Saloon

RM bukan wanita hebat…

IMG17983

saya wanita hebat pada anak2 saya

saya juga wanita hebat pada sirman

tapi sebenornya, propah je lebih. aku idaklah hebat pun. kalau hebat, aku belajar buat roti canai baling tabur baling tabur yer…! tp kerna aku tak hebat, kita order kat QB jerr.

ahad aku ngangkut budak2 dr taekwando, pi lepak QB

balik umah, rehat jap

kuor balik pi anto gegirl for gimnastik, best class was cancelled without prior notice, hawau tol!

balik umah balik bersiap utk pi umah lilred farah. ada 2 jam sblm next event….aku angkut depa pi barber, potong rambut abang.

IMG17987

ha tang ni aku hebat hahahaha

kena ngakuu gak oi, sbb last sekali aku bawak abang pi gunting rambut bila tiap kali bapaknya travel. but since bapaknya superduperr bz over the weekend kan, aku dah tak tahan tol, even ngan baju kurung dr umah farah, gigihhhhhh ke barber.

IMG17990

encik nak potong rambut macamana?

ada pacak2

oo nanti ye encik saya potongkan

gegirl jadi tukang rambut, mengekeh2 orang lam kedai ni gelak dengo dia menceceh….

IMG17996

barber ni kat lorong umah mak aku jer, 5 hinggit.bapaknya dok tunda2, hai x leh menahan lah…

zassss! dia nak style tegak2, aku kenyit2 mata kat barber tu ko buat style mawi tp buat tetegak. paham lah mamat tuh. pastu puji lambung2 hensemnya ko banggggggggggggggggg, so tak jadi dia nak berbulu ngan maknya bila tengok dah cam skin head.

hehehehehhe.

power to mommy

alo barber tu sempat sound mak abang ‘mak awak macam nora danish lah’

perkhh…kompem pasni sirman tak bagi dah aku anto abang pi gunting rambut :)

Comment: 22

Hari ini 1 Syawal!!!

Hari raya sudah! tapi kalau cerita 1 Syawal, keluarnya nanti esok 2 Syawal lah yer…

so nak abihkan stock entry, untuk 1 Syawal arini, aku tepek citer a day sblm Syawal. apa kami bikin. siang aku mengemas bongkang rehat kemas bag, kemas mengemas dan mengemas. Project merendang hanya dibuat pada waktu malam raya nya.

IMG17405

petang aku rushed ke saloon, nak buat rambut plak. ngam2 2 weeks,  ariku aku jadi model Lorael Haircolour, aku masih lagi dalam contract, but hassle lah aku nak menadah rambut ke Bangsar, so buat sendiri kat my fav saloon. ada jugak Loreal bagi aku stock2 berkotak tp aku lupa nak bawak ke saloon. tapi aku tetap pakai Loreal’s brand gak, ai m not allowed to use other brands yer.

nanti ai kena saman :)

IMG17406

sejam kemudian anak2 datang, depa melepak kat umah mak ajah

sempat gegirl sound mak andaknya

tak siap2 lagi kemas rumah ke mak andak? mak kita dah kemas umah kita, cantikkkkkkkkkkkk!

berbulu je nana mendengo…..hahahahahha!

IMG17409

waktu depa datang aku ngah cuci rambut, abang teringin tol nak menerai kepalanya dicuci di situ. tapi tak leh lah….oh pagi tu pun abang pi potong rambut ngan bapaknya. diorg the boys standard mamak lah, bukan standard saloon cam mak and gegirl.

IMG01076

btw, gegirl pun kupotongkan rambutnya gak. sket jer, belakang tu kasi samaratakan. aku tak nak potong rambut dia lagi, rambut dia ni dari baby aku bela, cuma once or twice a year aku trim bawah kasi rata. bila dia naik darjah satu baru aku potongkan pendek, coz masa tu no time nak ikat2 rambut pi sekolah. pendekkan jer senang.

IMG01085

fringe dia pun potong pendek gak, sama ngan maknya, kasi taram depan tuuuuuuuuu! she tot rambut nak kena potong pendek abih, bengang je dia coz rambutnya masih lagi panjang. no no yer, syarat utk potong rambut kau  hanya bila ko nak masuk Year 1.

IMG01089

itulah mak and anak yang sangat sekepala. apa yang aku suka, itulah yang dia suka gak….ini bukanlah rambut raya, kebetulan je nak raya kan baru buat. padahal dah aku plan gini gitu tarikh utk buat. biasa je lah rambut kitorg nih, gegirl lagi lah macam takdak beza jer.

abang masa ni dok zikir kat telinga mak nya

cepatlah cepatlah cepatlah nak balikkkkkkkkkk!

eii budak ni, dia tu tak leh lah, asal benda2 yang ala girlie ni kan, sure dia membosan. pi shopping dia tak suka, pi saloon mak adiknya dia tak suka, manjang je suh cepat. tang beli toys ke main ko hebat leh tunggu berjam2 kan.

IMG01093

waaa ok siap sudah for gegirl, ko ni muka cam anak cino tollah nak.

bf Vivian kan…dia ada sama masa ni…

Red, anak pompuan ko cantiklah

oh tengok lah mak dia, hahahahaha

lagi sorang berbulu dengo, si sirman hikssss!

ok korang…

ucapan aku tetap pada stiap entry, Salam Syawal….dan jangan makan rendang santak sangattt!!

Comment: 7

Another hairdo!

IMG16955

oklah malas nak hide and seek, aku buat digital perm lah kat rambut aku.

kak red?? again ko buat digital perm???

wah kira baik lah aku buat digital perm tau, kalo idak aku nak buat kerinting halus giler tu but sirman jegil2 plak matanya. ado lak jadi tragedi bangkok hahahahaha.

IMG16957

actually aritu before kes H1N1 abang, aku dah buat siap 4 jam kan, pastu aku bertangga kat spital, aku tak sedo apa jadi ngan rambut aku pun. pastu aku perasan on the weekend pas abang discharged tuh yang digital perm aku cam lurus balik. apakah? RM200 tuh!

so aku tadah balik kat Vivian hehehehe

senang je ngan hairstylist aku nih. apa susah dia buat lah balik, FOC some more. ni buat 2 jam jer coz tang bawah tu je yang terlurus balik.

IMG16960

apesal lurus balik ek? sebab tangan aku gatal pi letak serum kat serata rambut wiwitttttttttttttttttt! lgpun curl yang Vivian pakai hok beso, dah tak sesuai ngan aku coz rambut aku mmg dah lebur bawahnya. wpun taun ni aku rasa lom buat rambut lg kan kan kan?

so dia buat lg sekali curl tapi kecik sket sizenya so takdalah gugur ke lurus jadiknya. again FOC.

IMG16961

tapi tak siap lagi nih

2,3 ari before raya aku kena sembah mengadap balik Vivian. nak godam lain plak hahaha, abih duit kat rambut je kay. takpe bukan buat ari2, bukan buat tetiap bulan pung…

at least aku tak perabih kat make up wuii

IMG16954

dan sambil2 buat rambut tuh aku nonton dvd. aku bawak sendiri biasanya dvd cite yang aku nak tengok, coz saloon dia ni tak byk latest movies. baiklah aku bawak sendiri mar…lagi rileks.

udahlah kat umah pun aku tak dan nak nonton so dari aku tersengguk tidur waktu buat rambut nih baik lah aku layan movie.

yah gitu.

hah rambut aku ni wpun baru buat, tp kuor aku buat sanggul gak. aku suker hikss, senang jaga coz bila dia ada dig perm tu kan, bila sanggul dia jadi bunga gitu. kelopak bunga yang very the wanita melayu pertama for Project Alpha.

hahahahaha! nak gak cakap Project Alpha yeh!

Comment: 18

Not a reward lar…

IMG16641

IMG16640

abih buat rambut berbuka puasa kat umah mak aku, rumah mak aku ni ramai orang tp sebab memasing tak bertudung, ai cannot lah  you letak gambo adik badik n mak ai. so gambo aku je lah yer…

ngan new hair :)

huhuuu

anak2 aku dedua terjelepok dek demam, sirman tu pakai baju adik aku coz baju dia penuh muntah gegirl.

IMG16628

4 hours straight aku memanaskan cik von di saloon Vivian. lam tak nak pergi, pergi lah jugak…nak2 kat raya kena datang balik lagi buat lagi project rambut.

ai know ai know

korang bising nak tengok rambut kan…

ha sabarlah ye

kasi pisang panas sket…

IMG16681

eh ado…

ni hah, bley lah ek?

Comment: 8

The making of Redmummy to PC of Project Alpha…

IMG16226

so who did my make up, redglow…ai told you already

sapa buat rambut ku, dah tentu lah Vivian. actually RedGlow boleh buatkan tp time is a factor la nih, Najwa ada meeting earlier, n Ina pulak kedemaman, so aku booked Vivian from Ideal Cut. She s been handling my hair for quite long time already, she knows my style my mood my everything. susur galur rambut aku dia dah biasa sesangat.

ai had to take another leave off, i m representing RM for the PC, so mestilah all well prepared. aku tak pergi PC hari2, aku tak ada peluang dapat masuk to Project Alpha setiap tahun, akulah yang pertama dalam 7 bloggers yang istimewa dipilih, so ai wanna look perfect on the day of my Project Alpha is officially announced and launched.

lainlah aku ada Project Alpha or hari2 ada this kind of PC dah tentu aku make up buat ironing rambut sendiri jer….

So Vivian did my hair.

ngan tersengguk2 mata aku menahan mengantuk huiii….bape hari dar aku ni makin lama makin tak cukup tidur tol. tak kisahlah, bukan RM lah kalau tak cukup tidur tu kan.

IMG16227

so rambut half way done, sblm rambut kusiap, Najwa and her assistant Nurul sampai. to be on safe side, we decided to do the make up kat saloon gak. wpun Najwa dah nak sampai umah aku, and patut buat kat rumah, but Vivian pun nak tengok camne hasilnya product artist rambut dia kan…lagi dia suruh make up kat situ…

IMG16230

berbag2 ko Najwa bawak, memang macam nak make up pengantin jer, itu part of her side job mar…why RedGlow kena make up kan aku pulak.

oh that s becoz i m ‘Redmummy to RedGlow’ or ngan kata lain saya adalah duta merah RedGlow…so if any event atau apa2 sahaja function aku nak pergi kalau tak nak pakai mana2 professional make up kat mall tuh like MAC, Shu Uemura ke hapa, RedGlow adalah dalam tanggungjawab mereka to do my make up.

of cos they want their product to look good on papers kan, katanya Press Conference, where press amik gambar Redmummy….

IMG16232

make up jer pun dah buat aku mengantuk, sampai at one time tersengguk2 aku hampir betul2 terlelap bila ‘tup mata kak red’ ater nak godam eyeshadow…hahahah tertidur2 aku dibuatnya. iskk

abih kena tegur coz muka aku memang nampak tak bermaya, nampak tak cukup tidur sesangat, alah takpelah korang kan aku dah cakap nak gigih camne pun tak cukup tidur tu salah satu sebabnya lah….

ni aku ngah relaks nih, ads aku dah semua submit tp la ni sebab kena bangun sahur kan, bangun sahur bukan 10min, sejam lebih kau…

pasni budak mula sekolah semula lagilah pas sahur tak leh tidur ada gak anak2 aku kelambatan ke sekolah.

IMG16233

aa dah siap sket foundation bedak shading bagai…

tengok rambut agak2 baju nak pakai apa, so we chose smokey eyes…yey! senang katanya. tp gilos kau, wpun smokey eyes, tp serious lama gilerrrrrrrrrrrr nak buat. dapat kat tangan professional cam Najwa kan, mestilah setiap inci dia buat properly. dapatkan tangan aku, smokey eyes? ha senang amik itam satu kaler udah siap hahahahah

ok aku kena pi class lagik macam nih…

IMG16236

penat woo najwa, dari putrajaya abih meeting pi shah alam amik nurul pastu patah ke cheras nak buat make up aku, thanks sesangat. sib baik ina tak ikut kalau dak lagi lah pitam dia ngan demamnya…

ok tu part muka aku kena letak loose powder sebab bila nanti letak eyeshadow takdak drop ke pipi. paham tak? tu lah suh pi class RedGlow korang taknak. depa ada academy lah..not only for individual but also to professional mak2 andam yang baru and dah lama naik.

IMG16242

ganyang najwa jangan tak ganyang….mata lesu kak merah kena dikembangkan semula, kuasa pada make up untuk mengindahkan yang tak berapa indah cam muka aku nih kan…

hikss

eh anak2 ai kata ai cantik kay…ater ai mak

semua mak cantik wooo hahahahahahah. mak ajah aku pun cantik, waa lama tak jumpa mak ajah.

IMG16245

ha ni rambut yang Vivian buatkan

aku suka lah rambut ni, part ni lom siap lagi coz pastu dia spraynya sampai naik kejang rambut aku, pastuh ngan glitters lagik manghaikkk!

IMG16247

versi mata belum siap….

kalo ikut aku dah siap lah ni kot

tp boss kata lom siap lagik, byk tingkat lagi wooo

IMG16250

huh, tang bulu mata ni yang mak tak tahan

lagi terpisap2 aku menahan mata nak tidur…

kak bukak mata bebesau kak red

tak lawa kanggg…..awak tu dahlah sesatunya wanita melayu terpilih lam Project Alpha

IMG16257

bila letak bulu mata palsu walahhhhhhh ai love u lah najwa! sukerrrrrrrrrrrrrrrr…..berat belakang kira, pasal apa aku cakap berat tau, aku pakai 2 tingkat fake eyelashes youuu!! rozita cik wan pakai 2? ke 3? ha bih kurang lah….aku pun dah join dia pakai 2 tingkat.

IMG16269

IMG16267

makan ati la ko rozita tengok eyelashes aku lagi melentik dari ko nya hiksss

eh ye ke dia pakai bulu mata palsu seringgit sehari? tipu aaa…ye ke? tak caya aa, kat mana ada jual? meh aku nak beli, leh gak pakai ari2 gakkkk!

IMG_7477

cantikkan? kemas gilerrrrrrrrr, tu 2 tingkat yer, bukan main setingkat tau. campur bulu mata asal aku yang very the awning, ha jadi lah 3 tingkat hhahahahahhaha! serious aku suka cantik sangatt. for me lah. korang suka tak? kalau suka so kalau nak bertunang kawin tau lah kan nak carik sapa for andaman muka rambut korang…

IMG16273

sblm pasang lipstick n glitters kat mata, Vivian took over buat fringe aku….a day before aku dah potong sendiri fringe aku tp sebab nak buat concept dolly ala2 gegirl gitu, curik pinjam tiru konsep anak aku sendiri, so dia cantas balik fringe aku sampai kening…

IMG_7030

IMG_7033

ahah ini hasilnya

dari mata turun ke hati wah gituuuuuuuuuu

suka sangat kalau RedGlow make up kan…

ngan Najwa aku leh memanja sket lagi kalau ngan Ina tak leh dia lagi garang woo mem beso tu sib baik mam demam tak sihat. skang dah sihat kan mem?

My hair costnya RM50 jer, my make up pulak fully sponsored and covered by RedGlow n dari tangan Najwa. Thanks to Nurul gak coz assisting Najwa, so kenalah nurul belajar make up lelebih dah keje ngan RedGlow harus korek2 segala ilmu yang ada. kalau akak merah keja ngan RedGlow full time, aku sendiri dah jadi make up artist gamaknya….

IMG16328

balik umah ngam2 sampai lagi few min nak bukak puasa, takleh lah nak buka kat luar you, anak2 aku dedua puasa tau…puasa penuh lak tuh. so pas buka, sirman kena buat project menanggal sanggul bunga mak merah hahahahahaha ater Vivian tepek sepit ke main hebat banyak tak hengat!

IMG16340

mulut sirman ada ice cream, anak2 suapkan sambil bapaknya menanggal satu persatu sepit itam. ater nak suh aku tanggalkan terkial2 gak nak mencarik. ni ado laki, kena lah ringan sama dijinjing gitu ye dok….

Begitulah sejarah Project Alpha saya, yang antara terlibat secara langsung ngan personality RM for PC is RedGlow…

Oh baju ada issue, ai was supposed to wear one of designer’s dress tapi last minute tak siap, a bit frustrated kat situ but ai tried to look at positive way (means x yah lah aku redah malam2 ramadhan pi kedai designer tuh) then aku pakai lagi satu baju dari sorang lagi sponsor tapi alahmak over seksi rasanya plak. dah nak kuor umah baru pasan baju tu agak2 tak manis.

IMG_7390

so masuk balik salin n pakai satu baju aku yang datang dari koleksi aku sendiri, yang memang aku beli purposely utk any RM’s event. sib baik ado back up…utk nampak sopan saya pakai inner dalam yang cam comel je baju itam lengan pendek dipakai ngan dress merah itam tuh. with black legging and Eclipse black and red heel.

Accessories pun dari my own personal collection…

Project Alpha is brought to you by:

Nuffnang and Kyanite

I must mention the sponsors coz without them, no Project Alpha!

Adidas Action 3 ,  Rimmel London ,      Hitz.FM ,     Sunway Resort Hotel & SpaSunway Pyramid ,    Sunway Lagoon and Hosted by Jojo Struys for 49 episodes.

but for the Press Conference, Redmummy’s make up  was totally brought and sponsored by RedGlow.

Comment: 33