Ramadhan

Bazar Ramadhan pertama 2013

Bazar ramadhan ke

Param ke pasar ramadhan

Begitulah ungkapan telinga

Yang pentingnya tiap kali bazar, jem sepanjang hayat! ha gitu.

Tahun ni aku nak jugak merasa melawat bazar, sekali pun jadilah. RD memang pergi everyday. So aku dapat balik cepat satu hari tu, main pecut ke main laju kat Jalan Tun Razak tuh ok.

Jem dia dari tunnel parking KLCC yer, bukan dari kuor tunnel tuh. so hari tu rezeki baik, dapat sampai awal tak awal dah lewat petang gak lah.

IMG_1893

Bawak kakak yang juga pertama kalinya ke bazar, oh mak ajah pun ikut sama, ngan RB pun sama heh sume kitorang ni memang package first time le tahun nih pi bazar ramadhan tau. Sebab depan je ngan rumah kat bazar Permaisuri tu and some more aku pandai bijak sket cari parking, oklah tak jauh gak menapak.

IMG_1895

Mak aku ni memulanya ke main lambat dia kat belakang, sekilas aku ngah bayar mee kari kakak, terus dah ilang, dah kedepan menonong, kitorg hilang mak ajah sudahnya.

IMG_1897

Masa ni ok le mak aku ada lagi, pastuh memang tak dpt le nak mencari. laki aku pi cari kat hujung aku carik kat jalan temu masuk pun tak jumpa dahlah mak tak bawak hp.

IMG_1900

RB dok meronta nak turun but tak dibaginya si bapak. biarkan dia situ kena dokong coz orang ramai, sesat barat kang. Ko dahlah kecik, orang ramai ada yang melanggar ko kang. pucat muka kakak, oh abang tak ikut. malas dia. Private tutor dia kan datang pas buka puasa so dia nak siapkan keje sebeban.

So far abang memang langsung takde pergi langsung bazar, dia pun tak keen. penat nak jalan. hahahahaa.

So pas dah abis beli2 tuh, beli sket jer lah, kitorg pun bukan jenis membazir. aku ngan kakak tunggu kat kedai makan satu tu, kot neneknya lalu. yelah mak aku kan ilang.

Last2 dah lama sket bout 10min baru le laki aku jumpa mak ajah. hohaiii..mak.

IMG_1905

Wah Zeeshan sempat ko pau bapak ko yek. Dia pegang baloon tu sampai ke rumah tak bagi sapa pun ngamik, genggam erat betul!

Itu kasut Thomas tau, ada lampu kekelip, aku baru je beli hari tu terus dia sarung, pastu kasut satu lagi, yang satu lagi kasut baru for being ‘mat smart’ dia campak tak nak pakai. mementang kasut tu takde lampu kan. hari ketiga baru aku dapat sarung kasut tu untuk dia try pakai.

Pastu balik bukak le kasut Thomas tu but malam after 1-2 hours sket dia mintak sarungkan lagi kasut Thomas tuh.

Sepanjang malam tu dia berkasut dalam rumah yer! begitulah orang ngah kemaruk kasut baru.

IMG_1910

Sambil berkasut baru, dia buat keje nih. hahahaha ya ko nih.

bapak dia punya jerit masa tengok kuor bilik air bilik dah jadi hapaaa

IMG_1914

Buat muka tak bersalah ko kan….

IMG_1923

Jangan kacau

Ngah sibuk on the phone tu, siap pandang dinding tak tahan tuuuu

IMG_1920

On the phone ngan remote kipas je pung, bukan handphone, member ingat sume remote handphones hahahahaha. except remote Astro ngan remote TV memang dia kenal sangat. Nak mintak tukar Baby TV pun siap disuakannya remote astro untuk kita tukarkan.

Anw, untuk Mak Ajah

Semoga selamat pergi dan pulang, selamat menunaikan Umrah di bulan puasa ini. Alhamdulillah setahun memang dua kali mak ajah akan Mekah jadi panggilan kali ni sudah ditetapkan.

Dan untuk kenangan terpaling pilu bazar Ramadhan pulak, 2 tahun lepaslah kan waktu laki aku kat Afrika keje sana, aku ngah boyot, abang kakak melepek ikut sama pi bazar ngan maid aku si pipin pipit tu lari, ngan aksi terkangkang dia dalam FB dia. huk aloh.

Pastu selipar merah aku putus kat bazar ramadhan tu, so aku menapak le kaki ayam jalan ngan anak2 ke kereta. ngan anak2 melepek pancit coz baru lagi first day puasa kot.

Ok memang sedih

Pi lah carik entry tu kat 2 years ago punya entry, 2011, waktu aku ngah ngandungkan RB lah.  Tahun lepas pulak, takde yang sedih cuma first day Ramadhan kami di Germany, puasa extra lagi, sampai KL, sekali lagi puasa 1st Ramadhan.

Memory sesaja, ada manis pahit :)

Comment: 11

ThePopLook for The Zebra Square!

DSC_2725

Dah berjanji sama teman karib RD untuk buka puasa di Zebra Square. Aku pun dah shout2 kat lam blog sama jugakkan. Tapi aritu ngan GBM, la ni ngan my family pulak. Weekend mar. Mana penah kitorg buka kat rumah, Sabtu Ahad sume buka luar, ada ler 1 rumah, itu pun umah mertua aku. Lain sumer luar, sampai anak2 ada list Top 5 mana tempat yang depa suka tak suka suka tak suka. Tunggu tahun depan kita ukur jalan lagi buka puasa di mana pulak. But dengan syarat hanya pada weekends sahaja, ada ler sekali aku kena bawak depa pi events on Friday, ya hampun siksa betul.

Dengan aku nak kena rush balik dr opis, redah jam, pastu patah balik pi event venue. Mostly kalau gini aku yang kena buat, bukan laki aku. Dia tau datang solo lenggang kangkung jer coz location opis dia yang very the hujung dunia kan…

DSC_2737

This time dapat seats depan2 buffet area, so anak2 nak repeat amik hah senang.

DSC_2741

Gegirl kepantangan dia nampak udang…berpiring-piring dia boleh habiskan. Yang aku pulak dapat menu ikan yang sedapnya tapi tak tau camna nak buat sendiri. Dapat repeat 2 kali, kali ke3 habis licin dah!

DSC_2746

Gaya dah ada….insyallah tak lama yek lagi korang

DSC_2744

Aku bukak puasa kali ni macam feeling anak 2 jer, coz jap2 budak kecik ni kena kidnap dek couple nih…

Tapi tu ler mak being mak, pala asyik mencarik jugaklah hahahahah

DSC_2748

Our buka puasa at Zebra Square bukan Red Family je, tapi member baik RD and anak2 dia pun ada sama. Aku rasa korang pun dah kenal depa nih coz once a year kitorg memang bukak puasa sesama heh

DSC_2757

Dan tetiap tahun jugaklah si bapak tunggal ni ngan anak 3 orang jer…. Calun baru tak jumpa lagi hehehe

DSC_2760

Budak2 ni bukan main lagi gadget freak betul!

DSC_2762

gagaaaaa! makan diaaaaa!

DSC_2775

Kakak muka tak ikhlas nak senyum wpun dapat sepasang kurung. Dia takut guard kat situ marah dia coz berdiri kat situ amik gambar. Hai kakak janganlah risau, mak ko kan pelindung terhebat ko, sapa marah ko, mak tau ler nak silambamkan!

Selepas buka puasa di Zebra Square kita lari pulak ke Ampang Park, itu je paling dekat. Dapatlah sehelai kurung kakak wpun kedai sumer dah nak tutup and dapat bargain habis gaklah biasa ler penutup customer katanya kannnnn. Diorg sumer 2 keter tunggu kat luar. Aku ngan Gegirl jer shopping terpaling pantas.

But i still need 1 more pc for her lar.

DSC_2779

Kemudiannya makan di McD Ampang Park jugak. Borak over setengah jam kat tepi jalan, sampai aku naik lemau so apa kata bawak battalion ni sumer yang dah lapar balik ke McD! gitu yer….borak berborak borak berborak sampai RB tidur melena jugaklah kat situ. Abang kakak and lain2 dok meleka main borak, sibuk dengo orang tua bercakap pun ado gak.

Kalau nak, sempat lagi kot 1,2 hari lagi for Zebra Square coz Thursday will be their last business days for Ramadhan buffet.

Lastly, the purple Gold Liyana Blouse similar to my blue and the fuschia tak lain tak bukan mestilah dari ThePopLook

*****************************************************************************************************************

So korang dah habih shopping raya ke? Aku dah setel dah semua kecuali nak cari selai lagi baju Kakak. La ni sibuk nak beli kuih raya pulak. Dah beli dah hari tu tapi rasa macam tak cukup la pulak….

Tapi yang best beli kuih raya ni ialah ramaiiiiiiiiii sangat yang menjualnya. Sampai tak tau nak pilih pun ya gak. Pastu semua pulak jual online. Senang kerja aku nak membelinya. Bila nak bayarnya lagi senang, aku just buat online fund transfers pakai Internet banking via Citibank Online. Remember aku kan ada Citibank Ready Credit, so it comes with Citibank Online account :)

Even buat mobile fund transfers pun boleh. So, on the move pun boleh beli kuih raya hiks :)

Comment: 7

Bila ukur jalan…

walaupun tak boleh makan, tapi lunch hour tetap turun ukur jalan di mall klcc bersama teman2. kekadang berdua, bertiga, berempat dan kami sokmo biasanya berlimat. tapi  jaranglah dapat berlima. semua bzzzzzzzzzz!  so so, antara kerja kitorg pompuan2 yang suka benau berjalan di mall tu yer…

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00828

peanut butter, mendapat jugak aku kuih ni tapi aku order dari my reader. lagi sedap dan enak dan yang penting murah!

kuih ni masa aku kekecik dulu tolong mak ajah buat. semperit bunga, semperit panjang, kapal hah sume tu aku le kena buat. tersengguk2 nolong, naik terbakar gak tangan coz ngan panas2 kuor dari oven sibuk nak kuorkan dari tray letak kat dulang. oh kenangan….skang i dont have the skill anymore.

Sudah lama ditinggalkan dan tak diasuh mahupun diasah….

Bandar Kuala Lumpur-20120725-00815

tak kira bila aku mesti je sebat baju

love this blouse, buat mak merah slim slim jerr….

Bandar Kuala Lumpur-20120725-00816

hah betul tak nampak menguruskan jugak

ai need to start my squash training back ler. tapi no fren fren to join the sports ler. semua dok sibuk main masak2 jer…acanerrr

IMG-20120725-00817

 so orange! Zara

IMG-20120730-00890

sebat the yellow too

Bandar Kuala Lumpur-20120726-00843

 the dodols, beli trial pack for parents sebelum mak pi Mekah, and depa kata sedap terus aku beli lagi banyak sket untuk Mak bawak ke Mekah.  Before raya ai nak carik dodol lain kalau tak dapat, i go for this one too. Saya pencinta dodol yer…

IMG-20120806-01010

This week is my new Prada Saffiano Lux calf leather top-handle bag in orange’s turn, bought in Frankfurt. Dah beli ni baru jumpa LV Alma Epi in Orange in Munich pulak. hah lantak ko situ, 2 bijik bags in orange.

IMG-20120807-01027

conflakes dispenser at the IWANNAGOHOME too…boleh buat hadiah wedding nih, tak sampai RM100 pun.

IMG-20120807-01022

isteri solehah belikan untuk suaminya pakai di pagi hari raya (dengan syarat kena bayau back)

not me, my good buddy :)

alangkan takde merah ye RD, kalau ada i pun mithali jugak

IMG-20120807-01032

i wanna buy this, but not now ler. brand lain kot yang ni macam mengcekik pulak. soon bila tiba waktunya RB kena duduk kat meja makan. skang sambil makan kita niarapkan dia or dudukkan dia on my lap. nanti dah 8 bulan sket baru aku letak dia dalam bumbo seat pulak dan seterusnya di sini

pastu rumah sesepah kena kemas yer…si kecik sure banyak sepah makannya dari ke mulut.

IMG-20120807-01025

i m looking for this, the one at IWANNAGOHOME jual at RM189 tapi ada 15%, comes in black and silver colour. Red pocitau. nak ler nih tapi aku kena beli 3 box ler tu yang bila kira2 heh mahal pulak. ada yang lagi light2 cheaper than this tak? selain yang kat Parkson mahal mencekik jugak tuh, so nak mencarik ler nih at least tu ler 3 kotak.

Handbags raya raya raya di sini sini sini! nak clearkan gobok sangat nih….

Comment: 27

Buffet Ramadhan @ Le Meridien!!

IMG_4267

Mula-mula kasi korang semua terliur dulu… jangan sampai terbuka puasa dah la :P

IMG_4218

Lepas tu ikut ai jalan lenggang mak limah, kita masuk ke Latest Recipe @ Le Meridien untuk mengopek dan meratah isi udang masak pedas yang lembut atas nun… sedap sampai menjilat jariiiiii, sambil lap air liur yang melelehhhh :)

IMG_4224

Sebelum tu wajib auto set timer camera snap photo satu family dulu hiks

2012-07-281

Abang dan Kakak apa lagi, meround melawat melihat keliling, makanan apa yang ada dan patut di makan nanti.

IMG_4249

Tiba-tiba Kakak terexcited “Mummyyyy tu Chef Zubir Master Chef Malaysia kan?”

Nak tangkap gambar dengan dia?

Seganlah mummyy….

Ha ko segan-segan, bapak ko yang pi tangkap gambar dengan Chef Zubir tu

IMG_4320

Aku semenjak ada baby ni memang kalo dine in for sure carik sofa seat, selesa sket nak BF si RB ni. So tengah bersantai-santai sementara tunggu waktu buka. untuk surau pula ada di P1, so in between leh turun Maghrib dulu baru sambung balik makan.

2012-07-28

Spread makanan dia memang banyak tak terkira. Indian food ada, siap roti nan pun ada. Kari kompom la kan semua jenis kari ada. Dan menu dia akan bertukar-tukar setiap hari. Buah-buah tempatan, kuih-muih tradisonal beraneka warna dan rasa plus ice cream dan topping yang beraneka rasa yang membuatkan Abang dan Kakak dok berulang-ulang tambah.

2012-07-282

Dari ulam-ulam kampung, pecal, segala macam kerabu sampailah ke western food,  semuanya ada. Kambing bakar, chinese food dan dim sum, lauk pauk melayu beraneka jenis. Ikutkan hati memang nak jamah semua, tapi kena control diet gak hiks. Yang penting kena menjamah, nanti menyesal, terbayang-bayang pulok :)

2012-07-283

And my favourite siput sedut masak lemak cili api. Kakak favourite jugak. Berlawan-lawan kitorang anak beranak menyedut hiks. Kebetulan siput sedut ni takde keladi, lagilah lah laju kitorang makan. Kalo yang ada keladi tu aku tak suka sangat. Memang sedap weiii.

Ayam kurma tu pulak favourite Abang. Udang masak petai pedas tu pulak favourite RD. Memang kena la kat tekak masing-masing.

2012-07-284

Yang lain termasuklah kurma, all those sweet desserts, roti jala, bubur nangka. cake dan putu piring kesukaan aku!!! Tapi aku terlepas pandang makan putu piring tuh, kesal oh kesal!

IMG_4275

your favvy?

IMG_4328

Dan semestinya aku hantu oysters… nom nom nommm

IMG_4300

Sushi pun segar dan menyelerakan jer tengok

IMG_4311

Makan-makan juga, RB pun nak minum gak hiks. Tu dia baru lepas BF la tu, tu yang seronok semacam :)

IMG_4298

Jemputlah reramai ke Le Meridien

Harga buffet is at RM128.00 ++ from Monday to Friday and RM 118.00 ++ on Saturday and Sunday

IMG_4326

IMG_4290

Last sekali penutup perut kitorang, disudahi dengan chocolate fountain dicicah dengan strawberry dan mashmellow. Memang the complete package!

Thanks Le Meredien for having us berbuka puasa. A to Z semua complete, sedap lazat pulok tu!  Burpppppppppppp alhamdulillah.

Comment: 23

Buffet Ramadhan @ Tropicana!

 

IMG_2359

Pejam celik pejam celik tak lama lagi dah nak masuk bulan puasa. Bulan depan jer dah puasa wei. Memang rasa cepat jer masa berlalu. Ha korang hutang puasa dah bayar ke belum tu?

IMG_2388

Dah kalau dah bulan puasa memang tak sah lah kalau takde Buffet Ramadhan kan… So baru-baru ni aku sempat gak pergi menjamah dan menjamu selera dengan menu berbuka puasa Buffet Ramadhan @ Tropicana. Bukan aku sorang jer, aku ditemani gak battalion bloggers lain, Kid, Hilal, Beautifulnara, Sid dan Lyn Yusof. I extended the invite to orang lain gak tapi ada yang tak turned up. Rugi la hangpa, kitorg pasnih dapat bukak puasa with our partner memasing kat sini bulan Ramadhan nanti.

IMG_2382

Spread makanan dia cukup punya banyak tak terkira. Dari ulam-ulam kampung sampailah ke western food semuanya ada. Ikutkan hati memang nak jamah semua, tapi kena control diet gak hiks. Tapi kalo jamah secuit dua tak la rasa guilty sangat hehehe. Yang penting kena merasa, tak nanti menyesal pulak :)

IMG_2373

Susun atur kerusi meja makan pun quite selesa dan a bit loose, so senang nak gerak pi ambik makanan. Tak le dok bergesel-gesel celah-celah kerusi hiks. meaning kalau bawak stroller for baby (like me and Nara’s case) emangnya enteng dong!

IMG_2369

Ha sempat jugak aku snap menu yang akan disajikan untuk Buffet Ramadhan @ Tropicana ni. Sambal Udang Petai dan Gulai Kawah yang tak tahan meliur tu. Bukan lauk kampung jer ada, Hokkien mee ada, shushi pun ada, ha even BBQ pun ada. Memang terliur!

IMG_2371

Prayer rooms confirm memang ada and even Shuttle Service pun disediakan. Parking space memang cukup gak. Tapi yang paling best siap ada Easy Payment Scheme tu untuk pembelian melebihi RM500! And the price pun quite reasonable and worth it if compared what you’ll get nanti.

IMG_2358

Ke Tropicana kita nanti untuk buka puasa jom :)

Yang sedihnya, aku nak pergi pun bawak anak2 jer lah…laki den wont be around during the fasting month. heh, sapo nak ikut kak red, den leh bawak teman nih….

Comment: 30