Apa mau cilita?

IMG09714

oh oh jangan tekejut tengok tengok make up aku yang ke main hebat heavy tuh, aku baru pas buat make up session versi iklan kauuu! dari ari jemaat nak buat, sunday eve baru hegeh2…itupun sbb dah nak due date, segera mengaler muka sendiri

being me yang tak suka kuor over weekend, suka dok umah jer….tapi kalau ada event, aku rajin pi yer…

but kalo sekadar nak kuor umah gitu takde menda beso nak buat, kuasa lah…

tapi kerana ari sunday tu dah make up sakan, so sirman pun ajaklah bini yang jelita ngan make up tuh (kompem le takde make up tak lawa kan kan kan?) keluar makan.

n aku lak kalo nak kuor makan hah kalo boleeh nak depan umah jer..so pi BP BTR, dokek baitu.

IMG09716

sirman sorang je yang makan, sup ekor sama nasi, aku kalop 2 sudu from his nasi tuh. masin tol sup ekor tuh!

IMG09719

IMG09718

abang n gegirl steady ngan burger ramli jer…kosong. just tomato n burger ajer yer menu bebudak nih…kalo kat umah pun aku goreng burger gitu, letak tomato tepi, taulah depa main cecalit makan.

saya x makan, saya masih diet yang kronik.

IMG09736

IMG09737

n pompuan kecil yang korang suka sayang sangat nih dikerah tenaga kemaskan bakul make up dia. itu sume barang2 dia ngan abangnya. letaklah aku barang2 dia lam bilik depa, dialihkannya tfer ke bilik mak nya gak. aku x kiralah, lg sebulan 2 aku nak beli katil si kecik ni, semua barang2 diaorg pun aku nak campak balik kat bilik depa.

dressing table aku makin lama makin sempit…

Comment: 11

ICT Bersama Sirman

I have snap some pics with my camera phone. When transferred to pc & save in jpeg, each pic is abt 4000k bytes at least. So bila nak upload pics to blogger, it takes at least abt 20 mins for each pic or sometimes, upload fail coz file too big. How can we reduce the bytes?

- Ann

Sirman said:

in order to reduce the pic size in bytes, u kena pakai image editor eg. photoshop etc. then u kena resize size dia manually la.  so leceh sket la. biasa resize kan ke size 800×600 ke or even smaller.  so dia jadik kecik la in bytes ;)

tp sy ade jumpa 1 software senang la nak pakai, just drag & drop ur pic ke software tu, automatik dia akan resize the image smaller and also reduce the bytes ;)

gi sini http://toki-woki.net/p/Shrink-O-Matic/
then click Install Now, then just follow the instructions.

shrink_o_matic

Description:
Shrink O’Matic is an Adobe® AIR™ application to easily (batch) resize (shrink) images. It handles JPGs, GIFs and PNGs. Simply drag and drop images and they’ll be resized as you wish! Options allow you to choose the output sizes, names and formats.

Ann said:

Hello again

just want to update that I have tried what Sirman taught me.

1.  Install the Shrink-o-matic
2.  Then I tried shrinking few pics & they really shrank – attached is the screen shot, you can see the pics A2, A2, A3 etc original all above 3000kb now down by at least 90% !

shrink-w200-h200

3.  Then I tried to upload them on blogger.  What used to be 30 mins or more just to upload 1 pic (itupun if successful) now becomes 1 min for all 5 pics!

Thank you so much – I really owe you both!

Yelah, penat2 Sirman dah tolong check kan , so mestilah I tried & appreciate very much for his help!

Tks again

Comment: 6

Drama Minggu Ini

Nasib dok umah atas langit…

gini lah kalau takde tanah

wpun ari sabtu depa pi jogging bertiga

tp petang ahad nak jugak kuor umah

bebas berlari….

sabar ye anak-anakku, taun depan umah CV kita siap :)

terbentang tanah buat korang…

IMG_5036

berlari kejaran

IMG_5037

menggelunsur

IMG_5038

bebasnya perbaringan

IMG_5039

menggemudi larian

IMG_5040

gurau senda

IMG_5041

syoknya baring

(maunya tak syok, bapaknya berkomplot amik gambo, mak nya tak tau diorg ke main gini, kalau mak korang tau, kompem kena sound 8 das!)

IMG_5042

abang menang!

IMG_5047

kena marah

IMG_5059

berkasar

IMG_5060

merajuk

IMG_5061

menangis dibuat abang

(tu kompem nak mengadu lah tu, main gelak, nangis, ngadu)

IMG_5033

kembali riang ria

so itu dunia anak-anak kecil kita…

Comment: 17

Short Announcement…

IMG09747

Sedikit announcement:

1. RM’s car sticker – saya sudah menghentikan pengambilan tempahan. Kami sudah cukup kuota untuk printing process.

2. Those yang dah order, masih belum membuat pembayaran, pls do it immediately, kamu sudah dapat the account number from Rose and Ayu The Sun (a reminder pun dah sent out)

3. Hint for this, sebab masih lagi belum ada approval from the big shot. di dalam versi omputih dan mandarin untuk makna perempuan/wanita.

4. Lately ni aku macam tak cukup masa tenaga and mata pun lalok makanya, makan pun kurang selera, so ai give entry yang biasa2 ajer. kalo yang luar biasa tuh lain ari lain citer. tapi the entries masih lagi on track lah, tak aku kurangkan satu pun…korek2 le gambo mana2 yang ada. lagipun minggu ni cuti panjang 3 ari kan, mood minggu ni mood nak bersantai jer.

5. My last final request…emm

aku bilang di satu hari yang lain.

another surprise actually.

6. Happy Birthday to Dila, the GBM girl. currently ngah based kat Sabak Bernam. Semoga dimurahkan rezeki and enjoy your stay in SB :) .

Comment: 5

Bersama Mak Merah

tadi parent aku datang…aku pun ikut ar family aku kuar jalan2…then sampai umah aku ni dalam maghrib..lepas solat maghrib aku terus tido.. then dalam kul 11 aku bangun,tgk peti ais housemate aku x switch on fridge lagi..adehh..da la mak aku kasi makanan..kang basi lak kalo x bukak switch on fridge,dengan air menitik2..

tujuan housemate aku tutup fridge sebab nak kasi cair ais yang da membeku macam kutub utara…dah tu,xmo bawak kuar segala yang ada dalam fridge tu..bayangkan makanan korang dlm fridge ,air bertakong pikir2..ish kalo nak tunggu minah ni buat keje memang lembab giler aar…last2 , aku amik inisiatif untuk buat sindri,buang segala ais tu…aku ketuk2 xmo kuar…then dapat idea , ,curah air panas kat ats ais,then tepi penjuru aku amik skru driver celup dalam air panas and ketuk2 la ais itu..walla ..senang keje,cepat lak tu…ahaks..buang segala air dalam baldi…da selesai sume tuang dalam kolah bilik air.

Yang aku bengangnye dengan housemate aku ni,leps je aku masuk bilik,die cek..eee bengang tol aaa…macam die bos plak kat umah ni…ape ko ingt ko supervisor aku ke hape siot tol…die cek itu ,cek bilik air..ekeleh…aku x fahamla nape die mesti buat macam tu…aku siap basuh segala kain buruk okay…bersih terus dapo tuh..nak harapkan housemate…sampai mati la x merasa nak tengok pemandangan indah kat umah ni…siot tol! perrgh x tahan beb…siap cek segala mak nenek ape aku buat tadi…bodoh tol.. nape eh mesti housemate aku ni terlebey supervise aku?

kalo nak harap die buat keje jgn harap aar…kalo menyapu tu,die suke sapu2,lepas tu letak kat corner,sampai bertimbun2 habuk…adehhh..yang tu condsider bersih ke.. kalo barang aku letak kat luar bilik tau plak bisng,tapi barang2 die kat luar bole plak.apesal aku x bole die boleh?x paham la…

- tensioner

Comment: 8