Gang!

img_7858

img_7864

img_7860

movie kali ni aku bawak sekali anak2 buah aku and adik ipar duai aku, sesapa yang free lah. so sambil nunggu adik aku nana and family sampai, aku melanguk tengok memacam video yang adik aku ayin tunjukkan. bukan video tak senonoh, video anak dia ngan gegirl dok melenjan kat playground. dia laki bini rajin bwk anak dia ngan gegirl ke playground, ater makpak gegirl waktu anak nya ngah playground sibuk kami baru nak balik dari keje.

img_7869

abih je Gang (Upin Ipin) serentak kami keluar sesama wpun lelain pawagam. aku dok anak beranak, tp family adik2 aku dok kat pawagam sblh….akak aku pun campak gak anak dara dia kat aku, kes dia pi holiday. bukan cuti sekolah dah pi holiday, hampeh tol akak aku tuh!

best idok upin ipin? best la kot, bebudak suka giler lah, aku bukan pencinta kartun ke animation sangat pun, tp gelak2 lah jugak tengok…not bad lah jalan cite boleh dipahami dek bebudak, cuma part depa menyanyi kat tetengah scene tuh macam dubbing suara lain sangat. itu je yang kurang menyengat.

img_7876

img_7875

abih show kami terus pecut balik, x sempat nak dinner reramai kat luor coz aku dok ngejarkan masa bebudak nak balik tidur awal, senin nak sekolah dar. lgpun lauk aku masak thari ahad tuh ada lebih lagi, so baik makan kat umah, ingat mak korang rajin nak masak bebanyak kali, kasi jimat kay.

well actually ada tragedi drama jugak masa aku beli ticket Gang nih. show yang kami tengok nih ari ahad kol 530, aku beli tickets malam sblmnya coz aku ada event kat klcc gak, sangat mengeciwakan lah ‘tragedi drama’ tuh. apapun, pangai aku, fight till the end kan.

lagi satu my entries agak carca marba, x ikut date sequence langsung. yang tgk wayang nih ari ahad petang, pastu yang project sabtu ahad pagi lak, later2 kang baru kuor.

aku ngah biol la nih, technically, aku pegang blog aku hanya pada jemaat malam, sabtu nye entry yang kuor tuh sume tu kan auto publish yang dah aku siapkan awal2 dr jemaat malam, sunday lak 5 min aku update blog cite pasal aku penat malas rehat.

ntah hapa2 lah…

img_7873

so, back to the Gang, sesapa mau tengok, aku nasihatkan korang buatlah online booking kat gsc/tgv dulu. untung sabut dpt tickets, luckily aku buat booking awal2, and seat pun perfecto. just that sbb aku lambat bookingkan utk adik badik aku, so our cinema dah full house pulak, tp sib baik gaklah ada satu lagi cinema next to us, tickets masih kosong. but by sat nite yang aku amik tiket2 aku tuh, dah nak abih lecun dah weih…

tahniah to team Gang Upin dan Ipin. the best!

Comment: 10

Guest Writer – Teka Teki Teka Tekuk

Kak red, sumi nak bagi Teka tekik sebelum bersalin…..

ada sepoloh soklan jer……. hehehe…..  so.harap kak red jgn sentap2 cam gegirl yek……..

1. Kumpulan nasyid yg terdiri dari org jawa?
2. Kumpulan rock yang paling wangi?
3. Kumpulan rock yang paling bahaya?
4. Kumpulan rock yang takut mandi?
5. Kumpulan yang selalu kena migraine?
6. Kumpulan yang mudah pecah?
7. Kumpulan yang ada power?
8. Kumpualan yang terdiri dari pesawah?
9. Kumpulan yang kejap cantik kejap buruk?
10. Kumpulan yang boleh lihat tapi tak leh pegang?

sumijelly

Comment: 8

Penat + Malas + Rehat…

sesungguhnya

bila penat campur malas campur perlukan rehat

dunia blog sudah menjadi tempat terakhir buat ku arini

makanya

aku perlu bercuti sebentar

dari memandang blog ku sendiri

untuk beberapa jam

ai will see you in my red blog again

soon….

Comment: 9

Battery Kong!!

usually kalo aku lepak Q Bistro, aku sokmonya anto keter aku to car wash, just opposite of Q. so last nite ai did the same too. after 2 hours of drink with the girls, we went to the car wash to collect my car.  the girls kenalah ikut aku to my car coz aku nak kena pass benda kat diorg, so sampai kat keter, alarm keter aku tak berbunyik.

tit tit tu menyala merah tp x bunyik, x de sound. pintu hapa x leh bukak.

so aku yang bebal nih sudah takutlah nak buat manual, coz kang kalo manual berbunyik alarm keter aku hah sudah mana aku nak tekankan, yes pls laugh so loud, told ya ai m only good in driving, not handling the car!

so ai called my rescue man, aku ingatkan alarm kunci keter ada prob lah, he s at home lying down in front of his heroes series, mai lah dia datang bawak spare key.

img07158

n jam2 tu gak datang 2 orang abang keje naza kia kot. depa tengok us the 3 girls lawa2 comel2 kot hehehehehe tu yang dema nak datang tolong. think diorg dok usha rose kot pasal rose lagi ‘ketengah’ than 2 of us…hehehehe no offense nurul but engko ngan akak sudah tenggelam kat bawah ketiak rose kay. hikss.

anw before that sirman found out that lampu keter aku menyala koooooooooooo! for 2 hours! cinabeng tak orang car wash tu pasang lampu keter aku tak padam kan. dia parked keter aku gitu jer, yang dpt lak aku ni leh dengo tit2 bunyik lampu x padam tp tak check langsung. so anw, for 2 hours pun battery rupanya flat. tu pasal engine pun tak bley start. 2 hours tuh sebab more than 2 hours aku anto keter kat car wash, masa aku anto tu keter aku yang diorg buat terus x de keter lain depan2 aku tuh. makanya jadiklah 2 jam lebih.

img07161

anw by that time ai asked the girls to move their butt lah, tak yah nak menunggu kang kol bape diorg nak balik. masa tu pun dah malam sangat. so aku dok melanguk lah nunggu encik2 3 orang (plus sirman ler) do something with the battery. so depa amik battery sirman cabut bukak panaskan ke battery keter aku. kisahnya jumper aku takde lam dedua keter. masa ni lah jumper kat umah pulakkan! kan kan kan!! grrrr…

thank god, abang2 tu memang terer lah buat keje2 gini nolong, even nama pun tak dan lah nak tanya…

start je engine, depa pun nak baliklah, sirman bagi duit kopi coz actually abang tu tolong ikhlas tp aku insists gak suh sirman bagi, sian kau dia penat keje satu ari nak balik umah naik motor benti tepi jalan nak tolong sirman.

img07157

yang kelakornya masa alarm aku dok bunyik, masa tu lah pulak coding nya lupa, masa tu lah sirman dok carik lam manual book apa codingnya, masa tu lah kan sume nya hegeh2. tang aku, hagham la aku nak tau ye dok. but ai think tu lah aku cakap abang2 tu stop by coz depa tengok kitorg the 3 girls berdiri kat tepi jalan tu and sume orang dok jenguk2 ada pecah keter ke hapa ke lah kan. dah tu lak sirman pakai casual jer, leh abang tu ingat ada semacam ke hapa ngan mamat tu kan.

oi tu laki ai lah bang.

pastuh engine panas je aku pi car wash tu, sound kasi 3 tepek sket! ko kalo nak park keter aku tuh, agak2 lah lampu tu padam ngek! pasal ko tak padam abih battery aku flat. in fact bukan takde alarm bunyik kalo ko padam engine tp x padam lampu. tp ni bangsa dah parked terus kuor tak pedulik and blah.

eiiii

sorry sorry, nanti kita tak buat lagi, nanti kita check lampu kasi padam

tu antara budak car wash yang cakap lah. aku tanya sapa yang parked keter aku sampai tak padam lampu tuh, dia tak nak cakap dia dok sorry2 jer…anw dia bukan bangla so dia paham apa aku ngamukkan. nak tau ke camne aku menggarang ngan depa. hishh, tokseh lah, aku kan korang kata garang, memang aku sound 3 tepekkan.

ciii!

moody je sirman malam tadi, udahlah penat, lapau nak makan. kena buat nih, tak pasal2 gegirl buah hati dia kena tempik dek bapaknya. ha tu lah ko girl,ngada sangat, kan dah kono 3 kali tepek gak dek bapak ko.

Comment: 12

Mommy’s coffee break…

after weeks of planning, ai was supposed to meet the girls, unfor one of the members ada kematian. so the get together dibatalkan coz tak cukup korum. as ai was to leave office, ai got a call from Nurul and Rose that they are gonna have teh tarik kat Q Bistro. so well, plan A tukar jadi plan C now.

sbb plan b ialah dating with sirman kat umah yg benornya. but sirman tak kisah kalau aku nak pi jumpa the 2 girls dulu. tp x leh lama lah, coz dia x dinner yet.

img07154

when ai got there, emm diorg dah setengah gelas minum. si manis berbaju kurung is Nurul. well yang korang dok komen2 kata napa dia jemput aku jer lam yday’s entry for her makan2 thingy tp x jemput korang tuh..hahahhaha inilah orangnya. so since aku memang tak bley nak mai umah dia malam nih, kira bagai pucuklah bila dia suh mai Q jumpa dia malam tadi.

untitled

Rose is orang kuat GBM, korang dah kenal dia kan……tak plan pun nak jumpa dia selepas Plan A terbatal. tp bila dia nak bergosip ngan Nurul, diajaknya aku, cite hal2 mak2…oh yes lah kami tiga orang mak2, dok pusing2 cite anak jer. company si Rose ni casual gila, dia balik opis datang ngan baju cam nak pi gym jer hahahahha…

anw kalo depa jumpa kat luar kawasan rumah aku, tak mungkin aku akan join lah.ai m a bit reluctant to pi tpt2 yang luor kawasan rumah aku lah. sbb depa pun bih kurang sekampung ngan aku dok cheras, diorg sendiri dah suka melanguk kat Q bistro nampak…

img07152

we chat toktok, sampai laki memasing dah tepon bila nak balik. specially laki aku lah kan, coz aku kena bawak dinner dia. our dating nite gitu kan. Our mommy’s kopi break was fully sponsored by Nurul, mekasih ye Nurul. moga murah rezeki mu. dan mekasih gak kat Rose coz bawak buah tangan dari Bandung.

img07149

red purse, cantik siot, ada gak fridge magnet bentuk hbag gak. ai like it, thanks 3ribu kali ye rose.will surely use for my wkend outing. anw if u dok wonder baju aku tuh baju baru ke idak, idok jwbnya. baju tu dah 3,4 taun gitu usianya. n eyeshadow mata tuh dari gurleain yang aku beli RM70 kat mjaya w/house sale.

pastuh kami tiga kedek2 jalan pi kat keter aku dulu coz ai m passing some stuff to them and ajami. kubilang kan bonet aku agak macam wardrobe gak, eversince balik dari jakarta tuh ada lagi barang2 yang lom let go. rezeki nurul coz kebetulan memang sengaja aku letak barang2 kat bonet so sapa aku jumpa aku ingat terus campak je bagi.  n since ajami my movie buddy pun nak mai umah nurul, of cos harus ada untuk dia gak. udahlah yang dari bangkok dulu aku terlepas pandang for him. for rose, oh she can show you the paperbag jer heheheh, ai told her not to reveal the stuff, just yet.

ahhahahahahhahaa

itu cite happy lah sket…

tp sampai kat keter aku, ada something happend yang buat aku gelabah sampai the girls terpaksa tunggu temankan aku jap, sampaikan sirman terpaksa datang to be a rescue saver.

that s to be discussed in my next red entry :)

agak2 korang, apakah yang terjadi? hehehehehehhe…..

Comment: 9