Penglihatan lebih sempurna dengan Transitions® Signature™ Lens!

 .

 

IMG_6477

 

My decision dan pilihan Akak membeli glasses with Transitions® Signature™ Lens sangat tepat dan berbaloi-baloi sekali. Macam Akak mentioned before, this lens bukan sahaja sesuai untuk semua keadaan, tetapi ianya sangat bersesuaian untuk semua lapisan masyarakat, tak kira orang tua, orang muda, lelaki, perempuan, budak remaja even untuk kanak-kanak!

Dan yang lebih penting, ia juga bersesuaian dengan apa sahaja profession korang, kerja corporate, site supervisor, lawyer, doktor, engineer or even suri rumah dan apa sahajalah, lebih-lebih lagi cikgu sekolah :) memanglah cocok sangat bertemankan Transitions® Signature™ Lens

IMG_6396

Contohnya macam Akak, kerja 9 to 5 duduk indoor dalam opis, juga seorang ibu dan isteri, sudah semestinya seorang blogger lah kan, personally Akak katakan yang my Transitions® Signature™ Lens pair really suits me perfectly dalam menjalankan aktiviti harian Akak, samada bekerja di dalam opis yang mengadap komputer setiap masa, ataupun sebagai isteri atau ibu yang menjaga kepentingan dan keperluan suami atau menemani aktiviti dan kehendak anak-anak ataupun dalam melakukan kerja-kerja rumah juga kerja-kerja sebagai blogger yang juga mengadap komputer serta attending events di merata tempat. Jelas, terang, puas dan sempurna permandangan bila menggunakan Transitions® Signature™ Lens.

On top of that, it looks cool and vogue on me too. It turns to the right shade of tint depending on the amount of UV rays bila di luar dan crystal clear bila di dalam rumah :) Akak personally recommend to all of you to at least try it out. Believe me, you’ll see differently with Transitions® Signature™ Lens :)

Comment: 6

Astro Redemption Points!

IMG_4978

Zeeshan tu dari sepanjang kat Midvalley dok ler suh ‘ayunkan badan dia’ dengan tangan mak paknya. Taukan camne? yang kita jalan2 pastu anak dok hayun badan, hah macam tu ler, semua bebudak mmg majority suka buat gini.

IMG_4983

napa le semua gambar kesian gegaran sana sini kan. Pun nak letak jugak. Menunjukkan betapa kelam kabutnya nak mencari toilet coz si kecil nak shi shi shi.

He dah 100% toilet train so either kita tanya dia for shi shi or dia sendiri akan cakap dia nak kencing ler kan.

Jadi part2 settle bawak anak pi toilet, dah bapaknya ada, he settle kan ler.

 

IMG_4999

Kisahnya aku ni datang dari opis, hari terakhir yang aku ada transport that time (currently my car is still in the workshop). So RD dah start his year end cuti (company yang tak boleh carry forward cuti macam tu le, kena le perabihkan cuti). Aku memang tak cuti langsung ler kan, di hari birthday Zeeshan je aku cuti. Lain hari ai is kerja.

Pastuh RD and family semua datang to Midvalley coz malam tu depa nak tengok The Hobbit (again for Abang). But aku tak repeat ler tengok coz aku ada askar kecik sorang tu.

Initial plan, RD datang bawak askar semua, tapi bila depa masuk tengok wayang, aku akan balik dengan Zeeshan and maid.

IMG_5026

My brother’s family pun join jugak tengok wayang nih.

 

IMG_5046

coz aku redeemed tickets The Hobbit from my Astro points. So depa ler pergi tengok, Abang kiranya dah tengok 2 kali ler coz few days sebelum tu dah tengok ngan aku. Pastuh depa melenjan ler, then sambung pulak depa ke downtown, pergi cari baju untuk #harimaumalaya . RD, Abang Kakak and family adik2 aku semua pergilah.

Tengok gambar depa dalam LRT, my god, punya sikit lebih sardins dah.

I didnt go. Selain daripada malas nak berasak2, tickets pun beli 3 jer, tak berapa eager nak pergi pikirkan lamanya Zeeshan nak kena tinggal hari tu ngan maid if I were to ikut sama jugak.

Depa pergi bukan kol 6,7 petang, dari kol 3, 4 petang tuh. Ada sorang lagi adik aku kol 7 pagi dah keluar, esoknya keluar Harian Metro, muka dia serupa Indra player tu betol.

 

IMG_5064

IMG_5070

well he actually keluar masuk keluar masuk kedai wigs nih, pastu paling siksa turun escalators, selain dari perangai tak nak orang pegang tangan dia, he ingat dia handal sangatlah dah nak turun escalators sorang2, mana dengan dia berlari sana sini, aku ngan maid dok mengejar. Oh em geeeeeeeeeeee.

Itu hanya nak ke parking tau, bukan menyinggah memana. Tapi mulut dia memurai gak. Where s Daddy??

Daddyyyyy where are youuuuuuuuuu??

coz masa bapaknya and abang kakak semua masuk cinema, kita lekakan dia ngan benda lain. Yelah kang dia nak ikut masuk pulak, tak aman bapaknya nak layan movie heh.

Masuk dalam kereta pun dia dok Daddy, where? where?

Sampai rumah pun satu umah dia cari, Where are you Dadddyyyyyyyyyyyy?

ada versi echo lagi hahahaha.

Orang tu rapat sangat ngan bapaknya. Kadang2 aku panggil alo suami, magnet awak tu leh letak tepi kejap tak? Some more bapaknya cuti 2 weeks pulak lagi ler dia rapat gila. Siaplah kau bila bapak ko kerja dik, pastu ko kena tidur awak dek sekolah. hehehe……

hah for Astro redemption points tu, korang pi la website depa astro circle and tengok points hangpa pastu tengok nak redeem ngan apa2. Senang baitu :)

Comment: 7

Zeeshan Turns 3 today, 29th!

Firstly, minta maaf coz post macam tidak mengenang dunia yang sedang dilanda bencana sana sini. Tiada niat. Just catatan harian sedikit untuk birthday anak kami yang turns 3 today.

Apapun, kita of cos sama2 sedih dengan berita flight Air Asia Indonesia yang hilang, banjir yang paling buruk berlaku di negara kita etcs.  Bila tengok, dah macam tsunami kecil :( ….

So anyway, hari ini, ikut tarikhnya 29th December Zeeshan bertambah usianya to 3 years old. Hujung tahun sungguhlah birthday ko dik.

IMG_5989

Kami tiada plan untuk birthday party for the big2 big one, Insyallah tahun depan, aku dah macam dapat idea nak buat, lagipun taun depan Zeeshan dah start sekolah, so bolehlah lagi meriah dengan jemputan kawan2 sekolah dia (mak mak gini ler, belum masuk sekolah dah pre-angan)

IMG_5916

So a week before the birthday event, kami #GBM sepakat untuk having our year end memakan, sambil bawaklah depa memain kat kidz paradize hah, or even for mini celebration. Depa 3 orang berkongsi birthdays, specially Myra and Zeeshan. Amad berbeza 4 hari than Myra tapi among all, Zeeshan tua setahun.

So kita dok ler kat Quill City Mall, Jalan Sultan Ismail – at the Kid’s Paradize.

IMG_5920

Our first time coming here.

mall baru, gym baru for kiddos

IMG_5926

Above 12years old percuma ler masuk, asal jangan lupa bawak socks. Untuk below 12 and till 6 bulan tu kena lah bayar – RM38. If weekdays bukan cuti sekolah lam RM25 jer lah.

Most of the gym centers lain pun harga lebih kurang jugak cuma yang untugnya sana lepas 2 tahun baru kena charge, but for this Kid’s Paradise dari 6 bulan, so agak lost sikit kat situ ler.

Anak 2 macam Zeeshan and Kakak kena bayar lah coz depa dalam umur lingkugan tu.

IMG_5964

The sizes tempat nih, tak betapa besar, tak macam di GE Mall (i love that place so much punya Kizsports & Gym) but pasalnya kita nak cuba makan dalam nih, yang lebih banyak varities dari di GE Mall, so takpelah. New place, new experience.

IMG_5986

itu bukan tanah yer. memang meant for bebudak main. babies jangan letak le dalam nih, depa tu semua nak masuk mulutnya kan, so kena guided ler

kita boleh main sama ngan the kiddos dalam tu gak….aku half tanam Zeeshan pastu dia dok nak balingkan ke maknya ala2 pasir bukan pasir nih. ada kat wall depa explain on tanah ni, lupa dah heh…dok borak manjang je gak lam nih

IMG_6020

wow all these balls kan, ada pernah dulu Abang umur 2,3 tahun dihadiahkan orang. Hem…nak mengutipnya bila dia main satu rumah, beratus bijik le gak dapat. Dah ke mana tah, aku dah bagi orang ler of cos pun.

IMG_6298

Jadi kita main ngan bebudak, kita pun sama jadi budak2 ikut Zeeshan…

IMG_6299

ada video dia balingnya aku ngan bebola tu, pasrah le kena tibai

IMG_6051

but dok dalam ni, ada sekali spek Transition aku terhilang hahahaa, dapat jugak kakak mengorek mencari dalam rimbunan bebola yang banyak nih

IMG_6065

kalau tak ramai orang, bolehlah korang buat pangai macam mak merah ni yeak

IMG_6092

so kita main kat sini dalam 2 jam sort of.

IMG_6110

toing toing melompat, pening aku. coz tak sama rhythm lompat ngan kakak.

IMG_6111

ada jugak time Zeeshan datang melompat sama, that s in the video ler

IMG_6121

Done our Maghrib at the same floor of Kidz Paradise, kita sambung makan kat The Fish Manhattan, bawahnya at Lower Ground Floor.

Hamboih Yanok….hover kat belakang tuh.

IMG_6307

We didnt bring any cake, but depan tu ada kedai roti kek bagai, so Rose beli this small cake just for them to blow blow jer. Memasing baru 2 and 3 years old kan…apa le tau sangat.

IMG_6313

So 3 birthdays for Zeeshan, Amad and Myra.

IMG_6138

We exchange gifts, hadiah birthday si Amad yang tahun lepas pun aku bawak sama sekali, so 2 tahun terus kau! Jumpa maknya sokmo lupa nak bawak hadiah. Amad had his birthday party mestilah kan few days before cuma aku tak dapat hadhir, clashed ngan event lain.

IMG_6321

Kesian bebudak ni dok blow blow the candles tak jugak padam heh. Candles ni memang aku bawak, coz nak sambut birthday Zeeshan today (his actual date). Bestnya candles ni tak boleh nak padam walau ko blow ler 100 kali pun hahahaha….so kesian le Amad yang sampai kena mabuk asap, Myra terpinga2 kenapa Abang Zeeshan blow tapi tak sudah2 mati apinya.

IMG_6146

13 orang all of us pun dah meriah kat sini. So insyallah tahulah aku nak buat kat mana tahun depan dah. The proper birthday party for anak2 aku, coz tahun ni memang kita tak boleh nak buat sangat ler, berlari2 kami hah ngan the TM’s house tuh.

 

IMG_6213

well the dinner kat sini kita amik the 4 main sets of platters. and hasilnya dapat the 2 sets of Tower drinks, aku ingatkan tower drinks tu kecik jer sekali kau macam nak buat kenduri the Fish Manhattan bagi! Complimentary tuh. Pastu dapat jugak 3 sets of desserts, pun another complimentary.

Waktu kita balik, coz I organized and did the booking here, dapat lagi the hadiah kecil dari restaurant. Wallah. Terima kasih The Fish Manhattan.

IMG_6277

Kita dapat amik 10-15min from the family and jaga anak moment to borak2 and catch up a little bit. Borak dalam group VS borak live ni lain sikit nikmatnya, some more kita tak jumpa selalu, busy and logistic issue memang the points lah.

IMG_6178

Ya Allah

Kau panjangkanlah umur kami supaya dapat melihat anak-anak kami menjadi anak soleh solehah dan taat pada suruhanmu, berbakti berbudi pada ibu bapa mereka.

Ya Allah

Kau lindungilah anak-anak kami dari segala malapetaka dan keburukan yang ada di duniawi ini.

Ya Allah

Kau tempatkanlah mereka di Syurga sebagaimana kami ibu bapa mereka ingin ditempatkan juga.

 

IMG_6193

Happy birthday to the mothers (technically for them coz they delivered the kids), but of cos menganjak umur lagi anak2 yang dilahirkan.

Zeeshan – 3 years old for 29th Dec 2011

Amad – 2 years old for 25th Dec 2012

Myra – 2 years of for 29th Dec 2012

Happy Birthday anak-anak.

Happy 3rd Birthday Zeeshan.

Comment: 13

Transitions® Signature™ Lens yang serbaguna!

.

IMG_5239

Kan Akak tengah sibuk dengan project TM, so memang setiap minggu penuh keluar mencari barang dan aksesori rumah itu ini bagai. My weekends Sabtu Ahad normally jarang sangat Akak pakai contact lens tapi memang memanjang with my Transitions® Signature™ Lens pair nih. Coz dah 5 hari waktu kerja kat opis pakai contact lens kan, so memang Sabtu Ahad selalunya Akak bagi mata relax.

Somemore my car is already in the workshop dek kes kena langgar hari tu jadi semua harta dalam kereta dah packed masuk dalam rumah. Menggunakan kereta suami, I cuma letak Transitions® Signature™ Lens sahaja, makanya all in one go. Tak payah nak selongkar amik bawak glasses lain or shades gelap lain.

IMG_3932

On top of that those shades or sunglasses semua tu takde power, you akan cakap boleh je letak power but back to simple thing if I could carry 1 item rather than 2, kan lebih senang pakai Transitions® Signature™ Lens sahaja.

Sekali harung je, tak yah risau nak pakai cabut the spectacle and the shades, coz with Transitions® Signature™ Lens, siang ataupun malam, pagi ataupun petang Akak pakai the same pair kerana ianya serbaguna tak kira waktu dan ketika and on top of that it made my eyes much more comforting dan sedap jer mata Akak memandang :)

Korang yang specky tu better cuba, and definately korang akan rasa kelainannya! Because I do :)

Comment: 7

The reds…The Hobbit!

Merundum tak korang kat opis, those yang kerja ler. Merata orang cuti kan. Kita jer kerja. Aku adalah no hal one. I got to do lots of stuff, banyak benda yang macam tak boleh buat waktu ramai orang, dah boleh buat, clear kan tu ini, kemaskan segala. Can work peacefully.

Then lagi satu aku dah 2,3 bulan le gak tak turun makan bawah, pastuh memang tak langsung menyoping. If i were sakit jiwa sikit datang, baru turun. but ada satu bulan tu, sekali 2 jer aku turun. Kes ada barang anak2 dah almost habis yang which masa tunggu Kumon class depa weekly sokmo i did tu, takde or lupa nak beli di Tesco. Jadi terpaksa gak turun.

So macam aku cakap le bila datang biol ngeng sakit jiwa merana aku pun turun ler, kasi hilang stress sket. Dah lamaaaaaa sangat tak beli baju. Tapi kenangkan baju banyak dah masuk dalam kotak for moving, i have a little bit of space (gila ler, sampai sudah le tak habis baju nih), so aku beli le, they have SALE everywhere. Year end kan.

IMG_4874

 

Merah ni design dia cantik, lama betul nampaknya aku tak datang sini sampai baju ni jatuh to SALES item. Ada in black, i nak amik jugak, but sampai entry ni aku buat pun aku masih lagi tak turun2 mall KLCC tuh.  Malas ler nak turun, member aku pun macam dah pasrah tengok aku yang malas nak makan kat bawah tuh. Bila tak makan, takde le point nak membeli belah jalan2 sana sini.

Family aku nak datang this week during lunch break masa tu nanti ko nampak hakak turun ler hakhakhak.

Eh ai ada pergi Jusco Maluri 2 hari last week, coz nak kena beli undergarments anak2 dan bibik. Hah tu keluar terus KLCC kau. Yelah baju dalam / spender anak2 baya2 depa murah di sana. Tak perlu ler berjenama for them, amalan aku belikan yang sedang2 sahaja for anak2 aku, tapi beli banyak ler, so macam 10 helai for all sets. Idok le selai dua. Aku nak pi Jusco tu pun bercinta.

Thanks to 2 orang adik RHB yang tegur akak di Jusco yek :)

 

IMG_4881

Baju ni belum berpakai yet, maybe dimangsakan this week. Kalau dia jual in kuning ke hijau mungkin aku takkan beli but for that day aku beli semua in reds.

IMG_4885

i dah pakai ni, mungkin entry yang aku pakai baju nih keluar this week.

IMG_4814

on a different day pulak, weeks ago, i pergi berduaan tengok The Hobbit with Abang, Under Nuffnang/Churp Churp. A premier show, dapat tix 2 ketul jer so bawak Abanglah, some more kakak dok lepak umah nenek ngan her cousins. But 3 days later, Abang pergi lagi tengok dengan bapaknya, kakak and my bro’s family too. Aku tengok sekali tu je lah, bestlah tengok ngan IMAX TGV tuh. kali kedua aku tengok via IMAX, dulu pun tengok Hobbit gak.

IMG_4827

Mummy, tolong amik gambar abang kat sini, nak hantar kat the cousins and frens abang.

Gelaplah bang

takpe mom, janji The Hobbit tu nampak.

Balik kita berduaan malam tu, aku terikut jalan Fed Highway pulak dari Damansara, podahcit btol, udahlah midnite. Tapi moleknya dia tau mana Menara TM, mana bangunan RTM, apa itu gerbang Selangor Darul Ehsan, Fed Highway panjang tuh, dan macam2 lagi, kisah kenapa kereta dok right lane, left or middle lanes, semua aku ajarkan. Facts. Kalau tak asyik ler bercerita pasal dia punya main ice skate je kan (he went again with his sis and the cousins, bawak by my bro a day before).  So as he grows, kena cerita benda2 serius jugaklah. Termasuklah aku kena kisahkan balik kenapa orang yang langgar kereta aku tu dulu.

Boleh tahan penat ler jugak nak bercerita, benda yang kita tak pandang dah tak heran coz ketuaan kita tapi bebudak, it s a new thing for them. Dan ko nak menjawab seribu satu soalan depa, non stop. The kids no matter how old depa pun, tetap akan carik the parents as their wiki/red pages :) .

Apapun, the cuti2 year end buat malas nak update blog sangat, aku tak ke mana so takde alasan tak update cuma i tengok the hits menjunam coz ramai bercuti jadi macam hahaha lagi le malas.  Tapi kalau tak diupdatekan lagi ler makin delay.

My point is, bukan takde benda nak update, jugak bukan malas. but I tengok orang cuti, so I pun saja auto schedule kan ikut alang2 mood. No matter what pun those yang bercuti will still come back and read, i have my own regular readers gak kekdahnya.

Blog ni pun ada mobile theme, masalahnya ramai came back to me tak puas baca via mobile or via hp cecanggih memahal tuh, nak jugak baca dari lappy/pc. Sukati hangpa ler.

Aku sendiri pun tak puas baca dari ipong aku unless nak cepat cari something dari machine tangan tuh.

See you soon, i have bunch of stories.

Comment: 7