2010 for Redmummy.com

i have asked your resolution for 2010 via FB.

but aku tak share pun apa resolution ku specially for Redmummy.com

well……terlampau banyak ingin dicapai, seperti 2009, saya rasa target untuk RM sudah mencapai piawaian but tidaklah saya berpuas hati. belum.

**seperti tahun2 yang lampau semenjak kami menetap di VA, our new year will be held di Balcony Club, come and join me…

aku tak nak buat short long list for 2010, ada benda yang aku rasa nak share but ada yang aku rasa tak yah lah aku menampal bercerita kat sini. disclose certain things adalah perlu.

tapi aku lebih concern, apa yang korang nak from Redmummy.com the blog, not from me personally. mbe from your view and idea saya boleh kembangkan lagi insyallah.

2009 is a good year to me, overall. part of Project Redmummy yang memang on schedule. segala jenis gelaran yang aku dapat pun takkan berguna kalau tidak dengan bantuan korang the loyal readers of RM.

for 2010′s Project Redmummy, kita tengok flow, ikut alur semasa, sebab memang hundreds of things that i m gonna do. Not only that, with help of Nuffnang too, i have achieved my target, at least for 2009. Lots of surprises too for my next project in 2010, ada yang on proposal lagi, ada yang dah confirmed ada yang masih lagi samar-samar, but i hope, tiada airmata pilu for 2010, cheer me up with something for the good year. the year that i m going to turn 35 years old!

share your outline, mungkin saya akan pertimbangkan.

Good bye 2009 and Welcome 2010!

**Balcony Club is balcony rumah aku daaaaaaaaaaaa………. :)

Comment: 24

Half million is big but….

IMG_3340

mak ajah balik2 dr mekah terus pakai tongkat….kakinya sakit penat. the next day we went again to CV wt my parents. katanya cuti kan, alang2 cuti ni lah aku bley spend buat macam2…

aku dah ada concept nak buat apa ngan umah ni

aku nak buat macam2 tp kali ni aku tak nak gunakan furniture yang banyak, semakkkkkkkkkkkkk!!!!

IMG_3347

the door yang pak aji bukak tu is a store room, besau gak dalamnya. bolehlah muat 10 ke 15 orang kot heheheheh….depa buat inspection atas bawah kiri kanan, bagi idea itu ini.

mak, ada 100k dok mak? meh lah ulur nak reno ni hah

hahahaha….meh ikut mak pi mekah jom, renovation ni ko bebila bley buat, buat pelan2 lah…bukan ko nak duduk skang pung…

aku punya pelan2 tu lah yang menganga la ni….

if i dont have ‘project 2010′ aku boleh je mula buat reno skang nih, but sebab aku ada one big project, tu yang reno ke hapa kena menadah ke langit kejap.

IMG_3356

balik umah terus terjah kedai baju sekolah kat btr, apa ke nama kedai ni tp belakang kedai pak a ji lah. taun lepas pun aku suka je melepak beli kain baju sekolah lam ni, but this time ai look for abang’s sek agama nya set. aku amik 2 pasang jer, wpun yang lama kalau dia pakai memang menyingkat, but sementara ni 2 pasang tu boleh ulang2 kali pakai lah.

IMG_3353

ha masa pi umah CV, anak nana pun aku angkut sekali ikut. budak lorat tu wohaiiiiiiiiiiii! u gonna see him for this saturday’s event too. lagi satu aku tak tau lah, kuasa sakti mak abah aku ni, asal makan ngan diorg ni mesti ada yang waive something to us. macam makan kat sini, bila nak balik siap mamak tu bagi pisang kat anak2 aku….yet patut kena bayar.

ini bukan pertama kali, dah berkali2 kalau makan ngan mak abah aku ada je rezeki melekat.

melihat ibu bapa saya, sebenarnya aku syahdu, mak abah aku dah tua, and specially abah ku yang nampak keuzurannya. salah satu bilik di CV tu pun aku dah niat utk mak abah aku jugak tinggal, kalaupun mereka tidak mahu menetap ngan aku, tp sekurangnya mereka tau ada bilik yang aku dah khaskan for them too…

IMG_3338

tau dok kami borak2 ngan new neighbours, depa pun ada yang tak nak pindah, ada yang buat rumah persinggahan, tapi umah sblh aku akan pindah menetap.

ada hok depan umah aku, 2 units telah dijual. told you, belum duduk pun agent dah tepon banyak kali tanya nak dijual idak umah kami ni.

the owner jual umahnya dengan harga half million! harga yang dibeli adalah dalam 350k gitu. ha kau…Jusco belum naik tapi dah jadi half million. sok sok Jusco naik jadi berapa pulak, 600k?  naik double pun boleh tuu!!! sirman n i pun ada dpt offer utk mintak jual umah kami ni, but we have not decided yet. hish…….it s an investments yes, but tu lah…

kalo dah orang offer half million kat umah ko ni, ko jual jer pastu ko beli lagi umah lain kat tempat lain plak yang berdekatan ngan mak abah ko…

hemm…

membeli rumah bukan bagai membeli ikan di pasar kak oi…

Comment: 21

Midvalley to The Garden for Avatar…

IMG_3370

tak bolehlah salahkan anak kalau anak tak nak makan makanan jepun

sebab bapaknya pun sampai naik2 seriau nak menelan

cubaan nak menyumbat sotong karuta ke dalam tekak abang and sirman adalah gagal

hahahahahahha!

IMG_3367

very quick dinner wt my bro Nan and fiance Shida….sambut taun baru kat kl this year! berapa puluh kali pun depa mai turun kl, never give up to try to meet us, but aku jugak yang tak sampai2 ke kelantan nun. tunggu kowang kawin je lah weiiiiiiiiii!

sirman ni amik gambo, bukan dia nak sumbat muka shida sekali….!

sempat jugak aku memborong eyelashes kat Sasa, hok yang sponsored by RedGlow masih ada, but aku nak tukar design lain gak.

IMG_3373

rushed to The Gardens to watch our Avatar, 2nd time for parents, first time for kids. my 2nd time watching kat Premier Class of The Garden gak, but first time for them. sedap memanglah sedap, tp taulah seat gitu is twin sharing, so aku dok ngan abang at first, gegirl share ngan bapaknya dekat depan aku n abang.

we just bought 1 ticket at RM15, lagi 2 tickets dapat percuma dari lucky draw yang Sirman menang during the Mister Potato. so just 3 seats r more than enaf.

but bila bawak anak2, mulut makcik kecik ni bertanya alahai….tak geti2 nak whisper. dok potpet ke main kuat.

sian plak orang yang sblh sirman/gegirl tu….

so switched, abang pi berpangku ngan bapaknya, at least mulut dia sopan sket.

n gegirl meligat sblh aku….budak kecik ni memang patut diplaster je tau mulutnya. riuhnyaaaaaaaa!

IMG_3375

ada few more days to jalan2 before the school holidays end. i m gonna meet all of you, insyallah during the Nuffnang Friso Gold Family Day Out, there ll be a session between you and RM too nanti kat sana, n i guess that s the final jalan2 for the kids.

lepas tu semua psp ps2 astro cartoon kena sorok…sebulan lebih dah cuti kan. seminggu gak kami berjalan kulu kilir, sampai aku cakap kat budak2 ni

boleh tak kita dok umah je..mummy penat lah asik jalan2 jer

tak boleh mummy, kita kena jalan2 nanti mummy banyak work, tak boleh nak horey2…

mak ko banyak keje pun, mak ko geti gak spend masa ngan korang yang oiiii. Nuffnang Friso Gold wpun jalan2, it s part of my blogjob gak…i hv tons of work to do, even today is the last day of 2009 but my schedule for 2010 juga sedang sangat menyinar.

wah gitu…

wa mau kilija kuat lor…umah CV tu nak ku touch up memolek mar…

Comment: 10

B.yond – An experience like never before!!

48hours sticky post, pls scroll down for new entries

Tahun 1963 bermulanya era televisyen di Malaysia.  Tak pasti la sama ada korang pernah merasa menonton tv hitam & putih ni, tapi  aku merasa la maklum la saya mmg orang lama yg berasal dari zaman tv hitam putih. Tv warna pulak starts dalam tahun 1978, kira sapa2 pakai tv warna zaman tu kira gempak habis la. Channel yg ade time tu pun hanyalah RTM1 & RTM2 hehehehe.

Then masuk tahun 80an barulah ade 1 tv swasta. Tahun 90an pula kita diperkenalkan tv berbayar iaitu Astro. The exact year was in year 1996. Barulah kita ada macam2 & pelbagai channel utk ditonton, dari channel news sampai la ke channel sukan. Even kartun pun ade channel dia sendiri. Just some facts, Astro kini mempunyai 2.875 juta subscribers iaitu 48% penetration of Malaysian TV homes.

Astro juga merupakan syarikat penyiaran digital pertama di Malaysia. Melalui pelancaran satelit Measat-1, Astro menggunakan sepenuhnya transmisi digital dan mampu memberikan spektrum yang luas daripada program TV pertama melalui set-top box, Digital Multimedia Terminal (dmt) I.

ASTRO HD_html_44d4bedf

Tahun ini merupakan satu lagi evolusi iaitu High-Definition (HD) diperkenalkan kepada Malaysia. Diiktiraf sebagai masa depan home entertainment, feature ini akan menetapkan standard pengalaman menonton di rumah. High-Definition  pasti akan menggantikan paparan seperti televisyen berwarna hitam dan putih dekad lalu.

ASTRO HD_html_m91e6ddb

Saluran HD menyajikan pengalaman menonton dengan gambar-gambar lebih tajam, lebih warna-warna cerah, surround sound sinematik, dan layar yang lebih luas – memberikan lebih butiran dan warna yang belum pernah ada sebelumnya. Ini memberikan butiran yang lima kali lebih besar daripada Standard-Definition (SD), dan dilengkapi dengan Dolby Digital 5.1 Surround Sound.

ASTRO HD_html_m54ed8ffe

ASTRO HD_html_263921fe

Cuba tgk perbezaan antara HD & SD

Menggabungkan teknologi terbaik di kelasnya, ASTRO B.yond yang baru dilancarkan menawarkan perkhidmatan yang lebih inovatif akan diperkenalkan secara berperingkat. Bermula dengan siaran yang High-Definition (HD) yang pertama disiarkan di Malaysia, ASTRO B.yond akan menukar pengalaman menonton TV dengan lebih kaya warna, kejelasan gambar yang sempurna dan cinematic surround sound. Seiring dengan ini, Electronic Programming Guide (EPG) yang baru dan diperbaiki dan yang lebih baik akan diperkenalkan.

ASTRO HD_html_m470365f7

ASTRO B.yond adalah sebagai infrastruktur teknologi dan hardware yang future-ready dan lebih inovasi. Pada tahun 2010, ASTRO bertujuan untuk menjadi yang pertama di dunia yang menawarkan rakaman video melalui external hard drive. Dengan perkhidmatan ini, pelanggan boleh merakam program kegemaran mereka dan personalize their schedule untuk menonton TV. B.yond ASTRO juga akan memperkenalkan Digital Video Recording (DVR), Video on Demand (VOD) dan IPTV connectivity secara berperingkat selama 24 bulan.

ASTRO HD_html_b2f605a

ASTRO B.yond adalah perubahan besar dalam teknologi, perubahan besar  dalam hardware dan juga pemasangan. Oleh sebab itu, pelanggan yang ingin mengalami ASTRO B.yond dan akses kepada perkhidmatan HD punya pilihan untuk mendaftar pada perkhidmatan tambahan dengan kos sebanyak RM20 per month dan komitmen daripada 12 bulan . Sebagai sebahagian daripada perkhidmatan B.yond baru, pelanggan akan mendapatkan B.yond box baru, kad pintar baru, unit dish outdoor baru, HD Multimedia Interface (HDMI) kabel dan remote control baru. New set-up installation fee will be waived in exchange for the existing box.

ASTRO HD_html_52428c0b

ASTRO akan memaparkan tiga genre yang dikenali sebagai pemacu kandungan HD secara global – sukan, filem dan dokumentari. Bermula dengan empat channels HD – ASTRO Supersport HD, HBO HD, National Geographic Channel HD dan HISTORY HD pada tarikh 18 Disember 2009, diikuti oleh ESPN HD pada bulan Januari 2010. Penggemar sukan juga akan teruja apabila mengetahui bahawa mereka akan menonton Piala Dunia FIFA 2010 di HD. ASTRO bercadang untuk menyediakan lebih saluran HD, termasuk local content, pada tahun 2010.

ASTRO HD_html_m7cefc7b3

Dari 18 Disember 2009, kamu semua boleh sign up di B.yond atau hubungi hotline pelanggan ASTRO 1.300 82 3.838. Pemasangan ASTRO B.yond ini akan melibatkan seluruh Malaysia, so it will be on a first come, first served basis.

Hari ini sekitar 1.2 juta pelanggan Astro are HD-ready. Menurut sebuah laporan industri, 59 peratus daripada semua televisyen yang dijual di 1H 2009 telah HD-ready. So korang yg beli TV baru2 ni tak yah la risau kalo TV korang tak support HD. Data ini menunjukkan bahawa pengenalan ASTRO kepada HD datang pada waktu yang tepat and the market is ready for HD content.

Aku rasa Sirman sure nak upgrade ke HD lepas ni, baru rasa macam tgk wayang :)

Molek sangatlah tu heh, idok payahlah aku nak beratur pepanjang beli ticket movies, sometimes booking online pun menyakitkan hati. Dari kaki n hati sakit, langgan HD jer lebih afdal. Beli popcorn kat pasar malam pun dpt tengok santai dari umah jer yek…………..

Ha kalo tak de contest mmg tak sah la kan ;) so sapa2 rasa nak menang HD TV baca ni molek2 ya. There will be the Astro B.yond Bloggers Night on 13th January 2010 at Modesto, Desa Sri Hartamas @ 7:30 pm. Everyone who goes and blogs about the event will get a chance to win a HD TV set. Also free B.yond subscription until Dec 2010. There gonna be 2 HD TVs given away to the best post-event coverage. And during the event you will also experience yourselves on Astro HD channels showcase and also the Murder Mystery Game. Haaa the winner of the game will bring back 1 HD TV too :) . To get more info on the game, stay tuned for the announcement on Astro  Facebook.

Go here to get the invitation ya. See you there!

Astro B.yond is brought by redmummy.com

Comment: 18

CV the New Baby….

IMG_0343

kami sudah secara rasminya mendapat segugus kunci rumah CV….yey~~!!

kami sudah secara rasminya bisa pindah di sini dan menjadi pemastautin tetap

oh CV…

IMG_0362

syoknya kalau ada syarikat yang nak approach RM with…

kami nak promote kedai lampu, so kami nak taja semua lampu luar dalam atas bawah rumah CV puan

kami nak promote kitchen and build in cabinets, so kami nak taja semua cabinets rumah CV puan

kami nak promote aircond, so kami nak taja semua airconds dalam bilik2 and hall dining CV puan

kami nak promote kipas, so kami nak taja semua kipas dalam rumah CV puan

kami dari kedai lim goh yong, kami nak taja semua renovation yang puan nak buat dalam rumah CV ni…

kalaulah…..

IMG_0353

tetapi…

tu mak merah ngah menung sejenak, hai halahai…..duit oh duit. nak buat macam2 mini renovation…aircond, kipas, lampu, kabinets, belum lagi dikira perabot2 bagai.

we will slowly do whatever we wanna do, since the defect report can be done within 24months, so dalam masa setaun  2 ni, aku kena ikat perut no hbags and tambahkan tabungan untuk buat each of the renovations.

banyak benda yang aku nak buat kat rumah ni, aku nak buat satu kitchen jer, currently ada wet and dry, so nak kena dipecahkan and make it to 1 big kitchen, bilik guest giler nya besau, so kena tambah dinding utk dijadikan 2 bilik, can be maid room or guest room and can be our internal office too.

i dont like the idea to rent it out, that s sirman’s idea.

my idea is, this is going to be our permanent house, together with VA, wpun mungkin sblm officially pindah kita akan jadikan weekly house dulu. satu lagi idea aku, skang ni pun kami dah dapat offer utk dimintak jual rumah CV ni, aternya Jusco nak bukak dah depan2 umah aku nih, and heard the price can go almost double than the price that we bought. one investment lah jugak.

bestnya dari tingkap bilik master bedroom, aku boleh panggil anak2 yang ngah sedap main kat playground. hemm…cool.

Comment: 31