Ramadhan

The first ramadhan yang pilu…

dah seminggu ye puasa

baru ler aku nak bercerita borak sket2….

ni 1st Ramadhan, 3 hari selepas kami tiada pembantu rumah. agak perit waktu ni, coz i m adjusting everything some more takde lagi back up maid. luckily budak2 tengah cuti NK coz ada sek ganti untuk sports day sebelumnya, cuma ada sek agama jer.

Coz of first day, memang diorg lemah sangat specially Gegirl. Abang pun dok berapa kali mintak minum air tapi aku suh depa bertahan jugak.

Pasal serabutnya aku hari tu, toksah cakaplah, hari tu jugak aku dah start angin puting beliung dalam twitter pasal kes Fifin the keparat, cuma blom blogkan jer, entry tu kan kuor after 5th Ramadhan.

Quite letih coz masa tu lah aku nak carik back up, mana ngan ngah bawak perutnya, uruskan umahtangga lagi, kerja lagi wpun ngah EL, eh  macam2 lah. So petang lepas Abang balik je dari sekolah agama, terus kami ke bazar ramadhan. First day je aku bawak anak2 aku ke bazar lepas tuh aku tak bawak dah coz depa melepek sangat nak berjalan ngah panas beli juadah.

 

IMG00923-20110801-1819

nak amik gambar pun memasing tak nak posing, abang tu tolong bawak air sejuk, Gegirl awak badan jer, dah cembeng2 lembik, mana le mak ko boleh dukung sayang oi. udahlah masa ni hari pertama aku kuor lambat sket coz tunggu abang kan, hah parking pun bukan dpt dedekat, jauhlah jugak menapak dari bazar ramadhan, aku pi yang tasik permaisuri, coz complete sumer ada kat sini. yang kat JPJ/Hajris tu kuranglah, tak seronok, lauk campur takde pun.

ada lagi 5 – 10 min nak sampai ke kereta…..

IMG00922-20110801-1818

selipar kiri aku putus pulak!! astaga!

mana ngan anak2 mood masam mencuka coz lembik badan

mana ngan aku dok bawak barang2 dari bazar ramadhan nih

mana ngan bawak perut

ngan selipar putus!

eii nak nangis sedihnya haiiiii…..

pastuh aku cuba menapak dengan sebelah selipar sahaja…cei, orang pandang toksah cakaplahkan. last2 selipar sebelah kanan tu pun aku balingkan….menapak kaki ayam ok, kalo maternity dress aku labuh heret tutup kaki takper pulak, tapi tak pulak. memang orang yang menghala ke bazar ramadhan and yang driving nampak aku jalan tak berselipar, but apokan nak dibuat hai….

abang sompek melawak….mummy, mesti orang tengok2 tu tau mummy ni Redmummy kan, Kesian mummy takde selipar.

ahhahahaha lantaklah!

everything has to put aside :(

cid_IMG00552-20110805-1659

ni selipar belah kanan yang dah dibalingkan, Sirman snap waktu dia ke bazar Ramadhan. hahahahaha!

Susahnya hidup oi coz kalau ada warning dari si keparat tu takpelah jugak, ni takde, seminggu lepas memang kami suami isteri took turn bertangga di rumah. Oh yeah aku blom ceritakan lagi pasal kes nak dptkan maid baru kan, dealing ngan maid agency, ada yang cong aku, ada yang datang rumah selamba jer mintak duit waktu aku sorang2 kat umah. huh…..tu nanti aku citer kay. Yelah masa kejadian2 ni sume laki aku kan takder, dia masih di Afrika, luckily aku ni panjang gak akal.

apapun, pesanan komen korang pasal kes maid tuh, insyallah aku praktikkan. Thanks all.

But ada jugak yang aku tak leh ceritakan, apa yang kita followupkan, let it be lah. yang asas je lah aku citer dalam RM, yang buat pening pala korang nak tau jer, tu takyahlah…..

Comment: 41

Salam Ramadhan…

Doa Berpuasa

nawaytu shawma ghadin,’an adaa`i fardhi als-syahri ramadhaana haadzihi als-sanati, li `allaahi ta’aalaa.
sahaja aku berpuasa pada pada esok hari di bulan Ramadan kerana Allah Taala

Doa Berbuka Puasa/Iftar

allaahu mma, la ka shumtu, wa bi ka `aamantu, wa ’alaa rizqi ka `afthartu, bi rahmati ka yaa `arhama `alr rahimiyna.
Ya Allah kernamu aku berpuasa dan dengan aku beriman, dan dengan rezekimu aku berbuka, dengan belas kasihmu tuhan yang maha mengasihi

IMG00914-20110722-1415

hangpa makan kurma tak?

aku ni kurang sketlah makan kurma…dulu masa kekecik sampai kena paksa suh makan tau. pantang mak pak aku kalau bukak puasa ngan air sejuk, gok gok gok air sejuk tu lalu tekak wui sedapnya. Sunat berbuka puasa dengan kurma dulu, anak2 aku pun sama degil tak nak makan kurma. sumer bantai minum air milo dulu, tu pun aku ajar dari depa kecik bukak puasa dengan air panas jangan terus dengan air sejuk.

so Ramadhan datang lagi…

Insyallah aku cuba berpuasalah walaupun waktu bukan Ramadhan pun selang sejam 2 perut tekak aku kena ada isi, kalau tidak terbahak2 muntah. alkisahnya.

Btw, my weight turun mendadak, gynae aku agak tak berapa happy, wpun kesihatan baby insyallah tak merosot dek kekurangan berat badan aku, tapi gynae dah bilang untuk aku cuba tambahkan makan. Hoh so kalau aku tak puasa tu, masaklah nak membayar….

Salam Ramadhan dan mohon maaf juga.

Comment: 35

Oh Ramadhan…

IMG16210 IMG16211

she is very beautiful lady, her name is May. my reader from Jogjakarta (Wan BN – ini ler gadisnya) wahhh…wan lom tengok gambar dah over tanya2 pasal May! tak sedor tol ko kan makwe ko baca RM…

May is a Malaysian belajar kat Jogja, ramai lah kang kawan2 dia tau dia kuor RM…she helped me with something, so thank you yer May. but chop, she s already taken by a doctor hiks…

IMG16212

this one is a gift from KuE, aku suka betul ngan pading bag lenovo nih. KuE buat designed for me siap ngan RM tu yer…just that lenovo bag merah yang KuE buat nih takdak holder. so susah aku nak pegang kalau banyak nau barang kulu kilir bawak….

crumpler bag aku besau sangatlah nak bawak daily.

IMG16213

so penyelamat ialah Buggy Bag yang saya beli dari Thelilcaliph.com . seronoknya leh muat Lenovo. hok kecik memang takdak corak2 bagai, just nice lah…

IMG16215

ha nengok gitu…

lam tu ada lenovo

ada gak few items baru yang kubeli, sumbat segala lam tu jer. satu kes settled.

IMG16217

makcik n pakcik kuih yang sangat saya sayang….diorg ni lately tak sihat. sian tengok. makcik ada sakit kencing manis, pakcik ada sakit jantung. baru kena. sian depa…

kita kan tak perlu lah nak pi menganhantar derma kat zakat pun tak pe kan, kita terus bagi kat orang2 yang susah pun boleh kan, ye dok? korang kalau nak derma kat makcik pakcik ni sila2 lah.

akunya derma tak yah lah korang hebohkan plak…

IMG16219

btw, kalau bazar ramadhan ni, aku hanya berani beli lauk kat gerai depa jer. gerai orang lain aku tak kenal tak tau tahap kebersihannya. masak memasak aku tak kisah, kat umah SIL aku mmg masakkan utk buka puasa dia datang pagi petang kol 530 dia balik. so by the time aku sampai mmg dah sesiap sume masak lah. lgpun dia ada kat umah 5 days a week, so wkend je lah kalau aku nak masak pun.

tp aku singgahlah gerai makcik, buat tolong2 beli satu 2 lauk.

IMG16222

hangpa ingat kari bapak sotong yang dia buatkan khas utk aku last year…perkhhhhhhhhh.

red nak lagi tak taun nih?

boleh gak makcik

nak sekilo?

eh…sket2 jer dah, 4,5 ekor sotong jer udah cik

aaa syok syok…ari2 pi bazar jumpa makcik pun best. btw depa lah jugak yang bantu buat aku nya rendang tetiap kali raya coz aku tak reti buat rendang mar…lgpun rendang dia sedappppppppppp. leh suh orang lain buatkan tp makcik pakcik buat dah kicked n it can help their business too…

zakat blog takdak kan? consider zakat pendapatan lah kot…diorg kira layak lah kan terima? eh tak kisahlah, ada orang zakat nak marah ke kalau aku bagi pun kan.

IMG16225IMG16223

clap2 for the kids…

abang puasa penuh, lom lagik tinggal.

Gegirl puasa penuh gak, 3 ari penuh, 2 ari je awal aritu dia ponteng. wpun nak sampai ke penuhnya puasa tuh ke main siksa, tp demi Dora hahahahaha

sanggup!

ater….dak2 kecik ni nak puasa tp nak gak Dora lah Ben10 lah, masak aku nak mencarik Dora cashier’s machine tu, mano nak cekau, dia dok google dora itu yang dia berkenan. kekdahnya budak2 ni dah pandai google sendiri kan…

so that s bout it…

caca marba cerita utk pelbagai jenis kehidupan sepanjang minggu ini yang satu hari suntuk je aku kena amik cuti for PC Project Alpha…

Comment: 27

The Fish Manhattan, Midvalley…

IMG_0743

ini anak sulong saya, namanya Abang. He is studying in chinese school, year 2. abang boleh cakap mandarin tp nanti korang tengok Project Alpha jangan terkejut tengok dia kemain payah nak cakap mandarin bila Jojo tanya.. siap kena ugut2 lagi kayy

IMG_0741

anak sulong saya sangat hyperactive, susah dia nak dok setempat kalau tak berpegangan tangan, tp kerana Ramadhan, melembik lah si anak lelaki yang gagah perkasa kononnya.

aku dok depan dia tp kerana Ibu kan tempat bermanja, maka saya switch dengan sirman, sian abang…

IMG_0737

melentok merayu dia, udahlah kami berempat tak bersahur di 2 Ramadhan. hikss

aternya maknya lalok ngan ubat batuk, boleh aku bangun sahur masak nasi masak air, pastu aku num ubat batuk ingat nak lelap kejap jer tetiba sesedor aaa matahari dah naik. itu lah kalau sahur hanya dipertanggungjwbkan di bahu isteri :) …sirman oo sirman.

IMG_0738

gegirl pun melentok sama, alah dia puasa sampai kol 230ptg jer. she pun sama lah tak sahur tapi sebab thari tu dia pi gymnastic class, balik2 jer dia mintak air. dari gym lagi dia dok mintak air suam gak, tp takada bekalan, so sirman suh lah aku bagi dia minum makan si kecil nih.

aku seludup nasi and air anto ke bilik dia, she makan sorang2 quietly takut abang dapat tau. abih makan bisik2 kat telinga aku ‘mummy nak nasi lagiii, banyak2 tau’

amboi kalau bukan bulan puasa, ke main susah nak makan nasi, tiba bulan puasa hebat berpinggan2 hangpa makan yer…

IMG_0742

abang yang masih melentok, menahan betul ngan lapar dahaga, some more pagi tu ada taekwando, sian anak2 aku, from now on mak kau takkan miss bangun sahur utk korang yer.

IMG_0748

ai buat lawak sket lah utk anak2, itu gegirl punya hairband, ada butterfly lagi…adiah dari reader RM gak, sapa ek bagi hahahah lupa aa, kena bukak entry lelama…si butterfly tu dah patah satu, aku suh sirman patahkan lagi sblh supaya aku leh bergaya pakai

tp sempat bergaya seminit jer, bila gegirl yang ngah moody sentap aku pakai. dekutttttttttt!

IMG_0752

budak ni tak puasa tp dok bising gak lapar lapar, sebab dia pretend konon puasa lah depan abang dia kan kan kan…

ahah kami makan di The Fish Manhattan atau kata lainnya yang suka aku panggil The Fisherman…

location kat lower ground of Midvalley, ingat nak pi Shah Alam for jemputan dari Intekma tapi tak mungkin selamat sampai untuk review the buka puasa menu coz kol 630 pun aku masih lagi bertapa di booth Thelilcaliph.com

IMG_0759

Azan maghrib pun sampai, tak sonoklah coz makan kat sini takdak pun depa nak announce dah masuk buka puasa ke hapa, or sediakan kurma ke sebijik 2, tu pasal aku kureng suke makan luar waktu buka puasa coz the kick buka puasa tuh tak ada. unless ada certain tempat restaurant dia mmg pasang radio utk azan or dia akan buat announcement ‘waktu berbuka dah tiba puan tuan’ gituuu lah..

actually nak makan berbuka pun kena hati2 coz nak pi food court takut ada makanan depa yang dari pagi nya masak, dahlah aku ngan anak2, pastuh nak kena ada nasi since sirman suamiku nasi nasi nasiiii menu utamanya. lam menu fisherman aku nih ada set nasi for Ramadhan, utk 2 orang, anak2 kita top up with fish n chips, sudahnya semuaaaaaaaa bungkus bawak balik coz macam banyak le pulak.

IMG_0762

korang aku suggest kalo berempat cam aku nih tak yah lah tambah2 utk anak2 korang nya menu

amik set RM63 tu jer udah, cukup utk 4 orang gak, wpun dia kata utk 2 orang, it comes with 2 ice lemon tea yang boleh refill n jugak dessert. aku siap dapat percuma starters, tak tau lah ada boss dia kenal aku yang sokmo makan kat KLCC so depa treat me very nicely.

for this restaurant you cant do phone reservation, korang kena datang bape jam awal sukatik ko ler, pastu buat payment and pi lah korang berjalan2 mana nak pi shopping, sampai2 je nanti meja ko dah siap ngan makanan….

abih makan calloo balik, no shopping no window shopping gak, yang penting balik umah lebih nikmat…

2 Ramadhan yang padat.

Comment: 19

Ramadhan for the kids…

IMG16196

abang puasa cemerlang dia bley tahan wpun meleseh2 gak mohon mintak air. last year abang tak pat penuhkan puasa 4 hari, salah satu harinya dia ponteng tuh coz kawan2 sekolah dia yang malay minum air paip, dia pun ikut sama. ya rabbi…

sib baik ko jujur nak cakap ko tak puasa. this year dia dah janji nak puasa penuh, hopefully.

IMG16197

gegirl pulak last year baru 3 taun lebih, skang ramadhan dia masih 4 taun lebih bulan depan baru naik 5 taun. but she oso wanna puasa. so pagi2 sahur, kejut depa macam taun lepas gak, bercinta sungguh.tang kejut lain, tang suh makan lagi lah rasa nak bergaduh.

gegirl leh majuk sentap rasa nak pecah pinggan tu dia tenung, ke main susah tol nak mujuk.

pagi ke tengahari ok lagi depa 2, abang kat Smart Reader attended tuition, tapi waktu kritikal bermula for Gegirl dari kol 4 ke atas. abih lah aku melekakan dia ngan macam2…

IMG16198

IMG16200

nak bagi depa leka lagi, terpaksa kol 5 ptg aku masuk dapur awal2, kalo kol 6 pun sempat lagi masak tp coz depa dok menceceh, depa tu more to gegirl lah. abang steady jer…

so aku ajak depa buat goreng2 nugget n sosej. menu yang depa nak wajib ada sama sangat….

abih menggoreng, abang sambung layan astro.

IMG16201

abih menggoreng, gegirl nak gak bertenggek tengok aku masak. katanya nak basuh pinggan. tp sampai sudah dia dok depan sinki melanguk tengok aku potong2 sayur potong2 ikan. aku suh dia buat lah apa yang patut kat dapur pun tak nak, melepek jer….

depan sinki pun jadik tuh.

IMG16203

kol 6 sirman and abang pi bazar ramadhan, gegirl tak berdaya nak ikut. dia merayu rengek2 mintak air mintak sosej…alahai syiannnya dia.

mummy, adik nak air, adik thirsty sangat

so nanti adik tak leh dapat full duit raya yer

takpe…adik tak tahan la mummy

sian, so dia baca doa, minum air suam makan sosej. waktu berbuka dia makan nasi,2 pinggan kol 9 dia mintak lagi nasi hahahaha…kuih2 sume dia makan sikit jer, yang penting nasi berpinggan2 woooooooo.

IMG16204

waktu kritikal untuk abang pulak….lagi seminit 2 nak azan, melepek lagi sorang hiks..

alah samo ler kita gak dedulu, korang ai tak tau lah, tp aku dulu camni lah. rasa nak bangun pi bukak puasa tu kalo boleh kena merangkak…wahahhahaha! makan takpe tak dpt tp tang minum air tu yang nak sesangat.

IMG16205

IMG16206

1 Ramadhan disambung ke tarawikh by the boys to the nearest masjid ngan VA….mummy is still on her red flag lah.

Gegirl janji untuk penuhkan puasa for the 2nd day of Ramadhan, tak dpt penuh pun aku tak nak paksalah, tp tiap kali dia merengek tiap kali tu lah aku pujuk2….

tp sirman tu lah, asal sket jer dok tanya anak ‘adik lapar? adik tak tahan yer?’ haioooo jangan ler ko tanya2 anak ko gitu, lagi lah budak tu melembik kang…

Anak-anakku sudah besar je rasanya hiks….

Abang is turning 8 years old this Oct, Gegirl is going to be 5 years old bulan depan. sorry lah gegirl, no party, bulan puasa mar… hahahahha macamlah kalau bulan puasa pun mak ko nak buat party kan.

Comment: 23