Guest Writer – YANG, I DAH KAHWIN LAIN!

dsc08334

Wahhh!!! Di kala ari yg mulia camni, ttiba sang suami bkata kt isteri camtu. Mau terkedu. Terasa kepala cam berpinar-pinar. Pusing kepala. Betul ke? Habaq mai skali lg. Ye, betul. I dah kawen lagi satu. Skang neh you dah ada madu. Nanti dpt payung emas kt syurga tau! Haaaa.. Kaum adam, dh tau pasang dua, tak pyh la sebok-sebok nak bgtau yg isteri pertama dpt payung emas ke pe ke. Silap-silap sang suami yg dpt tamparan wanita dulu. And of coz yg wajib, pot pet. Kan? Mau perang dunia 3-4 meletup. What will you do if your partner ttiba bgtau dh ada lain? Rasa cam nak hentam je kan? Tapi takdelah smpi bunuh suami. Luckily women at Malaysia not as ganas as other countries. Ada lagi la ciri-ciri keimanan dan ketaqwaan tu. Paling buruk pun, siram acid je.

dsc08391

Believe me. The wifey tak sampai hati do smthg bad to the hubby. Marah tu mmg la. Sape x marah? Terasa cam kena tipu idup-idup. Chenta yg slama neh ilang kemana? Kenapa ttiba nk kawen lain? I xmo share-share neh! Tp antara sbb utama kenapa the wives marah when the husbands kahwin lain sbb taknak share teman sekatil. Kan? Kan? Kan??? Sape nak? Angkat tangan! Owh.. Kaum adam memang la angkat tangan and kaki sume. Memang suka je klu ada 1-2-3-4 teman sekatil. Ada variety ek? Huh.. Byk la variety. Nak pilihan, pi langgan Astro. Byk je pakej. Pilih je. Tak pun ajak isteri pi beli berlian sebijik dua, byk pilihan n sale kt kedai tu.

dsc08397

Senario isteri tertekan menekan ditekan mmg terjadi bila suami blk-blk habaq mai dh kawen lagi satu. Semiggu dua sebulan dua setahun dua mmg makan hati. Tapi lama-lama macam tabah je. Ye, perempuan mmg tabah. Dia x bleh accept now, later on bleh la tu. Slow-slow. Takpun dh bleh accept lama dh tp saje buat mahal. Still it’s not excuse for the men ttiba kawen lain? Pe kes? Hati u berubah? Ada org goda u? Bukan u goda dia? Camtu? Dah.. Dah.. No alasan. No reason dh. Dah kawen tu kawen la. Tapi wahai kaum Adam, ingat la ye. If nak pasang lain, cuba fikir sket. The wife yg skang neh dh ada banglo 2-3 biji ke? Dah cukup sume ke? Makan pakai sume? At least credit card wif unlimited limit. Kan? Tak gitu kaum hawa? If dh ada sume tu, silalah kawen lain if teringin nk pasang lain.

Perempuan yg menjadi isteri pertama neh mmg marah n sedey sesgt if suami kahwin lagi satu. Tapi when the suami nak pasang lagi satu, yg no 3 lak, the 1st wife akan senyum je. And for sure dia akan ckp kat 2nd wife, haa.. Padan muka. Dulu amek lagi asben aku, now kau rasa lak camne sakitnya hati aku tu. And if the husband still nak cukupkan kuota, lagi la yg the 1st wife suka. Galakkan pun ada. Sebab? Takpe, he’ll less attention for me and I can find another one. Waahhhhh… Wahhh…. Ada ye camtu. Neh mesti kes-kes darurat sgt dh neh.

dsc08401

This entry means no harm tu the 2nd wives or 3rd or even 4th out there. Sapa yg nk kawen dgn suami org? Nak ke? Owh.. Tidak!!!! One tip for you, if your partner already mentioned or nampak cam gaya-gaya nak pasang dua tiga (neh kes ada girlfriends lain la neh), silalah tanpa malu dan segan ajak dia kawen dulu dgn u. Why? Takpe. Being the 1st wife is better than yg lain. Plus dapat payung emas nanti. He.. Sakit hati tu memang la. Tapi pepe, sakit demam muflis, isteri pertama gak tmpt merujuk mengadu domba. Well, at least, you dh ‘bsama’ dia before org lain. Hahaha.. Mana tau kot-kot lepas kawen dgn u, dia dh tak ingat org lain dh. Memang ada kemungkinan sang lelaki akan melupakan bunga-bunga lain.

Tak sume lelaki tu nk pasang byk. Ye, ada yg loyal. Tp kadang2 keadaan dan masa ubah all this prefect situation. If terjadi.. Byk la bersabar. I noe it’s hard to let go. But if the love and care still inside the heart, kept it. Hold it. Mana tau satu hari nnt, dia ceraikan sume yg lain, and back to you. Hhahaa.. Okeh.. tu sounds jahat dh. Pandai-pandailah berkongsi kasih if had to. It’s not easy but yes, you can do it. Pejam mata. Cry if u need that. Tapi dont hold back. Bring forward. Insya-Allah everything will be great. Allah always be with you. For the 2-3-4 wife, dont easily judge your madu tu bad. Yourself make a bad impression by married ‘kepunyaan org lain’. Am not saying you’re bad tp dh jadi kan, nak buat camne. Tak payah la nk blagak cam isteri pertama. Hormatilah yg pertama. Sebab you kena ingat, if you’re the 2nd one, ada chances the suami will pasang lagi satu. Takde guna gaduh-gaduh sebab lelaki.
Sebab if one day the husband died, automatik all the wives jadi baik-baik je. Silap aribulan jadi bestfriends lagi!

dsc08455

Kaum adam.. Pasang la byk mana anda mampu. Tapi ‘makan luar’ is not somthg that sang isteri can accept. Ingat satu je la, even if you can provided RM20K perweek to the 1st wife, it’s not enuf. The loyalty from you is the best gift ever!

p/s those pics not from my wedding. tah sape tah. asal ada gambo la kan = D

cikponbopbon.blogspot.com

Comment: 11

Tym’s Wedding

IMG_3492

pengantin baru arini menetap di sungai besi

tp bertaun2 dok belajar kat Adelaide….

saya dan dia sangat ukhwah, wpun kamu tak penah nampak dia lam blog saya but behind the scene of RM kamu enggak tau siapa yang saya senangi….

IMG_3505

after getting the invite from her, ai told sirman that this is a wedding that we cannot miss

we just have an hour to get ready for her wedding, coz ai was from somewhere, balik bersiap and amik abang from his tuition

Selamat Pengantin Baru Tym, the husband pun pernah ‘tolong’ saya tau :)

IMG_3556

aku n sirman bergilir2 makan, but ai didnt eat so much lah….lauk2 orang kawin korang tau lah, sangat membunuh diet saya hahahahahah…tp nasi minyak nya alahai, kalo sirman dapat cedokkan lagi 2 senduk, harus aku tak malu. tp ai malu nak tambah hikss

IMG_3567

mak pak dah abih makan, anak2 sket nya lembab, orang keliling dah bertukar orang duduk makan tp depa sangatlah mengira nasi. specially gegirllah. sambil makan sambil menceceh

IMG_3568

dan aku adalah sangat rimas dengan lens kaler yang terpaksa aku pakai coz kang abih sbulan tak leh pakai dah…ni kali ke 3 aku pakai selepas redglow’s session and ‘casting’ yang akan kuor ceritanya on May

IMG_3578

selamat pengantin baru Tym, kita jumpa lagi tak tau lah taun bila, selamat pulang ke adelaide semula, semoga mendapat ‘bunting pelamin’ dan berkekalan perkahwinan mu ke akhir hayat.

‘service’ mu dik aku masih perlukan hahahahaha aku dulik apa ko dah kawin, akak pun dah kawin gak, anak 2 lagik! huhuuuu…..banyaknya nak kena berkias lam entry Tym nih.

IMG08403

btw, sirman was wearing baju batik from Melaka, yang aku beli kat kedai kebaya melaka aku last year tu lah. abang plak pakai baju batik from jakarta, tp seiras ngan bapaknya. it doesnt look the same at all, kalo tengok dedekat tp kalo tengok jejauh kamu mesti ingat serupa.

baju abang tu aku beli kat Tanah Abang, jakarta. so korang pi Tanah Abang, jangan lupa rembat baju batik lelaki.

IMG08421

gegirl pun pakai baju from jakarta jugak, tp aku cam rasa dia x leh pakai baju ni lama lah, coz cam pendek dah sket, so takpe, lam 4,5 bulan lagik kalo dah singkat sangat kita sedekah jariah je lah nak baju ko nih. bukan tak biasa pung…

baju gegirl plak aku beli kat ITC Kuningan, Jakarta yer. ada 2 kedai kat ITC kuningan tuh yang penuhhhhhhhhhhhhh ngan baju bebudak. but tak lah kata murah sangat, cuma kalo ko purata tolak selai baju antara 20-30 inggit lah. tp quality sangat harus lah tip top!

IMG08423

anw, aku menyiapkan rambut tocang gegirl ni kat lam keter jer, yakni from VA to tuition abang and terus ke Sungai Besi. aku tak sempat nak siapkan rambut dia kat umah coz mak nya pun bersiap for rambut and make up dah sejam…

so ni cite untuk tenghari Sabtu yang ringkas…

pagi nya cite aku skip lu lah, tu pun spesial gak, jumpa orang jauhhhhhhhhhhh!

:)

Comment: 17

Sinopsis Sabtu

IMG08413

pagi sabtu di QB

IMG_3571

thari sabtu di Sungai Besi

IMG08436

petang Sabtu leaving VA

IMG08442

petang sabtu di highway

IMG_4008

kol 12 tgh malam Ahad

so nampak gaya mana satu aku nak mula dulu nih

ini transisi yang bermula dari pagi ke tengah mlm sabtu. so setiap tuh aku kuorkan satu entry lah yer…capek dongg, capekkkk! apapun capeknya, kami anak beranak seronok giler…n semua tuh sbb aku dapat jumpa ramai orang jejauh. apart of that gila lalok  toksah cakap lah.

so anw, back to the contest, ai bet takde sapa dapat capture kan? itulah namanya contest, kalo aku cakap itu contest kang ramai bertubi2 lah yang print screen, so mana satu aku nak pilih pemenang gitu. but up to now, memang takdak sapa pun dpt bagi aku print screen and the hidden ‘story’ lam earth hour semalam.

patut korang grab tau, coz aku bukan letak sejam but sampai 5 jam gitu, ehhehehehhee…

now lam RM tak leh letak contest sesenang, korang leh laju je buat, aku dah bertaun2 buat contest so kena belajar from the past lah. Right gang… :)

Comment: 7

Kisah Sepanjang Sabtu…

aku ada banyakkkkkkk cerita

and aku ada beratus2 gambarrrrrrrrrr untuk korang hauk for my one whole day sabtu kisah sepanjang hari

memandangkan aku balik pun dah kol 230 pagi

kol 3 lebih baru nak masuk tidur

so korang kena sabau sket lah yer tengok gegambo tu

tekan gear sket….

hangpa kan suka tengok gambar kat RM kan…

sambil aku potpet sakan

so

jap jap gi kuor :)

Comment: 0

First Contest in RM

First contest :)

Korang dah tengok the surprise in RM for the earth hour?

Dang big smile then :)

My earth hour bukan sejam, was terdragged till 115am!

Well actually, that’s the first contest in RM, sesapa yang dapat capture the earth hour screen from RM’s page, pls email it to red@redmummy.com . The first person to submit the captured will win something from RM.

In that capture, pls make sure I can see the ‘hidden’ surprise of that earth hour :)

Updating this live from the highway back down to KL. Reached VA at 230am, now kongkalikong time …

lalok n ngantok!

Comment: 12