Astro

UPSR Science with iBuddy!

48hours sponsored post

astro-ibuddy

Baru aku nak start tulis post ni, Kakak menyampuk, “Mummy, Kakak ada tengok la program iBuddy ni kat Astro. Sekarang baru masuk 2nd episode”

“Ooo ye ke, tapi Kakak sure tak tau kan, kali ni Astro Tutor TV dah kuorkan apps untuk iBuddy programme ni? Suh daddy download kan dalam henpon Kakak or ipad nanti”

Bagus juga Kakak ni, programme berilmiah macam ni yang ditengoknya :)

IMG_9764

Oh bagi korang yang tak tau, program TV bersiri UPSR Sains Bersama iBuddy disiarkan pada setiap hari Khamis hingga Ahad bermula dari 9 Ogos 2014 (Sabtu) pada jam 10.30 pagi, 6.00 petang dan 10.30 malam secara eksklusif hanya di Astro Tutor TV UPSR (Saluran 601)

As the title say, program ilmiah ni amatlah bersesuaian untuk anak-anak yang bakal menduduki UPSR tak lama lagi. This definitely helps and very beneficial for UPSR students! Tapi Kakak tu baru darjah 4 pun layan gak program ni :)

IMG_9766

Astro memang sangat komited dalam menambah baik setiap kandungan yang disiarkan dan bagi menambah keberkesanan kandungan ilmiah, Astro Tutor TV UPSR telah melancarkan aplikasi pengiring pendidikan iaitu UPSR iBuddy. UPSR iBuddy boleh dimuat turun secara percuma untuk semua peranti Android di Play Store. Ataupun boleh juga melayari laman web ibuddy.my melalui komputer, telefon bimbit dan tablet dengan menggunakan pelayar Internet seperti Internet Explorer, Google Chrome, Firefox ataupun Safari.

Apa lagi Kakak pun segera suruh daddynya downloadkan dan terus siap-siap registerkan nama dia.

IMG_9763

Aplikasi UPSR iBuddy menerapkan konsep pembelajaran seiringan dengan TV serta menceriakan. Juga dilengkapkan dengan kaedah pembelajaran yang interaktif berserta dengan pelbagai nota ringkas berbentuk visual grafik yang menarik. Anak-anak kita juga boleh menguji tahap pemahaman diorang dengan menjawab rangkaian soalan Pop Kuiz dan Kuiz Tambahan yang disediakan. Papan Markah turut dimuatkan untuk kita menganalisis jumlah mata terkumpul dan kedudukan terkini berbanding anak-anak lain.

IMG_9765

Seronok pulak Kakak menjawab Pop Kuiz UPSR iBuddy ni

Tapi untuk memberi motivasi kat anak-anak korang yang bakal menghadapi UPSR tu, bersempena dengan pelancaran siri dan aplikasi ini, Astro Tutor TV UPSR juga akan menganjurkan peraduan dengan menggunakan aplikasi UPSR iBuddy. Peraduan yang akan bermula dari 9 Ogos hingga 7 September ini.

Hanya perlu memuat turun aplikasi ini ataupun daftarkan diri dengan melayari ibuddy.my kemudian seiringkan dengan siri UPSR Sains Bersama iBuddy di Astro Tutor TV UPSR dan jawab soalan kuiz yang disediakan untuk setiap episod, kerana setiap minggu, sesiapa yang dapat markah tertinggi akan memenangi iPad Mini, tempat kedua hingga kelima pula akan membawa pulang pelbagai hadiah cenderahati eksklusif dari Astro Tutor TV

So anak-anak, eh anak-anak tak baca blog Kak Red kot hiks, ok mak-mak yang ada anak-anak yang bakal menghadapi UPSR, bolehlah memotivasikan diorang mengambil bahagian dalam peraduan ni, dan secara tak langsung akan dapat menambah pengetahuan diorang dan memantapkan persiapan untuk peperiksaan nanti :) Insyaallah.

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 59

Whose Side Will You Take?

48hours sponsored post

 

DSC_0572

Cak! :P

Ingat lagi my-germany-flag-painting-face ni? Sure korang ingat kan. This was at one of the Astro event during Euro 2012

The best part was disebabkan my face painting and rambut afro ni, I won an iPad yey :)

New home screen WSWYT

Tapi tu cerita lama, sekarang ni korang-korang semua I’m sure tengah demam 2014 FIFA World Cup! So persoalannya sekarang Whose Side Will You Take? Brazil? Argentina? Sepanyol? Or Germany?

So brace yourself, 2014 FIFA World Cup™ is happening now!

rm-astro2

So ada berani?

Jom join Kak Red, kita sama-sama pilih pasukan favourite kita dan tunjukkan sokongan korang dengan join the largest ever face-painting drive in Malaysia.

Senang jer, just upload your selfie kat olabola dan pilih which nation yang akan menjadi pujaan hati korang.

Actually korang no need to actually do the real face painting pun, sebab once dah select pasukan favorite korang tu, korang kena adjust a bit so that its flag color will covers your selfie tu nanti :) Senang jer, just follow their easy steps tu.

rm-astro

And tadaaaa, dah siap dah Kak Red punya FB profile picture and cover photo :)

rm-astro3

Tapi bukan itu sahaja, ada lagi interesting online activities dalam Whose Side Will You Take ni. Antaranya Fantasy Football Olabola edition di mana ada hadiah-hadiah menarik menunggu untuk dimenangi oleh korang :)

Just pilih players dan uruskan team bola korang dan berpeluang membawa pulang hadiah-hadiah berikut:

1st Prize – RM5k + PS4 +FIFA 14 game

2nd Prize – RM3k+ PS4 + FIFA 14 game

3rd Prize – RM1K + PS4 + FIFA 14 game

rm-astro4

Kalau tak minat main fantasy football, no worry :) Apa kata korang jadi predictor pulak dalam Olabola Football Predictor App?

Bukan hanya jadi predictor ya, tapi juga boleh menang Foosball Table dengan hanya menunjukkan bakat ramalan korang in real time semasa perlawanan World Cup nanti. So sapa menang opening games ni nanti? Brazil ke Croatia? Kak Red pilih Croatia la, hiks la la la la :) Ala kalah la pulak Croatia :(

So tak kira which team yang korang sokong, which nation yang korang suka, jom kita sama-sama enjoy 2014 FIFA World Cup™ live dari Stadium Astro dan jangan lupa hadiah-hadiah menarik menanti korang tu, dan juga the fun face painting activiti tu :)

Go Germany!

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 12

The NEW Astro Interface plus PVR with Wi-fi!

48hours sponsored post

.

astro_pvr_wifi

Yey akhirnya decoder Astro aku diupgradekan atau telah ditukar baru :) Have yours been upgraded as well?

FYI, my new Astro Personal Video Recoder (PVR) decoder now comes with Wi-fi. Yes Wi-fi, you heard it right. So dengan adanya internet connection di rumah, this new decoder menawarkan pelbagai features yang menarik! Even the new remote ada extra buttons yang lebih menyenangkan :)

Astro’s Personal Video Recorder (PVR) datang dengan pelbagai ciri-ciri yang hebat termasuklah state-of-the-art perkhidmatan rakaman; play, pause dan rewind sudah semestinya; fungsi dual tuner, series link dan banyak lagi.

astro_pvr_wifi2

Seperti korang semua maklum, decoder ini juga menyokong saluran dan perkhidmatan HD, dan menawarkan kapasiti rakaman sehingga 100 jam kandungan HD. Ini secara tak langsung menghasilkan sekurang-kurangnya 50 filem HD penuh. Dengan kapaisiti 500GB hard disk space, kalau saluran SD pula boleh menampung sehingga 290 jam. Bayangkan, kita dapat menonton filem kegemaran kita pada bila-bila masa yang kita mahu. Dan yang lebih hebat lagi, kita tidak akan ketinggalan satu pun, tambah-tambah lagi favourites programmes kita :)

Tapi yang aku nak highlightkan tentang decoder baru ini ialah adanya pelbagai penambahbaikan termasuk akses kepada Video on Demand (VOD) di mana kita boleh menonton cerita yang kita suka atau filem-filem hebat sekarang now now now tanpa menunggu seperti channel biasa dan Catch up TV. So dengan adanya penyambungan Wi-fi internet rumah kita tu,  kita dapat memuat turun dan menonton sehingga 6,000 jam kandungan from their library, with just a touch of a button dari remote baru tu :)

astro_pvr_wifi3

Kini dengan TV Guide yang baru-baru ini dikemaskini, kita berpeluang menikmati updated features seperti, Enhanced Video On Demand (VOD) catalogue yang membolehkan kita melayari dan melakukan carian dengan keupayaan yang lebih baik mengikut genre, tajuk, musim dan episod, disamping menyediakan kita dengan lebih banyak kawalan dan pilihan dalam bagaimana kita menikmati hiburan.

astro_pvr_wifi4

Just finished watching this great movie :)

astro_pvr_wifi5

Dengan a few clicks, kita dapat tengok pelbagai filem yang hebat di rumah kita with reasonable price. Our home is now our cinema. Ini memang sesuai sangatlah untuk kita as parents yang ada anak-anak kecil yang susah nak pegi tengok wayang :)

astro_pvr_wifi6

Tapi bukan semua kena bayar. Kalau Catch up TV, semua percuma contohnya Bukan Kerana Aku Tak Cinta, Jodoh Itu Milik Kita, Oh My English Telemovie, Fear Factor Malaysia, Maharaja Lawak Mega 2013, Meletop, Primadona, The Band dan banyak lagi.. So no worry lagi kalau-kalau kita termiss programmes kesukaan kita, we can always catch up :)

astro_pvr_wifi7

Another thing yang hebat pasal PVR ini ialah kita boleh pause dan rewind bila-bila kita perlu. Ataupun kita nak ulang tayang scenes yang terlepas pun memang tiada masalah :) Lepas tu pulak Dual Tuner feature membolehkan kita merakam 2 programmes secara serentak sambil menonton programme yang telah sedia dirakam. Dan dengan satu klik fungsi Series Link membolehkan semua episod program TV kegemaran kita queued dan bersedia untuk dirakam secara automatik. Cool eh :)

astro_pvr_wifi8

Macam aku cakap pelbagai genre, tajuk, musim dan episod terdapat dalam Video On Demand (VOD) catalogue ataupun Catch up TV. Merangkumi semua lapisan umur dari sikecil baby sehinggalah mak-bapak budak, semua cerita ada dan sedia untuk ditonton :)

astro_pvr_wifi9

Belum ada kesempatan nak tengok lagi tapi dah downloaded :)

astro_pvr_wifi10

Bukan itu saja, dengan adanya internet connection tadi, kalau dah bosan tengok programmes, kita boleh klik kat apps button pada remote dan tada macam-macam applikasi dan games ada tersedia.

astro_pvr_wifi11

Dengan TV Guide yang recently updated ni, sure ada yang terkial-kial nak guna sebab tak biasa hiks. Tapi jangan khuatir, just switch to channel 100, Panduan TV yang berbilang bahasa tersedia  untuk memberikan pengalaman menarik dan lebih bermakna kepada kita untuk memilih, mencari dan menonton programmes kegemaran kita dalam bahasa pilihan kita. Ianya dalam Bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia, Mandarin atau Tamil. Enjin carian juga dipertingkatkan dan lebih mampu untuk navigasi dan menjumpai kandungan dengan lebih mudah, kerana rakaman atau tajuk dikategorikan mengikut bahasa, tahun keluaran, tarikh penyiaran dan masa.

All in all,  the new Astro Personal Video Recoder (PVR) with Wi-fi ini menawarkan pengalaman rakaman  yang lebih sempurna yang membolehkan kita menguruskan dan melayari rakaman PVR kita dan membuat pembelian Video on Demand (VOD) kesukaan kita, all from one place. I LIKE :)

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 5

2010 VS 2013…

Oct 24, 2013 | Was out in #kinitrending astro awani by redmummydotcom on Keek.com

ini ada keluar dalam #kinitrending Astro Awani but aku pun tak tengok ada cut ke hapa,  not sure, but the original video is as per the above tu lah :)

IMG_2143

i was looking for my gambar yang ngah marah merajuk ngan laki aku, jumpa le seketul ni hah yang laki aku pernah capturedkan, This when we were in Paris on 2010 and …..

on 2013….

IMG_4939

marah garang benau muka ko dik macam mak ko heh

Salam Awal Muharram :)

Comment: 6

Astro meraikan Merdeka dengan #UrMalaysianIsShowing & #GoBeyond!

48hours sponsored post

IMG_6761

Aku tau sekarang ni ramai lagi masih mood raya, tapi jangan lupa kita sekarang di bulan Ogos so hidupkan mood merdeka kita! MalaysiaKu Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku slogan merdeka yang 56 tahun negara kita Malaysia!

Demi daulatnya Negaraku Malaysia, aku pun sama menyokong project Astro terbaru, heret beret bawak anak2, sampai hilang parking tix mak merah hahahahaha!!

IMG_6762

Kalau di hari raya kita amalkan budaya unik yang positif dan gembira serta sifat-sifat Malaysian kita seperti menziarahi kenalan dan saudara mara, bermaafan sesama kita dan macam-macam lagi, apa kata di bulan merdeka kita buat perkara positif yang sama, #GoBeyond even better!

It was on trending for the #UrMalaysianIsShowing. My keek and instagram pun ada jugak on there, tengok the keek on the finale of the event.

Aug 24, 2013 | #urmalaysianisshowing #gobeyond spot @lisasurihani23 by redmummydotcom on Keek.com

IMG_6763

Sebab tulah bersempena hari Merdeka tahun ini, Astro ingin meraikan bersama kita rakyat Malaysia yang cintakan tanah tumpahnya darah kita ini, sama-sama tunjukkan bahawa kita rakyat Malaysia mempunyai budaya yang unik dan sifat-sifat terpuji yang tersendiri. Kita sebarkan positivity, hapiness dan sikap “Go Beyond” kita.

Pelbagai aktiviti on air, online dan on ground yang telah pihak Astro jayakan untuk meraikan hari kemerdekaan kita yang ke 56 tahun. Salah satu yang sempat aku join sama ialah hari Sabtu lepas di Mid Valley. Macam-macam acara best yang ada untuk menceriakan majlis ni especially contest ala-ala treasure hunt, persembahan, merdeka music video launching.

Bolehlah tengok the music video “Excuse me sir, your Malaysian is showing” bawah ni!

Tetapi the event highlights ialah kempen media social Astro Go Beyond Engine #GoBeyond dan pelancaran YourMalaysianIsShowing App T-Shirt di Astro Go Beyond FB #UrMalaysianIsShowing.

IMG_6764

Kempen #GoBeyond di media sosial ialah untuk mengajak kita semua melakukan aksi ataupun sikap positif kita seperti menolong sesapa sahaja ataupun boleh juga menulis mesej yang berinsiprasi yang secara tak langsung akan mencetuskan Positive Engine. Setiap perbuatan positif ini akan direkodkan dan so far sudah lebih 180,000 positive contributions telah diterima! Sama-sama kita jayakan supaya dapat mencapai sasaran jutaan. Malaysia Boleh!

Astro_Go Beyond Yourself_positive-engine

Btw, tahniah adik-adik bloggers dan churpers yang menang, Lisa pulak tuh yang bagi hadiah. Sejuk seram memasing dapat salam tangan Lisa yek :)

Astro_Go Beyond Yourself_Redmummy-tshirt

Disamping itu jangan lupa tunjukkan keMalaysiaan kita dengan mendesign sendiri tshirt  #UrMalaysianIsShowing di Astro Go Beyond FB. So far yang aku dah nampak semua cool giler, Macha Hebat, Dah Makan?, Stylo Mylo dan macam-macam Malaysian lingo semua ada! Memang terbaik bro! Harganya murah jer, RM25 dan kesemuanya akan didonatekan for charity program Astro Hostel oleh Astro Kasih.

IMG_6766

As I said, there was also contest during the event tu. Tahniah kepada semua pemenang! Tapi untuk yang belum menang apa-apa, bolehlah mencuba nasib secara online pulak. Best blogpost to cover the event will land you 1 iPad Mini, the same for best Tweet coverage for this whole event. That s if you part of Nuffnang and Churp Churp lah :)

Astro_Go Beyond Yourself_Redmummy

Meh sini untuk Facebook GoBeyond apps nih!

Tapi on the other hand, jangan lupa to #GoBeyond by Tweeting, Facebooking (hangpa kena ler pergi to the app untuk submit korang punya act also yek), Instagram, Youtube dan Blog in order to spread positivity and happiness!

IMG_6767

Celebriti tempatan seperti Dato’ Aznil Hj Nawawi, Lisa Surihani, Hanif (ERA), Ryan De Alwis (hitz.fm), Jason Phang (MY FM), Ezra (MIX fm), Uthaya (THR Raaga), Arnold (hitz.fm), Geraldine Gan, Jie Ying, Weon, Revathy, Lingkesh, Vinoth serta ramai lagi juga turun sama memberi sokongan untuk kempen kermerdekaan Astro ini.

Astro_Go Beyond Yourself_malaysianess

Syok!, Gostan, Brudder, Fuyoh, Macha dan macam-macam lingo lagi, tapi the best part is kita Malaysian semua paham maksudnya.

So what is your Malaysian-ness? Mari kita sama-sama tunjuk dan buktikan! Jom kongsi kita punya unique Malaysian-ness  #UrMalaysianIsShowing dan jangan lupa tambahkan positivity dan happiness by #GoBeyond. Boleh kan? Korang jangan kedaung pulak :P

Merdeka, Merdeka, Merdekaaaaaaaaaaaaa!

Khidmat pesanan masyarakat Astro is brought by Redmummy.com

Comment: 11