Very light make up…

IMG09302

hanya gambo mata jer…aku kan janji blockkan sumer gambo full aku, so that korang leh compare a bit lam old entries wt my new entry whether ada changes or not ngan aku nya gelembung pipi chubby tu kan…

anw, itu make up light sesangat for monday at work, aku sendiri berangan nak buat light2 jer pasni, even mascara pun aku tak pakai. yang dapat dari shu uemura tu aku jimat cleanser yang best ilang mascara on the spot tu kan, ha tu aku jimatkan…

Stila kat Parkson memang ngah menggila buat stock clearance, ai went there and terjebak amik satu barang jer. satu jer yer. and satu tu esok aku cite lah…

adoiyai, bilalah aku nak kuorkan entry final one on RedGLow make up arituh…

gambo dah uploaded tp jari jemariku amat malas menaip sbb entry tu kan panjang hahahahaha….

it s ok, aku dah bagi laluan kat tokey RedGlow bg ceramah kat Guest Writer kan, so bolehlah tu mengubat rasa rindu make up sket….

IMG09329

a fren just got back from her Bandung trip, lawa kan dia buat inai ukiran nih….

Comment: 8

The Unique Part in RM’s Ads…

IMG09221

…itu kertas kerja for my assignments aku. aku buat keje esemen depan pc, sbb ada info nak kena google, and terus aku type, bila dah buat satu round draft, aku suh sirman tengok ok idak esemen aku tuh, pastu sblm aku submit to dashboard or to client, aku baca imbas balik, and tetambah apa yang perlu.

membuat esemen perlukan creativity…saya hanya diberi guidance dari one file dan saya sendiri yang pikir camne nak cantikkan iklan esemen tersebut:

1. saya pernah pi amik gambo depan Ambank coz nak buat iklan Ambank, hampir saja aku dikejar dek guard Ambank coz banyak sangat sirman snapped, ater depan bank kan…tak ke orang suspect bembukan.

2. aku terpaksa ulang berkali2 amik gambar anak2 buah aku for Mamy Poko, coz gambar tak menepati kehendak clients, the kids korang tau lah bukan senang nak senyum gumbira. bersungguh2 dan berulang kali aku bikin…hasilnya sungguh malatops! wpun anak2 buah aku naik letih sampai si baby khyre menangis2 lah…

3. Aku pernah pusing 2 kali Giant, untuk carik Mia Satay, itulah pertama kali aku ke Giant Cheras hanya kerana mahu buat live gambar from the place tp gagal, coz waktu tu product Mia Satay sudah abih lencun kat pasaran. Frust tapi at least berbaloi coz aku sudah berusaha.

4.Menunggu product Blackmores sampai ke tanganku dr Nnang, terlalu lambat, so aku pi more than 3 pharmacies dia Bandar Sri Permaisuri untuk mengambil gambar bersama Blackmores, pun gagal jugak coz wpun aku mintak permisi tp tetap pihak farmasi tak bagi. makanya dengan bantuan kawanku waktu di KLCC, dia lekakan si promoter, aku selaju pantas kilat menyenap gambo Blackmores with me, itu jelah gambar yang mampu aku dpt for my assignment.

5. I have family commitment during the Homeschool session, hajat nak attended for half day berlangsung hingga ke hujung acara. My family terpaksa uruskan abang and gegirl since me and sirman masih lagi di Putrajaya, kami hanya dpt anto abang to taekwando class, pulangnya dijemput ahli keluargaku, dan gegirl pi gymnastic pun diuruskan adik beradikku.

6. Saya tau saya ada kekurangan, apabila Melasma diberikan (2 parts, first part dah out, 2nd part is coming out soon) saya sangat blur giler. Ai m not in medical terms, tapi harus belajar dan belajar. Saya pahamkan apa yang dimahukan client, saya gigih surfing dari Doctor Google, n skang saya sangat arif tentang Melasma. Knowledge saya dan kamu bertambah bila iklan2 sebegini keluar, betul tak?

7. Saya ditahan di KLIA waktu pulang dari Jakarta, mereka  mendapat maklumat dan membaca RM yang waktu itu saya ada di Jakarta lalu kemudiannya mendapat ‘habuan’ yang pedih utk dikenang, menyebabkan saya terpaksa membawa perkara ini ke pihak atasan. Saya dan Sirman bersemuka sama Pengarah Kastam KLIA, untuk sessi buang yang keruh ambil yang jernih. Pahit manis menjadi blogger, apabila tulisan saya diambil kira secara serius. kalau blog saya tidak ada popularity pembaca, mungkin saya ‘bebas’. Apapun, saya harap yang pahit tidak akan berulang kembali.

8. Satu2nya blogger melayu dan seorang ibu yang terlibat secara langsung untuk iklan Maxis Broadband Girls Day Out Part 1 and Part 2.  Antara gambar yang diambil Maxis untuk digunakan di iklan2 suratkhabar, RM terpilih sebagai main subject di The Sun. Kerana itulah saya sentiasa berazam untuk sama level with k/sia. you got what ai meant kan?

9. Gegirl and Abang menjadi model for Oreo, amik gambar senang tp nak capture for the video moment, wahhahaha! berulang kali amik….kamu enggak tau anak2 aku pun ada kepala angin mood memasing, kami buat tu bukan lam satu malam, berulang malam and bandingkan apa yang bagus for posting to the client and put it the dashboard. that s where the secret of RM.

10. Saya terpaksa ambil cuti 2 hari dari my permanent job, untuk terbang ke Singapore, for Brands Blogger Challenge. n also leaving behind my sirman and kids just for the purpose of my blogging job. The value of restu suami saya tegaskan, he doesnt mind for me to travel anywhere, kerana minatku pada blogging world, sangat kuat. N yes, my trip to Singapore was all fully sponsored by Brands Singapore.

Tart ayuazizi, Sham Bangkit juga famous di kalangan pembaca RM, lemon rosemary chicken sudah disebut2 ramai, sebenarnya saya pun tak tau berapa puluh iklan berbayar dan foc yang sudah berjaja di RM. tapi setiap satu iklan itu ada rahsia kenangan manis dan pahit. Nuvafemme tu not bad gak kerenahnya tau, hahahahahah u tak tau. Maxis Iphone pula aku hanya diberi masa beberapa jam to write and post it up, sib baik streamyx malam tu tak buat hal. So itulah antara segelintir iklan2 yang saya bisa sebut, kalau nak sebut sesatu, panjang lagilah entry ni.

Just remember, setiap satu tuh ada keunikannya dan memory yang hanya saya dan sirman saja mengetahui. Sirman tu tau coz dia lah my ‘punching bag’ hiks…

…so Membuat assignment dan iklan2 sebegini bukan bermakna duduk depan pc jer, saya sendiri bergerak dan angkut anak beranak, Itu antara behind the scene yang saya tidak paparkan sangat di blog. dan setiap satu iklan tu ada kenangan2 manis pahit sblm it comes to publish in my red blog. Saya tidak suka menggunakan gambar from the google  image atau yang dibekalkan clients, saya akan pastikan gambar itu dari penghasilan jemari saya sendiri.

Memang kamu tidak nampak kesusahannya nak menghasilkan setiap iklan tersebut, tp kerana saya ada determination, so wajarlah saya menerima Rezeki RM. btw, May is coming, that is another big surprise of iklan yang tak pernah kamu jangka saya akan terlibat :)

Comment: 23

Ai Got A New Iron!!!

IMG09161 IMG09162

Philips brand, my old iron. ni iron ke 2 ku, yang pertama brand Vidal Sasoon aku dah bagi adik iparku. so this one pun dah takleh diharap, buat sakit ati gak lah kalo pakai. tp sebab yang iron best superbest aku tu masih lagi on service, so terpaksa lah aku back up pakai yang Philips ni ha…

dan kemudiannya last week aku simpan balik coz aku dah dpt the new one!

IMG09154

ai have to buy a new one, kira kalau yang anto service to dah ok, ai got 3 lah. but tolak the philips yang leh masuk dustbin, kira ada 2 back up. so kalo satu buat hal, satu udah ada huuuuu, kalo dedua buat hal ‘ana kawin tigaaaaaaaa’

ai got this iron set from my hairstylist. aku dah jenuh nak pi carik, so aku ckp aku nak macam yang iron dia pakai kat saloon dia tuh.

IMG09155 IMG09157

IMG09166

IMG09156 IMG09160

n kebetulan kaler merah plak isi dalam papannya yer! wah merah merah for RM!  Harganya RM230, ada satu lgi RM170 tp takde stock, so supplier dia anto hok ni jer, bolehlah asal ada warranty aku anto je balik kat saloon vivian. she can take care of it.

but ada but tau, kalau nak compare ngan superbest iron aku yang ngah service tu ngan yang ni, yang superbest tu lagik syok! maunya idak, the superbest iron rambut aku tuh, harganya memang melampo mahal. cuma kesilapan saya ehehhehehe, aku sokmo lupa nak padamkan plug lepas pakai, so the worst bila lebih 15jam tak berpadam. padan muko.

yang ni plak kalo aku lupa gak padam plug

nak wat gano ek

kena letak reminder tulih kat cermin make up ‘TUTUP PLUG LA OI’

Comment: 14

Guest Writer – Marriage n Materialistic?

Dalam kehidupan kita sehari hari selalu kita dengar, wang tidak menjamin kebahagiaan…betul ke?

Bagi saya mmg wang tak menjamin kebahagiaan tapi hidup lebih bahagia jika ada wang kan? Saya tak tau la org lain mcm mana tapi saya mmg bahagia kalau ada byk duit…boleh beli itu n ini n bole belikan org lain itu dan ini. Dan saya pun lebih bahagia kalau suami ada bykkkkk duit! Wahhh! Melampau tak? I hope tht my hubby wont read ths…Kakakkahhh!

Hari ini untuk memilih pasangan hidup, pilihlah yang bole menyara kita(kaum hawa yaaa!) @ at least bole menyara diri nya sendiri…Janganlah pulak kita ni jadi baik tak kena pada tempatnya… Zaman sekarang byk cerita perempuan lebih suka memberi dari menerima… Jangan di ajar suami/boyfren lepas tanggungjawab. Biar dorang2 ni yang bayo kan keperluan hari2!

I didn’t mean yg saya tak pernah keluarkn duit I utk my husband…Tapi selalu buat dia igt yg dia tak bole harapkan saya sbb saya kan isteri…

Lebih2 lagi pada yang masih berkawan dan belum berkawin sbb frankly speaking lelaki kebanyakannya (bukan semua laa) amat berbeza sesudah berumahtangga. Dulu masa saya belum kawin pun saya mcm tak percaya semua tu. Bukan la maksud saya lelaki jadi jahat tp lelaki xde la sebaik seromantik sepenyabar se”caring “ dan pelbagai se se se se dan se seperti sblm kawin.. Kalau sblm kawin janji pukul 8 setengah jam awal da terpacak…tapi pas kawin lambat sikit…kalau sblm kawin bole tunggu kita shopping 8 jam tapi pas kawin dia cakap “yang I tunggu u kat starbuck ye”…

Begitu jugak dengan duit..kalau sblm kawin da kedengggg…pas kawin lagi laaa kedekuttts!

Tapi pandai2la kenal hati budi sblm kawin ye. Dan yang paling penting cari yang deep pocket… Kalau tak de pun sama2 generate finance for a better living…Macam2 bole buat utk hidup yg lebih baik…

Ni ada satu cerita yg nak kongsi:

Tragedy sgt laa. Apa pendapat u guys bila ini berlaku pada u?

Last week a fren came to me nak bg tau dia ada big prob. She divorced 2 times. So dia ada kenal sorg mat salleh laa  tht she claimed as her boyfren. She knew the boyfren thru internet n da contact2 6 bulan lalu. She told me tht bf dia ni kaya raya dari UK n saya tgk gamba bf pun ala2 tom cruise…Mak ai!

So here is the prob. Dia nak pinjam duit saya. Bukan sikit…almost 20k. Ceritanya konon bf dia datang KL nak bukak bisness n bawak duit USD 4Mill… pastu stuck kt KLIA sbb bawak byk duit n kena penalty… so dia nk tlg bf yg tak pernah jumpa ni bayo penalty.What say you???

Dan dia da bagi her bf more than 20k.separuh je lagi tak cukup….

I tak sangka laa kan…ada perempuan jadi desperate mcm ni…U guys rase cerita betul ke lelaki ni?Sedangkan dia ni engineer…Malu jugak citer gini. Tapi salah ke I tak bagi dia duit…Kak red pun ckp jgn bagi kan kan kan?

So jgn bagi duit kat boyfren….hihi. kejam kan.

arlinarosli.blogspot.com

**so ina dah berapa ari berlalu, apa citer bf nya yang bawak USD4m stucks kat KLIA tuh? update ler weih…

Comment: 39

Kittycat…

IMG_4868 IMG_4870IMG_4869

abang adalah sesangat pencinta binatang, sebut aje binatang apa, kalo boleh dia nak buat zoo kat umah. tp so far dia hanya ada Cacha, the hamster. tu lah sekor yang tinggal, lg 2 kan dah arwah. he knows yang kami dah boleh bela kucing, tp sbb boleh sekor jerr, aku decided utk amik persian. kucing paling pemalas yang pernah aku kenal….

so bila balik umah nenek yang penuh ngan kucing, dia dok mengendeng jer nak bawak balik. kucing2 kat umah mak mertua aku nih, toksah cakap lah, aku rasa asal aku balik jer memanjang berbunting. tak penah yang tak de beranak kecik. even masa abang buat hwork, dedua kitty tu dia dok letak depan dia sambil buat hwork.

IMG_4872

IMG_4873

bila nenek suh amik kucing tu pilih je nak bape ekor nak bawak balik, haruslah dia melaju nak bwk balik tp cage aku lom ada lagi. ai have tp kat umah makpak aku yang satu lagi kat nunnnnnnnnnn kat Bangi. bapak cage pun ada. carrier kitty pun ado, aku kan dulu bela kucing so aku dah letak kat umah makpak aku dulu. so nak ngamik bersihkan satu hal. nantilah. lgpun we are targetting for persian, not this type of kitty.

gegirl dia minat gak kucing tp dia penakut giler nak pegang, Cacha kat umah tu pun abang je yang membelai, dia punya tahap penakut cipan tu masih lg kental. nak bela tp still ada phobia lagi ngan benda2 berbulu nih.

korang tak tengok bila dia nampak anak lipas kat umah mertua aku, melompat terjerit2 dibuatnya.

IMG_4871

Not keen to get the kitty yet at the moment, aku tak pi mencarik lagi lah. bz bz bz……..kalau boleh nak orang sua depan mata ‘ha kak red, ni kitty persian yang ko nak , aku caj 200 inggit, mau tak mau? kalau mau mai amik skang’ . cam tu lah skang aku nya pangai. ater nak wat camner, dulu lain skang lain, dulu takde blog masa banyak terluang, skang ada blog yang byk amik masa aku, so nantilah aku pi carik yer…

or u have the kaki lubang for me, let me know lah…

Comment: 13