

IMG_3255

oh inilah entry yang paling aku looking forward sangat nak buat. it takes me 13 years to do this entry ahahhahahaha. 13 years katanya!

rindunya aku kat tpt nih, kat jalan2 kiri kanan hutan yang sayup mata memandang.

masa ni sayup lah, kata 13 taun kan.

dedulu, oh hutannnnnnnnn hutannnnnnnn! tak nak masuk hutan!

IMG_3258

sepanjang masuk ke daerah nih, aku yang dari tidur terus terjaga. ai ve been wanting to visit this place for so many years, kerana itulah aku gigih mintak sirman singgah jugak kali nih. sbb kalo time ni gak tak singgah, kompem aku kena tunggu lagi 13 taun huahahahhahahah!

IMG_3267

wah dah ada big big petrol station kau. ada 2 plak tuh…dulu ada ke, ada pun kecik 2 tongkol jer sumbu minyak dio. ok lah tu tipu aku tak ingat tp serious lah ini petrol station bapak beso weiiiiiiiii, sudah berkembang maju gila babas aaa tpt nih.

IMG_3268

yey! akhirnya aku sampai jugak ke Bandar Pusat Jengka, Pahang!!!

aku tinggalkan tpt nih on my last final paper taun 1995. sejak tu aku tak pernah tinggal jejak kat tpt ni semula. kerana itulah kamu paham kenapa aku sangat excited buat entry nih. so gang2 aku dari Jengka, korang stay on coz u gonna miss the place after reading my entry nih.

imbas cite lama, dahulu saya dpt offer kat 2 tpt, either manjong or BPJ.

aku anak bandar, seriously lah kan aku mesti nak carik tpt yang dekat ngan kl aku gak. ai chose BPJ sbb dia ada tulih Bandar! tp bila aku sampai, wahhahaha nangis woiiiii!

bukan aku je yang sodih bila pestime jejak kaki kat BPJ nih, seantero anak2 yang kena dihantar ke BPJ adalah ngeri sama ini tpt.

IMG_3270

gigih ni pusing BPJ, sungguhlah dah beso. dulu aku ingat ada lah tak sampai 7 umah kedai. paling gamer BSN. sbb itulah bank paling disukai kami students yang sering poket kosong.

aku actually pusing BPJ ni nak carik kedai basikal si Samrin ke hapa nama dia yang dulu2 menang More Jutaria tuh. korang yang muda2 tak kenal dia, yang batch aku mmg kenal dia, or older than me messti ingat dia. That time like 20 yrs ago ke gitu dia menang satu juta ringgit from the More Jutaria game show tuh, and dia anak BPJ, dia ada bukak 2 kedai kat sini. satu kedai beskal satu lagi kedai apa tah, tp dia sangat down to earth nya makhluk.

tp aku tak jumpalah kedai si Samrin tuh….

lgpun the place memang totally berubah.

eloklah, zaman berganjak and BPJ pun dah makin membesar….

IMG_3273

now sblm sesat, meh lah kita tanya orang kat mana ke tempat aku menjunjung ilmu dulu….

aiyooo, nama nya belajar kat sini tp jalan dah berubah banyak wpun sama je kiri kanan hutan….

ye adik2 akak makngah bang long, saya dulu adalah product ITM. aku tau korang dok bilang UiTM tp aku x leh aaa nak sebut Uitm tuh, aku tetap dari product ITM. yang paling bangga, me and my batch adalah pioneer to BPJ. so korang kalo agak2 lah students baru ke after my batch, kena bayangkan betapa daifnya kami dulu (the seniors masa ni masih di Kuantan branch tp kami the freshies and pioneers kena campak kat BPJ tp ngan nama lain Jengka aaa). jarang pun kami sebut BPJ.

hallo, public phone pun takda tau dulu ITM aku nih. ada pun selepas few months kami kat situ, and satu phone for each blocks, and bayangkan betapa panjangnya qqqqqqqqqqqqqq! dahlah tu after 10 ke 11 pm tak leh turun bawah bergayut. ko turun, memang ko carik nahas lah!

handphone? huh sorang lam seribu ada handphone botol air yang leh baling anjing tuh. and antara orang yang ado  hp mahal tu ialah bapak Riny. Rinyyyyyyyyyyyyyyyy! bapak ko bawak hp tuh mai BPJ, semua siswi jenguk kat tingkap :)

IMG_3275

Balora Mastika!!

ini adalah dewan awam khusus untuk rakyat jengka, dewan ni jugaklah yang kami siswi siswa gunakan untuk any grand event. paling grand pun buat kat Kuantan tp kalo takde budget buat kat sini jer….huh, idup lagi ko Balora Mastika weiiii!

IMG_3276

ha dah sampai ke pintu masuk ITM Pahang

IMG_3278

kaler pagar dah warna biru menyala! melampo tollah kan benda kekecik gini pun aku leh ingat, tp tol lah dulu pagar ni mana de kaler gini….

IMG_3280

bangunan kotak…

sian kan, korang tau tak itm jengka lah saesatunya itm yang bangunannya sangat berkotak2, tak de seni langsung….

IMG_3282

kami pusing satu ITM, aku tak kenal sapa lagi dah lam nih, in fact aku tak carik pun orang yagn aku kenal ntah ada ke idak. ntah2 makcik pakcik keje sini sume dah pencen. lecturers pun mbe ada yang dah merantau dah jadi Head tu Pengarah mana2 of any branches or mbe ramai yang dah pencen jugak. 13 years kan, bukan 3 taun!

IMG_3285

aaaaaaa…bangunan siswi!

IMG_3287

wui beza benor le bangunan nih, dalam tu dah mampat padat. tpt kami melepak kat koridor bawah dah jadi warden nya parking plak…sangat lah tak frenly alam.

IMG_3288

asrama siswi ni namanya Habsah and Aisyah. dedua block aku penah merasa duduk. masa first sem dulu, aku kena dok kat block blah kanan tu yer, ujunggggggggggg tingkat 2. 2 bilik je penuh, lain kosong semata. lelain lak dok kat block satu lagik and satu floor lagik ujung sini. so ari2 gak lah pintu bilik aku ngan roomate aku yang namanya apa ek, Hani ke Hanis dia budak Pre Science, dah lost contact pun, asik lah kami dikaco dek Cik Pon ke Cik Lang or hantu2 yang tau kitorg ni penakut.

IMG_3292

kau! lam itm tu sendiri ada BSN, wuii banyak lemak tol bebudak skangggg!

dulu sapa pi bsn jengka, akan carry lebih 10 atm cards, ater yang mengirim mintak cucuk duit sket nya ramai kan!

IMG_3293

signboard pun dah canggih….

got Taska some more…and setiap block siswi and siswa ada gerai2 makan kayyyyyyy! banyak lah perubahan yang ado! btw kalo tak silap aku ada bangunan2 baru yang depa tulih bangunan siswi gak, but at the side of the field, so itu dah tentulah bangunan baru kan, zaman aku mana ada sumer tuh.

IMG_3294

IMG_3300

hoi hoi, berdating ek?

ni kalo zaman aku, terus dpt surat saman tau. dilarang sama sekali berduaan wpun di kawasan terang dan banyak mata melihat. zaman aku gak, only on my final year dpt pakai seluar, so sepanjang idup kat sana ngan baju labuh lengan panjang and kain. seluar hanya boleh dipakai waktu petang pi riadah.

IMG_3303

IMG_3305

block siswa ada 3 blocks.

ai cant remember so well, but during my 2nd or 3rd semester we the girls kena pindah dok block lelaki. sbb kapasiti students pompuan melampau2 buak than the boys. jadi bila dok kat block lelaki, korang tau lah bilik ayonya ada tpt kencing berdiri tu kan. ayo very the dirty tau wpun kita girls tak pakai tp rasa nak muntah je tengok tpt urine berdiri tu.

so what we did was, kami the girls letak all the pasu bunga kat tpt tuh. ha! cun sket… :)

IMG_3307

IMG_3311

Dewan makan! aku merindui ikan jacket mu…biskut kering mu, air teh tawar mu, nasi kerak mu, dan segala2 nya yang ada dalam tuh….

ai remember ada sorang makcik dewan makan nih, asal nampak aku jer, bila menu ayam, dia akan bagi aku 2 ketul ayam :) . n aku tau ramai korang tak suka ngan ikan jacket tp aku suka. ikan cencaru till now aku buat goreng. sodap!

makcik pakcik yang jaga dewan nih pun gamaknya udah pencen. dulu satu dewan ni kami share2 siswi siswa, sbb tak ramai, pastu bila naik semesters students makin bertambah. rasanya ari jemaat and isnin kot ada special menu ayam, dan  tak kira students tu kaya or miskin, tetap akan turun makan….ayam ko!!!

IMG_3312

di belakang saya itu adalah bangunan2 belajar, kelas2 lab kami sume di situ lah.

aku wpun pada mulanya amat benci ngan tpt nih, tp akhirnya aku terima lah hakikat, belajar kat tpt yang tak de entertainment nih banyak bagusnya. You know why, coz kerana kurang nikmat hiburan, aku rajin belajar. Ai managed to get Dean’s List for 3 semesters, the first sem je aku gagal dpt 3.5, dpt 3.4 jer, kurang sket untuk aku complete to get the Anugerah Pengarah.

sbb nya dok sini nak buat hapa, so belajar je lah, tu yang score and grad on time.

Love life during ITM session, let s not touch that lah….nanti abang sayangku jeling meling, wpun kisah lama kannnnnnnnnnnnn :)

IMG_3317

this is a new jalan, dulu takde, think ni tpt untuk students ROTU. zaman saya dulu takdo ROTU, tp aku adalah budak Kesatria Brass Band. dan aku yang kecik ni kena bawak side drum, udahlah tpt simpanan instrument kat HEP tingkat 4, nan ado lift, makin kering kedemping saya nak turun naik bawak side drum.

IMG_3322

jalan menghala ke rumah tetamu and perumahan lecturers and staff

IMG_3323

IMG_3325

kafe masih yang sama, masjid ada di tetengah tp aku x masuk berjalan celah sana, takut lak kena gelar penceroboh, so aku pusing2 and aku rasa time aku kuor amik gambo kat dewan makan tu pun bebudak lam dewan pun ala2 ‘lam ni pun sakan nak ngamik gambo hapa akak nih’

halo dik, wait till u touch 30s kay.

IMG_3324

wah DPIM nye ladang dah besau. DPIM nya course memang sesuai belajar kat jengka nih coz depa kan nak kena berladang bawak cangkul bagai, tp sangatlah besar nya tpt nih, berapa hektar dah itm ni.

actually too many things yang aku nak type imbas cite lama tp macam tak tau mana satu aku nak cite, tang ni ke tang tuh ker…

IMG_3318

so back to the place, masa kami sampai ahad tuh, ada family day kat lam itm nih. very the just nice ngam soi. wpun mentari panas mencanak, aku ajak gak depa the 3 turun, meh kita tengok apa yang ada…

IMG_3341

IMG_3343

macam2 lah ado, tp takde sorang pun yang aku kenal. they are students from the place, and also orang2 luar makcik pakcik Jengka yang meniaga lam tuh sempena family day ni. tp tu lah, sapa yang depa expect to come, aku tengok tak berapa pun orang nya yang datang. or probably pagi2 ada orang lah kot sbb masa aku sampai ni pun dah past lunch hour.

IMG_3348

IMG_3353

IMG_3356

eii bear tu shame2 pakai 2 peace. nampak je abang tau!

IMG_3364

IMG_3361

IMG_3359

takde yang istimewa kat family day nih, aku hanya belikan depa keropok and sosej and air buat basah tekak….lepas dah puas merembas lam nih, baru lah kami tinggalkan ITM kucinta.

siap sirman tanya ‘dah puas lom? nak pusing seround lagik tak, abih dah rindu dendam 13 taun? awak belajar kat sini dulu, eii lam hutan betullah’

to my seniors, juniors and batch from the SSJengka Yahoo Mailing Group, ai hope you are happy with my entry nih. oso from my frens dari other courses like DIS, DCS, DPIM….harap memory rindu kamu terubat.

IMG_3366

My final paper was on 1995, now dah 2009 ehehehheheheh….so long babeh. so long….Graduation convo aku kat Shah Alam, sume orang buat kat shah alam kan, pe kes lak buat kat jengka ni ha, ado ke yang nak datang :)

huh panjang gile aku buat entry nih, rehat sat lah….!

Comment: 122

Syahira Syahira

let s take a break from the kuantan’s stories yer. lotih wooo!

korang tak bosan ke?

IMG08289

iklan thari ni aku letak on the Pos Express yang sampai kat umah mak ajah smlm….adiah all the way from Cambodia.   uniknya kan budak ni kalo bagi komen mesti dengan salam pastu cara dia mengomen sangatlah meriahhhhhhhhhhhhhh!

terus terang aku tak berapa mengenali si pengirim, berapa lama dia menjadi reader aku pun tak sure, but aku kalo nampak je komen dia tau dah, gamaknya sipolan ni mesti jenis mesra alammmmmmmmm and ala2 peramah.

tp tu lah kan, orang yang mesra alam in writings ni kadang2 pendiam gila bila face to face. contohnya si Vagg! ehhehehehee

IMG08290 white shirt for sirman

shawl for redmummy

2 keychains untuk si kenit 2 orang tuh….

dik, sekali complete red family ko bagi daaaaaaaaaaa! thanks a lot. utang budi nih weih…nanti akak bagi something else plak yer, tak tau lah bila.

Syahira nama blog nya. (aisay nama blog harus dirahsiakan plak)

so if korang blur tak tau nak letak apa nama blog baru ko, letak je nama ko, ringkas dan senang diingat.

but remember, redmummy.com hanya ada satu jer ye….jangan ko coba2 copycat RM (sbb ramai nau yang report kata orang tu orang ni copycat aku daaaa)….

Comment: 3

Games Room n The Closing…

mlm_kuantan 002

ini malam dinner, depa sempat singgah gak main game kat games room tuh, tp thank god, games room tuh dah kehabisan coins, tinggal 3 keping jer….sib baik!

IMG08233

abih je breakfast, aku bangun awal gila, buat packing. lelain 3 dok bongkang lagik. pastu aku kerah tenaga suh depa pi mandi siap bfast and kalo nak sambung main games, satu pinggan makan harus licin. we didnt take any photos during the bfast. coz menu aku makan sama jer.

IMG08243

masa ni ramai dah staff yang beransur pulang tp ada jugak yang masih bersantai kat hotel…

supposedly lah kan aku plan gak nak jumpa Ak, from the tikar puaka potluck arituh tp apakan daya, aku pun rushing sama. aku nak singgah satu tempat nostalgia :)

Ak, lain taun lah kita buat gossip puaka, ko pun dari kl nak balik ntah kol bape sampai wuiii!

IMG08248

IMG08250

so enaf lah ngan story mory kuantan. abih dah close kat sini….

IMG08253

ada drama queen kat parking swiss, ada orang tu tak nak masuk keter, sentap ngan mak nya. dia ngan mak nya berebut nak tarik luggage, masalahnya luggage tu lagi beso dari ko, ado gak yang kena hempap nanti.

IMG08254

aku pujuk tak jalan, abang dia kuor keter pujuk dia pun tak jalan

bapak nya pujuk jugak jalannnnnnnnnn! sangat mengado aaa lu.

IMG_8402

dan aku dipaksa bergambar sama abang, he wants to take photo with the MC of our event, adik nih kalo tak silap dia finalist Malaysian Idol ke OIAM gitu lah, Azfar. well, first nite dia agak membebel2 gitu lah, but second nite ada improvement, aku tak berapalah nak komplen event percuma cam nih, udahlah kami dapat pi ni under company so apa mau bising lagik.

so abang nak ngamik gambo ngan Azfar tp memalu tu yang aku kena teman sama….oh gegirl tengok cebik jeles, dia kan menyentap.

IMG_3251

odw lam keter semua tidur bangun tidur bangun….

btw, ada ku dengar mulut2 yang bising dok kata family retreat nih boring lah horrible lah, taun lepas nya was so suck. hishh..ai stand my right lah, whatever it is, it s still good for me. my family tak komplen, aku pun tak nak bising. the committees have done their good job for this occasion, they have prepared it since months ago, tidur malam pun tak cukup, buat macam2 to fulfill our needs. to those yang complaint, next time u guys buat lah keje nih.

yang complaint tu pulak, tetiap taun pi gak the family retreat, yet tetiap taun gak komplen. u dont pay any single cent pun, haruskah mau bunyik. halohai. just appreciate je lah apa rezeki yang ada, some companies family retreat pun takde, kalo ada pun pi PD, Sunway lagoon, and tak leh bawak family, think positive babeh. ai hope if you are planning to join the family retreat next year, do shut off your mouth lah, jangan asik komplen jer.

to all of you, the committes or whoever from my place, yang contribute your keringat for this grand event, salute all of you. yang busuk2 tu tak yah dikenang, take it as a lesson. but from me the red family, we are happy and we give u big clap and big hug. thanks a lot.

that s y ai blog the event very detaily here….to appreicate every single thing yang korang buat.

To my readers, thanks for reading my diary, our family retreat to Swiss Garden Resort & Spa, Kuantan Pahang.

Next is a story on our long jorney back to kuala lumpur.

our hometown.

Comment: 12