From Sirman’s Click2

IMG_0572

testing one

blur blur lah gambo nih

IMG_0574

testing two

not to my standard gak

IMG_0575

testing three

emm?

failed gak lah

IMG_0579

yang ni boleh lah kot…

not only testing the shooting, but also aku pakai make up from the RedGlow kasik tuh….terpink lah pulak lipstick tu. tak geti lah nak cecampor kaler… :)

tu pun dah campur 2 tones, bantai aaa…

nak kena pi kelas make up kalo gini.

dan yang ngamik gambo tu pun, kena pi kelas shooting gambo gak yer.

Comment: 11

Hijrah Pasar Malam

IMG07759

Fiber bread ye hanak2 sumer….my bfast while driving to work

IMG07760

ya udah abih makan, yang tetepi kulit tuh aku tak suker, bukan aku jer tak suker, anak2 aku pun tak suker, ker korang pun sama tak suka ye dok. plain water kena banyak pulun, so far 2 botol air aku dpt abihkan while i m on d road for 2 days, kira banyak gak lah coz biasa 1 botol for 5 days pun payah nak abih hikss…

IMG07791

kalo nak makan carbo nih sume during lunch hour is better lah, but not during bfast or dinner. so aku makan telur n tenggiri goreng gitu. hikss….sangat kenyang kah, kenyang bila ko kena ingat yang kang kena bayo 4 ghibu kan…so terus rasa semangat nak mendiet wihout paying that much.

can eat rice during lunch tp aku sanggup ngelak…selagi aku bley ngelak selagi tu aku tepis. lgpun ai promised myself to eat nasi ke apa bagai on sabtu.

IMG07807IMG07806

tu tpt simpan kasut sbb nak kena tukar pakai slipar itam, ha kat mana tuh tpt nya iskk zip mulut lah you. benda ni lah satu rahsia yang aku tak penah jaja lam blog hiks… :)

if you can guess lah mana kasut2 ku

IMG07829

pulang smlm aku melepak kat umah mak ku, gegirl dok sibuk baca buku cina dia, habih satu buku dia dah hapal baca. ntah dia hapal ke or dia memang paham tulisan mandarin tuh. coz kang kalo ko kelentong aku pun bukannya aku paham pun kan. nanti nak bawak jumpa dia ngan member cina aku yang pandai tulisan mandarin coz ada memember aku tau je cakap mandarin tapi membaca tak pandai gak…

IMG07830

ah cakkkkk!

sirman sampai je terus kami pergi ke pasar malam, pinjam motor adik ipar aku. actually jalan kaki pun moleh, but dia malas nak menapak so since dia nak gak naik motor kenalah aku membonceng style sisir ketepi, ater mak pakai skirt nyah. wpun skirt aku labuh sket tp still x selesa la mengangkang atas motor tuh

sib baik ler gak jiran2 mak aku kenal sangat ngan aku yang agak gila2 sket, kalo idak ‘napa le budak ni dok naik motor macam kat indon sik’

IMG07833 IMG07835

first port, carik yong tau fu. it should be my lunch lah tp mana nak carik yong tau fu kat klcc kan, so ni jadik my dinner yooo…sedapnya macam2 ado kalo pi pasar malam. ayam masak kurma, sambal udang, kari ayam, masak lemak huiii penyumbat selera sesangat tp kutepis tu sume ngan gigihnya hahahahahahha…..ai dont want to ruin my diet lah.

IMG07839

aku pi pasar malam kan berdua ngan sirman, gegirl dah kena culik dek pakcik makcik nya pi playground, setiap petang camtu lah depa. so abih main kat playground depa tunggu aku kat pasar malam, sonoklah budak kecik tu dpt naik motor ngan makpak nyerr. bakul motor tu penuh ngan ikan sotong sayur bawang segala…

IMG07840

ni jalan kat lorong umah mak aku, pasar malam nih macam kat tepi belakang umah mak aku jer, kira ujung lorong umah mak aku, pasar malamnya ujung lorong umah sana pulak…jadi kami naik motor memang ala2 membazir minyak jor tp kan dah bilang laki aku malas nak menapak bawak barang pasar bebanyak.

IMG07837

wahahahah suka gegirl kau kan! abang ko nampak gambar nih lagi abang ko sakit ati tengok, ms nih abangnya kok baru sampai umah dari sekolah…

IMG07842

sedap tak menu pasar malam, tu sume makanan sirman and bebudak

IMG07841

aku makan nih jer, no kuah. kuah tu pun aku amik secalit palit jer.

after 5 days diet, ai have reduced 2 kgs, and ai have another 5 kgs to go, yet sirman suh turunkan lagi 10kgs, melampau tau sirman nih, dia nak suh aku tinggal tulang gamaknya…alo, no bling2 diamond, no 10kgs yerr!

setiap kali aku nak makan, aku mesti refer kat calorie chart, hangpa tau dok itu roti canai ada 301 calories. roti telur lak ada 356, nasi goreng yang siap ada telur veges and chicken lak ado 600 calories. hehehehehehehehe

gigih tak gigih.

kalo aku rajin aku upload all the info on the calorie chart kay? what to eat and what not, ada orang mau dok list tuh?

Comment: 28

World Dating Day :)

img07844img07843

wahahhahaha! arituh dia nya art class kan, tp kali ni dia tak bawak balik lukisan dia..katanya cikgu tampal kat board…cehcecehhh ni mesti cantik la tu sampai dapat appreciation tampal kat kelas kan…

aku tak pandai menilai seni lukis, tp apa yang anak aku conteng tuh sume nya lawaaaaaaaaaaaaa! ahwhahahhahaha, katanya mak kan, mak mana yang kata lukisan anak nya tak lawa.

tp ada gak lah tak lawa but kitorg ckp laki bini jer lah, cakap depan dia kang, sentappppp seii. abang dia je yang boleh kutuk drawings dia, coz abang dia malas nak jaga hati sentap adiknya.

img078472

khas utk kasut dia jer, siap ado namanya lagik..

img07848

arini dedua anak aku pakai baju sejuk, ujan mahhh…..

img07851

kali ni aku anto dia sampai kelas, sebab aku ada banyakkkkkkkk masa terluang arinih. oh ini adalah gambo fresh pagi tadi yer :)

img07852

n bila aku dah anto gegirl, tak sah lah kalo x menjengah anak bujang ku yang ngah rehat sek agamanya…abih je makan, aku terus pecut to service centre, fetched sirman pulak. dia pi nganto keternya service.

kami berdua arinih cuti sedating if u nak panggil gitu can so lah. takde sbb pun cuti, just nak cuti berduaan, at least sekali lam 3,4 bulan hah…nak ngk wayang pun malas, nak pi berjalan berdua pun malas

balik dok umah tengok dinding ke tengok muka memasing hahahaha ye lah tu, lagik lah molek.

btw senin ke selasa ada entry jual tudung and kain ela, malas aku nak haplod arinih, jemaat mar, ramai kot cuti kan…so relax je lah sket.

wkend nih adalah ari aku ngan anak2, depa ada program, and aku lak free from any blog event….sangat sesuailah, kalo idak ai m gonna miss their session.

Comment: 13

The Red The Black…

IMG07792

red hbags from Vincci   IMG07795

gambo dekat…

IMG07793

gambo dari jauh lak, itu adalah peti ais 2 pintu yer…sket nye canggih ngan mirror lagik. LG brand…

IMG07796 IMG07798

IMG07800 IMG07801

berangan utuk umah CV lagik

IMG07799

ha ni sapa minat all the simulators kan, korang better pi sergah klcc, till sunday nih jer ada menda nih…kalo x dpt main flight simulator main nih pun boleh aaaa…

IMG07803

IMG07757

3 hadiah dari Ayu The Sun yang dibelinya dari Acheh dan Bandung waktu dia berlibur di sana…FM and keychain kecik tu dah digodam dek gegirl, jadik harta dia. hbag tu je yang aku dpt, gegirl skang kalo boleh apa barang aku pun dia nak buat harta dia jugak weiii!

IMG07737

Hadiah dari spore, Raf read my entry yang bulan Nov taun lepas on my interest to have the Mac’s brushes tapi mahal sesangat kat Msia nih, RM220. So she bought from her fren, good staff price, n campak adiahkan kat aku. though sudah like 4 months, mestilah aku suker kan….ni Gegirl x boleh share, ni aku leh pakai ngan make up gedabak yang RedGlow bagik tuh. huh Raf, ai likeeeee!

IMG07738

kan kena pi tengok Sirah Junjungan, aku arituh pakai skirt, so lari turun pi beli suor.. :) sib baik le keje lam mall, kalo idak kompem kena balik redah ujan jem gak.

IMG07739

dedua suor lam gambo tuh aku tak amik pun, bila aku pi jalan a bit lagi lam isetan tuh, found out one yang ala2 palazzo lagi cantik and taklah labuh sangat untuk aku yang ‘panjang’ nih kan….

IMG07804

parkinglah kamu di tempat yang selamat… :)

reminder to myself, park properly, ater nye kan, parking lam season parking klcc tu pun penuh, aku penah pusing 5 rounds for tetiga tingkat carik parking tak dpt gak…..sian mamat nih, first time nih aku nampak tayar kena clamp sepanjang aku park kat klcc nun…

Random photos for friday morning nyehhhh….

Comment: 10

Guest Writer – Cinta ke?


Nasihat of the day : Cinta ke? Memang indah apabila dilamun cinta. Terasa dunia ini kepunyaan bersama. Segala-galanya indah belaka. Tiada perkataan yang dapat digambarkan apabila manusia mula bercinta. Yang hanya dapat diluahkan, I love you forever, Muahh Muahh Muahh, Saya cintakan kamu dan sebagainya.

Oh.. Cinta. Tapi, anda pasti ke tu cinta? Bukan sebab rasa ingin disayangi? Anda sure yg anda jatuh cinta? Bukan sebab dah ada yang suka, terima je la? Senang sungguh utk jatuh chenta di zaman teknologi neh. Sume pantas. Takde sangkut-sangkut dah. Terlanggar bahu kat dlm bas, tukar no phone, 4-5 malam bergayut and text, terus declare. Hello?? Sedar ke x? Baru 5 hari tu. Belum seminggu. Neh nak cakap desperate kang marah.

Tolonglah hargai makna cinta. Cinta tu teramatlah indah. Busuk-busuk baru balik keja, jupe yang berkenan, kenyit-kenyit mata, tukar no, terus sangkut as couple. Am not blaming them. Dah memang lumrah manusia utk saling menyayangi dan disayangi. Tapi dik-dik oii, or pakcik makcik sume, if people find it’s v v v hard to get your attention, means lagi tggi saham tu. Ingat tu. Neh tak tipu ye. Senang sgt nk dgr, kejap affair neh, kejap yg tu la, neh la. Sume nak la. Ask yourself.

Dah bape orang pernah menjadi pasangan anda? And berapa umur you? Iye.. I know that not everyone is lucky to get in love. So, if dah ada orang suka kat kita, terima je la. Sayangilah orang yang menyayangi diri kita? Ohhhh! Teramatlah saya bangkang statement neh Yang Arif! Macam mana if ada 2-3 org yg sayang kat kita? Nak sayang sume tu blk? Nak buat spare tyre la gitu? Cinta is all about your heart. Once your heart says, she/he’s the one. Get her/him. Dont let your love run away. Stick with your heart. Walaupun jupe your partner tu tepi toilet ke, terlanggar kat highway ke or even time busuk-busuk baru balik keja, bumped into each other at lrt ke.. Sume la tapi REMEMBER! When in love, heart and akal fikiran bergerak bersama! Bukan mengikut hawa nafsu atau mengejar kekayaan. Even Nabi Muhammad ada bagi kriteria utk kita cari our own partner. Kenapa tak follow? Memang kena jual mahal. Sikit. Jangan banyak sgt. Kang satu hal lagi kang. Jual la tinggi skit. Jaga status. Tak kira la how old are you pun. Cinta tak kenal umur atau pangkat. Cinta tu anugerah daripada-Nya.

Memang, cinta abadi hanya utk-Nya. Dalam mencari keredhaan-Nya, seeloknya kita carilah pasangan yang boleh membimbing kita ke arah jalan yang satu itu. Sambil-sambil menikmati perjalanan yang masih ada di dunia ini. Tak kira lah betapa pelik pun cinta tu, betapa jauh cinta hati kita berada, tetapkanlah apa hati kita berkata. If ragu-ragu, solat istikharah ada. Tak tau, belajar. Insya-Allah, there’s a way for you. Kadang-kadang kita dah sulam chenta bertahun-tahun tapi cinta tu terhenti. Tak sampai ending yg sepatutnya (married). Ada yg kenal 2-3 jam dh decided nak kahwin. Itu hati masing-masing. Kita hanya boleh melihat and menasihati.

Menilai cinta sesorg tu jauh skali. Kadang-kadang kita mesti terfikir, kenapa once your partner died, you dh siap sedia nak pasang lain? Cinta tu hilang ke mana? Tertanam kat kubur skali ke? We cant blame them. It’s their heart. Maybe dia x biasa tido sorg2. Takut gelap kot. Who noe? Beli lampu, pasang time tido wont be same wif having partner next to you during bed. Ada juga yang bertahun-tahun kahwin tapi asek gaduh je. Anak dah besar sume. Tapi they still together. Why? Only they noe the reasons. Maybe they think, dah tua, had to look out or each other. Ada juga yang isteri belum meninggal, baru konfem ada penyakit, dah sebok cari lain. Adei.. Manusia-manusia. Kenapa? Kenapa nak sakiti hati pasangan? Betapa berat mata kita memandang, bahu yang pikul tu lg la. Terasa cam bawa KLCC atas bahu pun ada. Bercinta punya sakan time kat universiti, dapat big job, kahwin, dapat anak-anak, tiba-tiba wife or husband cari lain. Dah tak serasi katanya.

Ini yang jadi if base kurang. Pe yang base kurang? Tak faham? Base cinta tu tak kukuh. Ada la tu terlebih air ke or terkurang simen. Sebab tu la lama-lama, bangunan nak roboh. Itu hanyalah antara cerita-cerita chenta yang memang wujud. Kadang-kadang sabar je la tengok. Kesian pun ada. Tapi nak nyebok, ohh, sila ketepi. Jangan nak pi gatal selak kain orang. Jaga kain seluar masing-masing.

TAPI, if you think that your partner is the one. Grab it! Dont let it go! Hati tu kata pe? Akal? Bergerak sama! Even you’ve to potong queue, oh please! Jangan biarkan your soulmate partner walk away! GRAB IT! And bagi yang kecewa, tak yah risau la. She/He’s not the one for you. Cari lain. Dah memang bukan milik kita. Lain la if orang tu (neh lelaki la neh) boleh kahwin 2-3-4 kan? Tak kira lah macam mana perasaan kita, kita sebenarnya afraid of losing people who love yourself, or kita memang x biasa hidup sorang-sorang, or even hari-hari gaduh, it’s your life. You ada hak tuk decide. Dont let people judge for you. Tapi listen what they’re going to say. They love you. They worried anything bad will happened to you. If dah kahwin berapa lama. Ada gaduh-gaduh tu, biasa la kan.

BECAUSE the most important thing, no matter how teruk gaduh, or betapa sakit hatinya wif your partner or betapa sedih wif you partner attitude and all, at the end of the day, she/he’s that you’ll looking for a hug. For your bantal busuk. For the sake of your heart. To make it calm down again.. And that’s what we called love. Something we really cant afford to lose. And most of all, we’re comfortable with!

cikponbopbon.blogspot.com

Comment: 5