Nak Rehat pls pls pls……

IMG_0275

jika bisa aku memohon cuti blogging…

hari ini mungkin harinya

kerna aku terlalu capek dan seriously letih letih letih

menjadi ibu untuk 6 orang anak….

riadah sebentar :)

Comment: 14

Membebel itu molek…

IMG19826

few nites ago, i twitted bout how i had to membebel giler to the kids….

malam tu gak ada kesedaran keinsapan kat budak2 ni. part of it, dedua akhirnya panjat tidur kat katil memasing.  aku bebel macam2 hal…so many things lah gitu. bagus gak buat weekly bebel ni, cepat je diorg insap. n satu lagi task aku mintak abang buat, to read the story book for his sister.

aaa satu bagusnya dia nya bacaan bolehlah improve, satu lagi ada tanggungjawab to his sister. mesra kasih sayang tu yang wajib ada.

cool…

suka aku tengok gegirl yang dengo berita teliti citer abangnya.

harap2 tidak berenti untuk satu malam, but berpanjangan…..

Comment: 18

Letting go…

IMG19828

i m not letting go these perfumes. not a miniature set, but bit beso lgi size ni. bought kat spore gak aritu..ha kan satu persatu aku baru tunjuk hiks…

anw semua tu spray, hanya ada satu ujung CK tu for men but aku dah bagi kat my kaki. sirman tak suka pakai tap on yek, same wt me too, kena pakai spray jer.  so kenalah let go kat orang2 yang banyak nolong cik merah.

anw..i m gonna let go my make up lah. some of it aku kena bagi orang, but bagi is no longer applicable to me, since i m very the business minded nowadays. i m gonna jual it for 2nd hand. tak banyak pun make up aku, ada sket yang aku kena let go.

sebabnya ialah aku dah terlampau banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk make up. yang aku blogkan tu lain, yang aku tak blogkan sebab under rahsia kerajaan pun lain. so seriously, i have to sell it, sebab sampai taun depan depan pun tak tentu akan abihhhhhhhhhhh!

i ll try to post it trow yek :)

Comment: 11

Back to School…

IMG19830

told ya it s gonna be hari ibu bapa merah sama anak2 merah…all out!

the next day which was sunday, went to Jusco Maluri nak beli barang2 dapur. segala maknek sabun beras minyak bla bla bla….

you kat tengah tu ada Back To School nya promotion, kalau ok amik je sekali arung arini!

ok sirman q for bayo, aku anak2 terus pi carik kasut sekolah

IMG19834

tau dok kasut kecik tu utk umur 3 taun aku rasa. kecik giler. kasut yang beso sket tu utk umur 7,8 taun kot. saje aku unjuk kasut kecik tu kat gegirl

tak muat la mummy, ni khair nya shoes. khair tu sepupu dia yang umur 2 taun hhahahahaa!

IMG19832

memang ada promo lah, ada sale 10% so senang citer terus beli je kat sini kasut sekolah and baju sek abang. untuk menyedapkan gegirl, she got 1 school shoes too. abang memang kena ada new stock coz dia tu pagi petang sek, n wpun kasut sek sblm ni boleh dipakai, tp aku add up gak lah.

oklah dulu makpaknya pakai sepasang kasut jer, tp dia memang banyak, sbb memang ada allocation. kalau aku tak mampu, dia juga akan pakai kasut sepasang gak.

IMG19836

aku suka beli baju sekolah kat belakang kedai pak aji btr, situ quality is better. sapa yang kata Canggih brand tu bagus, oh tidak…kainnya tu sangat nipis. aku rasa brand Alpha apatah lagi molek. n i found that brand ada kat sini, so apa lagi bak kata sirman, selagi boleh angkut buat in one time, terus je shop shop shop.

but baju sek agama je tak dpt.

abang is going to year 3, baju sek agama dia sblm ni dia pakai utk 2 taun terus. ha kira jimat jugaklah kan. tapi takde size pulak for him, so we gonna go belakang kedai pak aji btr utk baju melayunya.

IMG19841

as usual, sirman buat payment, aku anak beranak pi naik atas plak. we wont wait for him, sokmonya gitu coz tak nak buang masa. agak2 sirman out of cash, dia jerit le aku suh datang, but for 1 day utk barang2 umah, sekolah n etcs, kat jusco ni je we spent 1k.

ada cite sket aku pi body shop jusco, aku sorang je customer dalam tu, ada SA dia lam 4,5 orang lah gitu. ada 2 orang SA depa ni dok ngekor aku. dok belakang aku takper lah gak, takde aku nampak muka ko kan, ni diorg berdiri depan aku. astaga, aku tengok ni nampak muka mata dia. naik rimas yang oiiiiiiiiiiiiii

satu bshop tu aku pusing budak tu menempek gak. last2 aku sound lah ‘eh ai tak boleh nak beli lah macam ni, u tak boleh ke tak yah pandang berdiri depan saya? rimas lah!’

hamikkk!

kot ye pun takde customer tak yah ko nak membontot ikut muka aku ni. menci aaaa!

IMG19843

diorg tabah sabar menunggu bilalah nak dapat main kat indoor playland jusco ni. maknya banyak tol perhentian. ai need to buy something again, so sblm diorg lenjan kat situ baik settlekan tekak mak paknya dulu.

anw, diorang kuorkan duit tabung yang selama diorg dapat gaji dari mak pak. kan diorg kemas katil dpt singgit, urut bapaknya dpt 3 inggit, tolong basuh pinggan dapat singgit, setiap kerja umah yang diorg buat, memang bergaji. n they wanna toy too.

in the morning too aku sibuk tolong kirakan duit gaji diorg., dapat RM64 (duit ni mmg khas utk cuti sekolah nya toy) and sent to kedai jai for getting duit kertas. eh dalam 64 inggit tu pun bukan semua duit gaji diorg, biasanya duit2 sirman balik dari keje terus masukkan in their tabung.

ha depa dok sakan nak melenjan and beli satu toy each.

IMG19849

sorang 10inggit main kat sini, sampai aku pun terjebak main sama ikut abang. main racing car and tembak2 ikan jerung. wahahah syok…

masa ni la yang aku lari kejap pi body shop…ei menci lah.

nyampahsss tol bila ingat balik.

IMG19858

ko ni memang mat blue lah bang, baju biru, sampai buat lukisan pun nak kaler biru gak!

IMG19862

time to search for his toy…

sorang boleh amik toy harga RM40 jer yek. hangpa tau abang nya tawaf kat toys section ni, halahaiiiiiiiiiii! apa yang dia nak sumer above RM40.  mana lah acik kan.

janji kena 40 inggit, ni sampai 89 inggit yang ko nak, double nampak!

IMG19864

gegirl dah meronta2 nakkan ni gak. tak sudah2 budak ni ngan baby doll lah. cukup lah fav dia. the cheapest for this set plak is RM59.90.

ok kalau nak ni, gegirl hutang daddy 19.90 yer. camne nak bayar tu?

nanti gegirl tolong kemas rumah.

ha kan….diorg tau kalau kemas umah dapat gaji. so nak toy harga lebih kenalah tolong bikin kirija. hehehehee

IMG19867

lepak QB ….

rehat2…santai2.

jam2 tu gak lah diorg nak suh bapaknya bukak toy memasing.

IMG19869

ha abang nya toy ni pun harga RM89.90, which memang dia kena bayo hutang gak lah. banyak lah dia berjanji sbb nak dptkan gak lori sampah ni. eh aku tak paham tollah, lori sampah ni pun ko nak main ke bang, dahlah tu, setakat golek2 jalan gitu jer sama ngan harga lori sampah 10 inggit pun ada.

the quality is good lah, tu pasal abang pilih yang ni, mak korang pung…

eh still…lori sampah, balik2 gitu gak. baik beli yang 10inggit jer, dpt 8!

still aku tak paham..lori sampah sampai 89.90???

IMG19877

n satu QB dengo ada baby menangis n si ibu angkatnya dok mendodoi…

oh baby…pls sleep, nak susu yer, mama tidurkan baby yer…

oh malika….tidur yer…

ha kau, nama baby tu Malika kay!

bapaknya sengaja cubit si Malika, ke main dia sentap…………

gegirl kalau dia nangis memalam, daddy campak kuor baby Malika ni kay.

….pesanan penaja sudah berbunyik!

tapi aku masih nak  komplen gak…lori sampah sampai RM89.90!! ko tak kutip sampah satu umah ngan lori ko bang….aaa siap siap siap!

Comment: 24

HP Future Is…

48 hours sticky mode, pls scroll down for new entries…

IMG_8473

You have read bout my promo in the Nuffnang’s site, and also in my previous post. The HP Future Is… part of my big project with HP. Lovely event by HP was held at the Rootz Club, Rooftop, Lot 10 on 9th December 2009.

IMG_8492

As an online influencer, we the 5 bloggers also the panelists mengupas apa yang the Future Is… akan membantu kita, menghalang kita, dan menterjemahkan lagi kehidupan technology kita. Kami mempunyai satu tujuan dalam blogging, menaip dengan kuasa tulisan yang ada, dengan influence yang kebanyakkan kami dapat, maka 25 bloggers Nuffnang terpilih untuk mengikut panel forum HP Future Is…

IMG_8348

HP sangat mewah dan terkenal dengan namanya, sejajar dengan konsep thin and light yang HP intro kat mata umum, promo on HP berada di mana2….

from the rooftop, saya bisa nampak the big signboard of HP….
not bad…

IMG_8359

bola besar di awangan Rooftop juga berselerakan dengan jenama HP. Ini bukanlah sedikit kesedaran yang kita nak tekankan. Not only the event, but this entry is to encourage korang to participate sama dalam rentak tari Contest.

HP pun ada buat contest yer….

IMG_8523

Mr. Danny Lee, Country General Manager, Personal Systems Group (PSG), HP Malaysia dan Mr. Low, Original Equipment Manufacturer (OEM) Director, Microsoft Malaysia merasmikan majlis forum HP Future Is…penuh tekun dan semangat the guests n bloggers yang dijemput hadir dalam majlis gemilang ini memang sangat seronok to listen to the contest treat. Saya rasa, kalaupun bukan saya seorang panel forum, saya juga pasti datang ke HP Future IS event untuk memenangi salah satu dari 3 hadiah yang merupakan HP Mini by Studio Tord Boontje berharga RM1,599 yang diberikan pada 3 bloggers bertuah among the 25 invited bloggers.

They just need to blog bout the event and the Blog A Trend Contest.

IMG_8542

Ye bila saya sebut je contest, ramai yang sungguh terpegun n nak tau sangat apa cerita di sebalik contest yang seronok untuk kita masuk beramai-ramai. Untuk konsep Blog A Trend contest, kamu perlu tahu yang it is associated by HP PSG and Microsoft dengan satu tema “Future Is”.

IMG_8545

2 simple steps untuk kamu join the contest, 2 sahaja:

1. Dengan lebih kurang 300 patah perkataan, ada gambar or ada story line ataupun video clip atau apa sahaja visual yang korang suka about the most compelling vision of the future, then post it in your blog and email it to cheryl.yab@hillandknowlton.com.my

3. Apa yg korang kena blogkan – Anything! Anything that’s a trend that is. Fikir pasal manusia, apa yg mereka suka ataupun tak & apa yg kamu fikir mereka mahu di masa hadapan? Boleh juga kamu meluahkan pendapat kamu sendiri tentang sesuatu benda atau technology. Basically it’s anything you spot that is not yet part of our everyday lives or thinking – but that you think soon will be. Juga kenapa kamu fikir those thing is a trend & ke mana hala tuju yg kamu nampak. And don’t forget that we’re looking to get a conversation going so include some information and opinions in there that will make people talk!

Antara hadiahnya ialah HP Touchsmart 600 PC & HP Mini By Studio Tord Boontje

Aku dah dapat bawa pulang satu, takkan korang tak nak?
:)

IMG_8567

Pilihan2 untuk Blog A Trend Topics:

  1. Future of Thin & Light
  2. Future of Music
  3. Future of Touch
  4. Future of Fashion
  5. Future of Personalization
  6. Future of Social Media
  7. Future of Design
  8. Future of Content
  9. Future of Environment
  10. Future of Education
  11. Future of Entertainment

Kalau aku lah kan, aku prefer buat post pasal Fashion, Personalization, Design dan  Entertainment.

You all jangan paksa diri buat something yang korang tak master, cuba dulu buat apa yang korang berdaya, agak2 nak sapu semua topics pun boleh lah jugak. Takde batasan dan halangan. Sebab adiahnya lumayan, so tak hairan kalau ada yang sanggup buat.

Tapi ingat, submission has to be before 17th January 2010.

IMG_8622

Mr Low of Microsoft memberi ucapan penamat, bersama Mr Danny, majlis dirasmikan dengan Blog A Trend’s crystal ball! Wahh happening! Suker tengok kertas warna yang macam bunga api tak menjadi, ater buat dalam rooftop kan…

So korang, bolehlah mula menulis, do alert me if you dont mind, aku pun nak baca apa yang korang pikir for the future gak :)

IMG_8672

The party begins….mulalah ramai tangan mata yang berkenan ngan product HP, ini semua boleh kamu bawak pulang, FOC lagi, cuma perlu join the contest. Ingat yer, Blog A Trend Contest!

IMG_8649

Even I write my blog in bahasa, I still have chinese loyal reader – Dylan

IMG_8664

Pengantin baru – Maya

IMG_8666

Afra – my  reader in RM too…it was so cold yang oi dalam nih, tu pasal aku asyik gosok lengan jer. Gebu ke gemuk lengan tu? iskk

IMG_8662

Tian Chad – my chinese reader too, even he has difficulty to read my dialect bahasa, but he never gives up :)

I met many bloggers but I dont have the photos with me coz the photographer of mine is walking around taking other HP products photos too, dah tentulah product HP lagi penting dia amik gambar dari gambo bininya kan…..

IMG_8720

mingle around with HP’s team (Danny Lee, Tracy Sin and Frankie Chan)…sebagai apa yang kami discusskan dan panelkan dalam HP Future Is…tapi masa tak cukup, santak sangat yet banyak lagi script yang aku perlu bahaskan.

Apapun, saya sudah berkata2, my other 4 bloggers frens pun sudah puas bersuara, untuk HP Future Is…kami melihat masa depan, dari mata kasar kami sebagai the influencer in the blogging world.

Saya antara sebab terpilih kerna status saya sebagai seorang ibu apatah lagi punya suami dari bidang IT and anak2 yang menggunakan laptop dan PC untuk project kelas harian mereka. Tak kira untuk bermain games jugak lah kan….

IMG_8645

Malam sudah larut, saya pulang dengan penuh tangan berjinjit oren….HP Future Is sedang menanti tulisan saya yang bisa mempengaruhi kamu untuk joining me to participate in the contest.

Coz takkan korang tak rasa makan hati ke kalau orang lain dapat jadi pemenang, bila lagi korang pulak nak menang laptop or PC dari HP sendiri.

IMG_8389

Apa lagi lebih hebat dengan design dan capacity HP, hemm, let s talk bout it next month shall we? Coz itu 5 biji laptop saya rahsiakan statusnya sudah pun bertukar tangan dari HP to the 5 influencer bloggers :)

IMG_8639

Mungkin 10 tahun akan datang kita tidak perlu menaip dengan menggunakan keyboard, mungkin tidak perlu duduk di kerusi hanya untuk memandang monitor PC, mungkin tidak perlukan hiburan muzik melalui radio tv, tetapi hanya melalui mata dengar di kaca PC, segalanya mungkin.

Kemungkinan itu semua bisa menjadi kenyataan kalau kamu elaborate dalam the 2 steps yang saya usulkan on top of this entry. Creativekan tulisan kamu dan hasilkan dalam bentuk yang maksima.

Thanks for the Open Forum oppurtunity given by HP and Microsoft … HP Future Is….

Kennysia.com
Kinkybluefairy.net
Jojostruys.com
Thatgirlcynthia.com
Redmummy.com

Khidmat pesanan masyarakat HP Future Is… is brought by Redmummy.com

Comment: 27