Bersama Mak Merah

aku br sedar dr tidur..aku tidur kejap jek..sejam sbb da xthn sgt ngantuk.. aku mimpi..aku menangis dalam mimpi.. aku mimpi,adik aku,pergi meninggalkan kami..n aku berada di luar negara waktu tuh dgn mak ayah aku..xsure ktne..

satu hari tuh,mama dapat call..lepas hang up..mama ckp “ame da xde” pas2 mama n ayah balik msia..aku nak balik,tp aku telepas train yg nak bawak kami ke airport.. lepas aku smpai airport,aku tlepas flite plak..sbb mase tuh,ade raja mane tah,naik plane yg same dgn kitorg.

tym raja tuh nak naik flite,tangga sume kne alih sbb die nak naik tangga die sendiri.. akhirnya,aku stuck disitu.. lepas kenduri,baru aku smpai mesia..satu malam tuh,tym nak tidur..aku baru rase sedih melampau.. aku ty mak aku, “cmne keadaan amir mase die dimandikan?”tym ni sangat sedih mak aku kate die ok..die xde pape.. aku gitau mak aku “mama,sarah xboleh..ame tu cm the best thing ever happen to me” aku bace buku amir..aku tgk tulisan die..aku terlampau rindu die.. mase tuh,aku rase aku da start nagis dalam tidur..

aku sedar2 jek,aku kt cni..on my bed..aku terfikir jap,”amir still ade kan?still alive kan?” lepas tuh,lg r aku nagis.. last bnde cmni jadi,mase ayah aku nk undergo surgery..aku x taw sbb aku tgh nk exam..diorg x nak risaukan aku.. tp aku dapat mmpi..mcm sumthg happen kt ayah aku gak.. hope kali ni,xde pape jadi kt amir.. lepas aku baca buku,pukul 4lbey cm2 aku tido balik..mimpi aku bersambung..n aku menangis dalam tidur again.. today plak,after class aku tidur..aku mimpi bnde yg same..tp kali ni,adik aku kembar..muke same..n salah sorg meninggal..

to anyone,tau x ape mksud mmpi ni?risau ler..

sarahmohamad.blogspot.com

Comment: 5

Sirah Junjungan – Dato’ Siti Nurhaliza

rezeki yang datang

dipanjang-panjangkan…

aritu saya ada janji lam RM nih

saya akan cuba bawak readers RM

buat masa ni, saya bawak yang pernah involved directly with RM’s project

lepas2 nih kalau abih sume orang dari RM projects abih saya angkut, saya bawak pulak loyal readers lam nih, korang sabar2 lah yer…ramai lagik dari list Potluck aku arituh yang nak kuangkut, Sham Bangkit kamu di mana??? dan kamu2 yang datang masa potluck, and contribute during the potluc arituh antara yang wajib saya tarik pi menonton any event yang saya dapat.

so saya dapat lagi peluang tiket2 untuk menonton Sirah Junjungan by Dato’ Siti Nurhaliza. aritu yang ai pi with the gbms was  for Jamal Abdillah’s show.

IMG_8148

IMG_8150

IMG_8151

IMG_8149

IMG_8152

mereka2 yang penuh ligat hangat dan mesra riang ria…

sigadis manis bertudung (Puan) is Ms Lemb, very famous sudah dalam blog nih kan

Yang baju purple is Leen (Puan) and black shirt is Amirachaos (CIk), dedua adik badik. yang kecik slim tu kakak yer, jangan ko ingat yang black shirt tu kakak plak, dia tu adik, muda belia lagik budak kecik tuh.

Asalnya saya hanya mahu bawak si kakak, kerana kakaknya pada saat RM nak menuju potluck dulu, her daughter disyaki menghindapi leaukimia. so berbulan Leen bertangga di hospital, alhamdulillah skang Yana her daughter dah discharged tapi setiap minggu akan jadikan HUKM sebagai rumah kedua. Both of them contributed a lot for RM’s potluck arituh yer, dan saya sangat perlu bawak Leen keluar menonton Sirah Junjungan, she needs to be out for a while. aku nak dia ‘hiburkan soulnya’ sedikit.

Dan at the last minute, aku dapat lagi 2 more tickets dan of course aku extended kan to her sister and Ms Lemb. tetiga nih my loyal blog reader, Leen and Ms Lemb lom ada blog, nak kena racun tikus ngan aku gamaknya baru nak bukak blog ek?

IMG_8168 IMG_8165

Mamat nih tak dapat tiket from RM, tp dia terlibat secara langsung untuk Sirah Junjungan for first and this season. napa? sbb dia pereka kain baju costumes yang most of the pelakon teater Sirah Junjungan tuh pakai. arituh masa Jamal aku terlupa yang dia ado, so kali nih pagi2 buta lagik aku dah roger dia ckp aku nak mai IB, so dptlah aku cemolot weii cetangan lah, ngan dia. hikss.

Fifi nih aku kenal dah lama, sblm blog aku ni korang kenal lagik, zaman2 Bloggers Idol dulu, he s one of the judges. so kami jadi kawan, ukhwah alhamdulillah berpanjangan. apa yang aku suka tang blog dia wpun dia jarang update tp kalo kamu mahu dengar lagu yang boleh buat hati soul ko tu syahdu sayu, ha bukak je lah blog dia.

Kamu ingat enggak tahun lepas saya ada masalah nak access blog saya sendiri waktu bercuti di Penang? ha waktu tuh kan saya buat impromtu contest, 10 sbb kenapa saya suka blog red diva and 10 sebab kenapa saya tak suka blog lakinya. ha ini lah orang yang menang.

Tahniah Fifi kerna ilham costume yang cecantik for Sirah Junjungan. emm costume memerah lam SJ tu, nak buat apa pastuh? bak meh sini bg akak barang selai 2 lah.

IMG_8171 IMG_8172 IMG_8173

2 invitees terakhir saya adalah for RedGlow, saya perlu grabbed bebudak 2 orang nih copek sket coz depa ni jap ado kat kl, kalo kelas make up depa kat Dungun bertentang tarikh sama ngan invite sy, dah susah lah pulakkan. so tu pasal aku angkut RedGlow dulu…sib baik depa free.

RedGlow kata korang order make up set yang aku and gegirl pakai tu kemain lagik yer…wah ramai tol peminat make up nih.harganya satu set make up yang depa jual tuh is RM149. termasuk delivery lah kot…cer lah korang cek sendiri ye.

To ask bout the make up set or class or apa jer yang korang nak tanya kat RedGlow, do sms to this no: 012- 3588 999.

IMG_8170

macam tak cukup sorang, ooo amira kena tlg amikkan gambar hiksss….

alahmak, aku pakai skirt lah pulak!

ni sirman lah nih, orang dah lah lambat pepagi smlm, dah nak kuor umah ….

“You might be getting Tok Ti’s tickets tonite”

“alah  napa x cakap dari mlm tadi, orang dah pakai skirt laaa….jap nak lari amik suor”

dont worry, aku ada bwk stand by suor mar…gilo lah kan kalo tetiap kali layan Sj nak kena pi beli suor jer, abih kayap lah duit aku.

IMG_8182 IMG_8183

yey udah pakai suor, see sangat magic kan….toilet kat IB tu dah kenal cop muka aku ni ha

IMG_8185 IMG_8186 IMG_8187

suor ni baru pestime pakai, beli kat G2000 aritu lah, ngah sale lebat that time…nampak kurus seiii pakai suor nih, padahal baru turun 3kg! iskk….lambat nya nak turun badan aku nih

IMG_8188 IMG_8189

kali ni kami pose abihsan before the show starts. coz aku dah bilang, abih je show aku kena pancit lari laju balik, ai have to pack up my luggage, ai have to do this that those, hazab banyak gila menda aku kena buat.

IMG_8193IMG_8191

btw, aku seharian  hanya makan 2 keping roti organic, lunch aku puasa due to some cases lah, n at 645pm baru aku dpt makan proper, aku bedal nasi n tomyam ayam IB. ai need energy selepas seharian lari jalan sana sini ngan berlapar nya….

IMG_8197

IMG_8202

IMG_8229

IMG_8211IMG_8206

ini je lah gambar yang aku dpt ngamik for Tok Ti, nak abih zoom x pek dor. aritu tengok SJ Jamal Abdillah, memang dok depan gila ngan stage, bulu idung jamal pun leh zoom,  tp kali ni dpt dok side and belakang a bit. padahal hall kosong. apa kes kosong seii? aritu aku tepon kata tickets abih sold out. ni napa banyak gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kosongnya! huhaloh.

btw, mendengar Tok Ti menyanyi halahai, aku rasa nak bawak je budak ni balik suh dia nyanyi sampai aku tertidur. campak sirman kat luor aaaa. meremang2 bulu roma dengo dia nyanyi, way better than jamal of course lah. semua loyal readers RM tau aku pencinta Tok TI cuma sejak dia kawin, satu album dia pun aku tak beli. napa ek? coz aku hemm…let s not got there lah.

Konsep SJ Tok Ti and Jamal aritu sama je bih kurang cuma aku pasan apa yang kurang masa show jamal aritu depa improve kan semula, cuma tontonan ko banyak terganggu lah coz ada budak kecik lam row aku yang asik bising memekakkkkkkk jer bercakap. Leen and Ms lemb, korang tau sapa budak tu kan? nak je aku piat mulut  budak tuh.

abih show bai bai cepipi bagai, tak tunggu signing, aku kena cepat pulang.

pasni insyallah aku bawak kamu pulak yer, priority goes to those yang datang masa Potluck RM last year, and jugak yang contribute to RM jugak. kita cuba balas through this lah, cer tengok apa lagik show IB ek, insyallah adalah rezeki korang pulak.

No promises, but kalo ada, kompem kucalling2 kamu.

Comment: 18

Tok Wan TVC

sticky mode, please scroll down for updated entries…

pertama kali saya menonton Tok Wan dalam TVC tuh, saya gelak mengekeh2….
ai have been loyal customer to Astro since when yer, more than 10 years for sure lah. Ai love the AXN channel, abang and gegirl pulak love all cartoons channels. Sirman of course, his fav channel sokmo nya sports, though dia bukanlah sports hunter :)

ai want all of my readers to view the trailers, sangatlah seronok weiii!

girangnya kids sambil menonton Astro Disney Channel, oh itu adalah sangat fav pilihan kanak2, kekadang kami makpak pun nonton sama…in fact depa sendiri tau nak bukak channel tuh yer…

astro_tvc12

Well, back to the trailers, masih lagi dengan konsep Macam Macam Ada, Tok Wan TVC memaparkan Tok Wan, kesinambungan dari episode lalu di Astro. Tok Wan di dalam trailers arini, sudah ada warung yang begitu famous, dan ramai locals yang suka duduk makan kat warung nya, not just she has lovely food serve to customers, but for her intelligent chatter.

Actually wajah watak Tok Wan tu sendiri udah menggambarkan keceriaan, dan seorang yang seronok untuk didekati dan dibuat kawan. So bila Astro menggunakan Tok Wan sebagai icon baru mereka, itu adalah satu pilihan yang sangat bijak dan tepat! Tua-tua bukan sebarang tua yer, tua banyak pengikat… :)

Hidup Tok Wan yang sangat suka menonton Astro menyebabkan she sangat arif dengan informasi semasa, be it in entertainment, berita mahupun sukan. N so, she loves sharing her knowledge with her kampung folks at her tiny Warung. Korang nak borak citer pasal sukan, ke hiburan apatah lagi makanan international, semua kacang je pada Tok Wan.

astro_tvc2

Menonton trailer Tok Wan TVC mengingatkan saya pada arwah nenek yang lebih kurang montel gerak badannya cam Tok Wan…with her good knowledge on everything. Kadangkala kita sangkakan yang tua itu tidak arif, tp yang tua itulah banyak pengalaman berharga.

Tok Wan is very knowledgeable, it doesnt mean her knowledge on the international food is bad, she knows very well on Italian food, such as spaghetti and fettuccine.  Tau tak korang aku sendiri tak tau amenda fettuccine tuh, ganas aa Tok Wan, tergeliat2 lidah redmummy merah nak nyebutnya seiii!

Beside, Tok Wan sangat lah arif on the lapisan ozone bumi kita nih. She knows the hairspray yang makcik kebaya ketat tu pakai boleh buat our ozon bernipisan, udahlah speaking london ke main tunggang langgang seii hahahahahhahaha, sapa pelakon tuh yer, kelakar la makcik kebaya ketat tu.

Sungguh rasa hinanya diri ini bila Tok Wan sangat arif tentang bola sepak. Beliau bukanlah berdaya untuk bersukan, tapi masa kelapangannya digunakan untuk menonton Astro, makanya she knows most of the channels lam Astro yang memaparkan rangkaian yang cerita yang menambah pengetahuan.

astro_tvc3

Oh man! Korang tau ke sapa Tevez? He s a footballer from MU la weii…aku tau ke? Aku tau pun pasal Tok Wan TVC ni tau, if not, how do ai know? Tu pasal aku cakap, pengetahuan Tok Wan bermusyarah melalui Astro is so damn good aiyokkkkkk!

Tok Wan adalah icon Astro yang bergabung tenaga sama si kecil molek manis Alycia yang merupakan icon for learning Astro. Alycia ni kalo korang dengo dia menceceh lam Tok Wan TVC nih, iskkk, rasa nak picit2 je pipi gebu dia seiiiiiiiiiii!

Sekarang nih pun Astro sedang giat memancarkan Akademi Fantasia Musim ke7, dan pastinya sekali lagi satu family akan duduk di depan TV untuk menonton siapakah yang setiap minggu akan tersingkir…Seperti malam lalu, kami the red family pun menonton AF sesama depan tv, that s one gegirl’s fav show.

Gang redmummy.com , do watch Astro coz you may gain lots of knowledge from the channels that they offer, tak kira lah lam malay, english, chinese or indian.

Macam-Macam Ada di dalam Tok Wan TVC :)

Khidmat masyarakat pesanan Tok Wan TVC is brought by redmummy.com

Comment: 10

Guest Writer – Tindik Telinga

Seperti hari-hari yg lain, macam biasa aku online, klik klik sana sini, baca blog org itu, baca blog org ini. Dan seperti biasa jugak aku akan singgah di redmummy.com nak baca her latest entry. Terbaca pulak kisah gegirl yang berani betol tindik telinga.

Bila tengok ‘keberanian’ gegirl, aku pun terpikir gak. A ah kan, napa aku tak bawak ajer anak aku g tindik telinga gak. Alang2 dah cuti sekolah, apa salahnya. Tetiba lak datang semangat aku nak bawak Aisyah. Kalo gegirl yg 4 tahun lebih buleh, anak aku yg dah 5 tahun takkan tak buleh kot…Terus YM hubby kat opis, ajak. Hubby said ok.

dsc01199

Tapi balik rumah kena ‘warning’ Aisyah dulu macam mana caranya nak menindik nih. Budak nih jenis yang penakut sikit. Apa2 pun nak takut. Nampak apa jenis serangga ulat kat lantai, lari satu rumah. Tuh belum nampak lipas terbang lagi! Habih satu rumah dia jerit! So memang kena siap2 citer kat dia apa rasanya tindik telinga nih.

Sok arinya, balik dari kerja, dia terus terpa kat aku “Ami! Aisyah nak tindik hari nih jugak!” ok settttt! Kalo ko nak, ami ikut ajer. Siap2 terus g kedai dekat rumah. Dah siap pesan awal2 lagi, baca Bismillah, selawat banyak2 (ikut cara redmummy). Mula2 sampai bukan main happy lagi dia, sendiri pilih “nak kaler purple!” katanyaa…. pastu… nampak jer amoi tuh kuarkan pistol tindik..”Ami!!! takuutttt…” terus nangis! Ah sudah!! Ko nangis nak, ami yang berdebar2 tau!

dsc01200

Amoi tuh buat tanda kat telinga, dia tetap gak nangis. Kitorang mak bapak nih tolong pegang tangan bahu badan apa sume bagai lah. Dah spray sebelah telinga… TAPP!! “ADOOOIIIIII!!!!!” dia nangis. TAPP!! sebelah lagi “ADDOOOOIIII…” dia jerit lagi! huhuhuhu…..

Kejap jer dah selesai dua2 belah. Sib baik kedai tuh sebelah McD & KFC. Terus pujuk dia beli happy meal. Dah dapat toys, senyap terus. Balik rumah, boleh pulak telek2 telinga kat depan cermin. “Ami, baru nampak macam girl kan?” katanya….

So, tima kasih banyak2 kat redmummy sebab bagi inspirasi kat aku bawak Aisyah g tindik telinga… Kalo tak, ntah2 sampai besor ler budak tu tak bertindik!

Bukak sekolah nanti buleh ler tunjuk kat kekawan… harus gituuu….

dsc01203

mummyfad.blogspot.com

Comment: 7

Crazy for Make Up

IMG08091

jengjongjang! citer make up gegirl lagik….

ni 2 malam lepas lah gegirl tuntut janji nak buat kelas make up. aku ingatkan dia dah lupa, siap je hwork laju je masuk bilik mintak make up.

sbb dia malas nak berdiri depan dressng table mak nya, disuruhnya abang nya tolong pegangkan cermin kecik tuh. huhuuuu! sayang tol lah abang ko ngan ko kan…

IMG08092 IMG08093

dan pastinya the only kaler yang dia boleh pakai, satu kaler oren je ye. lain2 kaler aku tak bagi. oren banyak oren gitu yerr, so oren tu satu je dia leh usik. lain kaler kalo dia usik harus kena tepuk ngan mak eh.

IMG08094 IMG08095

isk abang ni bergerak jer lah, cermin pun lari

dok lah dendiam bang, orang nak tenyeh kat mata nih

IMG08096 IMG08097 IMG08098 IMG08099 IMG08100

sabar sungguh abang menunggu adik nya make up tau. sampai kan dok tanya cepatlah dik abang nak tidur lah, malam2 pun nak make up.

abang tunggu jap pegang cermin, nanti camne gegirl nak make up abang tak pegang cermin

masa nih kan aku dok ngekeh2 jor gelak, sirman geleng2 pala tengok kitorg nye pangai. lek lah daddy, nak join the club ker?

IMG08101

tu letak kat pipi ke gegirl?

yelah…mommy bagi letak kat pipi, oren kaler

IMG08102

so blusher pun aku bagi pakai oren jer, kaler lain  tidak boleh. sayang woooo! tu pasal dia make up tuh aku dok perati giler, takut jer dia pakai kaler lain weih. pastu dia amik bukan pempelan tau sket nye nonyohhh.

dalam set make up tu pun ada lipstick n gloss tp aku tak bagi pakai lah, sayang youuu. ko pakai 2 menda tu pun dah cukup baik mak ko bagi.

IMG08104

boring aaa, patlah gegirl, abang nak tidur aaaa

IMG08103

hahahahaha, sampai telinga kena!

gasak ko bang kemain gelakkan adik ko

IMG08105

tapi memang pun kau, tengoklah dia nye blusher sampai ke telinga, abih tindik telinga pun kaler oren

IMG08106 IMG08107 IMG08108

emm dah siap kot kan mommy

ya udah siappp, dah dah cepat basuh muka tu balik, lain ari kita sambung lagik

IMG08109

touch up sket ye mommy

IMG08110

simpan brush tu memolek, lain kali nak pakai, use the same orange kaler yo, jangan amik kaler lain.

100 kali aku hingatkan hiksss

IMG08112

eii cantiknya gegirl mommy

pandainya gegirl make uppp

IMG08113

esok2 nak make up lagik yer

IMG08115

kelip2 dolly doll utk makcik pakcik abang kakak kat RM

IMG08111

gegirl suka make up gegirl,

olen kalorrr!

IMG08114

ok ngam ngam cantik seiii, comel ler tuh, bangun basuh muka!

so tu lah sejenak kisah lorat si kecik, abang pun sama layan pangai lorat adik nyer.

the morning rabu pun dia mintak nak make up tp aku dah tak sempat. so malamnya pun dia mintak, tp aku dok delay lupa2kan hehehehehehehe, oi rosak muka weih. awak tu muda belia lagik sibuk nak make up mengado ler ko.

kalo ye pun suka mengaler, pi kaler muka mak kau

tak tau lah apa lak jadik nanti

mbe aku akan suh dia make up tp suh bapaknya modelkan hemm…..menarik tuh.

good idea dok?

sirman…testing colouring gegirl jer, mana tau cantik pulak kat muka you yang hensem gitu :)

RedGlow, make up for bebudak korang tak jual ke? ehhehehehehehe, maklumlah yang nih pun ramai bersidai nak beli kan, apatah lagi kalo for kids, sure ramai lah mokmok yang kompem nak boli gak.

Comment: 20