Nasi Lemak Kukus

IMG_1594

amboi akak, makan KFC sorang2, sket nya nikmat. asal aku pandang je dia bebuat pandang tpt lain…takpe kak, saya tak leh makan kfc tu pun.IMG_1622

gegirl hungry mummy, nak nasi lemak plss

IMG_1626

mummy suapkan yer…

IMG_1636

sedap nya mummyyyyyy

IMG_1628

sedap ke? emmm…nasi lemak. leh buat mommy gemuk nih

IMG_1637

mummy rasa sesudu yer….

IMG_1631

ngap satu sudu lagik!

IMG_1635

bukan tadi nak rasa sesudu je ke?

IMG_1643

satu for gegirl

IMG_1642

satu lagi sudu for mommy

2 bungkus nasi lemak kukus for gegirl :)

aku tewas tumpang makan sama bila mengenangkan it s weekend. lagipun perut nih last meal masuk pun was like 5 hours sblm tuh kira ada exceptional case lah. wah kan, dan dan ada exceptional case gitu.

nasi lemak kukus taman tasik permaisuri, hasilnya dari sebungkus kami beli 6 bungkus for all 4 of us. tapi jangan terkejut, udahlah aku makan 2 bungkus kat playground yang share2 ngan gegirl, mlmnya aku makan lagik 3 bungkus hukhukk…..saya very the lupa daratan, sodap le sangat nasi lemak kukus tuh.

nyamnyammm!

pastu berat aku masih tak nenaik tau…. dia nyorok kat mana tak tau lah kan si nasi lemak tuh :)

ha satgi calorie chat tu kuor blog merah nih!

Comment: 9

The Lil Caliph’s Contest!!!

This is a sticky mode entry for The Lil Caliph, an online blog yang menjual keperluan ibu dan anak….Please scroll down for an updated entries.

FYI, ai m not participating the contest, but this is a contest that ai must promote since the prizes that you are going to win is HUGE! In collaboration from RM and The Lil Caliph, one of my blog readers, yes you as RM’s readers, stand a chance to win any of the prizes. Only 3 Prizes to be given away! n 1 of them is yours!!!

contest_big1

And the best thing is, the GRAND PRIZE is a 4D3N vacation to PHUKET OR BALI (It’s your wish!).

And 2 more bloggers shall win a vacation for a 3D2N to LANGKAWI, REDANG OR TIOMAN ISLAND.

TERMS & CONDITIONS

1. The Contest is open to anyone who owns and writes a blog publicly.

2. Bloggers must include the Big Contest Logo (just right click, copy and paste or click here) on their blog entry to be qualified.

3. Bloggers must also ensure that they mentioned TheLilCaliph.com with a link back to the webstore, and finally drop a comment here (kat The Lil Caliph’s link tu kay, bukan kat RM pulak) with a trackback of their entry/blog after every postings.

4. Your blog can be written in English or Malay only.

5. This contest is open from 1st January 2009 to 31st March 2009.

6. Any participation that follows the rules above will be counted as an entry.

7. Bloggers are allowed to send in as many entries as they like, however, only bloggers who put up more than 5 entries a month are eligible to win the Grand Prize.

8. There’s only one (1) prize will be given to one blogger, no matter how many blogs you own.

9. Winners are judged based on the most creative way of promoting TheLilCaliph.com on their blog sites. The blog with the most hits stands a bigger chance to win.

10. The winners will be selected after the contest ends and shall be announced on our TLC Blog by 6th April 2009.

11. The holiday prizes are solely on accomodation in Hotel rooms for 2 adults + 2 children only. Winners must provide their own means of transportation and everything else related.

12. The accomodation is valid until 31st December 2009, and subject to 2 months prior booking.

13. Prizes are not exchangeable, transferable or redeemable for cash for whatever reason. However, the winner of the Grand Prize is allow to exchange their international to local holiday with a written request. We will honour the exchange to 4D3N to Langkawi, Redang or Tioman Islands.

14. The Organizer reserves the right to amend, delete or add to the above Terms and Conditions at any time without prior notice.

Additional terms and Conditions specially for Redmummy.com’s readers

1. There are 3 winners for this contest yang The Lil Caliph pilih, but one of the winners will be you, my redmummy’s readers.

2. To entitle you to win the prizes, you need to mention in your blog’s link of your entry that you are from Redmummy’s readers and also to mention that in The Lil Caliph’s entry kat sini bout it.

3. If korang rasa nak menang the Grand Prize, korang kena pulun kati buat entry on the The Lil Caliph, more than 5 entries for these 2 weeks. apparently the closing date is end of this month, so balun!!!

4. Kalo idak, satu entry je memadai but that one you stand a chance to win the local holiday.

**************

Ini adalah contest pertama untuk pembukaan tahun 2009, wpun contest ni bukan anjuran redmummy.com but still, ai m helping The Lil Caliph to push harder on the contest.

So all! Selamat membuat entry bout The Lil Caliph!!!

Comment: 7

Memek Muka…

IMG07938IMG07934IMG07935 IMG07939 IMG07940 IMG07941 IMG07942 IMG07943 IMG07944 IMG07945 IMG07947 IMG07948 IMG07949 IMG07950 IMG07951 IMG07952 IMG07954IMG07953

IMG07937

mak and anak membosan lam keter buat memek muka, aku pakai lens kaler amisthy tuh hikss tp napa ler tak clear bonar lam gambo ni yer….

waktu ni kami nunggu kan mak ajah aku kat depan kedai dia ada urusan, so aku ngan gegirl cam boring je dia tengok muka aku, n aku tengok muka dia…so jadiklah gambo2 nih sumer…

saya malas nak bukak tudung serkup tu lah, dah balik umah baru aku bukak…. tudung selendang tu mmg tak kena ngan muka tembam aku lagik tuh, so pelan2 lah, nanti pasni lawa sket lah kurus nya kay. baru lagik diet mar….sabar sabar tau!

Comment: 10

Tindik Telinga for Gegirl…

IMG07955

sirman patah balik ke masjid, aku lak bawak mak pi somewhere pastu anto balik mak ajah ku ke umahnya, sblh lorong umah mak ada pasar pagi. waktu ni dah ramailah orang nak tutup bungkus kedai. rasanya dah nak noon lorr masa ni pun. aku parked keter tepi jalan, turun ngan gegirl coz aku tau kat sini ada orang boleh buat tindikkan telinga.

dah banyak kali dah aku planned nak datang sini, tp asiklah terlupa or tak terbangun nak mai datang sini pepagi.

IMG07959 IMG07960

so aku n gegirl jalan punya jalan, sampai ke tengah pasar pagi tuh, ada nampak makcik ni jual barang2 aksesori pempuan..hem mbe boleh la kot tanya kat sini.

IMG07956

tanya sekali kat kedai makcik nih jer, kompem makcik tu leh buatkan. mmg dia amik menindik bebudak…hikss.

sian gegirl dah 4 taun lebih baru nak menindik.

IMG07957

IMG07958

sabar jap ye gegirl, makcik tu nak layan customer jap. customer yang dia layan tuh beli rantai gelang, boleh buat ansuran. ni sebab aku sambil tuh dok pasang telinga apa yang makcik and customers dia borakkan lah yo. btw gelang2 rantai yang bayar ansuran tuh, leh bayo le bapa kali pun aku pun tak tau lah bape harganya, ada yang 40, 50 gitu, so mbe minggu ni bayo 10 minggu bulan depan ke bayo lagik 10 inggit. ni sume based on trust lah yer. dia cuma amik number, amik deposit sket and bagi barang.

IMG07962 IMG07963IMG07961

while gegirl seronok menunggu ater dia dah lama sangat nak pakai earing kan. actually aku dah lama sangat carikkan orang nindikkan telinga gegirl, aritu ada sorang nenek tuh nak tindikkan, dia mai lah umah mak ajah, masa tu gegirl lam setaun lebih ke baby2 lagik lah, mak ajah terlupa yang cucunya ni tak menindik lagik. so pastuh nenek tu tak mai lagik dah tetanya and aku sendirilah kena usaha carik mana nak port menindik.

tang sunat aku buat sejak dia lam pantang lagik lah, tu aku buat kat Langat, kat perumahan akak aku, ada nenek sorang tu buatkan.

IMG07964 IMG07965 IMG07966 IMG07967 IMG07968 IMG07969 IMG07970 IMG07971 IMG07972 IMG07973

proses nak buat nih nampak senang, tapi kalau dah budak tu suka nak buat tindik, dia sanggup lah tahan sakitnya. sakit sikit jer. memula makcik tuh tunjuk earing yang dia kena pakai memang khas lah untuk dipakai while menindik. then dia buat tanda ngan pen kat telinga gegirl, so masa nak tembak tengok dah siap bertanda sesiap.

pastuh dia akan spray ngan penyejuk apa tah, kasi sejuk and kebas tpt tindik telinga tuh.

pastuh dia tembak, pap!

n buat the same process kat next ear pulak.

process dedua nih lam tak sampai pun bape min, sekejap ya rabbi. in between ko suh le anak ko tu baca fatihah bismillah 8 juta kali. heheheheheh taulah budak kan, penakut lak kang.

harganya pun murah, RM10 jer, tembak plus earing yang makcik tuh bagiklah.

nanti tetiap ari sapulah minyak gamat kat earing tuh, jangan dibukak, biar je sampai bebila. so bolehlah carik earing emas for gegirl nanti, nak raya nanti kita pi jumpa Bang Habib yer gegirl.

IMG07974

waktu ni dia cam nak nangis hehehehehe, tp dia tahan, katanya sakit sket jer mommy, gegirl boleh tahan. ha kau, nak cantikkan, nak pakai earing mommy kan, nak show off ngan cousins ko dah ada earing kan, so kenalah berkorban sket.

IMG07975

mommy amik gambar gegirl ngan earing pls

wah, depan2 kedai makcik tu dia nak ngamik gambo, gelak2 gang2 makcik tuh bila tengok gegirl pose utk earing baru nya. seronok tol dia…

IMG07976 IMG07977 IMG07978 IMG07979 IMG07980

nak balik ke keter, aku cam sian pulak takut dia sakit ngan tindik telinga tu kan, so aku upah dia ngah toy. boleh amik satu for her, and one for abang. dia amik house toy and lori for abang, dedua RM20.

IMG07981 IMG07982

seronoknya budak kecik nih, dpt tindik telinga dapat plak toy satu wpun beli kat pasar pagi btr jor. wah sangat berbaloi sabtu pagi ku yer, ngan drawing contest dia, ngan anto abang pi tuition, ngan kulu kilir ulang alik masjid ngan mak ajah and sirman, ngan pi sana sini with mak ajah, siap boleh pi singgah buat tindik telinga gegirl lagik. very the tak plan langsung :)

IMG_1083

IMG_1080

kami singgah masjid coz gegirl excited nak tunjukkan earing barunya kat bapak eh. masjid nih between umah VA aku ngan umah mak ajah kat BTR nun so memang nak balik kena lah lalu. lgpun sirman ada job kat masjid for maulidur rasul kan.

IMG_1104

tak puas lagik tuh, balik umah pun suh bapaknya snap kan lagik…

saya pun bertindik telinga gak dari baby, pastuh tak tau lah masa aku sekolah tertutup balik lah pulak. so aku pi sendiri kat Sinma, sinma tu yang jejual barang2 aksesori rambut earing macam2 pompuan nyalah, takkan korang tak tau kan. so kat situ aku suruh amoi tu tembak semula. till now lah takde lah tutup lagik dah…

ya sirman, nak raya nanti jangan bebuat lupa yer, kita pi jumpa kawan kita kat Bang Bib tu ke or kat Bang PohKong tu lak yer. ai nak carikkan emas earing gegirl bior ngelip2 sket…

:)


**Grrr aku tertutup comment button entry nih lah weii, sorry. thanks kak ann coz alert me. Sirman!!!!!!!!!!!!

Comment: 14

Eating Day for Redmummy!

IMG07923

dalam keter, gegirl tukar tshirt and pant, dia rimas ngan baju kurung. kekdahnya baju kurung dia tu kena air sket bila jalan kat masjid so budak ni kan lorat. sib baik aku ada siapkan baju anak2 stand by lam keter.

IMG07924 IMG07925

wah wah wahh sedapnya sirman makan roti canai…ko hengat ko sorang je boleh makan??

IMG07927

oh ai pun malas nak bukak serkup selendang pala tuh, biak pi lah sampai umah kang hikss., ni abih usai majlis drawing contest gegirl kat masjid.

..so ari sabtu aku dpt makan special sket lah. aku belasah roti telur kay! roti telur ada 356 calorie, wahahahahaha redha je lah. makan seminggu sekali lor. n oso teh tarik, complete lah perasa dia sodap.

IMG07928 IMG07929 IMG07930 IMG07931

gegirl adalah sangat hebat makan telur separuh masak sebijik cam bapaknya. aku pun minat telur tp banyak kali cuba tetap gak aku takleh nak telan telur cenggitu. tapi tiap kali dia makan tak abih pun, half of it dia bagi bapaknya. so depa 2 je lah keje makan telur separuh masak nih.

aku ngan abang agak payah sket tekak nak makan.

IMG07933

abih makan roti telur, rasa macam nak mintak lagik satu jer..isk, insap lah sekejap. memang lah sound like eating day for saturday gitu kan but agak2 lah takkanlah nak makan sepelahap hoi.

abih 2kgs aku yang turun aritu kang immediately naik balik. udah berlapar 6 ari, the 7th day makan tak hingat kang nangis lak nak turunkan lagik 6 ari. ater bila nak target the rest of the 5kgs kan?

IMG07932

mak ajah makan mee goreng. sblm dia suh mamak tu masak dia pesan hundred times, no tomato sos, no cili sos, no ajinomoto, no kicap no hapa2 bagai tah lagi lah…

n mak mintak pinggan kosong, dia bagi 2 mee gorengnya. wah sapa nak makan tuh?

akuuuuuuuuuuuuu  lerrr!

mekasih mak. rezeki.

wahahhaha, dapat makan mee goreng kira bonus yo extra pas makan roti telur. laju je aku makan..nikmat nih. but lam nikmat dok pikir naik plak badan aku nih. but tu lah, one day je aku pamper myself with eating all these kilos calories.

pastuh lunch aku lambat gila, only at 5pm, aku makan nasi setengah plate with asam pedas tenggiri koleq. hemm….malam aku makan buah jer. see see, saya cepat2 insap control makan wpun hari sabtu adalah my eating day.

itu ari sabtu, makan agak mewah sket kan, korang tunggu lah cite ari ahad :)

but on sunday nite aku timbang, masih lagik 50kgs. takde naik turun hikss….

**list calorie chart tuh, korang kena blame sirman yang lambat nau nak snapkan gambonya….kalo dia x amik gambo, camne aku nak postkan mar…marah dia yor, bukan saya.

Comment: 12