Red Family

Downtown to chess dan tanah…

IMG_1558

kol 10.30 malam, downtown Cheras. What to look look look? Apa saja ler yang leh bedal…saje le jenjalan malam, cuti sekolah. part of the list to do/go by the kids. Ikut mak mung tak rajin gak ke sini hahahaaa.

Speaking of spek mata aku tu, ai really need a new one. Satu untuk rabun jauh, satu untuk rabun dekat dalam satu spek. Kan dah ada spek macam tu, malasnya nak pi meet optician. Aku dah 40, start taun lepas dah mula rabun tang baca2 dekat tu, dah memang kena jarakkan mata or cabut spek bila nak baca bagai. So kesian hacik.

IMG_1562

at one time, kami berpisah kejap. Aku and the boys jenjalan dulu and bapak with kakak pulak ngah tunggu ayam ke hapa tah.  Satu lagi sebab nak kena lari dari tempat kejadian hahahah, malu malu.

Si Zeeshan tu selamba boh dia jer amik toy dari barang kedai menan tu, habis terbarai gegula dari benda toy yang dia pegang. Omang ko ni dik!!! Tak sesabau owner kedai datang, takut le aku tak bayar, of cos le aku bayar. 3 inggit je pun. Kalau 30inggit pun aku bayar, dah memang salah anak aku.

jadi tu yang terpaksa abang dokong bahu dia. Hah dia punya ‘troi’ dokong pun ada style, kadang2 dia tak nak dokong biasa tu, dia mintak dukung duduk atas bahu.   Phew…nasib ko le bang, bapak pun sama.

IMG_1577

tu toy yang dia pegang kat tangan tu, buat drama la ko dik. Kat sini kita makan cecampor…dah almost midnite. Ada le satu 2 ke 4,5 barang yang aku beli.  Depa nak pindahkan Downtown Cheras near by rumah aku lagi, yang tepi highway, lagi near by but tak kena langsung le tempat tu. Kompem orang ngamuk dengan jem nya. Situ le jalan balik ke Cheras yang memanjang jem, buat kat situ lagi lerrrrrrrrrrrr…hadoiyai.

IMG_1579

i nak sangat fan ni. The price is RM40, aku rasa macam mahal. Ni tak pakai usb, dia pakai plug letrik yang aku nak sangat. Kuat anginnya. Mana nak carik if ada tempat lain jual, specially online? Is the price reasonable? if korang kata reasonable, malam kang gak aku suh laki aku pi beli. Dok kire….

IMG_1590

hari tu aku nak beli kakak seluar kekaler macam2 gini, nasib baik le aku sedar diri. Aku tengok seluar2 kekaler yang aku tak pakai dah nih, eh cuba ko try kak. Hah, muat!!!  Dulu punya banyak aku dah bagi orang. Kita kan ada anak dara.

Jadi terus kakak pakai, 3 lai tu dah siap selamat pakai kat Langkawi recently. Dan ada banyak lagi baju/seluar aku dah naik penuh kat her cabinets. Bagus bagus….banyak penjimatan. But dia cuma amik baju lengan panjanglah, kalau lengan pendek kena pakai dengan cardigan/inner. Pun boleh.

IMG_0971

cuti sekolah aritu gak, depa kena brush up lagi their chess skills. Tak power lagik, they know the movement but still weak. Sebagai mak bapak yang gila chess, adalah tak wajar anak2 tak tau main at all. Tak terer tak apa, tapi kena tahu sesikit tu wajib. Hiks…

Lepas tu kan, sudahnya abang vs kakak jadi RD vs RM at one last game. Coz patut parents ajar anak2 but dah naik sheikh…kita tua yang lawan each other. Sonok main chess ni…Zeeshan’s time will come too.

IMG_3536

dan taraaaaaaaaaaaa…..palm laki aku tu. Suka dia hasil tanamannya cili api menjadik walaupun kekontot. Tomato pun kekecik gak but comel, makan sudah.  Kalau ada tanah besar, memang segala mala lagi pokok aku nak tanam (laki aku le, aku tetunjuk jer). I m not a gardening person.

Baru ni aku kalihkan pasu punya berat batu dari kiri ke kanan, tak cakap kat depa. Pepagik depa pi sekolah, bapaknya cakap ler pasu besar kita kena curi le kakak. Balik dari hantar kakak, baru laki aku pasan pasu tu ada belah kiri….

Skang abang dah sekolah pagi, job siram pokok bunga pepagi tu bapaknya le yang ngamik….aku takut je laki aku lupa, sokmo aku letak note kat meja makan please jangan lupa siram pokok bungaaaaaaa…. ha kang ko gak yang sedih, cili api ko tak menjadik.

Other than cili api ni, daun pandan, limau purut, daun kari, serai pun kita ada ternak tanam gak. Tak banyak, bolehlah buat pakai daily. Tanah tak besar, tanam pun dalam pasu :) . 2 lot tanah aku bayar 100k, hancur lebur berderai, penipu punya manusia laki bini Asri Hassan IC No: 651001-10-5189 and Isteri: Salina Shaari IC No: 590116-09-5076!!!

 

 

Comment: 6

A visit to National Library of Malaysia

Ini one of the impromptu plan, takde dalam list to go/do during the school holidays.Oh kita memang ada list, bukan aku ler, anak2 yang but list tu. Banyak makan duit betul list2 depa tuh hahahahaa…jadi tak semua le makpak ni akan ikut pun, kita pentingkan mana2 yang depa nak teringin or tak pernah pergi sangat.

So aritu plannya pi National Library. Adik aku pun memang kerja sini.

 

IMG_0858

tapi kita datang dah lambat, theater depa dah abis le pulak, habis tu adik aku pun tak bagitau. seligi dia sudah. So datang2 untuk pinjam buku bagai je lah and explore the library.

IMG_0862

ini makcik Zhafira yang ke main skang rancak ko yek….anak my adik too.

IMG_0867

ko tengok mulut kak gayah dia buat hah. hehehehe dulu dia sokmo gak dok umah aku kalau makpaknya ada hal, tapi tu ler, antara aku or laki aku, dia nak melekat ngan laki aku jer……kadang2 berebut dengan Zeeshan nak dok atas riba CikMi nya, kalau naik kereta pun, dedua berebut nak duduk depan ngan CikMi gak.

adiknya pun ada sama, baru nak ber’kaki’, jap2 jatuh…takde pulak gambarnya sini.

IMG_0890

oh ini selepas beli kain baju sekolah punya entry hari tu, baju pun sama, muka akak ko je yang lain sikit coz aritu nya entry tak makeup langsung, dah dalam kereta baru touch up kan..tu gunanya aku ada tempat make up merata. so ni aku ngan RD ngah carik buku untuk Zeeshan, boleh pinjam 6 biji.

Sebelum tu kena le jadi member ke register bagai, kat atas (aku tak naik atas tu, bapaknya ngan abang kakak jer pergi).

IMG_0895

That s my youngest brother, kalau hangpa pi National Library, bahagian kanak2 tu, hah if nampak ustaz ni, hah kem salam ler. Adik aku dulu ni nakal senakalnya, alhamdulillah, anak soleh skang ni. Allah bagi hidayah dalam pelbagai cara. eh bininyapun ada sama gak, tapi tak boleh dah letak gambar. Seri namanya. Apahal aku buat introduction adik badik plak nih.

IMG_0900

Zeeshan tetiba ada kawan, gf pulak tuh. Tua sikit dari dia, tapi dengan anak dara ni ler dia dok berkepit, pusing satu library dalam nih. Bila budak tu balik, boring je Zeeshan takde gang dah….

ko tengok le bebudak kan, tak kenal tak apa, kalau dah ngam, terus jadi kawan, cakap biji butir tah hapa, tapi depa je lah paham. Asal happy, dapat main gelak2 gitu ler budak. No masalah langsung.

IMG_0901

Lepas dah pinjam bagai, for kakak and adik. Untuk abangnya kena naik atas, tapi masa dah suntuk. So kita nak pi makan, adik aku ajak makan kat Kampung Baru. Since kita pun takde benda nak buat, bolehlah menebeng join sama.

IMG_0904

semua orang kena bend down coz si kecik tak nak bergambar. Eii budak ni…

IMG_0907

dia memang payah betul ler nak posing bagai, ikut mood. Kadang2 tu kalau dia nak, hah siap selfie le 88 kali, tapi kalau dia takde mood, kena paksa le bagai pun, ni pun sambil bergambar dia dok jerit i dont want i dont want i dont wantttttttttttttt

IMG_0918

So kami makan kat Kampung Baru ni, jual ayam penyet. Adik aku cakap kalau tak nak ayam ada ikan keli. Memang betul wei, sedappppppppppppppp!! aku gatah tang ayamnya, memang sedap, tu pasal pastuh laki aku order lagi satu set. Abang kakak makan laksa, but pastuh depa pun tibai gak ayam penyet, yang moksunya tak makan habis. Tiada dalam gambar ni my adik ipar and anaknya. Adik aku pulak pi cari parking ke pusing mana tah, sampai dah food sampai pun baru dia datang. Hujan lebat pastuh.

Kemudian kita ingat nak datang balik, dah tak tau jalan hahahaha hangpa tau le kampung baru tu banyak jalan tikus. Ini pun ikut belakang kereta adik aku yang sampai, if not memang tak de maknanya ler nak tau tempat nih. waze tak jumpa kot, kedai2 kat kampung baru tu kan kadang2 celah2 rumah orang pun ada gak.

But memang sedap. Harus datang lagi nih.

Eh pergilah Perpustakaan Negara Malaysia, sesambil pinjam buku, ada pc computers maknek sume ada. Aku tak naik yang bahagian atas, cukup le masa muda belia dulu ‘dating’ kat situ hahahaa (oi dating kat library, berilmu gak ok!) ….jadi skang biarlah sampai ke bahagian kanak2 je.

 

 

Comment: 6

My curly boy…

IMG_3789

arini nak cite pasal Zeeshan, ada 2,3 entries aku dalam draft will be about him, tengok camne bila nak post, ada gak makan taun depan baru sambung. Skang kan orang dah ramai start cecuti, aku pun ni kira baik lagi ni ada letak entry, by next week nak rehat jap. New year lah kita sambung borak.

Biasanya pun macam tu, raya fitri dan year end yang blog akan merundum, orang sibuk holiday.

So ini anak aku punya job, biarlah semua orang buat vacuum ke hapa, dia akan amik  job mop lantai ni. Ko cakap sekali je, terus dia bangun amik mop. Eeshan nak mop Eeshan nak mop (he called himself Eeshan btw)

 

IMG_3798

board ni kan, tertipu betul aku. Aku beli online, memang le ada cakap size bagai tapi aku tak ngukur, cuma dalam gambar macam besar  nih. Kakak dulu pun ada beli kat Ikea tu besar, tapi dah bagi the cousins kot, donno ler, kakak pun dah umur bape kan skang. So ni kecik pun jadik ler. Bolehlah buat ko dik, buat kelas abcd and numbering kita kay.

Aritu aku main2 lukis orang lidi (aku mana geti melukis pun), eii sedih, terus Zeeshan rub, must be ugly ler tu. Kakak rajin melayan Zeeshan bila tang nih.

IMG_3839

lawa kan? laki aku whatsapp gambar ni, terus aku turun bawah. hahahahaha dia buat untuk anak2, maggi tomyam fishball. Ke main cantik plak fishball ko cecukup satu periuk punya pusingan.

 IMG_3893

Hari tu abang 2 hari pi Shah Alam for this talk. Best giler katanya. Kawan aku le yang cakap, takde bayaran pun, semua covered. Cuma letak je deposit RM100, nanti refundable balik di hari kedua habis nih. Elok gak ler pergi, takkan dok umah berjalan je kan. Sebab kak Shah Alam, was thinking suh dia pi naik ngan kereta member aku, yang anaknya pun ada sama ler. Tapi girl.

Memang tak nak le abang, dahlah depa satu family. suh gak apaknya hantar. So depa berempat ler pergi, aku kan kerja. Aku tak leh cuti sembarangan babe, aku ada plan2 cuti aku sendiri, i m not an EL or MC person, reputation kena jaga.

So hari pertama hantar tu, since kat Shah Alam, laki aku malas nak balik, dia bawak kakak and adik pi balik rumah mertua aku. Leh sambung tidoq le tuuuuu apaknya.

IMG_3912

dan of cos, jadi anak kampung le kan terus Zeeshan bila dapat ke rumah neneknya. Panjat pokok lagi, masa aku dapat whatsapp gambar ni, udahlah ko pakai seluar putih, omeng!

IMG_3914

curlynya rambut ko dik, dah memang serupa abang ko masa kekecik dulu. Ini flower, dari rumput rampai padang tepi umah mak mertua aku tu. Katanya ‘flower for ammi’ . Tapi bila sampai rumah aku tanya mana flower mummy, dia cakap eh dah bagi nenek laaaa

Rambutnya memang laki aku tak nak bagi potong, dia kata ngah cuti sekolah, biarkan curly besau macam abang masa  kekecik dulu, so leh amik gambar buat kenangan dok letak sesama macam abang hahahaaa….aku dah suruh potong pun, buat dek je apaknya.

IMG_3915

wah kau, segugus pelam ratus tu! kait galah pun ko bedal gak, memang apak ko selamba je suh ko explore.

eh actually kakak pun ada sama nih, siap aku suh mak mertua aku bawak pi jumpa makcik tailor yang sokmo jahitkan our kain baju raya tuh.  aku suh measure dulu badan kakak lagi, coz untuk dia ada 7 pasang nak kena buat (5 dari Cambodia, 2 dari 3,4 taun dulu punya beli dari aritu hantar tak bebuat). Pakai je raya nanti, biar ler banyak pun.

Actually laki aku beli yang dari Cambodia tu share untuk aku gak, mak anak, tapi tau la taste lelaki kan hahahahaha, ai amik satu je cukup. kihkihkih…

IMG_3922

tu dia, laki aku bawak balik sampai sebungkus plastik. Aku bawak gak pi opis esoknya, bagi kawan aku yang suka makan bebenda masam gini. Aku tak minat ler, aku kalau mempelam ke apa bolehler, yang memasam gini, ai cannot ler. Dia cicah ngan kicap gula bagai, oh memang aku tak minat, anak2 pun ikut pangai aku gak. Tapi anak2 aku tu kalau the cousins makan, or kenkawan makan, depa pun nanti terpengaruh sama gak. Budak2 kan cepat je belajar kalau bukan makpak yang ajar kan. Hah, skang blom lagi, sok sok tak tau le, kalau depa pun suka.

Ada lagi pasal Zeeshan, esok2 la yek. About kol 5pm macam tu, since dari pagi kat rumah nenek, depa pun pi Shah Alam, jemput abangnya. Pergi jem balik pun jem. Dah kol 9malam baru sampai rumah akhirnya.

Esoknya, pagi lagi sekali, ke Shah Alam again. Kali ni, laki aku tak balik Kapar lepas dropped abang, tapi 3 tempat….hah best nih. Later…

 

 

Comment: 6

Lady of Beruk…

IMG_9303

selfie kalau dalam keadaan huruhara, bila anak kau yang sibuk suruh selfie, macam ni jadinya. Nak focus kat pengantin pun hazab….

IMG_9327

Kita sampai dah nak dekat jam 2pm, huh biar sungguh macam dah lambat tapi luckily tidak, ramai orang lagi.

IMG_9330

Zeeshan hari tu memang my magnet ler, but untuk few hours je lah, lepas tu dia dah magnet balik kat apaknya…

IMG_9333

Sorry pengantin, gambar keluar blog :)

This guy is taken finally, dulu2 sokmo keluar blog aku, ramai le anak2 dara yang dok tanya khabar hahahaha…

IMG_9345

habis je wedding, kita bersidai dulu kat sini, oh ni di Menara TM. weddingnya kat Dewan Kristal tuh…

masa kat sini ada 2 girls, baya2 Zeeshan dok kat tangga tu, bukan main lagi anak aku terus datang tapi tak bertegur sapa ler, just dia dok sebelah bebudak pompuan tu. Sebab dah kat setaun sekolah kan, so PR ke main kau…

IMG_9369

Top is Zalora, Kain Jakarta, Kasut merah 5 inchi mengancam ni Cipela dan Prada handbag merah menyala

lepas tu, masuk parking, aku salin kain baju. Aku je menyalin, lain2 pakai je baju sama. Memang dah bawak sesiap.

IMG_9376

Nak pi banyak tempat hari tuh, carik goodies stuff for Zeeshan’s birthday also untuk menambahkan lagi the small2 items di rumah.

Dari BTR ke Permaisuri, area2 situ ler. Total kedai kita masuk ada 5 bijik dan satu lagi penutup kedai makan – QBistro.

 

IMG_9383

pastu dah banyak kedai, ada yang selang sebuah camtu, kita siap buat comparison lagik. Mana murah, askar pun ramai kan, so hantar askar le buat compare sana sinun. Kalau tak silap aku, kat kedai ni, ada tragedi (read di the end of this entry)

IMG_9387

entah apa ler, carik paperbag, but pastu tak jadi amik coz jumpa yang lagi best for kiddos punya doorgift

IMG_9405

dan pengakhirannya makan di QB, depa demand sibuk nak makan maggi soup lagi. This month je dah 2 kali korang makan maggi yek, no more. Dulu once a month or sekali dalam 2 bulan. Ni nak cuti sekolah, tunggu ler, lagi le meligat. Adiknya makan roti canai  kosong.

Ok dramanya kat kedai yang atas2 tu kan ialah kita kan amik all the goodies bags bagai, so nak amik tu tempatnya tinggi. Mungkin RD atau Abang yang capaikan ler. Dah banyak2 anak dan tangan ni semua hah, tak tau le ada salah sorang yang telah letak kat display bawah. Tak letak kembali ke tempat asalnya yang tinggi tu. Kakak kata abang, tapi abang kata kakak yang letak kat display bawah tu.

Tak kisah ler, kita tetap beli tapi mungkin yang depa letak tu lebihannya. Small matter le, biasa le customers buat gitu, or letak kat cashier if tak jadi beli kan. Tapi we bought a lot ler, macam2 barang.

So sampai dah keluar, dah bayar bagai, depa bertiga dah jalan laju, aku patah balik coz nampak 2 kosi kecik untuk letak kaki aku jual kat luar kedai tu, aku amik, bawak masuk. I was with Kakak.

Masa bayar tu, ada sorang salesgirl kedai ni, badan fatty pakai tudung, tapi lengan baju pendek, mulut dengan longkangnya nak bagi satu pelusuk Taman Tenaga tu dengar kot..dan ungkapannya: NI ANAK BERUK MANA YANG LETAK KAT SINI HAH

wah kau

aku tengok je barang yang dia pegang tu, memang sah itu dari part of paperbags yang family aku pegang earlier..ko rasa aku nak tengok je dia berukkan anak orang?

apa lagik, daripada aku diam and kuor kedai hati sakit, baik aku sakit hati dengan berlawan balik statement dia tu.

ANAK YANG AWAK BERUKKAN TU, ANAK SAYA. SO ANAK SAYA TU ANAK MANUSIA, BUKAN ANAK BERUK!!

dan aku teruskan menceceh2, walaupun tak sekuat suara si betina beruk tu (coz suka benau berukkan anak orang kan), tapi tetap aku dengan prinsip, fight it back! Kakak jadi witness. Cashier diam, sampai bila aku bayar bagi duit RM5 pun dia dok terpaku, konon mcm aku kurang bagi note, yet dia dok blur dengan aku punya bahas balas balik kat colleague dia.

Perempuan yang berukkan anak aku tu, tak melawan balik ler, dia dok masam muka tapi aku ada sound gak, amboi bukan main lagi ko cakap sekuat hati yek, ko ingat orang yang ko berukkan tu akan diam le ye, bape ramai dah customers ko berukkan? Dan hari ni ko dapat pulak customers yang lawan balik bahasa biadap ko tu.

Small matter je benda ni, tak perlu le sampai nak berukkan orang. tak perlu sampai nak bagi satu kedai dengar, ada ramai lagi customers lain dalam nih.  Ini kerja awak. Dalam linkungan kerja awak. Kalau ye pun awak nak maki, komplen menyusahkan kerja orang, hah ini semua paperbags yang aku beli ni, aku kena cabut price tag nya, lain kali letak tag tu kat tempat sticker scan ni bukan kat ribbon ni!! Takkan tu pun nak kena ajar?? ha tu kerja kau tau, aku dah menyenangkan kerja kau tak komplen, ini kau berukkan anak orang!

Lebih baik jadi mak yang melawan, untuk anak. Dari jadi mak yang pengecut, biarkan anak dibuli, family dibuli orang!

Kedai tu, bukan kedai 2inggit yang kat taman tenaga tu, yang selang sebuahnya, Supermarket apa tah namanya.  Pasni kalau aku datang lagi (of cos le aku akan datang lagi, kedai ni memang fav aku carik barangpun, ini kan territory aku) ko berukkan lagi anak2 orang lain pulak, ha ko tunggu aku jadi berukmakyeh.

Sekurangnya, biar keluar dari kedai tu dengan bermaruah. Kawan2 aku ramai yang jenis anak beranak kena buli sort of macam ni, disound2 begini, dok diam jer, pastu cite belakang, update kat FB and feel bad coz tak fight back, that s wrong lah, ada peluang ko kena balas balik, lepaskan jer, kita ni pelindung untuk anak2 kita, if kita tak fight back, kita failed to protect them, Mak macamanapun, akan tetap cover their anak’s ass, some more main beruk monyetkan orang pulak. Lain ler benda tu besau punya kes, ini takde kes pun. Bendul ler ko.

 

Comment: 10

Red Diwali…

yey naik lrt lagi!

IMG_8842

 abang ni kan mata eii, sorang2 kalau amik gambar mesti ada je nak kena tiau tau!

IMG_8825

lepas tu sorang2 dok carik goreng pisang la kopok la, masa aku beli tu semua menonong ke depan, bila dah sua, semuanya mengkorek sampai berebut. sampai habis le makan kat situ jugak. Kecuali Zeeshan lah, dia dok trainnnn, where are youuuuuuuuuuuuuu?

asyik ler ulang2 panggil train.

Yelah dalam 5 serangkai ni, dia ler yang paling sonok nak naik train.

IMG_8849

see see, Zeeshan paling excited. Masuk je LRT ni kita dok berdiri je anak beranak, pastuh entah station mana (aku bukan nak heran pun bape stops, kes ada laki yg take charge benda tu), baru le kita dapat duduk. lagipun Sunday mar…orang tak ramai.

IMG_8854

make up aku kali ni, buat experiment baru, the high beam tu or even moon beam tu aku letak kali ni selepas foundation / loose powder. biasanya orang buat (MUA) selepas habis make up bagai, kira finishing end tu lah, but aku dah tried tang tu, cuma nak cuba kali ni pakai sebelum, dia outstanding gak lah. keluar gak kalau ko tengok dedepan mmg ada. video pendek tu ada aku posted kat instagram / fb page.

IMG_8862

hah dah sampai kau, kat Stadium Bukit Jalil. Ada Deepavali carnival. Memang saja aku datang sini nak carik something for 2 upcoming events. Tak semestinya for Diwali ler but adalah something yang maybe boleh carik kat carnival cenggini.

IMG_3484

Ramai jugak orang, besau gak carnival ni, but dalam aircond so agak ler sedap sikit walaupun adakalanya boleh berpeluh gak kalau dah padat sangat. But overall, kita tak ler lama sangat dalam ni, about an hour++ jer.

Settled kat lot ni, asal aku masuk jer, askar pun sama ikut masuk, tengok je apa le yang mak aku beli ni, pepelik betul. Zeeshan tangan menggentel barang orang tu

IMG_3505

 

hah ni lawa. rupanya aku ada 3 kau! dalam satu set aku beli tuh ada benda ni gak, pastu aku beli another set then aku beli seketul lagik coz lawa betul. idok le sume kaler merah. Padahal nak pakainya 1 je pung

Adik baju turqoise sebelah tu pun ajar aku gak, yang ni pakai untuk mana, yang ni pakai mana…very helpful

yelah dah tentu aku bukan Indian kan..so agak tak berapa tau ler gakkan

IMG_3489

memana pun pergi banyak ler kedai baju kedai accessories nih, pueh hati datang sini. Nak pi Little India Brickfields tu entah bilanya, parking pun susah, baik mai sini, naik lrt jer pung. Some more Red House ngan lrt skang jalan kaki jer hehehehe…tu yang kita lagi enjoy naik lrt!

IMG_8866

hok nih, aku tak amik. saje teterai jer

IMG_8867

dia comes in set, yang set tu aku beli, tu yang aku tak perasan rupanya ada yang untuk tengah rambut gak hiksss

IMG_8877

hah ni cantikkannnn? merah kau! punjabi suits namanya. Siap dengan macam dress kembang nih, ngan kain selendangnya and jugak the seluar. Seluar dia macam hakak muskil ler nak pakai hahahahah…ada gak aku ganti ngan legging jer.

IMG_8880

aku rasa macam besau tapi askar2 kata ok ler tu mami, dah just nice jer. Laju je abang dok ok kan, dia kan sama package ngan bapaknya, kalau tetempat gini yang nak kena shopping bagai, depa melaju je cakap lawa ler, dah ngam ler. Padahal..semua nak cepat cabut.

so aku amik yang nih. This pair aku pakai hari ni. Tu pasal aku berani keluarkan entry ni hari ni hahahaha….

at least boleh pakai di event lain jugak ler, gi raya rumah kenkawan Indian pun leh repeat balik gak kot.

IMG_8882

gelang kaki Indian tu pun pun hakak beli…laki aku ngah sarungkan. Yang aku carik thick one macam penari India pakai tu, tak  jumpa ler, maybe ada le kat gegerai lot lain but you know ler, orang ramai and askar aku pun bukan nak dok lelama sini.

 

IMG_8885

mengelip2 kau!

IMG_8886

diorang 2 orang ni dok amik accessories pastu, bang mami kalau pakai ni kan….dad, mami kalau pakai yang ni kan… ha tu le keje 2 orang nih! ngumpat aku je dari belakang depannya…

IMG_8893

ada pulak booth ni, depa pi melepak kejap kat sini, but aku sebenarnya dah habis shopping pun, pepusing lagi keliling coz tengok Zeeshan galid dok sini. Kita tak amik pun benda yang orang ni jual coz aku rasa no point, bebenda macam ni, kena aku yang buat sorang, bukan laki aku. Dia tak cam hours cam orang lain, kalau ada pun masa weekend je pun, susah ler. Bedtime stories book tu pun nak kena aku remind suh bapaknya buatkan to Zeeshan, jadi adalah tak wajar ler beli benda ni. Tak silap aku about 2k plus gak nih.

IMG_8902

i bought one unique bag here, boleh pakai kat my next event. 10hinggit je pung…

IMG_8900

Lenga ni aku suka ler. Walaupun ada tang2 sexynya, tapi boleh digantikan ngan baju yang tak sexy. Cuma too pricey ler sket untuk kita yang tak berapa nak pakai baju ni setiap bulan, hanya event tertentu je kan. But insyallah one day aku beli gak kot, kain dia tu lawa bebenar.

IMG_8909

everywhere, banyak gila booths kain baju untuk raya Diwali

IMG_8910

Depa punya festival ni sampai hari ni Monday 9th, sempat le lagi sapa2 yang nak menyopping kat sini yek.

IMG_8915

habis jer shopping, melaju je the boys keluar dulu…

IMG_8924

nak makan takde port dah, dulu ada satu restaurant sedap, tapi tengok dah tutup pulak. Aku ajak balik jer, hari tu aku ngan kakak masak 4 jenis lauk (ayam berempah sodap kau, aku dah siap perap dari malam sebelumnya, pastu sambal sardin, ada jugak sup kobis fishball carrot, last one udang masak lemak cili ap)i, pun laki aku cakap tak cukup lagi cili apinya, habis tu kang letak 30bijik, tak boleh le anak2 lain tu nak makan.

Dulu aku penah buat gitu, letak 30 bijik, sodap le dia makan, tapi orang lain. menangis2 peluh makan.

IMG_8929

Instant shawl macam kakak pakai tu, skang dia dah berkenan pakai. Aku beli dari my opismate, 4 helai. Korang ada jual? meh ler jual kat akak but jangan le yang bebesau punya size, sian kakak nak menyarungnya nanti. Ini just nice, adult punya gak but dia boleh pakai lah. Cuma tang iron, aku le yang buat, memula iron omang aik, berpintal2 kain ni aku rasa. Skang dah tau ler, iron dalam dulu baru iron luar.

 

IMG_8937

Seluar yang Misha Omar pakai malam tadi dalam Gegar Vaganza, hah macam ai pakai ni ler, aku ado 3 pcs, 2 hitam satu lagi lom pakai. Bertahun dah aku ada, skang ni dah trend balik orang pakai. Palazo 3 quarter.

 

IMG_8949

aku beria le nak bergambar ngan Zeeshan, susah ler nak amik gambar dia nih, mak kau cakap kang kalau ada job nakkan gambar ko, senang sikit dah ada gambar stand by, ini nak bergambar je dia lari. Banyak gambar yang reramai tu, kitorg kelentong dia konon ada benda kat depan. Ada satu gambar tu dia main pakat jeling mata dia jer kay.

IMG_8953

bergaduh2 nak daddy nak money nak money. Dia pun sama nak duit masukkan dalam token tu, amik tix punya pasal. Halahai…. Oh kebetulan depa 2 pakai biru (abang adik and RD kakak pulak pakai in black).

IMG_8971

gambar dalam lrt waktu balik ni burst habis…jadi aku edit  ler sket to look natural

IMG_8974

yang ni paling natural. Mak kau mengantuk. sian yek. Ngan kerja rumah sebeban. Ngan hari tu je 2 mangkuk corelle mak kau pecah lagi dek anak2 huwaaaaaaaa…diorang ni ingat mak kau beli mangkuk tu ngan airliur ke. Dengan macam2 hal negara ler. Mengantuk tu benda biasa ler.

Balik tu depa bodek nak makan sana sini bagai ler tapi aku tak bagi, dah nak maghrib lagipun nak kuor bagai tu kena amik kereta, dah tentu kita jalan kaki dari lrt ke rumah kan, so kena le balik gak, lauk punya banyak mak n kakak masak.

Tapi nak bagi fair jam 9.30pm depa keluar gak ler beli roti canai beli beras beli bembarang rumah sikit. Aku dok layan gegar vaganza. Best aaaaaa….tu zaman2 kita le artist2 yang nyanyi tu kan.

Btw, selamat hari Deepavali to all my Indian friends.  Dan selamat bercuti to kita 1Malaysia.  Nanti aku up gambar full set aku ngan baju diwali merah ni yek. Mau tekejut polis KLCC tengok hakak kelecing kelecing ngan outfit gini.

Comment: 4